ATTICANEWS.GR

Member Area
ΥΓΕΙΑ
Στοματική υγιεινή, Πώς η κακή υγεία των δοντιών επηρεάζει τη γενικότερη υγεία μας.
News - ΥΓΕΙΑ
Πέμπτη, 20 Απρίλιος 2017 08:11

Στοματική υγιεινή,

Πώς η κακή υγεία των δοντιών επηρεάζει τη γενικότερη υγεία μας.
32921-healthy-teeth

Η φροντίδα των δοντιών μας σε καθημερινή βάση δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής. Τα καθαρά και υγιή δόντια είναι απαραίτητα για τη γενικότερη υγεία και ευεξία μας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Ένας οδοντίατρος μπορεί να διαπιστώσει εάν ο ασθενής βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης κάποιας σοβαρής νόσου, όπως ο διαβήτης, κοιτάζοντας απλώς τα δόντια του. Οι διαβητικοί μπορεί να εμφανίζουν μειωμένη ροή σάλιου και μια αίσθηση καψίματος στη γλώσσα, που μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα. Επιπλέον, τα ανεξέλεγκτα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στη στοματική υγεία, όπως η υποχώρηση ή συρρίκνωση των ούλων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ποσοστό άνω του 90% των συστημικών νόσων (ασθένειες που επηρεάζουν διάφορα όργανα σε όλο το σώμα) έχουν «στοματικές εκδηλώσεις», όπως αιμορραγία των ούλων, πρησμένα ούλη, έλκη του στόματος και ξηροστομία. Ακόμη, έχει αποδειχτεί ότι η υγεία των δοντιών αντανακλά την υγεία των οστών αλλά και τη ψυχική υγεία και μπορεί να είναι ενδεικτική του κινδύνου εμφάνισης άνοιας, εγκεφαλικού επεισοδίου και στεφανιαίας νόσου.

Τέλος, οι στοματικές λοιμώξεις, όπως η ουλίτιδα, θεωρούνται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, HPV του στόματος αλλά και καρκίνου.

Όπως και πολλές άλλες περιοχές του ανθρώπινου σώματος, το στόμα μας είναι γεμάτο με «αποικίες» βακτηρίων. Μία μελέτη του 2005 έδειξε ότι υπάρχουν πάνω από 700 είδη βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα και παρόλο που τα περισσότερα είναι αβλαβή, ορισμένα από αυτά μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες.

Όταν ευδοκιμούν στο στόμα τα «κακά» βακτήρια, προκαλούνται κοιλότητες, πλάκα και ουλίτιδα, που μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντική νόσο, μια από τις πιο κοινές βακτηριακές λοιμώξεις του στόματος. Οι λοιμώξεις του στόματος επιτρέπουν στα βακτήρια να ταξιδεύουν μέσω του αίματος στην καρδιά και τις αρτηρίες, προκαλώντας αύξηση της χοληστερόλης και φλεγμονή.

Πηγή: Cypriahealth

http://www.typos.com.cy/cat/9/article/27351

 
Συμπτώματα καρκίνου, που ΔΕΝ πρέπει ποτέ να αγνοείτε ...του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D.
News - ΥΓΕΙΑ
Πέμπτη, 20 Απρίλιος 2017 07:59

Συμπτώματα καρκίνου, που ΔΕΝ πρέπει ποτέ να αγνοείτε
...του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D., medlabnews.gr

cancer-symptoms-you-might-be-ignoring

 

 

 

Ορισμένα συμπτώματα μπορεί να φαίνονται κοινά και αθώα, όμως αποτελούν ύποπτα σημάδια καρκίνου! Πολλές φορές είναι ανεξήγητα συμπτώματα που όμως έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να σημαίνουν καρκίνο.

 

 

 

Τα συμπτώματα αυτά προβλέπουν τον κίνδυνο καρκίνο με τόση ακρίβεια σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες ώστε οι ασθενείς θα πρέπει να απευθύνονται αμέσως σε έναν ειδικό γιατρό – εκτός κι αν υπάρχει πιθανή εξήγηση για την εμφάνισή τους. 

 

Στόχος είναι να εξοικειωθεί το κοινό με αυτά, ούτως ώστε να απευθύνονται εγκαίρως στους γιατρούς γιατί αν και συνήθως δεν οφείλονται σε κάτι σοβαρό, στις περιπτώσεις που υπάρχει καρκίνος η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο.

 

 

 

 

Να λοιπόν ποια είναι τα συμπτώματα, που αν δείτε ότι επιμένουν (πάνω από δύο-τρεις εβδομάδες), πρέπει να σας οδηγήσουν στον γιατρό:

 

 

 

Αιμορραγία, 

 

 

 

 • αιμόπτυση, φλέματα του βήχα που περιέχουν αίμα είναι σύμπτωμα καρκίνου των πνευμόνων, 
 • το αίμα στα κόπρανα (μπορεί να υποδηλώνει καρκίνο του παχέος εντέρου στα μεγάλης ηλικίας άτομα) και 
 • Αίμα από τον κόλπο μετά την κλιμακτήριο ή ανεξήγητη αιμορραγία στις γυναίκες, μπορεί να σημαίνει καρκίνο στον τράχηλο ή το ενδομήτριο. 
 • Εκκρίσεις αίματος από τις θηλές, είναι σημάδι καρκίνου του στήθους, ενώ 
 • αίμα κατά την ούρηση (ύποπτη ένδειξη για κάποιον καρκίνο του ουροποιητικού συστήματος ουροδόχο κύστη ή τα νεφρά).Σε κάθε περίπτωση, η φαινομενικά αδικαιολόγητη αιμορραγία, μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε στάδιο του καρκίνου και καλό θα ήταν να ζητήσετε την άμεση βοήθεια του γιατρού σας.

 

 

 

Η σιδηροπενική αναιμία, μπορεί να υποδηλώνει καρκίνο του παχέος εντέρου στους ηλικιωμένους.

 

 

 

 

Βήχας και βραχνάδα, συριγμός ή δυσκολία στην αναπνοή, μπορεί να οφείλεται σε καρκίνο του πνεύμονα.

 

Πέρα από το βήχα του κρυολογήματος, υπάρχει και ο επιμένων βήχας που είναι πιθανή ένδειξη καρκίνου του λάρυγγα, των πνευμόνων, του θυρεοειδούς ή ακόμα και λεμφώματος. Μη συγχέετε, ωστόσο, το απλό κρυολόγημα και μια ίωση με την καρκινική πιθανότητα και επισκεφτείτε το γιατρό σας, στην περίπτωση που ο βήχας επιμένει ανεξήγητα πολύ.

 

 

 

Δυσκολίες στην κατάποση, μπορεί να σημαίνουν καρκίνο του οισοφάγου. Η στένωση του λαιμού είναι πιθανώς σύμπτωμα προβλήματος στο νευρικό ή το ανοσοποιητικό σύστημα ή ενδεχομένως, προάγγελος καρκίνου σε οισοφάγο, στομάχι ή λαιμό.

 

 

 

Αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου του παχέος εντέρου. Αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου, όπως είναι ο χρόνος που πηγαίνετε στην τουαλέτα, η ποσότητα και το σχήμα των κοπράνων, αν δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας πιο ιδιαίτερης τροφής που φάγατε, αλλά συμβαίνει συχνά και δε μοιάζει να  υποχωρεί, είναι ένα πιθανό σημάδι, καρκίνου του μεγάλου εντέρου και καλό θα ήταν να το κοιτάξετε.

 

 

 

Αλλαγή στις συνήθειες της ουροδόχου κύστεως, μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου της κύστεως ή του προστάτη. Εφόσον δεν είναι ουρολοίμωξη, αλλαγή στις συνήθειες της ουροδόχου κύστεως μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου της κύστεως ή του προστάτη.

 

 

 

Μη φυσιολογικά ευρήματα στην δακτυλική εξέταση για τον προστάτη μπορεί να σημαίνει πιθανό καρκίνο του προστάτη.

 

 

 

Οιδήματα και όγκοι. Ψηλάφηση μιας μάζας στο μαστό μπορεί να σημαίνει πιθανό καρκίνο του μαστού. Διόγκωση των λεμφαδένων ή εξογκώματα στο λαιμό, τις μασχάλες ή τη βουβωνική χώρα.Καλό είναι να μην αγνοείτε εξογκώματα και οιδήματα που μπορεί να παραπέμπουν σε καρκινικούς όγκους και να φροντίζετε να διαλύετε το συντομότερο δυνατό, τυχόν αμφιβολίες, κλείνοντας ραντεβού με τον οικογενειακό γιατρό

 

 

 

Πληγή που δεν κλείνει. Αναλόγως με την θέση της, μπορεί να υποδηλώνει διάφορες μορφές καρκίνου (π.χ. του στόματος, του δέρματος)

 

 

 

Ανεξήγητος πόνος. Ο έντονος πόνος, σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, είναι ένας τρόπος για τον οργανισμό να μας δείξει ότι κάτι δεν πάει καλά, ενώ αυτό το «κάτι» μπορεί, φυσικά, να είναι το οτιδήποτε. Η δε Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συμβουλεύει πως ο πόνος, που τελικά είναι καρκίνος, σημαίνει ότι η νόσος έχει εξαπλωθεί και το ραντεβού με το γιατρό θα πρέπει να είναι άμεσο.

 

 

 Ανεξήγητη απώλεια κιλών. Ο καρκίνος στο πάγκρεας, το στομάχι, τους πνεύμονες ή τον οισοφάγο είναι πιθανό να οδηγήσουν σε απότομη απώλεια βάρους μέχρι και 5 κιλών. Καλό είναι, λοιπόν, να μην αγνοήσετε τέτοιου είδους απότομες αλλαγές, καθώς συνήθως είναι από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου.

 

 

 

Ένας ξαφνικός πυρετός που δεν πέφτει και δεν συνδέεται με κάποια γρίπη ή κρύωμα, θεωρείται ανησυχητικός, είτε μπορεί να υποδηλώνει ότι ένας καρκίνος εξαπλώνεται, είτε μπορεί δείξει τους πρόωρους καρκίνους του αίματος όπως λευχαιμία και λέμφωμα.

 

 

 

Η ανεξήγητη κούραση, ή αλλιώς κόπωση, μπορεί να υποδηλώσει εκτός από άλλες ασθένειες και καρκίνο.

 

 

 

 

Αλλαγές στις ελιές.  Αλλαγή στην εμφάνιση, χρώμα, μέγεθος, μιας ελιάς στο δέρμα, μπορεί να σημαίνει καρκίνο του δέρματος

 

 

 

Μετά τα 55, αλλά μόνο στους άντρες, οι δυσκολίες στην κατάποση ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη καρκίνου του οισοφάγου, ενώ το αίμα στα ούρα είναι ανησυχητικό για άντρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 60 ετών.

 

 

 

Υπάρχουν 200 διαφορετικές μορφές καρκίνου, που προκαλούν πολλά και διαφορετικά συμπτώματα. Τα οκτώ που απομόνωσαν όμως είναι αυτά που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να υποδηλώνουν καρκίνο.

 

 

 

Σε κάθε περίπτωση, η γενική συμβουλή τους είναι πως πρέπει να εξετάζεται από έναν γιατρό οποιοδήποτε σύμπτωμα επιμένει επί περισσότερες από δυο-τρεις εβδομάδες και δεν έχει εμφανή αιτία.

 

 

 

Έπειτα από μία πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι σχεδόν ένας στους δύο μεσήλικες με ύποπτα συμπτώματα αποφεύγει να πάει στον γιατρό.

 

 

 

Καλό θα ήταν λοιπόν, οποιαδήποτε αλλαγή δείτε σώμα σας, μην την αμελήσετε. Επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας. Ένα σημάδι που δεν το δίνετε μεγάλη σημασία, ίσως να σας προειδοποιεί για κάτι. Και φυσικά αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνάτε, είναι να κάνετε τσεκ απ, όσο πιο συχνά μπορείτε. Η πρόληψη σώζει ζωές.

http://medlabgr.blogspot.com/2015/02/signs-and-symptoms-of-cancer.html

 
Ζάλη, αδυναμία, κόπωση, τάση για λιποθυμία και θολή όραση μπορεί να οφείλονται σε υπόταση. Ορθοστατική, νευρογενής, μεταγευματική υπόταση. Ποια η σωστή διατροφή; ...του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D.
News - ΥΓΕΙΑ
Τρίτη, 18 Απρίλιος 2017 10:16

Ζάλη, αδυναμία, κόπωση, τάση για λιποθυμία και θολή όραση μπορεί να οφείλονται σε υπόταση. Ορθοστατική, νευρογενής, μεταγευματική υπόταση. Ποια η σωστή διατροφή;
...του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr

hypotension

 

 

Τι είναι η υπόταση;

 

Η υπόταση είναι η κατάσταση στην οποία η αρτηριακή πίεση είναι παθολογικά χαμηλή. 
Υπόταση ή χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι όταν η αρτηριακή πίεση είναι  χαμηλότερη από την αναμενόμενη κανονική πίεση αίματος για κάθε άτομο σε ορισμένες συνθήκες και είναι ένας σχετικός όρος. Για τον προσδιορισμό υπόταση πρέπει να καθορίσουμε πρώτα την τιμή της πίεσης του αίματος για κάποιον, λαμβάνοντας υπόψη τη δραστηριότητα του, την ηλικία και τυχόν φάρμακα που μπορεί να παίρνει.

 

Για να καταλάβουμε την υπόταση πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τι είναι η αρτηριακή πίεση. Η αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη με την οποία το αίμα πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών, όταν η καρδία στέλλει ως αντλία το αίμα, στο κυκλοφορικό σύστημα.

Η συστολική πίεση μετριέται όταν η καρδία στέλλει το αίμα στην περιφέρεια. Η διαστολική πίεση είναι η τιμή της μέτρησης της πίεσης όταν η καρδία βρίσκεται σε διαστολή, μεταξύ δύο διαδοχικών συστολών.

Η συστολική πίεση είναι ψηλότερη από τη διαστολική. Η κανονική αρτηριακή πίεση σ’ ένα ενήλικα είναι χαμηλότερη από 120/80 mmHg, όπου η πρώτη τιμή (120) είναι η συστολική και η δεύτερη (80) είναι η διαστολική. Η μονάδα μέτρησης (mmHg) είναι τα χιλιοστόμετρα υδραργύρου.

Η υπόταση υπάρχει όταν η πίεση είναι χαμηλότερη από 90/60 mmHg. Όταν ένας φυσιολογικός άνθρωπος σηκώνεται από την κατακεκλιμένη στάση σε ορθία θέση, η αρτηριακή συστολική πίεση πέφτει κατά 10mmHg, η διαστολική πίεση αυξάνεται κατά 5mmHg και η καρδιακή συχνότητα αυξάνεται κατά 5-10 παλμούς ανά λεπτό. Ως ορθοστατική υπόταση ορίζεται η πτώση της αρτηριακής πίεσης κατά 20mmHg στα πρώτα 3-5 λεπτά μετά την έγερση από την κατακεκλιμένη θέση. Τη στιγμή εκείνη το αίμα κυλά προς τα πόδια και μακριά από τον εγκέφαλο. Η καρδιά για να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή, χτυπά πιο γρήγορα και τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται. Η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει αμέσως και το αίμα στέλνεται προς τον εγκέφαλο.

 

Παρ' όλα αυτά αν αυτή η αντίδραση καθυστερήσει για οποιονδήποτε λόγο, ίσως για λίγο να ελαττωθεί η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και προσωρινά να προκληθεί ζάλη.

 

Μερικοί άνθρωποι έχουν πάντα υπόταση, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό γι 'αυτούς και δεν τους προκαλεί κανένα πρόβλημα.

 

 

Τα συμπτώματα της υπότασης

 

Επίμονη χαμηλή αρτηριακή πίεση σχεδόν ποτέ δεν προκαλεί σοβαρές διαταραχές της υγείας, επειδή το σώμα να προσαρμοστεί σε αυτόν και δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα. Το πρόβλημα με την ξαφνική υπόταση συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος και άλλα ζωτικά όργανα χάνουν την παροχή αίματος τους και δεν έχουν χρόνο για να προσαρμοστούν.

 

Τα συμπτώματα της υπότασης είναι ζάλη, διαταραχές όρασης, κόπωση, πνευματική σύγχυση, δυσαρθρία, ναυτία, αίσθημα παλμών, τρόμος, άγχος, προσυγκοπικά ή συγκοπικά επεισόδια.

 

Η συγκοπή είναι αιφνίδια, παροδική απώλεια συνείδησης με αυτόματη ανάληψη εντός 1 λεπτού και είναι συνδεδεμένη με απώλεια μυικού τόνου. Οφείλεται σε παροδική πτώση της εγκεφαλικής αιμάτωσης, συμβαίνει συνήθως σε όρθια στάση αλλά σπανιότερα μπορεί να συμβεί και σε καθιστούς ή κατακεκλιμένους ασθενείς. Αποτελεί το 1% των αιτιών εισαγωγής στο Νοσοκομείο και πρέπει να διαφοροδιαγνώσκεται από καταστάσεις όπως η επιληψία, η υπογλυκαιμία, η πνευμονική εμβολή, η ψυχογενής και αιθουσιαία συγκοπή. Η φυσική εξέταση πρέπει να εστιάζεται σε αποκλεισμό καρδιακής νόσου ή εστιακής νευρολογικής βλάβης.

 

 

Είδη υπότασης:
Α) Ιδιοπαθής υπόταση είναι μια μόνιμη χαμηλή πίεση όταν δεν μπορούμε να βρούμε την αιτία, Μπορεί να οφείλετε σε γενετικούς παράγοντες, τη γεωγραφική περιοχή, τη διατροφή, το στρες, την σωματική άσκηση και το βάρος του σώματος. Ιδιοπαθής υπόταση είναι η πιο συχνή μεταξύ των νέων και αδύνατων γυναίκων, 
Β) ∆ευτεροπαθής υπόταση είναι η χαμηλή πίεση αίματος που προκαλείται από αιμορραγία, αφυδάτωση, λοίμωξη, καρδιακή προσβολή, διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, περικαρδίτιδα, αρρυθμία, εγκυμοσύνη, αλλεργική αντίδραση, εμβολή, σοκ, άγχος, υποογκαιμία, υπονατριαιμία, ασθένεια του Parkinson, εγκαύματα, βλάβη του νωτιαίου μυελού , διαβήτη και  σε ορισμένα φαρμάκα
Στις ουσίες και φάρμακα που προκαλούν υπόταση περιλαμβάνονται: • Αγχολυτικά


 • Αντικαταθλιπτικά


 • Αναλγητικά


 • Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των καρδιοπαθειών


 • Τα αντιυπερτασικά


 • Τα διουρητικά


 • Το αλκοόλ 


 

 

 

 

Ορθοστατική υπόταση παρουσιάζεται όταν κάποιος που είναι καθιστός ή ξαπλωμένος σηκώνεται απότομα όρθιος. Στην ορθοστατική υπόταση, ο οργανισμός αδυνατεί να προσαρμοστεί γρήγορα και να αποκαταστήσει την αρτηριακή πίεση κατά τη μεταβολή της θέσης του σώματος. Η πτώση της πίεσης είναι συνήθως παροδική. Σε μερικές περιπτώσεις, για να αποκατασταθεί πλήρως η φυσιολογική αρτηριακή πίεση, θα πρέπει το άτομο να καθήσει ή να ξαπλώσει. Ορθοστατική υπόταση μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και είναι πιο συχνή στα ηλικιωμένα άτομα. Παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση ορθοστατικής υπότασης και συγκοπής είναι η κατάκλιση, ειδικά σε θερμό περιβάλλον, η αφυδάτωση, η πέψη, η νυκτερινή διούρηση, το οινόπνευμα, ο πυρετός, η ζέστη, το θερμό λουτρό, η άσκηση, ο υπεραερισμός καθώς επίσης και η λήψη φαρμάκων όπως τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, τα αντιϋπερτασικά, τα διουρητικά, τα αγγειοδιασταλτικά (νιτρογλυκερίνη, ανταγωνιστές ασβεστίου, υδραλαζίνη) και η τιζανιδίνη.

 

Νευρογενής υπόταση παρουσιάζεται όταν ένα άτομο στέκεται όρθιο για μεγάλο χρονικό διάστημα ή όταν βρίσκεται σε μια έντονα δυσάρεστη ή τρομακτική κατάσταση. Κατά τη νευρογενή υπόταση ο εγκέφαλος «δίνει λανθασμένες πληροφορίες» στην καρδιά, ότι η πίεση είναι υψηλή, ενεργοποιώντας μηχανισμούς για τη μείωσή της. Πιο συχνά παρατηρείται σε παιδιά ή νεαρά άτομα, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα παιδιά συνήθως μεγαλώνοντας σταματούν να παρουσιάζουν νευρογενή υπόταση. Αιτίες νευρογενούς ορθοστατικής υπότασης είναι η νόσος Parkinson, η ατροφία πολλαπλών συστημάτων, η άνοια με σωμάτια Lewy, η ανεπάρκεια ντοπαμίνης-β-υδροξυλάσης, οι βλάβες του στελέχους και του νωτιαίου μυελού, η οικογενής δυσαυτονομία, η αυτοάνοση αυτόνομη γαγγλιονοπάθεια και όλες οι αυτόνομες περιφερικές νευροπάθειες.

 

Μεταγευματική υπόταση είναι χαμηλή πίεση του αίματος που συμβαίνει σε ορισμένους ανθρώπους μετά το φαγητό. Μεταγευματική υπόταση εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικιωμένα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση και τους ηλικιωμένους με διαταραχές του νευρικού συστήματος. Μεταγευματική υπόταση μετά από τα γεύματα, συμβαίνει όταν αυξάνει η ροή του αίματος προς τα κοιλιακά όργανα κατά τη διάρκεια της πέψης, και  η οποία οδηγεί σε μείωση της ποσότητας του αίματος στο υπόλοιπο του σώματος και σε χαμηλή πίεση του αίματος. Οι άνθρωποι με μεταγευματική υπόταση δεν θα πρέπει να χρησιμοπούν αντιυπερτασικά πριν από τα γεύματα και μετά από τα γεύματα θα πρέπει να ξαπλώσουν. Γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες μπορεί να επιδεινώσει τη μεταγευματική υπόταση.

 

 

 

Η διάγνωση της υπότασης

 

Πρώτα θα πρέπει να καθοριστεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη δευτεροβάθμια υπόταση, όπως ασθένεια ή φάρμακα που προκαλούν υπόταση δευτεροβάθμια. Μετά την αναθεώρηση του,  ολόκληρο το σώμα, είναι απαραίτητο να μετρηθεί επανειλημμένα αρτηριακή πίεση και καρδιακή συχνότητα σε ξαπλωμένη, καθιστή και όρθια θέση. 

 

Οι εργαστηριακές δοκιμές για υπόταση μειωθεί σε πλήρη αρίθμηση αίματος, τη γλυκόζη του αίματος και η νεφρική λειτουργία. Μετά από αυτό συνιστάται μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια μιας μακράς περιόδου 24-48h, κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων, με τη βοήθεια του στεντ αρτηριακής πίεσης. Εκτός από αυτές τις δοκιμασίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση ΗΚΓ του καρδιακού ρυθμού, ηχοκαρδιογράφημα, τεστ κοπώσεως και άλλα. 

 

∆ιάγνωση ορθοστατικών διαταραχών

∆οκιμασία Schellong. Ο ασθενής μένει ήρεμα ξαπλωμένος για
10 λεπτά. Μέτρηση ΑΠ. Ακολούθως σηκώνεται και η ΑΠ μετράται
αμέσως σε όρθια θέση. Επι ορθοστατικής υπότασης η συστολική ΑΠ μειώνεται περισσότερο από 20mmHg.

 

Η θεραπεία της υπότασης

 

Θεραπεία της υπότασης δεν απαιτείται εάν η χαμηλή πίεση του αίματος δεν προκαλεί συμπτώματα και μειωμένη ποιότητα ζωής. Η θεραπεία της ορθοστατικής υπότασης περιλαμβάνει αρχικά, μη φαρμακευτικά επιβοηθητικά μέτρα, όπως:
 • Τρώτε μικρότερα γεύματα. Υστερα από ένα μεγάλο γεύμα το αίμα κυλά προς την κοιλιά (και μακριά από τον εγκέφαλο) για να βοηθήσει στην πέψη. Πίνοντας αφεψήματα με καφεΐνη μετά το γεύμα μπορείτε να βοηθήσετε την κατάσταση.
 • Πίνετε αρκετό νερό. Ακόμη και η μικρή αφυδάτωση μπορεί να ενθαρρύνει την ορθοστατική υπόταση, μειώνοντας την ποσότητα του αίματος. Επίσης, η λήψη άλατος μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων των υγρών αν επιτρέπεται από την κατάσταση της υγείας σας.
 • Ανύψωση της κεφαλής κατά την κατάκλιση
 • Όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι, κάντε το αργά και καθίστε για αρκετά λεπτά, πριν σηκωθείτε όρθιος.Να μη σταυρώνετε τα πόδια σας ενώ κάθεστε.
 • Αποφυγή θερμού περιβάλλοντος
 • Πρέπει να αποφεύγετε να παραμένετε σε όρθια στάση για πολύ ώρα.
 • Χρήση καλτσών διαβαθμισμένης πίεσης ή ζωνών που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση.
 • Ασκήσεις που αυξάνουν τη μυϊκή αντλία επαναφοράς αίματος.
 • Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη. Επειδή το αλκοόλ αφυδατώνει και χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, μπορεί να επιδεινώσει την ορθοστατική υπόταση.
 • Kάντε μπάνιο με κρύο νερό. Αποφύγετε το ζεστό μπάνιο. Η ζέστη διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας την πιθανότητα να συγκεντρωθεί το αίμα στα πόδια.
 • Αναζητήστε θεραπεία. Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα για τη θεραπεία της ορθοστατικής υπότασης, τα οποία μπορούν να μειώσουν τα σοβαρά συμπτώματα.
 • Διακοπή φαρμάκων όπως τα αντιυπερτασικά, τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά και το αλκοόλ, η χορήγηση φθοριουδροκορτιζόνης και τέλος η χορήγηση α-αδενεργικών αγωνιστών (όπως διυδροεργοταμίνη).
 • Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
 • Παίρνετε πολλά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα, ούτως ώστε να τροφοδοτείτε τακτικά τον οργανισμό σας με ενέργεια και να κρατάτε τον όγκο του αίματός σας σε καλό επίπεδο.
 • Σε περίπτωση απότομης πτώσης της πίεσης φάτε κάτι αλμυρό, όπως κράκερς, πατατάκια, αλατισμένους ξηρούς καρπούς και αυξήστε τον όγκο του αίματός σας πίνοντας αρκετό νερό ή ένα χυμό φρούτων ή λαχανικών.
 • Αν κινείστε αρκετά εκτός σπιτιού ή σε σημεία που δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε φαγητό έχετε μαζί σας σακουλάκια με αλατισμένους ξηρούς καρπούς ή κρακεράκια.
 • Αποφύγετε τις αυστηρές και στερητικές δίαιτες.
 • Η σωματική άσκηση ενδείκνυται γενικά αφού συμβάλλει στην καλή υγεία του οργανισμού και συγχρόνως μας ανεβάζει τη διάθεση. Στην περίπτωση όμως που πάσχουμε από υπόταση, τότε έχουμε ένα λόγο παραπάνω να αθλούμαστε γιατί κατά τη διάρκεια της άσκησης ενισχύεται η ροή του αίματος άρα αυξάνεται και η αρτηριακή μας πίεση.

 

Τα βότανα τα οποία χρησιμοποιούνταν για την καταπολέμηση της υπότασης παλαιότερα ήταν:

 

 

 

 • κηρεύς (selenicereus grandiflorus), ο οποίος θεωρείται το πολύτιμο γιατρικό της καρδιάς καθώς διεγείρει τη λειτουργία της καρδιάς αυξάνοντας την ισχύ των συσπάσεων και επιβραδύνοντας τον καρδιακό παλμό.
 • φασκόμηλο (salvia), για τις αντιιδρωτικές και αιμοστατικές του ιδιότητες,
 • θυμάρι, για την αξιοσημείωτη τονωτική του επίδραση ενισχύοντας τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού

 

Τα βότανα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα υπό την επίβλεψη ειδικού, καθώς σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να γίνουν τοξικά

http://medlabgr.blogspot.com/2013/12/blog-post_28.html

 
Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας, 17 Aπριλίου ...της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος
News - ΥΓΕΙΑ
Δευτέρα, 17 Απρίλιος 2017 08:49

Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας, 17 Aπριλίου

...της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr
whd logo original en

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας καθιερώθηκε το 1989 με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αιμορροφιλίας (WFH), με σκοπό να αναδείξει το πρόβλημα των αιμορροφιλικών ατόμων. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Απριλίου. Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε για να τιμηθεί η γέννηση του ιδρυτή της οργάνωσης, Φρανκ Σνάμπελ, ο οποίος ήταν αιμορροφιλικός και ο ίδιος.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας ξεκίνησε το 1989 και έχει εξελιχθεί σε ένα πραγματικά παγκόσμιο γεγονός. Οργανώσεις για την αιμορροφιλία και θεραπευτικά κέντρα σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν μέρος κάθε χρόνο στον εορτασμό της, με σκοπό την ευαισθητοποίηση φορέων και πολιτών σχετικά με τις αιμορραγικές διαταραχές.
 
Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 1000 αιμορροφιλικοί.
 

Οι άνθρωποι που πάσχουν από αιμορροφιλία διαθέτουν ανεπαρκή ποσότητα ή έχουν πλήρη έλλειψη μιας από τις πρωτεΐνες πήξης, γνωστές ως παράγοντες πήξης, που βρίσκονται φυσιολογικά στο αίμα. Ο οργανισμός εξαρτάται από αυτούς τους παράγοντες πήξης για το σταμάτημα της αιμορραγίας μετά από τραύμα και την προαγωγή της επούλωσης. Ευτυχώς, με τη σωστή θεραπεία υπό την καθοδήγηση γιατρού, αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν μια ολοκληρωμένη και ενεργό ζωή.


Η αιμορροφιλία είναι σύνθετη διαταραχή και οι ασθενείς που πάσχουν από αυτή χρειάζονται περισσότερα από πρόσβαση σε θεραπείες. Στις κύριες ανάγκες για την καλή υγεία και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του ασθενή συμπεριλαμβάνονται:
· Η πρόληψη της αιμορραγίας
· Η μακροχρόνια διαχείριση των βλαβών των αρθρώσεων και των μυών
· Η διαχείριση τυχόν επιπλοκών της θεραπείας: 
(α) καταπολέμηση των ανασταλτικών ουσιών και 
(β) θεραπεία των ιογενών λοιμώξεων (HIV/HCV) που μεταδόθηκαν μέσω των συμπυκνωμάτων παράγοντα από ανθρώπινο πλάσμα.

http://medlabgr.blogspot.com/2017/04/hemophilia.html

 
Πόσο ωφέλιμα είναι τα αυγά; Πόσα αυγά επιτρέπεται να τρώμε καθημερινά; ...του Aλέξανδρου Γιατζίδη, Μ.D.
News - ΥΓΕΙΑ
Σάββατο, 15 Απρίλιος 2017 09:32

Πόσο ωφέλιμα είναι τα αυγά; Πόσα αυγά επιτρέπεται να τρώμε καθημερινά;
...του Aλέξανδρου Γιατζίδη, Μ.D., medlabnews.gr

easter-eggs 
Το αυγό μαζί με το γάλα αποτελούν τις μόνες πλήρεις φυσικές τροφές, δηλαδή περιέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια πλήρη και ισορροπημένη δίαιτα. Το αυγό είναι το δώρο της φύσης στη ζωή. Το ασπράδι του αυγού αποτελείται κατά 45% από πρωτεΐνες ανώτερες όλων των άλλων φυσικών τροφών, καθόσον περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό μας. Η κατανάλωση ενός αυγού ημερησίως συμβάλλει κατά 11% στην αναγκαία ημερήσια κατανάλωση πρωτεϊνών του ανθρώπου.

 

 

 

 

Ένα αυγό μαζί με τον κρόκο του περιέχει 71 θερμίδες, 13 βασικές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες ιδιαίτερα ψηλής ποιότητας, χοληστερόλη, ακόρεστες λιπαρές ουσίες και αντιοξειδωτικές ενώσεις. Τα αυγά είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη, δηλαδή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα. Επιπλέον έχουν ελάχιστα λιπαρά, άριστη χοληστερόλη και δίνουν δύναμη και ενέργεια δυσανάλογα υψηλή σε σχέση με το μικρό τους όγκο.

 

 

 

 Η αλήθεια για τη χοληστερόλη

 

 

 

Ο κρόκος ενός αυγού περιέχει περίπου 213 mg χοληστερίνης. Αντίθετα, το ασπράδι του αυγού, δεν περιέχει καθόλου λίπος και χοληστερίνη, ενώ αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον κρόκο αυγού με δύο ασπράδια αυγού σε πολλές από τις συνταγές που περιέχουν αυγά

 

Ο περιορισμός της κατανάλωσης αυγών έχει μικρή επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης του οργανισμού, H χοληστερόλη που περιέχουν τα αυγά είναι τόσο λίγη, ώστε είναι απίθανο να επηρεάσει ιδιαίτερα τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

 

 

 

Πρόληψη της τύφλωσης λόγω ηλικίας

 

Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που ανιχνεύονται στο αυγό είναι δυνατό να δράσουν προληπτικά έναντι της μείωσης της όρασης λόγω γήρατος. Τα ισχυρά καροτενοειδή (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη) που βρίσκονται στη λέκιθο του αβγού παρέχουν προστασία στη φωτοευαίσθητη ρητίνη. Έρευνες έδειξαν ότι περιέχοντας αυτά τα καροτενοειδή στη διατροφή μας είναι δυνατόν να αποφευχθεί η μείωση της όρασης λόγω γήρατος.

 

 

 

 

 

Η χολίνη βοηθά τη μνήμη

 

Τα αυγά είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές χολίνης.

 

Τα αυγά ενισχύσουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Πιο πρόσφατες μελέτες σε έγκυες γυναίκες έδειξαν ότι η χολίνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών λειτουργιών και της μνήμης του εμβρύου.

 

 

 

Πρωτεΐνες

 

Τα αυγά είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών άριστης βιολογικής αξίας. Ένα αυγό μέσου βάρους καλύπτει το 12% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνες ενός άνδρα και το 14% μιας γυναίκας.

 

 

 

Αντιοξειδωτικά

 

Όπως ακριβώς τα φρούτα και τα λαχανικά, έτσι και τα αυγά περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως είναι το σελήνιο.
Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από τις ανεπιθύμητες βλάβες που προκαλούνται κατά τη διαδικασία μεταβολισμού του οξυγόνου. Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά στην προστασία έναντι των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

 

 

 

Bοηθούν στην απώλεια του βάρους.

 

Δεν αποτελούν μόνο καλή πηγή θρεπτικών συστατικών αλλά βοηθούν και στην απώλεια του βάρους Περιέχουν λευκίνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ που βοηθά στη μείωση του βάρους . Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Illinois, η λευκίνη εκτός από βασικό αμινοξύ που συμμετέχει στην πρωτεΐνοσύνθεση των μυών και βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα , παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα έχασαν βάρος, σωματικό λίπος και λιγότερο μυικό ιστό. Επίσης είχαν περισσότερη ενέργεια και μειωμένη αίσθηση πείνας.

 

 

 

 

Πόσα αυγά τελικά μπορούμε να τρώμε;

 

Σε έρευνα βρέθηκε ότι η κατανάλωση επί 12 εβδομάδες 2 αυγών ημερησίως σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή όχι μόνο δεν αύξησε αλλά μείωσε την κακή χοληστερίνη και μείωσε και το βάρος των συμμετεχόντων. Σε παρόμοια ομάδα που έκανε την ίδια διατροφή αλλά χωρίς τα αυγά, παρατηρήθηκαν τα ίδια αποτελέσματα. Δηλαδή η μεγάλη κατανάλωση αυγών δεν επηρέασε καθόλου την ωφέλεια της υγιεινής διατροφής, ούτε αύξησε τη χοληστερίνη. Τρώγοντας τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη όπως τα αυγά και περιορίζοντας την κατανάλωση απλών υδατανθράκων, βοηθάτε στην καύση του λίπους , τον έλεγχο της πείνας και των πόθων για άλλες τροφές. Αυτό από μόνο του αρκεί για να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

 

 

 

Αυτό που συστήνεται είναι να προσέχουμε να μην καταναλώνουμε πάρα πολλά τηγανητά αυγά, γιατί αυτό σημαίνει ότι θα καταναλώνουμε επίσης το λίπος από το λάδι με το οποίο έχουν μαγειρευτεί. Το «κλειδί» είναι να μη χρησιμοποιούμε πολύ λάδι ή βούτυρο για το μαγείρεμα τους και να αποφεύγουμε τα τηγανητά αυγά, προτιμώντας τα αυγά ομελέτα.

 

 

Καταναλώστε αυγά, κυρίως στο πρωινό σας , βραστά ή ποσέ, συνδυάστε τα με φρυγανιές ολικής άλεσης και ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι. Είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και θα βοηθήσει τον οργανισμό σας να απορροφήσει περισσότερο από το σίδηρο του αυγού. Προτιμήστε τα βιολογικά αυγά, είναι απαλλαγμένα από ορμόνες και χημικές ουσίες και πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα που έχουν πολυάριθμα οφέλη στην απώλεια βάρους. 

Πόσα αυγά μπορεί να τρώει ένα παιδί; 
Οι συνήθεις συστάσεις των παιδιάτρων είναι 1 αυγό κάθε 2-3 ημέρες (δηλαδή 2-3 την εβδομάδα). Σύμφωνα όμως με πρόσφατες έρευνες, τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν 1 αυγό την ημέρα. 


Προσοχή στην σαλμονέλα

 

 

 

Ένα στα 20.000 αυγά μπορεί να είναι μολυσμένα με σαλμονέλα, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει ακραία εντερική δυσφορία. Ωστόσο, αυτό μπορεί εύκολα να αποφευχθεί εάν τα αυγά αποθηκεύονται και συντηρούνται σωστά στο ψυγείο, μαγειρεύονται καλά και τρώγονται αμέσως μετά το μαγείρεμα. Τα βακτήρια της σαλμονέλας πολλαπλασιάζονται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου. Γι’ αυτό, βεβαιωθείτε ότι τα αυγά που αγοράζετε καταψύχονται σωστά στο κατάστημα και βάλτε τα στο ψυγείο σας (στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου και όχι στην πόρτα) αμέσως μόλις τα αγοράσετε.
 
 http://medlabgr.blogspot.com/2012/04/blog-post_10.html

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 15 Απρίλιος 2017 09:34
 


Σελίδα 3 από 43
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου συμμετείχε ...

ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ - 4 Μαϊου στους κινηματογράφους (φωτο - τρειλερ)
ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ - 4 Μαϊου στους κινηματογράφους (φωτο - τρειλερ)
ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ - 4 Μαϊου στους κινηματογράφους (φωτο - τρειλερ) Πρεμιέρα στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, Cannes Film ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση