Oι «Ημέρες Θάλασσας 2021», η γιορτή-θεσμός για τον Πειραιά, επιστρέφουν για 7η συνεχόμενη χρονιά στο μεγάλο λιμάνι από τις 28 Μαΐου έως τις 6 Ιουνίου σε ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους.

Ο Δήμος Πειραιά, έξι χρόνια μετά από τον εορτασμό, με απόλυτη επιτυχία,  της  Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας έχει καταρτίσει και φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα με επίκεντρο την ιστορία, τον πολιτισμό, τη ναυτιλία, την παράδοση και τον αθλητισμό της πόλης σε ένα πανόραμα εκδηλώσεων με τη συμμετοχή και την υποστήριξη φορέων, εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων.

Η Τριήρης «Ολυμπιάς» δένει και φέτος στον Πειραιά, όπου μικροί και μεγάλοι μπορούν να θαυμάσουν το μοναδικό λειτουργικό αντίγραφο της αθηναϊκής τριήρους του 5ου αιώνα π.Χ., ενώ και φέτος Πειραιώτες και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις εν πλω ξεναγήσεις στις ακτές της πόλης.

Ο Όρμος της Αφροδίτης μετατρέπεται σε θερινό σινεμά, όπου το τριήμερο 4, 5 και 6 Ιουνίου οι πολίτες και οι επισκέπτες θα απολαύσουν τις ταινίες «Καζαντζάκης», «Ευτυχία» και «Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο», με θέα το ηλιοβασίλεμα και υπό τους ήχους του κύματος.

Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστιοπλοΐα, αλλά και τις αρετές του αθλητισμού και του προσκοπισμού. Η κολυμβητική «σκυταλοδρομία» αγάπης και προσφοράς, «Κολυμπάμε για τη Ζωή», με σκοπό την υποστήριξη του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ έρχεται για 2η χρονιά στο Δημοτικό Κολυμβητήριο «Ανδρέας Γαρύφαλλος».

Στη μεγάλη «Γιορτή Λουλουδιών» στην Πλατεία Αλεξάνδρας, χρώματα και αρώματα πλημμυρίζουν την πόλη, ενώ στις δράσεις που εστιάζουν στη βιώσιμη κινητικότητα ο Δήμος Πειραιά διοργανώνει συμβολική ποδηλατοβόλτα με θέα τη θάλασσα. Στο Πάρκο Ποδηλάτου & Κυκλοφοριακής Αγωγής που θα στηθεί στον προαύλιο χώρο του Ναυτικού Μουσείου, οι μικροί μας φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις πρώτες τους πεταλιές με βοήθεια από εξειδικευμένους εκπαιδευτές.

Για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η Πλατεία Κανάρη μετατρέπεται σε «πάρκο ανακύκλωσης» με δράσεις ενημέρωσης και πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος, διαδραστικά παιχνίδια και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενώ την ίδια ημέρα στα Βοτσαλάκια, την Φρεαττύδα και το Μικρολίμανο θα πραγματοποιηθούν εθελοντικοί παράκτιοι και υποβρύχιοι καθαρισμοί.

Οι «Ημέρες Θάλασσας» θα φιλοξενήσουν και τη διημερίδα για τη “Γαλάζια Επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη”, το συνέδριο της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος blueAct,  αλλά και την παρουσίαση των νικητών των διαγωνισμών καινοτομίας από τις 7 ευρωπαϊκές πόλεις-λιμάνια. 

Οι «Ημέρες Θάλασσας» προάγουν την πολιτιστική φυσιογνωμία της πόλης, έτσι οι δράσεις πολιτισμού έχουν και φέτος τον πρώτο λόγο. Εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής αλλά και αρχαιολογικές ξεναγήσεις, συμπληρώνουν το παζλ του προγράμματος των «Ημερών Θάλασσας».

Κατά τη διάρκεια των εορτασμών, παραστάσεις καραγκιόζη, φαντασμαγορικά show στη θάλασσα, διαδικτυακές και unplugged συναυλίες θα ψυχαγωγήσουν δημότες και επισκέπτες. 

 Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε:

«Ο Δήμος Πειραιά, διοργανώνει για έβδομη συνεχή χρονιά τις Ημέρες Θάλασσας, τον πλέον επιτυχημένο θεσμό στην πόλη μας, τον οποίο έχουν αγκαλιάσει φορείς, κάτοικοι, επισκέπτες και επιχειρήσεις. Μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, οι Ημέρες Θάλασσας πραγματοποιούνται και αυτή τη χρονιά με γνώμονα πρωτίστως την ασφάλεια και την προστασία όλων μας και σύμφωνα με τα εκάστοτε υγειονομικά μέτρα των αρμόδιων αρχών. Ειδικά αυτή τη χρονιά, στόχος μας είναι οι Ημέρες Θάλασσας να αποτελέσουν μια ξεχωριστή, δημιουργική και ευχάριστη πνοή στην καθημερινότητά μας, με πολυποίκιλες και πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, φυσικά, δωρεάν για όλους.  Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φορείς, τους συλλόγους, τις εθελοντικές οργανώσεις για τη διάθεση να συμμετάσχουν για ακόμα μια χρονιά σε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση και για την κατανόηση στις ειδικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. Από τις 28 Μαΐου έως τις 6 Ιουνίου λοιπόν, ο Πειραιάς γιορτάζει και θα είμαστε όλοι εκεί για να διασκεδάσουμε και να τιμήσουμε την ιστορία, τον πολιτισμό και τις ομορφιές της πόλης μας, πάντα με επίκεντρο τη θάλασσα».

Η Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας-Προβολής, Μέσων Ενημέρωσης, Αξιοποίησης Ευρωπαϊκών και Εθνικών Πόρων κα Ανδριάνα Ζαρακέλη, τόνισε σε δήλωσή της: 

«Η πραγματοποίηση των Ημερών Θάλασσας, για 2η χρονιά εν μέσω πανδημίας, είναι το έμπρακτο μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας που στέλνει ο Δήμος Πειραιά, στην πορεία για την επιστροφή στην κανονικότητα.   Οι καθιερωμένες δράσεις μας που έχουν αγαπηθεί από τους Πειραιώτες θα πραγματοποιηθούν και φέτος τηρώντας πάντα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ορίζει ο ΕΟΔΥ, ενώ το πρόγραμμά μας, με την αξιοποίηση των εργαλείων που μας κληροδότησε η διαχείριση της πανδημίας, είναι εμπλουτισμένο με νέες προτάσεις από τους φορείς, τους συλλόγους και τα σωματεία της πόλης μας, στους οποίους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη συμμετοχή και τη στήριξή τους».

Αναλυτικά το πρόγραμμα των Ημερών Θάλασσας 2021, πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης στο:  imeresthalassas.gr/

«Ακολουθήστε» τους επίσημους λογαριασμούς της διοργάνωσης στα κοινωνικά δίκτυα,  facebook.com/ImeresThalassas και instagram.com/imeresthalassas με την επισήμανση  #imeresthalassas για να μαθαίνετε τα νέα, πληροφορίες για δράσεις και εκδηλώσεις, με  φωτογραφίες και live μεταδόσεις.

  • Σημειώνεται ότι οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με την αυστηρή  τήρηση των μέτρων προστασίας που έχει θέσει ο ΕΟΔΥ και οι αρμόδιες αρχές για την αποφυγή της διασποράς του COVID-19 και με γνώμονα την ασφάλεια όλων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πολίτες που επιθυμούν να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις των «Ημερών Θάλασσας 2021», θα πρέπει να κάνουν κράτηση θέσης (δωρεάν όπως πάντα) όπου χρειάζεται, προς αποφυγή συγχρωτισμού.
Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ