ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ 50ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ 50ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ

Αθήνα, 5.9.2022

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας. «Είμαι κι εγώ εδώ» – για να χρησιμοποιήσω τη φράση που είδα ότι διάλεξαν πολλοί συγγραφείς για να γνωστοποιήσουν τη συμμετοχή τους στη μεγάλη γιορτή του βιβλίου, έναν θεσμό που έγινε πλέον πενήντα ετών. Είναι μια επέτειος που μας δίνει την αφορμή να στοχαστούμε την προσφορά των ανθρώπων του εκδοτικού χώρου στην ελληνική κοινωνία, να τιμήσουμε την ενεργητικότητα, το πάθος, την επιμονή και την ανθεκτικότητά τους σε πείσμα των δύσκολων καιρών που διανύουμε. Διοργανώσεις όπως αυτή, με το εντυπωσιακό εύρος των συμμετοχών και τις ποικίλες, ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις της, αποδεικνύουν τη ζωντάνια και τη δυναμική προσαρμογή του εκδοτικού χώρου στις απαιτήσεις της νέας πραγματικότητας, καθώς και το συνεχές ενδιαφέρον του για την ανάπτυξη του διαλόγου, της ανταλλαγής ιδεών, της κριτικής προσέγγισης των κοινωνικών και πνευματικών ζητημάτων της εποχής μας.

Το βιβλίο, στενά συνδεδεμένο με την πολιτισμική εξέλιξη της κοινωνίας, αποτελεί φορέα πραγματικής αλλά και συμβολικής δύναμης. Η παραγωγή και η προώθησή του εμπλέκει πλήθος συντελεστών, αφού εκτός από ευαίσθητο πολιτιστικό αγαθό είναι και εμπορικό προϊόν. Γι’ αυτό ακριβώς, όσο ελεύθερη και πλούσια είναι η κυκλοφορία του, τόσο συγκροτημένος, ισχυρός και μακροπρόθεσμος οφείλει να είναι ο σχεδιασμός της διαδρομής του. Με την αρωγή πάντοτε και της πολιτείας, που είναι ακόμη πιο απαραίτητη σ’ αυτούς τους καιρούς της παρατεταμένης και πολυδιάστατης κρίσης, προκειμένου οι κλυδωνισμοί της παγκόσμιας οικονομίας να μη συμπαρασύρουν τον εύθραυστο εκδοτικό κόσμο. Η στήριξή του είναι υποχρέωση όλων μας.

Ωστόσο, η φετινή, πεντηκοστή επέτειος του θεσμού με γεμίζει αισιοδοξία. Η μοναχική συνάντηση του αναγνώστη με το κείμενο, η μυστική τους συνομιλία, εδώ, στους διαδρόμους του Ζαππείου, ανάμεσα στα περίπτερα, κοντά στους συγγραφείς και τους εκδότες, επικυρώνεται, βαθαίνει, διανοίγεται στον άλλον και επιβεβαιώνει τον σιωπηλό δεσμό που ενώνει τους αναγνώστες μεταξύ τους. Εγκαινιάζοντας το Φεστιβάλ Βιβλίου, το οποίο φέτος περιλαμβάνει αφιερώματα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς και στο έργο του σπουδαίου Ιάκωβου Καμπανέλλη, θέλω να συγχαρώ κατ’ αρχάς τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου. Να συγχαρώ επίσης το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη συνδιοργάνωση αυτής της όμορφης γιορτής, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και όλους όσους εργάστηκαν για να φτάσουν χιλιάδες βιβλία από τις αποθήκες στους πάγκους των περιπτέρων, δίνοντάς μας τη χαρά να τα φυλλομετρήσουμε, να τα συζητήσουμε, να τα αγοράσουμε και να τα διαβάσουμε, ενεργοί συμμέτοχοι μιας συναρπαστικής περιπέτειας.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ