«ΕΛΠΙΔΑ 2022» Η μεγαλύτερη συνάντηση εφήβων στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε

«ΕΛΠΙΔΑ 2022» Η μεγαλύτερη συνάντηση εφήβων στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε

Η 6η Πανελλήνια Δράση του Κλάδου Ανιχνευτών «ΕΛΠΙΔΑ 2022» ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία!

Στην «Ελπίδα 2022» συμμετείχαν συνολικά 1.100 Πρόσκοποι, Ανιχνευτές (νέοι και νέες ηλικίας από 15 έως 18 ετών) και τα ενήλικα στελέχη τους από όλη την Ελλάδα, καθώς και αποστολές από την Κύπρο, την Γαλλία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Φέτος η «ΕΛΠΙΔΑ» έκλεισε 20 χρόνια κι η 6η επετειακή αυτή δράση αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή μετά από 5 πολύ επιτυχημένες δράσεις, που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Το 2002 στο Ζαγόρι Ηπείρου, το 2006 στο Παγγαίο, το 2009 στον Όλυμπο, το 2013 στο Βελβεντό Κοζάνης και το 2017 στην Πελοπόννησο.

Στο πρώτο μέρος οι Ανιχνευτές ακολουθώντας 4 διαφορετικές ορειβατικές διαδρομές – στα βουνά της Στερεάς Ελλάδας: τον Παρνασσό, την Οίτη, την Γκιώνα και τα Βαρδούσια- είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ελληνική φύση και να περιηγηθούν σε κάποια από τα ομορφότερα μονοπάτια των ελληνικών βουνών! Οι 4 ομάδες Ανιχνευτών, πραγματοποίησαν ένα σύνολο δραστηριοτήτων που περιλάμβανε έρευνα του πολιτισμικού και κοινωνικού περιβάλλοντος και δράσεις προσφοράς στα ορεινά χωριά.

Μετά την ολοκλήρωση της ορεινής ανίχνευσης, όλοι οι συμμετέχοντες της ΕΛΠΙΔΑΣ 2022 συγκεντρώθηκαν στο Καταφύγιο Οίτης. Το πρόγραμμα ήταν γεμάτο παιχνίδια περιπέτειας, ορεινή ποδηλασία, snorkeling, δράσεις επαγγελματικού προσανατολισμού, ευαισθητοποίησης επί των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ισότητας, φεστιβάλ χορού, φαγητού, θεάτρου και βέβαια παραδοσιακό Ρουμελιώτικο γλέντι.

Τέλος, το Πράσινο Χωριό της Ελπίδας φιλοξένησε ΜΚΟ που ασχολούνται με το περιβάλλον. Οι Ανιχνευτές που το επισκέπτονταν, συμμετείχαν στα βιωματικά εργαστήρια και τις δραστηριότητες που είχαν ετοιμάσει με ιδιαίτερη φροντίδα η ANIMA, το WWF, με υποστηρικτικό υλικό και η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής Οίτης – Παρνασσού.


Καθημερινά οι Ανιχνευτές δημιουργούσαν με τα χέρια, το μυαλό και τη φαντασία τους, έπαιξαν, έμαθαν, δημιούργησαν νέες φιλίες, γέμισαν εμπειρίες και εικόνες, που θα τους συντροφεύουν στο μέλλον!

Την Παρασκευή 12/8, πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης της ΕΛΠΙΔΑ 2022. Μια μεγάλη γιορτή στην οποία συμμετείχαν με πολύ κέφι και ενθουσιασμό οι Ανιχνευτές, εκπρόσωποι Μ.Κ.Ο., ο κ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου, Έφορος Κλάδου Ανιχνευτών του Σώματος Προσκόπων Κύπρου και η κ. Κλέμον Μπόλε, Έφορος του κλάδου μεγάλων οδηγών, του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, τα ενήλικα στελέχη και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.)

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και συμμετέχει στον Παγκόσμιο Οργανισμό της Προσκοπικής Κίνησης, με εκατομμύρια μέλη σε όλο τον κόσμο, χωρίς καμία διάκριση φυλής, γλώσσας, θρησκείας, εθνικότητας. Σκοπός του είναι η διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων με την προσκοπική μεθοδολογία, στην οποία περιλαμβάνονται η υπαίθρια ζωή, το ομαδικό παιχνίδι, η αυτενέργεια και η αυτό-εκπαίδευση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κοινωνική οργάνωση στην Ελλάδα, αριθμώντας σήμερα περισσότερα από 20.000 μέλη σε όλη τη χώρα. Το Σ.Ε.Π. που ιδρύθηκε το 1910 από τον Αθανάσιο Λευκαδίτη κι από τότε έχει αδιάλειπτη παρουσία και συστηματική προσφορά στην ελληνική κοινωνία. Είναι μια κίνηση για τους σημερινούς νέους, τους αυριανούς πολίτες, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις προκρίνοντας την ενεργό συμμετοχή και την ανάληψη πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ