ΕΕ – ΗΒ: Το ΕΚ υπέρ της επίτευξης συμφωνίας, χαιρετίζει τις ετοιμασίες για κάθε ενδεχόμενο

«Επιθυμούμε αμοιβαιότητα και ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Τίποτα περισσότερο, τίποτε λιγότερο», δήλωσε ο κ. Barnier.

ΣΎΝΟΔΟΣ ΟΛΟΜΈΛΕΙΑΣ

Ευκταία η επίτευξη συμφωνίας για τη σχέση ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά ο κοινοβουλευτικός έλεγχος απαιτεί χρόνο, τόνισαν οι ευρωβουλευτές σε συζήτηση την Παρασκευή.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής. Maroš Šefčovič και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Michel Barnier, σχεδόν όλοι οι ομιλητές τόνισαν ότι το Κοινοβούλιο προτιμά να υπογράψει συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά όχι με τίμημα να τεθεί σε κίνδυνο η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς. Εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προσεχή ψηφοφορία της Παρασκευής σχετικά με τα μέτρα έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο των ετοιμασιών για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας. Οι ομιλητές τόνισαν ότι η πρόταση της ΕΕ για τη συμφωνία είναι άνευ προηγουμένου όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής της και την προσφορά της για μηδενικούς δασμούς και ποσοστώσεις, αλλά σε αντάλλαγμα το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να τηρεί τους κανόνες περί θεμιτού ανταγωνισμού. Υπενθύμισαν επίσης ότι η υπερβολικά σύντομη προθεσμία για τη διαπραγμάτευση μιας τέτοιας μη προκαθορισμένης συμφωνίας είχε οριστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο. Συμφωνώντας με όσα είχε δηλώσει νωρίτερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Michel Barnier, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να δοθεί στον αλιευτικό στόλο της ΕΕ απρόσκοπτη πρόσβαση στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου. Αρκετά μέλη του ΕΚ χαιρέτισαν την επίτευξη συμφωνίας που εγγυάται, μεταξύ άλλων, τα δικαιώματα των πολιτών και την ειρήνη στη νήσο της Ιρλανδίας, ήδη από την Πέμπτη. Επανέλαβαν επίσης ότι, σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία μετά την προθεσμία της 20ής Δεκεμβρίου που έθεσαν οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων την Πέμπτη, το Κοινοβούλιο δεν πρόκειται να είναι σε θέση να εξετάσει ενδελεχώς τη συμφωνία και να αποφασίσει σχετικά με την έγκρισή της για να τεθεί σε ισχύ την 1 Ιανουαρίου 2021. Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη τη συζήτηση: μέρος Α’ και μέρος Β’. Για μεμονωμένες παρεμβάσεις, κάντε «κλικ» στο αντίστοιχο όνομα. Maroš Šefčovič, αντιπρόεδρος της ΕπιτροπήςMichel Barnier, επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕDavid McAllister (ΕΛΚ, Γερμανία), επικεφαλής της ομάδας συντονισμού για το ΗΒIratxe García Pérez (Σοσιαλιστές, Ισπανία)Nathalie Loiseau (Renew, Γαλλία)Nicolas Bay (ID, Γαλλία)Philippe Lamberts (Πράσινοι, Βέλγιο)Derk Jan Eppink (Συντηρητικοί, Ολλανδία)Martin Schirdewan (Αριστερά, Γερμανία)Fabio Massimo Castaldo (Μη Εγγεγραμμένο Μέλος, Ιταλία)
Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ