ATTICANEWS.GR

Member Area
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ


ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ CAMP ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ
News - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Πέμπτη, 22 Μάιος 2014 13:23

 camp 2014

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ CAMP ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

 

Μία ακόμη διέξοδο χαράς και άθλησης δίνει μέσα στο καλοκαίρι για τα παιδιά της πρωτεύουσας ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, με το  Θερινό αθλητικό και ψυχαγωγικό Campπου διοργανώνει από  16 Ιουνίου έως 25 Ιουλίου 2014 στα Αθλητικά Κέντρα του Ρουφ και του Γουδή.

Αγόρια και κορίτσια ηλικίας 6 έως  12 ετών (έτος γεν. από 2008 έως 2002) αξιοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους, γυμνάζουν το σώμα τους και καλλιεργούν την προσωπικότητά τους μέσα από τη γνωριμία των αθλημάτων και συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες που  ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους, για τρεις δεκαπενθήμερες περιόδους:

1η περίοδος: 16 Ιουνίου-27 Ιουνίου

2η περίοδος: 30 Ιουνίου-11 Ιουλίου

3η περίοδος: 14 Ιουλίου-25 Ιουλίου

 

Το κάθε παιδί μπορεί να συμμετέχει σε όσες περιόδους επιθυμεί (με μέγιστο όριο τα 200 παιδιά ανά εγκατάσταση). Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει αθλητικές δραστηριότητες μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, ποδόσφαιρο 5x5, χάντμπολ, δρομικές ασκήσεις, αυτοάμυνα, κολύμβηση, αλλά και  πολιτιστικές δραστηριότητες ζωγραφική, μουσική, χορούς, κ.α.

Σκοπός του Οργανισμού είναι να στηρίξει τους εργαζόμενους γονείς, αλλά και να αποκτήσει το κάθε παιδί νέες εμπειρίες σε αθλητικές κυρίως δραστηριότητες, να διδαχθεί τα μυστικά του αθλητισμού και να απασχοληθεί με τη ζωγραφική, τη χειροτεχνία, τις κατασκευές κλπ.

 

Το Camp θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 07.30 έως 16.00.

Το κόστος συμμετοχής, για κάθε παιδί ανά περίοδο, ανέρχεται στο ποσό των 30 €. Τα δικαιολογητικά εγγραφής που απαιτούνται είναι τα παρακάτω: α) Ιατρική βεβαίωση από παιδίατρο (για τα Α.Κ. Ρουφ και Α.Κ. Γουδή), β) Ιατρική βεβαίωση από δερματολόγο (για το Α.Κ. Γουδή), γ) Μία μικρή φωτογραφία, δ) Υπεύθυνη δήλωση γονέα.

Οι εγγραφές στο camp γίνονται είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΑΝΔΑ www.opanda.gr, είτε στα γυμναστήρια, τα κολυμβητήρια και τα γραφεία του Οργανισμού.

 

Link εγγραφής: https://docs.google.com/forms/d/19hPiYvoHtmx2jiIstFj5QncJZ75JHPuVAOh8zTXfcX0/viewform?c=0&w=1&usp=mail_form_link

 

ΕΓΓΡΑΦΕΣ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή

  • Στο Τμήμα Προγραμματισμού – Ανάπτυξης και Μαζικού Αθλητισμού ΟΠΑΝΔΑ

από τις 8:30 – 14:00

Ακαδημίας 50, Αθήνα Τηλ.: 210 5284874

  • Στο Αθλητικό Κέντρο Ρουφ

08:30 – 14:00 & 16:00 – 20:00

Πειραιώς και Εχελιδών τηλ. 210 3421260

  • Στο Αθλητικό Κέντρο Γουδή

08:30 – 20:00

Κανελλοπούλου και Κοκκινοπούλου 5, τηλ. 210 7771990

  • Στα Γυμναστήρια

09:00 – 21:00

Ρουμελιωτών (Σίνα & Μερλιέ, Νεάπολη, 210 3605122)

Μίτσι (Βεΐκου 62, Κουκάκι, 210 9226898)

Πρέκα (Φιλολάου 176, Αγ. Αρτέμιος, 210 7012579)

Φορμίωνος (Φορμίωνος 12, Παγκράτι, 210 7222590)

Πετραλώνων (Τριών Ιεραρχών 83, Πετράλωνα, 210 3451125)

Λένορμαν (Λένορμαν 75, Μεταξουργείο 210 5141341)

Ευελπίδων (Πρώην Στρ. Σχ. Ευελπίδων, 210 8843137)

Κυψέλης (Καλογερά 18, Πλ. Κυψέλης, 210 8821403)

Λ. Αλεξάνδρας (Λ. Αλεξάνδρας 152, 210 6444579)

Πολυγώνου (Χατζή & Μαντζουράκη,  210 6917022)

 

ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ               ΧΟΡΗΓΟΣ                              ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

                                                                                                  

                                       

                                                                                                           


Γραφείο Τύπου
Οργανισμού, Πολιτισμού 
 
Unicef Τρία εκατ. νεογέννητα που πεθαίνουν θα μπορούσαν να σώζονται κάθε χρόνο!
News - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Τρίτη, 20 Μάιος 2014 22:26

Unicef

Τρία εκατ. νεογέννητα που πεθαίνουν θα μπορούσαν να σώζονται κάθε χρόνο!
a0a7a-121009020656-mia-farrow-unicef-horizontal-gallery

Τουλάχιστον 3 εκατομμύρια παιδιά που πεθαίνουν πριν συμπληρώσουν ένα μήνα ζωής θα μπορούσαν να σωθούν εάν λάμβαναν ποιοτική φροντίδα από την πρώτη στιγμή του τοκετού, σύμφωνα με μια πρωτοποριακή σειρά εργασιών που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα από το Lancet στα κεντρικά γραφεία της Unicef.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση με αφορμή τη δημοσιοποίηση των εργασιών από το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό και την οργάνωση του ΟΗΕ για την προστασία των παιδιών, οι θάνατοι νεογνών αντιπροσωπεύουν ένα εντυπωσιακό 44% της συνολικής θνησιμότητας των παιδιών κάτω των πέντε ετών, ποσοστό που αντιπροσωπεύει μερίδιο μεγαλύτερο σε σχέση με το 1990. Αυτοί οι θάνατοι παρατηρούνται μεταξύ των φτωχότερων και των πλέον μειονεκτούντων πληθυσμών.

«Έχουμε δει τεράστια πρόοδο στον τομέα της επιβίωσης των παιδιών κάτω των πέντε ετών, αλλά εκεί που υπάρχει παγκόσμια πρόβλημα είναι στα πολύ νεώτερα και πιο ευάλωτα παιδιά», δηλώνει ο Dr. Mickey Chopra, επικεφαλής των παγκόσμιων προγραμμάτων υγείας της Unicef. Και συμπληρώνει: «Αυτή η ομάδα των παιδιών χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Εστιάζοντας στην κρίσιμη περίοδο ανάμεσα στον τοκετό και τις πρώτες ώρες της ζωής, μπορούμε ν’ αυξήσουμε δραματικά τις πιθανότητες επιβίωσης τόσο για τη μητέρα, όσο και για το παιδί».

Σύμφωνα με τη Unicef, 2,9 εκατομμύρια βρέφη πεθαίνουν κάθε χρόνο μέσα στις πρώτες 28 ημέρες της ζωής τους. Άλλα 2,6 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται νεκρά και 1,2 εκατομμύρια από αυτούς τους θανάτους συμβαίνουν όταν η καρδιά του μωρού σταματά κατά τη διάρκεια του τοκετού. Οι πρώτες 24 ώρες μετά τη γέννηση είναι οι πιο επικίνδυνες τόσο για το παιδί, όσο και για τη μητέρα – σχεδόν το ήμισυ των θανάτων μητέρων και νεογέννητων συμβαίνουν τότε.

Η σειρά «Κάθε Νεογέννητο» του Lancet προσδιορίζει τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις στον τομέα της επιβίωσης των νεογέννητων, συμπεριλαμβανομένων του θηλασμού, της ανάνηψης του νεογέννητου, της «φροντίδας καγκουρό» για τα πρόωρα μωρά – δηλαδή, την παρατεταμένη επαφή του δέρματός τους, με το δέρμα της μητέρας και της πρόληψης και θεραπείας των λοιμώξεων. Περισσότερη χρηματοδότηση και επαρκής εξοπλισμός είναι επίσης ζωτικής σημασίας.

Οι χώρες που έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στην καταπολέμηση της νεογνικής θνησιμότητας, έχουν δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε αυτή την «ομάδα» ως μέρος της συνολικής υγειονομικής φροντίδας για τα παιδιά κάτω των 5 ετών και τις μητέρες τους. Η Ρουάντα – η μόνη μεταξύ των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής – μείωσε κατά το ήμισυ τον αριθμό των νεογέννητων που γεννήθηκαν νεκρά από το 2000. Ορισμένες χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έχουν κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων μεθόδων, την κατάρτιση μαιών και νοσοκόμων για να φτάσει στις πιο φτωχές οικογένειες με υψηλότερη ποιότητα φροντίδας κατά τη γέννηση , ιδίως για τα μικρά ή άρρωστα νεογέννητα.

Σε μια έρευνα στις 51 χώρες με την υψηλότερη επιβάρυνση νεογνικών θανάτων διαπιστώθηκε ότι εάν η ποιότητα της περίθαλψης που λαμβάνεται από τους πλουσιότερους γινόταν καθολική, θα υπήρχαν 600.000 λιγότεροι θάνατοι ετησίως – μια μείωση σχεδόν κατά 20% .

Οι υψηλότεροι αριθμοί των νεογνικών θανάτων ετησίως, παρατηρούνται στη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική, με την Ινδία (779.000), τη Νιγηρία (267.000) και το Πακιστάν (202.400) να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. Για τις χώρες αυτές , κάθε 1 δολάριο που επενδύεται στην υγεία μιας μητέρας ή μωρού, έχει εννεαπλάσιο κοινωνικό και οικονομικό όφελος.

Η Unicef και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας θα ξετυλίξουν τον επόμενο μήνα ένα «Σχέδιο Δράσης για Κάθε Νεογέννητο» που έχει ως στόχο να δώσει ένα τέλος, μέχρι το 2035, στους μητρικούς και παιδικούς θανάτους που μπορούν να προληφθούν.

Η σειρά «Κάθε Νεογέννητο» έχει γραφτεί από κοινού, ανάμεσα σε άλλους, από ειδικούς της UNICEF, τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικού Φαρμάκου του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο Agha Khan στο Πακιστάν.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/5464

 
Νέο πρόγραμμα στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Αγίας Βαρβάρας
News - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Τρίτη, 13 Μάιος 2014 19:28

Νέο πρόγραμμα στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Αγίας Βαρβάρας

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

Δήμος Αγίας Βαρβάρας

 

 

 

Νέο πρόγραμμα στο

Κέντρο Διά Βίου Μάθησης

του Δήμου Αγίας Βαρβάρας

 

Ενημερώνουμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες ότι ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θέτουν σε λειτουργία το Κ.Δ.Β.Μ του Δήμου Αγίας Βαρβάρας προσφέροντας προγράμματα γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι εκτός από τα τμήματα :

 

Αγγλικά για το χώρο εργασίας (Α2-Β1)

Αγγλικά για τον τουρισμό (Α2)

Γερμανικά για τον τουρισμό (Α1-Α2)

Υπολογιστικά Φύλλα - Παρουσιάσεις (ΙΙ)

Νέες Τεχνολογίες στην Τρίτη Ηλικία

Επεξεργασία Κειμένου - Διαδίκτυο (Ι)

Ιταλικά για τον τουρισμό (Α1-Α2)

Ισπανικά για τον τουρισμό(Α1-Α2)

Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή

 

 

 

 

από την Τετάρτη 14 Μαΐου 2014, στο Κ.Δ.Β.Μ. του Δήμου Αγίας Βαρβάρας ξεκινά να λειτουργεί το πρόγραμμα :

Αγγλικά για τον τουρισμό (Α2) (Δεύτερο τμήμα)

Επίσης στο προσεχές διάστημα υπάρχει σχεδιασμός για λειτουργία των τμημάτων (εκτός των προαναφερόμενων όπου οι πολίτες μπορούν να κάνουν αίτηση για τη δημιουργία νέων τμημάτων και έναρξή τους εκ νέου) :

 

Γαλλικά για τον τουρισμό (Α1-Α2)

Ιταλικά για τον τουρισμό (Α1-Α2)

Ισπανικά για τον τουρισμό (Α1-Α2)

Τουρκικά για τον τουρισμό (Α1-Α2)

Αγροτική Επιχειρηματικότητα - Marketing Αγροτικών Προϊόντων

Βιολογικά Προϊόντα: Παραγωγή - Πιστοποίηση - Διάθεση

Επιχειρηματικότητα και Τουριστική - Πολιτιστική Ανάπτυξη

Καινοτομία - Επιχειρηματικότητα - Διοίκηση Επιχειρήσεων

Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα

Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα - e-επιχειρείν

Πράσινη Επιχειρηματικότητα

Δημιουργώ τη δική μου επιχείρηση

Υπολογίζοντας τις δαπάνες του νοικοκυριού

Σύγχρονες Τραπεζικές Συναλλαγές

Εργαστήρι δημιουργίας Βίντεο

Διαμόρφωση και διακόσμηση εσωτερικών χώρων

Εικαστικό Εργαστήρι

Εργαστήρι μουσικής

Αξιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ιστορία της Τέχνης

Κινηματογράφος

Θεατρικό Εργαστήρι (ανεβάζω τη δική μου παράσταση)

Τοπική Ιστορία

Πρακτικές συμβουλές (υγιεινής) διατροφής

Αγωγή Υγείας - Πρώτες Βοήθειες

Συμβουλευτική σταδιοδρομίας

Επαγγελματική ενεργοποίηση ανέργων γυναικών

Διαχείριση διαπροσωπικών σχέσεων

Επικοινωνία και δυναμική της Ομάδας

Διαχείριση εργασιακού άγχους/Εναρμόνιση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Αποτελεσματική συνεργασία στον εργασιακό χώρο

Αποτελεσματική ηγεσία στην εργασία

Διαχείριση χρόνου

Εθελοντικές δράσεις στην τοπική κοινωνία

Αποτελεσματική επικοινωνία με φορείς και υπηρεσίες

Αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης στην καθημερινή ζωή

Ελληνικό Αλφαβητικό σύστημα

Βελτιώνω την ορθογραφία μου

Σύνταξη εγγράφων - φορμών

Μετανάστες - Υποστήριξη στην καθημερινή ζωή

Τσιγγάνοι - Υποστήριξη στην καθημερινή ζωή

Κρατούμενοι - Υποστήριξη κρατουμένων

Κρατούμενοι - Επικοινωνία στην καθημερινή ζωή (Α1)

Κρατούμενοι - Επικοινωνία στην καθημερινή ζωή (Α2)

Προστασία και Δικαιώματα Καταναλωτή

Τσιγγάνοι - Γλωσσικές δεξιότητες Ι

Τσιγγάνοι - Γλωσσικές δεξιότητες ΙΙ

Μουσουλμανική Μειονότητα - Γλωσσικές δεξιότητες Ι

Μουσουλμανική Μειονότητα - Γλωσσικές δεξιότητες ΙΙ

Τα προσφερόμενα προγράμματα μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης και είναι ΔΩΡΕΑΝ. Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης.

 

 

Για πληροφορίες και εγγραφές απευθυνθείτε στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Αγίας Βαρβάρας

ΚΤΙΡΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ, Αριστομένους, 8 Αγία Βαρβάρα

κα. Αργύρη Αθηνά, κα. Καραγιάννη Άννα

 

Τηλ. 2132019378

 

email: kdvm.ag.barbara@gmail.com

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Δημοσιεύτηκε: 13/05/2014

 
UNICEF Greece Γίνετε ΝΟΝΟΣ της UNICEF! Γίνετε ο πιο πιστός φίλος των παιδιών
News - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Τρίτη, 13 Μάιος 2014 19:05
 
 
10347506 725387887484312 7491883463705666645 n

 

Γίνετε ΝΟΝΟΣ της UNICEF! Γίνετε ο πιο πιστός φίλος των παιδιών!http://bit.ly/1lgRhRs 

Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν. Οι ζωές τους απειλούνται από τις συνεχιζόμενες συρράξεις στις χώρες τους, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν. Τα δικαιώματά τους παραβιάζονται και στερούνται βασικών αγαθών, που στις ανεπτυγμένες χώρες θεωρούνται αυτονόητα. 
Η συμμετοχή σας στο πρόγραμμα ΝΟΝΟΣ της UNICEF μπορεί να τους προσφέρει σωτήρια βοήθεια. Το πρόγραμμα ΝΟΝΟΣ, μέσα από μια μηνιαία συνεισφορά υποστηρίζει ουσιαστικές δράσεις της UNICEF που θα σώσουν τη ζωή χιλιάδων παιδιών, όπως ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς και η παροχή γευμάτων σε παιδιά ορφανά από το AIDS. Ή ακόμη η εγκατάσταση μιας αντλίας νερού που θα σημαίνει ασφαλές πόσιμο νερό σε μια κοινότητα. Μπορεί να μεταφραστεί στην επιστροφή των παιδιών στο σχολείο όπου θα μάθουν βασικές τεχνικές για να επιτύχουν αργότερα στη ζωή τους, και σε πολλές άλλες ζωτικής σημασίας δράσεις.
Γίνετε ΝΟΝΟΣ της UNICEF και βοηθήστε μας να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά: http://bit.ly/1lgRhRs 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: © UNICEF Mali / 2013 / Dicko

 
Πιλότος της Πρόληψης στην Αυτοδιοίκηση το πρώτο πανελλαδικά ΚΕ.Π Υγείας που εγκαινιάστηκε στον Δήμο Αμαρουσίου
News - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Δευτέρα, 12 Μάιος 2014 12:59

Μαρούσι, 12 Μαΐου 2014

 

Photo 10


Πιλότος της Πρόληψης στην Αυτοδιοίκηση το πρώτο πανελλαδικά ΚΕ.Π Υγείας που εγκαινιάστηκε στον Δήμο Αμαρουσίου

Το πρώτο και κεντρικό Κέντρο Πρόληψης Υγείας (ΚΕ.Π Υγείας) πανελλαδικά, εγκαινίασε στο Μαρούσι ο Πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ) και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου, παρουσία αυτοδιοικητικών και πλήθους Μαρουσσιωτών.

Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που, έπειτα από μακροχρόνιους αγώνες, με πρωτοβουλία του Προέδρου του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ κ. Πατούλη, δημιουργείται ένα θεσμοθετημένο αυτοδιοικητικό πλαίσιο, τα ΚΕ.Π Υγείας, τα οποία, τόσο σε δημοτικό όσο και σε διαδημοτικό επίπεδο, θα αναλάβουν την παρακολούθηση της Υγείας του πληθυσμού και την εκτίμηση του κινδύνου από θανατηφόρες ασθένειες και νοσήματα φθοράς, σε μία βάση επιδημιολογική, αναλύοντας στην κάθε τοπική κοινωνία τα ανθρωπογεωγραφικά στοιχεία και τους παράγοντες κινδύνου σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες - στόχο.

Το ΚΕ.Π Yγείας του Δήμου Αμαρουσίου θα λειτουργεί καθημερινά στη Λεωφ. Κηφισίας 108 στο Μαρούσι, με εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό, που θα ενημερώνει τους πολίτες σε θέματα που αφορούν στην Υγεία τους, θα παρέχει πληροφορίες για την πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας της περιοχής του Αμαρουσίου και θα ευαισθητοποιεί υγιείς πολίτες σε θέματα πρόληψης. Παράλληλα, θα παρέχει τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου μέσα από εξετάσεις που κρίνονται απαραίτητες σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες - στόχο βάσει των διεθνών πρωτοκόλλων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκειμένου να ανιχνευθούν έγκαιρα νοσήματα έστω και αν ακόμη δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα.
To screening αυτό θα εντοπίσει στον γενικό πληθυσμό τους πολίτες «υψηλού κινδύνου» για την εμφάνιση μίας νόσου και θα δρομολογήσει την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία διασφαλίζοντας την καλύτερη εξέλιξη για την Υγεία και τη ζωή του πολίτη.

Κατά την τέλεση των εγκαινίων ο κ. Πατούλης, δήλωσε: «Εγκαινιάζουμε σήμερα το πρώτο, τα πρότυπο ΚΕ,Π Υγείας της Ελλάδας στο Μαρούσι. Δημιουργούμε ένα φιλόξενο και προσβάσιμο χώρο που θα παρέχει τη δυνατότητα της προληπτικής ιατρικής σε όλους τους Μαρουσσιώτες. Ο Δήμος Αμαρουσίου χαράζει πλέον στην Ελλάδα, μέσα από το θεσμό των ΚΕ.Π Υγείας, μια καινούρια στρατηγική στην Πρόληψη και Προαγωγή της Υγείας των πολιτών. Εμείς βάλαμε τα θεμέλια, δουλέψαμε σκληρά και έτσι θα συνεχίσουμε γιατί στόχος μας είναι να εξασφαλίζουμε την Υγεία των συμπολιτών μας. Και είμαστε υπερήφανοι που ως Δημοτική Αρχή μπορούμε σήμερα να πούμε ότι το πετύχαμε».

Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού, μέσα από ένα θεσμοθετημένο αυτοδιοικητικό πλαίσιο, στο οποίο τα στελέχη των ΚΕ.Π Υγείας θα έχουν – με τη συγκατάθεση του πολίτη – το follow up της διατήρησης της Υγείας του. Είναι πολύ σημαντικό, να ενημερώνει ο Δήμος τον πολίτη για την Υγεία του, πριν καν προλάβει ο ίδιος ο πολίτης νοσήσει και πριν αναζητήσει ιατρική βοήθεια.

Η καινοτομία των ΚΕ.Π Υγείας εμπίπτει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Δημιουργία και δικτύωση δημοτικών Κέντρων Πρόληψης Υγείας (ΚΕ.Π Υγείας) για την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής Υγείας» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» με τη συγχρηματοδότηση του Ε.Σ.Π.Α και εθνικών πόρων.

Τα κύρια νοσήματα, για τα οποία θα αναλάβει το ΚΕ.Π Υγείας του Δήμου Αμαρουσίου τον προσυμπτωματικό έλεγχο είναι ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και το μελάνωμα και δυο καρδιαγγειακά νοσήματα που αφορούν στον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και τη ρήξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής. Κάθε ένα από αυτά τα νοσήματα, επιδημιολογικά, έχει ένα «κορύφωμα» εμφάνισης σε συγκεκριμένες ηλικίες, οι οποίες και συστήνεται να ελεγχθούν. Για τους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, οι εξετάσεις θα καλύπτονται από το ασφαλιστικό τους ταμείο με το παραπεμπτικό του γιατρού τους, ενώ από τους ανασφάλιστους, πρόσβαση σε δωρεάν έλεγχο θα έχουν όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις της απορίας ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού βάσει κοινωνικών και εισοδηματικών κριτηρίων.

Ο Δήμος Αμαρουσίου είναι και θα συνεχίσει να είναι πρωτοπόρος σε μια καθολική Πολιτική Πρόληψης, ισότιμη για όλους τους κατοίκους αυτής χώρας, μέσα από την οποία, θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη νόσηση είτε μέσα από προγράμματα πρωτογενούς πρόληψης (π.χ. εμβολιασμούς) είτε μέσα από προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και δευτερογενούς πρόληψης.

 

 

 


Σελίδα 398 από 399

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση