ATTICANEWS.GR

Member Area
ΥΓΕΙΑ
Συσχέτιση ύπνου με καρκίνο, Η διάρκεια του ύπνου παράγοντας στην εκδήλωση του καρκίνου στον πνεύμονα.
News - ΥΓΕΙΑ
Παρασκευή, 26 Μάιος 2017 13:15

Συσχέτιση ύπνου με καρκίνο,

Η διάρκεια του ύπνου παράγοντας στην εκδήλωση του καρκίνου στον πνεύμονα.
281e8-sleepless woman

Μια παράδοξη σχέση ανάμεσα στον ύπνο και στην υγεία των πνευμόνων εντόπισαν ερευνητές από Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη στην επιθεώρηση Journal of Epidemiology and Community Health, τόσο οι λίγες όσο και οι πολλές ώρες ύπνου συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου στον πνεύμονα.

Οι ερευνητές από τη Φινλανδία ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 2.682 άνδρες ηλικίας 42-60 ετών και κάλυπταν διάστημα 20 ετών.

Η συνδυαστική μελέτη των συνηθειών τους και του ιατρικού τους ιστορικού υπέδειξε ότι λιγότερες από 7 και περισσότερες από 7,5 ώρες ύπνου συσχετίζονται με περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου στον πνεύμονα, ακόμη κι όταν συνυπολογίστηκαν βασικοί παράγοντες κινδύνου για τη νόσο, όπως το κάπνισμα.

Οι ειδικοί παραδοσιακά συνιστούν 7-9 ώρες ύπνου στους ενήλικες, αν και οι ανάγκες σε ύπνο συχνά διαφέρουν από άτομο σε άτομο ή ανά ηλικιακή ομάδα του πληθυσμού. Η έλλειψη ύπνου, οι διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο, η αϋπνία και οι διακοπές στον ύπνο οδηγούν σε έντονο αίσθημα κόπωσης την επόμενη ημέρα, εξασθένηση των πνευματικών ικανοτήτων, έλλειψη ενέργειας, αυξημένο στρες αλλά και μείωση των καρδιακών παλμών και της θερμοκρασίας του σώματος.

Σε βάθος χρόνου, ο κακός ύπνος προηγείται ή και συνυπάρχει με χρόνιες παθήσεις, όπως η καρδιοπάθεια, ο καρκίνος και η άνοια. Επίσης, παρατηρείται μια τάση για αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε άτομα που κοιμούνται είτε πολλές είτε λίγες ώρες.

Παράγοντες που καθοδηγούν τη σχέση μικρής ή μεγάλης διάρκειας ύπνου και καρκίνου εκτιμάται πως είναι η χαμηλού βαθμού φλεγμονή και η διαταραχή στην παραγωγή μελατονίνης (η αποκαλούμενη «ορμόνη του ύπνου»).

Οι παράγοντες αυτοί συμβάλλουν, σύμφωνα με τους ερευνητές, στην αρχική εμφάνιση του καρκίνου αλλά και στην αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης του όγκου. Ωστόσο, μένει να διευκρινιστεί γιατί η διάρκεια του ύπνου συσχετίστηκε συγκεκριμένα με τον καρκίνο του πνεύμονα και όχι με άλλες μορφές της νόσου.

http://www.typos.com.cy/cat/9/article/27969

 
Τι είναι η ασθένεια - λέμφωμα Hodgkin’s, ποια η διαφορά από την μη Hodgkin’s. ...του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D.
News - ΥΓΕΙΑ
Παρασκευή, 26 Μάιος 2017 11:46

Τι είναι η ασθένεια - λέμφωμα Hodgkin’s, ποια η διαφορά από την μη Hodgkin’s.

...του  Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D., medlabnews.gr

 
Hodgkins-Lymphoma

 

Το Hodgkin’s είναι μορφή καρκίνου που επηρεάζει το λεμφικό σύστημα και είναι γνωστό με την ονομασία λέμφωμα. Υπάρχουν δύο μορφές λεμφωμάτων, το Hodgkin’s και το non-Hodgkin’s. 
 
Το Hodgkin’s, όπως και τα άλλα είδη καρκίνου, είναι ασθένεια των κυττάρων του σώματος. Τα κύτταρα, στα διάφορα μέρη του σώματος, λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο, όμως η ανάπλαση και η αναπαραγωγή τους γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Φυσιολογικά, αυτή η λειτουργία γίνεται με ένα ρυθμικό και ελεγχόμενο τρόπο. Όταν για κάποιο λόγο διασαλευτεί ο ρυθμός και ο έλεγχος ανάπλασης και αναπαραγωγής τους, δημιουργούν όγκους ή αδενώματα.
Γενικά τα λεμφατικά κύτταρα αναπτύσσονται μέσα στα λεμφαγγεία που αποτελούν μέρος του λεμφικού συστήματος μερικές φορές τα λεμφατικά κύτταρα ξεφεύγουν από τον αρχική τους θέση και επηρεάζουν άλλους λεμφαδένες, όπου περιστασιακά μπορεί να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να καταλήξουν σε διάφορα όργανα. Συνήθως η ασθένεια Hodgkin’s παρουσιάζεται σε ομάδες από γειτονικούς λεμφαδένες. Η διάγνωση της ασθένειας γίνεται με την χειρουργική αφαίρεση και βιοψία κάποιου λεμφαδένα.
 
Η θεραπεία της ασθένειας Hodgkin’s έστω κι’ αν έχει επηρεάσει διάφορες άλλες περιοχές, είναι συνήθως επιτυχής. Αρκετοί ασθενείς τώρα μπορούν να θεραπευθούν ή να έχουν κάτω από έλεγχο την αρρώστια τους για πολλά χρόνια.
Το λεμφικό σύστημα
Το λεμφικό σύστημα είναι η φυσιολογική ασπίδα του σώματος κατά των μολύνσεων. Είναι περίπλοκο σύστημα και περιλαμβάνει λεμφικά όργανα όπως είναι ο μυελός των οστών (bone marrow), οι αμυγδαλές, ο θύμος και η σπλήνα και επίσης λεμφαδένες οι οποίοι καταλήγουν και σχηματίζουν λεπτά λεμφαγγεία. Οι λεμφαδένες βρίσκονται συνήθως στο λαιμό, στην μασχάλη και στην βουβωνική χώρα (σκέλη). Ο αριθμός των λεμφαδένων που βρίσκονται στα διάφορα μέρη του σώματος είναι διαφορετικός μεταξύ τους, για παράδειγμα, στη μασχάλη υπάρχουν 20-50 αδένες, ενώ σε άλλα σημεία είναι ελάχιστοι.
Μέσα στα λεμφαγγεία κυκλοφορεί ένα γαλακτώδες υγρό, η λέμφος, που περιέχει λεμφοκύτταρα. Τα λεμφοκύτταρα είναι λευκά αιμοσφαίρια και είναι υπεύθυνα για την προστασία του οργανισμού από τις μολύνσεις και τις ασθένειες. Όταν για παράδειγμα πονάτε το λαιμό σας, θα προσέξετε ότι οι λεμφαδένες σας στο λαιμό είναι διογκωμένοι κι’ αυτό είναι σημάδι ότι ο οργανισμός καταπολεμά την μόλυνση. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι λεμφοκυττάρων, τα Β-κύτταρα και τα Τ-κύτταρα. Όλα τα λεμφοκύτταρα παράγονται αρχικά από τον μυελό των οστών υπό μορφή ανώριμων κυττάρων (stem cells). Τα λεμφοκύτταρα τα οποία ωριμάζουν στον θύμο αδένα που βρίσκεται πίσω από τα οστά του μαστού, ονομάζονται Τ-κύτταρα. Τα άλλα λεμφοκύτταρα που ωριμάζουν μέσα στο μυελό των οστών ή στα άλλα όργανα του λεμφικού συστήματος ονομάζονται Β-κύτταρα.
Ποία η διαφορά μεταξύ Hodgkin’s και non-Hodgkin’s λέμφωμα;
Είναι δύο είδη λεμφώματος με εμφανή διαφορετική εικόνα μεταξύ των δύο καρκίνων, κι’ αυτό σημαίνει πως έχουν διαφορετική θεραπευτική αντιμετώπιση. Ένα συγκεκριμένο ανώμαλο κύτταρο γνωστό σαν Reed-sternberg εντοπίζεται στο Hodgkin’s ενώ δεν εντοπίζεται συνήθως στο non-Hodgkin’s.
Τι προκαλεί το Hodgkin’s λέμφωμα;
Η αιτία που προκαλεί την ασθένεια Hodgkin’s είναι ακόμη άγνωστη, γι’ αυτό και οι έρευνες συνεχίζονται.
Η ασθένεια Hodgkin’s, όπως και οι άλλες μορφές καρκίνου δεν είναι μεταδοτική από άτομο σε άτομο, αλλά ούτε και κληρονομική.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ασθένειας Hodgkin’s;
Το πρώτο σύμπτωμα της ασθένειας Hodgkin’s είναι ο πόνος και η διόγκωση στο λαιμό, στην μασχάλη ή στην βουβώνη (σκέλη). Άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνυπάρχουν είναι οποιαδήποτε από τα πιο κάτω:
Το λέμφωμα Hodgkin παρουσιάζει τα εξής συμπτώματα:


 • ανώδυνη διόγκωση λεμφαδένων (τράχηλο, μασχάλη βουβώνες, μεσοθωράκιο)
 • πυρετός
 • νυχτερινή εφίδρωση
 • απώλεια βάρους
 • αναιμία
 • έντονο αίσθημα καταβολής
 • σπληνομεγαλία
 • πόνος στα κόκαλα
 • φαγούρα
Το λέμφωμα ΜΗ Hodgkin παρουσιάζει παρόμοια συμπτώματα με τις εξής διαφορές
 • μπορεί να μην συνοδεύεται από πυρετό
 • ο μυελός των οστών προσβάλλεται από καρκινικά κύτταρα (λευχαιμική εικόνα)
προσβάλλεται το πεπτικό σύστημα Αν εσείς ή κάποιο από τα παιδιά σας παρουσιάσετε οποιοδήποτε από τα πιο πάνω συμπτώματα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με την ασθένεια Hodgkin’s και να είναι απλώς συνηθισμένα συμπτώματα κάποιας άλλης ασθένειας.
Ποιοί είναι οι παράγοντες κινδύνου
•μόλυνση από συγκεκριμένους ιούς (HIV/AIDS, HTLV-1, EBV)
•ασθένειες και φάρμακα που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα
•μεταμοσχευμένοι ασθενείς
Πώς γίνεται η διάγνωση;
O γιατρός πρέπει να πάρει το ιατρικό ιστορικό του ασθενή και να κάνει μια σχολαστική κλινική εξέταση. Θα γίνουν επίσης αναλύσεις αίματος και ακτινολογικός έλεγχος θώρακα, οστών, ήπατος και σπλήνα. Η τελική διάγνωση θα τεθεί μετά από την χειρουργική αφαίρεση μέρους ενός διογκωμένου λεμφαδένα και στην συνέχεια η μικροσκοπική του εξέταση (βιοψία). Είναι μικρή επέμβαση και συνήθως γίνεται με γενική νάρκωση του ασθενή.
Άλλες ιατρικές εξετάσεις
Όταν το αποτέλεσμα της βιοψίας καθορίσει την ασθένεια Hodgkin’s, ο γιατρός σας θα προγραμματίσει μια σειρά από άλλες ιατρικές εξετάσεις για να ελέγξει το ακριβές στάδιο της ασθένειας. Η σταδιοποίηση της ασθένειας στοχεύει στην διάγνωση της επέκτασης και της διήθησης του καρκίνου σε άλλα όργανα του σώματος, απ’ όπου θα εξαρτηθεί ο τύπος της θεραπείας που θα σας χορηγηθεί.
Οι διάφορες συμπληρωματικές εξετάσεις που θα γίνουν με σκοπό την σταδιοποίηση και την χορήγηση της καλύτερης θεραπευτικής αγωγή που αρμόζει για σας, είναι οι ακόλουθες:
Αιματολογικές Εξετάσεις: Δείγματα αίματος θα δίνετε συχνά σε όλη την διάρκεια της θεραπείας σας για έλεγχο της γενικής κατάστασης της υγείας σας, τα επίπεδα των ερυθρών και των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα, τα αιμοπετάλια και την λειτουργικότητα των νεφρών και του ήπατος (συκώτι).
Ακτινογραφία θώρακος: Η ακτινογραφία αυτή γίνεται για εντοπισμό πιθανής διήθησης της ασθένειας στους λεμφαδένες του θώρακα.
Υπερηχογράφημα (Ultra Sound Scan): Η εξέταση αυτή αποσκοπεί στον έλεγχο των εσωτερικών οργάνων της κοιλιάς, τα οποία απεικονίζονται στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή με την βοήθεια των υπερήχων που εκπέμπονται από ειδικό πομπό. 

Αξονική τομογραφία (CT Scan):
Η αξονική τομογραφία, είναι εξειδικευμένη ακτινογραφία η οποία απεικονίζει σε τρεις διαφορετικές τομές τα εσωτερικά όργανα του σώματος. Είναι ανώδυνη εξέταση και διαρκεί συνήθως από 10 ́ – 20 ́. Στην αξονική τομογραφία χρησιμοποιείται ελαφριά δόση ακτινοβολίας που δεν επηρεάζει ούτε εσάς αλλά ούτε και τους γύρω σας. Πριν από την εξέταση θα πρέπει να μείνετε χωρίς τροφή και υγρά για 4 ώρες.
Για καλύτερη απεικόνιση των ευρημάτων θα σας χορηγηθεί σκιαγραφική ουσία υπό μορφή ροφήματος ή και ενδοφλέβια πριν από την εξέταση. Η ενδοφλέβια σκιαγραφική ουσία συνήθως σε ορισμένους ασθενείς προκαλεί ένα αίσθημα αύρας σ’ όλο το σώμα. Όμως αν έχετε αλλεργία στο ιώδιο ή αν υποφέρετε από άσθμα θα πρέπει οπωσδήποτε να το αναφέρετε στη νοσηλεύτρια του τμήματος ή τον ακτινολόγο.
Mαγνητική τομογραφία (MRI):
Αυτή η εξέταση είναι παρόμοια με την αξονική τομογραφία με την διαφορά ότι χρησιμοποιείται μαγνητισμός αντί ακτίνες Χ. Χορηγείται συνήθως σκιαγραφική ουσία ενδοφλέβια και διαρκεί περίπου 30’. Ο μαγνητικός τομογράφος είναι ένα θορυβώδες μηχάνημα γι’ αυτό θα σας χορηγηθούν ωτοασπίδες για περιορισμό της ενόχλησης από τους κρότους.  Άτομα με χειρουργικά μεταλλικά κλιπς ή με καρδιακούς βηματοδότες δυστυχώς δεν μπορούν να υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία.

Mετά τη συμπλήρωση όλων των απαραίτητων εξετάσεων θα σας δοθεί ραντεβού με τον ιατρό σας ο οποίος και θα σας ανακοινώσει τα αποτελέσματα των ευρημάτων και μαζί θα συζητήσετε για το είδος και τον προγραμματισμό της δικής σας θεραπείας..
Γάλιον (Gallium Scan):
Η εξέταση αυτή γίνεται στο τμήμα ραδιο-ισοτόπων και δίδει χρήσιμες πληροφορίες στην επεξήγηση των τυχών ανωμαλιών που διαφαίνονται στις απλές ακτινογραφίες και στην αξονική τομογραφία. Πριν από την εξέταση χορηγείται ενδοφλέβια ραδιενεργός σκιαγραφική ουσία με την ονομασία Γάλιον και επανέρχεστε το τμήμα ραδιοϊσοτόπων 3-4 μέρες αργότερα για να γίνει η εξέταση κάτω από ειδικό απεικονιστικό μηχάνημα.
Ποία είναι η θεραπεία της ασθένειας Hodgkin’s;
Η κύρια θεραπεία της ασθένειας Hodgkin’s είναι η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία, είτε σε συνδυασμό, είτε το ένα είδος από τις δύο.
Αρκετοί ασθενείς έχουν αποθεραπευτεί από την ασθένεια Hodgkin’s, ακόμη και όταν η ασθένεια είχε επηρεάσει άλλα όργανα.
Όταν η ασθένεια βρίσκεται στα αρχικά στάδια I & II ο γιατρός θα χορηγήσει ακτινοθεραπεία, αν και συχνά συνηθίζεται ο συνδυασμός και με χημειοθεραπεία. Στα προχωρημένα στάδια της ασθένειας, III & IV, η χημειοθεραπεία είναι η μόνη θεραπευτική αγωγή που επιλέγεται.
Όταν η καθιερωμένη θεραπευτική αντιμετώπιση με κυτταροστατικά φάρμακα (χημειοθεραπεία) δεν έχει θετικά αποτελέσματα στην ασθένεια Hodgkin’s ή όταν μετά από την θεραπεία με κυτταροστατικά φάρμακα η ασθένεια επανέρχεται, τότε μπορεί να χορηγηθεί χημειοθεραπεία με πολύ ψηλές δόσεις κυτταροστατικών φαρμάκων ή να υποστηριχθεί ο ασθενής με μεταμόσχευση νεαρών κυττάρων (stem cells). Περιστασιακά τα θεραπευτικά σχήματα που χορηγούνται στην ασθένεια Hodgkin’s μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές και μακροχρόνιες παρενέργειες. Kάποια κυτταροστατικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη στείρωση, ενώ τα νεότερα φάρμακα που άρχισαν να κυκλοφορούν περιορίζουν στο ελάχιστο αυτή την παρενέργεια. Η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία μπορεί σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις να προκαλέσουν άλλο είδος καρκίνου σε κατοπινό στάδιο. Όμως τα νέα σχήματα και η θεραπευτική αντιμετώπιση για την θεραπεία της ασθένειας Hodgkin’s έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο αυτές τις ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ίσως να προσέξετε πως κάποιοι άλλοι ασθενείς παίρνουν διαφορετική θεραπεία από εσάς. Αυτό συμβαίνει συχνά, και ο λόγος είναι γιατί η ασθένεια τους έχει διαφορετική μορφή από την δική σας.
Υψηλές δόσεις θεραπείας με την υποστήριξη μυελού των οστών ή νεαρών κυττάρων (νεοβλάστες):
Για κάποιους ασθενείς πιθανόν να είναι αναγκαία η χορήγηση υψηλών δόσεων χημειοθεραπείας ή και ακτινοθεραπείας και στη συνέχεια η ενίσχυσή τους με μεταμόσχευση μυελού των οστών ή με νεοβλάστες. Η θεραπευτική αγωγή με αυτή την μέθοδο εφαρμόζεται, στις περιπτώσεις ασθενών, που, η ανταπόκριση τους στο θεραπευτικό σχήμα που προηγήθηκε ήταν πενιχρή, και όταν μετά από τη θεραπεία το λέμφωμα επανεμφανίζεται.
Οι νεοβλάστες είναι τα καινούργια κύτταρα που μόλις αρχίζουν να αναπλάθονται και που δεν έχουν επηρεαστεί από το λέμφωμα, και παίρνονται είτε από το αίμα, είτε από το μυελό των οστών του ασθενή. Ο μυελός των οστών είναι το περιεχόμενο του εσωτερικού μέρους των οστών (μυελούδι) όπου παράγονται τα κύτταρα του αίματος. Οι υψηλές δόσεις χημειοθεραπείας καταστρέφουν τον μυελό των οστών και για να σωθεί η ζωή του ασθενή θα πρέπει να του γίνει μεταμόσχευση. Φυσικά ο όρος «μεταμόσχευση» έχει τροποποιηθεί με την φράση «υποστήριξη με νεοβλάστες» (stem cell support), διότι χορηγούνται πιο συχνά νεοβλάστες που παίρνονται απευθείας από το αίμα, παρά από τον μυελό των οστών.
Πώς παίρνονται οι νεοβλάστες και πώς χορηγούνται;
Mετά την χημειοθεραπεία χορηγούνται καθημερινά με ενέσεις, υποδόρια, αιμοποιητικοί παράγοντες (growth factor). Οι αιμοποιητικοί παράγοντες είναι ειδικές πρωτεΐνες που βοηθούν τους νεοβλάστες να πολλαπλασιάζονται με γοργό ρυθμό και να διοχετεύονται από τον μυελό των οστών στο αίμα.
Όταν τα κύτταρα του αίματος αυξηθούν στα φυσιολογικά επίπεδα, τότε θα αρχίσει η διαδικασία επιλογής των κυττάρων (νεοβλάστες) και που διαρκεί περίπου 3-4 ώρες. Αυτή η διαδικασία προβλέπει, ο ασθενείς να είναι ξαπλωμένος και να γίνει φλεβοκέντηση και στα δύο χέρια υπό μορφή ενδοφλέβιας χορήγησης. Από το σημείο της φλεβοκέντησης του ενός χεριού θα αφαιρείται αίμα από τον ασθενή το οποίο θα συλλέγεται σε ένα ειδικό μηχάνημα, θα διαχωρίζονται και θα περισυλλέγονται οι νεοβλάστες και το υπόλοιπο αίμα θα επιστρέφει στον ασθενή διαμέσου της φλεβοκέντησης του άλλου χεριού.
Οι νεοβλάστες που θα περισυλλεγούν θα τοποθετηθούν σε κατάψυξη και θα βρίσκονται εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια που ο ασθενής θα παίρνει τις υψηλές δόσεις της χημειοθεραπείας. Μετά αφού ξεπαγώσουν τους νεοβλάστες θα χορηγηθούν στον ασθενή υπό μορφή μετάγγισης αίματος.
Για μερικούς ασθενείς μπορεί να είναι αναγκαίο να κάνουν την μεταμόσχευση με κύτταρα από κάποιο δότη, «αλλογενής μεταμόσχευση», αντί με τα δικά τους κύτταρα, «αυτόλογος μεταμόσχευση».
Αυτού του είδους οι μεταμοσχεύσεις με νεοβλάστες ή με μυελό των οστών είναι σχετικά νέες θεραπευτικές διαδικασίες που περικλείουν κάποιους κινδύνους. Γι’ αυτό το λόγο οι ασθενείς παραπέμπονται σε εξειδικευμένα νοσοκομεία.
Θεραπεία με κορτικοειδή φάρμακα (κορτιζόνες)
Τα κορτικοειδή φάρμακα χορηγούνται συχνά σε συνδυασμό με την χημειοθεραπεία και βοηθούν στην θεραπεία του Hodgkin’s και παράλληλα μειώνουν τα συμπτώματα της ναυτίας και του εμετού.
Παρενέργειες
Τα κορτικοειδή χορηγούνται για μικρό χρονικό διάστημα συνήθως όμως μπορεί να παρουσιάσουν κάποιες παρενέργειες, όπως αύξηση της ενεργητικότητας και της όρεξης για φαγητό και επίσης αϋπνία.
Αν εσείς θα πρέπει να πάρετε κορτικοειδή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ίσως να έχετε και κάποιες άλλες παροδικές όμως παρενέργειες όπως φούσκωμα στα βλέφαρα, τα χέρια, τα πόδια και τα δάκτυλα, ανωμαλίες στην αρτηριακή πίεση και ευάλωτος στις μολύνσεις. Επίσης μπορεί να παρουσιάσετε ψηλά επίπεδα ζαχάρου στο αίμα οπόταν ο γιατρός σας θα χρειαστεί να σας χορηγήσει ειδικά φάρμακα για να ρυθμίζεται το ζάχαρο στο αίμα. Γι’ αυτό θα πρέπει να κάνετε συχνά έλεγχο ζαχάρου στο αίμα και στα ούρα. Ο έλεγχος ζαχάρου στα ούρα γίνεται καθημερινά, οι νοσηλεύτριες θα σας καθοδηγήσουν για να κάνετε αυτό τον έλεγχο στο σπίτι σας, ενώ για τον έλεγχο στο αίμα θα σας δώσει οδηγίες ο γιατρός σας κάθε πόσο θα πρέπει να ελέγχεται. Mια άλλη παρενέργεια που πιθανόν να έχετε είναι η αύξηση του βάρους σας, όμως να θυμάστε πως όλες αυτές οι παρενέργειες είναι παροδικές και εξαφανίζονται σταδιακά μετά την συμπλήρωση της θεραπείας.
Είναι καλό εν όσο θα παίρνετε θεραπεία με στεροειδή να έχετε πάντα μαζί σας ένα σημείωμα ή κάρτα που να επισημαίνει ότι παίρνετε κορτικοειδή.
Η ιατρική παρακολούθηση
Mετά την συμπλήρωση της θεραπείας σας, ο γιατρός στην αρχή θα σας εξετάζει κάθε μήνα και αργότερα σταδιακά θα αραιώσει τις επισκέψεις σας.

http://medlabgr.blogspot.com/2014/06/hodgkins-hodgkins.html

 
Νέα επιστημονική έρευνα, Μύθος η ύπαρξη υγιούς πάχους σύμφωνα με νέα έρευνα.
News - ΥΓΕΙΑ
Πέμπτη, 25 Μάιος 2017 17:09

Νέα επιστημονική έρευνα,

Μύθος η ύπαρξη υγιούς πάχους σύμφωνα με νέα έρευνα.
44ae1-body fat

Η άποψη ορισμένων επιστημόνων ότι είναι δυνατό οι παχύσαρκοι άνθρωποι να είναι μεταβολικά υγιείς, δεν είναι παρά μύθος, υποστηρίζει μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη συμπέρανε ότι οι λεγόμενοι «παχείς αλλά υγιείς» στην πραγματικότητα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρίσι Καλεγιατσέτι του Κολλεγίου Ιατρικών Επιστημών του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας στο Πόρτο της Πορτογαλίας, ανέλυσαν ιατρικά στοιχεία για περίπου 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους άνω των 18 ετών.

Ως μεταβολικά υγιείς παχύσαρκοι θεωρούνται οι άνθρωποι με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 30, οι οποίοι δεν έχουν τα χαρακτηριστικά που συνήθως συνοδεύουν το υπεβολικό βάρος (υψηλή χοληστερίνη και λιπίδια αίματος, αυξημένο σάκχαρο ή διαβήτη, υπέρταση κ.ά.).

Η νέα μελέτη (που ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό) διαπίστωσε ότι, σε σχέση με τα άτομα που έχουν φυσιολογικό βάρος και φυσιολογικό μεταβολισμό, οι «μεταβολικά υγιείς παχύσαρκοι» έχουν 50% αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, 7% αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλοαγγειακή πάθηση, διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και 11% μεγαλύτερο κίνδυνο για περιφερική αγγειακή νόσο.

«Η μεταβολικά υγιής παχυσαρκία δεν είναι μια ακίνδυνη κατάσταση και ίσως είναι καλύτερο να μη χρησιμοποιείται αυτός ο όρος για να περιγράψει έναν παχύσαρκο, ανεξάρτητα από το πόσο υγιής είναι ο μεταβολισμός του» δήλωσε ο δρ Καλεγιατσέτι.

Άλλοι όμως επιστήμονες έχουν υποστηρίξει ότι αν ένας παχύσαρκος άνθρωπος έχει τα κατάλληλα γονίδια, τότε είναι όντως δυνατό να είναι και υγιής. Ίσως δεν έχει ειπωθεί ακόμη η τελευταία λέξη πάνω στο ζήτημα, που μάλλον θα έχει και συνέχεια.

Πηγή: Cypriahealth

http://www.typos.com.cy/cat/9/article/27951

 
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου ΚΕΠ Υγείας Δήμου Κηφισιάς. Γ. Πατούλης: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ενεργό συμμετοχή στην προαγωγή της δημόσιας υγείας μέσω της Πρόληψης».
News - ΥΓΕΙΑ
Τρίτη, 23 Μάιος 2017 17:20

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου ΚΕΠ Υγείας Δήμου Κηφισιάς.

Γ. Πατούλης: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ενεργό συμμετοχή στην προαγωγή της δημόσιας υγείας μέσω της Πρόληψης».

resized IMG 5990 Large

Παρουσία δημοτών και εθελοντών γιατρών εγκαινίασε  την Τρίτη 23 Μαΐου 2017 το ΚΕΠ Υγείας, ο Δήμος Κηφισιάς, σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων υπό την Αιγίδα της ΚΕΔΕ.

Την τελετή των εγκαινίων, άνοιξε με χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γιώργος Θωμάκος ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Συνεχίζουμε σταθερά την υλοποίηση του Κοινωνικού Δημοτικού Προγράμματός μας, που μαζί με την Παιδεία αποτελούν τις μόνιμες προτεραιότητες μας. Πλέον και το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) Υγείας ξεκινά την λειτουργία του πλάι στις υπόλοιπες κοινωνικές δομές του Δήμου Κηφισιάς. Με την πολύτιμη βοήθεια του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) που ευχαριστούμε πολύ, η πρόληψη ασθενειών και ο προσυμπτωματικός έλεγχος υγείας καθιερώνονται στον Δήμο μας. Στόχος μας: Παντού (Πολυιατρεία, Ανθρωπιστική βοήθεια, Παιδικοί Σταθμοί, ΚΑΠΗ) νέα προγράμματα με περισσότερους ωφελούμενους. Συμπαγής πόλη, με όλες τις υπηρεσίες δίπλα μας. Δήμος με κοινωνικό πρόσωπο, Δήμος της Αισιοδοξίας και της Καινοτομίας».

resized IMG 5956 Large

Ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, Δημάρχος Αμαρουσίου απήυθυνε χαιρετισμό και πραγματοποίησε ομιλία για τον ρόλο των ΚΕΠ Υγείας στην Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας. «Τα ΚΕΠ Υγείας είναι ένα σπουδαίο εργαλείο που έχει στη διάθεσή της η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την πρόληψη της υγείας των δημοτών. Ο Δήμος δημιουργώντας ΚΕΠ Υγείας προσφέρει στους δημότες του τη δυνατότητα να προλάβουν αυτά τα νοσήματα πριν να χρειαστούν ιατρική αντιμετώπιση σε επίπεδο θεραπείας. Αυτή είναι άλλωστε και η αξία της πρόληψης». Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ τόνισε ότι: « Αξιοποιούµε κάθε διαθέσιµο µέσο και προβαίνουµε σε κάθε δυνατή ενέργεια, προκειµένου να στηρίξουµε την Πρόληψη στους Δήµους-µέλη µας. Ο θεσµός των ΚΕΠ Υγείας γεννήθηκε και διευρύνεται µε συνέπεια και σωστή τεχνογνωσία».

resized IMG 5903 Large

Ο κ. Πατούλης πρόσθεσε επίσης: «Το ΚΕΠ Υγείας είναι το όραμα πολλών χρόνων, και βούλησή μας είναι όχι μόνο οι Δήμοι του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ αλλά όλοι οι Δήμοι της χώρας να αποκτήσουν το δικό τους ΚΕΠ Υγείας. Μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας προσφέρουμε ενημέρωση και συμβουλευτική για επτά θανάσιμα νοσήματα, τα οποία, όμως, εάν προληφθούν, είναι ιάσιμα σε συντριπτικό ποσοστό. Θα είμαστε αρωγοί της προσπάθειας του Δήμου για την πρόληψη της Υγείας των πολιτών».

resized IMG 5882 Large

Ο Αντιδήμαρχος και ιατρός κ. Απόστολος Κασιούρας υπογράμμισε την σημασία της πρόληψης λέγοντας χαρακτηριστικά «Κάλλιον του θεραπεύειν, το προλαµβάνειν», υποστήριζε ο Ιπποκράτης, αναδεικνύοντας τη σημασία της Πρόληψης για την υγεία, αλλά και τη μακροζωία. Αυτό ακριβώς το σκοπό έρχεται να εκπληρώσει με την λειτουργία του το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Κηφισιάς.

resized IMG 5881 Large

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Κοινωνική Μέριμνα κ.Γιώργος Τσούλος τόνισε «Πιστεύω  ακράδαντα  ότι  Τοπική  Αυτοδιοίκηση  σημαίνει  κοινωνικές  υπηρεσίες.  Η  καλή  συνεργασία  του  ΚΕΠ  Υγείας  με  τα  πολυιατρεία  του  Νομικού  Προσώπου  Δημοσίου  Δικαίου  "Κοινωνική  Μέριμνα",  τα  οποία  θα  αναβαθμιστούν,  θα  φέρει  θετικά  αποτελέσματα  για  τους  πολίτες  της  Κηφισιάς»

resized IMG 5878 Large

Στην ομιλία της η Επισκέπτρια Υγείας, Υπεύθυνη ΚΕΠ Υγείας Κηφισιάς κα Ασημίνα Σωτηροπούλου αναφέρθηκε στον προσυμπτωματικό έλεγχο και πρόληψη των συνηθέστερων ασθενειών που προσβάλουν τον σημερινό άνθρωπο. . Έγινε ανάλυση του κάθε νοσήματος και επισημάνθηκαν οι οδηγίες πρόληψης όπως, τεστ Παπανικολάου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μαστογραφία για τον καρκίνο του μαστού, κολονοσκόπηση για τον καρκίνο του παχέως εντέρου.

Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αφορά τη δημιουργία ενός Δικτύου Κοινωνικής Μέριμνας και Φροντίδας για τον Πολίτη που θα κάνει την Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας πράξη και θα διασφαλίζει σε κάθε κοινωνία ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης και ποιότητας ζωής, μέσα από δύο κεντρικούς άξονες λειτουργίας: 1) την προληπτική ιατρική και 2) την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα υγείας. Τα ΚΕΠ Υγείας θα παρέχουν σε πολίτες τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου πριν νοσήσουν, θα τους ευαισθητοποιούν σε θέματα υγείας και πρόληψης και θα τους ενημερώνουν για τις δυνατότητες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους.

resized IMG 5876 Large 2

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γ. Θωμάκος και ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου έκοψαν την κορδέλα εγκαινιάζοντας το νέο ΚΕΠ Υγείας.

resized IMG 5843 Large

Με την παρουσία τους, τίμησαν την εκδήλωση ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Νίκος Μπάμπαλος, ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης κ. Μιλτιάδης Καρπέτας, ο Αντιδήμαρχος Αχαρνών κ. Γιώργος Σταύρου και ο κ. Νίκος Χιωτάκης Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της ΠΕΤΑ Α.Ε. και μέλος της ΚΕΔΕ, πρ. Δήμαρχος Κηφισιάς καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων του Δήμου. Επίσης, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι των Νομικών προσώπων, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Κοινοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Κηφισιάς και εργαζόμενοι που συνετέλεσαν στην εγκαθίδρυση αυτού του θεσμού στον Δήμο μας.

resized IMG 5841 Largeresized IMG 5840 Largeresized IMG 5839 Largeresized IMG 5838 Large

 
Τι πρέπει να κάνετε για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων (στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, περιφερικής αγγειοπάθειας)....του Ξενοφώντα Τσούκαλη, M.D.
News - ΥΓΕΙΑ
Τρίτη, 23 Μάιος 2017 11:08

Τι πρέπει να κάνετε για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων (στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, περιφερικής αγγειοπάθειας)....του Ξενοφώντα Τσούκαλη, M.D., medlabnews.gr

Cardiovascular-Disease-Carries-Several-Risk-Factors

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα σήμερα αποτελούν μεγάλο ιατρικό, αλλά και κοινωνικό πρόβλημα, καθώς κατέχουν την πρώτη θέση στις αιτίες θανάτου μεταξύ ανδρών και γυναικών τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη χώρα μας να συγκαταλέγεται πλέον στο δυσμενή κατάλογο των χωρών που πλήττονται περισσότερο. 

 

 

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ασθένειες των αρτηριών, που είναι ενδεχομένως μοιραίες, αλλά είναι επίσης θεραπεύσιμες και ενδεχομένως αποτρέψιμες.

 

 

 

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα στοιχίζουν κάθε χρόνο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, παρόλο που η καρδιολογία έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου τόσο σε διαγνωστικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Η πιο κοινή μορφή καρδιακής πάθησης και η πρώτη αιτία θανάτων στις ανεπτυγμένες χώρες θεωρείται η χρόνια στεφανιαία νόσος, η αθηρωματική πλάκα που αποφράσει τις στεφανιαίες αρτηρίες και παρακωλύει την αιμάτωση του μυοκαρδίου (με επακόλουθο τη στηθάγχη) ή ρήγνυται αιφνιδίως και προκαλεί την πλήρη απόφραξη αρτηρίας (οξύ στεφανιαίο επεισόδιο – έμφραγμα του μυοκαρδίου). Άλλες συχνές παθήσεις της καρδιάς είναι οι μυοκαρδιοπάθειες, οι βαλβιδοπάθειες, το ανεύρυσμα της αορτής, οι αρρυθμίες και οι γενετικές ανωμαλίες (συγγενείς καρδιοπάθειες)

 

 

 

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι πρώτιστα αποτέλεσμα του τρόπου ζωής και για αυτόν τον λόγο επιβάλλεται αφενός η συνειδητοποίηση του κινδύνου εμφάνισης τους και αφετέρου η λήψη μέτρων αποφυγής τους.

 

 

 

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις εμφανίζονται συχνότερα με την εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και περιφερικής αγγειοπάθειας. 

 

 

 

Τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη αναφέρουν 4 εκατομμύρια θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα, εκ των οποίων πάνω από 1.500.000 είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί σχεδόν με το ήμισυ όλων των θανάτων στα κράτη της Ευρώπης (48%) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (41%). 

 

 

 

Στην Ελλάδα εκτιμήθηκε ότι οι αντίστοιχοι θάνατοι είναι 110 ανά 100.000 άτομα και ως προς το φύλο, οι άνδρες φαίνονται πιο ευάλωτοι σε αυτήν.

 

 

 

Μέτρα πρόληψης

 

 

 

•Διακοπή καπνίσματος. Το κάπνισμα υπερδιπλασιάζει τις πιθανότητες για εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου και καθιστά τους καπνιστές 6 φορές πιο επιρρεπείς στα εμφράγματα του μυοκαρδίου.

 

 

 

•Σωστή διατροφή με λίγα λιπαρά, κυρίως αποφυγή κοσρεσμένων λιπαρών (κόκκινα κρέατα). Όσο αυξάνεται άνω του φυσιολογικού η χοληστερίνη στο αίμα, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Το πρώτο βήμα για τον έλεγχο της χοληστερίνης είναι η κατανάλωση τροφίμων χαμηλών λιπαρών.

 

 

 

•Έλεγχος αρτηριακής πίεσης. Όπως και με την χοληστερίνη, όσο υψηλότερη είναι η αρτηριακή πίεση τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης της στεφανιαίας νόσου. 

 

 

 

•Τακτική άσκηση. Μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου από 33–50%.  

 

 

 

•Ελάττωση στρες με ασκήσεις χαλάρωσης και αποφυγή στρεσογόνων παραγόντων.

 

 

 

•Έλεγχος βάρους. Η παχυσαρκία εκτός από σωρεία άλλων προβλημάτων, σας καθιστά ευάλωτο απέναντι και στην στεφανιαία νόσο.

 

 

 

•Έλεγχος για διαβήτη.

 

 

 

•Λήψη ασπιρίνης. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατάποση μιας ασπιρίνης μέρα παρά μέρα σε άτομα άνω των 50 ετών μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου. Επειδή όμως μπορεί να σημειωθούν και παρενέργειες, καλό είναι, αυτή η απόφαση, να ληφθεί μαζί με τον γιατρό σας.

 

 

 

•Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ. Το παράδοξο με την κατανάλωση αλκοόλ είναι πως ενώ η μέτρια κατανάλωση μειώνει τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων, εν τούτοις η καθημερινή κατανάλωση παραπάνω από 2 ποτά συντελεί στην αύξηση του κινδύνου του μαστού για γυναίκες.

 

 

 

•Έλεγχος επιπέδων τριγλυκεριδίων. Επιτυγχάνεται με εξέταση αίματος.

 

 

 

•Αποφυγή λοιμώξεων. Έχει παρατηρηθεί ότι ο ιός που ευθύνεται για την πνευμονία, Chlamydia pneumoniae, μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη της επένδυσης των αρτηριών.

 

 

Πάντα επίκαιρο και σοφό είναι το μήνυμα του Πυθαγόρα να μη φθείρουμε την καρδιά μας με θλίψεις και έννοιες! Η κατάθλιψη και το άγχος σκοτώνουν την καρδιά... 

 

 

Πηγή: Harvard Medical School 

http://medlabgr.blogspot.com/2014/05/blog-post_20.html

 


Σελίδα 6 από 55
Ο Ιούνιος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού κλείνει με δύο μεγάλες συναυλίες.
Ο Ιούνιος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού κλείνει με δύο μεγάλες συναυλίες.
Ο Ιούνιος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού κλείνει με δύο μεγάλες συναυλίες. Στις 28 Ιουνίου, Οι μουσικές της Κρήτης θα κατακτήσουν ...

Τέλος σε μια λαμπρή καριέρα, Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ο μόνος άνδρας ηθοποιός με τρία Όσκαρ, αποσύρεται από την ηθοποιία.
Τέλος σε μια λαμπρή καριέρα, Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ο μόνος άνδρας ηθοποιός με τρία Όσκαρ, αποσύρεται από την ηθοποιία.
Τέλος σε μια λαμπρή καριέρα, Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ο μόνος άνδρας ηθοποιός με τρία Όσκαρ, αποσύρεται από την ηθοποιία. Ο ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση