Διήμερο εκδηλώσεων της ActionAid για την ορατότητα των γυναικών

H ActionAid διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων στις 24 και 25 Οκτωβρίου στη Βιβλιοθήκη της Βουλής (πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο),με ομιλίες, εργαστήρια και streetart για τις ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών στην πόλη. Κεντρική ομιλήτρια η βρετανίδα συγγραφέας του βιβλίου «Αόρατες Γυναίκες», Caroline Criado Perez!

Το διήμερο ξεκινάει τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στις 18:00 με τη διάλεξη της βρετανίδας συγγραφέα και δημοσιογράφου Caroline Criado Perez, βραβευμένη για το έργο της σε ζητήματα ισότητας και πολυπολιτισμικότητας. Το βιβλίο της «Αόρατες Γυναίκες» ήταν επί 16 εβδομάδες στη λίστα των best seller των Sunday Times. Μετά τη διάλεξη θα ακολουθήσει σύντομη παρουσίαση του προγράμματος για την οπτική του φύλου στους δημόσιους προϋπολογισμούς (GREAT Budgeting), που σκοπό έχει την ενεργοποίηση διαύλων επικοινωνίας ΟΤΑ και πολιτών, τη συνηγορία σε τοπικό επίπεδο για την προώθηση των ιδεών και των προτάσεων των πολιτών αλλά και τη συνεργασία φορέων της κοινωνίας των πολιτών για την προώθηση των συμμετοχικών διαδικασιών. Το πρόγραμμα GREAT Budgeting υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας και τους δήμους Αθηναίων και Καρδίτσας.

Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο από την ερευνητική ομάδα Urbana με θέμα «Ο δημόσιος χώρος από την οπτική του φύλου». Σε αυτό θα αναλυθούν οι παράγοντες που διαμορφώνουν τις έμφυλες εμπειρίες στον δημόσιο χώρο, ενώ θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των βιωματικών χαρτογραφήσεων που υλοποιήθηκαν με τη συμμετοχή γυναικών ωφελουμένων του Κέντρου Κοινότητας της ActionAid στον Κολωνό το φθινόπωρο του 2021. Η δράση θα ολοκληρωθεί με έναν περίπατο (walkthrough) στη γειτονιά.

Παράλληλα, και τις δύο μέρες, θα υπάρχουν έργα στους δρόμους του Κολωνού με απεικονίσεις 10+1 γυναικών που έζησαν στον Κολωνό, σε μια παρέμβαση για το γεγονός ότι εννιά στα δέκα ονόματα των δρόμων και των μνημείων στην Αθήνα είναι ανδρικά ενώ οι γυναικείες αναπαραστάσεις σχεδόν ανύπαρκτες.

Οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στη βιβλιοθήκη της Βουλής (πρώην Καπνεργοστάσιο, Λένορμαν 218) στο πλαίσιο του προγράμματος GREAT Budgeting (Gender Responsive, Accountable and Transparent Budgeting), το οποίο εντάσσεται στη δράση της ActionAid για την ενδυνάμωση των γυναικών. Η είσοδος και για τις δύο μέρες είναι ελεύθερη και απευθύνεται σε πολίτες ,εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και σε εργαζόμενες και εργαζομένους και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η αίθουσα της βιβλιοθήκης της Βουλής έχει παραχωρηθεί δωρεάν στην ActionAid για το διήμερο των εκδηλώσεων.

Είσοδος με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

Το έργο «GenderResponsive, AccountableandTransparent (GREAT) Budgeting» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Activecitizensfund, με φορέα υλοποίησης την ActionAid και εταίρους το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας και τους δήμους Αθηναίων και Καρδίτσας.

Το πρόγραμμα Activecitizensfund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEAGrants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Activecitizensfund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ