ATTICANEWS.GR

Member Area
ΥΓΕΙΑ
Προληπτικά μέτρα, Η μαστογραφία μια φορά ετησίως από τα 40, σωτήρια για τον καρκίνο, λένε Αμερικανοί επιστήμονες.
News - ΥΓΕΙΑ
Δευτέρα, 21 Αύγουστος 2017 11:13

Προληπτικά μέτρα,

Η μαστογραφία μια φορά ετησίως από τα 40, σωτήρια για τον καρκίνο, λένε Αμερικανοί επιστήμονες.
66d9a-mastografia

Η διεξαγωγή μαστογραφίας μια φορά το χρόνο από τα σαράντα μπορεί να αποβεί σωτήρια για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, αναφέρουν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η μαστογραφία μπορεί να προλάβει τους περισσότερους θανάτους από καρκίνο του μαστού αναφέρεται σε μελέτη που διεξήγαγε ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής της Δρ Ελίζαμπεθ Αρλεο, ειδική ραδιολόγο, εξειδικευμένη στις μαστογραφίες του νοσοκομειακού πανεπιστημίου Weill Cornell της Νέας Υόρκης. Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό "Καρκίνος".

Η Δρ Αρλεο και η ομάδα της στη μελέτη υποστηρίζουν ότι οι μαστογραφίες μια φορά το χρόνο από την ηλικία των 40 έως και των 80 ετών μπορεί να μειώσει τους θανάτους από καρκίνο κατά 40%. Οι σημερινές οδηγίες προς τις γυναίκες στις ΗΠΑ καλούν για μαστογραφίες όχι τόσο συχνά και με βάση τα ευρήματα αυτό οδηγεί σε μείωση των θανάτων σε ποσοστό μεταξύ 23-31 τοις εκατό.

Η Αμερικανική Aντικαρκινική Οργάνωση συμβουλεύει τις γυναίκες να υποβάλλονται σε μαστογραφίες από τα 45 και αυτές να γίνονται μια φορά το χρόνο από τα 55. Οι αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ καλούν για μαστογραφικό έλεγχο κάθε δύο χρόνια ξεκινώντας από τα 50.

http://www.typos.com.cy/cat/9/article/29323

 
Καλοκαιρινή κατάθλιψη; Τι είναι η «μελαγχολία του Αυγούστου» και πώς αντιμετωπίζεται.
News - ΥΓΕΙΑ
Κυριακή, 20 Αύγουστος 2017 07:23

Καλοκαιρινή κατάθλιψη;

Τι είναι η «μελαγχολία του Αυγούστου» και πώς αντιμετωπίζεται.
11fff-summer sad woman

Ο καλοκαιρινός ήλιος αρχίζει να εξασθενεί, η έναρξη των σχολείων πλησιάζει, οι νύχτες είναι ελαφρά πιο δροσερές. Ολα αυτά σημαίνουν… Αύγουστος.

Και ενώ ο Αύγουστος σαν μήνας προσφέρει πολλές χαρές, καθώς είναι συνήθως ο μήνας των διακοπών, της χαλάρωσης, των περισσότερων εξόδων, των βουτιών και των συναντήσεων με φίλους, πολλοί είναι αυτοί που αισθάνονται ότι κάτι τους εμποδίζει να χαρούν: Η μελαγχολία του Αυγούστου.

«Η μελαγχολία του Αυγούστου είναι κάτι σαν τη μελαγχολία του απογεύματος της Κυριακής, η οποία, όμως, εν προκειμένω, κρατά για ένα μήνα» λέει ο διευθυντής ψυχιατρικής του Ιατρικού Κέντρου του Γουέστσεστερ Στίβεν Φερνάντο μιλώντας στο New York Magazine. Μάλιστα, υπάρχει και ιατρική εξήγηση. Αυτό που αποκαλείται μελαγχολία του Αυγούστου δεν είναι παρά μια εποχική συναισθηματική διαταραχή.

«Για να διαγνωστεί μια διαταραχή της διάθεσης πρέπει το άτομο να έχει τουλάχιστον επί δυο εβδομάδες αρκετά επίμονα συμπτώματα που δεν δείχνουν να βελτιώνονται», δηλώνει ο Φερνάντο. Αν κάποιος πάντως έχει αυτά τα συμπτώματα για μικρότερο διάστημα τότε μάλλον έχει μια υποκλινική εκδοχή της διαταραχής.

«Κάτι που είναι υποκλινικό έχει μικρότερη διάρκεια, είναι λιγότερο σοβαρό και έχει διακυμάνσεις», λέει ο Φερνάντον. «Αν συμβεί κάτι καλό, αισθάνεσαι καλύτερα και αν συμβεί κάτι που δεν είναι και τόσο καλό, αισθάνεσαι χειρότερα. Υπάρχει δηλαδή διακύμανση της διάθεσης ανάλογα με την περίσταση. Σε μια διαταραχή, όμως, δεν υπάρχουν διακυμάνσεις».

Και ενώ συνήθως οι ασθενείς που πάσχουν από εποχική κατάθλιψη βλέπουν τα συμπτώματά τους να… φουντώνουν περισσότερο το χειμώνα λόγω του ότι η ηλιοφάνεια είναι μικρότερη και ο Αύγουστος μπορεί να προκαλέσει μελαγχολία. Οι λόγοι όπως προαναφέρθηκαν μπορεί να είναι το άγχος της αρχής του σχολείου, η επιστροφή στη δουλειά και του τέλους των διακοπών.

Το κλειδί για την εξάλειψη αυτών των αρνητικών συναισθημάτων είναι η πλήρης χαλάρωση, η αποκοπή από οτιδήποτε μπορεί να προκαλεί άγχος και ταραχή, δηλώνει η Ρέιτσελ Ανουντσιάτο, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Φόρντχαμ. «Τον Αύγουστο είναι η καταλληλότερη στιγμή για κάποιον να κάνει ένα διάλειμμα από όλα και από όλους», δηλώνει.

Ο Τζόσουα Κλαπόφ, κλινικός ψυχολόγος και αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, πάλι, προτείνει για την αντιμετώπιση της μελαγχολίας του Αυγούστου να συμμετέχει κανείς σε δραστηριότητες που αγαπά, με άτομα που λατρεύει. «Αυτό που δεν πρέπει να κάνετε είναι να απομονωθείτε» λέει προσθέτοντας ότι ο Αύγουστος είναι η καλύτερη στιγμή για να ξεπεράσει κανείς τις συναισθηματικές του διαταραχές περνώντας χρόνο με τους φίλους του, βλέποντας μαζί τους μια ταινία, ή απλά με το να κάτσει μαζί τους και να πιει έναν καφέ και να χαλαρώσει κουβεντιάζοντας. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος κατά τον καθηγητή για να αντιμετωπίσει κανείς τη μελαγχολία για το τέλος του καλοκαιριού.

http://www.typos.com.cy/cat/10/article/29308

 
Φραγκόσυκα και η διατροφική τους αξία. Κατάλληλα κατά της χοληστερίνης, της αρθρίτιδας, του πονοκέφαλου, του διαβήτη, της παχυσαρκίας, του καρκίνου, της άμμου στα νεφρά.....της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος
News - ΥΓΕΙΑ
Σάββατο, 19 Αύγουστος 2017 17:30

Φραγκόσυκα και η διατροφική τους αξία. Κατάλληλα κατά της χοληστερίνης, της αρθρίτιδας, του πονοκέφαλου, του διαβήτη, της παχυσαρκίας, του καρκίνου, της άμμου στα νεφρά.....της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγοςmedlabnews.gr

PickaPearoftheBigPawPaw

 

 
Η φραγκοσυκιά είναι κάκτος, παχύφυτος, πολυετής, δενδρόμορφος, πυκνόμορφος, αειθαλής, με βλαστό όρθιο. Η Οπουντία (Opuntia) είναι ένα γένος στην οικογένεια των κακτοειδών (Cactaceae). Το πιο συνηθισμένο μαγειρικό είδος είναι η Οπουντία η ινδική συκή, (Opuntia ficus-indica). Οι περισσότερες γαστρονομικές χρήσεις του όρου «φραγκοσυκιά» αναφέρονται σε αυτό το είδος. Το γένος έλαβε την ονομασία του για την αρχαία ελληνική πόλη Οπούς (Opus) (Αρχαία Ελληνική: Ὀποῦς), όπου, σύμφωνα με τον Θεόφραστο, φύτρωνε ένα εδώδιμο φυτό το οποίο μπορούσε να διαδοθεί με ριζοβολία από τα φύλλα του.
 

 

Η καταγωγή των φραγκόσυκων είναι από το μακρινό Μεξικό και γενικά ήταν δημοφιλή στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Αργότερα έφτασαν στην περιοχή της Μεσογείου, όπου την καλλιέργειά τους τη διέδωσαν οι πολυταξιδεμένοι Ισπανοί. Πλέον, η καλλιέργειά τους έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως, αφού αποτελεί μια από τις αγαπημένες εναλλακτικές καλλιέργειες που έχουν έρθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια.

 

Στην Ελλάδα απαντάται ημιαυτοφυής και πολλές φορές αυτοφυής.

 

Φυτρώνει στα βράχια και στις πλαγιές. Ο καρπός του είναι πορτοκαλοκόκκινος και στέκεται περιμετρικά στην άκρη των φύλλων του κάκτου. Τα αγκάθια που περικλείουν τον καρπό του, μοιάζουν σαν τους φρουρούς που προστατεύουν έναν μικρό γλυκό και νόστιμο θησαυρό. 

 

Η φραγκοσυκιά είναι φυτό χυμώδες, δέντρο που φτάνει τα 3 - 5 μέτρα ύψος. Αποτελείται από φύλλα πεπλατυσμένα με σχήμα οβάλ, μήκος 30-40 εκατοστά. Ο καρπός είναι σαρκώδης με πολλούς σπόρους του οποίου το βάρος μπορεί να κυμαίνεται από 150-400 γραμ. Το χρώμα είναι διαφορετικό ανάλογα την ποικιλία.

 

Όπως είναι αναμενόμενο, η φύση λειτούργησε άψογα και δημιούργησε μια εξαιρετική βιοποικιλότητα, με αποτέλεσμα να συναντάς διαφορετικά είδη του ανθεκτικού αυτού κάκτου σε κάθε περιοχή.

 

 

Τα χρώματα τους είναι τα εξής: κίτρινο, πορτοκαλί και κοκκινωπό. Για να κόψουμε τα φραγκόσυκα θα πρέπει να φοράμε αρκετά χοντρά γάντια για να προστατεύουμε τα χέρια μας γιατί έχει πολλά μικρά αγκαθάκια τα οποία μοιάζουν με χνούδι και δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά.

 

Για να διευκολύνουν το έργο τους, η συλλογή γίνεται τις πρωινές ώρες που τα αγκάθια είναι λίγο ελαστικά από την πρωινή δροσιά.  

Η συγκομιδή των καρπών αρχίζει από τα τέλη Αυγούστου για τους καρπούς της πρώτης άνθησης και από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο για τους καρπούς της δεύτερης άνθησης.

 

Για να καταναλωθεί το φρούτο, θα πρέπει να αφαιρεθεί με ιδιαίτερη προσοχή ο φλοιός του, γιατί τα αγκάθια είναι πάρα πολύ λεπτά και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στον πεπτικό σύστημα. Οι ιθαγενείς Αμερικανοί έκαιγαν τα αγκάθια, για να καθαρίζουν πιο εύκολα τα φραγκόσυκα. Τα καθαρίζουμε χρησιμοποιώντας μαχαιροπίρουνο και πάντα τα ξεπλένουμε καλά για να φύγουν όλα τα αγκάθια. Mπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για γλυκά, μαρμελάδες, κομπόστες αλλά μας προσφέρουν και τέλεια ποιότητα ρακί. Επίσης είναι αρκετά δροσιστικό όταν καταναλωθεί κρύο, μην ξεχνάμε όμως ότι οι μεγάλες ποσότητες φέρνουν δυσκοιλιότητα.  

 

 

 

Τα 100 γραμμάρια ωμού φρούτου αποδίδουν 41 θερμίδες και οι οποίες προέρχονται κυρίως από υδατάνθρακες, αφού περιέχει ελάχιστα λιπαρά και πρωτεΐνες. Θεωρούνται καλή πηγή φυτικών ινών, αφού μπορούν να καλύψουν το 14% των ημερήσιων αναγκών και πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, μαγνησίου, καθώς επίσης και καλή πηγή ασβεστίου και καλίου. Ακόμα, περιέχουν 17 αμινοξέα, εκ των οποίων τα 8 είναι απαραίτητα (μπορούν να ληφθούν μόνο μέσω της τροφής).

 

 

 

Θρεπτική αξία ανά 100 γραμμάρια

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ 41.00 kcal


 

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ 0,73 g


 

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ 3.60 g


 

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΛΙΠΙΔΙΑ 0,51 g

 

ΝΕΡΟ 87.55 g

 

Υδατάνθρακες 9.57 g


 

Ορυκτά

 

Νάτριο, Na 5,00 mg


 

Μαγνήσιο, Mg 85.00 mg


 

χαλκού, Cu 0,08 mg
Κάλιο, K 220.00 mg


 

ψευδαργύρου, Zn 0,12 mg


 

σιδήρου, Fe 0,30 mg


 

Φώσφορος, P 24.00 mg


 

ασβεστίου, Ca 56.00 mg


 

Σελήνιο, Se 0,60 g

 

Βιταμίνες

 

Καροτένιο, β 25,00 g


 

βιταμίνης C, η συνολική ασκορβικό οξύ 14.00 mg


 

Βιταμίνη A , 43.00 IU


 

Θειαμίνη 0.01 mg

 


Κρυπτοξανθίνη, beta 3,00 g


 

Βιταμίνη Β-6 0,06 mg


 

Νιασίνη 0,46 mg


 

φολικό οξύ, συνολικά 6,00 g


 

Ριβοφλαβίνη 0,06 mg


 

 

 

Λιπίδια


 

Λιπαρά οξέα, συνολικά μονοακόρεστα 0,07 g

 

Λιπαρά οξέα, συνολικά πολυακόρεστα 0,21 g

 

Χοληστερόλη 0,00 mg

 

 

Τόσο η φραγκοσυκιά όσο και οι καρποί, αλλά και τα άνθη της έχουν θεραπευτικές ιδιότητες για διάφορες παθήσεις του ανθρωπίνου οργανισμού. Χρησιμοποιούνται όλα τα μέλη τους και επιπροσθέτως είναι προληπτικό και θεραπευτικό ίαμα. Η χρήση των καρπών δημιουργεί καταστάσεις για το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, αλλά και σε περίπτωση παρουσιάσης κάποιας νόσου επενεργεί δραστικά. 

 

Το φραγκόσυκο είναι από τα πλέον νόστιμα καλοκαιρινά φρούτα. Έχει τη δυνατότητα να σε ξεδιψάσει, καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (87.5%). Το κιτρικό και μηλικό οξύ που περιέχει, του προσδίδει φυσική συντήρηση, βοηθά στη καλή πέψη μέσω του μεταβολισμού των σακχάρων (κύκλος Krebs), και αυξάνει τη σωματική αντοχή, (μηλικό οξύ).

 

Η θρεπτική και η φαρμακευτική αξία του φραγκόσυκου είναι μεγάλη, καθώς είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και το αμινοξύ ταυρίνη, ουσίες οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Είναι επίσης πλούσιο σε φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν κατά του καρκίνου και των καρδιοπαθειών. Τα φραγκόσυκα περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, δρουν προστατευτικά σε διάφορους ιστούς και όργανα: στις αρτηρίες και τα νεύρα, στους οφθαλμούς και τις αρθρώσεις.

 

 

 

Δίαιτες υψηλές σε φυλλικό οξύ, β-καροτένιο και βιταμίνη C μειώνουν την ομοκυστεΐνη, ουσία της οποίας η συσσώρευση προκαλεί βλάβες στα αγγεία και αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Β6, μεταξύ των οποίων και τα φραγκόσυκα, βοηθά στο να διατηρούνται χαμηλά τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης (η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στη σύνθεση των πρωτεϊνών, του γενετικού υλικού, των νευροδιαβιβαστών και στην προστασία κατά του καρκίνου).

 

 

 

Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων στη β -καροτενη και β-κρυπτοξανθίνη, που βρίσκεται στα φραγκόσυκα , μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα. Από μελέτη φάνηκε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τα περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε κρυπτοξανθίνη παρουσίαζαν 27% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα. Τα φραγκόσυκα μπορούν να δράσουν προστατευτικά και από την εμφάνιση καρκίνου του κόλον ή άλλων νοσημάτων του εντέρου, μέσω της ευεργετικής επίδραση στο έντερο των αδιάλυτων διαιτητικών ινών.

 

 

 

Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι το φραγκόσυκο βοηθάει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και για την καταπολέμηση μολύνσεων από ιούς. 'Ερευνα δείχνει ότι η κατανάλωση φραγκόσυκου καθημερινά για 4 εβδομάδες, μειώνει τη συνολική χοληστερίνη, τη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL ή «κακή») χοληστερόλη και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη.

 

 

 

Το φραγκόσυκο έχει την ιδιότητα τρώγοντας το πριν από την κατανάλωση αλκοόλ να μειώνει μερικά συμπτώματα του όπως ναυτία, ανορεξία, και ξηροστομία. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να μειώνει άλλα συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, ζάλη και διάρροια.

 

 

 

Οι ερευνητές έχουν επικεντρωθεί στη μελέτη της επίδρασής τους στο σακχαρώδη διαβήτη. Αφορμή για να κατευθύνουν την έρευνα τους προς αυτή την κατεύθυνση είναι το γεγονός ότι θεωρούνται παραδοσιακό γιατρικό για το διαβήτη στην Κίνα και στο Μεξικό. 

 

 

 

Σε πιλοτική έρευνα, από το τμήμα αγγειολογίας του πανεπιστημίου της Βιέννης, βρέθηκε ότι τα υπογλυκαιμικά επεισόδια που παρουσιάζονται μετά την κατανάλωση φραγκόσυκων οφείλονται στην πηκτίνη που περιέχουν. Προς το παρόν αναμένεται περαιτέρω διερεύνηση για τη χρήση τους στην αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου.

 

 

 

Τα περισσότερα είδη τους περιέχουν ποικιλία αλκαλοειδών και μεγάλη ποικιλία φυτοχημικών ουσιών. Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή όπως η καμφερόλη, η κερκετίνη, η καρκισίνη και άλλα. Τα φλαβονοειδή αυτά έχουν βρεθεί ότι προλαμβάνουν το αντιοξειδωτικό στρες και προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. 

 

 

 

Ευεργετική και η επίδρασή τους στους αθλητές, αφού μειώνουν τον χρόνο αποκατάστασης των μυών, καθώς και τον πόνο στους μυς μετά την προπόνησή τους.

 

 

 

Η περιεκτικότητά τους σε μπεταλαΐνη τα καθιστά ισχυρά όπλα ενάντια σε φλεγμονώδεις νόσους, όπως το άσθμα και διάφοροι τύποι αρθρίτιδας. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Α, βοηθά στην καλή υγεία των ματιών και της επιδερμίδας και γενικότερα προάγει τον σχηματισμό ισχυρού συνδετικού ιστού στο πεπτικό και ουροποιητικό σύστημα. 

 

 

 

Ακόμη, η περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο και άλλα μέταλλα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εμφάνισης οστεοπόρωσης. 

 

 

 

Οι ασθένειες τις οποίες καταμάχονται τα μέλη της φραγκοσυκιάς είναι οι εξής:



  • Ως κατάπλασμα για την θεραπεία φλεγμονωδών αποστημάτων , την διόγκωση του σπληνός , την ελονοσία ,τους μώλωπες και την περιποίηση των τραυμάτων

  • Για την θεραπεία της υπερλιπιδαιμίας και της παχυσαρκίας

  • Κατά του σακχαρώδους διαβήτη

  • Κατά της υπερτροφίας του προστάτου

  • Κατά της χοληστερόλης

  • Κατά της φλεβίτιδας
  • Κατά πνευμονικών παθήσεων




Πιθανός παράγοντας για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου (στήθους, προστάτη, στομάχου , πνευμόνων, παγκρέατος) λόγω των φλαβονοειδών συστατικών που περιέχουν. 
Δυναμωτικό στο ανοσοποιητικό σύστημα


 


Τα άνθη και τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως :

 

1. Διουρητικά, αντιδιαρροϊακά, καθώς για καταπολέμηση της άμμου στα νεφρά, και της νεφρίτιδας!

 

2. Τονωτικά στην καρδιά λόγω της ουσίας κακτίνη που περιέχουν. Αντίδοτο κατά της μέθης. Απομακρύνουν πονοκεφάλους, ναυτία ξηροστομία και άλλα.

 

3. Εκχυλίσματα φραγκόσυκου κατεβάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα των διαβητικών, καθώς και σε υγιή άτομα με ανεβασμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ασθενείς με μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη που έτρωγαν βρασμένα φύλλα φραγκοσυκιάς, παρουσίαζαν μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, ενώ η ινσουλίνη τους γινόταν όλο και πιο αποτελεσματική.

 

4. Το φυτό αυτό περιέχει σημαντικά επίπεδα διαλυτών ινών, όπως πηκτίνη.

 

5. Στην μαγειρική τα φύλλα παράγουν δεκάδες φαγητά με κρέας και λαχανικά για τον άνθρωπο.

 

 

 

Οι ίνες που περιέχει πιστεύεται ότι ευθύνονται για την ικανότητα του κάκτου να μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και τα επίπεδα των λιπιδίων. Τα βρασμένα φύλλα του κάκτου αυξάνουν την ικανότητα του να μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. 

 

 

 

Φραγκόσυκο παρενέργειες 

 

Το φραγκόσυκο είναι ασφαλές όταν καταναλώνεται ως φρούτο. Τα φύλλα και τα άνθη του φραγκόσυκου είναι επίσης ασφαλή όταν λαμβάνονται από το στόμα σε μορφή τυποποιημένου εκχυλίσματος φραγκόσυκου σε συνιστώμενες ποσότητες και για σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Σε σπάνιες περιπτώσεις το φραγκόσυκο μπορεί να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες, όπως ήπια διάρροια, ναυτία, αυξημένη ποσότητα και η συχνότητα των κοπράνων, φούσκωμα και κεφαλαλγία.

 

Φραγκόσυκο και εγκυμοσύνη/θηλασμός: Δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια της κατανάλωσης φραγκόσυκου στην εγκυμοσύνη ή στο θηλασμό, γι’ αυτό προτιμότερο είναι να αποφεύγεται η χρήση του.

 

Φραγκόσυκο και διαβήτης: το φραγκόσυκο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη. Γι’ αυτό το λόγο οι διαβητικοί θα πρέπει να παρακολουθούν το σάκχαρό τους σε περίπτωση κατανάλωσης φραγκόσυκου.


http://medlabgr.blogspot.com/2015/10/prickly-pears.html

 
Γιατί θέλουμε να κοιμηθούμε μετά από το φαγητό; Τι προκαλεί, μετά από γεύμα, υπνηλία; Τι πρέπει να προσέχουμε; ...της Μαρίας Χιόνη, MSc φυσιολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών, καθηγήτρια ιατρικής ορολογίας
News - ΥΓΕΙΑ
Παρασκευή, 18 Αύγουστος 2017 12:17

Γιατί θέλουμε να κοιμηθούμε μετά από το φαγητό; Τι προκαλεί, μετά από γεύμα, υπνηλία; Τι πρέπει να προσέχουμε;
...της Μαρίας Χιόνη, MSc φυσιολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών, καθηγήτρια ιατρικής ορολογίας, medlabnews.gr

asleep

 

 

 

Σε όλους μας συμβαίνει να θέλουμε έναν υπνάκο, αμέσως μόλις τελειώσουμε το φαγητό. Αυτό συμβαίνει γιατί γίνονται διάφορες διεργασίες στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να νιώθουμε την γνωστή υπνηλία.

 

Το πρώτο πράγμα, καθώς τρώμε, που συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν τρώμε και κατά την διαδικασία της χώνευσης είναι  το αίμα  να πηγαίνει στο στομάχι και καταναλώνεται ενέργεια για τη διάσπαση του φαγητού με αποτέλεσμα να μειώνεται λίγο η πίεση μας και η ενέργεια που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος.  Μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για να ρίξουμε την πίεση, σε περίπτωση απότομης αύξησης της πίεσης.

 

 

 

Μια άλλη φυσιολογική διαδικασία είναι ότι μετά την κατανάλωση τροφών με ζάχαρη, λιπαρά και υδατάνθρακες, το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη, ουσία που αυξάνει την παραγωγή τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο. Η τρυπτοφάνη με τη σειρά της  μετατρέπεται στο νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη και σε μελατονίνη, επηρεάζοντας τον κύκλο του ύπνου σας, αφού οδηγούν το μυαλό κατευθείαν προς… το λήθαργο!.

 

 

‘Αλλη μια σημαντική διαδικασία που συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν τρώμε είναι λόγω της αύξησης της γλυκόζης του αίματος μπλοκάρεται η παραγωγή ορεξίνης από τα εγκεφαλικά κύτταρα.

 

 

 

Η ορεξίνη είναι μία ουσία που είναι υπεύθυνη για τη διέγερση και την εγρήγορση και όταν τα επίπεδά της πέφτουν γινόμαστε ληθαργικοί. Πρόκειται για μία πρωτεΐνη που λειτουργεί στον εγκέφαλο σαν ορμόνη. Εκκρίνεται από ένα είδος εγκεφαλικών κυττάρων που ονομάζονται νευρώνες ορεξίνης και βρίσκονται στην υπόφυση.

 

 

 

Τι κάνει η ορεξίνη: Όταν οι νευρώνες είναι ενεργοί και παράγουν ορεξίνη, είμαστε ενεργητικοί γεμάτοι ζωντάνια. Όταν καταστέλλεται η λειτουργία των νευρώνων αυτών τότε είμαστε ληθαργικοί και νιώθουμε υπνηλία.

 

 

 

Μετά το φαγητό: Έχει διαπιστωθεί ότι μετά το φαγητό, δηλαδή όταν υπάρχει γλυκόζη στο αίμα, αναχαιτίζεται η παραγωγή ορεξίνης γι αυτό και νιώθουμε νυσταγμένοι και βαρείς. Θυμηθείτε: Ορεξίνη = Ενεργητικότητα και επαγρύπνηση! Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας οι νευρώνες ορεξίνης έχουν μειωμένη δραστηριότητα. Επίσης πρέπει να προσθέσουμε ότι η Ορεξίνη δημιουργεί όρεξη για φαγητό και βρίσκεται σε ανταγωνισμό με την ορμόνη Λεπτίνη.

 

 

 

Αν και δεν υπάρχει κάποιος τρόπος για να αποφευχθεί η υπνηλία ύστερα από ένα μεγάλο γεύμα (εκτός από τη μείωση της ποσότητας, των λιπαρών, των υδατανθράκων και της ζάχαρης), δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Μπορεί όμως να προκαλέσει προβλήματα στον βραδινό ύπνο. Αν φάτε ένα μεγάλο γεύμα με επιδόρπιο αργά το βράδυ, ενεργοποιείται η ινσουλίνη κατά τη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα να προκαλεί άνοδο ή πτώση του σακχάρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή του ύπνου ή τη μη ομαλή λειτουργία του

 

 

 

Τέλος πρέπει να ξέρουμε ότι  όταν ξαπλώνουμε μετά από ένα γεύμα, κάποια ποσότητα πεπτικών υγρών από το στομάχι γυρνάει πίσω στον οισοφάγο και λόγω της όξινης φύσης τους, «καίνε» το εσωτερικό τοίχωμα του οισοφάγου, γι’ αυτό και νιώθουμε ένα κάψιμο στο στόμα και το λαιμό.  Επίσης, όταν κοιμόμαστε αμέσως μετά το φαγητό, ασκείται υπερβολική πίεση στο διάφραγμα, κάτι που προκαλεί ροχαλητό ή και άπνοια κατά τον ύπνο. Επιπλέον, ο ύπνος αμέσως μετά το φαγητό σχετίζεται και με την παχυσαρκία.

 


Γι’ αυτό κάνουμε πρώτα τον περίπατό μας ή απασχολούμαστε με ξεκούραστα κι ευχάριστα πράγματα και μετά από 2 ώρες μπορούμε κυριολεκτικά να ξεραθούμε στον ύπνο!

 

 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

 

Αν χρειαστεί να ταξιδέψετε μετά το φαγητό προτιμήστε να ξεκουραστείτε πρώτα και αντικαταστήστε το αλκοόλ με αναψυκτικά.

http://medlabgr.blogspot.com/2014/08/blog-post_12.html

 
Καλοκαιρινός πειρασμός, Παγωτό: πόσο «ένοχος» είναι τελικά αυτός ο δροσερός πειρασμός;
News - ΥΓΕΙΑ
Παρασκευή, 18 Αύγουστος 2017 09:12

Καλοκαιρινός πειρασμός,

Παγωτό: πόσο «ένοχος» είναι τελικά αυτός ο δροσερός πειρασμός;
6c39a-ice cream

Το παγωτό είναι αναμφίβολα ο καλοκαιρινός εθισμός μικρών και μεγάλων. Ωστόσο,  η κατανάλωσή του συνοδεύεται συχνά από ενοχές, καθώς φοβόμαστε ότι η γλυκιά αυτή απόλαυση σαμποτάρει τη δίαιτά μας. Τι ισχύει τελικά; Αξίζει να το απενεχοποιήσουμε ή όχι;

Από τι φτιάχνεται ένα παγωτό;
Τα υλικά είναι συνήθως γάλα και αυγό. Συχνά πρόκειται για αφυδατωμένα τρόφιμα σε μορφή σκόνης που δεν διαθέτουν όλα τα θρεπτικά συστατικά των αντίστοιχων φρέσκων, κρέμα γάλακτος ζάχαρη και γλυκόζη, καθώς και άλλες ουσίες, όπως γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές, χρωστικές κ.λπ. (χαρακτηρίζονται από τους κωδικούς αριθμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι γνωστοί ως πρόσθετα/συντηρητικά Ε, οι οποίοι σημαίνουν πως πρόκειται για ουσίες ελεγμένες, εγκεκριμένες, σε ποσότητες που δεν υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια). Μπορεί, βέβαια, το παγωτό μας να είναι επίσης εμπλουτισμένο με φρούτα, σοκολάτα, ξηρούς καρπούς κ.ά.

Πόσες θερμίδες έχει; 
Μια μπάλα παγωτό  περιέχει περίπου 150-250 θερμίδες, ανάλογα τη γεύση, τη ζάχαρη και το περιεχόμενο. Ενδεικτικά μπορούμε να πούμε πως μία μπάλα παγωτό βανίλια μας δίνει περίπου 180 θερμίδες, μία μπάλα σοκολάτα 235 και μία παρφέ 245-300 (ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής).

Παρόλ’ αυτά, οι μύθοι που θέλουν το παγωτό να είναι ένα ιδιαίτερα παχυντικό γλυκό, δεν ισχύουν. Αρκεί μόνο να το συγκρίνουμε με άλλα γλυκίσματα όπως το κρουασάν (421 θερμίδες), τα γεμιστά μπισκότα (524 θερμίδες) ή το σοκολατούχο γάλα (529 θερμίδες), σε ποσότητα 100 γραμ. για να καταλάβουμε ότι κάτι τέτοιο απλά δεν ισχύει.

Πόσο συχνά μπορούμε να τρώμε παγωτό αν προσέχουμε τη διατροφή μας; 
Το παγωτό δεν πρέπει να καταναλώνεται συχνότερα από 2 με 3 φορές την εβδομάδα. 

Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι τα σορμπέ παγωτά περιέχουν συνήθως σιρόπι,  περισσότερη ζάχαρη και πιο υψηλές θερμίδες από τα παγωτά γάλακτος. 

Μια καλή επιλογή, αν προσέχουμε τη διατροφή μας, είναι το παγωτό γιαούρτι και το παγωτό με ζάχαρη ή λιπαρά ή και τα δύο. 

Τα παγωτά 0% μπορεί να είναι 0% σε ζάχαρη ή σε λίπος ή και στα δύο μαζί. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είναι 0 σε θερμίδες. Οι θερμίδες ενός παγωτού light (μία μπάλα έχει περίπου 125 θερμίδες) προέρχονται από τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες του παγωτού και ίσως από κάποια υποκατάστατα λίπους και ζάχαρης, καθώς και από άλλες μορφές υδατανθράκων (μαλτοδεξτρίνη, δεξτρόζη). Όλα αυτά φυσικά πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα του παγωτού.

Γενικότερα, το παγωτό δεν είναι πάντα κάτι απαγορευμένο, αλλά αντίθετα μπορεί να αποτελεί καλή και θρεπτική επιλογή, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο (μέχρι 2 την εβδομάδα) στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, η οποία απαραίτητα θα πρέπει να συνδυάζεται με συστηματική φυσική άσκηση ώστε να έχουμε ωφέλιμα -για την υγεία και τη σιλουέτα μας- αποτελέσματα.

Πηγή: Cypriahealth

http://www.typos.com.cy/cat/9/article/29274

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 18 Αύγουστος 2017 09:14
 


Σελίδα 6 από 72

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χαμογελαστή πρεμιέρα για την Ταινία Emoji - 21 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους
Χαμογελαστή πρεμιέρα για την Ταινία Emoji - 21 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους
ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ EMOJI Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα Αθήναιον, ...

Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού.
Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού.
Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού. Μια μαγική βραδιά έζησαν ...