Οι ομιλίες στη Βουλή στη συζήτηση για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης

Συζήτηση, κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης.

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στη συζήτηση για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης

Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε,

Το ζήτημα δεν είναι μόνο ο χρόνος τον οποίο θα αξιοποιήσουμε για να συζητήσουμε το ζήτημα το οποίο κυριάρχησε στην επικαιρότητα τον τελευταίο μήνα (και αναφέρομαι προφανώς στις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την πατρίδα μας), εξίσου σημαντική διάσταση -πιστεύω- θα είναι και η ποιότητα της συζήτησης, αν καταφέρουμε σήμερα να απαντήσουμε με ειλικρίνεια σε πραγματικά ερωτήματα, τα οποία θέτουν οι πολίτες, αλλά και η Αντιπολίτευση.

Και αν έχουμε τη δυνατότητα για ένα θέμα τέτοιων εθνικών διαστάσεων, να καταλήξουμε τουλάχιστον σε κάποιους άξονες συμφωνίας για το πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών από εδώ και στο εξής. Αλλά και τη μεγάλη πρόκληση που η κλιματική κρίση μας επιβάλλει να δρομολογήσουμε πολιτικές για την αντιμετώπισή της.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας ότι, καθώς στην πατρίδα μας εξακολουθεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος μεγάλων πυρκαγιών, η σκέψη μας -και πιστεύω η σκέψη όλων μας- στρέφεται σε εκείνους και σε εκείνες που ακόμα μάχονται ή μένουν σε επιφυλακή στην πρώτη γραμμή: Στην Πολιτική Προστασία, στην Πυροσβεστική, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην Αστυνομία, στην Αυτοδιοίκηση, αλλά και στους εθελοντές μας, παντού στη χώρα. Στις χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που προστατεύθηκαν μέσα στη λαίλαπα αποτυπώνεται η αφοσίωσή τους. Στην καταπόνησή τους η αυτοθυσία τους. Και στα όσα χάσαμε, όλα όσα καλούμαστε να αναστήσουμε και θα τα αναστήσουμε.

Όπως σας είπα, προσδοκώ η σημερινή συζήτηση να διαφέρει από τις συνήθεις κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις. Γιατί το θέμα της είναι, πράγματι, ένα πρόβλημα, όχι απλά εθνικών, αλλά παγκοσμίων διαστάσεων. Με μια σημασία που υπερβαίνει τις κομματικές θεωρήσεις και με κοινό ζητούμενο τις απαντήσεις σε τέσσερα ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Ερώτημα πρώτον: Είχαμε προετοιμαστεί όπως έπρεπε για τις φετινές πυρκαγιές;
Ερώτημα δεύτερον: Τι πήγε καλά και τι πήγε λάθος στη μάχη με τις φλόγες;

Ερώτημα τρίτον: Πώς θα στηριχτούν από δω και στο εξής οι τοπικές κοινωνίες και οι πληγέντες από τις πυρκαγιές;

Και ερώτημα τέταρτο και ίσως πιο ουσιαστικό: Με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε μεσομακροπρόθεσμα τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης;

Θα επιχειρήσω, λοιπόν, σήμερα να απαντήσω με ειλικρίνεια στα τέσσερα, αυτά, ερωτήματα.

Ερώτημα πρώτο: Πόσο είχαμε προετοιμαστεί για αυτή την αντιπυρική περίοδο; Εδώ η εικόνα πιστεύω ότι είναι αρκετά σαφής. Με τα θετικά της και με τα αρνητικά της. Σε μια πύρινη επίθεση που η χώρα είχε να βιώσει πολλά χρόνια, κατορθώσαμε να μην θρηνήσουμε θύματα, αν και χάσαμε τον Βασίλη, έναν ηρωικό εθελοντή. Προστατέψαμε χιλιάδες συμπολίτες μας. Όμως, καταστράφηκαν περιουσίες, ευτυχώς όχι τόσες όσες το μέγεθος της φωτιάς θα μας έκανε να περιμένουμε. Αλλά καταστράφηκε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι δασικού πλούτου, λίγο παραπάνω από 1.000.000 στρέμματα πρασίνου. Και αυτό είναι το πικρό κόστος της περιβαλλοντικής αλλαγής, που φέτος συνδυάστηκε με έναν επίμονο καύσωνα, που άπλωσε τις φωτιές του σε ολόκληρη την Μεσόγειο. Θυμίζω ότι δεν βρέθηκε μόνο η Ελλάδα αντιμέτωπη με καταστροφικές πυρκαγιές. Βρέθηκε η Τουρκία, βρέθηκε η Ιταλία, βρέθηκε η Αλγερία, όπως σε προηγούμενα χρόνια είχε βρεθεί η Πορτογαλία, η Ισπανία.

Είναι βέβαιον, όμως, ότι το φετινό Καλοκαίρι κατέστη πολύ πιο δύσκολο στη διαχείρισή του, γιατί αυτός ο παρατεταμένος καύσωνας -ένας καύσωνας που είχαμε να τον βιώσουμε στη χώρα μας από το 1987- μετέτρεψε ουσιαστικά όλα μας τα δάση σε πυριτιδαποθήκες. Ακριβώς γι’ αυτό, και επειδή είχαμε προνοήσει να επενδύσουμε στην Πολιτική Προστασία, καταφέραμε και τη μετατρέψαμε, μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα από μία αδρανή υπηρεσία σε ένα εγκαταλελειμμένο γραφείο, μετατράπηκε εκ θεμελίων σε μία αξιόμαχη κρατική οντότητα με υποδομές, προσωπικό προϋπολογισμό και σχέδιο. Και όσοι αμφιβάλλουν γι’ αυτό, ας προσπαθήσουν απλά να θυμηθούν το όνομα και το έργο του προκατόχου του Νίκου Χαρδαλιά, εγώ πάντως δεν το θυμάμαι και δεν νομίζω ότι το θυμάται ούτε η πλειοψηφία των βουλευτών που είναι σήμερα σε αυτή την αίθουσα.

Έγιναν, λοιπόν, πολύ σημαντικά πράγματα στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Ενεργοποιήθηκε το 112, κάτι το οποίο αποτελούσε μία προσωπική μου προεκλογική δέσμευση μετά την τραυματική εμπειρία την οποία η χώρα βίωσε το 2018. Και το 112 απέδειξε την αξία του.
Η Πυροσβεστική, πριν από αυτή την αντιπυρική περίοδο, ενισχύθηκε με νέα στελέχη, ενισχύθηκε με νέα οχήματα και ενισχύθηκε, ναι, και με εναέρια μέσα για τα οποία τόση συζήτηση έγινε. Συγκεκριμένα: Με 74 εναέρια μέσα, 69 εμπλεκόμενα, συν 5 τα οποία είναι ιδιοκτησία του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτά είναι τα εναέρια μέσα τα οποία ήταν στη διάθεσή μας φέτος το Καλοκαίρι. Περισσότερα από κάθε άλλη φορά.

Το αν ήταν αρκετά ή όχι, είμαι διατεθειμένος να το συζητήσω. Αλλά δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι η χώρα είχε προνοήσει να εξοπλιστεί με περισσότερα εναέρια μέσα, κάποια εκ των οποίων, μάλιστα, δοκιμάστηκαν, για πρώτη φορά, όπως οι γνωστοί πια σε όλους «τράκτορες», μικρά δηλαδή, ευέλικτα αεροσκάφη, τα οποία μπορούν να κουβαλούν σημαντική ποσότητα νερού για το βάρος τους, και τα οποία απεδείχθησαν εξαιρετικά χρήσιμα στην πρώτη προσβολή μιας δασικής πυρκαγιάς. Θα επανέλθω σε αυτό το θέμα στη συνέχεια.

Ταυτόχρονα, είχαμε προνοήσει να καθαρίσουμε, να παρέμβουμε σε 21, συγκεκριμένα, επικίνδυνες περιοχές. Περιοχές οι οποίες είχαν χαρακτηριστικά τα οποία προσομοίαζαν με την περίπτωση του Ματιού. Περιπτώσεις δηλαδή οικισμών που ήταν πολύ κοντά σε δάση, εκεί δηλαδή όπου υπάρχει αυτή η πολύ προβληματική ώσμωση μεταξύ του δασικού περιβάλλοντος και του δομημένου περιβάλλοντος.

Μάλιστα, εγώ ο ίδιος συμμετείχα σε μία τηλεδιάσκεψη με 18 Δημάρχους -αυτή έγινε στις 24 Μαΐου του 2021- όπου κατέστησα τότε απολύτως σαφές ότι πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε, κεντρικό Κράτος, Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, προκειμένου να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι με παρεμβάσεις που θα γίνουν εντός αυτών των οικισμών, θα μπορέσουμε να μειώσουμε την ποσότητα της καύσιμης ύλης, όσο αυτό ήταν εφικτό. Αλλά να έχουμε και σχέδια διαφυγής έτσι ώστε στην απευκταία περίπτωση που χρειάζεται να εκκενώσουμε έναν τέτοιο οικισμό, να μπορούμε να διεκπεραιώσουμε αυτή τη σύνθετη διαδικασία εντός σύντομου χρονικού διαστήματος και με την απαραίτητη τάξη.

Και πράγματι, αυτές οι παρεμβάσεις έγιναν. Αναφέρω ενδεικτικά δύο περιπτώσεις οικισμών: Η μια είναι η Ιπποκράτειος Πολιτεία. Η φωτιά έφτασε στα όρια της Ιπποκρατείου Πολιτείας, δεν μπήκε όμως ουσιαστικά μέσα στον οικισμό, ακριβώς επειδή είχαμε προνοήσει να γίνουν οι σχετικοί καθαρισμοί. Και βέβαια για πρώτη φορά υπήρχε και οδός διαφυγής στην Ιπποκράτειο Πολιτεία -καινούργια οδός διαφυγής- έτσι ώστε οι δημότες να μπορέσουν να απομακρυνθούν με ασφάλεια και με ταχύτητα.

Η δεύτερη περιοχή, η οποία και αυτή απειλήθηκε από την πυρκαγιά είναι μια περιοχή που σας είναι πολύ οικεία, κ. Τσίπρα, και αναφέρομαι στο Σούνιο. Και αναφέρομαι στο Σούνιο συγκεκριμένα, επειδή όπως θα έχετε διαπιστώσει πια, εάν κινηθείτε κατά μήκος του δρόμου που συνδέει το Σούνιο με το Λαύριο, υπάρχουν δίοδοι διαφυγής με ταμπέλες προς τη θάλασσα που υποδεικνύουν στους πολίτες πως θα μπορέσουν να φτάσουν στη θάλασσα σε περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούν σε μια περιοχή πολύ δύσκολη, καθώς περιβάλλεται από δάσος και η μόνη διέξοδος μπορεί να είναι η θάλασσα.

Αυτά, λοιπόν, όλα έγιναν. Έγιναν και είχαν το αποτέλεσμα να περιορίσουν σχετικά την καταστροφή περιουσίας σε σπίτια τα οποία βρέθηκαν είτε εντός του δάσους, είτε πέριξ των οικισμών. Η πραγματικότητα είναι ότι, παρά την ένταση και το μέγεθος των φωτιών που κληθήκαμε να διαχειριστούμε, κανείς οικισμός δεν κάηκε ολοσχερώς. Πετύχαμε, λοιπόν, στο στόχο μας να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή. Πετύχαμε στο στόχο μας να προστατεύσουμε τους οικισμούς. Πετύχαμε στο στόχο μας να προστατεύσουμε τις κρίσιμες υποδομές. Πολύ λίγοι γνωρίζουν την τεράστια προσπάθεια η οποία κατεβλήθη ειδικά στη φωτιά της Βαρυμπόμπης, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ηλεκτροδότηση του Λεκανοπεδίου. Και θέλω να ευχαριστήσω θερμά τα στελέχη και του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, διότι κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες έτσι ώστε να μην έχουμε απώλειες ως προς την ηλεκτροδότηση της Αθήνας, καθώς κάποια στιγμή η φωτιά έφτασε πάρα πολύ κοντά σε εξαιρετικά κρίσιμες υποδομές στο Κρυονέρι και στον Άγιο Στέφανο.

Κληθήκαμε, όμως, φέτος το Καλοκαίρι να διαχειριστούμε, τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, 1.279 πυρκαγιές. Σχεδόν 60 την ημέρα. Σε πολλά διαφορετικά σημεία ταυτόχρονα. Πολλές -το ξέρουμε πια- ήταν προϊόν εμπρησμού. Το σημαντικότερο όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτές οι φωτιές φέτος είχαν κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά από φωτιές που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τα περασμένη έτη. Το εξηγεί και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αλλά και οι επιστήμονες. Δεν θέλω να διαβάσω περίπλοκες τεχνικές αναλύσεις.

Το βέβαιο, όμως, είναι, ότι αυτό το οποίο βλέπαμε όλοι από τους τηλεοπτικούς δέκτες, το αντιμετώπιζαν και οι πυροσβέστες στο πεδίο. Εσωτερικοί στρόβιλοι της φωτιάς που την αναπαρήγαγαν, με αποτέλεσμα οι φλόγες να σβήνουν πολύ πιο δύσκολα, ακόμα και όταν δέχονταν ριπές νερού από τα αεροσκάφη. Και το καλύτερο παράδειγμα αυτής της πραγματικότητας ήταν η τελευταία φωτιά την οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στα Βίλια. Στα Βίλια ενεργοποιήθηκε ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός. Έγιναν εκατοντάδες ρίψεις νερού από αεροσκάφη. Κινητοποιήθηκαν πρακτικά όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής του Λεκανοπεδίου, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που ήρθαν να μας υποστηρίξουν από το εξωτερικό. Και παρά ταύτα, παρά την πολύ μεγάλη αυτή προσπάθεια, χρειαστήκαμε τρεις μέρες για να οριοθετήσουμε τη φωτιά. Έγινε κάποιο λάθος; Αν πιστεύετε ότι έγινε κάποιο λάθος, να μας το υποδείξετε. Δεν έκαναν οι πυροσβέστες καλά τη δουλειά τους; Δεν ήξεραν οι πιλότοι πού πετούσαν το νερό; Δεν υπήρχε συντονισμός; Ελάτε να μας πείτε, λοιπόν, και να μας υποδείξετε που ακριβώς έγινε το λάθος στην συγκεκριμένη πυρκαγιά.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε φωτιές με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά εντός δασών, στα οποία συχνά δεν υπήρχε καμία απολύτως πρόσβαση από κανέναν δασικό δρόμο. Δάση τα οποία είχαν μείνει απεριποίητα για δεκαετίες. Και η αλήθεια είναι ότι αυτές οι φωτιές, όταν ξεφεύγουν από τη δυνατότητα παρέμβασης της πρώτης προσβολής γίνονται εξαιρετικά δύσκολες στη διαχείρισή τους.

Θέλω, επίσης, να θυμίσω -επειδή έχω ακούσει πολλά υποτιμητικά σχόλια για την Πυροσβεστική, σχόλια πολύ άδικα για τους ανθρώπους οι οποίοι δίνουν τη μάχη στο πεδίο και την έδωσαν πολλές φορές χωρίς να μπορέσουν καν να ξεκουραστούν, χωρίς να κοιμηθούν, έμεναν μέρες άγρυπνοι- ότι αυτή η Πυροσβεστική κατάφερε και έλεγξε εν τη γενέσει τους τη συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών. Όλες οι πυρκαγιές για τις οποίες δεν ακούμε τίποτα, είναι οι πυρκαγιές οι οποίες σβήστηκαν στην αρχή. Δυστυχώς, όμως -και αυτή είναι η πραγματικότητα- κάποιες ξέφυγαν και βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα να πρέπει να διαχειριζόμαστε 4 μεγάλες πυρκαγιές σε διαφορετικά σημεία της χώρας. Μια ένταση ενός φαινομένου που ξεπέρασε πολλά από τα οχυρά μας. Ξεπέρασε το φαινόμενο την προετοιμασία την οποία είχαμε κάνει. Το είπα πολύ ανοιχτά, πολύ καθαρά, είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα από ότι άλλες χρονιές. Αυτή η προετοιμασία εμφανώς δεν ήταν αρκετή για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ένταση αυτού του φαινομένου. Και το αποτέλεσμα είναι αυτό για το οποίο σας μίλησα. Ότι μπορεί μεν να είχαμε λιγότερες κατεστραμμένες περιουσίες σε σχέση με αυτό το οποίο μπορεί κάποιοι να περίμεναν βλέποντας την έκταση της φωτιάς, χάσαμε όμως παραπάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα δάσους και αυτό σίγουρα είναι κάτι το οποίο μας υποχρεώνει να δούμε σε λεπτομέρεια τι πήγε λάθος και κυρίως τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα από εδώ και στο εξής.

Όπως σας είπα η αυτοθυσία των πυροσβεστών μας και των εθελοντών μας υπήρξε ανεπανάληπτη, αλλά δεν έλειψαν τα λάθη. Αποδεικνύεται ότι μόνο η φύση δεν κάνει λάθη και οι φετινές πυρκαγιές -όπως σας είπα- αν μας δίδαξαν κάτι είναι ότι απόλυτη προτεραιότητα ως προς τη διαχείριση της πυρκαγιάς, τη διαχείριση του φαινομένου -θα έρθω στη συνέχεια στα προληπτικά μέτρα τα οποία πρέπει να λαμβάνονται εντός των δασών- είναι ότι η πρώτη επέμβαση είναι απολύτως κρίσιμη.

Όπως έχει δηλώσει ανοιχτά και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, αν ανατρέξει κανείς στην αλληλουχία των γεγονότων των δύσκολων ημερών αυτού του Αυγούστου θα διαπιστώσει ότι το μεγάλο πρόβλημα το οποίο κληθήκαμε να διαχειριστούμε ξεκίνησε, δυστυχώς, από την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς της Βαρυμπόμπης. Είχαν οι αρμόδιες υπηρεσίες τη βεβαιότητα ότι η φωτιά αυτή είχε οριοθετηθεί, κατευθύνθηκαν εκείνη τη στιγμή εναέρια μέσα προς την Εύβοια η οποία αντιμετώπιζε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Και προφανώς όταν η φωτιά αυτή αναζωπυρώθηκε -για λόγους οι οποίοι και σήμερα ακόμα ερευνώνται- αναγκαστήκαμε να επιστρέψουμε εναέρια μέσα πίσω από την Εύβοια και να παλεύουμε δυο πολύ μεγάλες φωτιές, ταυτόχρονα.

Και βέβαια πρέπει να σας πω ότι η εμπειρία απέδειξε ότι όσους καθαρισμούς και αν κάνει κανείς, όσα εναέρια μέσα και αν έχει στη διάθεσή του -και φέτος είχαμε περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά- είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η επέκταση μιας φωτιάς ειδικά σε συνθήκες, όπως αυτές που βιώσαμε, εάν δεν καταφέρει να τη σβήσει κανείς στην αρχή. Και αν δείτε τη φωτιά στην Βαρυμπόμπη, αποδεικνύει ακριβώς του λόγου το αληθές. Για πρώτη φορά φέτος εντός των βασιλικών κτημάτων -κάποιοι ενοχλούνται από αυτή την ορολογία, αλλά έτσι τα αποκαλούν όλοι οι πολίτες- εντός εν πάση περιπτώσει του πυρήνα του δρυμού της Πάρνηθας, του νοτίου κομματιού τουλάχιστον, είχαν γίνει συστηματικοί καθαρισμοί. Επί δύο μήνες δούλευαν στο Τατόι υλοτόμοι από τη Χαλκιδική, προκειμένου να απομακρύνουν κλαδιά και κορμούς οι οποίοι είχαν πέσει μετά τη «Μήδεια» η οποία, δυστυχώς, είχε κάνει μια μεγάλη ζημιά συνολικά στο οικοσύστημα της Αττικής. Όπως ίσως γνωρίζετε, στην περιοχή υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες και μεγάλες μάλιστα αντιπυρικές ζώνες. Δεν στάθηκαν, δυστυχώς, αρκετές να σταματήσουν τη φωτιά. Εδώ η φωτιά δεν μπόρεσε καλά-καλά να σταματήσει στην εθνική οδό όπου την περίμεναν 100 πυροσβεστικά, έχοντας πλάτος η εθνική οδός σχεδόν 100 μέτρα.

Όμως και στον τομέα της πρόληψης αναδείχθηκαν κενά. Και είναι χαρακτηριστικό ότι αν και γι’ αυτή φέτος διατέθηκαν 51 εκατομμύρια ευρώ σε Δήμους και σε δασαρχεία, τα αποτελέσματα, δυστυχώς, δεν ήταν τα αναμενόμενα. Γι’ αυτό και τώρα, η ευθύνη περνά στην Πολιτική Προστασία, με το πρόγραμμα «ΔΡΥΑΔΕΣ». Σε βάθος χρόνου 300 εκατ. ευρώ θα δοθούν για καθαρισμούς και για ζώνες πυροπροστασίας. Και τα έργα αυτά πρέπει να γίνονται το Χειμώνα και την Άνοιξη με τη συνεργασία δασολόγων και την υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στον τομέα της οργάνωσης διαπιστώνεται, επίσης, ότι αν και δόθηκαν περισσότερα κονδύλια δασοπροστασίας η απορρόφησή τους δεν ελέγχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς μέχρι τις πρόσφατες αλλαγές που κάναμε, δασαρχεία και δασικές υπηρεσίες υπάγονταν σε διαφορετικούς πολιτικούς προϊσταμένους. Και με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία σύντομα θα κυρώσουμε στο Εθνικό Κοινοβούλιο, κάνουμε μια σημαντική δομική αλλαγή. Υπάγουμε, επιτέλους θα έλεγα, τα Δασαρχεία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, υπό τον αρμόδιο Υφυπουργό και τη Γενική Διεύθυνση Δασών, έτσι ώστε να υπάρχει ένα ενιαίο εποπτικό κέντρο που θα καθορίζει τη δασική μας πολιτική, θα εποπτεύει τα Δασαρχεία, έτσι ώστε αυτά να μην υπάγονται απλά και συχνά ανεξέλεγκτα στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Είναι μια σημαντική διαρθρωτική μεταρρύθμιση η οποία πιστεύω ότι θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της Δασικής Υπηρεσίας συνολικά και θα επιτρέψει να συνεργαστεί καλύτερα με την Πολιτική Προστασία, έτσι ώστε οι δύο αυτοί πυλώνες, Δασική Υπηρεσία από τη μια, Πολιτική Προστασία από την άλλη, να μπορούν να συνεργάζονται αρμονικά και κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, αλλά κυρίως κατά την διάρκεια που δεν έχουμε φωτιές, εκεί που χρειάζονται να γίνονται σημαντικές προληπτικές παρεμβάσεις μέσα στα δάση.

Διαπιστώσαμε, λοιπόν, ότι ναι, χρειαζόμαστε και περισσότερα εναέρια μέσα, και συγκεκριμένα εναέρια μέσα, τα οποία προβλέπονται από το πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο πριν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Θα επενδύσουμε σε καινούργια αεροσκάφη. Θα κινηθούμε ταχύτατα για τη γρήγορη απόκτηση και την ενοικίαση, βραχυπρόθεσμα, αυτών των αεροσκαφών πρώτης προσβολής. Αναφέρθηκα πριν στους λεγόμενους «τράκτορες» οι οποίοι φέτος δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά και απέδειξαν την αποτελεσματικότητά τους. Και βέβαια, θα προχωρήσουμε στη σύσταση μιας ειδικής μονάδος η οποία θα μπορεί πια να επιχειρεί πιο αποτελεσματικά μέσα στα δάση.

Πρόκειται για μια ανάγκη η οποία αναδείχθηκε με έντονο τρόπο τις τελευταίες ημέρες. Και επιβεβαιώθηκε και με τη συνεργασία των Ελλήνων πυροσβεστών με τους ξένους εξειδικευμένους συνάδελφους τους, οι οποίοι έσπευσαν να συνδράμουν τη χώρα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Αυτή η νέα μονάδα, λοιπόν, η οποία θα απαρτίζεται από δασολόγους και από δασοπυροσβέστες, θα πρέπει να εκπαιδευτεί καλύτερα, να δρα μέσα στις ειδικές συνθήκες του δάσους.

Η αλήθεια είναι ότι η μεταβίβαση της αρμοδιότητας της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης από τις Δασικές Υπηρεσίες στην Πυροσβεστική έγινε, κυρία Γεννηματά, το 1998, επί Κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια ώστε η Πυροσβεστική να εξοικειωθεί με αυτή τη νέα της αποστολή, καθώς η Πυροσβεστική ήταν σχεδιασμένη από τη γέννησή της να αντιμετωπίζει βασικά αστικές πυρκαγιές. Όμως, σήμερα, οι Έλληνες πυροσβέστες είναι πολύ πιο έμπειροι, πολύ πιο εκπαιδευμένοι, πολύ πιο καταρτισμένοι να αντιμετωπίζουν δασικές πυρκαγιές. Πρέπει να γίνουν, όμως, ακόμα καλύτεροι. Είδαμε κι εμείς ξένες δυνάμεις οι οποίες ήρθαν να μας συνδράμουν, που χρησιμοποίησαν καινούργιες τεχνικές, οι οποίες ενίοτε αξιοποιούνται από την Πυροσβεστική. Και πρέπει να μάθουμε από αυτά τα Πυροσβεστικά Σώματα, τα οποία έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα να επιχειρούν μέσα στο δάσος σε σχέση με τη δική μας Πυροσβεστική. Και αν χρειαστεί, και αν δεν προφτάσουμε να είμαστε απολύτως έτοιμοι στελεχώνοντας το δικό μας Σώμα ενόψει της επόμενης αντιπυρικής περιόδου, δεν έχω καμία δυσκολία να έρθω σε συνεργασία με ξένες χώρες, έτσι ώστε μεταβατικά, για τα επόμενα 1 με 2 χρόνια οι Ελληνικές δυνάμεις να πλαισιωθούν με ξένες δυνάμεις, οι οποίες να μπορούν να μας υποστηρίξουν τους κρίσιμους μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου, που εκδηλώνονται οι πιο πολλές δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας.

Τέλος, πιστεύω ότι καλούμαστε όλοι να βγάλουμε συμπεράσματα και από τη συνύπαρξη του δασικού και του δομημένου περιβάλλοντος. Χωρίς γραφειοκρατία, σε αυτές τις μικτές περιοχές, οι κάτοικοι θα μπορούν πλέον να καθαρίζουν γύρω τους τα οικόπεδά τους, τους δρόμους τους, χωρίς να απαιτείται όλη αυτή η εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία που χρειάζεται η άδεια του Δασαρχείου για να κόψεις οποιοδήποτε κλαδί έξω από το δικό σου οικόπεδο. Τα εύφλεκτα πεύκα, δίπλα στα σπίτια, αυτά που έχουν καεί τουλάχιστον, στις ζώνες πέριξ των οικισμών, θα πρέπει να αντικατασταθούν από άλλα δέντρα. Προφανώς δεν αναφέρομαι σε όλα τα πεύκα, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι της αναγέννησης θα είναι φυσική αναγέννηση, και προφανώς τα πευκοδάση μας τα οποία κάηκαν θα ξαναγίνουν πευκοδάση. Αναφέρομαι σε αυτή τη ζώνη πέριξ των οικισμών, όπου θα πρέπει να προχωρήσουμε -και αυτή είναι η κατεύθυνση που έχω δώσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος- με εξειδικευμένα σχέδια αναδάσωσης, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία ζώνη μεταξύ του πευκοδάσους και του οικισμού, στην οποία θα έχουμε διαφορετικά είδη δέντρων, πολύ πιο ανθεκτικά στις πυρκαγιές.

Τα δάση μας θα αναγεννηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό, και τεχνητή αναδάσωση θα γίνει εκεί που χρειάζεται, και εκεί που οι ειδικοί θα μας υποδείξουν. Και τέλος, οικισμοί, αλλά και σπίτια κοντά ή μέσα στις δασικές εκτάσεις θα οφείλουν να διέπονται από ειδικές πυρίμαχες προδιαγραφές κατασκευής. Και έχω ήδη δώσει εντολή στον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος να εκδώσει τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις. Όπως βέβαια θα πρέπει να μας απασχολήσει στο μέλλον και η ασφάλισή τους. Η ασφάλιση συνολικά της περιουσίας, της ακίνητης περιουσίας έναντι των φυσικών καταστροφών.

Όλα τα παραπάνω είναι ασφαλώς μερικές μόνο αρχικές διαπιστώσεις. Γι’ αυτό και θα τονίσω ξανά πως η δημόσια συγγνώμη μου ήταν μια προσωπική, ηθική στάση. Αλλά πριν από όλα ήταν μια πολιτική πράξη με μήνυμα. Η συγγνώμη δεν είναι μόνο μια αναγνώριση ευθύνης, είναι και ένα σύνθημα για δράση. Είναι ένα κάλεσμα να διδαχτούμε από μια αρνητική εμπειρία έτσι ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι. Και με αυτή την αφετηρία, λοιπόν, θα αλλάξουν πολλά.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, έρχομαι τώρα στο τρίτο ερώτημα το οποίο πρέπει να απαντήσουμε: Τι κάνουμε αυτή τη στιγμή για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας οι οποίοι επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Λίγα 24ωρα μετά το πέρασμα της φωτιάς ξεκινάμε ήδη να επουλώνουμε τις πληγές μας. Στην Αττική, στην Εύβοια, στη Φθιώτιδα, στη Φωκίδα, στην Πελοπόννησο με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Έγιναν 2.413 αυτοψίες και επανέλεγχοι σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους. Στην πλατφόρμα arogi.gov.gr κατατέθηκαν -ως τώρα- 1.735 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 10,5 εκατ. ευρώ αποζημιώσεων. Ποτέ το ελληνικό Κράτος δεν έχει κινηθεί ταχύτερα στη χορήγηση σημαντικών αποζημιώσεων στους πληγέντες. Θέλω να θυμίσω ότι για έναν συμπολίτη μας ο οποίος είδε το σπίτι του να καταστρέφεται η πρώτη ενίσχυση φτάνει τα 20.000 ευρώ. Ταυτόχρονα θέλω να τονίσω ότι παντού έχουν ήδη ξεκινήσει αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, κάτι στο οποίο αποδίδω ιδιαίτερη σημασία.

Ήδη στις περιοχές της Εύβοιας οι οποίες θα είναι και οι πιο επιρρεπείς σε πλημμύρες έχουν πάει μικτά κλιμάκια του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Συνεργάζονται τα Δασαρχεία, τα οποία έχουν την ευθύνη για τα αντιπλημμυρικά και τα αντιδιαβρωτικά έργα εντός των δασών, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν να υπάρξει η καλύτερη δυνατή αντιπλημμυρική θωράκιση, να απομακρυνθούν τα πολλά καμένα δέντρα, να κατασκευαστούν τα κορμοδέματα, τα κορμοπλέγματα με τη συνδρομή όλων των δασικών συνεταιρισμών. Έτσι ώστε να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τα εδάφη, να βοηθήσουμε τη φυσική αναγέννηση και ταυτόχρονα να περιορίσουμε, στο μέτρο του εφικτού, πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα.

Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι δίνουμε ειδική πρόνοια στις αποζημιώσεις των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Και ως προς τα μέσα παραγωγής και ως προς το φυτικό και το ζωικό κεφάλαιο. Θα υπάρξουν στην Εύβοια ειδικές δράσεις για τους ρητινοπαραγωγούς, κ. Κουτσούμπα, -είδα ότι βρεθήκατε στο σχετικό συλλαλητήριο στην Εύβοια- αλλά και για τους μελισσοπαραγωγούς. Ειδικά για τους ρητινοπαραγωγούς, μιλάμε για σχεδόν 1.000 συμπολίτες μας οι οποίοι ζούσαν από το δάσος, θα καταρτίσουμε άμεσα, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Εργασίας, ένα πρόγραμμα πολυετούς κοινωφελούς εργασίας -έως και 7 χρόνια- έτσι ώστε να επιτρέψουμε σε αυτούς τους ανθρώπους να μπορέσουν να δουλέψουν μέσα στο δάσος, σε πρώτη φάση στα έργα αποκατάστασης, σε δεύτερη φάση στην προστασία του δάσους καθώς αυτό θα αρχίσει να ξαναγεννάται. Αντίστοιχες προβλέψεις θα υπάρξουν και για τους μελισσοκόμους. Και βέβαια οφείλω να πω ότι ειδικά για την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, τα μέτρα τα οποία έχουμε εξαγγείλει αφορούν όλες τις επιχειρήσεις, όχι μόνο αυτές οι οποίες επλήγησαν από την πυρκαγιά. Εκεί καταρτίζεται, όπως γνωρίζετε, ένα συνολικό πρόγραμμα ανάταξης από την οικιστική και παραγωγική της ανασυγκρότηση μέχρι τις νέες ευκαιρίες απασχόλησης των κατοίκων, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στον τόπο τους. Αντίστοιχο μοντέλο αναπτυξιακών προγραμμάτων, σε μικρότερη έκταση, γιατί η ζημιά είναι μικρότερη, θα ακολουθήσει και για την Ηλεία, η οποία επλήγη για δεύτερη φορά από καταστροφικές πυρκαγιές σε διάστημα 15 ετών.
Θέλω να τονίσω ότι αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στις ιδιωτικές δωρεές οι οποίες θα υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Για πρώτη φορά, μέσα από μία διαφανή και εύκολη διαδικασία, μέσω της ιστοσελίδας e-dorees.gov.gr, οι προσφορές ιδιωτών, επιχειρήσεων, ιδρυμάτων, θα συναντώνται με τις ανάγκες του Δημοσίου. Και ο κάθε δωρητής θα μπορεί να παρακολουθεί πού κατευθύνονται τα χρήματά του. Και με το νέο θεσμό του αναδόχου αναδάσωσης, ένας ενδιαφερόμενος ιδιώτης, ένα ίδρυμα, μία επιχείρηση, θα μπορεί να αναλαμβάνει, όχι απλά τη μελέτη, αλλά και τα έργα αποκατάστασης μίας έκτασης, πάντα υπό την εποπτεία του αρμόδιου Δασαρχείου και να την αποδίδει μετά στην Πολιτεία.

Τέτοιες εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και είναι σημαντική η αρωγή την οποία έχουμε λάβει από μεγάλα ιδρύματα, μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν σπεύσει να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια. Προσφέρουν όχι μόνο πόρους, αλλά και ταχύτητα -το τονίζω- στην υλοποίηση των σχετικών έργων, κάτι το οποίο προφανώς, στην παρούσα συγκυρία, είναι απολύτως απαραίτητο.

Το απόγευμα θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ ο ίδιος με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη διαχείριση κρίσεων, τον κ. Lenarčič, έτσι ώστε να δούμε πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε πρόσθετη ευρωπαϊκή συνδρομή.

Ανοίγω μία παρένθεση, και λέω ότι η συνδρομή την οποία κατάφερε και εξασφάλισε η χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες ήταν πραγματικά πρωτοφανής: 23 χώρες, 12 μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, αλλά και 11 χώρες σε διμερές επίπεδο, έσπευσαν να υποστηρίξουν την πατρίδα μας με εναέρια μέσα, με πυροσβεστικά, με προσωπικό. Ευχαριστώ την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά, τις χώρες αυτές, τις εθελόντριες, τους εθελοντές, τους πυροσβέστες που ήρθαν να μας στηρίξουν σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας.

Επικεφαλής αυτής της προσπάθειας ανασυγκρότησης θα είναι ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία από τη διαχείριση αντίστοιχων προγραμμάτων κρατικής αρωγής. Θα ήθελα να καταθέσω στα πρακτικά της Βουλής τον απολογισμό από τις κυβερνητικές δράσεις στήριξης των πληγέντων περιοχών μετά τη θεομηνία του «Ιανού» και μετά τον καταστροφικό σεισμό στη Σάμο. Και θέλω να πω σε όλους τους πληγέντες συμπολίτες μας, οι οποίοι σήμερα με οργή ή και με καχυποψία μπορεί να αντιμετωπίζουν αυτές τι εξαγγελίες, ότι όπως στηρίξαμε τους συμπολίτες μας στην Καρδίτσα και στη Σάμο και δεν τους αφήσαμε απροστάτευτους, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα.

Και βέβαια έχω αναθέσει τον σχεδιασμό της μεθεπόμενης μέρας της Βόρειας Εύβοιας σε έναν άνθρωπο ο οποίος είναι γνωστός σε όλους μας, δεν προέρχεται από το δικό μας πολιτικό χώρο. Αναφέρομαι στον Σταύρο Μπένο, ο οποίος έχει πολύ μεγάλη εμπειρία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της Καλαμάτας. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος σχεδίασε την αναγέννηση αυτής της πόλης. Είναι ένας ενεργός πολίτης ο οποίος έχει μια, θα έλεγα, πολύ συγκεκριμένη άποψη για το τι σημαίνουν συγκεκριμένα ολοκληρωμένα ειδικά χωρικά σχέδια, έτσι ώστε να μπορούν οι προκλήσεις μιας περιοχής να αντιμετωπίζονται ολιστικά και όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία να κατευθύνονται σε άξονες πολιτικής, οι οποίοι θα είναι ο ένας εναρμονισμένος με τον άλλον. Ο κ. Μπένος προφανώς και θα αναζητήσει τις απόψεις της Αντιπολίτευσης και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι κάθε καλή ιδέα θα είναι καλοδεχούμενη σε αυτή την προσπάθεια. Ειδικά για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας η προσπάθεια αυτή είναι εθνική. Γι’ αυτό και θα είναι πραγματικά κατάκτηση για τον τόπο μας αν σε αυτά τα φιλόδοξα προγράμματα ανασυγκρότησης -όπως σας είπα- συμμετείχαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Για να συμβεί όμως αυτό απαιτείται -πρώτα και πάνω από όλα- συναντίληψη στις προτεραιότητες και αναγνώριση της αλήθειας. Απαντήσεις στις απορίες τις οποίες προσπαθώ με ειλικρίνεια και σήμερα, αλλά και σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις μου να δώσω, στις απορίες που γέννησε η εύλογη αγανάκτηση όσων πολιορκήθηκαν από τη φωτιά. Έγιναν όμως συχνά μύθοι μέσα στη σύγχυση και στην ανεπαρκή εικόνα των συνθηκών. Αλλά και δεδομένα τα οποία, δυστυχώς, διαστρεβλώθηκαν συνειδητά με πρώτη την πολιτική των οργανωμένων εκκενώσεων των οικισμών. Το λέω ευθέως -το είχα πει και στη συνέντευξη που είχα δώσει στις 18 Μαΐου- πρώτη μας προτεραιότητα ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Και ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπήρξε μια συνειδητή προσπάθεια αμφισβήτησης αυτής της προσπάθειας. Μια αμφισβήτηση η οποία προσβάλλει ευθέως τη μνήμη θυμάτων από προηγούμενες τραγωδίες. Ναι, τα σπίτια και τα δέντρα ξαναγίνονται, θα πάρει χρόνο, θα πάρει κόπο, θα πάρει χρήμα, οι άνθρωποι όμως δεν γυρίζουν πίσω. Και είναι η ζωή που ξαναδίνει ζωή σε όλα. Αλλά και γιατί αυτή η κριτική δεν έχει καν επιχειρησιακή ισχύ. Διότι άλλες δυνάμεις ασχολούνται με τις εκκενώσεις -πρωτίστως η Αστυνομία, ένα κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας και οι Δήμοι- και άλλες δυνάμεις η Πυροσβεστική, οι εθελοντές δίνουν την ίδια ώρα τη μάχη με τις φλόγες. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για αντίπαλες, αλλά για συμπληρωματικές λειτουργίες. Η μία συνδράμει την άλλη. Άλλωστε και γι’ αυτό -όπως σας είπα- τελικά όλοι σχεδόν οι οικισμοί οι οποίοι άδειασαν, σώθηκαν.

Και βεβαίως ας μην ξεχνάμε ότι η οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων δεν περιορίζεται κάθε φορά μόνο στην προειδοποίηση του 112. Σημαίνει ειδικά τοπικά σχέδια κάτι το οποίο περιλαμβάνει, όπως σας είπα, μελετημένες οδούς διαφυγής, μέριμνα για τα ζώα, αποκλεισμούς δρόμων ώστε να μην υπάρξουν εγκλωβισμοί, και ασφαλώς ανάλογη κινητοποίηση και της Αστυνομίας, αλλά και του Λιμενικού.

Εύχομαι, λοιπόν, και ελπίζω να μην ξανακούσουμε αυτή την κριτική, σήμερα, εδώ, σε αυτή την αίθουσα, γιατί είναι μικρόψυχη απέναντι σε μια συλλογική κατάκτηση της χώρας, η οποία στον τομέα αυτόν τουλάχιστον μας έχει φέρει πιο μπροστά από πολύ πιο πλούσια και οργανωμένα κράτη.

Το 112 δεν υπάρχει σήμερα -φαντάζομαι να το γνωρίζετε- ούτε στην Γερμανία, ούτε στην Γαλλία, ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και στην Γερμανία σήμερα αναζητούνται ευθύνες και γίνεται έρευνα διότι δεν υπήρχε το εργαλείο να προειδοποιηθούν οι πολίτες να εκκενώσουν τα σπίτια τους μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Αυτή η Κυβέρνηση, όπως και όλες, κάποια στιγμή θα φύγει και θα έρθει μια άλλη. Η κατάκτηση, όμως, του 112 και η κουλτούρα των εκκενώσεων είναι παρακαταθήκη για τη χώρα και θα παρακαλούσα ειλικρινά, τουλάχιστον σε αυτό το σημείο, να μην ασκείτε κριτική.

Αγαπητοί συνάδελφοι, δεν θα μιλήσω αναλυτικά για το πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, ύψους 1,76 δισ., είναι το Πρόγραμμα «Αιγίς». Καταθέτω στα πρακτικά τη συνοπτική μόνο παρουσίασή του. Θα πω μόνο ότι αποτελεί ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο με εξασφαλισμένους πόρους χρηματοδότησης για να αποκτήσει η χώρα, επιτέλους, την Πολιτική Προστασία που απαιτείται να έχει, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης. Η πρόταση αυτή λαμβάνει υπόψη της επιστημονικά δεδομένα, αλλά και πορίσματα τα οποία είχαν εκπονηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, και αναφέρομαι, κ. Τσίπρα, στο πόρισμα Goldammer, το οποίο είχα την ευκαιρία να ξαναδιαβάσω πολύ αναλυτικά. Πρέπει να σας πω ότι σε πολλά από τα συμπεράσματά του συμφωνώ. Εξάλλου, θέλω να σας θυμίσω ότι από το 2008, όταν ήμουν Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος μετά τις καταστροφικές φωτιές στην Ηλεία, είχαμε αναδείξει από τότε κάποια από τα σημαντικά προβλήματα όσον αφορά την έλλειψη πρόληψης και τη μη δυνατότητα καλής συνεργασίας μεταξύ Πυροσβεστικής και δασικών υπηρεσιών.

Θα σας παρακαλούσα, όμως, μόνο -παρακαλώ γενικά την Αντιπολίτευση, όταν επικαλείται το πόρισμα αυτό- να μην το επικαλείται επιλεκτικά, αλλά να το επικαλείται συνολικά. Παραδείγματος χάριν, το ίδιο πόρισμα αναγνωρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει θεοποίηση των εναερίων μέσων. Φαντάζομαι το έχετε διαβάσει, πλην όμως, δεν έχω δει στέλεχός σας το οποίο να μην έχει υποστηρίξει τη δικαιολογημένη οργή των κατοίκων, οι οποίοι σε κάθε φωτιά θέλουν ένα ελικόπτερο πάνω από το χωριό τους. Έτσι δεν είναι;

Λοιπόν, εδώ πρέπει να έχουν συνοχή αυτά τα οποία λέμε. Ναι, χρειαζόμαστε εναέρια μέσα, χρειαζόμαστε συγκεκριμένα εναέρια μέσα, χρειαζόμαστε περισσότερα εναέρια μέσα, ξέρουμε πια ποια εναέρια μέσα. Χρειαζόμαστε, και θα μεριμνήσουμε από του χρόνου να έχουμε και νοικιασμένα, αλλά και να δρομολογήσουμε προγράμματα αγορών εναερίων μέσων. Όμως, είναι λάθος να λέμε στους πολίτες ότι ένα ελικόπτερο ή ένα αεροπλάνο μπορεί να είναι διαθέσιμο πάνω από κάθε σπίτι ή ότι οι φωτιές σβήνουν μόνο από τον αέρα. Οι φωτιές δεν σβήνουν μόνο από τον αέρα, όπως οι φωτιές δεν μεταδίδονται μόνο σε συνθήκες έντονων ανέμων, διότι άκουσα και αυτή την κριτική: «Κάηκε ολόκληρη η Ελλάδα με μηδεν μποφόρ». Μα δεν ξέρετε, εσείς που ασκείτε αυτή την κριτική, ότι αυτές οι μεγάλες πυρκαγιές δημιουργούν το δικό τους μικροκλίμα, και δεν διαβάζετε στην ίδια την έκθεση του κ. Goldammer ότι το 60% των μεγάλων πυρκαγιών αναπτύσσονται σε συνθήκες μετρίων ανέμων;

Θα συμφωνήσουμε, λοιπόν, σε κάποια βασικά δεδομένα. Να απομονώσουμε την καλόπιστη και τεκμηριωμένη κριτική από εύκολους αφορισμούς οι οποίοι απευθύνονται συχνά στο θυμικό οργισμένων, στεναχωρημένων πολιτών οι οποίοι είναι λογικό εκείνη τη στιγμή της έντασης να είναι αγανακτισμένοι, στεναχωρημένοι, θυμωμένοι.

Και επειδή θα σπεύσετε πάλι φαντάζομαι και εσείς και η κυρία Γεννηματά να ασκήσετε κριτική στο επιτελικό κράτος, σας προλαμβάνω. Είναι το επιτελικό κράτος αυτής της Κυβέρνησης το οποίο μέχρι σήμερα απάντησε επιτυχημένα σε μια σειρά από παράλληλες κρίσεις στον Έβρο, στον εμβολιασμό. Εξασφάλισε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Συντόνισε το κυβερνητικό έργο. Προχώρησε στην ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας. Πιστώνεται το επιτελικό κράτος και τις επιτυχίες και τις αποτυχίες αυτής της Κυβέρνησης.

Αλλά προσέξτε, κ. Τσίπρα, το επιτελικό κράτος, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε ανέκαθεν. Και άλλοτε υπήρξε επιτελικό κράτος, δεν το ανακαλύψαμε εμείς. Είχε όμως άλλες επιδόσεις. Και ναι, κ. Τσίπρα, είχε και άλλους εκπροσώπους. Για παράδειγμα, ναι σήμερα το επιτελικό κράτος το εκπροσωπεί ο κ. Γεραπετρίτης, το εκπροσωπεί ο κ. Σκέρτσος, το εκπροσωπεί ο κ. Πιερρακάκης που σας θυμίζω ότι είναι Υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό ακριβώς για να καταδείξει τον οριζόντιο χαρακτήρα αυτής της παρέμβασης. Παλαιότερα το επιτελικό κράτος το αντιπροσώπευαν ο κ. Φλαμπουράρης, ο κ. Παππάς, ο κ. Βερναρδάκης και εδώ νομίζω κάπου κλείνει αυτή η συζήτηση.

Θα κλείσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με μια γενική παρατήρηση που αφορά τη μεγάλη πρόκληση αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα αυτής της Κυβέρνησης. Με μια σειρά από τολμηρές παρεμβάσεις, όπως η απολιγνιτοποίηση στην Δυτική Μακεδονία, βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής μάχης για την μείωση των εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου. Αναγνωρίσαμε απόλυτα ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, μας επιβάλλει να τα αλλάξουμε όλα. Τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε τα αγροτικά μας προϊόντα, τον τρόπο με τον οποίο μετακινούμαστε, τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε ενέργεια, τον τρόπο με τον οποίο χτίζουμε τα σπίτια μας. Όλα πρέπει να αλλάξουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε για να περιορίσουμε την επίπτωση της κλιματικής κρίσης στο μέγεθος και στη δυνατότητα του εφικτού. Και για αυτό και σπεύσαμε και εξασφαλίσαμε 18,5 δισ. ευρώ από το σχέδιο Ελλάδα 2.0 και από τους πόρους του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε ένας από τους τέσσερις βασικούς πυλώνες του πρώτου τουλάχιστον σχεδίου ανάκαμψης, να αφορά την πράσινη οικονομία.

Και πριν συμμετέχουμε στην COP26 της Γλασκώβης θα έχουμε την ευκαιρία να ψηφίσουμε στο Εθνικό Κοινοβούλιο -ελπίζω με διακομματική συναίνεση- τον πρώτο νόμο για το κλίμα στην ιστορία του ελληνικού Κοινοβουλίου. Και με την ευκαιρία αυτή θέλω να κλείσω διαλύοντας επιτέλους κάποιους μύθους οι οποίοι δηλητηριάζουν και σήμερα το δημόσιο διάλογο. Δεν μπορούν ορισμένοι να θολώνουν την αλήθεια για τις καμένες περιοχές, όταν το Σύνταγμα -και εν προκειμένω ειδική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αυτής της Κυβέρνησης- κηρύσσει ρητά όλες τις καμένες εκτάσεις αναδασωτέες. Ούτε γίνεται σήμερα να συνομωσιολογούν για τις ανεμογεννήτριες πολλοί -συχνά και δικά σας στελέχη- όταν γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι ανεμογεννήτριες μπορούν να συνυπάρχουν με τα δάση βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, αλλά και βάσει και νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δεν είναι και δεν μπορούμε να θεωρούμε τις πιο ήπιες, τις πιο καθαρές μορφές ενέργειας εχθρούς του δάσους, ούτε μπορούμε να σιγοντάρουμε θεωρίες ότι δήθεν καίγονται τα δάση μας για να μπαίνουν ανεμογεννήτριες όταν αυτές μπορούν να μπουν κάλλιστα σε δασικές εκτάσεις υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις με σημαντικότερη αυτή της χωροθέτησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας. Κατά συνέπεια είναι πολύ σημαντικό αυτές οι απόψεις, οι οποίες συχνά ενώνονται με άλλα υπόγεια ρεύματα τα οποία αναπτύσσονται στη χώρα μας, όπως το ρεύμα του αντιεμβολιασμού, να βρίσκουν καθολικές απαντήσεις τουλάχιστον σε επίπεδο Εθνικού Κοινοβουλίου.

Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τον ορθό λόγο, την κοινή λογική, τη δύναμη της επιστημονικής ανάλυσης, να καταλήξουμε σε τεκμηριωμένα συμπεράσματα βάσει δεδομένων. Να διορθώσουμε τις αδυναμίες μας -όπου αυτές υπήρξαν- για να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι. Η λεωφόρος της επιστήμης είναι αυτή που πρέπει να κυριαρχήσει, όχι ο παράδρομος του ψέματος και της φήμης. Και ειδικά σε μια εποχή όπου το περιβάλλον αλλάζει με τέτοια μεγάλη ταχύτητα. Όπου μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι αναπόδραστη για τα επόμενα 30 χρόνια. Αυτό που κάποιοι άλλοι το βλέπουν ως ένα στατιστικό στοιχείο σε μια γραπτή ανάλυση, εμείς, δυστυχώς, το βιώνουμε και θα εξακολουθούμε να το βιώνουμε στο μέλλον. Έχουμε, λοιπόν, το χρέος να προτάξουμε τις απαντήσεις σε επίπεδο οργανωμένης πολιτείας. Απαντήσεις στο πως θα έχουμε καλύτερη πολιτική προστασία. Απαντήσεις στο πως θα συμμετέχουμε στη μεγάλη ευρωπαϊκή προσπάθεια να είμαστε η πρώτη ήπειρος μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050. Και πως θα πετύχουμε τους στόχους μας για μείωση των εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030. Όλα αυτά αποτυπώνονται σε ένα σύνολο κυβερνητικών επιλογών οι οποίες -όπως σας είπα- ξεπερνούν τα όρια και θέλω να πιστεύω ότι ξεπερνούν τα όρια της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς αποτελούν επιλογές με εθνικό, σχεδόν υπαρξιακό χαρακτήρα.

Και νομίζω -και κλείνω με αυτό- ότι ειδικά η συζήτηση για τον κλιματικό νόμο, σε λίγες εβδομάδες από τώρα, θα δώσει ευκαιρία για ενσωμάτωση πολλών θετικών ιδεών στις οποίες η Κυβέρνηση αυτή είναι ανοιχτή. Γιατί έφτασε η ώρα τώρα να διαψεύσουμε τον Βίκτωρα Ουγκώ ο οποίος προειδοποιούσε ότι η φύση μιλά, αλλά ο άνθρωπος δεν την ακούει. Ε, λοιπόν η Ελλάδα και την ακούει αλλάζοντας τη στάση απέναντί της με οργανωμένο σχέδιο και με τολμηρά μέτρα.

Σας ευχαριστώ πολύ.


25/08/2021

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι βαριές οι ώρες αυτές για τη χώρα, είναι δύσκολες ώρες για χιλιάδες συμπολίτες μας, είναι ώρες θλίψης, ανησυχίας, προβληματισμού, ώρες ανασφάλειας για όλους και ώρες ευθύνης για όλους εμάς εδώ στο Κοινοβούλιο, στην Κυβέρνηση, αλλά και στην Αντιπολίτευση.

Με τις φωτιές ακόμα να μην έχουν σβήσει, με το θρήνο του καμένου δάσους στα αυτιά μας, με την κοινωνία να συγκλονίζεται από τις φωνές απόγνωσης, οργής, αγανάκτησης εκείνων που είδαν τα σπίτια, το βιός και το μέλλον τους να καίγεται καταλαβαίνω, πρώτος απ’ όλους, ότι δεν είναι ώρα για ανούσιες αντιπαραθέσεις. Είναι όμως κρίμα και ήταν προκλητικό επί πενήντα πέντε λεπτά σ’ αυτό εδώ το Βήμα ο κ. Μητσοτάκης, με τη στάση του, με την τοποθέτησή του, με το ύφος του, να δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα.

Είναι κρίμα, προκαλεί θλίψη για μια τέτοια τραγωδία που μας έχει συνταράξει όλους να επιλέγει για άλλη μια φορά την πεπατημένη της επικοινωνίας, της συγκάλυψης, της υποκρισίας, της απόσεισης και της μετάθεσης των βαρύτατων ευθυνών του. Σε κάποιο απόσπασμα της ομιλίας του, που σχεδόν εξ ολοκλήρου προσπαθούσε να μας πείσει ότι όλα έγιναν εξαιρετικά φέτος και ήταν μια μικρή παρανυχίδα το τι κάηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα, μας είπε: «Έγινε κάποιο λάθος; Ελάτε να μας υποδείξετε πού έγινε το λάθος».

Και έτσι, με αυτόν τον τρόπο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο κ. Μητσοτάκης, που έχει τη βασική ευθύνη, πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη που είπε στον ελληνικό λαό τις ώρες της καταστροφής.

Διότι, εάν ο Πρωθυπουργός της χώρας μετά από δεκαπέντε ημέρες έρχεται στο Βήμα της Βουλής και αναρωτιέται εάν έγινε κάποιο λάθος και μας ζητά να του το υποδείξουμε, τότε γιατί ζήτησε συγγνώμη, για ποιόν, για τί;

Πριν μπω όμως στην ουσία για τα τί, τα πώς, τα γιατί και τις προτάσεις μας για το αύριο, επιτρέψτε μου να εκφράσω το βαθύτατο σεβασμό μου στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, σε εκείνους που έδωσαν και δίνουν τη μάχη με τις φλόγες: πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους, ανθρώπους του μόχθου και της αγάπης για τον τόπο τους, που δεν δίστασαν και δεν διστάζουν να σταθούν απέναντι στις φλόγες, απέναντι στο θηρίο της πυρκαγιάς και κυρίως στους εκατοντάδες νέες και νέους, που με τα ίδια τους τα χέρια, με τρακτέρ και λάστιχα του ποτίσματος, άοπλοι, αλλά αποφασισμένοι πάλεψαν και έσωσαν τον τόπο τους. Έμειναν εκεί και έσωσαν τον τόπο τους από την ολοκληρωτική καταστροφή.

Μιλώ για τους δεκαοκτάρηδες και τους εικοσάρηδες στην Εύβοια, στην Αττική και στην Πελοπόννησο, που για μήνες η κυβερνητική προπαγάνδα αυτούς τους νέους, μαζί με όλους τους άλλους της χώρας, τους βάφτιζαν ανεύθυνους, στιγματίζοντάς τους μάλιστα ως υπαίτιους για τη διάδοση της πανδημίας.

Η δύναμη, η γενναιότητα, η ανιδιοτέλειά τους είναι, για όλους εμάς, πηγή αισιοδοξίας και δύναμης, αλλά και φορτίο ευθύνης. Γιατί είναι ανάγκη το πένθος, η απελπισία, ο θυμός να γίνουν δύναμη ελπίδας, αναγέννησης, ανοικοδόμησης και επανεκκίνησης. Και αυτό το δύσκολο έργο, που φαντάζει τιτάνιο, είναι αδύνατον να υπάρξει χωρίς τη δική τους συμμετοχή και δύναμη, χωρίς τη συμμετοχή και τη δύναμη όλων.

Πάντοτε στα δύσκολα έτσι συμβαίνει. Η δύναμη του λαού κινεί τη χώρα και την Ιστορία προς τα μπρος και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε αυτό να γίνει και τώρα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το τι έγινε το ζήσαμε και το είδαμε όλοι και όλες, το ζούμε και το βλέπουμε ακόμα. Το αδιανόητο έγινε πραγματικότητα. Πάνω από ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη. Δέντρα, ζωές, ζώα, σπίτια, περιουσίες έγιναν κάρβουνο. Μια τραγωδία ανείπωτη, πρωτοφανής στις διαστάσεις της, που ενδεχομένως να μην έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα τις συνέπειές της. Είναι μια βαθιά πληγή για το περιβάλλον και τη χώρα. Και το ερώτημα στα χείλη όλων, που δεν απάντησε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, είναι γιατί, πώς, τι, ποιος φταίει; Αυτό οφείλουμε συλλογικά να απαντήσουμε με ειλικρίνεια και θάρρος, χωρίς να προσχωρήσουμε στο κυνήγι μαγισσών που τόσο εύκολα χρησιμοποιήσατε παλαιότερα από τα έδρανα της Αντιπολίτευσης, όχι για να αξιοποιήσουμε κομματικά μια εθνική τραγωδία, αλλά για να δούμε τις αιτίες, τις ευθύνες και τους υπεύθυνους, τις αιτίες και τους αίτιους. Γιατί, χωρίς αυτό, το πολιτικό μας σύστημα απλώς θα προετοιμάζει την επόμενη μεγάλη τραγωδία.

Οι πυρκαγιές δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Η κλιματική κρίση είναι πράγματι ένας παράγοντας που οξύνει το πρόβλημα. Δεν μπορεί όμως να είναι και ο μηχανισμός δραπέτευσης από τις ευθύνες. Μια σοβαρή, μια σύγχρονη πολιτεία δεν κυνηγάει τις φωτιές, τις προλαμβάνει. Δεν περιμένει μοιρολατρικά τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, τις αντιμετωπίζει. Δεν αναμένει την επόμενη μεγάλη καταστροφή για να θυμίσει την προηγούμενη, αλλά διδάσκεται και ενεργεί για την αποτροπή της.

Κι αυτό ακριβώς επιχειρήσαμε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι, όταν προσωπικά εσείς, κύριε Μητσοτάκη, τότε δεν διστάσατε να μετατρέψετε την οδύνη, τον θρήνο, το δράμα, τον ανθρώπινο πόνο σε εργαλείο της μικροκομματικής, μικροπολιτικής σας σκοπιμότητας. Τότε εμείς με ευθύνη απέναντι στη χώρα, απέναντι στο φυσικό περιβάλλον, με ευθύνη για τους πολίτες αναλάβαμε -πρώτος εγώ- την πολιτική ευθύνη και επιχειρήσαμε να δούμε τα λάθη μας -δεν ήρθαμε να πούμε ότι δεν κάναμε κανένα λάθος- αλλά και τις χρόνιες αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού και επιχειρήσαμε να προτείνουμε λύσεις για την επόμενη μέρα.

Συστήσαμε τότε την Επιτροπή Goldammer. Αναφερθήκατε στο πόρισμά του. Άλλωστε το γνωρίζετε πολύ καλά, διότι αποτελούσε προϋπόθεση το να αναλάβει η δική σας συναίνεση, διότι ο άνθρωπος δεν ήθελε να παράξει ένα έργο το οποίο θα πάει στον κάλαθο των αχρήστων, αν αλλάξει η κυβέρνηση. Το πόρισμα Goldammer παρουσιάστηκε επισήμως στη Βουλή των Ελλήνων τον Απρίλη του ’19 σε κοινή συνεδρίαση, αν δεν κάνω λάθος, της Επιτροπής Θεσμών και Περιβάλλοντος. Έτυχε διακομματικής αποδοχής και με βάση αυτό το πόρισμα ξεκινήσαμε μια σειρά από παρεμβάσεις, τις οποίες εσείς βρήκατε εν εξελίξει όταν αναλάβατε τη διακυβέρνηση της χώρας και τις οποίες αναμέναμε να συνεχίσετε και να ολοκληρώσετε και όχι να τις θάψετε βαθιά στα συρτάρια σας, γιατί υποτίθεται ότι είχαν τη συναίνεσή σας και γιατί υποτίθεται ότι το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια.

Τον Αύγουστο του ’19 παραλάβατε ολοκληρωμένα ισχυρά θεσμικά εργαλεία στους τομείς της δασικής προστασίας, στους οποίους υστερούσε η χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια. Σχεδιάστηκε και θεσμοθετήθηκε δημόσια πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια 140 εκατομμυρίων ευρώ και περιείχε έργα αντιπυρικών ζωνών, δασικών δρόμων, διαχείρισης και καθαρισμού δασών, πιλοτικά έργα για τις μικτές περιοχές δάσους-κατοικίας με βάση το πόρισμα Goldammer.

Προγραμματίστηκε και εγκρίθηκε στελέχωση των δασικών υπηρεσιών για την υλοποίηση της πολιτικής πρόληψης πυρκαγιών με πεντακόσια στελέχη, διακόσιες θέσεις μόνιμων δασολόγων και δασοπόνων εγκεκριμένων από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και τριακόσιες θέσεις με τριετείς συμβάσεις με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Ξεκίνησε το έργο των δασικών χαρτών ηπειρωτικά. Κυρώθηκαν στο 45% του συνόλου της επικράτειας, όταν παραλάβαμε το 3% μόνο, και ανατέθηκαν οι μελέτες –τις βρήκατε έτοιμες- για το υπόλοιπο της ελληνικής επικράτειας στο 100%. Ολοκληρώθηκαν τέλη του ’19 οι μελέτες.

Το ’18 και το ’19 και υλοποιήθηκε πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας πέντε χιλιάδων εξήντα έξι εργαζόμενων για την αντιπυρική προστασία των δασών που συνέβαλε σημαντικά στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών όπως αποδείχτηκε στην αντιπυρική περίοδο του ’19. Θεσμοθετήθηκε με ακρίβεια η συνεργασία κατά την καταστολή-κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών των πυροσβεστικών και δασικών υπηρεσιών. Εφαρμόστηκε σε πολλές περιπτώσεις επίσης με επιτυχία, σύμφωνα με το πόρισμα Goldammer, και εκπονήθηκε πρόταση για προετοιμασία μιας μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης για την αναδιοργάνωση του συστήματος διαχείρισης εκτάκτων αναγκών και την αντικατάσταση της περίφημης πολιτικής προστασίας από μια σύγχρονη δομή, την Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας, έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης των έκτακτων αναγκών με λειτουργική, επιχειρησιακή και επιστημονική αναβάθμιση και με μόνιμο και διαρκές επιτελείο διοίκησης διακομματικής αποδοχής και συναίνεσης, όπως προέβλεπε η πρότασή μας.

Αυτά κάναμε εμείς μέσα σε έναν χρόνο, αναγνωρίζοντας τα λάθη, τις παθογένειες, τις διαχρονικές αδυναμίες. Το ερώτημα είναι τι κάνατε εσείς, κύριε Μητσοτάκη, όλες αυτές τις παρεμβάσεις που τις βρήκατε εν εξελίξει όταν αναλάβατε.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Να μας τις καταθέσετε στα Πρακτικά να ενημερωθούμε.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Βεβαίως. Θα σας τις καταθέσω όλες, κύριε Μητσοτάκη, βεβαίως.

Και να αφήσετε αυτό το αλαζονικό ύφος, κύριε Μητσοτάκη.

Δεν έρχεστε εδώ ως κατήγορος, έρχεστε εδώ ως απολογούμενος για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή της χώρας τα τελευταία χρόνια. Φτάνει πια αυτό το αλαζονικό ύφος.

Επειδή όμως μας ακούει ο ελληνικός λαός, είναι κρίσιμες οι ώρες. Τι κάνατε εσείς αυτές τις εν εξελίξει παρεμβάσεις; Πρώτον, παγώσατε και αναστείλατε τις προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες. Σταματήσατε το κοινωφελές πρόγραμμα δασοπροστασίας των πέντε χιλιάδων εξήντα έξι εργαζόμενων το φθινόπωρο του ’19. Δεν υλοποιήσατε ποτέ την πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών της υπουργικής απόφασης του ’19 με αποτέλεσμα να έχουμε σώρευση καύσιμης ύλης στα δάση, τα οποία έχουν μετατραπεί σε πυριτιδαποθήκη, ενώ υπάρχει σοβαρό έλλειμμα σε καθαρισμούς δασικών οδών και αντιπυρικών ζωνών. Ακυρώσατε τους δασικούς χάρτες για χάρη του μικροκομματικού οφέλους, για χάρη προφανώς πολιτικών σκοπιμοτήτων και φέρατε τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη που προωθεί ακόμα και εξαιρέσεις εκτάσεων από τη δασική νομοθεσία.

Δεν εφαρμόσατε ποτέ στην πράξη την κοινή υπουργική απόφαση συνεργασίας των υπηρεσιών στην πυρόσβεση, με αποτέλεσμα να γίνουμε μάρτυρες μιας τραγικής αδυναμίας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ακόμη και σε συνθήκες άπνοιας, ναι. Όλοι γνωρίζουμε ότι δημιουργείται μικροκλίμα, αλλά και ένα παιδί της πρώτης δημοτικού καταλαβαίνει ότι είναι άλλο να έχεις ένα μποφόρ και δύο και άλλο να έχεις οκτώ.

Και τέλος, απαξιώσατε, δεν φέρατε καν προς συζήτηση την πρόταση νόμου που καταθέσαμε για τον νέο φορέα Πολιτικής Προστασίας, κατατεθειμένη πρόταση νόμου, παρά μονάχα διατηρήσατε την παρωχημένη και, όπως αποδείχτηκε, αναποτελεσματική δομή της Πολιτικής Προστασίας και απλά αναβαθμίσατε τον Υφυπουργό. Με την ευκαιρία, να του εκφράσω και διά ζώσης τα περαστικά και τις ευχές για την καλή του υγεία. Αναβαθμίσατε ένα πολιτικό σας στέλεχος πρώην δήμαρχο, όχι κάποιο στέλεχος κοινής αποδοχής με ιδιαίτερες γνώσεις για την Πολιτική Προστασία, στη θέση του Υφυπουργού. Κάνατε θέση Υφυπουργού. Μάλιστα, αυτό κάνατε.

Ταυτόχρονα όμως διατηρήσατε και αναβαθμίσατε μια σειρά από στελέχη, τα ίδια στελέχη που είχαν ευθύνες για τη διαχείριση παλαιότερων πυρκαγιών που εσείς από αυτό το Βήμα της Βουλής ως κατήγορος μάς καλούσατε επιτακτικά να τους αποπέμψουμε. Και όταν τους αποπέμψαμε, εσείς ήρθατε με την πολιτική αλλαγή να τους αναβαθμίσετε με πρώτον και εξέχοντα τον Αρχηγό της Αστυνομίας τότε, που εσείς τον αναβαθμίσατε σε πολιτικό προϊστάμενο, γενικό γραμματέα του όλου Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και άλλα στελέχη της Πυροσβεστικής, που αργότερα με το προχώρημα των ερευνών η Δικαιοσύνη ανέδειξε συγκεκριμένες ευθύνες. Εσείς τους διατηρήσετε στις αναβαθμισμένες θέσεις τους.

Θα αναρωτηθεί κάποιος, θα αναρωτηθεί κάποιος πολίτης: Ειλικρινά, γιατί τα κάνατε όλα αυτά; Πόσο δύσκολο ήταν να συνεχίσετε πέντε θετικά πράγματα που βρήκατε από την προηγούμενη κυβέρνηση; Η απάντηση είναι απλή: Γιατί όλη σας η πολιτική είναι κοντόφθαλμη, ιδεοληπτική και μονίμως εξαρτώμενη από μικρά ή μεγαλύτερα συμφέροντα που ορίζουν τις αποφάσεις και τις πράξεις σας.

Η άλλη όψη της ανικανότητας σας είναι η ιδιοτέλεια. Στείλατε στα σκουπίδια το πόρισμα Γκολντάμερ, που με θράσος σήμερα το κουνήσατε από αυτό εδώ το Βήμα και που το ανακαλύψατε δύο χρόνια μετά, γιατί πολύ απλά δεν σας βόλευε. Δεν προσλάβατε πυροσβέστες, γιατί τους θεωρείτε βαρίδι στον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν προχωρήσατε τους δασικούς χάρτες, γιατί θέλετε να διατηρείτε ένα μόνιμο καθεστώς εξάρτησης και ομηρίας των πολιτών από την κεντρική διοίκηση και τα «γαλάζια» παιδιά της αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορείτε να συντηρείτε την πελατεία σας, όπως κάνατε για δεκαετίες. Ύστερα, έρχεστε και ανακαλύπτετε ξαφνικά την κλιματική κρίση, που βεβαίως δεν υπήρχε επί ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργήθηκε τα δύο χρόνια που εσείς κυβερνάτε.

Όλα αυτά, όμως, οι εγκληματικές επιλογές, τα λάθη, οι παραλείψεις σας προηγούνται της κλιματικής κρίσης, που για να αντιμετωπιστεί χρειάζονται σκληρές και θαρραλέες αποφάσεις, μα, πάνω απ’ όλα, χρειάζεται ειλικρίνεια. Χρειάζεται συλλογική κινητοποίηση, για να γίνει εθνικός και κοινωνικός στόχος η ανάσχεση της, με την κατάλληλη γνώση, την εμπιστοσύνη στην επιστήμη για τους ειδικούς, την επένδυση εκεί που απαιτείται.

Αν σε κάθε φυσική καταστροφή, κύριε Μητσοτάκη, για να δικαιολογήσετε εσείς την ανεπάρκειά σας επικαλείστε την κλιματική κρίση χωρίς πριν να έχετε κάνει τίποτα γι’ αυτή, απλά ευτελίζετε τη σημασία που πρέπει να δώσει ο κάθε πολίτης και το κράτος στην αντιμετώπιση της.

Σας φταίει η κλιματική κρίση που κρύψατε στα συρτάρια σας τις προτάσεις του Γκολντάμερ; Σας φταίει η κλιματική κρίση που θέλατε να στήσετε ένα δήθεν επιτελικό κράτος, διατηρώντας όμως αυτή τη σκανδαλώδη συναρμοδιότητα δεκάδων Υπουργείων και φορέων για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, όπως το ίδιο το πόρισμα αναφέρει; Υπάρχουν σαράντα πέντε συναρμόδιοι φορείς για την πρόληψη μιας πυρκαγιάς και δεκαεπτά φορείς και έξι Υπουργεία για την καταστολή. Η κλιματική κρίση φταίει γι’ αυτό; Σας φταίει η κλιματική κρίση που αγνοήσατε -δεν φέρατε καν σε συζήτηση- την πρόταση νόμου που καταθέσαμε για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και ανθεκτικότητας;

Προφανώς και δεν σας φταίει η κλιματική κρίση για όλα αυτά. Οι πολιτικές σας επιλογές είναι. Και η ευθύνη αυτών των επιλογών σας βαραίνει προσωπικά, κύριε Μητσοτάκη. Δεν είναι ευθύνη ούτε του ενός Υπουργού σας, που κάθεται δίπλα σας, ο οποίος μας έλεγε την ώρα της μεγάλης καταστροφής ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε υποδειγματικά και ότι κρατούσε μέρα νύχτα τη μάνικα. Όχι, δεν είναι δική του ευθύνη. Είναι δική σας. Και δεν είναι ευθύνη ούτε του άλλου Υπουργού, που μετρούσε τριπλάσια αεροπλάνα απ’ όσα επιχειρούσαν ούτε του Αρχηγού της Πυροσβεστικής που τον ρωτούσαν στα μέσα ενημέρωσης την ώρα της μεγάλης αγωνίας στην Εύβοια, που καίγονταν σπίτια, για το τι γίνεται στην Εύβοια και απαντούσε: «Δεν ξέρω. Βρίσκομαι επί τρεις μέρες και επιχειρώ στο υπέροχο δάσος της Πάρνηθας». Βεβαίως, όμως, ταυτόχρονα ευχαριστούσε τους πολιτικούς του ηγέτες. Ούτε αυτού είναι η ευθύνη. Δική σας αποκλειστικά είναι η ευθύνη. Και όσο παρουσιάζεστε απολύτως αδύναμος, στοιχειωδώς να την κατανείμετε αυτήν την ευθύνη και τους υφισταμένους σας, όσο δεν είστε ικανός την ώρα της κρίσης να δείξετε ότι καταλαβαίνετε τι πήγε καλά και αναζητείτε –μαθαίνω- διέξοδο σε ανασχηματισμούς και σε πρόσωπα από το δημοκρατικό χώρο για να αποτελέσουν τις σωσίβιες λέμβους σας, τόσο κραυγάζετε ότι δεν είστε ικανός την ευθύνη ούτε να την αναγνωρίσετε, αλλά ούτε και να την διαχειριστείτε.

Ειλικρινά, αφού δεν το κάνατε στην πρωτομιλία, περιμένω να το κάνετε στη δευτερολογία σας, κύριε Μητσοτάκη. Δώστε μία απάντηση.

Γιατί ζητήσατε «συγγνώμη»; Έχετε καταλάβει γιατί ζητήσατε «συγγνώμη»; Ποιο ήταν το λάθος σας; Αφού μας είπατε σήμερα ότι δεν κάνατε κανένα λάθος. Γιατί ζητήσατε «συγγνώμη»; Έχετε καταλάβει τα λάθη σας;

Θέλω και μια ξεκάθαρη απάντηση για τις συνταρακτικές καταγγελίες του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας. Ξέρετε, εγώ βρέθηκα την ώρα της μάχης στην Εύβοια, στη λίμνη. Εσείς έχετε δεκαπέντε μέρες και ούτε ένα κυβερνητικό στέλεχος δεν τόλμησε να πατήσει στην Εύβοια! Όχι εσείς, αλλά ούτε ένα κυβερνητικό στέλεχος, για να χτυπήσει την πλάτη και να δώσει ένα μήνυμα παρηγοριάς.

Συνάντησα αυτόν τον άνθρωπο. Δεν έχει σημασία που είμαστε από αντίθετους πολιτικούς χώρους. Ήταν εκεί μαζί με τον Δήμαρχο Λίμνης Μαντουδίου και τους Βουλευτές του Νομού και ήταν στην πρώτη γραμμή, με μια ειλικρινή αγωνία. Είναι ένας νέος άνθρωπος. Εκείνη τη στιγμή, βέβαια, αυτό που προείχε ήταν να σωθεί οτιδήποτε αν σώζεται. Η εικόνα που μεταδόθηκε ήταν μια εικόνα οργής, όχι μόνο των πολιτών, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης για τον τρόπο με τον οποίο συντονίζονταν οι πυροσβεστικές δυνάμεις εκείνη την ώρα την κρίσιμη.

Βεβαίως, μου έκανε αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι από το γραφείο σας τηλεφωνούσαν στον Δήμαρχο, για να μην βγαίνει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να είναι επικριτικός απέναντι στην Κυβέρνηση. Εκείνη την ώρα άλλες θα έπρεπε να είναι οι οδηγίες, όχι απειλές.

Βεβαίως, είδα τη χθεσινή συνέντευξη του Περιφερειάρχη, στην οποία δήλωσε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν εντολή μη κατάσβεσης. Αυτή είναι μία πολύ βαριά καταγγελία αν ισχύει. Και επιτρέψτε μου, ν’ απευθύνω…

Είδα, λοιπόν, τον Περιφερειάρχη να κάνει  αυτή τη δήλωση.

Θα ήθελα, λοιπόν από τα αρμόδια και επίσημα χείλη του κ. Μητσοτάκη να δοθεί μια εξήγηση γι’ αυτό.

Επιτρέψτε μου, την προσωπική απεύθυνση. Απευθύνομαι προσωπικά σ’ εσάς, αλλά προσπαθώντας να μετρήσω τα λόγια μου. Είναι καιρός να συνειδητοποιήσετε, κύριε Μητσοτάκη, ότι εσείς και μόνο εσείς έχετε ακέραια και απόλυτη την πολιτική ευθύνη για τις πυρκαγιές, όχι μόνο για τα τραγικά λάθη και τις παραλείψεις που διστάζετε ν’ αναγνωρίσετε καν, αφού δεκαπέντε μέρες μετά όλοι στη θέση τους είναι δίπλα σας σαν να μη συνέβη τίποτα, ούτε μόνο για τις εγκληματικές πολιτικές επιλογές σας να πετάξετε στον κάλαθο των αχρήστων έτοιμα σχέδια για την πρόληψη και την αναδιοργάνωση της δασικής και της πολιτικής προστασίας, αλλά κυρίως γιατί επί δείξατε όλο αυτό το διάστημα μια απίστευτη ελαφρότητα που σας χαρακτηρίζει, βέβαια, όλο αυτό το διάστημα. Δείξατε μια απίστευτη έλλειψη κατανόησης του τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει και τι μπορεί να συμβεί. Δείξατε μια πρωτοφανή απουσία ενσυναίσθησης για την πραγματικότητα, τους κινδύνους και το δράμα των ανθρώπων της κοινωνίας.

Εσείς δεν είστε αυτουργός του πανάκριβου επιτελικού κράτους που το διαφημίζατε ως την επιτομή της σύγχρονης διοίκησης; Πού ήταν αυτό το κράτος τις ώρες της φωτιάς, όταν η απελπισία και η οργή έφτασαν μέχρι το τελευταίο σπίτι; Πού ήταν; Εσείς δεν συγκεντρώσατε όλες τις εξουσίες στο γραφείο σας εν ονόματι της αποτελεσματικότητας και κάνατε και με ανοίκειο τρόπο σήμερα συγκρίσεις σε πρόσωπα; Πού ήταν, λοιπόν, αυτή ή αποτελεσματικότητα των φοβερών τεχνοκρατών που έχετε δίπλα σας; Εσείς δεν δηλώνατε στις 11 Μαΐου ότι έχουμε περισσότερο προσωπικό φέτος, καλύτερα μέσα, καλύτερη οργάνωση και καλύτερη συνολική οργάνωση του Σώματος, αλλά και της Πολιτικής Προστασίας; Πού ήταν όλα αυτά, όταν οι πολίτες εκλιπαρούσαν για βοήθεια, όταν γίνονταν στάχτη 1,3 εκατομμύρια στρέμματα; Πού ήταν και πού ήσασταν, όταν γινόταν στάχτη πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες στρέμματα στην Εύβοια και σαράντα χιλιάδες άνθρωποι λάμβαναν εντολή εκκένωσης;

Εσείς, επίσης, δεν δηλώνατε στις 24 Μαΐου ότι έχει εκπονηθεί ένα ειδικό, μάλλον ένα ακόμη πιο εξειδικευμένο σχέδιο για την προστασία των περιαστικών δασών της Αττικής, τα οποία τόσο μεγάλη σημασία έχουν για το περιβαλλοντικό μικροκλίμα ολόκληρου του Λεκανοπεδίου; Πού ήταν αυτό το εξειδικευμένο σχέδιο, όταν καίγονταν ανεξέλεγκτα για δέκα μέρες οι Αδάμες, η Βαρυμπόμπη, το Τατόι, οι Θρακομακεδόνες, οι Αφίδνες, το Κρυονέρι πριν έρθει το κακό και στην υπόλοιπη Αττική, στα Βίλια και την Κερατέα;

Λυπάμαι που θα το πω, αλλά πίσω από όλα αυτά, κύριε Μητσοτάκη, είστε εσείς ή πιο σωστά εσείς είστε όλα αυτά. Εσείς.

Η πρωτόγνωρη αυτή καταστροφή έσκισε το καταπέτασμα του ναού που είχε στηθεί γύρω σας. Και ξέρετε κάτι; Αυτό που είδαν όλοι προκαλεί ανασφάλεια ακόμα και φόβο, γιατί προκαλεί φόβο ένας Πρωθυπουργός, ο οποίος δεν στερείται μόνο της ικανότητας να διοικεί, αλλά στερείται και της στοιχειώδους ικανότητας να αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκαλέσει, ένας Πρωθυπουργός που την ώρα μιας τραγωδίας αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να νιώσει τον πόνο και την αγωνία των άλλων, ακόμα και εκείνων που τον εμπιστεύτηκαν και ανεβαίνει σε αυτό εδώ το Βήμα χαμογελώντας.

Δεν σταματήσατε να έχετε το χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό σας όση ώρα μιλάγατε, κύριε Μητσοτάκη, και το ίδιο κάνατε και στη Συνέντευξη Τύπου που δώσατε.

Είναι χαμόγελο επιτυχίας; Είναι χαμόγελο ειρωνείας προς όλους εμάς τους αδαείς; Τι ακριβώς είναι; Αυτό το χαμόγελο, το γέλιο, όμως, σε  απ’ ευθείας μετάδοση, το οποίο είδαν οι πληγέντες την ώρα της συνέντευξής σας ξέρετε πολλαπλασίασε τον πόνο, πολλαπλασίασε την απόγνωση, την οργή.

Δεν ξέρω αν είστε αδιάφορος επειδή δεν καταλαβαίνετε ή δεν καταλαβαίνετε επειδή είστε αδιάφορους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η προσπάθεια να διαχειριστείτε με όρους επικοινωνίας και προσωπικής εικόνας μια εθνική τραγωδία δεν στοιχειοθετεί μόνο ακραία ανικανότητα, είναι ασέβεια προς κάθε πολίτη αυτής της χώρας που βλέπει την πατρίδα του να καίγεται και δεν γεννά αισθήματα θυμού, αλλά κάτι χειρότερο, αίσθημα ντροπής.

Ζήσατε τον μύθο σας για κάποιο διάστημα. Πλήρωσε η χώρα βαρύτατο κόστος για τον μύθο αυτό. Όμως, δυστυχώς, ούτε και τώρα με τις συμφορές παρούσες δεν δείχνετε ότι μπορείτε να απεγκλωβιστείτε από τον μύθο και να προσγειωθείτε στη σκληρή πραγματικότητα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το έχω πει ξανά ότι για εμάς το ζήτημα της απόδοσης ευθυνών δεν λύνεται με καρατομήσεις, ανασχηματισμούς και μετακινήσεις των πολιτικών ζόμπι που έχει δίπλα του ο κ. Μητσοτάκης και, μάλιστα, κατόπιν εορτής μετακινήσεις, γιατί η ευθύνη –επαναλαμβάνω- είναι μία, έχει μοναδικό ιδιοκτήτη τον ίδιο και αυτό αναγνωρίζουν οι πολίτες.

Το κρίσιμο, όμως, για εμάς σήμερα είναι αυτοί οι πολίτες να δουν ξανά προοπτική και ελπίδα. Για αυτό και από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε πρόταση επτά σημείων αντί για κραυγές για παραιτήσεις, πρόταση επτά σημείων:

Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες προτείναμε όλες οι αναγκαίες εκτάσεις. Να απαγορευθεί κάθε αλλαγή χρήσης μέχρι να ολοκληρωθεί ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός.

Υπενθυμίζω τις προτάσεις. Θα πείτε τι έγινε και τι δεν έγινε. Μην έχετε αγωνία.

Δεύτερον, ζητήσαμε να εκπονηθεί σε συνεργασία με όλα τα Κόμματα και επιστημονικούς φορείς εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.

Τρίτον, να αξιοποιηθεί έστω και τώρα αυτό το πόρισμα του Goldammer  για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

Τέταρτον, να υλοποιηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση νόμου που καταθέσαμε το 2019 για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας, που να τη στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής που δεν θα αλλάζουν κάθε φορά που αλλάζει μια Κυβέρνηση και να καταρτιστεί Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, προκειμένου να αποτελέσει τον εθνικό οδηγό και το πρότυπο για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών στη χώρα.

Πέμπτον, ζητήσαμε να εκπονηθούν τοπικά αναπτυξιακά σχέδια για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπικό παραγωγικό μοντέλο και ειδική μέριμνα για τη συγκράτηση του πληθυσμού στις πληγείσες περιοχές.

Έκτον –και είναι κρίσιμο αυτό, κύριε Μητσοτάκη- να ανασχεδιαστεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί. ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και τα τοπικά σχέδια ανασυγκρότησης για τη βόρεια Εύβοια και τις άλλες περιοχές που έχουν πληγεί παίρνοντας ως παράδειγμα την Πορτογαλία, που κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο σχέδιο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων για την προστασία των δασών της, διότι και αυτή είχε πληγεί με πυρκαγιές το 2017.

Και, τέλος, ζητήσαμε να εκπονηθεί άμεσα ένα σχέδιο για αποζημιώσεις και αποκατάσταση της βιωσιμότητας των πληττόμενων περιοχών.

Σας ζητήσαμε ευθύνη, σας ζητήσαμε συνεννόηση και συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τις πολιτικές δυνάμεις και σας ζητήσαμε σχέδιο για την άμεση και μεσοπρόθεσμη επούλωση των πληγών. Αντί αυτών, εσείς συνεχίσατε την πεπατημένη της προπαγάνδας και της ωραιοποίησης.

Βαφτίσατε την πάγια ενίσχυση που πάντοτε δινόταν ως τη μεγαλύτερη αποζημίωση που δόθηκε ποτέ. Τι κάνατε; Πάντοτε δινόταν αποζημίωση 1.000 ευρώ το μέτρο για επιφάνειες ως εκατόν πενήντα τετραγωνικά μέτρα και εσείς είπατε για πρώτη φορά ότι θα δοθούν 150.000 ευρώ σε κάθε πληττόμενο. Κάντε τον πολλαπλασιασμό. Πάντοτε αυτό δινόταν.

Και κρύψατε στο τρικ μιας προκαταβολής αυτής της ενίσχυσης ότι δεν δίνετε επιπλέον τα 6 και 8 χιλιάρικα για οικίες και επιχειρήσεις αντίστοιχα και ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της αποζημίωσης θα είναι δάνειο, άτοκο δάνειο, αλλά δάνειο. Θα βρεθούν και χρεωμένοι αυτοί οι άνθρωποι.

Και είπατε ότι θα παρακάμψετε κάθε γραφειοκρατία, όπως κάνατε και σε άλλες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Μόνο που θέλω να σας θυμίσω ότι οι σεισμόπληκτοι στη Θεσσαλία, τους οποίους επισκέφτηκα, για έξι ολόκληρους μήνες είχαν πάρει μονάχα 600 ευρώ και μόλις πριν από δέκα μέρες εγκρίθηκαν οι δαπάνες που αφορούν την αποζημίωσή τους. Ελπίζω να μην είναι τόσο ταχύτατο το επιτελικό σας κράτος, όπως αποδείχθηκε στη Θεσσαλία και στις περιπτώσεις των πυρκαγιών.

Ταχύτατα, όμως, οφείλω να ομολογήσω κινηθήκατε για να ορίσετε από μόνος σας, χωρίς καμία διαβούλευση με κανέναν, φαντάζομαι ούτε και με τους Βουλευτές σας, γιατί δεν είδα και τόσο θερμή ανταπόκριση στην επιλογή, τον επικεφαλής της Επιτροπής για την Εύβοια, χωρίς καμία συνεννόηση με τα Κόμματα σε διακομματικό κοινοβουλευτικό επίπεδο, κυρίως, όμως, χωρίς καμία συνεννόηση με την τοπική κοινωνία και αυτό αποτελεί μια βασική ένδειξη ότι συνεχίζετε να βαδίζετε στον ίδιο δρόμο της δημιουργίας εντυπώσεων, της πολιτικής σκοπιμότητας και της επικοινωνίας.

Τώρα, όμως, δεν είναι η ώρα των εντυπώσεων, των πολιτικών μεταγραφών που θα δημιουργήσουν κλίμα ενθουσιασμού στις κερκίδες. Τώρα είναι η ώρα της ουσίας και της πράξης και όχι η ώρα των μεγάλων λόγων. Οι άνθρωποι που είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη, οι άνθρωποι που ζούσαν όλα αυτά τα χρόνια, ζούσαν, είχαν εισόδημα από τη γη τους που σήμερα είναι κάρβουνο, αντιμετωπίζουν τώρα, σήμερα -όχι αύριο, σήμερα- οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης. Αγωνιούν πώς θα ζήσουν τα παιδιά τους από Σεπτέμβρη, τώρα, τι εισόδημα θα έχουν τις επόμενες μέρες, τους επόμενους μήνες, μέχρι με το καλό να εκπονηθούν σχέδια ανασυγκρότησης για την περιοχή τους.

Γι’ αυτό και σήμερα ερχόμαστε εδώ με μια πρόταση –πρόταση ουσίας, όχι επικοινωνίας- και σας ζητούμε, σας καταθέτουμε την πρόταση να θεσμοθετήσετε άμεσα και για όσο χρόνο χρειαστεί για τους πληγέντες αγρότες, κτηνοτρόφους, ρητινοπαραγωγούς, ελαιοπαραγωγούς στη Βόρεια Εύβοια, στην Ηλεία, στη Μάνη ή σε όποια άλλη περιοχή έχει πληγεί, το εισόδημα έκτακτης ανάγκης που είχαμε προτείνει, αλλά αρνηθήκατε, και για τους πρώτους μήνες πανδημίας, …

…το εισόδημα έκτακτης ανάγκης: για κάθε νοικοκυριό 400 ευρώ το πρώτο μέλος, συν 200 ευρώ το δεύτερο μέλος, συν 100 ευρώ το κάθε τέκνο σε μηνιαία βάση μέχρι να σταθούν στα πόδια τους, μέχρι να βρουν εφαρμογή αυτά τα σχέδια. Καλοδεχούμενα όταν έρθουν, μέχρι τότε όμως τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι;

Και σας ζητάμε να το υιοθετήσετε ως μια στοιχειώδη ένδειξη κατανόησης του προβλήματος που αντιμετωπίζουν στις πληγείσες περιοχές. Αποτελεί εθνική ανάγκη να επουλωθούν οι πληγές της καταστροφής στα μέρη της καταστροφής και ό,τι ισχύσει να ισχύσει για κάθε περιοχή που επλήγη.

Ας μην ξεχνάμε ότι το καταστροφικό αυτό καλοκαίρι ξεκίνησε με μια τεράστια καταστροφή στα Γεράνεια. Όλοι όσοι επλήγησαν πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση, οπουδήποτε, κανένας δεν πρέπει να ξεχαστεί.

Πέραν όμως της στήριξης των πληγέντων, οφείλουμε να δούμε και πώς θα επουλώσουμε και τα συλλογικά μας τραύματα ως κοινωνία. Γιατί κάθε πολίτης σήμερα μοιράζεται ένα κοινό αίσθημα: την ανασφάλεια.

Και είναι ειρωνεία, τραγική ειρωνεία, κύριε Μητσοτάκη, που κάνατε την ασφάλεια προεκλογική σας σημαία. Την ταυτίσατε όμως με την αστυνομική καταστολή, τις επελάσεις εναντίον των νέων, την Αστυνομία στα πανεπιστήμια, την Αστυνομία παντού. Προσλάβατε αστυνομικούς, εξοπλίσατε αστυνομικούς. Επενδύσατε σε περιπολικά και χειροπέδες.

Όμως, αφήσατε τα δάση χωρίς προστασία, την Πυροσβεστική χωρίς μέσα και προσωπικό, την πυρόσβεση χωρίς σχέδιο, τους πολίτες απροστάτευτους. Και όταν ήρθε η ώρα της κρίσης, οι άνθρωποι στα μέτωπα της φωτιάς αντί για πυροσβεστικά έβλεπαν περιπολικά και μηχανάκια της ΔΙΑΣ.

Η τραγική ειρωνεία λοιπόν είναι ότι ενώ κάνατε το ζήτημα της ασφάλειας προεκλογική σας σημαία, σημαία ευκαιρίας, η πολιτική παρακαταθήκη των δύο χρόνων σας στην εξουσία είναι η ανασφάλεια και ο φόβος που διαπνέει σήμερα τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

Στα τέλη Μαΐου, κύριε Μητσοτάκη, δηλώνατε στη «Bild» ότι φέτος τα πράγματα θα θυμίζουν ένα πολύ φυσιολογικό καλοκαίρι. Και σήμερα, μια βδομάδα πριν τελειώσει το καλοκαίρι, μετράμε ρεκόρ καμένων εκτάσεων, ρεκόρ σε κρούσματα και νεκρούς ανά 100.000 πληθυσμού από την πανδημία, που φουντώνει ξανά, με το μισό πληθυσμό δυστυχώς ανεμβολίαστο, με τις μονάδες εντατικής θεραπείας να γεμίζουν ξανά.

Και στην οικονομία μετράμε αυξήσεις τρομακτικές στις τιμές των προϊόντων. Ένα νέο κύμα ακρίβειας έρχεται να κάνει αβίωτη τη ζωή χιλιάδων νοικοκυριών, με ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών παντού στον κατασκευαστικό κλάδο, στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Η Ελλάδα το καλοκαίρι που μας πέρασε είχε το ακριβότερο ρεύμα στη χονδρική, το οποίο περνάει τώρα στον καταναλωτή. Δύο στους τρεις καταναλωτές δυσκολεύονται ήδη να πληρώσουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα για τους αγρότες μας.

Τι σημαίνουν όλα αυτά, κύριε Μητσοτάκη; Ότι δώσατε εξετάσεις και αποτύχατε παταγωδώς: στην πανδημία, στις πυρκαγιές, στην κοινωνική συνοχή, στην ασφάλεια, στην ασφαλή καθημερινότητα του πολίτη, στην προστασία της χώρας και των ανθρώπων της, με βαρύ κόστος για την κοινωνία.

Ήσασταν απολύτως ανίκανοι να σβήσετε μια φωτιά, αλλά εξαιρετικά ικανοί όλο αυτό το διάστημα με τις πολιτικές σας επιλογές να διευρύνετε τις κοινωνικές ανισότητες. Με επιλογή σας αφήσατε τριάντα χιλιάδες νέους εκτός ΑΕΙ φέτος. Με επιλογή σας, επίσης, αφήσατε ογδόντα τρεις χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών. Με επιλογή σας καταργήσατε το οκτάωρο και θεσπίσατε για πρώτη φορά απλήρωτες υπερωρίες. Ακόμη και στο ζήτημα της μαζικής άθλησης, με επιλογή σας, κόβετε φέτος τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού που αφορούν εκατόν είκοσι χιλιάδες συμπολίτες μας και χίλιοι τριακόσιοι γυμναστές μένουν άνεργοι. Όλες σας οι επιλογές είναι επιλογές απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα και προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων λίγων και εκλεκτών.

Και στο ερώτημα «τι μπορεί να περιμένει κανείς από εσάς και την Κυβέρνησή σας;» απαντούν τα έργα σας και τα αποτελέσματά σας. Τίποτα καλό. Κανένας Πρωθυπουργός δεν έκανε τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Εκπροσωπείτε την αποτυχία, την ειδωλολατρία της ιδιωτικοποίησης και του κέρδους, την περιφρόνηση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αποτύχατε στην πανδημία και προαναγγείλατε ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Αποτύχατε στις φωτιές και προαναγγείλατε ιδιωτικοποίηση των δασών. Αποτύχατε στην προστασία και την ασφάλεια του πολίτη και προαναγγέλλετε μέτρα αυταρχισμού και διχασμού.

Θαρρώ όμως, κύριε Μητσοτάκη, πως έρχεται η στιγμή που θα υπάρξει ένα διαφορετικό μήνυμα εκκένωσης στο «112». Αυτή τη φορά δεν θα είναι από εσάς προς τους πολίτες, αλλά από τους πολίτες προς εσάς.

Όμως, για εμάς, όπως και για όλη τη δημοκρατική αντιπολίτευση, υπάρχει τούτες τις ώρες μια πολύ σοβαρή πρόκληση, επείγουσα πρόκληση. Η απόγνωση και η οργή να μετατραπούν σε δύναμη αλλαγής, σε δύναμη και σε ενέργεια, για να αλλάξει πορεία η χώρα μας. Και σε ό,τι μας αφορά, θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε αυτό σύντομα να γίνει πράξη. 

Δευτερολογία στη Βουλή για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης

https://www.facebook.com/37c84426-f956-42c7-98e6-14a489de1aeb

Ομιλία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά στη Βουλή με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Τρεις μήνες πριν μας διαβεβαιώνατε ότι η πανδημία είναι υπό έλεγχο, οι εμβολιασμοί προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, η χώρα ανοίγει στον τουρισμό με ασφάλεια και το επιτελικό σας κράτος είναι πανέτοιμο να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές.

Σήμερα είναι φανερό ότι  αποτύχατε σε όλα τα επίπεδα.

Η πανδημία είναι εδώ ξανά απειλητική. Χθες ανακοινώθηκαν κρούσματα ρεκόρ.

Δεν πιάσατε τους στόχους που και οι ίδιοι θέσατε στους εμβολιασμούς. Χθες ανακοινώσατε νέα μέτρα που θα κριθούν στην πράξη από την ύπαρξη και λειτουργία αποτελεσματικού προγράμματος ελέγχου από τους μηχανισμούς τους Κράτους.

Κάτι που μέχρι τώρα και ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες δεν υπήρξε.

Έχετε ευθύνη για τη χαλαρότητα και τον εφησυχασμό.

Δεν έχετε ενισχύσει ακόμα το ΕΣΥ.

Δεν πείσατε αλλά διχάσατε τους πολίτες.

Δεν πρέπει να  ξαναζήσουμε τον εφιάλτη του Φθινοπώρου του 20.

Η καταστροφή από τις πυρκαγιές είναι πρωτοφανής.

Αποδείχθηκε η ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους.

Το Κυβερνητικό σύστημα πολιτικής προστασίας δοκιμάστηκε και απέτυχε.

Κανένα σύστημα πρόληψης δεν υπήρχε και η έλλειψη συντονισμού των αρμοδίων οδήγησε σε ένα τραγικό αλαλούμ με αποτέλεσμα κάτοικοι, εθελοντές και άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης με αγωνία να φωνάζουν επί ημέρες ότι παλεύουν μόνοι τους.

Οι πυρκαγιές κ.Μητσοτάκη δεν σβήνονται με επικοινωνιακά shows.

Οι δικαιολογίες και η προσχηματική σας συγνώμη δεν πείθουν.

Οι ευθύνες σας είναι μεγάλες και επιμένουμε να αποδοθούν με την απομάκρυνση από τις θέσεις τους των αρμοδίων υπουργών. Πότε θα το κάνετε αυτό; Ήρθατε σήμερα εδώ να μας πείτε ότι πετύχατε τους στόχους σας. Με τα δάση να καπνίζουν, με τα δάση να πεθαίνουν. Με την οργή και την αγανάκτηση στην ελληνική κοινωνία. Το μόνο που έχω να σας πω μετά την θεωρία που αναπτύξατε για τα όποια ορφανά λάθη υπάρχουν, ότι από τότε που ανακαλύφθηκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο.

Για τη ΝΔ όμως πάντα φταίνε οι άλλοι.

Το 2007 έφταιγε μας είπατε ο «στρατηγός άνεμος» και κάνατε εκλογές πάνω στα αποκαΐδια και στους νεκρούς, μοιράζοντας χιλιάδες ευρώ.

Το 2021 που είχε άπνοια θυμηθήκατε την «κλιματική κρίση». Αλλά δεν μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί η χώρα μας κατέχει το θλιβερό προνόμιο να είναι πρώτη στην Ευρώπη στις καμένες εκτάσεις ανά πυρκαγιά σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές. Οι άλλες χώρες της Μεσογείου θίγονται λιγότερο από την κλιματική κρίση;

Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν.

8,5 φορές πιο πολλές  από τις προηγούμενες χρονιές

Χάθηκαν δάση, σπίτια, καλλιέργειες.

Στην Εύβοια, στην Ηλεία, στη Γορτυνία, στην Β. Αττική, στην Αχαΐα, στα Βίλια, στην Μεσσηνία, στην Μάνη.

Σε αρκετές από αυτές τις περιοχές οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση, αισθάνονται ότι το μέλλον τους «κάηκε» στα συντρίμμια. Καταστράφηκε η παραγωγική βάση, δεν θα έχουν δουλειά για χρόνια.

Επισκέφθηκα η ίδια τις περισσότερες από τις πληγείσες περιοχές.

Η λέξη που κυριαρχεί στα χείλη όλων είναι μία, εγκατάλειψη.

Τα όσα μας είπατε στην πρωτολογία σας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητά, με τα αποτελέσματα της πολιτικής σας, με τα αποτελέσματα της δουλειάς των Υπουργών σας, με τα όσα νιώθουν οι κάτοικοι των περιοχών και δεν το νιώθουν απλά, το βλέπουν, το βιώνουν για δεκαετίες.

Εκλιπαρούσαν για βοήθεια, για περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα και κυρίως περισσότερα εναέρια μέσα.

Καταγγέλλουν την έλλειψη οποιουδήποτε σχεδίου για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Δεν ακούστηκε η φωνή των ντόπιων που γνώριζαν που έπρεπε να τη σταματήσουν με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές οι φωτιές να σβήσουν στη θάλασσα.

Ειπώθηκε ήδη, αλλά δεν μπορώ να μην αναφερθώ ξανά. Δεν κάνουμε μόνο εμείς κριτική. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, δικό σας στέλεχος, κατήγγειλε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης. Οφείλετε μία απάντηση γι’ αυτό κ. Πρωθυπουργέ. Θα πρέπει να τον καλέσετε να τεκμηριώσει την καταγγελία του. Αναρωτιέμαι αν θα έπρεπε η δικαιοσύνη να τον καλέσει. Εκτός αν εσείς ο ίδιος θεωρείτε ότι δεν είναι σοβαρό πρόσωπο για να έχουν βάση τα όσα λέει. Τοποθετηθείτε και πάρτε θέση.

Μας είπατε ότι φέτος είχαμε τα περισσότερα εναέρια μέσα από κάθε άλλη χρονιά. Πόσα τελικά επιχειρούσαν και πόσα επιχειρήσουν σε κάθε περιοχή.

Ποιος αποφάσιζε στο κέντρο επιχειρήσεων για την κατανομή των εναέριων μέσων; Γιατί σε όσες συνεντεύξεις δόθηκαν, απαντήσεις δεν πήραμε.

15 Ιουνίου, στην κοινή συνέντευξη τύπου οι Υπουργοί σας κ.Χρυσοχοίδης και Χαρδαλιάς δήλωναν:

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα ήθελα, πρώτα από όλα, να υπογραμμίσω ότι έχει γίνει μιαεξαιρετικά πρότυπη δουλειά για την αντιπυρική προστασία της χώρα μας,μια πραγματική τομή φέτος, όχι μόνο όσον αφορά τα μέσα και τους εξοπλισμούς, αλλά και το προσωπικό μας. Ωστόσο, θέλω να επισημάνω ότι έχει γίνειμια πρότυπη δουλειά όσον αφορά την αντίληψη και την κατανόηση του προβλήματος για την πυροπροστασία στη χώρα μας. Έχουμε πλέον μια νέα προσέγγιση – με επίκεντρο την πρόληψη, την ετοιμότητα και την προσπάθεια παρέμβασης πριν εκδηλωθεί το κακό. Σκοπός όλων μας είναι, στο μέτρο του δυνατού, η αποτροπή του κινδύνου. Όχι η εκ των υστέρων μεμψιμοιρία για το τι θα μπορούσε να είχε γίνει.

Ο Υφυπουργός πολιτικής προστασίας:

Διανύουμε την αντιπυρική περίοδο και θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το σχεδιασμό μας.Ένα σχεδιασμό στην καρδιά του οποίου βρίσκονται ο γρήγορος εντοπισμός και η άμεση απόκριση. Καθώς όσο πιο άμεση είναι η επέμβαση τόσο πιο γρήγορα ολοκληρώνεται και η κατάσβεση, πριν προλάβει η φωτιά να εξαπλωθεί.

Είναι η στιγμή να αφήσουμε πίσω μας αρρυθμίες και αγκυλώσεις που ταλανίζουν χρόνια το σύστημα πρόληψης στη χώρα μας, και να επιλυθούν επιτέλους θέματα επικάλυψης αρμοδιοτήτων, με τη συμβολή και συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων και αυτών που τους εποπτεύουν»

Δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο.

Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Μαζί με τα καμένα χάθηκε και η πολιτική ευθιξία.

Κ.Μητσοτάκη,

στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι αναδείχθηκαν τεράστιες ελλείψεις και προβλήματα στο ισχύον τότε Σύστημα Πολιτικής Προστασίας.

Ποιος έχει την ευθύνη  που μετά από 2 χρόνια δικής σας διακυβέρνησης ισχύει ουσιαστικά το ίδιο σύστημα αφού ο νόμος Ν.4662/2020 που εσείς ψηφίσατε έμεινε στα χαρτιά και δεν εφαρμόζεται ακόμα;

Με λίγα λόγια όχι μόνο αναβαθμίσατε τους επιχειρησιακά υπευθύνους και υπόλογους αλλά διατηρήσατε και το ίδιο σύστημα διαχείρισης της πυρκαγιάς στο Μάτι. Ένα σύστημα υπερσυγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό.

Κύριε Μητσοτάκη,

Ήταν πράγματι η προτεραιότητα να μην θρηνήσουμε θύματα.

Όμως μόνο η εκκένωση των περιοχών, με ταυτόχρονη εγκατάλειψη σπιτιών, καλλιεργειών, δασών δεν αποτελεί σοβαρό σχέδιο για ένα ευνομούμενο κράτος.

Δεν είναι υπεύθυνη στάση η απόφαση «σώζουμε ζωές με τα υπόλοιπα δεν ασχολούμαστε καν».

Επιλέγετε να βάλετε το πήχη χαμηλά. Σας ενδιαφέρει μόνο η σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε τραγικά γεγονότα.

Και κατανοώ τη δυσκολία της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν και θα περίμενα έστω και τώρα μία λέξη αυτοκριτικής για τα όσα έχουν γίνει. Η λέξη αυτοκριτική δεν ακούστηκε ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από την αξιωματική αντιπολίτευση, παρά τα όσα τραγικά έχουμε ζήσει σε αυτό τον τόπο.

Η κοινωνία όμως δεν σας ψήφισε γι αυτό.

Οι πολίτες περίμεναν αυτό που υποσχεθήκατε. Ότι θα αισθάνονται ασφαλείς. Αποτύχατε όμως κ.Μητσοτάκη.

Το δήθεν επιτελικό σας κράτος , που χτίζατε επικοινωνιακά, κατέρρευσε.

Ότι στραβά αρμενίζατε ήταν φανερό πριν ακόμα από το εφιαλτικό 20ήμερο των μεγάλων πυρκαγιών.

Κάηκαν τα Γεράνεια στις 19 Μαΐου και δεν είχε ληφθεί μέριμνα να υπάρχουν μισθωμένα πτητικά μέσα.

Στις 15/7/2021 τα επίσημα στοιχεία έδειχναν ότι μέχρι τότε –  τους 2.5 πρώτους μήνες της αντιπυρικής περιόδου – οι καμένες εκτάσεις ήταν 118.460 στρ όταν ο μέσος όρος των 12 προηγούμενων χρόνων την αντίστοιχη περίοδο είναι 29.020 στρ, ποσοστό αύξησης δηλαδή πάνω από 400%.

Και εσείς με τους υπουργούς σας αυτοθαυμαζόσαστε δημόσια αντί να ανασκουμπωθείτε και να δείτε το πρόβλημα.

Η κλιματική κρίση είναι πραγματικό γεγονός, δεν είναι άλλοθι για την κυβερνητική σας ανεπάρκεια.

Απαιτεί αλλαγές παντού.

Η πολιτική προστασία έπρεπε να μετασχηματιστεί σε πολιτική δημόσιας ασφάλειας.

Σας το προτείναμε. Δεν το πράξατε.

Η «εθνική πολιτική μείωσης κινδύνου καταστροφών», έμεινε στα χαρτιά, ουδέποτε εκπονήθηκαν επιχειρησιακά σχέδια, ουδέποτε συστάθηκε ο αναγκαίος εθνικός μηχανισμός, ουδέποτε λειτούργησαν τα Περιφερειακά επιχειρησιακά κέντρα Πολιτικής Προστασίας.

Όλα συγκεντρώνονται στην πολιτική ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας, ακόμη και με παραγκωνισμό της φυσικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Χωρίς καμία ουσιαστική συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Και στο τέλος -απόδειξη αποτυχίας- αναστείλατε τα βασικά άρθρα του Νόμου, εκτός εκείνων που αφορούν το προσωπικό, για να κάνετε τα ρουσφέτια σας στην Πυροσβεστική.

Στο σύστημα πρόληψης και δασοπροστασίας οι ελλείψεις ήταν και είναι δραματικές.

Υποχρηματοδότηση που φθάνει μόνο το 10% των αιτούμενων ποσών των δασικών υπηρεσιών και τραγική υποστελέχωση με δασονόμους. Αντί των 17,7 εκατομμυρίων ευρώ που ζητήθηκαν για την κάλυψη των αναγκών, δόθηκαν μόνο 1,7 εκ. ευρώ.

Αντιπυρικές ζώνες δεν υπήρχαν. Το ίδιο και δασικοί δρόμοι.

Υποδομές (δεξαμενές, κρήνες κλπ) ελάχιστες και χωρίς γεννήτριες με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν σε διακοπή ρεύματος.

Καμία μέριμνα για καθαρισμό δασών και ρεμάτων.

Έλλειψη εξειδικευμένου σχεδίου στην Πυροσβεστική για την δασοπυρόσβεση.

Μπλεγμένες αρμοδιότητες πυροσβεστικής-δασαρχείων-αποκεντρωμένων διοικήσεων-που αντί αποτελεσματικής παρέμβασης οδήγησαν σε ένα απαράδεκτο πιγκ-πογκ επίρριψης ευθυνών.

Δεν υπήρξε συντονισμός και σχέδιο στις στιγμές της κρίσης.

Όταν εκδηλώνονταν πολλές εστίες πυρκαγιάς, δεν υπήρχε εξειδικευμένο σχέδιο δράσης και οι αρμόδιοι ακολουθούσαν ένα σύστημα –«γιουρούσι»-αναποτελεσματικό και εξοντωτικό για τους πυροσβέστες.

Οι καθυστερήσεις για παράδειγμα στην Εύβοια ήταν τραγικές,

Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν πολύ αργά, όταν η φωτιά είχε πια ξεφύγει.

Τα λάθη διαδέχτηκαν το ένα το άλλο, με αποτέλεσμα να ξεφύγουν και να πάρουν διαστάσεις οι αναζωπυρώσειςστη Ζήρεια, στην Βαρυμπόμπη, στην Ηλεία κ.α.Προχθές πάλι και στα Βίλια.

Δεν υπήρχε κανένα κριτήριο, για τις αλλαγές στις προτεραιότητες δράσης των εναέριων ή των επίγειων μέσων.

Αλήθεια γιατί δεν βγήκε από την αρχή ο στρατός να περιφρουρεί τις περιοχές για αναζωπυρώσεις; Οι μεγαλύτερες καταστροφές ήταν από τις αναζωπυρώσεις. Γιατί οι μεγαλύτερες καταστροφές προήλθαν από αναζωπυρώσεις. Αφού είδατε τι έγινε στη Ζήρεια δεν προετοιμαστήκατε για τη Βαρυμπόμπη και θρηνήσαμε και την Εύβοια. Και δηλώνετε σήμερα ότι πετύχατε όλους τους στόχους; Δεν χωρά ούτε στη λογική τα όσα ακούσαμε από εσάς.

Ήταν ελλιπής ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση του προσωπικού. Στελέχωση με κομματικά κριτήρια.

Θαυμάζουμε τους Ρουμάνους για την άρτια οργάνωση τους, την ώρα που οι δικοί μας παλεύουν φιλότιμα αλλά με ασύρματους του προηγούμενου αιώνα.

Αλλά και η οργάνωση των Πυροσβεστικών υπηρεσιών απεδείχθη ανεπαρκής. Στην κατανομή του προσωπικού, αλλά και στις επιλογές των στελεχών που γίνονται πια με αμιγώς κομματικά κριτήρια.

Σας ρωτώ ευθέως πλέον ποιος φταίει; Θα αναλάβει κανείς την ευθύνη;

 Οι αρμόδιοι Υπουργοί είναι ακόμα στη θέση τους, δηλώνουν ότι τα έκαναν όλα καλά και μάλιστα μετά την πρώτη φωτιά στη Βαρυμπόμπη αλληλοσυγχαίρονταν, μιλώντας για «Καταπληκτική δουλειά που έφερε καρπούς». Είσαστε τόσο εκτός πραγματικότητας. Είναι όλα θέμα επικοινωνίας, τι εντυπώσεις θα δημιουργήσετε; Δεν μετράει το αποτέλεσμα;

Είχατε πει το 2018 μετά το ΜΑΤΙ,

«Αδυνατώ να αντιληφθώ τι σημαίνει πολιτική ευθύνη δίχως καμία παραίτηση. Η ευθύνη πρέπει να συνοδεύεται από πράξεις, αλλιώς εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακές σκοπιμότητες .»

Εγώ συμφωνώ απολύτως με αυτά που είχατε πει. Εσείς; Συμφωνείτε τώρα κύριε Μητσοτάκη με τα λόγια σας; Διότι δεν το βλέπουμε στην πράξη. Φαίνεται διαφορετική η στάση σας τώρα, που είστε Πρωθυπουργός. Θυμίζει ακριβώς τη στάση που είχε ο προηγούμενος Πρωθυπουργός, ο οποίος και σήμερα παρουσιάζεται αμετανόητος. Σα να παίζετε ένα περίεργο παιχνίδι εσείς οι δύο το whoiswho. Τελικά όποιος από τη Νέα Δημοκρατία και το Σύριζα βρίσκεται σε αυτή τη θέση συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο; Τελικά αυτή είναι η μεγάλη διαφορά της δημοκρατικής παράταξης. Εμείς νοιαζόμαστε και αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Έρχομαι τώρα στην επόμενη μέρα, σε αυτά που κατά την άποψη μας πρέπει να γίνουν. Η επόμενη μέρα απαιτεί συνεννόηση, δεν το κάνατε μέχρι τώρα, μετά από όλη αυτή την καταστροφή ελπίζω να δούμε κάτι να αλλάζει σε αυτό.

1.      Άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημιώσεις για τη στήριξη των πληγέντων.

Είναι αναγκαία τα μέτρα ανακούφισης που εξαγγέλθηκαν, αλλά δεν αρκούν.

                     Να καλυφθεί το απολεσθέν εισόδημα των αγροτών, κτηνοτρόφων, για 3-5 χρόνια. Και να δοθούν ενισχύσεις για να αναπληρωθεί το φυσικό, ζωικό κεφάλαιο. Ειδικό σχέδιο για τους ρητινοσυλλέκτες της Β. Ευβοίας που εξαφανίζεται το επάγγελμα τους.

                     Ενισχύσεις και για τις επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν για μεγάλο διάστημα μετά την καταστροφή γιατί δεν θα έχουν πρώτη ύλη.

                     Στεγαστική συνδρομή στο 100% για να ξανακτισθούν (ή επισκευασθούν) όλα τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές. Δεν αρκούν τα άτοκα δάνεια, δεν φέρουν ευθύνη οι πολίτες για τις ζημιές που υπέστησαν.

                     Να ανασταλούν  οι φορολογικές, ασφαλιστικές, τραπεζικές υποχρεώσεις στις πληγείσες περιοχές.

                     Ειδική μέριμνα χρειάζεται για τις αποζημιώσεις των δασεργατών και την κατά προτεραιότητα απασχόληση τους στα έργα αποκατάστασης.

                     Σε κάθε περίπτωση να θεσμοθετηθεί ένα εγγυημένο εισόδημα για αγρότες, επαγγελματίες, εργαζόμενους που αποδεδειγμένα επλήγησαν, για όσο χρόνο χρειασθεί η απόδοση των μέτρων ανασυγκρότησης.

2.      Άμεσα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα. Συγκρότηση Εθνικού Σχεδίου Προστασίας από δασικές πυρκαγιές. Αναδασώσεις.

Όλες οι καμένες περιοχές να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες…..

Να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση οι εργασίες στα καμένα για να αποφύγουμε νέες καταστροφές από τις βροχές του Φθινοπώρου.

Να χρηματοδοτηθούν οι Δήμοι για τα αναγκαία έργα.

Εκτεταμένο πρόγραμμα έργων πρόληψης, με δασικούς δρόμους αντιπυρικές ζώνες, δημιουργία επαρκών δεξαμενών με γεννήτριες και υπογειοποίηση του δικτύου της ενέργειας.

Ολοκληρωμένες πολιτικές διαχείρισης των δασών με στοχευμένη μείωση της καύσιμης ύλης για την μείωση των κινδύνων.

Εκπαίδευση φορέων και κατοίκων και τοπικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.

3.      Δημιουργία συστήματος «Δημόσιας Ασφάλειας» για την αντιμετώπιση όλων των κινδύνων. Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων.

Σύστημα δημόσιας ασφάλειας σημαίνει:

Ύπαρξη μιας οριζόντιας δομής (μια αναβαθμισμένη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας)  που θα  σχεδιάζει, θα παρακολουθεί την εφαρμογή και θα αξιολογεί το σύνολο των απειλών και κινδύνων.

Η οριζόντια δομή θα εκχωρήσει αρμοδιότητες για το σύνολο των φάσεων της πολιτικής προστασίας (δηλαδή για την πρόληψη, ετοιμότητα, καταστολή, αποζημίωση) στην περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση.

Κεντρική υπηρεσία και αυτοδιοικητικές θα δικτυώνονται με σκοπό την γρήγορη ανταλλαγή πληροφοριών και τον συντονισμό των ενεργειών τους.

Επιπλέον, κανένας δεν θα μπορεί να υποκαταστήσει τις επιχειρησιακές μονάδες στο πεδίο(πχ Πυροσβεστική).

Επιτελικός-συντονιστικός ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και δημιουργία μονάδων πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών και των Δήμων.

Είναι ώρα επίσης να προχωρήσουμε επιτέλους στον Εθνικό Κλιματικό Νόμο. Ακουσα ότι προτίθεστε να το φέρετε. Είναι πρότασή μας και οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής είναι στο Τραπέζι.

4.      Συγκρότηση για κάθε μια από τις πληγείσες Περιφέρειες, ενός Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, την διαχείριση του οποίου θα αναλάβει μια Ειδική Δομή-Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας με συμμετοχή όλων των φορέων.

Τα Προγράμματα Ανασυγκρότησης πρέπει να δημιουργούν ένα νέο «πρότυπο ανάπτυξης, στην κάθε περιοχή. Με δεδομένο ότι και πολλές από τις παραδοσιακές δραστηριότητες δεν θα μπορούν να γίνουν για χρόνια.

Χρειάζεται σχεδιασμός, μελέτες και κίνητρα (ασφαλιστικά και φορολογικά), ώστε να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις στην περιοχή και να ανασυγκροτηθούν οι υφιστάμενες.

Βάρος στην δημιουργία νέας τουριστικής ταυτότητας, στην ανάπτυξη των ΑΠΕ –όχι για λίγους και μεγάλους- στην αγροδιατροφή, αλλά και στην ανάπτυξη καινοτόμων και υψηλών τεχνολογικά επιχειρήσεων.

Στήριξη της μικρής-μεσαίας επιχειρηματικότητας και της αυτοαπασχόλησης.

Παροχή πληροφόρησης για τις νέες δυνατότητες και συμβουλευτικές υπηρεσίες για νέες επενδύσεις.

Ειδικά προγράμματα του ΟΑΕΔ για την κάλυψη εργαζόμενων που χάνουν τη δουλειά τους σε βάθος χρόνου.

Γενναία επιδότηση εργασίας μέσω φοροαπαλλαγών, για την πρόσληψη των ανέργων σε νέες δραστηριότητες και τις δράσεις αποκατάστασης.

Εκπαίδευση και επανακατάρτιση τους για τα νέα δεδομένα που θα δημιουργηθούν και τις νέες απαιτήσεις.

Παρέμβαση για την αποκατάσταση και βελτίωση των υποδομών και δικτύων, ειδικά για την Εύβοια.

Είναι ευκαιρία τα Προγράμματα Ανασυγκρότησης, να δημιουργούν ένα υπερτοπικό πόλο ανάκαμψης για την κάθε Περιφέρεια με ξεχωριστή αναπτυξιακή ταυτότητα.

Έχω αναφερθεί σε μια τέτοια συγκεκριμένη πρόταση για την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, με βάση το τρίπτυχο brand-location-product, που αναβαθμίζει και διευρύνει την οικονομική δραστηριότητα σε όλη την περιοχή.

Οι πόροι θα προέλθουν από τον αναπροσανατολισμό, την αλλαγή στις προτεραιότητες του Ταμείου Ανασυγκρότησης, αλλά και από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα της νέας ΚΑΠ.

Ούτε ένα ευρώ όμως δεν πρέπει να διατεθεί χωρίς κριτήρια, χωρίς διαφάνεια, χωρίς συγκεκριμένες στοχεύσεις, χωρίς λογοδοσία.

Γι’ αυτό και ζητάμε κάθε πρόγραμμα να συζητείται σε Επιτροπή της Βουλής, η οποία θα το εγκρίνει και θα ελέγχει την πορεία του.

Η ανασυγκρότηση των περιοχών είναι έργο που ούτως ή άλλως υπερβαίνει την Κυβερνητική θητεία της ΝΔ.

Η «νέα ανάπτυξη» στις πληγείσες περιοχές πρέπει να είναι «πράσινη» και όχι «πράσινης εκμετάλλευσης» για μεγάλα συμφέροντα.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να δεχτεί λύσεις τύπου 2007 που απέτυχαν παταγωδώς και άφησαν πίσω βαριές σκιές για την οικονομική διαχείριση του ταμείου από την τότε Κυβέρνηση της ΝΔ.

ΜΕΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ των περιοχών.

Δεν θα αφήσουμε ολόκληρες περιοχές να εγκαταλειφθούν ούτε να γίνουν όμηροι ιδιωτικών συμφερόντων.

Στόχος μας είναι να φυτρώσει η ελπίδα στα καμένα και γι’ αυτό θα ελέγχουμε την κυβέρνηση και θα την πιέζουμε σε κάθε της βήμα από εδώ και πέρα.

https://youtu.be/vBHjB9Ji6tM
Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ