ATTICANEWS.GR

Member Area
ΒΙΒΛΙΟ


«Αθήνα: αναφορά στον Καζαντζάκη 2017» - Ο δήμος Αθηναίων για τα 60 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη.
News - ΒΙΒΛΙΟ
Τρίτη, 14 Φεβρουάριος 2017 13:47

«Αθήνα: αναφορά στον Καζαντζάκη 2017» - Ο δήμος Αθηναίων για τα 60 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη.

kazantzakis-poster-fb post

Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, ο δήμος Αθηναίων καιπολιτιστικοί φορείς της πόλης τιμούν τον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα με σειρά εκδηλώσεων, τοΦεβρουάριο και τον Μάρτιο, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας και στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας.

Ένας ηθοποιός με μεγάλη διεθνή πορεία και αναγνωρισιμότητα, ο Γιώργος Χωραφάς, στήνει Το Θεατρικό αναλόγιο στα Γαλλικά «Αναζητώντας τον Ζορμπά –Αποσπάσματα», που παρουσιάζεται, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στις 4 Μαρτίου, στις 13.30 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και στις 5 Μαρτίου, στις 12 μετά το μεσημέρι, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αίθουσα Book Castle     

Η εκδήλωση είναι μια πρωτοβουλία του Δικτύου Πολιτισμού Αθήνας του δήμου Αθηναίων (Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων) σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, τις εκδόσεις Καζαντζάκη, την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το έργο «Αναζητώντας τον Ζορμπά» σκιαγραφεί τη δυνατή φιλία, το βαθύ σεβασμό και τον αμοιβαίο θαυμασμό, που ένωνε τον Νίκο Καζαντζάκη και τον Γιώργο Ζορμπά εργάτη στο ορυχείο λιγνίτη στη Μάνη, που νοίκιασε το 1917 ο σπουδαίος συγγραφέας, στην προσπάθεια του να θέσει τα πνευματικά και πολιτικά του ιδεώδη στη διαδικασία της πραγμάτωσης και εν τέλει, στη γένεση  του διάσημου μυθιστορήματος "Αλέξης Ζορμπάς".

Ο δημοφιλής πρωταγωνιστής Γιώργος Χωραφάς, μέσω της σχέσης των δύο αντρών, των συζητήσεων τους για τη δικαιοσύνη, την ελευθερία, τον πόλεμο, την γυναίκα, την τροφή, την λογική και τον Θεό, όπως αποτυπώνονται στο μυθιστόρημα, προχωρά το θεατρικό του αναλόγιο στην αλληγορία του τζίτζικα και του μέρμηγκα που, όπως ο ίδιος λέει, ακολουθεί τους σημερινούς Έλληνες, οι οποίοι αισθανόμενοι μια συλλογική ενοχή, έχουν εγκλωβιστεί σε μια καταπιεστική κρίση και θυσιάζονται στον βωμό του αγώνα για παραγωγικότητα.

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο: Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αίθουσα Book Castle ισόγειο: λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα

 

Την ερχόμενη Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, στις 19.00, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας φιλοξενεί την εκδήλωση «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η ποίηση, η Οδύσσεια ή η πορεία  ενός ελεύθερου  ανθρώπου». Τη βραδιά παρουσιάζει ο Γιώργος Στασινάκης  πρόεδρος  της  Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.  Αποσπάσματα του  μεγάλου  επικού ποιήματος των 33.333 στοίχων, διαβάζουν οι ηθοποιοί Anne-Lise Fritsch και Θανάσης Λέκκας υπό τις μελωδίες  των Artefacts Ensemble και του κρητικού τραγουδιστή,Χαΐνη Δ. Αποστολάκη.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα, των εκδόσεων Καζαντζάκη, του Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και του Δικτύου Πολιτισμού της Αθήνας (Athens Culture Net του δήμου Αθηναίων).

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας, Αμφιθέατρο THEO ANGELOPOULOS: Σίνα 31

 

Τέλος η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, από τις 3 έως τις 31 Μαρτίου 2017, παρουσιάζει την έκθεση βιβλίων και χειρογράφων του συγγραφέα «Ματιές στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη».

Σε δύο προθήκες της βιβλιοθήκης στο Βαλλιάνειο κτίριο, εκτίθενται έργα και χειρόγραφα του Νίκου Καζαντζάκη, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει ιδιόχειρη αφιέρωση του συγγραφέα στην Εθνική Βιβλιοθήκη στο εσώφυλλο της μετάφρασης της Θείας Κωμωδίας του Δάντη.

Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, Βαλλιάνειο κτίριο: Πανεπιστημίου 32

 
«ΤΙ… ΕΙΠΑΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ;» στο Δημαρχείο Νίκαιας. Ποιος νοιάζεται εκείνους που μένουν; Τους μόνους… ποιος φροντίζει;
News - ΒΙΒΛΙΟ
Παρασκευή, 10 Φεβρουάριος 2017 09:28

«ΤΙ… ΕΙΠΑΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ;» στο Δημαρχείο Νίκαιας.

Ποιος νοιάζεται εκείνους που μένουν; Τους μόνους… ποιος φροντίζει;

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ 1

H παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου «ΤΙ… ΕΙΠΑΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ;» (εκδόσεις Ινφογνώμων) της Δέσποινας Σωτηροπούλου, Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας - Αγ.Ι.Ρέντη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στις 8.30 το απόγευμα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημαρχείου Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10 Νίκαια).

Εισηγούνται : Μιχάλης Λαγουμιτζής – Πρόεδρος Α/θμιας Σχολικής Επιτροπής, Νέλλη Μοσχονά – Εκπαιδευτικός. Σε Video μιλούν: Κώστας Γεωργουσόπουλος κριτικός Τέχνης, Νότης Μαυρουδής συνθέτης, Ελένη Σπανοπούλου δημοσιογράφος, Χριστιάννα Χαλκιοπούλου δημοσιογράφος, Ρένα Κουβελιώτη δημοσιογράφος.

Αφηγούνται οι ηθοποιοί: Γρηγόρης Βαλτινός, Κατερίνα Διδασκάλου, Νίκος Ψαρράς

Ερμηνεύουν: Ειρήνη Τσιρακίδη Mezzo Soprano

Συμμετέχει η εφηβική ορχήστρα ΧΑΝ υπό τον Μαέστρο Ανδρέα Πριονα

Τον συντονισμό έχει αναλάβει ο εκδότης Σάββας Καλεντερίδης.Συντονίζει

Τα έσοδα του βιβλίου θα διατεθούν στον Χρήστο Αϊβαλιώτη δάσκαλο και συγγραφέα για να ολοκληρώσει τις χημειοθεραπείες του.

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ

Π.Τσαλδάρη 10

1ος όροφος

Ώρα έναρξης: 8.30 μ.μ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 
Η Άρτεμις Σκουμπουρδή στο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΟΡΑΜΑ Γλυφάδας / 20 Φεβρουαρίου / Εκδ. Πατάκη
News - ΒΙΒΛΙΟ
Τετάρτη, 08 Φεβρουάριος 2017 19:05

Η Άρτεμις Σκουμπουρδή στο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΟΡΑΜΑ Γλυφάδας / 20 Φεβρουαρίου / Εκδ. Πατάκη

 

Skoubourdi 20 2 2017-1

Skoubourdi 20 2 2017-2

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 08 Φεβρουάριος 2017 19:15
 
Εκδόσεις Διόπτρα - Βιβλία με θέα τη ζωή - εφτά (7) νέοι τίτλοι.
News - ΒΙΒΛΙΟ
Τρίτη, 07 Φεβρουάριος 2017 18:21
dioptra google plus Apple youtube twitter pinterest facebook
 

Αγαπητοί συνεργάτες,

Η εκδοτική μας δραστηριότητα συνεχίζεται με έντονους ρυθμούς, καθώς το εκδοτικό πλάνο της Τετάρτης, 8 Φεβρουαρίου 2017 περιλαμβάνει εφτά (7) νέους τίτλους.

Ιδιαίτερη αίσθηση αναμένεται να προκαλέσει στο κοινό του αστυνομικού μυθιστορήματος, το σκανδιναβικό νουάρ Σε Λεπτό Πάγο της Camilla Grebe, που έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές. Με φόντο μια Σουηδία σκοτεινή και επικίνδυνη, τρεις αφηγητές διηγούνται το χρονικό μιας αιματηρής δολοφονίας. Αυτό το πολυεπίπεδο ψυχολογικό θρίλερ επελέγη από το Amazon UK ως ένας από τους πιο υποσχόμενους τίτλους της χρονιάς.

Μετά την τριλογία της Πόλης, ο Blake Crouch επιστρέφει με τη Σκοτεινή Ύλη ένα ανατρεπτικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας με καθηλωτική πλοκή αλλά και με μια τρυφερή και ανθρώπινη πλευρά. Η Σκοτεινή Ύλη βρέθηκε από την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας της στη λίστα best sellers των New York Times.

Στον χώρο της ελληνικής πεζογραφίας, η Βάσια Ακαρέπη, μια ανερχόμενη νέα συγγραφέας, έρχεται με Το Αίνιγμα της Κερασόπιτας, ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα με έντονες συγκινήσεις και ανατροπές. Μια κληρονομιά, ένα τετράδιο με συνταγές γλυκών και ένα παράδοξο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού πλέκουν μια πρωτότυπη ιστορία με γεύση γλυκόπικρη. Ένα βιβλίο καλής ελληνικής λογοτεχνίας από μια ανερχόμενη συγγραφέα. 

Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων της Εύης Σταθάτου, είναι ένας πλήρης οδηγός για γονείς με δίδυμα παιδιά που αναμένεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην ελληνική αγορά. Μητέρα διδύμων και η ίδια με έντονη δραστηριοποίηση στη συμβουλευτική για δίδυμα μέσω του site της www.mytwins.gr αλλά και μέσω εκπομπών σε γνωστό τηλεοπτικό κανάλι, η Εύη Σταθάτου, είναι η συγγραφέας αυτού του πρακτικού οδηγού για τη δίδυμη εγκυμοσύνη, τον ερχομό των διδύμων και το μεγάλωμά τους.

Το παιδικό βιβλίο Το Σοφάκι και ο Ντο της Κατρίνας Τσάνταλη είναι ένα απολαυστικό παραμύθι που θα ενθουσιάσει τους μικρούς μας φίλους. Ένα μικρό κοριτσάκι,  το Σοφάκι  και ο Ντο, το Νεραϊδόσκυλο μας μαθαίνουν την αξία της αγάπης, της φροντίδας και της προσφοράς προς τα αδέσποτα ζώα. Το βιβλίο περιέχει αφήγηση του παραμυθιού από τη Μαρία Μπεκατώρου σε μουσική Δημήτρη Κοντόπουλου.

Τέλος, η Γλυκιά Προδοσία της Lorraine Heath έρχεται να προστεθεί στις εκδόσεις Elxis. Επιπλέον, από τις 8 Φεβρουαρίου θα κυκλοφορεί η αγγλική έκδοση του best seller μυθιστορήματος Η ζωή που έλειπε του Κώστα Κρομμύδα, με τίτλο Cave of silence.

Θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας στις εκδηλώσεις μας.

Καλή σας ανάγνωση,

Αλεξάνδρα Αυγερινού Κάλλια Χαραλαμπάκη
Διεύθυνση Επικοινωνίας PR Executive
210 3302828, #120 210 3392828, #122
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 

Αστυνομικά-Θρίλερ

 
Σε λεπτό πάγο
Τίτλος Σε λεπτό πάγο
Συγγραφέας Camilla Grebe
Μεταφραστής Βαγγέλης Γιαννίσης
Επιμελητής Ροδάνθη Παπαδομιχελάκη
ISBN 978-960-605-096-1
Barcode 9789606050961
Τιμή με ΦΠΑ 15.50 €
Σελίδες 440
Κατηγορία Ξένη πεζογραφία
Format Paperback
Μέγεθος 140 x 205
Χώρα προέλευσης Σουηδία
Θεματολογία Αστυνομικά - Θρίλερ

Περιγραφή Βιβλίου

Η Έμα έχει έναν εραστή ο οποίος διαθέτει όλα όσα ονειρευόταν. Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα: είναι ο διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία ρουχισμού όπου εργάζεται εκείνη.
Μια δύσκολη κατάσταση, που δεν τους εμποδίζει παρ’ όλα αυτά να είναι μαζί. Ή μήπως τελικά τα πράγματα μεταξύ τους δεν είναι τόσο ρόδινα;

Το βράδυ του αρραβώνα τους εκείνος εξαφανίζεται, το ίδιο απρόσμενα όπως είχε εμφανιστεί. Λίγο αργότερα, μια νεαρή γυναίκα βρίσκεται άγρια δολοφονημένη στην κατοικία του, σε ένα ακριβό προάστιο της Στοκχόλμης.

Ο επιθεωρητής Πέτερ Λίντγκρεν ζητάει βοήθεια για τη λύση του μυστηρίου από την ψυχολόγο Χάνε Λάγκερλιντ, με την οποία είχε συνεργαστεί ξανά στην έρευνα μιας παρόμοιας ανεξιχνίαστης υπόθεσης πριν από δέκα χρόνια.

Μαζί αναζητούν την απάντηση που θα δώσει λύση στο μυστήριο.

Μήπως η δολοφονία της άτυχης γυναίκας συνδέεται με το άγριο έγκλημα πριν από μία δεκαετία; Γιατί εξαφανίστηκε ο εραστής της Έμα και γιατί πάντοτε τα θέλω της αγάπης είναι διαφορετικά από τα δικά μας;

Το βιβλίο αυτό είναι ένα πολυεπίπεδο ψυχολογικό θρίλερ. Τρομακτικό, γεμάτο εκπλήξεις και με δυνατή αφηγηματική φωνή.

Δικαιώνει τις διθυραμβικές κριτικές [...] Το βιβλίο μεταφέρει την αφήγηση από τον έναν χαρακτήρα στον άλλο με φρενήρη ρυθμό και αποτελεί εξαιρετικό δείγμα σκανδιναβικού νουάρ.
-Daily Mail


Ιστορία που μαγνητίζει [...] τρεις αναξιόπιστοι αφηγητές αποτελούν εγγύηση πως οι αναγνώστες θα πατούν πάντα σε λεπτό πάγο.
-Sunday Mirror


Ένα περίπλοκο, μακάβριο κι εθιστικό θρίλερ. Η πρώτη συγγραφική δουλειά της Grebe είναι θριαμβευτική.
-Crime Scene


 

Σχετικά με τη Συγγραφέα Camilla Grebe

Η Camilla Grebe γεννήθηκε το 1968 στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Οικονομικών της Στοκχόλμης και είναι συνιδρύτρια του εκδοτικού οίκου ακουστικών βιβλίων Storyside. Μαζί με την αδερφή της, την Όσα Τρεφ, έχει γράψει πέντε πολυσυζητημένα αστυνομικά μυθιστορήματα, με πρωταγωνίστρια την ψυχολόγο Σίρι Μπέργμαν. Τα πρώτα δύο βιβλία της σειράς ήταν υποψήφια για Καλύτερο Σουηδικό Αστυνομικό Μυθιστόρημα της Χρονιάς, από την Ακαδημία Σουηδών Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Η Grebe έχει συγγράψει τη δημοφιλή τριλογία Moskva Noir μαζί με τον Πολ Λεάντερ Ένγκστρεμ. Με το βιβλίο της Σε Λεπτό Πάγο, η Grebe καθιερώνεται ως συγγραφέας με τη δική της ξεχωριστή φωνή και με αριστουργηματική χρήση του σασπένς.
 

Επιστημονικής φαντασίας

 
Σκοτεινή ύλη
Τίτλος Σκοτεινή ύλη
Συγγραφέας Blake Crouch
Μεταφραστής Δημήτρης Αλεξίου
Επιμελητής Αλέξανδρος Ρ. Φιλίππου
ISBN 978-960-605-184-5
Barcode 9789606051845
Τιμή με ΦΠΑ 15.50 €
Σελίδες 384
Κατηγορία Ξένη πεζογραφία
Format Paperback
Μέγεθος 140 x 205
Χώρα προέλευσης Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Θεματολογία Περιπέτεια

Περιγραφή Βιβλίου

«Είσαι ευτυχισμένος με τη ζωή σου;»


Αυτές είναι οι τελευταίες λέξεις που ακούει ο Τζέισον Ντέσεν πριν ο μασκοφόρος απαγωγέας του τον αφήσει αναίσθητο. Πριν ξυπνήσει και ανακαλύψει πως είναι δεμένος σε ένα φορείο και περιτριγυρίζεται από άγνωστους ανθρώπους με στολές βιολογικής προστασίας. Πριν ένας άνθρωπος, που ο Τζέισον δεν είχε ποτέ ξανά συναντήσει, του πει χαμογελώντας: «Καλώς ήρθες πίσω, φίλε μου».

Στον κόσμο όπου ξυπνά, η ζωή του Τζέισον δεν είναι αυτή που γνωρίζει.

Η γυναίκα του δεν είναι η γυναίκα του. Ο γιος του δεν γεννήθηκε ποτέ. Κι εκείνος δεν είναι πια ένας συνηθισμένος καθηγητής Φυσικής, αλλά μια βραβευμένη ιδιοφυΐα με αξιόλογα επιτεύγματα. Επιτεύγματα του ακατόρθωτου.

Τελικά ποιος είναι ο πραγματικός κόσμος, αυτός που θυμάται ή αυτός που ζει τώρα; Πώς μπορεί να γυρίσει πίσω στους ανθρώπους που αγαπάει;

Η απάντηση βρίσκεται σε μια διαδρομή πιο εξωφρενική και τρομακτική απ’ οτιδήποτε θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Μια διαδρομή που θα τον αναγκάσει να αντιμετωπίσει το βαθύτερο έρεβος του εαυτού του σαν να έπρεπε να πολεμήσει έναν
τρομερό, φαινομενικά ανίκητο εχθρό.


Η Σκοτεινή Ύλη είναι μια ιστορία με αριστοτεχνική πλοκή, καθηλωτική αλλά και τρυφερή, πνευματικά απαιτητική αλλά και βαθιά ανθρώπινη. Ένα αδυσώπητα ανατρεπτικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας που μιλάει για τις επιλογές, τους δρόμους που δεν πήραμε και το πόσο μακριά είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε για να διεκδικήσουμε τη ζωή που θέλουμε.

Η Σκοτεινή Ύλη βρέθηκε από την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας της στη λίστα best sellers των New York Times.

Τα δικαιώματα της Σκοτεινής Ύλης πουλήθηκαν για μεταφορά στον κινηματογράφο πριν ακόμη ολοκληρωθεί το χειρόγραφο από τον Blake Crouch.
 


 

Σχετικά με το Συγγραφέα Blake Crouch

Ο Blake Crouch είναι ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους συγγραφείς βιβλίων που έγιναν best sellers, όπως: Pines, Run, Stirred, Desert Places, Abandon. Διηγήματά του έχουν εμφανιστεί σε πολλά περιοδικά και ανθολογίες διηγημάτων μυστηρίου, όπως: Ellery Queen’ s Mystery Magazine, Alfred Hitchcock’s Mystery Magazine, Thriller 2, Shivers VI κ.ά.Το 2009, έγραψε σε συνεργασία με τον J.A. Konrath το Serial το οποίο βρήκε τεράστια ανταπόκριση στο διαδίκτυο και παρέμεινε στην κορυφή της λίστας των best sellers – Kindle για τέσσερις εβδομάδες. Πολλά από τα μυθιστορήματά του έχουν προταθεί και για να γυριστούν σε ταινίες. Από τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα βιβλία της τριλογίας Η Πόλη, Η Πολη ΙΙ, Η Πόλη ΙΙΙ. Το νέο του μυθιστόρημα Dark Matter θα κυκλοφορήσει το 2016 στις ΗΠΑ και η Sony έχει ήδη αγοράσει τα δικαιώματα για να το μεταφέρει στον κινηματογράφο. Ο Blake Crouch ζει στο Κολοράντο.
www.blakecrouch.com
 

Ελληνική πεζογραφία

 
Το αίνιγμα της κερασόπιτας
Τίτλος Το αίνιγμα της κερασόπιτας
Συγγραφέας Βάσια Ακαρέπη
Μεταφραστής  
Επιμελητής Δανάη Ανταβαλή
ISBN 978-960-605-204-0
Barcode 9789606052040
Τιμή με ΦΠΑ 14.35 €
Σελίδες 424
Κατηγορία Ελληνική πεζογραφία
Format Paperback
Μέγεθος 140 x 205
Χώρα προέλευσης Ελλάδα

Περιγραφή Βιβλίου

Δύο γυναίκες, δύο μοίρες ενωμένες
όπως τα υλικά μιας συνταγής με γεύση γλυκόπικρη.

Μια κληρονομιά, ένα τετράδιο με συνταγές γλυκών και ένα παράδοξο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού φέρνουν την Έλλη στην Κεφαλονιά. Σκοπός της να παρασκευάσει τη γιορτινή κερασόπιτα της θείας Μάρθας πραγματοποιώντας έτσι την τελευταία επιθυμία της αινιγματικής γυναίκας που καθόρισε τη μοίρα της…
Οι τρυφερές αναμνήσεις από την παιδική της ηλικία μπλέκονται με τη ζοφερή ανάμνηση μιας απόπειρας δηλητηρίασης και το μίσος που φώλιασε μέσα της.
Όμως πού τελειώνει το ψέμα και πού ξεκινά η αλήθεια;
Στη σκιά της αδερφής της μητέρας της, η Έλλη καλείται να εκτελέσει έξι συνταγές-γρίφους και να ξεκλειδώσει ένα προς ένα τα μυστικά που στοιχειώνουν τη ζωή και πολλών άλλων. Με σύμμαχο τον Μάνο και τους φίλους που αποκτά στο νησί θα έρθει αντιμέτωπη με τον εαυτό της, θα αναμετρηθεί με τις θολές μνήμες και θα ανασύρει από το μακρινό παρελθόν μια ιστορία που ήρθε η ώρα να βγει στο φως.
Η ζωή της Μάρθας γίνεται ο καμβάς που κάνει τη συνταγή της κερασόπιτας να σημαίνει πολύ περισσότερα από όσα μπορούν να πουν οι λέξεις...
Άραγε οι νεκροί μπορούν να ζητήσουν συγγνώμη;


 

Σχετικά με τη Συγγραφέα Βάσια Ακαρέπη

Η Βάσια Ακαρέπη γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα και κατοικεί στον Κορυδαλλό. Είναι απόφοιτος του τμήματος νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό και στον χώρο της κοσμετολογίας, αλλά τα τελευταία χρόνια ασχολείται κυρίως με τη συγγραφή, τη ζωγραφική και την αρθρογραφία. Άρθρα της έχουν φιλοξενηθεί σε διάφορους ιστότοπους, ενώ η ίδια διατηρεί προσωπικό ιστολόγιο, από το 2010, με την επωνυμία «Vasia is writing». Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (ΠΕΛ). Έχουν κυκλοφορήσει τα έργα της Μια νύχτα που κράτησε χρόνια, Πάνθηρας Μαυρόγατος και Πάνθηρας Μαυρόγατος 2 από τις εκδόσεις Μίνωας. Το μυθιστόρημα Το αίνιγμα της κερασόπιτας είναι το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Για επικοινωνία με τη συγγραφέα: www.vasiaakarepi.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 

Οικογενειακή φροντίδα

 
Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων
Τίτλος Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων
Συγγραφέας Εύη Σταθάτου
Μεταφραστής  
Επιμελητής Πανίδη Ιουλιάννα
ISBN 978-960-605-186-9
Barcode 9789606051869
Τιμή με ΦΠΑ 12.20 €
Σελίδες 240
Κατηγορία Οικογενειακή Φροντίδα
Format Paperback
Μέγεθος 140 x 205
Χώρα προέλευσης Ελλάδα

Περιγραφή Βιβλίου

Η ζωή με τα δίδυμα είναι μια πρόκληση. Είτε νιώθεις πανέτοιμη να τα μεγαλώσεις είτε εντελώς απροετοίμαστη για τον ερχομό τους, τα δίδυμα θα αλλάξουν τη ζωή σου. Μια ζωή που μπορεί να έχει ένταση, συγκρίσεις, ανταγωνισμό. Μια ζωή που θα έχει ένα δέσιμο υπέροχο – αυτό της δίδυμης μαγείας. Το δέσιμο είναι μοναδικό, όμως το ίδιο μοναδικό είναι και καθένα από τα δίδυμα παιδιά κι έτσι είναι καλό να τα αντιμετωπίζεις σε κάθε βήμα τους.
Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει έναν πρακτικό οδηγό για τη δίδυμη εγκυμοσύνη, τον ερχομό των διδύμων και το μεγάλωμά τους. Μέσα από τις διαφορετικές ηλικιακές φάσεις, περιγράφεται η ζωή με τα δίδυμα, οι προκλήσεις της και τρόποι για την υγιή συναισθηματική τους ανάπτυξη. Ενδεικτικά αναλύονται θέματα που σχετίζονται με τα σημαντικότερα στάδια της βρεφικής ηλικίας, τα ορόσημα της νηπιακής φάσης και η σχολική ηλικία, ο χωρισμός ή όχι των διδύμων στο σχολείο κ.ά. Μέσα από αυτόν τον χρήσιμο οδηγό, οι γονείς που περιμένουν ή απέκτησαν ήδη δίδυμα παιδιά μαθαίνουν το πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπίζουν τα δίδυμα ως δύο ξεχωριστά παιδιά σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Το βιβλίο περιέχει ακόμα προσωπικές εμπειρίες της συγγραφέως αλλά και μαρτυρίες άλλων μαμάδων με δίδυμα.

 

Σχετικά με τη Συγγραφέα Εύη Σταθάτου

Η Εύη Σταθάτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία και Ευρωπαϊκές Σχέσεις και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Μάρκετιγκ & Επικοινωνίας. Παρακολούθησε πρόγραμμα συμπληρωματικής εκπαίδευσης με τίτλο Ψυχοπαιδαγωγική & Συμβουλευτική. Εργάστηκε για δεκαπέντε χρόνια σε μεγάλες εταιρείες και διεθνείς οργανισμούς στον τομέα του Μάρκετιγκ, της Επικοινωνίας και των Δημοσίων Σχέσεων. Το 2014 δημιούργησε την ιστοσελίδα www.mytwins.gr που απευθύνεται στους γονείς των διδύμων και ασχολείται με το μεγάλωμα των δίδυμων παιδιών. Είναι παντρεμένη με τον Ανδρέα και έχει τρία παιδιά, τα δίδυμα αγόρια Ιωσήφ και Πάνο και τον Άρη.
 

Παιδικά βιβλία

 
Το Σοφάκι και ο Ντο
Τίτλος Το Σοφάκι και ο Ντο
Συγγραφέας Κατρίνα Τσάνταλη
Μεταφραστής  
Επιμελητής Πανίδη Ιουλιάννα
ISBN 978-960-605-187-6
Barcode 9789606051876
Τιμή με ΦΠΑ 11.10 €
Σελίδες 64
Κατηγορία Παιδικά Βιβλία
Format Hardback
Μέγεθος 245 x 245
Χώρα προέλευσης Ελλάδα

Περιγραφή Βιβλίου

Το Σοφάκι, ένα μικρό κορίτσι που λατρεύει τα ζωάκια, παρακαλεί τη μητέρα του να πάρουν ένα σκυλάκι.
Η μητέρα του αρνείται και το βράδυ το Σοφάκι θα δει στον ύπνο του τον Ντο το Νεραϊδόσκυλο που θα του μάθει τι σημαίνει Αγάπη, Φροντίδα και Προσφορά προς τα αδέσποτα ζώα.
Ο Ντο, όπως η πρώτη νότα της μουσικής, μέσα από ένα μαγικό όνειρο θα διδάξει στο μικρό κορίτσι την πρώτη αξία της ζωής, την Αγάπη,
και θα δείξει στο Σοφάκι πώς μέσα από απλές καθημερινές πράξεις μπορεί να μάθει να αγαπά και να σέβεται και άλλους πέρα από τον εαυτό του.

Ο κόσμος μας θα ήταν διαφορετικός αν εμείς οι άνθρωποι δεν θεωρούσαμε το είδος μας ανώτερο από τα υπόλοιπα είδη… Και αυτό είναι το μήνυμα που επιχειρεί να περάσει το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας.
Μήπως πρέπει να αναλογιστούμε σοβαρά αυτό το θέμα;
Σάντυ Κουτσοσταμάτη
MSc Counselling Psychology and Psychotherapy Cognitive Behavioral Psychotherapist


 

Σχετικά με τη Συγγραφέα Κατρίνα Τσάνταλη

Η Κατρίνα Δημητριάδη-Τσάνταλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη ανάμεσα σε μια μεγάλη οικογένεια, ένα ανοικτό σε φίλους σπίτι, πολλά ζώα να τη συντροφεύουν κάθε στιγμή και σε συνεχή επαφή με τη φύση, λόγω της οικογενειακής επιχείρησης – την ομώνυμη οινοποιία, στην οποία μέχρι και σήμερα εργάζεται. Τα φοιτητικά χρόνια τα πέρασε στο Λονδίνο, όπου σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Μάρκετιγκ. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2010 και άρχισε να ασχολείται ενεργά με τα πράγματα που αγαπά. Ανάμεσά τους, σημαντικό κομμάτι, η φιλοζωία και η ενεργή υποστήριξή της. Από μικρή της άρεσε να εκφράζει τα συναισθήματά της, γράφονταs. Το Σοφάκι και ο Ντο είναι το πρώτο της βιβλίο. 
 

Εκδόσεις Elxis

 
Γλυκιά προδοσία
Τίτλος Γλυκιά προδοσία
Συγγραφέας Lorraine Heath
Μεταφραστής Ελένη Τουλούπη
Επιμελητής Βίκυ Κατσαρού
ISBN 978-618-5229-13-9
Barcode 9786185229139
Τιμή με ΦΠΑ 14.35 €
Σελίδες 384
Κατηγορία Εκδόσεις Elxis
Format Paperback
Μέγεθος 140 x 205
Χώρα προέλευσης Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Θεματολογία Romance

Περιγραφή Βιβλίου

Είναι οι πιο περιζήτητοι εργένηδες της Αγγλίας,
με την πιο σκανδαλώδη φήμη. Για την κατάλληλη γυναίκα, ωστόσο, ακόμα και ένα αμετανόητο κάθαρμα μπορεί να αλλάξει συμπεριφορά…

Γεννημένος στους δρόμους, αλλά μεγαλωμένος μέσα στην αριστοκρατία, ο Ντρέικ Ντάρλινγκ δεν μπορεί να ξεφύγει από το ταπεινό του παρελθόν. Όχι όταν η λαίδη Οφίλια Λάιτλτον τον μειώνει σε κάθε ευκαιρία, θυμίζοντάς του συνεχώς ότι δεν είναι ένας από εκείνους. Μετά τη διάσωσή της, όμως, από μια μυστηριώδη απόπειρα πνιγμού, συνειδητοποιεί ότι δεν θυμάται ποια είναι. Με σκοπό να τη βάλει στη θέση της, επιμένει πως είναι υπηρέτριά του – χωρίς να περιμένει ότι θα γοητευτεί από τη μαγευτική ομορφιά της.
Η Οφίλια μπορεί να μη θυμάται τη ζωή της πριν τον Ντρέικ, αλλά δεν αμφιβάλλει πως ανήκει στο πλάι του. Δεν μπορεί να αρνηθεί την επιθυμία που νιώθει για το σκοτεινό, μελαγχολικό αφεντικό της, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Έτσι, όταν η μνήμη της επιστρέφει, αισθάνεται συντετριμμένη από το μέγεθος της προδοσίας του. Τώρα ο Ντρέικ πρέπει να ρισκάρει τα πάντα για να της αποδείξει ότι μπορεί να εμπιστευτεί για άλλη μια φορά την καρδιά της σ’ αυτόν τον αλήτη.

«Τα βιβλία της Lorraine Heath είναι πάντα μαγικά!»
–Cathy Maxwell, συγγραφέας

Οι διεφθαρμενοι αριστοκρατες #2


 

Σχετικά με τη Συγγραφέα Lorraine Heath

Η Lorraine Heath ονειρευόταν από μικρή να γίνει συγγραφέας. Αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, έγραψε εκπαιδευτικά βιβλία, δελτία τύπου για διαφημιστές, άρθρα και κώδικες υπολογιστών. Πάντα όμως κάτι έλειπε. Το 1990, διάβασε ένα ρομαντικό μυθιστόρημα και όχι απλά μαγεύτηκε, αλλά σύντομα συνειδητοποίησε τι έλειπε από τα κείμενά της: κακά παιδιά, απατεώνες και καθάρματα. Από τότε γράφει γι’ αυτούς. Η δουλειά της έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένων των RWA’s RITA®, ένα μετάλλιο HOLT και ένα Βραβείο Συνολικής Προσφοράς από τους Romantic Times. Τα μυθιστορήματά της έχουν εμφανιστεί στις λίστες με τα ευπώλητα του USA Today και των New York Times. www.lorraineheath.com

 

 
Ομιλία του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη στη παρουσίαση του βιβλίου του βουλευτή Γ. Μανιάτη
News - ΒΙΒΛΙΟ
Τρίτη, 07 Φεβρουάριος 2017 14:47
160115_Refuge_ElliotRoss_0442 2

Σημεία ομιλίας του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στην παρουσίαση του βιβλίου του βουλευτή Γιάννη Μανιάτη "Μεταρρυθμίσεις και Προοδευτικός Πατριωτισμός".

Θα μου επιτρέψτε κατ’αρχάς να ευχαριστήσω τον Γιάννη Μανιάτη και τις εκδόσεις Παπαζήση για την τιμή που μου έκαναν να μου προτείνουν να συμμετάσχω στη σημερινή συζήτηση με αντικείμενο το βιβλίο «Μεταρρυθμίσεις και προοδευτικός πατριωτισμός».

Τον συγγραφέα είχα την τιμή να τον γνωρίσω ως Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και να συνεργαστώ μαζί του. Καρπός αυτής της συνεργασίας ήταν δύο νομοθετήματα, στα οποία θα αναφερθώ αργότερα.

Προς το παρόν, θα ήθελα να επισημάνω ότι, αν και είμαι δήμαρχος επί μια εξαετία, πολύ λίγες είναι οι περιπτώσεις εκείνες που είχα την τύχη να συνεργαστώ παραγωγικά με κάποιον υπουργό. Δεν θέλω να αποδώσω σε πολιτικά κίνητρα αυτή την απουσία μιας διάθεσης ειλικρινούς συνεργασίας, αν και υπήρξαν και δυστυχώς υποψιάζομαι ότι ακόμη υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις. Στην πραγματικότητα πολλoίείναι οι παράγοντες που, ιδίως τα τελευταία χρόνια, δυσχεραίνουν υπέρμετρα μια σε βάθος συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με την εκάστοτε κυβέρνηση. Και όταν μιλώ για ουσιαστική συνεργασία, εννοώ μια σύμπραξη που φιλοδοξεί να είναι παραγωγική, άρα προϋποθέτει και ένα βάθος χρόνου.

Εδώ εντοπίζω το πρώτο αίτιο, καθώς τα τελευταία χρόνια ο απαραίτητος χρονικός ορίζοντας για μια παραγωγική συνεργασία απουσιάζει. Ας κάτσουμε για λίγο να μετρήσουμε. Από τον Ιανουάριο 2011, που πρωτοανέλαβα δήμαρχος, έως σήμερα, εγώ αλλά και όσοι δήμαρχοι διανύουμε δεύτερη θητεία, έχουμε συνυπάρξει με επτά διαδοχικές κυβερνήσεις: Παπανδρέου, Παπαδήμου, Πικραμμένου, Σαμαρά, Θάνου, Τσίπρας 1, Τσίπρας 2 και έντεκα υπουργούς εσωτερικών. (Ραγκούσης, Καστανίδης, Γιαννίτσης, Μανιτάκης, Στυλιανίδης, Μιχελάκης, Ντινόπουλος, δικαστικός, Βούτσης, Κουρουμπλής, Σκουρλέτης), όλοι  τους αρμόδιοι για την τοπική αυτοδιοίκηση. Δηλαδή στα τελευταία έξη χρόνια έχουμε κατά μέσον όροκυβερνητική θητεία μικρότερη του έτους και έναν Υπουργό Εσωτερικών κάθε έξη μήνες περίπου.

Αντιλαμβάνεσθε, φίλες και φίλοι, ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες, στα χρόνια της κρίσης η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είχε σταθερό συνομιλητή στο κυβερνητικό επίπεδο, ούτε όμως στο επίπεδο της κεντρικής διοίκησης. Εδώ εντοπίζεται η δεύτερη παθογένεια, καθώς ως γνωστόν οι αλλαγές υπουργών στη χώρα μας, ακόμη και όταν η κυβέρνηση παραμένει η ίδια, συνεπάγονται συχνά και αλλαγές στις διοικήσεις των μεγάλων οργανισμών και στα ανώτερα κλιμάκια των υπουργείων. Την ίδια εποχή, οι διαρκείς μειώσεις των συντάξεων εξώθησαν πολλά πεπειραμένα διοικητικά στελέχη να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, αφήνοντας δυσαναπλήρωτα κενά στον κεντρικό μηχανισμό του κράτους.

Η ασυνέχεια στο κυβερνητικό και διοικητικό επίπεδο έχει δραματικές συνέπειες στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς ως γνωστόν όχι μόνον οι αρμοδιότητες των δήμων είναι ισχνές, αλλά ακόμη και αυτές που διαθέτουν οι δήμοι, είναι υποχρεωμένοι να τις ασκούν κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.

Με αυτά τα δεδομένα, μπορεί να αντιληφθεί κανείς πόσο σημαντικό ήταν για τον Δήμο της Aθήνας να εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο για την πρωτεύουσα, αφού τέτοιο σχέδιο δεν υπήρχε. Και όμως, το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο ήταν στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου από το έτος 1999, όταν καθιερώθηκε με νόμο η δυνατότητα της κυβέρνησης, αλλά και των δήμων να αναλαμβάνουν πρωτοβουλία προκειμένου να καταρτίσουν για την περιοχή τους ένα Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ). Αυτή η δυνατότητα αξιοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα από τον Δήμο Αθηναίων το 2013, με τη τεχνική βοήθεια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Καρπός αυτής της προσπάθειας ήταν το πρώτο ΣΟΑΠ της χώρας, το στρατηγικό σχέδιο που προωθεί ολοκληρωμένες στρατηγικές αστικής παρέμβασης για το κέντρο της Αθήνας. Προβλέπονται 70 εξειδικευμένες δράσεις για την αναζωογόνηση του κέντρου της πόλης, που είναι καρπός εκτεταμένης διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς. Την οριστική του μορφή το στρατηγικό σχέδιο για την πρωτεύουσα, την προσέλαβε με την ΚΥΑ 1397/2015, που εκδόθηκε με πρωτοβουλία του κυρίου Μανιάτη ως αρμόδιου Υπουργού, ο οποίος αφιερώνει πολλές σελίδες του βιβλίου στο ΣΟΑΠ της Αθήνας και στην προσπάθειά του να  εκπονηθούν ΣΟΑΠ και για άλλους δήμους της χώρας, σελίδες τις οποίες σας προτρέπω να διαβάσετε.

Αυτό που δεν μπορώ να ξεχάσω είναι η προσπάθειά μας να προλάβουμε να υπογραφεί η ΚΥΑ από όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς, προτού διαλυθεί η Βουλή και προκηρυχθούν οι εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Το άγχος ήταν εύλογο, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ το ΣΟΑΠ έπρεπε να υπογραφεί από 16 υπουργούς. Εάν δεν προλαβαίναμε, θα έπρεπε να επαναληφθεί η διαδικασία από την αρχή, με τους υπουργούς της επόμενης κυβέρνησης. Την τελευταία υπογραφή απέσπασα από τον Υπουργό Εσωτερικών κύριο Αργύρη Ντινόπουλο τη στιγμή που μάζευε τα προσωπικά του αντικείμενα από το γραφείο του για να τον διαδεχθεί ο υπηρεσιακός υπουργός, ο οποίος και αυτός τελικά χρειάστηκε να υπογράψει, αφού η ΚΥΑ δημοσιεύθηκε επί υπουργίας του.

Μια από τις πρώτες δράσεις του ΣΟΑΠ, στην οποία έκρινα ότι έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα, ήταν η εκπόνηση ενός νομοσχεδίου για τα περίπου 1800 εγκαταλελειμμένα κτήρια που είχαμε καταγράψει στο κέντρο της Αθήνας. Ο Δήμος είχε διαμορφώσει ένα πρώτο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο στη συνέχεια ολοκληρώσαμε με το ΥΠΕΚΑ. Το νομοσχέδιο με την αιτιολογική του έκθεση ήταν έτοιμο να δοθεί στη δημοσιότητα, προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή, αλλά μεσολάβησαν οι εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Το έθεσα υπόψη της επόμενης και μεθεπόμενης κυβέρνησης και έκτοτε η τύχη του αγνοείται.

Επέμεινα στο θέμα του ΣΟΑΠ και των 17 υπουργικών υπογραφών, προκειμένου να καταλάβουμε, φίλες και φίλοι, ότι οι δήμοι της χώρας, ιδίως οι μεγάλοι και κυρίως η πρωτεύουσα, ζούμε έναν παραλογισμό που μας κρατά όλους καθηλωμένους και δέσμιους ενός παράλογου συστήματος. Δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει οποιαδήποτε σοβαρή μεταρρύθμιση στη χώρα, εάν δεν παραχωρήσουμε κανονιστικές αρμοδιότητες στους δήμους, ώστε οι ίδιοι να ρυθμίζουν τα του οίκου τους. Παράλληλα, βέβαια, πρέπει να αποδοθεί στους δήμους και η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, ώστε να επέλθει επιτέλους η ενηλικίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θέλουμε τους δημοτικούς άρχοντες υπεύθυνους απέναντι στους κατοίκους. Οι τοπικές αρχές θα αποφασίζουν για το ύψος του φόρου που θα επιβάλλουν και θα λογοδοτούν στους ψηφοφόρους τους. Η διοικητική αυτονομία πρέπει να συμβαδίσει με την δημοσιονομική αυτοτέλεια, ώστε η κυβέρνηση να αναλάβει τον επιτελικό ρόλο που της αρμόζει.

Διαφορετικά, δεν θα πρέπει να απορούμε γιατί ουδέποτε έχει εφαρμοστεί η προεκλογική δέσμευση των πολιτικών κομμάτων για το «μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα», που θα λειτουργεί ως επιτελείο, υπόσχεση που την ξεχνάνε τη μέρα που σχηματίζουν κυβερνήσεις που απαρτίζονται από δεκάδες υπουργών, υφυπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υπουργών άνευ χαρτοφυλακίου, υπουργών επικρατείας κ.λπ. Πώς άραγε θα το καταφέρουμε αυτό, όταν η κεντρική διοίκηση παρακρατά σφικτά και ζηλότυπα ακόμη και αρμοδιότητες διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, που θα έπρεπε εδώ και δεκαετίες να έχουν μεταφερθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση;

Πώς θα πετύχουμε την απαραίτητη για την ανάπτυξη της χώρας χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, στην οποία αναφέρεται  εκτενώς στο β’ μέρος του βιβλίου του ο συγγραφέας, αν δεν αναγνωρίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στους δήμους και τις περιφέρειες;

Φίλες και φίλοι, όλα δείχνουν ότι και τα επόμενα χρόνια θα πορευτούμε στον αστερισμό των κυβερνήσεων συνεργασίας, μέσα σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες. Είναι πολύ πιθανόν το σύστημα της απλής αναλογικής, που υιοθέτησε η παρούσα Βουλή, να εφαρμοστεί από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση, προκαλώντας τον κατακερματισμό της Βουλής και τη συναφή αδυναμία να σχηματιστούν σταθερές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Σε μια χώρα όπως η δική μας, όπου απουσιάζει η κουλτούρα της συνεργασίας και του συμβιβασμού, το σενάριο αυτό δυστυχώς  δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Στη δυσοίωνη προοπτική μιας παρατεταμένης κυβερνητικής αστάθειας, εμείς πρέπει να αντιτάξουμε τη σταθερότητα, που στο επίπεδο της δημόσιας διοίκησης μόνον οι δήμοι μπορούν να προσφέρουν. Αρκεί να σκεφτούμε το παράδειγμα της μεταπολεμικής Ιταλίας, η οποία κατόρθωσε να παραμείνει επί μισό αιώνα μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου, παρά το εγγενές πρόβλημα κυβερνητικής αστάθειας που την ταλάνιζε. Και τούτο συνέβη γιατί το ιταλικό σύστημα διοικητικής αποκέντρωσης κατοχύρωνε μια ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση που διασφάλιζε τη σταθερότητα της διακυβέρνησης στο επίπεδο των περιφερειών και των πόλεων. Αυτή η σταθερότητα αντιστάθμιζε το φαινόμενο που ονομάστηκε sottogoverno όρος που απέδιδε την υποτονική δράση των κεντρικών κυβερνήσεων επί δεκαετίες.

Μπορούμε λοιπόν να καταλάβουμε πόσο άστοχη θα είναι η απόπειρα που έχει εξαγγείλει η παρούσα κυβέρνηση της χώρας να εισαγάγει σύστημα απλής αναλογικής και στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό είναι το πρόβλημα της αυτοδιοίκησης σήμερα; Δηλαδή στην προοπτική μιας παρατεταμένης κυβερνητικής αστάθειας να προσθέσουμε και την αδυναμία των τοπικών αρχών να διασφαλίζουν τη διακυβέρνηση των δήμων και των περιφερειών; Πρόκειται για την πλήρη παράλυση της εκτελεστικής εξουσίας.

Διαβάζοντας το βιβλίο του Γιάννη Μανιάτη αναρωτιέται κανείς τί άραγε έχει απομείνει σήμερα από όλη αυτήν την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε ως Υπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής, και την οποία αποδίδει πιστά το βιβλίο για το οποίο συζητάμε σήμερα. Αυτό, πιστεύω, θα μας το πει ο ίδιος στη συνέχεια.

Εγώ αρκούμαι να σημειώσω ότι στο βιβλίο περιλαμβάνεται και μια ομιλία του ιδίου με θέμα τις Δέκα Αρχές της Σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας στον τομέα της ενέργειας. Για όποιον δεν έχει τον χρόνο να διαβάσει ολόκληρο το βιβλίο, αλλά τον ενδιαφέρει το πώς θα πετύχουμε να συνδυάσουμε την οικονομική ανάπτυξη και την  αειφορία με την κοινωνική δικαιοσύνη, αυτό το κεφάλαιο του βιβλίου είναι ένας πολύτιμος οδηγός. Τολμώ να πω ότι στις ίδιες κατά βάση αρχές βασίζεται και η πολιτική μας στον Δήμο Αθηναίων. Στήριξη των αδυνάμων, ενδυνάμωση των δεξιοτήτων τους, προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, περιβαλλοντική ευαισθησία, ενίσχυση της καινοτομίας και της  υγιούς επιχειρηματικότητας καθώς και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα σε συνθήκες ισοτιμίας και διαφάνειας. Αξιολόγηση! Ναι, παντού αξιολόγηση προσώπων και υπηρεσιών, προκειμένου να επικρατήσει η αξιοκρατία στον δημόσιο τομέα. Ναι σε έναν δημόσιο τομέα παραγωγικό και αποτελεσματικό, όχι όμως στον κρατισμό και το πελατειακό σύστημα. Αυτά κατέστρεψαν τη χώρα και μολονότι άλλοι τα αξιοποίησαν κατά τρόπο εξώφθαλμα προκλητικό, πολιτικά τα χρεώθηκε κατά τρόπο άνισο, άρα και άδικο, το ΠΑΣΟΚ και η Κεντροαριστερά εν συνόλω.

Αυτό που συχνά μας διαφεύγει είναι ότι σήμερα στη χώρα μας η Κεντροαριστερά διαθέτει εμπειρία διακυβέρνησης σε συνθήκες κρίσης, εμπειρία μάλιστα σε επίπεδο τόσο κεντρικής κυβέρνησης όσο και τοπικής αυτοδιοίκησης. Μην το υποτιμάμε αυτό, μην υποτιμάμε τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλων μεμονωμένων κεντροαριστερών που προσπάθησαν αυτοδυνάμως είτε μέσα από συντεταγμένα σχήματα όλα αυτά τα δίσεκτα χρόνια, από την κεντρική κυβέρνηση ή από τους δήμους και τις περιφέρειες, να κρατήσουν όρθια τη χώρα και τις πόλεις. Η Κεντροαριστερά διαθέτει τα μεθοδολογικά εργαλεία, προκειμένου να εκπονήσει ένα αξιόπιστο κυβερνητικό πρόγραμμα αναγέννησης της χώρας, εργαλεία που τα σφυρηλάτησε από θέσεις δημόσιας ευθύνης στα χρόνια της κρίσης. Στο κρίσιμο αυτό σημείο η Κεντροαριστερά υπερέχει έναντι τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά το πρόγραμμα αυτό δεν αρκεί η Κεντροαριστερά να το έχει διαθέσιμο, πρέπει και να κληθεί από τον λαό να το εφαρμόσει. Η Ιστορία, φίλες και φίλοι, δεν θα μας περιμένει. Αυτό που προέχει σήμερα είναι η ενότητα πάνω σε προγραμματικές αρχές. Οι αρχές αυτές υπάρχουν. Είναι εδώ. Τις κατέστησε αδιαμφισβήτητες η κρίση. Η ενότητα όμως παραμένει ζητούμενο. Είναι στο χέρι μας άρα και ευθύνη όλων ανεξαιρέτως να τη δημιουργήσουμε. Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας. Να ευχαριστήσω όμως και τον Γιάννη Μανιάτη που μας χαρίζει ένα πόνημα, πολύτιμο βοηθό για την πολιτική της Κεντροαριστεράς αύριο.

 


Σελίδα 9 από 152

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

BLADE RUNNER 2049 - INTERNATIONAL TV SPOT #1 - 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ
BLADE RUNNER 2049 - INTERNATIONAL TV SPOT #1 - 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ
BLADE RUNNER 2049 - INTERNATIONAL TV SPOT #1 - 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ  30 χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, ένας νέος blade ...