ATTICANEWS.GR

Member Area
ΥΓΕΙΑ
Τριμερής διάσκεψη υπουργών Υγείας Κύπρου- Ελλάδας- Ισραήλ
News - ΥΓΕΙΑ
Τετάρτη, 21 Ιούνιος 2017 13:47

Τριμερής διάσκεψη υπουργών Υγείας Κύπρου- Ελλάδας- Ισραήλ.

resized MoHCyGrIlmem-7

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μετέβη σήμερα το πρωί στην Κύπρο προκειμένου να συμμετάσχει στην τριμερή διάσκεψη Κύπρου- Ελλάδας- Ισραήλ για θέματα υγείας.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση των τριών υπουργών Υγείας, Γιώργου Παμπορίδη, Ανδρέα Ξανθού και Yakov Litzman με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και το μεσημέρι υπεγράφη Κοινή Δήλωση.

resized MoHCyGrIlmem-15 1

Ακολουθεί απομαγνητοφώνηση της δήλωσης του κ. Ξανθού:

«Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία και για τη σημερινή συνεργασία. Νομίζω ότι κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα εξειδίκευσης στο χώρο της υγείας της τριμερούς συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ που ούτως ή άλλως έχει προχωρήσει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Θεωρούμε ότι με τη σημερινή μας συνάντηση χτίζουμε μια γέφυρα συνεργασίας στον τομέα της προστασίας της δημόσιας υγείας και της συνεργασίας των συστημάτων υγείας των χωρών μας. Αυτό έχει πολύ μεγάλη αξία γιατί δίνουμε ένα μήνυμα σταθερότητας και συνεργασίας στους λαούς της ευρύτερης περιοχής, αλλά νομίζω ότι έχει και πολύ μεγάλη σημασία για το αίσθημα ασφάλειας των κοινωνιών απέναντι στις απειλές της υγείας. Είναι πολύ κρίσιμο οι πολίτες των χωρών μας να έχουν την πεποίθηση ότι τα συστήματα υγείας μπορούν να ανταποκριθούν και να καλύψουν με καθολικό και ισότιμο τρόπο τις ανάγκες των πολιτών, την ανάγκη πρόσβασης σε αξιοπρεπή και αποτελεσματική ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

Το πεδίο της συνεργασίας ανάμεσα σε χώρες της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής για την πρόσβαση σε ακριβές και καινοτόμες θεραπείες, για την πρόσβαση σε σύγχρονο εξοπλισμό και σε διαγνωστικές μεθόδους θεωρώ ότι είναι μια πολύ μεγάλη επένδυση για την κοινωνική συνοχή, για την ευημερία και για πολιτική σταθερότητα των χωρών μας. Έχουμε κάνει λοιπόν ένα πρώτο, αλλά σημαντικό βήμα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα συγκροτήσουμε μια κοινή τριμερή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα ανταλλάσει πληροφορίες, τεχνογνωσία, καλές πρακτικές ανάμεσα στις χώρες μας για να έχουμε μια αποτελεσματικότερη διαχείριση υγιειονομικών κρίσεων, εκτάκτων συμβαμάτων που αφορούν τη δημόσια υγεία, επιδημικών εξάρσεων, εξάπλωσης λοιμωδών νοσημάτων, ανταπόκρισης σε ανάγκες εμβολιαστικής κάλυψης πληθυσμού και λοιπά. Νομίζω αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα και θα υπάρξουν και στο μέλλον πολύ περισσότερα περιθώρια συνεργασίας στο κρίσιμο και ζωτικό για τις κοινωνίες και τους πολίτες πεδίο της υγείας.»

 
Σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής σε ασθενείς με καρκίνο εγκεφάλου (γλοίωμα βαθμού IV) δίνει πρωτοποριακή συνδυαστική θεραπεία!
News - ΥΓΕΙΑ
Τρίτη, 20 Ιούνιος 2017 11:51

Σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής σε ασθενείς με καρκίνο εγκεφάλου (γλοίωμα βαθμού IV) δίνει πρωτοποριακή συνδυαστική θεραπεία!

 

Αυτό ανακοινώθηκε στο ετήσιο  συνέδριο της  Αμερικανικής Νευροχειρουργικής  Εταιρείας, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Μάιο στο Λος Αντζελες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο η συνδυαστική θεραπεία για το Γλοιοβλάστωμα (γλοίωμα βαθμού IV)  σχεδόν διπλασιάζει το προσδόκιμο ζωής.

 Αξίζει να τονιστεί ότι  το Γλοιοβλάστωμα (γλοίωμα βαθμού IV) είναι η πιο κακοήθης μορφή νεοπλασίας-όγκου που μπορεί να εμφανιστεί στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Πρόκειται για μια διηθητική μορφή καρκίνου χωρίς σαφή όρια από τον υπόλοιπο υγιή εγκέφαλο με ταχύτατο ρυθμό ανάπτυξης .Αποτελεί  το 20% όλων των ενδοκράνιων όγκων σε ενήλικες, ενω  πολύ σπάνια εμφανίζεται  στην παιδιατρική ηλικία. Σε ετήσια βάση έχουμε 2με 3 νέα κρούσματα ανα 100000 άτομα σε Ευρώπη και Βόρειο Αμερική, έχει δε την χειρότερη πρόγνωση από κάθε κακοήθεια του κεντρικού νευρικού συστήματος .

«Πράγματι τα αποτελέσματα της συνδυαστικής θεραπείας είναι εντυπωσιακά και πρόκειται για μια ακόμη νικηφόρα μάχη στον πόλεμο κατά του καρκίνου» αναφέρει ο Επίκουρος Καθηγητής Νευροχειρουργικής Πανεπιστημίου Freiburg και Διευθυντής Νευροχειρουργός, υπεύθυνος τμήματος Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Εγκεφάλου και Σπονδυλικής Στήλης, στο Νοσοκομείο Metropolitan  κ. Βασίλειος Βουγιούκας , που εφαρμόζει τη μέθοδο στην Ελλάδα.

unnamed

 Παρά τις ιατρικές εξελίξεις στον τομέα της νευροχειρουργικής, της ακτινοθεραπείας αλλά και της ογκολογίας το προσδόκιμο ζωής  για τους ασθενείς με Γλοιοβλάστωμα παραμένει κατά μέσο όρο στα δυο χρόνια από την στιγμή της διάγνωσης.

                ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ        ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σύμφωνα με τους νευροχειρουργούς ουσιαστικά ακόμα και σήμερα η ολική θεραπεία του γλοιωβλαστόματος παραμένει ένα ιατρικό αλλά και κοινωνικό πρόβλημα.

Τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί μια εν μέρει γονιδιακή κατηγοριοποίηση κάποιων μορφών των γλοιωμάτων.  Ο τελικός στόχος είναι να δημιουργηθεί μια νέα γραμμή άμυνας με φάρμακα-εμβόλια στοχεύοντας συγκεκριμένα γονίδια που εκφράζονται σε αυτούς τους όγκους περιορίζοντας έτσι την εξάπλωση τους.

«Η φαρμακευτική αλλά και η ακτινοθεραπευτική αντιμετώπιση των γλοιωμάτων-γλοιωβλαστωμάτων αποτελούν ουσιαστικά υποστηρικτική θεραπεία. Είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι βασική προϋπόθεση για την καλή δράση της άκτινο-χημειοθεραπείας είναι η μικροχειρουργική εξαίρεση του όγκου στον μέγιστο βαθμό που επιτρέπεται χωρίς να υπάρχει νευρολογική επιδείνωση του αρρώστου»  εξηγεί ο κ Βουγιούκας και προσθέτει.

«Η συνδυαστική θεραπεία γίνεται με την λήψη από τον ασθενή – από το στόμα -την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση του όγκου, το φάρμακο  5-αμινολεβουλινικό οξύ (5-ALA).  Ο μεταβολισμός του φαρμάκου παράγει φωτοενεργές φθορίζουσες ενώσεις οι οποίες γίνονται ορατές με την χρήση ειδικού μικροσκοπίου. Με απλά λόγια στον άρρωστο που έχει λάβει το φάρμακο μπορεί ο χειρουργός με την χρήση του ειδικού μικροσκοπίου να διακρίνει τα καρκινικά κύτταρα ακόμα και σε περιπτώσεις που με συμβατικά μικροσκόπια αυτό δεν θα ήταν δυνατό».

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή εξαίρεση του όγκου και μεγιστοποιείται το όφελος μετά τις συμπληρωματικές θεραπείες (άκτινο-χημειοθεραπεία), Όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο το προσδόκιμο ζωής σε αρρώστους που χρησιμοποιήθηκε η τεχνική ήταν σημαντικά μεγαλύτερο.

Η   ΘΕΡΑΠΕΙΑ   ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ    ΚΑΙ   ΣΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ

Η πρωτοποριακή θεραπεία με  την χρήση του 5-ALA εφαρμόζεται τους τελευταίους μήνες με επιτυχία στην Ελλάδα στο νοσοκομείο Metropolitan και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Ό μετεγχειρητικός έλεγχος με μαγνητική τομογραφία σε όλες τις περιπτώσεις έδειξε εξαίρεση της βλάβης στο μέγιστο βαθμό ενώ δεν υπήρξε νευρολογική επιδείνωση σε κάποιο περιστατικό.

Τα αποτελέσματα των μελετών που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της αμερικανικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας καταδεικνύουν ότι η προεγχειρητική χρήση του 5-ALA βοηθάει σημαντικά στην μέγιστη εξαίρεση των γλοιματικών όγκων εγκεφάλου και συντελεί ουσιαστικά στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης σε αυτη την ιδιαίτερα δύσκολη και ταλαιπωρημένη κατηγορία αρρώστων.

 
Η σκοτεινή πλευρά της ηλιοθεραπείας. Οκτώ σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η υπερέκθεση στον ήλιο ....Eπιμέλεια της Θάλειας Γούτου, κοσμετολόγος
News - ΥΓΕΙΑ
Τρίτη, 20 Ιούνιος 2017 09:15

Η σκοτεινή πλευρά της ηλιοθεραπείας. Οκτώ σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η υπερέκθεση στον ήλιο
....Eπιμέλεια της Θάλειας Γούτου, κοσμετολόγος medlabnews.gr

suntanningβ

 

Η ηλιοθεραπεία είναι μία πολύ ευχάριστη εμπειρία και το μαύρισμα μας κάνει να φαινόμαστε πιο ελκυστικοί και όμορφοι. Αλλά τα συσσωρευτικά αποτελέσματα της έκθεσης στον ήλιο αυξάνουν τον κίνδυνο να υποστούμε κυτταρικές βλάβες, πρόωρη γήρανση, πανάδες, ακτινική κεράτωση, ακόμα και καρκίνο του δέρματος – συμπεριλαμβανόμενου του μελανώματος, του πιο σοβαρού τύπου.

 

 

 

 

Μαύρισμα

 

Το μαυρισμένο δέρμα σίγουρα θεωρείται όμορφο αλλά το χρυσαφένιο χρώμα που βλέπουμε δεν είναι τίποτα άλλο από το αποτέλεσμα βλαβών στην επιδερμίδα, το πάνω στρώμα του δέρματος. Η έκθεση στις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου επιταχύνει το φαινόμενο της γήρανσης και αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.

 

 

Ηλιακά εγκαύματα 1ου Βαθμού

 

Το ηλιακό έγκαυμα είναι μία δερματική βλάβη που προκαλείται από τη UV ακτινοβολία. Τα περισσότερα ηλιακά εγκαύματα παρουσιάζονται με κοκκινίλα, αίσθηση θερμότητας στο άγγιγμα και ελαφρύ πόνο και επηρεάζουν μόνο την εξωτερική στιβάδα του δέρματος (1ου Βαθμού εγκαύματα). Τα ηλιακά εγκαύματα συνήθως εμφανίζονται λίγες ώρες μετά την ηλιοθεραπεία και ίσως χρειαστούν αρκετές μέρες έως και βδομάδες για να εξαφανιστούν τελείως. Η χρήση κάποιου παυσίπονου, οι κρύες κομπρέσες, η αλόη ή οι ειδικές ενυδατικές κρέμες βοηθούν στη μείωση του πόνου και της δυσφορίας.

 

 

 

 

Ηλιακά εγκαύματα 2ου Βαθμού

 

Ένα έγκαυμα 2ου βαθμού – που προκαλεί βλάβη σε βαθύτερες στιβάδες του δέρματος και στις νευρικές απολήξεις – συνήθως είναι πιο επώδυνο και αργεί περισσότερο να επουλωθεί. Χαρακτηρίζεται από κοκκινίλα, πρήξιμο και εμφάνιση φουσκάλων. Εάν εμφανιστούν φουσκάλες μη τις σπάσετε – δημιουργούνται από την άμυνα του οργανισμού ως πηγή ενυδάτωσης και προστασίας. Το σπάσιμο των φουσκάλων ίσως προκαλέσει μόλυνση.

 

 

 

 

Ρυτίδες

 

Οι ακτίνες του ήλιου κάνουν το δέρμα να φαίνεται γερασμένο και ρυτιδιασμένο πριν την ώρα του. Περισσότερο από το 80% των σημαδιών δερματικής γήρανσης είναι αποτέλεσμα των μαυρισμάτων που είχαμε ως έφηβοι πριν την ηλικία των 18 ετών. Αυτό γιατί με την πάροδο του χρόνου οι υπεριώδεις ακτίνες βλάπτουν τις ίνες του δέρματος που ονομάζονται ελαστίνη. Όταν αυτές οι ίνες καταρρεύσουν, το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και την ικανότητά του να επανέρχεται στο φυσιολογικό αφού τεντωθεί.

 

 

 

 

Ανομοιόμορφη δερματική απόχρωση

 

Ο υπερβολικός ήλιος επίσης προκαλεί ακανόνιστο χρωματισμό του δέρματος. Μερικές περιοχές εμφανίζονται σκουρότερες, άλλες πιο ανοιχτόχρωμες. Ο ήλιος επίσης μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη σε μικρά αιμοφόρα αγγεία δίνοντας στο δέρμα μία κοκκινωπή απόχρωση.

 

 

 

 

Φακίδες

 

Ως επίπεδα, σκουρόχρωμα σημάδια στο δέρμα, οι φακίδες συνήθως εμφανίζονται σε εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές του σώματος. Είναι πιο ορατές το καλοκαίρι, κυρίως ανάμεσα στους ανοιχτόχρωμους ανθρώπους και σε αυτούς με ξανθά ή κόκκινα μαλλιά. Οι φακίδες δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία. Αλλά κάποιοι τύποι δερματικών καρκίνων στα αρχικά τους στάδια μοιάζουν με φακίδα. Απευθυνθείτε στο γιατρό σας αν το μέγεθος, το χρώμα ή το σχήμα μιας φακίδας αλλάξει ή αν παρατηρήσετε πόνο.

 

 

 

 

Μέλασμα (Μάσκα της εγκυμοσύνης)

 

Το μέλασμα (ή χλόασμα) χαρακτηρίζεται από μαυρισμένα ή καφέ σημάδια στα μάγουλα, στη μύτη, στο μέτωπο και το πηγούνι. Αν και συνήθως το αποκαλούμε «μάσκα της εγκυμοσύνης» μπορεί να εμφανιστεί και στους άνδρες. Χρησιμοποιείτε αντηλιακό πάντα αν έχετε μέλασμα καθώς επιδεινώνεται με τον ήλιο.

 

 

 

 

Κηλίδες γήρατος

 

Αυτές οι καφέ ή γκριζωπές κηλίδες δεν προκαλούνται στην πραγματικότητα από τη γήρανση, παρά το γεγονός ότι επιδεινώνονται όσο μεγαλώνουμε. Οι κηλίδες αυτές είναι αποτέλεσμα της ηλιακής έκθεσης, και για αυτό το λόγο εμφανίζονται στις εκτεθειμένες περιοχές, όπως το πρόσωπο, τα χέρια και ντεκολτέ. Οι κηλίδες του γήρατος είναι ακίνδυνες αλλά για να αποκλείσετε σίγουρα σοβαρές καταστάσεις όπως το μελάνωμα απευθυνθείτε στο δερματολόγο σας για σωστή αξιολόγηση.

 

 

 

 

Καταρράκτης

 

Ο καταρράκτης είναι μία θολή περιοχή στο φακό του ματιού που μπλοκάρει την είσοδο του φωτός στον αμφιβληστροειδή. Είναι μία ανώδυνη πάθηση που όμως μπορεί να προκαλέσει θολή όραση, δυσκολία όρασης στον δυνατό ήλιο και διπλή όραση στο ένα μάτι. Αποφύγετε την ανάπτυξη καταρράκτη φορώντας καπέλο και γυαλιά ηλίου όταν εκτίθεστε στον ήλιο

 

 

 

 

Προστατευτείτε από τον ήλιο!

 

Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε το ηλιακό έγκαυμα, την πρόωρη γήρανση, τον δερματικό καρκίνο και άλλες βλαβερές συνέπειες είναι να τον αποφύγετε τις μεσημεριανές ώρες, 10 με 4, όπου οι ηλιακές ακτίνες είναι πιο δυνατές. Εάν δεν μπορείτε εφαρμόστε αντηλιακό με μεγαλύτερο του 30 δείκτη προστασίας – μη ξεχνάτε τα χείλη και τα αυτιά! – φορέστε καπέλο και γυαλιά ηλίου και καλύψτε το σώμα σας με κάποιο ανοιχτόχρωμο ρούχο. Αν παρατηρήσετε αλλαγές στο δέρμα σας όπως αλλαγή σε μία ελιά, μία νέα ανάπτυξη στο δέρμα ή μία πληγή που δεν επουλώνεται, απευθυνθείτε αμέσως στο γιατρό σας!

 

 

Αν παρά όλα αυτά καήκατε

 

Πολύ καλά αποτελέσματα σε ηλιακά εγκαύματα έχει δώσει η μέθοδος της φωτοδυναμικής θεραπείας. Η φωτοδυναμική θεραπεία που χρησιμοποιεί καθαρό φως σε ειδικό μήκος κύματος χωρίς UV ακτινοβολία είναι μία ιατρική, ανώδυνη  μέθοδος που χρησιμοποιείται κατά κόρον σε περιπτώσεις εγκαυμάτων, ουλών αλλά και κάποιων τύπων δερματικών καρκίνων. Επίσης χρησιμοποιείται και για επίλυση θεμάτων αισθητικής φύσεως όπως η ακμή, οι ρυτίδες, οι πανάδες, η χαλάρωση κ.α. Με τη μέθοδο αυτή το φως γίνεται σύμμαχος μας και με τη χρήση παράλληλα αναπλαστικών προϊόντων μπορούμε γρήγορα να ανακουφιστούμε από το ηλιακό έγκαυμα!

 

Πηγή: webmd, medispa.gr

 

 
Παγκόσμια Ημέρα Δρεπανοκυτταρικής Νόσου, 19 Ιουνίου - Δρεπανοκυτταρική Αναιμία και Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία. ...της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr
News - ΥΓΕΙΑ
Δευτέρα, 19 Ιούνιος 2017 07:56

Παγκόσμια Ημέρα Δρεπανοκυτταρικής Νόσου, 19 Ιουνίου - Δρεπανοκυτταρική Αναιμία και Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία.

...της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr
sickled-red-blood-cells-anemia-disease-1
 
 
Τα δρεπανοκυτταρικά σύνδρομα χαρακτηρίζονται από την παρουσία παθολογικής αιμοσφαιρίνης S.
 
Ως Δρεπανοκυτταρικά Σύνδρομα, ICD-10 D57, χαρακτηρίζονται μια ομάδα διαταραχών του Αίματος, όπως η ομόζυγος Δρεπανοκυτταρική Αναιμία, η Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία κ.α.
Η Δρεπανοκυτταρική Αναιμία και Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία χαρακτηρίζονται από την παρουσία της παθολογικής αιμοσφαιρίνης S. Τα ερυθροκύτταρα με αιμοσφαιρίνη S γίνονται δύσκαμπτα και παίρνουν το σχήμα δρέπανου προκαλώντας απόφραξη των μικρών αγγείων, ελλιπή οξυγόνωση του αίματος και βλάβη στους ιστούς. 
 
Δρεπανοκυτταρικη Αναιμια: (ΔΑ)Πρόκειται για βαριά αιμολυτική αναιμία η οποία έχει από την παιδική ηλικία σοβαρές επιπτώσεις σε πολλά όργανα και συστήματα, αλλά και στην ανάπτυξη του οργανισμού. Επιπρόσθετα οι ασθενείς εμφανίζουν "κρίσεις πόνου" και συχνές λοιμώξεις. Οι ασθενείς χρειάζονται συνεχή ιατρική παρακολούθηση, συχνές επισκέψεις στα Ειδικά Τμήματα των νοσοκομείων.
 
Η δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι μία κληρονομικού χαρακτήρα νόσος που κληροδοτείται στα παιδιά αν ένας από τους δύο γονείς ή και οι δύο έχουν το γονίδιο. Εάν ένα παιδί κληρονομήσει το γονίδιο μόνο από τον ένα γονιό του, τότε έχει το στίγμα της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, και είναι δυνατό, ακόμη κι αν δεν εκδηλώσει κανένα σύμπτωμα να κληροδοτήσει το γονίδιο στο παιδί του.
 
Η μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία είναι η μεικτή ετεροζυγωτία δρεπανοκυτταρικού και β θαλασσαναιμικού γονυλλίου.
Στην Ιταλία, στην Ελλάδα και στην Αφρική  παρατηρείται μια μορφή συγγενούς αιμολυτικής αναιμίας που μοιάζει με την δρεπανοκυτταρική στις επώδυνες και αναιμικές κρίσεις, αλλά έχει διαφορετικά αιματολογικά χαρακτηριστικά.
 
 
Αιτία της ασθένειας είναι η παθογόνος (σημειακή) μετάλλαξη στο γονίδιο της β-σφαιρίνης. Αυτή προκαλεί τη σύνθεση της μεταλλαγμένης β-σφαιρίνης(β s ) και της αντίστοιχης HbS (α 2 β s 2 ) αντί της φυσιολογικής HbA (α 2 β Α 2 ). Όταν και τα δύο γονίδια που κληρονομούνται από τους γονείς έχουν την παθογόνο μετάλλαξη (ομόζυγη Δρεπανοκυτταρική Αναιμία) τότε στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος υπάρχει μόνο η HbS που προκαλεί τη δημιουργία δρεπανόμορφων κυττάρων. Τα κύτταρα αυτά ευθύνονται για την αναιμία και τα υπόλοιπα σοβαρά κλινικά συμπτώματα. Τα ερυθροκύτταρα με την αιμοσφαιρίνη S γίνονται δύσκαμπτα και μοιάζουν με δρεπάνι (απ’ όπου και προέρχεται το όνομα δρεπανοκυτταρική αναιμία) προκαλώντας απόφραξη των μικρών αγγείων, ελλιπή οξυγόνωση του αίματος και βλάβη στους ιστούς.
 
 
Η νόσος είναι κληρονομική. Εάν οι γονείς φέρουν το υπεύθυνο γονίδιο, το παιδί έχει πολλές πιθανότητες να εκδηλώσει την εν λόγω αναιμία. Οι πάσχοντες παρουσιάζουν μετάλλαξη της αιμοσφαιρίνης, η οποία είναι η βασική αιτία δρεπανοκυτταρικής αναιμίας. Η μετάλλαξη αυτή απαντάται στο έκτο αμινοξύ της Β-πολυπεπτιδικής αλυσίδας και διαταράσσει την ισορροπία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Στη συνέχεια προκαλείται απόφραξη των αγγείων, δυσκολία οξυγόνωσης του αίματος και γενικότερη βλάβη στους ιστούς. Έχει παρατηρηθεί ότι η νόσος απαντάται συχνά σε τροπικές περιοχές και στη μαύρη φυλή
 
Συμπτώματα
Η κλινική εικόνα των ασθενών με δρεπανοκυτταρική θαλασσαιμία κυμαίνεται από ελαφριά ως και βαρύτατη. Οι πάσχοντες σε γενικές γραμμές εμφανίζουν αναστολή της ανάπτυξης και διαταραχές θρέψης. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι:
Επώδυνες κρίσεις: Το άλγος αφορά την κοιλιακή χώρα δίνοντας ακόμη και την εντύπωση οξείας κοιλίας, το θώρακα και τις αρθρώσεις. Συχνά οι κρίσεις αρχίζουν χωρίς σαφή αιτιολογία. Στο 30% των περιστατικών προηγείται κάποια λοίμωξη ενώ σε άλλες περιπτώσεις ενοχοποιούνται μεταβολές του καιρού, αφυδάτωση, αλλαγή υψόμετρου. Ειδική αναφορά γίνεται στον πριαπισμό που αποτελεί επώδυνη στύση πέρα των έξι ωρών και αφορά κυρίως νεαρά άτομα.
 
• Βλάβες οργάνων λόγω αγγειακής απόφραξης: Τα αλλεπάλληλα έμφρακτα οδηγούν προοδευτικά σε βλάβες των ιστών και των οργάνων. Παραδειγματικά τα έμφρακτα του σπληνός οδηγούν σε ατροφία του οργάνου, τα έμφρακτα των πνευμόνων καταλήγουν σε πνευμονική υπέρταση και εκδηλώσεις χρόνιας πνευμονικής καρδίας και τα έμφρακτα του ήπατος σε ίνωση του οργάνου. Αξίζει να αναφέρουμε πως οι αποφράξεις των εγκεφαλικών αγγείων καταλήγουν σε σπασμούς, κεφαλαλγίες, τύφλωση, ακόμη και σε κώμα και ημιπληγία. Οι νεφροί υφίστανται και αυτοί τις συνέπειες της παθολογικής αιμοσφαιρίνης και συμμετέχουν συχνά με εκδηλώσεις που κυμαίνονται από απλή ισοσθενουρία ως και νεφρική ανεπάρκεια.
 
• Ευπάθεια στις λοιμώξεις: Κατά μεγάλο μέρος οφείλεται στην υπολειτουργία του σπληνός και στην ατελή οψωνοποίηση και φαγοκυττάρωση των μικροβίων. Συχνότερα αίτια προσβολής είναι ο πνευμονιόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος, ο αιμόφιλος, η σαλμονέλλα και το μυκόπλασμα.
 
• Εκδηλώσεις αναιμίας: Είναι αιμολυτικού τύπου και ποικίλης βαρύτητας. Χαρακτηριστική είναι η προσαρμογή των ασθενών σε χαμηλές τιμές αιμοσφαιρίνης.
 
• Επιπτώσεις στο σκελετό: Η άσηπτη νέκρωση της κεφαλής του μηριαίου, η αμφίκοιλη παραμόρφωση των μεσοσπονδύλιων δίσκων και η καθυστερημένη σύγκλειση των επιφύσεων είναι μερικές από αυτές.
 
• Υποτροπιάζοντα έλκη: Συνήθως εντοπίζονται στο κάτω τριτημόριο και στην εσωτερική επιφάνεια της κνήμης εξαιτίας πτωχής παράπλευρης κυκλοφορίας.
 
Tα συμπτώματα της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας είναι παρόμοια με αυτά της απλής αναιμίας:
•    Ζάλη
•    Αίσθημα κόπωσης
•    Ταχυκαρδία
•    Δύσπνοια
•    Τάση λιποθυμίας και αδυναμίας
•    Θωρακικός πόνος
•    Ωχρότητα των ματιών και του δέρματος
•    Απλαστική κρίση (διακοπή παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων από το μυελό των οστών)
•    Δακτυλίτιδα
•    Κοιλιαλγία
•    Εγκεφαλικό επεισόδιο
•    Ευκολία λοίμωξης
•    Βλάβες στα νεφρά
•    Καθυστέρηση ανάπτυξης στα παιδιά
Δρεπανοκυτταρική αναιμία και ψυχική υγεία
Η επίπτωση της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας στην ψυχική υγεία τόσο του ασθενούς όσο και της οικογενείας του είναι αδιαμφισβήτητη. Παρά την εκτεταμένη καταγραφή των ψυχικών προβλημάτων σε ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία δεν έχει δοθεί η πρέπουσα έμφαση στην πρόληψη, στην αιτιολογική και ολιστική αντιμετώπιση και στην θωράκιση των οικογενειών στην καθημέρα κλινική πράξη. 
Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι τα παιδιά με δρεπανοκυτταρική αναιμία έχουν χαμηλότερο ΙQ κατά περίπου 5 βαθμούς συγκρινόμενα με το γενικό πληθυσμό. Οι ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία παρουσιάζουν επίσης αυξημένη συχνότητα ψυχιατρικών διαταραχών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ειδικά οι ασθενείς με αυξημένη συχνότητα επώδυνων κρίσεων και περιορισμένη κοινωνική ζωή καθώς και οι μητέρες τους παρουσιάζουν κατάθλιψη και αυξημένα επίπεδα άγχους. Είναι μάλιστα ενδιαφέρον ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του βαθμού της κατάθλιψης του παιδιού και του βαθμού της κατάθλιψης και της προσαρμογής στο γάμο της μητέρας του. Παιδί και μητέρα λειτουργούν ως μία αναπόσπαστη μονάδα επηρεάζοντας ο ένας τον άλλο. Οι ίδιες μάλιστα οι μητέρες θεωρούν ότι τα παιδιά τους όχι μόνο πάσχουν από κατάθλιψη σε αυξημένα ποσοστά αλλά και ότι έχουν πολύ μειωμένες ικανότητες σε σχέση με τους συμμαθητές τους. Είναι σημαντικό ότι η κατάθλιψη και το άγχος που βιώνει ένα παιδί είναι ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση της οικογένειας και εξαρτάται μόνο από την σοβαρότητα της νόσου.
 
 
Διάγνωση 
Η διάγνωση της νόσου γίνεται με ειδικές αιματολογικές εξετάσεις(ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης) ή μοριακή ανάλυση. Προγεννητικά, η ανίχνευση του γονιδίου γίνεται μέσω της αμνιοπαρακέντησης.
Από το οικογενειακό ιστορικό ο ένας γονέας έχει δρρεπανοκυτταρικό γονύλλιο και ο άλλος θαλασσαναιμικό.
Υπάρχουν οι θαλασαναιμικές μορφολογικές αλλοιώσεις των ερυθροκυττάρων, που λείπουν από την ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία.
Η δοκιμασία δρεπανώσεως είναι θετική
Στην ηλεκτροφόρηση υπάρχει 70% HbS, λίγη Hb F και αυξημένη HbA2 χαρακτηριστική του θαλασσαναιμικού γονυλλίου. Ως προς την HbA, αν το θαλασσαναιμικό γονύλλιο είναι β+, τότε αυτή υπάρχει σε ποσοστό 10-25%, εάν όμως το θαλασσαναιμικό γονύλλιο είναι β0, τότε η HbA λείπει τελείως, οπότε η διάκριση από την δρεπανοκυτταρική αναιμία γίνεται δυσχερώς και θα στηριχθεί στις θαλασσαναιμικές μορφολογικές αλλοιώσεις και την αυξημένη HbA2.
 
Οριστική θεραπεία για την πάθηση δεν υπάρχει. Οι υπάρχουσες στοχεύουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και στην ελαχιστοποίηση των ενδεχόμενων επιπλοκών. Ως πάγια θεραπευτική μέθοδος εφαρμόζεται η μετάγγιση είτε η απλή είτε η αφαιμαξομετάγγιση. Σε περιπτώσεις χρόνιων μεταγγίσεων ο οργανισμός λαμβάνει υπερβολικές ποσότητες σιδήρου, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την αποσιδήρωσή του.
Οι μεταγγίσεις ενδείκνυνται σε χαμηλές τιμές του αιματοκρίτη κυρίως κάτω από 20 μονάδες και σε αντιμετώπιση σοβαρών επιπλοκών όπως η βαριά απλαστική κρίση, το σύνδρομο παγίδευσης ερυθρών στο σπλήνα και η σηψαιμία.
 
Όταν παρουσιάζονται κρίσεις απαιτείται ενυδάτωση του ασθενή και ταυτόχρονη χορήγηση αναλγητικών για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Συνιστάται ο εμβολιασμός του ασθενούς για την πρόληψη της ηπατίτιδας Β, του πνευμονιόκοκκου, του μικροβίου που προκαλεί την μηνιγγίτιδα και του αιμόφιλου της ινφλουέντσας. Σε ορισμένες, λίγες στον αριθμό, περιπτώσεις προτείνεται η μεταμόσχευση μυελού των οστών. Η γονιδιακή θεραπεία θα καθορίσει την τελική θεραπεία που θα δοθεί στον ασθενή που πάσχει από την εν λόγω νόσο.
Πρόληψη 
Για την πρόληψη της νόσου καλούνται όλοι όσοι επιθυμούν να τεκνοποιήσουν να υποβληθούν σε ειδικά αιματολογικά τεστ για να διαπιστωθεί αν φέρουν το γονίδιο που ευθύνεται για την πρόκληση της νόσου. Αν και οι δύο γονείς εντοπιστούν με το εν λόγω γονίδιο, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί με δρεπανοκυτταρική αναιμία.
 
Αν έχει ήδη διαγνωστεί η νόσος επιβάλλεται η ιδιαίτερη προσοχή στις λοιμώξεις και εμβολιασμός του παιδιού. Οι άνθρωποι που πάσχουν από δρεπανοκυτταρική αναιμία έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Εάν ο πάσχων φροντίζει σωστά την υγεία του και ακολουθεί τις ιατρικές συμβουλές μπορεί να ζήσει και για περισσότερα από 50 χρόνια.

Παγκόσμια Ημέρα Δρεπανοκυτταρικής ΝόσουΣτις 22 Δεκεμβρίου 2008, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε για πρώτη φορά τη Δρεπανοκυτταρική αναιμία ως ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Ανάμεσα στα αντικείμενα αυτής της απόφασης, A/63/L63, ήταν και ο καθορισμός της 19ης Ιουνίου, εκάστου έτους, ως «Παγκόσμια Ημέρα Δρεπανοκυτταρικής Νόσου». Μία παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη σε εκστρατείες ευαισθητοποίησης τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.


Ο πρώτος εορτασμός της Παγκόσμιας ημέρας Δρεπανοκυτταρικής νόσου, στις 19 Ιουνίου 2009, έγινε στη Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO - World Health Organization), το Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης Παιδιών των Ηνωμένων Εθνών (UNICEF - United Nations Children's Emergency Fund) και τα Ηνωμένα Έθνη (UN - United Nations).

http://medlabgr.blogspot.com/2015/06/Blood-Sickle-cell-anemia.html

 
Παράγοντες της διατροφής που ευθύνονται για καρκινογένεση. Η προστατευτική δράση των φρούτων και των λαχανικών ...της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr
News - ΥΓΕΙΑ
Κυριακή, 18 Ιούνιος 2017 16:35

Παράγοντες της διατροφής που ευθύνονται για καρκινογένεση. Η προστατευτική δράση των φρούτων και των λαχανικών
...της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr

fruitsandvegetables
 

 

Σήμερα είναι γενικώς αποδεκτό, ότι τα 2/3 έως και τα 4/5 των κακοηθών νεοπλασιών του ανθρώπου οφείλονται σε παράγοντες του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες, παράγοντες της διατροφής ευθύνονται για τα 50% των κακοηθών νεοπλασμάτων και για πάνω από το 1/3 των καρκίνων στους άντρες. Ο προσδιορισμός του ρόλου που διαδραματίζουν οι παράγοντες διατροφής στη διαδικασία της καρκινογένεσης είναι δυσχερής. Η πορεία που διανύεται από την έναρξη της νεοπλασματικής εκτροπής μέχρι τις κλινικές εκδηλώσεις της νόσου είναι μακρά. Εξάλλου, οι διαιτητικοί παράγοντες δε δρουν πάντοτε μεμονωμένα, αλλά αποκτούν καρκινογόνες ιδιότητες σε συνεργασία με άλλους παράγοντες ή κάτω από ορισμένες συνθήκες. Πολλές από τις καρκινογόνες ουσίες προστίθενται στις τροφές ή δημιουργούνται από την επίδραση μικροοργανισμών στην τροφή. Επιπλέον, η περιεκτικότητα της τροφής σε λίπη, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μπορεί να προδιαθέτει σε καρκίνο ή να παρεμποδίζει την καρκινογένεση.

 

Είναι φανερό, ότι όσο σαφέστερες είναι οι γνώσεις μας για τη συμβολή των παραγόντων διατροφής, και γενικότερα του περιβάλλοντος, στην ανάπτυξη νεοπλασιών, τόσο αποτελεσματικότερα θα είναι και τα προστατευτικά μέτρα που θα μπορούν να ληφθούν.

 


Επιγραμματικά, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι οι πιο σημαντικοί διαιτητικοί παράγοντες που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη δημιουργία κακοηθών νεοπλασιών, στον μαστό, στο ήπαρ και κυρίως στο πεπτικό σύστημα (στομάχι – έντερο – φάρυγγας – οισοφάγος) είναι:

 

 

 

  • Τα αλκοολούχα ποτά (κυρίως σε συνδυασμό με το κάπνισμα) αυξάνουν τον πρόκλησης καρκίνου του οισοφάγου.
  • Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κορεσμένου λίπους ζωικής προέλευσης φαίνεται, ότι αυξάνει τον κίνδυνο κακοήθους νεοπλασίας στο παχύ έντερο και στον προστάτη αντίστοιχα.
  • Οι ξηροί καρποί ή τα δημητριακά που έχουν μολυνθεί από αφλατοξίνες (ισχυρές καρκινόγονες ενώσεις) εξαιτίας της αποθήκευσής τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Η υπερκατανάλωση μαγειρικού άλατος φαίνεται, ότι αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα στην καρκινογένεση του στομάχου.Βλαπτική δράση έχουν επίσης τα διάφορα πρόσθετα των τροφίμων. Αυτά τα οποία είναι πλούσια σε νιτρικά και νιτρώδη άλατα επιδρούν με αμίνες προερχόμενες από την πέψη του κρέατος στο στομάχι, με αποτέλεσμα το σχηματισμό νιτροζαμινών και άλλων νιτροζοενώσεων. Οι ουσίες αυτές είναι ύποπτες για πρόκληση καρκίνου του στομάχου και του οισοφάγου, καθώς πειράματα σε ζώα έδειξαν έντονη καρκινογόνα δράση. Σημαντικές ποσότητες νιτρικών ενώσεων βρίσκονται στα λαχανικά όπως το μαρούλι και το σπανάκι, καθώς επίσης και διάφορες άλλες βλαβερές ουσίες προερχόμενες κυρίως από τα φυτοφάρμακα.

 

Ο ραγδαίος ρυθμός σωματικής αύξησης στα πρώτα χρόνια της ζωής, συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως και της ενδομήτριας ζωής, φαίνεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο για αρκετές μορφές καρκίνου.

 

Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για το μετεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού, καθώς και τους καρκίνους του ενδομητρίου, του νεφρού και της χοληδόχου κύστης.

 

Τέλος, η φυσική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου και ενδεχομένως άλλων μορφών καρκίνου.

 

Αυτοί είναι, σε γενικές γραμμές οι παράγοντες που πρέπει να αποφεύγει κανείς, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό στη διατροφή του. Ευτυχώς, όμως, μέσα στις τροφές μας εμπεριέχονται και “στοιχεία”, τα οποία όταν προσλαμβάνονται συχνά μπορούν να δράσουν προστατευτικά στη δημιουργία νεοπλασιών.

 

Η ισχυρότερη ένδειξη της προστατευτικής των φρούτων και των λαχανικών κατά του καρκίνου προκύπτει από μελέτες για διαφόρους τύπους νεοπλασιών. Τα ωμά και φρέσκα λαχανικά έδειξαν την πλέον μεγαλύτερη προστασία ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου, με 87% των μελετών να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Ενώ περισσότερο από 70% των περιπτώσεων υποδηλώνουν την προστατευτική δράση του κίτρου, των καρότων, του μαρουλιού. Για τα άλλα φρούτα και λαχανικά το ποσοστό είναι μεγαλύτερο του 60%. Παρόλα αυτά, η προστατευτική επίδραση ενός συγκεκριμένου τύπου δίαιτας όσον αφορά τον καρκίνο μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου και τη θέση που θα εκδηλωθεί στον οργανισμό. Ισχυρή προστατευτική δράση εμφανίζεται εναντίον καρκίνων του άνω αναπνευστικού συστήματος, των πεπτικών οδών (στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου), όπως και των πνευμόνων. Το ποσοστό παραμένει υψηλό, άνω του 80% και για τον καρκίνο του στομάχου, του παγκρέατος και του τραχήλου. Οι αντικαρκινικοί παράγοντες που βρίσκονται στα φρούτα, στα λαχανικά, στο ελαιόλαδο, σε ντομάτες και στα εσπεριδοειδή είναι τα καροτενοειδή, οι βιταμίνες C και Ε, οι ινδόλες, τα ισοθειοκυανιούχα, τα φλαβονοειδή, οι φαινόλες, οι αναστολείς πρωτεασών και στερόλες φυτικής προέλευσης. Οι παράγοντες αυτοί εμπλέκονται σε συμπληρωματικούς και αλληλοεπικαλυπτόμενους μηχανισμούς επαγωγής αναγωγικών ενζύμων, αντιοξειδωτικών δράσεων, αναστολής του σχηματισμού νιτροζαμίνης, δέσμευσης και διαλυτοποίησης καρκινογόνων ουσιών εντός της πεπτικής οδού, διαφοροποίησης του ορμονικού μεταβολισμού κ.λπ.

 

Συγκεκριμένα η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ είναι υδατοδιαλυτή αντιοξειδωτική ουσία που υπάρχει στον άνθρωπο. Η αντιοξειδωτική της δράση στην αναστολή σχηματισμού νιτροζαμινών.

 

 

 

 

 

 

Η βιταμίνη Ε ή τοκοφερόλη, που αφθονεί στους ξηρούς καρπούς δεσμεύει ελεύθερες ρίζες στις μεμβράνες και στις λιποπρωτεΐνες. Η βιταμίνη Ε αναστέλλει την υπεροξείδωση των λιποειδών με τη συλλογή των υπεροξειδικών ριζών και μπορεί να αναγεννάται με τη βοήθεια της βιταμίνης C συνεχίζοντας έτσι τη δράση της. Όπως και η βιταμίνη C έχει βρεθεί ότι αναστέλλει το σχηματισμό νιτροζαμινών στο στομάχι.

 

Τα β-καροτένια, που βρίσκονται άφθονα στα καρότα, εκτός του ρόλου τους στο σχηματισμό της βιταμίνης Α δρουν αντιοξειδωτικά και όντας λιποδιαλυτά, προστατεύουν τα λιποειδή των μεμβρανών από οξείδωση.

 

Το σελήνιο είναι ένα ακόμη φυσικό αντικαρκινογόνο. Αναστέλλει σε σημαντικό βαθμό την επαγωγή καρκίνου του δέρματος από μια σειρά γνωστές καρκινογόνες ουσίες ή ιούς, καθώς και του ήπατος, του παχέος εντέρου και του μαστού στα πειραματόζωα. Χαμηλές συγκεντρώσεις σεληνίου στον ανθρώπινο οργανισμό φαίνεται να σχετίζονται με υψηλούς κινδύνους καρκινογένεσης. Το σελήνιο αποτελεί την ενεργό θέση ενός από τα σπουδαιότερα ένζυμα που συμμετέχουν στην καταστροφή των διαφόρων μορίων που είναι πρόδρομα των ριζών οξυγόνου.

 

Ένας σημαντικός αριθμός ερευνών, που περιλαμβάνει επιδημιολογικές, κλινικές και πειραματικές μελέτες, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι καρκίνου στο παχύ έντερο μπορούν να ελαττωθούν σημαντικά με την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες. Με τον όρο ίνες εννοούμε τα υπολείμματα των τοιχωμάτων των φυτικών κυττάρων, δηλαδή λιγνίνες, κυτταρίνη και άλλα πολυμερή, που δεν μπορούν να υδρολυθούν από τα ένζυμα του ανθρώπινου πεπτικού συστήματος. Η κυτταρίνη και τα υπόλοιπα πολυμερή υπάρχουν άφθονα σε μη ραφιναρισμένες ίνες δημητριακών και, σε μικρότερο βαθμό, σε διάφορα άλλα είδη τροφών φυτικής προέλευσης. Επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν ότι ασθενείς με καρκίνο στο παχύ έντερο παρουσίαζαν μια κατανάλωση τέτοιων φυτικών τροφών σε επίπεδα κάτω από το μέσο όρο.

 

Τέλος, στα φρούτα και στα λαχανικά περιέχονται και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες όπως φαινολικές ενώσεις και διάφορα φλαβονοειδή. Η δράση πάντως των παραπάνω ουσιών δεν έχει μελετηθεί διεξοδικά.

http://medlabgr.blogspot.com/2012/06/50-13.html

 


Σελίδα 8 από 61
ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΤΟΚΑΣ & ΒΙΚΥ ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ «Μ’αγγίζεις και χαμογελάς»
ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΤΟΚΑΣ & ΒΙΚΥ ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ  «Μ’αγγίζεις και χαμογελάς»
ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΤΟΚΑΣ & ΒΙΚΥ ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ «Μ’αγγίζεις και χαμογελάς» Μία στάση στην Κηφισιά έκανε ...

Φωτογραφίες από το απόλυτο Disney Fan Event!!! FAN-TASTIC ΝΕΑ ΑΠΟ DISNEY, LUCASFILM, MARVEL STUDIOS & PIXAR ΣΤΗΝ D23 EXPO 2017.
Φωτογραφίες από το απόλυτο Disney Fan Event!!!  FAN-TASTIC ΝΕΑ ΑΠΟ DISNEY, LUCASFILM, MARVEL STUDIOS & PIXAR  ΣΤΗΝ D23 EXPO 2017.
Φωτογραφίες από το απόλυτο Disney Fan Event!!! FAN-TASTIC ΝΕΑ ΑΠΟ DISNEY, LUCASFILM, MARVEL STUDIOS & PIXAR ΣΤΗΝ D23 EXPO 2017. H ετήσια D23 Expo (o τίτλος εμπνέεται ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση