ATTICANEWS.GR

Member Area
ΕΡΓΑΣΙΑ
Συμμετοχή Ρ. Αντωνοπούλου σε εκδήλωση της Ισπανικής Κυβέρνησης για την Κοινωνική Οικονομία
News - ΕΡΓΑΣΙΑ
Τρίτη, 23 Μάιος 2017 17:15

Συμμετοχή Ρ. Αντωνοπούλου σε εκδήλωση της Ισπανικής Κυβέρνησης για την Κοινωνική Οικονομία.

raniaantonopoulou

Κοινή διακήρυξη για την προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνυπέγραψε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου μαζί με ακόμα 11 εκπροσώπους χωρών μελών της ΕΕ, σε εκδήλωση με τίτλο «Κοινωνική Οικονομία, ένα επιχειρηματικό μοντέλο για το μέλλον της Ευρώπης», που οργάνωσε η Ισπανική Κυβέρνηση στην Μαδρίτη.

«Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι η κοινωνική οικονομία, ένα παραγωγικό μοντέλο που βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, κερδίζει ολοένα και περισσότερο το ενεργό ενδιαφέρον των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τη Διακήρυξη της Μαδρίτης επιβεβαιώνεται η σημασία της κοινωνικής οικονομίας για την οικονομία και την ανάπτυξη, και προωθείται η επέκτασή της σε περισσότερους τομείς οικονομικής δραστηριότητας», δήλωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός και κατέληξε λέγοντας: «Σήμερα, 2 εκατομμύρια επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, δίνοντας δουλειά – και μάλιστα ποιοτική δουλειά - σε περισσότερα από 14,5 εκατομμύρια ανθρώπους».

Στο περιθώριο της εκδήλωσης η κ. Αντωνοπούλου συναντήθηκε με τον Υπουργό Εργασίας του Λουξεμβούργου, Nicolas Schmit, τον Υπουργό Εργασίας της Πορτογαλίας, Jose Antonio Vieira da Silva, τον υφυπουργό Εργασίας της Ιταλίας, Luigi Bobba, τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Κοινωνικής Οικονομίας της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, Tadej Slapnik, καθώς και με τη Δήμαρχο Μαδρίτης, Manuela Carmena, με τους οποίους συζήτησε θέματα προώθησης της απασχόλησης.

Αύριο, Τετάρτη 24 Μαΐου, η Αναπληρώτρια Υπουργός θα συναντηθεί με την Υπουργό Εργασίας της Ισπανίας, Fatima Banez.

 
Εγκαίνια κτιρίου στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης
News - ΕΡΓΑΣΙΑ
Δευτέρα, 22 Μάιος 2017 18:02

Στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού που υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με νοητική υστέρηση, εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 22 Μαΐου το Κτίριο Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Θεμέλιο» του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας.

resized ΚΚΠΚΜ.ΣΕΡΡΕΣ.ΣΤΕΓΗ.2017-2

Το «Θεμέλιο» βρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης των Σερρών και θα αποτελεί τη μόνιμη κατοικία για 12 άτομα, τα οποία θα ζουν σε καθεστώς ημιαυτόνομης διαβίωσης.

resized ΚΚΠΚΜ.ΣΕΡΡΕΣ.ΣΤΕΓΗ.2017-3

Η συγκεκριμένη δομή αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στη μακριά αλυσίδα με τις ενέργειες που προωθεί το Υπουργείο προκειμένου τα άτομα με νοητική υστέρηση να οδηγηθούν στην αποϊδρυματοποίηση και να επανενταχθούν σε ολοκληρωμένες κοινωνικές διαδικασίες.

resized ΚΚΠΚΜ.ΣΕΡΡΕΣ.ΣΤΕΓΗ.2017-4

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας, Δημήτρης Καρέλλας.

 

resized ΚΚΠΚΜ.ΣΕΡΡΕΣ.ΣΤΕΓΗ1

 
Η οικονομία αλλάζει, η ΝΔ όχι - Άρθρο της Αν. Υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου που δημοσιεύτηκε σήμερα, 21.05.2017, στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής»
News - ΕΡΓΑΣΙΑ
Κυριακή, 21 Μάιος 2017 13:09

Η οικονομία αλλάζει, η ΝΔ όχι - Άρθρο της Αν. Υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου που δημοσιεύτηκε σήμερα, 21.05.2017, στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής»

raniaantonopoulou

Ο στόχος της τελευταίας συμφωνίας της κυβέρνησης με τους Θεσμούς είναι ένας και μοναδικός: να βγει η χώρα από την ακραία επιτροπεία που βρίσκεται τα τελευταία 7 χρόνια, με όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε τη λήψη μέτρων ως αναγκαίο τίμημα για την έξοδο της χώρας από την αυστηρή επιτήρηση. Συμφώνησε όμως και σε μία σειρά αντιμέτρων, η εφαρμογή των οποίων θα αμβλύνει τις συνέπειες του πακέτου μέτρων που θα ισχύσουν μετά το 2018. Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι η κυβέρνηση κατάφερε να εντάξει στη συμφωνία με τους δανειστές το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους.

Η διευθέτηση του ελληνικού χρέους είχε δρομολογηθεί από το 2012, όταν μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων ότι: «τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα βοήθειας… προκειμένου να επιτευχθεί επιπλέον αξιόπιστη και βιώσιμη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, όταν η Ελλάδα φτάσει σε ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, όπως οραματίζεται το υφιστάμενο Memorandum of Understanding (MoU), υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής των όρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα». Εντούτοις, η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν κατόρθωσε την εφαρμογή της, όταν προέκυψαν τα πλεονάσματα το 2014. Απεναντίας, ο κύριος Βενιζέλος δήλωνε τον Μάρτιο του 2014 ότι, μετά το περιβόητο PSI και την αφαίμαξη των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, το «ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο, γιατί βρίσκεται κατά το 80% στα χέρια θεσμικών εταίρων και πιστωτών».

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη εστίαζαν την κριτική τους στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και απαιτούσαν την άρον - άρον ολοκλήρωση της συμφωνίας στο όνομα της εκταμίευσης των δόσεων και όχι στο περιεχόμενο της συμφωνίας που επεδίωκε η κυβέρνηση. Για εκείνους το ζητούμενο δεν ήταν ποτέ το συγκεκριμένο μείγμα μέτρων, πολλώ δε μάλλον η επίπτωσή τους στον κόσμο της εργασίας. Το απέδειξαν άλλωστε τα προηγούμενα χρόνια, υπογράφοντας μνημόνια που εκτόξευσαν την ανεργία στο 27,7%, και νομοθέτησαν τη μείωση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Σήμερα, μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της χώρας, ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη επικεντρώνονται στο περιεχόμενο της συμφωνίας. Εκφράζουν με περισσή υποκρισία την αγωνία της για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και τα φτωχά νοικοκυριά, υποστηρίζοντας ότι πλέον καταρρίπτεται ο μύθος της κοινωνικής ευαισθησίας της Αριστεράς.

Λησμονούν προκλητικά ότι επί των ημερών τους μειώθηκε κατά 28% το μέσο ετήσιο εισόδημα κάθε νοικοκυριού. Δε λένε λέξη για το γεγονός ότι αυξήθηκαν κατά 56,2% τα νοικοκυριά με ετήσια εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ, όπως προκύπτει από τη σύγκριση των δεδομένων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, οι οποίες υποβλήθηκαν το 2016 και το 2010.

Οι κύριοι της Αντιπολίτευσης ξεχνούν. Οι στυγνοί οικονομικοί δείκτες όμως καταγράφουν με ανεξίτηλα χρώματα ότι επί των ημερών τους, όταν εκείνοι διαχειρίζονταν την κρίση, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου απομειώθηκαν από το ετήσιο ύψος των 60 δις στα 20 δις και το ΑΕΠ κατά 25%. Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις και, ως εκ τούτου, εμποδίζει τις επενδύσεις. Συνεχίζει να καταστροφολογεί, αγνοώντας επιδεικτικά τις αλλαγές στα δεδομένα της οικονομίας.

Μπορεί το α’ τρίμηνο να ήταν αρνητικό όσο αφορά τον δείκτη του ΑΕΠ, κυμάνθηκε δηλαδή στο επίπεδο του 2014, έτους «success story», ωστόσο οι οικονομικοί δείκτες των πρώτων μηνών του 2017 μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε. Καταγράφουν αύξηση της μισθωτής απασχόλησης, άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής, του εμπορίου και των εξαγωγών και άνοδο των τουριστικών αφίξεων. Την ίδια στιγμή, τα spreads διολισθαίνουν για πρώτη φορά σε επίπεδα προ κρίσης και οι δείκτες του οικονομικού κλίματος, των επιχειρηματικών και των καταναλωτικών προσδοκιών βελτιώνονται αισθητά.

Όσο αφορά την απασχόληση, τους πρώτους τέσσερις μήνες της φετινής χρονιάς δημιουργήθηκαν 125.000 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση στο πρώτο τετράμηνο του έτους από το 2001 έως σήμερα. Το στοιχείο αυτό έρχεται να προστεθεί στο θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων κατά 99.700 θέσεις εργασίας για το έτος 2015 και στο θετικό ισοζύγιο προσλήψεων- απολύσεων κατά 136.260 το 2016 (ρεκόρ έτους από το 2001 έως σήμερα).

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ανατρέπεται η αυξητική τάση των ευέλικτων μορφών εργασίας έναντι της πλήρους απασχόλησης, που είχε επικρατήσει επί ημερών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (μείωση πλήρους απασχόλησης κατά 20%). Το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κατέγραψε τον Απρίλιο του 2017 αύξηση και επικράτηση του ποσοστού των προσλήψεων με πλήρη απασχόληση, οι οποίες αποτέλεσαν το 54,91% του συνόλου, και μείωση του ποσοστού των προσλήψεων με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, που αποτέλεσαν το 45,09% των προσλήψεων.

Πέραν των θετικών εξελίξεων στον τομέα της απασχόλησης, οι οικονομικοί δείκτες τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους διαψεύδουν την κινδυνολογία που εσκεμμένα και αβάσιμα καλλιεργούν τα στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το πρώτο τετράμηνο ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε στις 94,1 μονάδες από 90,7 μονάδες που ήταν το ίδιο διάστημα πέρσι. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 9% όταν το ίδιο διάστημα πέρσι μειώνονταν κατά -0,7% και οι ξένες άμεσες επενδύσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν σε 350 εκατομμύρια ευρώ από 183 εκατομμύρια.

Η οικονομία αλλάζει, η ΝΔ θα αλλάξει ή θα εξακολουθήσει να εμμένει στη στείρα, παλαιοκομματική, μικροπολιτική αντιπολίτευση; Όσο γρηγορότερα η Αξιωματική Αντιπολίτευση αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα, προσαρμοστεί και συμβάλλει σε αυτήν, τόσο το καλύτερο για την οικονομία και τη χώρα συνολικά.

 
Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας συνεχίζει τη διεξαγωγή σειράς στοχευμένων πανελλαδικών ελέγχων
News - ΕΡΓΑΣΙΑ
Παρασκευή, 12 Μάιος 2017 16:13

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας συνεχίζει τη διεξαγωγή σειράς στοχευμένων πανελλαδικών ελέγχων, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία των πληροφοριακών συστημάτων και τις καταγγελίες που φτάνουν στην Επιθεώρηση.

ypourgeio-ergasias

Ενδεικτικά: σε αλυσίδα καταστημάτων εστίασης διενεργήθηκαν πανελλαδικά 103 έλεγχοι όπου διαπιστώθηκαν 3 παραβάσεις που αφορούν αδήλωτη εργασία και 35 που αφορούσαν υποδηλωμένη εργασία, ενώ υπήρξαν ακόμα 15 άλλες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Επίσης, σε αλυσίδες καταστημάτων λιανικής πώλησης διενεργήθηκαν 118 έλεγχοι, όπου διαπιστώθηκαν 53 παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, 33 περιπτώσεις υποδηλωμένης εργασίας και 20 άλλες παραβάσεις.

Σε όλες τις περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις.

Παράλληλα, το Σ.ΕΠ.Ε. διεξάγει από κοινού με την ελεγκτική υπηρεσία του ΕΦΚΑ, το ΣΔΟΕ και την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας πιλοτικό πρόγραμμα στοχευμένων ελέγχων για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Χρησιμοποιώντας εργαλεία ανάλυσης κινδύνου, μέσα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, είναι σε θέση να εντοπίζει και να ελέγχει επιχειρήσεις με υψηλή πιθανότητα παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας.

Τέλος, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου έχει εκπονηθεί προγραμματισμός ελέγχων ειδικά για επιχειρήσεις και περιοχές στον κλάδο του τουρισμού.

 
Παρών στις Εργατικές Κατοικίες Λαυρίου με το Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας ήταν ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς
News - ΕΡΓΑΣΙΑ
Παρασκευή, 05 Μάιος 2017 16:48

Παρών στις Εργατικές Κατοικίες Λαυρίου με το Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας ήταν ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς.

DIMITRISLOUKASLAVRIO

Στην ενημερωτική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις Εργατικές Κατοικίες Λαυρίου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας κ. Νεφελούδη, παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς.

Στη συνάντηση, ο Γ.Γ. του Υπ. Εργασίας και οι συνεργάτες του κκ. Μ. Μουζάλας και Π.Αντωνάκος, εξήγγειλαν την εφαρμογή Υπουργικής Απόφασης της Υπουργού Εργασίας κας. Ε. Αχτσιόγλου, η οποία προβλέπει την αποπληρωμή των οφειλών των δικαιούχων των εργατικών κατοικιών με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Η σχετική Υπουργική Απόφαση προβλέπει τη δραστική περικοπή και ρύθμιση των τόκων υπερημερίας για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, επιμηκύνει τον χρόνο αποπληρωμής από 240 σε 360 δόσεις, ενώ στην παρούσα φάση η τιμή παραχώρησης καθορίστηκε στα 304,41€/ τ.μ. Η Απόφαση περιλαμβάνει επίσης ευνοϊκότερους όρους για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑΜΕΑ κλπ), απελευθερώνοντας έτσι από την πολύχρονη ομηρία και ανασφάλεια δεκάδες κατοίκους των Εργατικών Κατοικιών του Δήμου μας.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς στη σύντομη τοποθέτηση που έκανε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τόνισε πως «είναι ιδιαίτερα σημαντικό, μέσα στη μάστιγα της οικονομικής κρίσης, να καθοριστεί ένας τρόπος αποπληρωμής των οφειλών των κατοίκων που βάλλονται, με διευκολύνσεις κοινωνικά δίκαιες και προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις οικονομικές δυνατότητές τους.»

 


Σελίδα 1 από 28
Συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας «Women’s Chamber Choir» του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α., στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «Άρτεμις».
Συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας «Women’s Chamber Choir»  του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α.,  στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «Άρτεμις».
Συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας «Women’s Chamber Choir» του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α., στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου ...

ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ: Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΛΑΖΑΡ (Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge) - 25 Μαΐου στους κινηματογράφους από τη Feelgood και σε 3D. (trailer-photos)
ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ: Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΛΑΖΑΡ (Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge) - 25 Μαΐου στους κινηματογράφους από τη Feelgood και σε 3D. (trailer-photos)
ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ: Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΛΑΖΑΡ(Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge) - 25 Μαΐου στους κινηματογράφους από τη Feelgood ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση