ATTICANEWS.GR

Member Area
ΒΙΒΛΙΟ


Παρουσίαση βιβλίου «ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β΄-Ο μέγιστος ηγεμών των Ελλήνων» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νεάπολης
News - ΒΙΒΛΙΟ
Τετάρτη, 23 Νοέμβριος 2016 12:38

Παρουσίαση βιβλίου «ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β΄-Ο μέγιστος ηγεμών των Ελλήνων» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νεάπολης 

Image1τκ

 

Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Παύλου Καρακιόλη «ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β΄-Ο μέγιστος ηγεμών των Ελλήνων» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016, στις 18:30, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νεάπολης (Αμασείας 21).

Για το βιβλίο θα μιλήσει η φιλόλογος Ιωάννα Αλεξιάδου και αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η Τάνια Κιουμουρτζίδου. Το συντονισμό θα κάνει ο Αριστοφάνης Γαστεράτος, υπεύθυνος Βιβλιοθηκών του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Η συνολική έρευνα του έργου αναφέρεται στον πολυτάραχο βίο του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου Β', αρχίζοντας μια ανεπανάληπτη νικηφόρα πορεία από τα Θηβαϊκά χρόνια, την Πέλλα, τη Θράκη, το Κρόκιο πεδίο, τη Χαιρώνεια, το συνέδριο της Κορίνθου, όπου σύσσωμοι οι αντιπρόσωποι τον ανακήρυξαν αρχιστράτηγο των Ελλήνων, έως την πρόωρη θανάτωσή του στην παλαιά πρωτεύουσα των Μακεδόνων (Αιγές).

Επίσης στην τελευταία ενότητα του έργου γίνεται συνοπτική αναφορά για τα νέα ευρήματα της Αμφίπολης καθώς και τεκμηριωμένες απόψεις για την επαναδιατύπωση του ερωτήματος που απασχολεί τη διεθνή επιστημονική κοινότητα σχετικά με τη σορό του Μ. Αλεξάνδρου.

 
Εκδόσεις Διόπτρα | Όσα δεν έγιναν λέξεις | της Ελένης Γαληνού
News - ΒΙΒΛΙΟ
Σάββατο, 19 Νοέμβριος 2016 11:48

 Ένα υπέροχο δώρο με συνάντησε τούτο το πρωινό...το νέο βιβλίο της συγγραφέως και αγαπημένης φίλης Ελένης Γαληνού...Ελένη σε ευχαριστώ...είναι μια "ζωγραφιά"..."γλίστρησα" συναινετικά μέσα του και ξεκινώντας το ξεφύλλισμα του, "παραδόθηκα" σε ...."Όσα δεν έγιναν λέξεις". 
"Η ζάλη του έρωτα αγκαλιά με την ζάλη του αλκοόλ τους γυρόφερναν ακόμα, καθώς οι ανάσες έπεφταν και ηρεμούσαν τα κορμιά από το ανεπάντεχο σμίξιμο. Κανένας από τους δυο δεν κουνήθηκε, ούτε μίλησε. Οι λέξεις δεν είχαν θέση τούτη την ώρα. Καμία δεν ήταν αρκετή να σταθεί δίπλα σε ότι είχε συμβεί και να εκφράσει την πράξη τους."

 https://www.facebook.com/Atticanews.gr

Εκδόσεις Διόπτρα | Όσα δεν έγιναν λέξεις | της Ελένης Γαληνού

fca50b960a0e63bd56fac38a180765b6

 

 

Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα με συνταρακτικές αποκαλύψεις και μια ζωή που παλεύει να μείνει λησμονημένη.

Οπισθόφυλλο

Αθήνα 2016. Η Ροζαλία, μια ογδοντάχρονη γυναίκα, ζει μόνη σε μια παλιά μονοκατοικία στην Αθήνα. Ένα πρωί ανακαλύπτει στη ράχη της βιβλιοθήκης της ένα ξεφτισμένο ημερολόγιο. Από τον γραφικό χαρακτήρα αντιλαμβάνεται πως είναι δικό της, όμως αδυνατεί να θυμηθεί την ύπαρξή του. Καθώς το ξεφυλλίζει, εκπλήσσεται δυσάρεστα. Οι σκισμένες σελίδες, οι μουτζούρες και οι βίαια κομμένες φωτογραφίες δεν αρμόζουν στον ευγενικό της χαρακτήρα. Σε κάποια σελίδα συναντάει μια ζωγραφιά που της κινεί περισσότερο το ενδιαφέρον από τον περίεργο τρόπο που είναι κομμένη. Πασχίζει να βρει απάντηση, όμως παράλληλα νιώθει πως αυτή η λήθη την προστατεύει από κάτι σκοτεινό και απειλητικό.
Το βράδυ, καθώς πηγαίνει να κοιμηθεί κρατώντας το ημερολόγιο, ένα χαρτάκι θα γλιστρήσει από μέσα, όμως εκείνη δεν θα το δει. Είναι το κομμάτι που έλειπε από τη ζωγραφιά που τόσο την είχε προβληματίσει.
Το σκουριασμένο γρανάζι της μνήμης θα αρχίσει πάλι να γυρνάει και να φέρνει στο φως συγκλονιστικά γεγονότα, ανατρεπτικές αλήθειες, έρωτα, προδοσία, παιχνίδια της μοίρας και του μυαλού, που συντάραξαν τη ζωή της.
Ένα σκισμένο ημερολόγιο, μια παλιά ζωγραφιά και οι χτύποι ενός ρολογιού θα ενώσουν και τα τελευταία κομμάτια της ιστορίας της και με τον τρόπο τους θα αποκαλύψουν Όσα δεν έγιναν λέξεις.

Τίτλος

Όσα δεν έγιναν λέξεις

Συγγραφείς

Ελένη Γαληνού

 

ISBN

978-960-605-113-5

Τιμή με ΦΠΑ (€)

16.60

Σελίδες

432

Κατηγορία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

https://www.dioptra.gr/Vivlio/646/712/Osa-den-eginan-lexeis/

Image2διοπτρα

0 - Αντίγραφο 4

Η Ελένη Γαληνού γεννήθηκε στην Αθήνα, κατάγεται από τη Μυτιλήνη και σήμερα κατοικεί στο Μαρούσι. Σπούδασε στη Σχολή Βακαλό Διακοσμητική και Γραφικές Τέχνες. Αρκετά νωρίς φιλοτέχνησε την πρώτη προσωπική σειρά χιουμοριστικών σκίτσων με γενικό τίτλο «Μπουρμπουλήθρες» και λίγα χρόνια αργότερα ακολούθησε η δεύτερη, με τίτλο «Έρυκα και Ριρίκος Πικουρίκος».
Τον Μάιο του 2007 πραγματοποίησε την πρώτη ατομική της έκθεση ζωγραφικής στο Κέντρο Τέχνης Πανταζίδης με θέμα «Σύννεφα».
Με τη λογοτεχνία καταπιάνεται αρκετά χρόνια, κι επιθυμώντας να εμβαθύνει στην έννοια και την τεχνική του μυθιστορήματος, το 2007 παρακολούθησε μαθήματα δημιουργικής γραφής.
Έχει συμμετάσχει στο συλλογικό έργο Η πόλη φοβάται με το διήγημα «…για ένα τσιγάρο!» (2013).
Κυκλοφορούν ακόμη τα μυθιστορήματά της: Όταν στέρεψε η αντοχή (2013), Πέρα από τις κόκκινες γραμμές (2014), Ακόμη θυμάμαι (2015).

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 19 Νοέμβριος 2016 14:13
 
«Αγάλματα» έγιναν στη «χώρα του Τράκα Τρούκα» ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜ.ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΡΕΝΤΗ
News - ΒΙΒΛΙΟ
Παρασκευή, 18 Νοέμβριος 2016 13:02

«Αγάλματα» έγιναν στη «χώρα του Τράκα Τρούκα»

ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜ.ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΡΕΝΤΗ

resized ΕΙΡΗΝΗ2

Tους προβληματισμούς του Βασιλιά Τράκα Τρούκα γνώρισαν τα παιδιά που βρέθηκαν αρχές Νοεμβρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγ. Ι. Ρέντη. Η νηπιαγωγός Ελένη Τάτσιου αφηγήθηκε με μοναδικό τρόπο τις περιπέτειες του βασιλιά και τις δυσκολίες που συνάντησε για να κατακτήσει νέες χώρες.

Τι κάνει ο Τράκας- Τρούκα όταν βλέπει ότι το βασίλειό του έχει ερημώσει, έχει "σβηστεί" το χαμόγελο από τα πρόσωπα των ανθρώπων και τα παιδιά δεν παίζουν πια...

resized ΕΙΡΗΝΗ

Η παρουσιάση του βιβλίου έγινε με διαδραστικό τρόπο αφού οι συμμετέχοντες υπό τους ήχους του πολέμου και της ειρήνης «φύτεψαν» τους δικούς τους σπόρους της ειρήνης και φιλοτέχνησαν το σήμα της με τις παλάμες τους που βούτηξαν στο χρώμα. Δεν δίστασαν ακόμη να γίνουν και «αγάλματα» αναγνωρίζοντας τα συναισθήματα θυμού και χαράς μέσα από το βιβλίο της Βελέτας Βασιλειάδου Μαρία «Η Ειρήνη στη χώρα του Τράκα- Τρούκα.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των παρουσιάσεων βιβλίων με γενικό τίτλο «Παραμυθοκαμώματα» που διοργανώνει το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγ Ι. Ρέντη.

 
Παρουσίαση βιβλίου στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Η «τέχνη» της αντίστασης μέσω της μουσικής σε νέο έργο για το ναζιστικό γκέτο της Τερεζίν
News - ΒΙΒΛΙΟ
Τρίτη, 15 Νοέμβριος 2016 17:42

Παρουσίαση βιβλίου στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Η «τέχνη» της αντίστασης μέσω της μουσικής σε νέο έργο για το ναζιστικό γκέτο της Τερεζίν.

 

resized 001 Theresienstadt ghetto

 

Theresienstadt_ghetto Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο στρατόπεδο της Τερεζίν (Theresienstadt), έναν από τους πιο γνωστούς χώρους εγκλεισμού και καταναγκαστικής εργασίας που ίδρυσαν οι ναζί.

Το μουσικό κίνημα του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης της Τερεζίν στη σημερινή Τσεχία, το οποίο σχημάτισε πλέγμα αντίστασης κατά της βαρβαρότητας μέσω της τέχνης, είναι το αντικείμενο του νέου βιβλίου του Θωμά Σλιώμη, που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τις Εκδόσεις Πατάκη και θα φιλοξενηθεί στο κτήριο Μ2, στο χώρο του μπαρ, με ώρα έναρξης στις 6.30 μ.μ. Κατά τη διάρκειά της θα μιλήσουν ο Νικήτας Μυλόπουλος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, η Ρίκα Μπενβενίστε, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ιστορικός, και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Το ερευνητικό πόνημα του Θωμά Σλιώμη φέρει τον τίτλο «Η τέχνη απέναντι στον ναζισμό – Το μουσικό κίνημα της Τερεζίν, 1941-1945» και δόθηκε σε κυκλοφορία πριν από δύο μήνες, το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Κεντρικός άξονας του έργου είναι η αποκάλυψη και η αφήγηση των παράνοµων ή ηµιπαράνοµων µουσικών και καλλιτεχνικών κινήσεων εντός του στρατοπέδου συγκέντρωσης της Τερεζίν (Theresienstadt) και η εξέλιξή τους σε κίνηµα δηµιουργίας υπό συνθήκες εγκλεισμού, κράτησης και εργασιακής εκμετάλλευσης.

resized F01

 

Το εξώφυλλο του νέου πονήματος του Θωμά Σλιώμη, συνθέτη και συγγραφέα

Ιστορικό παράδειγμα

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας, καθ΄ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του στρατοπέδου οι πολυάριθμοι επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικοί, ερμηνευτές, μαέστροι, σκηνοθέτες και ηθοποιοί που είχαν οδηγηθεί εκεί, αρχικώς από περιοχές της Τσεχοσλαβακίας και αργότερα από άλλες κατειλημμένες από τους ναζί ευρωπαϊκές χώρες, διοργάνωναν ρεσιτάλ και συναυλίες, ανέβαζαν παραστάσεις όπερας και καμπαρέ, ενώ παρουσίαζαν ακόμη και ολοκαίνουργια έργα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι µορφές αυτοοργάνωσης στην Τερεζίν και η θέληση των µουσικών και των καλλιτεχνών για δηµιουργία, ενώ ζούσαν σε απάνθρωπο περιβάλλον, αποτελούν ιστορικό παράδειγµα έσχατης αντίστασης κατά της απειλής, του τρόμου και της θανάτωσης. Επιπροσθέτως, τα έργα που γράφτηκαν εντός του στρατοπέδου αποτελούν ιστορική κληρονοµιά για όλους τους πολίτες της Ευρώπης, σε οποιονδήποτε χρόνο, παρόντα ή µέλλοντα.

Κόμβος θανάτου

Σημειώνεται ότι το στρατόπεδο της Τερεζίν (Theresienstadt), το οποίο αναφέρεται ως γκέτο της Τερεζίν, ήταν ένας από τα πιο γνωστούς χώρους εγκλεισμού και καταναγκαστικής εργασίας. Ιδρύθηκε από τα SS στο φρούριο της πόλης της Terezín, στην τότε ενιαία Τσεχοσλαβακία.

resized rsz f02

Μικροί ερμηνευτές κατά την παρουσίαση της όπερας Brundibar, όπως πιθανώς τους απαθανάτισαν μέλη επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, που παρακολούθησαν την παράσταση στο γκέτο της Τερεζίν. Έπειτα από λίγες εβδομάδες, όλα τα παιδιά ταξίδεψαν για το Άουσβιτς.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκεί, ορισμένοι δολοφονήθηκαν και άλλοι πέθαναν από υποσιτισμό και βαριές ασθένειες. Περισσότερα από 150.000 άτομα (συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων παιδιών) κρατήθηκαν εκεί για μήνες ή και χρόνια, προτού αποσταλούν με τρένα για εκτέλεση στα στρατόπεδα εξόντωσης της Τρεμπλίνκα και του Άουσβιτς ΙΙ – Μπιρκενάου στην κατεχόμενη Πολωνία, όπως και σε άλλα μικρότερα στρατόπεδα.

Ποιος είναι ο Θωμάς Σλιώμης

Συνθέτης, πιανίστας και δάσκαλος µουσικής, ο Θωµάς Σλιώµης από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 έγραψε έργα σύγχρονης µουσικής, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε µε την αυτοσχεδιαζόµενη µουσική και ορισµένες φόρµες της τζαζ. Επίσης έγραψε µουσική και κείµενα συµµετέχοντας, κατά τις δεκαετίες 1980 και 1990, σε έργα πολλαπλών µέσων (έργα για βίντεο, µουσική & χορό, έργα µουσικής & θεατρικής πράξης, έργα για εικαστικές εγκαταστάσεις & µουσική κ.ά.).

Συνέθεσε µουσική για το θέατρο, τον κινηµατογράφο και τον σύγχρονο χορό, ενώ από τα µέσα της δεκαετίας του 1980 ηχογράφησε διάφορους δίσκους (Phonorama, Cantos, Camera Obscura κ.ά.). Οι πιο πρόσφατες συνθέσεις του είναι οι «Τόποι» για τέσσερις σολίστ, από τη σειρά των «Ιδανικών» (2010-12), και οι «Χοές» I, II, III και IV (2014-16) για ορχήστρα εγχόρδων.

Διετέλεσε υπεύθυνος ύλης του περιοδικού σκέψης και θεωρίας «Τα Μουσικά» (1996-2006) και από το 2007 έχει την ευθύνη της σειράς «Μουσική του 20ού αιώνα» των Εκδόσεων Πατάκη. Είναι συγγραφέας των έργων «Τα κάτοπτρα της φαντασίας» (δοκίµια, 1993) και «Η αόρατη γραµµή» (µυθιστόρηµα, 2003), που κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

###

resized rsz f03

 

Το σχήμα τζαζ μουσικής Ghetto Swingers επί το έργον στο στρατόπεδο της Τερεζίν. Σε πρώτο πλάνο ο μαέστρος του σχήματος, Μάρτιν Ρόμαν

 

 

 

 

 
Την παρουσίαση του λευκώματος «Μυστικά και… άλλες αποκαλύψεις» για το θρύλο του Ελληνικού Ποδοσφαίρου Μίμη Δομάζο χαιρέτησε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης
News - ΒΙΒΛΙΟ
Τρίτη, 15 Νοέμβριος 2016 10:30

Την παρουσίαση του λευκώματος «Μυστικά και… άλλες αποκαλύψεις» για το θρύλο του Ελληνικού Ποδοσφαίρου Μίμη Δομάζο χαιρέτησε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης

resized Καταγραφή

Παρουσία του Δημάρχου Αμαρουσίου κου Γιώργου Πατούλη, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, το αφιέρωμα στο Μίμη Δομάζο, με την ευκαιρία της παρουσίασης του λευκώματος του Άρη Ξηνταρά «Μυστικά και… άλλες αποκαλύψεις» για το θρύλο του Ελληνικού Ποδοσφαίρου.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε το Μίμη Δομάζο για τα όσα σπουδαία προσέφερε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, υπογραμμίζοντας ότι ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής μας που έχει γράψει μία μεγάλη ιστορία, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 100 πιο δημοφιλείς Έλληνες του 20ου αιώνα.
«Οι θρύλοι του ποδοσφαίρου ανήκουν σε όλους τους Έλληνες. Η αξία τους αναγνωρίζεται από ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο ανεξαρτήτου φανέλας και χρώματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.

resized Καταγραφή1

Από την πλευρά του ο κ. Δομάζος απένειμε τιμητική πλακέτα στο Δήμαρχο Αμαρουσίου, Πρόεδρο της ΚΕΔΕ για τη σημαντική προσφορά του στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, αλλά και για το σπουδαίο κοινωνικό έργο του.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Επαμεινώνδας Γαρδέλης, οι Αντιδήμαρχοι Ρένα Χαλιώτη, Βασίλης Κόκκαλης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δημήτρης Καρλαύτης και Πέτρος Κόνιαρης.

 


Σελίδα 10 από 147
CARS 3 - 15 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ KAI ΣΕ 3D - Αφίσες - Sneak Peek Trailer
CARS 3 - 15 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ KAI ΣΕ 3D - Αφίσες - Sneak Peek Trailer
CARS 3 - 15 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ KAI ΣΕ 3D - Αφίσες - Sneak Peek Trailer CARS 3 are back   Παραγκωνισμένος από μια καινούργια γενιά ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση