ATTICANEWS.GR

Member Area
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ
Οργάνωσε έξυπνα και γρήγορα το χρόνο εργασίας και μελέτης με την τεχνική Pomodoro!!! ...της Ελένης Γιαννούκου
News - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ
Κυριακή, 18 Σεπτέμβριος 2016 08:05

Οργάνωσε έξυπνα και γρήγορα το χρόνο εργασίας και μελέτης με την τεχνική Pomodoro!!!

...της Ελένης Γιαννούκου

shutterstock 210593758

Στο άκουσμα της λέξης Pomodoro σίγουρα σου έρχεται στο μυαλό μια λαχταριστή pizza ή μια ζεστή σπαγγέτι Ναπολιτέν! Μην κάνεις όρεξη… Σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσες να φανταστείς ότι η τεχνική Pomodoro (The Pomodoro Technique) είναι μια μέθοδος διαχείρισης του χρόνου εργασίας- με θεαματικά αποτελέσματα- που χρησιμοποιείται από επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο!!!

Πίσω από αυτή την πρωτοποριακή ιδέα κρύβεται ένας ταλαίπωρος φοιτητής, ονόματι Francesco Cirillo, ο οποίος το 1980 εμπνεύστηκε τη μέθοδο προκειμένου να διαχειριστεί την υπέρογκη ύλη που έπρεπε να μελετήσει κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου. Ο τρόπος που εφυήρε αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποδοτικός και επιτυχημένος, αφού ο ίδιος κατάφερε να περάσει όλα τα μαθήματα που χρωστούσε και να πάρει εν τέλει πτυχίο!

getstarted-phototop1

Πώς λειτουργεί η τεχνική

Στην ουσία ο πολυμήχανος φοιτητής πήρε το χρονομετρητή -σε σχήμα ντομάτας- από την κουζίνα του και χώρισε το χρόνο μελέτης σε 25-λεπτα χρονικά διαστήματα που τα ονόμασε «pomodoros»! Τα 25-λεπτα χρονικά διαστήματα λοιπόν τα όρισε ως “Ένα Pomodoro“, που είναι μια ενιαία ακέραιη μονάδα.

Άρα, για μια ώρα πνευματικής εργασίας προβλέπονται δύο 25-λεπτα ουσιαστικής μελέτης και δύο πεντάλεπτα διάλειμμα! Παίρνεις, λοιπόν, το χρονόμετρο της κουζίνας και το κουρδίζεις στην ένδειξη 25, έπειτα εστιάζεις στην εργασία σου …..και μολις το χρονόμετρο χτυπήσεις ΝΤΡΡΙΙΙΝ, κάνεις ένα 5λεπτο διαλειμματάκι και επαναλαμβάνεις τη διαδικασία… Πολύ απλό και εύκολο!

unnamedπομ

Αναλυτικά τα 5 στάδια της τεχνικής:

 1. Απόφαση και θέληση για εργασία

 2. Ρύθμιση του χρονομετρητή στα 25 λεπτά

 3. Αφοσίωση στην εκτέλεση της εργασίας μέχρι να κουδουνίσει το χρονόμετρο και τσεκάρισμα με √

 4. Διάλειμμα 5 λεπτών και επανάληψη

 5. Μετά από κάθε 4 «pomodoros» κάνεις ένα μεγαλύτερο διάλειμμα 15–20 λεπτών.

Η φιλοσοφία της συγκεκριμένης τεχνικής είναι να σε κρατά συγκεντρωμένο αποκλειστικά στην εργασία που έχεις αναλάβει να διεκπαιρεώσεις στο συγκεκριμένο χρόνο.

Όπως αντιλαμβάνεσαι, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία 4 φορές, αφοσιώνεσαι με πειθαρχία στην εργασία σου για 2 ώρες, χωρίς άγχος ή άλλους είδους παρεμβολές να σου αποσπούν την προσοχή. Προϋποτίθεται βέβαια πως έχεις αποφασίσει με ζήλο να εστιάσεις στην εργασία σου, μένοντας συνεπής στον στόχο και χωρίς να κλέβεις ενδιάμεσα! Όλα άλλωστε είναι στο μυαλό και είναι απόφαση στρατηγικής και σκοπού.

Γιατί λειτουργεί

Η τεχνική Pomodoro βασίζεται στη γνώση ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί καλύτερα όταν ξεκουράζεται με συχνά και προγραμματισμένα διαλείμματα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η νοητική εγρήγορση. Ταυτόχρονα υπάρχει και το πρόσθετο όφελος της ελαχιστοποίσης του άγχους, το οποίο προκαλείται από την μη αποτελεσματική αξιοποίηση του διαθέσιμου χρόνου, σύμφωνα με το φιλόσοφο Ανρί Μπερκσόν.

Όσοι χρησιμοποιούν την τεχνική παρατηρούν ότι σημειώνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στην εργασία, αφού γίνονται πιο παραγωγικοί και μάλιστα στο μισό χρόνο απ’ όσο χρειάζονται συνήθως!

Περιμένω τις εντυπώσεις και τα σχόλια όσων τη δοκιμάσουν!!!

 

 

Βιογραφικό

 giannoukoufinal

 

 

Η Ελένη Γιαννούκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία, ενώ το πάθος της για το αρχαιοελληνικό πνεύμα την οδήγησε στη φιλοσοφική έρευνα. Το 2013 απέκτησε με άριστα (9,81) το μεταπτυχιακό δίπλωμα στον κλάδο της Ιστορίας της Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη γνωσιολογία και την οντολογία. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε διεθνή συνέδρια και σε δύο σεμινάρια Κλασικής Φιλοσοφίας που διοργάνωσε το Princeton University σε συνεργασία με το ΜΙΘΕ. Εργασίες και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στη Φιλοσοφική Επιθεώρηση Φιλοσοφεῖν και σε επιστημονικά περιοδικά.Έχει επίσης επιμεληθεί ειδικές σειρές βιβλίων σε εκδοτικούς οίκους και έχει εργαστεί ως ασκούμενη δημοσιογράφος στην εφημερίδα Ταχυδρόμος, πραγματοποιώντας τοπικό και ελεύθερο ρεπορτάζ. Επόμενο επαγγελματικό της βήμα είναι να εξιδικευθεί στην επιστήμη της ανθρώπινης ανάπτυξης (Life Coaching), βοηθώντας τους ανθρώπους να αναπτυχθούν και να φτάσουν τους στόχους που οι ίδιοι επιθυμούν. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο e-mail:elenigiannoukou@gmail.com

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 18 Σεπτέμβριος 2016 08:28
 
Τα 10 χρυσά κλειδιά για να απλοποιήσεις τη ζωή σου (Master simplicity: the ultimate art of life) ...της Ελένης Γιαννούκου
News - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ
Σάββατο, 10 Σεπτέμβριος 2016 20:12

Τα 10 χρυσά κλειδιά για να απλοποιήσεις τη ζωή σου

(Master simplicity: the ultimate art of life)

...της Ελένης Γιαννούκου

 

resized noise2-570

 

Κάθε πρωί η πόλη ξυπνά και οι άνθρωποι σαν τα μυρμήγκια τρέχουν πάνω-κάτω πανικόβλητοι στους δρόμους. Κάπου εκεί στην άκρη του δρόμου βρίσκεσαι και εσύ στο τιμόνι του αμαξιού σου να περιμένεις ανυπόμονα να ανάψει το πράσινο φανάρι. Πάλι έχεις εγκλωβιστεί στην κίνηση, ενώ η φασαρία στον πολυσύχναστο δρόμο ταιριάζει γάντι με τη φασαρία που επικρατεί στο μπερδεμένο σου μυαλό. Πολλές σκέψεις ανακατεμένες σε κάνουν ανήσυχο και αγχωμένο. Θα προλάβω αυτή τη φορά να φτάσω στην ώρα μου; Ξέχασα να στείλω το e-mail που είχα υποσχεθεί εδώ και τρεις ημέρες! Να θυμηθώ να περάσω από το σχολείο, να πληρώσω τα κοινόχρηστα…

Φτάνεις λοιπόν στην εργασία σου ήδη εκνευρισμένος, κουρασμένος και χωρίς καμία διάθεση για δουλειά. Στα μισά της ημέρας καταλήγεις με ισχυρό πονοκέφαλο και ψάχνεις να βρεις επειγόντως παυσίπονα.

Εάν η παραπάνω περιγραφή μοιάζει με την καθημερινή ρουτίνα σου, τότε ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις κάποια πράγματα και να λάβεις δραστικές αποφάσεις! Σταμάτησε λοιπόν σήμερα κιόλας να ζεις πολύπλοκα και δοκίμασε συνειδητά να απλοποιήσεις τη ζωή σου.

Θα μου πεις: Aδύνατον! Είμαι πολυάσχολο άτομο με πολλές υποχρεώσεις. Όλος ο κόσμος αυτή τη δικαιολογία έχει για να μην αντιμετωπίζει κατάστηθα τα προβλήματά του. Η αλλαγή της στάσης μας προς τη ζωή είναι θέμα ώριμης σκέψης, προσωπικών επιλογών και απόφασης.

Παρακάτω σου παραθέτω 10 χρυσούς κανόνες για να απλοποιήσεις την καθημερινή ρουτίνα σου, με απώτερο σκοπό να βελτιώσεις την ποιότητα και τον τρόπο ζωής σου.

resized 7f7724d2e315855c61e82e5dde540cb8 XL

1.Αλλαγή τρόπου σκέψης. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι η ζωή είναι σαν ένα περιστρεφόμενο καλειδοσκόπιο που συνέχεια αλλάζει χρώματα και σχέδια. Τα πάντα ρει που έλεγε ο Ηράκλειτος. Γι’ αυτό το λόγο, όσο πιο γρήγορα καταλάβεις ότι υπάρχουν άλυτα προβλήματα στη ζωή, τόσο περισσότερο θα κατανοήσεις πόσο μάταιο είναι να σε απασχολούν καταστάσεις που βρίσκονται έξω από τον κύκλο επιρροής σου. Για παράδειγμα, μην περιμένεις να αλλάξεις τον κόσμο ή μην περιμένεις να αλλάξει η πολιτικοοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα για να νιώσεις και να ζεις καλύτερα. Να νιώθεις ευγνωμοσύνη για όσα έχεις αυτή τη στιγμή και να προσπαθείς για το καλύτερο με όσα μέσα διαθέτεις σήμερα.

resized ΚΛΕΨΥΔΡΑ-1

2.Μη σκοτώνεις το χρόνο! Ο χρόνος είναι μη ανανεώσιμος πόρος, δηλαδή είναι ένα αγαθό που δεν επιστρέφεται! Πρέπει να αρχίσεις λοιπόν να προβληματίζεσαι για το πόσο χρόνο σκοτώνεις στις smart συσκευές. Περιόρισε συνειδητά το scrolling στα social media και αφιέρωσε τον ελεύθερο χρόνο σου στην ανάπτυξη νέων ταλέντων και ικανοτήτων.

resized myalo

3.Ιεράρχησε τις προτεραιότητες σου. Απέκτησε τη συνήθεια να καταπιάνεσαι από νωρίς το πρωί με τις πιο σημαντικές υποχρεώσεις. Το καθαρό μυαλό και η ενέργεια που έχεις το πρωί σε βοηθούν να λειτουργήσεις πιο αποτελεσματικά και εν τέλει να τελειώσεις πιο γρήγορα.

resized brain1

4.Σωστή διαχείριση του χρόνου. Σεβάσου το χρόνο σου και των άλλων. Κατέγραψε στην ατζέντα σου όλα όσα έχεις να κάνεις και οργάνωσε το χρόνο σου προσέχοντας να μην υπερφορτώνεις με υποχρεώσεις το καθημερινό σου πρόγραμμα. Να θυμάσαι ότι όλοι έχουμε 24 ώρες στη διάθεση μας κάθε ημέρα.

resized 7f7724d2e315855c61e82e5dde540cb8 XL

5.Αφιέρωσε ποιοτικό χρόνο στους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής σου. Αυτό σημαίνει να βρίσκεσαι σε συχνή επαφή με τους κοντινούς ανθρώπους σου και να φροντίζεις -έστω κι αν ο χρόνος σου είναι περιορισμένος τις καθημερινές- να έχεις μια βαθιά και ουσιαστική επικοινωνία. Η αγάπη, η στοργή και η φιλία, άλλωστε, δίνουν νόημα στη ζωή σου.

resized angry 0

6.Εστίασε στο παρόν και όχι στο μέλλον ή το παρελθόν. Υπάρχουν πολλές τεχνικές και τρόποι για να ελέγχεις τις σκέψεις σου. Βασική αρχή, ωστόσο, είναι να αντιλαμβάνεσαι την κάθε ημέρα σαν μια νέα ημέρα με ένα καινούργιο ήλιο να φωτίζει το δρόμο σου.

resized overwhelmed2

7.Ανέθεσε τα καθήκοντά σου. Ανέλαβε να διεκπεραιώνεις όσα καθήκοντα μπορείς μόνο εσύ να κάνεις. Τα υπόλοιπα μη διστάζεις να τα αναθέτεις σε άτομα που εμπιστεύεσαι. Δεν είσαι ο σούπερμαν για να βρίσκεσαι παντού και πάντα.

resized 236812-Stop time III by vimark

8.Βρες χρόνο για ΣΕΝΑ. Φρόντισε να έχεις ένα ξεκούραστο ύπνο κάθε βράδυ, να τρέφεσαι θρεπτικά και να ασκείσαι καθημερινά.

resized 29-1-16 asf anoigma

9.Πες Ο-Χ-Ι. Πολλοί «καλοί» άνθρωποι δυσκολεύονται υπερβολικά να αρνηθούν οτιδήποτε. Μην υποχρεώνεσαι και μην πιέζεσαι να κάνεις πράγματα που σε βγάζουν εκτός προγράμματος. Εξήγησε ευγενικά ότι δεν μπορείς να ανταποκριθείς και γλίτωσε από περιττό τρέξιμο.

10.Να είσαι ευγενικός ,ανοιχτός, έμπιστος. Να υιοθετήσεις τη συνήθεια να έχεις θετική στάση σε κάθε επικοινωνία και να είσαι όσο το δυνατόν πιο σαφής και ξεκάθαρος, με στόχο να αποφεύγονται παρερμηνείες. Η ευγένεια και η ακεραιότητα είναι αξίες που διευκολύνουν τα πράγματα, τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική σου ζωή.

 

Η καλή οργάνωση και η έξυπνη διαχείριση του χρόνου θα σε βοηθήσει να ζεις χωρίς άγχος, έχοντας την αυτοπεποίθηση ότι έχεις τον πλήρη έλεγχο της ζωής σου. Πρόκειται για μια τέχνη που μαθαίνοντάς της, θα σταματήσεις να παρασύρεσαι από τους ξέφρενους ρυθμούς της σύγχρονης και πολύπλοκης αστικής ζωής.

 

Βιογραφικό

 

giannoukoufinal

 

Η Ελένη Γιαννούκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία, ενώ το πάθος της για το αρχαιοελληνικό πνεύμα την οδήγησε στη φιλοσοφική έρευνα. Το 2013 απέκτησε με άριστα (9,81) το μεταπτυχιακό δίπλωμα στον κλάδο της Ιστορίας της Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη γνωσιολογία και την οντολογία. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε διεθνή συνέδρια και σε δύο σεμινάρια Κλασικής Φιλοσοφίας που διοργάνωσε το Princeton University σε συνεργασία με το ΜΙΘΕ. Εργασίες και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στη Φιλοσοφική Επιθεώρηση Φιλοσοφεῖν και σε επιστημονικά περιοδικά.Έχει επίσης επιμεληθεί ειδικές σειρές βιβλίων σε εκδοτικούς οίκους και έχει εργαστεί ως ασκούμενη δημοσιογράφος στην εφημερίδα Ταχυδρόμος, πραγματοποιώντας τοπικό και ελεύθερο ρεπορτάζ. Επόμενο επαγγελματικό της βήμα είναι να εξιδικευθεί στην επιστήμη της ανθρώπινης ανάπτυξης (Life Coaching), βοηθώντας τους ανθρώπους να αναπτυχθούν και να φτάσουν τους στόχους που οι ίδιοι επιθυμούν. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο e-mail:elenigiannoukou@gmail.com

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 10 Σεπτέμβριος 2016 20:21
 
«Φθινοπωρινή Τόνωση και Ενδυνάμωση» ....της Μαριάννας Χρυσικάκου (wellday.co.uk)
News - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ
Πέμπτη, 08 Σεπτέμβριος 2016 14:37

«Φθινοπωρινή Τόνωση και Ενδυνάμωση»

....της Μαριάννας Χρυσικάκου (wellday.co.uk)

«Το Φθινόπωρο είναι μια σύντομη σιγή, μια ενδυναμωτική παύση, που σε κάνει να αφουγκραστείς, ποια κατεύθυνση πρέπει να πάρεις.»

14269396 10209162492352731 430947016 n

 

Σύμφωνα με την Κινεζική Ιατρική, η εποχή του Φθινοπώρου ξεκινά περί τα μέσα Αυγούστου και ταυτίζεται πρακτικά αλλά και συμβολικά με τις έννοιες της «διατήρησης» και της «μεταστοιχείωσης». Από τα λαμπερά και εξωστρεφή χρώματα του Θέρους, η Φύση αρχίζει να ενδύεται αποχρώσεις πιο μεστές και μελαγχολικές που σηματοδοτούν την αλλαγή, το τέλος της θερινής εποχής. Είναι ο καιρός που «φθίνουν» πια τα φρέσκα φρούτα και οι καρποί της Γης, καθώς και οι γλαφυρές εντυπώσεις, η πολυποίκιλη εξωστρέφεια του Θέρους. Τα φυλλοβόλα δένδρα αρχίζουν να χάνουν τα φύλλα τους και η διάθεση των ανθρώπων γίνεται πιο ενδοσκοπική, πιο εσωστρεφής, καθώς η ανεμελειά του θέρους μετατρέπεται από καθημερινό βίωμα, σταδιακά, σε μακρινή ανάμνηση.

Καθώς οι καρποί και τα φρούτα της περιόδου μεστώνουν, οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να ενσωματώσουν τις εντυπώσεις της εποχής που προηγήθηκε, προτού θέσουν τις νέες τους προτεραιότητες, προτού αναλάβουν εκ νέου δράση. Το Φθινόπωρο είναι μια σύντομη σιγή, μια ενδυναμωτική παύση που σε κάνει να αφουγκραστείς ποια κατεύθυνση πρέπει να πάρεις. Είναι στιγμή προετοιμασίας, που οι τροφές, οι καρποί της Γης, η Ζώσα ενέργεια πρέπει να φυλαχθεί με σοφία και σύνεση, για να είναι διαθέσιμη για μελλοντική χρήση. Δεν είναι τυχαιο πως στις 17 Σεπτεμβρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων της Αγίας Πίστης, Ελπίδας και Αγάπης.

Στην ελληνική παράδοση, οι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, ξεκινούν την προετοιμασία για το χειμώνα. Οι νοικοκυρές μετασχηματίζουν όλες τις φρέσκες διαθέσιμες τροφές ώστε να μπορούν να φυλαχθούν ως προμήθειες για το χειμώνα. Φτιάχνουν τον πελτέ της ντομάτας, τις μαρμελάδες από σύκο, σταφύλι, δαμάσκηνο και μούρα, τα γλυκά του κουταλιού καρυδάκι, βύσσινο, κεράσι, νεραντζάκι. Τα σταφύλια έχουν πατηθεί στο πατητήρι και τώρα ξεκινά η περίοδος του μούστου, οι γειτονιές μοσχομυρίζουν από τα καζάνια που ψήνουν ευλαβικά. Μπαίνουν στο αλατόνερο και το ξύδι οι πρώτες πίκλες και τα λεγόμενα Chutney, τα συνοδευτικά των Βόρειων και Ασιατικών λαών. Βγαίνουν τα πρώτα λαχανικά της περιόδου που έχουν μαλακή υφή και γλυκιά ως επί το πλείστον γεύση: κολοκύθα, καρότο, κρεμμύδι, πατάτα, γλυκοπατάτα.

 • Εποχική Ενέργεια: Φθινόπωρο (μετάβαση)

·             Κατηγορία από τις Πέντε Μεταστοιχειώσεις: Ενέργεια της Γης

·             Κατεύθυνση: Καθοδική, προς τα κάτω

·             Σημείο του ορίζοντα/κατεύθυνση: Νοτιοδυτική

·             Χρώμα: Κίτρινο

·             Ενεργειακό Αρχέτυπο: Η Γη

·             Ημερήσιος κύκλος: 07.00-09.00 και 09.00-11.00 το πρωι.

·             Συναισθηματική έκφραση: Ανησυχία, μελαγχολία, συμπόνοια, κατανόηση

·             Τύπος φωνής: Κυμαινόμενη σε τονικότητα, τραγουδιστή

·             Αισθητήρια όργανα & αισθήσεις: Στόμα και Γεύση

·             Υγρά του σώματος: Λέμφος

·             Φυσιογνωμική διάγνωση: Στόμα και χείλη

 • Γεύση: Γλυκή (φυσική)

 • Κυρίαρχη τάση: Απορρόφηση, διατήρηση, διαφύλαξη, μεταστοιχείωση

Το Πνεύμα του Φθινοπώρου:  Η φύση της ενέργειας της Γης σχετίζεται με τις λειτουργίες της θρέψης, της αφομοίωσης και της απορρόφησης, τόσο σε σωματικό, όσο και σε νοητικό επίπεδο. Σπλήνας και στόμαχος, τα δύο κυρίαρχα όργανα της Γης, επιτελούν και αντιπροσωπεύουν την εγγενή λειτουργια της μεταστοιχειωσης, τόσο των τροφών, όσο και των σκέψεων, των εντυπώσεων και των συναισθημάτων. Όπως η τροφή απορροφάται και διασπάται στο στόμαχο, για να μετατραπεί και στη συνέχεια να δημιουργήσει το αίμα και τα κυτταρικά υγρά, έτσι και τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε από το εξωτερικό περιβάλλον συλλαμβάνονται από τον λογικό, παρατηρητικό νου, γίνονται τμήμα της Διάνοιας. Παρατηρούμε, αναλύουμε, καταλήγουμε σε συμπεράσματα, παίρνουμε αποφάσεις, καταρτίζουμε πλάνα, ωθούμαστε σε συγκεκριμένη πρακτική δράση που δύναται κατόπιν να αξιολογηθεί. Ο πρακτικός, αναλυτικός και διαυγής νους αποτελεί την πεμπτουσία της ενέργειας της Γης. Η υπερβολική σκέψη, ο καθημερινός βομβαρδισμός του νου με πληροφορίες και συνεχή ερεθίσματα, οι επαναλαμβανόμενες, έμμονες σκέψεις που δεν οδηγούν σε αποφάσεις, αποδυναμώνουν την εγγενη μας δυνατότητα να διακρίνουμε τι είναι ωφέλιμο για εμάς, δημιουργώντας σύγχυση και ανησυχία.

Σύμφωνα με την Κινεζική Ιατρική, ο σπλήνας αποτελεί την έδρα της Διάνοιας (Yiπου διαμορφώνει την πρόθεση μας να υλοποιούμε πρακτικά τις σκέψες μας και να αναλαμβάνουμε δράση.

Όργανα: Το Φθινόπωρο, συσχετίζεται ενεργειακά με το Στοιχείου της Γης  και με το συπληρωματικό ζεύγος οργάνων Σπλήνας και Στόμαχος, που μαζί με το Πάγκρεας αποτελούν τα πιο σημαντικά όργανα του πεπτικού μας συστήματος. Τα εν λόγω όργανα έχουν μια στενή, συμπληρωματική σχέση και οποιαδήποτε ανισορροπία στο ένα, επηρεάζει άμεσα και το άλλο. Ειδικότερα ο Σπλήνας ελέγχει τους συνδετικούς ιστούς του σώματος, τους μυώνες και ιδιαιτέρως αυτούς των άκρων. Επιτελεί τη θρέψη τους και την τροφοδοσία τους με αιμα και διατηρεί ακμαίο το μυικό σφρίγος. Ο Στόμαχος αποτελεί τον πρώτο σταθμό στο ταξίδι επεξεργασίας και πέψης της τροφής, προωθώντας την καθοδική μεταφορά της στο δωδεκαδάκτυλο του λεπτού εντέρου, ώστε να ολοκληρωθεί η απορρόφηση των θρεπτικών της στοιχείων.

 

Λειτουργίες των οργάνων:

Αποδόμηση και μεταστοιχείωση της τροφής σε ενέργεια: για την αποδόμηση της τροφής ο σπλήνας παράγει και στέλνει ενέργεια στο στόμαχο και στα υπόλοιπα όργανα-σταθμούς. Ως όργανο, είναι λειτουργικά υπεύθυνος για τη μεταφορά της τροφής, τη μετατροπή της σε ενέργεια και αίμα, αλλά και για την αλλαγή της μορφής της τροφής σε κάθε ένα από τα όργανα του πεπτικού συστήματος.

Διαχείριση της ανοδικής ροής ενέργειας στο σώμα: πέρα από τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και της ανοδικής της κίνησης προς το θώρακα, ο σπλήνας μέσω της ανοδικής ενέργειας έχει την ευθύνη της δομικής διατήρησης των οργάνων στη βασική τους θέση. Έτσι τυχούσα ανεπάρκεια του σπλήνα να κινεί την ενέργεια ανοδικά, προκαλεί χαλάρωση των ιστών, προπτώσεις εσωτερικών οργάνων, πτώση των βλεφάρων, αδύναμα, εύθραστα αγγεία και συχνές αιμορραγίες.

Διατήρηση του αίματος στα αγγεία: Λόγω της ανοδικής κίνησης της ενέργειας που εκτελεί, ο σπλήνας είναι υπεύθυνος να συγκρατεί το αίμα μέσα στα αγγεία, καθώς διατηρεί σφριγηλλό τον μυικό τόνο των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων.

Υποστήριξη της αμυντικής λειτουργίας του οργανισμού: επιπλέον ο σπλήνας ως κύριο όργανο του λεμφικού συστήματος, παράγοντας λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία είναι δομικά υλικά του αίματος με ανοσοποιητική δράση στο σώμα.

Παραλαβή και συγκράτηση της τροφής: ένα ισορροπημένο και δυνατό στομάχι δέχεται το υλικό που καταφθάνει σε αυτό μέσω της κατάποσης και να συγκρατεί τον απαραίτητο χρόνο ώστε να αρχίσει αποτελεσματικά η διαδικασία της πέψης με την προσθήκη των γαστρικών υγρών. Αν οι διαδικασίες αυτές δεν πραγματοποιούνται ομαλά, τότε η ενέργεια του στομάχου βρίσκεται σε ανεπάρκεια προκαλώντας συμπτώματα όπως η γαστοοισοφαγική παλινδρόμηση, αίσθηση, λόξιγκας, ναυτία, τάση προς εμετό.


Μεσημβρινοί:

Πρωτεύων μεσημβρινός του Σπληνός: φωτογραφία spleen meridian (επισυνάπτεται)

Πρωτεύων μεσημβρινός του Στομάχου: φωτογραφία stomach meridian (επισυνάπτεται)

Συμπτώματα ανισορροπίας: πεπτικές διαταραχές, βάρος και αίσθηση φουσκώματος ειδικά μετά τα γευματα, βουλιμία, παχυσαρκία, αύξηση του επιπέδου σακχάρων στο αίμα, διαβήτης, πρησμένα και αδύναμα άκρα, πρήξιμο και κατακράτηση υγρών, διαρροϊκές κενώσεις, αιμορραγίες, αυξημένα κολπικά υγρά, μυική χαλάρωση, ζαλάδα, νεφελώδης σκέψη, αδυναμία συγκεντρωσης, υπνηλία, ανησυχία, απόγνωση. Γενικότερη αδυναμία του στοιχείου της Γης και των οργάνων που ελέγχει, υποδηλώνει συχνά έλλειψη εσωτερικής αυτοπεποίθησης, τάση θυματοποίησης, αίσθηση προσωπικής ανεπάρκειας, που το άτομο προσπαθεί να καλύψει αντλώντας κουράγιο, ασφάλεια και δύναμη από τους άλλους, παραδίδοντας τα ηνία της ζωής του.

 

Πρακτικές εξισορρόπησης:

 • Μειώστε την έκθεση στηυ υγρασία: η παρουσία υγρασίας προκαλεί στασιμότητα στη ροή της ενέργειας, με αποτέλεσμα να βαραίνει το σώμα και να θολώνει ο νους. Στην Ελλάδα, οι βόρειοι άνεμοι που συνδυάζονται συχνά με κρύο, αποξηραίνουν αποτελεσματικά τον αποτελεσματικά την υγρασία, προσφέροντας καθαρότητα και διαύγεια στην ατμόσφαιρα. Στεγνώστε επαρκώς το σώμα σας μετά το μπάνιο και προσπαθήστε να μην εκτίθεστε υπερβολικά στο εξωτερικό περιβάλλον όταν ο καιρός είναι υγρός.

 • Προτιμήστε επαρκώς μαγειρεμένες τροφές με φυσική γλυκειά γεύση ή/και κίτρινο, πορτοκαλί ή καφέ χρώμα: όπως τα καρότα, γλυκοπατάτα, κρεμμύδι, κολοκύθα, το κεχρί. Αποφύγετε τις ωμές τροφές, την κατανάλωση γαλακτοκομικών και τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όπως η ζάχαρη που αυξάνουν την εσωτερική υγρασία και παράγουν βλέννη που αποφράζει τις αναπνευστικές και κυκλοφορικές διόδους, περιορίζοντας τη ροή της ζωτικής ενέργειας.

 • Διαχειριστείτε συνετά τη ροπή προς τους εθισμούς και τις καταχρήσεις, είτε αυτές αφορούν στην πολυφαγία, την υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα, την πολύωρη έκθεση στον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή, τον καθιστικό τρόπο ζωής, που αποδυναμώνουν τη φυσική ζωτικότητα του σώματος και την ικανότητα μετατροπής της τροφής σε ενέργεια.

 • Δημιουργήστε και διατηρείστε ένα σταθερό καθημερινό πρόγραμμα: το στοιχείο της Γης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις φυσικά επαναλαμβανόμενες λειτουργίες, τη σταθερότητα και την πειθαρχία. Προσπαθήστε να δομήσετε ένα αρμονικό, καθημερινό πρόγραμμα όπου, πλην εξαιρέσεων, κοιμάστε και ξυπνάτε την ίδια ώρα, τρώτε πρωινό, γεύμα και δείπνο την ίδια ώρα, αναπαύεστε ή ασκήστε την ίδια ώρα. Οι ώρες μεταξύ 07.00-09.00 το πρωί είναι οι πιο κατάλληλες για την πρόσληψη τροφής, καθώς ο μεσημβρινός του στομάχου βρίσκεται στο ζενίθ του. Είναι το δίωρο που το σώμα μπορεί να δεχθεί το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας και να το αφομοιώσει με επάρκεια, ώστε να να του προσφέρει μια γερή δόση ενέργειας για το υπόλοιπο της ημέρας. Οι ώρες μεταξύ 09.00-11.00 το πρωί είναι το δίωρο που η διαδικασία της πέψης και η λειτουργία του μεσημβρινού του σπλήνα βρίσκονται στο ζενίθ τους. Είναι το δίωρο που η τροφή εμπλουτίζει το σύστημα σώμα-νους και μετατρέπεται σε ενέργεια, θρέψη και αίμα. Αυτές οι ώρες είναι ένα πολύτιμο παράθυρο του χρόνου πρόσληψη πληροφοριών, αφομοίωση, σκέψη, μελέτη, ανάλυση, εργασία, δρομολόγηση.

 • Δημιουργήστε πνευματική και συναισθηματική ισορροπία στην καθημερινότητα: η πολλή σκέψη, η υπερβολική ανησυχία, υπερανάλυση και τα σαρωτικά συναισθήματα διαταράσσουν το πεπτικό σύστημα και τα όργανα της Γης. Μέσα από την ωριμότητα που κατακτάμε από τις καθημερινές εμπειρίες της ζωής, γινόμαστε σοφότεροι και αγνότεροι, μαθαίνουμε να πειθαρχούμε και να μην υπερβάλλουμε στον τρόπο που σκεφτόμαστε και νιώθουμε. Το στοιχείο της Γης βρίσκεται σε ισρορροπία όταν στη ζωή μας υπάρχει αρμονία και μέτρο. Όταν έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια σταθερή εσωτερική βάση που παραμένει ανεπηρέαστη από τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συνεχείς διακυμάνσεις της ζωής.

 

Προτεινόμενη συνταγή: Κολοκυθόσουπα με πράσο, γλυκοπατάτα και γάλα καρύδας.

Ασκήσεις μεσημβρινών:

 • Εμπρόσθια κάμψη κορμού με λυγισμένα πόδια. (φωτογραφία

 • Κάθισμα του κορμού σε λυγισμένα γόνατα. (φωτογραφία 2)

 • Ύπτια κατάκλιση με λυγισμένα γόνατα. (φωτογραφία 3)

 • Όλες οι ασκήσεις ήπιας κάμψης, έκτασης και περιστροφής της άρθρωσης του γόνατος

Η μελαγχολική μαγεία του φθινοπώρου αποτυπώνεται στο υπέροχο μουσικό θέμα «Όταν έρχονται τα σύννεφα» του Μάνου Χατζηδάκη, από το άλμπουμ το «Χαμόγελο της Τζοκόντας» ενώ ο Ανδρέας Εμπειρίκος γράφει σε ένα απόσπασμα από της «Οκτάνα»:

 

«Τοπία βροχερά του φθινοπώρου, με απώλειαν των νηπενθών

 

ανθέων, με ακαριαίας πτώσεις φύλλων, και βαθμιαίαν σβέσιν

 

των φωνών του υψηλού καλοκαιριού, εις παραλίας και αιγια-

 

λούς όπου το κύμα, ηπίως επελαύνον, εδρόσιζε τα σώματα

 

με ιριδίζοντας αφρούς, πριν χαμηλώσει η εποχή πάσης ευθα-

 

λασσίας, πριν πέσει εις την αφάνειαν ο ύψιστος του θέρους μην…»

 


Για περαιτέρω μελέτη επί του θέματος μπορείτε να ανατρέξετε στις εξής βιβλιογραφικές πηγές:

 

Η Βασική Θεωρία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, Αλέξανδρος Τηλικίδης.

Η Ρεφλεξολογία συναντά τους Μεσημβρινούς και Τα Πέντε Στοιχεία, Άρτεμις Καρνέζη.

Shiatsu, the Complete Guide, Chris Jarmey & Gabriel Mojay. 

welldaycouk

 
Πώς να προσαρμοστείς αποτελεσματικά στις απαιτήσεις του Σεπτέμβρη, κάνοντας έξυπνες και anti-stress κινήσεις ματ. ...της Ελένης Γιαννούκου
News - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ
Κυριακή, 04 Σεπτέμβριος 2016 10:14

Πώς να προσαρμοστείς αποτελεσματικά στις απαιτήσεις του Σεπτέμβρη, κάνοντας έξυπνες και anti-stress κινήσεις ματ.

...της Ελένης Γιαννούκου

Img 1831

Τρεις Σεπτέμβρη σήμερα και εύχομαι σε όλους έναν καλό και ευλογημένο μήνα! Είναι αλήθεια ότι η έλευση του Σεπτέμβρη σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού και την αρχή της νέας σεζόν.Γι’ αυτό το λόγο ο συγκεκριμένος μήνας είναι ένας από τους πιο απαιτητικούς μήνες του χρόνου για όλο τον κόσμο.

Μετά την ξέγνοιαστη περίοδο της καλοκαιρινής ραστώνης, των συχνών εξόδων στα ταβερνάκια και της ξεκούρασης μακρυά από τη ρουτίνα της εργασίας, έρχεται ο Σεπτέμβρης να μας προσγειώσει στη ζοφερή πραγματικότητα των αυξημένων υποχρεώσεων.´Ολα τα ωραία κάποια στιγμή τελειώνουν!

Ωστόσο, η προσγείωση στην καθημερινή ρουτίνα μετά τις διακοπές είναι ομαλή μόνο για λίγους ανθρώπους, ενώ, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η πλειοψηφία αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να ξαναβρεί τους παλιούς ρυθμούς και να επιστρέψει στο συνηθισμένο πρόγραμμα.

Img 1835

Πράγματι, όλοι έχουμε διαπιστώσει εμπειρικά ότι η επιστροφή στο γραφείο μετά τις διακοπές είναι σκληρή και η προσαρμογή στους εξοντωτικούς ρυθμούς των πόλεων είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως αρκετοί άνθρωποι υποφέρουν από το Σύνδρομο Κατάθλιψης Μετά τις Διακοπές ή συντομογραφικά PVDS (Post-Vacations Depression Syndrome) που συνδέεται με έντονο στρες,μελαγχολία, απογοήτευση και αγγίζει τα όρια της κατάθλιψης.

Με ποιο τρόπο όμως μπορούμε να προσαρμοστούμε αποτελεσματικά στην εργασία και στις οικογενειακές υποχρεώσεις χωρίς να υποφέρουμε από δυσάρεστα συναισθήματα και πεσμένη διάθεση; Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τη χαρά και την ηρεμία που είχαμε το καλοκαίρι και να νιώθουμε εξίσου όμορφα και το φθινόπωρο;

Img 1832

Έχω λοιπόν να προτείνω 10 δοκιμασμένες πρακτικές που λειτουργούν πολύ καλά και μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση.

 1. Προγραμματίζουμε να επιστρέψουμε 2-3 ημέρες νωρίτερα, ώστε να έχουμε τον χρόνο να τακτοποιήσουμε ανειλημμένες υποχρεώσεις και το σπίτι, πριν επιστρέψουμε στο εργασιακό πόστο και στους εξοντωτικούς ρυθμούς της καθημερινότητας. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε ότι όλα είναι υπό έλεγχο και μειώνουμε το άγχος και την αγωνία που δημιουργούν οι εκκρεμότητες που είχαμε αφήσει πριν τις διακοπές.

 2. Φροντίζουμε να επικοινωνήσουμε με συναδέλφους μέσω τηλεφώνου ή e-email για να ενημερωθούμε εγκαίρως για τυχόν αλλαγές και εξελίξεις που συνέβησαν όσο λείπαμε, ώστε να πάμε προετοιμασμένοι στην εργασία μας .

 3. Αναζητούμε τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής μας .Οι συναντήσεις με καλούς φίλους και συγγενείς λειτουργούν πάντα ευεργετικά στην ψυχολογία και στη διάθεσή μας. Πριν επιστρέψουμε λοιπόν στις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις, φροντίζουμε να βρεθούμε μαζί τους, να ανταλλάξουμε τις καλοκαιρινές μας εμπειρίες,να ανανεώσουμε τις σχέσεις μας και να μοιραστούμε σκέψεις και σχέδια για τη νέα σεζόν.

 4. Φτιάχνουμε στην ατζέντα μας ένα πλάνο όπου θα καταγράφουμε όλες τις υποχρεώσεις, εκκρεμότητες και καθήκοντα που έχουμε μέσα στην εβδομάδα.Αυτή η τεχνική θα μας βοηθήσει να βάλουμε προτεραιότητες και να οργανώσουμε αποτελεσματικά το πρόγραμμα της κάθε ημέρας.

 5. Διατηρούμε την καλή φυσική κατάσταση που αποκτήσαμε χάρη στον ήλιο και τη θάλασσα, πραγματοποιώντας εγγραφή άμεσα στο γυμναστήριο ή σε κάποιο σπορ. Η ευεξία που θα νιώσετε μετά την άσκηση σε συνδυασμό με την κοινωνικοποίηση θα σας φτιάξουν σίγουρα τη διάθεση!

 6. Δεν διστάζουμε να ζητάμε βοήθεια όταν την χρειαζόμαστε. Είναι παγίδα να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να διαχειριστεί μόνος του τον φόρτο εργασίας που συσσωρεύεται μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

 7. Λέμε ναι στις σύντομες εξορμήσεις αυθημερόν κατά τη διάρκεια του χρόνου, αφού είναι εξαιρετικές ευκαιρίες ψυχικής ανανέωσης και τόνωσης.

 8. Σκεφτείτε μια δραστηριότητα που σας άρεσε να κάνετε στις διακοπές και δοκιμάστε να την συμπεριλάβετε στην εβδομαδιαία ατζέντα. Εντάξτε δηλαδή στο πρόγραμμά σας ευχάριστες υποχρεώσεις που σας ικανοποιούν και σας ομορφαίνουν τη ζωή, ώστε να μη βιώνετε τις διακοπές ως τη μοναδική ευκαιρία απόδρασης από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

 9. Περιποιηθείτε το σώμα σας και αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας. Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές η επιδερμίδα και τα μαλλιά εμφανίζουν σημάδια αφυδάτωσης και γι’ αυτό χρειάζονται συχνά ενυδάτωση.

 10. Εάν δεν λειτουργούν οι παραπάνω πρακτικές ήρθε η ώρα να λάβετε δραστικές αποφάσεις και αλλαγές στη ζωή σας. Μήπως τελικά νοσταλγείτε έντονα την αίσθηση της ελευθερίας των διακοπών που στερείστε στην καθημερινή σας ζωή;Μήπως νιώθετε έντονο στρες γιατί η καθημερινή ρουτίνα είναι παραφουσκωμένη με επιλογές, δεσμεύσεις και συνήθειες που δεν σας εξυπηρετούν; Απεναντίας μάλιστα σας κάνουν να βιώνετε αρνητικά συναισθήματα; Αξίζει να απαντήσετε με επίγνωση στα παραπάνω ερωτήματα και να προχωρήσετε σε αλλαγές που θα αναβαμίσουν την ποιότητα της ζωής σας!

Σας εύχομαι ολόψυχα καλή αρχή!

Ελένη Γιαννούκου

 

Βιογραφικό

giannoukoufinal

Η Ελένη Γιαννούκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία, ενώ το πάθος της για το αρχαιοελληνικό πνεύμα την οδήγησε στη φιλοσοφική έρευνα. Το 2013 απέκτησε με άριστα (9,81) το μεταπτυχιακό δίπλωμα στον κλάδο της Ιστορίας της Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη γνωσιολογία και την οντολογία. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε διεθνή συνέδρια και σε δύο σεμινάρια Κλασικής Φιλοσοφίας που διοργάνωσε το Princeton University σε συνεργασία με το ΜΙΘΕ. Εργασίες και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στη Φιλοσοφική Επιθεώρηση Φιλοσοφεῖν και σε επιστημονικά περιοδικά.Έχει επίσης επιμεληθεί ειδικές σειρές βιβλίων σε εκδοτικούς οίκους και έχει εργαστεί ως ασκούμενη δημοσιογράφος στην εφημερίδα Ταχυδρόμος, πραγματοποιώντας τοπικό και ελεύθερο ρεπορτάζ. Επόμενο επαγγελματικό της βήμα είναι να εξιδικευθεί στην επιστήμη της ανθρώπινης ανάπτυξης (Life Coaching), βοηθώντας τους ανθρώπους να αναπτυχθούν και να φτάσουν τους στόχους που οι ίδιοι επιθυμούν. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο e-mail:elenigiannoukou@gmail.com

 
Dr. Γρηγόρης Βασιλειάδης: "Υπαρξιακή Ψυχολογία: Οι προϋποθέσεις μιας καλής συντροφικής σχέσης"
News - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ
Δευτέρα, 29 Αύγουστος 2016 15:42

Dr. Γρηγόρης Βασιλειάδης: "Υπαρξιακή Ψυχολογία: Οι προϋποθέσεις μιας καλής συντροφικής σχέσης"

Μια βιωματική ομιλία του Ψυχολόγου - Ψυχοθεραπευτή Dr. Γρηγόρη Βασιλειάδη για τα προβλήματα στις κοντινές σχέσεις των ανθρώπων, για τα αληθινά υπαρξιακά αιτήματα τους, και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρεί μια σχέση για να είναι ικανοποιητική και γεμάτη νόημα.(video)

Image1vas

Μια εμπειρική ομιλία στο youtube.
Μια προσπάθεια αποκατάστασης βασικών παρεξηγήσεων, για το:
- Γιατί θέλουμε να «κοιμόμαστε όρθιοι», ενώ είμαστε «ξύπνιοι»;
- Τι είναι φυσιολογική και τι άρρωστη σχέση;
- Γιατί μας ελκύουν τόσο πολύ οι συγχωνευτικές σχέσεις;
- Ποιες οι προϋποθέσεις της υγιούς συμβίωσης;
- Γιατί φοβόμαστε την εγγύτητα;
- Ποιες είναι οι ασθένειες του σχετίζεσθαι στην Ελλάδα;
- Ποια είναι τα προβλήματα στις οικογένειες;
- Το σημαίνει αυτογνωσία;
- Γιατί οι άνθρωποι φοβούνται την ψυχοθεραπεία;
Και άλλα.

Ακούστε την στο παρακάτω Link.
:http://www.atticanews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=18377&Itemid=66

 


Σελίδα 9 από 84
Χρήστος Λεοντής ΦΛΟΓΑ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ Της ξενιτειάς, της μνήμης, του έρωτα και της φωτιάς 14 Ιουλίου Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 21:00
Χρήστος Λεοντής  ΦΛΟΓΑ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ Της ξενιτειάς, της μνήμης, του έρωτα και της φωτιάς 14 Ιουλίου Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 21:00
Χρήστος Λεοντής  ΦΛΟΓΑ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ Της ξενιτειάς, της μνήμης, του έρωτα και της φωτιάς 14 Ιουλίου Μικρό Θέατρο Αρχαίας ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση