Σύσκεψη για τον καλύτερο συντονισμό υγειονομικών αρχών και ελεγκτικών μηχανισμών μετά την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων στη Λάρισα, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με τη συμμετοχή του αναπληρωτή Διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Γιώργου Αποστολίνα, του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Γρηγόριου Βλαχάκη, των Αντιπεριφερειαρχών Χρήστου Καλομπάτσιου, Νίκου Λιούπα και Γιώργου Λαδόπουλου, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και Γενικού Γραμματέα του ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Βασίλειου Πινακά, του Περιφερειακού Συμβούλου και διευθυντή της ΜΕΘ Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Απόστολου Κομνού και της επικεφαλής των ΚΟΜΥ στη Θεσσαλία Ράνιας Πινακά. Συμμετείχε ακόμη μέσω τηλεδιάσκεψης ο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε τα εξής:
«Ο ιός covid 19 εξαπλώνεται και διατηρεί αφανής εστίες μετάδοσης παντού . Είναι ένας αόρατος εχθρός που κυκλοφορεί ελεύθερος. Χωρίς το δημόσιο αγαθό της υγείας όλα τελούν υπό αίρεση. Εργασία και ζωή, ευημερία και ζωή. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα λεπτό νήμα μεταξύ της προφύλαξης και της εργασίας. Αλλά πρέπει να δώσουμε ο καθένας και η καθεμιά τον καλύτερο εαυτό μας για να διατηρήσουμε τη ζωή μας και να επαναφέρουμε την κανονικότητα. Ο δρόμος για την επιστροφή της κανονικότητας είναι δύσκολος, ανηφορικός και μακρύς. Η αναστάτωση που προκαλεί ο covid – 19 στις ζωές των ανθρώπων και στις οικονομίες μπορεί να περιοριστεί όταν συνδυάζονται τα μέτρα προστασίας, ο έγκυρος εντοπισμός (ιχνηλάτηση) και η ανταπόκριση στην αντιμετώπιση των λοιμόξεων. Τα μέτρα προστασίας είναι σύμβολο αλληλεγγύης. Ουδείς άτρωτος. Μάσκα, απόσταση, καθαριότητα και προσωπική υγιεινή.
Συνεργαζόμαστε με τα νοσοκομεία, τους Ιατρικούς Συλλόγους, τους γιατρούς, τις ΚΟΜΥ, τον ΕΟΔΥ, την πανεπιστημιακή κοινότητα, την 5η ΥΠΕ και τους δήμους ενώνουμε τις δυνάμεις για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το βαθμό διάδοσης του covid 19. Ήδη γίνονται έλεγχοι παντού στις λαϊκές αγορές και στα καταστήματα. Γίνεται αναδιοργάνωση για την αντιμετώπιση της κατάστασης γιατί έχει αλλάξει η δυναμική εξάπλωσης. Τις επόμενες μέρες πραγματοποιείται σύσκεψη των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση, στην ιχνηλάτηση και στον έλεγχο καθώς μας ανησυχεί η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας λειτουργούν καλά οι δομές του ΕΟΔΥ γιατί πραγματοποιούνται πολλές και στοχευμένες ιχνηλατήσεις. Αλλά στις ιχνηλατήσεις χρειάζεται η βοήθεια των ανθρώπων λέγοντας την αλήθεια. Βρισκόμαστε σε μια έξαρση της κατάστασης και απαιτείται το σύστημα δημόσιας υγείας να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί. Γιατί τα νοσοκομεία είναι και για ήπιες μορφές κορωνοϊού και για δύσκολες μορφές που διασωληνώνονται αλλά είναι και για περιπτώσεις νοσηλείας σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Τα κρεβάτια δεν είναι απεριόριστα. Γι’ αυτό με τη μείωση της ροής της διάδοσης αυξάνουμε τη χωρητικότητα των νοσοκομείων.
Τα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας αλλά και το πρώην ΙΚΑ στο Βόλο πρόκειται να λαμβάνουν δείγματα και να κάνουν διαγνωστικά τεστ covid -19 (ίσως και rapid test) μετά τη συνεργασία με το Διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Φώτη Σερέτη. Βρισκόμαστε σε μια συνεχή εγρήγορση για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Είναι υπόθεση όλων μας να βοηθήσουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς. τους συνανθρώπους και τις οικογένειες μας».
Από την πλευρά του ο Διευθυντής ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Απόστολος Κομνός δήλωσε τα εξής:
«Είδαμε με στενοχώρια της τελευταίες μέρες να αυξάνονται τα κρούσματα θετικών στο κορωνοιό ασθενών στα νοσοκομεία της πόλης μας. Ενώ αυξάνεται ο αριθμός των νοσηλευομένων στις κλίνες covid 19 όπως στις ΜΕΘ. Αυτό αποτελεί ερέθισμα για να ξεκινήσουν κάποιες διαδικασίες ενημέρωσης των πολιτών για τη τήρηση των μέτρων προστασίας. Τήρηση αποστάσεων, πλύσιμο χεριών και η χρήση μάσκας. Η χρήση μάσκας πρέπει να τηρείται παντού και σε κλειστούς και σε ανοικτούς χώρους. Αυτά πρέπει να τηρηθούν για να μην έχουμε άσχημες καταστάσεις στα νοσοκομεία της πόλης μας».
Με χρηματοδότηση 669.532 ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020. Ενισχύεται με 10 νέα σύγχρονα ασθενοφόρα το ΕΚΑΒ στη Θεσσαλίας.
Με 10 νέα ασθενοφόρα, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020, εξοπλίζεται το επόμενο διάστημα το ΕΚΑΒ για να καλυφθούν οι ανάγκες του στη Θεσσαλία. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας έδωσε την έγκριση για την υπογραφή της σύμβαση του έργου προϋπολογισμού ποσό 669.352 ευρώ. Δικαιούχος του έργου είναι το ΕΚΑΒ.
«Σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΕΚΑΒ και την Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 εξοπλίζουμε το ΕΚΑΒ στη Θεσσαλία με 10 νέα σύγχρονα ασθενοφόρα. Εντάξαμε στο ΈΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 τον Ιούνιο του 2017 και η σύμβαση υπογράφεται σήμερα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ λέει ο ελληνικός λαός» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης έχουμε σχεδιάσει μέσα από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας τη χρηματοδότηση έργων προμήθειας εξοπλισμού ύψους 8 εκατ. ευρώ. και κάνω έκκληση στις διοικήσεις των Νοσοκομείων να τρέξουν γρήγορα για την προμήθεια του αναγκαίου ιατροτεχνικού εξοπλισμού. Η εποχή είναι αναθεωρητική και χρειαζόμαστε ταχύτητα, αυτοματισμό και απλοποίηση των διαδικασιών για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων που υπηρετούν τον άνθρωπο»
Τι αφορά το έργο
Η εν λόγω σύμβαση αφορά στην προμήθεια δέκα (10) ασθενοφόρων οχημάτων τύπου «B» για τις ανάγκες του Ε.Κ.Α.Β. στη Θεσσαλία. Πρόκειται για 10 οχήματα «VAN’» κλειστού τύπου που πληρούν τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών προτύπων CEN EN 1789 για ασθενοφόρα τύπου «Β». Το ασθενοφόρο τύπου «Β» έχει την δυνατότητα βασικής υποστήριξης ζωτικών λειτουργιών και διακομιδής του πάσχοντος και δυνητικά (σε έκτακτες περιστάσεις) μεταφορά και υποστήριξη δύο ασθενών.
Διασφαλίζονται επιπροσθέτως οι μικρότερες δυνατές εξωτερικές διαστάσεις που καθιστούν τα οχήματα ευέλικτα στην κίνηση σε πόλεις. Τέλος, διαθέτουν επαρκή ισχύ κινητήρα για να ανταποκρίνονται στις λειτουργικές τους ανάγκες.
Ο εξοπλισμός τους αποτελείται ενδεικτικά από: Φορείο ασθενούς, Ειδική ηλεκτρική βάση φορείου, Εφεδρικό (σπαστό) φορείο ασθενούς, Φορείο πολυτραυματία (scoop), Κάθισμα μεταφοράς ασθενούς, Στρώμα κενού, Σανίδα ακινητοποίησης πολυτραυματία, Παροχές Οξυγόνου, Φορητή παροχή Οξυγόνου, Συσκευή Τεχνητού Αερισμού (AMBU) με τα παρελκόμενά της, Φορητή Ηλεκτρική Αναρρόφηση, Πιεσόμετρο χειροκίνητο, Παλμικό Οξύμετρο, Στηθοσκόπιο, Διαγνωστικός φωτισμός, Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής (AED), Ειδική Βαλίτσα Πρώτων Βοηθειών,κλπ.