ATTICANEWS.GR

Member Area
ΕΡΓΑΣΙΑ
Ερώτηση Δ. Παπαδημούλη σε Κομισιόν για το ζήτημα της Κοινωνικής Δικαιοσύνης στην ΕΕ και τις ανισότητες αναφορικά με αυτό μεταξύ των χωρών
News - ΕΡΓΑΣΙΑ
Τετάρτη, 04 Ιανουάριος 2017 14:23

Ερώτηση Δ. Παπαδημούλη σε Κομισιόν για το ζήτημα της Κοινωνικής Δικαιοσύνης στην ΕΕ και τις ανισότητες αναφορικά με αυτό μεταξύ των χωρών.

papadhmoulis

  • Ερώτηση Δημήτρη Παπαδημούλη στην Κομισιόν: «Με ποιον τρόπο μπορούν χώρες όπως η Ελλάδα, να στηριχθούν από το πρόγραμμα “Europe 2020 Strategy”, για μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού;»

 

 

Ερώτηση με θέμα το ζήτημα της Κοινωνικής Δικαιοσύνης στην ΕΕ και τις ανισότητες αναφορικά με αυτό μεταξύ των χωρών κατέθεσε προς την Κομισιόν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

 

Σύμφωνα με τους ετήσιους Δείκτες για την Κοινωνική Δικαιοσύνη που ανακοινώθηκαν τον προηγούμενο μήνα για τις 28 χώρες της Ευρωζώνης, «με κριτήρια όπως η πρόληψη της φτώχειας, η πρόσβαση στην αγορά εργασίας, η κοινωνική συνοχή κ.ά., η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με τη χειρότερη απόδοση».

 

Με αφορμή τα στοιχεία αυτά, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ρωτά την Κομισιόν, ποια είναι τα μέτρα που προτίθεται να λάβει στο πλαίσιο του προγράμματος Europe 2020 Strategy, για χώρες όπως η Ελλάδα «όπου οι πολιτικές λιτότητας και η οικονομική κρίση έχουν δημιουργήσει απαράδεκτα υψηλά ποσοστά πληθυσμού σε φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, με τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα να είναι 15 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα στην προ-κρίσης εποχή». Επικαλούμενος τη δέσμευση της Κομισιόν στο πρόγραμμα Europe 2020 Strategy, αναφορικά με το «ότι θα αποδίδει μεγαλύτερη αξία σε κοινωνικούς δείκτες στο πλαίσιο μακροοικονομικών διαδικασιών», ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά την Επιτροπή «με ποιον τρόπο μπορούν χώρες όπως η Ελλάδα, να στηριχθούν από επενδυτικά ταμεία όπως αυτό του EFSI, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες εξόδου των ανέργων από τον κοινωνικό αποκλεισμό».

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

Θέμα: Κοινωνική Δικαιοσύνη και Europe 2020

 

Tο Bertelsmann Stiftung δημοσίευσε στις 14/11 τους ετήσιους δείκτες του για την Κοινωνική Δικαιοσύνη. 28 κράτη-μέλη συγκρίνονται με κριτήρια όπως η πρόληψη της φτώχειας, η πρόσβαση στην αγορά εργασίας, η κοινωνική συνοχή κ.ά. Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με τη χειρότερη απόδοση, με τις πολιτικές λιτότητας και την οικονομική κρίση να έχουν οδηγήσει υψηλά ποσοστά πληθυσμού σε φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα είναι 15 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερα από τα επίπεδα στην προ-κρίσης εποχή και από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (9.8%). Η μακροχρόνια ανεργία, παρόλο που σημειώνει αργή βελτίωση, είναι ακόμα υψηλή.

 

Μια πολιτική που στηρίζεται στις δημόσιες επενδύσεις είναι σημαντική προϋπόθεση για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι θα αποδίδει μεγαλύτερη αξία σε κοινωνικούς δείκτες στο πλαίσιο μακροοικονομικών διαδικασιών συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Europe 2020 Strategy) μέχρι στιγμής αυτό δε γίνεται.

 

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:

 

1) Αν έχει πράγματι δεσμευτεί στο Europe 2020 Strategy, ποια είναι τα μέτρα που σχεδιάζει να λάβει για χώρες όπως η Ελλάδα;

2) Με ποιον τρόπο μπορούν χώρες όπως η Ελλάδα, να στηριχθούν από επενδυτικά ταμεία όπως αυτό του EFSI, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες εξόδου των ανέργων από τον κοινωνικό αποκλεισμό;

 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ -ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε δήθεν «κατασχέσεις για μικροοφειλέτες ΙΚΑ ΟΓΑ» και σε «κυνήγι 500.000 μικροφειλετών» με «ειδοποιητήρια από τη νέα χρονιά», είναι απολύτως ανακριβή
News - ΕΡΓΑΣΙΑ
Τετάρτη, 21 Δεκέμβριος 2016 15:20

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ -ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 

Σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε δήθεν «κατασχέσεις για μικροοφειλέτες ΙΚΑ ΟΓΑ» και σε «κυνήγι 500.000 μικροφειλετών» με «ειδοποιητήρια από τη νέα χρονιά», είναι απολύτως ανακριβή.

ypourgeio-ergasias

Καμία κατάσχεση δεν έχει γίνει και δεν πρόκειται να γίνει για τέτοιου ύψους οφειλές. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη πολιτική απόφαση.

Κατασχέσεις επιδιώκονται μόνο όπου υπάρχουν περιουσίες και μεγάλες οφειλές με αποδεδειγμένη δυνατότητα καταβολής εισφορών που δεν γίνεται.

Η διαβίβαση των ασφαλιστικών οφειλών κάτω των 5.000 ευρώ στο ΚΕΑΟ δεν συνδέεται με τη διαδικασία των κατασχέσεων και ούτε αλλάζει κάτι σχετικά με αυτή.

Αντίθετα, η διαβίβαση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΚΕΑΟ κρίθηκε αναγκαία γιατί οι οφειλέτες αδυνατούσαν να προσκομίσουν στα δικαστήρια τις απαιτούμενες βεβαιώσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στα ταμεία και δεν μπορούσαν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 21 Δεκέμβριος 2016 15:24
 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ - ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ - ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ
News - ΕΡΓΑΣΙΑ
Δευτέρα, 19 Δεκέμβριος 2016 11:34

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ  - ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ - ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ

shutterstock 219004666 1024x768 0

Το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου πρέπει να καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

 

Διευκρινίζεται ότι η χρονική περίοδος για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων αφορά το διάστημα από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Οι μισθωτοί δε, των οποίων η εργασιακή σχέση δεν διήρκησε για ολόκληρο το παραπάνω χρονικό διάστημα, δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου, ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

 

Σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων και ως εκ τούτου παραβίασης της σχετικής νομοθεσίας, οι εργαζόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα αρμόδια κατά τόπους Τμήματα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων προκειμένου να ενημερωθούν για τα δικαιώματα τους και τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να κινηθεί η αυτόφωρος διαδικασία.

 

Το Σ.ΕΠ.Ε. θα είναι στην διάθεση των εργαζομένων όλη την επόμενη περίοδο προκειμένου να εξασφαλιστεί το νόμιμο δικαίωμα τους στο Δώρο Χριστουγέννων.

 

Οικοδομώντας ένα πλαίσιο πρωτοβουλιών και δράσεων μέσω του Σ.ΕΠ.Ε. για την αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων, το Υπουργείο Εργασίας θεωρεί κρίσιμο βήμα για την ανάσχεση της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας την πλήρη διασφάλιση της καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους που το δικαιούνται.

 
Προκήρυξη 4.000 θέσεων εργασίας στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας
News - ΕΡΓΑΣΙΑ
Τρίτη, 13 Δεκέμβριος 2016 12:09

 Προκήρυξη 4.000 θέσεων εργασίας στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

ypygeiaslogo670

Αναρτήθηκε σήμερα στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ η Δημόσια Πρόσκληση για την κάλυψη 4.000 θέσεων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, οι οποίες είχαν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και το κόστος των οποίων θα καλυπτόταν από τα έσοδα του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος ξεκίνησε τέλος Σεπτέμβρη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ. Συντάχθηκε και ψηφίστηκε ειδική νομοθετική ρύθμιση. Κατόπιν της απόφασης του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, η οποία καθιστούσε αδύνατη τη χρηματοδότηση του προγράμματος από τα έσοδα του σχετικού διαγωνισμού και με δεδομένη τη βούληση της Κυβέρνησης για την προκήρυξη των θέσεων αυτών, εξασφαλίστηκε το ποσό των 65 εκατ. ευρώ από ανακατανομή κρατικών κονδυλίων.

Εντός ελαχίστου χρονικού διαστήματος καταρτίστηκε σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τους φορείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, η κατανομή για την κάλυψη των θέσεων, με γνώμονα τις αντικειμενικές ανάγκες.

Συντάχθηκε και υπογράφηκε ΚΥΑ, η οποία στη συνέχεια τροποποιήθηκε εντός 8 ωρών και υπό ασφυκτική πίεση, προκειμένου η προκήρυξη των θέσεων να πραγματοποιηθεί την ημερομηνία για την οποία είχε δεσμευτεί προσωπικά και δημοσίως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Σήμερα το πρωί λοιπόν, σε πείσμα όσων λοιδόρησαν, αμφισβήτησαν και πολέμησαν την υλοποίηση του εγχειρήματος αυτού, αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ η Δημόσια Πρόσκληση, η οποία αφορά στην πρόσληψη προσωπικού στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στην κάλυψη 4.000 θέσεων, για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών με πλήρεις αποδοχές και κάλυψη όλων των επιδομάτων για το προσωπικό που τα δικαιούται. Η κατάθεση των δικαιολογητικών ξεκίνησε από τις 12μμ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν αίτηση μέχρι και τις 22/12/2016.


Απαντώντας σε όσους επιχείρησαν ποικιλοτρόπως να καθυστερήσουν το πρόγραμμα και πιστοί στη δέσμευσή μας για την ανασυγκρότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις σχεδιάζοντας και υλοποιώντας όλα όσα έχουμε υποσχεθεί σαν Υπουργείο Υγείας. Σε όλους όσους μας καταγγέλλουν και μας κατηγορούν για ψέματα, το ειδικό πρόγραμμα για την απασχόληση 4.000 μακροχρόνια ανέργων στον τομέα της Υγείας είναι η απάντησή μας. Και το πρόγραμμα αυτό έρχεται να αποδείξει την προσπάθεια αυτής της Κυβέρνησης να κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να διαρρήξει το ασφυκτικό πλαίσιο των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Για πρώτη φορά αλλάζει ο χαρακτήρας αυτών των προγραμμάτων και οι εργαζόμενοι θα αμοίβονται με πλήρεις αποδοχές για περισσότερο χρονικό διάστημα.

 
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
News - ΕΡΓΑΣΙΑ
Δευτέρα, 12 Δεκέμβριος 2016 18:23

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 

axtsioglou

Την Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σήμερα Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016, συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη και τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Νάσο Ηλιόπουλο.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης διεξήχθησαν διαδοχικές συναντήσεις στο Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, με αντιπροσωπείες εργαζομένων από την Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, από το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) και από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Καρυπίδης.

Ακολούθως, η υπουργός Εργασίας βρέθηκε στα γραφεία του Σ.ΕΠ.Ε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τέλος επισκέφθηκε συγκρότημα εργατικών κατοικιών στην περιοχής της Νέας Ευκαρπίας.

«Την περίοδο 2012-2014 δεν συνέβη απλώς μία συνολική απορρύθμιση στην αγορά εργασίας, μέσω παρεμβάσεων στο νομοθετικό πλαίσιο που κατήργησαν θεμελιωμένα δικαιώματα. Αυτό που συνέβη ήταν η διαμόρφωση του γόνιμου εδάφους για την όξυνση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Το υπουργείο Εργασίας θέλει να τονίσει ότι αυτά τα φαινόμενα δεν θα γίνουν ανεκτά και είμαστε βέβαιοι ότι οι εργαζόμενοι θα αρχίσουν να βλέπουν σύντομα αλλαγή στην καθημερινότητά τους», σημείωσε η κα. Αχτσιόγλου, μετά από σύσκεψη με εργαζόμενους και υπηρεσιακούς παράγοντες στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Ειδικότερα, για την συνάντηση με τις εργαζόμενες στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «υπάρχει σωρεία καταγγελιών όχι απλώς για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και των συνθηκών υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας αλλά και μια σειρά από φαινόμενα απειλών ή εκβιασμών εις βάρος των εργαζομένων. Με την παρουσία μας εδώ, το υπουργείο θέλει να τονίσει ότι τέτοια φαινόμενα δεν θα γίνουν ανεκτά».

Η συνάντηση με τους εργαζόμενους στην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων έρχεται σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες και το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι θα υψώσει ασπίδα προστασίας στους εργαζόμενους, τόσο μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών που διαθέτει όσο και με όρους δημόσιας πολιτικής παρέμβασης.

Η υπουργός Εργασίας συναντήθηκε επίσης με αντιπροσωπεία εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ Καρυπίδης, έπειτα από αίτημά τους. Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες έχει πραγματοποιηθεί σειρά διαδοχικών διμερών και τριμερών συναντήσεων υπό την αιγίδα του υπουργείου Εργασίας, και οι οποίες θα συνεχιστούν. Η κα. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι είναι πολυσύνθετα, καθώς βρίσκονται μπροστά σε βίαιες αλλαγές των εργασιακών τους σχέσεων, πολύ συχνά και με όρους διλημμάτων ανάμεσα στην απόλυση και την επιλογή μιας πολύ δυσκολότερης εργασιακής συνθήκης, και αφορούν ένα σύνολο επιχειρήσεων».

Τέλος, η υπουργός Εργασίας επισκέφθηκε συγκρότημα εργατικών κατοικιών στη Νέα Ευκαρπία, με αφορμή και την επίλυση μετά από τέσσερις δεκαετίες της εκκρεμότητας που κρατά ομήρους από το 1978 δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους του Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας. Συγκεκριμένα, με υπουργική τροπολογία που θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, θα ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες για την έκδοση οριστικών παραχωρητηρίων σε 11.134 δικαιούχους. 

 


Σελίδα 9 από 30
Kεαρ - ΕΓΩ ΚΙ ΕΣΥ // ΝΕΟ SINGLE με VIDEO CLIP!!
Kεαρ - ΕΓΩ ΚΙ ΕΣΥ // ΝΕΟ SINGLE με VIDEO CLIP!!
 «Κέαρ» – ΕΓΩ ΚΑΙ ΕΣΥ Στίχοι / Μουσική: Ιάκωβος Σαμψάκης   Ο Ιάκωβος Σαμψάκης, γνωστός ως ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση