Συμβολή των Δήμων με οχήματα και προσωπικό στο πρόγραμμα του «κατ’ οίκον εμβολιασμού» – Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΚΕΔΕ για το 2022

Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίασε σήμερα, Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με τη συμμετοχή των Προέδρων ΠΕΔ Ελλάδας, καθώς και το νέο Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ κ.κ. Μαραβέλια και Σπυρίδωνα.

  • Η ΚΕΔΕ στηρίζει το εθελοντικό κίνημα αιμοδοσίας.

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσίασε τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Παναγιώτη Κατσίβελα και τον επικεφαλής του προγράμματος «Όλοι μαζί μπορούμε» του ομίλου ΣΚΑΪ, Γιάννη Σπανολιό, που ζήτησαν από την ΚΕΔΕ να συνεχίσουν οι Δήμοι να στηρίζουν την εξωνοσοκομειακή εθελοντική αιμοδοσία στην Ελλάδα, ειδικά τώρα που λόγω covid ο κόσμος φοβάται να πάει στα νοσοκομεία. Μάλιστα ο κ. Κατσίβελας επεσήμανε ότι το πρόγραμμα εθελοντικής αιμοδοσίας θα είχε καταρρεύσει αν δεν βοηθούσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να κάνει το χρέος της απέναντι στην κοινωνία και κάλεσε τους Δήμους να έρθουν σε επαφή με το «Όλοι μαζί μπορούμε» που θα αναλάβει την διοργάνωση εθελοντικών αιμοδοσιών σε χώρους εκτός νοσοκομείων μέσω των υποδομών που διαθέτει, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για αίμα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

  • Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΚΕΔΕ για το 2022

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ ψήφισε ομόφωνα τον νέο προϋπολογισμό της ΚΕΔΕ για το 2022.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε ότι: Οι αποφάσεις για έγκαιρη σύνταξη οικονομικού προϋπολογισμού έως τις 27 Ιουλίου είναι απολύτως σεβαστές από την ΚΕΔΕ που συνέταξε έναν προϋπολογισμό εναρμονισμένο στην εποχή και τις ειδικές ανάγκες που επικρατούν σε όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό για τους Δήμους να καταβληθούν από το Κεντρικό Κράτος οι πόροι που οφείλονται στην αυτοδιοίκηση αλλά και να διασφαλιστεί ότι οι Δήμοι θα έχουν στη διάθεσή τους τους αναγκαίους πόρους, προκειμένου να μπορούν να ασκούν αποτελεσματικά το ρόλο και τις αρμοδιότητες που τους έχουν δοθεί.

  • Νέα σελίδα για την ΕΕΤΑΑ και τη συνεργασία της με τους Δήμους

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου καλωσόρισε στη συνεδρίαση του ΔΣ τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ, Δημήτρη Μαραβέλια και Σπύρο Σπυρίδων, τονίζοντας ότι μετά την αλλαγή Διοίκησης πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, αφού έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ο ρόλος της ΕΕΤΑΑ είναι κρίσιμος και πρέπει να προχωρήσουν άμεσα μια σειρά από προγραμματισμένες δράσεις και προγράμματα, έτσι ώστε η ΕΕΤΑΑ να σταθεί στο πλευρό των Δήμων και να διευκολύνει το έργο τους.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ, Δημήτρης Μαραβέλιας τόνισε ότι «γίνεται μια νέα αρχή και οι απαιτήσεις της ΚΕΔΕ προς την ΕΕΤΑΑ είναι μεγάλες και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια καλή συνεργασία και με την ΚΕΔΕ αλλά και τον κάθε Δήμο ξεχωριστά. Θα είμαστε στο πλευρό ειδικά των μικρότερων Δήμων παρέχοντας τους κάθε δυνατή βοήθεια ώστε να μην μείνουν πίσω».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΑ, Σπύρος Σπυρίδων επεσήμανε ότι ήδη άνοιξε η πλατφόρμα για την Εναρμόνιση και πολύ εύκολα μέσω τάμπλετ ή κινητού κάθε μητέρα θα μπορεί να κάνει τη δήλωσή της. Παράλληλα την ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τα παιδιά των δημοσίων υπαλλήλων.

Για τις τεχνικές υπηρεσίες, ο κ. Σπυρίδων δήλωσε ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα γίνουν οι πρώτες προσλήψεις των πρώτων 15-20 μηχανικών και σταδιακά θα ολοκληρωθεί η πρόσληψη των 50 συνολικά, ώστε η υπηρεσία να λειτουργήσει και να συμβάλει στην αρωγή των Δήμων της Ελλάδας, όσον αφορά την παροχή τεχνικής βοήθειας για την αξιοποίηση προγραμμάτων που ήδη τρέχουν.

  • Εμβολιαστικό κίνημα – Και με αυτοκίνητα των Δήμων οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε την μεγάλη προσπάθεια που κάνει η ΚΕΔΕ και ο κάθε Δήμος στην προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο.

«Στέλνουμε με το προσωπικό μας παράδειγμα το μήνυμα της αναγκαιότητας του εμβολιασμού σε κάθε πολίτη, αφού οι Δήμαρχοι σε ποσοστό άνω του 99,3% έχουν ήδη εμβολιασθεί και με τις δύο ή με μια δόση, έχουν νοσήσει και δεν χρειάζεται ακόμη να εμβολιαστούν.

Τώρα θα σταθούμε και πάλι στην πρώτη γραμμή προσφέροντας ουσιαστική βοήθεια στην υλοποίηση του προγράμματος του κατ’ οίκον εμβολιασμού, διαθέτοντας προσωπικό και αυτοκίνητα των Δήμων, ώστε σε συνεργασία με το υγειονομικό προσωπικό των κατά τόπους υγειονομικών αρχών να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν στα εμβολιαστικά κέντρα» δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου.

  • Έκτακτα περιοριστικά μέτρα λόγω covid στη Μύκονο

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, ο Δήμαρχος της Μυκόνου και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, Κωνσταντίνος Κουκάς τόνισε ότι ο Δήμος δεν είχε καμία ενημέρωση για τα μέτρα που ελήφθησαν και ήδη πλήττουν το νησί καθώς σημειώνονται πολλές ακυρώσεις. Ο κ. Κουκάς έκανε έκκληση για αναπροσαρμογή των μέτρων και ανέφερε τις προτάσεις του Δήμου και των επιχειρηματιών που είναι:

– Περαιτέρω προώθηση του εμβολιασμού σε κατοίκους κι εργαζόμενους στο Δήμο.

– Επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους

– Ανανέωση του green pass των επισκεπτών κάθε 72 ώρες

– Επιδότηση με 150 ευρώ όσων υπαλλήλων σε επιχειρήσεις του Δήμου προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους, με δαπάνη των επιχειρηματιών.

Ο κ. Κουκάς τόνισε ότι η Μύκονος και οι πολίτες της έκαναν ότι τους ζητήθηκε προκειμένου να γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα του τουρισμού κι επισήμανε ότι δεν υπάρχει σήμερα κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μπορεί η Αστυνομία να αποτρέπει τη διενέργεια κορονοπάρτι σε ιδιωτικούς χώρους.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου αναφερόμενος στο θέμα είπε ότι χρειάζεται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα γιατί φαίνεται ότι τιμωρούνται οι κάτοικοι και η τοπική κοινωνία παρά το γεγονός ότι έκαναν ό,τι απαιτείτο για τον εμβολιασμό και τον περιορισμό της διασποράς.

  • Ανοίγει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας.

Μετά από συνεννόηση με το Υπ. Εργασίας και με δεδομένο ότι ανοίγει άμεσα η πλατφόρμα ώστε οι Δήμοι να δηλώσουν θέσεις για την νέα κοινωφελή εργασία, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημέρωσε το ΔΣ ότι φέτος θα γίνει προσπάθεια ελέγχου των θέσεων που θα αιτηθούν οι Δήμοι. Στόχος είναι να μην χαθούν θέσεις κοινωφελούς εργασίας όπως έγινε σε προηγούμενους κύκλους επειδή δεν υπάρχουν άνεργοι αυτών των ειδικοτήτων.

  • Παράταση συμβάσεων covid – Νέες προσλήψεις

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας χτυπάει και τους Δήμους και άρα πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατόν να μην κλείσουν οι υπηρεσίες που εξυπηρετούν τους πολίτες
Η ΚΕΔΕ θα προτείνει τη δυνατότητα πρόσληψης/παράτασης εργαζόμενων λόγω covid ώστε οι Δήμοι που σηκώνουν μεγάλο βάρος στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης να μη μείνουν χωρίς προσωπικό.

  • Ταμείο Ανάκαμψης – Ξεχωριστή διαχειριστική αρχή για τους Δήμους

Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου: Να μην αδικηθεί κανένας Δήμος

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ κατόπιν εισήγησης του μέλους του ΔΣ της ΚΕΔΕ, Γιώργου Ιωακειμίδη – Δημάρχου Νίκαιας-Αγ.Ιωάννη Ρέντη και επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» αποφάσισε να προωθήσει προς το Υπ. Οικονομικών προτάσεις ώστε οι Δήμοι να συμπεριληφθούν στον προγραμματισμό της διάθεσης των πόρων του Ταμείου, μέσω συντεταγμένης πρότασης και με διακριτές διαδικασίες. Η ΚΕΔΕ θα ζητήσει να απαντήσεις σε τρία βασικά θέματα:

Πόσα είναι τα χρήματα που θα διαχειριστούν οι Δήμοι ανά δράση – απόλυτα καθορισμένη, ποιος θα είναι ο φορέας διαχείρισης και τον καθορισμό του ποσού που κάθε Δήμος θα λάβει από τις δράσεις του προγράμματος.

Θα προτείνει επίσης να γίνει η διαχείριση από Ειδική Υπηρεσία που μπορεί να είναι η ΕΕΤΑΑ, που παλαιότερα λειτούργησε ως Φορέας Διαχείρισης για το ΕΣΠΑ, υπό την πολιτική ευθύνη της ΚΕΔΕ.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι πρέπει να σχηματοποιηθεί το πρόγραμμα και οι Δήμοι να γνωρίζουν πού θα απευθύνονται για να καταθέτουν τις προτάσεις τους. Δεν πρέπει να αδικηθεί κανένας Δήμος.

«Η ΚΕΔΕ μπορεί να συνεργαστεί με κάθε διαχειριστική αρχή αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει ξεχωριστή διαχειριστική αρχή που μπορεί να είναι η ΕΕΤΑΑ. Πρέπει να βάλουμε προτεραιότητες σε κάθε Δήμο πριν εξαντληθούν τα πλαφόν που έχουν μπει ανά πρόσκληση, να γνωρίζουμε πόσα χρήματα θα πάνε στους Δήμους και στην κουβέντα πρέπει να μπει και το νέο ΕΣΠΑ και ο ρόλος μας σε αυτό».

  • Ενίσχυση της Διοικητικής Αυτοτέλειας των Δήμων και Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι είναι σημαντική η παρέμβαση της ΚΕΔΕ στον διάλογο που έχει ξεκινήσει και πρέπει πλέον να ολοκληρωθεί για το ξεκαθάρισμα και την κατανομή των αρμοδιοτήτων. Η πρόταση που θα καταθέσει η ΚΕΔΕ και η οποία προετοιμάστηκε από ομάδα εργασίας της ΚΕΔΕ, είναι μια καλή βάση και το Υπ. Εσωτερικών περιμένει τις προτάσεις μας.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ, Γιάννης Καραγιάννης, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της Ένωσης τόνισε ότι πρόκειται για μια ρεαλιστική εργασία που θα αποτελέσει έναν «πιλότο» για την αξιολόγηση των αποκεντρωμένων αρμοδιοτήτων ώστε να γίνει ένας πίνακας με ρεαλιστική προσέγγιση των αρμοδιοτήτων που θα ενισχύσουν την αυτοτέλεια των Δήμων.

Η ομάδα εργασίας της ΚΕΔΕ από τον πίνακα του Υπ. Εσωτερικών με τις 900 αρμοδιότητες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων έκανε μια κατηγοριοποίηση επιλέγοντας μόνο τις αρμοδιότητες που αφορούν τους ΟΤΑ και συνδέονται με τοπικές υποθέσεις και τις ξεχώρισε σε 6 κατηγορίες.
Για κάθε κατηγορία καταγράφηκαν ποιες πρέπει να περάσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς επιπρόσθετο οικονομικό κόστος, ποιες μπορούν να καταργηθούν αφού η τεχνολογία τις έχει ξεπεράσει και πλέον απλώς επιβαρύνουν διοικητικά τους Δήμους και ποιες χρειάζονται περαιτέρω διάλογο με το Υπουργείο.

  • Πρόβλημα στις οικονομικές υπηρεσίες από την κινητικότητα

Η ΚΕΔΕ θα επιμείνει στην ανάγκη για τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου για τα θέματα κινητικότητας ειδικά στις οικονομικές υπηρεσίες που υπάρχει μεγάλη αφαίμαξη των υπηρεσιών. «Σε μια κρίσιμη περίοδο που τρέχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και θέλουμε να προχωρήσουμε στην κατάρτιση των διαδικασιών Εσωτερικού Ελέγχου, δεν είναι δυνατόν να χάνουμε εξειδικευμένα και δοκιμασμένα στελέχη από τις οικονομικές μας υπηρεσίες. Μέχρι τώρα από όλους τους κύκλους κινητικότητας χάσαμε 250 υπαλλήλους και κάθε υπάλληλος που φεύγει λείπει από τις υπηρεσίες μας. Δεν μπορεί να καλούμαστε να γίνουμε πιο γρήγοροι, πιο αποτελεσματικοί και να μας παίρνουν το προσωπικό. Να τονίσω ότι χάνουμε προσωπικό ακόμη και από τα ΚΕΠ που είναι τόσο νευραλγικός τομέας για την εξυπηρέτηση των πολιτών» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

  • Παρέμβαση της ΚΕΔΕ για το κλείσιμο υποκαταστημάτων συστημικών τραπεζών σε πολλούς Δήμους

Η ΚΕΔΕ θα ζητήσει συνάντηση με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας αλλά και θα θέσει στον Πρωθυπουργό το σοβαρό θέμα που απασχολεί Δημάρχους πολλών περιοχών (Ανωγείων, Σκύδρας, Μουζακίου, Νεμέας, Αμφίπολης, Ληξουρίου και πολλούς άλλους) για το κλείσιμο του μοναδικού υποκαταστήματος συστημικής τράπεζας στην περιοχή τους.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα να υπάρχουν ακόμη και έδρες νομών χωρίς τραπεζικό υποκατάστημα και τα προβλήματα που δημιουργεί η κατάσταση αυτή στη μετακίνηση των πολιτών ειδικά τώρα με τα προβλήματα της πανδημίας. Το ζήτημα είναι σοβαρό και παίζει ρόλο τόσο στην εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και εν γένει στις προσπάθειες για ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες. Πώς θα κρατήσουμε κόσμο και επιχειρήσεις στην επαρχία όταν δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από μια τράπεζα;

  • Ναυαγοσωστική κάλυψη

Η ΚΕΔΕ σε συνεννόηση με το Υπουργείο Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής επιλύει το πρόβλημα που παρουσιάστηκε σε πολλούς Δήμους που δεν βρήκαν προσωπικό, με μια τροπολογία που προβλέπει ότι οι θέσεις ναυαγοσώστη θα μπορούν να καλυφθούν με πρόσωπα που παρακολούθησαν τα μαθήματα αλλά λόγω covid δεν έγιναν οι εξετάσεις.  Παράλληλα θα ληφθεί μέριμνα για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν λόγω του ανωτέρω προβλήματος

  • Πλατφόρμα τετραγωνικών

Η ΚΕΔΕ θα προτείνει να ανοίξει εκ νέου η ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης τετραγωνικών από την 1η Σεπτεμβρίου με πρόβλεψη για 20% των προστίμων και προσαυξήσεις 5% ανά εξάμηνο προκειμένου οι πολίτες που θέλουν να δηλώσουν τετραγωνικά και ξεκαθαρίσουν τις περιουσίες τους να μπορούν να το πράξουν και φυσικά οι Δήμοι να έχουν τα ανάλογα έσοδα.

  • Απινιδωτές σε Δημοτικούς Αθλητικούς χώρους

Η ΚΕΔΕ σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τον Υφ. Λευτέρη Αυγενάκη καλεί τους Δήμους να δηλώσουν τους αθλητικούς τους χώρους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Πέλοπας», ώστε να έχουν το δικαίωμα να επιδοτηθούν για την αγορά απινιδωτών.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει ως πρωταρχικό στόχο τη διασφάλιση της υγείας των αθλητών και πολιτών που χρησιμοποιούν τις Δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ