ATTICANEWS.GR

Member Area
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ


Ομιλία Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη στην Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (Βουλή).
News - ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Σάββατο, 20 Μάιος 2017 17:30

Ομιλία Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη στην Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (Βουλή).

 IMG 2017 05 19 333

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Εκλεκτοί Καλεσμένοι,

 

Ενενήντα οκτώ χρόνια έχουν περάσει από τη  19η  Μαΐου 1919.

 

Την ημέρα δηλαδή, που τέθηκε  σε εφαρμογή το σχέδιο  για την τελειωτική εξόντωση των Eλλήνων σε όλο τον Πόντο, σε μια ατέλειωτη πορεία θανάτου, ένα «Άσβουιτς εν ροή», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο καθηγητής Πολυχρόνης Ενεπεκίδης.

 

Μέχρι το 1924  η γη του Πόντου είχε γίνει θέατρο μιας θηριωδίας: 815 χωριά ανασκάφηκαν, 1.134 εκκλησίες καταστράφηκαν, 960 σχολεία γκρεμίστηκαν, 353.000 Πόντιοι εξολοθρεύτηκαν, ενώ περισσότεροι από 400.000 ξεριζωμένοι έφθασαν στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους έναν πολιτισμό 3 χιλιετιών, προγονικά εδάφη, εκκλησίες, τάφους και σχολεία, με μοναδικές αποσκευές τις μνήμες και τον πόνο της καρδιάς τους:

«Επήεν να δεαβαίν' ο νους ιμ'. Εκλίστα κά' κι εφίλεσα τό χώμαν καί τα χορτάρεα. Εσ'κώθα έφυγα και  οπίσ'  άλλο 'κι ετέρεσα. Τά δάκρεα μ' ετσουρώθαν και η καρδία μ' πολλά αιματώθεν.» (Το μυαλό μου πήγε να φύγει. Έσκυψα κάτω και φίλησα το χώμα και τα χορτάρια. Σηκώθηκα έφυγα και πίσω δεν ξανακοίταξα. Τα δάκρυά μου στέρεψαν και η καρδιά μου μάτωσε πολύ.) (πρόσφυγας του Πόντου)

 

«Την πατρίδα μ' έχασα, έκλαψα και πόνεσα. Λύουμαι κι αροθυμώ, ν' ανασπάλω κι επορώ». (Την πατρίδα μου έχασα, έκλαψα και πόνεσα. Κλαίω και νοσταλγώ, να ξεχάσω δεν μπορώ.)

 

Η άφιξη των Ποντίων στις Νέες Πατρίδες ήταν η απαρχή μιας δύσκολης, αλλά δημιουργικής πορείας για τον ποντιακό ελληνισμό. Εγκαταστάθηκαν κυρίως στους νομούς Δράμας, Κιλκίς, Καβάλας, Ξάνθης, Κοζάνης, Πρέβεζας και στα αστικά κέντρα Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, όπου άρχισαν έναν αγώνα επιβίωσης, προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσουν τον ποντιακό πολιτισμό, την μουσική, τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμά τους.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής στη νέα πατρίδα δεν ήταν σίγουρα και τα πιο ευχάριστα. Η μαζική άφιξη χιλιάδων προσφύγων προκάλεσε ισχυρό σοκ με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται αρχικά με δυσπιστία.  Αμφισβητείται  η  ίδια η ελληνικότητά τους και οι Πόντιοι με πίκρα λένε:

 

«Πατρίδα μ αραεύω σε αμόν καταραμένος. Σα ξένα είμαι Έλληνας και σην  Ελλάδαν ξένος». (Πατρίδα μου σε ψάχνω σαν καταραμένος. Στα ξένα μέρη είμαι Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος).

 

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, οι Πόντιοι με την εργατικότητα, τη θέληση και τη δύναμη της ψυχής τους κατάφεραν με το χρόνο να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία και να συμβάλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη και την πρόοδο της Ελλάδας σε οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο.

 

Στα τέλη του 1922 η οικονομία της χώρας είχε σχεδόν αποσυντεθεί και η παραγωγή είχε πέσει πολύ χαμηλά. Με την εισαγωγή νέων καλλιεργειών και την εφαρμογή νέων τεχνικών, η κατάσταση ανατράπηκε πλήρως: 10 χρόνια μετά, η καλλιεργήσιμη γη είχε αυξηθεί κατά 55% και το αγροτικό εισόδημα είχε διπλασιασθεί. Και στον τομέα της βιοτεχνίας και της βιομηχανίας η προσφορά των προσφύγων ήταν ευεργετική. Αναπτύχθηκαν νέοι κλάδοι (π.χ. μεταξουργία, κεραμική,  χαλκουργία, ταπητουργία, αργυροχοΐα και βυρσοδεψία), ενώ στο διάστημα 1923-1930 ιδρύθηκαν και πολλές νέες βιομηχανίες. Επίσης, στο ίδιο διάστημα, οι εμπορικές συναλλαγές της χώρας με το εξωτερικό σχεδόν διπλασιάσθηκαν. Τεράστια υπήρξε η συμβολή των προσφύγων και στον πνευματικό τομέα. Επιστήμονες, διανοούμενοι και πνευματικοί άνθρωποι από τον Πόντο λάμπρυναν τον χώρο των ελληνικών γραμμάτων. 

 

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

 

Γενοκτονία σημαίνει μεθοδική εξολόθρευση, ολική ή μερική, μιας εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας. Πρόκειται για ένα πρωτογενές έγκλημα, το οποίο δεν έχει συνάρτηση με πολεμικές συγκρούσεις. Ο γενοκτόνος δεν εξοντώνει μια ομάδα για κάτι που έκανε, αλλά για κάτι που είναι. Στην περίπτωση των Ελλήνων του Πόντου, επειδή ήταν Έλληνες και Χριστιανοί.

 

Κι ενώ η γενοκτονία των Εβραίων από τη ναζιστική ηγεσία όχι μόνο αναγνωρίστηκε άμεσα από τη διεθνή κοινότητα, αλλά και ο ίδιος ο καγκελάριος  Βίλυ Μπραντ γονάτισε στον τόπο μαρτυρίου του εβραϊκού Ολοκαυτώματος, η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων προχώρησε με αργά, αμφιταλαντευόμενα κάποτε βήματα και μόνο τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σημαντική πρόοδος στην ανάπτυξη παγκόσμιας συνείδησης για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής.

 

Η  Βουλή των Ελλήνων με ομόφωνη απόφασή της, η οποία έγινε νόμος του κράτους (N. 2193/1994), καθιέρωσε τη 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

 

Η αναγνώριση αυτή, παρόλη την εβδομηκονταετή καθυστέρηση, δικαίωσε ηθικά τον ποντιακό ελληνισμό και συνέδεσε το σύγχρονο ελληνισμό με την ιστορική του μνήμη. Η Κύπρος επίσης αναγνώρισε τη Γενοκτονία με απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 19 Μαΐου 1994, η Σουηδία με υπερψήφιση στο σουηδικό κοινοβούλιο στις 11 Μαρτίου 2010, η Αρμενία το Μάρτιο του 2015, μαζί με τη γενοκτονία των Ασσυρίων, η Ολλανδία, μαζί με τη γενοκτονία των Αρμενίων και Ασσυρίων, στις 9 Απριλίου 2015, αλλά και πολλές πολιτείες των Η.Π.Α. και της Αυστραλίας.

 

Ιδιαίτερα, όμως ξεχωριστή στιγμή για την παγκόσμια ακαδημαϊκή, επιστημονική και ερευνητική κοινότητα αποτελεί το ψήφισμα της Διεθνούς Ενώσεως Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (I.A.G.S.), με το οποίο αναγνωρίζεται η γενοκτονία Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων (Ποντίων, Θρακών, Ιώνων) . Το ψήφισμα εκδόθηκε στις 16.12.2007 με τη συντριπτική πλειοψηφία του 83% των ψήφων.

 

Όμως οι εικόνες του ξεριζωμού και της βίας δεν έχουν εκλείψει από τη σύγχρονη πραγματικότητα. Το Ορθόδοξο Χριστιανικό -και όχι μόνο βέβαια- στοιχείο στις εστίες εμπόλεμης σύρραξης  χρήζει της αρωγής και της προσοχής μας. Η χώρα μας μπορεί να υπερηφανεύεται για την συμπόνια και τον αλτρουισμό, που συνεχίζει να επιδεικνύει προς επίρρωση της σύνδεσης των σύγχρονων Ελλήνων με την ιστορική τους μνήμη.

 

Η ιστορία μας- του Ελληνισμού- είναι πρωτίστως ιστορία επιβίωσης και διάκρισης, προσφοράς και ευθύνης, αλλά και τόλμης και εθνικής ομοψυχίας απέναντι σε κινδύνους και προκλήσεις. 

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Η 19η   Μαΐου δίνει την αφορμή, ιδιαίτερα σε εμάς τους Πόντιους, να ανασύρουμε μνήμες και να αναλογιστούμε το χρέος μας απέναντι στα θύματα της γενοκτονίας, τους συγγενείς μας και τους σύγχρονους Πόντιους:  Οφείλουμε να γνωρίζουμε και να τιμούμε την ιστορία μας, οφείλουμε να συνεχίσουμε ενωμένοι να δίνουμε τον αγώνα μας για την επιβίωση της ιστορικής μνήμης, απαλλαγμένοι όμως από αισθήματα προκατάληψης και μισαλλοδοξίας απέναντι στους υπεύθυνους της γενοκτονίας.

 

Πέρυσι απ' αυτό εδώ το Βήμα είχα αναρωτηθεί: Μπορούν να γίνουν κι άλλα βήματα; 

Έγιναν βήματα.

 

Ένα βήμα είναι και   η δημιουργία Μουσείου αφιερωμένο στον Ποντιακό και Μικρασιατικό Ελληνισμό στον χώρο που παραχωρήθηκε στον Δήμο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, μαζί με το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, όπως ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. 

 

Σε αυτό το σημείο -και μια και υπάρχει η συνολική αντίληψη για το σύνολο των γενοκτονιών που έχουν γίνει στον 20ο αιώνα- θα πρότεινα  να δει σοβαρά το Υπουργείο Παιδείας να φτιάξει έναν φάκελο με τις γενοκτονίες του 20ου αιώνα και του Ελληνισμού της Ανατολής. Πέρα από τις δραστηριότητες και τις ομιλίες που γίνονται στα σχολεία για τις γενοκτονίες, να μπορεί να υπάρχει κι ένας υποστηρικτικός φάκελος για όλα αυτά και τα παιδιά μας με πιο οργανωμένο τρόπο να μπορούν να  τα διδάσκονται στο μάθημα της Ιστορίας.

 

Κυρίες και κύριοι

 

 Το να προωθηθούν ακόμη πιο αποτελεσματικά τα αιτήματα του ποντιακού κινήματος  , προϋποθέτει την ενότητα.

Μετά λύπης μου και σήμερα και τις προηγούμενες  μέρες διαπίστωσα  ότι οι Ποντιακές Ομοσπονδίες δεν κατόρθωσαν να κάνουν  κοινές κεντρικές εκδηλώσεις. Εύχομαι -και  πρέπει να  δουλέψουμε όλοι γι αυτό- στα εκατό χρόνια από τη γενοκτονία των ποντίων, δηλαδή μετά από δύο χρόνια, όλοι μαζί οι Πόντιοι να κάνουμε κοινές εκδηλώσεις.

Δεν βοηθούν, βέβαια, στην κατεύθυνση αυτή, τοποθετήσεις εδώ στη βουλή , οι οποίες πολύ σωστά ανέφεραν την ΠΟΕ, πολύ σωστά ανέφεραν το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά δεν μπορεί να ξεχνάς την ΠΟΠΣ, δεν μπορείς να ξεχνάς την ΠΟΣΕΠ.

 

Χρειάζονται βήματα ενότητας. Σε αυτά τα βήματα ενότητας του ποντιακού κινήματος πρέπει όλοι να συνεισφέρουμε. Αυτή είναι η δύναμή μας άλλωστε. Οι Πόντιοι να είμαστε ενωμένοι.

 

Κυρίες και κύριοι

 

Το δύσκολο έργο του τερματισμού  της  μη αποδοχής της ιστορικής αλήθειας από τη γείτονα χώρα, ο οποίος  θα πρέπει αναμφισβήτητα να συμπορευτεί με  τη συγχώρεση, θα πρέπει να αναλάβουν οι ίδιες οι κοινωνίες σε απευθείας γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο, ώστε  μια τέτοια ειλικρινής προσέγγιση  να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επαναληφθούν παρόμοιες αποτρόπαιες πράξεις, οπουδήποτε στον κόσμο.

Ο διάλογος αυτός, σε συνδυασμό με την αναγνώριση και εξάλειψη του ταμπού για την ποντιακή γενοκτονία θα συμβάλλουν στην αυγή μιας νέας εποχής και όπως  ο Κ. Παλαμάς  έγραψε 100 χρόνια πριν: «Πλατιά είν' η γη μας για το τράνεμα όλων. Δόξα σ' αυτόν που το χέρι σήκωσε πρώτος όχι για φοβέρα, μα το αντίμαχο χέρι για να σφίξει!»

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Θα μου επιτρέψετε να κλείσω, δανειζόμενος ένα διάλογο  από το βιβλίο  του Γ. Καλπούζου «Σέρρα-Η ψυχή του Πόντου»:

 

* ..... , διαλέγω τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής».

 

*«Άμα βάνει κανείς πάνω απ΄ όλα αυτόν τον τρόπο σκέψης, ... δεν επιβάλλεται και να μην ξύνει πληγές με όσα στραβά συνέβησαν; Να θωρεί μπροστά;»

 

*«Κοιτάς μπροστά, όταν δεν ξεχνάς από πού έρχεσαι. Σύμφωνα με τις νέες ορολογίες, ... συντελέστηκε εκείνα τα χρόνια γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και προηγουμένως των Αρμενίων και σε άλλους τόπους των Ασσυρίων. Πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και πρέπει να καταγραφούν ως ιστορική αλήθεια.

Εάν τ' αναμοχλεύεις τούτα σκοπεύοντας να υψώσεις το μίσος, καλύτερα να μην ακουστεί η φωνή σου. Να της βάλεις φίμωτρο.

Απεναντίας, δεν πρέπει να σιωπάς, εάν πασχίζεις να φανούν τα κακά για να μην ξαναγίνουν. ...»

 

Σας ευχαριστώ

 

Βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=r0mqK0rZR48&feature=youtu.be

 
Μεγάλη δωρεά αξίας 200 χιλιάδων ευρώ στις κοινωνικές δομές του δήμου Αθηναίων από γερμανούς πολίτες ελληνικής καταγωγής
News - ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Πέμπτη, 18 Μάιος 2017 17:09

Μεγάλη δωρεά αξίας 200 χιλιάδων ευρώ στις κοινωνικές δομές του δήμου Αθηναίων από γερμανούς πολίτες ελληνικής καταγωγής

 ΚΑΜ  ΓΕΡΜ  ΚΥΑΔΑ

Δωρεά, συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ, για τις κοινωνικές δομές του δήμου Αθηναίων ανακοίνωσαν στον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη γερμανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής, σε συνεργασία με κλινική της πόλης Bremerhaven.

Πρόκειται για ένα ασθενοφόρο, ένα κοντέινερ με τρόφιμα αναλώσιμα και ρουχισμό, ιατρικό εξοπλισμό και εξοπλισμό οδοντιατρείου, που όπως είπαν στον κ. Καμίνη οι έλληνες ομογενείς κ.κ. Αλέξης Βάιος και Γιάννης Πανίδης, προορίζονται για την ενίσχυση του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ). Η δωρεά αφορά στην ενίσχυση του κοινωνικού έργου που συντελείται στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων.

Στη συνάντηση με τον δήμαρχο Αθηναίων συμμετείχαν ακόμη ο διευθυντής του Νοσοκομείου ΑΜΕΟS στοBremerhaven, Γιούργκεν Βίσλερ, o υπεύθυνος της ΜΚΟ TAFEL στη γερμανική πόλη της Bremerhaven, κ.Μάνφρεντ Γιαμπς, καθώς και η πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ κυρία Ελένη Κατσούλη.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του για τη γενναιόδωρη προσφορά, μίλησε με θερμά λόγια για την έμπρακτη, συνεχή και ευγενή αρωγή στο κοινωνικό έργο που επιτελείται στο δήμο Αθηναίων, σημειώνοντας ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία και προσφορά είναι αυτές που ουσιαστικά στηρίζουν υλικοτεχνικά και χρηματικά το έργο που επιτελείται στις κοινωνικές δομές του δήμου Αθηναίων.

Ιδιαίτερα συγκινημένη ευχαρίστησε τους χορηγούς  η πρόεδρος  του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης  του δήμου Αθηναίων Ελένη Κατσούλη, τονίζοντας  ότι οι κύριοι Manfred Jabs,  Jörgen Wißler,  Αλέξης Βαΐουκαι Γιάννης Πανίδης, είναι ήδη αρωγοί στο έργο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων με παλαιότερες γενναιόδωρες χορηγίες τους. Η κυρία Κατσούλη ανέφερε χαρακτηριστικά τη δωρεά ενός ακόμη ασθενοφόρου, νοσοκομειακών κρεβατιών, τροφίμων και παιδικών προϊόντων, όπως και τη χρηματοδότηση για την τοποθέτηση στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων καμερών ασφαλείας και ηλεκτρικών ρολό.            

 

 
Κυριάκος Μητσοτάκης:«Οι επενδύσεις θα φέρουν ταλαντούχους Έλληνες πίσω στην πατρίδα μας» Βασικά σημεία από τη συζήτηση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με Έλληνες που κατοικούν μόνιμα στο Λονδίνο
News - ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Δευτέρα, 15 Μάιος 2017 10:20

Κυριάκος Μητσοτάκης:«Οι επενδύσεις θα φέρουν ταλαντούχους Έλληνες πίσω στην πατρίδα μας»

Βασικά σημεία από τη συζήτηση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με Έλληνες που κατοικούν μόνιμα στο Λονδίνο

 

 resized 0515 IMG 2889  

Την πεποίθησή του ότι η προσέλκυση επενδύσεων σε συνδυασμό με την αξιοκρατία στο Δημόσιο και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, την υγεία και τη δικαιοσύνη θα φέρουν πίσω στη χώρα τους ταλαντούχους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε Έλληνες που κατοικούν μόνιμα στο Λονδίνο.
 
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι στα επτά χρόνια της κρίσης πολλοί νέοι Έλληνες επέλεξαν να φύγουν στο εξωτερικό γιατί δεν είχαν άλλη διέξοδο.

resized 0515 IMG 2890
 
«Όμως έχετε ταλέντα», είπε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «που πρέπει να γυρίσουν πίσω. Βλέπουμε μια νέα κοινότητα νέο-μεταναστών. Μια άλλη Ελλάδα εκτός Ελλάδας. Δεν θέλω να χρησιμοποιώ αυτόν τον όρο. Αλλά θέλω να ακούσω τον δικό σας προβληματισμό. Είστε ένα δυναμικό κομμάτι της χώρας εκτός Ελλάδας... Στην επόμενη μέρα πρέπει να αξιοποιήσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της διασποράς. Το έχουν κάνει άλλες χώρες. Θα το προσπαθήσουμε και εμείς με πρώτο βήμα το δικαίωμα ψήφου στο εξωτερικό».
 
Ερωτηθείς για τα φαινόμενα αναξιοκρατίας που παρατηρούνται στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Η Ελλάδα πλήρωσε την αναξιοκρατία. Αυτό το μοντέλο τελείωσε. Και δεν θέλω να κομματικοποιήσω τη συζήτηση. Αλλά περίμενα κάτι διαφορετικό από ελληνική Κυβέρνηση. Ξεκίνησε λέγοντας άλλα και τώρα ακολουθεί πελατειακή λογική».

resized 0515 IMG 2891
 
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι ήταν προσωπική του δέσμευση η δημιουργία του Μητρώου Στελεχών του Κόμματος ώστε να γίνει πράξη η ανανέωση του δυναμικού της Νέας Δημοκρατίας. «Είναι υποχρέωσή μας να αλλάξουμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Τα παραδοσιακά κόμματα αν δεν αλλάξουν θα έχουν την τύχη που είχαν άλλα παραδοσιακά κόμματα στην Ευρώπη».
 
Αναφερόμενος στο τέταρτο Μνημόνιο, τόνισε ότι «πάει πέρα και πάνω από το τρίτο Μνημόνιο. Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν θα υλοποιηθούν γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση και εκτελεστική δυνατότητα. Είναι δεσμεύσεις που δεν πρόκειται να υλοποιηθούν».

resized 0515 IMG 2892
 
«Υπάρχουν πολλοί Έλληνες που κάνουν πράγματα - μικρά και μεγάλα - εντός και εκτός Ελλάδας. Αυτό το αποκαλώ εγώ η άλλη Ελλάδα. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους αναδεικνύουμε μέσα από το δημόσιο λόγο», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Αλλά η Ελλάδα της αισιοδοξίας δεν θεωρώ ότι έχει σήμερα πολιτική έκφραση. Πνίγονται, ταλαιπωρούνται μέσα από γραφειοκρατία, δεν νοείται σήμερα η χώρα να μην έχει ηλεκτρονική ταυτότητα. Ένα σχέδιο που είχαμε δρομολογήσει εμείς είναι η ηλεκτρονική διασύνδεση μητρώων στο Δημόσιο».
 
«Πιστεύω σε ένα εθνικό σύστημα υγείας», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης «αλλά και σε συνεργασία και ανταγωνισμό μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Σχολιάζοντας το παραγόμενο έργο, υπογράμμισε ότι «στην Ελλάδα δεν μετράμε τίποτε. Η συνταγογράφηση αντί να μειώνεται αυξήθηκε. Την ίδια στιγμή, που έχουμε το πιο σύγχρονο σύστημα συνταγογράφησης».
 
«Η Υγεία είναι ένα μείγμα πολιτικής θέλησης και συγκρούσεων με συμφέροντα», τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
 
Για τη Δικαιοσύνη, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση ώστε να μην υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της. «Αυτό, δυστυχώς, συμβαίνει σήμερα», παρατήρησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης των δικαστών «και σε ποσοτικά και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά». 
 
«Το καλύτερο κίνητρο για να γυρίσει κάποιος στην Ελλάδα είναι να υπάρξουν επενδύσεις», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης. 
 

 

 
Πίεση για τα "Ελγίνια" και από τις ΗΠΑ. Ψήφισμα στη Βουλή των ΗΠΑ για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
News - ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Πέμπτη, 04 Μάιος 2017 16:35

Πίεση για τα "Ελγίνια" και από τις ΗΠΑ.

Ψήφισμα στη Βουλή των ΗΠΑ για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
86105-elgin marbles

Οι συμπρόεδρος της Ομάδας Ελληνικών Θεμάτων στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, Κάρολιν Μαλόνι (Δημοκρατική από τη Νέα Υόρκη) και Κώστας Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικανός, Φλόριδα) και ο Δημοκρατικός βουλευτής Νέας Ιερσέης Ντόναλντ Πέιν Τζούνιορ, εισήγαγαν ψήφισμα στη Βουλή με το οποίο ζητείται από τη Βρετανία να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, τα οποία αφαίρεσε παράνομα από την Ελλάδα πριν 200 χρόνια και μετέφερε στην Αγγλία ο Λόρδος Έλγιν.

«Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν ορισμένα από τα μεγαλύτερα παραδείγματα καλλιτεχνικής έκφρασης και ομορφιάς της Ελλάδας, τα οποία θα έπρεπε να εκτίθενται στην χώρα προέλευσής τους», δήλωσε η Κάρολιν Μαλόνι.

«Είναι ζωτικά κομμάτια της ελληνικής ιστορίας και ανήκουν στον ελληνικό λαό. Ο λαός της Ελλάδας και οι επισκέπτες που ταξιδεύουν απ’ όλο τον κόσμο για να ζήσουν την εμπειρία του μεγαλείου της Ακρόπολης, θα πρέπει να μπορούν να απολαύσουν τα Μάρμαρα. Αυτό το ψήφισμα καλεί τη Μεγάλη Βρετανία να επιστρέψει επιτέλους αυτούς τους θησαυρούς στον τόπο που ανήκουν».

Σε δήλωσή του ο Κώστας Μπιλιράκης αναφέρει ότι η τέχνη προσφέρει παράθυρο στην ιστορία και αποτελεί την τέλεια ελευθερία έκφρασης.

«Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δημιουργήθηκαν από τους πολίτες της Αθήνας υπό την καθοδήγηση του γνωστού δημιουργού Φειδία για να εορτάσουν την υπερηφάνεια και το μεγαλείο της Πόλεως των Αθηνών. Το να μην φιλοξενούνται και να θαυμάζονται αυτές οι συνεισφορές των πολιτών στην πόλη όπου από την αρχή είχε σχεδιαστεί, προσφέρει μία κάκιστη υπηρεσία όχι μόνο στο λαό της Αθήνας, αλλά και στον πολιτισμό που έστρωσε το δρόμο για τη σύγχρονη δημοκρατία και ελευθερία. Ελπίζω ειλικρινά ότι αυτά τα αυθεντικά έργα και άλλα σημαντικά στοιχεία της ελληνικής ιστορίας θα επιστρέψουν επί τέλους στο νόμιμο ιδιοκτήτη τους, ώστε να τα απολαμβάνουν οι μελλοντικές γενιές των υπερήφανων Ελλήνων», είπε ο βουλευτής Κώστας Μπιλιράκης.

Ο βουλευτής Ντόναλντ Πέιν χαρακτήρισε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα εθνικό σύμβολο και πηγή υπερηφάνειας για την Ελλάδα.

«Τα γλυπτά αυτά αφαιρέθηκαν από την Ελλάδα, στην οποία ανήκουν. Η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να πράξει το σωστό και να επανενώσει τους θησαυρούς του ναού του Παρθενώνα στην πατρίδα τους», είπε ο βουλευτής Πέιν.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/27598

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 04 Μάιος 2017 16:42
 
Η ομογενής Νικόλ Μαλλιωτάκη κατέθεσε την αίτηση για διεκδίκηση της δημαρχίας ΝΥ
News - ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Πέμπτη, 27 Απρίλιος 2017 20:18

 

Η ομογενής Νικόλ Μαλλιωτάκη κατέθεσε την αίτηση για διεκδίκηση της δημαρχίας ΝΥ

 

MALLIOTAKI-e1493219123678-760x813

Η κ. Νικόλ Μαλλιωτάκη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ελληνοαμερικανίδα πολιτειακή βουλευτής του Μπρούκλιν και του Στάτεν Αϊλαντ, Νικόλ Μαλλιωτάκη, όπως αναφέρει η «New York Times», υπέβαλε στο Δήμο και στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης τα δικαιολογητικά για τη διεκδίκηση του χρίσματος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ως υποψήφια δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

Η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, σύμφωνα με άρθρα τόσο της «New York Times», όσο και της «Wall Street Journal», προσπαθούσε να αποφύγει τις προκριματικές εκλογές, αλλά η υποψηφιότητα της ομογενούς άλλαξε τα δεδομένα.

Tο βράδυ της Τετάρτης, η Νικόλ Μαλλιωτάκη, ο Paul J. Massey και ο Βο Dieti επρόκειτο να μιλήσουν σε σύσκεψη της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους διεκδικούν το χρίσμα. Η πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για το Μανχάταν Adele Malpass επεσήμανε ότι η ομογενής είναι η μόνη γυναίκα υποψήφια για την δημαρχία της Νέας Υόρκης.

Τα δημοσιεύματα και των δύο εφημερίδων αναφέρονται στο γεγονός ότι η Νικόλ Μαλλιωτάκη ήταν επικριτική στην απόφαση του νυν δημάρχου Μπιλ Ντε Μπλάσιο να καταστρέψει όλα τα ντοκουμέντα που υπέβαλαν οι παράτυποι μετανάστες για την απόκτηση των ταυτοτήτων του δήμου και σε άλλες προηγούμενες αποφάσεις του.

Παράλληλα, γράφουν και για τη στήριξη που παρείχε η ομογενής στην εκστρατεία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η Νικόλ Μαλλιωτάκη, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» αρχικά είχε συσχετίσει την υποψηφιότητά της με την υποψηφιότητα του Τζον Κατσιματίδη και την προηγούμενη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι δέχεται πολλά τηλεφωνήματα μέσω των οποίων της προτείνουν να θέσει υποψηφιότητα για τη Δημαρχία της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι εάν δεν διεκδικήσει τη Δημαρχία ο ομογενής επιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης, τότε θα εισέλθει η ίδια στο στίβο.

Σύμφωνα με τη «New York Times», ο κ. Κατσιματίδης τηρεί στάση αναμονής και προς το παρόν δεν φαίνεται πρόθυμος να διεισδύσει στην κούρσα.

Ο Paul J. Massey, σημειώνουν τα δημοσιεύματα και των δύο εφημερίδων, έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα από οποιονδήποτε άλλο Ρεπουμπλικανό που είχε διεκδικήσει τη δημαρχία της Νέας Υόρκης.

Η ομογενής έχει ήδη δημιουργήσει τη δική της ιστοσελίδα στο Facebook https://www.facebook.com/draftnicole4nycmayor/. Η κ. Μαλλιωτάκη επρόκριο να ζητήσει από τους ψηφοφόρους να ενισχύσουν την εκστρατεία της με $178 τα οποία θα αντισταθμιστούν από τα κονδύλια του δήμου.

Το 2015 η ομογενής, όπως έχει γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας», είχε ζητήσει την υποστήριξη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για το χρίσμα της υποψηφίου ομοσπονδιακής βουλευτού, αλλά το Κόμμα στήριξε τον Ντάνιελ Ντόναβαν ο οποίος κατάφερε να εκλεγεί.

https://www.ekirikas.com/%CE%B7-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%AE%CF%82-%CE%BD-%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AD%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1/

 


Σελίδα 6 από 33

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Terminator VI, Λίντα Χάμιλτον & Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ παλεύουν ξανά στον έκτο Εξολοθρευτή.
Terminator VI,  Λίντα Χάμιλτον & Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ παλεύουν ξανά στον έκτο Εξολοθρευτή.
Terminator VI, Λίντα Χάμιλτον & Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ παλεύουν ξανά στον έκτο Εξολοθρευτή. Η Λίντα Χάμιλτον και ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ ...

Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού.
Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού.
Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού. Μια μαγική βραδιά έζησαν ...