ATTICANEWS.GR

Member Area
ΥΓΕΙΑ
Τι είναι η φλεγμονή; Ποιες οι απαραίτητες εξετάσεις; Ποιες τροφές βοηθούν στην αντιμετώπιση; ...της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος
News - ΥΓΕΙΑ
Παρασκευή, 23 Ιούνιος 2017 11:37

Τι είναι η φλεγμονή; Ποιες οι απαραίτητες εξετάσεις; Ποιες τροφές βοηθούν στην αντιμετώπιση;
...της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr

HT-Inflammation-mn1mqeje1hwzcy5pinogj65yt9zal5fuyim2cdvon0

 

 
Σύμφωνα με έρευνες οι φλεγμονές συνδέονται με την εκδήλωση δεκάδων παθήσεων και είναι επικίνδυνες για την υγεία μας. Συχνά αναπτύσσονται στον οργανισμό μας κάνοντας τη ζημιά τους «σιωπηλά», αφού δεν εκδηλώνουν κάποιο σύμπτωμα για να γίνουν αντιληπτές. Δεν είναι τυχαίο ότι εκτός από τη συμβολή τους στην εμφάνιση πολλών παθήσεων, όπως οι καρδιοπάθειες, οι φλεγμονές έχουν συνδεθεί ακόμη και με την εμφάνιση μορφών καρκίνου, όπως είναι αυτοί του ήπατος και του τραχήλου της μήτρας. «Ένοχοι» και στις δύο αυτές περιπτώσεις θεωρούνται οι ιοί.

 

Τι είναι η φλεγμονή;

 

Η φλεγμονή είναι η τοπική αντίδραση του οργανισμού που εκδηλώνεται μετά από ένα τραύμα ή μια ασθένεια ή σε ερεθισμό, βλάβη ή λοίμωξη (μικρόβια). Η φλεγμονή αποτελεί την τοπική αντίδραση  ζώντων ιστών σε διάφορους βλαπτικούς παράγοντες Πρόκειται για έναν μηχανισμό αυτοίασης του οργανισμού αφού η αύξηση της κυκλοφορίας στην περιοχή συμβάλλει στην θεραπεία του προβλήματος. Η κατάσταση όμως μπορεί να γίνει δυνητικά επικίνδυνη στην περίπτωση που η φλεγμονή γίνεται χρόνια και δεν αντιμετωπίζεται.  Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες οι χρόνιες φλεγμονές συνδέονται με διάφορες παθήσεις, όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, η νόσος Πάρκινσον και η νόσος Αλτσχάιμερ.

 

 

Αίτια φλεγμονώδους αντίδρασης φλεγμονώδους αντίδρασης αποτελούν αποτελούν: φυσικοί και χημικοί παράγοντες, έμβιοι  μικρο‐οργανισμοί, ξένα σώματα, ανοσολογικοί παράγοντες, ή νέκρωση των  ιστών

 

 

Η φλεγμονή διακρίνεται σε: 

 

• οξεία (παρατηρείται στις πρώτες ώρες μετά  την βλάβη)   και 

 

• χρόνια (η παρατεταμένη πέραν της αρχικής οξείας αντίδρασης, φλεγμονώδης  αντίδραση των ιστών)

 

 

 

Τα συμπτώματα της φλεγμονής συμπεριλαμβάνουν ερυθρότητα στη περιοχή, πρήξιμο, πόνο και αυξημένη θερμότητα.

 

 

 

Πρόκειται για μια προσπάθεια του οργανισμού να «περιχαρακώσει» τη βλάβη και να αυξήσει την συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών ώστε να βοηθήσει στην ταχύτερη επούλωση της. Ο πόνος δε, έχει ως στόχο την ακινητοποίηση και προστασία του πάσχοντος μέρους μέχρι πλήρους ίασης. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η φλεγμονή δεν είναι το πρόβλημα αλλά η προσπάθεια του οργανισμού να λύσει ένα πρόβλημα.

 

 

 

Η φλεγμονή ακολουθεί μια βλάβη. Χτυπήσαμε το χέρι μας που στη συνέχεια πονάει και είναι πρησμένο, φλεγμένει. Το πρόβλημα ήταν το χτύπημα, το πρήξιμο και ο πόνος αφορούν στην προσπάθεια του οργανισμού να διορθώσει την βλάβη που προκλήθηκε με το χτύπημα.

 

 

 

Οι βλάβες μπορούν να προκληθούν ξαφνικά και βίαια (οξέως) ή σταδιακά και σε σταθερή βάση (χρονίως). Αν το σώμα μας έχει όλα τα συστατικά που χρειάζεται για να επουλώσει, ολοκληρώνει τη διαδικασία και έτσι η φλεγμονή περνά. Αν όχι η διαδικασία χρονίζει και η προσπάθεια επούλωσης γίνεται πρόβλημα η ίδια.  

 

 

 

Η κατάληξη (-ίτιδα) προστίθεται στο όνομα του οργάνου που αφορά για χαρακτηρίσει την περιοχή της φλεγμονής. Αρθρίτιδα για τις αρθρώσεις, δερματίτιδα για το δέρμα, αγγειίτιδα για τα αγγεία κ.ο.κ. Αφορά μια πληροφορία που έχει να κάνει με το σημείο της φλεγμονής και όχι με την αίτια που την προκάλεσε.

 

 
Εξετάσεις
Η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) είναι μια μη ειδική εξέταση για φλεγμονώδεις και νεκρωτικές καταστάσεις. Η ΤΚΕ μπορεί επίσης να αυξηθεί σε καταστάσεις φυσιολογικές, όπως η εγκυμοσύνη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει μία αλλαγή στις πρωτεΐνες του αίματος που οδηγούν σε συσσωμάτωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και αύξηση της ΤΚΕ. Η ΤΚΕ μετρά την ταχύτητα με την οποία τα ερυθροκύτταρα που βρίσκονται μέσα σε ένα ειδικό σωληνάριο και τα οποία έχουν αναμιχθεί με συγκεκριμένο αντιπηκτικό, καθιζάνουν. Τα ερυθροκύτταρα τα οποία έχουν συσσωματωθεί εξαιτίας φλεγμονών και νεκρωτικών καταστάσεων, καθιζάνουν πιο γρήγορα σε σχέση με τα μεμονωμένα ερυθρά αιμοσφαίρια. Έτσι η ΤΚΕ, η οποία εκφράζεται σε mm / ώρα, θα είναι αυξημένη σε τέτοιες φλεγμονώδεις και νεκρωτικές καταστάσεις. Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της ΤΚΕ και της πορείας αυτών των νοσημάτων. Καθώς η νόσος βελτιώνεται, η ΤΚΕ μειώνεται.
 
Η C-Αντιδρώσα Πρωτεΐνη (CRP) είναι μια παθολογική γλυκοπρωτεΐνη του ορού που παράγεται από το ήπαρ κατά τη διάρκεια οξείας φλεγμονής. Η CRP είναι ανιχνεύσιμη μέσα σε 6-10 ώρες μετά τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού και μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 4.000 φορές, όταν η φλεγμονώδης απόκριση οξείας φάσης βρίσκεται στην κορύφωσή της. Επειδή εξαφανίζεται γρήγορα όταν η φλεγμονή υποχωρεί, η ανίχνευση της είναι ενδεικτική της παρουσίας της φλεγμονώδους διαδικασίας. Είναι ο καλύτερος δείκτης της σοβαρότητας της παγκρεατίτιδας όταν μετράται 48 ώρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Η C-Αντιδρώσα Πρωτεΐνη έχει συνδεθεί με το μεταβολικό σύνδρομο, μια ομάδα σημείων που περιλαμβάνουν την κοιλιακή παχυσαρκία, την υπερτριγλυκεριδαιμία, την χαμηλή HDL (καλή χοληστερόλη), την υπέρταση και τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης νηστείας στο αίμα. Θεωρείται πλέον ότι η χρόνια φλεγμονή, όπως αποδεικνύεται από τα χρονίως αυξημένα επίπεδα της C-Αντιδρώσας Πρωτεΐνης, μπορεί να είναι ένα επιπλέον συστατικό του μεταβολικού συνδρόμου. Η μέτρηση της CRP μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «εργαλείο» για την αξιολόγηση ασθενών με μέτριο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων.
 
Η CRP είναι ένας άμεσος δείκτης της οξείας φλεγμονής, ανέρχεται μέσα σε ώρες από την αρχή της φλεγμονής και επανέρχεται ταχύτατα στο φυσιολογικό μετά την φλεγμονή. Η ΤΚΕ αργεί να ανέλθει σε μια φλεγμονή και συνήθως  χρειάζεται μια-δυο ημέρες για να γίνει παθολογική, αλλά αργεί και να επανέλθει στο φυσιολογικό μετά από την πάροδο της φλεγμονής.
Η CRP είναι ένας άμεσος δείκτης της φλεγμονής. Αντίθετα η ΤΚΕ είναι ένας έμμεσος δείκτης και αυτό διότι εξαρτάται από την συγκέντρωση στο αίμα διαφόρων παραγόντων, όπως είναι το ινωδογόνο, οι β-σφαιρίνες, οι α-σφαιρίνες, οι λευκωματίνες και άλλους παράγοντες (πχ ο αιματοκρίτης) που πολλές φορές δεν έχουν σχέση με την οξεία φλεγμονή.

Ποιες τροφές καταπολεμούν τις φλεγμονές
Επιλέξτε τροφές που δεν θα αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Φροντίζετε να μην λείπουν από τη διατροφή σας οι φυτικές ίνες. Καλό είναι για το σκοπό αυτό να επιλέγετε τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες όπως τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά.
Περιορίστε το ζωικό λίπος που μπορεί να πυροδοτήσει μια φλεγμονή επιλέγοντας να τρώτε άπαχο κρέας. Καταναλώνετε το ελαιόλαδο με το φαγητό σας που διαθέτει αντιοξειδωτική του δράση και είναι πιο υγιεινό από τα υπόλοιπα είδη λίπους.
Οι επεξεργασμένες τροφές, σε αντίθεση με αυτές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και ένζυμα (χημικές ενώσεις απαραίτητες για να πραγματοποιηθούν χημικές αντιδράσεις μέσα στο σώμα μας).
Αποφεύγετε τα λεγόμενα «κακά» δηλαδή τα κορεσμένα λιπαρά.  Ειδικά τώρα το καλοκαίρι μπορείτε να λαμβάνετε τα «καλά» λιπαρά που χρειάζεται ο οργανισμός σας τρώγοντας ψάρια. Είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία σύμφωνα με έρευνες συμβάλλουν στην πρόληψη των θρόμβων και περιορίζουν τυχόν φλεγμονές. Τα «παχιά» ψάρια όπως οι σαρδέλες ή η ρέγκα είναι υψηλής περιεκτικότητας σε αυτά τα λιπαρά.
Αν σας αρέσει η σοκολάτα επιλέξτε τη μαύρη: τα φλαβονοειδή που περιέχει αποτρέπουν το σχηματισμό θρόμβων, γεγονός που περιορίζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου.
Τα μήλα και το κρεμμύδι περιορίζουν τα οιδήματα και τις φλεγμονές καθώς είναι τροφές πλούσιες σε κερσιτίνη.  Η κερσετίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στην καταπολέμηση των φλεγμονών και ανήκει στην οικογένεια των φλαβονοειδών (συγκεκριμένα των φλαβονολών).


Σε περιπτώσεις φλεγμονωδών νοσημάτων η συμπλήρωση της διατροφής με βιταμίνη C και φυσικά αντιοξειδωτικά όπως η ρεσβερατρόλη, το άλφα λιποϊκό οξύ, η κουερσετίνη και οι φαινόλες από το πράσινο τσάι μπορούν σύμφωνα με μελέτες να βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση της φλεγμονής.  

http://medlabgr.blogspot.com/2015/06/inflammation.html

 
Καρπούζι, για την καρδιά, τον καρκίνο, την δίαιτα αλλά και τη λίμπιντο ...της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος
News - ΥΓΕΙΑ
Πέμπτη, 22 Ιούνιος 2017 10:53

Καρπούζι, για την καρδιά, τον καρκίνο, την δίαιτα αλλά και τη λίμπιντο
...της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr

health-benefits-of-watermelon

 
Το καρπούζι, Citrullus lanatus, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, ανήκει στην οικογένεια των βοτάνων Curcurbitaceae και είναι “ξαδέρφια” με το αγγούρι και την κολοκύθα. Υπάρχει από το 2.500 π.Χ και πράγματι αποτελείται από 92% νερό. Γι’αυτό άλλωστε και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι εκτός από το να το καταναλώνουν σαν φρούτο, το μετέφεραν μαζί τους σε ναυτικές και άλλες αποστολές σαν αποθήκη νερού. Τον 10ο αιώνα μ.Χ. καλλιεργείται στην Κίνα και τον 13ο αιώνα διαδίδεται στην Ευρώπη μέσω των Αράβων. Έγιναν το σύμβολο του μαρτυρίου του Αγίου Λαυρεντίου στην Ιταλία. Κάθε χρόνο, στις 10 Αυγούστου στη Φλωρεντία, ο άγιος των μαγείρων γιορτάζεται με ένα όργιο καρπουζοφαγίας.

 


Η ελληνική λέξη του φρούτου είναι “υδροπέπων” (αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα “watermelon”) και η λέξη “καρπούζι” προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική “karpuz”.   ΄Εχει επικρατήσει η εντύπωση ότι το καρπούζι είναι σκέτο νεράκι, πρόκειται φυσικά για μια άποψη που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο χυμός του καρπουζιού είναι πλούσιος σε ζάχαρα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Η περιεκτικότητα του χυμού στα διάφορα στοιχεία επηρεάζεται από την ποικιλία τις καλλιεργητικές συνθήκες και βασικά από το βαθμό ωρίμασης.





 

 
Από μελέτες που έγιναν βρέθηκε ότι ο χυμός του καρπουζιού περιέχει ζάχαρα από 5% έως 8%. Αυτό σημαίνει ότι έχει λίγες θερμίδες. Ενα κιλό καρπούζι περιέχει 100-200 μόνο θερμίδες. Το καρπούζι δεν παχαίνει, δυναμώνει και ομορφαίνει.
 
Το καρπούζι περιέχει τις απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, συμπεριλαμβανομένων βιταμίνη C, Α, Β1, Β6, το μαγνήσιο, β-καροτένιο, κάλιο και διαλυτές φυτικές ίνες. Το 90% αποτελείται από νερό και 5% σε φρουκτόζη. Περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο και γλουταθειόνη, ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ουσίες. Είναι φυσικό διουρητικό, το οποίο προάγει την απώλεια βάρους και συμβάλλει στη νεφρική λειτουργία.
 


Περιέχει πλήθος ευεργετικών για την υγεία μας συστατικών, πολλά από τα οποία ίσως δεν γνωρίζουμε.


Μάθετε λοιπόν ότι:


1. 100 γρ. καρπούζι έχουν 30 θερμίδες, 7,6 γρ. υδατάνθρακες και 94 γρ. νερό.



2. Ο χυμός του καρπουζιού περιέχει ζάχαρα από 5% έως 8%. Αυτό σημαίνει ότι έχει λίγες θερμίδες. Εχει υπολογιστεί ότι ένα κιλό καρπούζι περιέχει 100-200 μόνο θερμίδες. Το καρπούζι δεν παχαίνει, δυναμώνει και ομορφαίνει.


3. Περιέχει ασκορβικό οξύ (Βιταμίνη C) 8-9mg%. Η βιταμίνη C, δρα προστατευτικά κατά της γήρανσης.


4. Το καρπούζι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C, β-καροτένιο αλλά και βιοτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου.


5. Περιέχει β-καροτένιο που είναι προβιταμίνη της βιταμίνης Α, 230 μικρογρ. Η βιταμίνη Α, μας προστατεύει από τις μολύνσεις και ενδυναμώνει την όραση. H βιταμίνη Α, είναι σημαντική για καλύτερη όραση και για αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις καθώς ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού.


6. Περιέχει επίσης βιταμίνη Β6 (0,14mg) , η οποία συμβάλλει στην σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου καθώς συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία. Συμβάλει στη σύνθεση σεροτονίνης, ντοπαμίνης, μελατονίνης



7. Περιέχει το αμινοξύ citrolline, που στον οργανισμό μας μετατρέπεται σε ένα βασικό αμινοξύ, την αργινίνη, που συμβάλλει σημαντικά στη σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού μας συστήματος.


Συμβάλλει, μέσω του αμινοξέος citrolline που εμπεριέχει, στις εύρυθμες καρδιαγγειακές και ανοσολογικές λειτουργίες. Η σχέση κιτρουλίνη-αργινίνη, βοηθά την υγεία της καρδιάς, του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο για όσους πάσχουν από παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2. Επίσης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσει τα αιμοφόρα αγγεία, όπως κάνει και το Viagra, χωρίς όμως να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες. Η αργινίνη βοηθά επίσης τον κύκλο της ουρίας από την απομάκρυνση της αμμωνίας και άλλων τοξικών ενώσεων από το σώμα μας.


8. Περιέχει λυκοπένιο, μια ουσία με έντονη αντιοξειδωτική δράση, και κάλιο, που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης έχοντας παράλληλα διουρητική δράση.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το λυκοπένιο, δηλαδή η χρωστική ουσία στην οποία οφείλεται το κόκκινο χρώμα ορισμένων φρούτων και λαχανικών (π. χ. τομάτας, καρπουζιού), που περιέχεται στο καρπούζι είναι περισσότερο διαθέσιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό συγκριτικά με το αντίστοιχο που περιέχεται στην τομάτα. Επίσης, το καρπούζι προσφέρει το λυκοπένιο όταν καταναλώνεται ωμό, σε αντίθεση με την τομάτα, η οποία απελευθερώνει καλύτερα τη συγκεκριμένη ουσία όταν μαγειρευτεί. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό βεβαίως με τις αποδεδειγμένες ευεργετικές δράσεις του λυκοπενίου στο καρδιαγγειακό σύστημα, στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου και στην άνοση λειτουργία του οργανισμού εξαιτίας της ισχυρής αντιοξειδωτικής του δράσης, καθιστά το καρπούζι ως μια επιπρόσθετη εναλλακτική πηγή υγείας και πρόληψης. To λυκοπένιο, θεωρείται ότι έχει αντικαρκινική δράση. Το λυκοπένιο εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια του κυτταρικού μεταβολισμού. Η δράση του γίνεται αισθητή κυρίως σε περιστατικά ενάντια στον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη, παρουσιάζοντας, συγχρόνως, ευεργετικές δράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα.


9. Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν την κινητικότητα του εντέρου, ενώ συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, κυρίως του ορθού. Οι πλούσιες φυτικές ίνες του το καθιστούν σχεδόν απαγορευτικό για τους πάσχοντες από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.


10. Ο χυμός του προκαλεί έντονη διούρηση καθαρίζοντας το αίμα και τα νεφρά


Αν είστε διαβητικός, δεν είναι μόνο τα καρπούζια ασφαλή για κατανάλωση, αλλά πρέπει να τα απολαύσετε ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής. 


Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική αποδείχθηκε ότι το παγωμένο καρπούζι, ακόμα κι αν προσφέρει μια ευχάριστη πηγή δροσιάς, είναι κατά πολύ λιγότερο θρεπτικό από το αντίστοιχο που καταναλώνεται σε θερμοκρασία δωματίου. Συγκεκριμένα, διάφορες ποικιλίες καρπουζιού αποθηκεύτηκαν για δύο εβδομάδες σε θερμοκρασίες 21, 13 και 5 oC. Μετά από εξέταση των θρεπτικών συστατικών τους, αποδείχθηκε ότι αυτά που συντηρήθηκαν στους 21 oC περιείχαν 40% περισσότερο λυκοπένιο και 140% επιπλέον β-καροτένιο, το οποίο ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Από το γεγονός αυτό φαίνεται ότι τα καρπούζια συνεχίζουν να παράγουν θρεπτικές ουσίες ακόμα και μετά τη συλλογή τους και ότι η ψύξη επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία. Σημειώνεται, επίσης, ότι η διάρκεια ζωής του φρούτου κυμαίνεται μεταξύ 14 και 21 ημερών σε θερμοκρασία 13 oC, ενώ η αντίστοιχη στο ψυγείο είναι κατά πολύ μικρότερη.


Το καρπούζι περιέχει:

Νερό (gr.) 256
Ενέργεια (Kcal) 84
Πρωτεΐνες (gr.) 5.7
Λιπαρά (gr.) 3.5
Υδατάνθρακες (gr.) 74.8
Φυτικές Ίνες (gr.) 1.1
Ασβέστιο (mg) 19.6
Σίδηρο (mg) 0.7
Μαγνήσιο (mg) 28
Φώσφορο (mg) 30.8
Κάλιο (mg) 314
Νάτριο (mg) 2.8
Ψευδάργυρο (mg) 0.3
Βιταμίνη C (mg) 22.7
Θειαμίνη (mg) 0.1
Ριβοφλαβίνη (mg) 0.1
Νιασίνη (mg) 0.5
Βιταμίνη B-6 (mg) 0.1
Βιταμίνη A (IU) 1593




 
Τρεις πρακτικές συμβουλές για την σωστή επιλογή του:

1.Το καρπούζι πρέπει να έχει συμμετρικό σχήμα χωρίς κοψίματα ή χτυπήματα και ικανοποιητικό βάρος μιας και αποτελείται από πολύ νερό.  Καλύτερα να μην διαλέξετε ούτε το μεγαλύτερο αλλά ούτε το μικρότερο καρπούζι που θα βρείτε. Διαλέξτε ένα μέτριου μεγέθους. Είναι επίσης σημαντικό, είτε μεγάλο, είτε μικρό, να φαίνεται βαρύ για το μέγεθός του.


2. Γυρίστε το και βρείτε ένα σημείο (κηλίδα) πάνω στο καρπούζι που να είναι κίτρινο, όσο πιο κίτρινο είναι τόσο καλύτερα, όχι άσπρη ή πράσινο. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο ακουμπούσε το καρπούζι στο έδαφος όταν ωρίμαζε και δεν αποκόπηκε πρόωρα από το φυτό. Αν είναι άσπρο ή πράσινο πιθανόν να το έχουν κόψει πρόωρα και να μην έχει ωριμάσει. Επιθεωρήστε την ουρά. Mία ξεραμένη ουρά δείχνει πως το καρπούζι είναι ώριμο. Ωστόσο, εάν η ουρά του είναι πράσινη, αυτό σημαίνει πως το μάζεψαν πολύ νωρίς και δεν θα είναι έτοιμο. Όταν αγοράζετε ένα καρπούζι που είναι ήδη κομμένο στη μέση από τη λαϊκή ή το σουπερμάρκετ, επιλέξτε η φλούδα του να είναι σκούρα σε χρώμα χωρίς να έχει καμία λευκή ράβδωση και τα κουκούτσια του να είναι σκούρα και όχι λευκά!


3. Χτυπάμε ελαφρά το καρπούζι περίπου στη μέση, αν το καρπούζι κάνει έναν “κούφιο” ήχο τότε είναι καλής ποιότητας


Τα άκοπα καρπούζια αποθηκεύονται καλύτερα σε θερμοκρασίες από 10-20 ° C και αντέχει πάνω από 2 εβδομάδες σε δροσερό μέρος. Από την στιγμή που θα κοπεί το καρπούζι, θα πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο τυλιγμένο με μεμβράνη συντήρησης τροφίμων και όχι κομμένο σε τεμάχια, γιατί αφυδατώνεται και αλλοιώνεται η γεύση του. Μπορεί να διατηρηθεί για 3-4 μέρες στο ψυγείο.

http://medlabgr.blogspot.com/2011/08/blog-post.html

 
Στην Ελλάδα η διοργάνωση του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2018
News - ΥΓΕΙΑ
Τετάρτη, 21 Ιούνιος 2017 16:28

Στην Ελλάδα η διοργάνωση του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2018.

MG 2793-1-1024x683

Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη από το 2004. Μέχρι σήμερα 14 χώρες έχουν αναλάβει από τον Π.Ο.Υ. την ευθύνη της διοργάνωσης του εορτασμού της και φέτος διοργανώτρια χώρα ήταν το Βιετνάμ. Μετά από αίτημα του Υπουργείου Υγείας στον Π.Ο.Υ. η χώρα μας έχει την τιμή και τη χαρά να αναλάβει τη διοργάνωση του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2018.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) είναι ο αρμόδιος για την προσέλκυση εθελοντών αιμοδοτών και την εξεύρεση και διατήρηση των αποθεμάτων αίματος στη χώρα μας ώστε να εξασφαλίζεται αυτάρκεια αλλά και ασφάλεια των μεταγγίσεων.

Αντιπροσωπεία του Ε.ΚΕ.Α. παρευρέθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη 2017 στο Ανόι, Βιετνάμ, και σε ειδική τελετή η Πρόεδρος του φορέα παρέλαβε τη σημαία για τη διοργάνωση του 2018 στην Ελλάδα.

Η ανάληψη της διοργάνωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2018 αποτελεί τιμή για τη χώρα μας και μια λαμπρή ευκαιρία για τη διεθνή προβολή της ιστορίας, του πολιτισμού και της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς της. Επίσης, η διοργάνωση εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια όλου του έτους, που θα κορυφωθούν στις 14 Ιούνη, θα πολλαπλασιάσει το μήνυμα για την εθελοντική αιμοδοσία και θα συνδράμει αποφασιστικά στη σταθερή προσπάθεια για τη μεταστροφή του αιμοδοτικού πληθυσμού σε 100% συστηματικούς εθελοντές.

Η χώρα μας, παρά την οικονομική κρίση και τη λιτότητα που βιώνει επί 7 συνεχή έτη, έχει σταθερή αύξηση του αριθμού εθελοντών αιμοδοτών και είναι σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Ο.Υ. η πρώτη χώρα διεθνώς σε αριθμό αιμοδοτών ανά πληθυσμό, παρότι συμπεριλαμβάνεται ακόμα σημαντικός αριθμός δοτών αντικατάστασης (συγγενικό περιβάλλον ασθενών).

  • Να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι η εθελοντική αιμοδοσία είναι πολιτισμός και αλληλεγγύη

  • Να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι στην κρίση απαντάμε με αλληλεγγύη

 
Τριμερής διάσκεψη υπουργών Υγείας Κύπρου- Ελλάδας- Ισραήλ
News - ΥΓΕΙΑ
Τετάρτη, 21 Ιούνιος 2017 13:47

Τριμερής διάσκεψη υπουργών Υγείας Κύπρου- Ελλάδας- Ισραήλ.

resized MoHCyGrIlmem-7

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μετέβη σήμερα το πρωί στην Κύπρο προκειμένου να συμμετάσχει στην τριμερή διάσκεψη Κύπρου- Ελλάδας- Ισραήλ για θέματα υγείας.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση των τριών υπουργών Υγείας, Γιώργου Παμπορίδη, Ανδρέα Ξανθού και Yakov Litzman με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και το μεσημέρι υπεγράφη Κοινή Δήλωση.

resized MoHCyGrIlmem-15 1

Ακολουθεί απομαγνητοφώνηση της δήλωσης του κ. Ξανθού:

«Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία και για τη σημερινή συνεργασία. Νομίζω ότι κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα εξειδίκευσης στο χώρο της υγείας της τριμερούς συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ που ούτως ή άλλως έχει προχωρήσει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Θεωρούμε ότι με τη σημερινή μας συνάντηση χτίζουμε μια γέφυρα συνεργασίας στον τομέα της προστασίας της δημόσιας υγείας και της συνεργασίας των συστημάτων υγείας των χωρών μας. Αυτό έχει πολύ μεγάλη αξία γιατί δίνουμε ένα μήνυμα σταθερότητας και συνεργασίας στους λαούς της ευρύτερης περιοχής, αλλά νομίζω ότι έχει και πολύ μεγάλη σημασία για το αίσθημα ασφάλειας των κοινωνιών απέναντι στις απειλές της υγείας. Είναι πολύ κρίσιμο οι πολίτες των χωρών μας να έχουν την πεποίθηση ότι τα συστήματα υγείας μπορούν να ανταποκριθούν και να καλύψουν με καθολικό και ισότιμο τρόπο τις ανάγκες των πολιτών, την ανάγκη πρόσβασης σε αξιοπρεπή και αποτελεσματική ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

Το πεδίο της συνεργασίας ανάμεσα σε χώρες της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής για την πρόσβαση σε ακριβές και καινοτόμες θεραπείες, για την πρόσβαση σε σύγχρονο εξοπλισμό και σε διαγνωστικές μεθόδους θεωρώ ότι είναι μια πολύ μεγάλη επένδυση για την κοινωνική συνοχή, για την ευημερία και για πολιτική σταθερότητα των χωρών μας. Έχουμε κάνει λοιπόν ένα πρώτο, αλλά σημαντικό βήμα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα συγκροτήσουμε μια κοινή τριμερή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα ανταλλάσει πληροφορίες, τεχνογνωσία, καλές πρακτικές ανάμεσα στις χώρες μας για να έχουμε μια αποτελεσματικότερη διαχείριση υγιειονομικών κρίσεων, εκτάκτων συμβαμάτων που αφορούν τη δημόσια υγεία, επιδημικών εξάρσεων, εξάπλωσης λοιμωδών νοσημάτων, ανταπόκρισης σε ανάγκες εμβολιαστικής κάλυψης πληθυσμού και λοιπά. Νομίζω αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα και θα υπάρξουν και στο μέλλον πολύ περισσότερα περιθώρια συνεργασίας στο κρίσιμο και ζωτικό για τις κοινωνίες και τους πολίτες πεδίο της υγείας.»

 
Σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής σε ασθενείς με καρκίνο εγκεφάλου (γλοίωμα βαθμού IV) δίνει πρωτοποριακή συνδυαστική θεραπεία!
News - ΥΓΕΙΑ
Τρίτη, 20 Ιούνιος 2017 11:51

Σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής σε ασθενείς με καρκίνο εγκεφάλου (γλοίωμα βαθμού IV) δίνει πρωτοποριακή συνδυαστική θεραπεία!

 

Αυτό ανακοινώθηκε στο ετήσιο  συνέδριο της  Αμερικανικής Νευροχειρουργικής  Εταιρείας, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Μάιο στο Λος Αντζελες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο η συνδυαστική θεραπεία για το Γλοιοβλάστωμα (γλοίωμα βαθμού IV)  σχεδόν διπλασιάζει το προσδόκιμο ζωής.

 Αξίζει να τονιστεί ότι  το Γλοιοβλάστωμα (γλοίωμα βαθμού IV) είναι η πιο κακοήθης μορφή νεοπλασίας-όγκου που μπορεί να εμφανιστεί στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Πρόκειται για μια διηθητική μορφή καρκίνου χωρίς σαφή όρια από τον υπόλοιπο υγιή εγκέφαλο με ταχύτατο ρυθμό ανάπτυξης .Αποτελεί  το 20% όλων των ενδοκράνιων όγκων σε ενήλικες, ενω  πολύ σπάνια εμφανίζεται  στην παιδιατρική ηλικία. Σε ετήσια βάση έχουμε 2με 3 νέα κρούσματα ανα 100000 άτομα σε Ευρώπη και Βόρειο Αμερική, έχει δε την χειρότερη πρόγνωση από κάθε κακοήθεια του κεντρικού νευρικού συστήματος .

«Πράγματι τα αποτελέσματα της συνδυαστικής θεραπείας είναι εντυπωσιακά και πρόκειται για μια ακόμη νικηφόρα μάχη στον πόλεμο κατά του καρκίνου» αναφέρει ο Επίκουρος Καθηγητής Νευροχειρουργικής Πανεπιστημίου Freiburg και Διευθυντής Νευροχειρουργός, υπεύθυνος τμήματος Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Εγκεφάλου και Σπονδυλικής Στήλης, στο Νοσοκομείο Metropolitan  κ. Βασίλειος Βουγιούκας , που εφαρμόζει τη μέθοδο στην Ελλάδα.

unnamed

 Παρά τις ιατρικές εξελίξεις στον τομέα της νευροχειρουργικής, της ακτινοθεραπείας αλλά και της ογκολογίας το προσδόκιμο ζωής  για τους ασθενείς με Γλοιοβλάστωμα παραμένει κατά μέσο όρο στα δυο χρόνια από την στιγμή της διάγνωσης.

                ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ        ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σύμφωνα με τους νευροχειρουργούς ουσιαστικά ακόμα και σήμερα η ολική θεραπεία του γλοιωβλαστόματος παραμένει ένα ιατρικό αλλά και κοινωνικό πρόβλημα.

Τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί μια εν μέρει γονιδιακή κατηγοριοποίηση κάποιων μορφών των γλοιωμάτων.  Ο τελικός στόχος είναι να δημιουργηθεί μια νέα γραμμή άμυνας με φάρμακα-εμβόλια στοχεύοντας συγκεκριμένα γονίδια που εκφράζονται σε αυτούς τους όγκους περιορίζοντας έτσι την εξάπλωση τους.

«Η φαρμακευτική αλλά και η ακτινοθεραπευτική αντιμετώπιση των γλοιωμάτων-γλοιωβλαστωμάτων αποτελούν ουσιαστικά υποστηρικτική θεραπεία. Είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι βασική προϋπόθεση για την καλή δράση της άκτινο-χημειοθεραπείας είναι η μικροχειρουργική εξαίρεση του όγκου στον μέγιστο βαθμό που επιτρέπεται χωρίς να υπάρχει νευρολογική επιδείνωση του αρρώστου»  εξηγεί ο κ Βουγιούκας και προσθέτει.

«Η συνδυαστική θεραπεία γίνεται με την λήψη από τον ασθενή – από το στόμα -την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση του όγκου, το φάρμακο  5-αμινολεβουλινικό οξύ (5-ALA).  Ο μεταβολισμός του φαρμάκου παράγει φωτοενεργές φθορίζουσες ενώσεις οι οποίες γίνονται ορατές με την χρήση ειδικού μικροσκοπίου. Με απλά λόγια στον άρρωστο που έχει λάβει το φάρμακο μπορεί ο χειρουργός με την χρήση του ειδικού μικροσκοπίου να διακρίνει τα καρκινικά κύτταρα ακόμα και σε περιπτώσεις που με συμβατικά μικροσκόπια αυτό δεν θα ήταν δυνατό».

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή εξαίρεση του όγκου και μεγιστοποιείται το όφελος μετά τις συμπληρωματικές θεραπείες (άκτινο-χημειοθεραπεία), Όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο το προσδόκιμο ζωής σε αρρώστους που χρησιμοποιήθηκε η τεχνική ήταν σημαντικά μεγαλύτερο.

Η   ΘΕΡΑΠΕΙΑ   ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ    ΚΑΙ   ΣΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ

Η πρωτοποριακή θεραπεία με  την χρήση του 5-ALA εφαρμόζεται τους τελευταίους μήνες με επιτυχία στην Ελλάδα στο νοσοκομείο Metropolitan και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Ό μετεγχειρητικός έλεγχος με μαγνητική τομογραφία σε όλες τις περιπτώσεις έδειξε εξαίρεση της βλάβης στο μέγιστο βαθμό ενώ δεν υπήρξε νευρολογική επιδείνωση σε κάποιο περιστατικό.

Τα αποτελέσματα των μελετών που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της αμερικανικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας καταδεικνύουν ότι η προεγχειρητική χρήση του 5-ALA βοηθάει σημαντικά στην μέγιστη εξαίρεση των γλοιματικών όγκων εγκεφάλου και συντελεί ουσιαστικά στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης σε αυτη την ιδιαίτερα δύσκολη και ταλαιπωρημένη κατηγορία αρρώστων.

 


Σελίδα 2 από 56
ΜΙΡΕΛΑ ΠΑΧΟΥ με συμμετοχή ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ & ΜΙΛΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ - ΝΟΜΑΔΕΣ // ΝΕΟ SINGLE & VIDEO CLIP!
ΜΙΡΕΛΑ ΠΑΧΟΥ με συμμετοχή ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ & ΜΙΛΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ - ΝΟΜΑΔΕΣ // ΝΕΟ SINGLE & VIDEO CLIP!
   Mιρέλα Πάχου «ΝΟΜΑΔΕΣ» (Σε Συμμετοχή Γιάννη Κότσιρα & Μίλτου Πασχαλίδη)     Το νέο single της Μιρέλας ...

Τέλος σε μια λαμπρή καριέρα, Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ο μόνος άνδρας ηθοποιός με τρία Όσκαρ, αποσύρεται από την ηθοποιία.
Τέλος σε μια λαμπρή καριέρα,  Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ο μόνος άνδρας ηθοποιός με τρία Όσκαρ, αποσύρεται από την ηθοποιία.
Τέλος σε μια λαμπρή καριέρα, Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ο μόνος άνδρας ηθοποιός με τρία Όσκαρ, αποσύρεται από την ηθοποιία. Ο ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση