ATTICANEWS.GR

Member Area
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ


Έρευνα για την καταπολέμηση του εκφοβισμού. Τα social media δημιουργούν στρες στα νέα παιδιά.
News - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Δευτέρα, 24 Ιούλιος 2017 14:02

Έρευνα για την καταπολέμηση του εκφοβισμού.

Τα social media δημιουργούν στρες στα νέα παιδιά.
57cf8- cyber bullying

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που διεξήγαγε πρόσφατα η βρετανική οργάνωση για την καταπολέμηση του εκφοβισμού, Ditch the Label τα social media δημιουργούν επιπρόσθετο στρες στα νέα παιδιά.

Η έρευνα διεξήχθη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 10.000 νέων ηλικίας μεταξύ 12 και 20 ετών. Εκ των ερωτηθέντων, το 40% δήλωσε ότι αισθάνεται άσχημα όταν κανείς από τους «φίλους» τους δεν κάνει «like» στις «selfies» τους, ενώ το 35% απάντησε ότι το επίπεδο της αυτοπεποίθησής τους συνδέεται άμεσα από τον αριθμό των «ακόλουθων» που έχουν στα social media.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC και επικαλούμενο τα πορίσματα της έρευνας, το Instagram αποτελεί το μέσο το οποίο χρησιμοποιείται περισσότερο για την ανάρτηση κακόβουλων σχολίων. Περίπου το 7% των νέων που ερωτήθηκαν απάντησαν ότι έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής, 6% μέσω του Facebook, 5% μέσω του Snapchat και 2% μέσω του Twitter και του YouTube.

Από την πλευρά του το Instagram αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ενθαρρύνει τους χρήστες να αναφέρουν οποιοδήποτε περιεχόμενο εκφοβισμού. «Γνωρίζουμε ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται από άλλους ανθρώπους μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο και για τον λόγο αυτόν επενδύσαμε πρόσφατα σε νέες τεχνολογίες, ώστε το Instagram να είναι ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον», δήλωσε η υπεύθυνη πολιτικής της εταιρείας Μισέλ Νάπτσαν.

Από την έρευνα προκύπτει ότι ο ψηφιακός εκφοβισμός είναι ευρέως διαδεδομένος, καθώς το 70% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι έχουν ασκήσει κακόβουλη κριτική σε κάποιο άλλο άτομο στο Διαδίκτυο, ενώ το 17% δήλωσε ότι έχουν πέσει θύματα ηλεκτρονικού εκφοβισμού. Επιπλέον, ένας στους τρεις ερωτηθέντες δήλωσαν ότι ζουν με τον φόβο του cyber-bullying, με την εξωτερική τους εμφάνιση να αποτελεί το πιο πιθανό θέμα για πικρόχολη κριτική.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (47%) απάντησαν ότι δεν συζητούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θέματα που έχουν να κάνουν με την προσωπική τους ζωής, ενώ πολλοί από αυτούς γράφουν πολύ επιγραμματικά ορισμένα πράγματα για τη ζωή τους.

«Οι άνθρωποι έχουν την τάση να μεγαλοποιούν τις προσωπικότητές τους στο Διαδίκτυο και να αποκρύπτουν την πραγματικότητα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ditch the Label, Λίαμ Χάκετ, ενώ τόνισε ότι τα νέα παιδιά μεγαλώνουν πλέον σε μια «κουλτούρα ανταγωνισμού».

«Ο εκφοβισμός στο Διαδίκτυο εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα», προσέθεσε ο ίδιος. «Το Διαδίκτυο, όχι μόνο επαναπροσδιορίζει το κλίμα εκφοβισμού αλλά παράλληλα έχει σαφείς επιπτώσεις στην ταυτότητα, τη συμπεριφορά και την προσωπικότητα των νεαρών χρηστών», επισήμανε ο κ. Χάκετ.

Ο Χάκετ δήλωσε επίσης ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να διαθέσουν περισσότερους πόρους για τον έλεγχο των σχολίων που αναρτούν οι χρήστες τους και ότι θα πρέπει να ανταποκρίνονται με πιο άμεσο τρόπο στις καταγγελίες. «Ζούμε σε μια κουλτούρα ανταγωνισμού, η οποία δυστυχώς αποτελεί το κλίμα στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά μας», επισήμανε. «Συχνά οι γονείς είναι εξίσου εθισμένοι και θα πρέπει να διερωτηθούν τι αντίκτυπο έχει αυτό στην οικογενειακή ζωή. Θα μπορούσε να είναι η ώρα για τους γονείς να πουν ότι υπάρχουν περισσότερα πράγματα στη ζωή από τα κοινωνικά δίκτυα και ότι υπάρχει μια πιο όμορφη εικόνα που ο καθένας μπορεί να δει», δήλωσε ο κ. Χάκετ.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας έρχονται σε σχεδόν απόλυτη αντίθεση με πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Διαδικτύου της Οξφόρδης, η οποία δημοσιεύτηκε στις αρχές του τρέχοντος μήνα και αναφέρεται ότι ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι σχετικά σπάνιο φαινόμενο.

http://www.typos.com.cy/cat/13/article/28932

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 24 Ιούλιος 2017 16:23
 
Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Αυξήθηκε σε 970.000.000 ευρώ η βοήθεια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων»
News - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Πέμπτη, 20 Ιούλιος 2017 12:31

Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Αυξήθηκε σε 970.000.000 ευρώ η βοήθεια στην Ελλάδα 
για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων»

vozenberg2

 

Βρυξέλλες,  20 Ιουλίου 2017

 
«Ύστερα από την επανεξέταση των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής η βοήθεια για την Ελλάδα αυξήθηκε σε 970.000.000 ευρώ για τα έτη 2017 - 2020, που μπορούν να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων», ήταν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κυρίαςΕλίζας Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη σχετικά με τα επίπεδα της παιδικής φτώχειας σε Ελλάδα και Ευρώπη και τα μέτρα για την αντιμετώπισή της.
 
Στο κείμενο της απάντησης η Κομισιόν συνοψίζει τις δράσεις της για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και την καταπολέμηση της φτώχειας, ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως τα παιδιά. Στο πλαίσιο αυτό παρέχεται χρηματοδοτική συνδρομή από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία και συγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης καθώς και από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους.
 
Σε δήλωσή της η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές οφείλουν χωρίς καθυστέρηση να κινητοποιηθούν, ώστε να αξιοποιηθεί άμεσα και στο έπακρο η επιπλέον χρηματοδότηση για την ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από τη φτώχεια. 
 
 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης:
 
«Παρά το ότι την κύρια ευθύνη για τον σχεδιασμό των κοινωνικών πολιτικών έχουν τα Κράτη μέλη, η Επιτροπή στηρίζει τις προσπάθειές τους χαράσσοντας πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές και μέσω των διαθέσιμων κονδυλίων της Ε.Ε. 
 
Από το 2010 χορηγείται στην Ελλάδα χρηματοδοτική συνδρομή για την εφαρμογή του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι διαρθρωτικές μακροοικονομικές ανισορροπίες της χώρας. Επιπλέον, η Ελλάδα λαμβάνει τεχνική συνδρομή που παρέχει και συντονίζει η υπηρεσία συντονισμού των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η Επιτροπή και η Παγκόσμια Τράπεζα παρείχαν τη συνδρομή τους για τη θέσπιση ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε εθνικό επίπεδο, από το οποίο αναμένεται να επωφεληθούν οικογένειες με τέκνα.
 
Όσον αφορά τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία, 800.000.000 ευρώ από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και 239.000.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης είναι διαθέσιμα για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και την καταπολέμηση της φτώχειας, ιδίως της παιδικής φτώχειας. Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους έχει δεσμεύσει 281.000.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών του πληθυσμού που είναι αντιμέτωπο με ιδιαίτερα δυσχερείς καταστάσεις. Ύστερα από την επανεξέταση των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής η βοήθεια για την Ελλάδα αυξήθηκε σε 970.000.000 ευρώ για τα έτη 2017 - 2020, που μπορούν να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων.
 
Στο έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής: Απολογισμός της προόδου μετά τη σύσταση του 2013 με τίτλο: "Επένδυση στα παιδιά: Σπάζοντας τον κύκλο της μειονεξίας",  εξετάζεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία τέσσερα  έτη στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα». 

 

 
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στήριξε 60.543 παιδιά και τις οικογένειές τους το Α' εξάμηνο του 2017
News - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Τετάρτη, 19 Ιούλιος 2017 17:55

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στήριξε 60.543 παιδιά και τις οικογένειές τους

το Α' εξάμηνο του 2017

407970b1893047ad9deea7caa7131862STATS-GR

 

 

Αθήνα, 19 Ιουλίου 2017

«Εδώ και σχεδόν 22 χρόνια βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε παιδί που έχει ανάγκη, δίνοντας άμεσες λύσεις. Στηρίζουμε τους θεσμούς, θέτουμε το σύνολο των υπηρεσιών μας στη διάθεση της κοινωνίας και παράλληλα μας τιμωρούν φορολογώντας μας με τεράστια και παράλογα ποσά!  Δεν αναφέρομαι στη σημερινή κυβέρνηση αλλά μιλάω για μια διαχρονική κατάσταση! Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις και με άλλους φορείς που πιστοποιημένα προσφέρουν έργο και να δώσουμε ένα τέλος στην άδικη φορολογία που λειτουργεί εις βάρος των παιδιών που στηρίζουμε!» δήλωσε ο πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος στη  Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2017 στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου, στον «ΟΔΥΣΣΕΑ» το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας του οργανισμού όπου παρουσιάστηκε ο απολογισμός του έργου και ανακοινώθηκε ο συνολικός αριθμός των παιδιών και των οικογενειών που στήριξε το Α' εξάμηνο 2017.

Ο κος Γιαννόπουλος συνέχισε λέγοντας: «Με καθημερινές και άνισες μάχες καταφέραμε να στηρίξουμε 60.543 παιδιά και τις οικογένειές τους, άμεσα, ολιστικά και με γνώμονα την αξιοπρέπειά τους. Πίσω από αυτόν τον αριθμό βρίσκονται ψυχές παιδιών! Παιδιά σε κίνδυνο, παιδιά με ανάγκες, παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας, παιδιά με προβλήματα επιβίωσης. Βρεθήκαμε και συνεχίζουμε να βρισκόμαστε δίπλα τους, δίνοντας λύσεις, με ποιότητα και φροντίδα, κι όχι ευκαιριακά! Δίνουμε αντίξοες μάχες πάντα σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς, για να έχουν τα παιδιά μας το Χαμόγελο που τους αξίζει!».

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με 487 άτομα εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και 2.381 εθελοντές, καθημερινά και πανελλαδικά, πάντα σε συνεργασία με τους θεσμούς και τους κρατικούς φορείς, και με μόνη στήριξη από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, προσέφερε τις υπηρεσίες του σε 60.543 παιδιά και τις οικογένειές τους που βρίσκονται στην Ελλάδα ανεξάρτητα από εθνικότητα, θρήσκευμα ή οποιοδήποτε άλλο κριτήριο.


Πιο αναλυτικά, βάσει των στατιστικών στοιχείων για το Α' εξάμηνο 2017:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δίπλα σε κάθε παιδί θύμα Βίας:

- Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης για παιδιά 116111» δέχτηκε 3.117 τηλεφωνικές κλήσεις.

 • Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης για παιδιά 116111» παρείχε υπηρεσίες συμβουλευτικής για θέματα ανηλίκων σε 1.598 άτομα. Σε ποσοστό 22% οι καλούντες απευθύνθηκαν στον οργανισμό για προβλήματα συμπεριφοράς.
 • Πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε 24.824 παιδιά στο πλαίσιο 606 επισκέψεων πανελλαδικά με τη συμμετοχή μαθητών, συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, συλλόγων Εκπαιδευτικών και ελεύθερου κοινού.
 • Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» δέχτηκε 123.113 τηλεφωνικές κλήσεις με το 35,5% να αφορά σε καταγγελίες για παιδιά που διέτρεχαν κίνδυνο.
 • Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» δέχτηκε 375 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών και αφορούσαν στο σύνολό τους 705 παιδιά. Το 41% αφορούσε παιδιά 0-6 ετών. Στο 56% οι καταγγελίες αφορούσαν την παραμέληση/εγκατάλειψη παιδιών ενώ στο 38,5% θύτης ήταν η «μητέρα».
 • Πραγματοποιήθηκαν 67 επιτόπιες παρεμβάσεις για 102 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο. Το 94% αυτών των παιδιών είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό τους περιβάλλον.
 • Δέχτηκε 78 αιτήματα για φιλοξενία 126 παιδιών σε κίνδυνο. Στο 47,5% ο λόγος του αιτήματος αφορούσε παιδιά σε παραμέληση.
 • Συνολικά 296 παιδιά μεγαλώνουν στα 10 Σπίτια του οργανισμού πανελλαδικά. Το α' εξάμηνο 2017 ήρθαν 35 παιδιά.
 • 57 πλέον ενήλικα παιδιά συνεχίζουν να υποστηρίζονται από τον οργανισμό, ενώ σπουδάζουν κι εργάζονται.
 • 151 παιδιά έλαβαν 3.508 θεραπευτικές υπηρεσίες από την διεπιστημονική ομάδα που στελεχώνει «Το Σπίτι του Παιδιού»

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δίπλα σε κάθε παιδί θύμα Εξαφάνισης:

 • Πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε 772 παιδιά στο πλαίσιο 112 επισκέψεων πανελλαδικά με τη συμμετοχή μαθητών, συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, συλλόγων Εκπαιδευτικών και ελεύθερου κοινού.
 • Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 4.160 τηλεφωνικές κλήσεις.
 • Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 64 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών. Από το σύνολο βρέθηκαν τα 58 (91%) παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τραγικό τέλος είχε η αναζήτηση του 6χρονου Μεχμεταλή Σεζάλ και της 6χρονης Εικοσπεντάκη Στέλλας.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δίπλα σε κάθε παιδί με προβλήματα Υγείας:

 • Με τις 3 κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής (πολυϊατρείο «Ιπποκράτης», Ακουoλογική/Οφθαλμολογική μονάδα και Οδοντιατρική/Παιδιατρική μονάδα) εξέτασε δωρεάν 8.941 παιδιά πανελλαδικά, πραγματοποιώντας 12.975 προληπτικές ιατρικές/οδοντιατρικές εξετάσεις. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνεργάστηκε με 271 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και οδοντιάτρους σε όλη την Ελλάδα που εθελοντικά προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στα παιδιά.
 • Πραγματοποίησε διακομιδές 1.479 νεογνών και παιδιών, ανταποκρινόμενο σε 2.843 σήματα και διανύοντας 165.489 χιλιόμετρα! Από τα 1.479 παιδιά, τα 365 ήταν νεογνά και βρέφη.
 • Υποστηρίχτηκαν 748 παιδιά με προβλήματα υγείας και ο Οργανισμός ανταποκρίθηκε σε 3.190 αιτήματα. Από το σύνολο των 748 παιδιών τα 176 ήταν ανασφάλιστα!
 • 4.907 παιδιά απασχολήθηκαν δημιουργικά μέσα από 8.560 δράσεις σε 6 νοσοκομεία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.
 • 114 παιδιά δέχτηκαν τις υπηρεσίες του προγράμματος «Παιδιατρική κατ' οίκον νοσηλεία».

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δίπλα σε κάθε παιδί που ζει ή απειλείται να βρεθεί σε συνθήκες φτώχειας:

 • Στήριξε πανελλαδικά 13.680 παιδιά και τις οικογένειές τους που ζουν ή απειλούνται να βρεθούν σε συνθήκες φτώχειας. Από το σύνολο των παιδιών, τα 822 υποστηρίχθηκαν για πρώτη φορά. Σε ποσοστό 75,9% οι οικογένειες ήταν άνεργων γονέων ή απασχόλησης σε επισφαλή εργασία.
 • Στα 3 σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας στην Ηλεία, στο Αγρίνιο και στον Μύτικα έμειναν 48 παιδιά. Το 83%των παιδιών συμμετείχαν στη δράση λόγω κοινωνικών αιτιών.

Παράλληλα, 2.057 παιδιά απασχολήθηκαν δημιουργικά στον παιδότοπο του οργανισμού στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών – Ελευθέριος Βενιζέλος.

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 19 Ιούλιος 2017 18:05
 
Καλοκαίρι 2017 - Διακοπές στο Ίλιον για 1.180 παιδιά
News - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Τετάρτη, 19 Ιούλιος 2017 16:08

Καλοκαίρι 2017 - Διακοπές στο Ίλιον για 1.180 παιδιά

resized Photo 1

Χίλια εκατόν ογδόντα (1.180) παιδιά αξιοποίησαν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους, μέσω των επιτυχημένων θερινών προγραμμάτων που υλοποίησε και αυτό το καλοκαίρι ο Δήμος Ιλίου, με στόχο να τους προσφέρει στιγμές χαλάρωσης και ψυχαγωγίας κατά τη περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών.

resized Photo 3

Τα προγράμματα «Παιδί & Θάλασσα», Καλοκαιρινό Camp, Θερινό Πρόγραμμα Ημερήσιας Δημιουργικής Απασχόλησης και για παιδιά με αναπηρία, απευθύνονται σε παιδιά Δημοτικού, πραγματοποιούνται από εξειδικευμένο προσωπικό (γυμναστές, προπονητές, παιδαγωγούς) και προσφέρουν ξέγνοιαστες στιγμές διασκέδασης και πολύ παιχνίδι, με αθλητικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, θεματικές ενότητες απασχόλησης και εκδρομές.

resized Photo 4

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος:

«Σκοπός των θερινών προγραμμάτων απασχόλησης του Δήμου μας, είναι να στηρίξουμε και να ανακουφίσουμε την οικογένεια, παράλληλα όμως, να προσφέρουμε στα παιδιά δραστηριότητες που ταιριάζουν στην ηλικία τους και τα βοηθούν, μέσα σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και να επιστρέψουν σπίτι τους χαρούμενα, με ανανεωμένη διάθεση. Είναι οι αυστηρότεροι κριτές μας και το χαμόγελό τους, για εμάς, αποτελεί τη μεγαλύτερη επιβράβευση.»

resized Photo 6

resized Photo 7

 
Αποχώρηση Ερυθρού Σταυρού από το Κέντρο Φιλοξενίας Λαυρίου.
News - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Δευτέρα, 17 Ιούλιος 2017 10:41

Αποχώρηση Ερυθρού Σταυρού από το Κέντρο Φιλοξενίας Λαυρίου.

ees-01

Μετά από 48 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και λειτουργίας του Προγράμματος «Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Αλλοδαπών Λαυρίου», ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει την αποχώρησή του από το παραπάνω πρόγραμμα, από την 31η Ιουλίου 2017.

Σύμφωνα με σχετική απόφαση του Υπουργείου Μεταναστατευτικής Πολιτικής, στου οποίου την αρμοδιότητα υπάγεται από τον Σεπτέμβριο του 2016 το Κέντρο Λαυρίου, το συγκεκριμένο Κέντρο, από τον Μάρτιο του 2017, δεν συμπεριλαμβάνεται στις μόνιμες δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Κατά συνέπεια δεν είναι δυνατή η χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών του, αλλά ούτε και των αναγκαίων εργασιών συντήρησης των κτιρίων, μετά τις 31 Ιουλίου 2017.

Από τον Νοέμβριο του 2016, ο Ερυθρός Σταυρός έχει πραγματοποιήσει μια σειρά απαραίτητων βελτιώσεων στο «Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Αλλοδαπών Λαυρίου», όπως την επισκευή της κεντρικής θέρμανσης, την επισκευή της επαγγελματικής κουζίνας, την αναβάθμιση της πυρασφάλειας και την προμήθεια εξοπλισμού, όπως κρεβάτια, μεταλλικές ντουλάπες, στρώματα, σεντόνια, μαξιλάρια. Επιπλέον, Επιπλέον, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με τη συνεργασία του Ερυθρού Σταυρού του Λουξεμβούργου, ανέθεσε πλήρη δομική και αρχιτεκτονική μελέτη σε μηχανολογική και αρχιτεκτονική εταιρεία, προκειμένου να αποκατασταθούν τα τρία κτήρια που στεγάζουν το Κέντρο. Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι 2 από τα 3 κτήρια δεν είναι ασφαλή, αλλά επικίνδυνα για τη διαμονή και την εργασία ατόμων. Παρόλα αυτά, εφόσον το Κέντρο δεν συγκαταλέγεται στη λίστα των μακροχρόνιων δομών φιλοξενίας, η αποκατάστασή τους σταμάτησε λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Από τον Μάιο του 2017, ο Ερυθρός Σταυρός έχει επανειλημμένα ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές για τα αποτελέσματα της μελέτης, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης είναι ακατάλληλες και συνηγορεί στη μεταφορά των ανθρώπων που διαμένουν στο Κέντρο Λαυρίου σε άλλα κέντρα υποδοχής ή σε διαμερίσματα σε αστικές περιοχές της Ελλάδας.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με σχετική επιστολή του στις 18 Μαΐου 2017, ενημέρωσε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την απόφαση τερματισμού της παροχής υπηρεσιών και την αποχώρησή του από το «Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Αλλοδαπών Λαυρίου», την 31η Ιουλίου 2017. Οι υπηρεσίες του Ερυθρού Σταυρού συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη διανομή τροφίμων, βασικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικές δραστηριότητες υποστήριξης και νομική υποστήριξη.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης του Προέδρου του Ε.Ε.Σ. Dr. Αντώνιου Αυγερινού με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Μουζάλα, συζητήθηκε η κατάσταση και το προβλεπόμενο μέλλον των περίπου 400 φιλοξενουμένων, για τους οποίους το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα μεριμνήσει ώστε να εξασφαλίσει την ασφαλή διαμονή τους και την έγκαιρη ενημέρωσή τους.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Ερυθρός Σταυρός θα τερματίσει όλες τις παροχές υπηρεσιών στους ωφελούμενους του Κέντρου Λαυρίου στις 31 Ιουλίου 2017. Η δραστηριοποίηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο «Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Αλλοδαπών Λαυρίου», που ιδρύθηκε το 1947, χρονολογείται από το 1969. Το Κέντρο λειτούργησε υπό την πλήρη ευθύνη του από το 2003.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο Παράρτημα που ακολουθεί.

Παράρτημα

Το «Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Αλλοδαπών Λαυρίου» ξεκίνησε την λειτουργία του το 1947, με απόφαση και χρηματοδότηση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, για την προσωρινή διαμονή των πολιτικών φυγάδων. Το 1969, η διαχείριση δαπανών του Κέντρου ανατέθηκε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (Ε.Ε.Σ.) ενώ το 1999 καθορίστηκαν οι αρμοδιότητες, η οργάνωση και η λειτουργία των Υπηρεσιών του Κέντρου, που μετονομάστηκε σε «Κέντρο Προσωρινής Διαμονής Αιτούντων Άσυλο Λαυρίου» και περιήλθε στη Διοικητική Εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Την ίδια χρονιά, η λειτουργία του ανατέθηκε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και στη Διεθνή Κοινωνική Υπηρεσία. Από 1 Ιανουαρίου 2003, ο Ε.Ε.Σ. ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου την λειτουργία του Κέντρου και την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. Έκτοτε, με Υπουργικές αποφάσεις που αναθεωρούνται κατά έτος, ο Ε.Ε.Σ. αναλάμβανε τη λειτουργία του Κέντρου έως τον Αύγουστο του 2016.

Μετά τις 31 Αυγούστου 2016, η συνεργασία του Ε.Ε.Σ. με το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ολοκληρώθηκε και το Κέντρο πέρασε στην ευθύνη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, πιστός στα ανθρωπιστικά ιδεώδη και στις Αρχές του Ερυθροσταυρικού Κινήματος, με την συνεργασία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC), κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του «Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Αλλοδαπών Λαυρίου», και μάλιστα να εξασφαλιστούν πόροι για την επισκευή των κτιρίων στα οποία στεγάζεται το πρόγραμμα, ώστε οι φιλοξενούμενοι να διαβιούν σε ασφαλείς συνθήκες.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2016, με απόφαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ε.Σ., το εν λόγω Κέντρο εντάχθηκε στο αναθεωρημένο Σχέδιο Δράσης του Επιχειρησιακού προγράμματος της Διεθνούς Επείγουσας Έκκλησης (Emergency Appeal) και χρηματοδοτήθηκε αρχικά από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου ((IFRC) και στη συνέχεια από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO) μέσω της Διεθνούς Ομοσπονδίας, σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό του Λουξεμβούργου, με διάρκεια έως τις 31 Ιουλίου 2017.

Μετά το πέρας της ημερομηνίας αυτής και εφ’ όσον το Κέντρο Λαυρίου δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον στις μόνιμες δομές φιλοξενίας του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, γεγονός που θα επέτρεπε την απρόσκοπτη λειτουργία του Κέντρου καθώς και την πραγματοποίηση των σχετικών εργασιών ανακατασκευής των κτιρίων, παύει η χρηματοδότηση από το ECHO.

 


Σελίδα 4 από 432

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι πειρατές της Καραϊβικής σε νοσοκομείο, Ο Τζόνι Ντεμπ ως Τζακ Σπάροου εμψυχώνει άρρωστα παιδιά!
Οι πειρατές της Καραϊβικής σε νοσοκομείο, Ο Τζόνι Ντεμπ ως Τζακ Σπάροου εμψυχώνει άρρωστα παιδιά!
Οι πειρατές της Καραϊβικής σε νοσοκομείο, Ο Τζόνι Ντεμπ ως Τζακ Σπάροου εμψυχώνει άρρωστα παιδιά! Χαρά και αισιοδοξία ...

«Τα ‘δωσαν όλα» στην «Number One» συναυλία του Καλοκαιριού οι εκρηκτικές Δέσποινα Βανδή και Έλενα Παπαρίζου (φωτογραφίες)
«Τα ‘δωσαν όλα» στην «Number One» συναυλία του Καλοκαιριού οι εκρηκτικές Δέσποινα Βανδή και Έλενα Παπαρίζου (φωτογραφίες)
«Τα ‘δωσαν όλα» στην «Number One» συναυλία του Καλοκαιριού οι εκρηκτικές Δέσποινα Βανδή και Έλενα Παπαρίζου (φωτογραφίες) Δέσποινα ...