“Σήμερα χάσαμε ένα κομμάτι από την ψυχή της Ελλάδας…Δεν θα είναι πια μαζί μας, αλλά ο  Γαλαξίας του έργου του θα μας περιβάλλει και θα μας φωτίζει”. Συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη. Δηλώσεις

Σήμερα χάσαμε ένα κομμάτι από την ψυχή της Ελλάδας. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μίκης όλων μας, ο δάσκαλος, ο διανοούμενος, ο ριζοσπάστης έφυγε. Εκείνος που έκανε όλους τους Έλληνες να τραγουδήσουν τους ποιητές. Έζησε όλη του τη ζωή δημιουργώντας. Αγωνίστηκε, πέρα από τα όρια, ξεπερνώντας τις ανθρώπινες  αδυναμίες που θέτουν πλαίσια και καθορίζουν τυπικές συμπεριφορές. Δεν απέφυγε ποτέ να δίνει όλες τις μάχες, σε όλα τα μέτωπα, καθώς το εύρος της προσωπικότητας και του ταλέντου του δεν μπορούσε ούτε να περιοριστεί, ούτε να χαλιναγωγηθεί. Ο Μίκης ήταν κι έκανε όσα ξεπερνούν την ανθρώπινη φύση. Με το έργο του, την έντονη κοινωνική και πνευματική παρουσία, τον βαθύ πατριωτικό του λόγο, ο Μίκης Θεοδωράκης σημάδεψε την Ελλάδα του 20ου αιώνα.

Ο Μίκης ήταν παγκόσμιος και το έργο του ανήκει σε όλο τον κόσμο. Εργο τεράστιο, οικουμενικό, που άγγιξε και θα συνεχίσει να αγγίζει εκατομμύρια καρδιές. Δεν θα είναι πια μαζί μας, αλλά ο  Γαλαξίας του έργου του θα μας περιβάλλει και θα μας φωτίζει.

Οι Ελληνες πενθούμε σήμερα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ταγμένος στην εθνική αξιοπρέπεια, την ανθρωπιά και την ομοψυχία, δεν έπαψε ποτέ να είναι ένας βαθύς, πολυσχιδής δημιουργός, κι ένας καλλιτέχνης που επέμενε ως το τέλος να βλέπει τον κόσμο με τον ρομαντισμό και την εμπιστοσύνη μιας αιώνιας, ακατάλυτης νιότης.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Δήλωση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Αποχαιρετούμε με θλίψη, σεβασμό και τιμή τον Μίκη Θεοδωράκη. Τον αστείρευτο συνθέτη, τον Μίκη του πολιτισμού και των αγώνων.

Ο Μίκης Θεοδωράκης δημιούργησε ένα τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο για τον τόπο, ενώ οι ιδέες του και οι πολιτικοί του αγώνες που ενέπνευσαν περισσότερες από μία γενιά, αποτελούν παρακαταθήκες για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την εθνική αξιοπρέπεια.

Με το έργο του ενέπνευσε και εξέφρασε όλη τη ρωμιοσύνη που θρηνεί σήμερα.

Πρόβαλε το όνομα της Ελλάδας, μέσα από τη μουσική του και το κύρος του ονόματός του σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Συνέβαλε στην προβολή της ελληνικής ποίησης, μελοποιώντας Έλληνες ποιητές που ο λόγος τους έφτασε στα πέρατα του κόσμου.

Στις δύσκολες στιγμές για τη δημοκρατία, τα τραγούδια του ήταν φάρος ελπίδας που δεν έσβησε ποτέ για εκατομμύρια Έλληνες.

Όλοι μεγαλώσαμε, ερωτευτήκαμε, γίναμε ενεργοί πολίτες, πιαστήκαμε χέρι – χέρι σε συγκεντρώσεις και συναυλίες, τραγουδήσαμε, κλάψαμε από συγκίνηση κάτω από τους ήχους της μουσικής του.

Ο ίδιος θα μας λείψει.

Το έργο του θα είναι εδώ να μας εμπνέει και κυρίως να μας ενώνει όλους, να αγωνιστούμε για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε, την Ελλάδα που μπορεί.

Γιατί αυτό θα ήθελε κι ο ίδιος ο Μίκης. Ο Μίκης της νιότης μας, των αγώνων μας και της καρδιάς μας!

Δήλωση της Σίας Αναγνωστοπούλου, τομεάρχη Πολιτισμού, για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη

2.9.2021

Στον άνθρωπο που υπηρέτησε και νοηματοδότησε βαθιά τις λέξεις με τη μουσική του, που άνοιξε τα παράθυρα της ποίησης στο λαό, στον Μίκη των σκληρών αγώνων αυτής της χώρας , του κλείνουμε τα μάτια, του χαϊδεύουμε τα Σγουρά Μαλλιά, ενωμένοι σε έναν βουβό Επιτάφιο θρήνο. Σήμερα πενθούμε έναν από τους Ήρωες των άπαρτων βουνών, έναν Νεκρό Αδελφό που παραμένει αθάνατος. Σήμερα πενθούμε τον Παγκόσμιο Μίκη Θεοδωράκη.

Φεύγει από την επίγεια ορατότητα  και στο φευγιό του οριοθετείται ο σύντομος 20ος αιώνας και η πολιτική ιστορία της Αριστεράς  που κουβαλά εντός του. Μαζί του ‘’φεύγουν’’ και οι μουσικές, τα τραγούδια, ως πολύτιμα  αντικείμενα μεταμόρφωσης αυτού του κόσμου. Τραγούδια που γεννήθηκαν με ωδίνες στους τόπους εξορίας,  που βάδισαν τον Ωροπό,  τη Μακρόνησο, τη Ζάτουνα,  που χρησίμευσαν στην ανασυγκρότηση της ελληνικής συλλογικής  μνήμης, που έχτισαν την πολιτική συνείδηση, που ανανέωσαν την ταυτότητα  ενός Λαού Βασανισμένου. Τραγούδια που εμείς, όλοι εμείς οι μικροί, οι ταπεινοί που είχαμε την τύχη να συνυπάρξουμε ημερολογιακά μαζί σου, τραγουδήσαμε.

Ο υποκινητής της ελληνικής πολιτιστικής αναγέννησης  δεν μπορεί να «φύγει». Ένας Μπολιβάρ, ένας ωραίος ως Έλλην δεν πεθαίνει . Ο Μίκης μπολιάζει και τώρα και για πάντα τη μνήμη μας και παραμένει αθάνατος και εμείς συγκλονισμένοι τον ακολουθούμε σιγοτραγουδώντας «…άρμεγες με τα μάτια σου το φως της Οικουμένης».

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

«Αντίο στον Μίκη της Ελλάδας, στον Μίκη του κόσμου.

Αποχαιρετούμε σήμερα έναν μεγάλο Έλληνα, μια προσωπικότητα με τεράστια πορεία καλλιτεχνική, πολιτιστική, πολιτική και κοινωνική, η οποία έχει σημαδέψει γενιές και γενιές.

Σήμερα όλοι οι Έλληνες, ανεξαρτήτως των πολιτικών τους πεποιθήσεων θρηνούν για την απώλεια ενός ανθρώπου που με τη μουσική του έγινε σύμβολο Ελευθερίας παγκοσμίως και έκανε την Ελλάδα γνωστή στα πέρατα του κόσμου.

Θυμάμαι όταν ήμουν παιδί, ότι κάθε Σαββατοκύριακο στο σπίτι, οι γονείς μου άκουγαν μουσική του Μίκη Θεοδωράκη με τη Φαραντούρη, τον Μπιθικώτση και άλλους μεγάλους ερμηνευτές. Ο πατέρας μου και η μητέρα μου μας έμαθαν την πολιτική ιστορία της νεότερης Ελλάδας μέσα από τα τραγούδια του Μίκη. Μέσα από τη μουσική του μάθαμε τους μεγάλους Έλληνες ποιητές, ακόμα και ξένους, όπως τον Πάμπλο Νερούντα.

Πολλά χρόνια αργότερα, σε μια συνάντησή μας στο σπίτι του, μου εκμυστηρεύτηκε ότι κρυβόταν στα καμαρίνια του Δημοτικού Θεάτρου, όταν τον κυνηγούσαν. Όπως και άλλα συγκλονιστικά περιστατικά που έζησε στην πόλη του Πειραιά, ως βουλευτής, στη σημαντικότερη και πιο παραγωγική περίοδο της ζωής του, τη δεκαετία του 60, τότε δηλαδή που μελοποίησε τα κορυφαία του έργα, όπως η Ρωμιοσύνη και το Άξιον Εστί.

Αντίο Μεγάλε Μίκη Θεοδωράκη. Θα παραμείνεις για πάντα στην καρδιά μας. Σε ευχαριστούμε για τους στίχους σου, τις νότες σου, τις συγκινήσεις που μας χάρισες, για τη στάση ζωής και για όσα έκανες για την πατρίδα μας!»

Δήλωση του δημάρχου Σαρωνικού, Πέτρου Φιλίππου, για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη απευθύνοντας το εξής μήνυμα:

Ο κορυφαίος μας μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης, πέρασε σήμερα στη σφαίρα της αθανασίας αφήνοντας πίσω του πολύτιμη παρακαταθήκη το μεγαλειώδες έργο του, τους κοινωνικούς αγώνες του και τη στάση ζωής του.

Ο Μίκης όλων των Ελλήνων, ο οικουμενικός Μίκης έζησε αφοσιωμένος στα ιδανικά της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Τα έργα του ξεχειλίζουν από τη διαρκή αναμέτρηση με την αδικία δίνοντας ταυτόχρονα μήνυμα ελπίδας, μήνυμα για νέους αγώνες. “Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις… εκεί που πάει να σκύψει… να την πετιέται από ξαρχής” μελοποιεί και τραγουδά ο μεγάλος δημιουργός και παροτρύνει τον λαό να μην αφεθεί στην απογοήτευση και την θλίψη αλλά να συνεχίσει να μάχεται και να ελπίζει.

Αποχαιρετούμε με συγκίνηση τον Μίκη της καρδιάς μας, τον καλλιτέχνη, τον αγωνιστή, τον διανοούμενο. Τιμούμε τον άνθρωπο που τίμησε με μοναδικό τρόπο την Ελλάδα, την ελευθερία, τη δημοκρατία, τον πολιτισμό. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Δήλωση Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη

για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Οικουμενική συγκίνηση έχει προκαλέσει ο θάνατος του σπουδαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Πλήρης ημερών κι έχοντας φιλαράκο του τον Χάρο (επίλογος του τελευταίου του βιβλίου «Μονόλογοι στο λυκαυγές»), έφυγε αφήνοντας πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη.

Το έργο του, το αυθεντικό ταλέντο του αλλά και η ίδια του η ζωή αποτελούν για εμάς εφόδια. Ασπίδα μα και συνάμα λόγχη για να συνεχίσουμε προς τα εμπρός. Πνευματικός και λαϊκός. Αγωνιστής και ιδεολόγος. Βασανισμένος και λατρεμένος. Έπασχε από ένα βάθος απύθμενο και φωτεινό. Τα έζησε ολα.

Προσπαθώντας να απαντήσω στο μεγαλύτερο υπαρξιακό ερώτημα “γιατί ζούμε”, σκέφτομαι το παράδειγμα του Μίκη. Ζούμε για να δημιουργούμε. Ζούμε για να είμαστε η δράση κι όχι η αντίδραση.

Το φως και η γνώση είναι η λευτεριά μας. Μίκη σε ευχαριστούμε για όλα.

Από σήμερα και για τρεις ημέρες οι σημαίες του Δημαρχιακού Μεγάρου θα κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους και για την απότιση φόρου τιμής στον σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη. 

https://twitter.com/Theofanousg/status/1433336518089887746?s=20

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ