Ο Υπουργός Τουρισμός Χ. Θεοχάρης στην ΕΡΤ1: Καταστρώνουμε σχέδιο για το πώς θα ανοίξει ο Τουρισμός

Συνεχής η  στήριξη εργαζομένων και επαγγελματιών στον τουρισμό από την κυβέρνηση

Tη διαβεβαίωση ότι εργαζόμενοι, επαγγελματίες και επιχειρηματίες στον κλάδο του τουρισμού θα εξακολουθήσουν να ενισχύονται από την κυβέρνηση με έκτακτα οικονομικά μέτρα παρείχε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «…Από τις έξι» και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά.

Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει, όπως έχει πράξει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, με 24 δισ. ευρώ τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, έχουν υπολογιστεί επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ σε αυτή τη μάχη που δίνουμε για το 2021. Συνεπώς, δεν πρέπει να υπάρχει καμία αγωνία και αμφιβολία ότι ενδέχεται να σταματήσει πρόωρα η στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των επαγγελματιών του τουρισμού αλλά και όλων των υπόλοιπων κλάδων, όπως της εστίασης».

Εξειδικεύοντας περαιτέρω, ο Υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση μετατρέπει την επιστρεπτέα προκαταβολή σε επιχορήγηση: «Ενώ στην Ισπανία και σε άλλες χώρες δόθηκε μόνο δανεισμός στις επιχειρήσεις, στην Ελλάδα μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής του 50% στις τελευταίες εκδοχές της είναι μη επιστρεπτέο, δηλαδή επιχορήγηση».

Όσον αφορά στα επιμέρους μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Τουρισμού ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι «το Υπουργείο μας δίνει περισσότερα από 22 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των τουριστικών λεωφορείων. Κλείνει επίσης και το θέμα με τους ξεναγούς, οι οποίοι είναι διπλά χτυπημένοι. Και ο τουρισμός το 2020 ήταν σαφώς χαμηλότερος από τα προηγούμενα έτη, αλλά και όσοι επισκέπτες ήρθαν στην Ελλάδα, προτίμησαν την απομόνωση, αποφεύγοντας τις επισκέψεις σε πολυσύχναστα μέρη, όπως τα μουσεία. Όμως, δουλέψαμε αμέσως, μαζί με το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να ενταχθούν και οι ξεναγοί στο πρόγραμμα στήριξης. Σε λίγες ημέρες το ζήτημα αυτό θα θεωρείται λυμένο».

Για την κατάσταση στην αγορά εργασίας, ειδικά για τον τουριστικό κλάδο, ο Υπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι «η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, πριν από λίγες ημέρες, υπέγραψε συλλογική σύμβαση εργασίας με τους εργαζόμενους, σχεδόν με τους περσινούς όρους. Αυτό αποτελεί απόδειξη κοινωνικής ευθύνης από τη πλευρά των ξενοδόχων, ειδικά σε μια τόσο δύσκολη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε».

Ο κ. Θεοχάρης δεν παρέλειψε να σχολιάσει την τακτική της αντιπολίτευσης και να αποκαταστήσει την αλήθεια, βάσει των επίσημων στοιχείων. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Υπουργός Τουρισμού «ο ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε ‘μαντάρα’ ως κυβέρνηση και το ίδιο κάνει και ως αντιπολίτευση – παρόλο που ειδικεύεται σε αυτή. Μας παρέδωσε ένα ΕΣΥ με αναμονή στις ΜΕΘ, ενώ ούτε πέρσι ούτε φέτος, εν μέσω πανδημίας, παρατηρείται αναμονή με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι θα απολογηθούμε για τα λάθη της Κομισιόν. Θα πιέσουμε ώστε να διορθωθούν αυτά τα λάθη. Δυστυχώς όμως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούν και δεν έχουν καμία σοβαρότητα. Τα μόνα λάθος νούμερα που ξέρω είναι οι εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Φάμελλου και της κας Νοτοπούλου, που έκαναν συνεχώς λόγο για έσοδα 3 δισ. ευρώ από το άνοιγμα του τουρισμού πέρσι ενώ τελικά κλείσαμε με 4,3 δισ. Αυτό είναι 35% πάνω από ό,τι υπολόγιζαν στον ΣΥΡΙΖΑ και είναι γεμάτα πιάτα στις οικογένειες των συμπολιτών μας που εργάζονται στον Ελληνικό Τουρισμό».Τέλος, αναφορικά με το άνοιγμα του τουρισμού το 2021, ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε ότι «έχουμε καταστρώσει σχέδιο για το πώς θα ανοίξει ο τουρισμός, το οποίο συμπεριλαμβάνει μέριμνα ώστε να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι άνθρωποι του κλάδου. Το σχέδιο των ενεργειών θα εξεταστεί από τους ειδικούς και το άνοιγμα θα εξαρτηθεί από την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας».

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ