ATTICANEWS.GR

Member Area
ΚΟΥΖΙΝΑ
Κοτόπουλο με μπρόκολο και ροκφόρ
News - ΚΟΥΖΙΝΑ
Τρίτη, 03 Ιανουάριος 2017 10:19

Κοτόπουλο με μπρόκολο και ροκφόρ

928ae-206-broccoli-chicken

Υλικά:

  • 1 κοτόπουλο χωρίς κόκαλα σε κομματάκια ή 3 κομμάτια φιλέτο
  • 1 μεγάλο μπρόκολο
  • 80 γρ. ροκφόρ ή blue cheese
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • μισό κύβο ζωμό κότας 
  • αλατοπίπερο
  • Τυρί cheddar (προαιρετικά) 


Εκτέλεση: 

  1. Κόβετε τα φιλέτα σε μπουκίτσες (αν δεν είναι ήδη κομμένα) και τα τσιγαρίζετε με το ελαιόλαδο για λίγο.
  2. Στη συνέχεια προσθέτετε το μπρόκολο, το ζωμό και το αλατοπίπερο και κλείνετε το καπάκι, χαμηλώνοντας τη φωτιά στη μέση, μέχρι το κοτόπουλο να πάρει χρώμα.
  3. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και 5 λεπτά πριν σβήσετε το φαγητό, προσθέτετε και το ροκφόρ.
  4. Τέλος ρίχνεται από πάνω και λίγο τυρί cheddar για να "παίξετε" λίγο με χρώμα και γευση

Προσοχή: Αν ρίξετε το μπρόκολο μετά το κοτόπουλο, όπως λέει η συνταγή, πιθανόν να "λιώσει" και να μην είναι τόσο ωραίο αισθητικά. Αν το ρίξετε στο τέλος θα βγει πιο σκληρό αλλά καλύτερο σε εμφάνιση.

http://www.typos.com.cy/cat/11/article/675

 
Μάφινς μπανάνας με σταγόνες σοκολάτας
News - ΚΟΥΖΙΝΑ
Παρασκευή, 30 Δεκέμβριος 2016 09:37

Μάφινς μπανάνας με σταγόνες σοκολάτας

b2b53-sokolatenio-keik-me-banana-kai-kolkytha-1

Υλικά

  • 1 1/2 κούπα αλεύρι
  • 2 κ.γ. μπέικιν
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/4 κ.γ. τζίντζερ
  • 1 αυγό
  • 1 ώριμη μπανάνα λιωμένη με πιρούνι
  • 1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
  • 3/4 κούπας γάλα
  • 1/4 κούπας λάδι
  • 3/4 κούπας σταγόνες κουβερτούρας


Εκτέλεση

  1. Απλά τα ανακατεύετε όλα μαζί σε μπολ, μοιράζετε σε θήκες μάφινς περίπου 3/4 (μου βγήκαν 7 ατομικές φορμίτσες μιας χρήσης)
  2. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 20 λεπτά.
  3. http://www.typos.com.cy/cat/11/article/634
 
Πουλερικά Γεμιστή γαλοπούλα
News - ΚΟΥΖΙΝΑ
Σάββατο, 24 Δεκέμβριος 2016 10:06

Πουλερικά

Γεμιστή γαλοπούλα
106cb-galopoula1

Υλικά:
1 γαλοπούλα

Για τη μαρινάτα:

  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού λάδι
  • 5 - 6 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 ½ κουτ. γλυκού τριμμένο φασκόμηλο
  • 1 ½ κουτ. γλυκού δεντρολίβανο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

Για τη γέμιση:

  • 1 κονσέρβα μικρή κομμένα μανιτάρια
  • 250 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 φλυτζ. τσαγιού καρύδι τριμμένο
  • ½ τσαγιού γαλέτα
  • 1 αβγό χτυπημένο
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

  • 24 ώρες, πριν ψήσουμε τη γαλοπούλα, την τοποθετούμε στο ταψί που θα ψηθεί, και αφού ανακατέψουμε τα υλικά της μαρινάτας, την αλείφουμε καλά με πινέλο (και μέσα στην κοιλιά) και κατά διαστήματα την γυρνάμε από όλες τις πλευρές για να μαριναριστεί (ή την αλείφουμε αρκετές φορές ακόμη με το πινέλο).
  • Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης, γεμίζουμε τη γαλοπούλα, την ράβουμε (δείτε σχετικό άρθρο του site για το ράψιμο γαλοπούλας) και την τοποθετούμε στο φούρνο, στους 180 βαθμούς C, για να ψηθεί. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος δυο -τρεις φορές την αλείφουμε με τη μαρινάτα (που υπάρχει στο ταψί).

Περαιτέρω διευκρινίσεις....
Θα έχετε παρατηρήσει ότι,

  • δεν αναφέρεται καθόλου αλατοπίπερο. Η γαλοπούλα, παίρνει από τη μαρινάτα αρώματα οπότε δεν είναι απαραίτητο το αλατοπίπερο. Έχω όμως να παρατηρήσω πως στα σημεία που υπάρχει πολύ κρέας, ιδιαίτερα στο στήθος, η έλλειψη αλατιού είναι αξιοπρόσεκτη.
    Γι' αυτό μπορεί κανείς να προσθέσει αλατοπίπερο, αν το επιθυμεί.
  • δεν αναφέρεται χρόνος ψησίματος. Αυτό σκόπιμα το παρέλειψα, γιατί γαλοπούλα με γαλοπούλα διαφέρει... Οι ελεύθερης βοσκής, χρειάζονται τόσες ώρες ψήσιμο, όσα και τα κιλά τους (δηλ. αν η γαλοπούλα είναι 5 κιλά, χρειάζεται 5 ώρες ψήσιμο). Οι γαλοπούλες πτηνοτροφείου, σαφώς χρειάζονται λιγότερο χρόνο.

Ένας τρόπος για να δούμε αν ψήθηκε η γαλοπούλα είναι να τρυπήσουμε το μπουτάκι της ή το στήθος της και, αν δε βγάζει υγρά, τότε είναι ψημένη.

http://www.typos.com.cy/cat/11/article/10031

 
Κουραμπιέδες, μελομακάρονα ή δίπλες είναι διατροφικά καλύτερα; ...της Κασσιανής Τσώνη, medlabnews.gr
News - ΚΟΥΖΙΝΑ
Πέμπτη, 22 Δεκέμβριος 2016 10:54

Κουραμπιέδες, μελομακάρονα ή δίπλες είναι διατροφικά καλύτερα;

...της Κασσιανής Τσώνη, medlabnews.gr

melomakarona1
 
Τα Χριστούγεννα βρίσκονται προ των πυλών και τελικά δίλημμα αποτελεί το πόσα μελομακάρονα, κουραμπιέδες ή δίπλες μπορούμε να καταναλώσουμε χωρίς να επιβαρυνθούμε με περιττά κιλά, καθώς επίσης και τι από όλα τα χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε. Πρόκειται για τρία πολύ αγαπημένα και γιορτινά γλυκά, τα οποία ωστόσο μοιάζουν με... θερμιδικές βόμβες. 
 
Ποιο, όμως, να προτιμήσετε;
 
Θερμιδικά ένας κουραμπιές 40 γραμμαρίων έχει περίπου 240 θερμίδες και 9,2γρ λίπους ενώ ένα μελομακάρονο έχει λιγότερα λίπη και θερμίδες (ένα κομμάτι 35 γραμμαρίων περιέχει 190 θερμίδες και 8γρ λίπους περίπου). 
Το μελομακάρονο είναι όμως και πιο υγιεινό.
Τα μελομακάρονα είναι πιο υγιεινά σε σύγκριση με τους κουραμπιέδες, επειδή όταν παρασκευάζονται με ελαιόλαδο και όχι με βούτυρο περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά τα οποία είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα.
 
Αναλύοντας τα επιμέρους συστατικά που περιέχονται στα μελομακάρονα:
• Το ελαιόλαδο αποτελεί πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως Ε) μονοακόρεστων λιπαρών, ουσίες που βοηθούν στην μείωση της LDL («κακής») και την διατήρηση των επιπέδων της HDL («καλής») χοληστερόλης στο αίμα.

• Τα καρύδια είναι πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες Β6 και Ε, καθώς και σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, γεγονός που τους προσδίδει σημαντική αντιοξειδωτική δράση.

• Το μέλι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος καθώς και στις μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού.

• Τέλος, η κανέλα αποτελεί ένα εξαίρετο μπαχαρικό με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Μάλιστα η κανέλα περιέχει και μικρή ποσότητα σιδήρου, η οποία έχει και μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα ειδικά όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη C του ξύσματος πορτοκαλιού ή του χυμού πορτοκάλι.
 
Όσον αφορά τα συστατικά των κουραμπιέδων:
Το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων, ο κουραμπιές, έχει πολλές θερμίδες και αρκετά λιπαρά, ιδίως κορεσμένα, που θεωρούνται επιβλαβή για το καρδιαγγειακό σύστημα. Βέβαια μια φορά το χρόνο δεν χάλασε ο κόσμος αλλά θα πρέπει η κατανάλωση τους να γίνεται με μέτρο ώστε να αποφύγετε τις πολλές θερμίδες και τα λίπη.
 
• Το βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη τα οποία έρευνες έχουν δείξει ότι είναι βλαβερά για το καρδιαγγειακό σύστημα.

• Τα αμύγδαλα που εμπεριέχονται στον κουραμπιέ είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνες και σίδηρο, αρκετά ευεργετικά για τον οργανισμό.

• Τέλος η ζάχαρη που αποτελεί φυσική πηγή υδατανθράκων δεν έχει καμιά θρεπτική αξία και δίνει μόνο «κενές» θερμίδες.
Συνεπώς, τα μελομακάρονα είναι αναμφίβολα η πιο υγιεινή επιλογή για να γλυκάνουμε τις γιορτινές ημέρες. 
 
Ας δούμε και τα υπόλοιπα γλυκά των ημερών
 
Δίπλες 
 
Oι δίπλες είναι χαμηλότερες σε θερμίδες (μία δίπλα 30 γραμμαρίων μας δίνει περίπου 95 θερμίδες και 4,5 γρ λίπους). Εάν μάλιστα τηγανιστούν σε ελαιόλαδο μας δίνουν και ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικές βιταμίνες του ελαιολάδου, ενώ περιέχουν και αυτές λίγη ποσότητα καρυδιών
 
Βασιλόπιτα
 
Η βασιλόπιτα τύπου κέικ γίνεται με πολύ βούτυρο και πολλά αυγά, με συνέπεια να είναι πλούσια σε θερμίδες  με πολλά λιπαρά κυρίως κορεσμένα.
1 κομμάτι 100 γρ. έχει 350 θερμίδες και 20 γρ. λιπαρά.
 
Από την άλλη πλευρά η  βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι θεωρείται καλύτερη επιλογή  επειδή για την παρασκευή της απαιτείται 50% λιγότερο βούτυρο ενώ περιέχει πολλά μυρωδικά τα οποία (μαχλέπι, μαστίχα και γλυκάνισο) έχουν και αντιοξειδωτική δράση.
 
Πανετόνε 
Το πανετόνε, η υπερπαραγωγή είναι ένα τσουρέκι με γέμιση από σταφίδες, φρούτα και καρύδια, συστατικά τα οποία  το «φορτώνουν» με θερμίδες και λιπαρά.
 
1 κομμάτι 115 γρ.  περιέχει405 θερμίδες και 18γρ. λιπαρά.
 
Φέτος λοιπόν τα Χριστούγεννα προτιμήστε τις δίπλες και ακόμη καλύτερα τα μελομακάρονα (τα οποία δεν απαιτούν τη διαδικασία του τηγανίσματος για να παρασκευαστούν) και καταναλώστε όσο το δυνατόν λιγότερους κουραμπιέδες γίνεται.
 
Τα γλυκά δεν απαγορεύονται από κανένα πρόγραμμα διατροφής και δεν υπάρχει λόγος να τα αποφεύγετε! Αρκεί, φυσικά, να καταναλώνονται με σύνεση και μέτρο. 
 

 

Καλές γιορτές λοιπόν!


http://medlabgr.blogspot.com/2016/12/blog-post_735.html

 
Σπιτικό burger
News - ΚΟΥΖΙΝΑ
Τετάρτη, 21 Δεκέμβριος 2016 09:48

Κρέας

Σπιτικό burger
 
2d044-burger

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 φέτες ψωμί μουσκεμένο σε νερό και στυμμένο
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 αβγό
  • 1 κουταλάκι δυόσμο
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 ντομάτες κομμένες σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • φύλλα μαρουλιού
  • 4 ψωμάκια για burger
  • 100 γρ. μαγιονέζα


Εκτέλεση

  1. Βάζετε σε ένα μπολ τον κιμά, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το δυόσμο, το ψωμί, το αβγό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ζυμώνετε καλά όλα τα υλικά και αφήνετε τον κιμά σκεπασμένο για 20 λεπτά στο ψυγείο.
  2. Πλάθετε σε τέσσερα μεγάλα μπιφτέκια, όχι πολύ χοντρά. Βάζετε σε αντικολλητικό τηγάνι λίγο λάδι να κάψει και ψήνετε περίπου 6-8 λεπτά από κάθε πλευρά.
  3. Κόβετε τα ψωμάκια στη μέση και τα ζεσταίνετε στο τηγάνι που ψήσατε τα μπιφτέκια για λίγα λεπτά. Αλείφετε σε κάθε ψωμάκι 25 γρ. μαγιονέζα, τοποθετείτε λίγα φύλλα μαρουλιού, ένα μπιφτέκι, μία φέτα ντομάτα, μια-δυο ροδέλες κρεμμύδι και τελειώνετε με το καπάκι του ψωμιού. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε δύο φέτες μπέικον ή/και τυρί.
  4. http://www.typos.com.cy/cat/11/article/587
 


Σελίδα 3 από 6

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση