ATTICANEWS.GR

Member Area
ΕΡΓΑΣΙΑ
Aτομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου, μεταξύ Δημόσιων Φορέων Υγείας και υπαλλήλων που απασχολούνται ή απασχολούνταν παλαιότερα στις υπηρεσίες εστίασης, φύλαξης και καθαρισμού
News - ΕΡΓΑΣΙΑ
Δευτέρα, 06 Ιούνιος 2016 17:02

ypygeiaslogo670

Με αφορμή την παραπληροφόρηση από μερίδα ΜΜΕ και άλλους κύκλους, σχετικά με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα στο Δρομοκαΐτειο αλλά και γενικότερα όσον αφορά τις ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου, μεταξύ Δημόσιων Φορέων Υγείας και υπαλλήλων που απασχολούνται ή απασχολούνταν παλαιότερα στις υπηρεσίες εστίασης, φύλαξης και καθαρισμού, ως υπάλληλοι ιδιωτικών εταιρειών, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας διευκρινίζει:

 • Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας θα έχουν διάρκεια έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

 • Είναι σαφής η βούληση του Υπουργείου Υγείας για ανανέωση των συμβάσεων μετά τη λήξη τους.

 • Οι εργαζόμενοι θα έχουν καλύτερους όρους εργασίας, όπως υψηλότερες ετήσιες αποδοχές, εμπρόθεσμη καταβολή μισθού, άδειες μητρότητας – ασθενείας κ.λπ.

 • Φορέας ασφάλισης των εργαζόμενων θα είναι το ΙΚΑ.

 • Οι εργαζόμενοι άνω των 6 ωρών ημερησίως θα δικαιούνται Βαρέα – Ανθυγιεινά ένσημα.

 • Οι ώρες εργασίας και το πρόγραμμα των εργαζομένων θα προσδιορίζονται μέσω απ’ ευθείας συνεννόησης των ίδιων των εργαζομένων με τη Διοίκηση του Φορέα.

 • Το δημοσιονομικό όφελος από τη σύναψη των συμβάσεων αυτών υπολογίζεται στο 30% της έως τώρα ετήσιας δαπάνης για το πρώτο έτος, ενώ αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα έτη.

 • Τέλος, το πρόβλημα πληρωμής των συμβασιούχων που απασχολούνται στην καθαριότητα στο Δρομοκαΐτειο έχει λυθεί, καθώς σήμερα πιστώθηκε στο λογαριασμό του Νοσοκομείου το σύνολο των οφειλομένων έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να εξοφληθούν για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.

 

Υπενθυμίζουμε ότι σε συνέχεια του άρθρου 97 του ν. 4368/2016 (παράλληλο πρόγραμμα) έχει σταλεί από τις 22 Μαρτίου, στα νοσοκομεία και σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς εγκύκλιος του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, με την οποία έχει εκφραστεί η σαφής πολιτική βούληση και έχει δοθεί η κατεύθυνση να συνάπτονται ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου. Καλούμε τους εργαζόμενους να κλείσουν τα αυτιά τους στην παραπληροφόρηση και τον εκφοβισμό και να κάνουν χρήση των ευεργετημάτων του νόμου υπογράφοντας ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου απ’ ευθείας με τους εποπτευόμενους από το Υπουργείο Υγείας φορείς.

 
Σε καλό κλίμα έγινε η συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας μεταξύ του Γενικού Γραμματέα, εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Ασφαλείας, της Γ.Σ.Ε.Ε. και εργαζομένων της εταιρείας ΠΥΡΣΟΣ. Στην συνάντηση παρέστησαν και εκπρόσωποι του ΟΑΕΔ.
News - ΕΡΓΑΣΙΑ
Παρασκευή, 03 Ιούνιος 2016 17:06

Σε καλό κλίμα έγινε η συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας μεταξύ του Γενικού Γραμματέα, εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Ασφαλείας, της Γ.Σ.Ε.Ε. και εργαζομένων της εταιρείας ΠΥΡΣΟΣ. Στην συνάντηση παρέστησαν και εκπρόσωποι του ΟΑΕΔ.

ypergasias2015b

Από τους εργαζόμενους εκτέθηκαν όλα τα προβλήματα που προέκυψαν από την ξαφνική λύση των εργασιών της εταιρείας ΠΥΡΣΟΣ.

Η ενημέρωση που έγινε, και η εξέλιξη της όλης υπόθεσης, τεκμηριώνει τις βάσιμες υποψίες του Υπουργείου Εργασίας, όπως αυτές εκφράστηκαν στο προηγούμενο δελτίο τύπου, για σοβαρές ενδείξεις ποινικών ευθυνών για όλο το χειρισμό από την εταιρεία (μεταφορά λογαριασμών, εκποίηση περιουσιακών στοιχειών και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες από τους ιδιοκτήτες της εταιρείας τις τελευταίες μέρες).

Το δεύτερο που αποκαλύφθηκε είναι ότι εκτός από την ΠΥΡΣΟΣ, σταμάτησε η λειτουργία και της θυγατρικής (με την ίδια έδρα) εταιρείας ΑΙΤ που απασχολούσε 38 εργαζόμενους.

Το Υπουργείο Εργασίας μεριμνώντας για την προστασία των εργαζομένων (327) με δράσεις πρόσκαιρης αλλά πιο μακροπρόθεσμης ανακούφισης δεσμεύτηκε σε μια δέσμη μέτρων που είναι τα παρακάτω:

 1. Την ένταξη των εργαζομένων της ΠΥΡΣΟΣ και της ΑΙΤ στο πεδίο προστασίας του ΟΑΕΔ για την άμεση καταβολή επιδόματος ανεργίας

 2. Την ένταξη των εργαζομένων αυτών στο πρόγραμμα έκτακτου βοηθήματος από τον ΟΑΕΔ.

 3. Την διερεύνηση από τις υπηρεσίες του Υπουργείου της συγκρότησης ειδικού προγράμματος που θα συμπεριλάβει τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που κλείνουν ή που εγκαταλείπουν την δραστηριότητα τους ή πτωχεύουν.

 4. Την συνέχιση της απαίτησης για δικαστική (μέσω των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών) διερεύνηση ειδικά της υπόθεσης αυτής με βάση τα όσα αναφέρθηκαν στην αρχή.

 5. Την εξέταση από κοινού με τους εργαζόμενους της δυνατότητας να ενταχθούν σε προγράμματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας στο ίδιο αντικείμενο.

Πέρα όμως από το ειδικότερο πρόβλημα με την παραβατική λειτουργία της ΠΥΡΣΟΣ, το Υπουργείο επισημαίνει ότι στον κλάδο αυτό όσο και στις εταιρείες καθαρισμού παρουσιάζεται έντονη παραβατικότητα από μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο θα ενεργοποιήσει άμεσα τις διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο ώστε να τηρούνται οι διατάξεις τόσο της εργατικής όσο και της ασφαλιστικής νομοθεσίας από τις επιχειρήσεις του κλάδου.

 
Ψ.Ν.Α. Δρομοκαΐτειο
News - ΕΡΓΑΣΙΑ
Παρασκευή, 03 Ιούνιος 2016 17:04

Ψ.Ν.Α. Δρομοκαΐτειο

ypygeiaslogo670

Σχετικά με το πρόβλημα πληρωμής των συμβασιούχων με σύμβαση μίσθωσης έργου του Ψ.Ν.Α. «Δρομοκαΐτειο», οι οποίοι απασχολούνται στην καθαριότητα του Νοσοκομείου, μετά από παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, εξασφαλίστηκαν, με έκτακτη επιχορήγηση, όλες οι σχετικές πιστώσεις και το Νοσοκομείο προχωρεί σε άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων.

 

Ο Πρόεδρος

 

Ισίδωρος Πρώιος

 
«Για τα λουκέτα σε Athens Ledra και ΠΥΡΣΟΣ Security»
News - ΕΡΓΑΣΙΑ
Τετάρτη, 01 Ιούνιος 2016 18:54

«Για τα λουκέτα σε Athens Ledra και ΠΥΡΣΟΣ Security»

ypergasias2015b

Τα νέα φαινόμενα λουκέτων στις προαναφερόμενες επιχειρήσεις, αναδεικνύουν περίτρανα το καθεστώς αυθαιρεσίας μέσα στο οποίο συναλλάσσεται μια σειρά από «επιχειρηματικές» δραστηριότητες στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια.

Με πρόσχημα την «αντικειμενική» αδυναμία πληρωμής των δεδουλευμένων, λόγω υπερβολικών χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σήμερα 450 εργαζόμενοι (150+300) συνολικά προστέθηκαν στη «δεξαμενή» των ανέργων.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, παραθέτουμε τα παρακάτω στοιχεία:

 1. Το ξενοδοχείο “Athens Ledra”, που ανήκει στην εταιρεία ΑΣΤΥ Α.Ε. χρωστάει στο ΙΚΑ 9.000.000€, εκτός των δανειακών της υποχρεώσεων και λοιπών οφειλών. Σε τριμερή συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο στις 17.05.2016 προτείναμε και ορίστηκε συνάντηση του εκπροσώπου της εταιρείας με την διοίκηση του Ι.Κ.Α. προκειμένου να διερευνηθεί με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο η άρση των όποιων εμποδίων, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων. Προς τούτο έγιναν τρεις συναντήσεις με τη διοίκηση του Ι.Κ.Α. η οποία συμφώνησε για τον περιορισμό της κατάσχεσης για το ποσό των 255.000 €, ποσό που αφορά τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Προϋπόθεση για τη συγκεκριμένη διαδικασία ήταν να αποσταλεί στο Ι.Κ.Α. η κατά νόμο δήλωση των τραπεζών. Σε επόμενο αίτημα της εταιρείας προς το ΙΚΑ και πριν προλάβει αυτό να απαντήσει η εταιρεία «κατέβασε τα ρολά».

Άρα η όλη εξέλιξη είναι αποκλειστική ευθύνη της εταιρείας η οποία πιθανόν να δρομολογεί άλλες μεθοδεύσεις παρότι τη δεδομένη χρονική στιγμή η πληρότητα της ξενοδοχειακής μονάδας αγγίζει το 95% για την θερινή περίοδο.

 1. Σε ότι αφορά στην εταιρεία “ΠΥΡΣΟΣ Security” έχουμε σύμφωνα με πηγές, καθώς οι εργαζόμενοι ουδέποτε απευθύνθηκαν στο Υπουργείο Εργασίας, τα παρακάτω δεδομένα: η εταιρεία έχει προχωρήσει εδώ και ένα χρόνο σε στάση πληρωμών προς τους εργαζομένους και πιστωτές, ότι χρωστά 8.200.000€ στο ΙΚΑ και ότι οι υπάλληλοι είναι απλήρωτοι εδώ και 5 μήνες το λιγότερο. Γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το ΣΕΠΕ και οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στις κατά τόπου αρμόδιες Επιθεωρήσεις Εργασίας για τις απαραίτητες ενέργειες.

Δυστυχώς, το πρόβλημα με την «ΠΥΡΣΟΣ Security» αναδεικνύει για μία ακόμη φορά την εκμετάλλευση των εργαζομένων από μεγάλο μέρος των εταιρειών αυτών μέσα σε ένα φαύλο καθεστώς οφειλών και χρεών.

 

Τα δύο αυτά περιστατικά, τα οποία ενέχουν στοιχεία δόλιας εγκατάλειψης εργαζομένων και δημιουργίας οφειλών προς δημόσιους φορείς (εισφοροδιαφυγής), πρέπει να γίνουν αντικείμενο εισαγγελικής παρέμβασης και εν γένει εξέτασης από τις αρμόδιες αρχές της δικαιοσύνης.

Το Υπουργείο Εργασίας θα εξετάσει άμεσα όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άμεση υπαγωγή των εργαζομένων και στις δύο εταιρείες σε προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να αποτελούν το πρόσχημα για κάθε παράβαση επιχειρηματία, ώστε αυτός να απαλλάσσεται από τα χρέη που ο ίδιος δημιούργησε προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως στο παρελθόν είχε συνηθίσει.

 
«Παράνομη επιχειρησιακή σύμβαση»
News - ΕΡΓΑΣΙΑ
Τετάρτη, 01 Ιούνιος 2016 18:46

«Παράνομη επιχειρησιακή σύμβαση»

ypergasias2015b

Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν επιχειρησιακή «σύμβαση» που αναρτήθηκε, ως όφειλε, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, σημειώνουμε τα παρακάτω:

 1. Η αναφορά σε επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση η οποία κατατέθηκε στο ηλεκτρονικό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ είναι παράτυπη και παράνομη καθώς με το Ν. 4093/2012 θεσπίστηκε νέο σύστημα καθορισμού νόμιμου κατωτάτου μισθού υπαλλήλων και ημερομισθίου εργατοτεχνιτών και το οποίο ισχύει από 01.04.2013. Συνεπώς συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης κατώτερο από το νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο.

Κατά συνέπεια, η εν λόγω επιχειρησιακή δεν έχει καμιά ισχύ και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.

 1. Το γεγονός αυτό είναι συνακόλουθο πάγιας τακτικής ορισμένων εργοδοτών στο χώρο του τουρισμού που αρνούνται να συμμορφωθούν με την κλαδική σύμβαση που ήδη έχει υπογραφεί.

 2. Καλούνται όλοι οι εργοδότες στο χώρο του τουρισμού να συμμορφωθούν με τις κείμενες διατάξεις και να αποφύγουν την όποια τάση παραβατικότητας καθώς θα ελέγχονται συστηματικά βρισκόμενοι αντιμέτωποι με όλες τις νόμιμες συνέπειες.

 


Σελίδα 10 από 23

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση