ATTICANEWS.GR

Member Area
ΥΓΕΙΑ
Σε τι μπορεί να οφείλεται η αυξημένη χοληστερίνη στα παιδιά; Τι την προκαλεί; Πότε είναι παθολογική; Τι πρέπει να κάνετε; ...του Ξενοφώντα Τσούκαλη, Μ.D., medlabnews.gr
News - ΥΓΕΙΑ
Δευτέρα, 12 Ιούνιος 2017 11:23

Σε τι μπορεί να οφείλεται η αυξημένη χοληστερίνη στα παιδιά; Τι την προκαλεί; Πότε είναι παθολογική; Τι πρέπει να κάνετε;
...του Ξενοφώντα Τσούκαλη, Μ.D., medlabnews.gr

ipad-art-wide-580670136-420x0
 

 

Η χοληστερίνη, αυτό το βασικό συστατικό της ζωής και της καλής λειτουργίας του οργανισμού, μετατρέπεται σε καταστροφικό δηλητήριο του οργανισμού όταν η τιμή της στο αίμα είναι υψηλή. Χρειάζονται μόλις 30-50mg% κακής χοληστερίνης (LDL) για να λειτουργήσουν σωστά όλα τα συστήματα και τα κύτταρα του οργανισμού.

 

Σήμερα γίνεται από όλους αποδεκτό ότι τιμές κακής χοληστερίνης πάνω από 70mg% αρχίζουν να γίνονται παθολογικές, ιδιαίτερα για αυτούς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο και γενικότερα αρτηριοπάθειες. Όμως εξακολουθεί να παραμένει το ερώτημα πόσο πρέπει να είναι η ανώτερη φυσιολογική τιμή χοληστερίνης στα παιδιά που να μην τους δημιουργεί βλάβες στις αρτηρίες τους. Στο μέσο άνθρωπο οι ορατές βλάβες στις αρτηρίες αρχίζουν να εμφανίζονται από την εφηβική ηλικία υπό μορφή γραμμώσεων που εξελίσσονται σε αθηρωματικές πλάκες. Οι πλάκες αυτές μπορεί ανά πάσα στιγμή να σπάσουν και να δημιουργήσουν συνθήκες για έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο, ακόμα και σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. 

 

 

 

Πολύ ψηλά επίπεδα χοληστερίνης, όμως μπορεί να εμφανίσουν και τα παιδιά. H δημιουργία των αθηρωματικών πλακών στα αγγεία αρχίζει από την παιδική ηλικία και περίπου 50% των ανδρών και 20% με υψηλή χοληστερίνη κινδυνεύουν να πάθουν καρδιαγγειακή νόσο μέχρι τα 50 χρόνια.

 

 

 

 

Τα παιδιά που έχουν αυξημένη την "κακή" LDL-χοληστερόλη, δηλαδή περισσότερο από 160 mg/dL έχουν μεγάλο κίνδυνο να παρουσιάσουν τύπου 2 σακχαρώδη διαβήτη και πρώιμη στεφανιαία νόσο. Τα συγκεκριμένα παιδιά, τα οποία έχουν αυξημένη την LDL-χοληστερόλη, έχουν ανάγκη ιατρικής φροντίδας. Τα παιδιά εκείνα που έχουν γενετική προδιάθεση για πολύ υψηλή χοληστερόλη στο αίμα, περίπου ένα στα πεντακόσια παιδιά, πρέπει να λάβουν συστηματική αγωγή. Για να αναγνωριστούν αυτά τα παιδιά, συνιστάται στους παιδίατρους να ελέγχουν την χοληστερόλη εκείνων των οποίων οι γονείς ή οι παππούδες έχουν πολύ αυξημένη χοληστερίνη ή/και πρώιμη εκδήλωση στεφανιαίας νόσου.

 

 

 

Τα παιδιά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Γι' αυτό η διάγνωση γίνεται με ειδικές εξετάσεις στο αίμα. 

 

 

 

Ποια παιδιά πρέπει να κάνουν εξέταση για χοληστερίνη; 

α) Παιδιά που ο ένας γονιός τους έχει χοληστερίνη μεγαλύτερη από 240. 

β) Παιδιά που ένας από τους γονείς τους ή τους παππούδες τους, ή τις γιαγιάδες τους, ή τα αδέρφια των γονιών τους έχει παρουσιάσει καρδιακά προβλήματα όπως στηθάγχη, έμφραγμα, αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, εγκεφαλικό επεισόδιο, σε ηλικία μικρότερη των 55 χρόνων. 

γ) Παιδιά που έχουν άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο, όπως είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η υπέρταση κτλ 

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ο έλεγχος; 

Οι γενικές αίματος πρέπει να περιλαμβάνουν και ολική χοληστερίνη, ολικά λιπίδια, τριγλυκερίδια, HDL και LDL χοληστερίνη.

Οι μετρήσεις αυτές πρέπει να γίνονται μετά από 12 ώρες νηστεία. 

Πότε λέμε ότι ένα παιδί έχει παθολογική χοληστερίνη; 

Στα παιδιά μια ολική χοληστερόλη άνω των 170 mg/dl θεωρείται ψηλή.

 

Ποια τα επίπεδα χοληστερίνης στα παιδιά 2-19 ετών

 

 

 

Ολική χοληστερίνη (mg/dL)

 

 

 

 • Επιθυμητά κάτω από 170
 • Οριακά από 170 -199
 • Υψηλά πάνω από 200LDL cholesterol (mg/dL)

 

 

 

 • Επιθυμητά κάτω από 110
 • Οριακά από 110 -129
 • Υψηλά πάνω από 130

 

Παιδιά με χοληστερόλη πάνω από αυτά τα επίπεδα, θα πρέπει να παρακολουθούνται και να λαμβάνονται μέτρα για την μείωση της.

 

 

 

Σε μια εποχή που οι επιστημονικές συζητήσεις εστιάζονται στο εάν και πότε θα πρέπει να χορηγούμε στα παιδιά φάρμακα κατά της υψηλής χοληστερίνης, φάρμακα που έχουν σοβαρές παρενέργειες και άγνωστες συνέπειες για τον οργανισμό των παιδιών κατά την μακροχρόνια χορήγησή τους, τα νέα για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης με φυσικούς τρόπους ακούγονται ενθαρρυντικά.

 

Στα επίμονα ερωτήματα των γονιών για το εάν και πότε τα παιδιά θα πρέπει να παίρνουν φάρμακα κατά της υψηλής χοληστερίνης οι συντηρητικές θέσεις φαίνεται να είναι οι επικρατέστερες διεθνώς.

 

Όταν δηλαδή υπάρχει κακό οικογενειακό ιστορικό, όπως π.χ. εμφράγματα στους γονείς ή τους στενούς συγγενείς σε ηλικίες κάτω των 50 ετών ή πολύ περισσότερο εγκεφαλικά επεισόδια τότε η υψηλή χοληστερίνη στα παιδιά ίσως θα πρέπει να αντιμετωπισθεί φαρμακευτικά. Η άποψη αυτή ενισχύεται αναμφισβήτητα όταν διαπιστωθούν βλάβες στα τοιχώματα των αρτηριών του παιδιού με το triplex των καρωτίδων.

 

 

 

 

Γενικά ο κάθε σωστός γιατρός αποφασίζει την φαρμακευτική θεραπεία όταν εξαντλήσει όλα τα φυσικά μέσα.

 

 

 

Οι νέοι με υψηλή χοληστερίνη όχι μόνον δεν πρέπει να καπνίζουν ή να είναι υπέρβαροι αλλά θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα την καθημερινή τους διατροφή,

 

Θα πρέπει να απέχουν από κάθε φύσεως λιπαρά και ιδιαίτερα προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως Trans, δηλαδή τα φαγητά κυρίως των Fast Foods.

 

Η σωστή διατροφή θα πρέπει κυρίως να εστιάζεται σε φρούτα και χυμούς πάσης φύσεως, εμπλουτισμένη με λαχανικά και γενικότερα φυτικά προϊόντα.

 

Με απλά λόγια η βάση του διαιτολογίου των παιδιών με υψηλή χοληστερίνη θα πρέπει να είναι η Μεσογειακή δίαιτα με τα λαδερά και τα όσπρια.

 

Θα πρέπει να γυμνάζεται και γενικά να αυξηθεί η φυσική δραστηριότητα.

 

Θα πρέπει να τονιστεί ότι όλα αυτά αφορούν τους νέους με υψηλές τιμές χοληστερίνης και όχι τα απολύτως φυσιολογικά νεαρά άτομα.

 

Τηρώντας αυτό θα τα βοηθήσετε να διατηρήσουν τα κανονικά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και να προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία. 

Τα επίπεδα χοληστερόλης και λιπιδίων στο αίμα θα πρέπει να είναι:

 

                        Ολική Χοληστερίνη <170mg/dl

 

                        Χοληστερίνη LDL < 110mg/dl

 

                        Χοληστερίνη HDL > 35mg/dl

 

                        Τριγλυκερίδια < 150mg/dl

 

 

 

Η μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στα παιδιά και στους εφήβους μπορεί να είναι επωφελής, συμβάλλοντας στην πρόληψη ανάπτυξης αθηροσκληρωτικών βλαβών.

 

Σε σπάνιες περιπτώσεις εμφανίζεται στα παιδιά ο σακχαρώδης διαβήτης, που πρέπει να αντιμετωπίζεται εντατικά από τον παιδίατρο - ενδοκρινολόγο

 

 

 

ΠΗΓΗ:Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine
 
Διατροφή, Είναι όντως κακή για την υγεία μας η ζάχαρη;
News - ΥΓΕΙΑ
Δευτέρα, 12 Ιούνιος 2017 08:43

Διατροφή,

Είναι όντως κακή για την υγεία μας η ζάχαρη;
eda35-sugar

Η νέα διατροφική τάση ακούει στο «λέμε όχι στη ζάχαρη». Είναι όμως η ζάχαρη όντως ο χειρότερος εχθρός της υγείας μας;

Η ζάχαρη κρύβεται εκεί όπου κανείς δεν μπορεί να φανταστεί, προειδοποιούν συγγραφείς και bloggers μέσω του hashtag «sugarfree». Τι σημαίνει για τη διατροφή η απουσία του γλυκού «εχθρού» μας;

Οι υποστηρικτές της νέας διατροφικής τάσης που ουσιαστικά στηρίζεται στη διατροφή χωρίς ζάχαρη συνδέουν την αποφυγή της ζάχαρης όχι μόνο με τα υγιή δόντια αλλά και με το λαμπερό δέρμα, την επιβράδυνση της γήρανσης, την απώλεια βάρους, την καλύτερη αίσθηση της γεύσης όπως και με την ικανότητα συγκέντρωσης.

Πέρσι η γνωστή παρουσιάστρια της γερμανικής τηλεόρασης Αναστασία Ζαμπουνίδου αποκάλυπτε σε μία εκπομπή ότι ακολουθεί εδώ και δέκα χρόνια μια διατροφή χωρίς ζάχαρη. «Ήταν μια νέα ζωή για μένα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι παλαιότερα ήταν εξαρτημένη από τη ζάχαρη. Το θέμα και κυρίως το πρόσωπο της 49χρονης σήμερα που ωστόσο μοιάζει πολύ νεότερη, βρέθηκαν αμέσως στα πρωτοσέλιδα γυναικείων περιοδικών. Η αποχή από τη ζάχαρη ως ελιξήριο νεότητας;

«Η ζάχαρη δεν είναι και πολύ υγιεινή. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει αρνητικές συνέπειες στο μεταβολισμό. Δεν υπάρχουν όμως στοιχεία για το αν επηρεάζει την εξωτερική ομορφιά», επισημαίνει ο ενδοκρινολόγος Άντρεας Πφάιφερ από το Γερμανικό Ινστιτούτο Διατροφικής Έρευνας στο Πότσνταμ και της πανεπιστημιακής κλινικής Charité του Βερολίνου.

Και συμπληρώνει ότι «οι αρνητικές συνέπειες αφορούν κυρίως υπέρβαρους. Επιπτώσεις σε υγιείς ανθρώπους που έχουν φυσιολογικό βάρος δύσκολα μπορούν να αποδειχθούν». Όσον αφορά τη δόση και την επίδραση της ζάχαρης, υπάρχουν πολύ λίγα δεδομένα και μάλιστα μόνο από πειράματα σε ποντίκια. «Η αποφυγή της ζάχαρης συμβάλλει στη μείωση του βάρους, μόνο αν το άτομο έχει τάσεις παχυσαρκίας», διαπίστωσε ο ενδοκρινολόγος.

Πάντως, όπως επισημαίνει η Γκαμπριέλε Κάουφμαν από το Ομοσπονδιακό Κέντρο Διατροφής, γενικότερα «δεν πρέπει να υπάρχει προϊόν χωρίς καθόλου ζάχαρη».

Αναφερόμενη στους υγιείς ανθρώπους που αποφεύγουν τη γλουτένη, τονίζει ότι «δεν υπάρχει κανένα λάθος τρόφιμο, υπάρχει μόνο η λάθος σχέση με το φαγητό». Η σχέση αυτή μεταφράζεται σε κατανάλωση μεγάλης ποσότητας και μια μονόπλευρη διατροφή. Η Γκ. Κάουφμαν προειδοποιεί μάλιστα ότι δεν πρέπει να αλλάζουμε τη διατροφή μας αν δεν απευθυνθούμε πρώτα σε ειδικό, διότι ο μεταβολισμός χάνει το ρυθμό του.

http://www.typos.com.cy/cat/9/article/28271

 

 
Τροφές που αναζωογονούν το δέρμα, παρατείνουν την νεότητα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και προσφέρουν ευεξία ...των Θάλεια Γούτου, κοσμετολόγου και Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου
News - ΥΓΕΙΑ
Κυριακή, 11 Ιούνιος 2017 12:07

Τροφές που αναζωογονούν το δέρμα, παρατείνουν την νεότητα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και προσφέρουν ευεξία
...των Θάλεια Γούτου, κοσμετολόγου και Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου, medlabnews.gr

anti-aging-03 

 

Οι πρώτες ρυτίδες, η κουρασμένη και «θαμπή» επιδερμίδα, η εξάντληση, είναι μερικά μόνο από τα σημάδια στο σώμα μας, που δείχνουν ότι ο χρόνος περνάει. Προτού απογοητευτείτε, σκεφτείτε θετικά και αποκτήστε μερικές συνήθειες που θα σας αναζωογονήσουν ψυχικά, σωματικά και -γιατί όχι- και πνευματικά.

 

Αν δεν πιστεύετε ότι η ομορφιά πηγάζει από μέσα μας, βάλτε στη διατροφή σας τις παρακάτω τροφές και δείτε ανανέωση,  ξοδεύοντας ελάχιστα ευρώ.  Μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι ικανή να αναζωογονήσει την εμφάνισή μας μέσα σε μόλις 28 ημέρες (όσο διαρκεί ο κύκλος ζωής του δέρματος)

 

 

Συγκεκριμένες τροφές, βοηθούν στην αναζωογόνηση του δέρματος, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και σε αρκετές περιπτώσεις καταπολεμούν ανεπιθύμητες ασθένειες και συμπτώματα. Είναι μάλλον καιρός να αλλάξετε διατροφικές συνήθειες και να νιώσετε νέοι και δυνατοί...

 

 

 

 
 
 
Μύρτιλλα (blueberries) και ρόδια
Δύο πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών, γνωστών με την ονομασία ανθοκυανίνες, οι οποίες προστατεύουν από τις λεπτές γραμμές και την ξηρότητα του δέρματος, καταπολεμώντας τις νεκρές ρίζες. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C βοηθάει στην παραγωγή του κολλαγόνου, διατηρώντας την επιδερμίδα ωραία και σφριγηλή. Με λιγότερες από 100 θερμίδες η μια κούπα, αξίζει να τα εντάξουμε στην διατροφή μας. Υπάρχουν επίσης προκαταρκτικές ενδείξεις ότι τα μύρτιλλα μπορεί να καταπολεμούν τη χοληστερόλη και να βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του ήπατος.Μαύρη σοκολάτα
Αν και η σοκολάτα έχει συνδεθεί στην συνείδησή μας με τα δερματικά προβλήματα της εφηβείας, στην πραγματικότητα δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί έκρηξη της ακμής. Αντιθέτως, περιέχει υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών, ισχυρών αντιοξειδωτικών, που προστατεύουν το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία και ενισχύουν την ροή του αίματος στους ιστούς, χαρίζοντας στο δέρμα τροφή και λάμψη.
Επιλέξτε την μαύρη σοκολάτα, με περιεκτικότητα σε κακάο της τάξεως του 70%, καθώς έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά και είναι λιγότερο επιβλαβής για την γραμμή σας. 

Σπανάκι
Εξαιρετική πηγή θρεπτικών ουσιών και αντιοξειδωτικών που θωρακίζουν το δέρμα μας απέναντι στις φλεγμονές και την καταστροφή από τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Επίσης, περιέχει την λουτεΐνη, ένα αντιοξειδωτικό που φροντίζει την υγεία και την λάμψη των ματιών μας.
Εκεί όμως, που το σπανάκι είναι πρωταθλητής είναι η βιταμίνη Α (β-καροτένιο), η οποία συμβάλλει στην αναδόμηση των κυττάρων και διατηρεί την ευκαμψία του δέρματος. Από το β-καροτένιο ο οργανισμός μας παράγει την δική του ρετινόλη, που κάνει το δέρμα σταθερό και ανθεκτικό.

 

 

Σολομός

 

Όσο μεγαλώνουμε, το μυαλό μας κουράζεται και σταδιακά «υπολειτουργεί». Τα λιπαρά οξέα Ωμέγα 3, μπορούν να δράσουν προστατευτικά για την καλή υγεία του δέρματος, τη λειτουργία του μυαλού, των ματιών, της καρδιάς κ.ά. Ο σολομός είναι μια εξαιρετική πηγή λιπαρών οξέων Ωμέγα 3 και οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε την εβδομάδα περίπου 350 γραμμάρια από το συγκεκριμένο είδος ψαριού.

 

 

 

Πέστροφα

 

Δεν έχει μόνο ο σολομός αντιγηραντικές ιδιότητες. Εξίσου ωφέλιμη και υγιεινή είναι και η πέστροφα. Το υγιές λίπος της πέστροφας προστατεύει τα κύτταρα του οργανισμού, αλλά και συμβάλλει στη μακροζωία. Τα λιπαρά οξέα της πέστροφας, καταπολεμούν την κορτιζόλη (την ορμόνη του στρες). Δοκιμάστε τηγανιτή ή μαγειρευτή πέστροφα με φρέσκο ελαιόλαδο.

 


Καρύδια
Δεν χρειάζεται να ροκανίσει κανείς τόσα καρύδια όσα ένας σκίουρος για να επωφεληθεί από τις μοναδικές τους ιδιότητες, αρκεί μόνο μια χούφτα την ημέρα για να έχουμε απαλό δέρμα, λαμπερά μάτια, υγιή μαλλιά και δυνατά κόκαλα. Υπεύθυνα για όλα αυτά είναι τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και η βιταμίνη Ε, που περιέχονται στα καρύδια και σε μικρότερες ποσότητες σε φουντούκια, φιστίκια και αμύγδαλα.

 

 

 

Φιστίκια

 

Οι δημοφιλείς και νόστιμοι ξηροί καρποί δεν είναι μόνο πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, αλλά έχουν και ένα ακόμα πλεονέκτημα: το εξωτερικό τους κέλυφος. Μελέτες δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί με κέλυφος, έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες, σε σχέση με τους χωρίς κέλυφος καρπούς.

 

 

 

Ορός γάλακτος

 

Με το πέρασμα του χρόνου τα οστά αποδυναμώνονται και η μυϊκή μάζα αρχίζει να μειώνεται σε ποσοστό έως 1% ετησίως. Με αφετηρία την απώλεια μυϊκής μάζας, ξεκινά ένας φαύλος κύκλος αλλαγής του μεταβολισμού, απώλειας βάρους και άλλων συμπτωμάτων. Η άσκηση σε συνδυασμό με την κατανάλωση υποπροϊόντων γάλακτος, μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό μας κατά των ανεπιθύμητων «συμπτωμάτων» που γίνονται εντονότερα με το πέρασμα των χρόνων. Μπορείτε να προσθέσετε ορό γάλακτος σε ένα δροσερό smoothie ή να συνοδεύσετε τα φρούτα σας και το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.

 

 

 

Γιαούρτι
Τρώγοντας ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά την ημέρα, παίρνουμε σχεδόν την μισή της ημερήσια συνιστώμενης ποσότητας ασβεστίου, που αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα για δυνατά μαλλιά και νύχια. Επιπλέον, τα 220 γραμμάρια περιέχουν 2 γραμμάρια ψευδαργύρου, το 25% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας, συστατικού που ηρεμεί τις δερματικές φλεγμονές, βοηθάει στην αντιμετώπιση της ροδόχρους ακμής και ενεργοποιεί την αναγέννηση των κυττάρων. Η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε λακτόζη, διευκολύνει την πέψη, ενώ τα προβιοτικά ενισχύουν την καλή υγεία του οργανισμού μας.

 


Τομάτα
«Μια τομάτα την ημέρα, τον δερματολόγο κάνει πέρα», θα μπορούσε να είναι μια παραλλαγή της γνωστής παροιμίας. Πραγματικά, το πολύτιμο λικοπένιο, που περιέχεται στις τομάτες, αποτελεί το συστατικό κλειδί για την προστασία του δέρματος από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου και των υπολοίπων περιβαλλοντικών παραγόντων. 
Είναι καλό να ξέρουμε ότι το λικοπένιο, είναι περισσότερο στις ψημένες τομάτες, οπότε έχουμε έναν ακόμη λόγο να προτιμούμε τις κόκκινες σάλτσες έναντι των λευκών. Επίσης, για την καλή απορρόφησή του, θα πρέπει να το συνδυάζουμε με καλό λίπος, μια κουταλιά ελαιόλαδο ή μια φέτα αβοκάντο είναι οι καλύτερες επιλογές.

Ακτινίδιο
Ένας πραγματικός θησαυρός βιταμίνης C, που διεγείρει την σύνθεση κολλαγόνου, επιδιορθώνει τις βλάβες στο DNA των κυττάρων του δέρματος και δυναμώνει τα αιμοφόρα αγγεία και τα θυλάκια των μαλλιών. Ένα ακτινίδιο περιέχει όλη την ποσότητα βιταμίνης C που έχουμε ανάγκη ημερησίως, με μόλις 42 θερμίδες.

Γλυκοπατάτα, καρότο και πορτοκαλί κολοκύθα
Είναι τα πορτοκαλί θαύματα της διατροφής, καθώς περιέχουν το β-καροτένιο, στο οποίο αναφερθήκαμε παραπάνω ως την βάση για την δημιουργία της ρετινόλης. Η ρετινόλη εμποδίζει την αλλοίωση του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία και τις ατμοσφαιρικές συνθήκες. Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, που βοηθά σημαντικά στην προστασία του δέρματος από την βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία. Είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την παραγωγή κολλαγόνου και την καλή υγεία της επιδερμίδας.

 

 

 

Καλαμπόκι

 

Είναι και γευστικό και θρεπτικό, οπότε γιατί να μην το συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας; Οι σπόροι του καλαμποκιού περιέχουν μια ένωση φυτικών ινών, οι οποίες αποτρέπουν την εμφάνιση του καρκίνου. Ειδικότερα η εξαφωσφορική ινοσιτόλη (IP6), αποτρέπει την διαίρεση των καρκινικών κυττάρων.

 

 

 

Καφές

 

Τις περισσότερες φορές αποφεύγουμε να πίνουμε καφέ, καθώς όπως υποστηρίζεται είναι διεγερτικός και προκαλεί νεύρα, οπότε και προτιμάμε άλλα υποκατάστατα. Η αλήθεια είναι πως αν μειώσουμε την ποσότητα της ζάχαρης και της κρέμας που προσθέτουμε στον καφέ, δεν διατρέχουμε κανέναν κίνδυνο. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού όσοι πίνουν καφέ έχουν μικρότερο κίνδυνο να έρθουν αντιμέτωποι με καρδιακά προβλήματα. Επίσης, όπως λένε οι ειδικοί, η κατανάλωση καφέ μειώνει το ρίσκο του διαβήτη τύπου 2 ακόμη και τη νόσο Πάρκινσον.

 

 

 

Πράσινο τσάι
Χάρη στις κατεχίνες, το πράσινο τσάι θεωρείται ένα από τα καλύτερα όπλα μας εναντίον διαφόρων μορφών καρκίνου του δέρματος. Συγχρόνως, βοηθάει στην θεραπεία του δέρματος μετά από ένα ηλιακό έγκαυμα. Δύο φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα, μας εξασφαλίζουν μοναδικά οφέλη στην εξωτερική μας εμφάνιση, ενώ περιέχουν μόλις την μισή ποσότητα καφεΐνης σε σχέση με το μαύρο τσάι. Κινέζοι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι άνθρωποι που καταναλώνουν ημερησίως 3 κούπες πράσινο τσάι, δείχνουν κατά πολύ νεότεροι. Αυτό οφείλεται στη δυνατότητα που έχει το πράσινο τσάι να «αναδομεί» το DNA και να εμποδίζει την κυτταρική συρρίκνωση, στο πέρασμα του χρόνου.

 Σόγια
Εάν θέλουμε πιο απαλό δέρμα, θα πρέπει να εμπιστευθούμε τα προϊόντα σόγιας. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι οι ισοφλαβόνες που περιέχονται στην σόγια μπορούν να απαλύνουν τις φλεγμονές και να ξορκίσουν την καταστροφή του κολλαγόνου του δέρματος, αφήνοντάς το πιο λαμπερό και με λιγότερες ρυτίδες. Βάλτε γάλα σόγιας στον καφέ σας ή μια σος από σόγια στην σαλάτα σας και θα λάβετε αρκετή, αλλά και ασφαλή, ποσότητα αυτών των συστατικών.

 

 

 

Βρώμη

 

Η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Η πρόσληψη της αναγκαίας ποσότητας φυτικών ινών, συμβάλλει στην αποτροπή απότομης αύξησης του βάρους, κάτι που είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο, ιδίως μετά την μέση ηλικία. Φυσικά προϋποθέτει ισορροπημένο διαιτολόγιο, για να βοηθηθεί ο οργανισμός.

 

 

Κανέλα

 

Η κανέλα μπορεί να μειώσει σημαντικά την άνοδο της ινσουλίνης, ιδίως μετά από κάθε γεύμα. Για το λόγο αυτό ενισχύστε και προσθέστε λίγη κανέλα σε κάθε αγαπημένη σας τροφή, στο γιαούρτι, το τυρί, τη βρώμη ή ακόμη και σε κάποιο smoothie. Είναι αρωματική, προσδίδοντας ωραίο άρωμα στο γεύμα σας και βοηθά της σιλουέτα μας, ενώ επίσης αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, ό,τι ακριβώς χρειάζεται ο οργανισμός για μια καλή εκκίνηση της μέρας.

 

 

 

Κόκκινο κρασί

 

Το κόκκινο κρασί περιέχει ένα «δυνατό» για τον οργανισμό αντιοξειδωτικό, την ρεσβερατρόλη. Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα ζώα, έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να προστατέψει από τον θάνατο, τα κύτταρα της καρδιάς και του εγκεφάλου. Για τις γυναίκες, η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα, είναι ένα ποτήρι, ενώ για τους άνδρες δύο ποτήρια.

http://medlabgr.blogspot.com/2014/06/blog-post_9.html

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 11 Ιούνιος 2017 12:09
 
Πόνος στην λεκάνη, στην ούρηση, στην επαφή, δύσοσμες εκκρίσεις, φαγούρα, μπορεί να οφείλονται σε ουρολοίμωξη ή σε κολπίτιδα. ...του Γιώργου Μονεμβασίτη, M.D.*, medlabnews.gr
News - ΥΓΕΙΑ
Κυριακή, 11 Ιούνιος 2017 09:31

Πόνος στην λεκάνη, στην ούρηση, στην επαφή, δύσοσμες εκκρίσεις, φαγούρα, μπορεί να οφείλονται σε ουρολοίμωξη ή σε κολπίτιδα.

...του Γιώργου Μονεμβασίτη, M.D.*, medlabnews.gr
women having a urinary tract infection

 

 
Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που τα κρούσματα κολπικών λοιμώξεων αυξάνονται αρκετά. Οι συχνές επισκέψεις στην θάλασσα, στην πισίνα, αλλά και η ηλιοθεραπεία στην άμμο θεωρούνται από τους βασικούς υπευθύνους για την αύξηση αυτή. Αν μάλιστα έχετε αντιμετωπίσει και παλιότερα πρόβλημα, τότε γνωρίζετε καλά πόσο εξαντλητικές είναι οι λοιμώξεις αυτές. H ζεστή άμμος της θάλασσας περιέχει μικροοργανισμούς (μύκητες, παράσιτα, κόκκους), τα οποία μπορεί να προέρχονται από ούρηση και αφόδευση ζώων (σκύλοι, γάτες, πουλιά), που μπορεί να μεταφερθούν στα εξωτερικά και εσωτερικά όργανα της γυναίκας με άσχημες συνέπειες.

 

 
Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που απασχολούν τις νέες γυναίκες είναι οι κολπίτιδες. Με τον όρο κολπίτιδα εννοούμε τη φλεγμονή του κόλπου. Η κολπίτιδα συνήθως εκδηλώνεται με την ύπαρξη κνησμού και αυξημένων υγρών από τον κόλπο, τα οποία ορισμένες φορές είναι δύσοσμα. 
Η κολπίτιδα, αν και στην πρώτη ματιά φαίνεται κάτι απλό, μπορεί ν΄ αποτελέσει ένα από τα δυσκολότερα στην αντιμετώπιση τους προβλήματα. Αυτό οφείλεται στην ιδιαιτερότητα της φυσιολογίας του κόλπου και στην πολυπλοκότητα των λεπτών ισορροπιών πάνω στις οποίες στηρίζεται η εύρυθμη λειτουργία του.

 

Ο κόλπος υπό κανονικές συνθήκες αποικίζεται από ένα μεγάλο αριθμό μικροοργανισμών, οι οποίοι είναι γνωστοί με τον όρο φυσιολογική χλωρίδα. Πρόκειται δηλαδή για μικροοργανισμούς οι οποίοι πρέπει να υπάρχουν στον κόλπο. Η παρουσία αυτών των μικροοργανισμών είναι επιθυμητή για δύο λόγους:

 

α) Χάρη σε ουσίες που παράγουν διατηρούν το pH του κόλπου σε επιθυμητές τιμές και

 

β) εμποδίζουν την ανάπτυξη κάποιων άλλων μικροοργανισμών, οι οποίοι δεν πρέπει να βρίσκονται στον κόλπο (παθογόνοι μικροοργανισμοί). 

 

 

 

Στην περίπτωση της κολπίτιδας αναπτύσσονται κάποιοι παθογόνοι μικροοργανισμοί σε βάρος της φυσιολογικής χλωρίδας, διαταράσσοντας έτσι την ισορροπία του κόλπου. Το pH διαταράσσεται και αυτό κλινικά εκδηλώνεται με τη μορφή κνησμού και υγρών στο κόλπο.

 

Οι μύκητες είναι ένα από τα πλέον συνηθισμένα γυναικολογικά προβλήματα, με το οποίο όλες οι γυναίκες θα έρθουν κάποια στιγμή αντιμέτωπες. Σύμφωνα με μελέτες μάλιστα, τρεις στις τέσσερις γυναίκες παρουσιάζουν κολπική μυκητίαση τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Γίνονται αντιληπτοί από τη φαγούρα, το τσούξιμο και τον ερεθισμό στην περιοχή του κόλπου και συνήθως, οφείλονται στη μακροχρόνια λήψη αντιβιοτικών, στη μείωση της άμυνας του οργανισμού και σε ορμονικές διαταραχές, επίσης εμφανίζεται συχνά σε γυναίκες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Ωστόσο, το καλοκαίρι, πίσω από τους μύκητες κρύβονται τα στενά και συνθετικά ρούχα και εσώρουχα, τα βρεγμένα μαγιό που στεγνώνουν πάνω μας, καθώς και τα σερβιετάκια σε καθημερινή βάση.

 

 

 

Η ουρολοίμωξη επίσης ταλαιπωρεί πολύ τις γυναίκες μετά το καλοκαίρι. Αυτό οφείλεται στη χρήση ακάθαρτων τουαλετών και στο ότι οι γυναίκες αποφεύγουν να ουρήσουν το βράδυ, ιδιαίτερα μετά από κατανάλωση αλκοόλ, το οποίο δρα ως διουρητικό.

 

Τα οξυτενή κονδυλώματα, παρότι είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, εμφανίζουν έξαρση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, γιατί πολλοί αλλάζουν ερωτικούς συντρόφους. Ακόμα και εάν η χρήση του προφυλακτικού δεν προστατεύει 100%, είναι απαραίτητη η χρήση του σε περίπτωση μη μόνιμης σχέσης. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε την λοίμωξη με τον ιό HPV και τις μετέπειτα θεραπείες με  laser , διαθερμία κλπ.

 

Το ίδιο ισχύει φυσικά με πιο σπάνιες λοιμώξεις όπως η Σύφιλη, η Βλεννόρροια, η Γονόρροια, τα χλαμύδια, ο Έρπης, ο ιός HIV και η Ηπατίτιδα Β & C. Κάποια απ’ αυτά, όπως ο έρπης, ενδεχομένως να μην εμφανιστούν άμεσα αλλά οποιαδήποτε άλλη στιγμή στο σώμα μας. Ωστόσο νοσήματα όπως η γονόρροια και τα χλαμύδια μπορεί να επηρεάσουν ακόμα και τη γονιμότητα της γυναίκας.

 

Οι πιο συχνές γυναικολογικές λοιμώξεις μπορεί να οφείλονται:

 

 

 

 • μυκητίαση
 • Gardnerella
 • E. coli
 • μυκόπλασμα / ουρεόπλασμα
 • χλαμύδια
 • γονόκοκκος
 • εντερόκοκκος
 • έρπητας γεννητικών οργάνων
 • σύφιλη

 Τα κλινικά συμπτώματα όπως:

 

 

 

 • πόνο στην πύελο (λεκάνη)
 • πόνο κατά την ούρηση
 • πόνο στη σεξουαλική επαφή
 • κολπική αιμορραγία
 • έντονες / δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις
 • κνησμό αυτόματο ή κατά την επαφή
 • ερυθρότητα του αιδοίου 
 • πυρετό

 

Σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμα και αν δεν έχει γίνει αντιληπτό κάποιο σύμπτωμα, είναι απαραίτητες η διενέργεια τεστ ΠΑΠ και η καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού μετά τις διακοπές. Με την κλινική εξέταση και τη λήψη καλλιεργειών των κολπικών και τραχηλικών εκκρίσεων αναγνωρίζεται ο παθογόνος παράγοντας και χορηγείται η κατάλληλη αντιβιωτική ή αντιμυκητιασική αγωγή.

 

 

 

 

Η γυναίκα που θα εκδηλώσει αυτά τα συμπτώματα πρέπει να απευθυνθεί στο γυναικολόγο της. Αυτός θα εκτιμήσει τη βαρύτητα της κατάστασης και θα μεθοδεύσει την αντιμετώπιση της, με τη χορήγηση των κατάλληλων φαρμάκων, είτε τοπικά στον κόλπο είτε συστηματικά από το στόμα. 
Θα πρέπει να επισημανθεί η λανθασμένη τακτική πολλών γυναικών που αντιμετωπίζουν μόνες τους το πρόβλημα, με βάση την αγωγή που είχαν πάρει κάποιες φίλες τους για ανάλογα συμπτώματα. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η κάθε μόλυνση είναι διαφορετική και ο οργανισμός της κάθε γυναίκας διαφέρει. Στην καθημερινή μας πρακτική συναντούμε επίσης και ένα αρκετά μεγάλο αριθμό γυναικών οι οποίες λαμβάνουν αγωγή προληπτικά, χωρίς δηλαδή να έχουν κάποιο σύμπτωμα. Πρόκειται για γυναίκες οι οποίες πιστεύουν ότι για να αποφύγουν την εμφάνιση κάποιας κολπίτιδας χρειάζεται να πάρουν προληπτικά κάποια φαρμακευτική αγωγή, είτε σε μηνιαία βάση, είτε πριν από κάποια συγκεκριμένη περίοδο (π.χ στις διακοπές τους). 
Αυτή η αναίτια χρήση φαρμακευτικών ουσιών, όχι μόνο είναι άχρηστη, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και επιζήμια, δημιουργώντας ποικιλία διαταραχών στην εύθραυστη ισορροπία του κόλπου. 


 

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι οι γυναικολογικές λοιμώξεις πρέπει να αντιμετωπισθούν σοβαρά και μεθοδικά Σε κάθε περίπτωση πάντως, η σωστή πρόληψη, ο σωστός εργαστηριακός έλεγχος και η έγκαιρη επίσκεψη στον γυναικολόγο μόλις εντοπίσετε τα πρώτα συμπτώματα βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.


* Ο Γιώργος Μονεμβασίτης είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος.
Επ. Καθηγητής Παν/μίου Cornell, H.Π.Α., 
Εξειδικευτής στην Ουρογυναικολογία και Χειρουργική Χαλάρωσης Πυέλου.

http://medlabgr.blogspot.com/2013/08/blog-post_26.html

 
Ζάλη, πονοκέφαλος, ναυτία, αστάθεια, σπασμοί μπορεί να οφείλονται σε όγκο - καρκίνο στον εγκέφαλο. Παράγοντες κινδύνου. ...του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D.
News - ΥΓΕΙΑ
Πέμπτη, 08 Ιούνιος 2017 10:53

Ζάλη, πονοκέφαλος, ναυτία, αστάθεια, σπασμοί μπορεί να οφείλονται σε όγκο - καρκίνο στον εγκέφαλο. Παράγοντες κινδύνου.

...του Κωνσταντίνου Λούβρου,  M.D., medlabnews.gr
 
Brain-cancer-research-genetic-flaws-risk-health-784425

 

 

Ο καρκίνος του εγκεφάλου εμφανίζεται όταν μέσα στον εγκέφαλο αναπτύσσονται ανώμαλα κύτταρα ανεξέλεγκτα. Ο εγκέφαλος αποτελεί τμήμα του κεντρικού νευρικού συστήματος στο σώμα μας.

 

Ουσιαστικά πρόκειται για μάζες που αναπτύσσονται εντός της κρανιακής κοιλότητας και δρουν χωροκατακτητικά, πιέζοντας και παρεκτοπίζοντας τον παρακείμενο εγκέφαλο. Οι μάζες αυτές δημιουργούνται από τον ανεξέλεγκτο και ανώμαλο πολλαπλασιασμό εκείνων των κυττάρων από τα οποία προέρχονται και δρουν πιεστικά σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, ανάλογα με την εντόπισή τους. Οι όγκοι του εγκεφάλου διακρίνονται με βάση τη συμπεριφορά τους σε καλοήθεις και κακοήθεις και ανάλογα με την προέλευσή τους σε πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς ή μεταστατικούς. 

 

Οι πρωτογενείς εγκεφαλικοί όγκοι στα παιδιά εντοπίζονται συνήθως στο οπίσθιο κρανιακό βόθριο και στους ενήλικες συνήθως εντοπίζονται στα εμπρόσθια εγκεφαλικά ημισφαίρια, παρόλο που μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε μέρος του εγκεφάλου. 

 

 

 

 

Οι όγκοι στον εγκέφαλο μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις. Παίρνουν το όνομά τους από τα κύτταρα στα οποία πρωτοεμφανίζεται ο καρκίνος. Παράδειγμα καλοήθους όγκου στον εγκέφαλο είναι το μηνιγγίωμα.

 

Οι πιο συνηθισμένοι κακοήθεις όγκοι στον εγκέφαλο λέγονται γλοιώματα. Στους όγκους αυτούς περιλαμβάνονται το αστροκύτωμα, το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα (GBM) και το ολιγοδενδρογλοίωμα.

 

 

 

Τα αίτια των περισσότερων όγκων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού είναι άγνωστα, αλλά κάποιοι παράγοντες κινδύνου για κακοήθεις όγκους του εγκεφάλου είναι γνωστοί:

 

Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία στο κεφάλι ως θεραπεία για άλλον τύπο καρκίνου είναι πιθανόν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης όγκων. Αυτό συμβαίνει συχνά σε άτομα που έχουν υποστεί ακτινοθεραπεία για παιδική λευχαιμία.

 

Είναι επίσης δυνατόν να έχουν κάποια γενετική προδιάθεση στην ανάπτυξη ενός όγκου.

 

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να συνδέουν τη χρήση του κινητού τηλεφώνου με τους εγκεφαλικούς όγκους.

 

 

 

 

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του εγκεφάλου; 

 

Παράγοντας κινδύνου είναι κάθε παράγοντας που συσχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κάποιας συγκεκριμένης πάθησης, π.χ. καρκίνου του εγκεφάλου. Υπάρχουν διάφοροι τύποι παραγόντων κινδύνου, ορισμένοι εκ των οποίων μπορούν να τροποποιηθούν ενώ άλλοι όχι.

 

 

 

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η ύπαρξη ενός ή περισσότερων παραγόντων κινδύνου δεν σημαίνει ότι κάποιος θα προσβληθεί από καρκίνο του εγκεφάλου. Πολλοί άνθρωποι έχουν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου αλλά δεν θα προσβληθούν ποτέ από καρκίνο του εγκεφάλου, ενώ άλλοι που ήδη πάσχουν από καρκίνο του εγκεφάλου μπορεί να μην έχουν γνωστούς παράγοντες κινδύνου. Ακόμη και αν κάποιος που πάσχει από καρκίνο του εγκεφάλου έχει έναν παράγοντα κινδύνου, συνήθως είναι δύσκολο να μάθουμε κατά πόσο ο παράγοντας αυτός συντέλεσε στην εμφάνιση της ασθένειας. Αν και οι αιτίες του καρκίνου του εγκεφάλου δεν είναι πλήρως κατανοητές, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που είναι συσχετισμένοι με τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Στους παράγοντες αυτούς περιλαμβάνονται οι εξής: 

 

• προχωρημένη ηλικία

 

• οι γενετικοί παράγοντες-οικογενειακό ιστορικό, άτομα με συγγενείς πρώτου βαθμού που πάσχουν από όγκο του εγκεφάλου παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου.

 

• περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η έκθεση σε ακτινοβολία, ή χημικά, κυρίως στον εργασιακό χώρο, ή  εφαρμογή ακτινοβολίας, ως θεραπευτικό μέσο

 

 

 

 

 

Οι εγκεφαλικοί όγκοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, σε πρωτογενείς και σε δευτερογενείς. 

 

Οι πρωτογενείς όγκοι εμφανίζονται από μόνοι τους, χωρίς να έχει γίνει μετάσταση από κάποιο άλλο μέρος του σώματος, ενώ οι δευτερογενείς όγκοι είναι μεταστάσεις καρκίνων από διαφορετικά όργανα του σώματος. 

 

Πρωτογενείς όγκοι: αναπτύσσονται από τον ανώμαλο πολλαπλασιασμό εγκεφαλικών κυττάρων. 

 

Όγκοι μπορούν να δημιουργηθούν από τα διάφορα είδη των εγκεφαλικών κυττάρων. Στα παιδιά οι περισσότεροι όγκοι είναι πρωτογενείς. 

 

 

 

Δευτερογενείς όγκοι: αναπτύσσονται από μεταστάσεις καρκίνου που προϋπάρχει σε άλλο σημείο του σώματος. Οι δευτερογενείς αυτοί όγκοι είναι συχνότεροι από ότι οι πρωτογενείς όγκοι του εγκεφάλου. Στους ενήλικες οι περισσότεροι όγκοι είναι μεταστάσεις καρκίνων που εκδηλώθηκαν αλλού στο σώμα. 

 

 

 

Οι εγκεφαλικοί όγκοι ΔΕΝ είναι μεταδοτικοί.

 

Οι ασθενείς με όγκο του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού έχουν διαφορετικά συμπτώματα, ανάλογα με το σημείο που βρίσκεται ο όγκος. Μερικές φορές, όταν ένας όγκος αναπτύσσεται αργά, τα συμπτώματα εξελίσσονται σταδιακά και είναι ελάχιστα αισθητά. Είναι δυνατόν τα συμπτώματα να είναι παρόμοια με τα συμπτώματα άλλων ασθενειών.

 

Τα σημεία και συμπτώματα που μπορούν να προκαλούν οι πρωτογενείς ή δευτερογενείς εγκεφαλικοί όγκοι έχουν σχέση με πολλές βασικές λειτουργίες όπως η όραση, η ακοή, η ομιλία, η μνήμη, η κίνηση, η ισορροπία, η συμπεριφορά και η ψυχική κατάσταση. Τα κυριότερα είναι: Έντονος πονοκέφαλος: Ο πονοκέφαλος αυτός είναι ισχυρότερος από ότι συνήθως, επιδεινώνεται προοδευτικά, εκδηλώνεται το πρωί, εντοπίζεται πάντοτε στην ίδια περιοχή και μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, εμετό και απώλεια όρασης. 

 

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του εγκεφάλου; 

 

Τα συμπτώματα του καρκίνου του εγκεφάλου εξαρτώνται από το σημείο του εγκεφάλου στο οποίο βρίσκεται ο όγκος, από το μέγεθός του και από το πόσο γρήγορα αναπτύσσεται. Στα συνήθη συμπτώματα του καρκίνου του εγκεφάλου περιλαμβάνονται τα εξής: 

 

• σοβαροί πονοκέφαλοι που μπορεί να συνοδεύονται από ναυτία και έμετο ή μπορεί και όχι

 

• αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος (ημιπάρεση)

 

• επιληπτικές κρίσεις/σπασμοί

 

• αλλαγές στον τρόπο σκέψης ή στην προσωπικότητα

 

• διαταραχές στην όραση ή στην ομιλία

 

• δυσκολία στον έλεγχο των κινήσεων (αταξία)

 

• ζάλη. 

 

Τα συμπτώματα αυτά ενδέχεται να οφείλονται σε αρκετές παθήσεις και όχι μόνο στον καρκίνο του εγκεφάλου. Αν προκύψουν κάποια από τα εν λόγω συμπτώματα, έχει σημασία να αποταθείτε σε γιατρό.

 

 

 

 

Περισσότεροι από το 50% των ασθενών με εγκεφαλικό όγκο, παρουσιάζουν πονοκέφαλους. Χειροτερεύουν με το βήχα και με την αλλαγή της θέσης του ασθενούς. Με την αύξηση του όγκου γίνονται συχνότεροι, διαρκούν περισσότερο και γίνονται ισχυρότεροι. 

 

Προβλήματα όρασης: Διπλωπία (ο ασθενής βλέπει διπλά), απώλεια της περιφερικής ή άλλου μέρους της όρασης. Δυσκολίες ομιλίας και ακοής. 

 

Δυσκολίες ισορροπίας: Ο ασθενής δυσκολεύεται να κρατήσει την ισορροπία του και παρουσιάζει προβλήματα στο συντονισμό των κινήσεων του. 

 

Εμετοί: Ο ασθενής παρουσιάζει το πρωί όταν ξυπνά αναγούλες, εμετούς που δεν εξηγούνται από άλλους λόγους. Κάποτε οι εμετοί αυτοί μπορεί να είναι έντονοι. Απώλεια αίσθησης και κίνησης: Ο ασθενής χάνει προοδευτικά τη δυνατότητα να κινεί ή να αισθάνεται ένα μέλος του σώματός του, χέρι ή πόδι. 

 

Μπορεί επίσης να έχει μουδιάσματα ή μυρμηγκιάσματα σε ένα μέλος του. Σύγχυση, δυσκολίες συγκέντρωσης. Αλλαγές στη συμπεριφορά. 

 

Σπασμοί: Οι αλλαγές στην ηλεκτρική δραστηριότητα των νευρώνων του εγκεφάλου που δημιουργεί ό όγκος, είναι αιτία σπασμών, απώλειας της συνείδησης, απώλειας ούρων ή και κοπράνων. Σπασμοί που εμφανίζονται ξαφνικά σε ένα ενήλικα χωρίς προηγούμενο ιστορικό σπασμών ή ατυχήματος με εμπλοκή του εγκεφάλου ή άλλης ασθένειας που προκαλεί σπασμούς, πρέπει να δημιουργεί την υποψία για εγκεφαλικό όγκο. Κάποτε οι σπασμοί μπορεί να είναι το μόνο σημείο ενός εγκεφαλικού όγκου που αυξάνεται με αργό ρυθμό. 

 

 

 

Παρόλο που δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σύμπτωμα στους εγκεφαλικούς όγκους, η αργή ανάπτυξη νευρολογικών συμπτωμάτων και σημάδια αυξημένης ενδοκρανιακής πίεσης, όσο και η επιληψία σε κάποιον ασθενή με αρνητικό ιατρικό ιστορικό επιληψίας θα πρέπει να δημιουργήσουν την υποψία για εγκεφαλικό όγκο. 

 

 

 

 

Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του εγκεφάλου; 

 

Μπορεί να πραγματοποιηθεί μια σειρά εξετάσεων για τη διερεύνηση συμπτωμάτων του καρκίνου του εγκεφάλου και την επιβεβαίωση μιας διάγνωσης. Ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες εξετάσεις περιλαμβάνουν τα εξής: 

 

• φυσική (κλινική) εξέταση

 

• απεικονιστικές εξετάσεις όπως υπολογιστική τομογραφία (computed tomography (CT)) ή μαγνητική τομογραφία (magnetic resonance imaging (MRI))

 

• λήψη δείγματος ιστού (βιοψία) από τον εγκέφαλο για εξέταση στο μικροσκόπιο.

 

 

 

 

 

 

Επιλογές θεραπευτικής αγωγής 

 

Η θεραπευτική αγωγή και η περίθαλψη των καρκινοπαθών συνήθως παρέχονται από ομάδα επαγγελματιών στον τομέα της υγείας που ονομάζεται διεπιστημονική ομάδα. 

 

Οι κακοήθεις εγκεφαλικοί όγκοι αποτελούν ένα πολύπλοκο και δύσκολο θεραπευτικό πρόβλημα. Παρά την αξιόλογη βελτίωση της αντιμετώπισης και των ποσοστών ίασης για πολλούς άλλους καρκίνους που έχουν επιτευχθεί κατά τα τελευταία 30 χρόνια, για τους καρκίνους του εγκεφάλου δυστυχώς δεν έχει παρατηρηθεί ανάλογη πρόοδος. 

 

 

 

Οι όγκοι του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού αντιμετωπίζονται συνήθως με χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή θεραπεία με στεροειδή. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα ή σε συνδυασμό.

 

Ο στόχος της θεραπείας είναι να εξαλειφθεί ο όγκος, ή να επιβραδυνθεί η ανάπτυξή του, και / ή να γίνουν ηπιότερα τα συμπτώματα με τη συρρίκνωση του όγκου και της τυχόν διόγκωσης γύρω από αυτόν.

 

Υπάρχουν επίσης πολλά είδη νέων και πειραματικών θεραπειών (ή βελτιώσεις των υφιστάμενων) που χρησιμοποιούνται συχνά για την θεραπεία ασθενών με όγκους, όπως είναι η γονιδιακή θεραπεία. Μεγάλη έμφαση τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί στη γονιδιακή θεραπεία των όγκων γενικότερα και κατά επέκταση και των όγκων του εγκεφάλου. Είναι γνωστό ότι γονιδιακές μεταβολές ευθύνονται και παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός όγκου. Στόχος λοιπόν, είναι η καταστολή εκείνων των γονιδίων, δηλαδή των τμημάτων του γενετικού υλικού, που φαίνεται να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ογκογένεση και τα οποία αποκαλούνται ογκογονίδια. Ένα μεγάλο κομμάτι της έρευνας και της επιστήμης ασχολείται με αυτό το εξαιρετικά μεγάλο και δύσβατο κεφάλαιο και όλα υπόσχονται ότι αυτή η θεραπεία ίσως αποτελέσει τη θεραπεία του μέλλοντος στην ογκολογία.

 

Οι δυσκολίες στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των εγκεφαλικών όγκων οφείλονται σε πολλούς παράγοντες. Αρχικά μέσα στον εγκέφαλο αναπτύσσονται πολλών ειδών όγκοι με διαφορετική ιστολογική μορφή. Ο τρόπος και η ταχύτητα ανάπτυξης είναι διαφορετικός για κάθε μορφή. Η μεγάλη ετερομορφία που χαρακτηρίζει τους εγκεφαλικούς όγκους παρατηρείται ακόμη και μέσα σε οντότητες της ίδιας ιστολογικής κατηγορίας. Το γεγονός αυτό αυξάνει την δυσκολία αξιολόγησής τους και σε αρκετές περιπτώσεις τη δυναμική εξέλιξής τους. 

 

 

 

Πρόγνωση-Έκβαση 
Η πρόγνωση και κατά συνέπεια η έκβαση των ασθενών είναι άμεσα συνυφασμένη με το αποτέλεσμα της βιοψίας. Κατά συνέπεια, καλοήθεις όγκοι μετά από ολική χειρουργική εξαίρεση-καθαρισμό, θεωρούνται πλήρως ιάσιμοι. 
Οι πιο συχνοί κακοήθεις όγκοι είναι όπως ήδη έχει προαναφερθεί τα γλοιώματα. Τα γλοιώματα λοιπόν, αδρά διακρίνονται σε χαμηλής και υψηλής κακοήθειας. Τα χαμηλής κακοήθειας, παρουσιάζουν μέσο όρο επιβίωσης περίπου 7-10 χρόνια, ενώ τα υψηλής κακοήθειας μέχρι 2 χρόνια, μετά από πλήρη θεραπεία. 
Όσον αφορά στους μεταστατικούς όγκους η πρόγνωση εξαρτάται από την πρωτοπαθή νόσο και την πιθανή διασπορά της νόσου και σε άλλα όργανα ή συστήματα πλην του εγκεφάλου. Σε ένα γενικό πλάνο, ασθενής με μετάσταση στον εγκέφαλο, η οποία προκαλεί νευρολογική σημειολογία, παρουσιάζει μέση επιβίωση περίπου ένα μήνα, αν δεν αντιμετωπιστεί, ενώ η μέση επιβίωση μετά από χειρουργική αφαίρεση μονήρους εγκεφαλικής μετάστασης ανέρχεται περίπου στα 2 χρόνια.

 

 

 

Βιβλιογραφικές παραπομπές 

 

Australian Cancer Network Adult Brain Tumour Guidelines Working Party. Clinical practice guidelines for the management of adult gliomas: astrocytomas and oligodendrogliomas. Cancer Council Australia, Australian Cancer Network and Clinical Oncological Society of Australia Inc

 

 


Σελίδα 3 από 55
Ο Ιούνιος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού κλείνει με δύο μεγάλες συναυλίες.
Ο Ιούνιος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού κλείνει με δύο μεγάλες συναυλίες.
Ο Ιούνιος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού κλείνει με δύο μεγάλες συναυλίες. Στις 28 Ιουνίου, Οι μουσικές της Κρήτης θα κατακτήσουν ...

Τέλος σε μια λαμπρή καριέρα, Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ο μόνος άνδρας ηθοποιός με τρία Όσκαρ, αποσύρεται από την ηθοποιία.
Τέλος σε μια λαμπρή καριέρα, Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ο μόνος άνδρας ηθοποιός με τρία Όσκαρ, αποσύρεται από την ηθοποιία.
Τέλος σε μια λαμπρή καριέρα, Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ο μόνος άνδρας ηθοποιός με τρία Όσκαρ, αποσύρεται από την ηθοποιία. Ο ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση