ATTICANEWS.GR

Member Area
ΒΙΒΛΙΟ


Εξαγγελίες της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου για την πολιτική του βιβλίου στα εγκαίνια της 14ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
News - ΒΙΒΛΙΟ
Πέμπτη, 11 Μάιος 2017 17:51

Εξαγγελίες της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου για την πολιτική του βιβλίου στα εγκαίνια της 14ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

resized 170511-Amfipoli6

«Ένα βιβλίο, είναι ένα απλωμένο χέρι προς χαιρετισμό», έλεγε ο Αντρέας Φραγκιάς το 2001.

Σήμερα που η βαρβαρότητα εξαπλώνεται στις σύγχρονες δημοκρατίες, ίσως είναι πιο σημαντικό παρά ποτέ να δημιουργήσουμε  τις ευνοϊκότερες συνθήκες για να λειτουργήσει αυτός ο χαιρετισμός. Για να κυκλοφορήσουν οι ιστορίες, οι ιδέες, οι μνήμες, για να αναπτυχθεί ο διάλογος και να ακουστεί ο αντίλογος, για να προκύψουν αναπάντεχες και δημιουργικές συναντήσεις, ώστε να μπορέσουμε να αναστοχαστούμε  το Χθες και το Σήμερα, κοιτάζοντας το Αύριο.

Σήμερα η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει μια βαθιά ανθρωπιστική και πολιτισμική κρίση, και οι διεθνείς εξελίξεις δοκιμάζουν καθημερινά και σε βάθος την κοινωνική μας συνείδηση. Είναι αναπόφευκτο, το ίχνος όλων αυτών να επηρεάζει ( και οφείλει να επηρεάσει) και τον τρόπο που σκεφτόμαστε τον ρόλο της Τέχνης, και ειδικότερα τον ρόλο του Βιβλίου, στις σύγχρονες κοινωνίες.

Χαίρομαι που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη, και εγκαινιάζω τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, που είναι η κορυφαία Έκθεση Βιβλίου στη χώρα, και πραγματοποιείται με την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ.

Χαίρομαι  διότι  φέτος, το 2017, παρά τους οικονομικούς περιορισμούς,

η 14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης  κατάφερε να πετύχει τον μεγαλύτερο τα τελευταία χρόνια αριθμό συμμετοχών (270 εκθέτες) , με πλήθος ποιοτικές εκδηλώσεις (390 σε τέσσερις ημέρες) και ταυτόχρονα κατάφερε να ενισχύσει τον Διεθνή χαρακτήρα της και να δώσει το σήμα ότι μπορεί να παρεμβαίνει και να προκαλεί δημόσιο διάλογο για σημαντικά ελληνικά και διεθνή ζητήματα του καιρού μας, όπως είναι η «Η Ευρώπη του Νότου» - η κεντρική θεματική της Έκθεσης- αλλά και το «Προσφυγικό» ή τα «100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση», θεματικές που κι αυτές θα συζητηθούν από πολλές σκοπιές και σε πολλές εκδηλώσεις.

_ Είναι επίσης σημαντικό ότι η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου (ΔΕΒΘ) έχει προοπτική για την τριετία 2017, 2018, 2019 καθώς έχει εξασφαλίσει  χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020. Χάρη στην καλή συνεργασία μας με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και την έγκαιρη εκταμίευση των πιστώσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού και από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξασφαλίστηκε η ομαλή χρηματοδότηση τόσο της ΔΕΒΘ όσο και της ελληνικής συμμετοχής στις κυριότερες διεθνείς εκθέσεις βιβλίου του εξωτερικού στις οποίες συμμετέχουμε : Φρανκφούρτη, Μπολόνια, Παρίσι, Πεκίνο, Μόσχα, οι οποίες αλληλεπιδρούν με τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Καθώς λοιπόν ετούτο το τετραήμερο ο κόσμος του Βιβλίου - επαγγελματίες και αναγνώστες - έχει στραμμένο το βλέμμα του στη Θεσσαλονίκη και στην 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, θα ήθελα να ανακοινώσω μερικές πρωτοβουλίες που θα πάρει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης μιας συνεκτικής και συνολικής πολιτικής βιβλίου.

1. Επεξεργαζόμαστε τη ίδρυση ενός νέου, ολιγομελούς και ευέλικτου φορέα πολιτικής Βιβλίου, χωρίς τα «βάρη» και τα «λάθη» του παλιού Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Οι κύριες αρμοδιότητές του θα είναι α) η προώθηση του ελληνικού Βιβλίου και των ελληνικών γραμμάτων στο εξωτερικό, β) η κοινωνική διάδοση της ανάγνωσης και η δημιουργία νέων αναγνωστών καθώς και γ) η υποστήριξη των επαγγελματιών του βιβλίου (με μελέτες, προγράμματα για τους συγγραφείς, τους μεταφραστές, τους μικρούς εκδότες, τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, την ψηφιακή επόμενη μέρα του ελληνικού βιβλίου).  Ο φορέας (δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στο όνομά του) θα στεγαστεί σε ένα από τα κτίρια ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟΑ.  Για την ίδρυση του νέου φορέα, απαιτούνται φυσικά μια σειρά από βήματα, στο εσωτερικό της κυβέρνησης, σε οικονομικό, διοικητικό επίπεδο και νομοπαρασκευαστικό επίπεδο, που θα «καταναλώσουν» όλο το 2017 – Επομένως, ελπίζουμε να μπορούμε να σας ανακοινώσουμε την έναρξη της λειτουργίας του με το ξεκίνημα του 2018!!

 

2. Εμπλουτίζουμε τον θεσμό των Κρατικών Βραβείων με την προσθήκη τεσσάρων νέων βραβείων που θα καλύπτουν ένα ευρύτερο φάσμα της εκδοτικής δραστηριότητας, και θα συνδέονται στενά με τους κυρίαρχους προβληματισμούς στην ελληνική πραγματικότητα.                                                                                                                                        

Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας θα μετονομαστούν σε Κρατικά Βραβεία Βιβλίου και  θα αποκατασταθεί ο ρυθμός απονομής τους, με την επιτάχυνση μέσα στο 2017 της απονομής των βραβείων για τα βιβλία που εκδόθηκαν τόσο το 2015 όσο και το 2016.

Η αναμόρφωση του θεσμού των Κρατικών Βραβείων θα γίνει με τροποποίηση του Άρθρου 40 του ν. 3905/2010 που τα θεσπίζει. Τα νέα Βραβεία θα είναι:

α) Το Κρατικό Βραβείο Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών που θα δίνει έμφαση στο πεδίο του επιστημονικού δοκιμίου/μελέτης, και στην παραγωγή επιστημονικής γνώσης στην ελληνική γλώσσα  

β) Το Βραβείο Μετάφρασης βιβλίου Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, το οποίο θα απονέμεται στην καλύτερη μετάφραση ξενόγλωσσου δοκιμίου ή επιστημονικής μελέτης στα ελληνικά

γ) Το Κρατικό Βραβείο Εκδοτικής Σειράς το οποίο δηλώνει την αναγνώριση από την Πολιτεία της προσφοράς των εκδοτών εκείνων που αναλαμβάνουν το κόστος και το ρίσκο της παραγωγής και διάθεσης μη εμπορικών βιβλίων που θίγουν ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα και καλλιεργούν κατ’ αυτό τον τρόπο έναν διάλογο με τους προβληματισμούς που αποτυπώνονται στη σύγχρονη διεθνή εκδοτική παραγωγή.

δ) Το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης για το οποίο διαγωνίζονται εξίσου βιβλία για παιδιά και για ενήλικες. [  Εννοείται ότι τα βραβεία αυτά θα απονέμονται από Ειδικές Επιτροπές ]

3. Προωθούμε καινοτόμους τρόπους για την προώθηση της ανάγνωσης και την προβολή του Βιβλίου. Στις 18 Μαΐου, Ημέρα Μουσείων,  σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία μας γι’ αυτό τον σκοπό, για να λειτουργήσουν ως κομβικός τόπος που συνδέει το παρελθόν με το μέλλον και  αξιοποιούμε  τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των συγγραφέων και των καλλιτεχνών (ηθοποιών, μουσικών, σκηνοθετών, κλπ.) αλλά και θεσμών όπως οι δημοτικές βιβλιοθήκες, τα ΔΗΠΕΘΕ, κλπ.                                                                                                                                                 Οι σχετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Υπουργείο Πολιτισμού προς αυτή την κατεύθυνση για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (με τις δράσεις στο Επιγραφικό Μουσείο, στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, αλλά και στη Σχολή Καλών Τεχνών, στον Φάρο Τυφλών κ.α.) βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση. Και προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούν οι δράσεις που το ΥΠΠΟΑ προετοιμάζεται να αναλάβει ενόψει του εορτασμού της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου της UNESCO, για το 2018, αλλά και σε πανελλήνια κλίμακα.

4. Σχεδιάζουμε  την  αναβάθμιση και την διεύρυνση  του βιβλιογραφικού εργαλείου της Biblionet, μέσα από τη συνεργασία του ΕΙΠ με την Εθνική Βιβλιοθήκη και με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης . Διότι η Βιβλιονέτ αποτελεί πολύτιμο όργανο για την ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων για το ελληνικό βιβλίο (αναγνωστών, δημιουργών, δημοσιογράφων, μελετητών, κλπ.) καθώς και για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, ιδίως των μικρών, απομακρυσμένων βιβλιοπωλείων.


5. Υποστηρίζουμε ενεργά και παίρνουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την επαναφορά του νόμου για την Ενιαία - και Σταθερή - Τιμή Βιβλίου, η οποία, όπου ισχύει,  δίνει ανάσα στις μικρές και μεσαίες εκδοτικές και βιβλιοπωλικές επιχειρήσεις.

Το θέμα αυτό είναι ένα ζήτημα που εξαρτάται από τη σύμφωνη γνώμη των συνομιλητών μας από την πλευρά τω Θεσμών. Η εκπόνηση μελέτης σχετικά με τις συνέπειες που έχει υποστεί η αγορά του Βιβλίου από την κατάργησή της, θα μπορέσει να ενισχύσει το αίτημά μας. Αυτή η μελέτη θα προκηρυχθεί άμεσα από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας καθώς βρέθηκε το σχετικό κονδύλι για την πραγματοποίησή της.  

 

Θα υπάρξουν φυσικά και άλλοι τομείς στον χώρο του Βιβλίου στους οποίους θα δραστηριοποιηθεί το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά θα ανακοινωθούν εν καιρώ.

 

 
Μουσική δράση του Μεγάρου Θεσσαλονίκης - Οι «Φωνές της Ελευθερίας» ανοίγουν την πρώτη σελίδα της 14ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου
News - ΒΙΒΛΙΟ
Τρίτη, 09 Μάιος 2017 16:22

Μουσική δράση του Μεγάρου Θεσσαλονίκης

Οι «Φωνές της Ελευθερίας» ανοίγουν την πρώτη

σελίδα της 14ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου

resized 20170409 Freedom AProtidou 06


Από την πρώτη δημόσια εμφάνιση του σχήματος «Φωνές της Ελευθερίας» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 9 Απριλίου κατά την καταληκτική συναυλία του 7ου Φεστιβάλ Παιδικών – Νεανικών Χορωδιών Freedom

«Παρών» στη 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, η οποία θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ – Helexpo από τις 11 έως τις 14 Μαΐου, θα είναι ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ), προσφέροντας την ευκαιρία στους επισκέπτες της να καταστούν συμμέτοχοι των κοινωνικών πρωτοβουλιών του.

Το νέο φωνητικό σύνολο που συγκρότησε πρόσφατα ο ΟΜΜΘ με τη συμμετοχή 20 παιδιών προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ, υπό την επωνυμία «Φωνές της Ελευθερίας», θα συμπράξει με τη Νεανική Χορωδία του Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης, όπου έχει ενταχθεί και υπό την καθοδήγηση της οποίας λειτουργεί.

Οι δύο χορωδιακές ομάδες θα συμμετάσχουν στην επίσημη τελετή εγκαινίων της διοργάνωσης, η οποία θα γίνει την Πέμπτη 11 Μαΐου, στις 8 μ.μ. Οι 40 νεαροί χορωδοί των δύο σχημάτων θα εμφανιστούν στην αίθουσα «Νότος», στο περίπτερο 13 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, υπό τη μουσική διεύθυνση της μαέστρου Μαρίας Μελιγκοπούλου. Στο πιάνο θα τους συνοδεύουν ο Νίκος Ζαφρανάς και η Ρένα Μαύρου.

resized 20170409 Freedom AProtidou bw 06


Από την πρώτη δημόσια εμφάνιση του σχήματος «Φωνές της Ελευθερίας» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 9 Απριλίου κατά την καταληκτική συναυλία του 7ου Φεστιβάλ Παιδικών – Νεανικών Χορωδιών Freedom

Τα δύο σύνολα θα παρουσιάσουν σύγχρονα, παραδοσιακά και negro spirituals τραγούδια. Μεταξύ άλλων θα ερμηνεύσουν συνθέσεις από το ορατόριο για παιδιά «African Madonna», το οποίο περιλαμβάνει τραγούδια και ποιήματα σε στίχους των Φελίσιτι Λόρενς, Ουίλιαμ Μπλέικ και άλλων δημιουργών με αναφορές στην ελευθερία, τα δικαιώματα των παιδιών και την αλληλεπίδραση των πολιτισμών της Αφρικής και της Ευρώπης.

Η μουσική σύμπραξη φιλίας των δύο χορωδιών εναρμονίζεται με την ιδιαίτερη θεματική ενότητα της Διεθνούς Έκθεσης βιβλίου υπό τον τίτλο «Προσφυγικό ζήτημα: Μοιραζόμαστε βιβλία – Μοιραζόμαστε πατρίδες», η οποία περιλαμβάνει σειρά δράσεων, βιωματικών εργαστηρίων και παρουσιάσεων βιβλίων για μικρούς και μεγάλους.

«Μοιραζόμαστε βιβλία σημαίνει μοιραζόμαστε τη διαλογικότητα, την πολυγλωσσία, μοιραζόμαστε έναν ήδη (πολυ)πολιτισμικό ορίζοντα και το όραμα της διεύρυνσής του. Την ίδια ώρα, οι πρόσφυγες, με τη δική τους φωνή, μοιράζονται μαζί μας την ανάγκη για ελευθερία και καλύτερη ζωή, μέσω μιας κοινής πανανθρώπινης γλώσσας: της φωνητικής μουσικής. Γι' αυτήν ακριβώς την ανάγκη τραγουδούν σήμερα τα παιδιά των προσφύγων, που συνεχίζουν να διαβιούν σε κέντρα φιλοξενίας, στα Διαβατά εν προκειμένω, όπως και αλλού ανά την Ελλάδα», σημειώνει η Ιωάννα Ναούμ, γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ).

resized tbf-gr-1

Η ίδια προσθέτει: «Στο πλαίσιο σειράς πρωτοβουλιών που έχει κατά τον τελευταίο χρόνο αναλάβει ο ΟΜΜΘ, το Φεβρουάριο του 2017 συγκροτήθηκε το φωνητικό σύνολο "Φωνές της Ελευθερίας" με τη συνεργασία 20 παιδιών και εφήβων, ηλικίας 8 έως 16 ετών, από τη Συρία και το Ιράκ, που σήμερα παραμένουν, μαζί με τις οικογένειές τους, στο Κέντρο Προσωρινής Υποδοχής στα Διαβατά. Αυτό το σχήμα αποτελεί, ελπίζουμε, μια ευκαιρία έκφρασης και δημιουργίας, αλλά και μια θετική εμπειρία για τα παιδιά του πολέμου, μια ανάσα κανονικότητας σε ανθρώπους που είδαν την καθημερινότητά τους να ανατρέπεται και αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή, αλλά και μια ευκαιρία για εμάς να αναστοχαστούμε πόσο πλουσιότερες γίνονται οι "πατρίδες", όταν τις μοιραζόμαστε».

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση

Το φωνητικό σύνολο «Φωνές της Ελευθερίας» σχηματίστηκε σε συνεργασία με τις διοικητικές αρχές της Ανοικτής Δομής Προσωρινής Υποδοχής & Φιλοξενίας Διαβατών. Η πρώτη δημόσια εμφάνισή του έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 9 Απριλίου κατά την καταληκτική συναυλία του 7ου Φεστιβάλ Παιδικών – Νεανικών Χορωδιών Freedom. Στην εκδήλωση εκείνη οι ζεστές φωνές των παιδιών του πολέμου ενώθηκαν με αυτές άλλων 500 παιδιών και νέων από την Ελλάδα, αλλά και της διεθνούς φήμης σοπράνο Μπάρμπαρα Χέντρικς.

Σημειώνεται ότι η 14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 11 Μαΐου έως την Κυριακή 14 Μαΐου 2017 με είσοδο ελεύθερη για το κοινό και θα φιλοξενηθεί στα περίπτερα 13 και 15 της ΔΕΘ – Helexpo.

To ωράριο λειτουργίας της είναι το ακόλουθο: Πέμπτη 11 Μαΐου 15:00 - 21:00 Παρασκευή 12 Μαΐου 10:00 - 22:00 Σάββατο 13 Μαΐου 10:00 - 22:00 Κυριακή 14 Μαΐου 10:00 - 21:00.

Τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου διοργανώνουν το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, η ΔΕΘ – Helexpo και ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία των Ελλήνων εκδοτών, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

###

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 09 Μάιος 2017 16:26
 
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ "ΚΟΡΑΗΣ" ΤΗΣ ΧΙΟΥ
News - ΒΙΒΛΙΟ
Παρασκευή, 05 Μάιος 2017 15:26

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ "ΚΟΡΑΗΣ" ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Φωτογραφία

Η κα. Καλογήρου επισκέφθηκε και τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη «Κοραής», όπου συνοδευόμενη από τους Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Σταμάτη Κάρμαντζη και Γιάννη Ξενάκη συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνο Μερούση και τη Διευθύντρια κα. Άννα Χαζίρη.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ζητήθηκε η συνδρομή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων (ιδίως των κτηριακών) καθώς και η γενικότερη υποστήριξη ώστε να μπορέσει η Βιβλιοθήκη «Κοραής» να ανταποκριθεί με καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

 

Η Περιφερειάρχης διαβεβαίωσε για την αμέριστη συμπαράσταση τόσο για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων με την υποστήριξη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, όσο και για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνονται από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 05 Μάιος 2017 15:28
 
Παρουσίαση βιβλίου στην ΓΓΙΦ. Πέρα από το ροζ και το γαλάζιο – όλα τα παιχνίδια για όλα τα παιδιά. Tα έμφυλα στερεότυπα κρύβονται πίσω από τα παιδικά παιχνίδια.
News - ΒΙΒΛΙΟ
Παρασκευή, 28 Απρίλιος 2017 10:00

Παρουσίαση βιβλίου στην ΓΓΙΦ.

Πέρα από το ροζ και το γαλάζιο – όλα τα παιχνίδια για όλα τα παιδιά.

 

Tα έμφυλα στερεότυπα κρύβονται πίσω από τα παιδικά παιχνίδια.

Παρουσίαση βιβλίου στην ΓΓΙΦ  - Πέρα από το ροζ και το γαλάζιο - όλα τα παιχνίδια για όλα τα παιδιά

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Δήμητρας Κογκίδου «Πέρα από το ροζ και το γαλάζιο – όλα τα παιχνίδια για όλα τα παιδιά», πραγματοποιήθηκε στις 27/4/2017 στη ΓΓΙΦ . Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εγχειρίδιο, το οποίο δεν κοσμεί απλώς τα ράφια της Βιβλιοθήκης Θεμάτων Ισότητας και Φύλων, αλλά αποτέλεσε και σημαντικό εργαλείο για τον έναν από τους φετινούς Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς της ΓΓΙΦ , τον ομότιτλο «όλα τα παιχνίδια για όλα τα παιδιά», που απευθύνεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, αρχικά αναφέρθηκε γενικότερα στη βαρύτητα που αποδίδει το έργο της ΓΓΙΦ στον τομέα της Εκπαίδευσης, υπό την πάγια θέση της ότι κρίνεται ως αναγκαία η εισαγωγή της θεματικής για την ισότητα των φύλων ως αυτοτελές και ανεξάρτητο γνωστικό αντικείμενο στην Εκπαίδευση, στη βάση μιας διεπιστημονικής διαθεματικής προσέγγισης.

 

Ειδικότερα για το βιβλίο, η Γενική Γραμματέας έκανε λόγο για ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο εγχειρίδιο, το οποίο αποκαλύπτει με μαεστρία ότι τα βαθιά εδραιωμένα έμφυλα στερεότυπα που κρύβονται πίσω από τα παιχνίδια, θέτουν σημαντικούς περιορισμούς στις επιλογές των παιδιών ανάμεσα σε «κοριτσίστικα» και «αγορίστικα» παιχνίδια -από την πολύ νεαρή κιόλας ηλικία τους- και επηρεάζουν τη μετέπειτα διαμόρφωση της ταυτότητάς τους.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Γραμματέας τόνισε ότι: «Στόχος μας είναι να διευρύνουμε τους ορίζοντες των επιλογών των παιδιών και να τους εξελίξουμε με επιλογές που υπηρετούν τις αρχές τις ισότητας των φύλων, απαλλαγμένες από την προβληματική διχοτόμηση του κοριτσίστικου και αγορίστικου, που είναι βαμμένα με το ροζ και το γαλάζιο, αντίστοιχα. Στη θέση της, διεκδικούμε και προτάσσουμε ακριβώς ό, τι και ο υπότιτλος του βιβλίου, να είναι δηλαδή όλα τα παιχνίδια για όλα τα παιδιά».

Επίσης, η Γενική Γραμματέας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την συγγραφέα για την εξαιρετική και αφιλοκερδή συνεργασία της με την ΓΓΙΦ και την προσφορά του εκπαιδευτικού υλικού της, το οποίο και διαμόρφωσε σημαντικά τον ομότιτλο Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό της ΓΓΙΦ.

Ακόμη, ευχαρίστησε και το υπόλοιπο πάνελ των ομιλητριών για τις σημαντικές εισηγήσεις τους, οι οποίες φώτισαν τις διάφορες πτυχές της θεματικής, δηλαδή τις κκ Μαρία Στρατηγάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας & Ισότητας στο Δήμο Αθηναίων, Στέλλα Μπελιά, Νηπιαγωγός, και τα στελέχη της ΓΓΙΦ, Εύα Σπαθάρα και Κατερίνα Μπαρτζώκα.

H κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, οι ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις των ομιλητριών και παρευρισκομένων και οι εποικοδομητικές θέσεις της συγγραφέα, επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά το ενδιαφέρον και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις παρουσιάσεις βιβλίων της ΓΓΙΦ, όπως αυτές έχουν επιλεγεί και προγραμματιστεί σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη Θεμάτων Ισότητας και Φύλου.

 
Ο Δήμος Λαμιέων τίμησε το Δημήτρη Δημητρίου,τον Καπετάν Νικηφόρο της Εθνικής Αντίστασης
News - ΒΙΒΛΙΟ
Πέμπτη, 27 Απρίλιος 2017 11:30

Ο Δήμος Λαμιέων τίμησε το Δημήτρη Δημητρίου,τον Καπετάν Νικηφόρο της Εθνικής Αντίστασης

resized 18057783 1670712163225577 1295779888894574943 n

Σε μια πραγματικά συγκινητική ατμόσφαιρα και με μεγάλη συμμετοχή πολιτών, ο Δήμος Λαμιέων και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λαμίας τίμησε χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου το Δημήτρη Δημητρίου, τον Καπετάν Νικηφόρο της Εθνικής μας Αντίστασης, με αφορμή την επανέκδοση του τρίτομου αντιστασιακού - λογοτεχνικού χρονικού "Αντάρτης στα βουνά της Ρούμελης."

resized 17634771 1670712129892247 1053689982571105385 n

Στην εκδήλωση, μίλησαν ο Ομότιμος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου Κλεομένης Κουτσούκης, η Ιστορικός Βασιλική Λάζου και ο Δημοσιογράφος - δημιουργός της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου» Χρίστος Βασιλόπουλος ενώ συντονιστής ήταν ο μελετητής ποίησης Κώστας Κουβέλης. Κείμενα διάβασε ο διδάσκων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Μιχάλης Χατζάκης και την μουσική επιμέλεια είχε ο Κώστας Νέλλας. Ξεχωριστή και ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η σύντομη παρέμβαση που έκανε ο Ανδρέας Κάππας (Καπετάν Διάκος), συμπολεμιστής του Καπετάν Νικηφόρου, που βρέθηκε χθες στη Λαμία και ανέδειξε πτυχές της πρόσφατης ιστορίας μας.

resized 18057800 1670711983225595 15635884470190163 n

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση παραβρίσκομαι και χαιρετίζω την εκδήλωση μνήμης και τιμής για το Δημήτρη Δημητρίου, τον Καπετάν Νικηφόρο της Εθνικής μας Αντίστασης, μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Λαμιέων με το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και πραγματοποιείται με αφορμή την επανέκδοση του τρίτομου αντιστασιακού - λογοτεχνικού χρονικού «Αντάρτης στα βουνά της Ρούμελης».

resized 18118435 1670712136558913 1830067809035743725 n

Ο Νικηφόρος, μια εμβληματική μορφή του έπους της Εθνικής Αντίστασης, συνδέεται άρρηκτα με το Δήμο μας αφού μαθήτευσε σε Γυμνάσιο της πόλης μας και η σύζυγός του Αφροδίτη Νέτσου – Δημητρίου, αντάρτισσα και η ίδια του ΕΛΑΣ, κατάγονταν από τη Λαμία. Μια άρρηκτη ιστορική σχέση με τη Λαμία η οποία σημαδεύτηκε με την υποδοχή που επεφύλαξε ο Νικηφόρος, ως επικεφαλής του 2ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, στον Άρη Βελουχιώτη στην πλατεία Ελευθερίας.

resized 18156837 1670712046558922 8358261309451931472 n

Ο Δήμος Λαμιέων τιμά τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και με πλήρη συναίσθηση της διαχρονικής υποχρέωσής του να κρατήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη και να αναδείξει τις παρακαταθήκες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα στον τόπο μας, σχεδιάζει και θα υλοποιήσει το επόμενο διάστημα την αναβάθμιση του «Μουσείου Εθνικής Αντίστασης 41-44».

resized 18156986 1670711989892261 295023581146152941 n

Το Μουσείο, που λειτουργεί εδώ και λίγα χρόνια σε χώρο στο Δημαρχείο και δέχεται πολλούς επισκέπτες, έχει εμπλουτιστεί με νέα εκθέματα, ανάμεσα στα οποία εξέχουσα θέση έχει η δωρεά του κ. Πέτρου Δημητρίου με σπάνιο υλικό του θρυλικού Νικηφόρου. Το Μουσείο έχει συνεργαστεί με το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας και έχει δεχτεί σημαντικούς επισκέπτες, όπως ο Μανώλης Γλέζος και ο Αλεχάντρο Κάστρο αλλά και πολλούς μαθητές κάθε ηλικίας. Για την αποδοτικότερη επαφή των μαθητών με το Μουσείο έχει δημιουργηθεί ένα ειδικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, το οποίο βασίζεται στις πιο σύγχρονες προτάσεις της Μουσειοπαιδαγωγικής και έχει αποσπάσει κολακευτικά σχόλια από τους εκπαιδευτικούς.

resized 18194050 1670711993225594 77376838907902671 n

Σήμερα θεωρείται ως το πιο πλήρες στην Ελλάδα, για την ιστορική αυτή περίοδο και έχει περάσει σε φάση αναδιοργάνωσης με εμπλουτισμό των εκθεμάτων αλλά και με την ευρύτερη χρήση σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων και λογισμικού.

Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης, καλούμε παράλληλα τους επιζώντες αγωνιστές και τους απογόνους τους να παραχωρήσουν προσωπικά τους κειμήλια στο Μουσείο εμπλουτίζοντας έτσι τα εκθέματά του ώστε να το καταστήσουμε αντάξιο αυτών που συμβολίζει αλλά και του ρόλου που όλοι επιθυμούμε να διαδραματίσει στο μέλλον.»

 


Σελίδα 5 από 152

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

BLADE RUNNER 2049 - INTERNATIONAL TV SPOT #1 - 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ
BLADE RUNNER 2049 - INTERNATIONAL TV SPOT #1 - 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ
BLADE RUNNER 2049 - INTERNATIONAL TV SPOT #1 - 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ  30 χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, ένας νέος blade ...