Περιοδεία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, στη Ζάκυνθο με αυτοψίες σε μουσεία και μνημεία του νησιού

Περιοδεία στη Ζάκυνθο πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, όπου είχε επαφές με τοπικούς παράγοντες και φορείς για ζητήματα που αφορούν στην ανάδειξη και διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος του νησιού. Στο πλαίσιο της επίσκεψής της πραγματοποίησε αυτοψίες στο κάστρο Ζακύνθου, στο  Αρχαιολογικό Μουσείο Ζακύνθου και σε  άλλους μουσειακούς και πολιτιστικούς χώρους του νησιού.

Στη συνάντηση  εργασίας στα γραφεία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με τη συμμετοχή της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα, του Βουλευτή Ζακύνθου Δημήτρη Ακτύπη, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Κωνσταντίνου Καποδίστρια, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας και Αγωνιστικότητας Γιώργου Στασινόπουλου, η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη πολιτιστική φυσιογνωμία κάθε Περιφέρειας, αποτελώντας καθεμιά μοναδική ψηφίδα στη σύνθεση του αρχαιολογικού και ιστορικού χάρτη της χώρας μας, με την τεράστια ιστορία και την μοναδική πολιτιστική κληρονομιά που αναγνωρίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Όσον αφορά ειδικά στην Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρθηκε στον εξαιρετικά σημαντικό πολιτισμικό και ιστορικό ρόλο της στη μακρά ιστορική διάρκεια, καθώς και στην προσπάθεια που ξεκίνησε ουσιαστικά τον Οκτώβριο του 2019 από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από κοινού με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, προκειμένου για να ενταχθούν στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο σημαντικά έργα των νησιών, που είχαν καθυστερήσει τα τελευταία χρόνια. Τόνισε ότι στόχος είναι το 2023 να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα που ήδη εκτελούνται στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, αλλά και στον στόχο μέχρι το 2025 να έχουν προχωρήσει τα έργα που το Υπουργείο Πολιτισμού έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης. Έγινε αναφορά, επίσης, στη συστηματική συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στο Υπουργείο και την Περιφέρεια ώστε να απορροφηθούν τυχόν προβλήματα που προκύπτουν στην εκτέλεση των έργων, για να μην υπάρξουν παρεκκλίσεις από τα χρονοδιαγράμματα, αλλά και στον από κοινού σχεδιασμό για τις παρεμβάσεις στο πλαίσιο στης προγραμματικής περιόδου 2021-2024. 

Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν προγραμματιστεί παρουσίασε συνοπτικά στην τοποθέτηση της η Λίνα Μενδώνη: «Βρισκόμαστε στη Ζάκυνθο, μαζί με υπηρεσιακό κλιμάκιο, για να δούμε μαζί τα έργα τα οποία είναι ενταγμένα στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ιονίων Νήσων, όπως είναι το έργο της αποκατάστασης του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης των Κήπων, προϋπολογισμού 450.000 ευρώ. Πρόσφατα υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ της αρμόδιας Διεύθυνσης Αναστήλωσης του ΥΠΠΟΑ και του αναδόχου και αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες το έργο της αποκατάστασης του μνημείου, που βρίσκεται σήμερα σε εξαιρετικά κακή κατάσταση. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου της συντήρησης και αποκατάστασης των τοιχογραφιών της Ιεράς Μονής της Αναφωνήτριας, προϋπολογισμού140.000 ευρώ. 

Όσον αφορά στο πολυσύνθετο έργο της συντήρησης και αποκατάστασης του μοναστηριακού συγκροτήματος της Μονής στα Στροφάδια, προϋπολογισμού 14.500.000 ευρώ, αυτό έχει ξεκινήσει μέσω προγραμματικής σύμβασης Περιφέρειας και Υπουργείου. Έχει ήδη εγκατασταθεί ο ανάδοχος και εκτελεί πρόδρομες εργασίες καθαρισμών, απομάκρυνσης λίθων και επιχωματώσεων,  ώστε να ξεκινήσει το κυρίως έργο της αποκατάστασης, μόλις ολοκληρωθεί το έργο κατασκευής του μώλου, το οποίο εκτελεί η Περιφέρεια, ώστε να προσεγγίσουν την νησίδα οι γερανοί και τα άλλα μηχανήματα. Επίσης, έχουμε προγραμματική σύμβαση ωρίμανσης μελετών για το Κάστρο της Ζακύνθου για εργασίες στερέωσης και ανάδειξης της οχύρωσης και των κτισμάτων του, η οποία συμπληρώνεται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟΑ, ώστε να εξασφαλιστεί εγκαίρως και με πληρότητα το έργο αποκατάστασης κτηρίων εντός του Κάστρου, προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί στις Πολιτιστικές Διαδρομές που έχει σχεδιάσει και εντάξει το Υπουργείο Πολιτισμού στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το Κάστρο αποτελεί έναν πολύ σημαντικό πολιτιστικό πόρο και έναν εξίσου σημαντικό τουριστικό πόλο για τη Ζάκυνθο. Το Μουσείο Ζακύνθου, με πολύ σημαντικά εκθέματα,  είναι συνδεδεμένο με την πολιτιστική φυσιογνωμία του νησιού. Αυτή τη στιγμή πέντε από τις εικόνες της συλλογής του Μουσείου έχουν συμμετέχουν στην μεγάλη έκθεση του Λούβρου, που είναι αφιερωμένη  στα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση. Είναι η πρώτη φορά που σε ένα τόσο μεγάλο μουσείο εκτίθεται και μεταβυζαντινή και νεότερη ζωγραφική. Το Μουσείο της Ζακύνθου έχει απόλυτη ανάγκη κτηριακής αναβάθμισης και επανέκθεσης των Συλλογών του. Έχει ήδη γίνει η απαραίτητη προετοιμασία και το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου δημοπρατείται η μελέτη αποκατάστασής του, προϋπολογισμού 940 χιλιάδων ευρώ».

Σε επίσκεψη στο Μουσείο Διονυσίου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων που στεγάζει το Μαυσωλείο του Εθνικού ποιητή και του Ανδρέα Κάλβου, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέφερε ότι οι δύο αυτόι ποιητές αποτελούν τεράστια εθνική παρακαταθήκη. Μετά τη συνάντηση που είχε με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Επιφανών Ζακυνθίων, τη διευθύντρια και τους επιμελητές του Μουσείου, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού δήλωσε ότι θα εξεταστεί με ποιες ενέργειες, ακόμη και μέσω θεσμικών ρυθμίσεων, η Πολιτεία μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά το έργο του Μουσείου.

Στο Μουσείο Ζακύνθου, η Υπουργός Λίνα Μενδώνη, ξεναγήθηκε στις συλλογές του Μουσείου από την Έφορο Αρχαιοτήτων Ζακύνθου Ελένη Παπασταύρου, με την οποία συζητήθηκαν τα προπαρασκευαστικά βήματα που πρέπει να γίνουν μέχρι την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του κτηρίου του Μουσείου. Κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε στο Κάστρο Ζακύνθου, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού περιηγήθηκε στον χώρο και στις εγκαταστάσεις -στρατώνες, πυριτιδαποθήκες, φυλακές, Ναό Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου- όπου εκπονούνται μελέτες για τις εργασίες στερέωσης και ανάδειξης της οχύρωσης και των κτισμάτων του Κάστρου.

Κατά την επίσκεψή της στο νησί, η Υπουργός μετέβη, επίσης, στην οικία της οικογένειας Ρώμα, το σύνολο των αντικειμένων και των κειμηλίων της οποίας έχουν χαρακτηριστεί μνημεία από το ΥΠΠΟΑ. Αντίστοιχα, επισκέφθηκε και την αποκατεστημένη οικία του Ουγκώ Φώσκολου, που αποτελεί πολιτιστικό τοπόσιμο για το νησί με στόχο να αναδείξει το έργο της σημαντικής αυτής προσωπικότητας που συνέδεσε τη ζωή του με τη Ζάκυνθο.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ