Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον Τ/Σ Mega

Βασικά σημεία συνέντευξης Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στην τηλεοπτική εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»

Εμβολιασμοί

Όπως έχουμε πει, έχει εμβολιαστεί πάνω από το 60% του γενικού πληθυσμού και πάνω από το 70% του ενήλικου πληθυσμού.

          Υπάρχει, όμως, ένα ιδιαίτερο θέμα: Αυτό το ποσοστό είναι ανισομερώς κατανεμημένο. Υπάρχουν, δηλαδή, περιοχές- ειδικά στη Β. Ελλάδα- που τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα από το μέσο όρο και εκεί η επιδημιολογική κατάσταση είναι πιο έντονη.  

          Γίνεται μια προσπάθεια να πειστούν οι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί, ειδικά στους άνω των 60 ετών που έχει εμβολιαστεί το 80%, αλλά παραμένουν ανεμβολίαστοι περίπου 600.000 συμπολίτες μας και αυτοί αποτελούν τις πιο ευάλωτες ομάδες, υπό την έννοια ότι παράγουν πολύ βαριές νοσηλείες.

          Θεωρούμε ότι είναι ξεκάθαρα τα μηνύματα. Οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Το 87%-90% στις ΜΕΘ προέρχονται από συμπολίτες μας που είναι ανεμβολίαστοι, ενώ μόλις το 10% από τους εμβολιασμένους.

Οι άνω των 60 ετών, εάν είναι εμβολιασμένοι, έχουν 94% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά ενώ οι ανεμβολίαστοι σε αυτές τις ηλικίες, έχουν κατά βάση πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να βρεθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Γίνεται προσπάθεια με τις Κινητές Μονάδες που πηγαίνουν ειδικά στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, προκειμένου να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Ως προς τη πρώτη δόση δεν είχαμε ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε αυτές τις περιοχές που πήγαμε. Ενώ εμβολιάστηκε αρκετός κόσμος με την τρίτη, αναμνηστική δόση, για την πρώτη δόση υπήρξαν κάποιοι εμβολιασμοί- άρα και αυτοί είναι ένα κέρδος- αλλά σε εκείνες τις περιοχές που η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι κάτω του 60%, δεν είχαμε την προσέλευση την οποία επιθυμούμε.

Εμείς, όμως, θέλουμε να εξαντλήσουμε τις πιθανότητες, ειδικότερα στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και στα χωριά όπου ενδεχομένως η πρόσβαση στα εμβολιαστικά κέντρα να είναι πιο δύσκολη. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα, αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή. Άρα, χρειαζόμαστε μία στόχευση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πλέον η σκυτάλη έχει περάσει στο κομμάτι της πειθούς, είτε μέσω των γιατρών που παίρνουν εμβόλια και έρχονται σε άμεση επαφή με τον πολίτη, είτε με πιο οργανωμένες διαδικασίες, όπως ανακοίνωσε και η κυρία Γκάγκα, με τηλεφωνικές γραμμές.

Θεραπείες για την Covid

Πολλές φορές δεχόμαστε ερωτήσεις τι γίνεται με τα μονοκλωνικά και με τις νέες θεραπείες.

Πράγματι, υπάρχουν ελπιδοφόρες θεραπείες και με χάπια από δύο – τρεις συγκεκριμένες εταιρείες. Είμαστε σε συνεννόηση και ως Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ξεχωριστά ως Ελλάδα να πάμε σε αυτές τις προμήθειες.

Όμως, αξιόπιστα στοιχεία για αυτές τις θεραπείες δεν θα έχουμε πριν την έναρξη του 2022. Επομένως, είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρουν οι πολίτες ότι για το επόμενο τρίμηνο – τετράμηνο η μοναδική μας θωράκιση, πέρα από τα μέτρα ατομικής προστασίας, είναι ο εμβολιασμός.

Εγώ έχω κάνει συναντήσεις με όλες τις εταιρείες που έχουν αυτές τις δυνατότητες. Το μικρότερο χρονικό διάστημα είναι τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο αλλά υπάρχουν και εκτιμήσεις ότι αυτό μπορεί να φτάσει και 7μηνο – 8μηνο.

Όμως, και πάλι πρέπει να ξέρουμε ότι αυτές οι θεραπείες δεν βρίσκονται σε πληθώρα. Άρα, οι δόσεις οι οποίες θα εξασφαλιστούν όταν θα μπορούν να δοθούν, κατά βάση θα απευθυνθούν σε κόσμο που θα είναι πιο ευάλωτος.

Προετοιμασία ΕΣΥ- διάθεση κλινών

          Πέρσι δεν υπήρχε το εμβόλιο, άρα είχε γίνει μία επιλογή το ΕΣΥ να είναι μονοθεματικό.  

          Αυτή τη στιγμή, εμείς έχουμε μοιράσει τις κλίνες ΜΕΘ περίπου 50 – 50, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο, αλλά περίπου εκεί είναι τα νούμερα. 50% για Covid περιστατικά, 50% για non- Covid.

          Δεν έχουμε επιλογή από τη στιγμή που ο κόσμος μπορεί να εμβολιαστεί, να κάνουμε μονοθεματικό το ΕΣΥ. Δικαίωμα στο ΕΣΥ έχουν και άνθρωποι οι οποίοι πρέπει να εγχειριστούν για άλλες αιτίες, οι οποίοι πάσχουν από άλλες νόσους και δεν μπορεί να «πληρώσουν» την επιλογή κάποιων να μην είναι εμβολιασμένοι.

          Άρα, θωρακίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά δεν πρόκειται να συμβεί αυτό που έγινε πέρσι: Άνθρωποι που νοσούν από άλλες αιτίες, να μην έχουν πρόσβαση στο σύστημα, για να κρατάμε κενές κλίνες ΜΕΘ και για αυτό το λόγο να πιέζεται το σύστημα.

Συμβολή ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ

Δεν σταματάει το ΕΣΥ λόγω του κορονοϊού. Αυτό όμως που είναι ένα πρόβλημα, γιατί πρέπει να βλέπουμε τα προβλήματα κατάματα, είναι μία απουσία γιατρών και ειδικά της ειδικότητας των αναισθησιολόγων που σχετίζονται άμεσα και με τα χειρουργεία.

          Ήδη δώσαμε κίνητρα. Δώσαμε για πρώτη φορά με έναν ξεκάθαρο τρόπο, τη δυνατότητα ιδιώτες ιατροί να μπορούν να μπαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία και να πληρώνονται κατά αποκοπήν για να συμμετέχουν.

           Παίρνουν 2.000 ευρώ για να μπουν στο σύστημα και να εργαστούν κανονικά για ένα χρονικό διάστημα και 250 ευρώ εάν έρχονται απλώς και μόνο για να κάνουν εφημερία.

          Είμαστε σε συνεννόηση με Συλλόγους. Πιστεύουμε ότι τα κίνητρα αυτά θα φέρουν παραπάνω κόσμο και δεν θα χρειαστεί να υποχρεώσουμε ιατρούς να μπουν στο σύστημα, αλλά σε ορισμένες ειδικότητες όπως των αναισθησιολόγων υπάρχει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα.

Προσλήψεις

Αυτή τη στιγμή, στο ΕΣΥ έχουμε 2.100 μόνιμους ιατρούς που μπήκαν  τα τελευταία δύο χρόνια και είναι 2.000 επικουρικοί και αντιστοίχως είναι άλλοι 12.000 επικουρικοί νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. 

Ενδεχομένως μέσα στον Οκτώβριο, σίγουρα μέσα στο Νοέμβριο, αναμένεται προκήρυξη για 4.000 νοσηλευτές και για 910 άτομα λοιπών  ειδικοτήτων.

          Βγήκαν και 534 γιατροί πριν μερικές ημέρες. Αυτό, προσέξτε, αφορά τις προσλήψεις για το 2021. Δηλαδή είναι οι προσλήψεις που έχει δεσμεύσει το Υπουργείο Υγείας για το 2021 και έπονται και επόμενες προκηρύξεις.

          Η βούληση της Πολιτείας είναι όλοι όσοι συμμετείχαν και στήριξαν το σύστημα αυτή την περίοδο να έχουν μία ειδική, συνταγματικά συμβατή μοριοδότηση, έτσι ώστε κατά βάση να είναι αυτοί που θα καλύψουν τις μόνιμες θέσεις.

Μέτρα

Επί της αρχής, η απόφαση είναι να μην υπάρξει περιορισμός στις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, άρα, να μπορούν να γίνονται και όλες οι εκδηλώσεις. Όπου βέβαια υπάρχει κόσμος που είναι και εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, θα υπάρχουν περιοριστικά μέτρα και μέτρα προστασίας.

          Όπου είναι αμιγώς εμβολιασμένοι, εκεί η κατάσταση φτάνει σχεδόν στην κανονικότητα.

          Δεν υπάρχει συζήτηση στο Υπουργείο Υγείας για «μωβ περιοχές». Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια εισήγηση από τους ειδικούς, αλλά στο επίπεδο συζήτησης της πολιτικής ηγεσίας με τους επιστήμονες, θέμα αλλαγής μοντέλου από αυτό που ανακοινώσαμε πριν από 10 μέρες, δεν υπάρχει.

          Τώρα, αυτό το οποίο συζητείται, θα τεθεί στη συνεδρίαση της Τετάρτης ή Πέμπτης που θα γίνει, έχει να κάνει με μια προσπάθεια να απλοποιηθούν τα μέτρα.

Δηλαδή οι αμιγείς χώροι για εμβολιασμένους να είναι σχεδόν στο εύρος της κανονικότητας και όλοι οι άλλοι χώροι να έχουν κοινά χαρακτηριστικά, προκειμένου να είναι πιο εύκολα υλοποιήσιμα.

Παρελάσεις

Δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να μη γίνει κάποια από τις κοινωνικές δραστηριότητες μεταξύ των οποίων και οι παρελάσεις. Αυτό, όμως, όπως καταλαβαίνετε είναι κάτι δυναμικό.

          Εγώ σας λέω ότι αυτή τη στιγμή με τα δεδομένα που έχουμε, ενδεχομένως με μέτρα προστασίας που θα κρίνει η Επιτροπή, η βούληση είναι να λειτουργήσει κανονικά η κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα, να μην υπάρχουν οριζόντιες απαγορεύσεις.

Έλεγχοι

Έρχονται πάρα πολλά στοιχεία από χιλιάδες ελέγχους. Από τα στοιχεία είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, όταν βλέπω χιλιάδες ελέγχους την ημέρα.

          Αλλά επειδή και εμείς ζούμε στον κανονικό κόσμο, μου έρχονται κατά καιρούς καταγγελίες ότι μετά από κάποια ώρα υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία που δεν γίνεται ο έλεγχος όπως πρέπει. Οπότε εκεί πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί.

Γιατί όταν λέμε χώροι αμιγώς για εμβολιασμένους και να μπορούν να λειτουργούν ελεύθερα, σημαίνει ότι εκεί ο επιχειρηματίας που θα βάλει ανεμβόλιαστο θα δεχθεί πολύ αυστηρές κυρώσεις.

Άρα οι έλεγχοι γίνονται, αλλά θα υπάρχει μεγαλύτερη ένταση,  ειδικά μετά από κάποιες ώρες.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ