🔹23 Ιανουαρίου – Γιορτή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω 🔹 🚶🚶‍♀️ Με αφορμή τον σημερινό εορτασμό, επισκεπτόμαστε την Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω #greekculturalheritage #μνημείο #Μονή #μοναστήρι #ΥΠΠΟΑ #ΕΣΠΑ #UNESCO #MinCultureGr #Άγιος_Διονύσιος #culture #culturalheritage #monument #Greece #Όλυμπος #Olympus #monastery #Πιερία

🔹23 Ιανουαρίου – Γιορτή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω 🔹
🚶🚶‍♀️ Με αφορμή τον σημερινό εορτασμό, επισκεπτόμαστε την Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω #greekculturalheritage
⛪ Πρόκειται για κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο #μνημείο με παμβαλκανική ακτινοβολία και από τις ιστορικότερες Μονές της Μακεδονίας. Η οικουμενική του διάσταση προσελκύει πλήθος προσκυνητών- επισκεπτών.
📍 Βρίσκεται στη χαράδρα του Ενιπέα, σε οχυρό πλάτωμα με βραχώδες υπέδαφος εμπλουτισμένου από πηγές νερού και σε υψόμετρο 850 μ.
➡ Η #Μονή του Αγίου Διονυσίου ιδρύεται ως Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή στις αρχές του 16ου αιώνα από τον Άγιο Διονύσιο σύμφωνα με τουρκικό έγγραφο της 17/26 Απριλίου 1542 που βρίσκεται στην κατοχή της Μονής.
➡ Ενδυναμώθηκε οικονομικά στην περιοχή του Ολύμπου έχοντας στην κατοχή της μετόχια, υδρόμυλους, ποίμνια, την εκμετάλλευση του δάσους, σημαντική βιβλιοθήκη,(δεν υπάρχει σήμερα) και σκευοφυλάκιο με εξαίρετης αξίας σκεύη και άμφια μέρος από τα οποία σώζεται στη «Σκἀλα» μετόχι της Μονής στο Λιτόχωρο.
➡ Το #μοναστήρι επλήγη από πυρκαγιές, το 1750, το 1790, μέσα στον 19ο αιώνα, συνδεόμενες με την Επανάσταση του 1821 και η τελευταία το 1943 από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
➡ Κεντρικός πυρήνας της Μονής είναι το μεγάλο Καθολικό και περιγράφεται από τον Γεννάδιο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, ως σταυροειδής, εγγεγραμμένος, πεντάτρουλλος.
➡ Ανήκει στον Αθωνίτικο τύπο με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι δεν έχει τυπικαριά όπως συνέβαινε με τα Καθολικά του Αγίου Όρους, αλλά παρεκκλήσια.
➡ Διαθέτει τέσσερα παρεκκλήσια. Στο μεγαλύτερο σε διαστάσεις το ΒΔ, βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Διονυσίου.
ℹ Τα τελευταία χρόνια το #ΥΠΠΟΑ έχει προβεί σε ενέργειες Στερέωσης και Αποκατάστασης της Βόρειας Πτέρυγας που επαναλειτουργεί, του Καθολικού, της Νότιας πτέρυγας, των Κελλιών, και ενίσχυση της θεμελίωσης της Νότιας και Δυτικής Πτέρυγας.
Σήμερα εξελίσσεται από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, έργο αποκατάστασης του Κωδωνοστασίου, της Δυτικής Πτέρυγας και του Ηγουμενείου με σκοπό να καταστεί λειτουργικό για την μοναστική Κοινότητα. Το έργο έχει ενταχθεί στο #ΕΣΠΑ 2014-2020.
👉 Θυμίζουμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής προχώρησαν στην υποβολή του προκαταρκτικού φακέλου για την υποψηφιότητα του Ολύμπου για την ένταξή του στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της #UNESCO.
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας


#MinCultureGr #Άγιος_Διονύσιος #culture #culturalheritage #monument #Greece #Όλυμπος #Olympus #monastery #Πιερία

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ