Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής και Σ.Ε.Π.

16 Μαΐου 2023

Η ανάγκη εδραίωσης της συνεργασίας, της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής (φορέα διαχείρισης και εποπτείας του συνόλου των Σωφρονιστικών Καταστημάτων της Χώρας) και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων(Σ.Ε.Π.) επισφραγίστηκε, σήμερα 16 Μαΐου 2023, με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας αφορά στην επαφή των ανήλικων και νεαρών ενήλικων κρατουμένων με τον Προσκοπισμό και τις Αρχές του, αλλά και η ταυτόχρονη παροχή εκπαίδευσης και μεταφορά βασικής τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων στους εργαζόμενους των Σωφρονιστικών Καταστημάτων από τα Ενήλικα Στελέχη του Σ.Ε.Π.

Στόχος η συμβολή του Σ.Ε.Π. στις δράσεις αντεγκληματικής πολιτικής της Ελληνικής Πολιτείας, η παροχή μέσων και εμπειριών σε νέους με παραβατική συμπεριφορά με σκοπό την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία, η συμβολή στην υλοποίηση του παιδαγωγικού – εκπαιδευτικού προγράμματος του Σ.Ε.Π.

Τα αντικείμενα Συνεργασίας είναι:

  • Η δημιουργία και κατασκευή βιβλιοθήκης για το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου
  • Η εκπαίδευση των στελεχών των Σωφρονιστικών Καταστημάτων από εκπαιδευτές του Σ.Ε.Π., σε θέματα όπως η διαχείριση ομάδων, μέθοδοι μη τυπικής βιωματικής εκπαίδευσης κ.ά.
  • Η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους κρατούμενους εντός των Σωφρονιστικών Καταστημάτων
  • Η εικαστική παρέμβαση των χώρων εντός των Σωφρονιστικών Καταστημάτων
  • Οι Καλλιτεχνικές δραστηριότητες (μουσικές βραδιές, αφιερώματα, εκθέσεις ζωγραφικής)
  • Η παραχώρηση του οικοπέδου των παλαιών κατασκηνώσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης στον Άγιο Ανδρέα Αττικής στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, με σκοπό να φιλοξενούνται εκεί προσκοπικές δραστηριότητες

Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Κωνσταντίνος Γ. Παπαθανασίου και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Σ.Ε.Π. κ. Κωνσταντίνος Τάτσης

Ο κ. Παπαθανασίου και ο κ. Τάτσης εξέφρασαν την σημασία της συνεργασίας αυτής, ιδιαίτερα για την πληθυσμιακή ομάδα των ανήλικων κρατουμένων και δεσμεύτηκαν να συσφίξουν την σχέση μεταξύ των δύο φορέων περαιτέρω, έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν περισσότερες προσκοπικές δράσεις και πρωτοβουλίες στο μέλλον, οι οποίες θα ωφελούν το σύνολο των κρατουμένων στα Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας.

Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.)

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και συμμετέχει στον Παγκόσμιο Οργανισμό της Προσκοπικής Κίνησης, με εκατομμύρια μέλη σε όλο τον κόσμο, χωρίς καμία διάκριση φυλής, γλώσσας, θρησκείας, εθνικότητας. Σκοπός του είναι η διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων με την προσκοπική μεθοδολογία, στην οποία περιλαμβάνονται η υπαίθρια ζωή, το ομαδικό παιχνίδι, η αυτενέργεια και η αυτό-εκπαίδευση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κοινωνική οργάνωση στην Ελλάδα, αριθμώντας σήμερα περισσότερα από 20.000 μέλη σε όλη τη χώρα. Το Σ.Ε.Π. που ιδρύθηκε το 1910 από τον Αθανάσιο Λευκαδίτη κι από τότε έχει αδιάλειπτη παρουσία και συστηματική προσφορά στην ελληνική κοινωνία. Είναι μια κίνηση για τους σημερινούς νέους, τους αυριανούς πολίτες, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις προκρίνοντας την ενεργό συμμετοχή και την ανάληψη πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ