ATTICANEWS.GR

Member Area
ΥΓΕΙΑ
Καρότο: η ευεργετική του επίδραση στον βήχα και τα φλέγματα
News - ΥΓΕΙΑ
Παρασκευή, 20 Ιανουάριος 2017 09:05

Καρότο: η ευεργετική του επίδραση στον βήχα και τα φλέγματα

a5a67-0carrot cough remedy

Όπως είναι γνωστό, τα καρότα έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα β-καροτίνης και βιταμίνης Α και είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών. 
 
Επιπλέον, τα καρότα είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Γ, Κ και Β, καθώς και πολλών μετάλλων, όπως το μαγγάνιο, το μαγνήσιο, το φώσφορο, το κάλιο, το ασβέστιο και το σίδηρο.  
 
Πέρα από τις δημοφιλείς ωφέλειές τους, τα καρότα έχουν, επίσης, ευεργετική δράση στη λειτουργία του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άσθματος, του βήχα, της βρογχίτιδας, του κρυολογήματος και πολλών άλλων προβλημάτων του αναπνευστικού συστήματος. 
 
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη συνταγή, που είναι αποτελεσματική τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά, για να ανακουφίσετε τον βήχα και να απομακρύνετε τα φλέγματα από τους πνεύμονες.
 
Συστατικά:
  • Μισό κιλό καρότα
  • 3-4 κουτάλια μέλι
 
Οδηγίες προετοιμασίας:
 
  1. Κόψτε τα καρότα σε λεπτές φέτες. Στη συνέχεια, ρίξτε τα σε νερό και βράστε τα μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Απομακρύνετε από τη φωτιά, αφαιρέστε το νερό (αλλά μην το πετάξετε) και λιώστε τα με ένα πιρούνι ή στο μπλέντερ.
  3. Αφήστε τα να κρυώσουν και προσθέστε το μέλι. Προσθέστε το νερό στο οποίο είχατε βράσει τα καρότα και αφήστε το μείγμα να πάρει θερμοκρασία δωματίου. 
Χρήση:
 
Το σιρόπι που φτιάξατε είναι απολύτως ασφαλές και αν λαμβάνετε 3-4 κουτάλια την ημέρα θα δείτε αποτελέσματα μέσα σε 1-2 μέρες. 
 
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ: "ΠΗΓΗ ΔΕΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟ STRESS"
News - ΥΓΕΙΑ
Πέμπτη, 19 Ιανουάριος 2017 22:23

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ: "ΠΗΓΗ ΔΕΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟ STRESS"

Πηγή των δεινών του  ανθρώπου, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, είναι για τους επιστήμονες το stress, το οποίο φαίνεται να αναστέλλει ακόμη και τη φυσιολογική ανάπτυξη του!

Επηρεάζει την ανθρώπινη ζωή  από την στιγμή της δημιουργίας  (κύηση) μέχρι το τέλος της, ενώ ενοχοποιείται από τους επιστήμονες για όλες τις μη μεταδοτικές ασθένειες!

«Σήμερα η επιστήμη είναι σε θέση να αποδείξει ότι το stressεπιδρά καθοριστικά την ανθρώπινη ζωή και στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης έχει χτυπήσει κόκκινο» ανέφερε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ Γιώργος Χρούσος μιλώντας σε διάλεξη του  Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με θέμα: «Στρες στον καιρό της κρίσης».

 2

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ Χρούσος έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μέχρι και πέντε χρόνων σε στρεσογόνο περιβάλλον είχαν μη φυσιολογική ανάπτυξη.

Σ΄ αυτό συνηγορεί και  μεγάλη αμερικανική έρευνα στην οποία φαίνεται ότι το 80% των φυλακισμένων είχε γεννηθεί και μεγαλώσει σε δυσμενές περιβάλλον.

       STRESS-ΑΙΤΙΕΣ-ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ -ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

 Σύμφωνα με τους επιστήμονες το άγχος είναι το συναίσθημα δυσφορίας που έχουμε όταν αντιμετωπίζουμε ανεπιτυχώς μια στρεσογόνα κατάσταση.
Για την αντιμετώπιση του συναισθήματος αυτού ο ανθρώπινος οργανισμός επιστρατεύει το σύστημα του stress,  το οποίο τον βοηθά να ανταποκριθεί στα στρεσογόνα ερεθίσματα και να επαναφέρει την υγιή ομοιόσταση (μια ισορροπημένη κατάσταση).

Το σύστημα του stressπαίζει τεράστιο ρόλο στην επιβίωση του ατόμου. Είναι αυτό που επέτρεψε στον άνθρωπο να προσαρμόζεται κάτω από στρεσογόνες επιλεκτικές πιέσεις κατά την εξέλιξη και να αλλάζει γενετικά.

Το σύγχρονο stress  του δυτικού ανεπτυγμένου κόσμου είναι περισσότερο ψυχοκοινωνικής και λιγότερο σωματικής φύσης.
«Το σύστημα του stress  είναι ένα σύστημα συναγερμού το οποίο είναι φτιαγμένο για να αντιμετωπίζει οξύ και βραχυπρόθεσμο stressπου διαρκεί ώρες ή, το πολύ, μέρες. Όταν η κατάσταση stressαρχίζει και διαρκεί εβδομάδες  έως χρόνια, τότε επηρεάζει και τον εγκέφαλο και το σώμα. Όταν δηλαδή, το stressμετατρέπεται από οξύ σε χρόνιο, τότε κυρίως γίνεται νοσογόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Χρούσος.

Πολλές είναι οι αιτίες που ενοχοποιούνται από τους επιστήμονες για την εμφάνιση του stress. Οι κυριότερες είναι :

ØΚαθημερινές δυσκολίες

ØΜεταβολές στην επαγγελματική(ανεργία) και προσωπική ζωή ( διαζύγιο, απώλεια συντρόφου)

ØΚοινωνικοοικονομική  ανισότητα

ØΧρόνιες ασθένειες

ØΦτώχεια

ØΕθισμός (ναρκωτικά, ποτό, κ,λ,π)

ØΦυσικές καταστροφές (σεισμοί, πλημύρες ,κ,λ,π)

ØΚατάθλιψη

ØΈλλειψη ύπνου

ØΜοναξιά

ØJet-lag

Όπως εξήγησε ο διακεκριμένος καθηγητής το σύστημα του stress  είναι σε διαντίδραση με βασικούς ενδοκρινολογικούς άξονες, όπως της αναπαραγωγής, της αύξησης, του μεταβολισμού και του θυρεοειδούς αδένα. Παράλληλα, το σύστημα του stressεπιδρά στο ανοσοποιητικό και στο γαστρεντερικό σύστημα.
Όταν διεγείρεται το σύστημα του stress, ο οργανισμός δεν μπορεί να δαπανήσει ενέργεια ούτε στο σεξ ούτε στην αύξηση (ανάπτυξη), ενώ προσπαθεί να περιορίσει τις ενεργειακές δαπάνες από αυξημένες καύσεις και συνεπώς έχουμε καταστολή αυτών των συστημάτων. Το stress  αφαιρεί ενέργεια από όλα τα συστήματα του οργανισμού που δεν έχουν σκοπό την άμεση επιβίωση του ατόμου. Τα παιδιά με σοβαρή αγχωτική νόσο –αποτέλεσμα του χρόνιου άγχους– δεν ψηλώνουν κανονικά ή μπορεί να γίνουν παχύσαρκα.
Σε όλες τις σύγχρονες παθήσεις όπως είναι η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο, η αρτηριακή υπέρταση, οι αλλεργικές και αυτοάνοσες φλεγμονώδεις παθήσεις, τα χρόνια σύνδρομα πόνου και κόπωσης, καθώς και οι καταστάσεις άγχους και κατάθλιψης, το σύστημα του stress  παίζει κεντρικό παθογενετικό ρόλο.
Τα βασικά συμπτώματα που εμφανίζει το  οξύ stressείναι:

ØΆσθμα

ØΔερματικές παθήσεις  (κνίδωση κ,λ,π)

ØΗμικρανίες, πονοκέφαλος

ØΓαστρεντερολογικός πόνος

ØΥπέρταση

ØΚαρδιακές αρρυθμίες

ØΨυχοσωματικά επεισόδια

Οι συνέπειες του χρόνιου stressείναι σοβαρές και πολλές. Συγκεκριμένα προκαλεί:

ØΆγχος, κατάθλιψη, εξάρτηση, αντικοινωνική συμπεριφορά, ψυχοσωματικές ασθένειες, κούραση, πόνο

ØΑπώλεια βάρους, μη φυσιολογική ανάπτυξη, παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, φλεγμονές, δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

ØΟστεοπόρωση

ØΠρόωρη γήρανση όλων των ευάλωτων ανθρώπινων οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του μυαλού και του δέρματος

ØΕξασθενεί τον οργανισμό και τον κάνει ευάλωτο σε ορισμένες  μολύνσεις και καρκίνους

Ø«Βοηθά» όλες τις χρόνιες μη μεταδοτικές ασθένειες

                  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ  STRESS
 Η βοήθεια του ειδικού επιστήμονα (ψυχιάτρου-ψυχολόγου) είναι αναγκαία ώστε μαζί με φαρμακευτική αγωγή να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έγκαιρα.

Ωστόσο ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να βοηθήσει τον εαυτόν του με :

ØΣωστή   διατροφή και άσκηση

ØΣταθερό ωράριο διατροφής, εργασίας και ύπνου

ØΠνευματική άσκηση

ØΑναζητώντας την υγιή ευχαρίστηση και κυρίως αποκτώντας Νόημα Ζωής

 

 
Τι είναι το φούσκωμα, πρήξιμο της κοιλιάς; Που οφείλεται ο τυμπανισμός και ποια η κατάλληλη δίαιτα; ...του Ξενοφώντα Τσούκαλη, Μ.D.
News - ΥΓΕΙΑ
Πέμπτη, 19 Ιανουάριος 2017 19:16

Τι είναι το φούσκωμα, πρήξιμο της κοιλιάς; Που οφείλεται ο τυμπανισμός και ποια η κατάλληλη δίαιτα;
...του Ξενοφώντα Τσούκαλη, Μ.D.medlabnews.gr

abdominal-bloating

 

 

Το κοιλιακό φούσκωμα είναι μια αίσθηση διόγκωσης της κοιλιάς. Οφείλεται κυρίως σε διαταραχή της φυσιολογικής κινητικότητας δημιουργώντας αυξημένα αέρια.

 

 

Ο αέρας στο έντερο είναι ένα μείγμα από διαφορετικά συστατικά που μπορεί να δημιουργούνται από αυξημένη κατάποση αέρα, αυξημένη παραγωγή η μειωμένη απορρόφηση εξαιτίας απόφραξης. Αυξημένα αέρια δημιουργούν φούσκωμα όπως επίσης άλλα συμπτώματα όπως αυξημένη αποβολή αερίων από τον πρωκτό η ερυγές.

 

 

Εάν η κοιλιά είναι ορατά διογκωμένη σε συνδυασμό με φούσκωμα είναι πιο πιθανό ότι υπάρχει κάποια οργανική νόσος παρά λειτουργική που δημιουργεί τα συμπτώματα. Το φούσκωμα συσχετίζεται συχνά με κοιλιακό πόνο που μπορεί να ανακουφίζεται με την αποβολή αερίων η κοπράνων.

 

Ποιες οι αιτίες του κοιλιακού φουσκώματος;

 


Το κοιλιακό φούσκωμα μπορεί να είναι εκδήλωση πολλών διαταραχών, οι περισσότερες από τις οποίες δεν είναι σοβαρές και είναι αποτέλεσμα διαταραχής της γαστρεντερικής λειτουργίας. μερικά συχνά αίτια αναφέρονται παρακάτω.

 

 

 

• Δίαιτα 

To σώμα μας κάνει πολύ καιρό να διασπάσει και να αποβάλλει το λίπος από το σώμα. Πολύ λίπος στη δίαιτα προκαλεί επεισόδια φουσκωμάτων Άλλα τρόφιμα προκαλούν φούσκωμα εξαιτίας αυξημένης παραγωγής αερίων. Αυτά τα τρόφιμα είναι το κουνουπίδι τα λάχανα τα φασόλια και οι ωμές σαλάτες.


 

• Σύνδρομο δυσαπορρόφησης

 Μια σειρά από διαταραχές υπάρχουν όταν το σώμα δεν μπορεί να διασπάσει και να απορροφήσει μερικά συστατικά των τροφών. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα συστατικά που παραμένουν παραπάνω παράγουν αέρια εξαιτίας μερικών χημικών αντιδράσεων η εξαιτίας των καλών μικροβίων στο παχύ που προσπαθούν σκληρά για τη διάσπαση αυτών των συστατικών. Μη ανοχή στη λακτόζη , κοιλιοκάκη και άλλες δυσανεξίες σε τρόφιμα είναι παραδείγματα διαταραχών που προκαλούν συμπτώματα με αυτούς τους μηχανισμούς.


 

• Κατάποση αέρα 

Εάν καταπίνεται μεγάλες ποσότητες αέρα το έντερο σας έχει πρόβλημα απορρόφησης η αποβολής του από το σώμα σας αρκετά γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι μένει στο σώμα σας και δημιουργεί τι αίσθημα του φουσκωμάτων . Άγχος η νευρικότητα, γρήγορο φαγητό, αναψυκτικά, κατάποση με καλαμάκι η μάσημα μαστίχας προκαλούν αυξημένη κατάποση αέρα.


 

• Ευερέθιστο έντερο

 Είναι μια συνηθισμένη διαταραχή που οι ασθενείς έχουν επεισόδια εναλλαγής δυσκοιλιότητας και διάρροιας. Κοιλιακό φούσκωμα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της διάγνωσης.


 

• Μερική απόφραξη εντέρου Μια απόφραξη σε κάποιο σημείο του εντέρου εμποδίζει τη μεταφορά τροφής και μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα


 

• Δυσκοιλιότητα

 Χαρακτηρίζεται με μείωση της συχνότητας των κενώσεων και μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα


 

• Έμμηνη ρύση 

Το φούσκωμα είναι συχνό σε γυναίκες στην περίοδο της έμμηνης ρύσης η είναι μέρος του προεμμηνηρισιακού συνδρόμου.


 

• Άλλα αίτια

 Πολύ σπάνια, το φούσκωμα σας μπορεί να οφείλεται σε πολύ πιο σοβαρή νόσο έτσι είναι αναγκαίο να μιλήσετε τα συμπτώματα σας με το γιατρό σας. Οι παρακάτω καταστάσεις είναι λιγότερο συχνές αλλά δεν μπορεί να αγνοούνται:

 

 

 

• Ασκίτης: Μερικές φορές μπορεί να αισθάνεστε φουσκωμένος εξαιτίας συλλογής υγρού μέσα στην κοιλιά που ονομάζεται ασκίτης. Αυτό είναι αποτέλεσμα ηπατικής νόσου.

 

• Oγκοι: Πολύ σπάνια μπορεί να αισθάνεστε φουσκωμένα εξαιτίας ενός όγκου στην κοιλιάς όπως παγκρέατος ήπατος , ωοθηκών η αλλού. Η παρουσία μάζας η διόγκωσης πρέπει να σας τραβήξει την προσοχή για την πιθανότητα όγκου η καρκίνου

 

• Λοίμωξη:Μερικές παρασιτικές λοιμώξεις προκαλούν ανώμαλες διατάσεις του παχέος) μεγάκολο που σχετίζεται με την αίσθηση του φουσκώματος. 

 

 

 

 

 

 

Έλεγχος της κοιλιακής διάτασης.

 

Εάν έχετε κοιλιακή διάταση είναι σημαντικό να σας δει γιατρός για να αποκλείσει οτι δε υπάρχει κάτι σοβαρό. Ειδικότερα εάν υπάρχει διάρροια, δυσκοιλιότητα, απώλεια βάρους η αιμορραγία από οπουδήποτε στο πεπτικό, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα ότι κάτι σοβαρό, παρά λειτουργικό πρόβλημα υπάρχει.

 

 

Ποιες τροφές προκαλούν αέρια; 
          

 

Πολλές τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσουν αέρια. Τα λιπαρά και οι πρωτεΐνες προκαλούν λίγα αέρια.

 

 

 

Ενδεικτικές τροφές που μπορεί να προκαλέσουν αέρια:

 

 

 

• φασόλια

 

• λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το λαχανάκι Βρυξελλών, τα κρεμμύδια, οι αγκινάρες και τα σπαράγγια 

 

• τα φρούτα, όπως τα αχλάδια, τα μήλα και τα ροδάκινα

 

• τα ολικής αλέσεως, όπως το σιτάρι ολικής αλέσεως και το πίτουρο

 

• τα ηδύποτα και τα φρουτοποτά

 

• το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί και το παγωτό, και οι συσκευασμένες τροφές που περιέχουν λακτόζη, όπως είναι το ψωμί, τα δημητριακά, και το dressing της σαλάτας

 

• οι τροφές που περιέχουν σορβιτόλη, όπως είναι οι διαιτητικές τροφές και τα άνευ ζάχαρης γλυκά και τσίχλες 

 

 

Διατροφή


 

Οι γιατροί μπορεί να συστήσουν στους ασθενείς να καταναλώνουν λιγότερες τροφές που προκαλούν αέρια. Αυτό, όμως, για κάποιους ανθρώπους μπορεί να σημαίνει τον αποκλεισμό υγιεινών τροφών, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα προϊόντα ολικής αλέσεως και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

 Οι γιατροί μπορεί επίσης να συστήσουν τη μείωση των υψηλών σε λιπαρά τροφών για να μειωθεί το φούσκωμα και η δυσφορία. Αυτό βοηθάει το στομάχι να αδειάσει πιο γρήγορα, επιτρέποντας στα αέρια να κινηθούν στο λεπτό έντερο.  

Δυστυχώς, η ποσότητα των αερίων που προκαλείται από συγκεκριμένες τροφές ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι αποτελεσματικές διατροφικές αλλαγές εξαρτώνται από τη μάθηση που προκύπτει μέσω της δοκιμής και του λάθους, προκειμένου να διαπιστώσει κάποιος πόση ποσότητα δυσανεκτικής τροφής μπορεί να καταναλώσει χωρίς να έχει πρόβλημα. 

 

 

 

Τι μπορείς να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις:


 

 

 

• Κατανάλωσε πολλά υγρά και πιο συγκεκριμένα αρκετό νερό. Όσο αφυδατωμένος είναι ένας οργανισμός, τόσο περισσότερη κατακράτηση παρατηρείται και άρα το φούσκωμα είναι αναπόφευκτο.


 

• Αποφεύγεις τη κατανάλωση ανθρακούχων ποτών. Παγιδεύουν αέρα στο στομάχι.


 

• Τροφές, ενισχυμένες σε προβιοτικά, τα προβιοτικά (βακτήρια) συμβάλλουν στη διάσπαση των σακχάρων και των πρωτεϊνών, ενώ παράλληλα διευκολύνουν την πέψη.
Μείωση κατανάλωσης άλατος


 

• Τροφές ενισχυμένες σε κάλιο, όπως ντομάτα, αγγούρι, μπανάνα κλπ. Συμβάλλουν στην διατήρηση της ισορροπίας των υγρών και κατά συνέπεια στην αποφυγή της κατακράτησης.

 

• Τζίντζερ, μάραθος, μαϊντανός, βοηθούν στην καταπολέμηση του πρηξίματος και συμβάλλουν στη καλύτερη πέψη.

 

 

 

Ακόμη, προτείνεται:

 

 

 

• η μείωση των μεγάλων και υπερβολικά λιπαρών γευμάτων,

 

• η διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους,

 

• η μείωση της κατανάλωσης αεριούχων ποτών και αλκοόλ,

 

• η συστηματική χρήση τροφίμων με προβιοτικά (ειδικούς ζωντανούς μικροοργανισμούς, αντίστοιχους με αυτούς που αποτελούν την εντερική χλωρίδα). Αποκαθιστούν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας και μειώνουν τον μετεωρισμό,

 

• το αργό μάσημα της τροφής με κλειστό στόμα, το μην μάσημα τσίχλας και η αποφυγή του ύπνου μετά από το γεύμα,

 

• η πόση αφεψημάτων με γλυκάνισο ή φασκόμηλο μετά απο το γεύμα.

 

• ο περιορισμός της κατανάλωσης γαλακτοκομικών, σόγιας, καλαμποκιού, αγγουριού, πιπεριάς, ραπανακιών, ρεβιθιών, φακής, μήλων

 

 

 

• η αποφυγή βρώσης μπρόκολου, κουνουπιδιού, λάχανου Βρυξελλών, λάχανου γενικώς, ωμών κρεμμυδιών, φασολιών, μπιζελιών.

 

 
 
Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών (ΕΚΠΑ): Σημαντική ανακάλυψη με τη συμμετοχή ερευνητικής ομάδας της Ιατρικής Σχολής.
News - ΥΓΕΙΑ
Τετάρτη, 18 Ιανουάριος 2017 17:57
Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών (ΕΚΠΑ): Σημαντική ανακάλυψη με τη συμμετοχή ερευνητικής ομάδας της Ιατρικής Σχολής.
Η ανακάλυψη νέου μηχανισμού δημιουργίας των πολυπλοειδικών (πολυπύρηνων) γιγαντοκυττάρων, με τη συμβολή της Ιατρικής Σχολής, ανοίγει νέους ορίζοντες στην κατανόηση και θεραπεία των κοκκιωματωδών νόσων του ανθρώπου 

Figure

Τα ευρήματα ερευνητών από 4 Ευρωπαϊκές χώρες, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Δανία, έρχονται να ανατρέψουν την έως σήμερα παγιωμένη άποψη για τη λειτουργία των μηχανισμών ανοσιακής απόκρισης στις κοκκιωματώδεις παθήσεις του ανθρώπου. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτόν τον Οκτώβριο σε ένα από τα πλέον έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, το Cell (http://www.cell.com/cell/pdf/
S0092-8674(16)31339-3.pdf), αποδεικνύει ότι η δημιουργία πολυπλοειδικών (πολυπύρηνων) γιγαντοκυττάρων μέσα στα κοκκιώματα, είναι αποτέλεσμα της δράσης ενός εναλλακτικού (non-canonical) προγράμματος διαφοροποίησης των μακροφάγων, ελεγχόμενου από έναν πολύπλοκο μοριακό μηχανισμό και όχι διαδικασίας σύντηξης αυτών. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νέο αυτό μηχανισμό η συνεχής ενεργοποίηση του υποδοχέα Toll-like receptor (TLR) στην επιφάνεια των μακροφάγων λόγω αλληλεπίδρασής του με παράγοντες φλεγμονής (μυκοβακτήρια, βακτηριακές λιποπρωτεϊνες και παράγοντας TNF), προάγει τον πολλαπλασιασμό και συνοδεύεται από διαταραχές της μίτωσης (κυτταροκίνησης). Ταυτόχρονα η συνεχής ενεργοποίηση του TLR υποδοχέα επάγει, με τη διαμεσολάβηση του παράγοντα  Myc, στρες αντιγραφής (replication sress) και ενεργοποίηση του μονοπατιού απόκρισης στις βλάβες του DNA (DNA Damage Response, DDR). Κάτω από τις συνθήκες αυτές, τα μακροφάγα κατορθώνουν, με τη δράση του Myc και παρά την παρουσία του p53, να διπλασιάζουν το DNA τους χωρίς να διαιρούνται (με έξοδο από τη μίτωση στη G2 φάση και διαδικασία επανα/αντιγραφής του DNA - endoreplication). Παράλληλα επιτυγχάνεται διατήρηση της ακεραιότητας του γονιδιώματος των κυττάρων μέσω της ATR συνιστώσας του DDR μονοπατιού. Τελικό αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω, είναι η δημιουργία πολυπλοειδικών (πολυπύρηνων) γιγαντοκύτταρων, έχοντας ως αφετηρία πρόδρομα διπλοειδικά μακροφάγα.   

Η μελέτη αυτή βασίσθηκε, μεταξύ άλλων, σε σημαντικά δεδομένα που προέκυψαν από την έρευνα της ομάδας του Εργαστηρίου Ιστολογίας και Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, στην οποία συμμετείχε ο Δρ. Κων/νος Ευαγγέλου (στους πρώτους, με ίσης βαρύτητας συμβολή, συγγραφείς) υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του Διευθυντού του Εργαστηρίου, Καθηγητή Βασίλη Γοργούλη (www.gorgoulis.gr), που αποτελεί επίσης συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του εργαστηρίου Παθολογικής Φυσιολογίας, υπό την διεύθυνση του Καθηγητή Αθανασίου Τζιούφα. Η ομάδα αυτή επικεντρώθηκε στην αποσαφήνιση του νέου μηχανισμού εφαρμόζοντας πειράματα βασικής έρευνας και σύγχρονες τεχνικές μοριακής και κυτταρικής βιολογίας σε σειρά ανθρώπινων περιστατικών κοκκιωματωδών νόσων, όπως η φυματίωση, η σαρκοείδωση και η γιγαντοκυτταρική κροταφική αρτηριίτιδα. Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν για πρώτη φορά την επαγωγή στρες αντιγραφής (replication sress) και ενεργοποίηση του DDR μονοπατιού  στα πολυπύρηνα γιγαντοκύτταρα μέσα στα κοκκιώματα σε ανθρώπινους ιστούς. Βαρύνουσα ήταν επίσης και η συμβολή του Καθ κ. Γοργούλη στο σχεδιασμό και την ολοκλήρωση της μελέτης, ως διεθνώς αναγνωρισμένου επιστήμονα στην αποσαφήνιση του ρόλου του DDR μονοπατιού και της γενωμικής αστάθειας στην καρκινόγενεση (Nature 2005, Nature 2006), έρευνα που έχει οδηγήσει στην καθιέρωση ενός νέου μοντέλου καρκινογένεσης (Science 2008). Ο ευρύτερος συντονισμός της μελέτης διενεργήθηκε από την Δρ. Αντιγόνη Τριανταφυλλοπούλου, υπεύθυνη ερευνητικής ομάδας ανοσολογίας στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του  Freiburg της Γερμανίας.

Για πρώτη λοιπόν φορά, αναδεικνύεται η σημασία του μονοπατιού DDR, πέραν της επαγώμενης από ογκογονίδια καρκινογένεσης και στη λειτουργία των μηχανισμών ανοσιακής απάντησης στις κοκκιωματώδεις νόσους. Η κατανόηση σε βάθος των διαδικασιών που διέπουν τη διαφοροποίηση των πρόδρομων μακροφάγων σε πολυπλοειδικά (πολυπύρηνα) γιγαντοκύτταρα ίσως οδηγήσει σε νέες προσεγγίσεις ρύθμισης της λειτουργίας των κυττάρων αυτών και της ανοσιακής απόκρισης εν γένει. Προς αυτή τη κατεύθυνση συνεχίζεται η επιτυχημένη συνεργασία του εργαστηρίου Ιστολογίας και Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ με το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του  Freiburg της Γερμανίας.

Σημειώνεται ότι το έγκριτο, στο χώρο της ανοσολογίας, περιοδικό Nature Reviews Immunology αφιερώνει ειδικό άρθρο (Research Highlight) για την εν λόγω ερευνητική εργασία, τονίζοντας τη σπουδαιότητα των ευρημάτων της (http://www.nature.com/nri/journal/v16/n12/full/nri.2016.132.html). 

 
Τροφική δηλητηρίαση, ποια τα συμπτώματα από χαλασμένο φαγητό και τι πρέπει να κάνετε; ...του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D.
News - ΥΓΕΙΑ
Τετάρτη, 18 Ιανουάριος 2017 10:54

Τροφική δηλητηρίαση, ποια τα συμπτώματα από χαλασμένο φαγητό και τι πρέπει να κάνετε;
...του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D.medlabnews.gr

Food-Poisoning-1

 

 
 

 

Οι τροφικές δηλητηριάσεις αποτελούν τις πιο κοινές παθολογικές καταστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Όμως, στη χώρα μας μας απειλούν όλες τις εποχές και ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.    

 

 

 

Το χαλασμένο φαγητό είναι η πιο συχνή αιτία τροφικής δηλητηρίασης, ωστόσο δεν είναι η μόνη. Συγκεκριμένα, οι τροφικές δηλητηριάσεις προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφών ή ποτών και οφείλονται σε βακτήρια, ιούς ή παράσιτα, τα οποία είτε αναπτύχθηκαν πάνω σε μη καλοσυντηρημένα τρόφιμα είτε επιμόλυναν τα τρόφιμα εξαιτίας κακών συνθηκών υγιεινής. Τέτοιοι μικροοργανισμοί είναι τα κολοβακτηρίδια, η σαλμονέλα, ο σταφυλόκοκκος, η λιστέρια, η σιγκέλα και διάφορα άλλα που μπορούν να μολύνουν μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Σοβαρές και άκρως επικίνδυνες για τη ζωή μας τροφικές δηλητηριάσεις μπορεί να πάθουμε και από την κατανάλωση τροφών που από τη φύση τους έχουν δηλητηριώδεις ουσίες, όπως για παράδειγμα ορισμένα είδη μανιταριών.

         

 

 

 


Τα συμπτώματα μιας τροφικής δηλητηρίασης ποικίλλουν γιατί εξαρτώνται συνήθως από το μικρόβιο που την προκάλεσε.

 

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι

 

 

 

  • η ναυτία,
  • ο εμετός,
  • η διάρροια,
  • ο πόνος στην κοιλιά,
  • η ατονία.

 

Σε πιο σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις μπορεί να εμφανιστούν

 

 

 

  • αιμορραγικές προσμείξεις στις διαρροϊκές κενώσεις,
  • πονοκέφαλος,
  • πυρετός,
  • αίσθημα αδυναμίας και
  • αρθραλγίες.

 

Η ένταση επίσης των συμπτωμάτων θα εξαρτηθεί από τη φυσική σας κατάσταση και από την ποσότητα του μικροβίου ή της τοξίνης που θα πάρετε. Όσο, δηλαδή, μεγαλύτερη ποσότητα μολυσμένης τροφής καταναλώσετε, τόσο πιο σοβαρή θα είναι και η δηλητηρίαση που θα πάθετε.
        

 

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης δεν εμφανίζονται αμέσως μετά τη λήψη της μολυσμένης τροφής. Ο χρόνος εκδήλωσης ποικίλλει ανάλογα και πάλι με το μικρόβιο που την έχει προκαλέσει. Μπορεί, λοιπόν, να εκδηλωθούν 30 λεπτά μετά, αλλά και έπειτα από μία ή δύο μέρες ή και περισσότερες. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες φορές χρειάζεται να αναζητήσετε τα αίτια σε τροφές που καταναλώσατε λίγες μέρες πριν. Οι ενοχλήσεις, πάντως, διαρκούν μία ή δύο μέρες, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν και τις δέκα.

 


Τις περισσότερες φορές η τροφική δηλητηρίαση περνάει χωρίς να απαιτείται ιατρική υποστήριξη. Αρκεί να πίνετε νερό για να αντικαταστήσετε τα υγρά που χάθηκαν με τους εμετούς και τις διάρροιες και να ακολουθήσετε μια ελαφριά δίαιτα με περιορισμένα λιπαρά και φυτικές ίνες, που επιβαρύνουν το έντερο.

 

 

 

Τι πρέπει να κάνετε:

 

 

 

  • -Αποφύγετε την κατανάλωση φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά), καθώς αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου. Για τον ίδιο λόγο καλό είναι να αποφύγετε το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • -Καταναλώνετε στερεές τροφές, όπως ρύζι, λευκό κρέας, κοτόπουλο και πατάτες βραστές.
  • -Πίνετε πολλά υγρά, καθώς ο εμετός και η διάρροια μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ηλεκτρολυτών και αφυδάτωση.
  • -Αλατίζετε ελαφρά τις τροφές σας, καθώς το αλάτι περιέχει κάλιο και νάτριο που βοηθούν στην αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών.

 

ΠΟΤΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

 

- Η διάρροια και οι εμετοί διαρκούν πάνω από 2-3 μέρες.

 

- Η διάρροια και οι εμετοί συνοδεύονται από υψηλό πυρετό, πόνο στην κοιλιά, ζάλη ή αίμα στα κόπρανα.

 

- Έχετε επίμονους εμετούς ή νιώθετε αφυδατωμένοι.

 

- Εμφανίσετε υπόταση και σύγχυση, η προσφυγή σας στο γιατρό ή στο νοσοκομείο θα πρέπει να είναι άμεση.

 

- Ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένα άτομα, βρέφη και μικρά παιδιά, διαβητικοί, καρκινοπαθείς, άτομα που έχουν υποβληθεί σε εγχειρίσεις στο στομάχι κλπ)

http://medlabgr.blogspot.com/2013/07/blog-post_27.html

 


Σελίδα 1 από 19

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση