ATTICANEWS.GR

Member Area
ΒΙΒΛΙΟ


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΝΟΤΗ ΑΝΑΝΙΑΔΗ «ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΕΝΤΡΟΥ»
News - ΒΙΒΛΙΟ
Τετάρτη, 07 Ιούνιος 2017 16:35

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ  ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

ΝΟΤΗ ΑΝΑΝΙΑΔΗ «ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΕΝΤΡΟΥ»

resized IMG 4327

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, προλόγισε το βιβλίο «Παιχνίδι Κέντρου» του Πειραιώτη δημοσιογράφου Νότη Ανανιάδη, στην παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε χθες στο κατάμεστο από κόσμο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου.

 Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του τόνισε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Νότη Ανανιάδη για την πρόταση  να είμαι και εγώ σε αυτό το πάνελ σήμερα με πολλούς  σημαντικούς ανθρώπους, σημαντικούς Πειραιώτες, ο καθένας με τη δική του διαδρομή. Είναι τιμητικό για εμένα.  Γνώρισα τον Νότη Ανανιάδη πριν από αρκετά χρόνια, αλλά νομίζω ότι είναι αυτονόητο και προφανές, ότι τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε συχνότερη επαφή και μπόρεσα να τον γνωρίσω καλύτερα,  διαπιστώνοντας ορισμένα  πράγματα τα οποία εκτιμούσα ότι μπορεί να συμβαίνουν. Είναι ένας καλός δημοσιογράφος καταρχάς, Πειραιώτης, αγαπάει την πόλη του, ένας άνθρωπος με έντονο πολιτικό στίγμα, χωρίς όμως αυτό να τον περιχαρακώνει ή να του δημιουργεί ιδεοληψίες. Βλέπει τα πράγματα ρεαλιστικά, μπορεί να ελιχθεί με την καλή έννοια και νομίζω στο βιβλίο του μέσα από τους πολιτικούς όρους που χρησιμοποιεί, τις τακτικές, διαφαίνεται  αυτό. Ως εκ τούτου γνώρισα επίσης, ότι έχει ποδοσφαιρικές γνώσεις, πριν διαβάσω το βιβλίο, τις λίγες φορές που πήγαμε μαζί στο γήπεδο. Είδα ότι έχει ιστορικές γνώσεις για το ποδόσφαιρο και εν πάση περιπτώσει για να μπω και στο βιβλίο, νομίζω ότι η πρόσκληση του να παρευρίσκομαι εδώ είναι κυρίως γιατί 21 χρόνια ασχολήθηκα με το ποδόσφαιρο και λιγότερο ότι δυόμισι χρόνια ασχολούμαι με την πολιτική, με την ευρεία έννοια, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σίγουρα υπάρχουν συνάφειες μεταξύ του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ, γιατί δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο, ουσιαστικά τα ομαδικά αθλήματα, θα μπορούσαν να έχουν μια συνάφεια, πράγματι με τους κομματικούς οργανισμούς.

Οι προπονητές με τους προέδρους, τους πρωθυπουργούς, οι ποδοσφαιριστές με αυτούς που απαρτίζουν τα κόμματα ή τις κυβερνήσεις. Προφανώς και υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές αλλά νομίζω ήταν πολύ έξυπνη η ιδέα του Νότη  και νομίζω ότι ο αναγνώστης υλοποίησε αυτήν την ιδέα όλο αυτό το διάστημα, στο portnet και μαζεύοντας όλα αυτά τα «αρθράκια», το οποίο πραγματικά είναι μια έξυπνη ιδέα, μια ιδέα με χιούμορ και λογική, σε ένα περιγραφικό βιβλίο.

Μπορούμε να κρατήσουμε αρκετά πράγματα από το βιβλίο του Νότη. Εγώ σε δύο- τρία θα σταθώ.

Είναι αλήθεια, κάπου λέει ότι τα δεκάρια εκλείψανε.

Τις βασικές έννοιες του ποδοσφαίρου τις γνωρίζουμε λίγο - πολύ όσοι είμαστε εδώ. Άρα, πραγματικά τα δεκάρια που γράφει ο Νότης: ο Δομάζος, ο Δεληκάρης, ο Κούδας και άλλοι εκλείψανε από το ποδόσφαιρο. Νομίζω ότι άλλαξε  και το ποδόσφαιρο και η τεχνική, η διορατικότητα του να βλέπεις όλο το φάσμα του γηπέδου, το να αντιλαμβάνεσαι γρήγορα, αντικαταστάθηκαν στο ποδόσφαιρο από την δύναμη, το άλμα, την ταχύτητα, την αντοχή, Άρα το ποδόσφαιρο άλλαξε.  Ίσως και η πολιτική να έχει αλλάξει γιατί πράγματι δεν έχουμε τους ηγέτες που είχαμε τις περασμένες δεκαετίες, ανεξαρτήτως χρωμάτων. Δεν βρίσκουμε εύκολα Κωνσταντίνο Καραμανλή, Ανδρέα Παπανδρέου, Χαρίλαο Φλωράκη, Κύρκο, Μαύρο. Είναι  διαφορετικού τύπου οι ηγέτες και οι αρχηγοί των κομμάτων στη νέα εποχή, όχι μόνο στην Ελλάδα βέβαια και σε όλη την Ευρώπη. Δεν βρίσκουμε Μιτεράν, Γκονζάλες, Θάτσερ. Βρίσκουμε βέβαια άλλες προσωπικότητες, με άλλα χαρακτηριστικά. Απλώς επαναλαμβάνω ότι αυτό, έρχεται ενδεχομένως  από κάτω προς τα πάνω  έχει αλλάξει λίγο η πολιτική. Άρα  σε αυτό το σημείο θα έλεγα ότι υπάρχουν πράγματι συνάφειες μεταξύ του  ποδοσφαίρου και πολιτικής.

Επίσης, είναι αλήθεια ότι για να κερδίσεις ομαδικά αθλήματα πρέπει να έχεις ένα σχέδιο. Και είναι κάτι που αναφέρει σε μια παραπομπή του πρωθυπουργού που είχαμε κουβεντιάσει, έτσι σε ένα μονόλεπτο στο Μαξίμου, όταν αστειευόμενος μου είπε αφήστε να πάρουμε ένα πρωτάθλημα εσείς οι Ολυμπιακοί.  Και του απήντησα και εγώ προφανώς βέβαια σε εισαγωγικά αστειευόμενος, για να πάρεις ένα πρωτάθλημα θέλει σχέδιο, θέλει επενδύσεις, θέλει στρατηγική και επιμονή. Εννοούσα στο ποδόσφαιρο φυσικά.

Ισχύουν αυτά τα πράγματα πρέπει και στην πολιτική να έχεις ένα σχέδιο, πρέπει να το υπηρετείς πιστά, να είναι μελετημένο, να είναι ένα σχέδιο που να μπορούν αυτοί που καλούνται να το υλοποιήσουν να το πράξουν, άρα να συμφωνούν με το σχέδιο, αυτό συμβαίνει και στο ποδόσφαιρο. Ένας προπονητής που θα βάλει έναν σχηματισμό στο γήπεδο, πρέπει να έχει και τους καταλλήλους ποδοσφαιριστές ή τους κατάλληλους μπασκετμπολίστες, για να υλοποιήσει το σχέδιο του. Ότι οι προπονητές προσαρμόζουν τα σχέδια τους πολλές φορές, σε σχέση με το υλικό το οποίο έχουν. Στην πολιτική δεν είναι εύκολο βεβαίως αυτό, αλλά υπάρχουν κοινά πράγματα και εκεί.  Δική μου άποψη και δεν θα  μακρηγορήσω γιατί θα μιλήσουν σημαντικοί άνθρωποι και για το βιβλίο του Νότη  και για την πολιτική.

resized IMG 4378

Όταν διάβασα το βιβλίο και το ολοκλήρωσα, στάθηκα στη διαφορά μεταξύ των εγχώριων   και των διεθνών διοργανώσεων.

Δεν αναφέρομαι στους συλλόγους και στα  Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, γιατί εκεί έρχονται πολλοί ξένοι αθλητές και παίζουν στις ομάδες κάτι που δεν θα επιθυμούσα τουλάχιστον εγώ, να ισχύσει στην πολιτική. Ελπίζω να μην δούμε κι αυτό, αλλά μιλώ για την Εθνική Ελλάδας.

Αλλά θα έλεγα η μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου και ομαδικού αθλήματος είναι η κατάκτηση του euro, το 2004 στην Πορτογαλία. Τι συνέβη εκεί; Μαζέψανε τους καλύτερους αριστεροπόδαρους, τους καλύτερους δεξιοπόδαρους, τους καλύτερους κεντρώους, τους καλύτερους αμυντικούς και επιθετικούς, έβαλαν έναν προπονητή, ενωθήκαν οι Έλληνες ανεξαρτήτως χρώματος κασκόλ και δημιούργησαν μια εθνική ομάδα που μπόρεσε να κάνει μια διεθνή ευρωπαϊκή νίκη.

Η μάχη που δίνει η χώρα μας είναι σε δύο επίπεδα. Είναι μια εσωτερική μάχη μεταξύ των κομμάτων αλλά και μια μάχη με το εξωτερικό. Η άποψή μου και η πολιτική μου σκέψη γι αυτό και το παραλληλίζω με τη νίκη του 2004, ήταν ότι ίσως  η πολιτική  θέλουμε να  μη στερείται  τη δυνατότητα αυτή. Δεν είμαι βέβαιος ότι υπάρχει, αλλά τουλάχιστον να έχουμε τη δυνατότητα.

Γιατί επαναλαμβάνω έχουμε καλούς αριστεροπόδαρους που μπορεί να παίζουν στην αριστερή πλευρά πάνω στην γραμμή ή να παίζουν στην αντίθετη πλευρά και με το δεξί πόδι να αποκτούν πλεονέκτημα κύριε Ανανιάδη, αλλά μπορούνε να μαρκάρουν και πίσω καλά ή έχουμε αμυντικούς πολύ καλούς όπως αυτούς που περιγράφει το βιβλίο,  αλλά χρειαζόμαστε και ως χώρα να σκοράρουμε.

Νομίζω μία τέτοια εθνική προσπάθεια ίσως θα έπρεπε να γίνει και στα μεγάλα ζητήματα που έχουμε και στην Ευρώπη και με όλον τον κόσμο.

Πιστεύω πως μία ή δύο ομάδες ή μιάμιση ομάδα  αποδεικνύεται  τα τελευταία επτά-οκτώ χρόνια, ότι  νίκη δεν μπορούμε να πετύχουμε. Σημαντική, καθοριστική νίκη.

Άρα, δεν ξέρω μήπως από το ποδόσφαιρο δανειστούμε το παράδειγμα αυτό, μιας εθνικής ομάδος με τους καλύτερους παίχτες από κάθε ομάδα που να μπορούν να μας βγάλουν ασπροπρόσωπους με  μια νίκη, που και ουσιαστικά την έχουμε ανάγκη για τις ζωές μας  αλλά και ψυχολογικά για να νιώσουμε ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις πιέσεις που μας ασκούνται.

Όταν παίζουν μεγάλες ομάδες στην Ευρώπη ασκούνται πολύ μεγάλες πιέσεις, όχι ίδιου περιεχομένου, αλλά επαναλαμβάνω πολλές φορές χρειάζεται μία ένωση δυνάμεων,  για να κερδίσουμε.

Δεν θα  κουράσω άλλο να πω καλοτάξιδο το βιβλίο, αν και νιώθω ότι ο Νότης αποκλείει ένα κοινό γυναικείο, το οποίο δεν  θα  κατανοήσει τα ονόματα, τις τεχνικές του 3-5-2, αυτό που  περιγράφει, του ποιος ήταν ο  Σιώκος και ο Γλέζος  ή ο Κασδοβασίλης,  τα ονόματα που αναφέρει ο Νότης και τα παραλληλίζει με Έλληνες πολιτικούς,  με σχηματισμούς ή κόμματα.

Αλλά πραγματικά έχει ενδιαφέρον, εύκολα διαβάζεται. Είναι ευχάριστο βιβλίο με χιούμορ, με ωραίους παραλληλισμούς, με ιστορικές αναδρομές και στο ποδόσφαιρο και στην πολιτική και πραγματικά εύχομαι στον συγγραφέα Νότη Ανανιάδη  καλή  επιτυχία και σε αυτό το βιβλίο.  

Να είστε καλά και ευχαριστώ πολύ.»

Επίσης, χαιρετισμό  στην παρουσίαση του βιβλίου έκαναν ο  Πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ κ. Αβραμίδης Παναγιώτης και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής τους Δημοτικού Θεάτρου κ. Νίκος Διαμαντής.

 Για το βιβλίο μίλησαν: ο Βουλευτής και πρώην υπουργός κ.  Θ. Δρίτσας, ο πρώην υπουργός κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος και ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Κατσικάρης.

 Τέλος, από τον Δήμο παρευρέθηκαν: ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος  Πληροφορικής  Ανδρέας Βεντούρης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Γκερλές και ο Κοινοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης  Αλιφραγκής.

 
Ο λόφος με τα κρυμμένα μυστικά: Το αγαπημένο βιβλίο των μικρών αρχαιολόγων επανακυκλοφορεί!
News - ΒΙΒΛΙΟ
Τρίτη, 06 Ιούνιος 2017 17:06

Ο λόφος με τα κρυμμένα μυστικά: Το αγαπημένο βιβλίο των μικρών αρχαιολόγων επανακυκλοφορεί!

Δώδεκα χρόνια μετά από την πρώτη του εμφάνιση στα ράφια, το βιβλίο «Ο λόφος με τα κρυμμένα μυστικά: Το χρονικό μιας φανταστικής ανασκαφής» του Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Πάνου Βαλαβάνη επανακυκλοφορεί (10η ανατύπωση) από τις εκδόσεις Πορφύρα. Θα το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία, τόσο στα ελληνικά, όσο και στα αγγλικά. 
Σ' αυτό το διαχρονικής αξίας βιβλίο, ο ακαδημαϊκός και συγγραφέας αφηγείται μια φανταστική περιπέτεια που θα μπορούσε όμως κάλλιστα να είναι πέρα για πέρα αληθινή. Μέσα από αυτή «ζωντανεύει» η ιστορία της Ελλάδας-από την Παλαιολιθική εποχή μέχρι και το σήμερα. Αφορμή γι' αυτό το οδοιπορικό, ένας παράξενος λόφος. Δημιουργήθηκε από 8.000 χρόνια ζωής, κρατώντας επτασφράγιστα τα μυστικά του, μέχρι που μια μέρα κίνησε την περιέργεια ενός νεαρού αρχαιολόγου... 
«Ο λόγος με τα κρυμμένα μυστικά» εκτός από ένα βιβλίο γνώσης- μ' επιστημονική σφραγίδα, μα δίχως ίχνος ξύλινου διδακτισμού, είναι και ένα εξαιρετικό εργαλείο δημιουργικής απασχόλησης. Στο δεύτερο μέρος του, τα παιδιά θα βρουν ασκήσεις, προτάσεις για θεατρικό παιχνίδι και ομαδικές δραστηριότητες, καθώς και ευφάνταστες κατασκευές.

Cover-Lofos-GR
Cover-Lofos-EN

Η πλοκή μέσα από τα λόγια του συγγραφέα 
Ο λόφος με τα κρυμμένα μυστικά δημιουργήθηκε ακούσια από τους ανθρώπους που για πολλές χιλιάδες χρόνια κατοικούσαν στον ίδιο ακριβώς τόπο. Εκεί έχτιζαν τα σπίτια τους και τους ναούς τους. Εκεί ζούσαν και πέθαιναν, από 'κει περνούσαν εχθροί, σεισμοί και άλλες καταστροφές. 
Οι άνθρωποι όμως ήταν δυνατοί, κι επέμεναν, και ξανάχτιζαν νέες πόλεις και χωριά πάνω στο λόφο, θάβοντας κάθε φορά από κάτω τα παλιά ερείπια. Έτσι, ο λόφος όλο και μεγάλωνε, κρύβοντας συγχρόνως μέσα του όλα τα μυστικά των πα¬λιότερων ανθρώπων που έζησαν εκεί. 
Οι αιώνες και τα χρόνια πέρασαν, οι μνήμες έσβησαν, αλλά ο λόφος παρέμενε πάντα εκεί, ένας κρυφός και μοναχικός μάρτυρας του παρελθόντος. Έμοιαζε με ηφαίστειο που είχε μέσα του κλεισμένα ένα σωρό πράγματα και ήθελε με κάποιο τρόπο να τα φανερώσει. 
Και μια μέρα έφτασε εκεί ένας αρχαιολόγος. Άρχισε την ανασκαφή και, προ¬χωρώντας σιγά-σιγά, κατόρθωσε να βρει το ένα κάτω από το άλλο τα ερείπια των περασμένων εποχών. Με υπομονή και προσοχή, με κόπο και μελέτη μάζεψε τα υπολείμματα της ζωής των παλιών ανθρώπων και κατάφερε να αποκαλύψει όλα τα μυστικά τους, φτιάχνοντας την ιστορία αυτού του σπουδαίου και παράξενου τόπου που λέγεται Ελλάδα.

Saloni7 Easy-Resize.com
tsaloni10

Τίτλος: Ο λόφος με τα κρυμμένα μυστικά: Το χρονικό μιας φανταστικής ανασκαφής 
Συγγραφέας: Πάνος Βαλαβάνης, Καθηγητής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών 
Εικονογράφηση: Άντα Γανώση 
Ασκήσεις-Παιχνίδια: Μαρίζα Ντεκάστρο- Πάνος Βαλαβάνης 
Εκδόσεις: Πορφύρα 
Σελίδες: 105 
Πρώτη έκδοση: Φεβρουάριος 1995, 10η ανατύπωση: 2017 
Το βιβλίο κυκλοφορεί και στα αγγλικά με τον τίτλο "The hill of the hidden secrets: The chronicle of an imaginary excavation" και μετάφραση της Γεωργίας Κοφινά. Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 1998, 6η έκδοση: Γενάρης 2017

Balabanis EKPA

Βιογραφικό συγγραφέα 
Ο Πάνος Βαλαβάνης γεννήθηκε το 1954 και σπούδασε Κλασική Αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Würzburg της Γερμανίας. Από το 1980 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου από το 2005 είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Τα δώδεκα βιβλία και οι περισσότερες από τις μελέτες του αναφέρονται στην αρχαία ελληνική κεραμική και εικονογραφία, στην αρχιτεκτονική και την τοπογραφία της Αθήνας, στον αρχαίο αθλητισμό και τα πανελλήνια ιερά, καθώς και στην αρχαία ελληνική τεχνολογία. Έχει λάβει μέρος σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις σε Πανεπιστήμια και Μουσεία στην Ευρώπη, την Αμερική και την Άπω Ανατολή. Είναι συγγραφέας πολλών αρχαιολογικών οδηγών και βιβλίων για το ευρύ κοινό, με ιδιαίτερη έμφαση σε αρχαιολογικά βιβλία για μαθητές, τα περισσότερα από τα οποία έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες.

 

 
1ο Ηράκλειο Φεστιβάλ Βιβλίου… «Μ’ ένα βιβλίο στην αυλή»
News - ΒΙΒΛΙΟ
Πέμπτη, 01 Ιούνιος 2017 20:11

1ο Ηράκλειο Φεστιβάλ Βιβλίου… «Μ’ ένα βιβλίο στην αυλή»

18835301 1703516136329648 532074574 n

Το «1ο Ηράκλειο Φεστιβάλ Βιβλίου», ανοίγει τις πύλες του στη Βίλα Στέλλα (Σοφίας 1 & Γαλήνης) στο Ηράκλειο Αττικής από τις 17 έως τις 21 Ιουνίου 2017.

Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής μέσα από αυτό το πολιτιστικό γεγονός φιλοδοξεί να πλουτίσει την πνευματική ζωή της πόλης, έτσι ώστε το «1ο Ηράκλειο Φεστιβάλ Βιβλίου» να αποτελέσει την αρχή για έναν δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στον αναγνώστη – επισκέπτη και στον πνευματικό εκφραστή, το συγγραφέα του βιβλίου.

Οι αναγνώστες, μικροί και μεγάλοι, θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις και να έχουν μια προσωπική επικοινωνία με τους συγγραφείς, οι οποίοι θα υπογράφουν τα βιβλία τους και θα μιλούν γι’ αυτά.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα γίνονται καθημερινά κληρώσεις για δωρεάν βιβλία στους επισκέπτες, τα οποία προσφέρουν οι εκδοτικοί οίκοι που συμμετέχουν, προς αυτούς.

Το «1ο Ηράκλειο Φεστιβάλ Βιβλίου», στηρίζει η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.

Με το μήνυμα «Μ’ ένα βιβλίο στην αυλή», το Σάββατο 17 Ιουνίου 2017 και ώρα 8:00 μ.μ, θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια της φετινής πρώτης γιορτής του βιβλίου.

Η είσοδος θα είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Πληροφορίες

Ώρες λειτουργίας του Φεστιβάλ

Σάββατο – Τετάρτη: 18:00 έως 22:00

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6944835537

 

 

 

 

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ

 

Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

18:00 Δόξα Κωτσαλίδου ("Ο μικρός Σταυραετός"-Εκδόσεις Γράφημα) – παιδικό-

Το Ατελιέ της Φανταστικής ("Το Κουμπί" -Εκδόσεις Γράφημα) παιδικό-

19:00 Αλέξανδρος Ακριτόπουλος ("Η αληθινή ζωή ενός γυναικωνίτη"-Εκδόσεις

Γράφημα)

Έλενα Χουσνή («Το παιδί με τι ριγέ μπλούζα» -Εκδόσεις Κύφαντα)

20:00 ΕΓΚΑΙΝΙΑ

 

Κυριακή 18 Ιουνίου 2017:

18:00 Νίκος Γιαννόπουλος («Στη χώρα των... θαυμάτων»-Κόκκινη Κλωστή

Δεμένη) – παιδικό-

Εύα Κασιάρου («Ο Λαχαπού από τη ζούγκλα της χώρας Καμαμπού»- Κόκκινη

Κλωστή Δεμένη») –παιδικό-

Σοφία Κλιάνη («Το Μηδέν μασκαρεμένο έχει μυστικό κρυμμένο»-Κόκκινη

Κλωστή Δεμένη) – παιδικό-

19:00 Τζένη Κουτσοδημητροπούλου («Τι σκαρώνει ο Λύκος;»-Κόκκινη Κλωστή

Δεμένη) – παιδικό-

Ιωάννα Κυρίτση («Δράκος καλοκάρδιος»-Κόκκινη Κλωστή Δεμένη) –

παιδικό-

Ξανθή Μαντέλα («Ο άσπρος σκύλος με τα πολλά ονόματα» -Κόκκινη Κλωστή

Δεμένη) – παιδικό-

Μαριάννα Τεγογιάννη («Περιπέτεια στο Βουνό των φεγγαρολούλουδων» -

Κόκκινη Κλωστή Δεμένη) – παιδικό-

20:00 Ευθυμία Αθανασιάδου («Στο σεντούκι της ψυχής μου» -Εκδόσεις ΕΞΗ)

Θεόφιλος Γιαννόπουλος («Το αγκάθινο στέμμα» -Εκδόσεις ΕΞΗ)

Μαρία Κατσούπη («Όταν έκλεψαν τα όνειρά μου» -Εκδόσεις ΕΞΗ)

Θεώνη Μπρίλη («Όσα δεν τόλμησα να πω» -Εκδόσεις ΕΞΗ)

Ζωή Οικονόμου («Στον αργαλειό της μοίρας» -Εκδόσεις ΕΞΗ)

Μαρία Χίου («Ο κήπος της μοναξιάς» -Εκδόσεις ΕΞΗ)

21:00 Νατάσα Γκουτζικίδου («Η Σμύρνη της φωτιάς και του έρωτα» -ΝΙΚΗ

Εκδοτική)

Αναστασία Κορινθίου («Ομερτά» -ΝΙΚΗ Εκδοτική)

Πάνος Παπαδάκης («Μάτερ Φαμίλιας» -ΝΙΚΗ Εκδοτική)

Δήμητρα Παπαναστασοπούλου («Ανεξέλεγκτο πάθος» -ΝΙΚΗ Εκδοτική)

Πάνος Φουράκης («ΜΕΓΑ ΓΑΡ ΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΡΑΤΟΣ Η

ΝΑΥΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ» -ΝΙΚΗ

Εκδοτική)

 

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017:

18:00 Θέμιδα Καρδιόλακα («Τι θα φάω στο σχολείο Mama;» - Ελληνοεκδοτική) –

παιδικό-

Τζένη Κουτσοδημητροπούλου («Γκαζόζα Α.Α.Α.» - Ελληνοεκδοτική) –

παιδικό-

Σοφία Κύργιου («Τροφούπολη» - Ελληνοεκδοτική) – παιδικό-

Γιώργος Μπουμπούσης («το Παραμύθι της Ανάσας.» - Ελληνοεκδοτική) –

παιδικό-

Δήμητρα Μπούσιου («4+1 μύθοι του Αισώπου μας λένε ΟΧΙ στις κακές

συνήθειες» - Ελληνοεκδοτική) – παιδικό-

20:00 Λίτσα Καποπούλου («Στο βασίλειο της Μοίρας»- Εκδόσεις Ανάτυπο)

Λένα Κικίδου («Συλλογικό ΤΡΟΜΟΣ» -Εκδόσεις Ανάτυπο)

Γιώργος Κωστόπουλος («Συλλογικό ΤΡΟΜΟΣ» -Εκδόσεις Ανάτυπο)

Σταμάτης Λαδικός («Συλλογικό ΤΡΟΜΟΣ» -Εκδόσεις Ανάτυπο)

Γιώργος Μεσολογγίτης («Συλλογικό ΤΡΟΜΟΣ» -Εκδόσεις Ανάτυπο)

Μηνάς Τσαμπάνης («Η θλιμμένη πριγκίπισσα των Ωκεανών» -Εκδόσεις

Ανάτυπο)

Αντώνης Τουμανίδης («Συλλογικό ΤΡΟΜΟΣ» -Εκδόσεις Ανάτυπο)

Χρήστος Φλουρής («Marea» -Εκδόσεις Ανάτυπο)

21:00 Βάσω Ζαφειροπούλου («Η τελευταία στάση» -Άνεμος Εκδοτική)

Δικαία Μαραβέλια & Αναστασία Κορινθίου («Ζεστό ψωμί και κόκκινη

κορδέλα» -Άνεμος Εκδοτική)

Εμμανουήλ Μαύρος («Ανάσταση ψυχών» -Άνεμος Εκδοτική)

Γιάννης Φιλιππίδης («Εκείνος που άκουγε τις επιθυμίες των άλλων» -Άνεμος

Εκδοτική)

Τρίτη 20 Ιουνίου 2017:

18:00 Μαριλένα Καββαδά ( «Ο φάρος με τα χίλια μυστικά» -Εκδόσεις Διάπλους) –

παιδικό-

18:30 Λιλή Γάτη («Με λένε Δώδεκα» -Εκδόσεις ΕΝΤΥΠΟΙΣ) – παιδικό-

Βασίλης Γεργατσούλης («Η πρώτη ιπτάμενη γάτα» -Εκδόσεις ΕΝΤΥΠΟΙΣ) –

παιδικό-

Ομάδα Σακαράκα («Δέκα μαύρες γάτες σ' ένα βιβλίο» -Εκδόσεις

ΕΝΤΥΠΟΙΣ) – παιδικό-

19:30 Μηλέβα Αναστασιάδου & Λυδία Ψαραδέλλη («Το μυστικό της καρυδιάς»- Εκδόσεις ΕΝΤΥΠΟΙΣ)

Καλλιόπη Βελόνια («Το μυστικό της Προφητείας»-Εκδόσεις ΕΝΤΥΠΟΙΣ)

Πολύκαρπος Παριορίτσας («Οι πύλες του Άδη» -Εκδόσεις ΕΝΤΥΠΟΙΣ)

 

 

20:30 Χρήστος Αναστασόπουλος («Στα βελούδινα ίχνη του δολοφόνου «- Εκδόσεις

Πνοή)

Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης («Η γριά βαλίτσα» - Εκδόσεις Πνοή)

Κάκια Ξύδη («Φυσάει» -Εκδόσεις Πνοή)

Μαρία Πρινάρη- Καρκαβατσάκη («Πουλί θα κάμω τη χαρά» -Εκδόσεις Πνοή)

Μελίνα Τούντα («Η αγάπη δεν πονάει» -Εκδόσεις Πνοή)

21:30 Παύλος Ανδριάς( «Άννα»-Εκδόσεις Ίαμβος)

Τάνια Θεοδοσίου («Οι ανυφάντρες της μοναξιάς» -Εκδόσεις Ίαμβος)

Γιώτα Σούσουλα («Ας δημιουργήσουμε καταπληκτικές ζωές» -Εκδόσεις

Ίαμβος)

Άννα Τσαλουκίδου («Απών…» -Εκδόσεις Ίαμβος)

 

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017:

18:00 Ζέττα Αργύρη («Tο Μυστικό του Ήλιου» -Εκδόσεις iWrite) – παιδικό-

Χαρά Βιδοζαχαράκη («Ο Μικρός Ταξιδευτής, η διαχείριση των παιδικών

φόβων µέσα απο αξίες» -Εκδόσεις iWrite) – παιδικό-

Καλλιόπη Γραμμένου ( «Τα φτερωτά σανδάλια του μικρού Παυσανία» -

Εκδόσεις Ίαμβος)

19:00 Κωνσταντίνος Βαβάτσης («HOMO DIVINUS» -Εκδόσεις Όστρια)

Μαίρη Βούλγαρη ( «Το μεγάλο ταξίδι» -Εκδόσεις Όστρια)

Άνα Ζάχαρη («Οι τέσσερις εποχές» -Εκδόσεις Όστρια)

Μάριος Καρακατσάνης («Άμυ»- Εκδόσεις Όστρια)

Δημήτρης Σίμος ( «Βατράχια»-Εκδόσεις Όστρια)

Κατερίνα Σωπύλη («Στα μονοπάτια της καρδιάς» -Εκδόσεις Όστρια)

Τζίνα Ψάρρη («Μέχρι το 5ο σκαλοπάτι» -Εκδόσεις Όστρια)

20:00 Ηλιάδα Γκανά («Σκόρπιες Μνήμες» -Εκδόσεις Πηγή)

Έρση Λάβαρη («Η Εποχή του Κυνηγιού» -Εκδόσεις Πηγή)

Μαρία Μακράκου («Ένα Ταξίδι στο Άβατο της Ψυχής» -Εκδόσεις Πηγή)

Νίκος Τουμαράς («Φυσιογνωμία: Αλλοιωμένη Αλήθεια»- -Εκδόσεις Πηγή)

21:00 Άννα Ασπραδάκη ( «Το κόκκινο παλτό»-Εκδόσεις Φιλύρα)

Γιώργος Κάππος ( «Ο κύκλος του χρήματος... και της ζωής» -Εκδόσεις

Φιλύρα)

Θάνος Λουτριώτης ( «Η αρχή της ανάδυσης» -Εκδόσεις Φιλύρα)

Ηρακλής Παπαδάκης («Ουδέν κακόν» -Εκδόσεις Φιλύρα)

Κώστας Ραφτόπουλος («Παράλληλες τροχιές» -Εκδόσεις Φιλύρα)

Εύη Ρούτουλα («Ο άρχοντας της Μεσογείου» -Εκδόσεις Φιλύρα)

Γκίλντα Φρούμκιν («Πατέρα, άκου...» -Εκδόσεις Φιλύρα)

 

Πληροφορίες

Ώρες λειτουργίας του Φεστιβάλ

Σάββατο – Τετάρτη: 18:00 έως 22:00

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6944835537

 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑ «ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΗ ΤΡΕΛΑ» ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
News - ΒΙΒΛΙΟ
Πέμπτη, 01 Ιούνιος 2017 16:59

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑ

«ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΗ ΤΡΕΛΑ» ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

 resized IMG 3836

Παρουσιάστηκε  χθες το βιβλίο του Κώστα Κρεμμύδα με τίτλο: «Ερυθρόλευκη τρέλα», στη Δημοτική Πινακοθήκη, που οργάνωσε η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά και οι εκδόσεις Μανδραγόρας. Για το βιβλίο και για τον συγγραφέα μίλησαν: Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης, η Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά κα Λίτσα Μπαφούνη, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου κ. Βασίλης Καρδάσης και ο συγγραφέας, Σχολικός Σύμβουλος και Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων κ. Αντώνης Μαστραπάς. Επίσης μίλησε ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Κώστας Κρεμμύδας. Τον ιστορικό ύμνο του Ολυμπιακού, που συνέθεσε το 1931, ο Γιάγκος Λαουτάρης έπαιξε στο πιάνο ο γιος του Δημήτρης Λαουτάρης καθώς και άλλες συνθέσεις.

 resized IMG 3875

 

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης, στην ομιλία του, ανέφερε:

 

 «Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια σπάνια μου ζητάει κάποιος να μιλήσω για θέματα που έχουν σχέση με τον Ολυμπιακό, αν και παλιότερα το έκανα πολύ συχνά. Παίρνοντας λοιπόν το βιβλίο του Κώστα Κρεμμύδα «Ερυθρόλευκη τρέλα» στα χέρια μου, ομολογώ ότι απορροφήθηκα. Και απορροφήθηκα διότι πάντα με γοήτευε ιδιαίτερα αυτός ο ιδιόμορφος τρόπος με τον οποίο ο Ολυμπιακός και το ποδόσφαιρο έχει έναν τρόπο να νοηματοδοτεί βαθειά προσωπικές μυθολογίες. Έχει κάτι το οποίο είναι τόσο δημόσιο και τόσο κοινό, που γίνεται βαθειά προσωπικό. Έχει έναν τρόπο με τον οποίο όλο αυτό το κοινό αφήγημα γίνεται εντελώς προσωπικό και σηματοδοτεί τη ζωή μας και πολλών από εμάς όταν ήμασταν πιο μικροί και μένει μαζί μας για πάντα.

 

Νομίζω ότι όλοι μας θυμόμαστε καλύτερα από κάθε άλλον παίκτη, τους παίκτες που μεσουρανούσαν, όταν είμαστε στην ηλικία 8-18 χρονών. Έχει λοιπόν το ποδόσφαιρο παγκόσμια έναν ιδιόμορφο τρόπο να «φυτρώνει» μέσα στις πιο βαθιές πτυχές της προσωπικότητας των νέων και με αυτόν τον τρόπο να επιτελεί το βαθειά εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο που επιτελεί τα τελευταία 100 χρόνια – στον Ολυμπιακό τα τελευταία 92 χρόνια και στο Δυτικό κόσμο 100-150 χρόνια,  ίσως στην Αγγλία. Κι αυτό μας κάνει να σκεφτόμαστε και πως αυτό το πράγμα θα συνεχίσει και πως πάνω σε αυτή τη διαδικασία μπορούμε να επέμβουμε, ούτως ώστε να της προσδώσουμε τέτοια στοιχεία που να το κάνουν ακόμα πιο χρήσιμο πολιτιστικά  και μηχανισμό συνοχής της κοινωνίας μας.

 

Σήμερα πια το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει χαρακτήρα σε μεγάλο βαθμό. Έχει αλλάξει ο τρόπος του παιχνιδιού, έχει αλλάξει η σχέση των ποδοσφαιριστών με την ομάδα. Έχει όμως αλλάξει η σχέση φιλάθλων με την ομάδα; Κι αν αλλάζει, πως αλλάζει;. Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια και στο μέλλον - και φαίνεται από το βιβλίο – ότι πολύ μεγάλο ρόλο παίζει ο τρόπος και το είδος με τον οποίο τα τεκταινόμενα στο γήπεδο μεταφέρονται στο κοινό και στους φιλάθλους. Και μιλάω για την εξέλιξη των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Το ποδόσφαιρο θα ήταν αδιανόητο σ’ έναν κόσμο χωρίς μάζες. Θα ήταν επίσης αδιανόητο σ’ έναν κόσμο χωρίς Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

 

Είναι φανερό και από το βιβλίο που περιγράφει μια συγκεκριμένη εποχή, στην οποία ο συγγραφέας ήταν στην ευαίσθητη και τρυφερή ηλικία, όπου λείπει η υπερέκθεση στην εικόνα. Σπάνια πάει κανείς στο γήπεδο. Οι εικόνες είναι συχνά μαυρόασπρες και η προσλαμβάνουσα είναι μια φωνή από ένα «κουτί» σ’ ένα συγκεκριμένο τακτικό χρόνο, όπως η εκκλησία ή τέτοιου είδους δραστηριότητες – δεν είναι και πολλές δηλαδή  μπάλα κι εκκλησία είναι  κάθε Κυριακή. Χωρίς εικόνα λοιπόν μέσα από ένα αφήγημα, μια ιστορία επαναλαμβανόμενη. Δεν αλλάζει κάτι. Κάθε Κυριακή 90 λεπτά.  Αλλάζουν κάποιες λεπτομέρειες, αλλά στην  ουσία είναι το ίδιο πράγμα. Κι αυτό αφήνει τη φαντασία του ακροατή και του φιλάθλου να πλάσει τους παίκτες πιο μεγάλους, γίγαντες κ.λ.π.

 

Σήμερα δεν υπάρχει πτυχή του ποδοσφαιρικού γίγνεσθαι η οποία να μην είναι ορατή. Υπάρχουν ελάχιστες στα αποδυτήρια, αλλά ακόμα κι αυτό παύει να είναι άβατο. Είναι χαρακτηριστικό ότι και τα νέα παιδιά έχουν έναν τόνο μικρότερης ταύτισης – αν μπορεί να το πει κανείς έτσι – με τους ήρωες τους του ποδοσφαίρου, απ’ ό, τι είχαν παλιότερα. Κι ακόμη περισσότερο πιο σημαντικό για τη δική μας περίπτωση του Ολυμπιακού, έχουν πρόσβαση σε εικόνες, από πολύ πιο σπουδαία, καλύτερα, ανταγωνιστικά και συναρπαστικά πρωταθλήματα. Υπάρχουν σήμερα πολλά παιδιά στην ηλικία του γιου μου, που είναι 18 ετών, που δεν είναι ελληνική ομάδα. Ο ένας είναι  Μάντσεστερ, ο άλλος είναι Λίβερπουλ, ο άλλος είναι  Ρεάλ.  Ο γιος μου ευτυχώς είναι Ολυμπιακός, αλλά έχει συμμαθητές που δεν είναι ελληνική ομάδα.

 

Επομένως τίθεται πλέον κρίσιμα και άμεσα το ζήτημα, ότι πως μπορεί η ομάδα να διατηρήσει και να συντηρήσει την ταύτιση που δημιουργεί στο κοινό της. Διότι στην τελική ανάλυση σήμερα το ποδόσφαιρο είναι μέρος της βιομηχανίας του θεάματος, του showbusiness. Και πραγματικά πιστεύω ότι αν  το ποδόσφαιρο δεν έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα της ψυχικής ταύτισης του φιλάθλου με την ομάδα, όπως αυτής που βλέπουμε στις σελίδες του βιβλίου, τότε πραγματικά θα χάσει τον ανταγωνισμό από το Χόλυγουντ, που ξέρει πολύ καλύτερα να λέει ιστορίες. Είναι λοιπόν κρίσιμο οι ομάδες να βρουν τον τρόπο να συντηρήσουν και να επανιδρύσουν – θα έλεγα- τις σχέσεις ταύτισης με το κοινό.

 

Πιστεύω λοιπόν ότι για τον Ολυμπιακό σήμερα είναι μονόδρομος η ενίσχυση της παρουσίας των νέων παιδιών, των γηγενών παιδιών, των παιδιών που έχουν βγει από την Ακαδημία του Ολυμπιακού, τόσο για λόγους ταύτισης, διότι πήραν με πόνο τον τελευταίο χρόνο ποδοσφαιριστές που δεν γνωρίζαμε ποιοι είναι μέσα στο γήπεδο. Μην ξεχνάμε ότι παλιά το ποδόσφαιρο που δεν είχε αλλαγές, ήταν 11 παίκτες. Ήξερες δηλαδή ποιοι είναι από την «κοψιά» τους. Δεν υπήρχε περίπτωση να μπερδέψεις τον Καραταϊδη με κάποιον άλλο. Άρα είναι κρίσιμο το στοιχείο της συνέχειας και είναι κρίσιμο το στοιχείο κάποιου είδους ταύτισης.

 

Ο Ολυμπιακός λοιπόν τα τελευταία 10-15 χρόνια έχει κάνει μια πολύ σπουδαία δουλειά καλλιεργώντας τις Σχολές ποδοσφαίρου σε όλη την Ελλάδα. Έχει νομίζω σήμερα γύρω στις 40 Σχολές. Αυτό   σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός έχει αναλάβει την ευθύνη  εκπαίδευσης και φίλαθλου πνεύματος σε 200 παιδιά σε κάθε Ακαδημία, δηλαδή συνολικά σε όλες τις Ακαδημίες 8.000 παιδιά ή 16. 000 γονείς, που σημαίνει ότι υπάρχει άμεση πρόσβαση τουλάχιστον σε 50.000 ανθρώπους. Σίγουρα δεν θα γίνουν όλοι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, αλλά μαθαίνουν τα ιδανικά και τις αξίες του Ολυμπιακού, το ευ αγωνίζεσθαι,  το πώς θα συνεργάζονται, το πώς θα είναι καλοί φίλαθλοι, το να καταλαβαίνουν τα προβλήματα που έχει ένας άνθρωπος που καλείται να διαιτητεύσει.

 

Όλα αυτά τα πράγματα λοιπόν, όσο συνεχίζει ο Ολυμπιακός να τα κάνει και να τα κάνει σωστά. Αν για παράδειγμα στην Ακαδημία της Χίου έχει 200 παιδιά, τα οποία 1 ή 2 αν θα παίξουν στον Ολυμπιακό, τα υπόλοιπα θα παίξουν σε ομάδες της Χίου  και θα βελτιώνουν το ποδοσφαιρικό επίπεδο της Χίου. Θα προσφέρει λοιπόν στις τοπικές κοινωνίες.  Κι αν αυτά τα παιδιά σιγά - σιγά αρχίζουν και είτε εκ του καταστατικού είτε εκ σταθερής αποφάσεως αποτελούν ένα συγκεκριμένο πυρήνα της ομάδας - δεν λέω να έχει μια ομάδα με 40 παιδιά από την Ακαδημία, αλλά λέω να έχουμε μια ομάδα με 10 παιδιά από την Ακαδημία, το οποίο να είναι αδιαπραγμάτευτο. Νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να συντηρηθεί κι ένας χαρακτηριστικός τρόπος παιχνιδιού που θα εκφράζει τον Ολυμπιακό και αυτή η ταύτιση που πραγματευόμαστε στο βιβλίο. Πολλές φορές λένε ότι  «ναι, αλλά ο κόσμος του Ολυμπιακού δεν το θέλει αυτό, θέλει να παίρνει το πρωτάθλημα κ.λ.π.»  Το τι θέλει ο κόσμος είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει. Αυτό που δεν μπορεί να αλλάξει είναι η θέση της Ελλάδας και κατ’ επέκταση του Ολυμπιακού στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι.

 

 Δεν μπορεί πλέον ο Ολυμπιακός με την ελληνική αγορά να ανταγωνιστεί οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αγορά. Κι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.   Αυτό που μπορεί να αλλάξει όμως είναι η κοινή γνώμη του Ολυμπιακού και κάθε ομάδας, εάν αυτό γίνει με μια σταθερή συζήτηση, να βρεθούν οι τρόποι επικοινωνίας με τον κόσμο του Ολυμπιακού. Ευτυχώς ο Ολυμπιακός έχει φροντίσει κι έχει αυτό το δίαυλο επικοινωνίας μέσα από τον θεσμό των μελών με μακρά συζήτηση, όπου να καταλήξουμε τι Ολυμπιακό θέλουμε και τι Ολυμπιακό θα στηρίζουμε. Υπάρχουν ομάδες που το αποφασίζουν και το κάνουν όπως η Αθλέτικο Μπιλμπάο, όπως η Μπαρτσελόνα, ομάδες από τις οποίες γεννήθηκε, ανδρώθηκε και τώρα μεγαλουργεί ο αγαπημένος μας φίλος Ερνέστο Βαλβέρδε, που τόσο θαυμάζουμε. Αν λέγαμε στον Βαλβέρδε ότι κάτι που στην παρούσα συζήτηση όλοι θα έλεγαν ναι ότι «έλα εδώ Βαλβέρδε και μείνε για πάντα στον Ολυμπιακό», ο Βαλβέρδε αυτό θα μας έλεγε. Αυτά λοιπόν για το βιβλίο και για τον Ολυμπιακό Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Στην παρουσίαση του βιβλίου, από τον Δήμο Πειραιά, παρευρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι κ.κ.: Κυριάκος Σιγαλάκος και Σταύρος Βοϊδονικόλας, ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκος Αγγελόπουλος και ο Αντιπρόεδρος της ΔΗ.ΡΑ.Π. κ. Στέλιος Μπρατσόλης.

 
Η ιστορία πίσω από το Χειρόγραφο του Βόϊνιτς είναι τουλάχιστον ανατριχιαστική. Αυτό είναι το πιο μυστηριώδες βιβλίο στον κόσμο!
News - ΒΙΒΛΙΟ
Τρίτη, 30 Μάιος 2017 09:26

Η ιστορία πίσω από το Χειρόγραφο του Βόϊνιτς είναι τουλάχιστον ανατριχιαστική.

Αυτό είναι το πιο μυστηριώδες βιβλίο στον κόσμο!
253aa- voynich manuscript

Αν ποτέ επισκεφτείς το πανεπιστήμιο του Yale, προσπάθησε να πας να ρίξεις μια ματιά στην βιβλιοθήκη με τα σπάνια βιβλία της.

Εκεί μέσα βρίσκεται ένας τόμος 240 σελίδων, ο οποίος είναι γνωστός και ως το πιο μυστηριώδες βιβλίο στον κόσμο.

Το Χειρόγραφο του Βόϊνιτς χρονολογείται κάπου το 1420 και περιλαμβάνει χειροποίητη εικονογράφηση.

Το καλλιγραφικό του κείμενο, όμως, παραμένει αμετάφραστο μέχρι σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας του το χειρόγραφο αποτέλεσε αντικείμενο εντατικής μελέτης από πολλούς επαγγελματίες και ερασιτέχνες κρυπταναλυτές, μεταξύ των οποίων μερικοί από τους κορυφαίους Αμερικανούς και Βρετανούς αποκρυπτογράφους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κανείς τους όμως δεν κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει έστω και μια λέξη.

Αυτές οι επανειλημμένες αποτυχίες έχουν κάνει το χειρόγραφο Βόινιτς ξακουστό στην ιστορία της κρυπτογραφίας, έδωσαν όμως βάση και στην άποψη ότι το βιβλίο δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια περίτεχνη απάτη, μια δίχως νόημα εναλλαγή τυχαίων χαρακτήρων.

Το μυστήριο του νοήματος και της προέλευσης του χειρογράφου κέντρισε τη λαϊκή φαντασία, κάνοντας το χειρόγραφο θέμα μυθιστορημάτων και εικασιών. Καμία από τις υποθέσεις των τελευταίων εκατό ετών δεν επαληθεύτηκε.

Το βιβλίο είναι γνωστό με το όνομα του Πολωνοαμερικανού παλαιοβιβλιοπώλη Βίλφριντ Βόινιτς (Wilfrid Voynich), ο οποίος το αγόρασε το 1912. Η πρώτη αναπαραγωγή του κυκλοφόρησε το 2005.

Το χειρόγραφο δώρισε ο Χανς Π.Κράους στη βιβλιοθήκη σπανίων βιβλίων και χειρογράφων Μπέινεκε του πανεπιστημίου του Γέιλ το 1969, όπου καταλογογραφήθηκε ως MS 408.

Ψηφιοποιημένο αντίγραφο υψηλής ανάλυσης είναι ελεύθερα διαθέσιμο στον ιστότοπο της βιβλιοθήκης.

Επίσης έχει δημιουργηθεί και ιστοσελίδα με γενικές πληροφορίες για το χειρόγραφο.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/28042

 


Σελίδα 3 από 152

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

BLADE RUNNER 2049 - INTERNATIONAL TV SPOT #1 - 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ
BLADE RUNNER 2049 - INTERNATIONAL TV SPOT #1 - 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ
BLADE RUNNER 2049 - INTERNATIONAL TV SPOT #1 - 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ  30 χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, ένας νέος blade ...