Κ. Χατζηδάκης: Κοινωνική πολιτική στην πράξη και για θέματα Ισότητας και καταπολέμησης της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας-«Ποτέ δεν είναι αργά για να μιλήσεις»: Ενημερωτική καμπάνια κατά της βίας των γυναικών

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην εκδήλωση για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Τις δράσεις του Υπουργείου Εργασίας και  Κοινωνικών Υποθέσεων για θέματα ισότητας  αλλά και πρόληψης και αντιμετώπισης των περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας περιέγραψε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης χαιρετίζοντας την εκδήλωση για τις Πολιτικές  Εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε μεταξύ άλλων τις ρυθμίσεις για την επέκταση της άδειας μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα στους εννέα μήνες, για την επιδότηση από τη ΔΥΠΑ των δυο εκ των τεσσάρων μηνών γονικής άδειας και για τους δυο γονείς και τη  θεσμοθέτηση της άδειας πατρότητας 14 ημερών, με προστασία από απόλυση του πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση κάθε παιδιού. «Πρόκειται για μέτρα με τα οποία περιορίζουμε τα αντικίνητρα στην πρόσληψη και επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών», τόνισε. «Ενσωματώσαμε επίσης την ευρωπαϊκή οδηγία για τη συμφιλίωση προσωπικής-επαγγελματικής ζωής. Στηρίζουμε τις εργαζόμενες με οικογένεια αλλά και τις μητέρες που θέλουν να εργαστούν με μέτρα όπως το δικαίωμα στην αποσύνδεση από την τηλεργασία και το ευέλικτο ωράριο. Το ίδιο κάνουμε με προγράμματα όπως οι Νταντάδες της Γειτονιάς και οι Μονάδες παιδικής μέριμνας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις. Και δεν ξεχνάμε το εργαλείο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025  που αποτελεί τον Οδηγό μας για όλα τα σχετικά θέματα».

«Την ίδια στιγμή» –συνέχισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων- «εργαζόμαστε, επίσης, για την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών. Με πρωτοβουλίες όπως το Σήμα Ισότητας Share για τις επιχειρήσεις που υιοθετούν πολιτικές ίσων ευκαιριών για τους εργαζομένους τους. Με το Κέντρο Καινοτομίας για Γυναίκες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Και με στοχευμένα στις γυναίκες προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας της ΔΥΠΑ, πολλά από τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ»

Όπως είπε ο κ.Χατζηδάκης, «Χάρη στις πολιτικές της κυβέρνησης η Ελλάδα είναι πλέον σύμφωνα μία από τις δώδεκα χώρες παγκοσμίως με πλήρη νομική ισότητα ανδρών και γυναικών, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.  Δεν μένουμε όμως σε αυτά. Όποιος παρακολουθεί την επικαιρότητα, βλέπει τα συχνά περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας! Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε αυτή την πραγματικότητα. Γι’ αυτό έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως την κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την Εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. Την εξειδίκευση της υποχρέωσης  των επιχειρήσεων να καταρτίζουν πολιτικές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης. Τη σύσταση αυτοτελούς τμήματος στην Επιθεώρηση Εργασίας για την παρακολούθηση του φαινομένου, Τώρα προχωρούμε με την πρωτοβουλία για το Panic Button, μια ακόμα χειροπιαστή απάντηση στο πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών. Γιατί και στο θέμα αυτό όπως και σε όλα τα ζητήματα   κοινωνικής πολιτικής, θέλουμε να μιλάμε με έργα γιατί πιστεύουμε σε μία κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα», κατέληξε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Ποτέ δεν είναι αργά για να μιλήσεις»: Ενημερωτική καμπάνια κατά της βίας των γυναικών

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η βία κατά των γυναικών αποτελεί διαχρονική πληγή για την κοινωνία μας. Δίνουμε καθημερινά έναν  εξαιρετικά δύσκολο αγώνα για να εξαλείψουμε τη βία και σαν πράξη αλλά κυρίως σαν νοοτροπία. Αγωνιζόμαστε να μάθουμε στους νέους, στα παιδιά μας ότι καμία μορφή βίας δεν είναι ανεκτή. Σπάμε το ταμπού της ανοχής και της σιωπής, προστατεύουμε τα θύματα, χτίζουμε μια κουλτούρα ενάντια στη βία». Αυτό τόνισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», με θέμα τις «Πολιτικές για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάστηκε βίντεο κατά της βίας των γυναικών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι πρωταγωνιστές του βίντεο είναι μαθητές του 3ου ΓΕΛ Αιγάλεω που θέλουν να στείλουν το δικό τους μήνυμα στις γυναίκες θύματα βίας: «Ποτέ δεν είναι αργά για να μιλήσεις». Οι μαθητές συμβουλεύουν τα θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους και να ζητήσουν βοήθεια, ενώ υπογραμμίζουν ότι η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία μπορεί να σταματήσει μόνο με την κινητοποίηση όλων μας (δείτε εδώ το βίντεο: https://youtu.be/ZmqokTOWPK8)

Η υφυπουργός κα Συρεγγέλα ευχαρίστησε τους μαθητές που δέχθηκαν να συμμετάσχουν στην ενημερωτική καμπάνια του υπουργείου και πρόσθεσε πως «με το συγκεκριμένο βίντεο θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους πολίτες για το θέμα της βίας και να ενημερώσουμε τα θύματα ότι μπορούν να απευθύνονται στην Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900».

Σημειώνεται πως η Γραμμή λειτουργεί πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο και παρέχει άμεση βοήθεια σε γυναίκες θύματα βίας, ψυχοκοινωνική συμβουλευτική, καθώς και πληροφόρηση για θέματα σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών σε όλους τους πολίτες και τους φορείς. Η Γραμμή στελεχώνεται με ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες με εξειδίκευση και εμπειρία σε θέματα έμφυλης βίας και οι υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ