ATTICANEWS.GR

Member Area
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ


Ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, σε αποστολή στον ΟΗΕ
News - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Δευτέρα, 31 Ιούλιος 2017 11:32

Ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, σε αποστολή στον ΟΗΕ

psixogios 1

Ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, την εβδομάδα 24 έως 27 Ιουλίου συμμετείχε σε Διεθνή Αποστολή στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Εκπροσωπώντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, έλαβε μέρος σε Διακοινοβουλευτική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την Παγκόσμια Μετανάστευση.

Οι εργασίες της Επιτροπής επικεντρώθηκαν σε θεματικές γύρω από ζητήματα όπως η σχέση της μετανάστευσης με την ανάπτυξη των κρατών, η ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών στις χώρες υποδοχής, τα δικαιώματά τους, οι διακρίσεις και δυσκολίες που υφίστανται.

Ο Γιώργος Ψυχογιός πραγματοποίησε παρεμβάσεις σε διάφορες συνεδριάσεις εστιάζοντας κυρίως σε θέματα προστασίας δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών καθώς και σε διαδικασίες και πολιτικές για την ένταξή τους στις χώρες υποδοχής.

Ειδικότερα ο βουλευτής αναφέρθηκε στη σημασία της ένταξης κι όχι της αφομοίωσης των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες, η οποία μπορεί με την κατάλληλη διαχείριση να συμβάλει στην πολύπλευρη ανάπτυξη και ενίσχυση μιας κοινωνίας. Απαραίτητες προϋποθέσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση σε στέγαση, παιδεία, υγεία, εργασία και ο σεβασμός στα ιδιαίτερα έθιμα και ανάγκες των ανθρώπων αυτών. Περαιτέρω παρουσίασε πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Ελληνική Πολιτεία προς το σκοπό αυτό, όπως είναι το Εθνικό Σχέδιο για την Εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και η θεσμοθέτηση του «εργοσήμου» για όλους τους αλλοδαπούς εργάτες γης.

Ανέφερε, επίσης, ότι τα δικαιώματα προσφύγων μεταναστών προστατεύονται πλήρως από τις διατάξεις και τις εγγυήσεις του Διεθνούς Δικαίου και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να διασφαλίζονται οι διαδικασίες του Ασύλου, της οικογενειακής επανένωσης και η προστασία των ευάλωτων ομάδων, όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, μακριά από εκπτώσεις δικαιωμάτων και πρακτικές κράτησης. Ταυτόχρονα, ο βουλευτής τόνισε ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη ξεκάθαρης πολιτικής βούλησης ενάντια στη ρητορική και τις πράξεις μίσους και διακρίσεων.

Τέλος, ο Γιώργος Ψυχογιός έθεσε τη διάσταση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ως «ζητήματος» που έχει μόνιμα χαρακτηριστικά και όχι ως μιας παροδικής «κρίσης» επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να αντιμετωπιστούν πρωτίστως οι κύριες αιτίες των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, που είναι οι πόλεμοι και οι παγκόσμιες συρράξεις, στο πλαίσιο των διαδικασιών του ΟΗΕ και της διπλωματικής οδού κι όχι με εξωτερικές επεμβάσεις σε άλλα κράτη.

 
30 Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων
News - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Παρασκευή, 28 Ιούλιος 2017 13:05

30 Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων


p1bm42607g1t4p1lgnt9450jop34 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχει στην παγκόσμια καμπάνια κατά της εμπορίας ανθρώπων

Αθήνα, 28 Ιουλίου 2017

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων που τιμάται κάθε χρόνο στις 30 Ιουλίου, συμμετέχει στην παγκόσμια καμπάνια που διοργανώνει το Γραφείο του ΟΗΕ για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος (UNODC) σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει γύρω από το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων και να ενθαρρύνει το κοινό να δείξει την αλληλεγγύη του προς τα θύματα αυτού του σοβαρού προβλήματος που αφορά όλες τις κοινωνίες.

Η εμπορία ανθρώπων λαμβάνει διαφορετικές μορφές εκμετάλλευσης και βίας με θλιβερές συνέπειες και τραυματικά αποτελέσματα για τα θύματα και την κοινωνία στο σύνολό της. Οι έμποροι εκμεταλλεύονται πιο συχνά την ευάλωτη κατάσταση ανθρώπων που συνήθως βιώνουν με τραγικό τρόπο όπως συνθήκες φτώχειας, διακρίσεις, άνιση μεταχείριση, βία κατά των γυναικών και των παιδιών, εθνικών συγκρούσεων ή έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση.

Οι ζωές όλων των ανδρών και γυναικών, αγοριών και κοριτσιών δεν έχουν καμία αξία για τα κυκλώματα εμπορίας, τα οποία καραδοκούν να εκμεταλλευτούν τα όνειρά τους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν δίνοντάς τους υποσχέσεις για μια καλύτερη ζωή στο  βωμό του κέρδους.

Η φετινή καμπάνια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με το σύνθημα «Λάβε δράση για να προστατεύσουμε και να βοηθήσουμε τα θύματα εμπορίας» επικεντρώνεται στους αυξημένους κινδύνους εμπορίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες σε όλα τα μέρη του κόσμου. Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης που απορρέει από την μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών που ρισκάρουν τη ζωή τους σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Εν μέσω αυτής της κρίσης,  τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες είναι εξαιρετικά ευάλωτα στους κινδύνους της εμπορίας, ενώ τα παιδιά που εξαφανίζονται και, ειδικότερα, τα ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους παιδιά είναι εξαιρετικά ευάλωτα στους κινδύνους της παράνομης διακίνησης, της εμπορίας και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη.

Δυστυχώς, τα περιστατικά εξαφανισμένων παιδιών προσφύγων δεν καταγγέλλονται με αποτέλεσμα να μην ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί αναζήτησης και διάσωσής τους, όπως είναι η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα 116 000» και το Amber Alert Hellas που λειτουργεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Όπως επιβεβαιώνεται από σειρά διεθνών εκθέσεων και αναφορών, ανάμεσα τους η πρόσφατη έκθεση του State Department, οι έμποροι βάζουν στο στόχαστρό τους μετανάστες και πρόσφυγες σε χώρους υποδοχής και φιλοξενίας, ενώ οι περισσότεροι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στηρίζονται στη βοήθεια των διακινητών προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τύχη 10.000 ασυνόδευτων παιδιών αγνοείται στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα 2.200 ασυνόδευτοι ανήλικοι με τους 1.118 εξ’ αυτών να βρίσκονται ακόμα σε λίστα αναμονής προκειμένου να μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας (ΕΚΚΑ, Ιούνιος 2017).

Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» που λειτουργεί από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», έχει δεχτεί καταγγελίες για ασυνόδευτους ανηλίκους, κυρίως από το Αφγανιστάν, που εκπορνεύονται σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας προκειμένου να επιβιώσουν. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει ενημερώσει και προωθήσει τις καταγγελίες αυτές, όπως κάνει πάντοτε, στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ζητώντας την άμεση παρέμβασή τους.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» υλοποιεί διαχρονικά μια σειρά από δράσεις για να διασφαλίσει ότι τα παιδιά σε κίνδυνο εμπορίας, είτε πρόκειται για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, είτε για παιδιά ελληνικής ή άλλης καταγωγής που βρίσκονται στη χώρα μας και έχουν απομακρυνθεί από τους βιολογικούς τους γονείς λόγω κακοποίησης και παραμέλησης, θα έχουν όχι μόνο στέγη και τροφή, αλλά ολιστική υποστήριξη, πραγματική φροντίδα και αγάπη καθώς και νέες ευκαιρίες στη ζωή τους. Μόνο μέσα από ποιοτικές και όχι ευκαιριακές  δράσεις μπορούν να προληφθούν τα περιστατικά φυγών των παιδιών από τους χώρους φιλοξενίας, που γίνονται εύκολη λεία στα χέρια των εμπόρων και διακινητών.

Τον Ιούνιο του 2017 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνέβαλλε στο διάλογο για τις πολιτικές κατά της εμπορίας ανθρώπων, στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής διαδικασίας για την υιοθέτηση Πολιτικής Διακήρυξης στη Γενική Συνέλευση τον Σεπτέμβριο του 2017 για την καταπολέμηση του φαινομένου της εμπορίας.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» μοιράστηκε την εμπειρία του και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο κυρίως ανάμεσα σε ευάλωτες ομάδες παιδιών που διατρέχουν τους κινδύνους της εμπορίας, αλλά και τους επαγγελματίες που εμπλέκονται στην αναγνώριση, καταπολέμηση και πρόληψη τους φαινομένου, όπως είναι αρχές επιβολής του νόμου, το προσωπικό αεροπορικών εταιρειών, το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και οι σχολικές κοινότητες.

Σε εθνικό επίπεδο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνεργάζεται σε σταθερή βάση με το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, υπηρεσίες και οργανισμούς της κοινωνίας πολιτών στο πεδίο της πρόληψης και της καταπολέμησης του φαινομένου.

Σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχει ενεργά στην παγκόσμια προσπάθεια κατά της εμπορίας ως οργανισμός με συμβουλευτικό καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC), διασυνδεδεμένο μέλος του Γραφείου Δημόσιας Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UN DPI), συνεργαζόμενος φορέας με το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNDOC), μέλος του ΔΣ του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (ICMEC), μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα και υπό Σεξουαλική Εκμετάλλευση Παιδιά (MCE) και μέλος της Πλατφόρμας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενημερωθείτε ΕΔΩ για όλες τις δράσεις κατά της εμπορίας που υλοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διαχρονικά για την προστασία όλων των παιδιών ανεξαρτήτως εθνικότητας, καταγωγής, θρησκεύματος ή άλλου κριτηρίου.

Στις 30 Ιουλίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, λάβε  δράση για να βοηθήσουμε και να προστατέψουμε τα θύματα της εμπορίας και να θέσουμε ένα τέρμα σε αυτό το έγκλημα.

Λάβε μέρος και εσύ στην Παγκόσμια Καμπάνια κατά της Εμπορίας

Μάθε περισσότερα εδώ: https://www.unodc.org/endht/

Ευρωπαϊκά και Διεθνή Στοιχεία για την Εμπορία Ανθρώπων

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO):

 • 20.9 εκ άνθρωποι είναι θύματα εμπορίας σε παγκόσμιο επίπεδο
 • Το 68% εξ’ αυτών είναι παγιδευμένοι σε καταναγκαστική εργασία
 • Το 26% εξ’ αυτών είναι παιδιά και το 55% γυναίκες και κορίτσια
 • Η καταναγκαστική εργασία και η εμπορία ανθρώπων αποτελεί μια από τις πιο κερδοφόρες εγκληματικές βιομηχανίες αποφέροντας 150 εκ δολάρια κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: Polaris, δείτε περισσότερα εδώ.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

 • 15.846 γυναίκες, άντρες, κορίτσια και αγόρια καταγράφηκαν ως θύματα εμπορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την περίοδο 2013-2014 με τον πραγματικό αριθμό να είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τα στοιχεία των εθνικών αρχών. 
 • Η εμπορία για τους σκοπούς της σεξουαλικής εκμετάλλευσης αποτελεί την πιο διαδεδομένη μορφή εντός της ΕΕ (67% των θυμάτων), ενώ ακολουθεί η εμπορία για σκοπούς καταναγκαστικής εργασίας (21% των θυμάτων).
 • Πάνω από τα ¾ των θυμάτων είναι γυναίκες (76%), ενώ τουλάχιστον το 15% είναι παιδιά.
 • 6.324 θύματα ήρθαν σε επικοινωνία με τις αστυνομικές ή/και δικαστικές αρχές σχετικά με το έγκλημα της εμπορίας
 • Συνολικά, 4.079 διώξεις και 3.129 καταδικαστικές αποφάσεις για εμπορία ανθρώπων καταγράφηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ίδια περίοδο.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 28 Ιούλιος 2017 13:07
 
Τα παιδιά που μετακινούνται από την Αφρική δεν σκοπεύουν αρχικά να πάνε στην Ευρώπη ΣΎΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΈΑ ΜΕΛΈΤΗ ΤΗΣ UNICEF.
News - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Τετάρτη, 26 Ιούλιος 2017 16:55

Τα παιδιά που μετακινούνται από την Αφρική δεν σκοπεύουν αρχικά να πάνε στην Ευρώπη

Σύμφωνα με νέα μελέτη της UNICEF.

170725a1

Τα παιδιά που μετακινούνται στην Ευρώπη από την Αφρική παίρνουν την απόφαση να φύγουν από μόνα τους και αρχικά δεν προτίθενται να πάνε στην Ευρώπη. Στην πλειοψηφία τους, τα κατ’ εξακολούθηση τραύματα και η κακοποίηση που είδαν ή υπέστησαν στη Λιβύη τα ανάγκασε να φύγουν στην Ευρώπη και να κάνουν την τρομακτική θαλάσσια διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου, σύμφωνα με νέα μελέτη που ανέθεσε η UNICEF και πραγματοποιήθηκε από την πρωτοβουλία REACH.

Έως και το 75% των παιδιών προσφύγων και μεταναστών που έδωσαν συνεντεύξεις στην Ιταλία ως μέρος της μελέτης, έλαβαν την απόφαση να ξεκινήσουν το ταξίδι μόνα τους. Το ίδιο το ταξίδι μπορεί να διαρκέσει δύο χρόνια ή περισσότερο για τα παιδιά. Ένας από τους βασικούς λόγους που τα παιδιά δήλωσαν ως αιτία για τη φυγή από τις εστίες τους, ήταν η βία στο σπίτι, αλλά επίσης οι στερήσεις και οι συγκρούσεις. Ο γάμος σε παιδική ηλικία αναφέρθηκε επίσης ως ο κύριος λόγος για τη φυγή από το 1 στα 5 από όλα τα κορίτσια που ερωτήθηκαν. Τα ταξίδια των παιδιών στην Ευρώπη ήταν συχνά τμηματικά και ο προορισμός τους άλλαζε στην πορεία.

«Αυτό που είναι εντυπωσιακό σε αυτή τη μελέτη είναι ότι δείχνει για πρώτη φορά, ότι υπάρχουν εξαιρετικά πολύ περισσότερες αιτίες που ωθούν τα παιδιά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε σχέση με αυτά που γνωρίζαμε πριν, και λιγότεροι παράγοντες έλξης που τα δελεάζουν προς την Ευρώπη», δήλωσε η Afshan Khan, Περιφερειακή Διευθύντρια της UNICEF για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Στόχος της μελέτης, της συνεργασίας μεταξύ UNICEF και REACH, είναι να παρέχει στους φορείς λήψης αποφάσεων, τους εταίρους και τις κυβερνήσεις, στοιχεία σχετικά με το τι οδηγεί τα παιδιά να εγκαταλείψουν τις χώρες και τα σπίτια τους. Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν στις δύο κύριες πύλες προς την Ευρώπη - την Ιταλία και την Ελλάδα - με συνολικά 850 παιδιά ηλικίας 15 έως 17 ετών.

Τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών στην Ιταλία ανέφεραν ομόφωνα το χρονικό διάστημα που πέρασαν στη Λιβύη ως το πιο τραυματικό μέρος του ταξιδιού τους στην ξηρά. Σχεδόν τα μισά από αυτά (47%) ανέφεραν ότι είχαν απαχθεί για λύτρα στη Λιβύη και ένα στα τέσσερα παιδιά (23%) ανέφερε ότι συνελήφθη αυθαίρετα και κρατήθηκε στη φυλακή χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες. Στην πλειοψηφία τους προέρχονται από διάφορες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, αλλά μερικά είναι από μακρινές χώρες όπως το Μπαγκλαντές.

«Για εκείνα που όντως σκόπευαν να έρθουν στην ήπειρο, η γοητεία της Ευρώπης, ήταν η ευκαιρία να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, ο σεβασμός των δικαιωμάτων τους και να προχωρήσουν στη ζωή. Ωστόσο, μόλις φθάσουν στην Ευρώπη, η πραγματικότητα είναι δυστυχώς εντελώς διαφορετική και οι προσδοκίες θρυμματίζονται», δήλωσε η Afshan Khan από τη UNICEF.

Στην Ελλάδα, οι συνεντεύξεις έδειξαν ότι ένας στους τρεις γονείς ή φροντιστές δήλωσε ότι η αναζήτηση εκπαίδευσης για τα παιδιά τους ήταν ο βασικός λόγος που άφησαν τις χώρες τους για την Ευρώπη. Ωστόσο, οι συνεντεύξεις μεταξύ των παιδιών προσφύγων και μεταναστών αποκάλυψαν ότι οι μακροχρόνιες διαδικασίες και η σύγχυση σχετικά με τα δικαιώματά τους οδήγησαν πολλά παιδιά να εγκαταλείψουν τα Ιταλικά και Ελληνικά συστήματα υποδοχής, χάνοντας την εκπαίδευση και εκθέτοντάς τα σε υψηλό κίνδυνο κακοποίησης και εκμετάλλευσης.

Από τα 12.239 παιδιά που έφθασαν στην Ιταλία το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, το 93% ταξίδεψαν μόνα τους.

Δείτε περισσότερα:

Children on the Move in Italy and GreeceΌπως υπογραμμίζεται στη μελέτη*, τα προφίλ των παιδιών που έφθασαν στην Ιταλία και την Ελλάδα ποικίλλουν σημαντικά. Τα παιδιά στην Ιταλία τείνουν να έχουν αποφασίσει να μεταναστεύσουν μεμονωμένα (75% των ερωτηθέντων παιδιών) και είναι κυρίως ασυνόδευτα, αγόρια ηλικίας 16 έως 17 ετών. Στην Ελλάδα, τα παιδιά τείνουν να έχουν πάρει μια κοινή απόφαση μέσα στην οικογένειά τους και καταφθάνουν με την οικογένεια (91% των ερωτηθέντων παιδιών), σε σχεδόν ίση αναλογία μεταξύ αγοριών και κοριτσιών και από κάθε ηλικιακή ομάδα.

Στις πρόσφατες συνόδους κορυφής των G20 και G7, η UNICEF κάλεσε τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση για την προστασία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης των έξι σημείων για τα εκτοπισμένα παιδιά το οποίο ζητεί την προστασία κάθε παιδιού που ξεριζώνεται από τον πόλεμο, τη βία και τη φτώχεια. Το σχέδιο καλεί τις κυβερνήσεις για:

 1. Προστασία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, ιδιαίτερα των ασυνόδευτων παιδιών, από την εκμετάλλευση και τη βία.
 2. Τερματισμός της κράτησης των παιδιών που ζητούν διεθνή προστασία ή μεταναστεύουν.
 3. Διατήρηση των οικογενειών ενωμένων ως τον καλύτερο τρόπο για την προστασία των παιδιών και παροχή στα παιδιά νομικού καθεστώτος.
 4. Εξασφάλιση της εκπαίδευσης όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών και πρόσβαση στην υγεία και σε άλλες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.
 5. Άσκηση πίεσης για δράση σχετικά με τα βαθύτερα αίτια των μετακινήσεων ευρείας κλίμακας προσφύγων και μεταναστών.
 6. Προώθηση μέτρων για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας, των διακρίσεων και της περιθωριοποίησης στις χώρες διέλευσης και προορισμού.

 * Δείτε την μελέτη Children on the Move in Italy and Greece

Σχετικά με την πρωτοβουλία REACH

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία REACH επισκεφθείτε το www.reach-initiative.org 

 
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» για το 7μηνών μωρό που κακοποιήθηκε βάναυσα από τους γονείς του στην Πάτρα
News - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Τρίτη, 25 Ιούλιος 2017 16:17

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» για το 7μηνών μωρό που κακοποιήθηκε βάναυσα

από τους γονείς του στην Πάτρα

xamogelo17

Από την πρώτη στιγμή που δημοσιεύτηκε η τραγική ιστορία με την βάναυση κακοποίηση του 7μηνών μωρού από τους γονείς του, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κινητοποιήθηκε άμεσα και κοινωνική λειτουργός του οργανισμού επικοινώνησε με το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο όπου δηλώθηκε η διαθεσιμότητα του οργανισμού τόσο με τις υπηρεσίες του όσο και με το εξειδικευμένο προσωπικό του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2009 έως και το 2011 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είχε λάβει ανώνυμες καταγγελίες από ευαισθητοποιημένους πολίτες στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» για την συγκεκριμένη «μητέρα» και για την κακοποίηση και παραμέληση των άλλων 3 ανήλικων παιδιών της! Άμεσα είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές της περιοχής όπως γίνεται για κάθε καταγγελία που λαμβάνει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και ευτυχώς και τα 3 παιδιά απομακρύνθηκαν από την οικογένεια και ζουν σε πλαίσια παιδικής προστασίας.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχοντας μεγαλώσει, με σεβασμό και στοργή, περισσότερα από 750 παιδιά θύματα κακοποίησης στα Σπίτια του κι έχοντας αποκτήσει τεράστια εμπειρία στις επιπτώσεις της κακοποίησης στην ψυχή ενός παιδιού σπάει τον κύκλο της Βίας, σπάει την αλυσίδα της Κακοποίησης και αντιμετωπίζει ολιστικά τα φαινόμενα κάθε μορφής βίας απέναντι στα παιδιά.

Σήμερα, τα παιδιά που μεγάλωσαν στα Σπίτια του οργανισμού σπουδάζουν, υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, εργάζονται, κάνουν τη δική τους οικογένεια προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο ως ενεργοί πολίτες.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρέχει τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του και βρίσκεται δίπλα σε ΚΑΘΕ παιδί που έχει πέσει θύμα σωματικής, σεξουαλικής και ψυχολογικής κακοποίησης, παραμέλησης, bullying, παράνομης διακίνησης κι εμπορίας στην Ελλάδα με την ίδια ένταση και μεθοδικότητα με στόχο ΠΑΝΤΑ την ολιστική αντιμετώπιση κάθε μορφής βίας. Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν στο σύνολο των παιδιών που βρίσκονται στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρήσκευμα.

Για οποιοδήποτε περιστατικό αφορά σε παιδί θύμα βίας καλέστε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056»

Για συμβουλευτική υποστήριξη σε παιδιά και ενήλικες καλέστε την «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116 111» .

 

 
Η κατάσταση των γυναικών στον πλανήτη στο πλαίσιο υλοποίησης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. (ΟΗΕ Ιούλιος 2017)
News - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Τρίτη, 25 Ιούλιος 2017 10:51

Η κατάσταση των γυναικών στον πλανήτη στο πλαίσιο υλοποίησης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.(ΟΗΕ Ιούλιος 2017)

17626645 10154362603121905 4975657282243433419 n

Το διάστημα 10-19 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη το «Πολιτικό Forum Υψηλού Επιπέδου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» υπό την αιγίδα του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ. Το εν λόγω Forum αποτελεί την κεντρική πλατφόρμα των Ηνωμένων Εθνών για την παρακολούθηση και την αποτίμηση της προόδου σχετικά με τους συνολικά 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (γνωστοί και ως «Ατζέντα 2030»).

Το θέμα της φετινής εκδήλωσης ήταν η εξάλειψη της φτώχειας και η προώθηση της ευημερίας σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο. Βασικό κείμενο των εργασιών αποτέλεσε η 19σέλιδη έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα αναφορικά με την υλοποίηση της Ατζέντας 2030:

http://www.un.org/ga/search/view_doc.asp?symbol=E/2017/66&Lang=E.

Ο Στόχος 5 είναι αφιερωμένος στην ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση όλων των γυναικών και των κοριτσιών. Τα στατιστικά στοιχεία της έκθεσης, τα οποία παρουσιάζονται στην ένατη παράγραφό της, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού για Κυβερνήσεις, πολίτες και συλλογικότητες όσον αφορά τον απαιτητικό δρόμο για την επίτευξη τόσο της νομικής όσο και της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, κοριτσιών και αγοριών στον πλανήτη:

1) με βάση τα στατιστικά στοιχεία της περιόδου 2005-2016 από 87 χώρες, το 19% του γυναικείου πληθυσμού ηλικίας 15-49 ετών δήλωσε ότι έχει υποστεί φυσική ή/και σεξουαλική βία από πρόσωπο του οικείου περιβάλλοντος δώδεκα μήνες πριν τη διεξαγωγή της έρευνας

2) ο γάμος ανηλίκων μειώνεται με πολύ αργούς ρυθμούς (περί το 2000, μία στις τρεις γυναίκες ηλικίας 20-24 ετών ανέφερε ότι νυμφεύθηκε σε ηλικία μικρότερη των 18 ετών, ενώ το 2015 η σχετική αναλογία ήταν πάνω από μία στις τέσσερις γυναίκες)

3) η επιβλαβής πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων έχει μειωθεί κατά 24% από το 2000 – εντούτοις, βάσει των στατιστικών στοιχείων από τριάντα χώρες, το 2015 ένα στα τρία κορίτσια ηλικίας 15-19 ετών έχει βιώσει τη συγκεκριμένη πρακτική σε σχέση με την αναλογία ένα προς δύο το 2000

4) το ποσοστό της άμισθης εργασίας στο σπίτι και στη φροντίδα ανηλίκων και ανήμπορων ατόμων είναι τρεις φορές μεγαλύτερο για τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες και ευθύνεται για το έμφυλο χάσμα στην άμισθη εργασία σε 83 χώρες

5) μόλις δέκα ποσοστιαίες μονάδες αυξήθηκε η συμμετοχή των γυναικών στα Κοινοβούλια μεταξύ των ετών 2000 και 2017 – ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 23,4%

6) η υποεκπροσώπηση των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις στο χώρο των επιχειρήσεων καλά κρατεί με μόλις λιγότερο από το ένα τρίτο αυτών των θέσεων να καλύπτεται από άτομα θηλυκού γένους βάσει στατιστικών στοιχείων περιόδου 2009-2015 από 67 χώρες

7) όσον αφορά τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα του γυναικείου πληθυσμού, μόλις το 52% των γυναικών ηλικίας 15-49 σε σχέση ή σε γάμο συναινεί σε σεξουαλική επαφή και στη χρήση αντισυλληπτικών και λοιπών υπηρεσιών υγείας με βάση στατιστικά στοιχεία του 2012 από 45 χώρες, εκ των οποίων 43 κατατάσσονται στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η απάντηση της Ελλάδας στην υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης σε σχέση με ζητήματα ισότητας των φύλων είναι το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2016-2020», το οποίο έχει εκπονηθεί από τον κρατικό φορέα ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών και υλοποιείται με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων: http://www.isotita.gr/ethniko-programma-drasis/ . Η εν λόγω πρωτοβουλία της Γ.Γ.Ι.Φ. θα συμπεριληφθεί στην Εθελοντική Εθνική Έκθεση της Ελλάδας, η οποία θα παρουσιαστεί στο «Πολιτικό Forum Υψηλού Επιπέδου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» τον Ιούλιο του 2018.

Η συγκεκριμένη δημόσια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Θεσμικοί Μηχανισμοί για την Ισότητα των Φύλων» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030).

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 25 Ιούλιος 2017 11:10
 


Σελίδα 3 από 432

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι πειρατές της Καραϊβικής σε νοσοκομείο, Ο Τζόνι Ντεμπ ως Τζακ Σπάροου εμψυχώνει άρρωστα παιδιά!
Οι πειρατές της Καραϊβικής σε νοσοκομείο, Ο Τζόνι Ντεμπ ως Τζακ Σπάροου εμψυχώνει άρρωστα παιδιά!
Οι πειρατές της Καραϊβικής σε νοσοκομείο, Ο Τζόνι Ντεμπ ως Τζακ Σπάροου εμψυχώνει άρρωστα παιδιά! Χαρά και αισιοδοξία ...

«Τα ‘δωσαν όλα» στην «Number One» συναυλία του Καλοκαιριού οι εκρηκτικές Δέσποινα Βανδή και Έλενα Παπαρίζου (φωτογραφίες)
«Τα ‘δωσαν όλα» στην «Number One» συναυλία του Καλοκαιριού οι εκρηκτικές Δέσποινα Βανδή και Έλενα Παπαρίζου (φωτογραφίες)
«Τα ‘δωσαν όλα» στην «Number One» συναυλία του Καλοκαιριού οι εκρηκτικές Δέσποινα Βανδή και Έλενα Παπαρίζου (φωτογραφίες) Δέσποινα ...