Μ. Συρεγγέλα: Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων trafficking που απευθύνονται στις δομές μας – Οφείλουμε να σπάσουμε την αλυσίδα της εκμετάλλευσης

Τοποθέτηση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην συνεδρίαση της Βουλής με θέμα: «Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ κατά της εμπορίας ανθρώπων: οι πρωτοβουλίες του Κοινοβουλίου στη μάχη κατά των σύγχρονων μορφών δουλείας και εκμετάλλευσης»

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οφείλουμε να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες που κινδυνεύουν να πέσουν θύματα εμπορίας, εκμετάλλευσης και έμφυλης βίας και να εντείνουμε τις προσπάθειες πρόληψης του φαινομένου. Παράλληλα πρέπει να σπάσουμε την αλυσίδα της εκμετάλλευσης, να στηρίξουμε τα θύματα και να τα βοηθήσουμε να κερδίσουν ξανά τη ζωή τους». Αυτό δήλωσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Υποεπιτροπής για την καταπολέμηση της εμπορίας και της εκμετάλλευσης ανθρώπων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, την τελευταία δεκαετία σημειώνεται αύξηση του αριθμού των θυμάτων trafficking που απευθύνονται στις δομές της ΓΓΔΟΠΙΦ. Από το 2012 έως τον Μάιο του 2021 στην ΓΓΔΟΠΙΦ έφθασαν 157 καταγγελίες γυναικών, η πλειονότητα εκ των οποίων ήταν πρόσφυγες προερχόμενες από χώρες όπως η Αιθιοπία, το Αφγανιστάν, η Γουινέα και το Καμερούν, ενώ στο 58% των περιπτώσεων είναι άνεργες.

Η κα Συρεγγέλα ανέφερε ότι το δίκτυο δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ, με τα 43 Συμβουλευτικά Κέντρα και τους 19 ξενώνες φιλοξενίας, τους έμπειρους διερμηνείς και τα στελέχη της γραμμής 15900, παραμένουν διαθέσιμα κάθε ώρα και στιγμή για την ψυχοκοινωνική στήριξη των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, και κυρίως για συμβουλευτική και ενδυνάμωση, ώστε γυναίκες και κορίτσια να κάνουν το επόμενο μεγάλο βήμα στη ζωή τους και να κερδίσουν την ελευθερία τους.

Παράλληλα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, υλοποιούνται σεμινάρια στα στελέχη των δομών  για την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε γυναίκες θύματα βίας, όπου το trafficking  αποτελεί ξεχωριστή θεματική ενότητα. Η κα Συρεγγέλα ανέφερε επίσης πως σχεδιάζεται και εκστρατεία πρόληψης, αντιμετώπισης και εξάλειψης της εμπορίας ανθρώπων για σεξουαλική και εργασιακή εκμετάλλευση σε μετανάστριες και γυναίκες πρόσφυγες.

Τέλος, εκτεταμένες δράσεις και προτάσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου περιλαμβάνονται και στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (2021-2025) το οποίο θα βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι τις 13 Αυγούστου. Στο σχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλεπεται η πρόληψη και αντιμετώπιση του trafficking και της πορνείας-survival sex, όπως επίσης και της εξακολουθητικής παρακολούθησης/stalking, των ακρωτηριασμών γυναικείων οργάνων και των καταναγκαστικών γάμων.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ