ATTICANEWS.GR

Member Area
ΥΓΕΙΑ
Οι ξηροί καρποί προστατεύουν την καρδιά, Πώς οι ξηροί καρποί συντελούν σε καλή σεξουαλική ζωή;
News - ΥΓΕΙΑ
Παρασκευή, 24 Μάρτιος 2017 19:26

Οι ξηροί καρποί προστατεύουν την καρδιά,

Πώς οι ξηροί καρποί συντελούν σε καλή σεξουαλική ζωή;
6f974-0nuts erection

Oι ξηροί καρποί αποτελούν μια παρεξηγημένη κατηγορία τροφίμων, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές έρευνες για τη σύσταση και τη διατροφική τους αξία.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι οι ξηροί καρποί συνιστούν ένα πολύτιμο διατροφικό μέσο για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Τα φιστίκια και γενικότερα οι ανάλατοι ξηροί καρποί σε ποσότητα των 30 γραμμαρίων την ημέρα βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία και μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή από άλλη αιτία, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.

Επίσης, έχει βρεθεί ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα ξηρούς καρπούς (φιστίκια, καρύδια και αμύγδαλα) έχουν κατά 27% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.

Με ποιο τρόπο;
Οι καρποί που αποτελούν συστατικό της μεσογειακού τύπου διατροφής, είναι πλούσιοι σε ακόρεστα λιπαρά και φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν την χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη (LDL), την «κακή» χοληστερόλη όπως λέγεται κατά μέσο όρο 10 mg/dl και έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που προστατεύουν τις στεφανιαίες αρτηρίες, κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί και σε προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες.

Ωστόσο η προσθήκη ξηρών καρπών στη συνήθη διατροφή θα πρέπει να γίνεται με κάποιες προσαρμογές. Οι θερμίδες που καταναλώνονται συνήθως με ξηρούς καρπούς (περίπου 150 θερμίδες για μια χούφτα) και το ακόρεστο λίπος των ξηρών καρπών θα πρέπει να αντικαταστήσουν τα κορεσμένα λιπαρά της διατροφής.

Αποτελούν φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία;
Σε μελέτες που έχουν γίνει έχει παρατηρηθεί κατ' αρχήν μειωμένη κατανάλωση ξηρών καρπών από τους άνδρες που εμφάνισαν στυτική δυσλειτουργία, σε σχέση με άνδρες ίδιας ηλικίας που δεν ανέφεραν προβλήματα στύσης.

Αν και η ευεργετική επίδραση της μεσογειακού τύπου διατροφής στη στύση έχει αποδοθεί στην αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση των διαφόρων συστατικών που την αποτελούν, πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια έρευνα που έδειξε ότι οι ξηροί καρποί μαζί με τα λαχανικά συμβάλουν σε μεγαλύτερο βαθμό σ' αυτό το αποτέλεσμα. Η κατανάλωση ξηρών καρπών τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα μείωσε κατά περίπου 50 % την πιθανότητα για εκδήλωση στυτικής δυσλειτουργίας.

Οι ξηροί καρποί εκτός των άλλων αποτελούν σημαντική πηγή αργινίνης που είναι βασικό συστατικό για την παραγωγή του μονοξειδίου του αζώτου που ως γνωστό ευθύνεται για την διαστολή των αρτηριών του πέους και την αύξηση της ροής του αίματος στα σηραγγώδη σωμάτια. Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι ξηροί καρποί κατέχουν ξεχωριστή θέση μεταξύ των συστατικών της μεσογειακής διατροφής όσον αφορά την προστασία από την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας και μπορούν να αποτελέσουν ένα φυσικό «διατροφικό σύμμαχο» για μια καλή σεξουαλική ζωή και υγιή καρδιαγγειακή λειτουργία.

http://www.typos.com.cy/cat/10/article/26896

 
Τι είναι η φυματίωση; Χρήσιμες πληροφορίες, ερωτήσεις και απαντήσεις ...της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος
News - ΥΓΕΙΑ
Παρασκευή, 24 Μάρτιος 2017 08:31

Τι είναι η φυματίωση; Χρήσιμες πληροφορίες, ερωτήσεις και απαντήσεις
...της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr

Tuberculosis-Symptoms-can-be-taken-care-with-Tuberculosis-Remedies-e1329194181183

 

 

 

Η παγκόσμια μέρα της φυματίωσης πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 24 Μαρτίου,σηματοδοτώντας τη μέρα του 1822 όταν ο Δρ.Robert Koch ανακοίνωσε την ανακάλυψη του βακτηρίου που προκαλεί τη φυματίωση.
Το πρόβλημα της φυματίωσης είναι παγκόσμιο.

Κάθε χρόνο, περίπου οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο νοσούν από φυματίωση (TB) και 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από την λοιμώδη αυτή αερομεταφερόμενη ασθένεια. Η φυματίωση είναι ιάσιμη, ωστόσο η ανεπαρκής παγκόσμια ανταπόκριση απέναντι στη νόσο, της επέτρεψε να ανακάμψει και μάλιστα στην πολυανθεκτική μορφή της. Περίπου μισό εκατομμύριο νέα κρούσματα πολυανθεκτικής φυματίωσης (MDR-TB) προκύπτουν κάθε χρόνο και καταγράφονται σε όλες σχεδόν τις χώρες στον κόσμο, με τις πλέον δύσκολες προς θεραπεία μορφές να καταγράφονται σε 100 χώρες. Σήμερα αυτά τα θανατηφόρα στελέχη πολυανθεκτικής φυματίωσης εξαπλώνονται από άτομο σε άτομο. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πολυανθεκτική μορφή της ασθένειας σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη.

Η φυματίωση είναι μια σοβαρή νόσος που οφείλεται στο βακτηρίδιο Mycobacterium Tuberculosis ή μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Η μετάδοση της νόσου γίνεται αερογενώς με τον βήχα, την ομιλία, το γέλιο, το φτέρνισμα, το τραγούδι ή μετά από στενή επαφή με πάσχοντα. 

 

Η φυματίωση μεταδίδεται με την εισπνοή σταγονιδίων, στα οποία αρκεί ένας πυρήνας σταγονιδίων που περιέχει μόλις 3 λοιμογόνα βακτήρια. Η λοιμογόνος αυτή δόση είναι εξαιρετικά μικρή, αν λάβει κανείς υπόψη ότι για τη μετάδοση των περισσότερων λοιμωδών νόσων απαιτούνται περισσότερα από 1.000 βακτήρια. Ο βήχας και το φτέρνισμα αποτελούν το σημαντικότερο τρόπο μετάδοσης, καθώς τα βακτήρια παραμένουν για ώρες στον αέρα μέσα σε μικροσκοπικά σταγονίδια.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ (μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης), τα συνολικά νέα κρούσματα στην Ελλάδα  ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 600 ετησίως (περίπου 12/100.000  του ελληνικού πληθυσμού). 

 

 

 

 

Μάλιστα το 4% των κρουσμάτων είναι το ανθεκτικό ή πολυανθεκτικό είδος της νόσου ( η ασθένεια δεν ανταποκρίνεται στα συνήθη σχήματα θεραπείας), τη στιγμή που στις χώρες της ΕΕ ο μέσος όρος είναι 1%.   

 

Χαρακτηριστικά στις δύο Πνευμονολογικές Κλινικές του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτελεί κέντρο υποδοχής ανθεκτικών και πολυανθεκτικών μορφών φυματίωσης από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ παλαιότερα εμφανίζονταν 2-3 κρούσματα το χρόνο σήμερα σε κάθε εφημερία εμφανίζονται μέχρι και 2-3 νέα κρούσματα. 

 

 

 

Συμπληρωματικά από την παρακολούθηση της διαχρονικής τάσης των δηλουμένων κρουσμάτων διαπιστώνεται ότι αυτή ήταν πτωτική κατά τα χρονικό διάστημα 2004-2010 για τους Έλληνες, ενώ στους αλλοδαπούς υπήρχε προοδευτική αύξηση. Όμως κατά τα έτη 2011 και 2012 παρατηρείται αυξητική τάση, η οποία αφορά κατά κύριο λόγο στους Έλληνες, ενώ στα άτομα αλλοδαπής εθνικότητας παρατηρείται μικρή πτωτική τάση.

 

 

 

 

 

 

Τι θα συμβεί αν εισπνεύσω μυκοβακτηρίδια της φυματίωσης;

 

Ακόμα και αν εισπνευστούν μυκοβακτηρίδια της φυματίωσης δεν είναι σίγουρο ότι θα εμφανιστεί ενεργή νόσος. Ένα επαρκές αμυντικό σύστημα θα απομονώσει και θα προστατέψει τον ανθρώπινο οργανισμό από τον βάκιλο. Για να εκδηλωθεί πάθηση, είναι απαραίτητες ορισμένες προϋποθέσεις όπως, να υπάρχει αριθμός βακίλων ικανός να προσβάλει τους πνεύμονες και να περιέχει αυξημένο μολυσματικό φορτίο. Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι εκτίθενται και τα μικρόβια παραμένουν σε μια «εν υπνώσει» κατάσταση που ονομάζεται λανθάνουσα μορφή φυματίωσης. Τα «εν υπνώσει» μυκοβακτηρίδια μπορούν να μην εξελιχθούν ποτέ σε νόσο ή κάτω από ορισμένες συνθήκες να αναπτύξουν ενεργό μορφή.  

 

 

 

Έχω λανθάνουσα μορφή φυματίωσης, είμαι άρρωστος;

 

Σύμφωνα με τον ορισμό της, η Λανθάνουσα Φυματίωση, αναφέρεται σε άτομα που έχουν προσβληθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης αλλά δεν είναι κλινικά νοσούντες, είναι ασυμπτωματικοί. Δεν διασπείρουν τη λοίμωξη σε άλλους αν και έχουν ζώντες μικροοργανισμούς στο σώμα τους. Σε αυτά τα άτομα, η ακτινογραφία θώρακος είναι συνήθως φυσιολογική και η εξέταση πτυέλων αρνητική. Ωστόσο απαιτείται θεραπεία για την πρόληψη και την εκρίζωση του μυκοβακτηριδίου 1.

 

 

 

Η λανθάνουσα μορφή φυματίωσης δεν είναι ασθένεια, αλλά ένδειξη προηγούμενης έκθεσης στο μυκοβακτηρίδιο. Δεν είσαι ασθενής, ούτε μεταδίδεις τη νόσο σε κανέναν, απλά «φιλοξενούνται» μέσα σου μυκοβακτηρίδια που πιθανόν να αναπτύξουν λοίμωξη κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής σου.

 

 

 

Γιατί πρέπει να πάρω θεραπεία στη λανθάνουσα μορφή της φυματίωσης;

 

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα η πιθανότητα εμφάνισης ενεργού φυματίωσης αυξάνεται τα πρώτα δύο έτη από τη διάγνωσης της λανθάνουσας μορφής. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 10% για τα πρώτα δύο έτη και σε 5% για κάθε έτος της υπόλοιπης ζωής. Τα ποσοστά αυξάνονται εάν συντρέχουν λόγοι διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, όπως HIV+, μακροχρόνια λήψη κορτικοστεροειδών, ενεργή κακοήθεια κτλ

 

 

 

 

Τι είναι ο εμβολιασμός BCG;

 

Η προφύλαξη των ατόμων που δεν έχουν έρθει σε επαφή με το μυκοβακτηρίδιο γίνεται με τον εμβολιασμό BCG. Συνίσταται από εναιώρημα εξασθενημένων στελεχών του βακίλου φυματίωσης Mycobacterium bovis και γίνεται ενδοδερμικώς στον δελτοειδή.  Υποχρεωτική συνθήκη το αρνητικό αποτέλεσμα της Mantoux πριν τον εμβολιασμό. Οι κυριότερες αντενδείξεις για τη χορήγηση του είναι η ενεργός κακοήθεια, άτομα  με ανοσοκαταστολή ή AIDS, η κύηση, τα εκτεταμένα εγκαύματα, το  έκζεμα και η πυοδερμία.  Στην Ελλάδα κατατάσσεται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού και χορηγείται στην ηλικία των 6 ετών.

 

 

 

Έχω εμβολιαστεί με το εμβόλιο BCG πρέπει να κάνω εξετάσεις για φυματίωση;

 

Το εμβόλιο κατά της φυματίωσης BCG δεν προστατεύει το ίδιο όλους τους ανθρώπινους οργανισμούς. Σε κάποιους δρα λιγότερο αποτελεσματικά με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν ενεργό νόσο.

 

 

 

Έχω αρνητική φυματινοαντίδραση Mantoux. Παρόλα αυτά, είμαι άρρωστος με φυματίωση. Πώς εξηγείται;

 

Η φυματινοαντίδραση είναι μία από τις δοκιμασίες που διαθέτουν οι ειδικοί για να διαγιγνώσκουν τη νόσο. Τα ιατρικά δεδομένα αναφέρουν ποσοστό που ανέρχεται στο 20% δεν θετικοποιούν ποτέ τη δοκιμασία Mantoux, αλλά πάσχουν από φυματίωση. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να οφείλεται σε κακή τεχνική χορήγησης ή φύλαξης του φιαλιδίου, όπως επίσης σε κακής τεχνικής έκχυσης ή λανθασμένης ερμηνείας του αποτελέσματος από μη εκπαιδευμένο προσωπικό.

 

 

 

Έχω εμβολιαστεί πρόσφατα με BCG και η φυματινοαντίδραση Mantoux είναι θετική. Πώς εξηγείται;

 

Προηγούμενος πρόσφατος εμβολιασμός με το BCG μπορεί να δημιουργήσει διασταυρούμενη αντίδραση με την δοκιμασία Mantoux και να θεωρεί εσφαλμένα ως θετικό αποτέλεσμα οφειλόμενο σε έκθεση στο μυκοβακτηρίδιο. Η εξέταση εκλογής είναι η τεχνική ανίχνευσης της ιντερφερόνης Quantiferon η οποία δεν επηρεάζεται από το BCG

 

Πηγή ΚΕΕΛΠΝΟ


http://medlabgr.blogspot.com/2014/10/blog-post_31.html

 
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσίασαν το Πρόγραμμα «Παιδιατρική Κατ’ Οίκον Νοσηλεία» που υλοποιούν από κοινού για τα παιδιά με χρόνια προβλήματα υγείας και σοβαρές παθήσεις
News - ΥΓΕΙΑ
Τετάρτη, 22 Μάρτιος 2017 18:10

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσίασαν το Πρόγραμμα «Παιδιατρική Κατ’ Οίκον Νοσηλεία» που υλοποιούν από κοινού για τα παιδιά με χρόνια προβλήματα υγείας και σοβαρές παθήσεις

Email Image
 
 

 

Η πραγματική αξία της «Παιδιατρικής Κατ΄Οίκον Νοσηλείας» και φροντίδας σε κάθε παιδί με πρόβλημα Υγείας: Ένα φιλί ζωής για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, που περνάνε ένα πραγματικό Γολγοθά

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε κοινή εκδήλωση από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το Αριστοτέλειο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τη Γ΄ Παιδιατρική Κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, με σκοπό την παρουσίαση του Προγράμματος «Παιδιατρική Κατ΄Οίκον Νοσηλεία», την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017 στην Κεντρική Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος κα Σοφία Τουντούρη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των Εισαγγελικών και Δικαστικών Αρχών, αλλά και εκπρόσωποι των παιδιατρικών κλινικών της Θεσσαλονίκης.

resized IMG 2458

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, Πρύτανης ΑΠΘ, ο οποίος τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και ευχαρίστησε τους εθελοντές, το ιατρικό προσωπικό, τους διασώστες και όλους τους ανθρώπους που συμβάλλουν στην υλοποίηση της δράσης «Παιδιατρική Κατ’ Οίκον Νοσηλεία» και προσφέρουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους στα παιδιά που το έχουν ανάγκη, ενώ η αναπληρώτρια πρύτανη κυρία Παρασκευή Αργυροπούλου-Πατάκα, καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ αναφέρθηκε στην «καλή συγκυρία» που θα ενώσει τους ανθρώπους, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια καλύτερη κοινωνία. Ο κος Λάμπρος Τσόγκας, Προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ευχαρίστησε και συνεχάρη τον πρόεδρο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κύριο Κώστα Γιαννόπουλο για την σημαντική μέχρι τώρα συνεργασία του οργανισμού με τις εισαγγελικές αρχές, ενώ αναφέρθηκε και στις καθημερινές προσπάθειες που καταβάλλονται από τους εισαγγελείς που στελεχώνουν τα γραφεία ανηλίκων.

resized IMG 2347

Ο Διευθυντής της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Ιωάννης Τσανάκας αναφέρθηκε στις παθήσεις που προκαλούν τη μακροχρόνια νοσηλεία των παιδιών, εξήγησε ποιες είναι οι ανάγκες, οι οποίες οδήγησαν στη δημιουργία του προγράμματος «Παιδιατρική Κατ’ Οίκον Νοσηλεία» και πως η συγκεκριμένη δράση μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των ίδιων αλλά και των παιδιών τους, μειώνοντας το κόστος νοσηλείας και ελαττώνοντας τις εισαγωγές τους στο νοσοκομείο. Επίσης αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του προγράμματος και των παροχών του μετά την σύναψη της συνεργασίας με τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και του ιδρύματος ¨Καίτη Παπαποστόλου¨.

resized IMG 2349

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κύριος Κώστας Γιαννόπουλος, πραγματοποίησε σύντομη περιγραφή του Οργανισμού και των δράσεων που έχουν ως στόχο την στήριξη παιδιών που έχουν ανάγκη πανελλαδικά. Αυτό πραγματοποιείται όχι μόνο μέσω της καθημερινής προσπάθειας του επιστημονικού προσωπικού του Οργανισμού, των υποστηρικτών και των εθελοντών του αλλά και μέσω της σύμπραξης και της συνεργασίας με φορείς, θεσμικούς και μη, με τους οποίους «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει συνάψει μνημόνια συνεργασίας. Τόνισε πως «Το Χαμόγελο του Παιδιού» επιδιώκει να στηρίζει και να υπηρετεί με σεβασμό τους θεσμούς και τις υπηρεσίες στις καθημερινές μάχες και τις προσπάθειες που καταβάλλουν. Χρησιμοποιώντας παραδείγματα και βιώματα των γιατρών που έρχονται καθημερινά σε επαφή με τα παιδιά που νοσηλεύονται εξήγησε με ποιο τρόπο η «Παιδιατρική Κατ΄Οίκον Νοσηλεία» προσφέρει σε αυτά τα παιδιά τη δυνατότητα να βιώσουν τις καθημερινές, αλλά δεδομένες για άλλα παιδιά, χαρές.

resized IMG 2365

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία γονείς παιδιών, πασχόντων από χρόνιες ασθένειες, οι οποίοι έχουν στηριχθεί από το πρόγραμμα της «Παιδιατρικής Κατ’ Οίκον Νοσηλείας» και από τους ανθρώπους που στελεχώνουν τη δράση μοιράστηκαν με τους παρευρισκόμενους τις προσωπικές τους εμπειρίες και αναφέρθηκαν στη στήριξη που δέχονται και πως αυτό βοηθάει στον καθημερινό τους αγώνα.

resized IMG 2372

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν οι βραβεύσεις όλων όσων συνέβαλλαν στην υλοποίηση του Προγράμματος «Παιδιατρική Κατ΄Οίκον Νοσηλεία». Συγκεκριμένα βραβεύτηκαν:

● Ο Πρύτανης ΑΠΘ, καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας για την πολύτιμη συνεργασία του, την υποστήριξη και την ενίσχυση της δράσης «Παιδιατρική Κατ΄Οίκον Νοσηλεία»
● Ο κ. Γεώργιος Γεωργακόπουλος, επίτροπος στον τομέα της Υγείας στις Βρυξέλλες, ο οποίος έχει βοηθήσει ουσιαστικά στην έναρξη και υλοποίηση της δράσης «Παιδιατρική Κατ΄Οίκον Νοσηλεία», στηρίζοντας το Πρόγραμμα από τα πρώτα του βήματα το 2011.
● Ο κ. Νίκος Παπαποστόλου, ο οποίος σε προσωπικό και σε επιχειρηματικό επίπεδο μέσω της εταιρείας του στηρίζει με μεγάλη ευαισθησία «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από το 2005, με ιδιαίτερη έμφαση στις υπηρεσίες στον τομέα της Υγείας. Χάρη και στη δική του συμβολή ο Οργανισμός παρέχει εξαιρετικές υπηρεσίες σε κάθε παιδί με πρόβλημα Υγείας. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτά που καθιστούν τόσο ξεχωριστό τον κ. Παπαποστόλου: στη μνήμη της συζύγου του Καίτης Παπαποστόλου, προχώρησε στην ουσιαστική κάλυψη των αναγκών για την έναρξη της δράσης «Παιδιατρική Κατ΄Οίκον Νοσηλεία».
● Η κα Αθηνά Παρακευοπούλου, η οποία προχώρησε σε δωρεά οικήματος στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», εις μνήμην των δύο παιδιών της, που έφυγαν από τη ζωή. Το διαμέρισμα αξιοποιείται για την φιλοξενία οικογενειών που ζουν εκτός Θεσσαλονίκης και τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
● Η κα Φωτεινή Ψαρρά, η οποία στη μνήμη των παιδιών της, που έφυγαν από τη ζωή, προχώρησε σε οικονομική δωρεά για την αγορά μίας εξειδικευμένης Ιατρικής Μονάδας για την δράση της «Παιδιατρικής Κατ΄Οίκον Νοσηλείας».
● Ο κ. Ken Jebsen, δημοσιογράφος στην Γερμανία ο οποίος μέσω του ρ/δ σταθμού του KEN FM υλοποιεί δράσεις για την ενίσχυση κοινωνικών σκοπών. Στο πλαίσιο αυτό γνώρισε τον κ. Αθανάσιο Γιάννη, ενημερώθηκε για τον Οργανισμό μας και αποφάσισε να κινητοποιήσει τους ακροατές του να συμμετέχουν σε εκστρατεία για την οικονομική ενίσχυση της δράσης «Παιδιατρική Κατ΄ Οίκον Νοσηλεία».
● Ο κ. Αθανάσιος Γιάννης, ομογενής της Γερμανίας, γιατρός ερευνητής και επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών και από το 2002 τακτικός Καθηγητής στο Ινστιτούτο Οργανικής Χημείας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων της Λειψίας. Από το 2015 γνωρίζοντας «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αποφάσισε να στηρίξει το έργο του Οργανισμού, κινητοποιώντας τις επαφές του και σε στενή συνεργασία με τον κ. Ken Jebsen.
● H κα Τσιτσιούλη Μαρία και η ομάδα των Νοσηλευτριών της Γ’ Παιδιατρικής κλινικής του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης που με αυταπάρνηση βρίσκονται καθημερινά δίπλα σε κάθε παιδί, προσφέροντας απλόχερα την φροντίδα τους.
● Η κα Σδούγκα Μαρία και η ομάδα των ιατρών της Εντατικής Μονάδας Παίδων του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης που καθημερινά δίνουν μάχες για τον κάθε μικρό ασθενή τους.
● Ο κ. Δημήτρης Κολιούσκας, Διευθυντής του Παιδοογκολογικού Τμήματος του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης που βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
● Η κα Τζώνου Ρούλα, Πρόεδρος του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση Βορείου Ελλάδος. Μέσα από την προσωπική της εμπειρία, η κα Τζώνου ηγείται μία σημαντικής προσπάθειας για τα παιδιά της Βορείου Ελλάδας που πάσχουν από Κυστική ίνωση.

resized IMG 2448

resized IMG 2497resized IMG 2561resized IMG 2639resized IMG 2711Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 22 Μάρτιος 2017 18:22
 
Ημερίδα για την πρόληψη ιατρικών παθήσεων στον Δήμο Ιλίου.
News - ΥΓΕΙΑ
Δευτέρα, 20 Μάρτιος 2017 16:30

Ημερίδα για την πρόληψη ιατρικών παθήσεων στον Δήμο Ιλίου.

resized Photo 1

Ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος κατά τον σύντομο χαιρετισμό του

 Μια σημαντική επιστημονική ημερίδα για την πρόληψη των ιατρικών παθήσεων διοργάνωσε ο Δήμος Ιλίου και η Κοινωνική Υπηρεσία, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ηπειρωτών Ιλίου, την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017, στο Δημαρχείο Ιλίου, με στόχο την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού και την ευαισθητοποίησή του στο θέμα της πρόληψης.

resized Photo 2

 

Ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος τιμά με το μετάλλιο της πόλης τον Διευθυντή - Καθηγητή Καρδιολογίας Στέφανο Φούσα

Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο Διευθυντής - Καθηγητής Καρδιολογίας Στέφανος Φούσας, ενώ χρήσιμες πληροφορίες για την αναγνώριση συμπτωμάτων, την αντιμετώπιση επειγόντων καταστάσεων, καθώς και συμβουλές για την πρόληψη ιατρικών παθήσεων με όπλο τον υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής, έδωσαν οι εξαιρετικοί ομιλητές Ιατροί Παναγιώτης Μητρόπουλος Καρδιολόγος του Δήμου Ιλίου, Απόστολος Μπίσας Διευθυντής Ουρολογικού Τμήματος Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ - ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ», Νικόλαος Πατσουράκος Επιμελητής Καρδιολόγος Γενικού Νοσοκομείου Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ», Ευαγγελία Στρουμπούλη Ακτινολόγος Επιμελήτρια Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ», Σοφία Καλανταρίδου Καθηγήτρια Μαιευτικής - Γυναικολογίας στο «ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ» Νοσοκομείο, Νικόλαος Ευαγγελινάκης Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης της Γ΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ».

resized Photo 3

 

Ο Διευθυντής - Καθηγητής Καρδιολογίας Στέφανος Φούσας

Ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, σημείωσε:

«Η πρόληψη διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας. Για το λόγο αυτό, υλοποιούμε πλήθος ενημερωτικών εκδηλώσεων, δράσεων και ημερίδων με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και εφαρμόζουμε πολιτικές στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, οι οποίες προάγουν την υγεία.

resized Photo 4

 

Ο Καρδιολόγος του Δήμου Ιλίου Παναγιώτης Μητρόπουλος

Έχουμε εντάξει, για παράδειγμα, βιολογικά προϊόντα στην καθημερινή διατροφή των παιδιών στους Παιδικούς μας Σταθμούς, υλοποιούμε πρόγραμμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας Σχολικού Πληθυσμού, το οποίο περιλαμβάνει έλεγχο οπτικής οξύτητας, μυοσκελετικού συστήματος, οδοντιατρικό και παχυσαρκίας, ενημερωτικές ομιλίες πάνω σε ζητήματα υγιεινής διατροφής, καπνίσματος, στοματικής υγιεινής, σχολικού εκφοβισμού κ.ά., ενώ προσφέρουμε δωρεάν εξετάσεις προληπτικής ιατρικής και έγκαιρης διάγνωσης, όπως, τεστ ΠΑΠ, μαστογραφία, μέτρηση οστικής πυκνότητας, σπιρομέτρηση, καρδιολογικό έλεγχο, μέτρηση σακχάρου κ.ά.»

resized Photo 5

 

Ο Διευθυντής Ουρολογικού Τμήματος Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ - ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ» Απόστολος Μπίσας

 

resized Photo 6

 

Ο Επιμελητής Καρδιολόγος Γενικού Νοσοκομείου Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ» Νικόλαος Πατσουράκος

resized Photo 7

 

Η Ακτινολόγος Επιμελήτρια Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» Ευαγγελία Στρουμπούλη

resized Photo 8

 

Η Καθηγήτρια Μαιευτικής - Γυναικολογίας στο «ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ» Νοσοκομείο Σοφία Καλανταρίδου

resized Photo 9

Ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης της Γ΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» Νικόλαος Ευαγγελινάκης

 
Πότε κάνουμε την γενική ούρων και τι δείχνει; Πώς πρέπει να γίνει η συλλογή και τι προετοιμασία χρειάζεται; ...της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος
News - ΥΓΕΙΑ
Δευτέρα, 20 Μάρτιος 2017 12:54

Πότε κάνουμε την γενική ούρων και τι δείχνει; Πώς πρέπει να γίνει η συλλογή και τι προετοιμασία χρειάζεται;
...της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr

Urinalysis for blood

 

 

Το ουροποιητικό σύστημα είναι ανοικτό στο περιβάλλον. Παρά την επαφή του με το εξωτερικό περιβάλλον, και εκτός από τελικό τμήμα της ουρήθρας, σε φυσιολογική κατάσταση , είναι στείρο.

 

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι αρκετά συχνές.

 

Τα ούρα επιμολύνονται εύκολα κατά την έξοδό τους από την ουρήθρα και το περίνεο. Επιπλέον αποτελούν αρκετά καλό θρεπτικό υλικό για την ανάπτυξη πολλών βακτηρίων. Κατά συνέπεια απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη διάκριση επιμόλυνσης – λοίμωξης. Η αποφυγή διαγνωστικού σφάλματος, λόγω επιμόλυνσης, στηρίζεται αφενός στη σωστή αξιολόγηση της μικροβιολογικής εξέτασης των ούρων, και αφετέρου στη σωστή λήψη και αποστολή των ούρων στο εργαστήριο.

 Η γενική ούρων είναι μία απλή εργαστηριακή εξέταση ενός δείγματος ούρων που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό  παθήσεων που αφορούν σε πολλά μέρη του σώματος. Πιο συγκεκριμένα για παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος (νεφρά, ουρητήρες, ουροδόχο κύστη, ουρολοιμώξεις), του ήπατος και του σακχαρώδη διαβήτη.

 

 


 

Τι μπορεί να δείξει η εξέταση;

 

Η εξέταση της γενικής ούρων είναι χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις, όπως:

 

• Ως έλεγχος ρουτίνας στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά.

 

• Σε συμπτώματα ουρολοίμωξης (δυσουρία, συχνουρία).

 

• Σε αιματουρία.

 

Άτομα με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση νεφρικής νόσου θα πρέπει να κάνουν προληπτικά γενική ούρων με συχνότητα που θα καθορίσει ο ιατρός τους. Ο κίνδυνος αυτός σχετίζεται με:

 

• Ύπαρξη σακχαρώδη διαβήτη.

 

• Υψηλή αρτηριακή πίεση.

 

• Οικογενειακό ιστορικό χρόνιας νεφρικής νόσου.

 

• Ηλικιωμένα άτομα.

 

 

 

Η λήψη

 

Τα ούρα πρέπει να συλλέγονται σε καθαρό ουροδοχείο και χρειάζεται μία μικρή ποσότητα περίπου 20ml. Επίσης, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκα.

 

 

 

Η ποιότητα της μικροβιολογικής εξέτασης εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από την τήρηση των κανόνων σωστής λήψης και αποστολής των ούρων στο εργαστήριο.

 

 Για τη μικροβιολογική εξέταση προτιμούνται τα πρώτα πρωινά ούρα που είναι πυκνά.

 

 Η λήψη γίνεται από το μέσο ρεύμα της ούρησης

 

 Η προετοιμασία είναι διαφορετική για τις περιπτώσεις ανδρών, γυναικών και βρεφών.

 

Γενικά

 

Πλύνεται τα έξω γεννητικά όργανα, πολύ καλά με σαπούνι και νερό (μην χρησιμοποιήσετε αντισηπτικό. Ξεπλυθείτε με άφθονο νερό. Σκουπιστείτε με καθαρή πετσέτα. 

 

• Σε ευρύστομο αποστειρωμένο δοχείο συλλέξτε ούρα από το μέσο της ούρησης. Δηλαδή, αφού αφήσετε τα πρώτα ούρα να τρέξουν στη λεκάνη της τουαλέτας, συλέξτε το μεσαίο ρεύμα ούρων στο στείρο δοχείο και τα υπόλοιπα αφήστε να πέσουν στη τουαλέτα.

 

• Κατά προτίμηση μαζέψτε τα πρώτα πρωινά ούρα. Δεν πειράζει όμως να είναι οποιασδήποτε άλλης ούρησης.

 

• Πρέπει να παραδοθούν στο εργαστήριο εντός μισής ώρας από τη λήψη, ειδάλλως τοποθετούνται στο ψυγείο ή σε δοχείο με παγάκια μέχρι να δωθούν στο εργαστήριο. 

 

• Η καλλιέργεια ούρων θα πρέπει να πραγματοποιείται πριν τη λήψη αντιβιοτικής θεραπείας. Εάν έχει προηγηθεί η λήψη κάποιου αντιβιοτικού πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό.

 

 

 

Γυναίκες

 

 Καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, ξέβγαλμα και σκούπισμα με πετσέτα.

 

 Με το ένα χέρι απομακρύνονται τα μικρά και μεγάλα χείλη. Πλύσιμο του αιδοίου με άφθονο νερό. Το πλύσιμο γίνεται μία μόνο φορά, με κατεύθυνση από πάνω προς τα κάτω.

 

 Απορρίπτονται τα πρώτα 20 – 25 ml της ούρησης και τα υπόλοιπα συλλέγονται σε αποστειρωμένο δοχείο με πώμα.

 

Άνδρες

 

 Πλύσιμο των χεριών όπως προηγούμενα.

 

 Πλύσιμο του πέους με σαπούνι και ξέβγαλμα με νερό.

 

 Λήψη των ούρων, κατά το μέσο της ούρησης, σε στείρο δοχείο με πώμα.

 

 

 

Βρέφη και μικρά παιδιά

 

 Η λήψη γίνεται σε πλαστικά, αποστειρωμένα σακουλάκια τα οποία κολλάμε στην περιοχή, αφού έχει προηγηθεί καλό πλύσιμο.

 

 Τα σακουλάκια δεν πρέπει να παραμένουν κολλημένοι περισσότερο από 30 λεπτά.

 

 Αν χρειαστεί, μετά τα 30 λεπτά, τοποθετούμε άλλο σακουλάκι αφού προηγουμένως πλύνουμε το περίνεο.

 

 Η συλλογή μπορεί να γίνει εναλλακτικά και όπως δείχνει το σχήμα:  

 

 

 

 

 Η συλλογή μπορεί να γίνει και από υπερηβική παρακέντηση της κύστης, με εισαγωγή βελόνας, μετά από αντισηψία της περιοχής. Η μέθοδος αυτή είναι χρήσιμη για παιδιά στα οποία είναι δύσκολο να πάρουμε δείγμα από το μέσο ρεύμα της ούρησης.

 

 

 

Άτομα με μόνιμο καθετήρα

 

Παίρνουμε ούρα του καθετηριασμένου ασθενή από το σωλήνα του καθετήρα, και όχι από το σάκο, αφού πρώτα απολυμάνουμε την περιοχή.

 

 

 

 

Ποια είναι τα αποτελέσματα της εξέτασης;

 

Τα αποτελέσματα της γενικής ούρων ομαδοποιούνται σε 3 κατηγορίες:

 

Γενικοί χαρακτήρες των ούρων

 

• Χρώμα: Φυσιολογικά τα ούρα έχουν κίτρινη χροιά.

 

• Όψη: Θα πρέπει να είναι διαυγή. Η θολερότητα εμφανίζεται, αν περιέχουν πύον, αίμα ή άλατα.

 

• Οσμή: Χαρακτηρίζεται ως ιδιάζουσα. Αν είναι δυσάρεστη, συνηγορεί στην ύπαρξη λοίμωξης.

 

• Ειδικό βάρος: Κυμαίνεται από 1010-1025.

 

• Ph: Φυσιολογικά είναι γύρω στο 6.

 

Μικροσκοπικά ευρήματα

 

• Αιματουρία. Η παρουσία ερυθρών αιμοσφαιρίων στα ούρα έχει μεγάλη διαγνωστική σημασία. Μπορεί να σχετίζεται με την ύπαρξη λίθου στα νεφρά, με λοιμώξεις, με όγκους κλπ..

 

• Πυουρία. Η παρουσία πύου συνήθως σχετίζεται με λοιμώξεις του ουροποιητικού.

 

• Μικροοργανισμοί. Η παρουσία μικροοργανισμών στα ούρα μπορεί να σχετίζεται με λοίμωξη. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις, όπου τα μικρόβια δεν είναι παθογόνα.

 

• Κρύσταλλοι. Σχηματίζονται χημικά στα ούρα  και, αν μεγαλώσουν αρκετά, μπορεί να σχηματίσουν λίθους στο ουροποιητικό.

 

Συστατικά των ούρων

 

Φυσιολογικά στα ούρα δεν ανευρίσκονται σάκχαρο, πρωτεΐνη, κετόνες, αιμοσφαιρίνη και χολοχρωστικές. Η παρουσία τους είναι παθολογική και θα πρέπει να εκτιμηθεί από τον γιατρό σας. 

 


EΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ!
1. Στην περίπτωση μονοβακτηριακής λοίμωξης πρέπει να επαναλαμβάνουμε τις εξετάσεις διότι:
α. πρέπει να αποκλεισθεί η επιλοίμωξη (στις επιλοιμώξεις δεν υπάρχει συνήθως πυουρία), 
β. αν είναι αρχόμενη ή επισυμβαίνει σε απλασικούς ασθενείς, επίσης δεν υπάρχει πυουρία.
Στην περίπτωση πολυμικροβιακής μικροβιουρίας η  ύπαρξη ουρολοίμωξης από 2 μαζί βακτήρια είναι δυνατή, ουρολοιμώξεις όμως από 3 βακτήρια είναι πολύ σπάνιες.
2. Πολυμικροβιακές είναι συνήθως οι ουρολοιμώξεις σε αρρώστους που έχουν χρόνια καθετηριασμό ουρήθρας.
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στις περιπτώσεις ασθενών που άλλοτε εμφανίζουν μόνο πυουρία (χωρίς βακτηριουρία) και άλλοτε μόνο βακτηριουρία. 
Στις περιπτώσεις αυτές η βακτηριουρία πρέπει να φτάνει τα 107 βακτήρια / ml για να θεωρηθεί ουρολοίμωξη.Στις γυναίκες το δείγμα μπορεί να επιμολυνθεί από μικροοργανισμούς του κόλπου. Ενδεικτικό είναι η παρουσία επιθηλιακών κυττάρων και των μικροβίων της φυσιολογικής χλωρίδας.

 

 


Σελίδα 8 από 43
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου συμμετείχε ...

ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ - 4 Μαϊου στους κινηματογράφους (φωτο - τρειλερ)
ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ - 4 Μαϊου στους κινηματογράφους (φωτο - τρειλερ)
ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ - 4 Μαϊου στους κινηματογράφους (φωτο - τρειλερ) Πρεμιέρα στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, Cannes Film ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση