ATTICANEWS.GR

Member Area
ΥΓΕΙΑ
Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων. Υπερμικρόβια: τι είναι και γιατί ανησυχούν τους επιστήμονες;
News - ΥΓΕΙΑ
Κυριακή, 26 Φεβρουάριος 2017 10:24

Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων.

Υπερμικρόβια: τι είναι και γιατί ανησυχούν τους επιστήμονες;
 
a0c53-virus

Τα υπερμικρόβια είναι ίσως η νούμερο 1 πλέον απειλή για την υγεία σε όλη την Ευρώπη. Κρύβονται παντού και το χειρότερο είναι ότι δεν τα πιάνουν τα αντιβιοτικά. Τα υπερμικρόβια εντοπίζονται σε ανθρώπους, ζώα αλλά και τρόφιμα και αποτελούν μείζονα απειλή για τη ζωή και την υγεία.

Τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε αυτή τη βδομάδα από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο γα την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών (ECDC), κάθε χρόνο χάνονται 25.000 ανθρώπινες ζωές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαιτίας των υπερμικροβίων. 

Η ανθεκτικότητα των υπερμικροβίων στα αντιβιοτικά φαίνεται να ανησυχεί τους επιστήμονες, καθώς παρά τις προσπάθειες να σταματήσει η αύξησή τους, συνεχώς αυξάνονται.

Αιτίες της ανθεκτικότητας αυτής είναι η κατάχρηση και η εσφαλμένη κατανάλωση των αντιβιοτικών, που έχουν ως αποτέλεσμα τα βακτήρια να εξελίσσονται για να επιβιώσουν και να αναπτύσσουν νέους τρόπους αντίστασης στα φάρμακα.

Αρκετά υψηλά είναι πλέον τα ποσοστά πολυανθεκτικότητας των βακτηρίων της σαλμονέλας, τα οποία προκαλούν την κοινή αλλά σοβαρή σαλμονέλλωση, που μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα τρόφιμα. Μάλιστα, ορισμένοι κοινοί τύποι της σαλμονέλλας, όπως τα μονοφασικά στελέχη της Salmonella typhimurium, εμφανίζουν υπερβολικά υψηλή πολυανθεκτικότητα, σύμφωνα με τον δρ Mike Catchpole, επικεφαλής επιστήμονα του ECDC. 

Η ανθετικότητα των μικροβίων εμφανίζεται πλέον και σε σχέση με αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται συνήθως ως η τελευταία θεραπευτική επιλογή, όταν άλλα φάρμακα δεν αποδεικνύονται αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, πρόσφατα εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε ζώα και τρόφιμα, αν και σε χαμηλά επίπεδα, ανθεκτικότητα στις καρβαπενέμες, μια κατηγορία αντιβιοτικών που είναι συνήθως η τελευταία εναπομείνασα θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που έχουν μολυνθεί με πολυανθεκτικά υπερμικρόβια. Επίσης, πολύ χαμηλά επίπεδα αντίστασης παρατηρήθηκαν σε βακτήρια του E. coli που εντοπίστηκαν σε χοίρους και σε χοιρινό κρέας.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι χώρες της βόρειας και της δυτικής Ευρώπης εμφανίζουν σε γενικές γραμμές χαμηλότερα επίπεδα αντίστασης σε σχέση με εκείνες της νότιας και ανατολικής Ευρώπης, γεγονός που μάλλον οφείλεται στις διαφορές στο επίπεδο της χρήσης και κατάχρησης των φαρμάκων, όπως αναφέρουν οι ειδικοί.

Η συνετή χρήση αντιβιοτικών στην ιατρική και στην κτηνιατρική είναι υπερβολικά σημαντική και όλοι έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι τα αντιβιοτικά εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά.

http://www.typos.com.cy/cat/9/article/26473

 
Xαμηλή τιμή του ασβεστίου του ορού (υπασβεστιαιμία) με αδυναμία, κράμπες, σπασμούς, καταρράκτη, καρδιακές αρρυθμίες ...του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D
News - ΥΓΕΙΑ
Σάββατο, 25 Φεβρουάριος 2017 17:04

Xαμηλή τιμή του ασβεστίου του ορού (υπασβεστιαιμία) με αδυναμία, κράμπες, σπασμούς, καταρράκτη, καρδιακές αρρυθμίες
...του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.Dmedlabnews.gr

hypocalcemia

 

 

Αν βρεθεί χαμηλό το ασβέστιο, σε εξετάσεις που κάνουμε, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο.

 

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία πολλών σημαντικών λειτουργιών του οργανισμού και γι΄αυτό, σε φυσιολογικές συνθήκες, τα επίπεδά του στο αίμα διατηρούνται  μέσα σε στενά όρια (8,5 – 10,5 mg/dl).

 

 

 

Η συντριπτική πλειοψηφία του ασβεστίου στον οργανισμό βρίσκεται στο σκελετό, ο οποίος χρησιμεύει και ως χώρος αποθήκευσής του, ενώ υπάρχει μία συνεχής ισορροπία στην ποσότητα του ασβεστίου που υπάρχει στο αίμα και στους περιφερικούς ιστούς. Στο μεταβολισμό του ασβεστίου εμπλέκονται πολλοί παράγοντες όπως η βιταμίνη D, η παραθορμόνη και οι νευροδιαβιβαστές.

 

 

 

Η διατήρηση του ασβεστίου αίματος σε σταθερά επίπεδα (ομοιοστασία) επιτυγχάνεται μέσω τριών οργάνων (έντερο, οστά, νεφροί), των οποίων η λειτουργία ρυθμίζεται από τις λεγόμενες ασβεστιοτρόπες ορμόνες (κυρίως παραθορμόνη, βιταμίνη D, κυτοκίνες). Όταν οι τιμές ολικού ασβεστίου αίματος είναι κατώτερες των 8,5 mg/dl έχουμε υπασβεστιαιμία.

 

 

 

Η υπασβεστιαιμία (μείωση της συγκέντρωσης του ιονισμένου ασβεστίου) μπορεί να εκδηλωθεί με:

 

 

 

  • μυϊκή αδυναμία,
  • τετανία,
  • κράμπες
  • σπασμούς
  • παράταση QT διαστήματος στο ηλεκτροκαρδιογράφημα και
  • καταρράκτης στους οφθαλμούς και αλλοιώσεις στα οστά.

 

 

 

 

 

 

Η κύρια αιτία υπασβεστιαιμίας είναι ο υποπαραθυρεοειδισμός (επίκτητος, ή λειτουργικός, συνήθως, από ένδεια ή περίσσεια μαγνησίου, ή οφειλόμενος σε ποικίλες γενετικές – γονιδιακές διαταραχές). Σπανιότερα αιτία αποτελούν η ανεπάρκεια βιταμίνης D, καρκίνοι, το σύνδρομο τοξικής καταπληξίας (toxic shock) η νεφρική ανεπάρκεια και η παγκρεατίτις. 

 

 

 

Αίτια υπασβεστιαιμίας

 

1. ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΑ ΑΙΤΙΑ

 

• Κληρονομικός υποπαραθυρεοειδισμός


 

• Επίκτητος υποπαραθυρεοειδισμός (μετεγχειρητικός, HIV)


 

• Ψευδοϋποπαραθυρεοειδισμός


 

• Μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς (υπερέκκριση καλσιτονίνης)

 

• Οικογενής υπασβεστιαιμία

 

2. ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D o Σύνδρομα δυσαπορρόφησης

 

• Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

 

• Ραχίτιδες


 

3. ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ

 

• Υπερφωσφαταιμία (Λύση όγκου, ραβδομυόλυση, νεφρική ανεπάρκεια

 

• Οξεία παγκρεατίτιδα


 

• Αλκοολισμός


 

• Θεραπεία με διουρητικά

 

4. ΔΙΑΦΟΡΑ

 

• Σήψη


 

• Μαζικές μεταγγίσεις


 

• Οστεοβλαστικές μεταστάσεις (προστάτη, πνεύμονα, μαστού)

 

• Σύνδρομο πεινασμένων οστών μετά από παραθυρεοειδεκτομή

 

 

 

 

Η υπασβεστιαιμία αποτελεί συχνά επιπλοκή οξέων σοβαρών καταστάσεων, όπως σήψης, παγκρεατίτιδας, οξείας νεφρικής ανεπάρκειας ή εμφανίζεται μετά από μαζική μετάγγιση αίματος με κιτρικό. Η χρόνια υπασβεστιαιμία είναι λιγότερο συνήθης από την υπερασβεστιαιμία και οφείλεται σε ποικιλία φαρμάκων νοσημάτων και διαταραχών. Νοσήματα με μειωμένη πρόσληψη και απορρόφηση ασβεστίου (π.χ. κακή διατροφή νοσήματα δυσαπορρόφησης), νοσήματα σχετιζόμενα με αυξημένη κάθαρση ασβεστίου από τον οργανισμό διαταραγμένο μεταβολισμό ασβεστίου ή υπερβολική άθροιση φωσφόρου (π.χ. υποπαραθυρεοειδισμός, ορισμένα νεφρικά νοσήματα, ραβδομυόλυση), αποτελούν τις πιο σημαντικές κατηγορίες νοσημάτων. Η χρόνια υπασβεστιαιμία συχνά προκαλεί συμπτώματα όπως:

 

 

 

  • σπασμούς,
  • κατάθλιψη,
  • ψύχωση,
  • διαταραχές συγκέντρωσης,
  • καρδιακές διαταραχές,
  • κοιλιακό πόνο και
  • αναπνευστική ανακοπή.



Για την διαπίστωση της αιτίας της υπασβεστιαιμίας απαραίτητη είναι η λήψη λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς και της οικογένειάς του.

 

Προηγηθείσα εγχείρηση στον λαιμό συνηγορεί για βλάβη των παραθυρεοειδών από την εγχείρηση. Οικογενειακό ιστορικό υπασβεστιαιμίας οδηγεί σε αναζήτηση γενετικής διαταραχής, ενώ η παρουσία αυτοάνοσων καταστάσεων (όπως ν. Addison, ιδιαίτερα δε σε συνδυασμό με λεύκη ή και καντιντίαση δέρματος και βλεννογόνων) συνηγορεί για αυτοάνοσο πολυενδοκρινικό σύνδρομο τύπου 1. Ακόμα, ανοσολογική ανεπάρκεια σε συνδυασμό με συγγενείς ανωμαλίες συνηγορούν για το σύνδρομο DiGeorge.

 

 

 

Ο σχετικός εργαστηριακός έλεγχος πρέπει να περιλαμβάνει μετρήσεις στο αίμα του ασβεστίου (ολικού ή και ιονισμένου), των λευκωματινών, των φωσφορικών, του μαγνησίου και της κρεατινίνης, της παραθορμόνης (ακέραια παραθορμόνη, Intact PTH) και της 25(ΟΗ) βιταμίνης D.

 

Για να τεθεί η διάγνωση του υποπαραθυρεοειδισμού πρέπει η Intact PTH να είναι φυσιολογική ή αναλογικά (προς το ασβέστιο) ελαττωμένη, σε συνδυασμό με χαμηλές τιμές ασβεστίου (ολικού – διορθωμένου για τυχόν μεταβολές των λευκωματινών – ή ιονισμένου), χωρίς όμως να υπάρχει υπομαγνησιαιμία και με επίπεδα φωσφορικών ορού υψηλά ή στα ανώτερα φυσιολογικά όρια.

 

 

 

Σημειώνεται, ακόμα πως, το ασβέστιο ούρων 24ώρου είναι χαμηλό τόσο στην σοβαρή υπασβεστιαιμία του υποπαραθυρεοειδισμού όσο και στην έλλειψη βιταμίνης D. 

 

 

 

 

Η θεραπευτική αγωγή στοχεύει στον έλεγχο των συμπτωμάτων και – παράλληλα – στην ελαχιστοποίηση των επιπλοκών. Ο τρόπος της θεραπευτικής αντιμετώπισης εξαρτάται από το αίτιο, την βαρύτητα των συμπτωμάτων, καθώς και από τα επίπεδα ασβεστίου  του αίματος. Ε

 

Η αντιμετώπιση συνήθως περιλαμβάνει per os χορήγηση ασβεστίου και βιταμίνης D. Σε σοβαρή υπασβεστιαιμία ή σε συμπτωματική υπασβεστιαιμία, μπορεί να χορηγηθεί ενδοφλέβια γλυκονικό ή χλωριούχο ασβέστιο. Σε περίπτωση συνύπαρξης υπασβεσταιμίας και οξέωσης, η διόρθωση της υπασβεσταιμίας πρέπει να προηγείται, γιατί η οξέωση προστατεύει από την περαιτέρω μείωση της συγκέντρωσης του ιονισμένου ασβεστίου. Επειδή η αιτιολογική θεραπεία δεν είναι συνήθως δυνατή (π.χ. υποπαραθυρεοειδισμός, γενετικά σύνδρομα), η χρόνια αντιμετώπιση της υπασβεστιαιμίας με ασβέστιο και βιταμίνη D, αν και δεν είναι η ιδεώδης, παραμένει όμως και η μόνη εφικτή (με όλους τους περιορισμούς και προφυλάξεις που απαιτεί).


http://medlabgr.blogspot.com/2012/06/blog-post_19.html

 
«F.A.S.T για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια» δηλώνει ο Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρείας Εγκεφαλικών Επεισοδίων από το Mediterraneo Hospital
News - ΥΓΕΙΑ
Παρασκευή, 24 Φεβρουάριος 2017 14:37

«F.A.S.T για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια» δηλώνει ο Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρείας Εγκεφαλικών Επεισοδίων από το Mediterraneo Hospital

Prof  Bornstein photo

 

Την Πρότυπη Μονάδα Αντιμετώπισης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων που λειτουργεί από τα μέσα του 2014 στο Mediterraneo Hospital επισκέφτηκε ο Ισραηλινός Καθηγητής Natan Bornstein.

Ο Δρ Bornstein, καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και Αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Οργανισμού Εγκεφαλικών Επεισοδίων (World Stroke Organization), είναι ένας από τους κορυφαίους νευρολόγους παγκοσμίως και πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση εγκεφαλικών επεισοδίων.

Κατά την επίσκεψή του, ο Δρ Bornstein ξεναγήθηκε στην Πρότυπη Μονάδα του Mediterraneo, η οποία αποτελεί ένα διακριτό τμήμα του νοσοκομείου, με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο.

Η Μονάδα A.E.E του Mediterraneo στελεχώνεται από πολυδύναμη διατομεακή επιστημονική ομάδα, η οποία παρέχει ολοκληρωμένη φροντίδα που ξεκινά από την επείγουσα αντιμετώπιση, συνδυάζοντας τη γρήγορη και σωστή διαγνωστική προσέγγιση με την πρώιμη έναρξη της αποκατάστασης.

Ο Καθηγητής τόνισε τη σπουδαιότητα της συνεχόμενης (24/7/365) λειτουργίας μιας τέτοιας ολοκληρωμένης μονάδας για τους συνανθρώπους μας και αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στη σημασία του χρόνου από τη στιγμή που παρουσιάζονται τα πρώτα συμπτώματα μέχρι την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ασθενή.

Stroke Unit Organization logo

 
ΣΟΥΣΑΜΙ, ΤΑΧΙΝΙ, ΧΑΛΒΑΣ και οι ευεργετικές δράσεις τους στον οργανισμό ...της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος
News - ΥΓΕΙΑ
Παρασκευή, 24 Φεβρουάριος 2017 14:29

ΣΟΥΣΑΜΙ, ΤΑΧΙΝΙ, ΧΑΛΒΑΣ και οι ευεργετικές δράσεις τους στον οργανισμό
...της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγοςmedlabnews.gr

sesame-tahini

 


ΣΟΥΣΑΜΙ

 

Το σουσάμι είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και ωφέλιμο, γιατί περιέχει λιπαρές ουσίες σε μεγάλη αναλογία (30-40%). Τις εξάγουν εξασκώντας ισχυρή πίεση πάνω στους σπόρους. Το σουσαμέλαιο που βγαίνει με την ψυχρή αυτή μέθοδο είναι εξαιρετικά θρεπτικό και ωφέλιμο. 

 

 

 

Η σύστασή του ανά 100γρ περιλαμβάνει: 18.6 γρ. πρωτεΐνη, 52.5 gr λίπος, 21.6 γρ. υδατάνθρακες, 3 γρ. φυτικών ινών, 1200 mg ασβεστίου, 540 mg φωσφόρο, 10 mg σιδήρου, 563 θερμίδες. Επιπρόσθετα είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως επίσης και σε ορισμένες ουσίες με σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

 

 

 

Οι σπόροι του σουσαμιού αποτελούσαν τροφή για τους αρχαίους Έλληνες καθώς επίσης και για άλλους λαούς της Μεσογείου. Το σουσάμι είναι τρόφιμο με υψηλής βιολογικής αξίας φυτική πρωτεΐνη. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα όπως η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη, η λευκίνη και η αργινίνη, ενώ είναι σχετικά φτωχή η περιεκτικότητά του σε λυσίνη. 

 

 

 

Η υψηλή θρεπτική αξία του σουσαμιού οφείλεται και στα λιπαρά οξέα που περιέχει. Από αυτά το 45% είναι μονοακόρεστα, το 40% πολυακόρεστα και μόλις το 15% κορεσμένα. Παρατηρούμε λοιπόν ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα των οποίων η λήψη μέσω της διατροφής κρίνεται αναγκαία εξαιτίας της αδυναμίας του ανθρώπινου οργανισμού να τα συνθέσει, καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό.

 

 

 

Οι ευεργετικές δράσεις του σουσαμιού στον ανθρώπινο οργανισμό περιγράφονται παρακάτω:

 

 

 

ΑΝΤΙΥΠΕΡΤΑΣΙΚΗ-ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ:

 

Το συστατικό σησαμίνη το οποίο περιέχεται στο σουσάμι αναστέλλει τόσο την αύξηση της πίεσης όσο και τη δημιουργία εγκεφαλικών θρόμβων. Κατ’ επέκταση προλαμβάνεται ο κίνδυνος των εγκεφαλικών επεισοδίων ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω δράση της σησαμίνης ενισχύεται παρουσία της βιταμίνης Ε.

 

 

 

ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ:

 

Η καρκινογένεση έχει συνδεθεί με τη δράση των ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες οξείδωσης, ενώ έχουν συνδεθεί και με ποικίλες βλαβερές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, με σημαντικότερη όλων την καταστροφή του γενετικού υλικού και κατ’ επέκταση την εμφάνιση καρκίνου.Η βλαβερή αυτή δράση των ελευθέρων ριζών αναστέλλεται σε μεγάλο βαθμό από τη σησαμόλη, ένα ακόμα σημαντικό συστατικό του σουσαμιού. Το γεγονός αυτό ενισχύει την άποψη των ερευνητών σχετικά με την αντικαρκινική δράση του σουσαμιού.

 

 

 

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ:

 

Η κατανάλωση σουσαμιού έχει συσχετιστεί όχι μόνο με την προστασία του οργανισμού από τη βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών αλλά και με την προστασία από τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία, η δημιουργία των οποίων έχει ως κύριο αιτιολογικό παράγοντα την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών (κυρίως της LDL).Η κατανάλωση του σουσαμιού αποτελεί ασπίδα προστασίας των αγγείων, αφού έχει συσχετιστεί με μειωμένη ευαισθησία των λιποπρωτεϊνών του αίματος στην οξείδωση μέσω της δράσης της σησαμινόλης.

 

 

 

Επιστημονικώς αποδεδειγμένα το σουσάμι βοηθά στην πρόληψη της υπερχοληστερολαιμίας, στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πρόληψη του καταρράκτη και στην αντιμετώπιση του διαβήτη. 

 

 

 

Επιπρόσθετα το ιχνοστοιχείο σελήνιο που περιέχεται σε σημαντικά ποσά στο σουσάμι, έχει τα τελευταία χρόνια συσχετιστεί με σημαντική αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό, καθώς αποτελεί συστατικό ενός σημαντικού αντιοξειδωτικού συστήματος- της οξειδάσης της γλουταθειόνης- το οποίο αποτελεί ένα από τα κυριότερα αμυντικά συστήματα του οργανισμού έναντι της δράσης των ελευθέρων ριζών.

 

 

 

Απ’ την άλλη η κατανάλωση του σουσαμιού από αθλητές που ασκούνται συστηματικά, μειώνει τον κίνδυνο πρόκλησης μυϊκών τραυματισμών, βασική αιτία των οποίων είναι το οξειδωτικό στρες, το οποίο εμφανίζεται εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής ριζών.

 

 

 

Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι το σουσάμι εμφανίζει σημαντικές αντιγηραντικές ιδιότητες λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε και της δράσης των λιγνανών, δηλαδή της σησαμινόλης και της σησαμίνης.

 

 

 

 

 

 

ΤΑΧΙΝΙ

 

Τρόφιμο το οποίο συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών, με ικανοποιητική θερμιδική απόδοση αλλά ταυτόχρονα με μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετική δράση. Αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, ιδιαιτέρα σε περιόδους νηστείας, αφού περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών υψηλής όμως βιολογικής αξίας, που δρουν αναζωογονητικά και αντιγηραντικά για τον οργανισμό. 

 

 

 

 

Ας δούμε όμως τι είναι το ταχίνι... Το ταχίνι είναι φυσικό προϊόν και παράγεται από εξαιρετικά επιλεγμένους σπόρους σησαμιού (Sesamun Indicum), περνώντας από τη διαδικασία της αποφλοίωσης και της ξήρανσης. Στη συνέχεια πολτοποιούνται και δημιουργείται μια λιπαρή κρέμα. Εμφανίζεται ως πολτός, ως ελαιώδης κρέμα, αλεσμένου σησαμιού. Η ρίζα της λέξης βρίσκεται στην τουρκική γλώσσα και σημαίνει σησαμόπολτος.

 

 

 

 

  

 

ΧΑΛΒΑΣ

 

Ο χαλβάς για να παρασκευαστεί αποφλοιώνεται το σουσάμι και στη συνέχεια ψήνεται και αλέθεται για να παρασκευαστεί το ταχίνι. Η ζάχαρη και το νερό ανακατεύονται και ψήνονται στη φωτιά μέχρι το μείγμα να μετατραπεί σε καραμέλα. Γλυκό με συστατικά φυτικής προέλευσης και υψηλής θρεπτικής αξία, ιδιαίτερα δημοφιλές σε περιόδους νηστείας, ιδιαίτερα τη Σαρακοστή. Καταναλώνεται σαν κύρια τροφή ή σαν επιδόρπιο με κανέλα ή λεμόνι.

 

 

 

Το γλυκό είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Όσον αφορά τη θερμιδική του αξία, ο συνδυασμός των συστατικών του, σουσαμιού και σακχάρων, του προσδίδουν υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο. 

 

 

 

Το γεγονός ότι ο χαλβάς αποτελείται κατά 60% από ταχίνι, έχει ως αποτέλεσμα  οι ευεργετικές ιδιότητες του σπόρου να μεταφέρονται και στο γλυκό.

 

 

 

Η περιεκτικότητα του χαλβά σε λιπαρά οξέα είναι παρόμοια με του ταχινιού. Η μεγαλύτερη περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών στο ταχίνι είναι των λιπαρών οξέων. Στην πλειονότητά τους είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα. Η συγκέντρωση των κορεσμένων λιπαρών οξέων είναι μικρή. Η λήψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων θεωρείται αναγκαία από τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς αυτός δεν μπορεί να τα συνθέσει. Για αυτούς τους λόγους ο χαλβάς αποτελεί μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή. 

 

 

 

Όταν ο χαλβάς καταναλωθεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλής βιολογικής αξίας και διαθεσιμότητας καθώς προσεγγίζει τη βιολογική αξία των ζωικών πρωτεϊνών.  Άρα ο χαλβάς είτε με τη προσθήκη ξηρών καρπών είτε μαζί με όσπρια αποτελεί μια  καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας για άτομα τα οποία είναι φυτοφάγοι ή βρίσκονται σε κατάσταση νηστείας. 

 

Εν κατακλείδι, ο χαλβάς βάσει των ιδιοτήτων του μπορεί να αποτελέσει τροφή πολύ ωφέλιμη για τον οργανισμό. Είναι πλούσιος σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αμινοξέα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες.

 

 

 

Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι η υψηλή του θερμιδική αξία καθώς η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να μας οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της ημερήσιας ενεργειακής μας πρόσληψης, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους (100 gr προϊόντος αποδίδει γύρω στις 540 Kcal).

 

 

 

Από τα παραπάνω θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι το σουσάμι αποτελεί τρόφιμο υψηλής θρεπτικής αξίας. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες κρίνεται απαραίτητη η κατανάλωση τόσο του σουσαμιού όσο και των προϊόντων του (ταχίνι, χαλβάς), στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

 

 
της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr

 


ΣΟΥΣΑΜΙ

 

Το σουσάμι είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και ωφέλιμο, γιατί περιέχει λιπαρές ουσίες σε μεγάλη αναλογία (30-40%). Τις εξάγουν εξασκώντας ισχυρή πίεση πάνω στους σπόρους. Το σουσαμέλαιο που βγαίνει με την ψυχρή αυτή μέθοδο είναι εξαιρετικά θρεπτικό και ωφέλιμο. 

 

 

 

Η σύστασή του ανά 100γρ περιλαμβάνει: 18.6 γρ. πρωτεΐνη, 52.5 gr λίπος, 21.6 γρ. υδατάνθρακες, 3 γρ. φυτικών ινών, 1200 mg ασβεστίου, 540 mg φωσφόρο, 10 mg σιδήρου, 563 θερμίδες. Επιπρόσθετα είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως επίσης και σε ορισμένες ουσίες με σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

 

 

 

Οι σπόροι του σουσαμιού αποτελούσαν τροφή για τους αρχαίους Έλληνες καθώς επίσης και για άλλους λαούς της Μεσογείου. Το σουσάμι είναι τρόφιμο με υψηλής βιολογικής αξίας φυτική πρωτεΐνη. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα όπως η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη, η λευκίνη και η αργινίνη, ενώ είναι σχετικά φτωχή η περιεκτικότητά του σε λυσίνη. 

 

 

 

Η υψηλή θρεπτική αξία του σουσαμιού οφείλεται και στα λιπαρά οξέα που περιέχει. Από αυτά το 45% είναι μονοακόρεστα, το 40% πολυακόρεστα και μόλις το 15% κορεσμένα. Παρατηρούμε λοιπόν ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα των οποίων η λήψη μέσω της διατροφής κρίνεται αναγκαία εξαιτίας της αδυναμίας του ανθρώπινου οργανισμού να τα συνθέσει, καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό.

 

 

 

Οι ευεργετικές δράσεις του σουσαμιού στον ανθρώπινο οργανισμό περιγράφονται παρακάτω:

 

 

 

ΑΝΤΙΥΠΕΡΤΑΣΙΚΗ-ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ:

 

Το συστατικό σησαμίνη το οποίο περιέχεται στο σουσάμι αναστέλλει τόσο την αύξηση της πίεσης όσο και τη δημιουργία εγκεφαλικών θρόμβων. Κατ’ επέκταση προλαμβάνεται ο κίνδυνος των εγκεφαλικών επεισοδίων ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω δράση της σησαμίνης ενισχύεται παρουσία της βιταμίνης Ε.

 

 

 

ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ:

 

Η καρκινογένεση έχει συνδεθεί με τη δράση των ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες οξείδωσης, ενώ έχουν συνδεθεί και με ποικίλες βλαβερές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, με σημαντικότερη όλων την καταστροφή του γενετικού υλικού και κατ’ επέκταση την εμφάνιση καρκίνου.Η βλαβερή αυτή δράση των ελευθέρων ριζών αναστέλλεται σε μεγάλο βαθμό από τη σησαμόλη, ένα ακόμα σημαντικό συστατικό του σουσαμιού. Το γεγονός αυτό ενισχύει την άποψη των ερευνητών σχετικά με την αντικαρκινική δράση του σουσαμιού.

 

 

 

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ:

 

Η κατανάλωση σουσαμιού έχει συσχετιστεί όχι μόνο με την προστασία του οργανισμού από τη βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών αλλά και με την προστασία από τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία, η δημιουργία των οποίων έχει ως κύριο αιτιολογικό παράγοντα την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών (κυρίως της LDL).Η κατανάλωση του σουσαμιού αποτελεί ασπίδα προστασίας των αγγείων, αφού έχει συσχετιστεί με μειωμένη ευαισθησία των λιποπρωτεϊνών του αίματος στην οξείδωση μέσω της δράσης της σησαμινόλης.

 

 

 

Επιστημονικώς αποδεδειγμένα το σουσάμι βοηθά στην πρόληψη της υπερχοληστερολαιμίας, στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πρόληψη του καταρράκτη και στην αντιμετώπιση του διαβήτη. 

 

 

 

Επιπρόσθετα το ιχνοστοιχείο σελήνιο που περιέχεται σε σημαντικά ποσά στο σουσάμι, έχει τα τελευταία χρόνια συσχετιστεί με σημαντική αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό, καθώς αποτελεί συστατικό ενός σημαντικού αντιοξειδωτικού συστήματος- της οξειδάσης της γλουταθειόνης- το οποίο αποτελεί ένα από τα κυριότερα αμυντικά συστήματα του οργανισμού έναντι της δράσης των ελευθέρων ριζών.

 

 

 

Απ’ την άλλη η κατανάλωση του σουσαμιού από αθλητές που ασκούνται συστηματικά, μειώνει τον κίνδυνο πρόκλησης μυϊκών τραυματισμών, βασική αιτία των οποίων είναι το οξειδωτικό στρες, το οποίο εμφανίζεται εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής ριζών.

 

 

 

Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι το σουσάμι εμφανίζει σημαντικές αντιγηραντικές ιδιότητες λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε και της δράσης των λιγνανών, δηλαδή της σησαμινόλης και της σησαμίνης.

 

 

 

 

 

 

ΤΑΧΙΝΙ

 

Τρόφιμο το οποίο συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών, με ικανοποιητική θερμιδική απόδοση αλλά ταυτόχρονα με μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετική δράση. Αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, ιδιαιτέρα σε περιόδους νηστείας, αφού περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών υψηλής όμως βιολογικής αξίας, που δρουν αναζωογονητικά και αντιγηραντικά για τον οργανισμό. 

 

 

 

 

Ας δούμε όμως τι είναι το ταχίνι... Το ταχίνι είναι φυσικό προϊόν και παράγεται από εξαιρετικά επιλεγμένους σπόρους σησαμιού (Sesamun Indicum), περνώντας από τη διαδικασία της αποφλοίωσης και της ξήρανσης. Στη συνέχεια πολτοποιούνται και δημιουργείται μια λιπαρή κρέμα. Εμφανίζεται ως πολτός, ως ελαιώδης κρέμα, αλεσμένου σησαμιού. Η ρίζα της λέξης βρίσκεται στην τουρκική γλώσσα και σημαίνει σησαμόπολτος.

 

 

 

 

  

 

ΧΑΛΒΑΣ

 

Ο χαλβάς για να παρασκευαστεί αποφλοιώνεται το σουσάμι και στη συνέχεια ψήνεται και αλέθεται για να παρασκευαστεί το ταχίνι. Η ζάχαρη και το νερό ανακατεύονται και ψήνονται στη φωτιά μέχρι το μείγμα να μετατραπεί σε καραμέλα. Γλυκό με συστατικά φυτικής προέλευσης και υψηλής θρεπτικής αξία, ιδιαίτερα δημοφιλές σε περιόδους νηστείας, ιδιαίτερα τη Σαρακοστή. Καταναλώνεται σαν κύρια τροφή ή σαν επιδόρπιο με κανέλα ή λεμόνι.

 

 

 

Το γλυκό είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Όσον αφορά τη θερμιδική του αξία, ο συνδυασμός των συστατικών του, σουσαμιού και σακχάρων, του προσδίδουν υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο. 

 

 

 

Το γεγονός ότι ο χαλβάς αποτελείται κατά 60% από ταχίνι, έχει ως αποτέλεσμα  οι ευεργετικές ιδιότητες του σπόρου να μεταφέρονται και στο γλυκό.

 

 

 

Η περιεκτικότητα του χαλβά σε λιπαρά οξέα είναι παρόμοια με του ταχινιού. Η μεγαλύτερη περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών στο ταχίνι είναι των λιπαρών οξέων. Στην πλειονότητά τους είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα. Η συγκέντρωση των κορεσμένων λιπαρών οξέων είναι μικρή. Η λήψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων θεωρείται αναγκαία από τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς αυτός δεν μπορεί να τα συνθέσει. Για αυτούς τους λόγους ο χαλβάς αποτελεί μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή. 

 

 

 

Όταν ο χαλβάς καταναλωθεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλής βιολογικής αξίας και διαθεσιμότητας καθώς προσεγγίζει τη βιολογική αξία των ζωικών πρωτεϊνών.  Άρα ο χαλβάς είτε με τη προσθήκη ξηρών καρπών είτε μαζί με όσπρια αποτελεί μια  καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας για άτομα τα οποία είναι φυτοφάγοι ή βρίσκονται σε κατάσταση νηστείας. 

 

Εν κατακλείδι, ο χαλβάς βάσει των ιδιοτήτων του μπορεί να αποτελέσει τροφή πολύ ωφέλιμη για τον οργανισμό. Είναι πλούσιος σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αμινοξέα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες.

 

 

 

Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι η υψηλή του θερμιδική αξία καθώς η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να μας οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της ημερήσιας ενεργειακής μας πρόσληψης, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους (100 gr προϊόντος αποδίδει γύρω στις 540 Kcal).

 

 

 

Από τα παραπάνω θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι το σουσάμι αποτελεί τρόφιμο υψηλής θρεπτικής αξίας. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες κρίνεται απαραίτητη η κατανάλωση τόσο του σουσαμιού όσο και των προϊόντων του (ταχίνι, χαλβάς), στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.



http://medlabgr.blogspot.com/2011/03/blog-post_07.html

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 24 Φεβρουάριος 2017 14:33
 
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΕΓΚΛΗΜΑ Η ΜΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ.
News - ΥΓΕΙΑ
Παρασκευή, 24 Φεβρουάριος 2017 09:49

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΕΓΚΛΗΜΑ Η ΜΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ.

 

Ο κοινωνικός στιγματισμός, που συνοδεύει τις ψυχικές ασθένειες και την  θεραπεία τους, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για «τα καθημερινά» εγκλήματα που συγκλονίζουν συχνά την  ανθρωπότητα.

Αυτό τόνισε  ο καθηγητής ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών  κ Παύλος Σακκάς, μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με θέμα «Καθημερινά Εγκλήματα και Ψυχική Αρρώστια».

«Δυστυχώς, συμπλήρωσε ο κ Σακκάς, ακόμη και σήμερα ο στιγματισμός αυτός αναγκάζει τους ανθρώπους να βάζουν το πρόβλημα «κάτω από το χαλί» με αποτέλεσμα συχνά να γινόμαστε μάρτυρες σκληρών εγκλημάτων».

 2

Λύση στο μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα, που απασχολεί την  παγκόσμια κοινότητα και  όχι μόνο την ελληνική κοινωνία, μπορεί να δώσει η πρόληψη.

Με την  πρόληψη, όπως ανέφερε ο κ Σακκάς  μπορεί και πρέπει να γίνει ανάδειξη του προβλήματος, διάγνωση και στη συνέχεια θεραπεία της νόσου (σχιζοφρένειας) που ευθύνεται κυρίως για την πλειοψηφία των «καθημερινών» εγκλημάτων.

Η μακροχρόνια θεραπεία της σχιζοφρένειας με τα σύγχρονα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία δεν προκαλούν μεγάλες παρενέργειες, δεν περιθωριοποιεί τον πάσχοντα ο οποίος μπορεί να ζει και να εργάζεται όπως κάποιος που πάσχει από διαβήτη.

Το «έγκλημα», που διαπράττουν οι συγγενείς και το περιβάλλον του πάσχοντα κάτω από την πίεση του κοινωνικού στίγματος αλλά και της άγνοιας πολλές φορές, είναι η απόκρυψη του προβλήματος που στη συνέχεια έχει τραγικές συνέπειες.

«Έγκλημα είναι η μη θεραπεία του πάσχοντα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Σακκάς, εξηγώντας πως οι συγγενείς του πάσχοντα δεν θα πρέπει να νιώθουν ενοχές και πως μέλημα τους θα πρέπει να είναι η συμμόρφωση του και η πιστή τήρηση της θεραπείας του.

Η θεραπεία στις περιπτώσεις των ψυχικών ασθενειών είναι μακροχρόνια και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να είναι δια βίου.

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ

Αναφερόμενος στα πρόσφατα «καθημερινά» εγκλήματα που συγκλόνισαν την παγκόσμια κοινή γνώμη ο κ Σακκάς, στάθηκε στην υπόθεση του αμερικανού πεζοναύτη, ο οποίος πριν από λίγο καιρό  στο διεθνές αεροδρόμιο της Φλόριδα σκότωσε με περίστροφο πέντε συνεπιβάτες του και τραυμάτισε  άλλους έξι .

Επίσης στην περίπτωση του γερμανού πιλότου, ο οποίος το 2015 κάρφωσε το αεροσκάφος του στις Γαλλικέ Άλπεις σκοτώνοντας 150 επιβάτες.

«Και στα δυο αυτά «καθημερινά» εγκλήματα οι πρωταγωνιστές ήταν ψυχικά ασθενείς και δεν θα έπρεπε ο πρώτος να φέρει όπλο και ο δεύτερος να βρίσκεται στο πιλοτήριο του αεροσκάφους» ανέφερε ο κ Σακκάς.

Στην περίπτωση του αμερικανού πεζοναύτη την  ευθύνη φέρουν οι αμερικανικές αστυνομικές αρχές που υποτίμησαν την υπόθεση και του επέστρεψαν το όπλο, ενώ στην περίπτωση του γερμανού πιλότου ο ψυχίατρος του, οποίος του συνέστησεαναρρωτική άδεια, αλλά δεν ενημέρωσε την εταιρεία ότι ο πιλότος δεν είναι ικανός να πετάξει.

Το θέμα της άρσης του ιατρικού απορρήτου, όπως ανέφερε ο κ Σακκάς, απασχολεί την παγκόσμια ιατρική κοινότητα στις περιπτώσεις που ο ασθενής υπηρετεί σε αστυνομία και ένοπλες δυνάμεις, η δουλεύει στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

                       ΨΥΧΙΚΕΣ      ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Η σχιζοφρένεια, όπως εξήγησε ο καθηγητής ψυχιατρικής του πανεπιστημίου της Αθήναςκαι συγγραφέας του βιβλίου «η Ψυχιατρική αλλιώς», είναι γονιδιακή και κληρονομική νόσος και σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες θα  εμφανιστεί σε κάποια στιγμή στη ζωή του ατόμου που έχει κληρονομήσει τα γονίδια.

Τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζει ο ασθενής είναι η απόσυρση από τις καθημερινές του  δραστηριότητες και η απομόνωση του στο σπίτι. Τα σημάδια αυτά θα πρέπει να ενεργοποιήσουν του οικείους του και στην περίπτωση οικογενειακού ιστορικού, είναι αναγκαία η ιατρική γνωμάτευση και θεραπεία. Αυτό αποτελεί την ουσιαστική πρόληψη τόσο για την  προστασία του πάσχοντα, αν έχει αυτοκτονικές τάσεις, αλλά και έναντι  των υπολοίπων ανθρώπων.

Ο κ Σακκάς ξεκαθάρισε ότι η σχιζοφρένεια δεν έχει σχέση με την κατάθλιψη, η οποία σήμερα παρουσιάζει αύξηση λόγω των αυξημένων απαιτήσεων που έχει η ζωή στις «αναπτυγμένες» κοινωνίες. Ωστόσο διευκρίνισε ότι και στην περίπτωση της κατάθλιψης απαιτείται συνήθωςφαρμακευτική θεραπεία. Η ψυχοθεραπεία βοηθά μόνοστην διαχείριση του προβλήματος.

 


Σελίδα 8 από 37
Μουσική βραδιά με τη διακεκριμένη 70μελή Συμφωνική Ορχήστρα και το Jazz σύνολο Viking του ΗΟΜΕWOOD-FLOSSMOOR HIGH SCHOOL (IIinois USA)
Μουσική βραδιά με τη διακεκριμένη 70μελή Συμφωνική Ορχήστρα και το Jazz σύνολο Viking του ΗΟΜΕWOOD-FLOSSMOOR HIGH SCHOOL (IIinois USA)
Μουσική βραδιά με τη διακεκριμένη 70μελή Συμφωνική Ορχήστρα και το Jazz σύνολο Viking του ΗΟΜΕWOOD-FLOSSMOOR HIGH SCHOOL (IIinois USA) Ο Δήμος ...

Tο σύμπαν του Κουεντίν Ταραντίνο, Κουέντιν Ταραντίνο: Πώς συνδέονται όλοι οι χαρακτήρες των ταινιών του;
Tο σύμπαν του Κουεντίν Ταραντίνο,  Κουέντιν Ταραντίνο: Πώς συνδέονται όλοι οι χαρακτήρες των ταινιών του;
Tο σύμπαν του Κουεντίν Ταραντίνο, Κουέντιν Ταραντίνο: Πώς συνδέονται όλοι οι χαρακτήρες των ταινιών του; Ο Κουέντιν Ταραντίνο ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση