🌏Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2023🎭 🎭Στις 27 Μαρτίου η παγκόσμια θεατρική κοινότητα γιορτάζει την «τέχνη του βιώματος», το #θέατρο και την διαχρονική κοινωνική απήχησή του. Με αφορμή αυτή την ημέρα, γυρνάμε πίσω στην #Aρχαία_Ελλάδα, την κοιτίδα του σύγχρονου θεάτρου και τις αλληγορικές εκφάνσεις του. 🔷ΤΟ #ΕΚΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ🔷 📍 Από το Αρχαιολογικό #Μουσείο Θάσου 📸 Μαρμάρινο τραγικό προσωπείο που απεικονίζει το πρόσωπο ενός τυφλού γενειοφόρου ηλικιωμένου άνδρα

🌏Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2023🎭
🎭Στις 27 Μαρτίου η παγκόσμια θεατρική κοινότητα γιορτάζει την «τέχνη του βιώματος», το #θέατρο και την διαχρονική κοινωνική απήχησή του.
Με αφορμή αυτή την ημέρα, γυρνάμε πίσω στην #Aρχαία_Ελλάδα, την κοιτίδα του σύγχρονου θεάτρου και τις αλληγορικές εκφάνσεις του.
🔷ΤΟ #ΕΚΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ🔷
📍 Από το Αρχαιολογικό #Μουσείο Θάσου
📸 Μαρμάρινο τραγικό προσωπείο που απεικονίζει το πρόσωπο ενός τυφλού γενειοφόρου ηλικιωμένου άνδρα
📆 Χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 4ου αι. π.Χ.
ℹ️ Εντάσσεται στο σύνταγμα αγαλμάτων που κοσμούσε ένα σημαντικό χορηγικό μνημείο στο Ιερό του Διονύσου στη Θάσο. Πρόκειται για μια μνημειακή κατασκευή σε μορφή πρόστυλου ναού, στο βάθος του οποίου βρισκόταν η αψιδωτή βάση όπου έστεκε ο θεός προστάτης του θεάτρου, Διόνυσος, και η συνοδεία του: αλληγορικές απεικονίσεις των διαφόρων ειδών του θεάτρου, η #Τραγωδία, η Κωμωδία, ο Διθύραμβος και ο Νυχτερινός, ταυτισμένες χάρη στις επιγραφές που σώζονται στη βάση.
⚒ Από το σύνταγμα αυτό σώθηκε η κεφαλή του Διονύσου, έξοχο δείγμα της πλαστικής του β΄ μισού του 4ου αι. π.Χ., η ακέφαλη Κωμωδία και το προσωπείο που πιθανόν κρατούσε στο χέρι της η Τραγωδία.
Το φαλακρό κρανίο, οι ρυτίδες του μετώπου, οι σακούλες κάτω από τα μάτια του, τα βαθουλωμένα μάγουλά του έχουν συλληφθεί και αποτυπωθεί με έναν ρεαλισμό σχεδόν εξπρεσιονιστικό και παραπέμπουν σε τραγικές μορφές, όπως ο Τειρεσίας, ή ο Οιδίποδας.

🕣 Ωράριο Λειτουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου Θάσου
1η Νοεμβρίου -31 Μαρτίου: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 08:30-15:30
1η Απριλίου -31 Οκτωβρίου: Καθημερινά 08:00-20:00
💶 1η Νοεμβρίου -31 Μαρτίου: γενική είσοδος 2 ευρώ
💶 1η Απριλίου -31 Οκτωβρίου: κανονικό εισιτήριο 4 ευρώ, μειωμένο 2 ευρώ
☎️ Πληροφορίες: 25930 22180
https://www.efakav.gr/
#MinCultureGr #ΠαγκόσμιαΗμέραΘεάτρου #WorldTheatreDay #theatre #art #worldtheatreday23 #culture #culturalheritage #Greece #Thasos #Θάσος #archaeologicalmuseum #museum #ticket #Τραγωδία #Μουσείο #ΕΚΘΕΜΑ #Aρχαία_Ελλάδα #θέατρο

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ