Το «Ταξίδι σε Σένα» άνοιξε πανιά για τις θάλασσες των αναγνωστών του – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ”ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ” το πέμπτο βιβλίο του Δημάρχου Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου

Το «Ταξίδι σε Σένα», το πέμπτο βιβλίο του Δημάρχου Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου ξεκίνησε μια καινούργια διαδρομή, αυτή της καρδιάς των αναγνωστών του. Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου «Μίκης Θεοδωράκης» στην Αργυρούπολη, το απόγευμα του Σάββατου, 28 Μαΐου, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο αναγνωστικό κοινό κερδίζοντας θετικές εντυπώσεις. 

Για το βιβλίο μίλησαν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Βουλευτής ΝΔ Νότιου Τομέα Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο Συγγραφέας Στέφανος Δάνδολος. Αποσπάσματα του βιβλίου αναδεικνύοντας πτυχές τόσο του συγγραφέα όσο και της ίδιας ανέγνωσε η εξαιρετική ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου. Το συντονισμό της συζήτησης είχε η δημοσιογράφος – παρουσιάστρια Σταματίνα Τσιμτσιλή.

Το λόγο πρώτη έλαβε η εκδότρια του βιβλίου κ. Κέλλυ Ιωαννίδου Καλέντη τονίζοντας ότι «Ο συγγραφέας, ο άνθρωπος, ο πολιτικός Γιάννης Κωνσταντάτος μέσα από την αναζήτηση της Ιθάκης του, επιχειρεί να δει αυτό που οι άλλοι αδυνατούν ή αργούν να διαβλέψουν. Οι συνέπειες που θα έχει μια φαινομενικά ασήμαντη τωρινή κίνηση στη μελλοντική ζωή του ανθρώπου και της κοινωνίας. Εύχομαι ολόψυχα στο συγγραφέα να εκπληρωθούν οι επιθυμίες του και το βιβλίο του να γίνει ουσιαστικό στοιχείο βίωσης και επιβίωσης», είπε και ολοκλήρωσε το χαιρετισμό της με προσωπικές αναφορές στους συνεργάτες που συνέδραμαν στην έκδοση του βιβλίου.

Με κολακευτικά λόγια μίλησε από την πρώτη κιόλας στιγμή η συντονίστρια της συζήτησης. Η κ. Τσιμτσιλή εξέφρασε το θαυμασμό και εντυπωσιασμό της προς το πρόσωπο του Δημάρχου – Συγγραφέα και τόνισε ότι γι’ αυτό έχει μεγάλη αγάπη από τους συμπολίτες του που τον στηρίζουν και τον ψηφίζουν.

Με ένα ολιγόλεπτο, τρίλεπτο βίντεο, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προσπάθησε επάξια να καλύψει το κενό της φυσικής του παρουσίας. Ο κ. Δένδιας έτυχε τελευταία στιγμή να βρίσκεται στη Γερμανία και παρά το φόρτο εργασίας υπήρξε τυπικός στην εκδήλωση στέλνοντας τις σκέψεις του για το βιβλίο αξιοποιώντας τα μέσα της τεχνολογίας. Τα κολακευτικά λόγια με τα οποία εκφράστηκε για το Δήμαρχο έκαναν την αίθουσα να σειστεί από το χειροκρότημα με την ολοκλήρωση της τοποθέτησής του. «Ο Γιάννης μας εκπλήσσει όλους ευχάριστα. Αυτό το βιβλίο διαφέρει από τα τέσσερα προηγούμενα τόσο ως προς τη θεματολογία όσο και ως προς τον τρόπο γραφής. Είναι σε πρώτο πρόσωπο. Συνομιλεί ως ένας φίλος, ένας συνάνθρωπος της καθημερινότητας, της διπλανής μας πόρτας. Διηγείται στιγμές από τη δική του προσωπική διαδρομή. Ένας άνθρωπος γενναιόδωρος με τους συνανθρώπους του, με τους φίλους του. Ο Γιάννης έτσι ήταν στην ιδιωτική του ζωή, έτσι είναι και τώρα. Ένας εξαιρετικός Δήμαρχος».

Με το χαρακτηρισμό «άξιος αυτοδιοικητικός« ξεκίνησε να αναφέρεται στο συγγραφέα του βιβλίου ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Για τις κοινές αξίες της ζωής, αλλά και τη μεγάλη αγάπη για την αυτοδιοίκηση που χαρακτηρίζει και τους δύο αναφέρθηκε στη συνέχεια. «Πιστεύω ότι αυτή η αγάπη βρίσκεται, επειδή ακριβώς βρισκόμαστε μέσα στην κοινωνία, στα προβλήματα των ανθρώπων αλλά και τη μεγάλη έκδηλη αγάπη που εισπράττουμε από το συνάνθρωπο όταν κάνουμε πράξη αυτά που πιστεύουμε. Ο Γιάννης Κωνσταντάτος είναι κατά την άποψή μου ένας άνθρωπος που διακρίνεται για δύο βασικές αρχές. Ήθος και Θάρρος», τόνισε ο κ. Πατούλης πλέκοντας το εγκώμιο του Δήμαρχου – Συγγραφέα και τονίζοντας πως οι συγγραφικές του επιτυχίες έρχονται σε μια εποχή που η φιλαγνωσία δέχεται ισχυρό πλήγμα από την εύπεπτη και επιφανειακή σχέση του αναγνώστη με το κείμενο όπως αυτή καλλιεργεί το πλαίσιο της κουλτούρας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 
Ο κ. Πατούλης «μαρτύρησε» και τον επόμενο ομιλητή λέγοντας πως διάβασε απνευστί το βιβλίο του Γιάννη Κωνσταντάτου ακυρώνοντας βραδινή έξοδο, αφού τον είχε συνεπάρει.

Για αστείρευτη ενέργεια, για δύναμη, για φλόγα που καίει μέσα στο Γιάννη Κωνσταντάτο, έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο ΒουλευτήςΝΔ Νότιου Τομέα Κωνσταντίνος Κυρανάκης. «Υπάρχουν στιγμές στις ζωές όλων μας είτε ασχολούμαστε με την πολιτική είτε όχι που ο,τιδήποτε κι αν προσπαθούμε αυτό που παλεύουμε δεν το καταφέρνουμε. Κι αυτό το οποίο έχουμε βάλει στόχο ζωής νιώθουμε ότι το χάνουμε από τα χέρια μας. Κι εκεί είναι η στιγμή που σε καθορίζει ως άνθρωπο. Τι θα κάνεις γι’ αυτό; Ο Γιάννης αποφάσισε ότι αντί να ‘κλαίει τη μοίρα του’, αντί να ρίξει την ευθύνη στους άλλους για την ήττα στις εκλογές του 2010, αποφάσισε να αλλάξει ο ίδιος τον εαυτό του. Και αυτή ήταν η στιγμή που τον έχει κάνει τόσο δυνατό όσο τον βλέπουμε σήμερα και τον στηρίζουμε και τον θαυμάζουμε και είμαστε μαζί του», είπε ο κ. Κυρανάκης ξεχωρίζοντας τα αγαπημένα κεφάλαια που τον παρέσυραν και τον οδήγησαν στο να ξενυχτήσει διαβάζοντας το βιβλίο.
«Το να γράφεις με συναίσθημα απαιτεί μια έκθεση που είναι πολύ επώδυνη για το δημιουργό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επιτυχημένος συγγραφέας Στέφανος Δάνδολος. «Ένα κείμενο ειλικρινές, έντιμο και προσωπικό βγάζει ειλικρινείς, έντιμες και προσωπικές σκέψεις», είπε ο κ. Δάνδολος θίγοντας ότι έχει παραστεί και συμμετάσχει σε άπειρες βιβλιοπαρουσιάσεις, όπου ο καθένας λέει κάτι και φεύγει. Στην παρουσίαση του πέμπτου βιβλίου του Γιάννη Κωνσταντάτου, αυτό δε συνέβη αφού όλοι ήθελαν να πουν κάτι μέσα από την ψυχή τους, επειδή τους το ανακίνησε ο συγγραφέας Γιάννης. «Το τρομερά οξύμωρο με τον Γιάννη είναι ότι δεν αισθάνεται συγγραφέας και θέλω να τον αρπάξω από τους ώμους, να τον ταρακουνήσω και να του πω ότι ‘Γιάννη έχει γράψει τέσσερα εξαιρετικά ιστορικά μυθιστορήματα και τώρα έχεις κάνει μια στροφή, ένα θαρραλέο τόλμημα που ενέχει και ρίσκο’». Κλείνοντας ο κ. Δάνδολος ευχήθηκε στον Γιάννη Κωνσταντάτο να είναι καλά και να προσφέρει στον άνθρωπο ως Δήμαρχος αλλά και να συνεχίσει να γράφει εξαιρετικά.
Από τις στιγμές που το κοινό αναφώνησε με επιφώνημα απορίας και στη συνέχεια με θαυμασμού ήταν στο σημείο που η ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου έκανε αναφορά στο κεφάλαιο του βιβλίου με τίτλο «Τι θα ήθελες να γραφτεί στον τάφο σου». Τα όσα ακούστηκαν και τα όσα γράφονται στο βιβλίο καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η φράση στον τάφο συμβολίζει τη στάση ζωής. «Τι θα θέλατε να συμβολίζει η ζωή σας»; Ήταν το ερώτημα που τέθηκε.

Με εμφανή τη συγκίνηση στο πρόσωπό του από τα όσα κολακευτικά λόγια ακούστηκαν στην αίθουσα ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης και Συγγραφέας του βιβλίου «Ταξίδι σε Σένα» Γιάννης Κωνσταντάτοςείπε αυθόρμητα και ειλικρινά.. «Είναι η πρώτη φορά που δεν ξέρω πως να μιλήσω. Δεν είναι μια πολιτική ομιλία, δεν είναι μια παρουσίαση έργου. Είναι μια κατάθεση ψυχής».. Και αμέσως μετά με μια ανακούφιση από καρδιάς είπε πως «αυτό το βιβλίο το έγραψα για εσάς ακριβώς γιατί έχουμε αυτή τη σχέση. Μια σχέση ζωής. Μπορεί να είμαστε Δήμαρχοι τώρα, δε θα είμαστε για πάντα, άλλοι θα έρθουν, η ζωή συνεχίζεται. Η σχέση που έχω όμως διαμορφώσει με το λαό αυτής της πόλης, φίλες και φίλοι, είναι μια σχέση πραγματικά ζωής», είπε και εκμυστηρεύτηκε πως η εκδότρια του ήταν εκείνη που του πρότεινε – αν και της άρεσε πολύ το βιβλίο – να μην το εκδώσει για να τον προστατεύσει. Όμως της είπε «όχι» ο κ. Κωνσταντάτος «γιατί με αυτό τον κόσμο έχω προσωπική σχέση, δεν έχω πολιτική. Ξέρω τα προβλήματα των περισσοτέρων, ξέρω τα θέματά τους, ξέρω πραγματικά τι γίνεται και θέλω το πέρασμά μου από την Αυτοδιοίκηση όσο κρατάει και όσο ακόμα το επιθυμούν να αφήσει πίσω του και αυτό το αποτύπωμα. Χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους, το σκοπό της ζωής μου, που με έκανε και δάκρυσα πριν, τον έχω κάνει πράξη. Σας ευχαριστώ»!

Στη συνέχεια, ο συγγραφέας αναφέρθηκε προσωπικά στον κάθε ομιλητή και ανταπέδωσε τα κολακευτικά λόγια εξαίροντας στον καθένα και την καθεμία τις αρετές που τους διακρίνουν και για τα οποία τους ξεχώρισε στην παρουσίαση του βιβλίου του.

Κλείνοντας τόνισε πως το τόλμημα της έκδοσης του βιβλίου με τις προσωπικές σκέψεις και τα βιώματα εντάσσεται και στη λογική της εικόνας που πρέπει να έχουν οι πολίτες για τους πολιτικούς ότι δεν είναι άτρωτοι, αλλά με σάρκα και αίμα. Το μεγάλο στοίχημα που θα βελτιώσει την κοινωνία μας, και τη ζωή των παιδιών μας, είναι να επανέλθει ο άνθρωπος στο προσκήνιο και ο κ. Κωνσταντάτος αναφέρθηκε σε τρεις σπουδαίες προσωπικότητες (Μάρκος Αβρίλιος, Αβραάμ Λίνκολν, Νέλσον Μαντέλα) που επιστράτευσε στο βιβλίο του.

Την όμορφη συζήτηση διαδέχτηκε η υπογραφή των βιβλίων από το συγγραφέα στο φουαγιέ. Πολλοί μάλιστα ήταν εκείνοι που θέλησαν να φωτογραφηθούν με το Δήμαρχο – Συγγραφέα και να του εκφράσουν τις εγκάρδιες ευχές τους για τα πανιά που άνοιξε το «Ταξίδι σε Σένα» προς όλους.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Συμεών ο πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόδωρος, η Βουλευτής ΝΔ Άννα Καραμανλή, η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Δήμητρα Νάνου, οι Δήμαρχοι Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και Ζωγράφου Βασίλης Θώδας, ο Αντιδήμαρχος Π. Φαλήρου Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας, η Αντιδήμαρχος Νίκαιας Ρέντη Δέσποινα Σωτηροπούλου, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Μαίρη Βιδάλη, ο π. Υπουργός και πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο υπ. Δήμαρχος Ηλιούπολης και επικεφαλής παράταξης «Ηλιούπολη Πάμε Μπροστά», δημοτικός σύμβουλος Τάσος Ευσταθίου.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ