ATTICANEWS.GR

Member Area
ΥΓΕΙΑ
Τι είναι η κρεατινίνη; Ποια τα συμπτώματα στην αύξηση της; Τι είναι η κάθαρση της κρεατινίνης; ...της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος
News - ΥΓΕΙΑ
Σάββατο, 18 Μάρτιος 2017 17:52

Τι είναι η κρεατινίνη; Ποια τα συμπτώματα στην αύξηση της; Τι είναι η κάθαρση της κρεατινίνης;
...της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr

nap
 
 

 

Η κρεατινίνη είναι ένα αζωτούχο προϊόν του μεταβολισμού που παράγεται σε καθημερινή βάση και αποβάλλεται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η κρεατινίνη είναι ένα υπόλειμμα το οποίο δημιουργείται από τον οργανισμό κατά την δημιουργία ενέργειας στους μύες. Η φωσφορική κρεατίνη είναι ένα συστατικό των σκελετικών μυών, η οποία διασπάται για να προμηθεύσει σε ενέργεια τα κύτταρα, και έτσι δημιουργείται η κρεατινίνη. Η κρεατινίνη μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος και προωθείται προς τα νεφρά, για να αποβληθεί από τον οργανισμό μέσω του ουροποιητικού συστήματος.

 

 

 

Η φυσιολογική απομάκρυνση της κρεατινίνης από το σώμα προϋποθέτει την καλή λειτουργία των νεφρών, τα οποία λειτουργούν ως το απεκκριτικό φίλτρο των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού.

 

 

 

Ο καλός μεταβολισμός της κρεατινίνης προϋποθέτει καλή κυκλοφορία και επάρκεια αίματος και καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, το οποίο δρα ως απεκκριτικό φίλτρο των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού. Η καλή κάθαρση των αζωτούχων αυτών προϊόντων, προϋποθέτει καλή κυκλοφορία και επάρκεια αίματος και καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, το οποίο δρα ως απεκκριτικό φίλτρο των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού. 

 

Ο ρυθμός του μεταβολισμού, η μυϊκή μάζα, η διατροφή, η ηλικία, η πρόσληψη νερού και αλκοόλ, τα προσλαμβανόμενα φάρμακα, η θερμοκρασία, είναι στοιχεία που επηρεάζουν τα επίπεδα της κρεατινίνης. Η συγκέντρωση της κρεατινίνης στο αίμα, στο υγιές άτομο σχετίζεται λιγότερο με το ποσό των προσλαμβανόμενων πρωτεϊνών, συγκριτικά με την ουρία. Στις περιπτώσεις αυτές, συνήθως πρόκειται για μικρές αυξήσεις που εύκολα αποκαθίστανται με τροποποίηση ορισμένων καθημερινών συνηθειών που σχετίζονται με το είδος των τροφίμων που καταναλώνονται και την ποσότητα των προσλαμβανόμενων υγρών.

 

Παθολογικές καταστάσεις που διαταράσσουν την ομαλή κυκλοφορία, όπως είναι η αιμορραγία, η διάρροια, o εμετός, ο διαβήτης, νόσοι της καρδιάς, η παγκρεατίτιδα, η υπολευκωματιναιμία, η αναφυλαξία, ορισμένα φάρμακα, σύνδρομα υπεργλοιότητας κ.α., προκαλούν αύξηση στην κρεατινίνη αλλά και στην ουρία.

 

 

Η αύξηση της κρεατινίνης πολλές φορές δεν έχει συμπτώματα, ειδικά όταν αναπτύσσεται προοδευτικώς. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι διαταραχές αυτές ανακαλύπτονται τυχαία σε check up. 
Στα συμπτώματα όταν υπάρχουν, περιλαμβάνονται:


  • η εύκολη κόπωση, 
  • η ναυτία, 
  • ο έμετος, 
  • η ανορεξία, 
  • η μεταλλική γεύση, 
  • η ευερεθιστότητα, 
  • η δυσκολία συγκέντρωσης, 
  • η αϋπνία, 
  • οι διαταραχές μνήμης, 
  • οι σπασμοί, 
  • ο κνησμός, 
  • η μείωση σεξουαλικής επιθυμίας, 
  • οι διαταραχές εμμήνου ρύσεως, 
  • ο πόνος στο θώρακα, 
  • ο πόνος στην κοιλιά, 
  • το μούδιασμα, 
  • η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, 
  • οι καρδιακές αλλοιώσεις, 
  • οι διαταραχές κατά την ούρηση.

 

Ο ρυθμός μεταβολής της κρεατίνης σε κρεατινίνη ρυθμίζεται από μια σταθερά, και περίπου το 2% της συνολικής κρεατίνης που περιέχει το σώμα χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση. Για αυτό και σε κανονικές συνθήκες, δεν υπάρχει πιθανότητα να αυξηθούν οι τιμές της, στην καθημερινή παραγωγή.

 

 

 

Ενώ η παθολογική αύξηση της κρεατινίνης απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, η μείωση των επιπέδων της είναι σπανιότερη. Η πτώση της μπορεί να οφείλεται σε ελαττωμένη παραγωγή, αυξημένη απέκκριση ή συνδυασμό των δύο μηχανισμών.

 

Είναι σημαντικό να διερευνηθεί η αιτία της πτώσης της κρεατινίνης για να αποκλειστούν και να θεραπευτούν εγκαίρως υποκείμενα συστηματικά αίτια.

 

Κατά την διάρκεια της σωστής παθολογικής εξέτασης, τα στοιχεία από το ιστορικό, τα συνoδά συμπτώματα, ορισμένα σημεία από την εξέταση κατευθύνουν την διάγνωση και την θεραπεία.

 

 

Διάγνωση

 

Η εξέταση της κρεατινίνης είναι χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις, όπως:

 

Ως εξέταση ρουτίνας στον προληπτικό έλεγχο υγιών ατόμων, καθώς και στον διαγνωστικό έλεγχο των ασθενών που πάσχουν από οξέα ή χρόνια νοσήματα.

 

Σε χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, που επηρεάζουν τα  νεφρά, η κρεατινίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την παρακολούθηση εξέλιξης της νόσου όσο και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.

 

Στην αξιολόγηση της νεφρικής λειτουργίας πριν από τη διενέργεια εξετάσεων, όπως η αξονική τομογραφία. Συχνά, στις εξετάσεις αυτές, χρειάζεται να χορηγηθούν φάρμακα που μπορεί να επιδεινώσουν κάποια προϋπάρχουσα νεφρική ανεπάρκεια.

 

Στην εκτίμηση των ασθενών πριν από την έναρξη θεραπειών που μπορεί να επηρεάσουν τη νεφρική λειτουργία (χημειοθεραπευτικά, αντιφλεγμονώδη κ.ά.).

 

Δεδομένου ότι η κρεατινίνη παράγεται και αποβάλλεται με ένα σχετικά σταθερό ρυθμό από το σώμα, η ανίχνευση της ποσότητάς της στα ούρα βοηθάει στην αξιολόγηση της λειτουργίας των νεφρών ή άλλως διαταραχών του ουροποιητικού συστήματος.

 

Οι μετρήσεις κρεατινίνης, σε συνδυασμό με την ηλικία, το βάρος και το φύλο του ασθενούς, χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό της σπειραματικής διήθησης των νεφρών, η οποία είναι μία διαγνωστική εξέταση για εκτίμηση της νεφρικής βλάβης.

 

 

 

Φυσιολογικές- ιδανικές τιμές

 


- Στους άνδρες = 0,7 – 1,4 mg/dL (71 – 115 μmol/L)

 


- Στις γυναίκες = 0,6 – 1,1 mg/dL (53 – 97 μmol/L)

 

 

 

Ο καλύτερος τρόπος εκτίμησης της νεφρικής λειτουργίας γίνεται με την «κάθαρση κρεατινίνης» η οποία δείχνει πόσα ml αίματος «καθαρίζονται» από την κρεατινίνη στη μονάδα του χρόνου. H κάθαρση της κρεατινίνης είναι ενδεικτική του ρυθμού με τον οποίο το αίμα περνάει - διηθείται μέσα από τους νεφρούς και καθαρίζεται από τις διάφορες ουσίες. Προκειμένου να υπολογιστεί η κάθαρση της κρεατινίνης, υπολογίζονται τα επίπεδα της κρεατινίνης στα ούρα και το αίμα, όπως επίσης και ο όγκος των ούρων που αποβάλλει το άτομο σε ένα εικοσιτετράωρο. Μία χαμηλή τιμή κάθαρσης κρεατινίνης υποδηλώνει διαταραχή της φυσιολογικής λειτουργίας των νεφρών.

 

 

 

Η κάθαρση κρεατινίνης υπολογίζεται με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

 

 

 

Κάθαρση κρεατινίνης=

 

(140-ηλικία)x(σωματικό βάρος σε κιλά)/72x(κρεατινίνη αίματος)

 

Αυτός ο τύπος αφορά στους άντρες εξεταζόμενους.

 

Για τις γυναίκες ισχύει ο ίδιος τύπος αλλά το αποτέλεσμα το πολλαπλασιάζουμε με 0,85.

 

 

 

Η κάθαρση κρεατινίνης σε ένα φυσιολογικό άτομο είναι γύρω στο 100ml/min αλλά μειώνεται χρόνο με το χρόνο. Έτσι, για παράδειγμα, ένας ηλικιωμένος άντρας των 80 ετών μπορεί να έχει κάθαρση κρεατινίνης 60 ml/min χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτα απολύτως. 

http://medlabgr.blogspot.com/2013/11/blog-post_25.html

 
Επιφυλακτική η επιστημονική κοινότητα, Εξέταση αίματος υπόσχεται έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού.
News - ΥΓΕΙΑ
Σάββατο, 18 Μάρτιος 2017 08:35

Επιφυλακτική η επιστημονική κοινότητα,

Εξέταση αίματος υπόσχεται έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού.
 
b0c55-blood vial

Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι εφικτός η έγκαιρη διάγνωση των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού χάρη σε ειδική διαδικασία ανάλυση δείγματος αίματος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο PLoS Computational Biology.

Οι ερευνητές του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου «Rensselaer», με επικεφαλής τον Δρ Γιούργκεν Χαν, ισχυρίζονται ότι η εξέταση αυτή, που ακόμα βρίσκεται σε πειραματική φάση ανάπτυξης, μπορεί να ανιχνεύσει τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού στο 96% των περιπτώσεων.

Οι ειδικοί μελέτησαν 83 παιδιά, τριών έως δέκα ετών, που είχαν διαγνωστεί με αυτισμό μέσω των παραδοσιακών μεθόδων, καθώς και 76 παιδιά χωρίς αυτισμό.

Συγκεκριμένα, μέτρησαν τα επίπεδα 24 πρωτεϊνών και βιοχημικών δεικτών που έχουν συνδεθεί με τον αυτισμό και βρήκαν ότι, με το σωστό συνδυασμό, μπορούν να προβλέψουν την πιθανότητα εκδήλωσης της διαταραχής. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός υπήρχε στο 97,6% των παιδιών με αυτισμό, ενώ απουσίαζε στο 96,1% των παιδιών χωρίς αυτισμό.

Αν και τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, άλλοι επιστήμονες εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας αφενός ότι το δείγμα των παιδιών είναι μικρό και αφετέρου ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο πως ο ίδιος συνδυασμός πρωτεϊνών θα είναι παρών και στα νήπια. Επιπλέον, δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο ένα τέτοιο τεστ θα κάνει διάγνωση μόνο του αυτισμού ή γενικότερων εγκεφαλικών προβλημάτων, όπως η επιληψία.

Από διαταραχές του φάσματος του αυτισμού πάσχει σχεδόν το 1% των παιδιών (περίπου ένα παιδί στα 68). Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά.

Τα περισσότερα παιδιά δεν διαγιγνώσκονται πριν από την ηλικία των τεσσάρων ετών, κυρίως μέσω της παρατήρησης των συμπεριφορών τους, όπως της δυσκολίας επικοινωνίας με τους γύρω τους. Οι ειδικοί θεωρούν ότι όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν η διαταραχή να αντιμετωπισθεί με τις κατάλληλες παρεμβάσεις.

http://www.typos.com.cy/cat/9/article/26802

 
17 ωφέλιμες τροφές για την υγεία της καρδιάς. ...της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή Βιολόγος
News - ΥΓΕΙΑ
Πέμπτη, 16 Μάρτιος 2017 11:53

17 ωφέλιμες τροφές για την υγεία της καρδιάς.
...της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή Βιολόγος, medlabnews.gr

Healthy-Heart

 

 



 



 

 

Έχουν κατά καιρούς ειπωθεί πολλά σχετικά με το τι πρέπει να τρώμε για να έχουμε μία υγιή καρδιά. Πολλά θρεπτικά συστατικά σχετίζονται σήμερα με την προστασίας της.

Είναι βέβαιο ότι μια σωστή διατροφή μας εξασφαλίζει μακροζωία, ποιότητα ζωής, υγεία και ευεξία. Η κακή διατροφή, αντίθετα, μπορεί να είναι αιτία πολλών σοβαρών νοσημάτων όπως τα καρδιακά, τα εγκεφαλικά επεισόδια, σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση κ.α.

Η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με σωματική άσκηση μας βοηθούν να αποφύγουμε όσο το δυνατόν την εμφάνιση αυτών των νοσημάτων.

Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται καθημερινά πάνω από 50 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει σωστά. Αυτά τα προμηθεύεται από όλες τις τροφές. Τα θρεπτικά συστατικά είναι οι πρωτεΐνες, τα λίπη, οι υδατάνθρακες, τα ιχνοστοιχεία και το νερό. Όλα αυτά βρίσκονται στα περισσότερα τρόφιμα που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Παρακάτω παρατίθενται κάποια από τα πιο σημαντικά καρδιοπροστατευτικά τρόφιμα και ροφήματα, τα οποία περιέχουν τα συστατικά για τα οποία μιλούν οι έρευνες.

1.ΦΡΕΣΚΑ ΒΟΤΑΝΑ
Τα φρέσκα βότανα προσφέρουν γεύση και άρωμα στο φαγητό μας και με τη χρήση τους μπορούμε να αντικαταστήσουμε μέρος του αλατιού και του λίπους  που θα χρησιμοποιούσαμε κατά το μαγείρεμα. Το δενδρολίβανο, το φασκόμηλο, το  θυμάρι και η ρίγανη περιέχουν πολύτιμα για την υγεία της καρδιάς αντιοξειδωτικά.

 

 

 

2.ΜΑΥΡΑ ΦΑΣΟΛΙΑ

 

 Τα μαύρα φασόλια είναι πλούσια σε ευεργετικά συστατικά όπως  φολικό οξύ, αντιοξειδωτικά,  μαγνήσιο το οποίο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και ίνες που βοηθούν στη ρύθμιση της χοληστερίνης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

 

TIP: τα κονσερβοποιημένα μαύρα φασόλια μπορούν να προσφέρουν νοστιμιά σε σούπες και σαλάτες. Ξεπλύνετε με νερό για να απομακρυνθεί το επιπλέον αλάτι.

 

 

 

3.ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΡΕΣΒΕΡΑΤΡΟΛΗ

 

 Εάν πίνετε αλκοόλ, λίγο κόκκινο κρασί αποτελεί μία υγιεινή επιλογή για την καρδιά σας. Η ρεσβερατρόλη και οι κατεχίνες που περιέχει είναι δύο σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες  που μπορούν να προστατεύσουν τα τοιχώματα των αρτηριών ενώ το κόκκινο κρασί βοηθά επίσης στη αύξηση της καλής χοληστερόλης HDL.

 

TIP: μην υπερβαίνεται το ένα ποτήρι την ημέρα οι γυναίκες και τα ένα-δύο ποτήρια οι άνδρες και βέβαια συμβουλευτείτε το γιατρό σας για την τακτική κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Το αλκοόλ επίσης μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα σε άτομα που παίρνουν ασπιρίνη και άλλες φαρμακευτικές αγωγές. Επίσης παν μέτρον άριστον καθώς η υπερβολική κατανάλωση μπορεί αντίστροφα να βλάψει την καρδιά.

 

 

 

4.ΣΟΛΟΜΟΣ

 

Ο σολομός είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 και αποτελεί μία κορυφαία τροφή για την υγεία της καρδιάς. Τα ωμέγα-3 μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμιών οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Ο σολομός επίσης μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και τη φλεγμονή.

 

TIP: μαγειρέψτε τον στη λαδόκολλα μαζί με βότανα και λαχανικά για ένα νόστιμο και υγιεινό γεύμα

 

 

 

5.ΤΟΝΟΣ

 

 Ο τόνος είναι επίσης μία καλή πηγή ωμέγα-3 και κοστίζει λιγότερο από τον σολομό. Ο λευκός τόνος περιέχει περισσότερα ωμέγα-3 από άλλες ποικιλίες.

 

TIP: Για ένα νόστιμο και υγιεινό γεύμα ψήστε φιλέτο τόνου και αρωματίστε τον με άνηθο και λεμόνι. Εάν καταναλώνετε τόνο σε κονσέρβα, προτιμήστε τον κονσερβοποιημένο σε νερό και όχι σε λάδι.

 

 

 

6.ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

 

 Το λάδι αυτό το οποίο προέρχεται από το πρώτο πάτημα της ελιάς  είναι εξαιρετικά πλούσιο σε πολυφαινόλες και μονοακόρεστα λίπη. Όταν το ελαιόλαδο αντικαθιστά το κορεσμένο λίπος όπως το βούτυρο, βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης ενώ οι πολυφαινόλες προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία.

 

 

7.ΚΑΡΥΔΙΑ

 

 Μία μικρή χούφτα καρύδια την ημέρα μπορεί να μειώσει την χοληστερίνη και τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονής στις αρτηρίες της καρδιάς. Τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα-3, μονοακόρεστα λιπαρά και ίνες.  Ακόμα πιο ωφέλιμα αποδεικνύονται τα καρύδια όταν αντικαθιστούμε με αυτά άλλα πρόχειρα σνακ όπως είναι τα πατατάκια και τα μπισκότα, καθώς ο οργανισμός μας δέχεται περισσότερα θρεπτικά συστατικά και λιγότερες θερμίδες.

 

TIP: μία χούφτα καρύδια έχει περίπου 300 θερμίδες. Μπορείτε να τα προσθέσετε σε μία δροσερή σαλάτα απογειώνοντας έτσι και τη γεύση της.

 

 

8.ΑΜΥΓΔΑΛΑ

 

 Τα αμύγδαλα ταιριάζουν πολύ με λαχανικά, ψάρι, κοτόπουλο και γλυκά. Είναι πλούσια σε Βιταμίνη Ε, φυτικές στερόλες, ίνες και ευεργετικά για την καρδιά λιπαρά. Τα αμύγδαλα ίσως βοηθήσουν στη μείωση της LDL χοληστερόλης και του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη.

 

 

 

 

9.ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ

 

 Οι γλυκοπατάτες είναι μία πιο υγιεινή επιλογή από τις κανονικές πατάτες για τους ανθρώπους που ανησυχούν για τον διαβήτη. Διαθέτουν χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο ενώ είναι πλούσιες σε ίνες, Βιταμίνη Α και λυκοπένιο, βοηθώντας την υγεία της καρδιάς.

 

TIP: ενισχύστε τη γλυκιά τους γεύση προσθέτοντας κανέλα και χυμό γλυκολέμονου.

 

 

 

10.ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

 

 Ένα από τα πιο αγαπημένα χειμωνιάτικα φρούτα, το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε πηκτίνη η οποία βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης, και σε κάλιο που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μία μικρή έρευνα έδειξε ότι ο χυμός πορτοκαλιού πιθανόν βοηθά τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και μειώνει την αρτηριακή πίεση μέσω του αντιοξειδωτικού εσπεριδίνη.

 

TIP: ένα μέτριο πορτοκάλι έχει περίπου 62 θερμίδες και 3γρ ινών.

 

 

 

11.ΣΕΣΚΟΥΛΑ

 

 Τα σέσκουλα είναι πλούσια σε κάλιο και μαγνήσιο, δύο μέταλλα που βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον περιέχουν ίνες, Βιταμίνη Α και τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία βοηθούν γενικότερα την υγεία της καρδιάς.

 

TIP: Μπορείτε να τα σοτάρετε με ελαιόλαδο και σκόρδο και να τα σερβίρετε ως συνοδευτικό σε κόκκινο κρέας ή ψάρι. Επίσης τα σέσκουλα προσφέρουν μία ιδιαίτερη νοστιμιά αν προστεθούν σε χορτόπιτες.

 

12.ΚΑΡΟΤΑ

 

 Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι τα καρότα ίσως βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη. Είναι επίσης ένα από τα κορυφαία τρόφιμα στη μάχη κατά της χοληστερίνης χάρις στις άφθονες διαλυτές ίνες που περιέχουν.

 

 

 

 

13.ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΛΙΠΑΡΑ

 

 Το γιαούρτι είναι γνωστό για την ευεργετική του επίδραση στα οστά όμως φαίνεται ότι ρυθμίζει επίσης την αρτηριακή πίεση. Το γάλα είναι πλούσιο σε ασβέστιο και κάλιο και το γιαούρτι περιέχει τη διπλάσια ποσότητα. Προτιμήστε προϊόντα με χαμηλά λιπαρά ώστε να λάβετε τα οφέλη του χωρίς να επιβαρυνθείτε με επιπλέον λίπος.

 

 

 

14.ΚΑΦΕΣ

 

 Ο καφές και το τσάι είναι πιθανόν ωφέλιμα για την καρδιά βοηθώντας στην προστασία από τον διαβήτη τύπου ΙΙ. Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που πίνουν 3-4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ίσως μειώνουν τον κίνδυνο κατά 25%, με τον καφέ χωρίς καφεΐνη να είναι αντίστοιχα ωφέλιμος. Ωστόσο συνιστάται προσοχή σε άτομα που έχουν ήδη διαβήτη ή υπέρταση καθώς η καφεΐνη μπορεί να  περιπλέξει αυτές τις καταστάσεις.

 

 

15.ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΙΠΕΡΙ ΚΑΓΙΕΝ

 

 Η προσθήκη καυτερού πιπεριού στο φαγητό πιθανόν βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό. Μία μικρή έρευνα στην Αυστραλία έδειξε ότι η προσθήκη καυτερού πιπεριού σε χάμπουργκερ έδωσε χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης σε υπέρβαρους εθελοντές.

 

TIP: Με την προσθήκη καυτερού πιπεριού στα φαγητά σας μπορείτε να προσφέρετε νοστιμιά και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε μεγάλη ποσότητα αλατιού.

 

 

 

 

16.ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΑΛΑΤΙ

 

 Το θαλασσινό αλάτι ίσως είναι μία πιο υγιεινή επιλογή για τους ανθρώπους με υψηλή αρτηριακή πίεση. Στα αμαγείρευτα φαγητά οι μεγάλοι κρύσταλλοι του θαλασσινού αλατιού προσφέρουν περισσότερη γεύση βοηθώντας έτσι να περιοριστεί η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε. Όπως και να έχει όμως, πάντα χρειάζεται προσοχή καθώς ένα κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι περιέχει 1.120-2.000 mg νάτριου ενώ το ημερήσιο όριο για τους περισσότερους ανθρώπους είναι 1.500 mg. Και βέβαια με το μαγείρεμα το γευστικό πλεονέκτημα του θαλασσινού αλατιού χάνεται.

 

 

17.ΚΕΡΑΣΙΑ

 

 Τα κεράσια είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικές  ουσίες που πιθανόν προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία. Όλα τα είδη κερασιών προσφέρουν οφέλη στην καρδιά, τα μεγάλα κόκκινα κεράσια, τα βύσσινα καθώς και τα αποξηραμένα κεράσια και ο χυμός κεράσι.

 

TIP: προσθέστε αποξηραμένα κεράσια στα δημητριακά σας και στις σαλάτες για να απογειώσετε την γεύση και να επωφεληθείτε από την ευεργετική τους δράση.

http://medlabgr.blogspot.com/2012/09/17.html

 
Σύνοδος Ολομέλειας - Αυστηρότεροι έλεγχοι σε όλο το μήκος της διατροφικής αλυσίδας - - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (13-16.3.2017)
News - ΥΓΕΙΑ
Τετάρτη, 15 Μάρτιος 2017 17:08

Σύνοδος Ολομέλειας - Αυστηρότεροι έλεγχοι σε όλο το μήκος της διατροφικής αλυσίδας - - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (13-16.3.2017)

 image009

Το σχέδιο κανονισμού που θα καταστήσει αυστηρότερους τους ελέγχους και τις επίσημες επιθεωρήσεις σε όλο το μήκος της διατροφικής αλυσίδας, εγκρίθηκε από το ΕΚ την Τετάρτη 15 Μαρτίου. Ο νέος κανονισμός θα βελτιώσει τη δυνατότητα ανίχνευσης της προέλευσης των τροφίμων, θα καταπολεμήσει τις πρακτικές εξαπάτησης και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην ακεραιότητα της διατροφικής αλυσίδας. 

Ο νέος κανονισμός θα θέσει σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικότερο σύστημα ελέγχου των κανόνων ασφαλείας στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, των απαιτήσεων στον κτηνιατρικό και φυτοϋγειονομικό τομέα, της παραγωγής βιολογικών προϊόντων και της εφαρμογής των κανόνων που αφορούν τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις. 

«Μετά το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου, οι καταναλωτές έθεσαν σοβαρά ερωτήματα για τη δυνατότητα ανίχνευσης της προέλευσης των τροφίμων και την ακεραιότητα της διατροφικής αλυσίδας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίστηκε να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και πέτυχε ένα νομοθετικό κείμενο που επιτρέπει στις αρχές να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τις διάφορες πρακτικές εξαπάτησης», δήλωσε η εισηγήτρια Karin Kadenbach (Σοσιαλιστές, Αυστρία). 

Η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των ευρωβουλευτών και του Συμβουλίου των υπουργών προβλέπει τα εξής: 

  • ένα ευρύ πεδίο, που περιλαμβάνει το σύνολο της αλυσίδας των γεωργικών προϊόντων: έλεγχοι στα τρόφιμα, τις ζωοτροφές, τον φυτοϋγειονομικό τομέα, τα φυτοφάρμακα, την καλή διαβίωση των ζώων, τις γεωγραφικές ενδείξεις, τις οργανικές καλλιέργειες 
  • αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε όλους τους τομείς 
  • καλύτερη αντιμετώπιση των πρακτικών εξαπάτησης και παραπλάνησης 
  • ειδικούς όρους για τις εισαγωγές προϊόντων και ζώων από τρίτες χώρες 
  • ελέγχους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη μέλη και τις τρίτες χώρες
 
Τι είναι η ουρία; Τι σημαίνει η αυξημένη και τι η μειωμένη τιμής της στο αίμα; Ποια η κατάλληλη διατροφή; ...της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος
News - ΥΓΕΙΑ
Τετάρτη, 15 Μάρτιος 2017 12:36

Τι είναι η ουρία; Τι σημαίνει η αυξημένη και τι η μειωμένη τιμής της στο αίμα; Ποια η κατάλληλη διατροφή;
...της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr

urea-and-electrolytes-private-blood-tests-in-london

 

Η ουρία είναι το τελικό προϊόν του μεταβολισμού των πρωτεϊνών. Παράγεται στο ήπαρ μέσω του κύκλου της ουρίας (γνωστός και σαν κύκλος της ορνιθίνης) όπου ο οργανισμός ουσιαστικά σε μια προσπάθεια απομάκρυνσης της τοξικής αμμωνίας την μετατρέπει στην λιγότερο τοξική ουρία, την οποία και αποβάλλει από τους νεφρούς.

 Η ουρία παράγεται και αποβάλλεται από τον ανθρώπινο οργανισμό σε καθημερινή βάση.

 

Πάνω από το 90% της ουρίας απεκκρίνεται από τα νεφρά, το υπόλοιπο 10% απομακρύνεται από το γαστρεντερικό σωλήνα και το δέρμα. Στο φυσιολογικό νεφρό το 40-80% της ουρίας επαναρροφάται με παθητική διάχυση από τα νεφρικά σωληνάρια και επανέρχεται στο πλάσμα. Η επαναρρόφηση της ουρίας εξαρτάται κυρίως από την ενυδάτωση και συνεπώς από το ρυθμό της ροής ούρων.

 

 

O καλός μεταβολισμός της ουρίας προϋποθέτει καλή κυκλοφορία και επάρκεια αίματος και καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, το οποίο δρα ως απεκκριτικό φίλτρο των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού. Ο ρυθμός του μεταβολισμού, η μυϊκή μάζα, η διατροφή, η ηλικία, η πρόσληψη νερού και αλκοόλ, τα προσλαμβανόμενα φάρμακα, η θερμοκρασία, είναι στοιχεία που επηρεάζουν τα επίπεδα της ουρίας. Η συγκέντρωση της ουρίας στο αίμα, στο υγιές άτομο, σχετίζεται με το ποσό των προσλαμβανόμενων πρωτεϊνών.

 

 

Η ουρία αυξάνει στο αίμα:

 

Σε πρωνεφρικά αίτια (λόγω ελλάτωσης του όγκου αίματος):

  

  • Αφυδάτωση μετά από παρατεταμένους εμετούς, διάρροιες ή εφιδρώσεις.
  • Αύξηση καταβολισμού των πρωτεϊνών
  • σε πυρετικές και τοξικές καταστάσεις.
  • Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Καταστάσεις Shock.
  • Όλες τις νεφρικές παθήσεις:
  • Οξεία νεφρίτιδα.
  • Χρόνια πυελονεφρίτιδα.
  • Οξεία και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.
  • Νεφρωτικό σύνδρομο.

 Σε μετανεφρικά αίτια:

  

  • Καταστάσεις που προκαλούν επίσχεση των ούρων (απόφραξη ουροφόρων οδών): Υπερτροφία του προστάτη.
  • Λίθοι και όγκοι των ουρητήρων. Όγκοι της κύστης.
 Στένωση του ουρητήρα.

 

Άλλα αίτια:

  

  • Μεγάλη κατανάλωση πρωτεϊνούχων τροφών (αθλητές, δίαιτες κλπ)
  • Αιμορραγία του πεπτικού λόγω αυξημένου πρωτεϊνικού καταβολισμού (χωρίς ταυτόχρονη αύξηση της κρεατινίνης).
  • Με την πάροδο της ηλικίας.
 Λήψη φαρμάκων (κορτικοστεροειδή, τετρακυκλίνη).


Μείωση της ουρίας παρατηρείται σε:

  

Ενώ η αύξηση της ουρίας απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, η μείωση των επιπέδων της ουρίας είναι σπανιότερη. Η πτώση της ουρίας μπορεί να οφείλεται σε ελαττωμένη παραγωγή, αυξημένη απέκκριση ή συνδυασμό των δύο μηχανισμών.

  

  • Μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών με την τροφή (διατροφή με λίγες πρωτεΐνες και
  • πολλούς υδατάνθρακες).
  • Αυξημένη χρήση για σύνθεση (ακρομεγαλία, υποσιτισμό χρήση αναβολικών ορμονών κ.α.)
  • Σοβαρή ηπατική νόσο που επηρεάζει την σύνθεση της ουρίας (φάρμακα, ηπατίτιδες, κ.α.).
  • Σύνδρομο απρόσφορης έκκρισης αντιδιουρητικής ορμόνης.

 

Είναι σημαντικό να διερευνηθεί η αιτία της πτώσης της ουρίας για να αποκλειστούν και να θεραπευτούν εγκαίρως τυχόν υποκείμενα συστηματικά αίτια. Κατά την διάρκεια της σωστής παθολογικής εξέτασης, τα στοιχεία από το ιστορικό, τα συνoδά συμπτώματα, ορισμένα σημεία από την εξέταση κατευθύνουν την διάγνωση και την θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλονται συμπληρωματικοί εργαστηριακοί έλεγχοι.

  

Φυσιολογικές τιμές

 10 - 50 mg/dL

 
SI: 1,7 - 8,3 mmol/L

 

Τι πρέπει να προσέχει στη διατροφή του κάποιος αν έχει αυξημένη ουρία στο αίμα

Διατροφή με περιορισμένη ποσότητα πρωτεϊνών και λίγο αλάτι είναι ιδανική στην περίπτωση αυτή. Κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων ολικής άλεσης που αποδίδουν ένα μικρό ποσό πρωτεϊνών και πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος που είναι απαραίτητος για την επάρκεια αίματος και τη καλή κυκλοφορία. Μεμονωμένες τροφές μπορούν επίσης να διευκολύνουν τη λειτουργία των νεφρών, άρα και να συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της αυξημένης ουρίας. Για παράδειγμα, τα μούρα (βατόμουρα, μύρτιλλα, φράουλες κ.λπ.) είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά τα νεφρά να φιλτράρουν καλύτερα το αίμα και να απομακρύνουν αποτελεσματικότερα την ουρία. Επίσης, το αγγούρι ενεργοποιεί τα νεφρά ώστε να παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα ούρων, άρα και να απομακρύνουν μέσω αυτών περιττά υποπροϊόντα. Σημαντικό είναι η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού τουλάχιστον 1 ½ - 2 λίτρα υγρών ημερησίως (νερό, καφές, ρόφημα κακάο, γάλα ημίπαχο, χυμός, αφεψήματα). Τέλος απαραίτητος είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης του αλκοόλ (προτίμηση με μέτρο κρασί και μπίρα).
Οι παραπάνω διατροφικές συστάσεις αφορούν υγιή άτομα και τροποποιώντας τη διατροφική τους συμπεριφορά οι τιμές της ουρίας επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα. Αν οι αυξημένες τιμές της ουρίας είναι αποτέλεσμα κάποιας παθογένειας, ύστερα από αναλυτικό έλεγχο οι διατροφικές συστάσεις αλλάζουν και ποικίλλουν σύμφωνα με την παθογένεια.


http://medlabgr.blogspot.com/2012/03/blog-post_05.html

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 15 Μάρτιος 2017 13:00
 


Σελίδα 9 από 43
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου συμμετείχε ...

ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ - 4 Μαϊου στους κινηματογράφους (φωτο - τρειλερ)
ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ - 4 Μαϊου στους κινηματογράφους (φωτο - τρειλερ)
ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ - 4 Μαϊου στους κινηματογράφους (φωτο - τρειλερ) Πρεμιέρα στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, Cannes Film ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση