ATTICANEWS.GR

Member Area
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ
Dr. Λίζα Βάρβογλη: "7 Πράγματα που Σκοτώνουν την Προσοχή"
News - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ
Σάββατο, 11 Ιούνιος 2016 16:38

Dr. Λίζα Βάρβογλη: "7 Πράγματα που Σκοτώνουν την Προσοχή"

 
Τι Σκοτώνει την Προσοχή;
 
head
 
 
Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε;  Ξεκινάτε κάτι και ανακαλύπτετε λίγο αργότερα ότι το αφήσατε στη μέση;  Μήπως το παιδί σας έχει αυτά τα συμπτώματα;  Μπορεί να πρόκειται για διάσπαση προσοχής, μπορεί απλώς να πρόκειται για δυσκολία συγκέντρωσης.  Ποια πράγματα σκοτώνουν την προσοχή μας και δε μας επιτρέπουν να συγκεντρωθούμε;
 
Ένοχος #1 Η Βαρεμάρα
Μήπως βαριέστε;  Μήπως δεν έχετε κάτι ενδιαφέρον να κάνετε; Ή μήπως η μέρα σας γεμίζει με αγγαρείες;  Αν απαντήσατε «ναι» στα παραπάνω, ίσως πρέπει να σκεφτείτε πώς να αναδιοργανώσετε τη μέρα σας, γιατί αν βαριέστε είναι φυσιολογικό να μην προσέχετε και να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε.
 
Λύση
Βάλτε ενδιαφέροντα πράγματα στη μέρα σας, ακόμα και αν αφιερώνετε λίγα λεπτά.  Κάντε μια συμφωνία με τον εαυτό σας και δώστε του μικρές ανταμοιβές για κάθε χρονικό διάστημα που συγκεντρώνεστε και τελειώνετε κάποια εργασία. 
 
Ένοχος #2 Κακή Διάθεση
Είναι πολύ πιθανό αν έχετε κακή διάθεση να μην έχετε ούτε διάθεση να συγκεντρωθείτε και να προσέξετε.  Από πού πηγάζει η κακή σας διάθεση;  Τι είναι αυτό που σας στερεί τη χαρά της ζωής;
 
Λύση
Εντοπίζοντας τις πηγές της κακής σας διάθεσης μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε και έτσι να αισθάνεστε πιο όμορφα και να έχετε καλύτερη συγκέντρωση.  Μερικές απλές τεχνικές για να καταπολεμήσετε την κακή διάθεση είναι να κάνετε χαλαρωτικές αναπνοές, να βγείτε για περπάτημα ή ποδήλατο ή τρέξιμο, να μιλήσετε με μία φίλη ή να ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική.
 
Ένοχος #3 Αρνητικές Σκέψεις
Τι σας απασχολεί;  Τι σας βασανίζει;  Μήπως έχετε την κακή συνήθεια να κάνετε αρνητικές σκέψεις και να κατρακυλάτε στον κατήφορο των αρνητικών σεναρίων;  Αν ναι, να ξέρετε ότι οι αρνητικές σκέψεις, εκτός που σας «τρώνε» τη θετική ενέργεια, σκοτώνουν και την ικανότητά σας να συγκεντρωθείτε σε άλλα σημαντικά πράγματα.
Λύση
Μάθετε να κάνετε, αν όχι θετικές, τουλάχιστον ρεαλιστικές σκέψεις.  Προσπαθήστε να δείτε μια κατάσταση που σας απασχολεί από διαφορετικές οπτικές γωνίες, χωρίς να κολλάτε μόνο στα αρνητικά.  Σκεφτείτε τι είναι αυτό που μπορείτε να κάνετε για να αντεπεξέλθετε σε μία δυσκολία.  Δημιουργήστε το δικό σας προσωπικό σύνθημα για να ενθαρρύνετε τον εαυτό σας στα δύσκολα και τα αρνητικά, όπως οι ήρωες των παιδικών μου βιβλίων η Ανελάντα και ο Μάξιμος που λένε «Μπορώ και τα Καταφέρνω».
 
 
Ένοχος #4 Επίμονες Σκέψεις για Όσα σας Απασχολούν
Σας έχει τύχει να σκέφτεστε διαρκώς μέσα στη μέρα σας αυτά που πρέπει να κάνετε ή να ξυπνάτε μέσα στη νύχτα με άγχος για όσα πρέπει να γίνουν;  Οι επίμονες σκέψεις που σχετίζονται με όσα πρέπει να κάνετε και δεν έχετε προλάβει σας τρώνε ενέργεια αλλά και την προσοχή σας από άλλα πράγματα.
 
Λύση
Οργανωθείτε με λίστες!  Έτσι, αντί να αφήνετε τις επίμονες σκέψεις να σας καταδυναστεύουν, σημειώστε τις.  Κάντε μια λίστα για όσα πρέπει να γίνουν άμεσα μέσα στη μέρα και δημιουργήστε και μια μεγαλύτερη λίστα για όσα έχετε να κάνετε μέσα στην εβδομάδα.  Έτσι θα μειωθεί το στρες και το άγχος σας και θα ελευθερωθεί η σκέψη σας, οπότε θα είναι πιο εύκολο να συγκεντρώνεστε.
 
Ένοχος #5 Στρες
Το στρες ευθύνεται για πάρα πολλά ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα και προβλήματα.  Είναι φυσικό όταν αισθάνεστε ότι έχετε να διαχειριστείτε πολλά πράγματα ταυτόχρονα να μη μπορείτε να συγκεντρωθείτε στο καθένα από αυτά και τελικά να αγχώνεστε και να διασπάται η προσοχή σας.  Το στρες δημιουργεί πονοκεφάλους, μυικούς πόνους, πονόκοιλο, ανεβάζει την αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα η σωματική δυσφορία επίσης να μη σας επιτρέπει να συγκεντρωθείτε.
 
Λύση
Μάθετε να διαχειρίζεστε το στρες σας!  Απλές ασκήσεις χαλάρωσης, βαθιές διαφραγματικές αναπνοές, θετικός και αισιόδοξος εσωτερικός μονόλογος (πχ, «ναι, έχω πολλά να κάνω αλλά έχω καλή οργάνωση και χρόνο μπροστά μου, οπότε θα τα καταφέρω», αντί για το αρνητικό «έχω πολλά να κάνω, να δεις που δε θα τα καταφέρω»).
 
Ένοχος #6 Κούραση
Η κούραση, σωματική ή ψυχική, έχει την κακή συνήθεια να μη μας αφήνει να συγκεντρωθούμε!  Αυτό επίσης είναι ιδιαίτερα έντονο στα παιδιά, γι’ αυτό και δεν είναι καλή ιδέα για ένα παιδί να διαβάζει έχοντας ξενυχτήσει ή χωρίς διαλείμματα.  Ειδικά η έλλειψη ύπνου έχει άμεσες αρνητικές συνέπειες στην ικανότητα συγκέντρωσης και στη βραχύχρονη μνήμη.
 
Λύση
Δώστε στον εαυτό σας ή το παιδί σας την ευκαιρία να ξεκουραστεί.  Αντί να πιεστείτε για να συγκεντρωθείτε όταν είστε κουρασμένοι, είναι προτιμότερο να κοιμηθείτε ή να κάνετε ένα σοβαρό διάλειμμα και να επιστρέψετε αργότερα ξεκούραστοι σε αυτό που έχετε να κάνετε.
 
Ένοχος #7 Πείνα
 
Ξέρετε την παροιμία που λέει «νηστικό αρκούδι δε χορεύει;».  Αυτό ισχύει και για τον εγκέφαλο!  Όταν πεινάμε, δε μπορούμε να συγκεντρωθούμε.  Έτσι, αν μας λείπουν τα «καύσιμα», πχ με τη μορφή πρωινού, θα δυσκολευτούμε εμείς ή το παιδί που δεν έφαγε πρωινό στην προσοχή και τη συγκέντρωση.
 
Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σας και να κουβεντιάσουμε στοhttp://anelanda.gr/liza/epikoinwnia/
 
Θυμηθείτε επίσης να επισκεφθείτε την επαγγελματική μου σελίδα  στο Facebook
 
https://www.facebook.com/lvarvogli και να κάνετε like!
 
Διαλέξτε Αγάπη, Ηρεμία, Χαρά!
 
Δρ Λίζα
 
Ψυχολόγος- Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων
 
varvogli

Η ψυχολόγος και συγγραφέας Λίζα Βάρβογλη μιλά για το παιδί, τον έφηβο, την οικογένεια και τις ερωτικές, φιλικές, επαγγελματικές σχέσεις.

 
Dr. Λίζα Βάρβογλη :"7 Σημάδια που Δείχνουν ότι η Σχέση σας δεν Είναι Ουσιαστική"
News - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ
Παρασκευή, 10 Ιούνιος 2016 16:33

Dr. Λίζα Βάρβογλη :"7 Σημάδια που Δείχνουν ότι η Σχέση σας δεν Είναι Ουσιαστική"

RAZVOD-1
 
Μερικές σχέσεις έχουν ένα ωραίο ‘περιτύλιγμα’: πάθος, όμορφα λόγια, ατελείωτα μηνύματα και τηλεφωνήματα, σεξ, την υπόσχεση για ακόμα καλύτερο σεξ, την υπόσχεση για ένα καλύτερο αύριο…  Αλλά το σήμερα είναι λίγο, το σήμερα είναι ζόρικο, το σήμερα έχει ‘κάτι’, που σας βάζει σε υποψίες και αναρωτιέστε αν είναι αληθινό αυτό που ζείτε και αν ίσως κάτι πάει στραβά….    
 
Από τη στιγμή που θα αναρωτηθείτε «μήπως κάτι δεν πάει καλά εδώ;» και σας μπει η υποψία, το πιθανότερο είναι ότι, όντως, κάτι δεν πάει καλά! 
 
Η ελπίδα όμως πεθαίνει τελευταία, έτσι κι εσείς δίνετε μία ευκαιρία, και ακόμα μία, και συνεχίζεται να δίνετε ευκαιρίες, με την πίστη ότι κάποια στιγμή, δε μπορεί, θα δικαιωθείτε και η σχέση θα απογειωθεί.  Καθώς όμως δε βλέπετε την πικρή αλήθεια, ότι κάτι δεν πάει καλά, αυτό σημαίνει ότι δεν την αντιμετωπίζετε, οπότε η πίκρα και το φαρμάκι υπεισέρχονται στη σχέση και τη διαβρώνουν σταδιακά, μέχρι να έρθει ο χωρισμός. 
 
Ακόμα ψάχνετε να βρείτε το αρχικό υπέροχο συναίσθημα που είχατε στη σχέση σας αλλά δεν υπάρχει τώρα;  Αν είστε για καιρό σε αυτή την προσπάθεια, είτε είστε παντρεμένοι είτε σε σχέση, ίσως πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι η σχέση σας είναι στα τελειώματα και ότι καλύτερα ένα γρήγορο και αποφασιστικό τέλος, παρά ένας αργόσυρτος και επώδυνος θάνατος.  Μόνο βάζοντας τελεία θα μπορέσετε να ανοίξετε νέο κεφάλαιο στις σχέσεις σας.
 
Τα σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση σας δεν είναι ουσιαστική
 
 1. Το άλλο άτομο λέει μεγάλα λόγια και δίνει υποσχέσεις, αλλά όλα είναι σε θεωρητικό επίπεδο και στην πράξη υπάρχουν ελάχιστα πράγματα ή τίποτα.
 2. Δεν υπάρχει καλή επικοινωνία.  Έχετε την αίσθηση ότι ξέρετε για το άλλο άτομο μόνο ότι σας λέει και συχνά αμφισβητείτε αν αυτό που σας λέει για τον εαυτό του ή τη ζωή του είναι αληθινό.
 3.  Δε γνωρίζετε την οικογένειά του ή τους φίλους του άλλου ατόμου. Στην αρχή είναι φυσικό ένα ζευγάρι να επιθυμεί να περάσει πολύ χρόνο ο ένας με τον άλλον, καθώς όμως παγιώνεται η σχέση, αρχίζουν να βάζουν καθένας τον άλλο στη ζωή του.
 4. Το άλλο άτομο είναι παντρεμένο ή δεσμευμένο.  Σας λέει ότι είναι δυστυχισμένο στην άλλη σχέση, μόνο εσείς του δίνετε χαρά, σεξ, ελπίδα, πάθος, κλπ, αλλά δεν ξεκολλάει από την άλλη σχέση.
 5. Αισθάνεστε ότι αλλάζετε και θεωρείτε ότι η αλλαγή δεν είναι προς το καλύτερο.  Είναι φυσικό σε μια σχέση να αλλάζει και να εξελίσσεται κανείς, αλλά προς το καλύτερο!  Αν ντρέπεστε γι’ αυτά που κάνετε ή σκέφτεστε, ίσως είναι ένα σημάδι ότι κάτι πάει πολύ στραβά σε αυτή τη σχέση.
 6. Αισθάνεστε ότι το άλλο άτομο σας παρηγορεί και σας καλύπτει κενά αγάπης, αλλά δεν πρόκειται για πραγματικό, βαθύ συναίσθημα.  Αν νιώθετε μοναξιά, αν φοβάστε, αν αμφισβητείτε τον εαυτό σας, τότε είναι πολύ πιθανό ότι θα υποκύψετε στο πρώτο άτομο που θα σας υποσχεθεί κάτι όμορφο.  Παρατηρήστε όμως, αν το άλλο άτομο πράγματι σας δίνει συναίσθημα και σας αγαπάει γι’ αυτό που είστε ή αν εσείς το κρατάτε και το χρησιμοποιείτε ως ψυχοθεραπευτή σας.
 7. Όταν η σχέση βασίζεται αποκλειστικά στο σεξ. Φυσικά και είναι πολύ σημαντικό το καλό σεξ σε μία σχέση, αν όμως είναι ο μόνος παράγοντας που την κρατάει ζωντανή θα πρέπει να σκεφτείτε αν αυτό είναι το μόνο που θέλετε.  Και αν όχι, τότε
 
 
Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σας και να κουβεντιάσουμε στοhttp://anelanda.gr/liza/epikoinwnia/
Θυμηθείτε επίσης να επισκεφθείτε την επαγγελματική μου σελίδα  στο Facebook
https://www.facebook.com/lvarvogli και να κάνετε like!
Διαλέξτε Αγάπη, Ηρεμία, Χαρά!
Δρ Λίζα
Ψυχολόγος- Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων
varvogli

Η ψυχολόγος και συγγραφέας Λίζα Βάρβογλη μιλά για το παιδί, τον έφηβο, την οικογένεια και τις ερωτικές, φιλικές, επαγγελματικές σχέσεις.

 
Dr. Λίζα Βάρβογλη: "Κατανοήστε το Θυμωμένο Παιδί"
News - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ
Κυριακή, 05 Ιούνιος 2016 17:25

Dr. Λίζα Βάρβογλη: "Κατανοήστε το Θυμωμένο Παιδί"

 
Ένας παράγοντας που προκαλεί στρες στην οικογένεια και θυμό στους γονείς είναι ο θυμός του παιδιού. 
 
140828184811 1 900x600
 
 
Ειδικά στις μικρές ηλικίες, μέχρι περίπου 7 ετών, ο παιδικός θυμός έχει μια κρυφή ρίζα, που λίγοι γονείς την κατανοούν: τη δυσκολία του παιδιού να κατονομάσει τα συναισθήματα που νιώθει εκείνη τη στιγμή, παράλληλα με τη δυσκολία του να τα εκφράσει με λόγια και ήρεμο τρόπο.
 
Η Πηγή του Θυμού
Καταλαβαίνουμε ότι ένα παιδί είναι θυμωμένο από τη συμπεριφορά του: φωνάζει, χτυπάει, κλωτσάει, γίνεται επιθετικό, κλαίει…  Συχνά όμως, οι γονείς βλέπουν την κακή συμπεριφορά και δεν αντιλαμβάνονται ότι το παιδί είναι θυμωμένο, θεωρούν ότι απλώς έχει κακή συμπεριφορά και το τιμωρούν.  Με την τιμωρία, όμως, δεν πετυχαίνουν κάτι! Όταν η αιτία της κακής συμπεριφοράς του παιδιού είναι ο θυμός, τότε οι γονείς πρέπει να δώσουν προσοχή στο συναίσθημα.  Το παιδί δυσκολεύεται να εκφράσει το πώς νιώθει, ενδεχομένως δεν έχει το λεξιλόγιο για να ονοματίσει τα συναισθήματά του και έτσι ξεσπάει συμπεριφορικά.  Το πρώτο που έχει να κάνει ο γονιός όταν το παιδί του είναι θυμωμένο –πριν θυμώσει ο ίδιος!- είναι να δώσει στο παιδί να καταλάβει ότι είναι συναισθηματικά μαζί του και κατανοεί πώς νιώθει.
 
Εγκέφαλος και Συναισθήματα: Δεξί και Αριστερό Ημισφαίριο
Όταν το παιδί είναι θυμωμένο και έχει κακή συμπεριφορά, κάνουμε το εξής λάθος: προσπαθούμε με λόγια να το πείσουμε να σταματήσει (με απειλές, παρακάλια, δωροδοκίες…).  Αυτό δε λειτουργεί! Ο λόγος είναι απλός!  Ο γονιός προσπαθεί με τα λόγια, που είναι ικανότητα που εδράζει στο λεκτικό, αναλυτικό αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου,  ενώ εκείνη τη στιγμή του ξεσπάσματος λειτουργεί, το δεξί, συναισθηματικό ημισφαίριο του εγκεφάλου του παιδιού.  Αν όμως εκείνη τη στιγμή ο γονιός αγκαλιάσει το παιδί, το καθησυχάσει χωρίς λόγια, ή απλώς του δείξει συναισθηματική κατανόηση, δημιουργείται η πρώτη γέφυρα ηρεμίας και καλής επικοινωνίας μεταξύ των δύο εγκεφαλικών ημισφαιρίων.
 
Μάθετε να Ακούτε Προσεκτικά
Όταν το παιδί είναι θυμωμένο και έχει κακή συμπεριφορά, οι περισσότεροι γονείς αρχίζουν τα μπλα-μπλα, είτε προσπαθώντας να σταματήσουν την κακή συμπεριφορά, είτε απειλώντας, είτε κάνοντας κήρυγμα στο παιδί, κοκ.  Έτσι όμως δεν μπορεί να καταλάβει ο γονιός τι πυροδότησε την κακή συμπεριφορά του παιδιού, άρα δεν μπορεί να δουλέψει στον τομέα της πρόληψης, για την επόμενη φορά.  Ακούστε προσεκτικά τι έχει να σας πει το παιδί για τα συναισθήματά του, χωρίς να το κρίνετε και χωρίς να το διακόψετε.  Ρωτήστε τι έγινε αμέσως πριν το ξέσπασμα, και αμέσως πριν από αυτό που σας είπε ότι συνέβη πριν το ξέσπασμα.  Μη ρωτάτε ερωτήσεις που ξεκινάνε με το «γιατί», επειδή έτσι βάζετε το παιδί στη θέση του κατηγορούμενου.  Κατανοήστε τη σειρά των γεγονότων και των αντίστοιχων συναισθημάτων που οδήγησαν στο ξέσπασμα.  Βοηθήστε το παιδί να νιώσει καλύτερα και έτσι, να φερθεί καλύτερα.
 
Απλοί Τρόποι για να Ακούτε Προσεκτικά
 1.  Βάλτε το δικό σας θυμό, εκνευρισμό, απογοήτευση, άγχος, κλπ στην άκρη, ώστε να μη σας θολώσουν το μυαλό και ξεσπάσετε προς το παιδί σας.
 2. Ηρεμήστε και διατηρήστε ψύχραιμη στάση.  Πάρτε μερικές βαθιές, χαλαρωτικές αναπνοές.  Φανταστείτε ότι έχετε μια σκούπα και σκουπίζετε και βάζετε τα δικά σας αρνητικά συναισθήματα στην άκρη.  Πέστε στον εαυτό σας «θα περάσει κι αυτό» ή «μπορώ να το αντιμετωπίσω ψύχραιμα».
 3. Κοιτάξτε το παιδί στα μάτια και ακούστε αυτό που έχει να σας πει, χωρίς να κάνετε ταυτόχρονα κάτι άλλο.
 4. Παρατηρήστε τη γλώσσα σώματος του παιδιού σας: την έκφρασή του, τον τόνο της φωνής του, τις κινήσεις του.  Αποκωδικοποιήστε τα μηνύματα που σας στέλνει.
 5. Δώστε του να καταλάβει ότι είστε σύμμαχοι, επιτρέποντας του με τη φαντασία να κάνει αυτό που επιθυμεί αλλά δεν του επιτρέπετε ή δε γίνεται.  Έτσι, με έκφραση συμπάθειας και χαμόγελο μπορείτε να πείτε «τι καλά που θα ήταν οι σαλάτες να ήταν σούπερ ανθυγιεινές και τα γλυκά σούπερ υγιεινά!».
 
 
Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σας και να κουβεντιάσουμε στο http://anelanda.gr/liza/epikoinwnia/
 
Θυμηθείτε επίσης να επισκεφθείτε την επαγγελματική μου σελίδα  στο Facebook
 
https://www.facebook.com/lvarvogli και να κάνετε like!
 
Διαλέξτε Αγάπη, Ηρεμία, Χαρά!

Η ψυχολόγος και συγγραφέας Λίζα Βάρβογλη μιλά για το παιδί, τον έφηβο, την οικογένεια και τις ερωτικές, φιλικές, επαγγελματικές σχέσεις.

varvogli
 
Δρ Λίζα
 
Ψυχολόγος- Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων

http://greekpsychologypages.blogspot.gr/2016/06/blog-post.html

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 05 Ιούνιος 2016 17:32
 
Πώς μπορώ να νικήσω την αναβλητικότητα (χωρίς να το… αναβάλλω). Ένα άρθρο του ψυχιάτρου Στάθη Μπαρτζώκα
News - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ
Πέμπτη, 02 Ιούνιος 2016 19:18

Πώς μπορώ να νικήσω την αναβλητικότητα (χωρίς να το… αναβάλλω).

Ένα άρθρο του ψυχιάτρου Στάθη Μπαρτζώκα

anavlitikotita

Αναβλητικός στην πράξη είναι αυτός που μεταφέρει σε άλλους χρόνους ή αδιόρατα στο μέλλον εργασίες και άλλες υποχρεώσεις που πρέπει να κάνει τώρα. Αυτή η στάση του, μοιραία, δημιουργεί προβλήματα και δυσφορία, τόσο στους άλλους, όσο και στον ίδιο.

Μεταθέτοντας διαρκώς για αργότερα κάποιες υποχρεώσεις μας, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να γεμίσουμε τον εαυτό μας από άγχος και εσωτερική αρνητική στάση όσον αφορά τον τρόπο που βλέπουμε την ζωή. Ένας αναβλητικός γίνεται αναξιόπιστος στις σχέσεις του, στην δουλειά του και στους ανθρώπους που είναι γύρω του.

Γιατί όμως κάποιος καταλήγει να είναι αναβλητικός; Η απάντηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Τι κρύβεται πίσω από τις διαρκείς αναβολές;

Η αναβλητικότητα πολλές φορές ξεκινά από την παιδική ακόμη ηλικία όταν έντονα παρεμβατικοί γονείς δεν αφήνουν το παιδί να γίνει πιο ενεργητικό και να πάρει πρωτοβουλίες.

Στην περίπτωση των ενηλίκων, ένας από τους κύριους λόγους είναι ότι το άτομο έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και θεωρεί ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει ή αντίθετα αν καταφέρει να πιάσει τον στόχο του, νομίζει ότι θα γεμίσει υποχρεώσεις και συνεχείς δεσμεύσεις.

Ένας ακόμη λόγος για την παραπομπή των υποχρεώσεων στο μέλλον είναι ότι το άτομο θεωρεί ότι δεν έχει καλή συναισθηματική κατάσταση. Οι άνθρωποι νομίζουν ότι αργότερα θα έχουν περισσότερη διάθεση για να πραγματοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Η καθυστέρηση αυτή, όμως, λειτουργεί ως άλλο μπούμερανγκ, αφού τελικά προκαλεί πολύ αρνητικά συναισθήματα, άγχος και έντονη πίεση.

Επιπλέον, όσοι φοβούνται ότι θα αποτύχουν στις διάφορες δράσεις τους προετοιμάζουν τον εαυτό τους για το ενδεχόμενο αυτό. Οι αναβλητικοί λένε ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο για να κάνουν την εργασία τους, δικαιολογώντας έτσι τον εαυτό τους. Επίσης, αντιπαθούν τις δεσμεύσεις γιατί δεν θέλουν να βρίσκονται σε συναισθηματική πίεση. Πολλοί άνθρωποι για να μην ξεφύγουν από τη ζώνη βολής τους διαλέγουν τον εύκολο δρόμο από τον δύσκολο. Αυτούς θα μπορούσαμε να τους χαρακτηρίσουμε ως αναβλητικούς.

Μπορώ να το αντιμετωπίσω;

Ξεπερνιέται η αναβλητικότητα; Θεωρώ πως οι σύγχρονες ψυχοθεραπείες, ειδικότερα η γνωσιακή- συμπεριφορική, μπορούν να τροποποιήσουν αυτή την συμπεριφορά. Ένας βασικός τρόπος για να ξεπεραστεί η αναβλητικότητα είναι η δημιουργία ημερολογίου και γραπτής λίστας των υποχρεώσεων που έχει το άτομο. Είναι άλλο να βλέπεις γραμμένες τις υποχρεώσεις σου και άλλο να μπερδεύονται στο κεφάλι σου χωρίς να μπορείς να βάλεις μία σειρά.

Μια άλλη λύση για να ξεπεράσεις την αναβλητικότητα είναι να προσπαθείς να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου. Αν αυτές είναι πολλές, να θυμάσαι ότι δεν χρειάζεται να καταπιαστείς με όλες μαζί και να μπερδευτείς. Ιεράρχησέ τες και δεσμεύσου ότι θα φέρεις εις πέρας τουλάχιστον όσες πραγματικά επείγουν. Θα διαπιστώσεις ότι δεν έχουν όλες οι υποχρεώσεις την ίδια βαρύτητα και δεν δημιουργούν όλες το ίδιο άγχος.Μην διστάζεις να ζητήσεις βοήθεια από ανθρώπους που είναι έτοιμοι να την προσφέρουν και βέβαια δώσε μια ανταμοιβή στον εαυτό σου κάθε φορά που καταφέρνεις κάτι. Δεν πρέπει να κρίνουμε αυστηρά τον εαυτό μας. Όλοι μπορούμε να καταφέρουμε αυτά για τα οποία έχουμε εκπαιδευτεί και αυτά για τα οποία έχουμε γνώση. Δεν κάνουν όλοι για όλα.

2

Βιογραφικό: 
Ο Στάθης Μπαρτζώκας είναι ψυχίατρος. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, εκπαιδεύτηκε στην Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία (Νοσοκομείο Αιγινήτειο) και στη Νευρολογία (Πολυκλινική Αθηνών), ενώ πήρε την ειδικότητα της ψυχιατρικής στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 100 συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σήμερα διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο Κολωνάκι αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά πληθώρα περιστατικών με κυριότερα αυτά που σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 02 Ιούνιος 2016 19:21
 
Σπονδυλική Στήλη: Το Ιστίο της Ζωτικής μας Συνείδησης ....by wellday.co.uk
News - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ
Τετάρτη, 01 Ιούνιος 2016 08:42

Σπονδυλική Στήλη: Το Ιστίο της Ζωτικής μας Συνείδησης

....by wellday.co.uk

 13350314 10208346481312965 4154064417513652231 o

 

Γιατί κάθε φορά που ασκούμαστε, διαβάζουμε, γράφουμε στον υπολογιστή μας ή εξασκούμαστε στο διαλογισμό, οι ειδικοί μας τονίζουν να κρατούμε τη σπονδυλική μας στήλη ευθυτενή και ίσια? Γιατί η σπονδυλική στήλη αποτελεί κοινό σημείο αναφοράς σε όλες τις εσωτερικές παραδόσεις και τα εναλλακτικά θεραπευτικά συστήματα?

 

Από ανατομική άποψη η σπονδυλική στήλη αποτελεί ένα σύνολο 33 σπονδύλων, που συνδυαζόμενοι, δημιουργούν το μεγαλύτερο κάθετο άξονα υποστήριξης του φυσικού μας σώματος. Η σπονδυλική στήλη αποτελεί το κεντρικό κατάρτι ολόκληρου του μυικού και ερειστικού μας συστήματος, πάνω στο οποίο εκφύονται και καταφύονται οι κυριότερες μυικές ομάδες και σύνδεσμοι. Επιπρόσθετα, η σπονδυλική στήλη σχηματίζει τον σπονδυλικό σωλήνα, μέσα στον οποίο βρίσκεται προστατευμένος ο νωτιαίος μυελός, συναποτελώντας μαζί με τον εγκέφαλο, ζωτικό τμήμα του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ).  Κάθε τμήμα της σπονδυλικής στήλης έχει ιδιαιτερότητες, εξ’ ου και ο διαχωρισμός τους σε μοίρες.

 • Η αυχενική μοίρα έχει μεγάλη ευκινησία και αποστολή να στηρίζει το κεφάλι στις διάφορες κινήσεις του. Ειδικά οι δύο πρώτοι σπόνδυλοι- ο άτλας και ο άξονας- διαφέρουν σημαντικά στη σχήμα από τους υπόλοιπους.

 • Η θωρακική μοίρα είναι σχετικά άκαμπτη.

 •  Η οσφυϊκή μοίρα έχει τους πιο μεγάλους σπονδύλους, καθώς δέχεται ουσιαστικά όλο το βάρος του σώματος και επιτελεί πολλές κινήσεις.

 • Το ιερό οστό και ο κόκκυγας αποτελούνται από σπονδύλους ενωμένους μεταξύ τους, άρα δεν επιτρέπουν κινήσεις, παρά μόνο έχουν στηρικτικό ρόλο.

Από ενεργειακή άποψη, η σπονδυλική μας στήλη αποτελεί τον κεντρικό αγωγό/μεσημβρινό, διαμέσω του οποίου ρέει η κοσμική ενέργεια ή ύψιστη ενέργεια της πνευματικής συνείδησης. Όπως οι νευρώνες μεταδίδουν ερεθίσματα με την μορφή ηλεκτρικών παλμών στο φυσικό σώμα,  έτσι και οι κύριοι μεσημβρινοί όπως η σπονδυλική στήλη μεταφέρουν ζωτική ενέργεια, καθώς και ενέργεια νοητικής και κοσμικής συνείδησης προς και από τα λεπτοφυέστερα σώματα (αιθερικό, αστρικό, νοητικό, πνευματικό). Η λιγότερη διαδεδομένη αυτή πτυχή της σπονδυλικής στήλης αποτυπώνεται με μεγαλειώδη ακρίβεια στο Κηρύκειο του Ερμή, σύμβολο και της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης. Η απεικόνιση του κεντρικού καναλιού με τη μορφή ράβδου, καθώς και των δύο φιδιών που περιστρέφονται σπειροειδώς γύρω από τον κεντρικό άξονα, συμβολίζουν διαδοχικά την εναρμόνιση της ζωτικής (pingalaκαι νοητικής ενέργειας (ida), που όταν συντελείται απελευθερώνει την «έκρηξη» της κοσμικής συνείδησης εντός του κεντρικού καναλιού (susumna) και αναβαθμίζει την ανθρώπινη συνείδηση.

 

Η σπονδυλική στήλη αποτελεί επιπρόσθετα την ενεργειακά βάση των τσάκρας, των μετασχηματιστών ενέργειας, που λειτουργούν στον επίπεδο του αιθερικού σώματος. Ως αιθερικά και παραψυχικά κέντρα υψηλής τάσης, τα τσάκρας μετασχηματίζουν την κοσμική ενέργεια που απορροφούν προκειμένου να είναι συμβατή με το ανθρώπινο σώμα και στη συνέχεια τη διοχετεύουν στα διάφορα όργανα και συστήματα. Εκτός από τις τις φυσικές και ενεργειακές λειτουργίες, τα τσάκρας επιτελούν και σημαντικές παραψυχικές λειτουργίες, ενεργώντας ως σημεία πυροδότησης σε επίπεδο διεύρυνσης και εμβάθυνσης της ανθρώπινης συνείδησης.

 

Συνοψίζοντας λοιπόν θα λέγαμε ότι η σπονδυλική στήλη επιτελεί τις εξής Ιδιότητες:

 • Αποτελεί τον κεντρικό άξονα λειτουργίας του μυικού και ερειστικού συστήματος.

 • Αποτελεί τον δίαυλο επικοινωνίας και μεταφοράς των ερεθισμάτων της νόησης και της συνείδησης, μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος, διαμέσω των νωτιαίων νεύρων.

 • Αποτελεί το θεμέλιο του αιθερικού σώματος, πάνω στο οποίο δομούνται και λειτουργούν τα κύρια και δευτερεύοντα ενεργειακά κέντρα, γνωστά και ως τσάκρας.

 • Αποτελεί το δίαυλο μέσα από τον οποίο κατέρχεται η κοσμική ενέργεια, αφυπνίζοντας, μετασχηματίζοντας και αναβαθμίζοντας την ανθρώπινη συνείδηση.

 

Η κατάσταση της σπονδυλικής μας καθορίζει και αντικατροπτίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της υγείας μας, τόσο σε φυσικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Κυρτώματα, μυική δυσκαμψία, σκληρύνσεις, φλεγμονή και τραυματισμοί στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης, δρουν υπονομευτικά προς την ατομική μας αίσθηση υγείας και ευεξίας και μειώνουν τη δυνατότητα μας να ανταπεξέλθουμε στα καθημερινά μας καθήκοντα. Ακόμη και σε νοητικό και ψυχολογικό επίπεδο δεν είναι τυχαίο πως όταν βιώνουμε εμπόδια, δυσκολίες και αρνητικά συναισθήματα, η σπονδυλική μας στήλη κυρτώνει προς τα εμπρός και οι ώμοι στρέφονται προς τα μέσα και κάτω. Το ενεργειακό μας πεδίο συρρικνώνεται και «κλείνει» υποδηλώνοντας φόβο, υποχώρηση και αδυναμία.

 

Θεραπευτικές πρακτικές για την τόνωση της σπονδυλικής στήλης:

·         Όλες οι ασκήσεις κάμψης, έκτασης και στροφής της σπονδυλικής στήλης όπως τα πλάγια κοιλιακά τεντώματα, οι πλάγιες κάμψεις κορμού από καθιστή ή όρθια θέση, η κάμψη και έκταση του αυχένα, η στάση του τροχού και η μισή σπονδυλική στροφή.

·         Τα καθημερινό περπάτημα για 30’ σε φυσικό περιβάλλον. Το περπάτημα είναι μια από τις πιο  αποτελεσματικές πρακτικές ενεργειακής αποσυμφόρησης και αυτοθεραπείας. Είναι ιδιαίτερα θεραπευτικό και ωφέλιμο όταν επιτελείται αργά, με επίγνωση του φυσικού σώματος και με οραματισμό όλων των παθογόνων και συμφορημένων ενεργειών να αποβάλλονται σταδιακά, σαν ένα γκρι σύννεφο έξω και μακριά από το σώμα.

·         Καθημερινό τρίψιμο του σώματος με τρίχινο γάντι ή πετσέτα, για τόνωση της λεμφικής κυκλοφορίας και αποβολή των τοξινών που συσσωρεύουμε μέσω της ακατάλληλης τροφής, του στρες και των τοξικών συναισθημάτων και σκέψεων.

·         Εναλλακτική αναπνοή εξισορρόπησης, εισπνέοντας από το ένα ρουθούνι για έξι χρόνους, κράτημα της αναπνοής για τρεις χρόνους, εκπνοή από το αντίθετο ρουθούνι για έξι χρόνους και κράτημα της αναπνοής για τρεις χρόνους. Εκτελέστε επτά κύκλους της παραπάνω πρακτικής και αφήστε την αναπνοή να γίνει σταδιακά ήρεμη και ομαλή. Ξαπλώστε για 5’ κλείνοντας απαλά τα μάτια και αφήστε την ενεργειακή επίδραση εξισορρόπησης της πρακτικής να απλωθεί σε ολόκληρο το φυσικό σώμα.

·         Βαθιά χαλάρωση, από ύπτια ή καθιστή θέση κάντε ένα γρήγορο διάλειμμα στο σπίτι ή το γραφείο κλείνοντας τα μάτια και περιφέροντας σταδιακά τη συνειδητότητα σας σε ολόκληρο το σώμα ξεκινώντας από το κεφάλι, τους ώμους, τα χέρια, το στήθος, την πλάτη, την κοιλιά, τη λεκάνη, τα πόδια και τέλος τα πέλματα. Παρατηρείστε την αναπνοή σας να ξεδιπλώνεται ήρεμα και αργά από το διάφραγμα και νιώστε ότι πλέετε σε μια δίνη βαθιάς γαλήνης και θεραπείας. Βιώστε τη γαλήνη για λίγα ακόμα λεπτά και αρχίστε να εξωτερικεύεται τη συνείδηση σας, ανοίγοντας απαλά τα μάτια.

·         Διαλογισμός, φέρνοντας το σώμα σε μια άνετη και σταθερή θέση, είτε καθήμενοι στο πάτωμα ή σε καρέκλα διατηρώντας την σπονδυλική στήλη ίσια. Κλείστε απαλά τα μάτια και αρχίστε να διευρύνετε τη συνείδηση σας παρατηρώντας τη στάση του σώματος, τους εξωτερικούς και εσωτερικούς ήχους καθώς και σκέψεις ή συναισθήματα που ενδεχομένως ανασύρονται στην επιφάνεια του νου. Οραματιστείτε ένα λαμπερό φως λίγα εκατοστά πάνω από την κορυφή της κεφαλής και συνδεθείτε με το Φως της Συνείδησης που τώρα ξεκινά να κατέρχεται μέσα από το κεντρικό σας κανάλι.

 

Μη διστάσετε να μας αποστείλετε τις ερωτήσεις και τις πρακτικές σας απορίες σχετικά με την τόνωση και ενεργοποίηση της σπονδυλικής στήλης.

 welldaycouk

http://wellday.co.uk/

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 01 Ιούνιος 2016 10:38
 


Σελίδα 8 από 80

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση