ATTICANEWS.GR

Member Area
ΥΓΕΙΑ
Γιατί θέλουμε να κοιμηθούμε μετά από το φαγητό; Τι προκαλεί, μετά από γεύμα, υπνηλία; Τι πρέπει να προσέχουμε; ...της Μαρίας Χιόνη, MSc φυσιολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών, καθηγήτρια ιατρικής ορολογίας
News - ΥΓΕΙΑ
Παρασκευή, 18 Αύγουστος 2017 12:17

Γιατί θέλουμε να κοιμηθούμε μετά από το φαγητό; Τι προκαλεί, μετά από γεύμα, υπνηλία; Τι πρέπει να προσέχουμε;
...της Μαρίας Χιόνη, MSc φυσιολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών, καθηγήτρια ιατρικής ορολογίας, medlabnews.gr

asleep

 

 

 

Σε όλους μας συμβαίνει να θέλουμε έναν υπνάκο, αμέσως μόλις τελειώσουμε το φαγητό. Αυτό συμβαίνει γιατί γίνονται διάφορες διεργασίες στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να νιώθουμε την γνωστή υπνηλία.

 

Το πρώτο πράγμα, καθώς τρώμε, που συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν τρώμε και κατά την διαδικασία της χώνευσης είναι  το αίμα  να πηγαίνει στο στομάχι και καταναλώνεται ενέργεια για τη διάσπαση του φαγητού με αποτέλεσμα να μειώνεται λίγο η πίεση μας και η ενέργεια που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος.  Μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για να ρίξουμε την πίεση, σε περίπτωση απότομης αύξησης της πίεσης.

 

 

 

Μια άλλη φυσιολογική διαδικασία είναι ότι μετά την κατανάλωση τροφών με ζάχαρη, λιπαρά και υδατάνθρακες, το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη, ουσία που αυξάνει την παραγωγή τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο. Η τρυπτοφάνη με τη σειρά της  μετατρέπεται στο νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη και σε μελατονίνη, επηρεάζοντας τον κύκλο του ύπνου σας, αφού οδηγούν το μυαλό κατευθείαν προς… το λήθαργο!.

 

 

‘Αλλη μια σημαντική διαδικασία που συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν τρώμε είναι λόγω της αύξησης της γλυκόζης του αίματος μπλοκάρεται η παραγωγή ορεξίνης από τα εγκεφαλικά κύτταρα.

 

 

 

Η ορεξίνη είναι μία ουσία που είναι υπεύθυνη για τη διέγερση και την εγρήγορση και όταν τα επίπεδά της πέφτουν γινόμαστε ληθαργικοί. Πρόκειται για μία πρωτεΐνη που λειτουργεί στον εγκέφαλο σαν ορμόνη. Εκκρίνεται από ένα είδος εγκεφαλικών κυττάρων που ονομάζονται νευρώνες ορεξίνης και βρίσκονται στην υπόφυση.

 

 

 

Τι κάνει η ορεξίνη: Όταν οι νευρώνες είναι ενεργοί και παράγουν ορεξίνη, είμαστε ενεργητικοί γεμάτοι ζωντάνια. Όταν καταστέλλεται η λειτουργία των νευρώνων αυτών τότε είμαστε ληθαργικοί και νιώθουμε υπνηλία.

 

 

 

Μετά το φαγητό: Έχει διαπιστωθεί ότι μετά το φαγητό, δηλαδή όταν υπάρχει γλυκόζη στο αίμα, αναχαιτίζεται η παραγωγή ορεξίνης γι αυτό και νιώθουμε νυσταγμένοι και βαρείς. Θυμηθείτε: Ορεξίνη = Ενεργητικότητα και επαγρύπνηση! Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας οι νευρώνες ορεξίνης έχουν μειωμένη δραστηριότητα. Επίσης πρέπει να προσθέσουμε ότι η Ορεξίνη δημιουργεί όρεξη για φαγητό και βρίσκεται σε ανταγωνισμό με την ορμόνη Λεπτίνη.

 

 

 

Αν και δεν υπάρχει κάποιος τρόπος για να αποφευχθεί η υπνηλία ύστερα από ένα μεγάλο γεύμα (εκτός από τη μείωση της ποσότητας, των λιπαρών, των υδατανθράκων και της ζάχαρης), δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Μπορεί όμως να προκαλέσει προβλήματα στον βραδινό ύπνο. Αν φάτε ένα μεγάλο γεύμα με επιδόρπιο αργά το βράδυ, ενεργοποιείται η ινσουλίνη κατά τη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα να προκαλεί άνοδο ή πτώση του σακχάρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή του ύπνου ή τη μη ομαλή λειτουργία του

 

 

 

Τέλος πρέπει να ξέρουμε ότι  όταν ξαπλώνουμε μετά από ένα γεύμα, κάποια ποσότητα πεπτικών υγρών από το στομάχι γυρνάει πίσω στον οισοφάγο και λόγω της όξινης φύσης τους, «καίνε» το εσωτερικό τοίχωμα του οισοφάγου, γι’ αυτό και νιώθουμε ένα κάψιμο στο στόμα και το λαιμό.  Επίσης, όταν κοιμόμαστε αμέσως μετά το φαγητό, ασκείται υπερβολική πίεση στο διάφραγμα, κάτι που προκαλεί ροχαλητό ή και άπνοια κατά τον ύπνο. Επιπλέον, ο ύπνος αμέσως μετά το φαγητό σχετίζεται και με την παχυσαρκία.

 


Γι’ αυτό κάνουμε πρώτα τον περίπατό μας ή απασχολούμαστε με ξεκούραστα κι ευχάριστα πράγματα και μετά από 2 ώρες μπορούμε κυριολεκτικά να ξεραθούμε στον ύπνο!

 

 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

 

Αν χρειαστεί να ταξιδέψετε μετά το φαγητό προτιμήστε να ξεκουραστείτε πρώτα και αντικαταστήστε το αλκοόλ με αναψυκτικά.

http://medlabgr.blogspot.com/2014/08/blog-post_12.html

 
Καλοκαιρινός πειρασμός, Παγωτό: πόσο «ένοχος» είναι τελικά αυτός ο δροσερός πειρασμός;
News - ΥΓΕΙΑ
Παρασκευή, 18 Αύγουστος 2017 09:12

Καλοκαιρινός πειρασμός,

Παγωτό: πόσο «ένοχος» είναι τελικά αυτός ο δροσερός πειρασμός;
6c39a-ice cream

Το παγωτό είναι αναμφίβολα ο καλοκαιρινός εθισμός μικρών και μεγάλων. Ωστόσο,  η κατανάλωσή του συνοδεύεται συχνά από ενοχές, καθώς φοβόμαστε ότι η γλυκιά αυτή απόλαυση σαμποτάρει τη δίαιτά μας. Τι ισχύει τελικά; Αξίζει να το απενεχοποιήσουμε ή όχι;

Από τι φτιάχνεται ένα παγωτό;
Τα υλικά είναι συνήθως γάλα και αυγό. Συχνά πρόκειται για αφυδατωμένα τρόφιμα σε μορφή σκόνης που δεν διαθέτουν όλα τα θρεπτικά συστατικά των αντίστοιχων φρέσκων, κρέμα γάλακτος ζάχαρη και γλυκόζη, καθώς και άλλες ουσίες, όπως γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές, χρωστικές κ.λπ. (χαρακτηρίζονται από τους κωδικούς αριθμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι γνωστοί ως πρόσθετα/συντηρητικά Ε, οι οποίοι σημαίνουν πως πρόκειται για ουσίες ελεγμένες, εγκεκριμένες, σε ποσότητες που δεν υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια). Μπορεί, βέβαια, το παγωτό μας να είναι επίσης εμπλουτισμένο με φρούτα, σοκολάτα, ξηρούς καρπούς κ.ά.

Πόσες θερμίδες έχει; 
Μια μπάλα παγωτό  περιέχει περίπου 150-250 θερμίδες, ανάλογα τη γεύση, τη ζάχαρη και το περιεχόμενο. Ενδεικτικά μπορούμε να πούμε πως μία μπάλα παγωτό βανίλια μας δίνει περίπου 180 θερμίδες, μία μπάλα σοκολάτα 235 και μία παρφέ 245-300 (ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής).

Παρόλ’ αυτά, οι μύθοι που θέλουν το παγωτό να είναι ένα ιδιαίτερα παχυντικό γλυκό, δεν ισχύουν. Αρκεί μόνο να το συγκρίνουμε με άλλα γλυκίσματα όπως το κρουασάν (421 θερμίδες), τα γεμιστά μπισκότα (524 θερμίδες) ή το σοκολατούχο γάλα (529 θερμίδες), σε ποσότητα 100 γραμ. για να καταλάβουμε ότι κάτι τέτοιο απλά δεν ισχύει.

Πόσο συχνά μπορούμε να τρώμε παγωτό αν προσέχουμε τη διατροφή μας; 
Το παγωτό δεν πρέπει να καταναλώνεται συχνότερα από 2 με 3 φορές την εβδομάδα. 

Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι τα σορμπέ παγωτά περιέχουν συνήθως σιρόπι,  περισσότερη ζάχαρη και πιο υψηλές θερμίδες από τα παγωτά γάλακτος. 

Μια καλή επιλογή, αν προσέχουμε τη διατροφή μας, είναι το παγωτό γιαούρτι και το παγωτό με ζάχαρη ή λιπαρά ή και τα δύο. 

Τα παγωτά 0% μπορεί να είναι 0% σε ζάχαρη ή σε λίπος ή και στα δύο μαζί. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είναι 0 σε θερμίδες. Οι θερμίδες ενός παγωτού light (μία μπάλα έχει περίπου 125 θερμίδες) προέρχονται από τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες του παγωτού και ίσως από κάποια υποκατάστατα λίπους και ζάχαρης, καθώς και από άλλες μορφές υδατανθράκων (μαλτοδεξτρίνη, δεξτρόζη). Όλα αυτά φυσικά πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα του παγωτού.

Γενικότερα, το παγωτό δεν είναι πάντα κάτι απαγορευμένο, αλλά αντίθετα μπορεί να αποτελεί καλή και θρεπτική επιλογή, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο (μέχρι 2 την εβδομάδα) στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, η οποία απαραίτητα θα πρέπει να συνδυάζεται με συστηματική φυσική άσκηση ώστε να έχουμε ωφέλιμα -για την υγεία και τη σιλουέτα μας- αποτελέσματα.

Πηγή: Cypriahealth

http://www.typos.com.cy/cat/9/article/29274

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 18 Αύγουστος 2017 09:14
 
Προληπτικός έλεγχος, Ελπίδες από νέα εξέταση αίματος για έγκαιρη διάγνωση καρκίνου, αλλά νωρίς για εφαρμογή.
News - ΥΓΕΙΑ
Πέμπτη, 17 Αύγουστος 2017 09:10

Προληπτικός έλεγχος,

Ελπίδες από νέα εξέταση αίματος για έγκαιρη διάγνωση καρκίνου, αλλά νωρίς για εφαρμογή.
6df15-blood test

Μια εξέταση που σαρώνει το αίμα συγκεκριμένα για DNA καρκίνου αναγνώρισε καρκίνο πρώιμου σταδίου σε πάνω από τους μισούς ασθενείς σε σύνολο 138 ασθενών με την ασθένεια, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές, σημειώνοντας ένα άλμα στην αξιοπιστία των "υγρών βιοψιών", όπως ονομάζονται.

Υπάρχουν αρκετές εταιρείες ήδη που προσφέρουν εξετάσεις οι οποίες μπορούν να διαγνώσουν DNA καρκίνου στο αίμα ασθενών που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της ασθένειας, οι οποίες βοηθούν στην εξεύρεση της καταλληλότερης θεραπείας ή αποκαλύπτουν αν έχει επιστρέψει ένας καρκίνος μετά από χειρουργική επέμβαση. Η εξέταση ανίχνευσης καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο, θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση, όπως ελπίζουν οι ερευνητές, ώστε να βελτιωθούν οι πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών.

"Από όσο γνωρίζουμε, αυτή αποτελεί μία από τις πρώτες έρευνες που έχει εξετάσει άμεσα τους καρκίνους πρώιμου σταδίου", είπε ο Δρ Βίκτορ Βελκουλέσκου, καθηγητής ογκολογίας στο Κέντρο Καρκίνου Kimmel του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, η έρευνα του οποίου δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδιό Science Translational Medicine. Η πρόκληση στη δημιουργία τέτοιας εξέτασης έγκειται στο ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί η ύπαρξη σπάνιου DNA από πραγματικούς καρκίνους και να αγνοηθούν οι γονιδιακές αλλοιώσεις άλλων τύπων που ενδεχομένως μπορούν να δημιουργηθούν κατά τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, ή τα εκ γενετής μεταλλαγμένα γονίδια.

Οι ερευνητές σάρωσαν δείγματα αίματος από ασθενείς με καρκίνους μαστού, πνευμόνων, ωοθηκών και του παχέος εντέρου, ψάχνοντας για 58 γονίδια τα οποία συνήθως συνδέονται με αυτούς τους καρκίνους. Γενικά, μπόρεσαν να αναγνωρίσουν 86 από 138 καρκίνους πρώτου και δεύτερου σταδίου. Εξετάζοντας επίσης την αλληλουχία μεταλλάξεων σε καρκίνους σε 100 από τους ίδιους ασθενείς, ανακάλυψαν ότι σε 82 από αυτούς, οι μεταλλάξεις που ανακαλύφθηκαν στο αίμα αντιστοιχούσαν με αυτές που βρέθηκαν στους ιστούς με τον καρκίνο. Δοκίμασαν επίσης την εξέταση σε 44 υγιή άτομα, και δεν βρέθηκαν μεταλλάξεις καρκινικής προέλευσης.

Ο Δρ Βελκουλέσκου είπε ότι θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα σε πολύ μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες για να αποδειχθεί ότι η εξέταση μπορεί να εντοπίσει καρκίνους πρώιμου σταδίου με ασφάλεια και ακρίβεια, μια διαδικασία που μπορεί να χρειαστεί μέχρι και πέντε χρόνια. Η χρήση της εξέτασης για την έγκαιρη διάγνωση καρκίνου θα εφαρμοστεί αρχικά σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, όπως σε μανιώδεις καπνιστές, είπε.

http://www.typos.com.cy/cat/9/article/29270

 
Τα αχλάδια και η διατροφική τους αξία. Κατάλληλα για δίαιτα, διαβήτη, χοληστερίνη, πεπτικό, αρθρίτιδα ...της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος
News - ΥΓΕΙΑ
Κυριακή, 13 Αύγουστος 2017 11:02

Τα αχλάδια και η διατροφική τους αξία. Κατάλληλα για δίαιτα, διαβήτη, χοληστερίνη, πεπτικό, αρθρίτιδα
...της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr

red-pears
 

 

Το εύγευστο αυτό φρούτο είναι καρπός του οπωροφόρου δέντρου της αχλαδιάς ή απιδιάς και ευδοκιμεί σε όλες τις περιοχές με εύκρατο κλίμα. Κατάγεται από την...περιοχή της Κασπίας και στην Ευρώπη καλλιεργείται από το 17ο αιώνα. Ωστόσο, αναφορές στην καλλιέργεια της αχλαδιάς συναντούμε και στα Ομηρικά έπη. Στην Οδύσσεια αναφέρεται ότι οι Φαίακες καλλιεργούσαν, μεταξύ άλλων δέντρων, και αχλαδιές στους κήπους του βασιλιά Αλκίνοου.

 

Στο έπος του Όμηρου, την Οδύσσεια, το αχλάδι είχε αποκαλεστεί ως «το δώρο των θεών». Αν και η προέλευση του αχλαδιού ανιχνεύεται 3000 χρόνια πριν στη Δυτική Ασία, υπάρχουν κάποιες υποθέσεις ότι η ιστορία του έχει ρίζες στη λίθινη εποχή. Τα άγρια αχλάδια προέρχονται από την Ευρώπη και την Ασία και η παρουσία τους χρονολογείται από την προϊστορική εποχή. Καλλιεργήθηκαν από τους αρχαίους Φοίνικες και τους Ρωμαίους και αποτελούσαν εκλεκτό έδεσμα για τους αρχαίους Πέρσες Βασιλιάδες. Έγιναν τόσο γρήγορα δημοφιλή ώστε στη μεσαιωνική Ιταλία καλλιεργούσαν πάνω από 200 ποικιλίες. Μέχρι το 17ο αιώνα οι Γάλλοι είχαν αναπτύξει 300 διαφορετικές ποικιλίες, εμπνευσμένοι από το πάθος του Λουδοβίκου XIV για το συγκεκριμένο φρούτο. Η πρώτη αχλαδιά φυτεύτηκε στην Αμερική το 1620 μ.Χ., ενώ μέχρι εκείνη την εποχή γινόταν μεγάλη εισαγωγή τους από τη Γαλλία. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 5.000 γνωστές ποικιλίες στον κόσμο. 

 

Ανήκει στην οικογένεια Rosaceae (Ροδοειδών). Τα αχλάδια έχουν σχήμα μακρύ που στενεύει στο άκρο που βρίσκεται το κοτσάνι, ενώ είναι φαρδύτερο στο κάτω μέρος. Τα αχλάδια τα βρίσκουμε σε διάφορες αποχρώσεις όπως ανοιχτό πράσινο, πρασινοκίτρινο, κιτρινωπό, ελαφρύ κίτρινο/χρυσό, πράσινο με κόκκινο ανάλογα με την ποικιλία. 

 

 

 

 

Στην Ελλάδα οι πιο γνωστές ποικιλίες είναι οι κοντούλες, τα κρυστάλλια ή βουτυράτα και οι κρασάνες. Οι περίφημες κοντούλες έχουν μέτριο μέγεθος, κοντόχοντρο σχήμα και σαρκώδη λαιμό. Ο φλοιός τους είναι λεπτός, λείος, με πρασινοκίτρινο χρώμα. Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι χυμώδης, πολύ αρωματική και ωριμάζει στα μέσα Ιουνίου. Τα κρυστάλλια ή βουτυράτα έχουν μέτριο μέγεθος και σχήμα κωδωνοειδές. Ο φλοιός τους είναι λεπτός, λείος, με πράσινο ανοιχτό χρώμα και η σάρκα τους είναι πολύ χυμώδης και γλυκιά. Τα αχλάδια αυτά ωριμάζουν στο τέλος Αυγούστου. Οι κρασάνες έχουν μεγάλο μέγεθος, με στρογγυλό σχήμα που μοιάζει με μήλο, σχεδόν χωρίς λαιμό. Ο φλοιός είναι αρκετά παχύς με πρασινοκίτρινο χρώμα. Η σάρκα τους είναι μαλακή, πολύ χυμώδης με υπόξινη γεύση. Η ποικιλία αυτή ωριμάζει τον Οκτώβριο.

 

 

 

 

 

Oι παροιμίες «Θα σου πω πόσα απίδια πιάνει ο σάκος» ή «Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά» χρησιμοποιούνται όταν απευθύνουμε απειλή ή προειδοποίηση σε κάποιον. Τα αχλάδια, όμως, κάθε άλλο παρά απειλή αποτελούν για την υγεία μας. Χάρη στην πλούσια ποικιλία τους, μπορούμε να τα απολαμβάνουμε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

 

 

 

 

Τι μας προσφέρουν

 

Τα αχλάδια έχουν υψηλά επίπεδα διαιτητικών ινών, αποτελούν άριστη πηγή βιταμίνης C, καλίου και χαλκού, ενώ είναι πλούσια σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση. Το υψηλό ποσοστό φυτικών ινών που περιέχουν ασκεί ευεργετική επίδραση στην κινητικότητα του εντέρου και συμβάλλει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Η κατανάλωση χυμού αχλαδιών βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο σε διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις. 

 

 

 

Tο αχλάδι μπορεί μάλιστα να επιφέρει σημαντική βελτίωση των επιπέδων LDL χοληστερόλης, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Τα αχλάδια είναι πλούσια σε πηκτίνη, που μειώνει ουσιαστικά το επίπεδο της «κακής» (LDL) χοληστερόλης.

 

Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή όπως το β-καροτένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.

 

 

 

Τα φλαβονοειδή είναι πολύτιμες ουσίες που βοηθούν στην πρόληψη πολλών νοσημάτων. Σε συνδυασμό με τις βιταμίνες C και Α βοηθούν στην προστασία από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες και εμποδίζουν την πρόωρη γήρανση. Το αχλάδι είναι μια καλή πηγή μετάλλων όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, το κάλιο, το μαγγάνιο και το μαγνήσιο καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος β όπως η ριβοφλαβίνη και πυριδοξίνη. Τα αχλάδια συγκαταλέγονται μεταξύ των λιγότερο αλλεργιογόνων από όλα τα φρούτα και, συνεπώς αποτελούν μία ασφαλή λύση για όσους πάσχουν από τροφικές αλλεργίες.

 

 

 

Λόγω των φυτικών ινών που περιέχει το αχλάδι αποτελεί εξαιρετική επιλογή φρούτου για άτομα που ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα και δυσλειτουργίες του πεπτικού συστήματος. Φαίνεται ότι η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να προσφέρει σημαντική προστασία έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου. Όπως και το σταφύλι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. 

 

Τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης C και του χαλκού μειώνουν το επίπεδο των ελεύθερων ριζών στο οργανισμό και μ’ αυτόν τον τρόπο αποτρέπουν την κυτταρική βλάβη σε καρνινικές βλάβες.

 

 

 

Tα αχλάδια μπορούν να είναι χρήσιμα στη θεραπεία της κολίτιδας, σε χρόνιες παθήσεις της χοληδόχου κύστης, στην αρθρίτιδα και ουρική αρθρίτιδα. Το αχλάδι έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στην ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από τη φλεγμονή.

 

 

 

Θρεπτικά στοιχεία

 

Μέσες τιμές ανά 100 g*

 

θερμιδική αξία  54,0 kcal

 

πρωτεΐνες 0,4 g

 

υδατάνθρακες  12,3 g

 

από τους οποίους σάκχαρα 11,0 g

 

λιπαρά 0,2 g

 

από τα οποία κορεσμένα 0,1 g

 

χοληστερόλη 0,0 mg

 

φυτικές ίνες 2,7 g

 

νάτριο 1,5 mg

 

βιταμίνη C 4,6 mg

 

β-καροτένιο 36,5 µg

 

βιταμίνη B9 8,5 µg

 

ασβέστιο 9,5 mg

 

μαγνήσιο 7,0 mg

 

σίδηρος 0,2 mg

 

 

 

* Μέσες τιμές σύμφωνα με το ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΓΕΩΡΓΊΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ καιCIQUAL

 

 

 

Μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρδιακής νόσου

 

Τα αχλάδια αποτελούν μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, τόσο των λεγόμενων διαλυτών όσο και αδιάλυτων. 

 

Ο συνδυασμός αυτός σε ένα τρόφιμο μπορεί από μόνος του να αποτελέσει κάτι χρήσιμο για την πρόληψη του υψηλού σακχάρου, δηλαδή του διαβήτη τύπου ΙΙ.

 

Εκτός όμως από αυτό το χαρακτηριστικό, τα αχλάδια περιέχουν και σημαντικά ποσά από κάποιες ουσίες που λέγονται φλαβονόλες, με κυριότερες από αυτές την ισορχαμνετίνη, την κερκετίνη και την καεμφερόλη, όπως και επικατεχίνες.

 

Οι ουσίες αυτές φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσουν μια επιπλέον ασπίδα προστασίας κατά του διαβήτη, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες βελτιώνουν την ευαισθησία των ιστών μας στην ινσουλίνη.

 

Η βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη αποτελεί σημαντικό παράγοντα τόσο για την πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, ιδιαιτέρως σε άτομα με παραπάνω βάρος και συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

 

 

 

Αχλαδια για Δίαιτα

 

Τα αχλάδια χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και νερό βοήθησαν τις γυναίκες να χορτάσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και παράλληλα να μειώσουν την συνολική ημερήσια πρόσληψη των θερμίδων τους.

 

Μπορείτε να φάτε ένα αχλάδι μαζί με τη φλούδα τους, πριν από κάθε γεύμα σας. Κάτι τέτοιο μπορεί να σας βοηθήσει να φάτε λιγότερο φαγητό όταν θα καθίσετε στο τραπέζι κι έτσι δεν κινδυνεύετε από υπερκατανάλωση τροφής. Μπορείτε επίσης να τα καταναλώσετε πριν βγείτε έξω, αν πρόκειται να δειπνήσετε σε ένα εστιατόριο, γιατί με τον τρόπο αυτό δεν θα πεινάτε και έτσι δεν θα μπείτε στον πειρασμό να φάτε πολύ φαγητό και να φορτώσετε τον οργανισμό σας ενδεχομένως με ανθυγιεινές θερμίδες.

 

Καταναλώστε  ένα αχλάδι πριν από την γυμναστική σας, ιδιαίτερα αν θέλετε να χτίσετε μύες και να αυξήσετε την αντοχή σας. Τα φρούτα περιέχουν υδατάνθρακες που είναι απαραίτητοι για το σώμα κατά τη διάρκεια προπόνησης μεγάλης έντασης. Οποιοδήποτε είδος υδατανθράκων είναι κατάλληλο, όμως τα φρούτα όπως τα μήλα και τα αχλάδια είναι λιγότερο εθιστικά και περισσότερο υγιεινά από άλλες τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες.

 

 

 

 

 

 

Πώς τα διαλέγουμε

 

Όταν διαλέγουμε αχλάδια, πρέπει να προσέχουμε ο φλοιός τους να είναι ομοιόμορφος, συμπαγής και να έχει σωστό και ζωηρό χρώμα (ανάλογα με την ποικιλία) και επίσης να μην έχει χτυπήματα και τρύπες. Τα αχλάδια θα πρέπει να έχουν επίσης τη χαρακτηριστική μυρωδιά τους και να μην είναι άγουρα. Σε περίπτωση που έχουν σκούρες κηλίδες, να ξέρετε ότι, όταν δεν είναι βαθιές, δεν επηρεάζουν την ποιότητά τους. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι τα «τέλεια» φρούτα μαρτυρούν χρήση χημικών.

 

 

 

Συντήρηση

 

Το ιδανικό είναι να τα αφήσετε πρώτα να ωριμάσουν σε θερμοκρασία δωματίου και μετά να τα βάλετε στο ψυγείο, δίχως να τα πλύνετε. Θα αντέξουν τουλάχιστον μία εβδομάδα. Ο γενικός κανόνας είναι πως η δροσιά επιβραδύνει την ωρίμασή τους και η ζέστη την επιταχύνει.

 

 

 

 

Στην κουζίνα

 

Τα αχλάδια, εκτός από φρέσκα, μπορούμε να τα καταναλώσουμε μαγειρεμένα. Ψητά δένουν ωραία με τα αμύγδαλα και τη σοκολάτα και αν τα περιχύσετε με καραμέλα ή κανέλα, η γεύση τους θα απογειωθεί. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στη ζαχαροπλαστική (σε τάρτες, κέικ). Εναλλακτικά, μπορείτε να τα κάνετε κομπόστα ή μαρμελάδα.

http://medlabgr.blogspot.com/2015/08/pears.html

 
Τι είναι το fipronil που βρέθηκε στα αυγά και πόσο επικίνδυνο είναι για τον άνθρωπο; Είναι καρκινογόνο; ...της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος
News - ΥΓΕΙΑ
Σάββατο, 12 Αύγουστος 2017 10:06

Τι είναι το fipronil που βρέθηκε στα αυγά και πόσο επικίνδυνο είναι για τον άνθρωπο; Είναι καρκινογόνο;
...της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr

19119017 303



Το σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά στην Γερμανία αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης φαίνεται να παίρνει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Σε μια νέα εξέλιξη στο σκάνδαλο των μολυσμένων αυγών την Τρίτη, οι Αρχές της Ολλανδίας ανακοίνωσαν ότι άρχισαν να εξετάζουν κρέας πουλερικών από επηρεαζόμενες φάρμες για να αξιολογήσουν κατά πόσο και αυτό είναι μολυσμένο. Οι επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν την παρουσία του εντομοκτόνου fipronil, μιας ουσίας η οποία ενδεχομένως να είναι επικίνδυνη για τους ανθρώπους μετά που υπεραγορές σε Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σουηδία και Ελβετία απέσυραν εκατομμύρια αυγών από τα ράφια τους. Εκατομμύρια κοτόπουλα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο σφαγής τους στην Ολλανδία καθώς το σκάνδαλο διευρύνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη.



Τι ακριβώς όμως είναι το fipronil;

To fipronil είναι εντομοκτόνο, που σε έναν ιδανικό κόσμο, δεν θα έπρεπε να έχει καμιά σχέση με τις πτηνοτροφικές μονάδες. Όμως αναμιγνύεται με το "Dega 16", που είναι καθαριστικό και απολυμαντικό και χρησιμοποιείται εκτενώς σε πτηνοτροφικές μονάδες. 

Το Fipronil είναι εξαιρετικά τοξικό και χρησιμοποιείται ως παρασιτοκτόνο για την προστασία των καλλιεργειών καθώς και στην κτηνιατρική για να σκοτώσει τους ψύλλους, τις ψείρες, τα κρότωνες, τα κατσαρίδες και τα ακάρεα. Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται οπουδήποτε κοντά στα ζώα που βρίσκονται στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του κοτόπουλου.


Η δραστική ουσία του fipronil
Η δραστική ουσία fipronil ανήκει στη χημική ομάδα των φαινυλοπυραζολών. Πρόκειται για ευρέως φάσματος εντομοκτόνο επαφής και στομάχου, το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των προνυμφών πολλών εδαφόβιων εντόμων. Εφαρμόζεται ως επενδυτικό σπόρων σε έναν μεγάλο αριθμό ετήσιων καλλιεργειών (καλαμπόκι, ηλίανθος κλπ). 

Στη χώρα μας έχει έγκριση ως εντομοκτόνο εδάφους για τους σιδηροσκώληκες στην πατάτα και κάποιες χρήσεις για έντομα υγειονομικής σημασίας.

Η συγκεκριμένη δραστική ουσία είναι πολύ τοξική για τις μέλισσες. Δόση 0,004-0,005 μg θανατώνει μία μέλισσα, αναφέρεται δε ότι η δόση αυτή είναι χαμηλότερη για τις μέλισσες όταν συλλέγουν τροφή από τα φυτά. Εκτός από αυτό, υπάρχουν διάφορες μελέτες αναφορικά με τις επίδραση του fipronil σε υποθανάτιες δόσεις, οι οποίες καταδεικνύουν διάφορες επιδράσεις στη φυσιολογία της μέλισσας. Για την προστασία των απειλούμενων με εξαφάνιση μελισσών, η χρήση του Fipronil σε σπόρους καλαμποκιού έχει απαγορευτεί εδώ και καιρό. 

To Mάϊο του 2008, μεταξύ 330 and 500 εκατομμύρια μέλισσες σκοτώθηκαν στο Δυτικό κομμάτι της Γερμανίας (Rheintal) από τη χρήση του εντομοκτόνου της Bayer clothianidin , που χρησιμοποιήθηκε σαν επικάλυψη σπόρων καλαμποκιού.


Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίµων (European Food Safety Authority, EFSA) διεξήγαγε μια μελέτη για τις επιδράσεις του fipronil στις μέλισσες, κατόπιν παραγγελίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η μελέτη εντοπιζόταν κυρίως στις άμεσες (acute) και μακροχρόνιες (chronic) συνέπειες στην επιβίωση και ανάπτυξη των αποικιών των μελισσών, αλλά και την επίδραση των υποθανάτιων (sublethal) δόσεων στη βιωσιμότητα και τη συμπεριφορά των μελισσών και κατέληξε ότι η συγκεκριμένη δραστική ουσία αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τις μέλισσες όταν χρησιμοποιείται ως επενδυτικό στους σπόρους καλαμποκιού. Μετά από αυτό η Ευρωπαική Επιτροπή συνεδρίασε στις 15 Ιουλίου 2013 και το συγκεκριμένο εντομοκτόνο πρόσφατα αναγνωρίστηκε ότι παρουσιάζει έντονο κίνδυνο για τη μείωση του πληθυσμού των μελισσών στην Ευρώπη. Σημειώνεται ότι, το εντομοκτόνο Fipronil χρησιμοποιείται για την επεξεργασία σπόρων που πρόκειται να σπαρθούν κυρίως σε θερμοκήπια.

Πόσο επικίνδυνο είναι το Fipronil;

Το εντομοκτόνο μπορεί να απορροφηθεί από το δέρμα ή να καταναλωθεί από το στόμα. Η κατανάλωση αυγών που έχουν μολυνθεί από το Fipronil μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του ήπατος, των νεφρών και του θυρεοειδούς. Θα χρειαστεί όμως να κατανάλωση  μεγάλου  αριθμού μολυσμένων αυγών. Επίσης μπορεί να έχουν να αντιμετωπίσουν ερεθισμένα μάτια και δέρμα, ναυτία και έμετο.

Ένα παιδί που ζυγίζει περίπου 16 κιλά θα μπορούσε να φάει 1,7 αυγά ημερησίως χωρίς να φτάσει στο όριο όπου τα επίπεδα της Fipronil γίνονται επικίνδυνα. Αυτό περιλαμβάνει τα προϊόντα που περιέχουν αυγά, όπως τηγανίτες ή ζυμαρικά. Ένας ενήλικος που ζυγίζει 65 κιλά μπορεί να φάει επτά αυγά την ημέρα, με fipronil.
Τα επίπεδα που μετριούνται σήμερα στα μολυσμένα αυγά δεν είναι πολύ υψηλά και επομένως δεν είναι επικίνδυνα για τους ενήλικες, ωστόσο οι αρχές και οι εμπειρογνώμονες έχουν συμβουλεύσει τους γονείς να μην αφήσουν τα παιδιά τους να τρώνε μολυσμένα αυγά.


Πώς πήγε το Fipronil στα αυγά;
Εάν η μόλυνση από παράσιτα σε μια πτηνοτροφική μονάδα αντιμετωπίζεται με Fipronil, το δέρμα των ζώων - ή τα φτερά, σε περίπτωση κοτόπουλων - θα μπορούσε να απορροφήσει το εντομοκτόνο. Ίχνη μπορούν επίσης να βρεθούν σε ζωικά προϊόντα, όπως τα αυγά. Μέσω του Dega 16, το Fipronil μπήκε στα κοτόπουλα και έτσι και στα αυγά.

Οι επιστήμονες δεν έχουν βρει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το fipronil προκαλεί καρκίνο στους ανθρώπους. Οι ερευνητές χορήγησαν το fipronil σε αρουραίους μέσα στη τροφή τους για σχεδόν δύο χρόνια για να διαπιστώσουν εάν το fipronil μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν όγκους του θυρεοειδούς σε αρσενικούς και θηλυκούς αρουραίους που έλαβαν την υψηλότερη δόση. Ενώ τα ευρήματα αυτά θεωρούνται ότι ισχύουν μόνο για τους αρουραίους, το fipronil ταξινομείται ως «πιθανό ανθρώπινο καρκινογόνο» από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών (US EPA).

Έχουν γίνει μελέτες για να εντοπιστούν οι πιθανές επιδράσεις από τη μακροχρόνια έκθεση στο fipronil. Σε μια μελέτη, οι επιστήμονες τροφοδοτούσαν το fipronil στους αρουραίους για ένα χρόνο και διαπίστωσαν αύξηση των επιληπτικών κρίσεων και του θανάτου των πειραματόζωων. Το Fipronil βρέθηκε επίσης ότι μειώνει τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών στους αρουραίους. Ωστόσο, οι περισσότερες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες μελέτες διαπιστώνουν ότι το fipronil δεν επηρεάζει το ενδοκρινικό σύστημα, το σύστημα που είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση των ορμονών στο σώμα.

Σε άλλη μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μακροχρόνια έκθεση στο fipronil στη διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των αρουραίων να αναπαραχθούν. Οι επιδράσεις σε αυτούς τους αρουραίους συμπεριλάμβαναν: μείωση της διάθεσης για ζευγάρωμα, μειωμένη γονιμότητα και αυξημένες αποβολές στην διάρκεια  της εγκυμοσύνης. Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης μειωμένη επιβίωση και καθυστερημένη ανάπτυξη μεταξύ των απογόνων.

Συμπερασματικά χρειάζεται πολύ μεγάλες ποσότητες για να δημιουργηθούν προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό από το fipronil που βρίσκεται στα αυγά και σε κάποια προϊόντα. Φυσικά από την άλλη πλευρά δεν εννοείται να χρησιμοποιείται ένα εντομοκτόνο σε προϊόντα της τροφικής αλυσίδας γιατί δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για το πώς μπορεί να επιδράσει στον ανθρώπινο οργανισμό σε μακροχρόνια λήψη και σε μεγάλη ποσότητα.

Πηγή Jackson, D.; Cornell, C. B.; Luukinen, B.; Buhl, K.; Stone, D. 2009. Fipronil General Fact Sheet; National Pesticide Information Center, Oregon State University Extension Services. http://npic.orst.edu/factsheets/fipronil.html.

http://medlabgr.blogspot.com/2017/08/fipronil.html

 


Σελίδα 2 από 67

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χόλιγουντ, Μαρκ Γουόλμπεργκ, ο ηθοποιός με τις υψηλότερες απολαβές στον κόσμο το 2017.
Χόλιγουντ,  Μαρκ Γουόλμπεργκ, ο ηθοποιός με τις υψηλότερες απολαβές στον κόσμο το 2017.
Χόλιγουντ, Μαρκ Γουόλμπεργκ, ο ηθοποιός με τις υψηλότερες απολαβές στον κόσμο το 2017. Ο Μαρκ Γουόλμπεργκ κατέκτησε την κορυφή ...

Η Όπερα Κουν της Σαγκάης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Η Όπερα Κουν της Σαγκάης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Η Όπερα Κουν της Σαγκάης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 23 Αυγούστου 2017 Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος ...