Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε και εκβίαζε ηλικιωμένους με διάφορα τεχνάσματα μέσω τηλεφωνικών κλήσεων που πραγματοποιούνταν από πόλη της Βουλγαρίας-Συνελήφθησαν 2 ημεδαποί αμέσως μετά τη διαφυγή τους από οικία γυναίκας στο Γέρακα, στην οποία εισήλθαν και αφαίρεσαν χρηματικό ποσό και κοσμήματα-Συνελήφθη 42χρονος ημεδαπός για κλοπές από καταστήματα με χρήση μεταλλικού φρεατίου ή σφυριού σε περιοχές τις Βορειοανατολικής Αττικής

Συνελήφθησαν (2) μέλη της και ταυτοποιήθηκαν άλλα (10)

Εξιχνιάστηκαν -21- περιπτώσεις σε Αττική, Αχαΐα, Μεσσηνία, Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη

Το παράνομο περιουσιακό όφελος ανέρχεται στις -300.000- ευρώ

Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά, εγκληματική οργάνωση που προέβαινε σε απάτες και εκβιάσεις μέσω τηλεφωνικών κλήσεων σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων στους Νομούς Αττικής, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης.

Κατόπιν πολύμηνης ενδελεχούς προανακριτικής έρευνας της ανωτέρω υπηρεσίας, αποκαλύφθηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης και επετεύχθη η ταυτοποίηση δώδεκα μελών της, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, εκβίαση και απάτη. Στο πλαίσιο επιχείρησης εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν, μεσημβρινές ώρες στο Μεταξουργείο, δύο μέλη της, αλλοδαπές ηλικίας 67 και 54 ετών.

Η εγκληματική οργάνωση έχοντας ως έδρα δωμάτια-χώρους σε άγνωστη πόλη της Βουλγαρίας, όπου είχαν στήσει ένα «επιχειρησιακό τηλεφωνικό κέντρο», προέβαιναν σε συνεχείς τηλεφωνικές κλήσεις σε σταθερά τηλέφωνα ηλικιωμένων ατόμων σε διάφορες περιοχές της Αττικής και άλλων νομών.

Διαρκούσης της τηλεφωνικής επικοινωνίας, αφού τους εξαπατούσαν με διάφορους τρόπους, τους εκβίαζαν να παραδώσουν χρηματικά ποσά σε άλλα μέλη της οργάνωσης που ανέμεναν στο σημείο.

Οι ισχυρισμοί που χρησιμοποιούσαν για να τραβήξουν την προσοχή των ηλικιωμένων θυμάτων τους και να τους προκαλέσουν συναισθηματική αναστάτωση ήταν οι ακόλουθοι:

  • τραυματισμός συγγενικού προσώπου τους σε τροχαίο ατύχημα και άμεση ανάγκη να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση,
  • εμπλοκή και υπαιτιότητα συγγενικού προσώπου τους σε τροχαίο ατύχημα και επικείμενη σύλληψη του, καθώς και εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών σε βάρος του από συγγενείς του θύματος

Στην πρώτη περίπτωση το επιφορτισμένο μέλος με αυτό τον ρόλο, υποδύονταν το γιατρό που απαιτούσε την καταβολή χρημάτων για να προχωρήσει στην χειρουργική επέμβαση που δήθεν έχρηζε το τραυματισμένο συγγενικό τους πρόσωπο.

Στη δεύτερη περίπτωση, το ανωτέρω μέλος προσποιούνταν τον αστυνομικό που ζητούσε επίμονα χρήματα για να μην ασκηθεί ποινική δίωξη στο συγγενικό τους πρόσωπο που προκάλεσε το τροχαίο ατύχημα, αλλά και για να διαφυλάξει τη σωματική του ακεραιότητα από τους τάχα εξαγριωμένους συγγενείς του τραυματία.

Τα μέλη της οργάνωσης είχαν καταρτίσει μεθοδικό σχέδιο δράσης με συμμετοχή τουλάχιστον τριών μελών σε κάθε περίπτωση απάτης-εκβίασης, ώστε το θύμα να μην έχει περιθώριο να αντιληφθεί την εξαπάτηση.

Ειδικότερα, σε κάθε περίπτωση τηλεφωνικής επικοινωνίας συμμετείχαν τρία μέλη με τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

  • ένα μέλος επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τον ηλικιωμένο παριστάνοντας, είτε το γιατρό, είτε τον αστυνομικό,
  • δεύτερο μέλος έπαιζε το ρόλο του συγγενικού προσώπου, κλαίγοντας και ζητώντας βοήθεια στο πλαίσιο της υφιστάμενης τηλεφωνικής επικοινωνίας και
  • τρίτο μέλος επικοινωνούσε με τα μέλη της οργάνωσης, αναφερόμενα ως «εισπράκτορες», δίνοντας τους οδηγίες για τα σημεία που θα μεταβούν, προκειμένου να παραλάβουν τα χρηματικά ποσά από τους παθόντες,
  • άλλα μέλη καλούσαν στα κινητά τηλέφωνα των θυμάτων, τα οποία είχε φροντίσει να αποσπάσει το πρώτο μέλος, με σκοπό να είναι διαρκώς κατειλημμένα, ώστε να αποτραπεί η κλήση εκ μέρους των θυμάτων στα συγγενικά πρόσωπα για να διασταυρώσουν αν ισχύουν τα τεκταινόμενα. Επίσης, ήθελαν να αποφύγουν και ενδεχόμενη τυχαία κλήση προς αυτούς από οικείους τους που πιθανόν θα τους υποψίαζε ότι εξαπατώνται.

Τα μέλη της οργάνωσης που βρίσκονταν στη Βουλγαρία στρατολογούσαν τα μέλη «εισπράκτορες» μέσω παραπλανητικών αγγελιών που αναρτούσαν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, εντάσσοντας τους στη συνέχεια στην οργάνωση με ρόλο παραλαβής χρημάτων από τους ηλικιωμένους.

Τα μέλη «εισπράκτορες» μετά την παραλαβή των χρημάτων και χρυσαφικών, τα προωθούσαν στα μέλη της Βουλγαρίας, είτε μεταφέροντας τα οδικώς, είτε αποστέλλοντας τα μέσω λεωφορείων, κρυμμένα σε άλλα αντικείμενα.

Οι τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποιούσαν ήταν εταιρειών άλλων χωρών με σκοπό να μην μπορούν να τους ταυτοποιήσουν. Εκτός αυτού, μετά την ολοκλήρωση της εκάστοτε απάτης-εκβίασης, τα αντικαθιστούσαν με άλλες συνδέσεις.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις οικίες των συλληφθέντων γυναικών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • -6- κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM,
  • χειρόγραφες σημειώσεις με τοποθεσίες, ημερομηνίες και ποσά,
  • αποδείξεις εταιρειών μεταφοράς χρημάτων με προορισμό τη Βουλγαρία και
  • το χρηματικό ποσό των -400- ευρώ.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί (21) περιπτώσεις απάτης-εκβίασης σε Αττική, Αχαΐα, Μεσσηνία, Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη.

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισε το κύκλωμα από τις εξιχνιασμένες περιπτώσεις ανέρχεται στις -300.000- ευρώ.

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και έχει αναπτύξει συνεργασία με αρμόδιες αρχές για τη σύλληψη των μελών που βρίσκονται στην αλλοδαπή χώρα.

Οι συλληφθείσες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Συνελήφθησαν 2 ημεδαποί αμέσως μετά τη διαφυγή τους από οικία γυναίκας στο Γέρακα, στην οποία εισήλθαν και αφαίρεσαν χρηματικό ποσό και κοσμήματα

Συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, βραδινές ώρες της 23-11-2022 στο Γέρακα, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, δύο ημεδαποί (37 και 23 ετών), για τα -κατά περίπτωση αδικήματα- της διακεκριμένης κλοπής και βίας κατά υπαλλήλων.

Ειδικότερα, αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης (περιπολικό και Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.) που έσπευσαν σε οικία γυναίκας στο Γέρακα, όπου διαπράχθηκε διάρρηξη-κλοπή, αντιλήφθηκαν τον 23χρονο να εξέρχεται από την εν λόγω οικία και αμέσως να επιβιβάζεται σε αυτοκίνητο όπου τον ανέμενε στο σημείο με δύο επιβαίνοντες. Το «επιχειρησιακό» αυτοκίνητο κινήθηκε προς την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. με σκοπό να τους εμβολίσει.

Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. αποφεύγοντας το αυτοκίνητο των δραστών, διασπάστηκαν και η μία μοτοσυκλέτα συνέδραμε περιπολικό που καταδίωκε εκείνη τη στιγμή τον 37χρονο, ο οποίος εξήλθε και αυτός από την οικία, τρεπόμενος σε φυγή, ενώ η έτερη μοτοσυκλέτα ακολούθησε το όχημα που επιβιβάστηκε ο 23χρονος.

Ο 37χρονος ακινητοποιήθηκε σε μικρή απόσταση, αν και προσπάθησε να ματαιώσει τη σύλληψη του, αντιστεκόμενος σθεναρά.

Μετά από αδιάκοπες αναζητήσεις, εντοπίστηκε το αυτοκίνητο που επιβιβάστηκε προηγουμένως ο 23χρονος στη Λεωφόρο Μαραθώνος και επετεύχθη η ακινητοποίηση του 23χρονου, ενώ οι έτεροι επιβαίνοντες διέφυγαν.

Εντός του οχήματος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα κλοπιμαία από την εν λόγω οικία εντός μαξιλαροθήκης.

Το αυτοκίνητο διαφυγής έφερε πινακίδες κυκλοφορίας, οι οποίες όπως εξακριβώθηκε είχαν αφαιρεθεί πριν από λίγο από σταθμευμένο αυτοκίνητο πλησίον της επίμαχης οικίας.

Τόσο τα αφαιρεθέντα χρυσαφικά και χρήματα, όσο και οι αφαιρεθείσες πινακίδες, αποδόθηκαν στις αντίστοιχες νόμιμους κατόχους τους.

Οι ανωτέρω οδηγήθηκαν στο Τμήμα Ασφαλείας Παλλήνης σε βάρος των οποίων σχημάτισαν δικογραφία και τους οδήγησαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Συνελήφθη 42χρονος ημεδαπός για κλοπές από καταστήματα με χρήση μεταλλικού φρεατίου ή σφυριού σε περιοχές τις Βορειοανατολικής Αττικής

Εξιχνιάστηκαν -10- περιπτώσεις κλοπών

Συνελήφθη, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, πρωινές ώρες της 24-11-2022, στο Μαρούσι, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, 42χρονος ημεδαπός για διακεκριμένες κλοπές από καταστήματα σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής, κατ’ επάγγελμα, κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία. Αναζητείται ο συνεργός του.

Ειδικότερα, πρώτες πρωινές ώρες της 24-11-2022 ο κατηγορούμενος με τη χρήση μεταλλικού φρεατίου υπονόμου, έθραυσε γυάλινη τζαμαρία καταστήματος στην περιοχή της Κηφισιάς, αφαίρεσε από το ταμείο χρηματικό ποσό και διέφυγε με αυτοκίνητο.

Μετά από αναζητήσεις, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Παλαιού Φαλήρου, εντόπισαν το αυτοκίνητο σταθμευμένο στην περιοχή του Κολωνού και όταν ο κατηγορούμενος εισερχόταν σε αυτό, τον ακινητοποίησαν και τον οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου, όπου ταυτοποιήθηκε ως δράστης της ανωτέρω κλοπής και συνελήφθη.

Σε γενόμενη έρευνα, στην οικία του και την κατοχή του βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν πληθώρα διαρρηκτικών υλικών, τεχνολογικός εξοπλισμός, ρουχισμός που φορούσε κατά την τέλεση των αξιόποινων πράξεων, 4 USB, κάρτες μνήμης και κλειδαριά.

Κατασχέθηκε, επίσης, και το επιχειρησιακό αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν ως μέσο μεταφοράς κατά την τέλεση των κλοπών.

Από την προανακριτική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, εξιχνιάστηκαν επιπλέον -9- περιπτώσεις κλοπών σε καταστήματα στη Λυκόβρυση, στην Κηφισιά, στο Μαρούσι και στο Ηράκλειο, τις οποίες ενεργούσε είτε μόνος του, είτε από κοινού με συνεργό του (τσιλιαδόρο), με παρόμοιο τρόπο δράσης.

Ο 42χρονος έχει κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ