Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό: “..το εγχείρημα της βιωσιμότητας για τις οικονομίες και τις κοινωνίες ως τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας.. ανάγκη διεθνούς συλλογικής δράσης με οδηγό τα επιστημονικά δεδομένα και με στόχο αυθεντικές αλλαγές σε μια σειρά από τομείς που θα μεταμορφώσουν τις προοπτικές για το μέλλον..Το κακό σενάριο για τον πλανήτη δεν είναι αναπόδραστο-6ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2η Ημέρα

“Redefining sustainability in an unsustainable world”

30 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2022, Divani Apollon Palace & Thalasso, Καβούρι

www.hazliseconomist.comwww.6sustainabilitysummit.economist.com | YouTube: Economist Impact SE Europe Events

Yπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (Board of Supervisors of European Securities and Markets Authority – ESMA-)

Την ανάγκη να υπάρξει σωστή πληροφόρηση προς τους επενδυτές σχετικά με ζητήματα της βιώσιμης ανάπτυξης υπογράμμισε η Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (Board of Supervisors of European Securities and Markets Authority – ESMA-). Γι’ αυτόν τον λόγο, υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα για την αύξηση των απαιτήσεων, δηλαδή της πληροφόρησης: «για να γνωρίζουν οι επενδυτές για ποια βιωσιμότητα μιλάμε». Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς χρηματοδότηση. «Είναι προτεραιότητα για το τραπεζικό σύστημα και για την οικονομία ευρύτερα», επεσήμανε η κ. Λαζαράκου, η οποία σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της παρέθεσε τα τρία βασικά εργαλεία του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου: α) ταξινομία των περιβαλλοντικών στόχων β) γνωστοποίηση προς τους επενδυτές και γ) εργαλεία χρηματοδότησης, όπως για παράδειγμα τα πράσινα ομόλογα. Ειδική αναφορά έκανε στο πρόβλημα του «green washing».

Θεόδωρος Τζούρος, Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής Ομίλου, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς

Την «πράσινη» δυναμική της Ελλάδας χαιρέτισε ο Θεόδωρος Τζούρος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, αναφέροντας ότι σήμερα το 45% του μείγματος ηλεκτρισμού στη χώρα μας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Το ποσοστό αυτό, διευκρίνισε, είναι σαφώς αυξημένο συγκριτικά με μερικά χρόνια πριν, όταν έφθανε μόλις το 10%. Σύμφωνα με τον κ. Τζούρο, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει συμβάλει καταλυτικά στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, παρέχοντας ανταγωνιστική χρηματοδότηση, σε αντίθεση με τις διεθνείς τράπεζες που τα προηγούμενα χρόνια εμφανίζονταν απρόθυμες να επενδύσουν σε τέτοιου είδους projects. Το στέλεχος της Πειραιώς, παράλληλα, αναφέρθηκε στο σχέδιο Repower EU, σημειώνοντας ότι παρέχει μια δυναμικότητα της τάξης των 20 δισ. ευρώ έως το 2030 – χρηματοδότηση η οποία θεωρείται απαραίτητη για να μηδενιστεί η παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνίτη. Τέλος, έκανε λόγο για καθυστερήσεις σε νέα «πράσινα» projects, λόγω του πληθωρισμού και των αυξήσεων στις τιμές του χάλυβα και του αλουμινίου.

Θεοδώρα Αντωνακάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας της Τράπεζας της Ελλάδος

Την ανησυχία της για την κλιματική αλλαγή εξέφρασε η Θεοδώρα Αντωνακάκη, διευθύντρια του Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), προειδοποιώντας ότι οι προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης έχουν θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Όσον αφορά την «πράσινη» ρευστότητα, επιβεβαίωσε ότι εξακολουθεί να αυξάνεται προς βιώσιμες δραστηριότητες τόσο από τον δημόσιο όσο κι από τον ιδιωτικό τομέα. Τόνισε ωστόσο την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες και επεσήμανε ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν αναλάβει σημαντικό ρόλο στην «πράσινη» μετάβαση, παρά το γεγονός ότι η κύρια ευθύνη για την πορεία αυτή ανήκει όπως είπε στις εθνικές κυβερνήσεις.

Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμπρόεδρος, SDSN Europe & SDSN Greece

Στην προσπάθεια ενσωμάτωσης των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ στην ευρωπαϊκή πολιτική αναφέρθηκε η Φοίβη Κουντούρη, καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συμπρόεδρος της SDSN Europe & SDSN Greece. Όπως είπε, τα τελευταία δύο χρόνια δεν πήγαν πολύ καλά τα πράγματα για τους SDGs παγκοσμίως. Υπογράμμισε δε ότι υπάρχει ανάγκη επιτάχυνσης της μετάβασης στη βιωσιμότητα με ένα πλαίσιο το οποίο να μπορεί να υλοποιηθεί σε κάθε χώρα. Ένας τέτοιος οδικός χάρτης, σημείωσε, «προς ένα μέλλον βιωσιμότητας που θα αφορά κάθε χώρα», σχεδιάζεται και θα παρουσιαστεί στην 28η Παγκόσμια Σύνοδο για το Κλίμα (COP28) το επόμενο έτος.

Saman Sarbazvatan, COO, αναπληρωτής κοσμήτορας, σύμβουλος, καθηγητής και ερευνητής του École des Ponts Business School

Τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού και της μετάβασης στην κυκλική οικονομία τόνισε ο Saman Sarbazvatan, COO και αναπληρωτής κοσμήτορας, σύμβουλος, καθηγητής και ερευνητής του École des Ponts Business School. Υπογράμμισε ότι οι δύο αυτές τάσεις αναδιαρθρώνουν τις αγορές και τις βιομηχανίες και σύντομα θα οδηγήσουν στην 5η βιομηχανική επανάσταση ή αλλιώς στη «Βιομηχανία 5.0». Όπως ανέφερε, η τεχνολογία ενισχύει την ψηφιακή κυκλική οικονομία, η οποία περιλαμβάνει έναν σχεδιασμό για την επαναχρησιμοποίηση των πόρων. Κατά τον κ. Sarbazvatan, η 5η βιομηχανική επανάσταση είναι το όραμα που πρέπει να επιδιώκουμε, καθώς εκεί θα παρουσιαστεί ένα σύμπαν νέων ευκαιριών ανάπτυξης.

Jay Mukhey, ανώτερος διευθυντής για ESG της Finastra

Στη δυναμική της πράσινης χρηματοδότησης – «η οποία εμφανίζει μέγεθος ευκαιρίας στα 68 τρις δολάρια» – όπως απορρέει από την προσπάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος να διευκολύνει τη μετάβαση στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο αναφέρθηκε ο Jay Mukhey, Senior Director ESG, Purpose & Impact, Finastra. Στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο του fintech για πράσινες επιλογές μέσω μιας ενορχήστρωσης των οικοσυστημάτων – πρόσβαση σε έρευνα, δεδομένα και προμηθευτές.

Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Η ανάπτυξη ή θα είναι βιώσιμη ή δεν θα είναι καθόλου ανάπτυξη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την ενίσχυση της βιώσιμης οικονομίας. «Έχουμε εμφανή πρόοδο, αν και δεν έχουμε φθάσει στα επίπεδα που θέλουμε», σημείωσε. Στη συνέχεια, εστίασε στα πλαστικά: «Δεν μπορούμε να ζούμε σε μια οικονομία χωρίς πλαστικό, καθώς θα έχουμε άλλες προκλήσεις. Όμως, πρέπει να το χρησιμοποιούμε με έναν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο». Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα την επένδυση στο Ελληνικό, για την οποία δήλωσε υπερήφανος, καθώς είναι πράσινη, βιώσιμη, ανακυκλώσιμη και ουδέτερη προς τον άνθρακα. Για τη διαχείριση των αποβλήτων, διεμήνυσε ότι «είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε την υποδομή που θα αλλάξει τις κακές επιδόσεις που είχε η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια».

Παναγιώτης Μούργος, διευθύνων σύμβουλος, Texan Envipco Hellas Group

Ως ένα παράδειγμα κυκλικών έργων χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Παναγιώτης Μούργος, διευθύνων σύμβουλος της Texan Envipco Hellas Group, ο οποίος εξήρε τις επενδύσεις που γίνονται στον χώρο της κυκλικής οικονομίας. Η κυβέρνηση, όπως είπε, έχει δημιουργήσει ένα άρτιο θεσμικό πλαίσιο, αντιμετωπίζοντας με σαφήνεια το ζήτημα. «Η Ελλάδα πρωτοπορεί κι από εκεί που είναι ουραγός στους στόχους της ανακύκλωσης, ευελπιστούμε ότι θα βρίσκεται στην πρώτη 10άδα της Ευρώπης στην επόμενη τριετία» σχολίασε. Ειδική μνεία έκανε στα μέσα χρηματοδότησης, καθώς το νέο ΕΣΠΑ -διευκρίνισε- προσφέρει ένα πλήρες πλαίσιο. «Υπάρχει ένα σχεδιασμός, ο οποίος δίνει όλα τα εργαλεία για την ανακύκλωση», κατέληξε ο κ. Μούργος.

Hans Bruyninckx, γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος

Το τρέχον μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο βασίζεται σε μη βιώσιμα συστήματα κατανάλωσης, επέκρινε ο Hans Bruyninckx, γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Μεταξύ άλλων, ξεκαθάρισε ότι «αν θέλουμε να φθάσουμε τους στόχους μας, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα χρήσης των φυσικών πόρων». Κι αυτό αφορά όχι μόνο την έλλειψη, αλλά και τον κύκλο χρήσης, ο οποίος έχει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι υπάρχει άνιση κατανομή στο ισοζύγιο κόστους – οφέλους καθώς μόνο ένα μικρό τμήμα του πλανήτη επωφελείται. Παράλληλα, ανέφερε ότι η εξέλιξη της κυκλικής οικονομίας στην Ευρώπη είναι πολύ αργή, καθώς λιγότερο από το 50% των απορριμμάτων ανακυκλώνεται. Στην Ελλάδα δε το σχετικό ποσοστό είναι λίγο άνω του 20%. «Εάν θέλουμε να έχουμε ευημερία, πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα των πόρων, αλλά και το ζήτημα της κυκλικής οικονομίας», συμπέρανε.

Μοχάμεντ Γιούνους, καθηγητής, ιδρυτής της Grameen Bank, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 2006 (σύνδεση)

Στο πρόβλημα της φτώχειας αναφέρθηκε ο Μοχάμεντ Γιούνους, καθηγητής, ιδρυτής της Grameen Bank και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 2006. «Ο κόσμος σήμερα κινείται προς μία κατεύθυνση. Πρέπει να κινηθούμε προς την αντίθετη κατεύθυνση για να αλλάξουμε τη ροή της φτώχειας» τόνισε, μιλώντας για την ανάγκη ίδρυσης εταιρειών κοινωνικού σκοπού με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ανθρώπων. «Είναι εφικτό να έχουμε έναν διαφορετικό τρόπο χρηματοδότησης, αρκεί να δούμε πώς λειτουργούν οι συστημικές τράπεζες και να κάνουμε το ακριβώς αντίθετο», υποστήριξε, εκφράζοντας την άποψη ότι «η φτώχεια δεν δημιουργείται από τους φτωχούς, αλλά από το σύστημα που έχουμε δημιουργήσει». Συμπλήρωσε δε ότι «ο καθένας μπορεί να βελτιώσει τη ζωή του, αρκεί να του δοθεί η δυνατότητα να το κάνει».

Γιώργος Σαρελάκος, ιδρυτής και πρόεδρος της Aegean Rebreath

Η κυκλική οικονομία δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τους πολίτες, ξεκαθάρισε ο Γιώργος Σαρελάκος, ιδρυτής και πρόεδρος της Aegean Rebreath, τονίζοντας ότι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος θα πρέπει να περιλαμβάνει άπαντες – πολίτες, εταιρείες και τοπική αυτοδιοίκηση. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα για τη συμμετοχή στην κυκλική οικονομία, ενώ αυξημένη αξία προσέδωσε και στην ανάγκη υιοθέτησης νέων συνηθειών. Ειδική αναφορά έκανε στους μηχανισμούς χρηματοδότησης οι οποίοι απαιτούνται για τη στήριξη των πιλοτικών projects. Ως παραδείγματα έφερε τη δημιουργία του πρώτου σταθμού συλλογής θαλάσσιων αποβλήτων (στην Πάρο) αλλά και τη συλλογή γοπών μέσω νέων τεχνολογιών από τις παραλίες.

Στέφανος Αγιάσογλου, διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ

Να γίνει πράσινος ο στόλος των λεωφορείων της Αθήνας έθεσε ως στόχο ο Στέφανος Αγιάσογλου, διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΥ, ο οποίος υποστήριξε ότι σε λίγα χρόνια η Αθήνα θα καταστεί η πιο πράσινη πόλη στην Ευρώπη. Έχει ήδη τελειώσει ο πρώτος διαγωνισμός προμήθειας, ενώ θα ακολουθήσει και ο δεύτερος, σημείωσε, αν και μίλησε ταυτόχρονα για μια διαδικασία γεμάτη προκλήσεις. «Πρέπει να προετοιμάσουμε την υποδομή, με μικρά, μεσαία και μεγάλα projects. Τα ηλεκτρικά οχήματα δουλεύουν διαφορετικά από τα συμβατικά», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι απαιτούνται δράσεις για την αλλαγή των αμαξοστασίων, για την παροχή της ενέργειας που απαιτείται για τη φόρτιση, για τον επανασχεδιασμό των διαδρομών και για την εκπαίδευση του προσωπικού. Παράλληλα, προανήγγειλε τη χρήση του πρώτου λεωφορείου με χρήση υδρογόνου.

Κώστας Καραμανλής, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Στο πρόγραμμα έργων υποδομών, ύψους 13 δισ. ευρώ -εκ των οποίων 11 δισ. ευρώ έχουν δημοπρατηθεί και 5 δισ. ευρώ έχουν συμβασιοποιηθεί- αναφέρθηκε ο Κώστας Καραμανλής, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, δίνοντας έμφαση στο πράσινο πρόσημο πολλών εξ αυτών. Μίλησε για ξεκάθαρη στόχευση προς πράσινες υποδομές, με επίκεντρο την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, την ενεργειακή μετάβαση και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ενώ έκανε ειδική μνεία στα έργα νέας γενιάς, με επίκεντρο τη διαχείριση των υδάτινων πόρων με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το ΤΑΑ. Αναφέρθηκε στα φράγματα Χαβρία, Ενιπέα, Ταυρωνίτη, το μεγάλο έργο ύδρευσης της Κέρκυρας, τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας-Άρτας-Λευκάδας κ.α. Ο ίδιος έκανε λόγο για μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας 1,5 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με έργα σιδηροδρομικά και οδικά. Αναφέρθηκε δε στο Τραμ και το Μετρό, χαρακτηρίζοντας το έργο της γραμμής 4 εμβληματικό πράσινο έργο. Σχετικά με τα σιδηροδρομικά έργα, σημείωσε ότι μετά από χρόνια καθυστερήσεων, με τη διαδικασία της μελετοκατασκευής, έχουν δρομολογηθεί έργα πάνω από 4,5 δισ. ευρώ και στόχος είναι να συνδεθούν οι σιδηρόδρομοι με λιμάνια και εμπορευματικά κέντρα, σύμφωνα και με την ευρωπαϊκή στρατηγική.

Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, σχετικά με τη συνέχιση των έργων ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών. Οι δράσεις έχουν “κλειδώσει” και δεν κινδυνεύουν από πολιτικές αλλαγές, ανέφερε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του John Andrews. Μιλώντας για τον ευρωπαϊκό στόχο της κλιματικής ουδετερότητας σημείωσε ότι παραμένει η προσήλωση στην πράσινη μετάβαση παρά την παροδική αναγκαστική στροφή σε πολιτικές που επιβάλλονται για την ενεργειακή θωράκιση λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σημείωσε σχετικά ότι υπάρχει μικρό παράθυρο ευκαιρίας. Εστιάζοντας ειδικότερα στη στρατηγική της Ελλάδας με επίκεντρο το ΕΣΕΚ και το σχέδιο Ελλάδα 2.0 είπε ότι η Ελλάδα διαθέτει τους πόρους από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και το ΤΑΑ – 7,2 και 6,2 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, για την πράσινη μετάβαση. Τέλος, ανέφερε ότι πέρα από την κλιματική ουδετερότητα πρέπει να μεριμνήσουμε και για την κλιματική ανθεκτικότητα, λέγοντας ότι στο πλαίσιο της χρηματοδότησης έργων εφαρμόζεται η αρχή “μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης”, ενώ κάθε έργο αξιολογείται κατά πόσο συμβάλλει στην κλιματική ανθεκτικότητα.

Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος ΔΣ & διευθύνων σύμβουλος της Intrakat

Μετά από μια κρίση κατά την οποία ο κατασκευαστικός κλάδος κινδύνεψε να καταρρεύσει, πλέον είναι αντιμέτωπος με πολλά έργα, πιθανός περισσότερα από αυτά που μπορεί να απορροφήσει, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Εξάρχου, αντιπρόεδρο ΔΣ & διευθύνοντα σύμβουλο της Intrakat. Μίλησε για το come back του κλάδου αλλά και τις νέες προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπος κάνοντας λόγο για 118 έργα 43 δισ. ευρώ που δρομολογούνται έως το 2030 στην ενέργεια, σε οδικές μεταφορές και σιδηροδρόμους, αεροδρόμια και διαχείριση απορριμμάτων. Εθνικός στόχος, όπως σημείωσε, είναι να μη χαθούν πόροι, παρατηρώντας ότι στο πλαίσιο αυτό υπάρχει συνεργασία μαζί με κινδύνους, τους οποίους συνόψισε: 1) πληθωριστική πίεση ως προς το κόστος των υλικών – απαιτείται ευρωπαϊκή λύση 2) ανταγωνιστικές σκοπιμότητες και ακρότητες – κίνδυνος “εκ των έσω”.

Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Οι λόγοι για τους οποίους θα υπάρχουν μεταναστευτικές ροές και στο μέλλον είναι η κλιματική αλλαγή, οι οικονομικές ανισότητες αλλά και οι ανισότητες αναφορικά με τις ευκαιρίες που προσφέρει ο ανεπτυγμένος κόσμος, σύμφωνα με τον Νότη Μηταράκη, υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου. Αναφέρθηκε στις δράσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Ειδικά η χώρα μας, όπως είπε, από το 2019 εφαρμόζει μια αυστηρή και δίκαιη πολιτική, σε δύο άξονες: τη μείωση των μεταναστευτικών ροών και τη μείωση της κρίσης σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών. Ως αποτέλεσμα, η χώρα έχει πετύχει μείωση κατά 80% των ροών, οι διαμένοντες στις δομές από 92.000 έχουν μειωθεί σε 16.000, ενώ οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου από 202.000 έχουν μειωθεί σε 23.000. Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, αν και στη διεθνή κοινότητα αναζητούνται ακόμη λύσεις, η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει σε δύο συμφωνίες με Μπαγκλαντές και Αίγυπτο για εποχική εργασία μεταναστών.

Titus Gebel, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, Andan Foundation, Ελβετία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και άλλες συγκρούσεις ώθησαν τον αριθμό των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους σε πάνω 100 εκατομμύρια για πρώτη φορά στην ιστορία, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τα οποία επικαλέστηκε ο Titus Gebel, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, Andan Foundation, Ελβετία. Οι λεγόμενες παγκόσμιες πόλεις είναι μια εναλλακτική λύση στα στρατόπεδα προσφύγων, είπε, εξηγώντας ότι μια Παγκόσμια Πόλη διοικείται από ιδιωτική εταιρεία που συνάπτει συμβατική συμφωνία με το κράτος. Αποτελεί μια ημιαυτόνομη ειδική οικονομική ζώνη, ένα μοντέλο με σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά τα κίνητρα: 1) ο φορέας εκμετάλλευσης ως ιδιοκτήτης του έργου έχει άμεσο οικονομικό συμφέρον για την επιτυχία της Παγκόσμιας Πόλης, 2) δεν μπορεί να αποφύγει την ευθύνη καθώς φέρει προσωπικό και οικονομικό κίνδυνο και 3) δεν μπορεί να αναγκάσει τους πελάτες να αποδεχθούν το προϊόν του, αλλά πρέπει να προσελκύσει ο ίδιος κατοίκους.

Γιώργος Μπούστρας, καθηγητής Εκτίμησης Κινδύνου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Από πλευράς κινδύνου στο μεταναστευτικό ταξιδεύουμε σε αχαρτογράφητα νερά, σύμφωνα με τον Γιώργο Μπούστρα, καθηγητή Εκτίμησης Κινδύνου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Όπως εξήγησε, μπορεί να αντιλαμβανόμαστε τον κλιματικό κίνδυνο αλλά υπάρχουν και οι συνδυασμένοι κίνδυνοι που ερευνώνται , σημειώνοντας ενδεικτικά ότι η Κύπρος, με βάση τις έρευνες, προβλέπεται ότι θα ερημοποιηθεί σε ποσοστό πάνω από 70% στις επόμενες δεκαετίες. Ο κ. Μπούστρας αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες της ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αλλά και για τη διαχείριση της μετανάστευσης, ως θέμα που αναβαθμίζεται στην πολιτική ατζέντα, ενώ πολώνει τις κοινωνίες που επηρεάζονται περισσότερο. Ενδεικτικά σημείωσε ότι αναμένονται πάνω από 210 εκατομμύρια κλιματικοί μετανάστες έως το 2050 και είναι ζητούμενο εάν οι χώρες είναι προετοιμασμένες να τους υποδεχθούν. Επίσης αναρωτήθηκε σε τι βαθμό η Ευρώπη μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημα επωφελούμενη σε τομείς όπως -μεταξύ άλλων- η οικονομική ανάπτυξη, η αγορά εργασίας και το δημογραφικό.

Γεώργιος Γεωργαντάς, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Το επισιτιστικό πρόβλημα, άμεσα συνδεδεμένο με τον πρωτογενή τομέα, προϋπήρχε, αλλά μέχρι πρόσφατα πολλοί το έθεταν σε δεύτερη μοίρα, σύμφωνα με τον Γεώργιο Γεωργαντά, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πλέον είναι κρίσιμο, όπως είπε και έρχεται για πρώτη φορά στο προσκήνιο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενισχύοντας την ανάγκη για αύξηση της πρωτογενούς παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό απαρίθμησε ενδεικτικά μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα, με πόρους πάνω από 500 εκατ. ευρώ από τον Αύγουστο του 2021, ενώ ο κλάδος είχε δυνατότητα να επωφεληθεί και από τα μέτρα 10 δισ. ευρώ για τον γενικό πληθυσμό. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά, το μεγάλο διακύβευμα είναι η παγκόσμια επισιτιστική επάρκεια, δεδομένου ότι Ρωσία και Ουκρανία, που εμπλέκονται στον πόλεμο, παράγουν συνολικά 111 εκατ. από τους 761 εκατ. τόνους της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών. Η Ρωσία το 2021 εξήγαγε το 43,3% της παραγωγής της και η Ουκρανία το 72,2%, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σχεδόν 50 χώρες εξαρτώνται από τη Ρωσία και την Ουκρανία για το 30% τουλάχιστον των αναγκών τους σε σιτάρι, εκ των οποίων 26 εξαρτώνται πάνω από 50%. Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε επίσης στο αποτύπωμα της κρίσης στις τιμές σημειώνοντας ότι η τιμή του σίτου ανά τόνο από 315 δολ. το 2021 έφτασε τα 522 δολ. τον Μάιο του 2022 και τα 459 δολ. τον Ιούνιο.

Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής

Από τότε που άρχισε η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία η εφοδιαστική αλυσίδα έχει διαταραχθεί σοβαρά, υπογράμμισε ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής, που μίλησε για την εστίαση που επιδεικνύουν στο θέμα τα ευρωπαϊκά όργανα. Η συζήτηση που διεξάγεται, μετέφερε, δεν αφορά αποκλειστικά την επάρκεια στην Ευρώπη αλλά και την επάρκεια τροφίμων στις Τρίτες χώρες, οι οποίες βασίζονται σε επισιτιστικά προγράμματα βοήθειας από τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου. Καθώς οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας μειώθηκαν και τα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα έκλεισαν αυξήθηκε η ανασφάλεια σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, σημείωσε ο κ. Κυμπουρόπουλος, περιγράφοντας τον κίνδυνο εξαθλίωσης των λαών αυτών των χωρών και τον κίνδυνο για νέο κύμα μεταναστευτικών ροών. Αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία Μόσχας-Κιέβου για τα σιτηρά, προκειμένου να απεγκλωβιστούν ποσότητες προϊόντος αλλά και στην πρωτοβουλία “Σιτηρά από την Ουκρανία”, του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για την αποστολή σιτηρών σε ευάλωτες χώρες.

Έλενα Δανάλη, Υπεύθυνη για την Εκστρατεία Food & Agriculture της Greenpeace στην Ελλάδα

Η ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον είναι αλληλένδετα, σύμφωνα με την Έλενα Δανάλη, Υπεύθυνη για την Εκστρατεία Food & Agriculture της Greenpeace στην Ελλάδα, η οποία εξήγησε ότι ο τρόπος που παράγουμε και καταναλώνουμε τροφή επηρεάζει και επηρεάζεται από το περιβάλλον και το κλίμα. Εξέφρασε την άποψη ότι ο αγροδιατροφικός τομέας είναι το “κλειδί” τόσο για την επιδείνωση όσο και για την αναχαίτιση της επισιτιστικής κρίσης. Σημείωσε ότι πρέπει να ενισχύσουμε τη γεωργία με ανθεκτικότητα και δικαιοσύνη ώστε να εξυπηρετεί συγκεκριμένους στόχους, τους οποίους συνόψισε ως εξής: επαρκή θρεπτική τροφή σε όλους τους ανθρώπους, αξιοπρεπές εισόδημα στους παραγωγούς και διατροφική κυριαρχία της χώρας, με την έννοια ότι ξαναγινόμαστε κύριοι της τροφής μας. Μεταξύ άλλων, η κ. Δανάλη σημείωσε ότι την ώρα που αυξάνονται οι τιμές σε αγαθά πρώτης ανάγκης και τα κόστη παραγωγής τροφίμων, στην Ευρώπη πετάμε 88 εκατ. τόνους τροφίμων ετησίως και εστίασε στις προτάσεις της Greenpeace για ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και άρση των στρατηγικών εξαρτήσεων από εισαγόμενα λιπάσματα, ζωοτροφές και εργάτες.

Παύλος Βλάχος, Αναπλ. καθηγητής μάρκετινγκ, κάτοχος της Έδρας «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιωσιμότητας Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος» του Alba Graduate Business School-The American College of Greece

Στο «greenwashing» (πράσινο ξέπλυμα) εστίασε στην παρουσίασή του ο Παύλος Βλάχος, Αναπλ. καθηγητής μάρκετινγκ, κάτοχος της Έδρας «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιωσιμότητας Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος» του ALBA Graduate Business School-The American College of Greece. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες και τα μέτρα που λαμβάνονται από τους οργανισμούς για την ικανοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και στα στοιχεία μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης που δημοσιεύουν. Όπως είπε, το πράσινο ξέπλυμα αφορά όλες τις επιχειρήσεις, καθώς οι ψευδείς ισχυρισμοί για τα πράσινα χαρακτηριστικά των προϊόντων ή τις πράσινες δράσεις είναι αρκετά συχνοί. Σημείωσε ότι μια εταιρεία μπορεί να ζημιωθεί, καθώς οι καταναλωτές τιμωρούν τις εταιρείες που δεν ακολουθούν πράσινες πρακτικές και δεν διακρίνονται από κοινωνική υπευθυνότητα, ενώ υπάρχουν σχετικοί κανονισμοί και σε επίπεδο ΕΕ. Ειδική προσοχή απαιτείται, σύμφωνα με τον κ. Βλάχο από τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα τροφίμων στο πλαίσιο της επικοινωνίας των στόχων τους γύρω από τα ESG.

Δημήτριος Ιατρίδης, πρώην Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εκτελεστικός Διευθυντής της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος

Το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας είναι κρίσιμο και πρέπει να αντιμετωπίζεται σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, σε μια συγκυρία που ο δείκτης τιμών τροφίμων (FAO) εμφανίζει αύξηση 18% το 2022, με πρόβλεψη για 6% το 2023 και σταθεροποίηση το 2024, σύμφωνα με τον Δημήτριο Ιατρίδη, πρώην Ειδικό Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εκτελεστικό Διευθυντή της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος. Όπως είπε, δεν είναι μόνο οι επιπτώσεις του πολέμου που επηρεάζουν τις τιμές, αφού ακόμη και τα καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν τα κόστη στην παραγωγή, την αποθήκευση και τις μεταφορές. Ειδικά στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Ιατρίδη, οφείλουμε να διαθέτουμε στρατηγική για τη διατροφική ασφάλεια. Ανέφερε ενδεικτικά την ανάγκη να στηριχθούν οι νέοι αγρότες, να παράξουμε περισσότερα προϊόντα (σε τομείς όπως γαλακτοκομικά, λάδι, μέλι, λαχανικά κ.α.) κι επιπλέον – δεδομένου ότι το 85% του παγκόσμιου εμπορίου διενεργείται μέσω θαλάσσης – τα λιμάνια και τα πλοία να ευθυγραμμιστούν με τους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Χάρης Σαχίνης, Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΥΔΑΠ

Στην εξοικονόμηση και στην ανακύκλωση του νερού εστίασε ο Χάρης Σαχίνης, Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΥΔΑΠ μιλώντας μεταξύ άλλων για τα οφέλη που προκύπτουν τόσο για την εταιρεία όσο και για τους καταναλωτές και τους επαγγελματίες, τους παραγωγούς και τη βιομηχανία από την υιοθέτηση τεχνολογιών μέτρησης της κατανάλωσης. Προανήγγειλε επίσης ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή για το νερό στις αρχές Ιανουαρίου, μέσω σχετικού νόμου που προετοιμάζεται και εξήγησε τις δράσεις που αναπτύσσονται για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων γύρω από το νερό, δεδομένου ότι η ΕΥΔΑΠ τροφοδοτεί σχεδόν 5 εκατ. καταναλωτές. Μίλησε για τις αναγκαίες υποδομές με στόχο την ανθεκτικότητα του δικτύου απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ο κ. Σαχίνης αναφέρθηκε επίσης σε ενδεικτικά έργα και δράσεις όπως η προσπάθεια ανακύκλωσης νερού για άρδευση και βιομηχανική χρήση, σημειώνοντας το παράδειγμα των διυλιστηρίων, που αντιστοιχούν στο 1% της κατανάλωσης και όπου προωθείται λύση για την τροφοδοσία τους με ανακυκλωμένο νερό.

Γιάννης Γεωργακέλλος, Διευθυντής Επικοινωνίας & Εταιρικών Σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Ως χώρα δεν είμαστε πολύ ευαισθητοποιημένοι ως προς την εξοικονόμηση νερού, σύμφωνα με τον Γιάννη Γεωργακέλλο, Διευθυντή Επικοινωνίας & Εταιρικών Σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, που μίλησε για την εμπειρία της συνεργασίας με τοπικούς παραγωγούς. Αναφέρθηκε στην πλατφόρμα που έχει αναπτυχθεί για την βέλτιστη χρήση νερού μέσω του προγράμματος “Water for Tomorrow”. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στην πράξη προωθεί τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με την παραγωγή λύσεων για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων στην Ελλάδα, με επίκεντρο την Θεσσαλία. Ο κ. Γεωργακέλλος αναφέρθηκε στις συνεργασίες με περίπου 800 Θεσσαλούς παραγωγούς κάθε χρόνο, που καλλιεργούν περίπου 35.000 στρέμματα γης με κριθάρι. Για την ανάπτυξη του μοντέλου βιώσιμης διαχείρισης του νερού στην περιοχή αναπτύχθηκαν συνεργασίες με εκπροσώπους των τοπικών και εθνικών αρχών, επιστήμονες, ερευνητές και παραγωγούς.

Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί τις συνθήκες για να αλλάξουμε το ενεργειακό μοντέλο επιταχύνοντας τις βιώσιμες λύσεις για το μέλλον, εκτίμησε από το βήμα του Economist o Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό, χαρακτηρίζοντας το εγχείρημα της βιωσιμότητας για τις οικονομίες και τις κοινωνίες ως τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας. Από την ίδια οπτική, ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον τομέα των τροφίμων. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την ανάγκη διεθνούς συλλογικής δράσης με οδηγό τα επιστημονικά δεδομένα και με στόχο αυθεντικές αλλαγές σε μια σειρά από τομείς που θα μεταμορφώσουν τις προοπτικές για το μέλλον. Μεταξύ άλλων, έκανε αναφορά και στην παράμετρο της γαλάζιας οικονομίας, επισημαίνοντας το στοιχείο της βιώσιμης και υπεύθυνης αλιεία. Το κακό σενάριο για τον πλανήτη δεν είναι αναπόδραστο, συμπέρανε ως κατακλείδα.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ