Β. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: “Φαίνεται ότι λόγω των καιρικών συνθηκών του χειμώνα, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συμπιεστεί ακόμα παραπάνω η επιδημία. Στην Αττική παρατηρούμε μία ελαφριά αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός αναπαραγωγής, ο γνωστός μας δείκτης RT στην Αττική είναι 0,91, δηλαδή κάτω από τη μονάδα, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερος…
Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών έχει σημαντικά μειωθεί σε όλη την επικράτεια και υπολογίζεται στους 1.700 ασθενείς, ενώ ο μέσος αριθμός νέων εισαγωγών ανά ημέρα την περασμένη εβδομάδα ήταν 130, υποδιπλάσιος από αυτόν που είχαμε πριν από ένα μήνα. Σήμερα η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στην επικράτεια είναι 55% και στη Θεσσαλονίκη είναι στο 61%. ..ο δείκτης θετικότητας, η χώρα μας έχει πολύ καλύτερους δείκτες σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη…
Προφανώς θα χρειαστεί να ζήσουμε με τον ιό ανάμεσά μας για αρκετούς μήνες ακόμα και ανησυχούμε για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες, λόγω του χειμωνιάτικου καιρού που μας αναγκάζει να μένουμε σε κλειστούς χώρους…
Το ζητούμενο είναι να βρεθεί μια ισορροπία, μια χρυσή τομή θα έλεγα, ώστε η απελευθέρωση κάποιων δραστηριοτήτων να μην επιφέρει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων που θα επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας μας…
Αν προλάβουμε να τους προστατεύσουμε μέσω του εμβολιασμού, θα μπορέσουμε να μεταθέσουμε την ηλικιακή ομάδα των νοσούντων μας προς τα κάτω, σε μικρότερες ηλικίες, και συνεπώς θα βελτιώσουμε την νοσηρότητα της λοίμωξης COVID. Θα μπορέσουμε, πιθανά, να την μετατρέψουμε από μια λοίμωξη που αυτόματα συνεπάγεται αυξημένο αριθμό νοσηλευόμενων και διασωληνωμένων ασθενών, σε μια ηπιότερη νόσο που θα αφορά νεότερους και υγιείς συμπολίτες μας.
Εξαιρετικά θετικό είναι το πρόσφατο μήνυμα από το Ισραήλ, όπου μετά από έναν εμβολιασμό μόλις 20% του πληθυσμού, είδαν μείωση των νέων λοιμώξεων κατά 50% σε 14 μόλις μέρες. Είναι η πρώτη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη που επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών, δηλαδή ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό.
Έρχεται πάλι, λοιπόν, στην συζήτηση μας η σημασία της ατομικής ευθύνης, η προσπάθεια όλων μας και καθένα ξεχωριστά να τηρήσουμε με μεγάλη προσοχή τις οδηγίες για την πρόληψη της μεταδοτικότητας…
Είναι άραγε εφικτό; Μπορούμε να κάνουμε και πάλι, μήπως, εμείς οι Έλληνες την έκπληξη; Να αποτελέσουμε την εξαίρεση, όπως συνέβη πέρσι την άνοιξη; Να ξεχωρίσουμε άλλη μια φορά; Θα χρειαστεί να δείξουμε μια εξαιρετικά εξαιρετική πειθαρχία, ιδιαίτερα τώρα. Στο χέρι μας είναι να το καταφέρουμε.
ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ:“..συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, ωστόσο κρατώ με μικρότερους ρυθμούς απ’ ότι τον προηγούμενο μήνα, καθώς και η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δείχνει σταδιακή υποχώρηση. Ενδεικτικά, η αποσυμπίεση στις ΜΕΘ φαίνεται ότι κυμάνθηκε σε 15% μείωση των ασθενών σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων εξακολουθεί να δείχνει σταθεροποίηση με ήπιες αυξομειώσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη συνέχισε να συρρικνώνεται το επιδημιολογικό της φορτίο, αν και με βραδύτερο ρυθμό από τις προηγούμενες εβδομάδες, με περίπου 10% λιγότερες διαγνώσεις από την προηγούμενη εβδομάδα.
Η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων παραμένει βελτιωμένη και έτσι βλέπουμε διατήρηση της υποχώρησης των διαγνώσεων στην ηλικιακή ομάδα των 65+. ..τη χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους, όπου πλέον είναι προφανές ότι πολύς κόσμος τη φοράει και όχι απλά τη φοράει, τη φοράει και σωστά.
Στο μαραθώνιο της πανδημίας που διανύουμε ακόμα δεν έχουμε περάσει το νήμα του τέρματος. Πολλοί ρωτάνε πόσο ακόμα θα διανύσουμε. Η καλύτερή μας εκτίμηση λέει ότι θα πρέπει να αντέξουμε τους επόμενους μήνες, μέχρι να καλύψουμε ικανό τμήμα του πληθυσμού με εμβόλια.
Για αυτά τα πιθανώς τελευταία χιλιόμετρα του μαραθωνίου, πρέπει να αντλήσουμε από τις βαθιές μας πηγές υπομονή και επιμονή. Η προσήλωση στα μέτρα κοινωνικής απόστασης, της ατομικής υγιεινής, η χρήση της μάσκας, θα μας επιτρέψουν να περάσουμε τους επόμενους μήνες ομαλά, μέχρι η εμβολιαστική κάλυψη φρενάρει την επέκταση της επιδημίας.
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)
Δεδομένα έως 16 Ιανουαρίου 2021, ώρα 15:00
Σήμερα ανακοινώνουμε 510 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 148370, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5721 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 45355 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
323 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 225 (69.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 87.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1028 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 20 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5441 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3213 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
