ATTICANEWS.GR

Member Area
ΥΓΕΙΑ
Η σωστή διατροφή σε ασθενείς με αρθρίτιδα ...της Kλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος
News - ΥΓΕΙΑ
Κυριακή, 07 Μάιος 2017 11:08

Η σωστή διατροφή σε ασθενείς με αρθρίτιδα

...της Kλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγοςmedlabnews.gr

el-origen-insospechado-de-la-dolorosa-e-incurable-artritis-reumatoide
 
 
Η αρθρίτιδα είναι κοινό σύμπτωμα πολλών ασθενειών. Χαρακτηρίζεται από πόνο στην κίνηση ή στην ψηλάφηση των αρθρώσεων. Οι αρθρώσεις μπορεί να παρουσιάζουν σημεία φλεγμονής όπως ερυθρότητα, οίδημα μαλακών μορίων, υπερτροφία του αρθρικού θύλακα και αύξηση των αρθρικού υγρού. Μπορεί να προσβάλει οποιαδήποτε άρθρωση, αλλά πιο συχνά τον καρπό και τα δάχτυλα.

 

Οι μελέτες που διερευνούν τη συμβολή της δίαιτας στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας μπορούν να ταξινομηθούν σε εκείνες που αξιολογούν την επίδραση συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών και σε εκείνες που αξιολογούν συγκεκριμένα διατροφικά πρότυπα- ειδικές δίαιτες.
Οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα φαίνεται να ωφελούνται από τη διαιτητική αντιμετώπιση η οποία έχει φανεί ότι βελτιώνει την πορεία της νόσου αλλά μπορεί παράλληλα να δρα ανακουφιστικά στην λαμβάνουσα φαρμακευτική αγωγή. Ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα θα πρέπει να εξασφαλίζουν μέσω της διατροφής τους επάρκεια θρεπτικών συστατικών ενώ παράλληλα η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους είναι σημαντική.
Το αυξημένο σωματικό βάρος μπορεί μόνο να επηρεάσει αρνητικά καθώς επιβαρύνονται οι αρθρώσεις και κυρίως τα ισχία, τα γόνατα και οι αστράγαλοι. Η πίεση στα γόνατα για παράδειγμα είναι πέντε με  έξι φορές μεγαλύτερη από το βάρος του σώματος μας όταν περπατάμε και  μια μικρή ακόμα αύξηση  του σωματικού βάρους για να  αυξάνει σημαντικά τη φόρτιση του γόνατος προκαλώντας οστεοαρθρίτιδα.
 
Έρευνες έχουν δείξει ότι αυξημένο λίπος στο σώμα προκαλεί αύξηση των παραγόντων φλεγμονής και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα που είναι ήδη αυξημένος στους ασθενείς που πάσχουν από  Ρευματοειδή Αρθρίτιδα ή Λύκο για παράδειγμα.
 
Μία δίαιτα θα πρέπει να προσαρμόζεται βάση της φαρμακευτικής
αγωγής, να καλύπτει τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά για την υγεία των οστών και να εξασφαλίζει την λειτουργικότητα των ασθενών ενώ πολύ σημαντική κρίνεται και η κατάλληλη διατροφική παρέμβαση που θα περιορίζει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις και το οξειδωτικό στρες.
 
 
Φαίνεται πως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όσον αφορά την διατροφική προσέγγιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας έχει στραφεί στην κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών οξέων με σκοπό να ελεγθεί η υπόθεση ότι τα ω-3 λιπαρά ασκούν θετική επίδραση στην βελτίωση αλλά και προκειμένου να διερευνηθεί ο λόγος ω-6/ ω-3 λιπαρά οξέα αλλά και ο ρόλος αυτού.
Υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ρόλο και τη σημασία των ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στη μείωση της φλεγμονής και την ανακούφιση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα ενώ η λήψη ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων έχει αποδειχθεί με ποιους μηχανισμούς δρα προστατευτικά στην θεραπεία της νόσου.
 
 
Τα Ιχθυέλαια (Ω3,Ω6) επηρεάζουν σημαντικά και  είναι ιδιαίτερα ευεργετικά στη φλεγμονώδη αρθρίτιδα και στον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο καθώς προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία.
Μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ιχθυελαίου ή/και ελαιόλαδου σε ασθενείς με ΡΑ συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση της κατάστασης υγείας τους και συγκεκριμένα στη μείωση του πόνου των αρθρώσεων, της διάρκειας της πρωινής δυσκαμψίας-που αποτελεί σύνηθες και καθημερινό πρόβλημα αυτών των ασθενών-, και της κούρασης. Οι ασθένειες που λάμβαναν και ιχθυέλαιο αλλά και ελαιόλαδο φάνηκε να επιτυγχάνουν την επιθυμητή βελτίωση πιο σύντομα εν συγκρίσει με αυτούς που λάμβαναν μόνο ιχθυέλαιο.
Μελέτες που δοκίμασαν τη χορήγηση συμπληρώματος μιας αντιοξειδωτικής ουσίας έχουν αντικρουόμενα ευρήματα και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έδειξαν κάποια μείωση στην ενεργότητα της νόσου . Ανοιχτό είναι επομένως το ενδεχόμενο να επωφελούνται οι ασθενείς από κάποιο συμπλήρωμα που θα περιέχει συνδυασμό αντιοξειδωτικών ή από την διαιτητική κατανάλωση που θα τους παρέχει αντιοξειδωτικά σε ποσότητες μεγαλύτερες από τις συνιστώμενες.
Η Ουρική Αρθρίτιδα, επηρεάζεται άμεσα από τη διατροφή. Η Ουρική Αρθρίτιδα οφείλεται σε αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέως που ο οργανισμός αδυνατεί να αποβάλει. Το ουρικό οξύ συσσωρεύεται σταδιακά στις αρθρώσεις και προκαλεί φλεγμονή ή ακόμα και καταστροφή στην άρθρωση ενώ μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβες στους νεφρούς. Το ουρικό οξύ παράγεται από τις πουρίνες ,χημικές δομές που προέρχονται από το φυσικό θάνατο των κυττάρων του οργανισμού. Εντούτοις, ουσίες όπως το αλκοόλ και η μπίρα  επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα των πουρινών . Τροφές πλούσιες σε πουρίνες(εντόσθια, αντζούγιες, σαρδέλες κ.ά.) είναι επίσης καλό να αποφεύγονται όταν κανείς έχει υψηλά επίπεδα ουρικού ή πάσχει από ουρική αρθρίτιδα. Το αυξημένο σωματικό βάρος επίσης επηρεάζει αρνητικά και είναι σημαντικό να επιτευχθεί μείωση, ωστόσο η μείωση πρέπει να είναι σταδιακή διότι καταστάσεις όπως νηστεία ή ασιτία μπορεί να προκαλέσουν κρίση αρθρίτιδας.
 
Ασθενείς που λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα είναι σημαντικό να ακολουθούν ανάλογη δίαιτα. Ασθενείς, για παράδειγμα πού λαμβάνουν κορτιζόνη πρέπει να αποφεύγουν γλυκά και αλμυρά και πρέπει να λαμβάνουν ικανοποιητικά επίπεδα Ασβεστίου και Βιταμίνης D. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση γερών οστών ενώ η Βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και την εναπόθεση του στα οστά. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα ενώ η Βιταμίνη D παράγεται κυρίως από τον οργανισμό με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας αλλά μπορεί να προσληφθεί και από τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια.   

http://medlabgr.blogspot.com/2012/03/blog-post_15.html

 
Κακοήθεις όγκοι του δέρματος. Χαρακτηριστικά που έχουν οι ελιές, που μας προειδοποιούν για πιθανό καρκίνο ...του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D.
News - ΥΓΕΙΑ
Παρασκευή, 05 Μάιος 2017 12:16

Κακοήθεις όγκοι του δέρματος. Χαρακτηριστικά που έχουν οι ελιές, που μας προειδοποιούν για πιθανό καρκίνο
...του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr

abcde-b1

 
Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνθρωπο. Αντίθετα από άλλους κακοήθεις όγκους, οι κακοήθεις όγκοι του δέρματος μπορεί να διαγνωστούν σχετικά εύκολα από το ιστορικό τους και από μία καλή κλινική εξέταση. Η αιτιολογία του καρκίνου του δέρματος είναι πολυπαραγοντική, αλλά σημαίνοντα ρόλο παίζει η ηλιακή ακτινοβολία.  O καρκίνος του δέρματος είναι πιο συχνός σε ανοιχτόχρωμα άτομα που έχουν εκτεθεί πολύ στην ηλιακή ακτινοβολία. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αλλά είναι συχνότερος στις εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές, όπως το πρόσωπο, ο λαιμός, τα κάτω χείλη και τα χέρια.Tα χαρακτηριστικά που έχουν οι σπίλοι (ελιές) του δέρματος που μας προειδοποιούν για τον πιθανό κίνδυνο είναι:


·      μεγάλος αριθμός τους σε όλο το σώμα.
·      Oι “ελιές” στον κορμό έχουν ανώμαλη περιφέρεια
·      Tο χρώμα στην επιφάνεια μιας ελιάς δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο 

·      Αλλαγή στο μέγεθος μιας υπάρχουσας “ελιάς” ή ολοφάνερη διόγκωση μιας πρωτοεμφανιζόμενης ελιάς.
·      Ασυμμετρία στη βλάβη και ανώμαλη περιφέρεια μιας πρωτοεμφανιζόμενης ελιάς ή εμφάνιση του χαρακτηριστικού αυτού σε μια παλιά.


·      Όχι ομοιομορφία στο χρώμα της ελιάς. 


·      Ύπαρξη σκιών καφέ και μαύρου χρώματος σε μια παλιά ή σε μια πρωτοεμφανιζόμενη “ελιά”.


·      Μεγάλη διάμετρος, μιας ελιάς πάνω από 7 χιλιοστά .


·      Φλεγμονή μιας ελιάς (πόνος, πρήξιμο).
·      Εκροή ορού από την ελιά ή αιμορραγία.


·      Αλλαγή στην αίσθηση μιας ελιάς (φαγούρα, πόνος, τσιμπήματα).

 
Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC)
Είναι ο συχνότερος καρκίνος της λευκής φυλής. Εμφανίζεται κυρίως στη μέση και μεγαλύτερη ηλικία και το 85% εντοπίζεται στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου. Παρότι έχει χαρακτηριστικά κακοήθους όγκου δε δίνει μεταστάσεις αλλά μόνο διηθεί τοπικά. Διακρίνεται σε οζώδες-ελκωτικό (με τυπική «μαργαριταροειδή» όψη με επιφανειακά αγγεία), επιφανειακώς επεκτεινόμενο (με όψη ερυθρής πλάκας που μοιάζει με έκζεμα), σκληρωτικό (λευκοκίτρινη βλάβη με ασαφή όρια που μοιάζει με ουλή) και μελαχρωματικό (που μοιάζει με το οζώδες-ελκωτικό αλλά παρουσιάζει καφέ-μαύρη χρωστική).
Η αντιμετώπισή του σε πολύ αρχικά στάδια γίνεται με κρυοθεραπεία, ηλεκτροκαυτηρίαση, απόξεση ή κρέμα φθοριοουρακίλης, αλλά συνήθως συνιστάται χειρουργική αφαίρεση που αποτελεί και την οριστική θεραπεία του.
 
Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC)
Είναι ο δεύτερος συχνότερος κακοήθης όγκος του δέρματος (10-20%). Παρατηρείται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας στις εκτεθειμένες περιοχές του δέρματος, και εμφανίζεται ως ερυθρό οζίδιο με υπερκερατωτικά στοιχεία ή ως εξέλκωση που δεν επουλώνεται. Εμφανίζεται συχνά σε περιοχές με προϋπάρχουσες προκαρκινικές βλάβες (ακτινική κεράτωση, κερατοακάνθωμα, νόσο του Bowen) και η κλινική συμπεριφορά του εξαρτάται από τον βαθμό διαφοροποίησής του – όσο πιο αδιαφοροποίητο είναι, τόσο πιο επιθετικό. Γενικά είναι πολύ πιο επιθετικό από το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και μπορεί να δώσει μεταστάσεις στους επιχώριους λεμφαδένες σε ποσοστό 5-15%. Η θεραπεία του πρέπει να είναι επιθετική και περιλαμβάνει χειρουργική αφαίρεση και μακροχρόνια μετεγχειρητική παρακολούθηση (3-5 έτη) για την έγκαιρη αναγνώριση υποτροπών και μεταστάσεων. 
 
Μελάνωμα
Λέγεται καταχρηστικά και κακόηθες μελάνωμα (αφού δεν υπάρχει καλόηθες μελάνωμα) και είναι η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος. Είναι κακοήθης όγκος των μελανοκυττάρων, ιδιαίτερα επιθετικός, και αποτελεί το 2% όλων των καρκίνων. Δυστυχώς φαίνεται ότι η συχνότητά του διπλασιάζεται κάθε 8-10 χρόνια και ο συνολικός κίνδυνος να εμφανίσει κανείς μελάνωμα σε όλη τη ζωή του είναι 0.5%.
Αιτιολογία: Βασικός αιτιολογικός παράγοντας είναι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, και μάλιστα η βραχυχρόνια εντατική έκθεση σε μικρή ηλικία (επεισόδια σοβαρών ηλιακών εγκαυμάτων πριν από την ηλικία των 10 ετών αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος κατά 4 φορές!). Ιδιαίτερη ευαισθησία εμφανίζουν τα άτομα με ανοιχτό χρώμα δέρματος, φακίδες, ανοιχτόχρωμα μάτια και κόκκινο χρώμα μαλλιών.
Το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί εκ νέου (80%) ή σε προϋπάρχουσα βλάβη - όπως οι δυσπλαστικοί σπίλοι και οι γιγαντιαίοι μελαχρωματικοί σπίλοι - (20%).
Διάγνωση: Η πρώιμη διάγνωση είναι θεμελιώδους σημασίας για την καλή πρόγνωση του μελανώματος. Για το λόγο αυτό οποιαδήποτε δερματική βλάβη παρουσιάσει αλλαγή στην εμφάνιση ή τη συμπεριφορά της πρέπει να θεωρείται ύποπτη.
 
Βασικά κλινικά χαρακτηριστικά του μελανώματος (κανόνας ABCDE)
•   Asymmetry - Ασυμμετρία

•   Border - Ανώμαλο περίγραμμα

•   Colour – Χρώμα (Πρόσφατη αλλαγή χρώματος ή ποικιλοχρωμία)

•   Diameter – Διάμετρος >6 χιλ

•   Elevation – Υπέγερση ή ψηλαφητό οζίδιο

Δευτερεύοντα κλινικά χαρακτηριστικά
•   Αιμορραγία

•   Κνησμός

•   Πόνος

•   Απολέπιση

•   Εξέλκωση

•   Σχηματισμός κρούστας

 
Κλινικές μορφές
Κακοήθης φακή
Δεν θεωρείται καρκίνος αλλά μάλλον προκαρκινική βλάβη. Εμφανίζεται κυρίως στο πρόσωπο ηλικιωμένων ατόμων και ουσιαστικά αποτελεί μη διηθητική μορφή μελανώματος, με εξαιρετικά αργή εξέλιξη. Κακοήθης εξαλλαγή εμφανίζεται στο 30-50% των περιπτώσεων και γι’ αυτό πρέπει να αφαιρείται χειρουργικά.
 
Επιφανειακώς επεκτεινόμενο μελάνωμα
Είναι η συχνότερη μορφή του (70%), μέτριας κακοήθειας, και εμφανίζεται κυρίως στην πλάτη στους άνδρες και στα κάτω άκρα στις γυναίκες. Είναι επίπεδη, ασύμμετρη βλάβη με ασαφή όρια, ανώμαλο περίγραμμα και ποικιλοχρωμία. 
Οζώδες μελάνωμα
Υψηλής κακοήθειας όγκος που αποτελεί το 15% των μελανωμάτων. Εμφανίζεται κυρίως σε άνδρες μέσης ηλικίας στον κορμό ή στα άκρα και κλινικά παρουσιάζεται σαν σκουρόχρωμο οζίδιο.
 
Μελάνωμα των άκρων
Σχετικά σπάνια μορφή μελανώματος (10%) πολύ υψηλής κακοήθειας που εμφανίζεται στις παλάμες, τα πέλματα και κάτω από τα νύχια. Οι βλάβες είναι συνήθως μεγάλες και επίπεδες με ανώμαλο περίγραμμα και ποικιλοχρωμία.
 
Μελάνωμα επί κακοήθους φακής
Είναι η σπανιότερη μορφή μελανώματος (5%), εμφανίζεται επί προϋπάρχουσας κακοήθους φακής και έχει καλύτερη πρόγνωση από τις άλλες μορφές μελανώματος με μικρή τάση για μετάσταση. 
 
Πρόγνωση
Όσον αφορά την πρόγνωση του μελανώματος, καθοριστικής σημασίας φαίνεται πως είναι το πάχος της βλάβης, όπως αυτό μετράται ιστολογικά κατά τη βιοψία. Η μέτρηση  αυτή γίνεται σε χιλιοστά και λέγεται πάχος κατά Breslow. Όσο πιο λεπτή είναι βλάβη (<1χιλ) τόσο καλύτερη η πρόγνωση και η επιβίωση. Πολύ παχιές βλάβες (>4-5χιλ) έχουν πτωχή πρόγνωση.
Αντιμετώπιση
Η αρχική αντιμετώπιση βλάβης ύποπτης για μελάνωμα είναι η εκτομή της για τη διενέργεια βιοψίας. Η διενέργεια δειγματοληπτικής βιοψίας με αφαίρεση τμήματος μόνο της βλάβης επιτρέπεται μόνο σε πολύ μεγάλες βλάβες ή σε βλάβες που βρίσκονται σε ανατομικά δύσκολες περιοχές. Επί επιβεβαίωσης της διάγνωσης και αναλόγως πάλι του πάχους της βλάβης συνιστάται περαιτέρω εκτομή (διότι έχει βρεθεί ότι βελτιώνει την επιβίωση), η οποία μπορεί να γίνει μέσα σε 3-4 εβδομάδες.
Όπως αναφέρθηκε το μελάνωμα είναι πολύ επιθετικός όγκος, και η συχνότερη θέση μετάστασής του είναι οι λεμφαδένες της περιοχής. Σε περιπτώσεις με κλινικά θετικούς λεμφαδένες επιβάλλεται λεμφαδενικός καθαρισμός για την αφαίρεση των διηθημένων λεμφαδένων, ενώ και σε περιπτώσεις με όγκους πάχους 1-4χιλ χωρίς κλινικά ψηλαφητούς λεμφαδένες βρέθηκε ότι ο προληπτικός λεμφαδενικός καθαρισμός μπορεί να βελτιώσει την επιβίωση (αφού θεωρείται ότι οι ασθενείς αυτοί έχουν μεγάλη πιθανότητα να έχουν ήδη μικρομεταστάσεις στους λεμφαδένες). Σε πολύ προχωρημένα στάδια χρησιμοποιείται συμπληρωματική θεραπεία με ιντερφερόνη (αυξάνει την επιβίωση), συστηματική χημειοθεραπεία (με μέτρια ανταπόκριση), περιοχική χημειοθεραπεία (απομονώνεται η κυκλοφορία του άκρου και διοχετεύεται χημειοθεραπευτικό σε υψηλές δόσεις – με καλή ανταπόκριση αλλά πολλές επιπλοκές) και ακτινοθεραπεία (με πτωχή ανταπόκριση).
Παρακολούθηση
Σκοπός είναι ο εντοπισμός τυχόν νέου μελανώματος (προηγούμενο μελάνωμα ανεβάζει τον κίνδυνο εμφάνισης νέου μελανώματος σε 3-5%) και ο εντοπισμός υποτροπών και μεταστάσεων. Συνιστάται η στενή παρακολούθηση των ασθενών για 5-10 έτη.


Πηγές: Medlab Ιατρικο Ινστιτουτο
The Skin Cancer Foundation

http://medlabgr.blogspot.com/2011/09/blog-post_21.html

 
«5η Μαΐου. Παγκόσμια Ημέρα για την Υγιεινή των Χεριών»
News - ΥΓΕΙΑ
Πέμπτη, 04 Μάιος 2017 16:53

«5η Μαΐου. Παγκόσμια Ημέρα για την Υγιεινή των Χεριών»

C-FMY74XgAAz2ER

Η Υγιεινή των Χεριών αποτελεί το απλούστερο και πιο άμεσο μέτρο πρόληψης των νοσοκομειακών λοιμώξεων και εφαρμόζεται στον τόπο παροχής φροντίδας του ασθενούς. Συνδέεται άμεσα με την ιατρονοσηλευτική κλινική πρακτική και προστατεύει τόσο τους ασθενείς όσο και τους επαγγελματίες υγείας.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η αναγκαιότητα εφαρμογής της Υγιεινής των χεριών είναι επιτακτική, γιατί η διασπορά των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροοργανισμών αυξάνεται παγκοσμίως, έχοντας πάρει διαστάσεις επιδημίας. Η χώρα μας χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα μικροβιακής αντοχής, ειδικά όσον αφορά το νοσοκομειακό χώρο, με αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών που αποτελούν τα τελευταία θεραπευτικά όπλα που διαθέτουμε για λοιμώξεις από ανθεκτικά βακτήρια.

Το μέτρο Υγιεινής των Χεριών είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της διασποράς μικροβίων και κατανάλωσης αντιβιοτικών.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Υγιεινή των Χεριών υπενθυμίζει ότι η αποτελεσματική εφαρμογή αυτού του τόσο σημαντικού μέτρου δεν είναι καθόλου αυτονόητη και απαιτεί την κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση όλης της ιεραρχίας του νοσοκομείου. Η Υγιεινή των χεριών θα πρέπει να αποτελεί μία σταθερή προτεραιότητα της πολιτικής των νοσοκομείων για την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων με στόχο την αύξηση της συμμόρφωσης των επαγγελματιών υγείας σε αυτή.

Η εφαρμογή της Υγιεινής των χεριών: Προστατεύει τους ασθενείς και τα τους επαγγελματίες υγείας!

Σταματάει τον κύκλο της μικροβιακής αντοχής!

Για περισσότερες πληροφορίες: www.keelpno.gr

 
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΔΙΑΡΡΟΗ
News - ΥΓΕΙΑ
Πέμπτη, 04 Μάιος 2017 16:15

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ:  ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΔΙΑΡΡΟΗ

Πάνω από 130 περίπου εκατομμύρια παιδιά , παγκοσμίως δεν

εγγράφονται στο σχολείο και περισσότερα από 110 εκατομμύρια μαθητές εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο !

Αυτό τόνισε  η Δρ. Ματίνα Στάππα- Μουρτζίνη, Οδοντίατρος, τ. Πάρεδρος Αγωγής Υγείας Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με θέμα «Η Αγωγή Υγείας στη σχολική κοινότητα καθοριστικός παράγοντας της Δημόσιας Υγείας»

unnamedIDY

«Το φαινόμενο της μαθητικής διαρροής , όπως ανέφερε η κ Στάππα, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα σε παγκόσμια κλίμακα, το οποίο πλήττει και τη χώρα μας».

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με έρευνα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, η οποία δημοσιεύτηκε το 2006 η μαθητική διαρροή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανερχόταν σε 9,74%!

Σε πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), με περίοδο αναφοράς 2013-2016, η μαθητική διαρροή έχει μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ, αλλά παραμένει μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα μας.

«Η υγεία είναι σημαντική για την καλή κατάσταση των ατόμων και της κοινωνίας, αλλά η υγεία του πληθυσμού είναι επίσης προϋπόθεση για την οικονομική παραγωγικότητα και ευημερία» τόνισε η κ Στάππα επικαλούμενη τη  Λευκή Βίβλο της Ε.Ε.

Κανείς δεν αμφιβάλλει ,όπως διευκρίνισε, ότι μια υγιής κοινωνία αποτελεί τεράστιο πλούτο και δύναμη για ολόκληρο το κράτος και ότι

η προστασία και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας.

Πρωταρχικό δε ρόλο στη διαμόρφωση μιας υγιούς κοινωνίας κατέχει η διαπαιδαγώγηση, η αγωγή του ατόμου σε θέματα υγείας.

Η Αγωγή Υγείας είναι Πρωτογενής Πρόληψη, πρόληψη, η οποία έχει άμεση σχέση με τον τρόπο και τη στάση ζωής. Επομένως, πρέπει να εφαρμοστεί σε όσο το δυνατόν πρώιμα στάδια της ζωής μας, αρχίζοντας αμέσως μετά τη γέννησή μας. Τα πρώτα στοιχεία Αγωγής Υγείας το άτομο τα παίρνει από την οικογένεια.

Η δομή της οικογένειας, οι συνθήκες ζωής, οι σχέσεις στην οικογένεια, το συναισθηματικό περιβάλλον της είναι οι κύριοι παράγοντες, που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην προαγωγή της υγείας του ατόμου.

Στη συνέχεια,  όμως το σχολείο, που είναι ο φυσικός χώρος μάθησης και συστηματικής διαπαιδαγώγησης, είναι το πλέον κατάλληλο για την Αγωγή σε θέματα Υγείας.

Σήμερα η Αγωγή Υγείας στο σχολείο αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες για την προάσπιση της υγείας, την πρόληψη κοινωνικών προβλημάτων, τη μείωση της σχολικής αποτυχίας και της πρόωρης εγκατάλειψης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, καθώς και για την πρόληψη του αποκλεισμού νεαρών ατόμων από την κοινωνία και την αγορά εργασίας συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση της Δημόσιας Υγείας.

«Η φτώχια, η βία, η παραβατικότητα, οι συγκρούσεις, η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, η σεξουαλική εκμετάλλευση, η αλόγιστη χρήση του διαδικτύου, τα ατυχήματα είναι μερικά από τα κοινωνικά προβλήματα που χαρακτηρίζουν την κοινωνία μας, αντανακλώνται έντονα στη σχολική κοινότητα και συνδέονται με την σχολική αποτυχία και μαθητική διαρροή» τόνισε η κ Στάππα.

Η αντιμετώπιση αυτών των κοινωνικών προβλημάτων, καθώς και χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιαγγειακών, του καρκίνου, του AIDS, της παχυσαρκίας και άλλων έχουν άμεση σχέση με την ανθρώπινη συμπεριφορά και την ανάπτυξη ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων.

«Για το λόγο αυτό, η σύγχρονη παιδαγωγική προσέγγιση της Αγωγής Υγείας δεν είναι μια απλή ενημέρωση και συσσώρευση γνώσεων σε εξειδικευμένα θέματα υγείας, αλλά αφορά στην ανάπτυξη ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων για την υιοθέτηση θετικών στάσεων και

συμπεριφορών, που προασπίζουν και προάγουν την υγεία μέσα από την ενεργητική και βιωματική μάθηση» διευκρίνισε η κ Στάππα.

Έτσι, το σχολείο με αφετηρία την Αγωγή Υγείας, μπορεί να υιοθετήσει έναν ρόλο υποστηρικτικό και προληπτικό μειώνοντας τις πιθανότητες εκδήλωσης ακραίων μορφών συμπεριφοράς που θα εμπόδιζαν την προσπάθεια του κάθε μαθητή και της κάθε μαθήτριας για αυτονομία και δημιουργική ζωή.

       ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ο ΑΝΑΛΒΑΒΙΤΙΣΜΟΣ

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, της UNESCO, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ετήσιου στατιστικού δελτίου για τον κόσμο της CIA, το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού (συνολικός πληθυσμός: περίπου 6,6 δισ, Ιούλιος 2007) ηλικίας 15 ετών και άνω, είναι αναλφάβητοι, δηλαδή δεν μπορούν να κατανοήσουν, να διαβάσουν και να γράψουν μια μικρή και απλή φράση της καθημερινής ζωής τους. Τα 2/3 των αναλφάβητων είναι γυναίκες.

Το φαινόμενο του αναλφαβητισμού αφορά κυρίως τις υποανάπτυκτες και αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και τις βιομηχανικές χώρες.

 Η χώρα μας παρουσίαζε, το 2007, ποσοστό αναλφαβητισμού

4%, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση από το τέλος στην ΕΕ, δηλαδή στα 11 εκατομμύρια συνολικού πληθυσμού, 440.000 άνθρωποι ήταν αναλφάβητοι.

Το 2015, το ποσοστό αναλφαβητισμού για την Ελλάδα έπεσε στο 2,3% σύμφωνα με το Ετήσιο Στατιστικό δελτίο της CIA.         

 
Υγιεινή διατροφή, Χυμός ανανά: Τα πέντε κυριότερα οφέλη του για την υγεία.
News - ΥΓΕΙΑ
Τρίτη, 02 Μάιος 2017 18:45

Υγιεινή διατροφή,

Χυμός ανανά: Τα πέντε κυριότερα οφέλη του για την υγεία.
6b3c1-0 pineapple juice

Ο ανανάς είναι ένα φρούτο ταυτόσημο με το καλοκαίρι, αφού η εξωτική μυρωδιά και γεύση του φέρνουν στο μυαλό εικόνες από παραλίες και δροσερά κοκτέιλ!

Ο χυμός του ζουμερού φρούτου είναι πλούσιος σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες, επομένως είναι μια εξαιρετική επιλογή στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Ποια είναι όμως τα διαπιστωμένα οφέλη του για την υγεία μας; Πάμε να δούμε μερικά από αυτά!

1. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Ο χυμός ανανά μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει το διάστημα ανάρρωσης από μια λοίμωξη. Στο πλαίσιο μελέτης που πραγματοποιήθηκε στις Φιλιππίνες, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του χυμού ανανά σε μικρούς μαθητές και διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν χυμό καθημερινά εκδήλωσαν λιγότερες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, ενώ όσοι εκδήλωσαν λοιμώξεις ανάρρωσαν πιο γρήγορα απ’ όσους δεν έπιναν χυμό.

2. Καλύτερη πέψη
Ο ανανάς περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται βρομελίνη και το οποίο διευκολύνει τη διάσπαση και την πέψη των πρωτεϊνών. Η βρομελίνη σε μορφή κάψουλας δρα επίσης ενάντια στο οίδημα, στους μώλωπες και στον μετεγχειρητικό πόνο.

3. Αντιμετώπιση του καρκίνου
Στο πλαίσιο εργαστηριακής μελέτης διαπιστώθηκε ότι ο φρέσκος χυμός από τη σάρκα αλλά και το κοτσάνι και τη φλούδα του ανανά καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στις ωοθήκες και στο παχύ έντερο.

4. Πιο νεανικό δέρμα
Ο χυμός ανανά περιέχει βιταμίνη C και βήτα καροτένιο, ουσίες με αντιοξειδωτική δράση που επιβραδύνουν τον ρυθμό γήρανσης του δέρματος, καθυστερώντας ρυτίδες και χαλάρωση. Η βιταμίνη C συμβάλλει επίσης στη σύνθεση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που προσδίδει στο δέρμα ελαστικότητα και αντοχή.

5. Καλύτερη υγεία των ματιών
Η βιταμίνη C του ανανά μειώνει επίσης τον κίνδυνο εκδήλωσης καταρράκτη περίπου κατά ένα τρίτο, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το υγρό που βρίσκεται στο εσωτερικό του ματιού είναι πλούσιο σε βιταμίνη C κι έτσι η πρόσληψή της μέσω της διατροφής είναι απαραίτητη για την πρόληψη της συχνής οφθαλμολογικής πάθησης.

Ένα ποτήρι χυμός ανανά 250 γραμμαρίων χωρίς προσθήκη ζάχαρης παρέχει περίπου 130 θερμίδες, 32 γραμμάρια υδατανθράκων, 25 γραμμάρια φυσικών σακχάρων, 0,9 γραμμάρια πρωτεΐνης, 0,5 γραμμάρια φυτικών ινών και 0,3 γραμμάρια λιπαρών. Αυτή η ποσότητα χυμού καλύπτει το 63% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα σε μαγγάνιο, το 42% των αναγκών σε βιταμίνη C και τουλάχιστον το 10% των αναγκών σε θειαμίνη (βιταμίνη Β1) και βιταμίνη Β6, ενώ παρέχει επίσης κάλιο, μαγνήσιο και χαλκό.

Πηγή: Medical News Today

http://www.typos.com.cy/cat/9/article/27555

 


Σελίδα 17 από 61
ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΤΟΚΑΣ & ΒΙΚΥ ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ «Μ’αγγίζεις και χαμογελάς»
ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΤΟΚΑΣ & ΒΙΚΥ ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ  «Μ’αγγίζεις και χαμογελάς»
ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΤΟΚΑΣ & ΒΙΚΥ ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ «Μ’αγγίζεις και χαμογελάς» Μία στάση στην Κηφισιά έκανε ...

Φωτογραφίες από το απόλυτο Disney Fan Event!!! FAN-TASTIC ΝΕΑ ΑΠΟ DISNEY, LUCASFILM, MARVEL STUDIOS & PIXAR ΣΤΗΝ D23 EXPO 2017.
Φωτογραφίες από το απόλυτο Disney Fan Event!!!  FAN-TASTIC ΝΕΑ ΑΠΟ DISNEY, LUCASFILM, MARVEL STUDIOS & PIXAR  ΣΤΗΝ D23 EXPO 2017.
Φωτογραφίες από το απόλυτο Disney Fan Event!!! FAN-TASTIC ΝΕΑ ΑΠΟ DISNEY, LUCASFILM, MARVEL STUDIOS & PIXAR ΣΤΗΝ D23 EXPO 2017. H ετήσια D23 Expo (o τίτλος εμπνέεται ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση