ATTICANEWS.GR

Member Area
ΥΓΕΙΑ
Δαμάσκηνα, για την δυσκοιλιότητα, πίεση, διαβήτη, αναιμία, κατά του καρκίνου και της οστεοπόρωσης. ...της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος,
News - ΥΓΕΙΑ
Σάββατο, 09 Σεπτέμβριος 2017 13:40

Δαμάσκηνα, για την δυσκοιλιότητα, πίεση, διαβήτη, αναιμία, κατά του καρκίνου και της οστεοπόρωσης.
...της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr

Plums 91753248
 

 

Η δαμασκηνιά είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο , φυλλοβόλο δέντρο και ανήκει στο γένος Προύνος (Prunus), στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae), και είναι αδελφικό δέντρο με την κορομηλιά. Το δέντρο φτάνει σε ύψος τα 12 μέτρα ,έχει πλούσιο ριζικό σύστημα αλλά επιπόλαιο όπως οι κορομηλιές. Οι ανθοφόροι οφθαλμοί του φέρουν 2-3 άνθη. Ο καρπός της δαμασκηνιάς είναι το δαμάσκηνο. Δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα προσαρμογής σε κλίμα και έδαφος. Ανθεκτική στο ψύχος , ακόμα και για τα άνθη της. Τα δαμάσκηνα έχουν μια ποικιλία χρωμάτων και μεγεθών και μπορείτε να τα απολαύσετε κατά τα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου, ανάλογα με το που ζείτε. Επίσης, μπορείτε να τα βρείτε φρέσκα ή αποξηραμένα και το μόνο σίγουρο είναι, ότι θα εκπλαγείτε από τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία.

 

 

 

 

Αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Α και C, έχουν μέγιστη αντιοξειδωτική ικανότητα και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον έχουν μέγιστη αντιοξειδωτική ικανότητα και αποτελούν ασπίδα του οργανισμού από παθήσεις όπως καρδιοπάθεια αλλά έχουν και την ικανότητα να επιβραδύνουν την γήρανση του σώματος. Μάλιστα τα αποξηραμένα έχουν εξαπλάσια αντιοξειδωτική ικανότητα από τα φρέσκα. Περιέχουν κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και μαγνήσιο.

 

Τα ξηρά δαμάσκηνα αποτελούν χρήσιμη τροφή τόσο στην καθημερινή μας διατροφή μας όσο και κατά την περίοδο δίαιτας καθώς μας γεμίζουν ενέργεια και μας βοηθούν να αποφύγουμε υψηλές θερμίδες.

 

 
 
 
 
 
 
ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ
ΜΟΝΑΔΑ
ΤΙΜΗ
ΜΑΚΡΟΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
  Ενέργεια
Άμεσος υπολογισμός 
Kcal / 100g
38
Έμμεσος υπολογισμός  
Kcal / 100g
31
  Πρωτεΐνη
g /100g
0,3
  Υδατάνθρακες
g /100g
7,5
  Λίπος, ολικό
g /100g
-
Κορεσμένα 
% σύσταση λίπους
-
Μονοακόρεστα cis  
% σύσταση λίπους
-
 Πολυακόρεστα cis  
% σύσταση λίπους
-
Trans  
% σύσταση λίπους
-
ω-3  
% σύσταση λίπους
-
ω-6  
% σύσταση λίπους
-
ω-3 / ω-6 
-
-
Μονοακόρεστα / κορεσμένα 
-
-
Πολυακόρεστα / κορεσμένα 
-
-
  Νερό
g / 100g
90,1
  Διαιτητικές ίνες
g / 100g
0,98
Διαλυτές 
g / 100g
0,35
Αδιάλυτες
g / 100g
0,49
  Τέφρα
g / 100g
0,03
  Χοληστερόλη
mg / 100g
-
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
  α- τοκοφερόλη
mg / 100g
0,2
ΜΕΤΑΛΛΑ & ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ
  Ασβέστιο, Ca
mg / 100g
4
  Κάλλιο, Κ
mg / 100g
95
  Μαγνήσιο, Mg
mg / 100g
7
  Νάτριο, Na
mg / 100g
1
  Σελήνιο, Se
μg / 100g
ΔΑ
  Σίδηρος, Fe
mg / 100g
0,3
  Φώσφορος, P
mg / 100g
40
  Χρώμιο, Cr
μg / 100g
18
ΜΗ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
  Πολυφαινόλες
  (εκπεφρ. σε κατεχίνη)
mg / 100g
14,62
 

 

 

 

Συγκεκριμένα:

 

 

 

  • Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες 
  • Περιέχουν φυσικά σάκχαρα και όχι επεξεργασμένη ζάχαρη
  • Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
  • Δεν περιέχουν λιπαρά και χοληστερόλη
  • Δεν περιέχουν αλάτι, συντηρητικά, χρωστικές
  • Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά
  • Περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Α (β-καροτένιο), κάλιο και σίδηρο
  • Είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες (20 θερμίδες/τεμάχιο).



 

 

Η αντιφλεγμονώδης δράση των Πολυφενολών στα Δαμάσκηνα αναστέλλουν τους οστεοκλάστες, και βοηθούν στην καλύτερη υγεία της καρδιάς και την ισορροπία της Χοληστερόλης. Οι φυτικές ίνες που επίσης περιέχουν βοηθούν στην υγεία των εντέρων.

 

 

 

Ακριβώς όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα κεράσια και τα μοβ σταφύλια, έτσι και τα δαμάσκηνα είναι μια πλούσια πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών, τις ανθοκυανίνες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα σας από διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Αποτελούν ακόμα, πηγή άλλων ουσιών που μειώνουν τις συγκεντρώσεις χολικών οξέων στα κόπρανα (κυρίως του λιθοχολικού οξέως που ευθύνεται για τον καρκίνο του παχέος εντέρου). Ενσωματώστε τα δαμάσκηνα στη καθημερινή σας διατροφή, για να κερδίσετε μακροζωία.

 

 

 

Αν θέλετε να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς σας, τα δαμάσκηνα είναι τα κατάλληλα φρούτα. Και αυτό γιατί είναι πλούσια σε κάλιο (ένα φρέσκο δαμάσκηνο περιέχει περίπου 113 mg), το οποίο βοηθάει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στην ανακούφιση ή στην πρόληψη της καρδιακής νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Ένα ποτήρι χυμός δαμάσκηνων σάς προσφέρει τόσο κάλιο όσο οι μπανάνες και τα πορτοκάλια, βοηθώντας στην ομαλοποίηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Γι’αυτόν το λόγο η κατανάλωση ξερών δαμάσκηνων συνιστάται συχνά σε όλους όσους υποφέρουν από υπέρταση.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις η ημερήσια κατανάλωση μιας χούφτας ξερών δαμάσκηνων είναι ένας καλός τρόπος να μειώσετε την LDL χοληστερόλη χωρίς φάρμακα.

 

 

 

 

 

Μπορεί τα καρότα να κατέχουν τη πρώτη θέση όσο αφορά την υγεία των ματιών,όμως και τα δαμάσκηνα προσφέρουν πολλά οφέλη στην όραση σας. Αυτά τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για υγιή μάτια και καλή όραση. Περιέχουν επίσης, ζεαξανθίνη που προστατεύει τον αμφιβληστροειδή σας από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες.

 

Και φυσικά ένα από τα πιο γνωστά οφέλη που προσφέρουν τα δαμάσκηνα, είναι η πρόληψη της δυσκοιλιότητας. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Είτε τα καταναλώσετε φρέσκα είτε αποξηραμένα, θα σας βοηθήσουν στη πρόληψη ή στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες. Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, που είναι απαραίτητες για την ενεργοποίηση των υγιών κινήσεων του εντέρου που με τη σειρά τους ανακουφίζουν τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας. Προσθέστε μερικά αποξηραμένα δαμάσκηνα στο γιαούρτι σας ή στη βρώμη ή προτιμήστε τα φρέσκα και βοηθήστε τη λειτουργία του εντέρου σας. Ωστόσο, εάν πάσχετε από χρόνια δυσκοιλιότητα, μην βασίζεστε μόνο στα δαμάσκηνα – δείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν. 

 

O χυμός δαμάσκηνων έρχεται δεύτερος σε περιεκτικότητα διαλυτών ινών (περιέχει περισσότερες ίνες από τα ξερά όσπρια). Σε σχέση με τις εντερικές διαταραχές, τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε νικοτίνη, η οποία είναι γνωστή για τη θεραπεία πολλών εντερικών διαταραχών. Οι βιταμίνες που βρίσκονται στα δαμάσκηνα αναστέλλουν την ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών και προωθούν την ανάπτυξη των φιλικών προς το έντερο βακτηρίων.

 

 

 

Τα δαμάσκηνα αποτελούν, επίσης κορυφαία πηγή των βιταμινών του συστήματος Β για την καταπολέμηση της κόπωσης.

 

 

 

Τα δαμάσκηνα περιέχουν οργανικό θείο που είναι σχετικά σπάνιο στοιχείο στα περισσότερα από τα τρόφιμα που τρώμε σήμερα. Το οργανικό θείο έχει πάρα πολλά οφέλη για την υγεία με πιο αξιοσημείωτο τη μείωση των αλλεργιών αντιδράσεων από τις εποχιακές αλλεργίες. 

 

 

 

Τα δαμάσκηνα έχουν επαρκείς ποσότητες μετάλλων, όπως ο χαλκός, το μαγνήσιο και το σελήνιο που είναι υπεύθυνα για την ενίσχυση των οστών, καθώς αγωνίζονται για να αποκρούσουν τις ασθένειες των οστών, όπως η οστεοπόρωση. Τα ξερά δαμάσκηνα παρέχουν, επίσης, το ιχνοστοιχείο βόριο, για υγιή οστά και πρόληψη της οστεοπόρωσης. Τα δαμάσκηνα μπορεί επομένως να χαρακτηριστούν εύκολα σούπερ τροφές για γερά και υγιή οστά. 

 

 

 

Τα δαμάσκηνα σάς προσφέρουν κατά 1/3 περισσότερο σίδηρο από 1 μερίδα συκωτιού και έχουν καταγραφεί ως κορυφαία πηγή (η τρίτη καλύτερη μετά τα σύκα και τα σταφύλια) σιδήρου, τα αποθέματα του οποίου είναι απαραίτητα για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης.

 

 

 

Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι τα δαμάσκηνα αυξάνουν τη σεξουαλική αντοχή όταν αναμειχθούν με κατσικίσιο γάλα, βυθιστούν μέσα σ’ αυτό για ένα ολόκληρο βράδυ και καταναλωθούν το πρωί μαζί με μέλι και σκόνη κάρδαμου. Αυτό το μείγμα είναι πολύ δημοφιλές τονωτικό εδώ και δεκαετίες, για την αποτελεσματικότητά του στην αύξηση της σεξουαλικής αντοχής, καθώς και στη μείωση της στειρότητας που προκαλείται από έναν αριθμό σεξουαλικών διαταραχών. Ο ρόλος των δαμάσκηνων στην ενίσχυση της σεξουαλικής υγείας μπορεί να αποδοθεί στα φλαβονοειδή και την οιστραδιόλη που περιέχουν. Αυτά τα συστατικά έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν το μέγεθος και το βάρος των όρχεων, καθώς και την κινητικότητα του σπέρματος. 

 

 

 

Τέλος η χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, τα χαμηλά λιπαρά και τα ισοροπημένα σάκχαρα των ξερών δαμάσκηνων τα καθιστούν ιδανικό σνακ για όσους προσέχουν το βάρος τους, καθώς και για τους ευαίσθητους στην ινσουλίνη διαβητικούς. Τα ξερά δαμάσκηνα υποκαθιστούν τέλεια τα λιπαρά στα γλυκά, διότι περιέχουν σημαντική ποσότητα πηκτίνης, η οποία παγιδεύει τον αέρα στα γλυκά με τον ίδιο τρόπο που το λίπος παγιδεύει τη ζάχαρη.

 

Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα φρούτα, τα δαμάσκηνα περιέχουν μια ασυνήθιστα υψηλή ποσότητα του σακχάρου σορβιτόλη, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της υγρασίας των φαγητών που δεν περιέχουν λιπαρά. Τα δαμάσκηνα είναι ακόμα, πλούσια πηγή μηλικού οξέος, που δρα ως ενισχυτικό γεύσης.

 



 

 

ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 

 

Τα νωπά δαμάσκηνα μπορεί να συντηρηθούν 2-4 βδομάδες σε ψυκτικούς χώρους με θερμοκρασία 0oC και σχετική υγρασία 90% αμέσως μετά τη συλλογή.

 

Αγοράσετε ξερά δαμάσκηνα χωρίς υπερθειικό άλας και χωρίς ζάχαρη, ξεραμένα στον ήλιο. Προτιμήστε αυτά που είναι συσκευασμένα σε κουτάκια ή σακουλάκια κλεισμένα αεροστεγώς, ώστε να αποφεύγεται η οξείδωση και η απώλεια της υγρασίας τους. Εάν τα τοποθετήσετε σε αεροστεγή δοχεία, τα ξερά δαμάσκηνα διατηρούνται μέχρι και έξι μήνες περίπου. Για να διπλασιάσετε το χρόνο διατήρησης τους, βάλτε τα στην κατάψυξη. Μπορείτε να τα αποξηράνετε μόνοι σας. Βάλτε τα στο αερόθερμο του φούρνου για 1,5 με 2 ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία 90 oC για να μην καούν, και αφήστε να στεγνώσουν μόνα τους. Καταναλώστε τα καλύτερα ωμά παρά μαγειρεμένα. Το νερό και η θερμότητα καταστρέφουν τις θρεπτικές ουσίες. Τα βρασμένα δαμάσκηνα περιέχουν μόνο το ένα τρίτο των βιταμινών τους, του σιδήρου και των ινών, σε σχέση με τα ωμά

http://medlabgr.blogspot.com/2015/09/plums.html

 
Γυναίκες και άσκηση, Δεδομένα συνδέουν την άσκηση με χαμηλότερο ρίσκο εγκεφαλικού.
News - ΥΓΕΙΑ
Σάββατο, 09 Σεπτέμβριος 2017 08:59

Γυναίκες και άσκηση,

Δεδομένα συνδέουν την άσκηση με χαμηλότερο ρίσκο εγκεφαλικού.
665a4-jogging-running

Οι γυναίκες που συστηματικά κάνουν την ελάχιστη σωματική άσκηση για υγιή καρδιά μπορεί να διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό από τις γυναίκες των οποίων οι συνήθεις γυμναστικής αλλάζουν, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα για πέραν των 61.000 γυναικών στην έρευνα εκπαιδευτικών στην Καλιφόρνια, οι οποίες ανέφεραν τις συνήθειες τους όσον αφορά τη σωματική άσκηση σε δύο χρονικές περιόδους, η πρώτη από το 1995 μέχρι το 1996 και η δεύτερη από το 2005 μέχρι το 2006.

Οι γυναίκες αυτές ήταν εν ενεργεία και συνταξιοδοτημένες εκπαιδευτικοί όταν άρχισε η έρευνα.

http://www.typos.com.cy/cat/9/article/29622

 
Κυστική Ίνωση. Παγκόσμια Ημέρα. Τα νεότερα για την νόσο. ...της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος,
News - ΥΓΕΙΑ
Πέμπτη, 07 Σεπτέμβριος 2017 17:05

Κυστική Ίνωση. Παγκόσμια Ημέρα. Τα νεότερα για την νόσο.
...της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr 

Buist-01


Η Παγκόσμια Ημέρα Κυστικής Ίνωσης (Worldwide Cystic Fibrosis Day) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της «Cystic Fibrosis Worldwide», μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που εδρεύει στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ και στη Σμύρνη της Τουρκίας και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου.
Η Κυστική Ίνωση ή αλλιώς Ινοκυστική νόσος (Κυστική Ινώδης Νόσος) (διαβάστε αναλυτικά εδώ) είναι η πιο συχνή κληρονομική πάθηση της λευκής φυλής που επιφέρει το θάνατο σε νεαρή ηλικία. Η Κυστική Ίνωση δεν είναι μεταδοτική νόσος, αλλά κληρονομική. Ένα ελαττωματικό γονίδιο προκαλεί το σώμα να παράγει μία αφύσικα παχιά, κολλώδη βλέννα, που φράζει τους πνεύμονες και οδηγεί σε επικίνδυνες μολύνσεις των πνευμόνων. Αυτές οι παχιές εκκρίσεις επηρεάζουν και πολλά άλλα όργανα του οργανισμού, όπως το πάγκρεας και το ήπαρ.

Χαρακτηριστικά συμπτώματα της ασθένειας είναι:

  • Ο επίμονος και αναιτιολόγητος βήχας.
  • Οι συχνές αναπνευστικές λοιμώξεις.
  • Η αδυναμία πρόσληψης βάρους.
  • Οι επανειλημμένες διάρροιες.
  • Ο ιδιαίτερα αλμυρός ιδρώτας.


Εκτιμάται ότι περίπου 1 στα 2000-2500 παιδιά γεννιούνται με κυστική ίνωση και συνολικά 50-60 παιδιά το χρόνο στην Ελλάδα (1 παιδί ανά εβδομάδα περίπου). Το 4-5% του γενικού πληθυσμού, δηλαδή 1 στα 20 έως 25 άτομα θεωρείται ότι είναι φορέας του παθολογικού γονιδίου. Περισσότεροι από 500.000 υγιείς φορείς ζουν στην Ελλάδα, χωρίς να γνωρίζουν ότι φέρουν το παθολογικό γονίδιο που ευθύνεται για τη νόσο. Στην χώρα μας εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 800 ασθενείς ενώ η συχνότερη γονιδιακή μετάλλαξη που παρατηρείται στον ελλαδικό χώρο είναι η χαρακτηριζόμενη ως f508del, η οποία θεωρείται από τις βαρύτερες σε συμπτωματολογία μεταλλάξεις. Συγκριτικά αναφέρεται ότι, παρόλο που, στην Ελλάδα και σε άλλες μεσογειακές χώρες, η Μεσογειακή Αναιμία εμφανίζει ποσοστό φορέων περίπου διπλάσιο (8-10%), λόγω της ενημέρωσης και του εκτεταμένου προγράμματος προγεννητικού ελέγχου που έχει εφαρμοσθεί τα τελευταία 20 χρόνια, οι γεννήσεις ασθενών παιδιών δεν ξεπερνούν τις 5 κάθε χρόνο. Επομένως, από την άποψη της γέννησης νέων πασχόντων, η Κυστική Ίνωση είναι μακράν η πιο διαδεδομένη κληρονομική νόσος στην Ελλάδα. Κατά εντελώς παράδοξο τρόπο, είναι μια πάθηση μάλλον άγνωστη στην κοινή γνώμη, ενώ, ακόμη και μεταξύ των ιατρών, η εικόνα για τη νόσο είναι ασαφής ή παρωχημένη.


Αισθητήρας ιδρώτα φοριέται στο χέρι και βοηθά στη διάγνωση της κυστικής ίνωσης και του διαβήτη

Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν έναν υψηλής τεχνολογίας αισθητήρα ιδρώτα, που φοριέται στον καρπό του χεριού και μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση της κυστικής ίνωσης, του διαβήτη και άλλων ασθενειών. Ο αισθητήρας-περικάρπιο προσκολλάται στο δέρμα, συλλέγει τον ιδρώτα, αναλύει την μοριακή σύνθεσή του και μεταδίδει ηλεκτρονικά τα ευρήματά του στους γιατρούς για παραπέρα διάγνωση. Το άτομο που φορά τον αισθητήρα, δεν χρειάζεται να παραμένει ακίνητο. Ο αισθητήρας μπορεί να ανιχνεύσει στον ιδρώτα την παρουσία υψηλών επιπέδων ιόντων χλωριδίου, βασικού δείκτη της κυστικής ίνωσης.

Τελευταίες θεραπευτικές εξελίξεις
Τεράστια ποσά δαπανώνται κάθε χρόνο για τη χρηματοδότηση των ερευνών για την εξεύρεση νέων θεραπειών για την ΚΙ. Και αν ακόμη αποδεικνυόταν αδύνατη η ριζική θεραπεία της Κυστική Ίνωσης, είναι βάσιμη ηελπίδα, με την πρόοδο της ιατρικής, ότι θα μετατραπεί βαθμιαία η πάθηση από μια θανατηφόρο - ή έστω περιοριστική της ζωής - ασθένεια σε μια απλή ενόχληση για τους πάσχοντες.

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν με έγκριση από το FDA νέα φάρμακα.
Αυτά χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της κυστικής ίνωσης σε ασθενείς άνω των 6 ετών, που έχουν ελαττωματικό γονίδιο G551D. Το φάρμακο "ORKAMBI" το οποίο αποτελεί συνδυασμό της δραστικής ουσίας ivacaftor (Kalydeco) και της ουσίας lumacaftor χτυπάει στην "ρίζα" της την Κυστική Ίνωση και έχει άμεσο θεραπευτικό αποτέλεσμα γιατί συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του καναλιού ιόντων χλωρίου, αυξάνοντας αφενός την ποσότητα της λειτουργικής πρωτεΐνης που φθάνει στην επιφάνεια του κυττάρου και αφετέρου την λειτουργικότητα της πρωτεΐνης όταν αυτή φθάνει στην επιφάνεια του κυττάρου. 

Επίσης η εταιρεία Vertex ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα από μια μελέτη φάσης 2, όπου τα στοιχεία έδειξαν μέσες, απόλυτες βελτιώσεις του ppFEV1 κατά 9,7 και 12,0 τοις εκατό για τα νέα σχήματα VX-152 και VX-440 αντίστοιχα, σε τριπλό συνδυασμό με τα tezacaftor και ivacaftor, σε ασθενείς με μεταλλάξεις F508del/Min. 

Πρόκειται για τα πρώτα στοιχεία που υποδεικνύουν το ενδεχόμενο θεραπείας της υποκείμενης αιτίας της Κυστικής Ίνωσης σε άτομα με μεταλλάξεις F508del/Min, μια βαριά και δύσκολη ως προς την αντιμετώπιση μορφή της πάθησης.
http://medlabgr.blogspot.com/2017/09/Cystic-Fibrosis.html

 
Κορυφαίοι Καθηγητές του Χάρβαρντ (Harvard) στην Ελλάδα για το Συνέδριο Μεσογειακής Διατροφής
News - ΥΓΕΙΑ
Τρίτη, 05 Σεπτέμβριος 2017 17:59

Κορυφαίοι Καθηγητές του Χάρβαρντ (Harvard) στην Ελλάδα για το Συνέδριο Μεσογειακής Διατροφής:

Ευκαιρία για την Παγκόσμια Προβολή Ελληνικών Προϊόντων και Τουρισμού

resized Image Eventbrite 2 1

Στην Χαλκιδική θα συγκεντρωθούν κορυφαίοι διεθνείς επιστήμονες και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σε συνεργασία με την βραβευμένη τηλεοπτική σειρά The Cooking Odyssey για να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής.

Το πενταήμερο συνέδριο/διαδραστικό event Mediterranean Diet and Health που θα πραγματοποιηθει στις 16 με 20 Οκτωβρίου στη Χαλκιδική στο Sani Resort, έχει ως στόχο την προβολή της Μεσογειακής διατροφής και την εισαγωγή των συμμετεχόντων σε αυτό τον υγιεινό τρόπο διατροφής στη θεωρία αλλά και στη πράξη.

Έλληνες και ξένοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν από τους πλέον ειδικούς τα οφέλη και τις τελευταίες εξελίξεις για την γνωστή Μεσογειακή διατροφή αλλά και να επισκεφτούν ελαιοτριβεία, οινοποιία, και τυροκομικές μονάδες και να γευτούν ελληνικά προϊόντα.

Το συνέδριο με συντονιστή τον Έλληνα Στέφανο Κάλη, Αναπληρωτή Καθηγητή στη Ιατρική Σχολή και Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης ημερίδας Μεσογειακής Διατροφής και Υγείας στο Χώρο Εργασίας που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το 2014.

«Η παραδοσιακή Ελληνική διατροφή είναι κάτι που έχουμε μάθει από τους παππούδες μας και πλέον τόσο τα καλύτερα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο όσο και τα ιατρικά περιοδικά είναι θερμοί υποστηρικτές της» αναφέρει ο Κάλης.

Το συνέδριο φιλοδοξεί να αναδείξει όχι μόνο την Μεσογειακή διατροφή αλλά και την Ελληνική διατροφή. «Tο συνέδριο είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τα Ελληνικά προϊόντα, τον τουρισμό και την εικόνα της χώρας μας προς το εξωτερικό», τονίζει ο Κάλης.

Σήμερα η Μεσογειακή διατροφή, στην οποία περιλαμβάνεται η παραδοσιακή ελληνική  διατροφή είναι από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες που έχουν υπάρξει.

Η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή είναι το πιο καλά τεκμηριωμένο πρότυπο διατροφής στον κόσμο για την προώθηση υγείας και μακροζωίας αναφέρει ο Walter Willett, Καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής στη Ιατρική Σχολή και Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Χάρβαρντ.

«Το να βιώσει κανείς την Μεσογειακή διατροφή που είναι όχι μόνο νόστιμη αλλά και υγιεινή στη γενέτειρα της την Ελλάδα, αποτελεί μία αξέχαστη εμπειρια», δηλώνει ο Willett.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι διακεκριμένοι ομιλητές:

Walter Willett, Καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, καθηγητης ιατρικής στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ

Frank Sacks, Καθηγητής Διατροφής και Καρδιαγγειακής Πρόληψης στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ

Αντωνία Τριχοπούλου, Καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας

Στέφανος Κάλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής στη Ιατρική Σχολή και Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ

Ramon Estruch, Καθηγητής στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και συντονιστής της έρευνας PREDIMED

Προκόπιος Μαγιάτης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

resized medhealth-logo-new 1

Οι ομιλίες δεν θα εστιάσουν μόνο στις ευεργετικές ιδιότητες και τις τελευταίες εξελίξεις της Μεσογειακής διατροφής, αλλά και στην εφαρμογή της διατροφής αυτής σε εργασιακούς χώρους, πανεπιστήμια και ξενοδοχεία.

Τα επιστημονικά στοιχεία αδιαμφισβήτητα υποστηρίζουν τη Μεσογειακή διατροφή, και η προβολή της από διακεκριμένους επιστήμονες στη χώρα μας μέσα από αυτό το συνέδριο, μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για να υπάρξει μια οργανωμένη προαγωγή της ελληνικής διατροφής και των προϊόντων της ως εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης.

Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές: www.mediterraneanhealth.org

 
Τριχόπτωση εποχιακή. Ο φυσιολογικός κύκλος των μαλλιών και χρήσιμες οδηγίες για την περιποίηση τους. ...της Θάλεια Γούτου, κοσμετολόγος
News - ΥΓΕΙΑ
Τρίτη, 05 Σεπτέμβριος 2017 13:04

Τριχόπτωση εποχιακή. Ο φυσιολογικός κύκλος των μαλλιών και χρήσιμες οδηγίες για την περιποίηση τους.
...της Θάλεια Γούτου, κοσμετολόγοςmedlabnews.gr

hair-loss

 

 

 

Την άνοιξη και μετά το καλοκαίρι πολλοί από εμάς παρατηρούμε αυξημένη τριχόπτωση και αυτό είναι φυσικό να μας προκαλεί ανησυχία ή ακόμα και άγχος.

 

Και αυτό γιατί η απώλεια των μαλλιών, εφόσον τα μαλλιά αποτελούν σύμβολο γοητείας τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την ψυχολογία μας.

 

 

 

Οφείλουμε ωστόσο να επισημάνουμε ότι πρόκειται κατά κύριο λόγο για την εποχιακή τριχόπτωση, η οποία εμφανίζεται συνήθως φθινόπωρο και άνοιξη, είναι παροδικό και αναστρέψιμο φαινόμενο και δεν θα πρέπει επομένως να μας ανησυχεί.  

 

 

 

Τι συμβαίνει όμως αν παρατηρούμε αρκετά έντονη τριχόπτωση που επιμένει για σημαντικό χρονικό διάστημα;

 

Τότε θα πρέπει να διερευνήσουμε περαιτέρω τα αίτια της τριχόπτωσης γιατί πλέον δεν θεωρείται εποχιακή τριχόπτωση αλλά πιθανότητα οφείλεται σε άλλους παράγοντες.

 

Το πιο συχνό είδος τριχόπτωσης είναι η Ανδρογενετική Αλωπεκία, η οποία είναι η συνήθης τριχόπτωση που εμφανίζουν οι άνδρες και οφείλεται στην κληρονομικότητα.

 

Για τις γυναίκες, η τριχόπτωση συνήθως οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές, σε διατροφικές ανεπάρκειες, σε έντονο stress ή κούραση, στην εμμηνόπαυση, σε χρήση διαφόρων φαρμακευτικών αγωγών, σε διάφορες παθήσεις κα.

 

 

 

 

 

 

Ο φυσιολογικός κύκλος των μαλλιών

Έχουμε περίπου 100.000 έως 150.000 τρίχες.
Ο αριθμός αυτός είναι γενετικά προγραμματισμένος. Ο κύκλος ζωής της τρίχας έχει 3 φάσεις :
Αναγενή φάση, που διαρκεί 4-6 χρόνια στις γυναίκες.
Καταγενή φάση, που διαρκεί 3 εβδομάδες περίπου και υπάρχει υποστροφή της ανάπτυξης.
Τελογενής φάση, φάση απόπτωσης 2 έως 4 μήνες. 25 έως 60 τρίχες αποπίπτουν φυσιολογικά καθημερινά αλλά και 25 έως 60 νέοι κύκλοι ζωής της τρίχας ξεκινούν μ’αποτέλεσμα να υπάρχει ένας σταθερός αριθμός τριχών.




Οδηγίες για την περιποίηση των μαλλιών.

  • Μπορείτε να λούζεστε όσο συχνά θέλετε, αρκεί να χρησιμοποιείτε τα σωστά σαμπουάν για τον τύπο των μαλλιών σας.
  • Καταπολεμείστε την σμηγματόρροια και την πιτυρίαση (ξηρά ή λιπαρή) που συμβάλλουν στην τριχόπτωση, με συχνά λουσίματα.
  • Κατά το στέγνωμα των μαλλιών μη χρησιμοποιείτε καυτό αέρα, κρατήστε περίπου 20 εκατοστά μακριά από τριχωτό κεφαλής το πιστολάκι και μη τραβάτε πολύ δυνατά τα μαλλιά με την βούρτσα αν κάνετε brushing.
  • Αποφύγετε κτενίσματα που τραυματίζουν με τα τραβήγματα το τριχωτό κεφαλής.
  • Προστατέψτε το τριχωτό κεφαλής από τον ήλιο μ’ένα καπέλο.
  • Ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει τα αίτια της τριχόπτωσης και να υποδείξει την κατάλληλη αγωγή, τόσο τοπική όσο και συμπληρωματική με βιταμίνες, αμινοξέα και ιχνοστοιχεία.
  • Η τρίχα αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνη, γι' αυτό εντάξτε στο διαιτολόγιό σας πηγές πρωτεϊνών, όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια.
  • Δεν υπάρχουν θαυματουργές θεραπείες για το τριχωτό της κεφαλής.

https://medlabgr.blogspot.com/2013/04/blog-post_10.html

 


Σελίδα 3 από 72

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χαμογελαστή πρεμιέρα για την Ταινία Emoji - 21 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους
Χαμογελαστή πρεμιέρα για την Ταινία Emoji - 21 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους
ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ EMOJI Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα Αθήναιον, ...

Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού.
Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού.
Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού. Μια μαγική βραδιά έζησαν ...