ATTICANEWS.GR

Member Area
Απόψεις
Υπάρχει ενδεχομένως σοβαρός λόγος η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ, λέει ο Τεντ Μάλοκ
News - Απόψεις
Δευτέρα, 06 Φεβρουάριος 2017 08:56

Υπάρχει ενδεχομένως σοβαρός λόγος η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ, λέει ο Τεντ Μάλοκ

eurozone-crisis

Για την Ελλάδα και την εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μίλησε ο Τεντ Μάλοκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Bloomberg, εκφράζοντας την άποψη ότι ενδεχομένως υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η αμερικανική κυβέρνηση έχει άποψη για το αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να έχει ρόλο στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας ο υποψήφιος για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΕΕ, απάντησε: "Δεν είμαι γνώστης αυτής της άποψης. Δεν έχω καμία αναφορά σχετικά με τις συζητήσεις. Ειλικρινά, δεν βρίσκομαι εντός της διοίκησης... Είχα συζητήσεις. Νομίζω ότι υπάρχουν ζητήματα, ειλικρινά, με το αν πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα στήριξης ή για το ποιος είναι υπεύθυνος για το πώς θα είναι αυτό το πρόγραμμα. Γιατί η Ελλάδα παραμένει σε ενός είδους στάσιμη κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια. Και για ποιο λόγο αυτή η κατάσταση δεν έχει επιλυθεί".

"Πιστεύετε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη;" τον ρώτησε ο δημοσιογράφος. "Δεν θέλω να μιλάω εξ ονόματος των Ελλήνων, αλλά πιστεύω ότι ενδεχομένως, από την οπτική γωνιά ενός οικονομολόγου, υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ".

http://www.typos.com.cy/cat/2/article/26160

 
Άρθρο του δημάρχου Αθηναίων Γ.Καμίνη στην εφημερίδα "Τα Νέα Σαββατοκύριακο" για την κρίση στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη.
News - Απόψεις
Σάββατο, 04 Φεβρουάριος 2017 19:11
ta-neaSK

"Αν ο τύπος υπηρετεί αποκλειστικά το κέρδος, τότε στα περίπτερα θα απομείνουν μόνο πατριδοκάπηλα, ρατσιστικά και οφθαλμολαγνικκά ταμπλόιντ", τονίζει ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης σε άρθρο του στα ΝΕΑ και υπογραμμίζει οτι ο τύπος έχει αποστολή να υπηρετεί τον πολιτσιμό και την δημοκρατία.

 

Την ώρα που η Ευρώπη αναζητεί τρόπους για να υποστηρίξει τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και κυρίως τις εφημερίδες απέναντι στην επέλαση του διαδικτύου, η Ελλάδα παραμένει θεατής.

Το χάος του διαδικτύου, οι γκρίζες πηγές που το χρηματοδοτούν, οι θολές εργασιακές συνθήκες και η αναξιοπιστία που διέπει το περιεχόμενό του, έχει καταστήσει διεθνώς απαραίτητη την παρουσία των παραδοσιακών Μέσων Ενημέρωσης.

Στην Ελλάδα, η απόπειρα της κυβέρνησης να αναδιατάξει το τηλεοπτικό τοπίο, ερήμην του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, έχει αποκαλύψει μία ανησυχητική πραγματικότητα, στην οποία φαίνεται να κυριαρχούν πλειοδότες, έτοιμοι να διαθέσουν ποσά που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική κατάσταση της καθημαγμένης διαφημιστικής αγοράς και την υγιή επιχειρηματικότητα. Πρόκειται για μία κατ’ επίφασιν νέα πραγματικότητα, έτοιμη να συνεχίσει τα τεράστια λάθη και την ανευθυνότητα της προηγούμενης κατάστασης. 

Ο τύπος όμως δεν αποτελεί μια απλή επιχειρηματική δραστηριότητα. Έχει αξίες, ευθύνες και αποστολή. Η σημασία μιας επιχείρησης ενημέρωσης για την κοινωνία δεν μπορεί να μπει στην ίδια ζυγαριά με οποιαδήποτε άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο τύπος έχει εκ του Συντάγματος ως αποστολή να υπηρετεί τον πολιτισμό και τη δημοκρατία. Και για τον λόγο αυτό, την ώρα που ήδη οι απώλειες είναι εμβληματικές (π.χ. Ελευθεροτυπία, MEGACHANNEL), ένα τοπίο στον τύπο όπου θα απουσιάζουν δύο ιστορικές εφημερίδες, όπως τα «Νέα» και το «Βήμα», μοιάζει εφιαλτικό. Δύο εφημερίδες που έχουν σφυρηλατήσει ιστορικά έναν πολιτικό και κοινωνικό χώρο ελευθερίας στην έκφραση, προοδευτικής σκέψης και κοινωνικής ευαισθησίας. Αν ο τύπος υπηρετεί αποκλειστικά το κέρδος, τότε στα περίπτερα θα απομείνουν μόνο πατριδοκάπηλα, ρατσιστικά και οφθαλμολαγνικά ταμπλόιντ.              

Η πρωτοβουλία των εργαζομένων στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, στα «Νέα», το «Βήμα», τον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM» και τις ιστοσελίδες του ΔΟΛ, να κρατήσουν ανοιχτά τα Μέσα Ενημέρωσης στα οποία εργάζονται, παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, δεν πρέπει να εκληφθεί ως μια απλή πράξη αυτοσυντήρησης αλλά και ως στάση πολιτική. Πράξη που υπηρετεί την ελευθεροτυπία, τη δημοκρατία, αλλά και την κοινωνική αλληλεγγύη. Ποιος μπορεί να ξεχάσει -εγώ πάντως, ως δήμαρχος Αθηναίων, όχι- ότι ο “Βήμα FM” ενίσχυσε τα τελευταία επτά χρόνια με περισσότερο από 1 εκ. ευρώ τις κοινωνικές δομές του δήμου, μέσω των Bazaar βιβλίου που διοργάνωσε; 

Πρέπει να δοθεί –με νομοθετική ρύθμιση, αν χρειαστεί– στους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς η δυνατότητα να κρατήσουν ζωντανά τα Μέσα Ενημέρωσης. Μόνον όταν λειτουργούν τα Μέσα Ενημέρωσης, είναι βιώσιμα οικονομικά, «ενοχλητικά» για την εξουσία και χρήσιμα για τη δημοκρατία. Σε αυτό ακριβώς το σημείο συμπίπτουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, των πιστωτριών τραπεζών, που αποφεύγουν την απαξίωση των τίτλων που έχουν στα χέρια τους, και βεβαίως της δημοκρατίας που έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη την πολυφωνία.

 
Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στη γαλλική οικονομική εφημερίδα «La Tribune» - Ευρωπαϊκή και εθνική συνεννόηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
News - Απόψεις
Παρασκευή, 03 Φεβρουάριος 2017 11:15

Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στη γαλλική οικονομική εφημερίδα «La Tribune» - Ευρωπαϊκή και εθνική συνεννόηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Image1παπ

  • Δημήτρης Παπαδημούλης: «Χρειάζεται Ευρωπαϊκή και ‘Εθνική συνεννόηση’ για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

 

  • «Εμφανίζονται θετικές προοπτικές για την Ελληνική οικονομία και κοινωνία, που είναι κρίμα να πάνε χαμένες».

 

  • Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στη γαλλική οικονομική εφημερίδα «La Tribune».

 

Η γαλλική οικονομική εφημερίδα «La Tribune» φιλοξενεί άρθρο του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Στο άρθρο του ο Έλληνας ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι «η Ελλάδα και η ΕΕ βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή της δεύτερης αξιολόγησης και η ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους δεν είναι αμιγώς ελληνικό ζήτημα, αλλά ευρύτερα ευρωπαϊκό.


Ωστόσο -και παρά το γεγονός ότι «οι μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών και το μεταρρυθμιστικό πλάνο της ελληνικής κυβέρνησης αποφέρουν σταδιακά για πρώτη φορά καρπούς», στο τελευταίο
Eurogroup της 20ης Ιανουαρίου όχι μόνο δεν υπήρξε κάποια πρόοδος, αλλά αντίθετα «τέθηκε στο παρασκήνιο μια σειρά παράλογων απαιτήσεων που όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά κανένα άλλο κράτος-μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί».


Για τον λόγο αυτόν ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι
πρέπει να υπάρξει «εθνική γραμμή» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου, όπως σημειώνει, «οι εταίροι και δανειστές μας να τηρήσουν με τη σειρά τους τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την τρέχουσα συμφωνία και να μην απαιτούν παράλογα πράγματα εκτός του συμφωνημένου πλαισίου».

 

Link δημοσίευσης: http://bit.ly/2jwBglL


Ακολουθεί το άρθρο μεταφρασμένο στα ελληνικά:

 

Ευρωπαϊκή και εθνική συνεννόηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

 

Του Δημήτρη Παπαδημούλη*


Παρά τις τεράστιες δυσκολίες και έπειτα από επτά χρόνια μεγάλης ύφεσης -πάνω από 25%-,
οι μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών και το μεταρρυθμιστικό πλάνο της ελληνικής κυβέρνησης αποφέρουν σταδιακά, για πρώτη φορά, καρπούς.


Το 2016 η ελληνική οικονομία έκλεισε με ελαφρά θετικό ρυθμό ανάπτυξης.
Υπερέβη κατά πολύ τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα να στηριχθούν με ένα μικρό εφάπαξ επίδομα οι χαμηλοσυνταξιούχοι και να δοθεί μια μικρή ανακούφιση, «παγώνοντας» την αύξηση του ΦΠΑ, στα νησιά του Αιγαίου που φέρουν δυσανάλογα το βάρος διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος.

 

Η ανεργία μειώνεται με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς, φτάνοντας στο 23% από το 27% στις αρχές του 2015, ενώ οι προβλέψεις όλων των διεθνών οργανισμών μιλούν για ρυθμούς ανάπτυξης 2,5-3% ετησίως για την περίοδο 2017-2020.

 

Κατά συνέπεια, μετά από πολλά χρόνια, εμφανίζονται θετικές προοπτικές για την οικονομία και την κοινωνία, που είναι κρίμα να πάνε χαμένες. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να κάνει περισσότερα και να προχωρήσει με ακόμη εντονότερους ρυθμούς, αλλά και οι εταίροι και δανειστές μας οφείλουν με την σειρά τους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την τρέχουσα συμφωνία και να μην απαιτούν παράλογα πράγματα, εκτός του συμφωνημένου πλαισίου.

 

Αυτό αφορά κυρίως στην στάση του ΔΝΤ και της γερμανικής κυβέρνησης, που διαρκώς επιδιώκουν να «τορπιλίζουν» κάθε θετική εξέλιξη και κάθε μετρήσιμο αποτέλεσμα που παρουσιάζει η ελληνική πλευρά.

 

Στο τελευταίο Eurogroup της 20ης Ιανουαρίου δεν υπήρξε κάποια πρόοδος, αλλά αντίθετα τέθηκε στο παρασκήνιο μια σειρά παράλογων απαιτήσεων που όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά κανένα άλλο κράτος-μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί.

 

Είναι αδιανόητο να ζητείται η νομοθέτηση πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων από τώρα για το 2019, καθώς αντίκεται τόσο στις συνταγματικές μας προβλέψεις και στο νομικό και πολιτικό πολιτισμό στην Ευρώπη, όσο και στην «αλήθεια» των αριθμών.

 

Η Κομισιόν και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας υποστηρίζουν και αναγνωρίζουν την προσπάθεια και τα αποτελέσματα της κυβέρνησης, ωστόσο πρέπει να ισχυροποιήσουν περισσότερο τη στάση τους στη διαπραγμάτευση. Είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ «σφύρας και άκμονος», όντας το αντικείμενο παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας.

 

Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι θεμελιώδες στοιχείο του κοινοτικού δικαίου είναι η αρχή της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, κάτι το οποίο οφείλουν να θυμούνται και να τηρούν όλες ανεξαιρέτως οι πλευρές.

 

Τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου η ομάδα της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων υποστηρίζουν τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όχι μόνο διότι αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα και το εν εξελίξει μεταρρυθμιστικό έργο, αλλά και επειδή διαβλέπουν τους κινδύνους που μπορούν να προκύψουν από την κωλυσιεργία στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση προκαλεί βαθύτερους τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα συνολικά: Μειώνει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και δίνει τροφή και πάτημα στις ακροδεξιές δυνάμεις, που παρουσιάζονται με ένα κατ’ επίφαση «φιλο-κοινωνικό» προφίλ, προκειμένου να ανέλθουν στην εξουσία και να ενισχύσουν τις διαλυτικές τάσεις εντός ΕΕ.

 

Η Ελλάδα και η ΕΕ βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή, αναπτύσσοντας «παράλληλους βίους». Προς το συμφέρον όλων μας, εντός και εκτός της χώρας, είναι να περάσουμε αυτό το σταυροδρόμι, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και έπειτα να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά. Ο χρόνος και οι εξελίξεις πιέζουν, με την «εθνική γραμμή» να είναι αναγκαία.

 

Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. 

 
Σπύρος Λυκούδης στη Βουλή: «η διαπλοκή των άλλων είναι κακή, η δική μας καλή»
News - Απόψεις
Πέμπτη, 02 Φεβρουάριος 2017 18:48

Σπύρος Λυκούδης στη Βουλή: «η διαπλοκή των άλλων είναι κακή, η δική μας καλή»

Ομιλία στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το Πόρισμα εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τη νομιμότητα δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ.

«η διαπλοκή των άλλων είναι κακή, η δική μας καλή»

 Image1λυκ

Η σημερινή συζήτηση για το πόρισμα διεξάγεται όχι απλώς στο βεβαρημένο πολιτικό κλίμα από την απόλυτη αβεβαιότητα που συνοδεύει την αξιολόγηση και τα μέλλοντα, αλλά ακόμα χειρότερα και στο κέντρο μιας όχι μόνο αχρείαστης αλλά και αυτοκτονικής δραχμοσυζήτησης.

Αναρωτιέται ο καθείς.

Τι έχετε πάθει; είστε απλώς πολιτικοί γκαφαδόροι; Ανοίγετε θέματα για να έχετε καβάντζες; Τι συμβαίνει;

Μην παριστάνει κανένας την «αθώα περιστερά». Η «νέα διαπλοκή» και το «νέο σύστημα» δεν διαφέρει από το παλιό.

Αν υπάρχει κάποια διαφορά αφορά στην τάξη μεγέθους μια και τα δυο κόμματα που κρίνονται και δικαίως επικρίνονται κυβέρνησαν τη χώρα για πολλά χρόνια. Όμως, η νοοτροπία, η αντίληψη, οι μέθοδοι, οι επιδιώξεις  παραμένουν τα ίδια: «η διαπλοκή των άλλων είναι κακή, η δική μας καλή», διότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, γιατί εμείς έχουμε δίκιο.

Πάψτε να θεωρείτε τους πολιτικούς αντιπάλους και επικριτές σας ως εχθρούς. Διχάζετε τους πολίτες και την κοινωνία. Δημιουργείτε συνθήκες μίσους και αχρείαστης σύγκρουσης.

Eίτε αρέσει στον κ. Τσίπρα είτε όχι οι πολίτες αυτής της χώρας θα εξακολουθήσουν να διαβάζουν εφημερίδες και θα διαβάζουν τις εφημερίδες που οι ίδιοι επιλέγουν.

Καθήκον της Πολιτείας είναι να διασφαλίζει έντιμους κανόνες παιγνιδιού, διαφάνεια και λογοδοσία, όχι να επιβραβεύει τους αρεστούς και να φιμώνει τους αντιπάλους

 

Ολόκληρη η ομιλία:

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η σημερινή συζήτηση για το πόρισμα διεξάγεται όχι απλώς στο βεβαρημένο πολιτικό κλίμα από την απόλυτη αβεβαιότητα που συνοδεύει την αξιολόγηση και τα μέλλοντα, αλλά ακόμα χειρότερα και στο κέντρο μιας όχι μόνο αχρείαστης αλλά και αυτοκτονικής δραχμοσυζήτησης.

Αναρωτιέται ο καθείς. Τι έχετε πάθει; είστε απλώς πολιτικοί γκαφαδόροι; Ανοίγετε θέματα για να έχετε καβάντζες; Τι συμβαίνει;

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Δεν θα αλλάξω τον χαρακτήρα της ομιλίας μου. Θα μείνω στα του πορίσματος. Αλλά δεν ήταν δυνατόν να μην αναφερθώ στα προηγούμενα. Τελικά μαζί σας τουλάχιστον δεν πλήττουμε. Αρνητικά μεν αλλά δεν πλήττουμε.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής καταλήγει σε ξεχωριστά Πορίσματα.

Διότι, κατά κανόνα, τέτοιες Εξεταστικές Επιτροπές συστήνονται με έκδηλες πολιτικές σκοπιμότητες κι όχι για την ανατομή της αλήθειας. Για να εντοπίσουμε δηλαδή ως Νομοθετικό Σώμα τα κακώς κείμενα κι ασφαλώς να τα καταδικάσουμε αλλά πρωτίστως να συνεργαστούμε για να τα διορθώσουμε.

Να προτείνουμε και να θεσπίσουμε λύσεις που θα καθιστούν πιο αποτελεσματική και διαφανή τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Διότι, στη θεσμική οργάνωση της Πολιτείας ανήκουν τόσο τα πολιτικά κόμματα όσο και τα ελεύθερα ΜΜΕ, που αποτελούν το νευρικό σύστημα των ελεύθερων και δημοκρατικών κοινοβουλευτικών πολιτευμάτων. Τα αναντικατάστατα συστατικά τους.

Μια τέτοια προσέγγιση του θέματος και μια αντιμετώπισή του που θα είχε ως στόχο την εξεύρεση πειστικών ρυθμίσεων θα έπρεπε σήμερα να μας απασχολήσουν εδώ.

Και το λέμε ως πολιτικός χώρος που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ. Αλλά, δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε. Δεν μπορούμε να μην τοποθετηθούμε υπεύθυνα. Και τοποθετηθήκαμε. Και γι αυτό  ο συνάδελφος Γιώργος Μαυρωτάς υπέβαλε λεπτομερείς παρατηρήσεις καθώς και 15 λογικές προτάσεις που αξίζει να προσέξουμε και να συζητήσουμε.

Αντί γι’ αυτό, διαπιστώνεται για μια ακόμη φορά ότι η αίθουσα αυτή μεταβάλλεται σε αρένα οξύτατης αντιπαράθεσης που βλάπτει και μειώνει ακόμα περισσότερο την ήδη μικρή εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους πολιτικούς και τους πολιτικούς θεσμούς.

Η μεν συμπολίτευση θέλει να προσαρμόσει τα πάντα στο γεωμετρικό σχήμα του «τριγώνου της διαπλοκής» για να αποδείξει πόσο φαύλο ήταν το «σύστημα», το οποίο, βέβαια, ουδόλως την δυσκόλεψε (και πως θα μπορούσε άλλωστε) να  αναλάβει τα ηνία της κυβέρνησης.

Τα δε εμπλεκόμενα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης υποβαθμίζουν το θέμα και αποφεύγουν να ασκήσουν σε βάθος αυτοκριτική για τα πεπραγμένα τους.

Διότι, πράγματι, υπήρξε εμφανής κατάχρηση πολιτικής ισχύος και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ. Αλόγιστος και υπέρογκος κομματικός δανεισμός με τις γνωστές συνέπειες. Οφείλουν μια εξήγηση και μια πειστική πρόταση για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους.

Ταυτόχρονα, όμως,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κουρελιάστηκε και το πέπλο υποκρισίας και αθωότητας με το οποίο κάθε φορά ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει το ενάρετο περιεχόμενο των πράξεών του. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν είχε ζητήσει με επιστολή του «ευρύτερη θεώρηση» του θέματος της δανειοδότησης; Δίδονταν, άραγε, οι τραπεζικές διαφημιστικές καταχωρήσεις στις αρεστές εφημερίδες με αποκλειστικά εμπορικά κριτήρια; Δόθηκαν μήπως τα υπέρογκα δάνεια με εγγυήσεις βοσκοτόπια, με αποκλειστικά τραπεζικά κριτήρια; Έπαψαν εκδότες να παίρνουν δημόσια έργα;

Μην παριστάνει κανένας την «αθώα περιστερά». Η «νέα διαπλοκή» και το «νέο σύστημα» δεν διαφέρει από το παλιό.

«Όλα αλλάζουν για να παραμείνουν τελικά τα ίδια», που λέει και μια γαλλική ρήση.

Αν υπάρχει κάποια διαφορά αφορά στην τάξη μεγέθους μια και τα δυο κόμματα που κρίνονται και δικαίως επικρίνονται κυβέρνησαν τη χώρα για πολλά χρόνια. Όμως, η νοοτροπία, η αντίληψη, οι μέθοδοι, οι επιδιώξεις  παραμένουν τα ίδια: «η διαπλοκή των άλλων είναι κακή, η δική μας καλή», διότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, γιατί εμείς έχουμε δίκιο.

Οι πολίτες δεν είναι τυφλοί. Η φαρσοκωμωδία, το φιάσκο των τηλεοπτικών αδειών φανέρωσε μεγαλοπρεπώς μια σημαντική πτυχή νέας διαπλοκής. Γεωμετρικά δε σχήματα υπάρχουν άφθονα κι όχι μόνο τρίγωνα.

Είναι ανεπίτρεπτο στο Πόρισμα της πλειοψηφίας να παρυσφρύουν φράσεις όπως «αποστράφηκε τα συμφέροντα του λαού» ή «συντάχτηκε με τα συμφέροντα των δανειστών» κατά του λαού ή «ο λαός να εξουσιάζει την ενημέρωση».

Πάψτε να πιπιλίζεται την καραμέλα του «λαού».

Τον έχετε τραγικά διαψεύσει, τραγικά παραπλανήσει, τραγικά εξαπατήσει.  

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Πρέπει να διαβάζουμε την κομματική εφημερίδα για να μην είμαστε «εχθροί του λαού»; Πρέπει να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου, η αποκρουστική καταναγκαστική ομοφωνία του ολοκληρωτισμού, να φιμώσετε κάθε αντίθετη φωνή για να αισθανθείτε ασφαλείς στην εξουσία;  

Είστε σε ολισθηρό, αυταρχικό δρόμο.

Πάψτε να θεωρείτε τους πολιτικούς αντιπάλους και επικριτές σας ως εχθρούς. Διχάζετε τους πολίτες και την κοινωνία. Δημιουργείτε συνθήκες μίσους και αχρείαστης σύγκρουσης.

Ακούστε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης. Η Βουλή δεν είναι «λαϊκό δικαστήριο» αλλά αντιπροσωπευτικό σώμα της δημοκρατίας μας. Είτε σας αρέσει είτε όχι.

Κι είτε αρέσει στον κ. Τσίπρα είτε όχι οι πολίτες αυτής της χώρας θα εξακολουθήσουν να διαβάζουν εφημερίδες και θα διαβάζουν τις εφημερίδες που οι ίδιοι επιλέγουν.

Και μην κάνετε το σφάλμα να ποινικοποιείτε πολιτικές πράξεις. Διότι, ρόδα είναι και γυρίζει. Να συνεννοηθούμε, οι πολιτικές ευθύνες καταλογίζονται από τους πολίτες και όσο για άλλες ευθύνες αρμόδιοι είναι άλλοι φορείς.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Δεν χρειαζόταν το Πόρισμα, παρά το πλήθος των στοιχείων που έφερε στο προσκήνιο, για να διαμορφώσει κανείς την άποψη ότι τα ΜΜΕ σαφώς και έχουν άποψη, σαφώς και επιχειρούν να επηρεάσουν την πολιτική διαδικασία και τις πολιτικές αποφάσεις.

Δεν ονομάστηκαν τυχαία τα παραδοσιακά ΜΜΕ 4η εξουσία.

Ούτε ονομάστηκε τυχαία 5η εξουσία η σημερινή ζούγκλα του Διαδικτύου, της μπλοκόσφαιρας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν έχω καμιά πρόθεση να δώσω άφεση αμαρτιών σε κανέναν, απολύτως κανέναν. Αλλά, αναμάρτητοι δεν βλέπω να υπάρχουν.

Είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να δημιουργήσει μια κοινωνία μονολιθική.

Η κοινωνία είναι ένα μωσαϊκό από ποικίλα συμφέροντα, ατομικά, ομαδικά, συλλογικά. Από ποικίλες και διαφορετικές ιδέες και πεποιθήσεις. Αυτή η διαφορετικότητα και η πολιτισμένη πολιτική διαπάλη είναι που διατηρεί την ελευθερία και τη δημοκρατική Πολιτεία.

Είναι ανόητο επομένως να πιστεύει κανείς ότι τα οργανωμένα σε επιχειρηματική βάση ΜΜΕ θα πάψουν να επιδιώκουν την πολιτική επιρροή ή τη διαμόρφωση απόψεων.

Καθήκον της Πολιτείας είναι να διασφαλίζει έντιμους κανόνες παιγνιδιού, διαφάνεια και λογοδοσία, όχι να επιβραβεύει τους αρεστούς και να φιμώνει τους αντιπάλους.

Σας ευχαριστώ.

 

Το βίντεο της ομιλίας:

http://spyroslykoudis.gr/item/1760-%C2%AB%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CE%AE,-%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AE%C2%BB

 
Μανώλης Κεφαλογιάννης: Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι διεθνές ζήτημα όχι διμερές
News - Απόψεις
Τετάρτη, 01 Φεβρουάριος 2017 21:27

Μανώλης Κεφαλογιάννης: Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι διεθνές ζήτημα όχι διμερές
 kefalogiannis

 

Βρυξέλλες, 1 Φεβρουαρίου 2017


Ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Έκθεσης Προόδου των Σκοπίων στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:
 
«Η Έκθεση Προόδου για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στον τίτλο της αναφέρεται και σωστά στη διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία του Κράτους αυτού ως FYROM. Αυτή είναι η επίσημη θέση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτή τη θέση εξέφρασε ρητά την προηγούμενη εβδομάδα και ο πρόεδρος Αντόνιο Ταγιάνι. Παρόλα αυτά σε ελάχιστα σημεία μέσα στο κείμενο της Έκθεσης τα Σκόπια αναφέρονται σαν "Μακεδονία". Κάτι που είναι απαράδεκτο και πρέπει άμεσα τα σημεία αυτά να αφαιρεθούν.
 
Και μία ακόμη πολύ σημαντική επισήμανση. Το ζήτημα τη ονομασίας του Κράτους αυτού δεν είναι ένα διμερές πρόβλημα μεταξύ της Ελλάδος και των Σκοπίων. Είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Θυμίζω τα σχετικά Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών 817/93 και 845/93. Καλούμε, λοιπόν άμεσα τον εισηγητή να κάνει την απαραίτητη διόρθωση στην Έκθεση Προόδου».

Δείτε το βίντεο της παρέμβασης: https://youtu.be/2dVPitGiKog

 

 
Σπύρος Λυκούδης: "Φεβρουάριος 2015 - σήμερα: Υπήρξε άγνοια κινδύνου ή αγνόηση κινδύνου;" Αποσπάσματα από την ομιλία μου στη Βουλή κατά τις Προγραμματικές Δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα, μόλις ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015. Επίκαιρα και σήμερα.
News - Απόψεις
Τετάρτη, 25 Ιανουάριος 2017 18:30
Σπύρος Λυκούδης: "Φεβρουάριος 2015 - σήμερα: Υπήρξε άγνοια κινδύνου ή αγνόηση κινδύνου;"

Αποσπάσματα από την ομιλία μου στη Βουλή κατά τις Προγραμματικές Δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα, μόλις ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015. Επίκαιρα και σήμερα.
LYKOYDHS
 
"Το μεγαλύτερο λάθος της πρόχειρης πολιτικής είναι ότι δεν αναγνωρίζει τα λάθη της. Γι’ αυτό λιθοβολεί τους πάντες. Γι’ αυτό η πρόχειρη πολιτική οδηγείται σε αδιέξοδα κατασκευάζοντας εχθρούς και αχυράνθρωπους. Είδωλα και επικοινωνιακά θέατρα. Προσπαθεί να συγκαλύψει αντί να διαφωτίσει. Επιδιώκει να κολακεύσει αντί να παιδεύσει. Παίζει με τις λέξεις για να σώσει τα προσχήματα αντί να ενσκήψει στη λύση των προβλημάτων...
Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να βρεθούμε, λόγω προκαταλήψεων, ιδεοληψιών ή άμετρης και απερίσκεπτης επίδειξης άγνοιας κινδύνου, σε κατάσταση όπου η ήττα μπορεί να επέλθει είτε εκπληρώνονται οι επιθυμίες μας είτε όχι. Και αρνούμαι να κάνω την παραλυτική σκέψη ότι μπορεί να μην υπάρχει άγνοια κινδύνου αλλά αγνόηση του κινδύνου."
 
 
Ολόκληρη η ομιλία στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα
http://spyroslykoudis.gr/item/990-ομιλία-στην-συζήτηση-για-τις-προγραμματικές-δηλώσεις-της-κυβέρνησης
 
Όταν μιλούν οι αριθμοί (1). Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Έτσι βούλιαξε το ΑΕΠ ...Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
News - Απόψεις
Τετάρτη, 25 Ιανουάριος 2017 12:13

Όταν μιλούν οι αριθμοί (1). Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Έτσι βούλιαξε το ΑΕΠ

Svoultepsi 2016 12 1 13 13 22 b
 

Δεδομένης της σημερινής μαύρης επετείου και δεδομένου ότι αυτόν τον καιρό (και παράλληλα με άλλες… καρναβαλικές εκδηλώσεις) εκτυλίσσονται διάφορες «γιορτές» ανά την χώρα για τα δύο χρόνια από την «πρώτη φορά αριστεροδεξιά», αξίζει νομίζω, με μια σειρά άρθρων, να αφήσουμε να μιλήσουν οι αριθμοί – σε ποια κατάσταση παρέλαβε τη χώρα η κυβέρνηση Σαμαρά το 2012 και σε ποια κατάσταση την παρέλαβαν και πώς την κατάντησαν στα επόμενα δύο χρόνια οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ της «περήφανης διαπραγμάτευσης».

Σημειώστε ότι όλα τα στοιχεία προέρχονται από την ΕΛΣΤΑΤ.

Και επειδή από… Θεού άρξασθε, ξεκινούμε με το ΑΕΠ και την ύφεση. Με μια ακόμη και πρόχειρη ματιά (μπορείτε και να περιοριστείτε στις υπογραμμισμένες παραγράφους) θα διαπιστώσετε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά παρέλαβε τη χώρα σε βαθιά ύφεση, η οποία αποκλιμακώθηκε το 2013 για να περάσουμε σε ανάπτυξη το 2014. Θα διαπιστώσετε επίσης ότι η χώρα πέρασε ξανά στην ύφεση επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και καταβυθίστηκε μετά την «περήφανε διαπραγμάτευση», την επιβολή των capital controls και τη λήψη των χειρότερων μέτρων από την είσοδό μας στα μνημόνια. Θα διαπιστώσετε επίσης ότι οι κυβερνητικές θριαμβολογίες περί αύξησης του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016 είναι αποτέλεσμα της σύγκρισης με το καταστροφικό τρίτο τρίμηνο του 2015, ενώ το τρίτο τρίμηνο του 2014 το ΑΕΠ είχε σημειώσει αύξηση. Αντίθετα, το γ΄ τρίμηνο του 2012 είχαμε ύφεση 6,9%, ενώ ήδη το γ΄ τρίμηνο του 2013 είχαμε σημαντική αποκλιμάκωση με την μείωση να περιορίζεται στο 3% και το γ΄ τρίμηνο του 2014 είχαμε αύξηση 1,9%. Σημειώστε επίσης ότι το 2014 καταγράφηκε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7% για το σύνολο του έτους.

-14 Φεβρουαρίου 2012:  Σε βαθιά ύφεση, της τάξης του 6,8%, βρέθηκε το 2011 η ελληνική οικονομία. Αυτό προκύπτει, μετά από την εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ότι και το δ΄ τρίμηνο πέρυσι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 7% (είχε προηγηθεί πτώση του ΑΕΠ κατά 8% το α΄ τρίμηνο, κατά 7,3% το β΄ τρίμηνο και κατά 5% το γ΄ τρίμηνο).

-9 Μαρτίου 2012: Σε ύφεση της τάξης του 6,95% βρέθηκε το 2011 η ελληνική οικονομία, μετά τα νέα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

-15 Μαΐου 2012: Σε μεγάλη ύφεση της τάξης του 6,2% βρέθηκε το α΄ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία, με τις προβλέψεις για επάνοδο στην ανάπτυξη να είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξες.

-8 Ιουνίου 2012:  Σε καθεστώς βαθιάς ύφεσης βρέθηκε και το α΄ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία, με την Ελληνική Στατιστική Αρχή να μεταβάλει επί τα χείρω τις αρχικές εκτιμήσεις της και να εκτιμά τώρα ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6,5% έναντι των αρχικών προβλέψεων για πτώση της ανάπτυξης κατά 6,2%, καθώς επιδεινώθηκαν τα μεγέθη που αφορούν στον τζίρο στις υπηρεσίες.

-13 Αυγούστου 2012: Κατά 6,2% μειώθηκε το ΑΕΠ της χώρας το β' τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

-7 Σεπτεμβρίου 2012:  Σε μεγάλη ύφεση, της τάξης του 6,3%, βρέθηκε και το β΄ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία, εξαιτίας της συρρίκνωσης επενδύσεων και κατανάλωσης. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή, μετέβαλε, έστω και οριακά, επί τα χείρω τις αρχικές εκτιμήσεις της για μείωση του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο κατά 6,2%. Ως αποτέλεσμα, μετά και την πτώση του ΑΕΠ κατά 6,5% το α΄ τρίμηνο, η ύφεση στην Ελλάδα το α΄ εξάμηνο να είναι της τάξης του 6,4%.

-6 Οκτωβρίου 2012:  Στο 7,1% ανήλθε τελικά η ύφεση στην ελληνική οικονομία το 2011, αντί της αρχικής εκτίμησης για μείωση του ΑΕΠ κατά 6,9%. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ μειώθηκε περαιτέρω πέρυσι (πραγματικές τιμές) σε 206,4 δις. ευρώ, από 222,2 δις. ευρώ το 2010.

-14 Νοεμβρίου 2012: Σε βαθιά ύφεση της τάξης του 7,2% βρέθηκε το γ΄ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία, και σε σταθερές τιμές το ΑΕΠ «γύρισε» 11 χρόνια πίσω (44,6 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο εφέτος, 43,4 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο 2001).

-7 Δεκεμβρίου 2012:  Σε ύφεση της τάξης του 6,9% βρέθηκε η ελληνική οικονομία το γ΄ τρίμηνο εφέτος, ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης τόσο των επενδύσεων, όσο και της κατανάλωσης.

-31 Ιανουαρίου 2013: Μείωση 4,1% σημείωσε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2010 (πρώτο έτος εφαρμογής του Μνημονίου) και διαμορφώθηκε στα 19.646 ευρώ από 20.481 ευρώ το 2009.

-14 Φεβρουαρίου 2013:  Σε ύφεση της τάξης του 6,45% βρέθηκε πέρυσι η ελληνική οικονομία, μετά την εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ότι το δ΄ τρίμηνο του 2012 το ΑΕΠ μειώθηκε περαιτέρω κατά 6%.

-11 Μαρτίου 2013: Σε ύφεση της τάξης του 6,4% κινήθηκε το 2012 η ελληνική οικονομία, μετά και από τη μείωση του ΑΕΠ κατά 5,7% το δ΄ τρίμηνο πέρυσι (είχε καταγραφεί πτώση 6,7% το α΄ τρίμηνο, 6,4% το β΄ τρίμηνο και 6,7% το γ΄ τρίμηνο).

-15 Μαΐου 2013: Σε ύφεση της τάξης του 5,3% βρέθηκε και το α΄ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την πορεία του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2% το 2008, κατά 3,2% το 2009, κατά 5,1% το 2010, κατά 7,2% το 2011 και κατά 6,4% το 2012.

-7 Ιουνίου 2013: Σε ύφεση της τάξης του 5,6% βρέθηκε το α΄ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία.

-12 Αυγούστου 2013:  Σημαντική βελτίωση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους δείχνουν τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δόθηκαν στη δημοσιότητα ο ρυθμός πτώσης του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 4,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 και ενώ το πρώτο τρίμηνο ο ρυθμός πτώσης ήταν 5,6%. Τα στοιχεία αποτυπώνουν την επιβράδυνση του ρυθμού πτώσης οικονομικής δραστηριότητας και καταδεικνύουν τον περιορισμό των φαινομένων ύφεσης της οικονομίας.

-6 Σεπτεμβρίου 2013: Μείωση 3,8% σημείωσε το ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο εφέτος, ποσοστό το οποίο είναι αισθητά βελτιωμένο σε σύγκριση με την ύφεση 4,6% που εκτιμούσε αρχικά η Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 12 Αυγούστου.Ο περιορισμός της ύφεσης, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, είναι αποτέλεσμα στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση, όπως, αυτά για την τουριστική κίνηση, που είχαν μεγαλύτερη θετική επίπτωση στο ΑΕΠ. Παράλληλα, θετικά συνέβαλαν και τα στοιχεία εισαγωγών-εξαγωγών του Ιουνίου, καθώς και οι δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και τα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού. Ενώ, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ήταν μικρότερο από αυτό που είχε υπολογιστεί κατά την πρώτη εκτίμηση.Η επίδοση του ΑΕΠ τόσο για το β΄ τρίμηνο, όσο και για το α΄ εξάμηνο, είναι η 3η καλύτερη από το 2009, όταν το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 3,6% το β΄ τρίμηνο και κατά 3,9% το α΄ εξάμηνο. Τα επόμενα έτη, τα στοιχεία είναι, αντίστοιχα, -2,8% και -1,9% το 2010, -7,9% και -8,35% το 2011, -6,4% και -6,55% το 2012 και -3,8% και -4,7% εφέτος.

-15 Οκτωβρίου 2013:  Στο 6,4% διαμορφώθηκε η ύφεση στην Ελλάδα το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία για τους ετήσιους εθνικούς λογαριασμούς που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Σε σταθερές τιμές, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 195,2 δισ. ευρώ (από 208,5 δισ. ευρώ το 2011), ενώ σε τιμές αγοράς εκτιμάται σε 193,7 δισ. ευρώ (μειωμένο κατά 7,1% έναντι του 2011).

-14 Νοεμβρίου 2013:  Σημαντική αποκλιμάκωση σημείωσε η ύφεση στη χώρα το γ΄ τρίμηνο εφέτος, καθώς, το ΑΕΠ, «υποβοηθούμενο» κυρίως από την τουριστική κίνηση, μειώθηκε κατά 3%, ενώ το γ΄ τρίμηνο πέρυσι είχε καταγραφεί πτώση του ΑΕΠ κατά 6,7%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, εφέτος η ύφεση περιορίζεται τρίμηνο με τρίμηνο (5,5% το α΄ τρίμηνο, 3,7% το β΄ τρίμηνο και 3% το γ΄ τρίμηνο), με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 4,07% στο 9μηνο (το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 6,6%).

-9 Δεκεμβρίου 2013:  «Ρηχαίνει» η ύφεση στην ελληνική οικονομία, καθώς το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3% το γ΄ τρίμηνο φέτος. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς, τα οποία παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, μετά τη μείωση κατά 3% στο γ΄ τρίμηνο (έναντι πτώσης 6,7% το γ΄ τρίμηνο 2012), προκύπτει ύφεση της τάξης του 4,1% στο 9μηνο εφέτος (έναντι πτώσης του ΑΕΠ κατά 6,6% στο 9μηνο πέρυσι).

-14 Φεβρουαρίου 2014: Στο 3,7% σε μέσα επίπεδα ανήλθε η ύφεση στην Ελλάδα το 2013, μετά και από τη μείωση του ΑΕΠ κατά 2,6% το δ΄ τρίμηνο πέρυσι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ύφεση στη χώρα το 2013 θα είναι χαμηλότερη από την αρχική πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ κατά 4% πέρυσι, λόγω, κυρίως, της σημαντικής τουριστικής κίνησης. Σημειώνεται, ότι η ύφεση το 2012 είχε ανέλθει σε 6,4%, ενώ για το τρέχον έτος, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει οριακή ανάπτυξη κατά 0,6%.

-12 Μαρτίου 2014: Επιβεβαιώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η ύφεση στην ελληνική οικονομία κατά 3,9% το 2013.

-15 Μαΐου 2014:  Κατά 1,1% μειώθηκε το ΑΕΠ της χώρας το α΄ τρίμηνο εφέτος (σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ), γεγονός το οποίο αποτελεί ουσιαστικά προαναγγελία για το τέλος της ύφεσης μετά από 23 τρίμηνα συνεχούς πτώσης του ΑΕΠ. Με την πρόβλεψη για «τέλος της ύφεσης» συνηγορεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ επιβραδύνεται σταθερά από το α΄ τρίμηνο 2013 (-6% το α΄ τρίμηνο πέρυσι, -4% το β΄ τρίμηνο, -3,2% το γ΄ τρίμηνο και -2,3% το δ΄ τρίμηνο). Σημειώνεται, εξάλλου, ότι τα δύο τελευταία τρίμηνα με θετικό πρόσημο ήταν το α΄ τρίμηνο 2008 (+0,3%) και το β΄ τρίμηνο 2008 (+0,4%).

-6 Ιουνίου 2014: Προσδοκίες για ταχύτερη έξοδο από την ύφεση δημιουργούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας το α΄ τρίμηνο εφέτος, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 0,9%, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν πτώση κατά 1,1%. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, η επί τα βελτίω διόρθωση της εξέλιξης του ΑΕΠ προέκυψε από τα νέα δεδομένα, που είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία Μαρτίου εισαγωγών και εξαγωγών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού). Στο ίδιο θετικό μήκος κύματος βρίσκεται και το γεγονός ότι η κατανάλωση πέρασε- έστω και οριακά- σε θετικό πρόσημο. Παράλληλα δε, επιβραδύνθηκε ο ρυθμός πτώσης των ιδιωτικών επενδύσεων.

-13 Αυγούστου 2014: Θετικότερα του αναμενομένου κινήθηκε η ελληνική οικονομία κατά το β' τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, βάσει των οποίων παρατηρήθηκε υποχώρηση της ύφεσης στο 0,2% του ΑΕΠ. Πρόκειται για το μικρότερο ποσοστό από το γ' τρίμηνο του 2008. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, και με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο του 2014 παρουσίασε μείωση κατά 0,2% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2013.

-14 Νοεμβρίου 2014: Έπειτα από 24 συνεχή τρίμηνα ύφεσης, η ελληνική οικονομία επέστρεψε, το β΄ τρίμηνο φέτος, σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, από τις εκτιμήσεις της για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς, προκύπτει ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε το γ΄ τρίμηνο κατά 1,7%. Παράλληλα, η Στατιστική αναθεώρησε επί τα βελτίω τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ τα προηγούμενα οκτώ τρίμηνα (με εξαίρεση το δ΄ τρίμηνο 2013) και συγκεκριμένα για την τρέχουσα χρονιά προκύπτει: το α΄ τρίμηνο καταγράφεται περιορισμός της ύφεσης στο 0,4% και το β΄ τρίμηνο αύξηση του ΑΕΠ 0,4%, με αποτέλεσμα σε μέσα επίπεδα στο 9μηνο να προκύπτει αύξηση 0,6%. Παράλληλα, η ΕΛΣΤΑΤ για πρώτη φορά ανακοινώνει και στοιχεία για εποχικά διορθωμένο τριμηνιαίο ΑΕΠ, με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών και Περιφερειακών Λογαριασμών ESA 2010. Σύμφωνα με αυτά, το ΑΕΠ σε όρους όγκου παρουσίασε αύξηση 0,7% το γ΄ τρίμηνο 2014 σε σχέση με το β΄ τρίμηνο 2014.

-20 Νοεμβρίου 2014: Οι πρώτες εκτιμήσεις για το τρίτο τρίμηνο του έτους ενισχύουν σημαντικά τις ενδείξεις για μετάβαση σε καθεστώς ανάπτυξης εντός του 2014, όπως εκτιμά το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), επισημαίνοντας, ωστόσο ότι οι προαναφερόμενες πρώτες θετικές ενδείξεις δεν δικαιολογούν εφησυχασμό σε κανένα επίπεδο. «Η προβλεπόμενη έξοδος της ελληνικής οικονομίας από τη μακροχρόνια και βαθιά ύφεση εντός του 2014 φαίνεται πλέον να επιβεβαιώνεται από τα μακροοικονομικά δεδομένα, όπως καταδεικνύουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία των τριμηνιαίων Εθνικών Λογαριασμών, που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ», επισημαίνεται στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΚΕΠΕ. Όπως σημειώνει, το δεύτερο τρίμηνο του 2014 αποτελεί το πρώτο τρίμηνο κατά το οποίο καταγράφηκε θετικός ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ της χώρας, ως προς το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, μετά από μία περίοδο συνεχόμενων, με μία μοναδική εξαίρεση, αρνητικών ποσοστιαίων μεταβολών για 24 τρίμηνα. Η ελληνική οικονομία εισήλθε σε φάση ανάκαμψης από το β´ τρίμηνο του 2014, ενώ, σύμφωνα με το πιο μετριοπαθές σενάριο της μελέτης του ΚΕΠΕ, η ελληνική οικονομία μπορεί να αναπτύσσεται με ένα μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,4%, με ορίζοντα το 2020. Η σωρευτική επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται έως 17%, ενώ, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, η σωρευτική αύξηση εκτιμάται στο 20%.

-28 Νοεμβρίου 2014: Αύξηση 1,9% σημείωσε το ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο εφέτος και πλέον καθίσταται απολύτως εφικτή η πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,6% στο σύνολο του 2014, ενώ παράλληλα, «υποβοηθείται» τα μέγιστα η επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 2,9% για το 2015.

Η ΕΛΣΤΑΤ, που δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για τους εθνικούς λογαριασμούς, βελτίωσε στο 1,9% τις αρχικές εκτιμήσεις της (αύξηση 1,7%) για το ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο. Η επί τα βελτίω αναθεώρηση, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οφείλεται σε στοιχεία που δεν ήταν αρχικά διαθέσιμα, όπως οι εισαγωγές- εξαγωγές του Σεπτεμβρίου, ο τζίρος στον κλάδο των υπηρεσιών και η πορεία της ανεργίας. Σε μέσα επίπεδα στο 9μηνο, προκύπτει άνοδος του ΑΕΠ κατά 1,9%.

-13 Φεβρουαρίου 2015: Με αναπτυξιακούς ρυθμούς, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, έκλεισε το 2014, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% σε μέσα επίπεδα, έχοντας καταγράψει άνοδο κατά 1,7% το τρίμηνο. Η συγκεκριμένη ποσοστιαία αύξηση είναι υψηλότερη σε σύγκριση με την αρχική πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2014, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η οποία δημοσιοποίησε τις εκτιμήσεις για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς, μεταξύ άλλων αναθεωρήθηκαν και στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και βραχυχρόνιοι δείκτες, όπως πχ ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο. Με αποτέλεσμα για το 2014, να καταγραφεί μείωση (σε ετήσια βάση) 0,4% το α΄ τρίμηνο, και αυξήσεις 0,4% το β΄ τρίμηνο, 1,6% το γ΄ τρίμηνο και 1,7% το δ΄ τρίμηνο. Ειδικότερα, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου, παρουσίασε μείωση 0,2% το δ΄ τρίμηνο 2014 σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο 2014, ενώ σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο 2013 εμφάνισε αύξηση 1,7%. Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου, παρουσίασε αύξηση 1,5% το δ΄ τρίμηνο 2014 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013.

-27 Φεβρουαρίου 2015:Επί τα χείρω αναθεώρησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή τις αρχικές εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία το 2014 και, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, το ΑΕΠ αυξήθηκε πέρυσι κατά 0,75% σε μέσα επίπεδα, έναντι της εκτίμησης για αύξηση 0,82%.

-13 Μαρτίου 2015: Αύξηση 0,8% σημείωσε το ΑΕΠ το 2014 και ανήλθε σε 186,54 δισ. ευρώ, έναντι 185,1 δισ. ευρώ το 2013. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η επάνοδος πέρυσι της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, οφείλεται στις εξής επιμέρους μεταβολές σε πραγματικούς όρους:

- Η τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,9% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 1,3%, ενώ των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 0,9%).

- Ο ρυθμός μείωσης των ιδιωτικών επενδύσεων επιβραδύνθηκε στο -2,2%.

- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 9% και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 7,4%.

-13 Μαΐου 2015: Αύξηση 0,3% σημείωσε το ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο εφέτος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ.Ειδικότερα, με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ, σε όρους όγκου, το α΄ τρίμηνο 2015 σε σχέση με το α΄ τρίμηνο 2014 παρουσίασε άνοδο 0,3%, ενώ σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο 2014 μειώθηκε 0,2%.Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 0,1%. Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει επίσης, ότι το 2014 καταγράφηκε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7% για το σύνολο του έτους.

-29 Μαΐου 2015: Ελαφρά βελτίωση στην αύξηση του ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο εφέτος- κατά 0,4% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο 2014, αντί για 0,3% που εκτιμούσε αρχικά- δίνουν τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς. Αντίθετα, παρέμεινε αμετάβλητη η εκτίμηση για μείωση 0,2% το α΄ τρίμηνο 2015 σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο 2014, πάντα με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία.

-13 Αυγούστου 2015: Αύξηση κατά 0,8%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2015 και αύξηση 1,4% σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2014 παρουσίασε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) για το 2ο τρίμηνο του 2015.

Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2015, παρουσίασε αύξηση κατά 1,5 % σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2014.

-28 Αυγούστου 2015:  Αύξηση 1,6% σημείωσε σε ετήσια βάση το ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο εφέτος, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία μετέβαλαν επί τα βελτίω την αρχική εκτίμηση για άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,4%.

-13 Νοεμβρίου 2015:  Σε ύφεση της τάξης του 0,4% πέρασε το γ΄ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών. Η εκτίμηση αυτή, προοιωνίζεται ύφεση- έστω και χαμηλότερη των αρχικών προβλέψεων- για το σύνολο του 2015. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου παρουσίασε μείωση 0,4% το γ΄ τρίμηνο 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, ενώ σε σχέση με το β΄ τρίμηνο εφέτος σημείωσε μείωση 0,5%.

-27 Νοεμβρίου 2015: Σε σημαντική επί τα χείρω αναθεώρηση της ύφεσης για το γ΄ τρίμηνο εφέτος προχώρησε η ΕΛΣΤΑΤ και προσδιορίζει τη μείωση του ΑΕΠ σε 1,1% σε ετήσια βάση, αντί της πτώσης κατά 0,4% με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις. Με βάση τα ίδια στοιχεία, μεταξύ γ΄ και β΄ τριμήνου 2015, προκύπτουν τα εξής:

• Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 1% και ειδικά των νοικοκυριών μειώθηκε 0,8%.

• Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν 7%.

• Μείωση 7,1% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 1,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 16,1%).

• Μείωση 16,9% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 12,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 31,4%).

Σημειώνεται ότι με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ, παρουσίασε μείωση 0,9% σε ετήσια βάση έναντι της μείωσης 0,1% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση.

-12 Φεβρουαρίου 2016: Ύφεση της τάξης του 0,7% καταγράφηκε στην ελληνική οικονομία σε μέσα επίπεδα το 2015, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι.  Σύμφωνα με τις (δυσμενέστερες) εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς, το ΑΕΠ παρουσίασε το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι μείωση 1,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, ενώ σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2015 καταγράφηκε πτώση 0,6%. Σύμφωνα με τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο 2015 παρουσίασε μείωση 2% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο 2014.

-29 Φεβρουαρίου 2016: Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2015, παρουσίασε αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2015 έναντι της μείωσης 0,6% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου και είχε ανακοινωθεί στις 12-02-2016. Σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2014, παρουσίασε μείωση 0,8% έναντι της μείωσης 1,9% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου και είχε ανακοινωθεί στις 12-02-2016. Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2015, παρουσίασε μείωση κατά 0,7 % σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2014 έναντι της μείωσης 2,0% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου και είχε ανακοινωθεί στις 12- 02-2016.

-4 Μαρτίου 2016:  Σε ύφεση της τάξης του 0,2% βρέθηκε η ελληνική οικονομία το 2015, με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται σε 185,1 δισ. ευρώ από 185,5 δισ. ευρώ το 2014. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, πέρυσι η τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε 0,2%, με την κατανάλωση των νοικοκυριών να αυξάνεται κατά 0,3% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης να μένει αμετάβλητη. Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν 13,1%, ενώ καταγράφηκε μείωση 3,8% στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών και πτώση 6,9% στις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών λόγω κυρίως των capital controls.

-13 Μαΐου 2016: Σε ύφεση της τάξης του 1,3% βρέθηκε το α΄ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς. Ειδικότερα, το ΑΕΠ μειώθηκε το α΄ τρίμηνο εφέτος κατά 1,3% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο πέρυσι και κατά 0,4% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο 2015 (με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία). Σύμφωνα με τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 1,2%.

-30 Μαΐου 2016: Πτώση 1,4% σημείωσε το ΑΕΠ της χώρας το α΄ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, με την ΕΛΣΤΑΤ να μεταβάλλει επί τα χείρω την αρχική εκτίμησή της (μείωση ΑΕΠ κατά 1,3%). Επίσης, αναθεώρησε σε - 0,5% τη μείωση σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο 2015, από -0,4% κατά την πρώτη εκτίμησή της.

-12 Αυγούστου 2016: Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο του 2016 παρουσίασε μείωση κατά 0,1% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2015.

-29 Αυγούστου 2016: Κατά 0,9% μειώθηκε το ΑΕΠ της χώρας το β΄ τρίμηνο εφέτος σε ετήσια βάση, με την ΕΛΣΤΑΤ να αναθεωρεί επί τα χείρω την αρχική εκτίμησή της για ύφεση της τάξης του 0,7%. Επίσης, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε- επί τα χείρω- σε ύφεση 1% την πορεία του ΑΕΠ για το α΄ τρίμηνο σε ετήσια βάση, από ύφεση 0,8% κατά την πρώτη εκτίμηση.

Σε ετήσια βάση, τα επιμέρους στοιχεία που μετέχουν στη διαμόρφωση του ΑΕΠ είχαν ως εξής:

• Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 1,9%

• Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν 7%

• Μείωση 11,4% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 2,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 26,5%)

• Μείωση 7,1% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 3,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 22,6%).

-14 Οκτωβρίου 2016: Μείωση 1,3% σημείωσε το ΑΕΠ της χώρας σε τρέχουσες τιμές το 2015, αντί της αρχικής εκτίμησης για πτώση κατά 0,9%.  Με βάση τους ετήσιους εθνικούς λογαριασμούς, η μείωση κατά 1,3% προήλθε από τα εξής:

- Η τελική καταναλωτική δαπάνη σε τρέχουσες τιμές παρουσίασε μείωση 1,9%, έναντι μείωσης 0,9% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση τον Μάρτιο 2016 (ειδικότερα, η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 1,8% και της Γενικής Κυβέρνησης 2,2%).

- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 10,2% έναντι μείωσης 14,8% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση.

- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 3% έναντι μείωσης 8,7% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση.

- Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 1,6%.

-14 Νοεμβρίου 2016: Άνοδο 1,2% σημείωσε το ΑΕΠ το γ' τρίμηνο εφέτος,

σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι (σημειώνεται ότι το γ' τρίμηνο 2015 είχε καταγραφεί μείωση 2,2%, ενώ το γ΄τρίμηνο του 2014 είχαμε αύξηση 1,9%).

-29 Νοεμβρίου 2016: Μεγαλύτερη ανάπτυξη παρουσίασε η οικονομία το γ' τρίμηνο εφέτος, μετά από την αναθεώρηση επί τα βελτίω των στοιχείων για το ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,8% σε ετήσια βάση (από την προηγούμενη εκτίμηση για άνοδο 1,5%), ενώ σε μηνιαία σύγκριση υπήρξε αύξηση κατά 0,8% (έναντι ανόδου 0,5% κατά την προσωρινή εκτίμηση). Σημειώνεται ότι με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 1,6% το γ' τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το γ' τρίμηνο πέρυσι, έναντι της αύξησης 1,2% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση.

Συμπέρασμα: Όταν μιλούν οι αριθμοί, τα λόγια περισσεύουν…

http://www.elzoni.gr/html/ent/259/ent.69259.asp

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 25 Ιανουάριος 2017 12:19
 
Τέταρτο (πέμπτο) μνημόνιο ante portas! ...Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
News - Απόψεις
Τετάρτη, 18 Ιανουάριος 2017 10:48

Τέταρτο (πέμπτο) μνημόνιο ante portas!

...Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση πανηγυρίζει τις ήττες της. Για να το πράξει αυτό είναι, κάθε φορά, υποχρεωμένη να παίρνει διαζύγιο από την πραγματικότητα και από τη στοιχειώδη πολιτική ανάλυση.

Ακόμη και η πιο δυσάρεστη είδηση παρουσιάζεται από την κυβερνητική προπαγάνδα ως… χαρμόσυνο γεγονός!

Πρόσφατο παράδειγμα η συνέντευξη του κ. Σόιμπλε στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, όπου είπε πως «σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε μια δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, όπως είχαμε προτείνει ήδη στην αρχή της ελληνικής κρίσης, η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και εγώ. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιβάλουν όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά».

Η δήλωση είναι σαφής και προδιαγράφει μια σαφώς αρνητική προοπτική για μας, καθώς δεν είναι δυνατόν ο Σόιμπλε, που διερρήγνυε τα ιμάτιά του για την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, να άλλαξε ξαφνικά γνώμη.

Ακόμη και ένα μικρό παιδί θα καταλάβαινε πως ο Σόιμπλε επιδιώκει να πιέσει το ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι ο ρόλος του θα μπορούσε να ανατεθεί στον ESM, καθώς όλοι (πλην ΣΥΡΙΖΑ) γνωρίζουν πως το ΔΝΤ δεν θέλει να αποχωρήσει με ανώμαλο τρόπο, γεγονός που θα αποτελούσε δυσφήμηση του παγκόσμιου ρόλου του.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, μια μέρα πριν γίνει γνωστή η «αλλαγή στάσης» του Σόιμπλε, δήλωσε πως παραμένει ακόμη εφικτή και σήμερα παρόλες τις καθυστερήσεις η χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, μετά από την πρόσκληση που του απηύθυνε η ελληνική κυβέρνηση (για να μην ξεχνιόμαστε).

Μάλιστα, σχετικά με το χρόνο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει μεσοπρόθεσμα πιεστικές και επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες και επομένως για το λόγο αυτό δεν έχει τεθεί κάποια προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τι στ’ αλήθεια συμβαίνει; Είναι προφανές ότι παίζουν μαζί μας το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι: Όταν το ΔΝΤ λέει ότι θα φύγει, οι Ευρωπαίοι το τραβάνε από το μανίκι να μείνει. Και όταν λέει πως θα μείνει, οι Ευρωπαίοι του λένε πως ο δρόμος είναι ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα.

Ο Σόιμπλε γνωρίζει πως δεν μπορεί να πάει στο γερμανικό κοινοβούλιο (και πάντως όχι πριν από τις γερμανικές εκλογές) δηλώνοντας ότι το ΔΝΤ φεύγει και ο έλεγχος της εφαρμογής του προγράμματος μένει στον αέρα.

Αν, λοιπόν, συνέβαινε κάτι τέτοιο, τότε ασφαλώς ο κ. Σόιμπλε θα πήγαινε στο γερμανικό κοινοβούλιο κραδαίνοντας ένα τέταρτο μνημόνιο εις αντικατάστασιν αυτού που η Ελλάδα θα υπέγραφε χωριστά με το ΔΝΤ. Το τελευταίο άλλωστε έχει δηλώσει πως η είσοδός του με χρηματοδοτική συμμετοχή στο πρόγραμμα συνεπάγεται την υπογραφή ενός χωριστού μνημονίου.

Με λίγα λόγια, το τέταρτο μνημόνιο δεν το γλιτώνουμε.

Όταν μάλιστα ο κ. Σόιμπλε λέει πως, σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ, «οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε μια δική τους λύση» και πως «σε  αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιβάλουν όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά», τι ακριβώς εννοεί.

Σύμφωνα με την κυβερνητική προπαγάνδα… τίποτα! Αυτό μας είπαν οι περίφημες «κυβερνητικές πηγές»! Ότι ο Σόιμπλε πουθενά δεν αναφέρεται σε τέταρτο μνημόνιο, αλλά για «νέο πρόγραμμα», λόγω της ενδεχόμενης μη συμμετοχής του Ταμείου, που θα υλοποιηθεί μέσω του ESM.

Το γεγονός ότι ο Σόιμπλε αναφέρθηκε σε «δική τους λύση» (των Ευρωπαίων) κατά τις γνωστές «πηγές» δεν σημαίνει τίποτε! Σημαίνει απλώς συνέχιση της… προηγούμενης λύσης!

Α ναι; Τότε γιατί το λέει; Αν τα πράγματα ήταν έτσι, ο Σόιμπλε δεν θα έλεγε το απλό «αν φύγει το ΔΝΤ, το πρόγραμμα συνεχίζεται με τον ESM»;

Για ποιο λόγο να πει πως θα αναζητηθεί κάποια άλλη λύση και πως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να φροντίσουν πιο αποτελεσματικά για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων;

Γιατί να υπενθυμίσει πως «το τωρινό πρόγραμμα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ» και πως «αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να διασφαλίσουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής»;

Δεν εννοεί πως το ΔΝΤ είχε έναν ρόλο και κάποιος πρέπει να το αντικαταστήσει; Και μάλιστα, προφανώς, χωρίς μείωση των πλεονασμάτων που ζητά το ΔΝΤ, ο ρόλος αυτός θα είναι ακόμη πιο σκληρός;

Κι’ όταν μιλά για «νέα δεδομένα» και νέα έγκριση από την γερμανική Βουλή, δεν εννοεί ότι προεκλογικά δεν μπορεί να φέρει στο κοινοβούλιό του κάτι πιο «ελαφρύ»;

Οποιοσδήποτε είναι σε θέση να κάνει μια στοιχειώδη πολιτική ανάλυση καταλαβαίνει πως ο Σόιμπλε θέλησε να στείλει τριών ειδών μηνύματα – προς το ΔΝΤ για να το στριμώξει, προς τους Γερμανούς για να τους καθησυχάσει και προς την Ελλάδα για να την αναγκάσει να υποκύψει στις απαιτήσεις του Ταμείου ώστε να μην έλθουν τα χειρότερα.

Και τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση; Σφυρίζει και πάλι αδιάφορα για να προβάλει (πάλι) την προπαγάνδα ότι αγωνίστηκε και… νίκησε, απλώς η «νίκη» είχε και κάποιες επιπλέον οδυνηρές πλευρές!

Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι εν μέσω προεκλογικής περιόδου ο Σόιμπλε θέλει να διακινδυνέψει έναν καυγά στο γερμανικό κοινοβούλιο, με την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (που δημοσκοπικά βρίσκεται ήδη στην τρίτη θέση) να ωρύεται!

Συμπέρασμα: Ο Σόιμπλε δεν θέλει να φύγει το ΔΝΤ.

Και είναι τουλάχιστον γελοίο να υποστηρίζουν οι «κυβερνητικές πηγές» πως… έφεραν τον Σόιμπλε στα νερά τους (!), επειδή τάχα «παραδέχεται» πως «η Ευρωζώνη έχει τα εργαλεία να στηρίξει την Ελλάδα και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ», άποψη που, όπως λένε, η κυβέρνηση υποστηρίζει εδώ και δυο χρόνια.  

Ακόμη πιο γελοίο είναι να ακούμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μας… καθησυχάζει (όπως άλλωστε και ο Τζέρι Ράις) ότι δεν έχουμε άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες, διότι όλοι γνωρίζουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Και βέβαια, το ακόμη γελοιωδέστερο είναι να μας παριστάνει ο κ. Τζανακόπουλος τον μπλαζέ, λέγοντας πως «το πρόβλημά μας δεν είναι αν το ΔΝΤ θα παραμείνει ή αν το ΔΝΤ θα αποχωρήσει. Αυτό είναι πρόβλημα του ΔΝΤ»!

Τελικά σ’ αυτόν τον κόσμο όλοι έχουν πρόβλημα εκτός από την Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!

Και για να τελειώνουμε: Το τέταρτο μνημόνιο (για την ακρίβεια το πέμπτο, διότι το τέταρτο, το συμπληρωματικό, υπογράφηκε από τον κ. Τσακαλώτο στις 16 Ιουνίου 2016) βρίσκεται ante portas. Θα το υπογράψουν είτε με το ΔΝΤ, είτε με τον ESM!

http://www.elzoni.gr/html/ent/062/ent.69062.asp

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 18 Ιανουάριος 2017 10:50
 
Γιώργος Αρβανιτίδης Διπλή μάχη, καθαρό μήνυμα. Άρθρο στην Κυριακάτικη KontraNews, 15.01.2017
News - Απόψεις
Δευτέρα, 16 Ιανουάριος 2017 18:32

Γιώργος Αρβανιτίδης Διπλή μάχη, καθαρό μήνυμα.

Άρθρο στην Κυριακάτικη KontraNews, 15.01.2017


Κανένα αναπτυξιακό σχέδιο, κανένα οικονομικό και μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα δεν πρόκειται να πετύχει – όσο καλό κι αν είναι – όσο η συζήτηση με την κοινωνία γίνεται με όρους μακροοικονομίας, όσο επιλέγουμε να «λιμάρουμε» τις γωνίες με περίτεχνα ρητορικά σχήματα.

Οι γωνίες υπάρχουν και μας «γδέρνουν» όλους εκεί που πονάμε, όσα παυσίπονα κι αν πάρουμε, όσα βήματα πίσω κι αν κάνουμε για να τις αποφύγουμε.

Οι αριθμοί από μόνοι τους δεν λένε τίποτα σε κανέναν.

Πρέπει να πούμε καθαρά στους πολίτες τι τους ζητάμε και τι σημαίνει αυτό για τη ζωή τους, την καθημερινότητά τους, τα όνειρα, τους φόβους, τις φιλοδοξίες τους.

Δεν μπορείς όταν το σπίτι κάποιου βγαίνει στο «σφυρί» να του λες ότι έτσι θα κάνουμε το τραπεζικό μας σύστημα ισχυρό.

Δεν μπορείς όταν ένας στους τέσσερις είναι άνεργος να λες ότι η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων θα κάνει την οικονομία ανταγωνιστική.

Δεν μπορείς να λες σε έναν νέο που ζει με 400€ το μήνα να βάλει επ’ αόριστον «στον πάγο» τα όνειρά του γιατί έτσι θα προσελκύσουμε ξένους επενδυτές.

Ούτε μπορείς να λες στις επιχειρήσεις που δεν αντέχουν τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη, ότι «υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές…».

Η συνταγή που μας δίνουν δεν μας ταιριάζει. Θα είμαστε αναγκασμένοι, όμως, να την δεχόμαστε όσο δεν είμαστε ικανοί να φτιάξουμε τη δική μας. Και για να φτιάξουμε εθνική στρατηγική πρέπει πρώτα απ’ όλα να βγάλουμε τις παρωπίδες, να ξεπεράσουμε τις προκαταλήψεις μας, να περιγράψουμε απλά και κατανοητά αυτό που θα έπρεπε να ζούμε.

Χρέος των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας είναι να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό ρεύμα με ριζοσπαστική πολιτική πρόταση, ένα πρόγραμμα για μια Ελλάδα παραγωγική και ευημερούσα, ένα νέο αφήγημα που θα είναι ο καθρέφτης όσων προσδοκά και ελπίζει η κοινωνία.

Χρέος του πολιτικού συστήματος είναι να διαμορφώσει την εθνική γραμμή που έχει ανάγκη ο τόπος για να βγούμε επιτέλους από το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της ανεργίας.

Και στις δύο περιπτώσεις ο ρόλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι κρίσιμος.

Η προσπάθειά μας να συγκροτήσουμε ένα πλειοψηφικό πολιτικό ρεύμα που θα συμπορευτεί με τη νεολαία, τις δυνάμεις της εργασίας, της παραγωγής, της επιστήμης και του πολιτισμού περνά μέσα από έναν ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες.

Η συγκρότηση εθνικής γραμμής εξόδου από την κρίση, περνά μέσα από την κατάρρευση των μύθων που θολώνουν τα νερά και αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά προβλήματα. Στην κατεύθυνση αυτή οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχουμε καταθέσει επίσημη πρόταση στη Βουλή για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής στην οικονομία από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ μέχρι και σήμερα. Να μάθουμε, επιτέλους, ποιοι και πόσο έφταιξαν για τη σημερινή κατάσταση, τι λάθη έγιναν, να τελειώνουμε με τους μύθους πάνω στους οποίους χτίστηκαν – και συνεχίζουν να χτίζονται – πολιτικές καριέρες.

Η μάχη, λοιπόν, είναι διπλή και δύσκολη.

Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε αποδείξει ότι πιστεύουμε στην εθνική συνεννόηση, έχουμε το θάρρος να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος.

Η συστράτευση δυνάμεων στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να είναι η μάχη αυτή καθοριστική και νικηφόρα.

Καλούμε τους πολίτες να επιβάλλουν την Εθνική Συνεννόηση με αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, σήμερα στην κοινωνία, αύριο στη Βουλή.

 

 
Γ. Μαυρωτάς: «Τα κόμματα εξουσίας αγαπούν τα δανεικά (…κι αγύριστα)» Ομιλία του βουλευτή Αττικής, Γιώργου Μαυρωτά, στη συζήτηση της Εξεταστικής Επιτροπής για το πόρισμα για τα δάνεια των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ.
News - Απόψεις
Παρασκευή, 13 Ιανουάριος 2017 18:54

Γ. Μαυρωτάς: «Τα κόμματα εξουσίας αγαπούν τα δανεικά (…κι αγύριστα)»

Ομιλία του βουλευτή Αττικής, Γιώργου Μαυρωτά, στη συζήτηση της Εξεταστικής Επιτροπής για το πόρισμα για τα δάνεια των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ. 

 Image1ΜΑΥΡΩΤΑΣ
Στη συζήτηση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το πόρισμα για τα δάνεια των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ, ο εισηγητής και βουλευτής Αττικής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, κατέθεσε μία δέσμη 15 συγκεκριμένων προτάσεων κυρίως για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία προς την κοινωνία. Οι προτάσεις στηρίχθηκαν στις πάγιες και εκπεφρασμένες θέσεις του Ποταμιού, τις συστάσεις από τις εκθέσεις GRECO και καλές πρακτικές από τη διεθνή εμπειρία.

Ξεκινώντας την παρέμβασή του, ο κ. Μαυρωτάς σημείωσε ότι ενώ τα κόμματα εξουσίας έπαιρναν γενναία κρατική χρηματοδότηση παρόλα αυτά κατέφευγαν και σε αυξανόμενο τραπεζικό δανεισμό. Συμπλήρωσε ότι το εν λόγω φαινόμενο διογκώθηκε κυρίως τη δεκαετία 2000-2010 και ειδικά από κρατικές τράπεζες όπως η Αγροτική Τράπεζα, στις οποίες οι Κυβερνήσεις διόριζαν τις διοικήσεις. Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι η μη τελικά εξυπηρέτηση και αποπληρωμή των δανείων ουσιαστικά πρόκειται για μία επιπλέον έμμεση κρατική επιχορήγηση η οποία νόθευε και νοθεύει τον πολιτικό ανταγωνισμό. 

Αυτή η κακή πρακτική είναι συνολικά ως αποτέλεσμα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια να έχουν υπερχρεωθεί περίπου 400 εκ. ευρώ, ένα ποσό το οποίο όπως σχολίασε, είναι μάλλον αδύνατο να αποπληρωθεί. Σχολίασε πως είναι οξύμωρο τα κόμματα που θέλησαν και θέλουν να βγάλουν τη χώρα από τη χρεοκοπία, είναι τα ίδια αν όχι χρεοκοπημένα, υπερχρεωμένα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μαυρωτάς ανέφερε ότι μπήκε πιο αργά στο παιχνίδι του δανεισμού γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 2000, ωστόσο πρόλαβε να συσσωρεύσει σε αυτά τα χρόνια περίπου 8 εκ. ευρώ χρέη τα οποία με τους παρόντες ρυθμούς αποπληρωμής (500 χιλ. το 2014) θα τα αποπληρώσει σε περίπου 16 χρόνια!

Ο εισηγητής του Ποταμιού επεσήμανε πως η επιχειρηματολογία ότι οι τραπεζίτες δεν δάνειζαν αποκλειστικά με χρηματο-οικονομικά κριτήρια τόσο τα κόμματα αλλά και σε ΜΜΕ, είναι βάσιμη. Δεν μπορεί όμως να το επικαλούνται συνεχώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν ακόμα και ο κ. Τσίπρας σε επιστολή του στις 14/12/2010 προς την Εθνική Τράπεζα για τη ρύθμιση των δανείων του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε επί λέξει: «Μας είναι επίσης απολύτως σαφές ότι η αποδοχή των παραπάνω δύο αιτημάτων μας απαιτεί ευρύτερη θεώρηση και δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά χρηματο-οικονομικά κριτήρια».

Ο κ. Μαυρωτάς επεσήμανε την ύπαρξη σημαντικής αναντιστοιχίας χορήγησης διαφημιστικής δαπάνης από τράπεζες προς ΜΜΕ σε σχέση με την κυκλοφορία τους, όπως στην περίπτωση της ΑΥΓΗΣ της οποίας μάλιστα η διαφημιστική δαπάνη εκτοξεύτηκε με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Αυτό όπως σημείωσε, είναι ένα δείγμα λειτουργίας τριγώνου τραπεζών, κομμάτων και ΜΜΕ. Αναφέρθηκε τέλος και στη μη κλήση μαρτύρων που πρότεινε το Ποτάμι δηλαδή τον κ. Νικολούδη και τον κ. Δαβαράκη.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, έκρινε ότι το νομοθετικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση και την οικονομική διαχείριση των κομμάτων είναι μεν επαρκές, αλλά πάσχει ως προς την εφαρμογή του και την επιβολή κυρώσεων.

Διαβάστε εδώ τη δέσμη προτάσεων του Ποταμιού για περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία των κομμάτων ως προς τη χρηματοδότησή τους.

 


Σελίδα 10 από 169

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μήνυση για Μπραντ Πιτ -Αντζελίνα Τζολί
Μήνυση για Μπραντ Πιτ -Αντζελίνα Τζολί
Μήνυση για Μπραντ Πιτ -Αντζελίνα Τζολί Μια Γαλλίδα interior designer μηνύει τον Μπραντ Πιτ και την Αντζελίνα Τζολί καθώς δεν αναγνωρίστηκε ...

«Τα ‘δωσαν όλα» στην «Number One» συναυλία του Καλοκαιριού οι εκρηκτικές Δέσποινα Βανδή και Έλενα Παπαρίζου (φωτογραφίες)
«Τα ‘δωσαν όλα» στην «Number One» συναυλία του Καλοκαιριού οι εκρηκτικές Δέσποινα Βανδή και Έλενα Παπαρίζου (φωτογραφίες)
«Τα ‘δωσαν όλα» στην «Number One» συναυλία του Καλοκαιριού οι εκρηκτικές Δέσποινα Βανδή και Έλενα Παπαρίζου (φωτογραφίες) Δέσποινα ...