ATTICANEWS.GR

Member Area
Απόψεις
«Μετα-αλήθεια»: Η λέξη της χρονιάς ως περιτύλιγμα του ψεύδους. ...Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
News - Απόψεις
Δευτέρα, 05 Δεκέμβριος 2016 10:12

«Μετα-αλήθεια»: Η λέξη της χρονιάς ως περιτύλιγμα του ψεύδους.

...Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Svoultepsi 2016 7 8 16 5 52 b

Το γεγονός πέρασε εντελώς απαρατήρητο: Πρόσφατα, το βρετανικό λεξικό της Οξφόρδης επέλεξε τον νεολογισμό «post-truth» (μετα-αλήθεια) ως τη λέξη της χρονιάς!

Πρόκειται για τη λέξη που περιγράφει την ιδιάζουσα κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι άνθρωποι όταν λαμβάνουν αποφάσεις με βάση το θυμικό και διάφορες (εμφυτευμένες) προσωπικές απόψεις, οπότε τα γεγονότα και οι αντικειμενικές συνθήκες μετρούν λιγότερο από το συναίσθημα (που τελικά κυριαρχεί).

Στη φάση της «μετα-αλήθειας» (δηλαδή μετά την αλήθεια), σε μια φάση δηλαδή που το ψέμα έχει πλέον κυριαρχήσει τόσο πολύ ώστε να μοιάζει με αλήθεια, τα πραγματικά γεγονότα ασκούν μικρότερη επιρροή στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και «εξαφανίζονται» από τις αυταπάτες και τις συναισθηματικές εκρήξεις.

Οι υπεύθυνοι του λεξικού της Οξφόρδης κατέληξαν στην απόφαση να επιλέξουν αυτή τη λέξη ως λέξη της χρονιάς μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Η διαδικασία αυτή προϋποθέτει πως η λέξη που θα κατακτήσει αυτόν τον επίζηλο τίτλο, πρέπει προηγουμένως να έχει χρησιμοποιηθεί στις εφημερίδες ή τη λογοτεχνία για τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Ο συγκεκριμένος όρος «μετα-αλήθεια» το 2016 έγινε σύμφωνα με την Οξφόρδη «ένας πυλώνας του πολιτικού σχολιασμού» και η χρήση του αυξήθηκε κατά 2.000% σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Όπως αναφέρθηκε, η εμφάνιση της λέξης στη γλώσσα «τροφοδοτήθηκε από την ενίσχυση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως πηγής ενημέρωσης και στην αυξανόμενη καχυποψία απέναντι σε γεγονότα που παρουσιάζονται μέσω των συστημικών διαύλων».

Έτσι, υπερίσχυσε εννέα άλλων λέξεων μεταξύ των οποίων «Brexiteer», που περιγράφει τους υποστηρικτές του Brexit, «alt-right» (εναλλακτική δεξιά) που αντιστοιχεί, στις ΗΠΑ, σε μία εξαιρετικά συντηρητική και αντιδραστική ιδεολογία, «woke» , που χρησιμοποιείται ως συναγερμός απέναντι στην κοινωνική αδικία, κυρίως στον ρατσισμό.

Σημειώστε ότι το 2015, η λέξη της χρονιάς ήταν το emoji «πρόσωπο με δάκρυα χαράς», τον περασμένο χρόνο το «vape», για τη ενέργεια της εισπνοής και της εκπνοής του ατμού του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έρευνα της ιστοσελίδας BuzzFeed News. τους τελευταίους τρεις μήνες της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ οι ψευδείς ειδήσεις που αφορούσαν στις εκλογές και αναρτήθηκαν στο Facebook προκάλεσαν περισσότερο το ενδιαφέρον των πολιτών σε σχέση με τα έγκυρα δημοσιεύματα μεγάλων αμερικανικών μέσων ενημέρωσης όπως οι New York Times, Washington Post, Huffington Post, NBC News.

Κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας, οι 20 δημοφιλέστερες ψευδείς ειδήσεις που κυκλοφόρησαν σε σατιρικές ιστοσελίδες οι οποίες δημοσιεύουν αληθοφανείς, αλλά ανυπόστατες ειδήσεις και σε υπερβολικά μεροληπτικά μπλογκς συγκέντρωσαν 8.711.000 shares, αντιδράσεις και σχόλια στο Facebook!

Κατά την ίδια περίοδο, οι 20 δημοφιλέστερες ειδήσεις αναφορικά με τις εκλογές που δημοσιεύτηκαν στις 19 μεγαλύτερες ειδησεογραφικές σελίδες συγκέντρωσαν 7.367.000 shares, αντιδράσεις και σχόλια στο Facebook.

Μέχρι το τελευταίο τρίμηνο της προεκλογικής εκστρατείας οι ειδήσεις που αφορούσαν τις εκλογές και δημοσιεύονταν σε σημαντικά αμερικανικά έντυπα συγκέντρωναν μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τις ψευδείς ειδήσεις για τις εκλογές που αναρτούνταν στο Facebook.

Καθώς όμως πλησίαζε η ημερομηνία των εκλογών το ενδιαφέρον των χρηστών του Facebook για τις ειδήσεις-φάρσες για τις εκλογές πήρε την πρωτοκαθεδρία.

Συμπέρασμα: Το ψέμα πουλάει, αλλά επειδή δεν γίνεται ηθικά αποδεκτό, χρειάστηκε να βρεθεί μια νέα λέξη για να το περιγράψει!

Και η «μετα-αλήθεια» έγινε η απενοχοποίηση του ψεύδους…

http://www.elzoni.gr/html/ent/873/ent.67873.asp

 
Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στο «Open Democracy».
News - Απόψεις
Παρασκευή, 02 Δεκέμβριος 2016 14:07

Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στο «Open Democracy».

 

  • «Η λύση για την Ελλάδα αποτελεί λύση και για την Ευρωζώνη. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να προκύψει από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου».

  • «Σειρά των θεσμών να εφαρμόσουν τις δικές τους δεσμεύσεις για ελάφρυνση χρέους και εργασιακό, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

 

  • Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στο «Open Democracy».

Η δημοφιλής βρετανική πλατφόρμα ενημέρωσης και πολιτικής ανάλυσης «Open Democracy» φιλοξενεί άρθρο του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, με τίτλο «Η λύση για την Ελλάδα αποτελεί λύση και για την Ευρωζώνη».

Στο άρθρο του ο Έλληνας ευρωβουλευτής επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε σημαντικές βελτιώσεις, ξεπερνώντας τις αρχικές εκτιμήσεις για τα έτη 2015 και 2016» ενώ και οι προβλέψεις για το 2017 και 2018 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Φυσικό επακόλουθο της υλοποίησης αυτού του γενναίου και τολμηρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, οφείλει να είναι το να τηρήσουν οι θεσμοί με τη σειρά τους τις δικές τους δεσμεύσεις προς την Ελλάδα, σε ότι αφορά: την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για ελάφρυνση χρέους, τα μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ιδιαίτερα, στα εργασιακά και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ο Δημ. Παπαδημούλης τονίζει πως «το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής και επιτήρησης, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εξαιρεθεί από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

Πηγή άρθρου: http://bit.ly/2gM4VTm

 

 

 

Ακολουθεί το άρθρο μεταφρασμένο στα ελληνικά:

Η λύση για την Ελλάδα αποτελεί λύση και για την Ευρωζώνη
Του Δημήτρη Παπαδημούλη*

Το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου έχει στην ατζέντα του την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και την συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως αναγνωρίζουν οι πάντες και καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία, έχει καταφέρει πολλά εντός πιεστικού χρονοδιαγράμματος, τηρώντας και εφαρμόζοντας την συμφωνία. Τώρα είναι η σειρά των θεσμών να εφαρμόσουν τις δικές τους δεσμεύσεις, γεγονός το οποίο έχει αναγνωρισθεί πολλές φορές δημοσίως από την Κομισιόν, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την ΕΚΤ, το σύνολο σχεδόν των Ευρωπαίων ηγετών.


Οι θετικοί δημοσιονομικοί δείκτες

Τα στοιχεία για την ανάπτυξη, την μείωση της ανεργίας, τα κρατικά έσοδα και τις δαπάνες είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. H ελληνική κυβέρνηση κατάφερε σημαντικές βελτιώσεις, ξεπερνώντας τις αρχικές εκτιμήσεις για τα έτη 2015 και 2016. Οι προβλέψεις της Κομισιόν για τα έτη 2017 και 2018 γεννούν αισιοδοξία, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται σε 2.7% το 2017 και 3.1% το 2018, ενώ η ανεργία θα μειώνεται σταδιακά, αγγίζοντας το 22.3% το 2017 και 20.3% αντιστοίχως για το 2018.

Η μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να καταστούν ρεαλιστικοί από το 2018 και μετά, θα βοηθήσει στην ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος και θα συμβάλλει στη βελτίωση του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, κυρίως μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αύξησε τις σχετικές δαπάνες για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, την στελέχωση και αγορά επαρκούς εξοπλισμού στα νοσοκομεία, την διατήρηση απαραίτητων προνοιακών επιδομάτων, και την διαχείριση του τεράστιου προσφυγικού ρεύματος.

Επίσης, αναπτύσσεται σταδιακά και θα εφαρμοστεί το 2017, σε ολόκληρη την επικράτεια, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οποίο αφορά έως 700.000 Έλληνες πολίτες που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.


Το ασφαλιστικό σύστημα, οι υπηρεσίες υγείας, τα εργασιακά

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν πίσω τους «καμένη γη». Το ασφαλιστικό σύστημα ήταν υπό κατάρρευση, ενώ ένα πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού δεν είχε πρόσβαση στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας - κάτι το οποίο αντιμετώπισε με τόλμη και αποτελεσματικότητα η κυβέρνηση Τσίπρα. Τα προβλήματα παραμένουν έπειτα από τόσο χρόνια σπατάλης και «ρεμούλας», ωστόσο στο ασφαλιστικό ζήτημα επιχειρήθηκε μια γενναία και επώδυνη μεταρρύθμιση που μακροπρόθεσμα καθιστά το σύστημα βιώσιμο, με το «βάρος» να δίνεται στην προστασία των αδύναμων εισοδημάτων.

Στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων -ένα από τα μείζονα αντικείμενα της παρούσας διαπραγμάτευσης- η ελληνική κυβέρνηση κινείται εντός του πλαισίου της συμφωνίας του Ιουλίου 2015, και πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο και τους όρους που θέτει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν συμφωνήσει σε αυτό το πλαίσιο, έχοντας υποχρέωση όχι μόνο απέναντι στους Έλληνες, αλλά συνολικά στους Ευρωπαίους πολίτες, να τηρήσουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να αναγνωρισθεί η ανάγκη αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής και επιτήρησης, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εξαιρεθεί από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, ότι έχει μειωμένα δικαιώματα ή ότι η αγορά εργασίας θα πρέπει να απορρυθμιστεί πλήρως.


Ελάφρυνση χρέους και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας

Η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους με συγκεκριμένα, άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, αποτελεί προϊόν συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, σύμφωνα με την απόφαση - πλαίσιο που πήρε το Eurogroup στις 24 Μαΐου του 2016. Σε πρακτικό επίπεδο, η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να οδηγήσει στην μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοσιονομικών στόχων. Τα σημαντικά, θετικά αποτελέσματα και η αισιόδοξη προοπτική που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία πρέπει να κεφαλαιοποιηθούν και να αποτυπωθούν στην πραγματική οικονομία, μέσα από την μείωση της φορολογίας, την αύξηση των επενδύσεων και την ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους.

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες και οικονομικοί αναλυτές έχουν αναγνωρίσει πλέον -έστω και αργά- πως οι πολιτικές λιτότητας έχουν αποτύχει, αφήνοντας πίσω ύφεση και φτώχεια.

Η Ευρωζώνη περνά την πιο δύσκολη και σύνθετη περίοδο από την ίδρυσή της. Το μήνυμα που πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα, στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, στον κόσμο της εργασίας και στους επενδυτές, είναι πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να δώσουν πολιτικές λύσεις και να συμβιβάσουν καταστάσεις. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να προκύψει από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.


*Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 
Oμιλίας του κ. Αμυρά κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ίση μεταχείριση. "Ευτυχώς δεν είμαστε (ακόμα) Κούβα!"
News - Απόψεις
Πέμπτη, 01 Δεκέμβριος 2016 18:55

Oμιλίας του κ. Αμυρά κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ίση μεταχείριση. 

"Ευτυχώς δεν είμαστε (ακόμα) Κούβα!"

Image6

«Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει απ’ την αρχή ότι γεννηθήκαμε όλοι ίσοι. Σήμερα όμως στην Αμερική όλοι έχουν το δικαίωμα να παντρεύονται όποιο πρόσωπο θέλουν. Καλωσορίζουμε τους πάντες» είχε αναφέρει ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την ιστορική ομιλία που εκφώνησε στο πρόσφατο ταξίδι του στην Αθήνα.

«Εδώ όμως είναι Βαλκάνια και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει στηλώσει τα πόδια της και αρνείται την επέκταση της ίσης μεταχείρισης με βάση την ταυτότητα φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής» επεσήμανε ο κ. Αμυράς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την ίση μεταχείριση.

Ο κ. Αμυράς επανέφερε την πρόταση του Ποταμιού να θεσμοθετηθεί και στη χώρα μας ο πολιτικός γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών ενώ ζήτησε έως ότου συμβεί αυτό, το Σύμφωνο Συμβίωσης να εξισωθεί ως προς τα νομικά αποτελέσματα που παράγει με τον πολιτικό γάμο.

«Πού εξαφανίστηκαν οι προεκλογικές σας εξαγγελίες περί δήθεν προάσπισης της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας» διερωτήθηκε ο κ. Αμυράς απευθυνόμενος στους βουλευτές και υπουργούς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να καταλήξει: «Ευτυχώς που δεν ζούμε στην Κούβα όπου για παράδειγμα το άρθρο 53 του Συντάγματος της χώρας δεν επιτρέπει το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση εκτός εάν συμμορφώνεται με τους σκοπούς της σοσιαλιστικής κοινωνίας! Είμαστε τυχεροί που η Ευρώπη και οι ΗΠΑ μας υπενθυμίζουν στην πράξη τι σημαίνει ίση μεταχείριση, κρίμα που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι προσκολλημένοι σε ένα παρωχημένο βαλκανικό μοντέλο».

 
Γιάννης Καλλιάνος - Μεταρρυθμίσεις ή τάβλι και τσίπουρο;
News - Απόψεις
Δευτέρα, 28 Νοέμβριος 2016 08:22

Γιάννης Καλλιάνος - Μεταρρυθμίσεις ή τάβλι και τσίπουρο;

 

 images copy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πολλοί συνδέουν τις μεταρρυθμίσεις με την σκληρή λιτότητα και αυτό είναι απολύτως λανθασμένο. Επειδή το παραμύθι κάποια στιγμή πρέπει να λάβει τέλος, σας εξηγώ παρακάτω τι ακριβώς συμβαίνει με όσο πιο απλά λόγια γίνεται :

«Μεταρρύθμιση» είναι η διαδικασία εκείνη με την οποία θα καταστεί εύρυθμος ένας τομέας, δηλαδή θα λειτουργεί καλύτερα και πιο αποδοτικά.

Μεταρρυθμίσεις είναι :

1) Το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων
2) Η πάταξη της γραφειοκρατίας
3) Τα φορολογικά κίνητρα για επέκταση μιας επιχείρησης 
4) Ένα σταθερό φορολογικό σύστημα με χαμηλούς συντελεστές
5) Τα ασφαλιστικά κίνητρα για πρόσληψη ανέργων από τους επιχειρηματίες
6) Η αξιολόγηση στο δημόσιο ώστε να λειτουργεί σωστά
7) Η κινητικότητα στο δημόσιο (αυτοί που είναι αργόμισθοι να πάνε να δουλέψουν σε υπηρεσίες που χρειάζονται προσωπικό)
8) Η ενίσχυση της διαδικασίας προσλήψεων ώστε να είναι αξιοκρατικές και να μην μπαίνει κανείς από την πίσω πόρτα και χωρίς πτυχία
9) Το ξεβόλεμα των συνδικαλιστών ώστε να παράγουν και αυτοί έργο
10) Να ψηφίζει το 50%+1 υπάλληλος για να γίνει μια απεργία και όχι να κλείνουν τις δημόσιες υπηρεσίες 3 άτομα όποτε επιθυμούν
11) Η άρση των νομικών κωλυμάτων για την σύσταση μια εταιρίας
12) Η άρση της «χαρτούρας» και των άπειρων «σφραγίδων» όταν επισκέπτεσαι για κάποιο λόγο έναν δημόσιο οργανισμό. Να γίνονται δηλαδή όλα γρήγορα και απλά, όπως σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Λογικά όλα αυτά, έτσι δεν είναι; Δε νομίζω να διαφωνεί κανείς!

Και θα μου πείτε τώρα, γιατί δεν τα κάνουν αφού είναι τόσο απλά και θα βοηθήσουν τους Έλληνες πολίτες ώστε να βρουν νέες δουλειές; Γιατί δεν θέλουν να αποφύγουμε όλοι μας το ανεβοκατέβασμα των σκαλοπατιών σε μια δημόσιο υπηρεσία ακόμα και για το πιο απλό;

Απλή η απάντηση : Θέλουν να προστατεύσουν το δημόσιο (αυτοί που πράγματι προσφέρουν στο δημόσιο και είναι αρκετοί, δεν έχουν καμία ανάγκη τις κυβερνήσεις) και γι'αυτό ρίχνουν όλα τα βάρη στον ιδιωτικό τομέα και στην επιχειρηματικότητα. Αφήνουν χιλιάδες αργόμισθους στο δημόσιο χωρίς να τους κινητοποιήσουν να εργαστούν, τους βολεύουν οι «σφραγιδοφόροι», οι «συνδικαλισταράδες» και όλες αυτές οι εμετικές καταστάσεις που θυμίζουν την ένδοξη Παπανδρεϊκή δεκαετία του '80.

Μόνο που τώρα έχουμε κρίση και δεν υπάρχουν λεφτά για να αυξάνουμε μισθούς, συντάξεις και εφάπαξ. Τότε δανειζόμασταν από την Ευρώπη για να τρώει η Μιμή, ο Ανδρέας, ο Άκης, όλα τα υπόλοιπα παιδιά στην Χαριλάου Τρικούπη και εν συνεχεία και όλη η Ελλάδα. Βέβαια δεν σκέφτηκε κανείς τις επόμενες γενεές, δηλαδή εμάς!!!

Τώρα δυσκόλεψε η κατάσταση και προκειμένου να προστατέψουν το δικό τους πελατειακό κράτος και τους δικούς τους κομματικούς στρατούς, οι ΣΥΡΙΖΑ(ΠΑΣΟΚ)-ΑΝΕΛ αποφασίζουν να διαλύσουν τους ιδιώτες και τους επιχειρηματίες και να φορολογήσουν τους πάντες.

Αυτό συμβαίνει φίλες και φίλοι. Αυτή είναι η ιστορία με τις μεταρρυθμίσεις. Και όσο κανείς δεν τις κάνει, τόσο η «κακή» Τρόικα θα επιμένει για περαιτέρω κόψιμο σε μισθούς και συντάξεις...

 
Μαρία Σπυράκη: «Φθηνή ενέργεια για όλους. Ένας στους τρεις Έλληνες δεν έχει χρήματα για θέρμανση»
News - Απόψεις
Πέμπτη, 24 Νοέμβριος 2016 15:14

Μαρία Σπυράκη:
«Φθηνή ενέργεια για όλους. Ένας στους τρεις Έλληνες
δεν έχει χρήματα για θέρμανση»

 

 Στρασβούργο, 24 Νοεμβρίου 2016

  SPYRAKH
 
Ευρωπαϊκή στρατηγική που θα προσφέρει μειωμένες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και χρηματοδοτούμενη ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών και των δημοσίων κτιρίων ώστε όλοι οι Έλληνες να έχουν θέρμανση το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι, ζήτησε με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Μαρία Σπυράκη.
 
Παρουσία της Επιτρόπου κυρίας Βιολέτα Μπουλτς, η ευρωβουλευτής τόνισε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια η οποία στην Ελλάδα της κρίσης λαμβάνει τραγικές διαστάσεις.
 
Στην Ελλάδα οι δείκτες δείχνουν ότι το 36% των νοικοκυριών βρίσκεται αντιμέτωπο με την ενεργειακή φτώχεια. «Όσοι δεν έχουν χρήματα, δεν ζεσταίνονται το χειμώνα, δεν δροσίζονται το καλοκαίρι. Χρειαζόμαστε μια στρατηγική που θα μειώνει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος   θα αυξάνει την ενεργειακή αποτελεσματικότητα των κτηρίων, θα θέτει στόχους σε κάθε Κράτος - Μέλος και θα δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά όλα τα ευρωπαϊκά εργαλεία για τη χρηματοδότηση. Το λεγόμενο ΕΣΠΑ, το πακέτο Γιούνκερ, αλλά και τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα» επεσήμανε η κυρία Σπυράκη.
 
Η κυρία Σπυράκη ζήτησε επίσης από την Επίτροπο να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε το νέο νομοθετικό πακέτο που θα προωθήσει η Κομισιόν την επόμενη Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, να αντιμετωπίζει επί τόπου την ενεργειακή φτώχεια.
 
Η Επίτροπος Μπουλτς εξήγγειλε  ότι η Κομισιόν στο νέο νομοθετικό πακέτο για την ενέργεια θα περιλαμβάνει ειδικές πρόνοιες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών. «Η Κομισιόν θα βοηθήσει περαιτέρω και θα εποπτεύσει την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας», είπε χαρακτηριστικά η Επίτροπος. 
 
Ολόκληρη η παρέμβαση της Μαρίας Σπυράκη έχει ως εξής:
 
 «Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,
 
Κυρία  Επίτροπε η ασφάλεια εφοδιασμού δεν μπορεί να αγνοεί την άμεση αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Το νέο νομοθετικό πακέτο που θα μας προωθήσει η Κομισιόν στις 30 Νοεμβρίου, οφείλει να αντιμετωπίσει επί τόπου την ενεργειακή φτώχεια. Κατ' αρχήν χρειαζόμαστε έναν κοινό  ορισμό (για την ενεργειακή φτώχεια).Όσοι πληρώνουν περισσότερο από το 10% του εισοδήματός τους για ενέργεια αντιμετωπίζουν ενεργειακή φτώχεια αλλά αυτό πλέον δεν είναι πια μια προσέγγιση που αποδίδει την πραγματικότητα. Όσοι δεν έχουν κυρία Επίτροπε, απλώς δεν ζεσταίνονται, απλώς δεν δροσίζονται το καλοκαίρι, απλώς δεν πληρώνουν. Δεν έχουν να πληρώσουν. Στην Ελλάδα οι δείκτες δείχνουν ότι το 36% των πολιτών αγγίζει την ενεργειακή φτώχεια. Χρειαζόμαστε μια στρατηγική που θα μειώνει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος   θα αυξάνει την ενεργειακή αποτελεσματικότητα των κτηρίων, θα θέτει στόχους σε κάθε κράτος μέλος και θα δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά όλα τα ευρωπαϊκά εργαλεία για τη χρηματοδότηση. Το λεγόμενο ΕΣΠΑ, το πακέτο Γιούνκερ, αλλά και τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα. 
 
Σας ευχαριστώ».
 
Ολόκληρη η απάντηση  της Επιτρόπου Μπουλτς στη Μαρία Σπυράκη  έχει ως εξής: 
 
«Τέλος, η ενεργειακή φτώχεια. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία ξεκάθαρα αναθέτει την ευθύνη της προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στα κράτη μέλη.
 
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε δράση, προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη μέλη να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο θεσπίζοντας βέλτιστες πρακτικές, υποστηρίζοντας την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, όπως περιγράφεται στην ανακοίνωσή της σχετικά με τους καταναλωτές. Η Επιτροπή θα εξετάσει περαιτέρω την ευρύτερη συλλογή πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να βελτιώσει και να παρακολουθήσει την ενεργειακή φτώχεια». 
 
Δείτε την παρέμβαση της κ. Σπυράκη και την απάντηση της Επιτρόπου στον σύνδεσμο που ακολουθεί: https://youtu.be/5ccdeX29ajI

 

 
Το ΑΕΠ, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και η προπαγάνδα των αριθμών Το ΑΕΠ, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και η προπαγάνδα των αριθμών. ...Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
News - Απόψεις
Τετάρτη, 23 Νοέμβριος 2016 12:32

Το ΑΕΠ, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και η προπαγάνδα των αριθμών

 
Svoultepsi 2016 7 8 16 5 52 b
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Σα να μην έφθαναν όλες οι άλλες κυβερνητικές προπαγανδιστικές εκστρατείες, εσχάτως αποκτήσαμε και την «προπαγάνδα του ΑΕΠ».

Έτσι, στις 14 Νοεμβρίου, όταν η ΕΛΣΤΑΤ μας πληροφόρησε ότι το ΑΕΠ σημείωσε αύξηση 1,5% το γ΄ τρίμηνο φέτος, άρχισαν οι χαρές και τα πανηγύρια. Μέχρι και στον πρόεδρο Ομπάμα φαίνεται ότι το είπαν για να τον πείσουν πως… ήλθε η ανάπτυξη!

Η σύγκριση έγινε φυσικά με το γ΄ τρίμηνο του 2015 – ξέρετε το γνωστό και καταστροφικό με τα capital controls και τις άλλες μεγάλες «επιτυχίες» της «περήφανης διαπραγμάτευσης».

Τότε, το ΑΕΠ είχε καταγράψει πτώση της τάξης του 2,2% (σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2014).

Δηλαδή, αυτό που κατάφεραν να ανακτήσουν (και για το οποίο πανηγυρίζουν), είναι 1,5% από το χαμένο 2,2%.

Δηλαδή το 2016 βρίσκονται πίσω κατά 0,7% σε σχέση με το 2014!

Απλά μαθηματικά, δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος! Την πράξη της αφαίρεσης αρκεί να γνωρίζει!

Πολύ περισσότερο που οι προβλέψεις του 2014 ήταν πως έπρεπε ήδη να είχαμε ανάπτυξη 3,5% αν δεν είχε ενσκήψει η λαίλαπα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ! Και για τη διετία 2015-2016 η πρόβλεψη ήταν για 6%.

Και όμως! Η κυβέρνηση όχι μόνο επιδόθηκε σε μια ακόμη προπαγάνδα των αριθμών, αλλά και περνά και στην αντεπίθεση!

Λένε στους Έλληνες πως πρέπει να είναι ευχαριστημένοι επειδή, χάρη στη «σοφή» διακυβέρνησή τους είδαν το ΑΕΠ της χώρας να κατακρημνίζεται και να μην μπορεί να αναλάβει ούτε μέσα στο λεγόμενο «τουριστικό» τρίμηνο.

Υποστηρίζουν πως είναι καλύτερα τώρα, με μειωμένο κατά 0,7% σε σχέση με το 2014.

Θέλουν να μας πείσουν πως είναι καλύτερα τώρα που το ΑΕΠ εμφανίζει την χειρότερη επίδοσή του από το 1999.

Και όταν τους το λες, οι γνωστές «κυβερνητικές πηγές» μοιράζουν «non papers», σύμφωνα με τα οποία δεν πανηγυρίζουν, αλλά απλά σημειώνουν (όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος) ότι «η σελίδα αλλάζει».

Βέβαια, την ίδια μέρα της ανακοίνωσης από την ΕΛΣΤΑΤ, ο κ. Τζανακόπουλος μια χαρά πανηγύρισε όταν είπε:

«Τα προχθεσινά, εξάλλου, στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας, ξεπερνούν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις αφού δείχνουν ανάπτυξη για το γ’ τρίμηνο της τάξης του 1,5% σε ετήσια βάση και 0,5% σε τριμηνιαία βάση. Είναι, επομένως, εξαιρετικά πιθανό το 2016 να κλείσει ακόμη και με θετικό πρόσημο. Να σημειώσουμε τέλος ότι οι ρυθμοί αυτοί είναι οι θετικότεροι για την ελληνική οικονομία από το 2008».

Δηλαδή είχαμε την μεγαλύτερη πτώση ΑΕΠ από το 1999 και ο κ. Τζανακόπουλος έλεγε ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πέτυχε τα θετικότερα αποτελέσματα από το 2008!

Και το θράσος τους είναι τόσο μεγάλο, που παραδέχονται μεν ότι «η ελληνική οικονομία σημείωσε μικρή ανάπτυξη του 2014 μετά από 4 χρόνια σωρευτικής ύφεσης της τάξης του 25%, επειδή η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εν όψει της πιθανότητας εκλογών, σταμάτησε να εφαρμόζει το καταστροφικό πρόγραμμα που είχε συμφωνήσει το 2012 και δεν πήρε άλλα υφεσιακά μέτρα. Γι’ αυτό και δεν κατάφερε να πιάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2014».

Τι λένε δηλαδή; Ότι υπήρξε μεν ανάπτυξη, αλλά αυτή έγινε επειδή η τότε κυβέρνηση… δεν εφάρμοσε το πρόγραμμα (το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσε και αποκαλεί καταστροφικό και ζητούσε επιμόνως να σταματήσει). Επομένως, ορθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει το καταστροφικό πρόγραμμα το οποίο μετά μανίας κατήγγελλε!

Λένε επίσης πως αν η τότε κυβέρνηση τολμούσε να κλείσει την πέμπτη αξιολόγηση, τότε θα έπρεπε να πάρει μέτρα ύψους 10 δις ευρώ για την διετία 2015-2016 – τα οποία, ως γνωστόν, πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι το 2014 είχαμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια ύφεσης, πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα για δεύτερη συνεχή χρονιά (και πάντως υψηλότερο από το 2015), μειώθηκε κατά δέκα μονάδες ο ΦΠΑ στην εστίαση, κατά 30% ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατά 30% η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, κατά 5% οι ασφαλιστικές εισφορές.

Τώρα, όλα αυτά έχουν αυξηθεί ξανά και ακόμη παραπάνω.

Επίσης: Το 2014 το κοινωνικό μέρισμα που χορηγήθηκε ήταν 450 εκ. ευρώ, δηλαδή ποσό 4 φορές υψηλότερο από τα διάφορα «παράλληλα προγράμματα» της κυβέρνησης.

Επίσης: Το 2014, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου είχαν μειωθεί κατά 6 δις ευρώ. Σήμερα, έχουν αυξηθεί κατά 60%.

Επίσης: Το 2014 βγήκαμε στις αγορές με επιτόκια που είχαμε να δούμε από το 2008.

Κατόπιν όλων αυτών, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι άλλο…

http://www.elzoni.gr/html/ent/621/ent.67621.asp

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 23 Νοέμβριος 2016 12:37
 
Σταύρος Καλαφάτης: Η κατηγοριοποίηση της αξίας της μητρότητας δείχνει έλλειμμα πολιτισμού!
News - Απόψεις
Σάββατο, 12 Νοέμβριος 2016 11:43

Σταύρος Καλαφάτης: Η κατηγοριοποίηση της αξίας της μητρότητας δείχνει έλλειμμα πολιτισμού!

kalafatis670

Την άνιση και άδικη μεταχείριση που υφίστανται οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί σε ζητήματα επαπειλούμενης κύησης και αδειών μητρότητας επισημαίνει, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας, ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης.

 

Συγκεκριμένα, για τις μόνιμες συναδέλφους τους η άδεια μητρότητας προβλέπει 7 μήνες άδεια επαπειλούμενης κύησης, 2 μήνες άδεια κύησης, 3 μήνες άδεια λοχείας και 9 μήνες άδεια ανατροφής, έναντι των μόλις 119 ημερολογιακών ημερών που δικαιούνται συνολικά οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί δηλαδή 8 εβδομάδες πριν τον τοκετό και 9 εβδομάδες μετά, μαζί με την αναρρωτική άδεια των 15 ημερών σε περίπτωση επαπειλούμενης κύησης. Η διάκριση σε βάρος τους καθίσταται προφανής, παρά το γεγονός ότι έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με το μόνιμο προσωπικό κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάγονται σε διαφορετικό ασφαλιστικό φορέα, δηλαδή στο ΙΚΑ.

 

«Είναι λυπηρό που αντί να μιλάμε για ένα κράτος το οποίο στηρίζει εξίσου και αδιακρίτως κάθε νέα μητέρα, με μοναδικό κριτήριο το ύψιστο, της μητρότητας, αναγκαζόμαστε να μιλάμε για μητέρες …διαφορετικών κατηγοριών ανάλογα με τον ασφαλιστικό τους φορέα», δήλωσε σχετικά ο κ. Καλαφάτης. «Τουλάχιστον, ας μην επιτρέπουμε τη διαφορετική μεταχείριση ανάμεσα σε μητέρες που προσφέρουν το ίδιο έργο ύπο τις ίδιες επαγγελματικές συνθήκες. Δεν είναι μόνο κοινωνικά άδικο, αλλά και ελλειμματικό τόσο πολιτιστικά, όσο και ηθικά.»

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

1106/10-11-2016

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

 

Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

 

ΘΕΜΑ: «Άδειες μητρότητας αναπληρωτριών εκπαιδευτικών»

 

Άνιση και άδικη μεταχείριση υφίστανται οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί καθώς, καίτοι έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με αυτές των μονίμων συναδέλφων τους, δεν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα σε περίπτωση επαπειλούμενης κύησης και σε σχέση με τις άδειες μητρότητας.

 

Για τις μόνιμες εκπαιδευτικούς, η άδεια μητρότητας, όπως ορίζεται στο άρθρο 52 του Υ. Κ. και συμπληρώθηκε με το άρθρο 18 του Ν.3801/2009, προβλέπει 7 μήνες άδεια επαπειλούμενης κύησης, 2 μήνες άδεια κύησης, 3 μήνες άδεια λοχείας και 9 μήνες άδεια ανατροφής, έναντι των 119 ημερολογιακών ημερών συνολικά που δικαιούνται οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί σύμφωνα με την εγκύκλιο αρ.79/14-7-1999 του ΙΚΑ , δηλαδή 8 εβδομάδες πριν τον τοκετό και 9 εβδομάδες μετά, μαζί με την αναρρωτική άδεια των 15 ημερών σε περίπτωση επαπειλούμενης κύησης. Η διάκριση εις βάρος των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών καθίσταται προφανής.

 

Οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί ανήκουν σε διαφορετικό ασφαλιστικό φορέα, στο ΙΚΑ, εν συγκρίσει με τις μόνιμες, και αυτό εξηγεί την απόκλιση. Παρά ταύτα, η εξάμηνη (6μηνη) άδεια προστασίας της μητρότητας που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 142 του Ν.3655/2008 και αφορά σε υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα ασφαλισμένων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, δεν εφαρμόζεται στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολεία της δημόσιας εκπαίδευσης, παρά το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εισφορές ιδιωτικών υπαλλήλων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών είναι οι ίδιες, με ανταποδοτικό χαρακτήρα και προς τον ίδιο ασφαλιστικό ταμείο.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

 

  1. Προτίθεστε άμεσα να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι αναπλήρωτριες εκπαιδευτικοί ισότιμα να μπορούν να απολαμβάνουν τις ειδικές παροχές προστασίας της μητρότητας, όπως εξάλλου τις δικαιούνται;

Αθήνα 10 Νοεμβρίου 2016

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Σταύρος Καλαφάτης

 
ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΝΤΑΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΟ ΧΩΝΙ» ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΑΝΕΛ
News - Απόψεις
Δευτέρα, 07 Νοέμβριος 2016 15:54

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΝΤΑΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΟ ΧΩΝΙ» ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΑΝΕΛ

 

ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

 

magdalenaanel2

«Σε λίγες μέρες συναντιόμαστε ξανά μέλη, στελέχη και φίλοι των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ για το 2ο τακτικό μας Συνέδριο. Ένα Συνέδριο στο οποίο καλούμαστε με αίσθημα ευθύνης να θέσουμε τον πήχη ψηλότερα αξιακά, κανονιστικά, δημοκρατικά, δίκαια, ενωτικά σε όλα τα επίπεδα. Καλούμαστε να αποδείξουμε ότι παρά τον πόλεμο που δεχόμαστε εσωτερικά και εξωτερικά μπορούμε όχι απλά να επιβιώνουμε εκλογικά, όχι μόνο να αποτελούμε το αναγκαίο καλό κυβερνητικά, αλλά να θέσουμε τις βάσεις εκείνες πλέον που θα μας κατατάξουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού ως έναν πολιτικό φορέα καταλύτη των εξελίξεων, έναν πολιτικό φορέα που θα ενώσει σε μια ιδέα, σε ένα όραμα όλες εκείνες τις υγιείς φωνές που ιεραρχούν ως πρωτεύουσες τις έννοιες της σταθερότητας, της διάρκειας, της ασφάλειας, της δικαιοσύνης, της ισονομίας, της αξιοπρέπειας και του υψηλού επιπέδου.

 

Πέρασαν τρία χρόνια από το 1ο μας Συνέδριο, τέσσερα από τότε που γεννήθηκε το Κίνημα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Καταγράψαμε μια πορεία απέναντι σε όλες τις αντιξοότητες, σε δύσκολους καιρούς και με όλο το σύστημα απέναντί μας που προσπάθησε να μας εξαφανίσει και είμαστε ακόμα εδώ αποτελώντας μάλιστα έναν αξιόπιστο κυβερνητικό εταίρο, μια δύναμη μικρή εκλογικά μεν αλλά υπολογίσιμη, εγγύηση σταθερότητας και υπεράσπισης του εθνικού συμφέροντος.

 

Το Συνέδριο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ έρχεται:

 

Για να καθορίσει με σαφήνεια το πολιτικοϊδεολογικό μας στίγμα και τη ταυτότητά μας, στη βάση των αρχών και αξιών που μας διέπουν και με γνώμονα την ανάδειξη υγιούς και σταθερής ενιαίας φωνής, μέσα στον κυκεώνα της μετριότητας στην οποία ορισμένοι παρελθόντες, αυτοαποκαλούμενοι «πολιτικοί», τζογαδόροι και καιροσκόποι στη πραγματικότητα, διέβρωναν για χρόνια, παρασιτικά, κάθε αγώνα εξυγίανσης της πολιτικής ζωής του τόπου.

 

Για να θέσει το πλαίσιο έκφρασης των Ελλήνων και των συλλογικοτήτων, των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων των οποίων τις φωνές κατέπνιξαν τα συνθήματα και οι άναρχες κραυγές μιας ασθμαίνουσας μεταπολίτευσης που ζητούσε μόνο να χορτάσει την αδηφαγία «ημετέρων» εις βάρος του όλου.

 

Για να ενώσει όλους όσοι πιστεύουν βαθειά στην ιδέα και το όραμα αναδημιουργίας ενός κράτους εθνικά υπερήφανου, αξιοπρεπούς, ενός κράτους δικαίου, ισονομίας, σεβασμού στο σύνολο και τις συλλογικές αποφάσεις, που θέτει τα θεμέλια ανασυγκρότησης μέσω της κάθαρσης και της τάξης κόντρα στη λογική της προχειρότητας, της ασύντακτης λειτουργίας, των εκβιαστικών πρακτικών και των νόμων της ζούγκλας που δεν χωράνε σε ευνομούμενα κράτη με κανονιστικές ρυθμιστικές αρχές επιβολής δικαιοσύνης.

 

Σε μια περίοδο που η Πατρίδα μας αγωνίζεται να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, από τον έλεγχο και την υποταγή που μας έβαλαν τα κόμματα του χθες, με τη κοινωνία και τον ελληνικό λαό όρθιο και δυνατό να αντιστέκεται.

 

Το Συνέδριο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ έρχεται για να θέσει την επανεκκίνησή μας δομικά ώστε στο κάλεσμα των πολιτών για συμμετοχή και συμβολή, πολιτικά και βεβαίως ουσιαστικά, να αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή, ασπίδα κοινωνικού και εθνικού συμφέροντος και αιχμή του δόρατος για την διεκδίκηση των κοινών μας στόχων και οραμάτων. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ο πολιτικός φορέας που σε συνθήκες κρίσιμες, ασφυκτικές επιλέγει την ένωση και όχι την πόλωση, ανασυντάσσονται, ανοικοδομούνται, ανανεώνονται, επανακαθορίζονται και αναδεικνύονται ως αξιόπιστος πόλος έκφρασης με επιχειρήματα και ουσιαστικές, ρεαλιστικές, παραγωγικές προτάσεις, πέραν των ψευδοδιλημμάτων του χθες και υπεράνω μιας μεταπολίτευσης η οποία ξεψυχά με ιαχές που αντιλαλούν σε κούφια κουφάρια».

 
Άρθρο του Γ. Σωφρόνη, Δημάρχου Σαρωνικού, για το Θεματικό Συνέδριο που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος στο Βόλο, με θέμα «Αλλαγή του Καλλικράτη – Νέο Μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης του Κράτους»
News - Απόψεις
Δευτέρα, 31 Οκτώβριος 2016 14:19

Άρθρο του Γ. Σωφρόνη, Δημάρχου Σαρωνικού, για το Θεματικό Συνέδριο που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος στο Βόλο, με θέμα «Αλλαγή του Καλλικράτη – Νέο Μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης του Κράτους»

Προτεραιότητα του νέου Καλλικράτη , η διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας και ανεξαρτησίας των Δήμων

Γ. Σωφρόνης Δήμαρχος Σαρωνικού

sofronisgiorgosn

Πριν από λίγες ημέρες συμμετείχα στις εργασίες του ειδικού Θεματικού Συνεδρίου που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος στο Βόλο, με θέμα «Αλλαγή του Καλλικράτη – Νέο Μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης του Κράτους».

Στο Συνέδριο αυτό τέθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν την αλλαγή του μοντέλου οργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης. Από τις θέσεις που παρουσιάστηκαν, προέκυψαν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα.

Κατ’ αρχήν διαπιστώθηκε ότι, αν και η συζήτηση για τη Μεταρρύθμιση του Κράτους ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί από πλευράς της:

  1. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αλλαγής του Εκλογικού Νόμου που να αφορά την εκλογή των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβούλων, πέρα από την αόριστη θέση περί εφαρμογής της απλής αναλογικής

  2. Με ποιον τρόπο θα χρηματοδοτηθεί το νέο μοντέλο οργάνωσης, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, αλλά και να αντιμετωπιστούν τα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα της Αυτοδιοίκησης.

  3. Πώς θα ενισχυθεί η καταστατική θέση και ο ρόλος των Αιρετών.

  4. Με ποιον τρόπο θα συμβάλλουν οι Δήμοι στην προσπάθεια της χώρας για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σε αντίθεση με την Κυβέρνηση, τα αιρετά όργανα της Αυτοδιοίκησης έχουν διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θέσεων και προτάσεων, το οποίο απαντά στις σημερινές αλλά και μελλοντικές ανάγκες της χώρας.

Έχουμε την ξεκάθαρη άποψη ότι το σύστημα εκλογής Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων δεν αποτελεί προτεραιότητα, αν δεν έχει προηγουμένως ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στο μοντέλο οργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Για την ενίσχυση της οικονομικής και λειτουργικής αυτοτέλειας των Δήμων, προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών, θεωρούμε αναγκαίο να προχωρήσει η φορολογική αποκέντρωση με φορολογικές ελευθερίες, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση του πολίτη, με μηχανισμό αναδιανομής για άρση των ανισοτήτων μεταξύ μεγάλων και μικρών Δήμων. Απαιτούμε την εφαρμογή ενός προγράμματος υποστήριξης της μεταρρύθμισης με διασφαλισμένους πόρους και προσωπικό, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του Καλλικράτη. Την απόδοση στους ΟΤΑ του 10% από τα έσοδα του Πράσινου Ταμείου, τη δραστική μείωση των επιτοκίων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Καθώς και τη δημιουργία ενός νέου Aναπτυξιακού Προγράμματος της Τ.Α., που θα συμπληρώνει το ΕΣΠΑ και μπορεί να χρηματοδοτείται από τη νέα γενιά παρακρατηθέντων, το ΠΔΕ, την ΕΤΕΠ και το Πράσινο Ταμείο. Δεν επιθυμούμε τη μεταφορά του άδικου ΕΝΦΙΑ στην Τ.Α. όπως είναι σήμερα, αλλά πιστεύουμε στη θεσμοθέτηση ενός νέου φόρου ακίνητης περιουσίας, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αφού αυτός ο φόρος θεωρείται ο πλέον δίκαιος φόρος και θα είναι και ανταποδοτικός.

Τέλος, θεωρούμε ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να δώσει βάρος στην ανάπτυξη. Χωρίς τοπική ανάπτυξη, δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ανάπτυξη και συνοχή.

Αποτελεί πάγια θέση της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού ότι οι Δήμοι πρέπει να χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τα έργα και τις επενδύσεις τοπικής ανάπτυξης. Όσον αφορά στο ΕΣΠΑ, απαιτούμε κατά την ολοκλήρωση της εξειδίκευσής του, να διασφαλιστούν διακριτές κατηγορίες δράσης με δικαιούχους τους Δήμους σε όλα τα Τομεακά και Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων θα πρέπει να υπερβαίνει τα 2 δις ευρώ. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ένα «οριζόντιο» Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Τ.Α.

Όλες αυτές οι θέσεις θα εξειδικευτούν το Δεκέμβριο στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη. Στο Συνέδριο αυτό ο Δήμος μας θα καταθέσει τις δικές του προτάσεις, που υπηρετούν το όραμά μας για μια ισχυρή και ανεξάρτητη Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. 

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 31 Οκτώβριος 2016 14:22
 
ΜΟΝΟ ΣΚΕΨΕΙΣ... .......Γράφει η Ρένα Καλλέργη
News - Απόψεις
Τετάρτη, 26 Οκτώβριος 2016 14:02
ΜΟΝΟ ΣΚΕΨΕΙΣ...
.......Γράφει η Ρένα Καλλέργη
 
bigstock-So-many-Thoughts-54717263-1
Πόσο πολύ θα ήθελα να είχα την σοφία και την γνώση των πνευματικών μας, των αρχαίων φιλοσόφων μας...του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του θεατρικού μας Αριστοφάνη και πολλών ακόμα. Να σκέφτομαι τίμια και ανιδιοτελή, ειλικρινά και με θάρρος, χωρίς δεύτερες ή τρίτες σκέψεις, χωρίς ενοχές και διλλήματα, χωρίς τις «σκηνοθετικές» οδηγίες των άλλων, αλλά με ηρεμία και σοφία, με σταθερότητα και ασφάλεια. Χωρίς φόβο, χωρίς αποθέματα κομπλεξισμού και αγνωμοσύνης.  Ο Picasso είχε πει: "μακάρι όλοι οι ζωγράφοι, να είχαν την φαντασία των παιδιών"!!! Ναι,να σκεφτόμασταν με την απλότητα του μυαλού τους, με την αγνότητα και τον αυθορμητισμό των σκέψεων τους, με τους αυτονόητους προβληματισμούς τους και πάνω από όλα, με την καθαρότητα της ψυχής τους. 
Σε ποια ηλικία άραγε αρχίζουμε και χάνουμε αυτή την καθαρότητα? Πότε ξεκινάνε να μπαίνουν οι δεύτερες σκέψεις και να έρχονται τα μαύρα σύννεφα? 
Πότε σταματάμε να γελάμε αυθόρμητα και να λέμε τις αλήθειες μας? Άραγε, τις ξέρουμε τις αλήθειες μας? Μπορούμε να τις αποδεχτούμε για να καταφέρουμε στην πορεία μας να τις διαχειριστούμε? Πόση φιλοσοφία ζωής θέλει για να δεις το λάθος σου και να μην το επαναλάβεις? Κάτι που συνέχεια απαιτούμε από τα παιδιά μας να μάθουν και να καταλάβουν, αφού τους το έχουμε πει τόσες εκατομμύρια, άπειρες φορές... Και μήπως τελικά όλα αυτά είναι βιωματικά? 
Μήπως η παλιά ρήση που λέει: "αν δεν πάθεις, δεν θα μάθεις", ισχύει ακόμη? Μήπως όοοοολα  τα παλιά ρητά και φιλοσοφημένα αποφθέγματα έχουν την ίδια και ίσως πιο δυνατή ισχύ? Κάποτε δίνανε τροφή και στην ψυχή τους και στο μυαλό τους...τώρα τρεφόμαστε με χόρτο, με πολύ χόρτο... Και άιντε και νάτανε αυτό που σε φτιάχνει κάπως και σε πάει σε άλλα μονοπάτια, σου προκαλεί μέθη και μια εικονική πραγματικότητα, για λίγο όμως....αυτό, κάπως να το καταλάβω. 
10391853 509073412625 8231280 n
Τώρα, είμαστε από ψυχολόγο σε ψυχολόγο (δεν είμαι αρνητική καθόλου) και τους έχουμε κάνει δεκανίκι μας, σανίδα σωτηρίας μας. 
Όλα όμως έχουν τα όρια τους:"παν μέτρων άριστον" λοιπόν, γιατί κάπου εκεί χάσαμε το παιχνίδι. Χόρτασε το μάτι μας, γεμίσαμε το μυαλό μας με ένα σωρό αμπελοφιλοσοφίες και ξεχάσαμε να θρέψουμε την ψυχή μας, να της δώσουμε ανάταση, να την καλλιεργήσουμε για να σπείρει, και να μας δώσει τους καρπούς της, να της δώσουμε φως να βγει στην επιφάνεια και να φωνάξει: "επιτέλους, ας ασχοληθείς και λίγο μαζί μου, θα σου το ανταποδώσω, μην φοβάσαι".                
Γιατί και τα μεγάλα παιχνίδια, στην ανταπόδοση παίζονται, στο ποιος θα φανεί...τι έκανα για'σένα και εσύ για'μένα. Μα όλα στην ποσότητα κρύβονται?  
Όπως στην διανομή των ρόλων ενός θεατρικού, ποιος θα πάρει τον μεγαλύτερο κρίνοντας μόνο την ποσότητα του λόγου. Πόσο φτωχοί το πνεύματι είμαστε τελικά? Πόσο κοντόφθαλμοι? Κάνε το καλό στον άλλον για να νιώσεις ΕΣΥ τελικά καλύτερα. Στην τελική και οι δύο κερδισμένοι θάναι... 
Νομίζω όμως ότι φτάνει η ανάλυση γιατί σε λίγο θα χαθώ και εγώ η ίδια μέσα στις ατελείωτες  σκέψεις μου και θα ξεχάσω την αρχική μου ιδέα. 
Θέλω ο καθρέφτης μου να μου χαμογελάει και να μου επιβραβεύει τις τελευταίες μου προσπάθειες στην καταπολέμηση του χρόνου...γιατί εννοείται αγαπημένοι μου ότι ΟΛΑ βοηθάνε. Από τα πιο απλά, όπως μια καλή κουβέντα, ένα χτύπημα στην πλάτη, έως τα πιο «πολυτελή», μία τέλεια περιποίηση αντιγύρανσης...αυτό και αν βοηθάει. Φτιάχνοντας το έξω μας, γιατί αυτό πρώτα βλέπουμε, ας φτιάξουμε και το έσω μας γιατί από εκεί θα αντλήσουμε ενέργεια να δραστηριοποιηθούν τα κύτταρα, αυτά του μυαλού και της ψυχής που θα μας δώσουν λάμψη και ευδαιμονία.
44 5492651-obsessive-thoughts
Ας κάνει ο καθένας μας αυτό που πραγματικά λέει η καρδιά σε συνδυασμό με την καθαρότητα της σκέψης. Ας αντιμετωπίσουμε τις αλήθειες μας τίμια και ακριβοδίκαια, γιατί αυτές μας καθορίζουν. Αυτές θα μας κάνουν πιο δυνατούς και θαρραλέους και στο τέλος της ημέρας, τακτοποιώντας το "ταμείο του μυαλού μας"...ας του δώσουμε την ευκαιρία να μην χρωστάει και να μην του χρωστάνε, να είναι γεμάτο με εμπειρίες, με γνώση, με ομορφιά και την με την μαγεία της προσμονής για το σήμερα, το αύριο, το κάθε μέρα. 
Με τα λάθη μας και τις ατέλειες μας, γιατί μέσα από αυτά, θα αποκτήσουμε την δικιά μας σοφία, που για τον καθένα, είναι τόσο, μα τόσο ξεχωριστή !!!
 
kalergi
 
Ρένα Καλλέργη
Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 26 Οκτώβριος 2016 14:12
 


Σελίδα 10 από 167
Kεαρ - ΕΓΩ ΚΙ ΕΣΥ // ΝΕΟ SINGLE με VIDEO CLIP!!
Kεαρ - ΕΓΩ ΚΙ ΕΣΥ // ΝΕΟ SINGLE με VIDEO CLIP!!
 «Κέαρ» – ΕΓΩ ΚΑΙ ΕΣΥ Στίχοι / Μουσική: Ιάκωβος Σαμψάκης   Ο Ιάκωβος Σαμψάκης, γνωστός ως ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση