ATTICANEWS.GR

Member Area
Απόψεις
Τουρκία. ...και μετά; Το τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας επεισόδιο στο Αιγαίο για να τακτοποιηθούν με μεσολάβηση Ρώσων Αμερικάνων τα ενεργειακά της Μεσογείου....; Γράφει ο Αντώνης Τσαγκρώνης
News - Απόψεις
Σάββατο, 16 Ιούλιος 2016 09:53

Τουρκία. ...και μετά;

Το τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας επεισόδιο στο Αιγαίο για να τακτοποιηθούν με μεσολάβηση Ρώσων Αμερικάνων τα ενεργειακά της Μεσογείου....;

Γράφει ο Αντώνης Τσαγκρώνης

0turkey3

 

 Το παράλογο κι εδώ ... Ο λαός ( και καλώς έπραξε) βγήκε να υπερασπιστεί την "δημοκρατία του Ερντογάν" ( ποια δημοκρατία όπως ποιά αμστελ....) απο τόν στρατό.
Αυτή τη " δημοκρατία " που αφήνει τα μέσα που ευνοούν τον σουλτάνο και φιμώνει όποιον και ότι αντιδρά...
Τα μέσα που φύμωνε έσωσαν τον λαό απο τα χειρότερα αλλά και το σουλτάνο από το να χάσει τον θρόνο του ...
Το μη χειρον βέλτιστον !!!!

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 16 Ιούλιος 2016 10:29
 
Οι ένοχες αντιφάσεις για το Σχέδιο Β...Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
News - Απόψεις
Δευτέρα, 11 Ιούλιος 2016 10:08

Οι ένοχες αντιφάσεις για το Σχέδιο Β

 
Svoultepsi 2016 7 8 16 5 52 b
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Μπορεί η κυβέρνηση να... πανηγύρισε την επέτειο του ενός χρόνου από το καταστροφικό δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 – οπότε φαντάζεται κανείς ότι αύριο, 12 Ιουλίου, θα πανηγυρίσουν και για την συμφωνία που οδήγησε στον τρίτο και στο τέταρτο μνημόνιο – προς το παρόν, ωστόσο, ποιούν την νήσσαν όσο αφορά στο Σχέδιο εξόδου από το ευρώ που εξυφαινόταν με άνωθεν εντολές.

Ωστόσο, αξίζει να ξαναθυμηθηθούμε όλες τις αντιφάσεις τους πέρσι τον Ιούλιο, όταν το Σχέδιο αποκαλύφθηκε:

-Στις 11 Ιουλίου 2015 κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν με non paper ότι ουδέποτε τέθηκε από κανέναν, ούτε από τον κ. Σόιμπλε στο Eurogroup, θέμα Grexit, διαψεύδοντας σχετικές αναφορές του Γ. Βαρουφάκη. Στις 31 Ιουλίου 2015, στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας αναφέρεται λεπτομερώς στα σχέδια περί Grexit των εταίρων και δανειστών, αναφερόμενος στα γεγονότα της Ρίγας και ονομαστικά στους πρωταγωνιστές τους και λέγοντας ότι «βοά ο τόπος». 

-Ο Γ. Βαρουφάκης υποστήριζε σε όλες του τις συνεντεύξεις πως η ομάδα εκπονούσε σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Στις 14 Ιουλίου 2015, στην ΕΡΤ, ο κ. Τσίπρας λέει ότι ζήτησε «μελέτη επιπτώσεων», χωρίς ωστόσο να αναφέρει πότε έδωσε την εντολή. 

-Στο ηχητικό ντοκουμέντο της τηλεδιάσκεψης (που διέρρευσε με αποτέλεσμα να γίνει γνωστό το Σχέδιο) ο κ. Βαρουφάκης εμφανίζεται να λέει ότι την εντολή από τον κ. Τσίπρα την έλαβε πριν από τις εκλογές και η μυστική ομάδα άρχισε να εργάζεται από τον Δεκέμβριο του 2014.  Στην ανακοίνωσή του της 27ας  Ιουλίου, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι η ομάδα εργάσθηκε «κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και έως την ημέρα του Δημοψηφίσματος»,  «κατ’ εντολή του πρωθυπουργού», επεξεργαζόμενη «σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αντίδρασης». 

-Στην ανακοίνωση της 28ης Ιουλίου, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι «η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει αρχίσει να επεξεργάζεται τρόπους με τους οποίους το taxisnet μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω από αυτό που είναι, να γίνει ένα σύστημα πληρωμών και προς τρίτους», αλλά διευκρινίζει ότι «το σχέδιο αυτό δεν αποτελούσε μέρος του έργου της προαναφερόμενης ομάδας εργασίας αλλά πλάνο του Υπουργείου του οποίου η εφαρμογή θα πρέπει να προχωρήσει, ανεξαρτήτως της έκβασης των διαπραγματεύσεων». Στην ομιλία του στη Βουλή, στις 31 Ιουλίου, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο σύστημα, αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτό ήταν το σχέδιο, προκειμένου να δώσει άφεση αμαρτιών στην όλη μεθόδευση.

-Στην ανακοίνωσή του της 27ας Ιουλίου, ο καθηγητής Τζέιμς Γκαλμπρέιθ αναφέρει ότι η ομάδα εργάστηκε «από τον Φεβρουάριο έως τις αρχές Ιουλίου», αλλά λίγο παρακάτω αναφέρει  ότι «οι εργασίες της ομάδας μας, ουσιαστικά, ολοκληρώθηκαν στις αρχές Μαΐου». 

-Στην ίδια ανακοίνωση ο Γκαλμπρέιθ μιλά για «μέτρα έκτακτης ανάγκης» για τα οποία μάλιστα εκδόθηκε αναλυτικό πόρισμα. Ωστόσο, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, στις 14 Ιουλίου, ο κ. Τσίπρας μιλά για «μελέτη επιπτώσεων» την οποία παρέλαβε. Και την 1η Αυγούστου μιλώντας στο «Σπήγκελ» ο κ. Γκαλμπρέιθ, λέει ότι η αποστολή τους ήταν «να αναγνωρίσουμε προβλήματα που μπορούσαν να παρουσιαστούν» - και επομένως όχι να εκπονήσουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης. 

-Στις 3 Αυγούστου, μιλώντας στην Telegraph και προσπαθώντας να αποσείσει την κατηγορία του συνωμότη, ο Γκαλμπρέιθ ξεχνά τα «μέτρα έκτακτης ανάγκης» και «αναγνώρισης προβλημάτων» και δίνει νέα εκδοχή: Περιέγραψε το έργο της επιτροπής της οποίας προΐστατο ως μια «προληπτική αντιμετώπιση προβλημάτων»! Όσον αφορά στη δημιουργία ενός συστήματος «παράλληλης ρευστότητας», που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να συνεχίσει να πληρώνει τους προμηθευτές της, «με το πάτημα ενός κουμπιού», όπως είπε ο Γ. Βαρουφάκης, υποβάθμισε τα σχέδια αυτά ως «διοικητικό» θέμα του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι «θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή εντός της ευρωζώνης και δεν θα είχε επιπτώσεις τη στρατηγική εξόδου».
«Θα διευκόλυνε τις πληρωμές μεταξύ του κράτους και των αντισυμβαλλομένων του και ενδεχομένως θα μπορούσε να είχε επεκταθεί και στη ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα», σημειώνει.

-Αλλά στις 7 Αυγούστου, σε συνέντευξή του στο «Σπήγκελ» ο Γκαλμπρέιθ αλλάζει ξανά τις ημερομηνίες. Λέει ότι οι εργασίες της ομάδας ξεκίνησαν προς το τέλος Μαρτίου και ολοκλήρωσε την «ιστορική έρευνα», όπως την χαρακτήρισε, γύρω στην πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Στόχος της ήταν η εκπόνηση σχεδίου σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ.

-Σε «μελέτη επιπτώσεων» αναφέρεται και το κυβερνητικό non paper της 27ης Ιουλίου. Ωστόσο, στην ομιλία του στη Βουλή στις 31 Ιουλίου, ο κ. Τσίπρας δεν μιλά για «μελέτη επιπτώσεων» αλλά για «ένα σχέδιο άμυνας για τη χώρα, ένα σχέδιο διαχείρισης εκτάκτου ανάγκης». 

-Στις 13 Ιουλίου, στο New Statesman, ο Γ. Βαρουφάκης μιλά ανοιχτά για σχέδιο έκδοσης IOUs, έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδας και χρήση απειλής για κούρεμα των ομολόγων του 2012, δηλώνει πως σκεπτόταν το Grexit από την πρώτη ημέρα και αποκαλύπτει ότι το βράδυ του δημοψηφίσματος έθεσε την πρότασή του σε ψηφοφορία μέσα στο Μαξίμου και μειοψήφησε, με τον πρωθυπουργό να διαφωνεί μαζί του. Στην ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας τον απαλλάσσει, δεν αναφέρεται στο περιστατικό και επιμένει ότι το μόνο που έκανε ήταν σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

-Στις 4 Αυγούστου 2015, μιλώντας στον «Σκάι», η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ξεχνώντας προφανώς ότι ο πρωθυπουργός στη Βουλή, στις 31 Ιουλίου, μίλησε για «σχέδιο άμυνας για τη χώρα, ένα σχέδιο διαχείρισης εκτάκτου ανάγκης», επανέφερε την πρώτη εκδοχή περί «μελέτης επιπτώσεων». Είπε:«Σήμερα ο Πρωθυπουργός έχει διατυπώσει το τι έχει ζητήσει επακριβώς. Ζήτησε να ξέρει τις πιθανές επιπτώσεις από το Grexit, ως όφειλε να γνωρίζει ο Πρωθυπουργός, καθώς και το κυβερνητικό σχήμα». Και την ίδια στιγμή, στην ίδια συνέντευξη, αυτοδιαψεύστηκε, λέγοντας ότι «έπρεπε να εκπονηθεί ένα σχέδιο, να αποτυπωθούν οι επιπτώσεις της κακής εκδοχής». Και όταν ερωτήθηκε «και να είμαστε και πρακτικά προετοιμασμένοι;», επανήλθε στο σχέδιο εκτάκτου ανάγκης λέγοντας: «Ενδεχομένως, και πρακτικά. Νομίζω ότι έτσι οφείλει να κάνει κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση». Και επειδή οι ερωτήσεις ήσαν επίμονες, αφού δεν έβγαινε συμπέρασμα, επανήλθε στη μελέτη επιπτώσεων: «Προφανώς, πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο εκπονήθηκε από μια ομάδα για το τι θα μας συνέβαινε…». Για να καταλήξει: «Κατ’ εντολή, βεβαίως, του Πρωθυπουργού. Ωστόσο, το τι θα μας συνέβαινε σημαίνει αμυντικές κινήσεις. Όχι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Και, βεβαίως, όλα αυτά τα οποία αποτυπώθηκαν, αυτά τα οποία έγιναν γνωστά και στον Πρωθυπουργό δεν ήταν καθόλου ευχάριστα. Ήταν επιλογές στις οποίες ουδέποτε θα περνούσε η ελληνική κυβέρνηση με την πρόθεσή της».

http://www.elzoni.gr/html/ent/547/ent.64547.asp

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 11 Ιούλιος 2016 10:13
 
Άρθρο του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη Real News Αλλαγή εκλογικού νομού: Ένα εργαλείο για πολλές χρήσεις
News - Απόψεις
Σάββατο, 02 Ιούλιος 2016 15:46

Άρθρο του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη Real News

 

Αλλαγή εκλογικού νομού: Ένα εργαλείο για πολλές χρήσεις

koutsoumpasd

Όσο περνάει ο καιρός τόσο αποκαλύπτεται ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου απ’ τη μεριά της κυβέρνησης, δεν υπαγορεύεται από κάποια θέση αρχής ή από διάθεση ικανοποίησης ενός πάγιου αιτήματος, όπως αυτού της απλής αναλογικής. Άλλωστε, η κυβερνητική πρόταση που μπήκε στη διαβούλευση δεν είναι η απλή αναλογική, που θα σήμαινε υποχρεωτικά κανένα μπόνους και κανένα πλαφόν εισόδου στη βουλή, ως απαραίτητες προϋποθέσεις για να υπάρχει «ισότητα ψήφου» και ακριβής αποτύπωση του εκλογικού συσχετισμού σε έδρες. Μάλιστα, στο σημείο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί και από θέσεις, που είχε μέχρι ν’ αρχίσει να τις αλλάζει «σαν τα πουκάμισα».

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου υπηρετεί δύο βασικές επιδιώξεις. Απ’ τη μια ο αποπροσανατολισμός του λαού από τον καθημερινό του Γολγοθά, εξαιτίας των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης, η αλλαγή ατζέντας ενόψει και της αξιολόγησης του φθινοπώρου, που περιλαμβάνει νέες αντιδραστικές ανατροπές στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Απ’ την άλλη η προετοιμασία νέων συμπράξεων για τη δημιουργία νέων αντιλαϊκών κυβερνήσεων. Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ φανερά πλέον φλερτάρει με δυνάμεις και πρόσωπα της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κι άλλες δυνάμεις της λεγόμενης κεντροαριστεράς.

Αυτό δείχνει και η παρουσία του κ. Τσίπρα στη συνάντηση των ευρωσοσιαλιστών, αλλά και η προσπάθεια να στηθεί ο νέος κάλπικος διπολισμός, τύπου «αριστερά – δεξιά», «πρόοδος – συντήρηση».

Ούτως ή άλλως η κοινή βάση για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ μ’ αυτά τα κόμματα, αλλά και με τη ΝΔ, υπάρχει. Είναι το 3ο μνημόνιο, που συνυπέγραψαν. Είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ, η πάση θυσία παραμονή σε αυτή, οι επιταγές του κεφαλαίου για ανάκαμψη της κερδοφορίας του, με το λαό χρεοκοπημένο.

Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσει την απλή, ανόθευτη αναλογική, που υπερασπίζεται χρόνια τώρα. Δε θα μπει, όμως, σε αλισβερίσια και παιχνίδια αποπροσανατολισμού. Επιφυλασσόμαστε για το τελικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη βουλή. Θα ψηφίσουμε πιθανές επιμέρους διατάξεις με τις οποίες συμφωνούμε, όπως αυτή για την ψήφο στα 17 και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Τα διάφορα επιχειρήματα που ακούγονται, κυρίως από ορισμένους «λαγούς», προκειμένου να μην εφαρμοστεί η πραγματική απλή αναλογική, εκθέτουν όσους τα λένε.

Η επίκληση της τουρκικής παρέμβασης, με τον τρόπο που τίθεται, είναι επικίνδυνη, γιατί ανοίγει ζήτημα εθνικής τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, κάτι που αποτελεί πάγια γραμμή της Άγκυρας. Εξάλλου αν η Τουρκία θέλει να παρέμβει, μπορεί να το κάνει και σήμερα μέσω των βουλευτών που - έτσι κι αλλιώς - στηρίζει ποικιλοτρόπως το τουρκικό προξενείο στα διάφορα αστικά κόμματα. Όσο για τον «κίνδυνο» να μπουν στη βουλή «γραφικότητες», προφανώς, όλους αυτούς που τον επικαλούνται, δεν τους ενοχλεί ότι στη βουλή υπάρχει αυτή τη στιγμή η ναζιστική ΧΑ, υπάρχουν κόμματα και πρόσωπα που είχαν καταγραφεί ως «εξέχουσες» γραφικότητες της πολιτικής ζωής και που βέβαια καθόλου δεν τους εμπόδισε το 3%.

Το ΚΚΕ δεν θεωρεί τον οποιοδήποτε εκλογικό νόμο καταλύτη φιλολαϊκών εξελίξεων. Ο λαός θα μπορούσε να ματώνει και με κυβερνήσεις που θα προέκυπταν από έναν αναλογικότερο εκλογικό νόμο. Αυτό που χρειάζεται είναι ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δύναμης να αλλάξει πραγματικά, σε βάρος των κομμάτων που συναθροίζονται στο δρόμο του κεφαλαίου και της ΕΕ. Να αλλάξει υπέρ της ανασύνταξης ενός εργατικού λαϊκού κινήματος, μιας κοινωνικής συμμαχίας, που θα παλεύει και για τα άμεσα αιτήματα, αλλά και για τις ριζικές ανατροπές στην οικονομία και την εξουσία, δηλαδή θα δρα σε αντικαπιταλιστική – αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Και γι’ αυτή την προοπτική χρειάζεται η συσπείρωση γύρω από ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ.

 
Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας- Φερενίκη Κανταρτζή:"...αντί να καθοδηγούμε εμείς τη σκέψη μας, τότε είναι ώρα να βάλουμε το νου στην άκρη και να ακολουθήσουμε την καρδιά!"
News - Απόψεις
Παρασκευή, 01 Ιούλιος 2016 21:46

 Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας- Φερενίκη Κανταρτζή:"...αντί να καθοδηγούμε εμείς τη σκέψη μας, τότε είναι ώρα να βάλουμε το νου στην άκρη και να ακολουθήσουμε την καρδιά!"

13240499 10154267783599706 8193718135954156373 nf

Εγώ είμαι εκείνη που πάντα λέω ότι ο νους μας έχει απεριόριστες δυνατότητες όταν καλλιεργείται. Ωστόσο αν φτάσουμε στο σημείο που η σκέψη μας καθοδηγεί, αντί να καθοδηγούμε εμείς τη σκέψη μας, τότε είναι ώρα να βάλουμε το νου στην άκρη και να ακολουθήσουμε την καρδιά!’– Φερενίκη Κανταρτζή

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας θα διεξαχθεί στην Αθήνα (wcp2016.gr), προς τιμήν τα 2400 χρόνια από την γέννηση του Αριστοτέλους αλλά και σε συνάρτηση με το γεγονός της ανακήρυξης από την UNESCO του έτους 2016 ως έτους του Αριστοτέλους. Στην Αθήνα ο Αριστοτέλης έζησε το μεγαλύτερο μέρος του βίου του, μαθήτευσε επί μακρόν και δίδαξε στην Ακαδημία του Πλάτωνα, ίδρυσε το Λύκειο, δίδαξε εκεί και μεγαλούργησε, και όπου οι αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές έφεραν πρόσφατα στο φως το Λύκειον του Αριστοτέλους, που θα είναι το επίκεντρο του εν λόγω Συνεδρίου. Σκοπός του συνεδρίου είναι κυρίως να διερευνήσει και τονίσει την σπουδαιότητα του φιλοσοφικού στοχασμού του Αριστοτέλη για τα δημόσια πράγματα αλλά και εν γένει για τα παγκόσμια ζητήματα που επηρεάζουν την ανθρωπότητα.

Το Συνέδριο αυτό, όπως και το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας (που διοργανώθηκε από 4-10 Αυγούστου του 2013 και ήταν το μεγαλύτερο όλων των εποχών καθώς συμμετείχαν 3.500 σύνεδροι), είναι ένα σημαντικό διεθνές γεγονός με παγκόσμια σημασία και συμβάλει στον Συνεδριακό Τουρισμό διαφημίζοντας τη χώρα μας σε όλα τα κράτη του κόσμου. Συμμετέχουν κορυφαίοι μελετητές του Αριστοτέλη και σύγχρονοι φιλόσοφοι και πνευματικοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο.

 

 

Με μια άκρως ενδιαφέρουσα εισήγηση θα συμμετέχει και η ιδρύτρια του efereniki.com Φερενίκη Κανταρτζή από το Λονδίνο. Το τίτλος της εισήγησης φέρει τον τίτλο 'Η άσκηση της φιλοσοφίας ως μέσο προσωπικής εξέλιξης για τον άνθρωπο'. Στο πλαίσιο αυτό η φιλόσοφος και επιχειρηματίας Φερενίκη, θα θίξει το θέμα του ρόλου της παιδείας αλλά και τον ρόλο της φιλοσοφίας για την προσωπική εξέλιξη του ανθρώπου αλλά και γενικότερα του κοινωνικού συνόλου.

Πεποίθηση της όπως λέει είναι ότι η φιλοσοφία στην αυθεντική της μορφή δεν είναι μόνο επιστήμη όπως θεωρείται σήμερα αλλά πρώτιστος δραστηριότητα. Η δραστηριότητα της υπενθύμισης του ήδη υπαρκτού ή της καθολικής αλήθειας μέσα από την ερωτηματικά ορθολογική σκέψη. Ο Σωκράτης την δραστηριότητα αυτή την ονόμασε μαιευτική μέθοδο. Στην ίδια αυτή δραστηριότητα, την μαιευτική ή άσκηση φιλοσοφίας οφείλουμε σήμερα όλες της ανακαλύψεις ως σήμερα. Οι φιλόσοφοι ξεκινώντας πάντα από τους Έλληνες αλλά και όλοι οι μεταγενέστεροι ανακάλυψαν συμπαντικές αλήθειες για τον άνθρωπο, την φύση, τους πλανήτες, και γενικότερα τη ζωή μέσο της φιλοσοφικής μεθόδου. Την ίδια πρακτική χρησιμοποιεί και η ίδια μέσο του εγχειρήματος efereniki.com που βοηθά νέους ανθρώπους να εξετάσουν την ζωή τους και να καλλιεργήσουν την ψυχή τους ώστε να υπηρετεί τις φιλοδοξίες τους με σκοπό να εκφράσουν την αυθεντικότητα τους.

1655889 10154077597134706 3272946595896299581 nf

 

Όσον αφορά τη συμμετοχή της η ίδια με ανάρτησή της στο Faceboοk είπε:

‘’Είμαι ενθουσιασμένη που το Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας διεξάγεται στον τόπο καταγωγής της φιλοσοφικής σκέψης. Η προσφορά των Ελλήνων στον τομέα αυτό είναι τρομακτικού μεγέθους για την ανθρωπότητα και πιο συγκεκριμένα τιμούμε την προσφορά του Αριστοτέλους λόγο των 2400 χρόνων από την γέννησή του. Τίποτα από όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα δεν θα ήταν ίδια χωρίς το έργο του Αριστοτέλους. Είναι ο άνθρωπος που θεμελίωσε την Λογική αλλά και καταπιάστηκε με όλες τις επιστήμες γνωστές ως σήμερα γι’αυτό και δικαίως ονομάζεται ο πρώτος πολυεπιστήμονας της ιστορίας.’’

Η έναρξη του Συνεδρίου λοιπόν θα γίνει στις 9 Ιουλίου στο Ηρώδειο με τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ. Από τις 10-15 Ιουλίου, οι επιστημονικές ομιλίες θα γίνονται στην Φιλοσοφική Αθηνών. Τέλος η λήξη των εργασιών του Παγκοσμίου Συνεδρίου Φιλοσοφίας για τη Φιλοσοφία του Αριστοτέλη θα γίνει στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών(Aula) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη την 15 Ιουλίου 2016 και στη συνέχεια στον εξωτερικό περίβολο της Σχολής.

YOURE INVITED 4f

 

Βιογραφικό σημείωμα

Η Φερενίκη Κανταρτζή που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη του Βόλου είναι φιλόσοφος, επιχειρηματίας και αθλήτρια. Σκοπός της ζωής της να βοηθάει φιλόδοξους ανθρώπους να εξελίξουν τον εαυτό τους για να οικοδομηθεί μια πιο ηθική κοινωνία. Το πάθος και η αφοσίωση της ως αθλήτρια της πετοσφαίρισης στην άμμο κέρδισαν πολλούς πανελλήνιους τίτλους από την ηλικία των 14 ετών. Η αγάπη της για σοφία και εξερεύνηση την οδήγησαν στον Πανεπιστήμιο της Χάγη στην Ολλανδία σε ηλικία 19 ετών, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Διεθνές Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία. Η επαγγελματική της καριέρα ξεκίνησε στο Άμστερνταμ και συνεχίστηκε στην πόλη του Λονδίνου, όπου εργάστηκε σε διάφορους ρόλους ανάπτυξης επιχειρήσεων στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και διαδικτυακού μάρκετινγκ. Η Ελληνική φιλοσοφική της τάση, η λατρεία για μελέτη αλλά και η εμμονή της με την ανθρώπινη εξέλιξη την οδήγησαν πρόσφατα να ιδρύσει το Efereniki.com. Ιστοσελίδα: www.efereniki.com -Facebook: https://www.facebook.com/efereniki/

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 02 Ιούλιος 2016 17:59
 
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ "Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ....ALEXIT"
News - Απόψεις
Τετάρτη, 29 Ιούνιος 2016 09:20

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

Βουλευτής Α' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται Αλέξη αλλά Alexit

 

kalafatis

 

Με αφορμή τη δραματική αδράνεια που επιδεικνύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει ήδη από το Δεκέμβριο του 2014 στο πλαίσιο του προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» ο Υπεύθυνος του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ν.Δ., Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

 

 

«Η «δίκαιη» ανάπτυξη του Αλέξη Τσίπρα, μάλλον περιφρονεί τα λεφτά της Ε.Ε., όταν μας τα χαρίζουν και τα δέχεται μόνο όταν μας τα δανείζουν με υποθήκη τη χώρα για 99 χρόνια. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι εδώ και 15 μήνες στη συντριπτική πλειοψηφία των περιφερειών της χώρας δεν έχει ενεργοποιηθεί ούτε ένα ευρώ για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων και λυμάτων συνολικού προϋπολογισμού 942 εκατομμυρίων ευρώ. Ούτε εξηγείται γιατί εδώ και 18 μήνες δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη αξιοποίησης της δυνατότητας ευρωπαϊκής χρηματοδότησης μεγάλων έργων, με υψηλούς προϋπολογισμούς, άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Έχει υποβάλει φακέλους μεγάλων έργων η κυβέρνηση και το κρύβει; Διότι η δίκαιη ανάπτυξη του κ. Τσίπρα φαίνεται πως πριν καν εξαγγελθεί ήταν ήδη …πεταμένα λεφτά. Πεταμένα ευρωπαϊκά λεφτά, που αντί να αξιοποιούνται για θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής, αποδεικνύονται για την Ελλάδα εξίσου μηδενικά με τη ικανότητα αυτής της κυβέρνησης. Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα χάνει ευκαιρίες ανάπτυξης και για να τις εκμεταλλευτεί δεν χρειάζεται Αλέξη, αλλά Alexit!”

 

 

 

 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

 

 

 

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

ΑΡ.ΠΡΩΤ. 6535/28.6.2016

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

 

 

 

Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

 

 

 

ΘΕΜΑ: Μεγάλα έργα που θα μείνουν στα χαρτιά

 

 

 

Στο πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη όπως αυτό εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2014, περιλαμβάνονται μία σειρά μεγάλων έργων, δηλαδή έργων προϋπολογισμού άνω των 50 εκ. ευρώ.

 

 

 

Δεδομένου ότι αφενός η προετοιμασία των απαιτούμενων μελετών και η εξασφάλιση των αδειοδοτήσεων και αφετέρου οι διαδικασίες έγκρισης από τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της υλοποίησης ενός μεγάλου έργου είναι χρονοβόρες, ενώ και οι χρόνοι υλοποίησής τους είναι μεγάλοι, με κίνδυνο να παρέλθει και αυτή η προγραμματική περίοδος χωρίς να προλάβουν να υλοποιηθούν,

 

 

 

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 

 

 

  1. Ποια είναι τα μεγάλα έργα που έχουν γνωστοποιηθεί στην Ε.Ε. με πρόθεση να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ για το πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη όπως αυτό εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2014;

 

 

 

  1. Ενάμισι χρόνο μετά την έγκριση του προγράμματος ποια είναι η πρόοδος στην ωρίμανση των ως άνω έργων;

 

 

 

  1. Σε ποια φάση προετοιμασίας βρίσκονται οι φάκελοι μεγάλων έργων και πότε πρόκειται να υποβληθούν στην Ε.Ε.;

 

 

 

  1. Ποια είναι η διαθεσιμότητα πόρων για μεγάλα έργα, τόσο του τομέα υποδομών μεταφορών όσο και του τομέα περιβάλλοντος;

 

 

 

  1. Πότε αναμένονται οι εντάξεις μεγάλων έργων στο πρόγραμμα;

 

 

 

Αθήνα 28-6-2016

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

 

 

Σταύρος Καλαφάτης

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 29 Ιούνιος 2016 09:22
 
Πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Η ΕΕ μπορεί να ξαναγεννηθεί ή να χρεοκοπήσει, λέει ο Ρ. Πρόντι
News - Απόψεις
Κυριακή, 26 Ιούνιος 2016 07:39

Πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η ΕΕ μπορεί να ξαναγεννηθεί ή να χρεοκοπήσει, λέει ο Ρ. Πρόντι
 
39f89-romano-pronti

"H σύνοδος του Βερολίνου θα είναι καθοριστική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ξαναγεννηθεί ή να χρεοκοπήσει", δήλωσε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι στην εφημερίδα La Stampa.

"Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν μισούν την Ευρώπη, μισούν αυτή την Ευρώπη, τη διαχείριση των τελευταίων ετών: μια πολιτική που δεν τους είναι κατανοητή, που τους ζημιώνει. Μια πολιτική η οποία κατέστρεψε την μεσαία τάξη", τονίζει ο Πρόντι.

"Ελπίζω η νέα Ευρώπη να μπορέσει να γεννηθεί την Δευτέρα στο Βερολίνο, διαφορετικά η Ευρώπη τελειώνει", προσθέτει ο εμπνευστής της ιταλικής κεντροαριστερής συμμαχίας της Ελιάς. Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν υπογραμμίζει ότι δεν τάσσεται υπέρ της αλλαγής των συνθηκών και ότι θεωρεί πως δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην εποχή των κρατικών προϋπολογισμών εκτός ελέγχου.

Συγχρόνως όμως, επιμένει, "επείγει το να γίνει μια στροφή. Να ξεκινήσουμε μια επεκτατική πολιτική, η οποία να αλλάξει την κατεύθυνση και την ποσοτική παράμετρο των κρατικών δαπανών".

Σε σχέση με την λειτουργία και τις δικαιοδοσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι της άποψης ότι "συχνά κάνει εντελώς άχρηστα πράγματα, αλλά είναι τα μόνα που την αφήνουν να κάνει", διότι "από την στιγμή που δεν μπορεί να ασχοληθεί με το μέλλον της Ευρώπης - το οποίο πέρασε στα χέρια των κρατών- στο τέλος ασχολείται και με το δεντρολίβανο".

Ο Ρομάνο Πρόντι θεωρεί επίσης ότι, μετά τις τελευταίες εξελίξεις του βρετανικού δημοψηφίσματος, είναι πολύ επικίνδυνο να περιμένει κανείς τις γερμανικές εκλογές του 2017 για να αλλάξει η πορεία πλεύσης της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.

http://www.typos.com.cy/cat/2/article/22414

 
- BREXIT - Γράφει η Φερενίκη Κανταρτζή
News - Απόψεις
Παρασκευή, 24 Ιούνιος 2016 13:45

- BREXIT - 

Γράφει η Φερενίκη Κανταρτζή

13516723 10154336535179706 3400293691101618731 n

Λονδίνο,

Σε κάθε περίσταση υπάρχει η θετική και η αρνητική πλευρά της ιστορίας, εγώ δυστυχώς δεν έχω χρόνο για τίποτα αρνητικό!

Δεν θα κρίνω αν κάνει καλά ή άσχημα η Αγγλία που βγαίνει απο την Ευρωπαική Ένωση. Το μόνο σίγουρο είναι οτι το γεγονός αυτό αποδεικνύει την έλλειψη εμπιστοσύνης της Αγγλίας ως προς στον θεσμό της Ευρωπαικής Ένωσης. Και όπως γνωρίζουμε απο φιλοσοφικής άποψης, όπου δεν υπάρχει εμπιστοσύνη δεν μπορεί να χτιστεί και να ανθίσει Τ Ι Π Ο Τ Α.

Ωστόσο το αποτέλεσμα αυτό δικαιώνει έμεσα την Ελλάδα γιατί παρατηρώντας τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων και το πως διαχειρίστηκε η Ευρωπαική Ένωση την αδυναμία της Ελλάδος - η Αγγλία έφτασε σήμερα στο αποτέλεσμα αυτό. Επίσης η δικαίωση ήρθε απο τους πολίτες της χώρας που βλέπουν πως η Ευρωπαική Ένωση έχει χάσει την αρχική της αίγλη και δεν έχει ως πρωτεύον σκοπό της πια το κοινό καλό των μελών κρατών της.

Είμαι περίεργη να δω αν αυτό το ''χτύπημα'' θα είναι δημιουργικό για την Ευρωπαική 'Ενωση ώστε να επαναπροσδιοριστεί, ή θα είναι η αρχή του τέλους της..

Φερενίκη Κανταρτζή

Philosopher, Entrepreneur, Athlete (Φιλόσοφος, Επιχειρηματίας, Αθλήτρια)

 Efereniki.com

Βιογραφικό σημείωμα

Η Φερενίκη Κανταρτζή που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη του Βόλου είναι φιλόσοφος, επιχειρηματίας και αθλήτρια. Σκοπός της ζωής της να βοηθάει φιλόδοξους ανθρώπους να εξελίξουν τον εαυτό τους για να οικοδομηθεί μια πιο ηθική κοινωνία. Το πάθος και η αφοσίωση της ως αθλήτρια της πετοσφαίρισης στην άμμο κέρδισαν πολλούς πανελλήνιους τίτλους από την ηλικία των 14 ετών. Η αγάπη της για σοφία και εξερεύνηση την οδήγησαν στον Πανεπιστήμιο της Χάγη στην Ολλανδία σε ηλικία 19 ετών, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Διεθνές Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία. Η επαγγελματική της καριέρα ξεκίνησε στο Άμστερνταμ και συνεχίστηκε στην πόλη του Λονδίνου, όπου εργάστηκε σε διάφορους ρόλους ανάπτυξης επιχειρήσεων στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και διαδικτυακού μάρκετινγκ. Η Ελληνική φιλοσοφική της τάση, η λατρεία για μελέτη αλλά και η εμμονή της με την ανθρώπινη εξέλιξη την οδήγησαν πρόσφατα να ιδρύσει το Efereniki.com.

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 24 Ιούνιος 2016 14:12
 
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ «Κυβέρνηση θεωρίας και απραξίας για την οδική ασφάλεια!»
News - Απόψεις
Παρασκευή, 17 Ιούνιος 2016 17:05

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ «Κυβέρνηση θεωρίας και απραξίας για την οδική ασφάλεια!»

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

Βουλευτής Α' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

kalafatis670

«Η κυβέρνηση θεωρητικολογεί για την οδική ασφάλεια, επικαλείται οδικά έργα και πολιτικές που είχαν δρομολογηθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις, εκφράζει προθέσεις, αλλά έχει πρόβλημα όταν φτάνει στο σημείο να επιδείξει δουλειά και δικό της αποτέλεσμα, αναζητώντας δικαιολογίες στη γνωστή καραμέλα …περί όσων έγιναν ή δεν έγιναν στη διάρκεια των 30-40 ετών που είχαν προηγηθεί. Αυτοαναιρούμενη μάλιστα, διότι παράλληλα επικαλείται ακριβώς το έργο των προηγούμενων ετών.»

 

Τα παραπάνω τόνισε ο Υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΝΔ και Βουλευτής Α΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, στη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στη Βουλή, επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε για το θέμα της οδικής ασφάλειας, την μη ενεργοποίηση της προβλεπόμενης από το ενιαίο ευρωπαϊκό σχέδιο οδικής ασφάλειας αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής και τους λόγους για τους οποίους η χώρα παραμένει στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από τροχαία δυστυχήματα, ειδικά νέων ανθρώπων.

 

«Η απάντηση της κυβέρνησης που δεν συγκρότησε καν την Διυπουργική Επιτροπή για να συντονίσει την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια, ήταν πως επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης αυτή δεν συνεδρίασε αρκετές φορές», προσθέτει ο κ. Καλαφάτης. «Αντιλαμβάνεται κανείς πως έχουμε μια κυβέρνηση που πολιτικολογεί με παιδικό πείσμα ακόμα και στα πιο σοβαρά ζητήματα, που αφορούν των απώλεια ανθρωπίνων ζωών. Η πραγματικότητα παραμένει. Τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας δείχνουν πως η Ελλάδα είναι ουραγός στην αποτελεσματικότητα δράσεων για την οδική ασφάλεια και θλιβερά πρώτη σε θανάτους, με ανύπαρκτες πρωτοβουλίες για την εισαγωγή της κυκλοφοριακής αγωγής στην υποχρεωτική εκπαίδευση και με την κυβέρνηση να εξετάζει την ανάληψη δράσης …στο μέλλον. Για τα θύματα της οδικής «ανασφάλειας» στην Ελλάδα, όμως, είναι ήδη πολύ αργά...»

 
Α. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: «Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ»
News - Απόψεις
Πέμπτη, 16 Ιούνιος 2016 08:01

Α. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: «Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ»

tzitzikostas

«Η εκλογή Προέδρου, με τη συνταγματική αναθεώρηση, θα πρέπει να γίνεται από το λαό, από τους πολίτες και θεωρώ ότι θα είναι μεγάλο λάθος της ΝΔ, αν ξαφνικά εμφανιστεί με διαφορετική θέση», επισήμανε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο FM» ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Δεν γνωρίζω αν υπάρχει τέτοια πρόθεση», συνέχισε ο κ. Τζιτζικώστας, «αυτό που γνωρίζω είναι την καταρχήν εισήγηση που έκανε ο υπεύθυνος για τη διαμόρφωση της πρότασης της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά φαντάζομαι ότι θα τροποποιηθούν σημεία της, διότι η ΝΔ είναι το κατ’ εξοχήν κόμμα που στήριζε και πρέπει να στηρίζει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τους πολίτες. Θα ήταν μεγάλο λάθος εάν ξαφνικά βλέπαμε τη ΝΔ να εισηγείται κάτι διαφορετικό».

Ο Περιφερειάρχης διευκρίνισε πως πολλά στελέχη της ΝΔ, που έχουν τοποθετηθεί δημοσίως, αλλά ακόμη και πρώην Πρόεδροι του κόμματος έχουν ταχθεί υπέρ της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας άμεσα από τους πολίτες, όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής.

«Επί της ουσίας είναι και σωστό γιατί έτσι οριστικά τελειώνει η φαυλότητα με ό,τι μπορεί να έφερνε αυτή στο παρελθόν, των πιέσεων δηλαδή που ασκούνταν στα κόμματα ώστε από μια κοινοβουλευτική σύνθεση να προκύπτει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προκειμένου να μην οδηγείται η χώρα σε εκλογές. Εκτός από την εκλογή Προέδρου από το λαό θα πρέπει να αναβαθμιστεί και ο ρόλος του, ώστε να μην είναι μόνο διακοσμητικός.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια στην Ελλάδα να έχουμε διακοσμητικούς ρόλους. Θα πρέπει να του ανατεθούν αυξημένες αρμοδιότητες και για το Συνταγματικό Δικαστήριο και για εξωτερικά θέματα. Αυτά είναι ολοκληρωμένες προτάσεις που κατέθεσα όταν ήμουν υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ και που θα προχωρούσα όταν η ΝΔ έφτανε στο σημείο να κάνει προτάσεις για το Σύνταγμα. Επειδή τώρα φτάνουμε εκεί, νομίζω, ότι πρέπει να είναι ξεκάθαρη η θέση της ΝΔ: άμεση εκλογή του Προέδρου της ΝΔ από τους πολίτες», εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας.

 

Νωρίτερα, ο κ. Τζιτζικώστας σε συνέντευξή του στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που γίνονται στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και κάλεσε την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της παρεμβαίνοντας για να σταματήσει ο αποκλεισμός του Λιμανιού.

«Αυτό που γίνεται στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι λάθος. Στο Λιμάνι πρέπει να μπει ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής άμεσα. Δεν μπορεί το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με το στρατηγικό ρόλο που μπορεί να παίξει, ειδικά με τη δημιουργία ενός δικτύου συνδυασμένων μεταφορών και τη δημιουργία ενός διαμετακομιστικού κέντρου, αλλά και με την αξιοποίηση του αναβαθμισμένου οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, να παραμένει καθηλωμένο. Ένας ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής θα βάλει χρήματα για να επενδύσει, θα φέρει ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Δεν καταλαβαίνω γιατί ανησυχούν και αντιδρούν οι εργαζόμενοι. Αποδείχτηκε ότι το κράτος δεν μπορεί να κάνει τον επιχειρηματία. Γιατί λοιπόν να είμαστε αρνητικοί σε μια τέτοια εξέλιξη; Πρέπει να εξηγηθούν τα οφέλη αυτής της διαδικασίας στους εργαζόμενους και πιστεύω ότι θα καταλάβουν πως είναι σε όφελος του Λιμανιού η είσοδος στρατηγικού επενδυτή, σε όφελος της πόλης, της οικονομίας, της απασχόλησης και δικό τους», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε ό,τι αφορά στο αίτημα περί εισαγγελικής παρέμβασης για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Πριν φτάσουμε στη Δικαιοσύνη, πρέπει η Κυβέρνηση πρώτα να παρέμβει και δεν το έχει κάνει. Να παρέμβει και να φροντίσει το λιμάνι να λειτουργήσει κανονικά. Η Κυβέρνηση σήμερα πατάει σε δυο βάρκες. Από τη μια αντιλαμβάνεται καθυστερημένα ότι πρέπει να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις κι από την άλλη λόγω των ιδεοληψιών της προσπαθεί να διατηρήσει τέτοιου είδους σχέσεις με τον συνδικαλισμό. Δεν έχει αποτέλεσμα αυτό. Εάν δεν αντιμετωπιστεί με κυβερνητική παρέμβαση τότε πρέπει να εξεταστούν όλες οι λύσεις, προκειμένου το λιμάνι να λειτουργήσει κανονικά».

Ερωτηθείς για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται επίσης εκεί, ο Περιφερειάρχης τόνισε: «Και το αεροδρόμιο πολύ σωστά θα περάσει σε χέρια επενδυτών. Είναι κακό; Θα έχουμε εντός τουριστικής περιόδου κι εκεί απεργίες και κινητοποιήσεις; Είναι δυνατόν να υποθηκεύουμε και τον τουρισμό μας σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά χρονιά;».

 
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» για το τραγικό περιστατικό στο χωριό Γέφυρα Θεσσαλονίκης
News - Απόψεις
Τετάρτη, 15 Ιούνιος 2016 12:39

thesmileofthechild 160615085233755

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» για το τραγικό περιστατικό στο χωριό Γέφυρα Θεσσαλονίκης

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώθηκε για την εξαφάνιση του 14χρονου από την ίδια την οικογένειά του κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 12/6/2016. Δόθηκαν οι κατάλληλες κατευθύνσεις, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές και ξεκίνησαν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να γίνει η δημοσιοποίηση των στοιχείων του 14χρονου. Όμως, λίγο πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ενημερωθήκαμε για την τραγική κατάληξη του παιδιού.

 

Την Δευτέρα 13/6/2016, ομάδα ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» επισκέφτηκε το σχολείο όπου φοιτούσαν οι 2 ανήλικοι, κατόπιν αιτήματος της Διευθύντριας και του Προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Γέφυρας, όπου πραγματοποιήθηκε συμβουλευτική υποστήριξη στους καθηγητές. Παράλληλα, έγινε ξεχωριστή συνάντηση με τους μαθητές και τους γονείς όπου πραγματοποιήθηκε ψυχολογική στήριξη, συμβουλευτική, δόθηκαν κατευθύνσεις σε κάθε ομάδα ξεχωριστά και εκφράστηκε διαθεσιμότητα για περαιτέρω στήριξη. 

 

Σήμερα, Τετάρτη 15/6/2016 στις 18:00, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή εκπομπή με τίτλο «Μαμά, άκουσα στις ειδήσεις...» και μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ  όπου ψυχολόγοι του οργανισμού θα δώσουν κατευθύνσεις για το πώς διαχειριζόμαστε τις ερωτήσεις των παιδιών μας σχετικά με το τραγικό περιστατικό και τη διάσταση που έχει πάρει, καθώς και για το πώς διαχειριζόμαστε το άγχος και τις ανησυχίες μας σχετικά με τις δολοφονίες και τις αρπαγές ανηλίκων.

 

Σχετικά με το τραγικό γεγονός στο χωριό Γέφυρα της Θεσσαλονίκης, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ενός παιδιού, εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι το 14χρόνο αγόρι δολοφονήθηκε από συμμαθητή του και μάλιστα ο τελευταίος αναφέρει ότι βίωνε δύσκολες στιγμές καθώς τα παιδιά και ο 14χρονος τον κορόιδευαν και τον υποτιμούσαν για την εξωτερική του εμφάνιση αλλά και για την οικογένειά του.  

 

Πολλοί θα αναρωτηθούν για το ποιος φταίει, τι συμβαίνει στην κοινωνία μας, τι κάνουν οι γονείς και άλλα θέματα που φωτίζουν μια πλευρά του προβλήματος. Σίγουρα δεν καταλήγουν με αυτό τον τρόπο τα περιστατικά εκφοβισμού που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μας. Και σίγουρα δεν είναι μόνο το θέμα του εκφοβισμού που οδήγησε εκεί τα πράγματα: όπως έχει αποδειχθεί και από άλλες περιστάσεις όσο σε μια κοινωνία αυξάνονται οι ανισότητες, ο αποκλεισμός, η περιθωριοποίηση και η ψυχοκοινωνική επιβάρυνση ενηλίκων και ανηλίκων, όσο οποιοδήποτε θετικό όραμα μιας καλύτερης ζωής μέσα από τον διάλογο, την ανοχή στη διαφορετικότητα και τον αλληλοσεβασμό των δικαιωμάτων του ενός από τον άλλο μοιάζει ολοένα και πιο απόμακρο, τόσο τα κρούσματα διαπροσωπικής βίας ανάμεσα σε παιδιά και εφήβους μάλλον θα αυξάνονται. Και ούτε ο φόβος ή ο «ηθικός πανικός» μπορεί να βοηθήσουν ουσιαστικά τα παιδιά και τις οικογένειες: σε τελική ανάλυση έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν πως οι φοβισμένες κοινωνίες γίνονται περισσότερο και όχι λιγότερο επιθετικές. Αντιθέτως, το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την αναγκαιότητα παρεμβάσεων και προγραμμάτων πρόληψης και ευαισθητοποίησης μέσα στην σχολική κοινότητα αλλά και στην κοινότητα για τα θέματα του εκφοβισμού και της διαπροσωπικής βίας μεταξύ των παιδιών και των εφήβων. Την ανάγκη δημιουργίας ενός σχολείου και μιας κοινωνίας που θα διευκολύνει τα παιδιά να αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες μέσα από προγράμματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 

Όλες οι σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις υπαγορεύουν την αναγκαιότητα τα παιδιά να ενημερώνονται με τρόπο κατάλληλο για τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις τους. Σε μια οργανωμένη πολιτεία η συνεργασία των σχολείων με αρμόδιους κρατικούς φορείς αλλά και πιστοποιημένους ιδιωτικούς οργανισμούς ίσως είναι μια απάντηση...

 

Γιατί πολλές φορές οι συμβουλές «αγνόησέ το» ή «κάνε το ίδιο» δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Το αντίθετο θα λέγαμε. Οι γονείς και οι κηδεμόνες θα πρέπει:

Να παρατηρούν το παιδί για σημάδια που δείχνουν ότι βιώνει εκφοβισμό

Να εκπαιδεύουν το παιδί να διαχειρίζεται θέματα εκφοβισμού

Να καλλιεργήσουν ένα συναίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης μέσα στο σπίτι

Να καλλιεργήσουν και να αναπτύξουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών

Να εκπαιδεύσουν τα παιδιά στο να ζητούν βοήθεια. Είναι άλλη διαδικασία του «μαρτυράω» και άλλη του «ζητάω βοήθεια». Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στα παιδιά

Να ξέρουν πως ότι και αν έχουν κάνει, ότι και αν έχουν πει κανένας / καμία δεν έχει δικαίωμα να τα χτυπήσει, να τα βρίσει ή να τα αγγίξει με τρόπο μυστικό.


Η λύση πρέπει να είναι ουσιαστική και σε βάθος. Τα παιδιά να συνυπάρχουν αρμονικά. Και φυσικά θα απαιτήσει τις συλλογικές προσπάθειες όλων για να επικρατήσει στα παιδιά μια κουλτούρα ανοχής, διαλόγου, σεβασμού των δικαιωμάτων και θετικής, ενεργητικής συμμετοχής στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς βία και διακρίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης αλλά και προγράμματα πρόληψης κι ενημέρωσης, πανελλαδικά, για το φαινόμενο της Βίας κατά των Παιδιών.

 

Καλέστε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056», 24 ώρες το 24ωρο, καθημερινά και πανελλαδικά, για οποιοδήποτε θέμα αφορά παιδί σε κίνδυνο ή σε ανάγκη.

Καλέστε στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών κι Εφήβων 116111», 24 ώρες το 24ωρο, καθημερινά ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.

 


Σελίδα 10 από 198
Τον μεγάλο τραγουδοποιό & ποιητή Διονύση Σαββόπουλο τίμησε ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης.
Τον μεγάλο τραγουδοποιό & ποιητή Διονύση Σαββόπουλο τίμησε ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης.
Τον μεγάλο τραγουδοποιό & ποιητή Διονύση Σαββόπουλο τίμησε ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης. «Ολοκληρώθηκε στο κατάμεστο ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση