Παλιός παίκτης σε νέο κόσμο: Αφυπνίζεται η γεωπολιτική Ευρώπη? Τριήμερο Συνέδριο Μεθοδολογίας της Έρευνας ESDC – Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Η Διδακτορική Σχολή για την Ασφάλεια και την Άμυνα του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας (European Security and Defence College) της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, οργάνωσε το τριήμερο Συνέδριο Μεθοδολογίας της Έρευνας με τίτλο «An Old Player amidst a New World: The awakening of a Geopolitical Europe?” στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Λασκαρίδη και του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Σε αυτό συμμετείχαν διδακτορικοί φοιτητές της Σχολής και του Πανεπιστημίου Πειραιώς, μεταπτυχιακοί φοιτητές, και ερευνητές.

Η Πρόεδρος της Διδακτορικής Σχολής, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιώς Φωτεινή Ασδεράκη, παρουσίασε τις δράσεις της Διδακτορικής Σχολής και ανέλυσε την έννοια της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας. Ο κεντρικός ομιλητής, Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας και πρώην Επίτροπος (2014-19) Χρήστος Στυλιανίδης παρουσίασε τις διάφορες διαστάσεις των σύγχρονων απειλών ασφαλείας καθώς και την ανάδειξη της Ελλάδας ως κόμβο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) και του rescEU για τη ΝΑ Μεσόγειο. Ο Υποπτέραρχος (Ι) Γ. Κυριάκου (Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ), ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο παρουσίασε τα ζητήματα ασφαλείας της περιοχής της ΝΑ Μεσογείου και αναφέρθηκε στη θέση της Ελλάδας για την ενίσχυση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Το διεπιστημονικό Συνέδριο με 25 ομιλητές από την ΕΕ και την Ελλάδα ασχολήθηκε τόσο με ένα εκτεταμένο εύρος σύγχρονων ζητημάτων πολιτικής όσο και με ζητήματα έρευνας και μεθοδολογίας στον τομέα των ευρωπαϊκών σπουδών και σπουδών ασφαλείας.

Τα πορίσματα του Συνεδρίου αναδεικνύουν ότι η Ευρωπαική Ένωση καλείται να ανταπεξέλθει σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, όπου ο μόνος τρόπος για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ετοιμότητάς της είναι η περαιτέρω ολοκλήρωση στον τομέα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ).

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ