ATTICANEWS.GR

Member Area
ΒΙΒΛΙΟ


Μια μοναδική βραδιά με τον Τίτο Πατρίκιο στον Δήμο Κηφισιάς
News - ΒΙΒΛΙΟ
Τετάρτη, 12 Οκτώβριος 2016 13:17

Μια μοναδική βραδιά με τον Τίτο Πατρίκιο στον Δήμο Κηφισιάς

resized 6 Medium

Μια βραδιά ποιότητας και ουσίας απόλαυσαν οι τυχεροί που βρέθηκαν την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016 στο Δημαρχείο Κηφισιάς.

Οικοδεσπότες το Δ.Σ. του ΚΕΜΜΕ, του Δήμου Κηφισιάς με τιμώμενο πρόσωπο έναν από τους σπουδαιότερους εν ζωή ποιητές μας, τον Τίτο Πατρίκιο.

Μια μοναδική βραδιά, που σίγουρα θα μείνει αξέχαστη στους παρευρισκομένους που θέλησαν να τιμήσουν και να γνωρίσουν τον σπουδαίο ποιητή μας.

resized 2 Large

Ο Τίτος Πατρίκιος κέρδισε το κοινό από την πρώτη στιγμή με την σεμνότητα και τους ήπιους τόνους του. Ο μεγάλος ποιητής απήγγειλε με τη ζεστή φωνή του αποσπάσματα απ’ το έργο του, κερδίζοντας όχι μόνο το χειροκρότημα αλλά και τις καρδιές του Κηφισιώτικου κοινού. Κάτι που τόνισε και η πρόεδρος του ΚΕΜΜΕ Έφη Κούτση κατά τον σύντομο χαιρετισμό της «Η ποίηση του Τίτου Πατρίκιου μας βρίσκει στην καρδιά».

resized 3 Medium

Για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου αυτού ανθρώπου μίλησαν η φιλόλογος Ελένη Αντωνιάδου, ο συγγραφέας Γιάννης Μπασκόζος και η κριτικός τέχνης Κατερίνα Σχινά. Το συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης επιμελήθηκε η συγγραφέας και μέλος του ΚΕΜΜΕ Λίνα Σόρογκα.

resized 4 Large

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, ο Αντιδήμαρχος Εκάλης Δημήτρης Λιανός οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μαρία- Χριστίνα Τσιάμα, Ζέτη Κασσιμάτη και Πόλυ Αστερίου η πρώην Δήμαρχος Νέας Ερυθραίας Βασιλική Ταμβάκη, μέλη του Δ.Σ του ΚΕΜΜΕ, οι ποιητές Βαγγέλης Χρόνης, Δημήτρης Δασκαλόπουλος και Ανδρέας Αντωνιάδης, καθώς και πλήθος κόσμου.

resized 5 Medium

 
Νέα έκδοση για την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
News - ΒΙΒΛΙΟ
Δευτέρα, 10 Οκτώβριος 2016 16:51

Νέα έκδοση για την Ιερά Θεολογική Σχολή

της Χάλκης παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

resized Halki Book Cover

Το σημαντικό και πολύπλευρο έργο για την αποκατάσταση της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελεί το αντικείμενο νέας, πολυτελούς έκδοσης, που τέθηκε πρόσφατα σε κυκλοφορία.

Ελκυστική και τεκμηριωμένη, η έκδοση αυτή θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση που διοργανώνει η Μονή Αγίας Τριάδας Χάλκης την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016, στις 6 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτήριο Μ2, Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ) με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Η έκδοση, η οποία κατέστη δυνατή με τη χορηγία της Εθνικής Τράπεζας, παρουσιάζει τα πορίσματα του ερευνητικού έργου, που ανέλαβε και έφερε με επιτυχία σε πέρας το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, χάρη στην αρωγή ερευνητικής ομάδας 26 καθηγητών και 26 μεταπτυχιακών και αποφοίτων της Πολυτεχνικής Σχολής. Οι εργασίες άρχισαν τον Ιανουάριο του 2012 και η σχετική μελέτη κατατέθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το Μάιο του 2013.

resized Halki Aerial

 

Ο εκδοθείς τόμος αντλεί στοιχεία από τα αρχικά κείμενα του ερευνητικού έργου, αλλά επιπλέον εμπλουτίζεται με πρόσθετα δεδομένα για την αρχιτεκτονική των σχολικών κτηρίων της Κωνσταντινούπολης, ελληνικών και μη, ώστε να αναδειχθεί η ιδιαίτερη σημασία του κτηρίου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Διακρίνεται επίσης για την πλούσια εικονογραφική τεκμηρίωση, η οποία προέρχεται από διεθνή αρχεία και βιβλιοθήκες.

Η εκδήλωση παρουσίασης του τόμου θα αρχίσει με την ανάγνωση χαιρετισμού του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Ακολούθως, θα απευθύνουν χαιρετισμό ο δρ. Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης, Μητροπολίτης Προύσης, ο Νικόλαος Μαρινάκος, υπεύθυνος χορηγιών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ο Γιάννης Μυλόπουλος, καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, και η Αλέκα Αλεξοπούλου, διευθύντρια του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΑΠΘ για την προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων πολιτισμού.

resized Halki Synodiko

 

Την έκδοση θα παρουσιάσουν η Βίλμα Χαστάογλου Μαρτινίδη, ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ, η οποία επιμελήθηκε τα κεφάλαια για την ιστορική ανάλυση, τεκμηρίωση και αποτύπωση, και η Σάσα Λαδά, ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ, η οποία επιμελήθηκε τα κεφάλαια με τις προτάσεις για αποκατάσταση, επανάχρηση και ανάδειξη του κτηρίου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Επίσης, στην παρουσίαση θα συμμετάσχουν ο Σάββας Τσιλένης, δρ. αρχιτέκτων από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ο Κώστας Γαβρόγλου, ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, και ο Κώστας Καρράς, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

Την εκδήλωση θα συντονίσει η γνωστή δημοσιογράφος Έλλη Στάη.

 

Σημειώνεται ότι η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η οποία έκλεισε με απόφαση των τουρκικών αρχών το 1971, ήταν η κύρια θεολογική σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης και επί σειρά αιώνων αποτέλεσε σύμβολο της Ορθοδοξίας. Οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στη Χάλκη, ένα από τα Πριγκηπονήσια, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Κωνσταντινούπολης.

 

###

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 10 Οκτώβριος 2016 16:54
 
Η ΔΕΘ-Helexpo υποδέχτηκε τον Ευγένιο Τριβιζά στους «Μυστικούς Κόσμους»!
News - ΒΙΒΛΙΟ
Τετάρτη, 05 Οκτώβριος 2016 10:01

Η ΔΕΘ-Helexpo υποδέχτηκε τον Ευγένιο Τριβιζά στους «Μυστικούς Κόσμους»!

Eugenios Trivizas

«Οι Μυστικοί Κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά», το νέο, διεθνών προδιαγραφών, Θεματικό Πάρκο, εμπνευσμένο από τα δημοφιλέστερα παραμύθια και τους γνωστότερους ήρωες του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού, υποδέχτηκαν τον εμπνευστή τους.

 

Ο Ευγένιος Τριβιζάς βρέθηκε για λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, για να βάλει τη δική του σφραγίδα στο Θεματικό Πάρκο που ήδη κατασκευάζεται εντατικά. Η δημιουργική ομάδα του Θεματικού Πάρκου ξενάγησε τον πολυβραβευμένο συγγραφέα στον κόσμο των δικών του παραμυθιών.

Eugenios Trivizas 2

Ακολούθησαν τρεις δημιουργικές μέρες σχεδιασμού, ανταλλαγής απόψεων και καταιγισμού ιδεών της ομάδας με τον αστείρευτο συγγραφέα. Με την καθοδήγησή του η ΔΕΘ-Helexpo είναι πλέον έτοιμη να παρουσιάσει στο κοινό της Θεσσαλονίκης, αλλά και στους εκτός πόλης επισκέπτες, ένα φαντασμαγορικό Θεματικό Πάρκο. Στο περίπτερο 1 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία να ταξιδέψουν σε ένα μαγικό σύμπαν, με συνεχείς εκπλήξεις που θα αποκαλύπτονται καθημερινά!

 

«Οι Μυστικοί Κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά», το συναρπαστικότερο Θεματικό Πάρκο της χώρας, και οι ήρωες που αγαπήσατε, ετοιμάζονται να σας υποδεχθούν. Έναρξη 24 Οκτωβρίου 2016! Ετοιμαστείτε!

 
Μουσικοθεατρική παράσταση «Αστέρι της Ερήμου – Ναλιμάρ», @ Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας, διοργάνωση του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος σε συνεργασία με τον Δήμο Καλλιθέας.
News - ΒΙΒΛΙΟ
Τρίτη, 04 Οκτώβριος 2016 09:16

Μουσικοθεατρική παράσταση «Αστέρι της Ερήμου – Ναλιμάρ», @ Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας, διοργάνωση του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος σε συνεργασία με τον Δήμο Καλλιθέας.

«Στα βάθη της Ανατολής το «Αστέρι της Ερήμου» έμελλε να αλλάξει άθελά του τη μοίρα ενός ολόκληρου λαού…»

  - -- -- e b

Τη μουσικοθεατρική παράσταση «Αστέρι της Ερήμου – Ναλιμάρ» φιλοξενεί το Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας στις 9 Οκτωβρίου 2016, ώρα 20.00, σε μια συνδιοργάνωση του Ομίλου για την UnescoΤεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος με τον Δήμο Καλλιθέας, δίνοντας την ευκαιρία στο θεατρόφιλο κοινό να την παρακολουθήσει ΔΩΡΕΑΝ. 

 

Βασισμένο εξ ολοκλήρου στο ομότιτλο βιβλίο λογοτεχνίας, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νόηση, της πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέως, μουσικού και ερμηνεύτριας Μάνιας Βλαχογιάννη και σε μουσική του Έλληνα συνθέτη Balsam7teen, το μιούζικαλ – μοντέρνα όπερα «Αστέρι της Ερήμου – Ναλιμάρ»απέσπασε ήδη ενθουσιώδη σχόλια από τον Τύπο και τους θεατές.

 

Μια συναρπαστική ιστορία αγάπης και τιμής ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, πλημμυρισμένη από αρώματα της Ανατολής, μαγευτικές μελωδίες, ξεχωριστές φωνές,  αέρινες χορογραφίες και ερμηνείες που καθηλώνουν, μια ιστορία που συγκινεί, σαγηνεύει και συναρπάζει στέλνοντας το μήνυμα της τόλμης να αναζητήσουμε το μυστικό της πραγματικής ευτυχίας.

23 εκλεκτοί καλλιτέχνες του μουσικού θεάτρου χαρίζουν τη λάμψη τους στο «Αστέρι της Ερήμου».

 file 116b

Ερμηνεύουν:

Σταύρος Σαλαμπασόπουλος, Μάνια Βλαχογιάννη, Αγγέλα Μεταλληνού, Βασίλης Ασημακόπουλος, Μάριος Ανδρέου, Μαριάννα Κουκουτσάκη.

 

Στο ρόλο του αφηγητή εμφανίζεται ο ηθοποιός Γιάννης Δεγαΐτης

 

Χορεύουν:

Λίλα Σταθοπούλου, Φωτεινή Παπασταύρου,

Ζωή Παπαδοπούλου, Ναταλία Ροδανού, Αλεξάνδρα Γιαννακοπούλου.

 

Το τραγούδι της έναρξης ερμηνεύει η Λευκοθέα Φιλιππίδη

Στο φωνητικό σύνολο συμμετέχουν αλφαβητικά:

Σμαράγδα Βαγγελή, Ρέα Βουδούρη, Ελένη Διακάκη, Μαρίζα Κιοσέογλου, Αναστασία Μπίτσα, Αντωνία Παπαϊωάννου, Κορίνα Παρδάλη,

Ελευθερία Στάμου, Καλλιόπη Τζιβανάκη, Μαρία Χατζημανώλη

 

Λιμπρέτο: Μάνια Βλαχογιάννη

Μουσική: Balsam7teen

Επιμέλεια κίνησης – χορογραφίες: Μαρίζα Βινιεράτου

Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Δεγαΐτης.

Εικόνες βιντεοπροβολής – Εικονογράφηση: Θωμαή Ζωγράφου.

 

Λίγα λόγια για τους δημιουργούς:

 

Αριστεία και διπλώματα εξαιρετικής επιδόσεως στη μουσική, σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό στο κλασσικό πιάνο, το τραγούδι και την υποκριτική, συμμετοχή σε πολυάριθμες μουσικοθεατρικές και θεατρικές παραστάσεις σε Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και Ελλάδα, μια θέση Υποδιευθύντριας στην Κρατική Μουσική Σχολή του Γκάρχινγκ στο Μόναχο, συνεργασίες με Διεθνή Πολιτιστικά Φεστιβάλ και διεθνείς δισκογραφικές δουλειές

(FM Records) που κατέκτησαν τα ελληνικά και ευρωπαϊκά Charts αποτελούν μέρος του πλούσιου βιογραφικού της Μάνιας Βλαχογιάννη.

 

Ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης Balsam7teen έχει γράψει μουσική για θεατρικές παραστάσεις, πάνω από 200 τραγούδια και μουσικά σποτ για βιβλία, ενώ μελοποίησε Έλληνες ποιητές. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην ΕΡΤ, την Παλαιά Βουλή, το «Βεάκειο», σε Διεθνή Φεστιβάλ Τέχνης, την Κύπρο, το Λονδίνο και την Αυστραλία ενώ κυκλοφορούν διεθνώς επιτυχημένες δισκογραφικές συνεργασίες του.

 

Το βιβλίο «Αστέρι της Ερήμου – Ναλιμάρ» με ένθετο Cd, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΝΟΗΣΗ, θα διατίθεται πριν και μετά την παράσταση, ενώ η Μάνια Βλαχογιάννη θα υπογράψει τα βιβλία στο τέλος της βραδιάς.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΚΡΕΜΟΥ 123 & ΦΙΛΑΡΕΤΟΥ

Είσοδος Ελεύθερη  -  Κρατήσεις Θέσεων :

210 9570001, 210 9584832

 
Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2016 – Οι βραβευθέντες
News - ΒΙΒΛΙΟ
Παρασκευή, 30 Σεπτέμβριος 2016 20:32

Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2016 – Οι βραβευθέντες

 resized 1

 Φωτ.1: Ο Γιώργος Γιαννόπουλος για τις Εκδόσεις Ένεκεν, η Γκαμπριέλλε Σάντερ, ο Ανδρέας Καρτάκης για τις Εκδόσεις Ροές, ο Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, η Κλαίτη Σωτηριάδου, ο Βίκτωρ Αντρέσκο και ο Άγγελος Γρόλλιος.  

 

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Goethe-Institut Athen, το Instituto Cervantes de Atenas και το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα, απένειμαν απόψε (30.09.2016), με την ευκαιρία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μετάφρασης τα Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2016. Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε 3 μεταφραστές της αγγλόφωνης, γερμανόφωνης και ισπανόφωνης λογοτεχνίας και αφορούν μεταφράσεις μυθιστορημάτων, διηγημάτων, ποίησης και θεατρικών έργων που εκδόθηκαν το 2015.

 

Τα βραβεία εκ μέρους των κριτικών επιτροπών απένειμαν οι: Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος για την μετάφραση Αγγλόφωνης Λογοτεχνίας, Ιάκωβος Κοπερτί για την μετάφραση Γερμανόφωνης Λογοτεχνίας και Αλέξανδρος Μαγκρίδης για την μετάφραση Ισπανόφωνης Λογοτεχνίας.

 

Την εκδήλωση άνοιξαν με χαιρετισμό τους, ο Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος ως οικοδεσπότης και ο Βίκτωρ Αντρέσκο, Διευθυντής του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, το οποίο ανέλαβε την διοργάνωση της φετινής τελετής. Ο κύριος Αντρέσκο, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία των Βραβείων Μετάφρασης και τη διατήρησή τους μετά την ανταπόκριση των Ινστιτούτων και των Πρεσβειών που τα στηρίζουν, υπογράμμισε τη σημασία της δουλειάς των μεταφραστών «για να γνωρίσουμε συγγραφείς και κόσμους στους οποίους δεν θα είχαμε πρόσβαση χωρίς αυτούς». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης, η Διευθύντρια του Κέντρου Πληροφόρησης και Βιβλιοθήκης του Goethe-Institut Athen, Γκαμπριέλλε Σάντερ και η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα, Μπιργκίτ Όλσεν.

 

Στο πλαίσιο της απονομής και με πρωτοβουλία του του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, ο πεζογράφος, δοκιμιογράφος και μεταφραστής Φίλιππος Δρακονταειδής μίλησε για τις μεταφράσεις στα Ελληνικά των έργων του William Shakespeare και του Miguel de Cervantes με αφορμή την συμπλήρωση 400 χρόνων από τον θάνατό τους.

 

Υποψηφιότητες και Νικητές ανά κατηγορία

resized 2

Φωτ.2: Ο Φίλιππος Δρακονταειδής.

Η τελική λίστα των μεταφραστών που προκρίθηκαν ανά κατηγορία ήταν:

 

Βραβείο Μετάφρασης Αγγλόφωνης Λογοτεχνίας:

 

  • Άγγελος Γρόλλιος & Μίλτος Αρβανιτάκης, για το βιβλίο: Εργαστήριο ανατομικής του Richard Berlin (Ένεκεν)Παλμύρα Ισμυρίδου, για το βιβλίο: Χονολουλού και άλλα διηγήματα του William Somerset Maugham (Άγρα)
    • Ιωάννα Ηλιάδη, για το βιβλίο: Οι ψαράδες του Chigozie Obioma (Μεταίχμιο)

 

Το βραβείο πήραν: Ο Άγγελος Γρόλλιος και ο Μίλτος Αρβανιτάκης

 

Βραβείο Μετάφρασης Γερμανόφωνης Λογοτεχνίας:

 

  • Δημήτρης Δημοκίδης, για το βιβλίο: Η δεσποινίς Έλζε του Arthur Schnitzler (Ροές)
  • Αλέξανδρος Κυπριώτης, για το βιβλίο: Αν με ξεχάσεις της Nataša Dragnić (Εκδόσεις Πατάκη)
  • Γιάννος Περλέγκας & Ισμήνη Θεοδωροπούλου, για το βιβλίο: Ιμμάνουελ Καντ του Thomas Bernhard (Κάπα Εκδοτική)

 

Το βραβείο πήρε: Ο Δημήτρης Δημοκίδης

 

Βραβείο Μετάφρασης Ισπανόφωνης Λογοτεχνίας:

 

  • Βασιλική Κνήτου, για το βιβλίο: Στην άκρη του γκρεμού του Rafael Chirbes (Κέδρος)
  • Γιάννης Σουλιώτης για το βιβλίο: Ανθολογία μεξικανικής ποίησης (Ροές)
  • Κλαίτη Σωτηριάδου, για το βιβλίο: Άπαντα διηγήματα του Gabriel García Márquez(Νεφέλη)

 

Το βραβείο πήρε: Η Κλαίτη Σωτηριάδου

 

 

 resized 3

 

Φωτ.3: Ο Άγγελος Γρόλλιος, ο Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος και ο  Γιώργος Γιαννόπουλος.

 

resized 4

Φωτ.4: Ο μεταφραστής και μέλος της κριτικής επιτροπής για το Βραβείο Γερμανόφωνης Μετάφρασης, Ιάκωβος Κοπερτί και ο Ανδρέας Καρτάκης. 

 

 

resized 5

 

Φωτ.5: Το μέλος της κριτικής επιτροπής για το Βραβείο Ισπανόφωνης Μετάφρασης, Αλέξανδρος Μαγκρίδης, η Κλαίτη Σωτηριάδου και ο Βίκτωρ Αντρέσκο.

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Σελίδα 10 από 144
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα. Σε σημαντικό πολιτιστικό θεσμό της Θεσσαλονίκης εξελίσσεται ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση