ATTICANEWS.GR

Member Area
ΒΙΒΛΙΟ


Οι Μυστικοί Κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά» το νέο θεματικό πάρκο της ΔΕΘ-Helexpo, σας προσκαλούν σε ένα παραμυθένιο ταξίδι στη Θεσσαλονίκη
News - ΒΙΒΛΙΟ
Παρασκευή, 21 Οκτώβριος 2016 09:22

Οι Μυστικοί Κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά» το νέο θεματικό πάρκο της ΔΕΘ-Helexpoσας προσκαλούν σε ένα παραμυθένιο ταξίδι στη Θεσσαλονίκη

resized πάνελ συνέντευξης Τύπου

Με τον δημοσιογράφο Πίκο Απίκο, την Πιπεριά, τη φαρμακόγλωσσα και την Πουπού, την πονηρή αλεπού να δίνουν το «παρών», υποσχόμενοι ένα παραμυθένιο ταξίδι, παρουσιάστηκαν σήμερα «Οι Μυστικοί Κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά», το νέο θεματικό πάρκο της ΔΕΘ-Helexpo, που ανοίγει τις πύλες του στις 24 Οκτωβρίου. Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ενόψει των εγκαινίων του θεματικού πάρκου, συμμετείχε και ο άνθρωπος που δημιούργησε όλους αυτούς τους παιδικούς ήρωες, κ. Ευγένιος Τριβιζάς. «Οι Μυστικοί Κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά» αποτελούν μια μοναδική συνεργασία με τον κοσμαγάπητο ποιητή παραμυθιών, που δημιούργησε ένα φαντασμαγορικό, θεματικό πάρκο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, το οποίο έχει αναπτυχθεί στο περίπτερο 1 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

resized Πίκος Απίκος και Πιπεριά η φαρμακόγλωσσα

«Οι μυστικοί κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά», που θα είναι ανοιχτοί για το κοινό μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017, έχουν αντλήσει την έμπνευσή τους από τα δημοφιλέστερα παραμύθια και τους γνωστότερους ήρωες του διεθνώς καταξιωμένου, Έλληνα δημιουργού. Για την υλοποίηση του πάρκου έχουν υιοθετηθεί υψηλά εκπαιδευτικά στάνταρ και συνυπάρχει ο έντονος διαδραστικός, αλλά και ψυχαγωγικός χαρακτήρας.

Οι λάτρεις των παραμυθιών του θα «επιβιβαστούν» στο «Εξπρές των Ονείρων», γνωστό επίσης και ως «Τρένο που πάει παντού», με συνεπιβάτες τον δαιμόνιο δημοσιογράφο Πίκο Απίκο, την Πουπού, την πονηρή αλεπού, την Καιτούλα, την κοκέτα την κοτούλα, τη Λιλή, την παρδαλή λεοπάρδαλη και θα απολαύσουν μια καταιγιστική διαδρομή σε χώρες άγνωστες και ζούγκλες μακρινές.

resized Πιπεριά η φαρμακόγλωσα στους Μυστικούς Κόσμους του Ευγένιου Τριβιζά

Στην οικογένεια της Έκθεσης καλωσόρισε τον ποιητή των παραμυθιών, κ. Ευγένιο Τριβιζά, ο προέδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, ο οποίος σημείωσε ότι με το νέο αυτό θεματικό πάρκο η εταιρεία μπαίνει σε μια καινούρια περίοδο. «Είναι το τρίτο θεματικό μας πάρκο και εκτιμώ ότι θα είναι το κορυφαίο όσον αφορά την ποιότητα και την κινητοποίηση της νεολαίας» ανέφερε, εξηγώντας πως η ΔΕΘ-Helexpo δεν ασχολείται μόνο με την ψυχαγωγία, αλλά και με την αγωγή ψυχής, ενώ οι δεσμοί της με τον πολιτισμό είναι στενοί.

«Οι Μυστικοί Κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά είναι κάτι που σκέφτηκε και ονειρεύτηκε ο Ευγένιος Τριβιζάς, δίνοντας στη ΔΕΘ-Helexpo την ευκαιρία να το χαρεί και να συμμετάσχει κι εκείνη», σημείωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του εθνικού εκθεσιακού φορέα, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης. Υπογράμμισε μάλιστα τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του θεματικού πάρκου, αναφέροντας πως ήδη έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις 40.000 μαθητών.

«Τα παραμύθια είναι διαχρονικά, είναι για πάντα, όπως τα διαμάντια» τόνισε ο κορυφαίος συγγραφέας παραμυθιών, κ. Ευγένιος Τριβιζάς. Σχολίασε μάλιστα τη νοοτροπία που υπάρχει στη χώρα μας και θέλει κάθε τι παιδικό να θεωρείται ευκολότερο, απλούστερο, φθηνότερο και υποδεέστερο. «Οργανώνουμε λουκούλεια πολιτιστικά γεύματα για τους εαυτούς μας και ρίχνουμε πολιτιστικά ψίχουλα στα παιδιά» σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχουν τα πρώτα μας αναγνώσματα, τα οποία μας ακολουθούν για μια ζωή. Αναφερόμενος στο θεματικό πάρκο «Οι Μυστικοί Κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά», τόνισε πως οι συντελεστές κατάφεραν σε χρόνο ρεκόρ να μετατρέψουν 2.000 τ.μ. σε μία όαση με καταρράκτες χαρτοπόλεμου και ηφαίστεια πυροτεχνημάτων. Δήλωσε δε εντυπωσιασμένος από την ευρηματικότητα και την εφευρετικότητά τους. Τόνισε επίσης πως προσπάθειες όπως αυτή μπορούν να δώσουν και στους μεγάλους το έναυσμα να καταλάβουν ότι το ασήμαντο μπορεί να είναι σημαντικό και το ευτελές μπορεί να είναι ανεκτίμητο, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ζούμε σε μια κοινωνία, όπως είχε γράψει ο Όσκαρ Ουάιλντ στο «Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι», όπου θα γνωρίζουμε την τιμή κάθε πράγματος, αλλά την αξία κανενός.

Με τη σειρά του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Αλέξης Τσαξιρλής, σημείωσε πως ο πήχης έχει μπει πολύ ψηλά και τόνισε ότι η ικανοποίηση του κ. Τριβιζά από το αποτέλεσμα είναι το καλύτερο βραβείο για τη δουλειά που έγινε. Κάλεσε δε όλο τον κόσμο, μικρούς και μεγάλους, όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από όλη την Ελλάδα, να επισκεφτούν το θεματικό πάρκο.

Η γενική είσοδος στους Μυστικούς Κόσμους του Ευγένιου Τριβιζά είναι 6 ευρώ, οι μαθητές πληρώνουν 5 ευρώ, ενώ η τιμή για μία τετραμελή οικογένεια είναι 18 ευρώ. Τα παιδιά έως 3 ετών θα εισέρχονται δωρεάν, ενώ έχει καθοριστεί ειδικό τιμολόγιο και για τους ανέργους, οι οποίοι κάθε Παρασκευή μπορούν να επισκέπτονται το πάρκο με 4 ευρώ και μαζί με τις οικογένειες τους με 12 ευρώ.

Το ωράριο λειτουργίας είναι από την Δευτέρα έως την Πέμπτη από τις 09:00-14:00, την Παρασκευή 09:00-14:00 & 18:00-21:00, το Σάββατο 11:00-19:00 και την Κυριακή 11:00-15:00.

 
Cartoon Forum 2016! Καλά νέα: Οι Πράκτορες του Πλανήτη ξεκίνησαν το ταξίδι τους για την οθόνη
News - ΒΙΒΛΙΟ
Τρίτη, 18 Οκτώβριος 2016 16:24

Πρόσφατα, μια επίλεκτη ομάδα των Πρακτόρων του Πλανήτη, δραπέτευσαν από τις σελίδες της ομώνυμης σειράς των bestseller βιβλίων της Ελένης Ανδρεάδη και ξεκίνησαν για την Τουλούζη. Eπιλέχτηκαν ανάμεσα σε εκατοντάδες προτάσεις για να συμμετάσχουν στο Cartoon Forum 2016 που πραγματοποιήθηκε από 13 έως και 16 Σεπτεμβρίου στην Τουλούζη, φέρνοντας σε επαφή δημιουργούς από όλη την Ευρώπη με τα μεγαλύτερα κανάλια, εταιρείες διανομής και παραγωγής από Ευρώπη και Αμερική. Αυτό είναι και το πρώτο πιο σημαντικό βήμα για το μεγάλο ταξίδι των Πρακτόρων του Πλανήτη προς την οθόνη.

IMG 6155
 
FullSizeRender 17

Ένα πολύ ιδιαίτερο «πράσινο» animation

Πώς, όμως, ξεκίνησαν όλα; Η συγγραφέας Ελένη Ανδρεάδη και ο εικονογράφος-animator Στέφανος Κολτσιδόπουλος, σε συνεργασία με τη σκηνοθέτη Αμαλία Γιαννίκου τοποθέτησαν τους Πράκτορες του Πλανήτη σ' έναν φοβερό κόσμο animation με περιβαλλοντικό περιεχόμενο. Η πρότασή τους έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, αφού οι χαρακτήρες, η πλοκή και τα σκίτσα είναι σύγχρονα, διασκεδαστικά και ευφάνταστα, ενώ το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος και η ανάγκη για ευαισθητοποίηση των παιδιών, πιο επιτακτική από ποτέ. 
Και κάπως έτσι, σε μια κατάμεστη αίθουσα, πολλοί ενδιαφερόμενοι παρακολούθησαν την πρόταση προσαρμογής των βιβλίων της Ελένης Ανδρεάδη σε παιδική σειρά καρτούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Πράκτορες του Πλανήτη ήταν το μοναδικό project που επιλέχτηκε από όλη την Ελλάδα, ενώ μέσω του Cartoon Forum από την πρώτη του διοργάνωση το 1990 έως και σήμερα έχουν χρηματοδοτηθεί 680 τηλεοπτικές σειρές με το συνολικό budget να ξεπερνά τα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εγώ, πότε θα γίνω Πράκτορας;

Μέχρι να ξεκινήσουν οι Πράκτορες του Πλανήτη τις άκρως απόρρητες μυστικές αποστολές τους και στην οθόνη, γνωρίστε τους καλύτερα και γίνετε μέλος μιας αξεπέραστης πρακτορικής ομάδας. Πώς; 
Διαβάστε τα βιβλία Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη και Πράκτορες του Πλανήτη: Η Εκδίκηση του Πουφ (εκδ. Μεταίχμιο) για να δείτε τι σας περιμένει αλλά και για να βρείτε και άλλες άκρως απόρρητες μυστικές αποστολές. 
Μπείτε στο planetagents.org γνωρίστε την επίλεκτη ομάδα των Πρακτόρων του Πλανήτη, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και αποκτήστε την πρακτορική σας ταυτότητα. 
Κάντε κλικ εδώ για να πάρετε μια γεύση από τους πρωταγωνιστές του βιβλίου.

Planet Agents 2
 
Scene 2
Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 18 Οκτώβριος 2016 16:31
 
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ ΠΡΟΛΟΓΙΣΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΧΡΥΣΟΣ ΘΡΥΛΟΣ» ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ''Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ''
News - ΒΙΒΛΙΟ
Δευτέρα, 17 Οκτώβριος 2016 16:23

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ ΠΡΟΛΟΓΙΣΕ ΤΟ  ΒΙΒΛΙΟ  «ΧΡΥΣΟΣ ΘΡΥΛΟΣ» ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ''Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ''

 

Img 2428b

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, παραβρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου  των κ.κ.  Νίκου Γαβαλά και Γιώργου Γαβαλά «Χρυσός Θρύλος», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων «Vammos» του  Σταδίου ''Γ. Καραϊσκάκης''.

 

Ο κ. Μώραλης προλόγισε το βιβλίο «Χρυσός Θρύλος»,  μαζί με τον Αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού κ. Σάββα Θεοδωρίδη και τον βετεράνο ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς.

 

Το βιβλίο «Χρυσός Θρύλος»,  περιλαμβάνει 500 σελίδες με την 91χρονη ιστορία του Ολυμπιακού  και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Νικήτα Γαβαλά.

 

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Πειραιά βράβευσε μαζί με τους άλλους ομιλητές  για την προσφορά του,  τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Βετεράνων του Ολυμπιακού κ. Γιώργο Δαρίβα, ενώ ο Σύνδεσμος Βετεράνων βράβευσε τους δύο συγγραφείς.

Img 2518b

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του,  τόνισε:

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, για πολλούς λόγους. Όταν κάποιος γράφει για την ιστορία του Ολυμπιακού γράφει για ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης του Πειραιά. Σε αυτό το κομμάτι των 90 και πλέον ετών,  είχα την τιμή να υπηρετήσω την ομάδα για 20 συνεχόμενα χρόνια από διάφορες θέσεις.

Η εκτίμησή μου στον αείμνηστο Νικήτα Γαβαλά ήταν απεριόριστη και θεωρώ ότι ο Νίκος είναι εξαιρετική συνέχεια του πατέρα του, αλλά  τον θεωρώ φίλο μου,  πέρα από καλό δημοσιογράφο  και τον εκτιμώ ιδιαίτερα. Δεν είχα τη χαρά να γνωρίζω πολλά χρόνια τον κ. Γιώργο Γαβαλά, αλλά η οικογένεια Γαβαλά χαίρει της εκτίμησής μου και είναι ιδιαίτερα τιμητική η πρόσκληση, να προλογίσω το βιβλίο μαζί με δύο θρύλους του Ολυμπιακού τον Σάββα Θεοδωρίδη και τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. 

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης το γεγονός,  ότι βλέπουμε μια μαζική προσέλευση και πιστεύω ότι αφορά στην εκτίμηση που όλοι τρέφαμε στον Νικήτα Γαβαλά, στον οποίο είναι αφιερωμένο το βιβλίο, αλλά και στους συνεχιστές του.

Βλέπουμε τους Βετεράνους, βουλευτές, τον Τέρενς Κουίκ που είναι Ολυμπιακός, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων κ. Γεωργιάδης για να είναι εδώ, θα είναι Ολυμπιακός, τη Διοίκηση του Ολυμπιακού, την κυρία Λόλα Νταιφά, τον πρώην Δήμαρχο κ Αγραπίδη που έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού στη μεταβατική περίοδο των μελών και είναι στενός συνεργάτης μου στον Δήμο. Πρόκειται για σημαντικές παρουσίες. Οι συνάδελφοί σας δημοσιογράφοι έχουν προσέλθει μαζικά και αυτό αφορά και στην ποιότητα του βιβλίου, αλλά κυρίως στην εκτίμηση που τρέφουν απέναντί σας ως προσωπικότητες, ως άνθρωποι.

Είναι μια  σημαντική ημέρα για τον Ολυμπιακό. Ο Νίκος μου έδωσε το βιβλίο πριν λίγες ημέρες, το ξεφύλλισα και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, γιατί είναι ένας τόμος. Από την άλλη η ιστορία του Ολυμπιακού είναι τόσο μεγάλη, που ούτε αυτό το βιβλίο δεν θα έφτανε. Πολύ εύστοχα και συμπυκνωμένα αναφέρεται το πρώτο κομμάτι του βιβλίου στην ιστορία του Ολυμπιακού από την ίδρυση του και μετά, μάλιστα ξεκινάει από τον Πειραϊκό. Έχει φωτογραφίες όλων των ομάδων, περιέχει χιλιάδες στατιστικά στοιχεία που είναι δύσκολο να βρεθούν, άρα είναι συμπυκνωμένη όλη η ιστορία του Ολυμπιακού, για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νέοι. Πρόκειται για  μια ποιοτική, πολύ σημαντική προσπάθεια και πιστεύω ότι πρέπει να γίνονται συγγραφικές προσπάθειες για τον Ολυμπιακό. Υπάρχουν πιο ειδικοί από εμένα για να την κρίνουν συγγραφικά αλλά εγώ, ως φίλαθλος του Ολυμπιακού και ως ένας άνθρωπος που έχω ζήσει την ομάδα, θεωρώ ότι είναι μια αξιόλογη προσπάθεια και πιστεύω ότι θα στηριχθεί από όλους μας και από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού γιατί πρέπει να γράφονται ιστορίες. Υπάρχουν πολλοί που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την ιστορία όχι μόνο του Ολυμπιακού, αλλά και άλλων ομάδων ή άλλων φορέων, άρα είναι καλό να γίνονται από σημαντικούς ανθρώπους τέτοιους είδους προσπάθειες.

Είναι τιμητική η παρουσία μου σήμερα εδώ, σας ευχαριστώ και είμαι βέβαιος ότι το βιβλίο θα έχει την απήχηση που του αξίζει».

 
Βαρθολομαίος: Συστράτευση για τη Θεολογική Σχολή Χάλκης │ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
News - ΒΙΒΛΙΟ
Παρασκευή, 14 Οκτώβριος 2016 13:49

Βαρθολομαίος: Συστράτευση για τη Θεολογική Σχολή Χάλκης │ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Μήνυμα εγρήγορσης σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής

resized MAK 4236Κατατοπιστική και εμπεριστατωμένη, η νέα έκδοση με τίτλο «Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης. Το κτίριο και η αποκατάστασή του» κατέστη δυνατή χάρη σε χορηγία της Εθνικής Τράπεζας

Βαρθολομαίος: Συστράτευση, για να ανοίξει

και πάλι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Σε εγρήγορση για την επαναλειτουργία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία παραμένει κλειστή επί 45 χρόνια με απόφαση των αρχών της Τουρκίας, προσκαλεί τους απανταχού πιστούς της Ορθοδοξίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

resized MAK 3821

Ο Μητροπολίτης Προύσης, δρ. Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης, παρουσίασε το χαιρετισμό που απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Σε χαιρετισμό του, ο οποίος διαβάστηκε χτες το βράδυ σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρει ότι «ακόμη δεν έχουμε λάβει την επί δεκαετίες αναμενόμενη και πολυπόθητη άδεια επαναλειτουργίας» της Θεολογικής Σχολής και σημειώνει: «Δεν θα παραδώσουμε τα μάτια μας στον ύπνο και δεν θα δώσουμε ανάπαυση στους κροτάφους μας, μέχρις ότου δούμε τις κλειστές πύλες αυτού του φυτωρίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να ανοίγουν και πάλι και να υποδέχονται από κάθε σημείο της οικουμένης νέα στελέχη, που σκιρτούν για θεολογική κατάρτιση».

Ο κ. Βαρθολομαίος υπενθυμίζει στον βαρυσήμαντο χαιρετισμό του ότι η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης «αξιώθηκε να δώσει στο Γένος μας φωτεινές και εξέχουσες προσωπικότητες, οι οποίες με την παρουσία τους κόσμησαν και κοσμούν την κοινωνία και την Εκκλησία». Ακολούθως, προσκαλεί «για άλλη μία φορά όλους σε συστράτευση (…), για να αξιωθούμε να βιώσουμε τη χαρά της πλήρους επαναλειτουργίας της Σχολής».

Ο χαιρετισμός του Οικουμενικού Πατριάρχη αναγνώστηκε από τον Μητροπολίτη Προύσης, δρ. Ελπιδοφόρο Λαμπρυνιάδη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε στην κατάμεστη αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης η Μονή Αγίας Τριάδας Χάλκης για την παρουσίαση νέας, εμβληματικής έκδοσης με αντικείμενο την αποκατάσταση του κτηριακού συγκροτήματος της ιστορικής σχολής.

Αποκατάσταση της συνέχειας

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης. Στο σχετικό κείμενο που αναγνώστηκε επίσης από τον δρ. Ελπιδοφόρο Λαμπρυνιάδη, σημειώνεται ότι «η αποκατάσταση του κτηρίου της Ιεράς Θεολογικής Σχολής αποτελεί και προσπάθεια αποκατάστασης της μνήμης, της παράδοσης και της συνέχειας της ορθόδοξης πνευματικότητας, άρρηκτα συνδεδεμένης με την οικουμενικότητα των αρχών και των αξιών της Ορθόδοξης Πίστης».

«Ανοίγει ο δρόμος…»

Η παρουσιασθείσα έκδοση με τίτλο «Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης. Το κτίριο και η αποκατάστασή του» αποτυπώνει τα αποτελέσματα πολύπλευρου και σημαντικού έργου που ανέλαβε να εκτελέσει και έφερε σε πέρας την περίοδο 2012-2013 ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, υπό την επιστημονική εποπτεία του Γιάννη Μυλόπουλου, τέως πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και νυν προέδρου της Αττικό Μετρό ΑΕ. Η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ αποτελούνταν από 26 καθηγητές και 26 μεταπτυχιακούς φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

resized MAK 3961

Η πρωτοβουλία του ΑΠΘ ανοίγει πλέον το δρόμο για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, σημείωσε ο τέως πρύτανης του ΑΠΘ και νυν πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, Γιάννης Μυλόπουλος

Όπως ανέφερε ο κ. Μυλόπουλος από το βήμα της χτεσινής εκδήλωσης, «η πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου μας θεωρώ ότι ανοίγει πλέον το δρόμο για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που επί αιώνες υπήρξε σύμβολο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ορθοδοξίας, μέχρι το κλείσιμό της από τις τουρκικές αρχές το 1971».

Την εμπεριστατωμένη έκδοση, η οποία κατέστη δυνατή χάρη σε χορηγία της Εθνικής Τράπεζας, παρουσίασαν οι δύο επιμελήτριες αυτής, Βίλμα Χαστάογλου Μαρτινίδη και Αναστασία Λαδά, ομότιμες καθηγήτριες του ΑΠΘ.

Η κ. Χαστάογλου αναφέρθηκε στην αρχιτεκτονική ανάλυση, τεκμηρίωση, αποτύπωση και αξιολόγηση του κτηριακού συγκροτήματος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Έκανε λόγο για «υποδειγματική μελέτη», που παραδόθηκε από το ΑΠΘ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και η οποία «αντιστοιχεί στη σημασία του ιστορικού κτηρίου – συμβόλου της ελληνορθόδοξης εκπαιδευτικής παράδοσης της Κωνσταντινούπολης». Η ίδια σημείωσε ότι «με την προσέγγισή μας θελήσαμε να αναδείξουμε την ευρύτερη αξία του ιστορικού κτηρίου για τη μελέτη της αρχιτεκτονικής των εκπαιδευτηρίων της Κωνσταντινούπολης, ιδιαίτερα των μη μουσουλμανικών».

resized MAK 4211

Τις προτάσεις για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του κτηρίου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης παρουσίασε η Αναστασία Λαδά, ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ

Δύο προτάσεις

Η κ. Λαδά παρουσίασε δύο προτάσεις για την αποκατάσταση, την επανάχρηση και την ανάδειξη του κτηρίου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ώστε να επαναλειτουργήσει ως σύγχρονο συγκρότημα πανεπιστημιακού επιπέδου με ταυτόχρονη διαμονή των σπουδαστών σε αυτό.

Σύμφωνα με την πρώτη πρόταση, όλοι οι προβλεπόμενοι νέοι χώροι του προγράμματος επεμβάσεων εντάσσονται στο υφιστάμενο, ιστορικό κέλυφος των κτηρίων με μικρές αλλαγές στα συνοδευτικά κτίσματα.

Σύμφωνα με τη δεύτερη πρόταση, επανασχεδιάζεται τμήμα του υπαίθριου χώρου με την προσθήκη νέων συγκροτημάτων κτιρίων, όπως συνεδριακού κέντρου και αμφιθεάτρου 300 θέσεων, βιβλιοθήκης και αναγνωστηρίου, κέντρου άθλησης και εκγύμνασης, κουζίνας για τροφοδοσία 200 ατόμων και κοιτώνων για φιλοξενία 125 σπουδαστών και επισκεπτών. Οι προτεινόμενες νέες κατασκευές δεν πρόκειται να διαταράξουν οπτικά την υφιστάμενη εικόνα της σχολής, καθώς θα είναι υπόσκαφες και θα αφομοιώνονται στις ήδη διαμορφωμένες στάθμες και στην κλίμακα των υπαίθριων χώρων.

 

resized Halki entrance

Ο χώρος της κεντρικής εισόδου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

 

Εκτενή αναφορά στην ιστορία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης έκανε ο Σάββας Τσιλένης, δρ. αρχιτέκτων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ενώ για την εμπεριστατωμένη έκδοση μίλησαν επίσης ο Κώστας Γαβρόγλου, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο Κώστας Καρράς, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

resized MAK 3812

Κατάμεστη ήταν χτες το βράδυ η Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάστηκε η εμβληματική έκδοση για τη μελέτη αποκατάστασης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

 

Νωρίτερα, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Νικόλαος Μαρινάκος, διευθυντής Εταιρικής Ευθύνης της Εθνικής Τράπεζας, και η Αλέκα Αλεξοπούλου, διευθύντρια του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΑΠΘ για την προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων πολιτισμού.

Την όλη εκδήλωση συντόνισε η γνωστή δημοσιογράφος Έλλη Στάη.

##

 

 
Η έκθεση 91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού
News - ΒΙΒΛΙΟ
Πέμπτη, 13 Οκτώβριος 2016 22:01

Η έκθεση 91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού

από τις συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ.& Σ. Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσσολογγίου

στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

resized MYTHOLOGIE QUOTIDIENNE

 

MYTHOLOGIE, QUOTIDIENNE, Fassianos, Paris 1985, pointes sèches

© Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ. & Σ. Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσσολογγίου

 

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) παρουσιάζει την έκθεση 91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού, από τις συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ.& Σ. Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσσολογγίου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο κτίριο του Μεταξουργείου, από τις 8 Νοεμβρίου 2016 έως τις 8 Ιανουαρίου 2017. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016, στις 20:00, την επιμελείται η Λουίζα Καραπιδάκη και συνοδεύεται από κατάλογο.

resized ARAGON La boite de Pandore

 

LA BOITE DE PANDORE POEMES DE L. ARAGON, H. FOULADVIND, A. JOUFFROY, Lithographies Fassianos édition A. Biren

21/95, 1982

La boite De Pandore contient cinq lithographies originales de Fassianos sur des poèmes de Louis Aragon Hamid Fouladvind Alain Jouffroy éditée par A. Biren lithographiés sur les presses de M. Casse. Ti tee a 95 ex. Numérotés, 15 épreuves d’artiste et 10 ex. H.C. signes et numérotés par les auteurs à Paris 1982.© Εθνική © Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ. & Σ. Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσσολογγίου

 

«Η έκθεση έχει ένα πολλαπλό ενδιαφέρον και από την εικαστική της πλευρά με το εικονογραφικό έργο, 40 ετών, του Αλέκου Φασιανού και από την εκδοτική πλευρά με τις σπάνιες συλλεκτικές εκδόσεις. Παρουσιάζονται συνολικά 91 βιβλία από τη Συλλογή της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ.& Σ. Μοσχανδρέου της Ι. Π. Μεσσολογγίου. Τα 395 εμπεριέχοντα έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού, τα οποία χρονολογούνται από το 1973 έως και το 2013, είναι υπογεγραμμένα και αριθμημένα από τον καλλιτέχνη. Ενδεικτικά πρόκειται για πρωτότυπες ζωγραφιές, σχέδια, estampes, pochoir, λινοτυπίες, κολάζ, μεταξοτυπίες, χαρακτικά (λιθογραφίες, χαλκογραφίες, pointes-sèches, χαρακτικά σε Λινόλεουμ), χαρτοκολητικές ή διατρητογραφίες επιζωγραφισμένες και άλλες μεικτές τεχνικές. Στις εκδόσεις περιλαμβάνονται κείμενα από την αρχαία ελληνική γραμματεία (Θεόκριτος, Σαπφώ, Αλκαίος, Αριστοφάνης, Όμηρος), από τη νεοελληνική ποίηση (Δημήτρης Άναλις, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρούκ, Δημήτρης Γιακουμάκης, Μάνος Ελευθερίου, Ανδρέας Εμπειρίκος, Κ.Π.Καβάφης, Νίκος Καρούζος, Γιώργος Κοτζιούλας, Δημήτρης Κρανιώτης, Θανάσης Νιάρχος, Γιώργος Μανιώτης, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Κωστής Παλαμάς, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Ηλίας Πετρόπουλος, Γιάννης Ρίτσος, Μίλτος Σαχτούρης, Διονύσιος Σολωμός, Γιάννης Σουλιώτης, Αντώνης Φωστιέρης, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Βαγγέλης Χρόνης) και των συγγραφέων Κώστα Ταχτσή και Ελένης Βακαλό. Επίσης περιλαμβάνονται ποιήματα Γάλλων ποιητών (Guillaume Apollinaire, Louis Aragon, Pierre André Benoit, Jean Cocteau, Michel Déon, Jean-Marie Drot, Léon-Paul Fargue, Hamid Fouladvind, Alain Jouffroy, Jacques Lacarrière, Valery Larbaud, André Laude, Jean-Michel Maulpoix, Jean Moreas, André Pierye, Pierre Seghers, Paul Valery, του Χιλιανού ποιητή Luis Mizon και του Ισπανού Fernando Arrabal. Η έκθεση συμπληρώνεται και με εικονογραφημένα βιβλία-λευκώματα του Αλέκου Φασιανού, όπως «Murmures / Ψίθυροι», Fruits et Amours», «Αρχαίοι πολεμιστές», «Πολεμιστές», Mythologie quotidienne”, “Le cycliste amoureux”, “Le Paradis perdu”, «Ρεμπέτικα, Douze chants rebetiques», “Une journee perdue”, “Desirs”, “Nocturne”, “Les traveaux des Dieux”, “Lenvie du Lezard”, «Γλαφυρά», «Οι Νικητές». Τα βιβλία έχουν κυρίως τυπωθεί σε Ελλάδα και Γαλλία και μέσα σε αυτά ξεχωρίζουν οι εκδόσεις Fata Morgana, Μιμνέρμος κ.ά.», σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Λουϊζα Καραπιδάκη.

resized Fruits et amour

 

FRUITS ET AMOURS, A. FASSIANOS

5 ΧΑΛΚΟΓΡΑΦΙΕΣ, 45/65, 1979

Ce cahier «fruits et amours» de Fassianos a été tire a 65 ex. Numérotés et signes par l’artiste. Edite par A. Biren sur les presses de L’ Moreau à Paris 1979. Il a été tire en outré 10 ex. e.a. et 5 ex.H.C. 45/65

© Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ. & Σ. Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσσολογγίου

 

Όπως σημειώνει ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Πινακοθήκης, Μουσείων & Συλλογών του Δήμου Αθηναίων: "Στο δρόμο για το 2018, όπου η Αθήνα έχει χαρακτηριστεί παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου, η έκθεση των βιβλίων του Αλέκου Φασιανού εγκαινιάζει μια σειρά από εκθέσεις που παρουσιάζουν επιφανείς ζωγράφους και χαράκτες οι οποίοι συνεργάστηκαν με συγγραφείς και ποιητές, καθώς και με κείμενα σύγχρονα και αρχαία, και σφράγισαν τη σχέση της τέχνης με το βιβλίο στον 20 αιώνα. Η περίπτωση του Αλέκου Φασιανού με τη γραφή και την ποίηση είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική, καθώς και η εξέχουσα θέση στο εικαστικό του ιδίωμα,. Η άμεση και προσωπική του σχέση με μεγάλους συγγραφείς της γενιάς του, όπως και η πρωτοτυπία με την οποία ξεπέρασε την παραδοσιακή εικονογράφηση για να επεξεργαστεί νέους εικαστικούς τρόπους, τεχνικές και ευαισθησίες, δικαιώνουν την ιδιαίτερη σημασία αυτής της πλευράς του έργου του, καθώς και τη σημασία των βιβλίων που εκτίθενται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Το εύρος των διαφορετικών τεχνικών του επιτευγμάτων στην εικαστική γλώσσα δικαιολογεί και το ανάλογο εύρος των εκλεκτικών του συγγενειών με συγγραφείς, γλώσσες και εποχές πολύ διαφορετικές αλλά όπου ο άνθρωπος και το σώμα του, όπως και ο ζωγράφος και το χέρι του, συναντώνται σχεδόν ερωτικά ή τουλάχιστον με μια όλως ιδιαίτερη ευαισθησία που τον ξεχώρισε διεθνώς και σφράγισε την εποχή του με τις μορφές και τις γραφές του."

resized MYTHOLOGIE QUOTIDIENNE

MYTHOLOGIE, QUOTIDIENNE, Fassianos, Paris 1985, pointes sèches

© Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ. & Σ. Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσσολογγίου

 

Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων: Χρήστος Τεντόμας

Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Πινακοθήκης, Μουσείων και Συλλογών του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων: Ντένης Ζαχαρόπουλος

Διευθύντρια Πολιτισμού: Λόλα Βελόνα

Έφορος Πινακοθήκης: Κάλλη Πετροχείλου

Επιμελήτρια έκθεσης: Λουϊζα Καραπιδάκη

Συντονισμός έκθεσης: Ελένη Κωτσαρά

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Βιβή Χαρίτου

Σχεδιασμός εντύπων: Σαλώμη Παπαδοπούλου

resized TEXTE ANALIS

IMAGES POPULAIRES, LITHOGRAPHIES, FASSIANOS, TEXTE ANALIS

GALERIE A. BIREN

7 ΛΙΘΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΦΑΣΙΑΝΟΥ, 5/55

© Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ. & Σ. Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσσολογγίου

 

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων:

Κτίριο Μεταξουργείου

Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, Αθήνα 10436

τηλ.: 210 5202420

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη: 10:00 – 21:00, Τετάρτη – Σάββατο 10:00 - 19:00, Κυριακή 10:00 – 15:00

Είσοδος δωρεάν

www.opanda.gr

resized  ίύω  ω ύί

 

ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΧΤΣΗΣ, ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, Αθήνα, 1984, ΕΓΧΡΩΜΕΣ

© Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ. & Σ. Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσσολογγίου

 

resized ώ Ά ϊ      ϊ

 

Ο ΘΥΡΩΡΟΣ ΚΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ Θ. ΝΙΑΡΧΟΣ

2 ΛΙΘΟΓΡΑΦΙΕΣ, 20/100, 2009

«Ο θυρωρός και ο πρόεδρος» του Θανάση Θ. Νιάρχου και δύο λιθογραφίες υπογεγραμμένες του Αλέκου Φασιανού κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2009 από τις εκδόσεις «ΜΙΜΝΕΡΜΟΣ». Τα κείμενα στοιχειοθετήθηκαν στο χέρι και τυπώθηκαν στο επίπεδο πιεστήριο του τυπογραφείου «ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ». Οι λιθογραφίες τυπώθηκαν στην πρέσσα των εκδόσεων «ΜΙΜΝΕΡΜΟΣ». Την έκδοση επιμελήθηκε ο Αθ. Δημακαράκος.

© Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ. & Σ. Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσσολογγίου

 


Σελίδα 9 από 144
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα. Σε σημαντικό πολιτιστικό θεσμό της Θεσσαλονίκης εξελίσσεται ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση