ATTICANEWS.GR

Member Area
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ
Dr. Λίζα Βάρβογλη:"7 Συνηθισμένα Προβλήματα Σχέσεων και 7 Πρακτικές Λύσεις"
News - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ
Τρίτη, 14 Ιούνιος 2016 08:50

Dr. Λίζα Βάρβογλη:"7 Συνηθισμένα Προβλήματα Σχέσεων και 7 Πρακτικές Λύσεις"

 
Δύσβατος μονοπάτι η ερωτική σας ζωή; Πάρτε τη ξανά στα χέρια σας.
 
e29f2958d4a8efefd01dd4de278e2026
 
 
Αν αναγνωρίσετε νωρίς τα προβλήματα που έχετε, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να τα ξεπεράσετε.
Παρόλο που κάθε σχέση έχει τα πάνω και τα κάτω της, τα επιτυχημένα ζευγάρια έχουν μάθει πώς να ξεπερνούν τους σκοπέλους και να διατηρούν ενεργή την ερωτική τους ζωή. Καθημερινά μαθαίνουν πώς να διαπραγματεύονται τα προβλήματα και τα περίπλοκα θέματα της ζωής. Πολλοί το κάνουν αυτό διαβάζοντας βιβλία και άρθρα, πηγαίνοντας σε σεμινάρια, κάνοντας συμβουλευτική, παρατηρώντας άλλα επιτυχημένα ζευγάρια, ή απλά μαθαίνοντας από δοκιμές.
 
 
1.  !Πρόβλημα Σχέσης: Επικοινωνία:   Τα περισσότερα προβλήματα των σχέσεων πηγάζουν από έλλειψη επικοινωνίας.
 
Στρατηγικές επίλυσης προβλήματος: Κλείστε ένα πραγματικό ραντεβού μεταξύ σας. Αν μένετε μαζί, βάλτε το κινητό στη δόνηση, τα παιδιά για ύπνο και το σταθερό στον τηλεφωνητή. Αν δεν μπορείτε να ‘επικοινωνήσετε’ χωρίς να σηκώσετε τον τόνο της φωνής σας, πηγαίνετε σε ένα εστιατόριο, ή κάπου όπου θα νιώθατε ντροπή αν σας άκουγε κάποιος να φωνάζετε.
Βάλτε κανόνες. Προσπαθήστε να μην διακόπτετε καθώς μιλάει ο σύντροφός σας, ή ακόμα απαγορεύστε φράσεις όπως ‘Πάντα εσύ….’ Και ‘ Ποτέ εσύ δεν….’.
Χρησιμοποιήστε τη γλώσσα του σώματος για να δείξετε ότι ακούτε. Μην κοιτάτε το ρολόι σας ή τρώτε τα νύχια σας.  Κουνήστε το κεφάλι, ώστε ο άλλος να καταλάβει ότι έχετε πάρει το μήνυμα και επαναδιατυπώστε, αν χρειάζεται. Για παράδειγμα, ‘Από ό,τι σε ακούω να λες, θεωρείς ότι κάνεις περισσότερες δουλειές στο σπίτι, παρόλο που δουλεύουμε και οι δύο’. Αν έχετε δίκιο ο άλλος μπορεί να το επιβεβαιώσει.  Αν αυτό που ο άλλος πραγματικά εννοούσε ήταν ‘Είσαι ανεπρόκοπος και δημιουργείς περισσότερη δουλειά για μένα αφού πρέπει να μαζεύω αυτά που αφήνεις παντού’ τότε αυτός ή αυτή μπορεί να το πει, αλλά με πιο ωραίο τρόπο.
 
2.      Πρόβλημα Σχέσης: Σεξ: Ακόμα και  οι σύντροφοι που αγαπιούνται μπορεί να μην ταιριάζουν σεξουαλικά. Η έλλειψη σεξουαλική αυτοσυνείδησης και εκπαίδευσης επιδεινώνει αυτά τα προβλήματα. Ποτέ μην αγνοείτε τα προβλήματα στο κρεβάτι, πιστεύοντας ότι θα λυθούν μαγικά! Το σεξ φέρνει το ζευγάρι πιο κοντά, απελευθερώνει ορμόνες που βοηθούν το σώμα οργανικά και πνευματικά, και διατηρεί τη χημεία του ζευγαριού υγιή.
 
  Στρατηγικές επίλυσης προβλήματος: Προγραμματισμός!!! Κανονίστε ένα ραντεβού με το σύντροφό σας, όταν έχετε καλή διάθεση και είστε ξεκούραστοι. Όταν το σεξ βρίσκεται στην ατζέντα, μεγαλώνει η ανυπομονησία. Διαφοροποιώντας λίγο τα πράγματα, μπορεί να κάνει το σεξ ακόμα πιο διασκεδαστικό. Γιατί να μην κάνετε σεξ στην κουζίνα ή δίπλα στο τζάκι ή ακόμα και στο χωλ;
Μάθετε τι πραγματικά σας ανάβει και τους δύο, φτιάχνοντας ο καθένας από εσάς μια ‘Λίστα του Σεξ’. Αν τα σεξουαλικά προβλήματα στη σχέση σας δεν μπορούν να λυθούν από μόνα τους, προτείνεται να επισκεφτείτε κάποιον εξειδικευμένο σεξολόγο, ώστε να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε και να λύσετε ό,τι θέματα έχετε.
 
Πρόβλημα Σχέσης: Χρήματα.  Τα οικονομικά προβλήματα μπορεί να ξεκινήσουν πριν ακόμα το ζευγάρι ανταλλάξει βέρες. Μπορεί να πηγάζουν, για παράδειγμα, από τα πολυέξοδα ραντεβού ή από το υψηλό κόστος του γάμου. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητο να γίνει μια σοβαρή κουβέντα.
 
Στρατηγικές επίλυσης προβλήματος: Να είστε ειλικρινείς για την παρούσα οικονομική σας κατάσταση. Αν τα πράγματα έχουν πάρει άσχημη τροπή, δεν μπορείτε να ζείτε όπως πριν. Χρειάζεται νέος προγραμματισμός, περικοπές, αναδιανομή των εξόδων σας.
Αναγνωρίστε ότι ο ένας σύντροφος μπορεί να ξοδεύει περισσότερα και ο άλλος να έχει την τάση να αποταμιεύει. Καταλάβετε ότι υπάρχουν οφέλη και στις δύο περιπτώσεις, και συμφωνείστε να μάθετε ο ένας από τις τάσεις του άλλου. Μην κρύβετε εισοδήματα ή οφειλές.  Μην κατηγορείτε. Φτιάξτε ένα κοινό λογαριασμό που θα περιλαμβάνει τις οικονομίες. Αποφασίστε ποιος θα είναι υπεύθυνος να πληρώνει τους μηνιαίους λογαριασμούς. Αφήστε και στους δύο περιθώρια ανεξαρτησίας αφήνοντας λεφτά που θα μπορούν να ξοδευτούν ατομικά. Συμφωνείστε για μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους στόχους. Λογικό είναι να  έχετε μεμονωμένα ο καθένας στόχους, αλλά θα έπρεπε να υπάρχουν και κοινοί.
 
3.    Πρόβλημα Σχέσης: Διαφωνίες για τις Δουλειές του Σπιτιού. Οι περισσότεροι σύντροφοι δουλεύουν συχνά εκτός σπιτιού και σε πάνω από μία δουλειές. Έτσι είναι σημαντικό να μοιράσετε τις δουλειές εξίσου.
 
Στρατηγικές επίλυσης προβλήματος: Να είστε οργανωμένοι και ξεκάθαροι για το νοικοκυριό. Γράψτε όλες τις δουλειές σε ένα χαρτί και συμφωνείστε τι θα κάνει ο καθένας. Να είστε δίκαιοι ώστε να μην υπάρχουν πικρίες.
Να είστε ανοιχτοί και σε άλλες λύσεις. Αν και οι δύο μισείτε το νοικοκυριό, μπορείτε να καλέσετε ένα συνεργείο. Αν στον ένα από τους δύο αρέσει κάτι ο άλλος μπορεί να κάνει κάτι άλλο. Μπορείτε να είστε δημιουργικοί και να λαμβάνετε υπόψη τις προτιμήσεις, εφόσον το θεωρείτε δίκαιο και οι δύο.
 
4.      Πρόβλημα Σχέσης: Δεν είναι Προτεραιότητα η Σχέση Σας. Αν θέλετε να κρατήσετε την ερωτική σας ζωή ζωντανή, πρέπει να έχετε τη σχέση στο επίκεντρο, να την κάνετε προτεραιότητα.
 
Στρατηγικές επίλυσης προβλήματος: Κάντε τα πράγματα που συνηθίζατε όταν πρωτογνωριστήκατε: Δείξτε εκτίμηση, κάντε κομπλιμέντα ο ένας στον άλλο, επικοινωνήστε μέσα στην ημέρα και δείξτε ενδιαφέρον ο ένας στον άλλο. Κανονίστε νυχτερινά ραντεβού. Σχεδιάστε χρόνο μαζί όπως θα κάνατε για κάθε σημαντικό γεγονός στη ζωή σας. Να σέβεστε ο ένας τον άλλο. Πείτε ‘ ευχαριστώ’ και ‘το εκτιμώ αυτό…’. Κάνει τον άλλο να αισθάνεται ότι μετράει.
 
5.      Πρόβλημα Σχέσης: Σύγκρουση. Περιστασιακά η σύγκρουση είναι μέρος της ζωής μας. Αλλά, αν στη δική σας περίπτωση συγκρούεστε καθημερινά, είναι καιρός να απαλλαγείτε από αυτή τη δηλητηριώδη ρουτίνα. Όταν κάνετε την προσπάθεια, μπορείτε να μειώσετε το θυμό και να δείτε ήρεμα τα θέματα που υποβόσκουν.
 
Στρατηγικές επίλυσης προβλήματος: Μπορείτε να μάθετε και οι δύο να διαφωνείτε με πιο πολιτισμένο και βοηθητικό τρόπο. Συνειδητοποιήστε ότι δεν είστε θύμα. Είναι δική σας επιλογή το πώς αντιδράτε.
Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Όταν είστε στη μέση μιας διαφωνίας, είναι τα σχόλιά σας προσανατολισμένα στην επίλυση της σύγκρουσης, ή αναζητάτε αντεκδίκηση; Αν τα σχόλιά σας ενέχουν κατηγόριες και επιπλήξεις, θα ήταν καλύτερο να πάρετε μια βαθειά ανάσα και να αλλάξετε στρατηγική.
Αλλάξτε τον τρόπο που αντιδράτε. Αν συνεχίζετε να αντιδράτε με τον τρόπο που σας προκάλεσε πόνο και λύπη στο παρελθόν, δεν μπορείτε να περιμένετε διαφορετικό αποτέλεσμα αυτή τη φορά. Μια απλή αλλαγή μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Αν συνήθως πετάγεστε πριν ο σύντροφός σας σταματήσει να μιλάει, περιμένετε μερικά λεπτά. Θα εκπλαγείτε από το πόσο μια μικρή αλλαγή στο ρυθμό μπορεί να αλλάξει την όλη ένταση μιας διαφωνίας.
Δώστε λίγα- Πάρτε πολλά. Πείτε συγγνώμη όταν έχετε άδικο. Σίγουρα είναι δύσκολο, αλλά προσπαθήστε το και θαυμάστε το εκπληκτικό αποτέλεσμα. Δεν μπορείτε να ελέγξετε κανενός άλλου τη συμπεριφορά. Ο μοναδικός στην όλη αλλαγή είστε εσείς.
 
6.      Πρόβλημα Σχέσης: Εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη είναι κλειδί σε μια σχέση. Βλέπετε συγκεκριμένα πράγματα που σας κάνουν να μην εμπιστεύεστε τον σύντροφό σας; Ή έχετε ανεπίλυτα θέματα που σας εμποδίζουν να εμπιστευτείτε άλλους;
 
Στρατηγικές επίλυσης προβλήματος: Μπορείτε να αναπτύξετε την εμπιστοσύνη μεταξύ σας ακολουθώντας  αυτές τις συμβουλές. Να είστε στην ώρα σας. Κάντε αυτό που έχετε πει ότι θα κάνετε. Μη λέτε ψέματα- ούτε καν μικρά ψέματα στο σύντροφός ας ή στους άλλους. Να είστε δίκαιοι, ακόμα και σε μια διαφωνία. Να είστε ευαίσθητοί στα συναισθήματα των άλλων. Μπορεί ακόμα να διαφωνείτε, αλλά μην υποτιμάτε το πώς νιώθει ο σύντροφός σας. Πάρτε τηλέφωνο όταν λέτε ότι θα το κάνετε. Μην αντιδράτε υπερβολικά όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Μη λέτε ποτέ πράγματα που δεν μπορείτε να πάρετε πίσω. Μη ξύνετε παλιές πληγές. Σεβαστείτε τα όρια του συντρόφου σας. Μη ζηλεύετε. Να είστε καλός ακροατής.
 

7.      Πρόβλημα Σχέσης: Εμπιστοσύνη…νούμερο 2. Βάλτε μια μεγάλη δόση εμπιστοσύνης στη ζωή σας. To να θεωρείτε ότι ο σύντροφός σας θα ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες – και θα τις φαντάζεται χωρίς εσείς να μιλάτε- είναι όνειρο θερινής νυκτός. Αντιμετωπίστε τη γκρίνια σας με χιούμορ, μάθετε να αφήνετε τα πράγματα να παίρνουν το δρόμο τους και να το απολαμβάνετε. Τέλος, να είστε πρόθυμοι να δουλέψετε τις σχέσεις σας και πραγματικά να κοιτάτε τι χρειάζεται να γίνει. Μη νομίζετε ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα με κάποιον άλλο. Εκτός και αν αντιμετωπίσετε τα προβλήματα, η ίδια έλλειψη δεξιοτήτων που μπαίνουν εμπόδιο τώρα,  θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να δημιουργούν προβλήματα, ασχέτως σε ποια σχέση βρίσκεστε.
 
 
Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σας και να κουβεντιάσουμε στοhttp://anelanda.gr/liza/epikoinwnia/
 
Θυμηθείτε επίσης να επισκεφθείτε την επαγγελματική μου σελίδα  στο Facebook
 
https://www.facebook.com/lvarvogli και να κάνετε like!
 
Διαλέξτε Αγάπη, Ηρεμία, Χαρά!
 
Δρ Λίζα
 
 
Ψυχολόγος- Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων
 
varvogli
 

Η ψυχολόγος και συγγραφέας Λίζα Βάρβογλη μιλά για το παιδί, τον έφηβο, την οικογένεια και τις ερωτικές, φιλικές, επαγγελματικές σχέσεις.

 
 
Dr. Λίζα Βάρβογλη: "7 Πράγματα που Σκοτώνουν την Προσοχή"
News - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ
Σάββατο, 11 Ιούνιος 2016 16:38

Dr. Λίζα Βάρβογλη: "7 Πράγματα που Σκοτώνουν την Προσοχή"

 
Τι Σκοτώνει την Προσοχή;
 
head
 
 
Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε;  Ξεκινάτε κάτι και ανακαλύπτετε λίγο αργότερα ότι το αφήσατε στη μέση;  Μήπως το παιδί σας έχει αυτά τα συμπτώματα;  Μπορεί να πρόκειται για διάσπαση προσοχής, μπορεί απλώς να πρόκειται για δυσκολία συγκέντρωσης.  Ποια πράγματα σκοτώνουν την προσοχή μας και δε μας επιτρέπουν να συγκεντρωθούμε;
 
Ένοχος #1 Η Βαρεμάρα
Μήπως βαριέστε;  Μήπως δεν έχετε κάτι ενδιαφέρον να κάνετε; Ή μήπως η μέρα σας γεμίζει με αγγαρείες;  Αν απαντήσατε «ναι» στα παραπάνω, ίσως πρέπει να σκεφτείτε πώς να αναδιοργανώσετε τη μέρα σας, γιατί αν βαριέστε είναι φυσιολογικό να μην προσέχετε και να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε.
 
Λύση
Βάλτε ενδιαφέροντα πράγματα στη μέρα σας, ακόμα και αν αφιερώνετε λίγα λεπτά.  Κάντε μια συμφωνία με τον εαυτό σας και δώστε του μικρές ανταμοιβές για κάθε χρονικό διάστημα που συγκεντρώνεστε και τελειώνετε κάποια εργασία. 
 
Ένοχος #2 Κακή Διάθεση
Είναι πολύ πιθανό αν έχετε κακή διάθεση να μην έχετε ούτε διάθεση να συγκεντρωθείτε και να προσέξετε.  Από πού πηγάζει η κακή σας διάθεση;  Τι είναι αυτό που σας στερεί τη χαρά της ζωής;
 
Λύση
Εντοπίζοντας τις πηγές της κακής σας διάθεσης μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε και έτσι να αισθάνεστε πιο όμορφα και να έχετε καλύτερη συγκέντρωση.  Μερικές απλές τεχνικές για να καταπολεμήσετε την κακή διάθεση είναι να κάνετε χαλαρωτικές αναπνοές, να βγείτε για περπάτημα ή ποδήλατο ή τρέξιμο, να μιλήσετε με μία φίλη ή να ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική.
 
Ένοχος #3 Αρνητικές Σκέψεις
Τι σας απασχολεί;  Τι σας βασανίζει;  Μήπως έχετε την κακή συνήθεια να κάνετε αρνητικές σκέψεις και να κατρακυλάτε στον κατήφορο των αρνητικών σεναρίων;  Αν ναι, να ξέρετε ότι οι αρνητικές σκέψεις, εκτός που σας «τρώνε» τη θετική ενέργεια, σκοτώνουν και την ικανότητά σας να συγκεντρωθείτε σε άλλα σημαντικά πράγματα.
Λύση
Μάθετε να κάνετε, αν όχι θετικές, τουλάχιστον ρεαλιστικές σκέψεις.  Προσπαθήστε να δείτε μια κατάσταση που σας απασχολεί από διαφορετικές οπτικές γωνίες, χωρίς να κολλάτε μόνο στα αρνητικά.  Σκεφτείτε τι είναι αυτό που μπορείτε να κάνετε για να αντεπεξέλθετε σε μία δυσκολία.  Δημιουργήστε το δικό σας προσωπικό σύνθημα για να ενθαρρύνετε τον εαυτό σας στα δύσκολα και τα αρνητικά, όπως οι ήρωες των παιδικών μου βιβλίων η Ανελάντα και ο Μάξιμος που λένε «Μπορώ και τα Καταφέρνω».
 
 
Ένοχος #4 Επίμονες Σκέψεις για Όσα σας Απασχολούν
Σας έχει τύχει να σκέφτεστε διαρκώς μέσα στη μέρα σας αυτά που πρέπει να κάνετε ή να ξυπνάτε μέσα στη νύχτα με άγχος για όσα πρέπει να γίνουν;  Οι επίμονες σκέψεις που σχετίζονται με όσα πρέπει να κάνετε και δεν έχετε προλάβει σας τρώνε ενέργεια αλλά και την προσοχή σας από άλλα πράγματα.
 
Λύση
Οργανωθείτε με λίστες!  Έτσι, αντί να αφήνετε τις επίμονες σκέψεις να σας καταδυναστεύουν, σημειώστε τις.  Κάντε μια λίστα για όσα πρέπει να γίνουν άμεσα μέσα στη μέρα και δημιουργήστε και μια μεγαλύτερη λίστα για όσα έχετε να κάνετε μέσα στην εβδομάδα.  Έτσι θα μειωθεί το στρες και το άγχος σας και θα ελευθερωθεί η σκέψη σας, οπότε θα είναι πιο εύκολο να συγκεντρώνεστε.
 
Ένοχος #5 Στρες
Το στρες ευθύνεται για πάρα πολλά ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα και προβλήματα.  Είναι φυσικό όταν αισθάνεστε ότι έχετε να διαχειριστείτε πολλά πράγματα ταυτόχρονα να μη μπορείτε να συγκεντρωθείτε στο καθένα από αυτά και τελικά να αγχώνεστε και να διασπάται η προσοχή σας.  Το στρες δημιουργεί πονοκεφάλους, μυικούς πόνους, πονόκοιλο, ανεβάζει την αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα η σωματική δυσφορία επίσης να μη σας επιτρέπει να συγκεντρωθείτε.
 
Λύση
Μάθετε να διαχειρίζεστε το στρες σας!  Απλές ασκήσεις χαλάρωσης, βαθιές διαφραγματικές αναπνοές, θετικός και αισιόδοξος εσωτερικός μονόλογος (πχ, «ναι, έχω πολλά να κάνω αλλά έχω καλή οργάνωση και χρόνο μπροστά μου, οπότε θα τα καταφέρω», αντί για το αρνητικό «έχω πολλά να κάνω, να δεις που δε θα τα καταφέρω»).
 
Ένοχος #6 Κούραση
Η κούραση, σωματική ή ψυχική, έχει την κακή συνήθεια να μη μας αφήνει να συγκεντρωθούμε!  Αυτό επίσης είναι ιδιαίτερα έντονο στα παιδιά, γι’ αυτό και δεν είναι καλή ιδέα για ένα παιδί να διαβάζει έχοντας ξενυχτήσει ή χωρίς διαλείμματα.  Ειδικά η έλλειψη ύπνου έχει άμεσες αρνητικές συνέπειες στην ικανότητα συγκέντρωσης και στη βραχύχρονη μνήμη.
 
Λύση
Δώστε στον εαυτό σας ή το παιδί σας την ευκαιρία να ξεκουραστεί.  Αντί να πιεστείτε για να συγκεντρωθείτε όταν είστε κουρασμένοι, είναι προτιμότερο να κοιμηθείτε ή να κάνετε ένα σοβαρό διάλειμμα και να επιστρέψετε αργότερα ξεκούραστοι σε αυτό που έχετε να κάνετε.
 
Ένοχος #7 Πείνα
 
Ξέρετε την παροιμία που λέει «νηστικό αρκούδι δε χορεύει;».  Αυτό ισχύει και για τον εγκέφαλο!  Όταν πεινάμε, δε μπορούμε να συγκεντρωθούμε.  Έτσι, αν μας λείπουν τα «καύσιμα», πχ με τη μορφή πρωινού, θα δυσκολευτούμε εμείς ή το παιδί που δεν έφαγε πρωινό στην προσοχή και τη συγκέντρωση.
 
Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σας και να κουβεντιάσουμε στοhttp://anelanda.gr/liza/epikoinwnia/
 
Θυμηθείτε επίσης να επισκεφθείτε την επαγγελματική μου σελίδα  στο Facebook
 
https://www.facebook.com/lvarvogli και να κάνετε like!
 
Διαλέξτε Αγάπη, Ηρεμία, Χαρά!
 
Δρ Λίζα
 
Ψυχολόγος- Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων
 
varvogli

Η ψυχολόγος και συγγραφέας Λίζα Βάρβογλη μιλά για το παιδί, τον έφηβο, την οικογένεια και τις ερωτικές, φιλικές, επαγγελματικές σχέσεις.

 
Dr. Λίζα Βάρβογλη :"7 Σημάδια που Δείχνουν ότι η Σχέση σας δεν Είναι Ουσιαστική"
News - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ
Παρασκευή, 10 Ιούνιος 2016 16:33

Dr. Λίζα Βάρβογλη :"7 Σημάδια που Δείχνουν ότι η Σχέση σας δεν Είναι Ουσιαστική"

RAZVOD-1
 
Μερικές σχέσεις έχουν ένα ωραίο ‘περιτύλιγμα’: πάθος, όμορφα λόγια, ατελείωτα μηνύματα και τηλεφωνήματα, σεξ, την υπόσχεση για ακόμα καλύτερο σεξ, την υπόσχεση για ένα καλύτερο αύριο…  Αλλά το σήμερα είναι λίγο, το σήμερα είναι ζόρικο, το σήμερα έχει ‘κάτι’, που σας βάζει σε υποψίες και αναρωτιέστε αν είναι αληθινό αυτό που ζείτε και αν ίσως κάτι πάει στραβά….    
 
Από τη στιγμή που θα αναρωτηθείτε «μήπως κάτι δεν πάει καλά εδώ;» και σας μπει η υποψία, το πιθανότερο είναι ότι, όντως, κάτι δεν πάει καλά! 
 
Η ελπίδα όμως πεθαίνει τελευταία, έτσι κι εσείς δίνετε μία ευκαιρία, και ακόμα μία, και συνεχίζεται να δίνετε ευκαιρίες, με την πίστη ότι κάποια στιγμή, δε μπορεί, θα δικαιωθείτε και η σχέση θα απογειωθεί.  Καθώς όμως δε βλέπετε την πικρή αλήθεια, ότι κάτι δεν πάει καλά, αυτό σημαίνει ότι δεν την αντιμετωπίζετε, οπότε η πίκρα και το φαρμάκι υπεισέρχονται στη σχέση και τη διαβρώνουν σταδιακά, μέχρι να έρθει ο χωρισμός. 
 
Ακόμα ψάχνετε να βρείτε το αρχικό υπέροχο συναίσθημα που είχατε στη σχέση σας αλλά δεν υπάρχει τώρα;  Αν είστε για καιρό σε αυτή την προσπάθεια, είτε είστε παντρεμένοι είτε σε σχέση, ίσως πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι η σχέση σας είναι στα τελειώματα και ότι καλύτερα ένα γρήγορο και αποφασιστικό τέλος, παρά ένας αργόσυρτος και επώδυνος θάνατος.  Μόνο βάζοντας τελεία θα μπορέσετε να ανοίξετε νέο κεφάλαιο στις σχέσεις σας.
 
Τα σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση σας δεν είναι ουσιαστική
 
 1. Το άλλο άτομο λέει μεγάλα λόγια και δίνει υποσχέσεις, αλλά όλα είναι σε θεωρητικό επίπεδο και στην πράξη υπάρχουν ελάχιστα πράγματα ή τίποτα.
 2. Δεν υπάρχει καλή επικοινωνία.  Έχετε την αίσθηση ότι ξέρετε για το άλλο άτομο μόνο ότι σας λέει και συχνά αμφισβητείτε αν αυτό που σας λέει για τον εαυτό του ή τη ζωή του είναι αληθινό.
 3.  Δε γνωρίζετε την οικογένειά του ή τους φίλους του άλλου ατόμου. Στην αρχή είναι φυσικό ένα ζευγάρι να επιθυμεί να περάσει πολύ χρόνο ο ένας με τον άλλον, καθώς όμως παγιώνεται η σχέση, αρχίζουν να βάζουν καθένας τον άλλο στη ζωή του.
 4. Το άλλο άτομο είναι παντρεμένο ή δεσμευμένο.  Σας λέει ότι είναι δυστυχισμένο στην άλλη σχέση, μόνο εσείς του δίνετε χαρά, σεξ, ελπίδα, πάθος, κλπ, αλλά δεν ξεκολλάει από την άλλη σχέση.
 5. Αισθάνεστε ότι αλλάζετε και θεωρείτε ότι η αλλαγή δεν είναι προς το καλύτερο.  Είναι φυσικό σε μια σχέση να αλλάζει και να εξελίσσεται κανείς, αλλά προς το καλύτερο!  Αν ντρέπεστε γι’ αυτά που κάνετε ή σκέφτεστε, ίσως είναι ένα σημάδι ότι κάτι πάει πολύ στραβά σε αυτή τη σχέση.
 6. Αισθάνεστε ότι το άλλο άτομο σας παρηγορεί και σας καλύπτει κενά αγάπης, αλλά δεν πρόκειται για πραγματικό, βαθύ συναίσθημα.  Αν νιώθετε μοναξιά, αν φοβάστε, αν αμφισβητείτε τον εαυτό σας, τότε είναι πολύ πιθανό ότι θα υποκύψετε στο πρώτο άτομο που θα σας υποσχεθεί κάτι όμορφο.  Παρατηρήστε όμως, αν το άλλο άτομο πράγματι σας δίνει συναίσθημα και σας αγαπάει γι’ αυτό που είστε ή αν εσείς το κρατάτε και το χρησιμοποιείτε ως ψυχοθεραπευτή σας.
 7. Όταν η σχέση βασίζεται αποκλειστικά στο σεξ. Φυσικά και είναι πολύ σημαντικό το καλό σεξ σε μία σχέση, αν όμως είναι ο μόνος παράγοντας που την κρατάει ζωντανή θα πρέπει να σκεφτείτε αν αυτό είναι το μόνο που θέλετε.  Και αν όχι, τότε
 
 
Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σας και να κουβεντιάσουμε στοhttp://anelanda.gr/liza/epikoinwnia/
Θυμηθείτε επίσης να επισκεφθείτε την επαγγελματική μου σελίδα  στο Facebook
https://www.facebook.com/lvarvogli και να κάνετε like!
Διαλέξτε Αγάπη, Ηρεμία, Χαρά!
Δρ Λίζα
Ψυχολόγος- Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων
varvogli

Η ψυχολόγος και συγγραφέας Λίζα Βάρβογλη μιλά για το παιδί, τον έφηβο, την οικογένεια και τις ερωτικές, φιλικές, επαγγελματικές σχέσεις.

 
Dr. Λίζα Βάρβογλη: "Κατανοήστε το Θυμωμένο Παιδί"
News - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ
Κυριακή, 05 Ιούνιος 2016 17:25

Dr. Λίζα Βάρβογλη: "Κατανοήστε το Θυμωμένο Παιδί"

 
Ένας παράγοντας που προκαλεί στρες στην οικογένεια και θυμό στους γονείς είναι ο θυμός του παιδιού. 
 
140828184811 1 900x600
 
 
Ειδικά στις μικρές ηλικίες, μέχρι περίπου 7 ετών, ο παιδικός θυμός έχει μια κρυφή ρίζα, που λίγοι γονείς την κατανοούν: τη δυσκολία του παιδιού να κατονομάσει τα συναισθήματα που νιώθει εκείνη τη στιγμή, παράλληλα με τη δυσκολία του να τα εκφράσει με λόγια και ήρεμο τρόπο.
 
Η Πηγή του Θυμού
Καταλαβαίνουμε ότι ένα παιδί είναι θυμωμένο από τη συμπεριφορά του: φωνάζει, χτυπάει, κλωτσάει, γίνεται επιθετικό, κλαίει…  Συχνά όμως, οι γονείς βλέπουν την κακή συμπεριφορά και δεν αντιλαμβάνονται ότι το παιδί είναι θυμωμένο, θεωρούν ότι απλώς έχει κακή συμπεριφορά και το τιμωρούν.  Με την τιμωρία, όμως, δεν πετυχαίνουν κάτι! Όταν η αιτία της κακής συμπεριφοράς του παιδιού είναι ο θυμός, τότε οι γονείς πρέπει να δώσουν προσοχή στο συναίσθημα.  Το παιδί δυσκολεύεται να εκφράσει το πώς νιώθει, ενδεχομένως δεν έχει το λεξιλόγιο για να ονοματίσει τα συναισθήματά του και έτσι ξεσπάει συμπεριφορικά.  Το πρώτο που έχει να κάνει ο γονιός όταν το παιδί του είναι θυμωμένο –πριν θυμώσει ο ίδιος!- είναι να δώσει στο παιδί να καταλάβει ότι είναι συναισθηματικά μαζί του και κατανοεί πώς νιώθει.
 
Εγκέφαλος και Συναισθήματα: Δεξί και Αριστερό Ημισφαίριο
Όταν το παιδί είναι θυμωμένο και έχει κακή συμπεριφορά, κάνουμε το εξής λάθος: προσπαθούμε με λόγια να το πείσουμε να σταματήσει (με απειλές, παρακάλια, δωροδοκίες…).  Αυτό δε λειτουργεί! Ο λόγος είναι απλός!  Ο γονιός προσπαθεί με τα λόγια, που είναι ικανότητα που εδράζει στο λεκτικό, αναλυτικό αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου,  ενώ εκείνη τη στιγμή του ξεσπάσματος λειτουργεί, το δεξί, συναισθηματικό ημισφαίριο του εγκεφάλου του παιδιού.  Αν όμως εκείνη τη στιγμή ο γονιός αγκαλιάσει το παιδί, το καθησυχάσει χωρίς λόγια, ή απλώς του δείξει συναισθηματική κατανόηση, δημιουργείται η πρώτη γέφυρα ηρεμίας και καλής επικοινωνίας μεταξύ των δύο εγκεφαλικών ημισφαιρίων.
 
Μάθετε να Ακούτε Προσεκτικά
Όταν το παιδί είναι θυμωμένο και έχει κακή συμπεριφορά, οι περισσότεροι γονείς αρχίζουν τα μπλα-μπλα, είτε προσπαθώντας να σταματήσουν την κακή συμπεριφορά, είτε απειλώντας, είτε κάνοντας κήρυγμα στο παιδί, κοκ.  Έτσι όμως δεν μπορεί να καταλάβει ο γονιός τι πυροδότησε την κακή συμπεριφορά του παιδιού, άρα δεν μπορεί να δουλέψει στον τομέα της πρόληψης, για την επόμενη φορά.  Ακούστε προσεκτικά τι έχει να σας πει το παιδί για τα συναισθήματά του, χωρίς να το κρίνετε και χωρίς να το διακόψετε.  Ρωτήστε τι έγινε αμέσως πριν το ξέσπασμα, και αμέσως πριν από αυτό που σας είπε ότι συνέβη πριν το ξέσπασμα.  Μη ρωτάτε ερωτήσεις που ξεκινάνε με το «γιατί», επειδή έτσι βάζετε το παιδί στη θέση του κατηγορούμενου.  Κατανοήστε τη σειρά των γεγονότων και των αντίστοιχων συναισθημάτων που οδήγησαν στο ξέσπασμα.  Βοηθήστε το παιδί να νιώσει καλύτερα και έτσι, να φερθεί καλύτερα.
 
Απλοί Τρόποι για να Ακούτε Προσεκτικά
 1.  Βάλτε το δικό σας θυμό, εκνευρισμό, απογοήτευση, άγχος, κλπ στην άκρη, ώστε να μη σας θολώσουν το μυαλό και ξεσπάσετε προς το παιδί σας.
 2. Ηρεμήστε και διατηρήστε ψύχραιμη στάση.  Πάρτε μερικές βαθιές, χαλαρωτικές αναπνοές.  Φανταστείτε ότι έχετε μια σκούπα και σκουπίζετε και βάζετε τα δικά σας αρνητικά συναισθήματα στην άκρη.  Πέστε στον εαυτό σας «θα περάσει κι αυτό» ή «μπορώ να το αντιμετωπίσω ψύχραιμα».
 3. Κοιτάξτε το παιδί στα μάτια και ακούστε αυτό που έχει να σας πει, χωρίς να κάνετε ταυτόχρονα κάτι άλλο.
 4. Παρατηρήστε τη γλώσσα σώματος του παιδιού σας: την έκφρασή του, τον τόνο της φωνής του, τις κινήσεις του.  Αποκωδικοποιήστε τα μηνύματα που σας στέλνει.
 5. Δώστε του να καταλάβει ότι είστε σύμμαχοι, επιτρέποντας του με τη φαντασία να κάνει αυτό που επιθυμεί αλλά δεν του επιτρέπετε ή δε γίνεται.  Έτσι, με έκφραση συμπάθειας και χαμόγελο μπορείτε να πείτε «τι καλά που θα ήταν οι σαλάτες να ήταν σούπερ ανθυγιεινές και τα γλυκά σούπερ υγιεινά!».
 
 
Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σας και να κουβεντιάσουμε στο http://anelanda.gr/liza/epikoinwnia/
 
Θυμηθείτε επίσης να επισκεφθείτε την επαγγελματική μου σελίδα  στο Facebook
 
https://www.facebook.com/lvarvogli και να κάνετε like!
 
Διαλέξτε Αγάπη, Ηρεμία, Χαρά!

Η ψυχολόγος και συγγραφέας Λίζα Βάρβογλη μιλά για το παιδί, τον έφηβο, την οικογένεια και τις ερωτικές, φιλικές, επαγγελματικές σχέσεις.

varvogli
 
Δρ Λίζα
 
Ψυχολόγος- Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων

http://greekpsychologypages.blogspot.gr/2016/06/blog-post.html

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 05 Ιούνιος 2016 17:32
 
Πώς μπορώ να νικήσω την αναβλητικότητα (χωρίς να το… αναβάλλω). Ένα άρθρο του ψυχιάτρου Στάθη Μπαρτζώκα
News - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ
Πέμπτη, 02 Ιούνιος 2016 19:18

Πώς μπορώ να νικήσω την αναβλητικότητα (χωρίς να το… αναβάλλω).

Ένα άρθρο του ψυχιάτρου Στάθη Μπαρτζώκα

anavlitikotita

Αναβλητικός στην πράξη είναι αυτός που μεταφέρει σε άλλους χρόνους ή αδιόρατα στο μέλλον εργασίες και άλλες υποχρεώσεις που πρέπει να κάνει τώρα. Αυτή η στάση του, μοιραία, δημιουργεί προβλήματα και δυσφορία, τόσο στους άλλους, όσο και στον ίδιο.

Μεταθέτοντας διαρκώς για αργότερα κάποιες υποχρεώσεις μας, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να γεμίσουμε τον εαυτό μας από άγχος και εσωτερική αρνητική στάση όσον αφορά τον τρόπο που βλέπουμε την ζωή. Ένας αναβλητικός γίνεται αναξιόπιστος στις σχέσεις του, στην δουλειά του και στους ανθρώπους που είναι γύρω του.

Γιατί όμως κάποιος καταλήγει να είναι αναβλητικός; Η απάντηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Τι κρύβεται πίσω από τις διαρκείς αναβολές;

Η αναβλητικότητα πολλές φορές ξεκινά από την παιδική ακόμη ηλικία όταν έντονα παρεμβατικοί γονείς δεν αφήνουν το παιδί να γίνει πιο ενεργητικό και να πάρει πρωτοβουλίες.

Στην περίπτωση των ενηλίκων, ένας από τους κύριους λόγους είναι ότι το άτομο έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και θεωρεί ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει ή αντίθετα αν καταφέρει να πιάσει τον στόχο του, νομίζει ότι θα γεμίσει υποχρεώσεις και συνεχείς δεσμεύσεις.

Ένας ακόμη λόγος για την παραπομπή των υποχρεώσεων στο μέλλον είναι ότι το άτομο θεωρεί ότι δεν έχει καλή συναισθηματική κατάσταση. Οι άνθρωποι νομίζουν ότι αργότερα θα έχουν περισσότερη διάθεση για να πραγματοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Η καθυστέρηση αυτή, όμως, λειτουργεί ως άλλο μπούμερανγκ, αφού τελικά προκαλεί πολύ αρνητικά συναισθήματα, άγχος και έντονη πίεση.

Επιπλέον, όσοι φοβούνται ότι θα αποτύχουν στις διάφορες δράσεις τους προετοιμάζουν τον εαυτό τους για το ενδεχόμενο αυτό. Οι αναβλητικοί λένε ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο για να κάνουν την εργασία τους, δικαιολογώντας έτσι τον εαυτό τους. Επίσης, αντιπαθούν τις δεσμεύσεις γιατί δεν θέλουν να βρίσκονται σε συναισθηματική πίεση. Πολλοί άνθρωποι για να μην ξεφύγουν από τη ζώνη βολής τους διαλέγουν τον εύκολο δρόμο από τον δύσκολο. Αυτούς θα μπορούσαμε να τους χαρακτηρίσουμε ως αναβλητικούς.

Μπορώ να το αντιμετωπίσω;

Ξεπερνιέται η αναβλητικότητα; Θεωρώ πως οι σύγχρονες ψυχοθεραπείες, ειδικότερα η γνωσιακή- συμπεριφορική, μπορούν να τροποποιήσουν αυτή την συμπεριφορά. Ένας βασικός τρόπος για να ξεπεραστεί η αναβλητικότητα είναι η δημιουργία ημερολογίου και γραπτής λίστας των υποχρεώσεων που έχει το άτομο. Είναι άλλο να βλέπεις γραμμένες τις υποχρεώσεις σου και άλλο να μπερδεύονται στο κεφάλι σου χωρίς να μπορείς να βάλεις μία σειρά.

Μια άλλη λύση για να ξεπεράσεις την αναβλητικότητα είναι να προσπαθείς να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου. Αν αυτές είναι πολλές, να θυμάσαι ότι δεν χρειάζεται να καταπιαστείς με όλες μαζί και να μπερδευτείς. Ιεράρχησέ τες και δεσμεύσου ότι θα φέρεις εις πέρας τουλάχιστον όσες πραγματικά επείγουν. Θα διαπιστώσεις ότι δεν έχουν όλες οι υποχρεώσεις την ίδια βαρύτητα και δεν δημιουργούν όλες το ίδιο άγχος.Μην διστάζεις να ζητήσεις βοήθεια από ανθρώπους που είναι έτοιμοι να την προσφέρουν και βέβαια δώσε μια ανταμοιβή στον εαυτό σου κάθε φορά που καταφέρνεις κάτι. Δεν πρέπει να κρίνουμε αυστηρά τον εαυτό μας. Όλοι μπορούμε να καταφέρουμε αυτά για τα οποία έχουμε εκπαιδευτεί και αυτά για τα οποία έχουμε γνώση. Δεν κάνουν όλοι για όλα.

2

Βιογραφικό: 
Ο Στάθης Μπαρτζώκας είναι ψυχίατρος. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, εκπαιδεύτηκε στην Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία (Νοσοκομείο Αιγινήτειο) και στη Νευρολογία (Πολυκλινική Αθηνών), ενώ πήρε την ειδικότητα της ψυχιατρικής στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 100 συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σήμερα διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο Κολωνάκι αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά πληθώρα περιστατικών με κυριότερα αυτά που σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 02 Ιούνιος 2016 19:21
 


Σελίδα 10 από 82
Tο σύμπαν του Κουεντίν Ταραντίνο, Κουέντιν Ταραντίνο: Πώς συνδέονται όλοι οι χαρακτήρες των ταινιών του;
Tο σύμπαν του Κουεντίν Ταραντίνο, Κουέντιν Ταραντίνο: Πώς συνδέονται όλοι οι χαρακτήρες των ταινιών του;
Tο σύμπαν του Κουεντίν Ταραντίνο, Κουέντιν Ταραντίνο: Πώς συνδέονται όλοι οι χαρακτήρες των ταινιών του; Ο Κουέντιν Ταραντίνο ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση