ATTICANEWS.GR

Member Area
ΥΓΕΙΑ
Γιατί δεν πρέπει να μαγειρεύουμε φαγητό μέσα σε αλουμινόχαρτο. Από παθήσεις οστών μέχρι και Αλτσχάιμερ.
News - ΥΓΕΙΑ
Παρασκευή, 16 Ιούνιος 2017 08:55

Γιατί δεν πρέπει να μαγειρεύουμε φαγητό μέσα σε αλουμινόχαρτο. Από παθήσεις οστών μέχρι και Αλτσχάιμερ.

39ec8-cooking aluminium

Πολλές φορές, κατά την ετοιμασία ενός γεύματος, τυλίγουμε φαγητά μέσα σε αλουμινόχαρτο για να ψηθούν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ένα μέρος αυτού του όχι και τόσο υγιεινού περιτυλίγματος θα καταλήξει μέσα στο γεύμα μας, όπως προειδοποιεί σε πρόσφατο άρθρο της η Δρ. Ghada Bassioni, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Χημείας, στο πανεπιστήμιο Ain Shams του Καΐρου.

Το ανθρώπινο σώμα έχει την ικανότητα να αποβάλλει με ευκολία μικρές ποσότητες αλουμινίου, επομένως η έκθεσή τους σε μικρές ποσότητες δεν αποτελεί πρόβλημα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει ορίσει ως ασφαλή ημερήσια πρόσληψη τα 40mg ανά kg σωματικού βάρους. Π.χ. για ένα άτομο που ζυγίζει 60 kg η επιτρεπόμενη ημερήσια πρόσληψη αλουμινίου είναι 2400 mg.

Όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι προσλαμβάνουν καθημερινά πολύ μεγαλύτερη ποσότητα αλουμινίου από αυτή. Αρκεί να λάβουμε υπόψη ότι αλουμίνιο υπάρχει στο καλαμπόκι, στο κίτρινο τυρί, στο αλάτι, σε διάφορα βότανα, μπαχαρικά και τσάγια. Επιπλέον, χρησιμοποιείται σε διάφορα μαγειρικά σκεύη και φάρμακα, ενώ το θειικό αλουμίνιο χρησιμοποιείται ως αντιπηκτικό κατά τη διαδικασία καθαρισμού του πόσιμου νερού.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες διερευνούν τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκαλεί στον άνθρωπο η υπερβολική έκθεση στο αλουμίνιο. Για παράδειγμα, υψηλές συγκεντρώσεις αλουμινίου έχουν εντοπιστεί στον εγκεφαλικό ιστό ασθενών με νόσο του Αλτσχάιμερ. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη αλουμινίου μπορεί να είναι επιβλαβής για άτομα με παθήσεις των οστών ή νεφρική δυσλειτουργία και ότι σχετίζεται με μειωμένη ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων.

Λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους κινδύνους είναι σημαντικό να προσέχουμε τις πιθανές διαρροές αλουμινίου στο φαγητό μας, όταν μαγειρεύουμε. Οι κατσαρόλες και άλλα μαγειρικά σκεύη συνήθως οξειδώνονται, παρέχοντας ένα αδρανές στρώμα που εμποδίζει το αλουμίνιο από το διαρρέει στο φαγητό μας. Το πρόβλημα, όμως, δημιουργείται όταν τρίβουμε τα σκεύη κατά το μαγείρεμα ή το καθάρισμα και το στρώμα αυτό φθείρεται, με αποτέλεσμα να διεισδύει το αλουμίνιο στο φαγητό.

Αυτό όμως λύνεται εύκολα. Όταν αγοράζετε καινούργια σκεύη, βράστε μέσα νερό πολλές φορές, μέχρι η βάση να αποκτήσει ματ χρώμα, που σημαίνει ότι δημιουργείται φυσική οξείδωση, που εμποδίζει τη διαρροή αλουμινίου. Μπορεί η μεταλλική και γυαλιστερή όψη να είναι πιο όμορφη, όμως η ματ βάση είναι καλύτερη για την υγεία μας.

Το να μαγειρεύουμε σε αλουμινόχαρτο, όμως, είναι μια άλλη ιστορία και εκεί το πρόβλημα δεν λύνεται το ίδιο εύκολα.

Όπως διαπίστωση μέσα από την έρευνά της η Δρ. Bassioni, η εισροή αλουμινίου στο φαγητό κατά το μαγείρεμα φαγητού που είναι τυλιγμένου σε αλουμινόχαρτο, είναι πολύ πιο πάνω από το επιτρεπόμενο όριο που έχει θέσει ο WHO.

Μάλιστα, οι πιθανότητες να διαρρεύσει στο φαγητό είναι πολύ μεγαλύτερες όταν πρόκειται για όξινα και υγρά διαλύματα, όπως το λεμόνι και ο χυμός ντομάτας, σε σχέση με τα διαλύματα που περιέχουν αλκοόλ ή αλάτι. Τα επίπεδα διαρροής αυξάνονται ακόμη περισσότερο, όταν το φαγητό περιέχει μπαχαρικά. Οτιδήποτε όξινο πυροδοτεί μια ιδιαίτερα επιθετική διαδικασία, που διαλύει τα στρώματα του αλουμινίου μέσα στο φαγητό.

Με λίγα λόγια, η έρευνα της Δρ. Bassioni εισηγείται ότι το αλουμινόχαρτο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα τροφών και συνιστά την αντικατάστασή του με γυάλινα ή πορσελάνινα σκεύη.

Όσον αφορά στα κρύα φαγητά, είναι ασφαλές να τυλίγονται με αλουμινόχαρτο, όχι όμως για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πηγή: Cypriahealth

http://www.typos.com.cy/cat/9/article/28355

 
ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΟΛΥΜΠΙ ΒΟΥΤΙΕΣ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΩΡΛ
News - ΥΓΕΙΑ
Πέμπτη, 15 Ιούνιος 2017 12:51

ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΟΛΥΜΠΙ ΒΟΥΤΙΕΣ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΩΡΛ

maxresdefault

Θάλασσα, κολύμπι και βουτιές στην Ελλάδα είναι συνδυασμένα άμεσα με τις καλοκαιρινές διακοπές μικρών και μεγάλων.

Ωστόσο οι ειδικοί συνιστούν προσοχή, ιδιαίτερα σε όσους έχουν ευαισθησία στα αυτιά, γιατί καιροφυλαχτούν  μολύνσεις, ωτίτιδες κι άλλα που μπορούν να μας χαλάσουν τις διακοπές.

Μάλιστα τους  καλοκαιρινούς μήνες η συχνότητα των προβλημάτων στα αυτιά τριπλασιάζεται στα παιδιά στις ηλικίες 5-14 χρόνων.

«Στους ενήλικες η συχνότητα είναι μικρότερη, σχεδόν η μισή, αλλά επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης» αναφέρει χαρακτηριστικά οΧειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής  του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» .

«Aν τα αυτιά σας βουλώνουν εύκολα ή είναι αρκετά ευαίσθητα, προσθέτει ο κ. Αρτόπουλος, θυμηθείτε πως το κολύμπι σε πισίνες και τα μακροβούτια στη θάλασσα μπορεί να τους δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα».

Για το λόγο αυτό όλοι μας, λένε οι Ω. Ρ. Λ.  πρέπει να γνωρίζουμε τα μέτρα προφύλαξης και θεραπείες που συνιστούν οι ειδικοί.

Aν λοιπόν έχουμε ευαισθησία στα αυτιά, μία επίσκεψη στο γιατρό μας για να τα καθαρίσει είναι αρκετή για να μας εξασφαλίσει ανέφελες διακοπές και... βουτιές.

Φυσικά για αυτούς που βουτούν στα βαθιά (καταδύσεις, υποβρύχιο ψάρεμα, μεγάλες βουτιές) μια πιο εξειδικευμένη εξέταση είναι απαραίτητη.

 Σύμφωνα με τους Ω.Ρ.Λ., αν σε κάποια βουτιά νιώσουμε πόνο στο αυτί, δεν πρέπει να  τον αγνοήσουμε , αλλά αμέσως να ανέβουμε στην επιφάνεια. Σε  διαφορετική περίπτωση υπάρχει  πιθανότητα σοβαρής βλάβης του τυμπάνου από την πίεση του νερού.

Aν βουλώσει ή πονέσει το αυτί μας μετά το μπάνιο στις διακοπές, προσπαθούμε να είμαστε προσεκτικοί και να αποφεύγουμε την επαφή με το νερό. Mία καλή λύση είναι να κλείσουμε το αυτί με ένα βαμβάκι, εμποτισμένο με λίγο λάδι ή βαζελίνη. Mπορούμε επίσης να στάξουμε στο αυτί που έχει την ενόχληση μερικές σταγόνες οινόπνευμα, που θα κάνει μια ελαφριά αντισηψία. Στην περίπτωση που ο πόνος προέρχεται από διογκωμένη κυψελίδα, θα τη βοηθήσει να «στεγνώσει» και να «μαζέψει».

 Aν χρησιμοποιούμε ωτοασπίδες για να προστατέψουμε το αυτί,  πρέπει να τις πλένουμε με σαπούνι και να τις στεγνώνουμε καλά μετά από κάθε χρήση, για να αποφύγουμε τη μόλυνση από κάποιο μικρόβιο.

baby-kids-swimming-snorkel-swimmer-swimming-font-b-pool-b-font-accessories-water-toy-underwater-toys

Aν ο πόνος επιμένει, κάνουμε πυρετό ή εμφανιστεί πύον, καλό είναι να επικοινωνήσουμε με γιατρό, που θα μας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.


Τα περισσότερα προβλήματα τους καλοκαιρινούς μήνες στα αυτιά προκαλούνται κυρίως από: .

ØΕξωτερική ωτίτιδα: Η παγίδευση ακάθαρτου νερού στον εξωτερικό ακουστικό πόρο προκαλεί μόλυνση που πονάει. Η μόλυνση δίνει την αίσθηση στον πάσχοντα ότι το αυτί του είναι γεμάτο η κλειστό. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα δημιουργεί πύον. Η έγκαιρη διάγνωση της λοίμωξης μπορεί να αντιμετωπιστεί με σταγόνες και πλήρη αποφυγή έκθεσης στο νερό για 10 με 15 ημέρες.

Ø Διάτρηση τυμπάνου: Τα θαλασσινά σπορ (καταδύσεις, σκι, σέρφινγκ, κλπ) χαρίζουν συγκλονιστικές εμπειρίες. Πολλές φορές όμως βάζουν σε δοκιμασία το αυτί και είναι δυνατόν να προκαλέσουν σ’ αυτό ελαφριές ή βαριές παθήσεις. Η διάτρηση τυμπάνου είναι η πιο συχνή πάθηση. Τη στιγμή που σπάει το τύμπανο υπάρχει έντονος πόνος και μερικές φορές αίμα. Ο πόνος υποχωρεί , αλλά ο πάσχοντας  νιώθει βουητό, μπούκωμα στο αυτί και ίσως βαρηκοΐα. Τα συμπτώματα αυτά θα πρέπει να τον οδηγήσουν άμεσα στον γιατρό.

 
Τα οφέλη του θαλασσινού νερού για την υγεία μας. Aνοσοποιητικού και του κυκλοφορικού σύστημα.
News - ΥΓΕΙΑ
Τετάρτη, 14 Ιούνιος 2017 13:39

Τα οφέλη του θαλασσινού νερού για την υγεία μας. Aνοσοποιητικού και του κυκλοφορικού σύστημα.

8a251-sea

Οι ευεργετικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού είχαν γίνει αντιληπτές από τους αρχαίους Έλληνες και είχαν περιγραφεί για πρώτη φορά από τον Ιπποκράτη.

Μεταξύ άλλων, το θαλασσινό νερό μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του κυκλοφορικού συστήματος, να βελτιώσει την υγεία του δέρματός και να μειώσει το άγχος μας.

Ανοσοποιητικό

  • Το θαλασσινό νερό περιέχει ζωτικά συστατικά, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα, ιχνοστοιχεία και ζωντανούς μικροοργανισμούς που έχουν αντιβιοτική και αντιβακτηριδιακή επίδραση, με αποτέλεσμα να προάγουν το υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Τα συστατικά του θαλασσινού νερού απορροφώνται εύκολα και χρησιμοποιούνται από το σώμα μας, ενώ κολυμπάμε, ενώ παράλληλα, εισπνέοντας τον θαλασσινό αέρα ενισχύεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
  • Το θαλασσινό νερό ανοίγει τους πόρους του δέρματος και επιτρέπει με αυτόν τον τρόπο την απορρόφηση των μεταλλικών στοιχείων και την αποβολή των τοξινών από το σώμα.
  • Το κολύμπι σε ζεστό θαλλασινό νερό ενεργοποιεί τους θεραπευτικούς μηχανισμούς του σώματος, για να πολεμήσουν καταστάσεις όπως το άσθμα, η αρθρίτιδα, η βρογχίτιδα και φλεγμονώδεις νόσους.


Κυκλοφορικό

- Η κολύμβηση ή το μπάνιο σε θαλασσινό νερό βελτιώνει σημαντικά την κυκλοφορία του αίματος με το να αποκαθιστά τα απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία που ἐχουν μειωθεί από το άγχος, την κακή διατροφή και τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Δέρμα

  • Το μπάνιο σε νερό με άλατα πλούσια σε μαγνήσιο βελτιώνει την ενυδάτωση του δέρματος.
  • Η περιεκτικότητα σε ασβέστιο από το αλάτι της θάλασσας βοηθά στον καθαρισμό των φραγμένων πόρων του δέρματος, διατηρώντας το δέρμα καθαρό, ενώ τις πιθανότητες εμφάνισης λοιμώξεων στο δέρμα.
  • Το μαγνήσιο στο αλάτι εμποδίζει την κατακράτηση υγρών από το δέρμα, κρατώντας το απαλό, σφριγηλό και νεανικό.
  • Το αλάτι της θάλασσας αποτελεί ιδανική επιλογή για φυσικό πίλινγκ. Η υφή του αλατιού βοηθά στην απομάκρυνση της εξωτερικού στρώματος νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας.

Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών το δέρμα μας συνήθως μοιάζει πιο λαμπερό και καθαρό τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα.

Χαλάρωση και ύπνος

  • Το πλούσιο σε μαγνήσιο θαλασσινό νερό βοηθά και στην χαλάρωση των μυών όπως και στη μείωση του στρες.
  • Ο θαλασσινός αέρας φέρει αρνητικά ιόντα που επιταχύνουν την ικανότητα απορρόφησης του οξυγόνου. Τα αρνητικά ιόντα εξισορροπούν τα επίπεδα της σεροτονίνης, της «ορμόνης της ευτυχίας». Αυτός είναι ακόμη ένας λόγος για τον οποίο μετά από ένα μπάνιο στη θάλασσα αισθανόμαστε πιο ήρεμοι και ευδιάθετοι.
  • http://www.typos.com.cy/cat/9/article/28296
Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 14 Ιούνιος 2017 13:41
 
Σε τι μπορεί να οφείλεται η αυξημένη χοληστερίνη στα παιδιά; Τι την προκαλεί; Πότε είναι παθολογική; Τι πρέπει να κάνετε; ...του Ξενοφώντα Τσούκαλη, Μ.D., medlabnews.gr
News - ΥΓΕΙΑ
Δευτέρα, 12 Ιούνιος 2017 11:23

Σε τι μπορεί να οφείλεται η αυξημένη χοληστερίνη στα παιδιά; Τι την προκαλεί; Πότε είναι παθολογική; Τι πρέπει να κάνετε;
...του Ξενοφώντα Τσούκαλη, Μ.D., medlabnews.gr

ipad-art-wide-580670136-420x0
 

 

Η χοληστερίνη, αυτό το βασικό συστατικό της ζωής και της καλής λειτουργίας του οργανισμού, μετατρέπεται σε καταστροφικό δηλητήριο του οργανισμού όταν η τιμή της στο αίμα είναι υψηλή. Χρειάζονται μόλις 30-50mg% κακής χοληστερίνης (LDL) για να λειτουργήσουν σωστά όλα τα συστήματα και τα κύτταρα του οργανισμού.

 

Σήμερα γίνεται από όλους αποδεκτό ότι τιμές κακής χοληστερίνης πάνω από 70mg% αρχίζουν να γίνονται παθολογικές, ιδιαίτερα για αυτούς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο και γενικότερα αρτηριοπάθειες. Όμως εξακολουθεί να παραμένει το ερώτημα πόσο πρέπει να είναι η ανώτερη φυσιολογική τιμή χοληστερίνης στα παιδιά που να μην τους δημιουργεί βλάβες στις αρτηρίες τους. Στο μέσο άνθρωπο οι ορατές βλάβες στις αρτηρίες αρχίζουν να εμφανίζονται από την εφηβική ηλικία υπό μορφή γραμμώσεων που εξελίσσονται σε αθηρωματικές πλάκες. Οι πλάκες αυτές μπορεί ανά πάσα στιγμή να σπάσουν και να δημιουργήσουν συνθήκες για έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο, ακόμα και σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. 

 

 

 

Πολύ ψηλά επίπεδα χοληστερίνης, όμως μπορεί να εμφανίσουν και τα παιδιά. H δημιουργία των αθηρωματικών πλακών στα αγγεία αρχίζει από την παιδική ηλικία και περίπου 50% των ανδρών και 20% με υψηλή χοληστερίνη κινδυνεύουν να πάθουν καρδιαγγειακή νόσο μέχρι τα 50 χρόνια.

 

 

 

 

Τα παιδιά που έχουν αυξημένη την "κακή" LDL-χοληστερόλη, δηλαδή περισσότερο από 160 mg/dL έχουν μεγάλο κίνδυνο να παρουσιάσουν τύπου 2 σακχαρώδη διαβήτη και πρώιμη στεφανιαία νόσο. Τα συγκεκριμένα παιδιά, τα οποία έχουν αυξημένη την LDL-χοληστερόλη, έχουν ανάγκη ιατρικής φροντίδας. Τα παιδιά εκείνα που έχουν γενετική προδιάθεση για πολύ υψηλή χοληστερόλη στο αίμα, περίπου ένα στα πεντακόσια παιδιά, πρέπει να λάβουν συστηματική αγωγή. Για να αναγνωριστούν αυτά τα παιδιά, συνιστάται στους παιδίατρους να ελέγχουν την χοληστερόλη εκείνων των οποίων οι γονείς ή οι παππούδες έχουν πολύ αυξημένη χοληστερίνη ή/και πρώιμη εκδήλωση στεφανιαίας νόσου.

 

 

 

Τα παιδιά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Γι' αυτό η διάγνωση γίνεται με ειδικές εξετάσεις στο αίμα.



 

 

 

 

Ποια παιδιά πρέπει να κάνουν εξέταση για χοληστερίνη;



 

α) Παιδιά που ο ένας γονιός τους έχει χοληστερίνη μεγαλύτερη από 240.



 

β) Παιδιά που ένας από τους γονείς τους ή τους παππούδες τους, ή τις γιαγιάδες τους, ή τα αδέρφια των γονιών τους έχει παρουσιάσει καρδιακά προβλήματα όπως στηθάγχη, έμφραγμα, αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, εγκεφαλικό επεισόδιο, σε ηλικία μικρότερη των 55 χρόνων.



 

γ) Παιδιά που έχουν άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο, όπως είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η υπέρταση κτλ



 

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ο έλεγχος;



 

Οι γενικές αίματος πρέπει να περιλαμβάνουν και ολική χοληστερίνη, ολικά λιπίδια, τριγλυκερίδια, HDL και LDL χοληστερίνη.

Οι μετρήσεις αυτές πρέπει να γίνονται μετά από 12 ώρες νηστεία.



 

Πότε λέμε ότι ένα παιδί έχει παθολογική χοληστερίνη;



 

Στα παιδιά μια ολική χοληστερόλη άνω των 170 mg/dl θεωρείται ψηλή.

 

Ποια τα επίπεδα χοληστερίνης στα παιδιά 2-19 ετών

 

 

 

Ολική χοληστερίνη (mg/dL)

 

 

 

  • Επιθυμητά κάτω από 170
  • Οριακά από 170 -199
  • Υψηλά πάνω από 200



LDL cholesterol (mg/dL)

 

 

 

  • Επιθυμητά κάτω από 110
  • Οριακά από 110 -129
  • Υψηλά πάνω από 130

 

Παιδιά με χοληστερόλη πάνω από αυτά τα επίπεδα, θα πρέπει να παρακολουθούνται και να λαμβάνονται μέτρα για την μείωση της.

 

 

 

Σε μια εποχή που οι επιστημονικές συζητήσεις εστιάζονται στο εάν και πότε θα πρέπει να χορηγούμε στα παιδιά φάρμακα κατά της υψηλής χοληστερίνης, φάρμακα που έχουν σοβαρές παρενέργειες και άγνωστες συνέπειες για τον οργανισμό των παιδιών κατά την μακροχρόνια χορήγησή τους, τα νέα για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης με φυσικούς τρόπους ακούγονται ενθαρρυντικά.

 

Στα επίμονα ερωτήματα των γονιών για το εάν και πότε τα παιδιά θα πρέπει να παίρνουν φάρμακα κατά της υψηλής χοληστερίνης οι συντηρητικές θέσεις φαίνεται να είναι οι επικρατέστερες διεθνώς.

 

Όταν δηλαδή υπάρχει κακό οικογενειακό ιστορικό, όπως π.χ. εμφράγματα στους γονείς ή τους στενούς συγγενείς σε ηλικίες κάτω των 50 ετών ή πολύ περισσότερο εγκεφαλικά επεισόδια τότε η υψηλή χοληστερίνη στα παιδιά ίσως θα πρέπει να αντιμετωπισθεί φαρμακευτικά. Η άποψη αυτή ενισχύεται αναμφισβήτητα όταν διαπιστωθούν βλάβες στα τοιχώματα των αρτηριών του παιδιού με το triplex των καρωτίδων.

 

 

 

 

Γενικά ο κάθε σωστός γιατρός αποφασίζει την φαρμακευτική θεραπεία όταν εξαντλήσει όλα τα φυσικά μέσα.

 

 

 

Οι νέοι με υψηλή χοληστερίνη όχι μόνον δεν πρέπει να καπνίζουν ή να είναι υπέρβαροι αλλά θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα την καθημερινή τους διατροφή,

 

Θα πρέπει να απέχουν από κάθε φύσεως λιπαρά και ιδιαίτερα προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως Trans, δηλαδή τα φαγητά κυρίως των Fast Foods.

 

Η σωστή διατροφή θα πρέπει κυρίως να εστιάζεται σε φρούτα και χυμούς πάσης φύσεως, εμπλουτισμένη με λαχανικά και γενικότερα φυτικά προϊόντα.

 

Με απλά λόγια η βάση του διαιτολογίου των παιδιών με υψηλή χοληστερίνη θα πρέπει να είναι η Μεσογειακή δίαιτα με τα λαδερά και τα όσπρια.

 

Θα πρέπει να γυμνάζεται και γενικά να αυξηθεί η φυσική δραστηριότητα.

 

Θα πρέπει να τονιστεί ότι όλα αυτά αφορούν τους νέους με υψηλές τιμές χοληστερίνης και όχι τα απολύτως φυσιολογικά νεαρά άτομα.

 

Τηρώντας αυτό θα τα βοηθήσετε να διατηρήσουν τα κανονικά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και να προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία. 

Τα επίπεδα χοληστερόλης και λιπιδίων στο αίμα θα πρέπει να είναι:

 

                        Ολική Χοληστερίνη <170mg/dl

 

                        Χοληστερίνη LDL < 110mg/dl

 

                        Χοληστερίνη HDL > 35mg/dl

 

                        Τριγλυκερίδια < 150mg/dl

 

 

 

Η μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στα παιδιά και στους εφήβους μπορεί να είναι επωφελής, συμβάλλοντας στην πρόληψη ανάπτυξης αθηροσκληρωτικών βλαβών.

 

Σε σπάνιες περιπτώσεις εμφανίζεται στα παιδιά ο σακχαρώδης διαβήτης, που πρέπει να αντιμετωπίζεται εντατικά από τον παιδίατρο - ενδοκρινολόγο

 

 

 

ΠΗΓΗ:Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine
 
Διατροφή, Είναι όντως κακή για την υγεία μας η ζάχαρη;
News - ΥΓΕΙΑ
Δευτέρα, 12 Ιούνιος 2017 08:43

Διατροφή,

Είναι όντως κακή για την υγεία μας η ζάχαρη;
eda35-sugar

Η νέα διατροφική τάση ακούει στο «λέμε όχι στη ζάχαρη». Είναι όμως η ζάχαρη όντως ο χειρότερος εχθρός της υγείας μας;

Η ζάχαρη κρύβεται εκεί όπου κανείς δεν μπορεί να φανταστεί, προειδοποιούν συγγραφείς και bloggers μέσω του hashtag «sugarfree». Τι σημαίνει για τη διατροφή η απουσία του γλυκού «εχθρού» μας;

Οι υποστηρικτές της νέας διατροφικής τάσης που ουσιαστικά στηρίζεται στη διατροφή χωρίς ζάχαρη συνδέουν την αποφυγή της ζάχαρης όχι μόνο με τα υγιή δόντια αλλά και με το λαμπερό δέρμα, την επιβράδυνση της γήρανσης, την απώλεια βάρους, την καλύτερη αίσθηση της γεύσης όπως και με την ικανότητα συγκέντρωσης.

Πέρσι η γνωστή παρουσιάστρια της γερμανικής τηλεόρασης Αναστασία Ζαμπουνίδου αποκάλυπτε σε μία εκπομπή ότι ακολουθεί εδώ και δέκα χρόνια μια διατροφή χωρίς ζάχαρη. «Ήταν μια νέα ζωή για μένα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι παλαιότερα ήταν εξαρτημένη από τη ζάχαρη. Το θέμα και κυρίως το πρόσωπο της 49χρονης σήμερα που ωστόσο μοιάζει πολύ νεότερη, βρέθηκαν αμέσως στα πρωτοσέλιδα γυναικείων περιοδικών. Η αποχή από τη ζάχαρη ως ελιξήριο νεότητας;

«Η ζάχαρη δεν είναι και πολύ υγιεινή. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει αρνητικές συνέπειες στο μεταβολισμό. Δεν υπάρχουν όμως στοιχεία για το αν επηρεάζει την εξωτερική ομορφιά», επισημαίνει ο ενδοκρινολόγος Άντρεας Πφάιφερ από το Γερμανικό Ινστιτούτο Διατροφικής Έρευνας στο Πότσνταμ και της πανεπιστημιακής κλινικής Charité του Βερολίνου.

Και συμπληρώνει ότι «οι αρνητικές συνέπειες αφορούν κυρίως υπέρβαρους. Επιπτώσεις σε υγιείς ανθρώπους που έχουν φυσιολογικό βάρος δύσκολα μπορούν να αποδειχθούν». Όσον αφορά τη δόση και την επίδραση της ζάχαρης, υπάρχουν πολύ λίγα δεδομένα και μάλιστα μόνο από πειράματα σε ποντίκια. «Η αποφυγή της ζάχαρης συμβάλλει στη μείωση του βάρους, μόνο αν το άτομο έχει τάσεις παχυσαρκίας», διαπίστωσε ο ενδοκρινολόγος.

Πάντως, όπως επισημαίνει η Γκαμπριέλε Κάουφμαν από το Ομοσπονδιακό Κέντρο Διατροφής, γενικότερα «δεν πρέπει να υπάρχει προϊόν χωρίς καθόλου ζάχαρη».

Αναφερόμενη στους υγιείς ανθρώπους που αποφεύγουν τη γλουτένη, τονίζει ότι «δεν υπάρχει κανένα λάθος τρόφιμο, υπάρχει μόνο η λάθος σχέση με το φαγητό». Η σχέση αυτή μεταφράζεται σε κατανάλωση μεγάλης ποσότητας και μια μονόπλευρη διατροφή. Η Γκ. Κάουφμαν προειδοποιεί μάλιστα ότι δεν πρέπει να αλλάζουμε τη διατροφή μας αν δεν απευθυνθούμε πρώτα σε ειδικό, διότι ο μεταβολισμός χάνει το ρυθμό του.

http://www.typos.com.cy/cat/9/article/28271

 

 


Σελίδα 9 από 61
ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΤΟΚΑΣ & ΒΙΚΥ ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ «Μ’αγγίζεις και χαμογελάς»
ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΤΟΚΑΣ & ΒΙΚΥ ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ  «Μ’αγγίζεις και χαμογελάς»
ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΤΟΚΑΣ & ΒΙΚΥ ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ «Μ’αγγίζεις και χαμογελάς» Μία στάση στην Κηφισιά έκανε ...

Φωτογραφίες από το απόλυτο Disney Fan Event!!! FAN-TASTIC ΝΕΑ ΑΠΟ DISNEY, LUCASFILM, MARVEL STUDIOS & PIXAR ΣΤΗΝ D23 EXPO 2017.
Φωτογραφίες από το απόλυτο Disney Fan Event!!!  FAN-TASTIC ΝΕΑ ΑΠΟ DISNEY, LUCASFILM, MARVEL STUDIOS & PIXAR  ΣΤΗΝ D23 EXPO 2017.
Φωτογραφίες από το απόλυτο Disney Fan Event!!! FAN-TASTIC ΝΕΑ ΑΠΟ DISNEY, LUCASFILM, MARVEL STUDIOS & PIXAR ΣΤΗΝ D23 EXPO 2017. H ετήσια D23 Expo (o τίτλος εμπνέεται ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση