ATTICANEWS.GR

Member Area
ΣΕΜ - ΕΚΘ - ΣΥΝ
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου «Αναζητώντας την Μεταρρύθμιση στην νεότερη και σύγχρονη Ελλάδα» PDF Εκτύπωση E-mail
ΣΕΜ - ΕΚΘ - ΣΥΝ
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Τρίτη, 24 Οκτώβριος 2017 13:23

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου «Αναζητώντας την Μεταρρύθμιση στην νεότερη και σύγχρονη Ελλάδα»

Την Κυριακή 22/10/2017 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του τριήμερου Συνεδρίου «Αναζητώντας την Μεταρρύθμιση στην νεότερη και σύγχρονη Ελλάδα», που διοργάνωσαν η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC), στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα). Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για διάσωση της Νεάπολης ως Πνευματικού Κέντρου της Αθήνας σε συνεργασία με 10 εκδοτικούς οίκους που έχουν την έδρα τους ή δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου περισσότεροι από 40 ομιλητές προσέγγισαν το ζήτημα της μεταρρύθμισης βάσει 7 αξόνων: Διεθνές περιβάλλον – Διεθνή πρότυπα, Σχέση πολιτικής ιδεολογίας & πολιτικής πράξης, Κράτος / Πολιτικοί θεσμοί, Ο ρόλος της κοινωνίας, Οικονομία, Πνευματικές αναζητήσεις, Χώρος & αστικό περιβάλλον. Για τρεις ημέρες περισσότεροι από 400 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, άνθρωποι του πνεύματος, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, παρακολούθησαν τις στρογγυλές τράπεζες και συμμετείχαν ενεργά και με μεγάλο ενδιαφέρον στον διάλογο για την μεταρρύθμιση.

resized 1 2

Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο Άγγελος Δεληβορριάς, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου και ο Νίκος Καραπιδάκης, μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, ο Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, Πρόεδρος του Συνεδρίου.

Κατά την τελευταία συνεδρία, ο Πρόεδρος του Συνεδρίου και Πρόεδρος του Hellenic American University, Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα, όπως αυτά προέκυψαν και από τα panels διαλόγου που προηγήθηκαν, επεσήμανε συμπερασματικά: «Μας απασχόλησε πολύ το θέμα του Συνεδρίου. Τι σημαίνει μεταρρύθμιση; Όπως αναφέρεται και στις στοχεύσεις του Συνεδρίου, είδαμε την μεταρρύθμιση ως όχημα, ως μέσο για να ενταχθεί η Ελλάδα στο σύγχρονο κόσμο. Οι πρωταγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης, ιδρυτικού γεγονότος του Νέου Ελληνικού Κράτους, επιζητούσαν από την αρχή να ενταχθεί η Ελλάδα στον Δυτικό κόσμο. Ο τίτλος του Συνεδρίου «Αναζητώντας την Μεταρρύθμιση» παραπέμπει έμμεσα στο βιβλίο του Προυστ και έχει μελαγχολική χροιά, επειδή παραπέμπει και σε ατελέσφορες προσπάθειες μεταρρύθμισης κατά το παρελθόν. Παρ’ όλ’ αυτά εμείς αποφασίσαμε να το οργανώσουμε. Όσοι μετείχαν -μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, Συντονιστές panels, ομιλητές- έχουν στο παρελθόν εισηγηθεί ή ακόμη και πραγματοποιήσει στην πράξη μεταρρυθμίσεις στους χώρους που δραστηριοποιούνται. Αυτό το Συνέδριο προσδιορίστηκε από την αισιοδοξία, τη συνέπεια και το πείσμα όλων όσοι το σχεδίασαν και το πραγματοποίησαν με τη συμμετοχή τους».

resized 2 1

Ο Γιάννης Στουρνάρας στην εναρκτήρια ομιλία του.

Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Άγγελος Δεληβορριάς συμπλήρωσε: «Η συνέχιση της προσπάθειας να προσδιοριστεί και να εμβαθύνουμε στο νόημα της μεταρρύθμισης εκφράστηκε σε αυτό το Συνέδριο με έναν εκτεταμένο θεωρητικό προβληματισμό, που ως κεντρικό άξονα είχε την κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και εξετάστηκε από μια πλευρά συγκρατημένης απαισιοδοξίας για τον παρελθοντικό όσο και για τον μελλοντικό της ρόλο. Αναζητήθηκαν οι εσωτερικοί λόγοι και αντιπροτάθηκε αντί της λέξης μεταρρύθμιση το νόημα του μετασχηματισμού μιας δεδομένης πραγματικότητας. Τα προβλήματα της εν Ελλάδι μεταρρύθμισης, πέρα από τις οικονομικές της προεκτάσεις συναρτήθηκαν με την διεθνή συγκυρία, με την σχέση πολιτικής κομμάτων εξουσίας, με την αδυναμία των θεσμών και με την αδράνεια του κοινωνικού σώματος».

resized 3 1

Ο Νίκος Μαραντζίδης, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, συντονίζει το panel «Κράτος & πολιτικοί θεσμοί». Εικονίζονται επίσης από αριστερά προς τα δεξιά οι: Γεώργιος Γεραπετρίτης, Γιάννης Βούλγαρης, Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, Σωτήρης Ριζάς και Σταύρος Τσακυράκης.

Ολοκληρώνοντας την συμπερασματική συνεδρία, ο Νίκος Αλιβιζάτος σημείωσε: «Η πρωτοτυπία αυτού του Συνεδρίου ήταν ότι δεν αρκείτο σε διαπιστώσεις αλλά επεδίωκε και την διατύπωση προτάσεων. Συνεπώς αυτό το μείγμα απέδωσε ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Υπήρξε επίσης η σύγκρουση δύο θεμελιωδών προσεγγίσεων, της απαισιόδοξης ή συγκρατημένης με την άλλη εκδοχή που θέλει να πιστεύει ότι η Ελλάδα αυτά τα 250 χρόνια από την Επανάσταση κατάφερε πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη Βαλκανική χώρα, καθώς βρέθηκε ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες και τα επιτεύγματά της δεν θα έπρεπε να παραβλέπονται».

resized 4

Ο Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, συντονίζει το panel «Ο ρόλος της κοινωνίας». Εικονίζονται επίσης από αριστερά προς τα δεξιά οι: Βάσω Κιντή, Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, Νικόλας Σεβαστάκης, Γιάννης Παλαιολόγος, Παναγής Παναγιωτόπουλος.

Το Συνέδριο άνοιξε με ομιλία του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κατάχρηση της έννοιας μεταρρύθμιση, κάτι που στο μυαλό των περισσότερων Ελλήνων οδήγησε στην απογύμνωση της λέξης από το πραγματικό νόημά της. Όμως, όπως πολύ σωστά διατυπώνεται και από τους διοργανωτές του Συνεδρίου, ‘μεταρρύθμιση είναι το αίτημα για συνολική προσαρμογή στις απαιτήσεις της νεωτερικότητας και της ένταξης στον σύγχρονο κόσμο’. Η κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια έκανε επιτακτική την ανάγκη η Ελλάδα να αλλάξει προς αυτή την κατεύθυνση. Η ελληνική οικονομία θα πρέπει να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης οικονομίας, ώστε, βασιζόμενη στα ισχυρά συγκριτικά της πλεονεκτήματα, να μπορέσει να εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη». Καταλήγοντας επεσήμανε την ανάγκη να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο της χώρας: «Η επιστροφή στο παλιό εσωστρεφές πρότυπο, όπου η ανάπτυξη ήταν εξαρτώμενη από την εγχώρια ζήτηση, κυρίως την κατανάλωση, η οποία χρηματοδοτήθηκε από εξωτερικό δανεισμό, είναι ανέφικτη και ανεπιθύμητη. Το κράτος οφείλει να κάνει προσεκτικό και στοχευμένο σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων, ώστε να δημιουργούνται τα σωστά κίνητρα για τον ιδιωτικό τομέα και να αποφεύγονται προβλήματα και στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν. Αυτό θα επιτρέψει τη σταδιακή βελτίωση της ποιότητας των θεσμών, οι οποίοι θεωρούνται από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τις προοπτικές ανάπτυξης μίας οικονομίας».

resized 5

Ο Νίκος Δένδιας και ο Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος λίγο μετά την λήξη των εργασιών του Συνεδρίου.

 

 


Σελίδα 21 από 165

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

«TZAMAIKA» Η επίσημη πρεμιέρα στην Αθήνα
«TZAMAIKA» Η επίσημη πρεμιέρα στην Αθήνα
«TZAMAIKA» Η επίσημη πρεμιέρα στην Αθήνα Την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η επίσημη Αθηναϊκή πρεμιέρα της ταινίας ...

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΠΛ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ
ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΠΛ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ
ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΠΛ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ   ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ Ο Δήμος ...