ATTICANEWS.GR

Member Area
ΘΕΑΤΡΟ


ΚΘΒΕ: Πρεμιέρες, παράλληλες δράσεις και ενδιαφέρουσες μετακλήσεις
News - ΘΕΑΤΡΟ
Τετάρτη, 19 Απρίλιος 2017 11:43
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος:
Πρεμιέρες, παράλληλες δράσεις και ενδιαφέρουσες μετακλήσεις

Μετά τις σύντομες διακοπές των ημερών του Πάσχα, το ΚΘΒΕ επιστρέφει με πρεμιέρες, νέες παραγωγές, παράλληλες δράσεις αλλά και ενδιαφέρουσες μετακλήσεις που φιλοξενούνται στη Μονή Λαζαριστών και στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.
 
Πιο αναλυτικά, αυτή την εβδομάδα μπορείτε να δείτε στο ΚΘΒΕ:
 

ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

«ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ» ΤΗΣ ΛΟΤ ΦΕΪΚΕΜΑΝΣ
 
«Ένας άντρας και μια γυναίκα. Ένα ζευγάρι. Μια συνάντηση εννέα χρόνια μετά το χωρισμό τους. Ένα παρελθόν που στοιχειώνει το παρόν τους. Ένα ζευγάρι που προσπαθεί να λύσει το παρελθόν για να κοιτάξει στο μέλλον. Ένα έργο ημιτονίων και λεπτών αποχρώσεων. Μια συγκινητική και τρυφερή σονάτα για δύο». Έτσι περιγράφει το έργο ο Γιάννης Μόσχος που υπογράφει τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία του βραβευμένου θεατρικού έργου της Λοτ Φέικεμανς (Lot Vekemans). Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεται με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
 
Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Έναρξη: Παρασκευή 21/4/2017
 
Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση >
  ΜΕΤΑΚΛΗΣΕΙΣ

«ΟΜΠΙΝΤΑ» ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΤΑΝΙΔΗ

Το KΘΒΕ παρουσιάζει, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, το πολιτικό έργο με ήρωα τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη μπροστά στο θάνατο, «Ομπίντα», σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιώργου Κοτανίδη, ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία του έργου στην Αθήνα.
 
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Διάρκεια παραστάσεων: Πέμπτη 20/4/2017 έως Κυριακή 23/4/2017
 
Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση >
 

 

«Η ΑΠΕΙΛΗ» ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΗΣ ΜΟΥΣΤΑΚΛΙΔΟΥ
 
To ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, με τη συνεργασία του ΚΘΒΕ, παρουσιάζει στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών τη βραβευμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού —Α’ Κρατικό Βραβείο Θεατρικού έργου για νέους συγγραφείς— παράδοξη κωμωδία «Η Απειλή» της Άρτεμης Μουστακλίδου σε σκηνοθεσία του Γιάννη Λεοντάρη.
 
Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
Διάρκεια παραστάσεων: Πέμπτη 20/4/2017 έως Κυριακή 23/4/2017
 
Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση >
 
 

«ΦΙΛΙΩ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΥ»

Τo θεατρόφιλο κοινό της Β. Ελλάδας θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τη μοναδική Δέσποινα Μπεμπεδέλη, τον Ζαχαρία Καρούνη  και τέσσερις εξαίρετους ηθοποιούς. Μετά την τεράστια επιτυχία στην Αθήνα και στην Κύπρο η παράσταση «Φιλιώ Χαϊδεμένου» σε σκηνοθεσία Βασίλη Ευταξόπουλου ταξιδεύει για Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
 
Θέατρο της Μονής Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός)
Διάρκεια παραστάσεων: Παρασκευή 21/4/2017 έως Κυριακή 30/4/2017
 
Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση >
 

 
 
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

«ΑΣΚΗΤΙΚΗ» ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
 
Η «Ασκητική» (Salvatores dei) του Νίκου Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία  Aνδρέα Κουτσουρέλη συνεχίζει τον επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων με την παρουσίασή της στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» για τέσσερις ημέρες (Πέμπτη 20, Παρασκευή 21,  Σάββατο 22 και Κυριακή 23 Απριλίου 2017).
 
Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση >
 

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
 
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου (23 Απριλίου 2017),  που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την παρουσίαση των παραστάσεων:

 1. «ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ» του Β. Ουγκώ (διασκευή) από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΘΒΕ, το Σάββατο 22 Απριλίου 2017 στις 12:00 στον αίθριο χώρο, έξω από το Βασιλικό Θέατρο.
 2. «ΤΟ ΔΩΡΟ» από το κουκλοθέατρο του ΚΘΒΕ, την Κυριακή 23 Απριλίου 2017 στις 13:30 στον αίθριο χώρο, έξω από το Βασιλικό Θέατρο.
Και για τις δύο παραστάσεις η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
 
Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 19 Απρίλιος 2017 11:49
 
Ελπίδα Σταθάτου: Από την Ελλάδα στο Etcetera Theatre του Λονδίνου
News - ΘΕΑΤΡΟ
Τρίτη, 04 Απρίλιος 2017 18:48

Ελπίδα Σταθάτου: Από την Ελλάδα στο Etcetera Theatre του Λονδίνου

Γεννιούνται ευκαιρίες μέσα στην κρίση; Μπορούν ταλαντούχοι άνθρωποι να κυνηγήσουν το όνειρό τους στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό; Η περίπτωση της Ελπίδας Σταθάτου αποδεικνύει περίτρανα ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Κυνηγώντας τ' όνειρο 
Ορισμός του ανήσυχου πνεύματος, η Ελπίδα με καταγωγή από την Κεφαλονιά, μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε ψυχολογία, ενώ παράλληλα έκανε σπουδές στο χορό. Η μεγάλη της αγάπη, ωστόσο, ήταν και παραμένει άλλη: το θέατρο. Γι' αυτό και μετακόμισε στο Λονδίνο συνεχίζοντας τις σπουδές της, αυτή τη φορά εστιάζοντας στην υποκριτική. 
Λίγο αργότερα, ήρθε το πρώτο της πτυχίο από το Regent's College (Diploma in Acting), ενώ ακολούθησε το Postgraduate Diploma in Acting στο The Bridge Theatre Company. Πλέον, η ίδια είναι ενεργό μέλος του Actors Centre, ενώ έχει σταθερή συνεργασία με την ομάδα του Anthony Meindl στο Λονδίνο (AMAW).

IMG 9118

Από το Λονδίνο στο Εδιμβούργο 
Η σκληρή δουλειά και το ταλέντο της την έφεραν τον περασμένο Φεβρουάριο σ' ένα από τα πιο γνωστά πειραματικά θέατρα του Λονδίνου. Συγκεκριμένα στο Etcetera στο Camden, να ερμηνεύει επί σκηνής τον Στεγόσαυρο (Stegosaurus), τον μονόλογο για τις διατροφικές διαταραχές της Έρσης Νιαώτη. Τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης ανέλαβε ο Joe Hufton, ένας από τους πλέον ανερχόμενους σκηνοθέτες στο Λονδίνο, ο οποίος μάλιστα υπήρξε υποψήφιος για Olivier Award (για την παράσταση Alice's Adventures Underground). 
Το έργο αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς για την αμεσότητα και τον άκρατο συναισθηματισμό του, με αποτέλεσμα περισσότερες από τις μισές παραστάσεις να είναι sold out. Χαρακτηριστική η κριτική του έγκριτου Stage, σύμφωνα με την οποία το έργο είναι ένας πολύ έντονος και δηκτικός μονόλογος με εμφατική υποκριτική από την Ελπίδα Σταθάτου. 
Το πιο μοντέρνο Reviews Hub με την σειρά του αναφέρθηκε στην πολυδιάστατη και αποτελεσματική απόδοση του πόνου και των αυταπατών ενός ατόμου με διατροφικές διαταραχές από την Ελπίδα. 
Και το ταξίδι του Στεγόσαυρου δεν σταματά εδώ, αφού η παράσταση θα παιχτεί τον Αύγουστο στο φημισμένο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου.

posterplain

Σημαντικοί σταθμοί και νέα σχέδια 
Η πορεία της Ελπίδας Σταθάτου είναι ανοδική και κάθε βήμα της σταθερό. Η ίδια πλέον μοιράζει τη ζωή της ανάμεσα σε Αθήνα και Λονδίνο, αναζητώντας συνεργασίες που θα την κερδίσουν και θα την εξελίξουν. Μερικές από τις δουλειές της τα τελευταία χρόνια στο Λονδίνο περιλαμβάνουν το φιλμ 1603, σε σκηνοθεσία Paul J. Lane, ταινίες μικρούς μήκους, ανάμεσά τους: Think of something blue σε σκηνοθεσία Jerry De Mars, Dark Ties σε σκηνοθεσία Charlotte Kilduff, ενώ θεατρικά είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παράσταση Love of the Nightingale σε σκηνοθεσία Mark Street. 
Τα σχέδιά της, εξίσου πλούσια, καθώς αυτή την περίοδο εκτός από το Φεστιβάλ του Εδιμβούργου που θα εμφανιστεί με τον Στεγόσαυρο, δουλεύει το σενάριο για μια νέα ταινία που θα δούμε στη μεγάλη οθόνη το επόμενο διάστημα αλλά για τη νέα της θεατρική παράσταση στο Λονδίνο.

IMG 6250-2
 
ΚΘΒΕ: ΕΝΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΜΕ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ, ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΛΗΣΕΙΣ - ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΣΤΟ ΚΘΒΕ
News - ΘΕΑΤΡΟ
Παρασκευή, 31 Μάρτιος 2017 16:46

ΘΒΕ: ΕΝΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΜΕ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ, ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΛΗΣΕΙΣ - ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΣΤΟ ΚΘΒΕ

Δύο νέες παραστάσεις, που βρίσκονται σε εντατικό ρυθμό προβών, έρχονται τον Απρίλιο από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ένας Απρίλιος γεμάτος με πρεμιέρες, νέες παραγωγές, παράλληλες δράσεις αλλά και ενδιαφέρουσες μετακλήσεις που φιλοξενούνται στη Μονή Λαζαριστών και στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Παράλληλα, παραγωγές του ΚΘΒΕ μεταφέρονται σε επιλεγμένους χώρους της Θεσσαλονίκης και ταξιδεύουν στην περιφέρεια.

 

Πιο αναλυτικά, μπορείτε να δείτε τον Απρίλιο στο ΚΘΒΕ:

 

ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

resized PHOTO DHLHTHRIO

 • «ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ» ΤΗΣ ΛΟΤ ΦΕΪΚΕΜΑΝΣ

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος

ΦΟΥΑΓΙΕ ΕΜΣ

Έναρξη: 21/4/2017

Μια σύγχρονη θεατρική συγγραφέας από την Ολλανδία θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το κοινό της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τη Λοτ Φέικεμανς (Lot Vekemans). Γεννημένη το 1965, σπούδασε θεατρική γραφή αλλά και κοινωνική γεωγραφία. Ξεκίνησε να γράφει θεατρικά έργα για παιδιά και ενήλικες το 1995. Έργα της έχουν παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, τη Ρουμανία, τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, το Μεξικό, την Κίνα, τη Ρωσία, την Ισπανία, την Αργεντινή και τη Βραζιλία. Είναι η πρώτη φορά που το έργο της ανεβαίνει στην Ελλάδα. 

Γραμμένο το 2009, το «Δηλητήριο» έχει κερδίσει το βραβείο του καλύτερου ολλανδικού θεατρικού έργου που ανέβηκε την περίοδο 2009-2010. Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, έχει κάνει μεγάλη επιτυχία στη Γερμανία και στην Αυστρία. «Αυτός» και «Αυτή», δυο ανώνυμοι απλοί άνθρωποι, έρχονται αντιμέτωποι με ένα απρόοπτο της ζωής. Της ζωής, που, κατά τη συγγραφέα, «είναι σαν να πηδάς από αεροπλάνο χωρίς αλεξίπτωτο». Οι δύο ήρωες του έργου προσπαθούν να διαχειριστούν μια οδυνηρή απώλεια και να βρουν έναν τρόπο να συμφιλιωθούν με την καινούργια πραγματικότητα που τους έχει επιφυλάξει η ζωή. Μπορεί κανείς πραγματικά να ξεχάσει; Πώς μπορεί κανείς να αντέξει τον πόνο; Μπορούμε να αποδεχτούμε πραγματικά την αλλαγή;

«Ένας άντρας και μια γυναίκα. Ένα ζευγάρι. Μια συνάντηση εννέα χρόνια μετά το χωρισμό τους. Ένα παρελθόν που στοιχειώνει το παρόν τους. Ένα ζευγάρι που προσπαθεί να λύσει το παρελθόν για να κοιτάξει στο μέλλον. Ένα έργο ημιτονίων και λεπτών αποχρώσεων. Μια συγκινητική και τρυφερή σονάτα για δύο». Έτσι περιγράφει το έργο ο Γιάννης Μόσχος που υπογράφει τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία. Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεται με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Συντελεστές: 

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος 

Σκηνικά-Κοστούμια: Τίνα Τζόκα 

Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου 

Φωτισμοί: Λευτέρη Παυλόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελίνα Καλαϊτζόγλου

Οργάνωση παραγωγής: Ναταλία Λαμπροπούλου

 

Διανομή: Μαρία Τσιμά (ΑΥΤΗ), Ταξιάρχης Χάνος (ΑΥΤΟΣ)

 

resized PHOTO KAI ME TH NIKH

 • «…και με τη ΝΙΚΗ!» ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Σκηνοθεσία: Χρήστος Παπαδημητρίου

 ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Έναρξη: 29/4/2017

 

Το Κρατικό Θέατρο δίνει την ευκαιρία στην ομάδα των «ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένων», διευρυμένη πια και με άλλους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ, να επιστρέψουν στη… δράση με μια επιθεώρηση για το πρόσφατο παρελθόν  και το σήμερα, στο Βασιλικό Θέατρο από τις 29 Απριλίου, και με στόχο να διαρκέσουν όλο το καλοκαίρι. Μετά από την πολυαναμενόμενή τους επιστροφή με την επιθεώρηση «P.I.G.S. Resurrection», οι «ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι», η γνώριμη πια στο θεατρόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης ομάδα ηθοποιών και μουσικών του ΚΘΒΕ, ετοιμάζονται για νέες σκηνικές περιπέτειες και ακροβασίες. Ήταν να μην αναστηθούν! Αυτή τη φορά το «κακό» θα συμβεί στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου, έτσι όπως θα μπαίνει η Άνοιξη. Εκεί πρόκειται να «χτυπήσουν», με μια διευρυμένη ομάδα κρούσης και με όπλα τους τα εύστοχα νούμερα, τις κεφάτες χορογραφίες, τις πειραγμένες ενορχηστρώσεις και, πάνω από όλα, το κέφι, το μπρίο και την αγάπη στο συνάδελφο που τους χαρακτηρίζει. Ο Χρήστος Παπαδημητρίου, συγγραφέας και σκηνοθέτης των «ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένων», που επιμελήθηκε όλες τις εκδοχές των «P.I.G.S.» που προηγήθηκαν, αναλαμβάνει το νέο εγχείρημα της ομάδας. Μείνετε συντονισμένοι, έρχονται οι «ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι».

 

Συντελεστές:

Συγγραφή-Σκηνοθεσία: Χρήστος Παπαδημητρίου

Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη

Χορογραφίες: Θάνος Φερετζέλης

Ενορχήστρωση: Σάκης Λάιος

Φωνητική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου

Φωτισμοί: Δήμητρα Αλουτζανίδου

Βοηθός σκηνοθέτης: Χρύσα Ζαφειριάδου

Βοηθοί σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Δήμητρα Αλουτζανίδου, Τατιάνα Νικολαΐδου

Βοηθός χορογράφου: Σταυριάννα Παπαδάκη

Οργάνωση παραγωγής: Marleen Verschuuren

 

Διανομή: Μαριάννα Αβραμάκη, Νεφέλη Ανθοπούλου, Χρύσα Ζαφειριάδου, Τέλης Ζαχαράκης, Δημήτρης Μορφακίδης, Αγγελική Νοέα, Χρήστος Παπαδημητρίου, Θανάσης Ραφτόπουλος, Εύη Σαρμή, Χρίστος Στυλιανού, Χρύσα Τουμανίδου, Θάνος Φερετζέλης, Ορέστης Χαλκιάς.

Παίζουν επί σκηνής οι μουσικοί: Παύλος Θεοδωράκης (κρουστά), Μάριος Μακρής (κιθάρα), Κώστας Μαργαρίτης (πνευστά), Γιώργος Μηλώσης (πλήκτρα), Σωτήρης Πατσαλιάς (μπάσο), Γιώργος Τσέλιος (κιθάρα).

 

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

resized PHOTO DE SE KSEXASA POTE

 • «ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑ ΠΟΤΕ» ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΑ Α. ΝΑΡ

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Παραστάσεις: Παρασκευή 7/4, Σάββατο 8/4 & Κυριακή 9/4

 

Μετά τις sold out παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η παραγωγή του ΚΘΒΕ «Δε σε ξέχασα ποτέ», σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα, θα φιλοξενηθεί για 3 παραστάσεις στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Μια μουσικοθεατρική παράσταση για έναν έρωτα που, μετά από πολλές περιπέτειες, αν και ανεκπλήρωτος, αναζητά δικαίωση.

Μια παράσταση για τη ζωή μιας διάσημης τραγουδίστριας που τραγουδάει επί σκηνής 10 σεφαραδίτικα και ρεμπέτικα τραγούδια, μερικά από τα οποία γνωρίζουμε, κυρίως, από την ελληνική εκδοχή τους («Μικρός αρραβωνιάστηκα», «Πού να βρω γυναίκα να σου μοιάζει», «Μισιρλού» κά.). Ένα έργο του Λέοντα Α. Ναρ, που θυμίζοντας πως οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν κάποτε μετανάστες, τιμάει την ιστορία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και υπενθυμίζει πως στην πόλη αυτή κάποτε ζούσαν αδερφωμένοι Ορθόδοξοι, Εβραίοι και Οθωμανοί.

 

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας

Φωτισμοί: Χάρης Πάλλας

Video mapping: Κλεάνθης Καραπιπέρης

Βοηθός σκηνοθέτη: Λίλα Βλαχοπούλου

Οργάνωση παραγωγής: Ναταλία Λαμπροπούλου

Διανομή: Σοφία  Καλεμκερίδου, Γιάννης Χαρίσης

Παίζουν επί σκηνής οι μουσικοί: Στέλλα Καμπουρίδου(καβάλ), Γιώργος  Μιναχείλης (κανονάκι), Ηλίας  Σαρηγιαννίδης (πολίτικο λαούτο).

 

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO)

Αίθουσα: Αμφιθέατρο Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Εισιτήριο: 10 €

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Παρασκευή 7/4 & Σάββατο 8/4: 21.00

Κυριακή 9/4/17: 19.00

 

resized PHOTO ASKHTIKH

«ΑΣΚΗΤΙΚΗ» ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Κουτσουρέλης

 

Πρόκειται για μια θεατροποιημένη εκδοχή του γνωστού έργου του Νίκου Καζαντζάκη, ενός συμπυκνωμένου κειμένου που εκφράζει τη μεταφυσική πίστη του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα. Ο ίδιος υποστήριζε ότι η “Ασκητική” είναι μια Κραυγή και όλο το έργο του ένα σχόλιο που μεταφέρει την αγωνία του ξεπεράσει τα σύνορα του νου, τα φαινόμενα και να λύσει το μυστήριο της ύπαρξης.

 

Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο. Καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο. Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή.”

 

Συντελεστές:

Σκηνοθετική επιμέλεια: Ανδρέας Κουτσουρέλης

Επιμέλεια σκηνογραφίας-κοστουμιών: Μαρία Μυλωνά

Βοηθός σκηνοθέτη: Στάθης Βούτος

Οργάνωση παραγωγής: Ναταλία Λαμπροπούλου

Διανομή: Στάθης Βούτος, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Νίκος Νικολάου, Δημήτρης  Παλαιοχωρίτης, Κώστας Ίτσιος. 

 

 

 1. ΦΟΥΑΓΙΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Μεγάλη Τετάρτη 12/4/17, στις 21:00

 

Θα δοθεί μια έκτακτη παράσταση της «Ασκητικής» στο Φουαγιέ της ΕΜΣ, τη Μεγάλη Τετάρτη 12/4/17. Μετά το τέλος της παράστασης θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

 

Γενική είσοδος: 10€

 

 1. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

Παρασκευή 21/4/2017 έως Κυριακή 23/4/2017

 

Το ΚΘΒΕ μεταφέρει την παραγωγή «Ασκητική» (Salvatores dei) του Νίκου Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία Aνδρέα Κουτσουρέλη, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μ. Μερκούρη», όπου θα φιλοξενηθεί για τρεις παραστάσεις στις 21, 22 και 23 Απριλίου 2017.

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Παρασκευή 21/4 & Σάββατο 22/4: 21.00

Κυριακή 23/4/17: 19.00

 

Γενική είσοδος: 10€

 

 1. ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΠΠΑ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

Τετάρτη 26/4/2017, στις 20:00

 

Η παράσταση «Ασκητική» παρουσιάζεται και στο Θέατρο Κάππα του Δήμου Θερμαϊκού, στις 26 Απριλίου 2017.

 

 1. ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

Πέμπτη 27/4 έως την Κυριακή 30/4

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Πέμπτη 27/4, Παρασκευή 28/4 & Σάββατο 29/4: 21.00

Κυριακή 30/4: 19.00

 

 

ΤΟ ΚΘΒΕ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

resized PHOTO SOTHRIA

«ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΕ ΛΕΝΕ» ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΑΔΑΜΙΔΟΥ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ «ΑΣΤΕΡΙΑ»

Σκηνοθεσία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου
Τρίτη 4 Απριλίου 2017, στις 21.00

 

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα πραγματοποιήσει, μία ακόμη παράσταση, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, για το θεατρικό έργο της Σοφίας Αδαμίδου «Σωτηρία με λένε», σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου, με την καθηλωτική ερμηνεία της Έφης Σταμούλη στο ρόλο της Μπέλλου, την Τρίτη 4 Απριλίου 2017 και ώρα 21:00 στο κινηματοθέατρο «ΑΣΤΕΡΙΑ» Σερρών με τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου

Σκηνικά-Κοστούμια: Όλγα Χατζηιακώβου

Μουσική επιμέλεια: Χριστίνα Χατζηβασιλείου

ΦωτισμοίΜαρία Λαζαρίδου

Επιμέλεια ήχου: Γιάννης Πειραλής

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Λαζαρίδου

Οργάνωση παραγωγής: Marleen Verschuuren

Διανομή: Έφη Σταμούλη (Σωτηρία), Ειρήνη Μουρελάτου (Νοσοκόμα) 

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

resized PHOTO GKIAK

 • «ΓΚΙΑΚ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΠΑΠΑΜΑΡΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

ΘΕΑΤΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη

Παραστάσεις: Πέμπτη 6/4/ & Παρασκευή 7/4/2017, στις 21.00

Με τη συνεργασία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

 

Μετά από ένα κύκλο επιτυχημένων παραστάσεων στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, η παραγωγή του ΚΘΒΕ «ΓΚΙΑΚ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη ταξιδεύει στο Θεατροδρόμιο της Κοζάνης, με τη συνεργασία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης, για δύο μόνο παραστάσεις, στις 6 και στις 7 Απριλίου 2017, στις 21.00.

 

Συντελεστές:

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη

Σκηνικά-Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Βοηθοί σκηνοθέτη: Βασίλης Καλφάκης, Σμαρώ Κώτσια

Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Στυλιανή Δάλλα

Βοηθός σκηνογράφου: Κατερίνα Σταύρου

Οργάνωση παραγωγής: Μarleen Verschuuren

Διανομή: Ιωάννα Δεμερτζίδου, Εμμανουήλ Κοντός, Νικόλαος Κουσούλης, Εμμανουέλα Μαγκώνη, Δημήτρης Μορφακίδης, Μιχάλης Σιώνας, Άννη Τσολακίδου.

 

Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Φοιτητικό, ανέργων, ομαδικό: 8 ευρώ

 

ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

Κυριακή 9 Απριλίου 12:00

Στην είσοδο του Αρχαίου Θεάτρου των Φιλίππων

 

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχει στις επίσημες εκδηλώσεις ένταξης του αρχαιολογικού χώρου Φιλίππων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, με την παρουσίαση ενός αποσπάσματος από τον «Οιδίποδα Τύραννο», σε μετάφραση Φώτου Πολίτη. Μια παράσταση που ανέβηκε στο αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων από το ΚΘΒΕ το 1961, σε σκηνοθεσία Σωκράτη Καραντινού.

Το 10λεπτο απόσπασμα που θα παρουσιαστεί θα είναι ο Εξάγγελος, σε σκηνοθεσία Νικόλα Μαραγκόπουλου και ερμηνεία Κωνσταντίνου Χατζησάββα. Τη σύντομη ιστορική αναφορά, για την παρουσία του ΚΘΒΕ στους Φιλίππους, θα κάνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Αναστασάκης.

 

 

ΜΕΤΑΚΛΗΣΕΙΣ

 

ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

resized PHOTO OMPINTA

 

 1. «ΟΜΠΙΝΤΑ» ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΤΑΝΙΔΗ

ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΣ

 

Παραγωγή: Ομάδα Σαλτιμπάγκοι

Σκηνοθεσία: Γιώργος Κοτανίδης

Έναρξη: Πέμπτη 20/4/2017

Διάρκεια παραστάσεων: Πέμπτη 20/4/2017 έως Κυριακή 23/4/2017)

 

Το KΘΒΕ παρουσιάζει το πολιτικό έργο με ήρωα τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη μπροστά στο θάνατο, «Ομπίντα», σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιώργου Κοτανίδη, ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία του έργου στην Αθήνα.

Στο έργο «Ομπίντα» (Ομπίντα στα ρωσικά σημαίνει πίκρα, κακοκάρδισμα), ο Γιώργος Κοτανίδης αναπλάθει τις τελευταίες ώρες του Νίκου Ζαχαριάδη όταν, από τη Σιβηρία και μπροστά στην επικείμενη αυτοκτονία του, στέλνει στους συντρόφους του «Μήνυμα από την άλλη μεριά». Αναπολώντας τις σημαντικές στιγμές της πολυτάραχης ζωής του, προσπαθεί να εξηγήσει τη δεκαεφτάχρονη εξορία του στη Σιβηρία από τη σοβιετική ηγεσία αλλά και το ίδιο του το κόμμα, να δει τα λάθη του και τα αδιέξοδα που τον οδηγούν στην αυτοκτονία.

Μετά τις παραστάσεις, θα ακολουθεί συζήτηση ανάμεσα στον Γιώργο Κοτανίδη, έναν συνομιλητή και το κοινό. Στην πρεμιέρα, συνομιλητής θα είναι ο Σήφης Ζαχαριάδης.

 

Συντελεστές:

Κείμενο - Σκηνοθεσία: Γιώργος Κοτανίδης

Συνεργαζόμενος σκηνοθέτης: Ιωσήφ Βαρδάκης

Σκηνικά: Πουλχερία Τζόβα

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Video art: Κλεοπάτρα Κοραή

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Επιμέλεια ήχων: Νίκος Γιατράκος

Διανομή: Γιώργος Κοτανίδης, Δώρα Χρυσικού, Σπύρος Περδίου.

 

resized PHOTO AGAPHTH ELENA

 1. «ΑΓΑΠΗΤΗ ΕΛΕΝΑ» ΤΗΣ ΛΟΥΝΤΜΙΛΑ ΡΑΖΟΥΜΟΒΣΚΑΓΙΑ

 

ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΣ

Παραγωγή: Ομάδα Νάμα και Θέατρο Επί Κολωνώ

Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη

Έναρξη: Παρασκευή 28/4/2017

Διάρκεια παραστάσεων: Παρασκευή 28/4/2017 έως Κυριακή 7/5/2017

Μετά από μια πολυετή πορεία επιτυχίας στην Αθήνα με πάνω από 80.000 θεατές και μια πλούσια συγκομιδή θεατρικών βραβείων και διθυραμβικών κριτικών, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος φιλοξενεί την «Αγαπητή Ελένα» της Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ελένη Σκότη και την σκηνογραφία και διεύθυνση παραγωγής ο Γιώργος Χατζηνικολάου (ιδρυτές της Ομάδας Νάμα και του Επί Κολωνώ).

Η «Αγαπητή Ελένα» της ρωσίδας θεατρικής συγγραφέως Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια, είναι έργο γραμμένο στην Σοβιετική Ένωση του ’80, την περίοδο δηλαδή της αποσύνθεσής της, όπου ο μεγάλος κύκλος του σοσιαλιστικού πειράματος υπό το βάρος των αδιεξόδων και της διαφθοράς πλησίαζε στην ολοκλήρωσή του, ενώ το άγνωστο μέλλον μιας μετά-εποχής ήταν προ των πυλών. Πρόκειται για ένα έργο που είναι άκρως επίκαιρο στην Ελλάδα του σήμερα, που εν μέσω κρίσης, αναζητά να προσδιορίσει τη μετά τη μεταπολίτευση εποχή, όντας στη δίνη γρήγορων εξελίξεων, πρωτόγνωρων συνθηκών και προσωπικών αδιεξόδων για το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας μας.

 

Η «Αγαπητή Ελένα», χωρίς να αντίκειται στα βασικά ιδεώδη του σοσιαλισμού, στην αρχή κρίθηκε από τη σοβιετική λογοκρισία απαγορευμένο έργο αφού η Λ. Ραζουμόβσκαγια, ανήκε στους λεγόμενους διαφωνούντες διανοούμενους. Στη φάση της περεστρόικα έγινε άρση της απαγόρευσης.

 

 

 Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου:

Η ιστορία διαδραματίζεται στο μικρό διαμέρισμα μιας δασκάλας σε κάποια πόλη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης την περίοδο των σχολικών εξετάσεων, με πρόσωπα τη δασκάλα και τέσσερις μαθητές της. Οι τέσσερις νέοι εμφανίζονται ξαφνικά με δώρα στο σπίτι της δασκάλας τους την ημέρα των γενεθλίων της. Ο στόχος όμως δεν είναι να της ευχηθούν αλλά να βρουν τρόπο να της πάρουν το κλειδί για να κλέψουν και να αλλάξουν τα γραπτά τους, που είναι κλειδωμένα στο σχολείο, ώστε να εξασφαλίσουν έτσι την είσοδο τους στο πανεπιστήμιο. Στην απόφαση για την πράξη τους αυτή οδηγήθηκαν νιώθοντας θύματα ενός παράλογου και αρτηριοσκληρωτικού συστήματος. Όταν της αποκαλύπτουν τον πραγματικό λόγο της επίσκεψης τους, το μικρό διαμέρισμα θα μεταβληθεί σε πεδίο μετωπικής σύγκρουσης που θα αρχίσει με αντιπαράθεση αξιών, θα περάσει στη ψυχολογική βία, θα εξελιχθεί σε ομηρία και θα καταλήξει…

 

 

Συντελεστές:

Μετάφραση: Βικτώρια Χαραλαμπίδου, Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Χατζηνικολάου

Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος

Φωτογραφίες: Δημήτρης Στουπάκης

Video trailer: Σταύρος Συμεωνίδης

Βοηθοί σκηνοθέτη: Χρυσόθεμις Αμανατίδη, Βάλεια Τζανέτου

Υπεύθυνη παραγωγής & Δημ. Σχέσων Επί Κολωνώ: Μαρία Αναματερού

Διανομή: Αριέττα Μουτούση, Γιάννης Λεάκος, Μιχάλης Πανάδης, Χρήστος Κοντογεώργης, Ηρώ Πεκτέση.

 

 

ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ, ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ

resized PHOTO FILIO XAIDEMENOY

 • «ΦΙΛΙΩ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΥ»

Σκηνή Σωκράτης Καραντινός Μονή Λαζαριστών

Παραγωγή: Ίδρυμα Πολιτισμού «ΙΩΝΙΑ»

Σκηνοθεσία: Βασίλης Ευταξόπουλος

Έναρξη: 21/4/2017

Διάρκεια παραστάσεων: Παρασκευή 21/4/2017 έως Κυριακή 30/4/2017

 

Τo θεατρόφιλο κοινό της Β. Ελλάδας θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τη μοναδική Δέσποινα Μπεμπεδέλη, τον Ζαχαρία Καρούνη και τέσσερις εξαίρετους ηθοποιούς. Μετά την τεράστια επιτυχία στην Αθήνα και στην Κύπρο η παράσταση «Φιλιώ Χαϊδεμένου» ταξιδεύει για Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Η σημαντική πορεία της γυναίκας με το όνομα Φιλιώ, αυτής της εμβληματικής προσωπικότητας της Μικράς Ασίας, έγινε η αφορμή να γεννηθεί το θεατρικό έργο που εξιστορεί τη ζωή της, βασισμένη στις προσωπικές της μαρτυρίες.

Πέρα από την προσωπική ιστορία αυτής της σημαντικής προσωπικότητας, η δύναμη της θέλησης και ο αγώνας της για επιβίωση μέσα σε ένα ολόκληρο αιώνα συνιστά ένα φωτεινό παράδειγμα αντίστασης.

Η θεατρική παράσταση περιλαμβάνει μουσικές και τραγούδια που συντρόφευαν τη Φιλιώ σε όλες τις περιόδους της ζωής της αλλά και μουσική και τραγούδια που έγραψε ο Ζαχαρίας Καρούνης ειδικά για την «Φιλιώ Χαϊδεμένου» σε στίχους Χρήστου Παπαδόπουλου. Τη διασκευή υπογράφει η Άνδρη Θεοδότου και τα σκηνικά-κοστούμια ο Άγγελος Αγγελή.

Συντελεστές:

Μουσική-Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ζαχαρίας Καρούνης

Μουσική διδασκαλία: Χαρά Κεφαλά

Πρωτότυπα τραγούδια: Στίχοι: Χρ. Γ. Παπαδόπουλος

Μουσική: Ζαχαρίας Καρούνης

Σαντούρι: Βενετσιάνα Αργυρίου

Κρουστά: Μανούσος Κλαπάκης

Σχεδιασμός-φώτα: Αντώνης Παναγιωτόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκυ Πάστρα

Επιμέλεια video: Σπύρος Πανταζής

Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός

Διεύθυνση & Επιμέλεια παραγωγής: Αναστασία Παπαγεωργίου (Τέχνης Πολιτεία)

Σχεδιασμός αφίσας: Πάνος Παπαϊωάννου

Κατασκευή σκηνικού: Κώστας Ζωγραφόπουλος

Video: Γιάννης Καρούνης

Διανομή: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ζαχαρίας Καρούνης, Μαίρη Σαουσοπούλου, Δημήτρης Kαραβιώτης, Εμμανουέλα Χαραλάμπους-Ένγκελ, Γιώργος Φλωράτος.

 

 

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

resized PHOTO XOREYONTAS STH LOYNASA

1.«ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΛΟΥΝΑΣΑ» ΤΟΥ ΜΠΡΑΙΑΝ ΦΡΙΕΛ

Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Παραγωγή: ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης & ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη

Έναρξη: 6/4/2017

Διάρκεια παραστάσεων: Πέμπτη 6/4/2017 έως Κυριακή 9/4/2017

 

Το αριστούργημα του σπουδαίου Ιρλανδού συγγραφέα Μπράιαν Φρίελ, «Χορεύοντας στη Λούνασα», σε σκηνοθεσία και μετάφραση Νικαίτης Κοντούρη, ανεβαίνει για 4 μόνο παραστάσεις στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, σε συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης.

Στο πολυβραβευμένο έργο του Φρίελ, ένας νεαρός άντρας, ο Μάικλ, επισκέπτεται το σπίτι που γεννήθηκε στην φανταστική πόλη του Μπάλιμπεκ στο Ντόνεγκαλ της Ιρλανδίας.

Εκεί το μυαλό του ταξιδεύει στο καλοκαίρι του 1936 και ανασύρει μέσα από τη μνήμη του τη ζωή της ανύπαντρης μητέρας του και των τεσσάρων αδερφών της. Το καλοκαίρι αυτό σηματοδοτείται από τρεις αφίξεις, αυτή του ιεραπόστολου θείου Τζακ από την Ουγκάντα, του πατέρα του Μάικλ λίγο πριν την αναχώρηση του με τις Διεθνείς Ταξιαρχίες για την Ισπανία αλλά και της πρώτης ραδιοφωνικής συσκευής της οικογένειας.

Και ενώ ο συγγραφέας δεν επιχειρεί να γράψει ένα πολίτικό έργο, η ευαίσθητη ιστορική στιγμή μιας προσωρινής φαινομενικής ηρεμίας μοιάζει να αντανακλά την ευαίσθητη ισορροπία του σπιτιού των αδερφών Μάντι. Μια ισορροπία που διαταράσσεται από το ξέσπασμα ενός λυτρωτικού χορού των αδερφών, όταν το ραδιόφωνο εκπέμπει ξαφνικά Ιρλανδική μουσική.

Μια κραυγή ελευθερίας πέρα από την καταπίεση του καθολικισμού, την κοινωνική καταπίεση απέναντι στο γυναικείο φύλο και τη φτώχεια. Ένα τρυφερό έργο μνήμης, με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία, όπου τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και επινόησης είναι δυσδιάκριτα.

Όπως γράφει και ο Μπράιαν Φρίελ στο τελευταίο μονόλογο του Μάικλ: «Όταν φέρνω στο μυαλό μου το καλοκαίρι του 1936 με επισκέπτεται μια ανάμνηση πιο καθαρά απ’ όλες τις άλλες. Κι αυτό που με συναρπάζει σ’ αυτή την ανάμνηση είναι ότι η ατμόσφαιρα είναι πιο πραγματική από το γεγονός και όλα είναι την ίδια στιγμή πραγματικότητα και ψευδαίσθηση».

 

Συντελεστές:

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη

Δραματουργική συνεργασία: Ελένη Μολέσκη

Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Πάτσας

Επιμέλεια κίνησης: Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου

Σύνθεση ήχων-μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Ιατρόπουλος

Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη

Βοηθός σκηνοθέτη, βοηθός παραγωγής: Ελένη Μολέσκη

Βοηθός σκηνογράφου: Βενετία Νάση

Φωτογραφίες: Σάκης Αναστασόπουλος

Trailer: Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης

 

Διανομή: Δημήτρης Φουρλής, Γιολάντα Καπέρδα, Θάλεια Γρίβα, Σοφία Βούλγαρη, Λίνα Φούντογλου, Σοφία Αντωνίου, Δημήτρης Ντάσκας, Δημήτρης Ναζίρης.

 

resized PHOTO APEILH

2.«Η ΑΠΕΙΛΗ» ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΗΣ ΜΟΥΣΤΑΚΛΙΔΟΥ

Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Παραγωγή: ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Λεοντάρης

Έναρξη: 20/4/2017

Διάρκεια παραστάσεων: Πέμπτη 20/4/2017 έως Κυριακή 23/4/2017

 

To ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, με τη συνεργασία του ΚΘΒΕ παρουσιάζει τη βραβευμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού —Α’ Κρατικό Βραβείο Θεατρικού έργου για νέους συγγραφείς— παράδοξη κωμωδία «Η Απειλή» της Άρτεμης Μουστακλίδου σε σκηνοθεσία του Γιάννη Λεοντάρη.

Ένα ζευγάρι μικροαστών ζει σ’ ένα ασφυκτικό διαμέρισμα βλέποντας ασταμάτητα τηλεόραση και κρυφακούγοντας τους γείτονες. Όταν διαπιστώσουν ότι οι νέοι τους γείτονες είναι αλλοδαποί μετανάστες, γίνονται έξαλλοι. Αρχίζουν να οπλοφορούν και να σχεδιάζουν τη φυσική εξόντωσή τους. Η απειλή είναι οι ήχοι των άλλων και το ζευγάρι μετατρέπεται σε γελοίους και θλιβερούς υπερασπιστές ενός ανύπαρκτου οχυρού. Όταν, ωστόσο, οι θλιβεροί άνθρωποι οπλοφορούν, γίνονται εξαιρετικά επικίνδυνοι. Ο άντρας θέτει το ερώτημα: «Το ξέρεις πώς αν φάω έναν απ’ αυτούς τους νόμιμους, τρώω όσα χρόνια θα έτρωγα αν σκότωνα εσένα;». Ένα κείμενο που στηλιτεύει την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, ένα έργο για τον παράλογο κόσμο μας.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία-Ηχητικός σχεδιασμός: Γιάννης Λεοντάρης

Σκηνικά-κοστούμια: Άση Δημητρουλοπούλου

Φωτισμοί: Άγγελος Γουναράς

Βοηθός φωτιστή: Κατερίνα Σακκουλά

Διανομή: Αιμιλία Βάλβη, Παναγιώτης Παπαϊωάννου.

 
Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος στο κατάμεστο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
News - ΘΕΑΤΡΟ
Τρίτη, 28 Μάρτιος 2017 16:53

Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος στο κατάμεστο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

resized PHOTO MIXALAKOPOYLOS1

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Μαρτίου η ανοιχτή συζήτηση του Γιώργου Μιχαλακόπουλου με το κοινό, που διοργανώθηκε από το ΚΘΒΕ στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

 

Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, θεατρολόγοι, σπουδαστές δραματικών σχολών, φοιτητές του τμήματος Θεάτρου αλλά και όσοι ενδιαφέρονται για την τέχνη της υποκριτικής κατέκλυσαν την ΕΜΣ για να παρακολουθήσουν, συμμετέχοντας με ερωτήσεις στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε.

resized PHOTO MIXALAKOPOYLOS2

Ο Γιάννης Αναστασάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, ευχαρίστησε τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο που τίμησε για πρώτη φορά το ΚΘΒΕ με την παρουσία του και του πρόσφερε τη συλλεκτική αφίσα της πρώτης παράστασης του ΚΘΒΕ «Οιδίπους Τύραννος» που δόθηκε στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων το 1961.

 

Στη συνέχεια προβλήθηκε ένα βίντεο- αφιέρωμα του Νίκου Καβουκίδη στον Γιώργο Μιχαλακόπουλο το οποίο περιελάμβανε χαρακτηριστικές στιγμές από την 60χρονη προσφορά του σπουδαίου ηθοποιού στο χώρο της τέχνης.

resized PHOTO MIXALAKOPOYLOS3

Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος διάβασε το «Γράμμα σε έναν νέο ηθοποιό», ένα κείμενο που έγραψε το 2016 μεταφέροντας την πείρα αλλά και την αγωνία του στους συναδέλφους του που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο, τονίζοντας: «Η σπουδαία στιγμή του ηθοποιού δεν καταγράφεται, μοιάζει με μια πανέμορφη πεταλούδα, που καίγεται την ώρα που κάνει το πρώτο θριαμβευτικό της πέταγμα». Ενώ, αναφερόμενος στην τέχνη της υποκριτικής, εξήγησε: «Η δουλειά του ηθοποιού στη λειτουργία της ίσως είναι η πιο μοναχική και παράλληλα ομαδική τέχνη».

resized PHOTO MIXALAKOPOYLOS4

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης την οποία συντόνισε η Μαρία Τσιμά, Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΚΘΒΕ, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος αποκάλυψε λεπτομέρειες για το ξεκίνημα της καριέρας του και τη διαδρομή 60 χρόνων στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Με το λεπτό χιούμορ του μετέφερε το κοινό στα παρασκήνια του Υπογείου του Θεάτρου Τέχνης, μίλησε για σκηνοθέτες που έχει συνεργαστεί και στάθηκε στη μοναδική προσωπικότητα του Καρόλου Κουν, μια πραγματική «φλεγόμενη βάτο» όπως χαρακτηριστικά τον αποκάλεσε, καθώς και στον Μίνω Βολανάκη και τον Αντρέα Βουτσινά ο οποίος τον σκηνοθέτησε στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Η Τρέλα του Γεωργίου του Γ’», που παρουσιάστηκε στη σκηνή της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, το 1994.

Ολοκληρώνοντας, συνόψισε: «Να εμπιστεύεσαι περισσότερο το όνειρο, παρά τη φαντασία. Το όνειρο κρύβει αλήθεια. Η φαντασία τη μίμηση. Αυτό που ανακαλύπτεις τώρα προϋπήρχε και θα υπάρχει…».

resized PHOTO MIXALAKOPOYLOS5

Η βραδιά έκλεισε με την προβολή ενός βίντεο, όπου η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου διάβασε το Μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2017, που φέτος έγραψε η Ιζαμπέλ Υπέρ.

resized PHOTO MIXALAKOPOYLOS6

 
ΚΘΒΕ: Συγκίνησε ο «ΝΟΣΤΟΣ» στο κατάμεστο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
News - ΘΕΑΤΡΟ
Παρασκευή, 24 Μάρτιος 2017 14:28

ΚΘΒΕ: Συγκίνησε ο «ΝΟΣΤΟΣ» στο κατάμεστο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

resized PHOTO NOSTOS PREMIERA1

Υπόκλιση των ηθοποιών και συντελεστών της παράστασης

Ο «Νόστος», μια πρωτότυπη παράσταση γεμάτη συναίσθημα που συνδυάζει δημιουργικά διαφορετικές τέχνες και τεχνικές, άγγιξε την καρδιά των θεατών που παρακολούθησαν την πρεμιέρα η οποία δόθηκε με επιτυχία την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017, σε σκηνοθεσία Koldo Vio, στο κατάμεστο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Μια σύγχρονη παράσταση κουκλοθεάτρου με ηθοποιούς, κούκλες, μουσικές, σκιές και χρώματα η οποία φωτίζει τις μνήμες μας, μπλέκοντας τις ιστορίες πέντε διαφορετικών ανθρώπων που, μετά από πολλά χρόνια, επιστρέφουν στην πατρίδα τους: στο Αφγανιστάν, στην Αλβανία, στην Μπουρκίνα Φάσο, στη Γουατεμάλα και στην Ελλάδα.

Ένα έργο που μιλάει για το ταξίδι της φυγής και την επιστροφή  ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο που αναγκάστηκαν  να φύγουν από την πατρίδα τους, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, αλλά και  τη νέα  πραγματικότητα στην οποία καλούνται να προσαρμοστούν και να αποδεχτούν, διαπιστώνοντας όμως όταν επιστρέψουν, πως τίποτα δεν είναι όπως το άφησαν, ακόμη και οι ίδιοι.

«Όταν γυρίσω,

Θα γυρίσω με τα ρούχα και τ’ όνομα ενός άλλου.

Κανείς δε θα με περιμένει.

Κι’ αν δε με γνωρίσεις και πεις

«Δεν είσαι εσύ»,

θα σου δώσω σημάδια, να πιστέψεις.»

[Θ. Αγγελόπουλος «Το βλέμμα του Οδυσσέα», Σενάριο 112, 1993]

resized PHOTO NOSTOS PREMIERA2

Υπόκλιση των ηθοποιών και συντελεστών της παράστασης

ΝΟΣΤΟΣ

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Koldo Vio

Σκηνικά - Κοστούμια - Κούκλες Φιγκυράν: Δήμητρα Γιοβάνη

Μαριονέτες: Ανταμαπανταχού (Ελένη Παναγιώτου, Νίκος Τόμπρος)

Μουσική: Παύλος Μέτσιος

Επιμέλεια Κίνησης: Έντι Λάμε

Φωτισμοί: Δήμητρα Αλουτζανίδου, Μαρία Λαζαρίδου

Οργάνωση παραγωγής: Δημοσθένης Πάνος

Διανομή: Ελένη Γιαννούση (Πατρίθια/ Γουατεμάλα), Γιάννης Γκρέζιος (Ρέντυ/ Αλβανία), Νατάσα Δαλιάκα (Ελευθερία/ Ελλάδα), Μάριος Μεβουλιώτης (Γιακούμπα/ Μπουρκίνα Φάσο), Τάσος Ροδοβίτης (Αχμάντ/ Αφγανιστάν)

Μουσικός επί σκηνής: Παύλος Μέτσιος

Το κείμενο είναι αποτέλεσμα συλλογικής δημιουργίας όλης της ομάδας και προέκυψε μέσα από έρευνα και πρόβες.

Διάρκεια παραστάσεων: Πέμπτη 23 Μαρτίου έως Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Ημέρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, στις 21:00

 

resized PHOTO NOSTOS PREMIERA3

 

Ο σκηνοθέτης Koldo Vio με τους ηθοποιούς και συντελεστές της παράστασης

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ:

Γενική είσοδος: 5

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

Κανονικό εισιτήριο: 10

ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ:

Κανονικό εισιτήριο: 13

 

Εκπτωτικό εισιτήριο: 8 (Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65)

Ομαδικό εισιτήριο: 7 (για κρατήσεις 20 ατόμων και άνω)

ΑΝΕΡΓΟΙ: (για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ) Δωρεάν

Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή. (20 θέσεις σε κάθε παράσταση για τις παραγωγές στο Βασιλικό Θέατρο, στην ΕΜΣ και στη Σκηνή Σωκράτης Καραντινός της Μονής Λαζαριστών / 10 θέσεις σε κάθε παράσταση για τις παραγωγές στο Φουαγιέ ΕΜΣ και στο Μικρό Θέατρο).

 

ΑΤΕΛΕΙΕΣ: Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, ισχύουν ατέλειες ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών.

ΑΜΕΑ: Δωρεάν

Πολύτεκνοι: 5

Δάσκαλοι-Καθηγητές: 10

resized PHOTO NOSTOS PREMIERA4

Κατάμεστο το Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

ΏΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΜΕΙΩΝ:

Βασιλικό Θέατρο:  Τρίτη -Κυριακή 8:30-21:30

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών: 16.30-21.30

Ταμείο Μονής Λαζαριστών : 16:30-21:30 (μόνο ημέρες παραστάσεων)

Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα- Τετάρτη- Σάββατο: 10:00-15:30, Τρίτη-Πέμπτη -Παρασκευή :10:00-14:00 & 17:30-20.00

 

Τηλ. κρατήσεων: 2315 200200, www.ntng.gr

resized PHOTO NOSTOS PREMIERA5

 

Ο Γιάννης Αναστασάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, ο σκηνοθέτης, Koldo Vio με τους ηθοποιούς και τους συντελεστές της παράστασης.

 


Σελίδα 10 από 286
Νέος έρωτας για την Celine Dion
Νέος έρωτας για την Celine Dion
Νέος έρωτας για την Celine Dion Η Celine Dion είναι απο τις γυναίκες που πέρασε έντονα την αρρώστια του συζύγου της μιας και πάνω από ...

Οι πειρατές της Καραϊβικής σε νοσοκομείο, Ο Τζόνι Ντεμπ ως Τζακ Σπάροου εμψυχώνει άρρωστα παιδιά!
Οι πειρατές της Καραϊβικής σε νοσοκομείο, Ο Τζόνι Ντεμπ ως Τζακ Σπάροου εμψυχώνει άρρωστα παιδιά!
Οι πειρατές της Καραϊβικής σε νοσοκομείο, Ο Τζόνι Ντεμπ ως Τζακ Σπάροου εμψυχώνει άρρωστα παιδιά! Χαρά και αισιοδοξία ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση