ATTICANEWS.GR

Member Area
Απόψεις
Χαρά Καφαντάρη: «Η Αριστερά πάντα κρίνεται από το πόσο αναλαμβάνει ευθύνες στα δύσκολα»
News - Απόψεις
Τετάρτη, 25 Μάιος 2016 13:20

Χαρά Καφαντάρη: «Η Αριστερά πάντα κρίνεται από το πόσο αναλαμβάνει ευθύνες στα δύσκολα»

kafantari

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β' Αθήνας και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαρά Καφαντάρη, μιλά στη ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΤ, «Πρώτο Πρόγραμμα» (25.05.2016).
 
 
Φ. Βάκη: Το εξετασιοκεντρικό σχολείο να εκλείψει
News - Απόψεις
Τετάρτη, 25 Μάιος 2016 11:11

Φ. Βάκη: Το εξετασιοκεντρικό σχολείο να εκλείψει

 

synaspismoslogo480

Βίντεο: https://youtu.be/PQJaaFzZZdY

 

Οι προτάσεις αποσύνδεσης του σχολείου από τις εξετάσεις είναι θετικές, καθώς «το εξετασιοκεντρικό σχολείο πρέπει πάση θυσία να εκλείψει για μια μαθητοκεντρική διδασκαλία», υπογράμμισε η Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, κατά την τοποθέτησή της στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων (24-5-2016) με θέμα τον Εθνικό και Κοινωνικό Διάλογο για την Παιδεία, τη συζήτηση των προτάσεων και το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους.

Η κ. Βάκη τόνισε μεταξύ άλλων πως η υπερβολική έμφαση στις εξετάσεις ως μείζον γεγονός, εκφυλίζει το σχολείο σε ένα εξετασιοκεντρικό και συνακόλουθα ανθρωποβόρο κάτεργο, που αποτιμά τα πάντα με μοναδικό γνώμονα «τη συνείδηση επίδοσης». Η κριτική και δημιουργική ικανότητα παραδίδεται αμαχητί σε έναν ανηλεή ανταγωνισμό. Μια αριστεία η οποία συνδέεται με τη σχολική «επιτυχία ή αποτυχία» και ταυτίζεται μονομερώς με τις εξετάσεις, κάνει το μαθητή «άλογο κούρσας» και «μηχανή αποστήθισης», αφυδατώνοντάς τον από ο,τιδήποτε δημιουργικό.

Η Βουλευτής Κέρκυρας, έκανε λόγο για «ευπρόσδεκτες ιδέες» από εκπροσώπους της γαλλικής φιλοσοφίας και κοινωνιολογίας που «έχουν να μας πουν πολλά». Έτσι, αναφέρθηκε στην υπογράμμιση του Pierre Bourdieu περί επικάλυψης ταξικών ανισοτήτων στην εκπαίδευση, στον «αδαή δάσκαλο» του Jacques Rancière και το παιδαγωγικό μοντέλο της εξήγησης που υπονομεύει την αυτονομία του μαθητή και μελλοντικού πολίτη, καθώς κατά τον Ρουσσώ «εάν θέλετε πολίτες, θα πρέπει να διαπαιδαγωγήσετε παιδιά». Η κ. Βάκη, σημείωσε πως είναι αναγκαία η ανανέωση των σχολικών εγχειριδίων με αξίες και προτάγματα, τα οποία προσιδιάζουνε, σε έναν πολίτη με δημοκρατική συνείδηση.

 

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Δεν θα επαναλάβω την τοποθέτησή μου για το εάν ο ρόλος που μπορεί να επιτελέσει ένας εθνικός διάλογος για την παιδεία είναι προσχηματικός ή ουσιαστικός. Επίσης, δεν θα επαναλάβω τα περί δραματικής υποχρηματοδότησης και πλήρους απαξίωσης της δημόσιας παιδείας τα τελευταία χρόνια. Είναι μια απαξίωση που συνεπικουρείται από μια μορφή αξιολόγησης, η οποία εμπεριείχε σαφέστατα τιμωρητικό χαρακτήρα και είχε γίνει και προσχηματικός τρόπος απολύσεων. Τα έχουμε αναφέρει όλα αυτά πάρα πολλές φορές, άρα, επιτρέψτε μου, σήμερα, να κάνω μία πιο θεωρητική ομιλία αναφερόμενη σε τρεις ευπρόσδεκτες ιδέες στα πορίσματα του εθνικού διάλογου και με αναφορά σε κάποιους εκπροσώπους της γαλλικής φιλοσοφίας και κοινωνιολογίας που έχουν να μας πουν πολλά γι’ αυτά.

Θα ήθελα να μιλήσω για το εξετασιοκεντρικό σχολείο και πως πρέπει πάση θυσία να εκλείψει για μια μαθητοκεντρική διδασκαλία στην οποία αναφέρονται τα πορίσματα και, βέβαια, για τις αξίες που πρέπει να εμπεδώνονται στα σχολικά εγχειρίδια, τα οποία χρήζουν ανανέωσης.

Το σχολείο τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως ένα ατελές φροντιστήριο που κυρίως επιδίδεται σε τεχνικές αντιμετώπισης των εξετάσεων, υποβαθμίζοντας μοιραία όχι μόνο πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες όπως γλωσσομάθεια, εκδρομές, αθλητισμό κ.ο.κ., αλλά, κυρίως, το βασικό και συνταγματικά θεμελιωμένο ρόλο του, που είναι η διαμόρφωση ελεύθερων, υπεύθυνων και κριτικά σκεπτόμενων πολιτών. Η κριτική και δημιουργική ικανότητα παραδίδεται αμαχητί σε έναν ανηλεή ανταγωνισμό που δημιουργεί δυσαναλογία υποψηφίων και εισακτέων. Η υπερβολική έμφαση, λοιπόν, στις εξετάσεις ως μείζον γεγονός, εκφυλίζει το σχολείο σε ένα εξετασιοκεντρικό και συνακόλουθα ανθρωποβόρο κάτεργο, που αποτιμά τα πάντα με μοναδικό γνώμονα «τη συνείδηση επίδοσης». Άρα, είναι πάρα πολύ θετικές οι προτάσεις για αποσύνδεση του σχολείου από τις εξετάσεις.

Εδώ, να αναφέρω, ότι, κυρίως, οι δυνάμεις τις αξιωματικής αντιπολίτευσης κραδαίνουν το σπαθί της περιβόητης «αριστείας», η αριστεία ως «ρετσινιά». Επιτρέψτε μου να πω ότι «ρετσινιά» δεν είναι η αριστεία εν γένει, αλλά μια αριστεία που συνδέεται με τη σχολική «επιτυχία ή αποτυχία» που ταυτίζεται μονομερώς με τις εξετάσεις και κάνει το μαθητή «άλογο κούρσας» και «μηχανή αποστήθισης», αφυδατώνοντάς τον από ο,τιδήποτε δημιουργικό.

Βεβαίως, αυτή η σχολική «επιτυχία» και «αποτυχία», είχε και έχει ταξικό πρόσημο, που δεν έχει να κάνει με την ανισότητα των φυσικών χαρισμάτων. Ο Μπουρντιέ, μάλιστα, έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει, ότι η ιδέα των φυσικών χαρισμάτων ως αποκλειστικά αίτια σχολικής επιτυχίας, είναι το ιδεολογικό επικάλυμμα ταξικών ανισοτήτων.

Η αριστεία, λοιπόν, θα πρέπει να παραπέμπει σε πρακτικές -το έχουμε πει πολλές φορές- οι οποίες θα καθιερώνουν τα άριστα σχολεία για όλους. Η Παιδεία θα πρέπει να παρέχεται σε όλους, αποσυνδεδεμένη από την επίδοση στις εξετάσεις.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα για την πρόσβαση, είναι η οικονομική αιμορραγία της ελληνικής οικογένειας, σε φροντιστήρια, ιδιαίτερα, σε εξωσχολικά δεκανίκια, προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη επιτυχία. Είναι δυσβάσταχτη και κατ' ουσίαν ουδέποτε ξεπεράστηκαν και οι διαφορές των παιδιών, με βάση το επαγγελματικό και το μορφωτικό επίπεδο των γονέων. Θα πρέπει, λοιπόν, να αποτελέσει πολύ σοβαρό αντικείμενο συζήτησης, η πάση θυσία αποσύνδεση του σχολείου από τις εξετάσεις.

Έρχομαι τώρα στο δεύτερο θέμα, δηλαδή, αναφέρομαι στο θέμα που είναι περισσότερο εστιασμένο στο μαθητή και το περιεχόμενο διδασκαλίας στο σχολείο. Πρόσφατα ξαναδιάβασα ένα πολύ ωραίο βιβλίο του Γάλλου φιλόσοφου Jacques Rancière, τον «αδαή δάσκαλο».

Ο Jacques Rancière, ισχυρίζεται σε αυτό το βιβλίο, ότι το παιδαγωγικό μοντέλο που υιοθετεί η δημόσια εκπαίδευση, εδράζεται στην εξήγηση. Εκείνος όμως που εξηγεί, χρειάζεται τον ανίκανο, ο ειδικός αντλεί την νομιμοποίησή του από τον αδαή.

Επιτρέψτε μου, σε αυτό το σημείο, ένα μικρό παράθεμα: «Το να εξηγεί κάποιος κάτι σε κάποιον» γράφει ο Rancière, «σημαίνει αρχικά, ότι του υποδεικνύει, ότι δεν μπορεί να το αντιληφθεί μόνος του. Το παιδί που συλλαβίζει με την απειλή ξύλου, υπακούει στην βέργα και μόνον, θα ασκήσει την νοημοσύνη του σε κάτι άλλο. Ο μικρός όμως που μαθαίνει μέσω της εξήγησης, θα επενδύσει την νοημοσύνη του στο παράπονο, στο να καταλαβαίνει, δηλαδή, στο να κατανοεί ό,τι δεν καταλαβαίνει, εκτός και εάν κάποιος του το εξηγήσει. Δεν υποκύπτει πια στην βέργα, αλλά στην ιεράρχηση ενός νοήμονος κόσμου».

Η παιδαγωγική μέθοδος της εξήγησης, εκπίπτει έτσι στην πραγματεία του κυρίου, του καθοδηγητή και του ποιμένα. Η συνταγματικά κατοχυρωμένη ισότητα από την Εποχή του Διαφωτισμού -ως πρόταγμα τουλάχιστον- ως προς την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, δυστυχώς, σε αυτή την περίπτωση, πραγματώνεται διά του αντιθέτου της, δηλαδή, την έξοδο κινδύνου από την άγνοια, από τις δεισιδαιμονίες, από τις προκαταλήψεις, δεν θα τη βρει μόνος του ο λαός, γιατί είναι ανίκανος και αδαής, θα του την υποδείξουν οι ειδικοί, οι παιδαγωγοί, οι φιλόσοφοι, οι διαφωτιστές και οι εξηγητές εν γένει.

Νομίζω, λοιπόν, ότι θα πρέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερη έμφαση σε ένα πιο μαθητοκεντρικό περιεχόμενο, ούτως ώστε να καθίσταται πιο αυτόνομος ο μαθητής.

Θα ήθελα να τελειώσω με τις αξίες και την ανανέωση των σχολικών εγχειριδίων με αξίες και προτάγματα, τα οποία προσιδιάζουνε, σε έναν πολίτη με δημοκρατική συνείδηση.

Ένας συνάδελφος πριν που νομίζω ότι ήταν ο κ. Μαυρωτάς, μάλιστα, είπε, ότι δεν καταλαβαίνω αυτήν την εμμονή σας σε τέτοιες αξίες. Θα σας απαντήσω, κύριε Μαυρωτά, ότι είναι περισσότερο από αναγκαίες να εμπεδώνονται αυτές οι αξίες σε μια εποχή, όπου η δημοκρατία για παράδειγμα, αυτό το τρίπτυχο που διδάσκουμε στους φοιτητές μας, που μαθαίναμε για ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη, δυστυχώς, έχουν εκπέσει σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και φαίνεται, ότι η δημοκρατία στην Ευρώπη και όχι μόνον, να έχει εκφυλιστεί σε ένα «καφκικό» σύμπαν τεχνοκρατών που εμφανίζονται ως αυτόκλητοι σωτήρες, περιφρονώντας δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, τη λαϊκή κυριαρχία, τη βούληση του πολίτη και ούτω καθεξής.

Γι' αυτό, λοιπόν, είναι σημαντικό.

Βέβαια, και με αφορμή το προσφυγικό, είναι μεγάλη ανάγκη να εμπεδώνονται και οι αξίες της αλληλεγγύης, έτσι ώστε οι μαθητές να μην αντιμετωπίζουν τον πρόσφυγα, τον ξένο, τον μετανάστη, ως ένα μιαρό και ανεπιθύμητο ή θυσιαστέο και αναλώσιμο, αλλά ως έναν συνάνθρωπό τους.

Βέβαια, πρέπει να διαμορφώνεται στους μαθητές και μια συνείδηση ενεργού πολίτη, που δεν εννοεί την πολιτική ως μια ανάθεση. Άλλωστε είπε και ο Ρουσσώ, ότι εάν θέλετε πολίτες, θα πρέπει να διαπαιδαγωγήσετε παιδιά». 

 
Όταν δεν θα άλλαζαν τον ΦΠΑ....Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
News - Απόψεις
Τρίτη, 24 Μάιος 2016 09:35

Όταν δεν θα άλλαζαν τον ΦΠΑ

 
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Ως γνωστόν, με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή, η κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα – από το 23% στο 24%.

Και το ψήφισαν όλοι, μηδέ του κ. Καμμένου εξαιρουμένου, που ορκιζόταν πως ο ΦΠΑ στα νησιά δεν αλλάζει όσο… υπάρχει (ο Καμμένος)!

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως αναγκάστηκε να δεχθεί αυτή την αύξηση, επειδή, όπως είπε, οι δανειστές ζητούσαν αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα και στο νερό από το 13% στο 23%!

Και επειδή οι δανειστές (τους οποίους θα έδιωχνε κλοτσηδόν από τις 26 Ιανουαρίου 2015) του έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό, εκείνος αποφάσισε να αυξήσει τις τιμές όλων των αγαθών!

Ας δούμε, όμως, τι έλεγαν για το θέμα τον καιρό που προσπαθούσαν με τα ψέματα να υποκλέψουν τη λαϊκή ψήφο:

-30 Νοεμβρίου 2014, Τσίπρας, ομιλία στα Ιωάννινα: «Τι μας λένε σε όλους τους τόνους; Ότι ζούμε, για εκατοστή φορά, για χιλιοστή, φορά -έχουμε χάσει πια το λογαριασμό- ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ. Μάλιστα. Τι κρίνεται λοιπόν σ' αυτές τις κρίσιμες ώρες; Το ασφαλιστικό, οι συντάξεις, οι μισθοί, οι εργασιακές σχέσεις, ο ΦΠΑ».

-7 Δεκεμβρίου 2014, ομιλία Τσίπρα στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού: «Αυτό που νοιάζει τους συμπολίτες μας στα νησιά είναι αν θα καταργήσετε την έκπτωση στο ΦΠΑ με παράταση ενός μήνα ή έξι μηνών του μνημονίου; Αυτό είναι που τους νοιάζει ή ότι όλα αυτά θα υλοποιηθούν, διότι έχετε ήδη δεσμευτεί να τα υλοποιήσετε;»

-3 Ιανουαρίου 2015, ομιλία Τσίπρα στο διαρκές προγραμματικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ: «Φεύγουν, έχοντας δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα, με το περίφημο e-mail του κ. Σαμαρά, για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ στα φάρμακα, στα τρόφιμα, στους λογαριασμούς του νερού και του ρεύματος, για κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2015 σε, περίπου, 320.000 χαμηλοσυνταξιούχους».

-15 Ιανουαρίου 2015, ομιλία Τσίπρα στη Ρόδο: «Είναι σκανδαλώδης η δέσμευση της κυβέρνησης Σαμαρά για μεγάλη αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό και στα ακριτικά νησιά μας, που θα υλοποιήσει αν κερδίσει τις εκλογές. Για αυτό, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι: Από τις 26 Ιανουαρίου θα κλείσει κάθε συζήτηση για αύξηση του ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές».

-23 Ιανουαρίου 2015, κεντρική προεκλογική ομιλία Καμμένου στο Αιγάλεω: «Τουρισμός, 5% στο ΦΠΑ σε όλα τα τουριστικά προϊόντα και αφορολόγητες ζώνες τα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου, στην Κρήτη και στην παραμεθόριο. Μόνο έτσι μπορεί να δούμε τους τουρίστες που πράγματι έρχονται στην χώρα μας να κάνουν επενδύσεις και να αφήνουν χρήματα».

-5 Φεβρουαρίου 2015, Ομιλία Τσίπρα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: «Αν στις 25 Γενάρη είχαμε χάσει τις εκλογές σήμερα τι θα γινόταν σε αυτή τη χώρα; Το περιβόητο μέιλ του κ. Σαμαρά προς την τρόικα θα είχε γίνει νόμος του κράτους. Δηλαδή η Βουλή μετά την ορκωμοσία θα καλείτο να ψηφίσει νέες περικοπές σε συντάξεις, στο ΕΚΑΣ, αυξήσεις στο ΦΠΑ».

-16 Φεβρουαρίου 2015, Βαρουφάκης μετά το Eurogroup: «Ο μόνος όρος που έθεσε η ελληνική πλευρά ήταν να μην εφαρμοστούν οποιαδήποτε υφεσιακά μέτρα, δηλαδή, καμία περικοπή χαμηλών συντάξεων ή αυξήσεις στο ΦΠΑ. Ιδιαίτερα δε, σε περιοχές της Ελλάδας που είναι αναπτυγμένες οι τουριστικές δραστηριότητες».

-20 Φεβρουαρίου 2015, δηλώσεις Βαρουφάκη μετά την υπογραφή της Συμφωνίας: «Αποτρέψαμε με τη συμφωνία που επετεύχθη σήμερα  νέα υφεσιακά μέτρα. Αναιρέθηκαν οι δεσμεύσεις οι προηγούμενες για μειώσεις συντάξεων, αύξησης των ΦΠΑ στα νησιά εν μέσω καλοκαιριού, εν μέσω άνοιξης, μέτρα στα οποία είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως γνωρίζουμε από κάποια e-mails».

-21 Φεβρουαρίου 2015, διάγγελμα Τσίπρα μετά την υπογραφή της Συμφωνίας: «Είναι μια συμφωνία που ακυρώνει στην πράξη τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο, για αυξήσεις στο ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα φάρμακα και στις τουριστικές υποδομές. Ακυρώνει στην πράξη τη λιτότητα και τους μηχανισμούς που την επιβάλλουν, όπως είναι τα εξωπραγματικά και υφεσιακά πρωτογενή πλεονάσματα».

-25 Φεβρουαρίου 2015, Βαρουφάκης, Σταρ, Ενικός, Ν. Χατζηνικολάου: «Δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά. Είναι ξεκάθαρο. Αυτοί οι τέσσερις μήνες είναι τέσσερις μήνες όπου έχουμε συμφωνήσει ένα μορατόριουμ».

-25 Φεβρουαρίου 2015, Σκουρλέτης, Μέγκα. Ισχύει στο ακέραιο η δέσμευσή μας για 13η σύνταξη. Δεν έχουμε πει ότι θα αυξήσουμε τον ΦΠΑ.

-26 Φεβρουαρίου 2015, Γ. Σακελλαρίδης, κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βήμα Fm: Σχετικά με ΦΠΑ «δεν υπάρχει περίπτωση να είναι συντελεστής που θα αφορά αγαθά ή υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με βασικές ανάγκες της καθημερινότητας των πολιτών. Δεν υπάρχει κάτι πάνω στο τραπέζι, επομένως δεν υπάρχει η ανάγκη να δημιουργείται ανησυχία στον κόσμο. Σε καμία περίπτωση πάντως και πραγματικά σας διαβεβαιώνω δεν υπάρχει περίπτωση να έχει να κάνει με αγαθά ή υπηρεσίες, τα οποία είναι σημαντικά στη ζωή των πολιτών».

-27 Φεβρουαρίου 2015, Βαρουφάκης, Αντέννα: «Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά. Δεν θα αυξηθεί στα φάρμακα. Δεν θα αυξηθεί στις παραμεθόριες περιοχές. Δεν θα αυξηθεί στα τρόφιμα. Δεν θα αυξηθεί στα βιβλία και στα έντυπα.  Θα ψάξω να βρω κάποιο φορολογικό συντελεστή, σε ένα άνευ σημασίας αγαθό, για να δείξουμε καλή θέληση. Είναι δέσμευση. Είναι μεταρρυθμιστικό κείμενο, με ασάφειες, αλλά θέτουμε τα κεφάλαια. Αυτό το κείμενο ουσιαστικά μπήκε στη θέση του Μνημονίου. Αν δεν είχαμε αυτό το κείμενο, θα σήμαινε ότι σήμερα θα έπρεπε να μειώσω τις συντάξεις, να αυξήσω το ΦΠΑ στα νησιά».

-27 Φεβρουαρίου 2015, Ν. Παππάς, Σκάι τηλεόραση: «Τον ΦΠΑ δεν θα τον αυξήσουμε».

-27 Φεβρουαρίου, Γ. Μπαλάφας, Σκάι τηλεόραση: «Στο ΦΠΑ δεν θα υπάρχει αύξηση ούτε στα νησιά, ούτε στις τουριστικές επιχειρήσεις, ούτε στα φάρμακα μπορεί να γίνει μια αύξηση στα τσιγάρα».

-27 Φεβρουαρίου 2015, Βαρουφάκης, Σταρ, Ενικός, Χατζηνικολάου: «Το 23% ΦΠΑ είναι απαράδεκτο. Θα ήθελα να δω να πέφτει σταδιακά στο 15% αλλά να πληρώνεται».

-28 Φεβρουαρίου 2015, Βαρουφάκης, Σκάι, Αυτιάς: «Δεν αλλάζει ο ΦΠΑ στο Αιγαίο.  Δεν αλλάζει ο ΦΠΑ στις παραμεθόριους, δεν αλλάζει ο ΦΠΑ στον τουρισμό, στα φάρμακα, στα τρόφιμα και στα βιβλία. Έχουμε ανθρωπιστική κρίση και θα αυξήσουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα; Θα βρούμε κάποιο προϊόν που δεν θα το θυμάται κανένας ότι έχει κάποιο φορολογικό συντελεστή, πρέπει να δείξουμε και εμείς κάποια δείγματα σύγκλισης με αυτά που μας ζητάνε οι εταίροι μας.  Κάπου θα υπάρξει μια εξομάλυνση». Για Συμφωνία 20ής Φεβρουαρίου: «Το γράψαμε με μια δημιουργική αμφισημία και ασάφεια το κείμενο έτσι ώστε να μπορέσει να περάσει από κάποια δύσκολα κοινοβούλια αυτή τη βδομάδα ώστε να υπάρχει σταθεροποίηση που βλέπεις να υπάρχει αυτές τις μέρες». 

-3 Μαρτίου 2015, Δ. Βίτσας, Αντέννα: «Ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι ο ΦΠΑ 23% είναι φασιστικός και η δική του γνώμη είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας ΦΠΑ χαμηλός και ένας υψηλός, ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ ειδικά στα αγαθά πρώτης ανάγκης, αυτή η φράση έρχεται και μεταφράζεται ότι θα έχουμε στη μέση ΦΠΑ. Γι’ αυτό λέω εγώ τόσο εύκολα θα αυτοδιαψεύδονται οι κήρυκες του χάους».

-9 Μαρτίου 2015, Ν. Φίλης, Σκάι τηλεόραση: «Ούτε νέο δάνειο θα πάρουμε ούτε νέο μνημόνιο.  Μια γλώσσα μιλάμε, δεν υπάρχει διγλωσσία.  Δεν υπάρχει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά στην πρόταση Βαρουφάκη. Το λαϊκό εισόδημα δεν θα θιγεί, καμία μείωση σε μισθούς και συντάξεις».

-12 Μαρτίου 2015, Γ. Βαρουφάκης, Μέγκα (σύνδεση με Παρίσι): Δεν θα αλλάξει ο ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ είναι πεδίον δόξης λαμπρό αλλά μετά τον Ιούνιο όταν θα έχουμε τη νέα συμφωνία. Το 23% είναι ιδιαίτερα υψηλή και είναι δείγμα της κακοπάθειας ελληνικής κοινωνικής οικονομίας. Έχουμε ψηλούς συντελεστές και δεν μαζεύουμε τους φόρους. Με την συμφωνία πετύχαμε ότι δεν θα αποδεχτούμε νέα υφεσιακά μέτρα. Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι υφεσιακό μέτρο και δεν θα το κάνουμε. Στα τρόφιμα, φάρμακα, παραμεθόριος, νησιά δεν θα αλλάξει ο ΦΠΑ. Ούτε στην εστίαση, ούτε στον τύπο, στα βιβλία δεν θα γίνει καμιά αλλαγή. Μετά τον Ιούνιο θα ξεκινήσει νέος σχεδιασμός σε εντελώς διαφορετική βάση που θα έχει στόχο την μείωση του ΦΠΑ και θα υπάρξει και μια εξομάλυνση σε βάθος τετραετίας. Τα αγαθά άμεσης ανάγκης δεν πρέπει να έχουν τον ίδιο συντελεστή με ένα ρολόι Bulgari.

-26 Μαρτίου 2015, Γ. Σακελλαρίδης, Βήμα Fm: «Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να παραμείνει ως έχει ο ΦΠΑ».

-26 Μαρτίου 2015, Γ. Σταθάκης, Αντέννα: «Το ευνοϊκότερο καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά θα διατηρηθεί και πρέπει. Δεν θα αλλάξει. Κανείς δεν συζητάει για τα νησιά του μειωμένου ΦΠΑ».

-27 Μαρτίου 2015, Ε. Τσακαλώτος, Σταρ, Τσαπανίδου: «Το ζήτημα που ήταν στην προηγούμενη αξιολόγηση, που δέχθηκε ο κ. Χαρδούβελης ήταν να αυξηθεί το ΦΠΑ στα νησιά. Η δική μας η πρόθεση είναι να μην γίνει αυτό. Και να μην γίνει οποιοδήποτε μέτρο το οποίο θεωρούμε ότι είναι υφεσιακό. Εκτός λίστας οι συντελεστές φορολόγησης και ο ΕΝΦΙΑ. Πρόθεσή μας να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά».

-30 Μαρτίου 2015, Δ. Μάρδας, Βήμα Fm: «Η αύξηση ΦΠΑ σε ξενοδοχεία, φάρμακα, τρόφιμα, δεν μπορεί να υπάρξει».

-30 Μαρτίου 2015, Δ. Μάρδας, Αντέννα: «Εκτεταμένη αύξηση του ΦΠΑ όπως στα τρόφιμα, στα φάρμακα στα ξενοδοχεία, δεν συζητάμε».

-30 Μαρτίου 2015. Τσίπρας, Συζήτηση στη Βουλή για τη δανειακή σύμβαση, ενημέρωση του κοινοβουλίου. «Δεν θα δεχθούμε αύξηση σε ΦΠΑ και φάρμακα και τρόφιμα».

-31 Μαρτίου 2015, Σακελλαρίδης, Αντέννα: «Η πολιτική του μνημονίου έχει τελειώσει. Αυτό που είπε και χθες ο κ. Τσίπρας είναι ότι δεν μπορείς να σφίξεις άλλο το ζωνάρι, η λιτότητα τελείωσε. Σε μια διαπραγμάτευση και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις. Οι κόκκινες γραμμές είναι οι συντάξεις, τα εργασιακά και η αύξηση ΦΠΑ».

-2 Απριλίου 2015, Βαρουφάκης στη Βουλή: «Αλλά πιστεύω ότι θα πετύχει ο αγώνας αυτός να μην υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Δεσμεύομαι προσωπικά ότι δεν θα υπογράψω αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά».

-3 Απριλίου 2015, Π. Σκουρλέτης, Real Fm, Μακρή: «Εγώ δεν έχω δει καμία πολυγλωσσία στο θέμα του ΕΝΦΙΑ. Είναι σαφές ότι θα καταργηθεί εντός του 2015. Όλοι συμφωνούν ότι δεν θέλουμε να υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, είτε στα ξενοδοχεία, είτε στα φάρμακα».

-5 Απριλίου 2015, Φίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Μέγκα: «Υπάρχει πίεση να μειωθούν οι κατώτατες συντάξεις με το ΕΚΑΣ, οι επικουρικές συντάξεις. Εμείς δεν κάνουμε τέτοια μείωση και έχουμε βρει και πόρους για να στηρίξουμε τις συντάξεις. Δεύτερη κόκκινη γραμμή οι ομαδικές απολύσεις. Εμείς δεν θα ξεπουλήσουμε. Δεν δεχόμαστε αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς κατανάλωσης».

-6 Απριλίου, Καμμένος, Στον Ενικό, Χατζηνικολάου: «Δεν πρόκειται ποτέ ο ΦΠΑ να ανέβει στα νησιά. Είναι απόφαση Τσίπρα και ημών. Το ίδιο λέει και ο Γ. Βαρουφάκης. Δεν ξέρω τι λέει ο Γ. Σακελλαρίδης. Η Κυβέρνηση έχει διάθεση για έντιμο συμβιβασμό στα πλαίσια όμως των εντολών που λάβαμε από το λαό. Δεν θα πειράξουμε μισθούς και συντάξεις και ας μας το ζητάνε ξεκάθαρα. Στα εργασιακά ζητάνε ομαδικές απολύσεις. Οι θεσμοί δεν θέλουν να υπάρξουν συμφωνία. Τα αεροδρόμιο των Χανίων δεν μπορεί να πωληθεί για πέντε χρόνια. Βεβαίως και δεν θα πωληθεί ο ΟΛΠ όπως είναι  τους λέμε να πάρουν το τρένο και μια προβλήτα ακόμα. Δεν αποκλείουμε με επενδύσεις το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ή της Αλεξανδρούπολης. Είτε θα συμφωνήσουν με τις κόκκινες γραμμές που έβαλε ο λαός ή θα πάμε σε ρήξη. Αυτή είναι η εντολή που μας έδωσε ο λαός. Κατά τη γνώμη μου δεν θέλει η Γερμανία να βρεθεί λύση. Έχετε ξαναδεί συμπεριφορές σαν του Μ. Σουλτς; Η χώρα είναι εθνικά ανεξάρτητη και δεν θα επιβάλουν κυβερνήσεις οι ξένοι..».

-7 Απριλίου 2015, Σακελαρίδης, Σκάι: «Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης- αυτό άλλωστε το έχετε δει και από τις λίστες, οι οποίες έχουν διαρρεύσει, με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση- σε καμιά περίπτωση δεν είναι η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, είτε αυτό αφορά τα νησιά, είτε αυτό αφορά κάποια άλλα αγαθά και υπηρεσίες. Επομένως, σε καμιά περίπτωση, δεν μπαίνει από την ελληνική πλευρά αυτό το θέμα. Αυτό που είναι η πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι αν θέλουμε να αυξήσουμε τα έσοδα, αυτό δεν θα γίνει με αύξηση των συντελεστών φορολογίας και ειδικά στο ΦΠΑ. Θα γίνει με άλλου τύπου μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώνουν την εισπραξιμότητά του».

-9 Απριλίου 2015, Φλαμπουράρης, Μέγκα. «Δεν υπάρχει περίπτωση να αυξήσουμε τον ΦΠΑ. Η γραμμή μας μέχρι τώρα είναι δεν αυξάνουμε τον ΦΠΑ ούτε σε 2 νησιά. Η σκληρή γραμμή υπάρχει. Θεωρώ ότι είναι τακτική τους. Δεν θα το δεχτούμε, εμείς θα μείνουμε σταθεροί και θα τα πάρουν πίσω. Θα τα δώσουν τα λεφτά, δεν τους συμφέρει να μην τα δώσουν».

-27 Απριλίου 2015, Φίλης, Real Fm: «Δεν πρόκειται να αυξήσουμε τον ΦΠΑ οριζοντίως σε είδη λαϊκής κατανάλωσης κλπ, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποίηση τύπου ξεπουλήματος. ΦΠΑ σε φάρμακα και τρόφιμα δεν θα υπάρξει, τέλειωσε αυτό».

-2 Μαΐου 2015, Ε. Τσακαλώτος, εφημερίδα «Επένδυση»: «Δεν πρόκειται να πάρουμε επιπλέον υφεσιακά μέτρα που επεκτείνουν τη λιτότητα, όπως για παράδειγμα οι οριζόντιες αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε μειώσεις συντάξεων, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων».

-5 Ιουνίου 2015. Π. Καμμένος στο twitter: «ΦΠΑ στα νησιά δεν αλλάζει όσο υπάρχω».

-21 Ιουνίου 2015. Δήλωση της εκπροσώπου των ΑΝ.ΕΛ, Μ. Χρυσοβελώνη:  Κάζους μπέλι η αλλαγή ΦΠΑ στα νησιά.

-22 Ιουνίου, Π. Καμμένος, Μέγκα. Υποστηρίζει ότι μίλησε τη νύχτα στις 12.30 με Ν. Παππά και το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά δεν μπαίνει σήμερα στη διαπραγμάτευση. Δηλώνει: «Για τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ και εμού προσωπικά στη συμφωνία, αλλά και στην κυβέρνηση, αποτελεί προϋπόθεση το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά. Αν έλθει συμφωνία και έχει μέσα το θέμα της έκπτωσης στα νησιά θα την καταψηφίσουμε, ακόμη και αν πέσει η κυβέρνηση».

http://www.elzoni.gr/html/ent/318/ent.63318.asp

 
Το προσφυγικό ως κρίση πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Άρθρο της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ»
News - Απόψεις
Δευτέρα, 23 Μάιος 2016 12:46

Το προσφυγικό ως κρίση πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Άρθρο της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ»

doyroy

Σε άρθρο – παρέμβασή της στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» την Κυριακή 22 Μαΐου 2016, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, σημειώνει ότι «το προσφυγικό / μεταναστευτικό φαινόμενο, πρωτόγνωρης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έκτασης, επιβάλλει σοβαρή, συστηματική, συνεκτική κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Όλες οι βαθμίδες διακυβέρνησης - Τοπική Αυτοδιοίκηση, κεντρικές κυβερνήσεις, ευρωπαϊκοί θεσμοί - οφείλουν να επιδείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη».

Παράλληλα αναφέρεται στη σειρά ευρωπαϊκών επαφών που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής με στόχο: «πρώτον, την ενημέρωση για την κατάσταση του προσφυγικού / μεταναστευτικού και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει στην Αττική, δεύτερον, την ανάδειξη της περιφερειακής διάστασης που μπορεί και πρέπει να λάβει η αντιμετώπιση του ζητήματος, τρίτον, την ανάγκη συντονισμού των ενεργειών / πρωτοβουλιών προκειμένου να καταστούν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές συνομιλητές των αρμόδιων για το θέμα, θεσμών της ΕΕ». «Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η επιστολή που στείλαμε, οι Περιφέρειες Αττικής, Σικελίας και Λάτσιο, στην Κομισιόν, το Συμβούλιο, την Ευρωβουλή καθώς και τους δύο Ευρωπαίους Επιτρόπους για τη Μετανάστευση και την Ανθρωπιστική βοήθεια, κκ Αβραμόπουλο και Στυλιανίδη», σημειώνει η Περιφερειάρχης στο άρθρο της.

Βασικά σημεία του άρθρου της Περιφερειάρχη:

 • Βρισκόμαστε μπροστά σε νέα δεδομένα και επιβάλλονται νέες πολιτικές, όπως η ριζική αναθεώρηση του συστήματος του κανονισμού του Δουβλίνου και μια πραγματικά ενιαία πολιτική ασύλου.

 • Τούτο συνεπάγεται και τα αντίστοιχα νέα εργαλεία και μια ριζικά νέα αντιμετώπιση των σχέσεων της ΕΕ με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες είναι σημαντικό να συμπεριληφθούν στους θεσμικούς συνομιλητές της Κομισιόν, να έχουν λόγο στον καθορισμό των πολιτικών αλλά και πρόσβαση στους υπάρχοντες και μελλοντικούς πόρους, στα σχετικά Ταμεία και χρηματοδοτικά εργαλεία.

 • Για αυτό και ο ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην προάσπιση και εμβάθυνση της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν είναι απλά κρίσιμος αλλά καθοριστικής σημασίας.

 • Γιατί αποτελούν κρίσιμης σπουδαιότητας οδό για την υπέρβαση της σημερινής κρίσης πολιτικής που αντιμετωπίζει η Ε.Ε.

Ολόκληρο το άρθρο της Περιφερειάρχη στο link: http://www.ethnos.gr/eponymos/arthro/to_prosfygiko_os_krisi_politikis_tis_ee-64379325/

 
Η Σεξουαλική Παρενόχληση ....Γράφει η Βάσω Κόλλια
News - Απόψεις
Τετάρτη, 18 Μάιος 2016 18:34

Η Σεξουαλική Παρενόχληση

....Γράφει η Βάσω Κόλλια

sipa 00570430 000003

Η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές βίας λόγω φύλου. Στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, τα ποσοστά των γυναικών που έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση, ήδη από την ηλικία των 15 ετών, κυμαίνονται περίπου στο 50% κατά μέσον όρο.
Πανευρωπαϊκή μελέτη που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2014 εκτιμά ότι το 75% των εργαζόμενων γυναικών σε διοικητική θέση στην Ευρώπη, έχουν βιώσει την δυσάρεστη εμπειρία της σεξουαλικής παρενόχλησης. Λίγο προγενέστερες έρευνες υποδείκνυαν ότι ένα 60% των Ελληνίδων είχαν εμπειρία σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. Στη χώρα μας πιστεύω είναι ακόμη υψηλότερα τα πραγματικά ποσοστά. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι γυναίκες πολύ δύσκολα καταγγέλλουν τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, κυρίως λόγω αισθημάτων ντροπής ή φόβου.
Στο έντονο πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας συμβάλει και ο συνεχιζόμενος διαχωρισμός των επαγγελμάτων σε «γυναικεία» και «αντρικά», με τις γυναίκες να καταλαμβάνουν κυρίως χαμηλής αμοιβής και κύρους δουλειές σε σχέση με τους άνδρες. Αυτό το «φυσικό» αίσθημα ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα. Οι ίδιες οι εργαζόμενες συχνά δεν έχουν συνείδηση ή γνώση των δικαιωμάτων τους. Πολλές φορές αισθάνονται οι ίδιες ένοχες! Πόσες φορές άλλωστε δεν έχουμε ακούσει ότι, για τα φαινόμενα βίας κατά γυναικών, ακόμη και για τα πιο ειδεχθή, οι «γυναίκες φταίνε, γιατί προκαλούν»!
Όμως, πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η σεξουαλική παρενόχληση δεν είναι ένα «φλερτ» που κάνει πιο ενδιαφέρουσα την καθημερινότητα της δουλειάς. Αντιθέτως, αποτελεί ποινικά κολάσιμη πράξη, που με το νόμο 3488/2006 για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, αναγνωρίζεται ως διάκριση λόγω φύλου. Κι αυτό, γιατί η σεξουαλική παρενόχληση συνδέεται με την άνιση και άδικη εκμετάλλευση της θέσης εξουσίας που κατέχει ο προϊστάμενος ή εργοδότης με την εργαζόμενη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, όπως δείχνουν τα στοιχεία, το 70-86% των Ελληνίδων που παρενοχλούνται στον ιδιωτικό τομέα είτε παραιτούνται είτε απολύονται!
Τα τελευταία χρόνια οι κοινωνίες μας έχουν ευαισθητοποιηθεί αρκετά γύρω από το φαινόμενο. Στην Ελλάδα, έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Και θα ήθελα, εδώ, να τονίσω κάτι που δεν γνωρίζουν πολλές εργαζόμενες που υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας. Ο νομοθέτης έχει δώσει στις γυναίκες σημαντικά «όπλα» για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τα δικαιώματά τους.
Ήδη από το 2003, με σχετικό προεδρικό διάταγμα (Π.Δ.105/2003), εάν ένα πρόσωπο ισχυρίζεται ότι υφίσταται σεξουαλική ή άλλη παρενόχληση και επικαλείται γεγονότα ή στοιχεία που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό, τότε το βάρος της απόδειξης ότι δεν υπήρξε παραβίαση φέρει ο εγκαλούμενος και όχι η εργαζόμενη. Η νομοθεσία προβλέπει ποινές φυλάκισης, αλλά και αξιώσεις αποζημίωσης του θύματος. Ακόμη, απαγορεύεται να απολυθεί εργαζόμενος που υφίσταται σεξουαλική παρενόχληση, όταν αυτό συνιστά εκδικητική συμπεριφορά εργοδότη ή στελεχών της επιχείρησης, απέναντι στον καταγγέλλοντα. Και τέλος, διά νόμου ορίζεται ότι αποτελεί υποχρέωση των εργοδοτών να εξασφαλίζουν ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα δέχεται ανεπιθύμητη, προσβλητική σεξουαλική συμπεριφορά (Άρθρο 26, 3896/2010).

Οι γυναίκες θα πρέπει να αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ώστε να υποστηρίξουν τα δικαιώματά τους, να αξιώσουν το σεβασμό και την ίση μεταχείριση και στον επαγγελματικό χώρο. Μόνον με το θάρρος της καταγγελίας που θα δείξουν, σταδιακά θα αλλάξουν κάποια στιγμή και οι νοοτροπίες.

kolliavasso

Βάσω Κόλλια
Πολιτικός Επιστήμων,
τέως Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων,
ECWT-High Level Advisory Committee Member

 
Δεν ήταν αυταπάτες, αλλά συνειδητά ψέματα....Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
News - Απόψεις
Τετάρτη, 18 Μάιος 2016 09:14

Δεν ήταν αυταπάτες, αλλά συνειδητά ψέματα

 
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Η απόδειξη ότι ο κ. Τσίπρας απλώς είπε ψέματα όταν ομολόγησε τις αυταπάτες του (και επομένως ότι εκ των υστέρων ανακάλυψε πως είχε πέσει θύμα του) βρίσκεται στο γεγονός ότι η λέξη αυταπάτη είχε αποκτήσει συνθηματικό χαρακτήρα για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν κάποιος χρησιμοποιεί τόσο συχνά αυτή τη συγκεκριμένη λέξη, είτε για να διακηρύξει ότι ο ίδιος δεν τρέφει αυταπάτες, είτε για να κατηγορήσει τους αντιπάλους του ότι αυτοί τρέφουν αυταπάτες, είτε για να απειλήσει τους αντιπάλους του να μην τρέφουν αυταπάτες, σημαίνει ότι έχει μεγάλη εξοικείωση με την έννοια του όρου και απόλυτη βεβαιότητα ότι ο ίδιος δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να αυταπατάται.

Διότι μπορεί τώρα να ομολογεί ο κ. Τσίπρας ότι είχε αυταπάτες, αλλά μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο δήλωνε πως «εγώ δεν είχα ποτέ τέτοια αυταπάτη. Ήξερα τι θέλω και ξέρω τι θέλω».

Πολύ περισσότερο που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σε κάποια φάση του υιοθετήσει το σύνθημα «καμιά θυσία για το ευρώ, καμιά αυταπάτη για τη δραχμή» (που κανείς δεν κατάλαβε τι σήμαινε, καθώς ούτε αυτό το σύνθημα έδινε λύση για το νόμισμα, εκτός αν είχαν κατά νου να πάνε στο… μπολιβάρ!)Πάντως, το σύνθημα εγκαταλείφθηκε τον Μάρτιο του 2013, όταν ο κ. Τσίπρας, δήλωνε στην Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: «Η νέα μας θέση είναι “καμιά θυσία για το ευρώ”».

Όλοι τους γνώριζαν τι σημαίνει ο όρος, γι’ αυτό και μετά την «συνθηκολόγηση» του καλοκαιριού, ο μεν κ. Λαφαζάνης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι έτρεφε αυταπάτες (ότι μπορούσε να εφαρμόσει το πρόγραμμά του χωρίς να συγκρουστεί με τους δανειστές) και ο δε κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Λαφαζάνη (ότι έτρεφε αυταπάτες πως θα έβρισκε τη λύση των προβλημάτων στη Ρωσία).

Μάλιστα, όταν τον Νοέμβριο του 2013, στην ομιλία του στο Τέξας, ο κ. Τσίπρας είχε δώσει τη διπλή διαβεβαίωση ότι και θα καταγγελθεί το Μνημόνιο και ταυτόχρονα θα παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, έλαβε την απάντηση από την ιστοσελίδα Iskra, του κ. Λαφαζάνη, όπου υπογραμμίστηκε πως αυταπατάται η ηγεσία, εάν θεωρεί ότι μπορεί να κάνει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, χωρίς να συγκρουστεί μαζί τους και να είναι έτοιμη ακόμη και για έξοδο από την Ευρωζώνη. «Ας μην έχουμε αυταπάτες. Η ακύρωση μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων δεν μπορεί να γίνει με διαπραγμάτευση με ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ. Θα είναι αποτέλεσμα μονομερούς, όπως λέγεται, ενέργειας», ανέφεραν.

Η συχνότητα, άλλωστε, με την οποία χρησιμοποιούν τη λέξη, είναι εντυπωσιακή:

-2 Αυγούστου 2012, Αλ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ: «Η τριανδρία της δραχμής παίρνει την οριστική ευθύνη της διάλυσης της χώρας. Η κακόγουστη, θεατρική, "φιλολαϊκή" παράσταση του τελείωσε άδοξα χθες βράδυ. Μαζί τελείωσαν και οι όποιες αυταπάτες, ψευδαισθήσεις ότι θα επαναδιαπραγματευτούν το μνημόνιο και θα τηρήσουν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις».

-15 Σεπτεμβρίου 2012, Ομιλία Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ:  «Η εναλλακτική επιλογή της επιμήκυνσης στην αποπληρωμή του χρέους, από την οποία έχουν γαντζωθεί απελπισμένα τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης Σαμαρά, είναι μια επικίνδυνη αυταπάτη».

-10 Δεκεμβρίου 2012, ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ: «Σήμερα που κάθε αυταπάτη από τις ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις και το κουρελόχαρτο της προγραμματικής συμφωνίας των μνημονικών εταίρων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχει πλέον διαλυθεί, η οργή των αγροτών που σιγόβραζε στα δυόμιση χρόνια της μνημονιακής λαίλαπας ξεσπάει».

-10 Μαρτίου 2013, Ομιλία Αλ. Τσίπρα στη Διημερίδα του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής και του Levy Economics Institute:  «Και αυτή μας η πρόταση δε μπορεί παρά να απευθύνεται εκτός από τις δυνάμεις της αριστεράς και στις δυνάμεις εκείνες που χειραφετούνται ή έχουν ήδη χειραφετηθεί από τις αυταπάτες και τις φοβίες που έσπερναν προεκλογικά τα κόμματα του μνημονίου».

-16 Μαρτίου 2013, ρεπορτάζ από ομιλία Αλ. Τσίπρα σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Βρετανίας: «Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να δηλώσει πεπεισμένος ότι το κόμμα του θα κυβερνήσει, επεσήμανε όμως πως δεν έχει αυταπάτες για το δύσκολο έργο που θα έχει να αντιμετωπίσει. Όπως είπε, «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επόμενη μέρα θα είναι μια δύσκολη μέρα και για μας και για τον ελληνικό λαό γιατί δεν έχουμε ένα μαγικό ραβδί». (Ήταν τότε που δήλωνε εντυπωσιασμένος από το ταξίδι του στη Βενεζουέλα, επειδή «ο κόσμος, δεκάδες χιλιάδες λαού περίμενε υπομονετικά να φτάσει στην σορό του Τσάβες. Δεν έδειχνε λύπη αλλά ελπίδα και αποφασιστικότητα να συνεχίσει. Και αυτό σηματοδοτεί ότι η Βενεζουέλα μετά από 14 χρόνια, από τότε που ανέβηκε για πρώτη φορά στην εξουσία ο Ούγκο Τσάβες, βρίσκεται σε μια διαρκή επανάσταση».

-29 Μαρτίου 2013, δήλωση Γ. Σταθάκη: «Το περιεχόμενο του συνθήματος μας «καμία θυσία για το ευρώ, καμία αυταπάτη για τη δραχμή» έγκειται ακριβώς στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε αντίθεση με τη ΝΔ επιθυμεί την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας πέρα από εκβιαστικά διλήμματα και αυταπάτες».

-13 Μαΐου 2013, Συνέντευξη Αλ. Τσίπρα Στο Κόκκινο: «Από κει και πέρα δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι θα σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα. Θα σώσουμε την Ελλάδα στο ευρώ».

-27 Μαΐου 2013, ομιλία Τσίπρα σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ: «Δεν έχουμε αυταπάτες ότι τα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα είναι εύκολοι αντίπαλοι».

-29 Μαΐου 2013, ομιλία Τσίπρα στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ: «Τη Δευτέρα θα καταθέσουμε, ως έχουμε υποχρέωση ως αξιωματική αντιπολίτευση, το σχέδιο του αντιρατσιστικού νόμου, που θα γίνει νόμος του κράτους, όχι προφανώς σ΄ αυτή τη Βουλή, δεν έχουμε αυταπάτες».

-8 Σεπτεμβρίου 2013, συνέντευξη Τσίπρα στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»: «Από την άλλη, όμως, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η Κύπρος έφερε στην επιφάνεια κάτι που γνωρίζαμε και για αυτό και δουλεύουμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Έδειξε την αναγκαιότητα να υπάρξουν πολλά «ΟΧΙ» μαζί, από λαούς και από κυβερνήσεις, χωρίς την αυταπάτη του “καλού μαθητή”».

-15 Σεπτεμβρίου 2013, Συνέντευξη Τσίπρα στη ΔΕΘ: «Η αλήθεια είναι ότι αυτή η κυβέρνηση, δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι θα πέσει αν καταθέσουμε πρόταση μομφής ή προκαλέσουμε μια συζήτηση στη Βουλή».

-8 Νοεμβρίου 2013, Αλ. Τσίπρας στο Συμπόσιο του Levy Economics Institute:  «Όποιος λοιπόν εθελοτυφλεί, νομίζοντας πως έτσι σώζει την Ελλάδα και κλείνει την πόρτα της εξουσίας στο ΣΥΡΙΖΑ, το λιγότερο που έχω να πω, είναι ότι αυταπατάται».

 -7 Δεκεμβρίου 2013, Ομιλία Τσίπρα στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού: «Τώρα ξέρουν οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη πως η διάλυση της Ελλάδας με τα μνημόνια, θα σημαίνει αύριο και τη διάλυση της δικής τους ζωής. Εμείς, λοιπόν και για λογαριασμό δικό τους θα καταργήσουμε τα μνημόνια εδώ στην Ελλάδα, ανοίγοντας νέους δρόμους ελπίδας και προοπτικής για όλη την Ευρώπη. Ας μην τρέφει κανείς αυταπάτες γι’ αυτό».

-1 Φεβρουαρίου 2014, ομιλία Τσίπρα στην Κ.Ε του κόμματος στο Σινέ Κεραμεικός: «Αλλά δεν τρέφουμε πια αυταπάτες».

-15 Φεβρουαρίου 2014, ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογική πολιτική: «Δεν υπάρχει πλέον καμιά αυταπάτη ότι οι φορολογούμενοι το μόνο που μπορούν να αναμένουν από αυτή τη κυβέρνηση, είναι η ώρα που θα της επιβάλλουν με την ψήφο τους την ανατροπή της άδικης, ταξικής και αναποτελεσματικής φορολογικής πολιτικής της».

-17 Φεβρουαρίου 2014, ομιλία Τσίπρα στην κεντρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για ευρωεκλογές και περιφερειακές εκλογές: «Δεν ζούμε φυσικά ούτε σε ροζ σύννεφα, ούτε στον κόσμο του πρωτογενούς πλεονάσματος ψέματος, απάτης, ή αυταπάτης, που ζουν άλλοι. Δεν πανηγυρίζουμε πάνω από αμφισβητούμενους αριθμούς αγνοώντας την αδιαμφισβήτητη υπάρχουσα κατάσταση. Είμαστε παιδιά αυτού του λαού, που δεν γνωρίζουμε απλώς τη σκληρή πραγματικότητα. Ζούμε τη σκληρή πραγματικότητα».

-7 Μαρτίου 2014, ομιλία Τσίπρα σε «πλατιά σύσκεψη οργανώσεων και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τις τρεις εκλογικές μάχες»: «Γι' αυτό δεν έχουμε την αυταπάτη ότι ο δρόμος του λαού προς τη χειραφέτηση, θα είναι ομαλός και ανθόσπαρτος».

-1 Απριλίου 2014, ομιλία Τσίπρα στη Σύρο: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η διέξοδος. Κάθε άλλη προσδοκία είναι αυταπάτη».

-13 Απριλίου 2014, ομιλία Τσίπρα στην Κ.Ε: «Πρέπει, λοιπόν, να κατεδαφίσουμε τις αυταπάτες που μπορεί να δημιουργούν σε ένα μέρος του λαού τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και η διαρκής και επιμονή προπαγάνδα περί εξόδου από τη κρίση, συνεχίζοντας το δρόμο της υποταγής».

-29 Απριλίου 2014, ομιλία Τσίπρα στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθηναϊδα: «Ποια Ελλάδα θέλουμε; Υπάρχει κανείς που αποδέχεται την απάτη και τρέφει την αυταπάτη ότι η σημερινή πληγωμένη, ρημαγμένη, ταπεινωμένη Ελλάδα μπορεί ν α ανακάμψει με την πολιτική και τους πολιτικούς που την οδήγησαν ως εδώ; Υπάρχει κανείς που αποδέχεται την απάτη και τρέφει την αυταπάτη ότι από την πελώρια αδικία, και την πελώρια απανθρωπιά, είναι δυνατό να γεννηθεί μια Ελλάδα της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού; Υπάρχει κανείς που αποδέχεται την απάτη και τρέφει την αυταπάτη ότι η δημοκρατική ομαλότητα και η πολιτική σταθερότητα είναι ασφαλείς στα χέρια του κυρίου Σαμαρά…»

-20 Μαΐου 2014, ομιλία Τσίπρα στην Πάτρα: «Δεν υπάρχουν πια περιθώρια, φίλες και φίλοι, ούτε για αυταπάτες, ούτε για κομματικούς εγωισμούς, ούτε για αποχή και ιδιώτευση. Δεν υπάρχει χρόνος».

-27 Ιουλίου 2014, άρθρο Τσίπρα στην «Εποχή»: «Άλλωστε, η πάλη των τάξεων δεν περιορίζεται στο πεδίο των οικονομικών αγώνων αλλά διατρέχει το σύνολο οικονομικών, πολιτικών και ιδεολογικών δομών, ενώ σε κάθε τέτοια δομή είναι η ίδια η ταξική πάλη που ορίζει τα διλήμματα χωρίς αυταπάτες».

-24 Αυγούστου 2014, συνέντευξη Τσίπρα στη Real News:  «Ας γίνει σαφές, γιατί πολλές φορές οι απάτες και οι αυταπάτες τείνουν να καλύψουν την αλήθεια: Εμείς δεν πρόκειται ποτέ και σε καμιά περίπτωση να υποκύψουμε σε εκβιασμούς και τρομοκρατικά διλήμματα και να βάλουμε την υπογραφή μας σε λεόντειες συμφωνίες και μνημόνια εξανδραποδισμού και εξαθλίωσης του ελληνικού λαού εν ονόματι δήθεν της σωτηρίας του».

-18 Οκτωβρίου 2014, ομιλία Τσίπρας στην Κ.Ε: «Αυτές τις μέρες, ζούμε το απόλυτο αδιέξοδο της κυβερνητικής αυταπάτης ότι κάνοντας τον καλό μαθητή και εφαρμόζοντας κατά γράμμα το μνημόνιο, θα είχαμε την επιείκεια των πιστωτών και τη στοργή των αγορών».

-1 Δεκεμβρίου 2014, συνέντευξη Παπαδημούλη στο ΑΠΕ: «Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Η στάση της τρόικας που τα θέλει όλα οφείλεται στο ότι θεωρεί την κυβέρνηση τελειωμένη, δεδομένη, αλλά είναι ένα μήνυμα και στην επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα έχουμε δυσκολίες μπροστά μας».

-13 Δεκεμβρίου 2014, ομιλία Τσίπρα στην Περιφερειακή Σύσκεψη Κρήτης: «Ας μην έχουν αυταπάτες οι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης, που τις τελευταίες μέρες απλώνουν πάλι το χέρι τους πάνω από τη χώρα και τη δημοκρατία. Εμείς είμαστε σκληρά καρύδια. Μερικοί νομίζουν ότι οι αγορές θα βαράνε το νταούλι κι εμείς θα χορεύουμε στο σκοπό τους. Ε λοιπόν εμείς θα παίζουμε στο εξής το νταούλι, ή μάλλον τη λύρα της Κρήτης, κι εκείνοι θα χορεύουν πεντοζάλη».

-29 Δεκεμβρίου 2014, ομιλία Τσίπρα στο Σινέ Κεραμεικός: «Και η σημερινή συγκυρία δεν επιτρέπει καμιά αυταπάτη για το ποιους έχουμε απέναντί μας. Και για τα μέσα που χρησιμοποιούν και θα χρησιμοποιήσουν. Το ψέμα. Το ψέμα. Και πάλι το ψέμα».

-16 Ιανουαρίου 2015, άρθρο Τσίπρα στην ισπανική εφημερίδα «El Pais»: «Και είναι είτε βολική αυταπάτη είτε πολιτικός εμπαιγμός να δηλώνει κάποιος ότι, με την Ευρωζώνη ουσιαστικά σε στασιμότητα (0,8% το 2014 και 1,1% το 2015), θα αναπτυχθεί μόνος του. Και μάλιστα όταν κινείται στο όριο του αποπληθωρισμού, έχει αυξανόμενο δημόσιο χρέος – πάνω από ένα ΑΕΠ φέτος –  ενώ ταυτόχρονα είναι υποχρεωμένος να περιορίζει τα δημοσιονομικά ελλείμματά του. Όσο και αν επικαλείται τις γενναιόδωρες προς όλους μας προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κοινή λογική στο τέλος υπερισχύει».

-18 Ιανουαρίου 2015, συνέντευξη Τσίπρα στο «Έθνος της Κυριακής»:  «Δεν έχουμε αυταπάτες για το τι θα παραλάβουμε. Γι’ αυτό δουλεύουμε και προετοιμαζόμαστε όσο μπορούμε καλύτερα. Ταυτόχρονα όμως έχουμε όμως ξεκαθαρίσει και ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα εφαρμοστεί, γιατί είναι πλήρως και πολύ προσεκτικά κοστολογημένο, δεν εξαρτάται από εξωτερική χρηματοδότηση και μπορεί να υλοποιηθεί με δικούς μας πόρους. Σας διαβεβαιώνω λοιπόν ότι έχουμε προσέξει πάρα πολύ σε τι δεσμευόμαστε και απέναντι σε ποιους. Και ο λαός, που δεν ζει στα σύννεφα, το αντιλαμβάνεται και το εκτιμά».

-28 Φεβρουαρίου 2015, ομιλία Τσίπρα στην Κ.Ε:«Συντρόφισσες και σύντροφοι. Δεν έχουμε και δεν δικαιούμαστε να έχουμε φυσικά καμιά αυταπάτη. Δεν είναι ώρα ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για επανάπαυση».

-3 Μαρτίου 2015, Απόφαση Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν έχουμε και δεν δικαιούμαστε να έχουμε φυσικά καμιά αυταπάτη. Δεν είναι ώρα ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για επανάπαυση. Είμαστε στην αρχή της αρχής. Κάναμε ένα πρώτο βήμα, αλλά μπροστά μας έχουμε τεράστια προβλήματα».

-14 Ιουλίου 2015, Τσίπρας στην ΕΡΤ:  «Εξήγησα στον ελληνικό λαό για ποιους λόγους πάω σε δημοψήφισμα. Μπορείτε να με κατηγορήσετε ότι είχα αυταπάτες, όχι ότι είπα ψέματα. Είπα στο λαό ότι δεν κάνω δημοψήφισμα για να φύγουμε από το ευρώ αλλά για να έχω δύναμη για καλύτερη συμφωνία». (Τώρα αρχίζει να μιλά για τις αυταπάτες του που δεν είχε και δεν εδικαιούτο να έχει…)

-29 Ιουλίου 2015, συνέντευξη Τσίπρα Στο Κόκκινο:  «Το «ΟΧΙ» στην κακή συμφωνία και άρα «ΝΑΙ» σε μια καλύτερη. Δεν ήταν «ΟΧΙ» στο ευρώ, «ΝΑΙ» στη δραχμή. Να πούμε τα «σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη». Και εγώ, κύριε Αρβανίτη, μπορεί να με κατηγορήσει κανείς ότι είχα λάθος εκτιμήσεις, λάθος υπολογισμούς, αυταπάτες, όμως σε κάθε στιγμή και σε κάθε βήμα – και νομίζω δεν το έχει κάνει άλλος αυτό - έλεγα τα πράγματα με το όνομά τους».

-8 Αυγούστου 2015, Π. Λαφαζάνης στην «Κυριακάτικη Αυγή»: «Η διαπραγματευτική κυβερνητική τακτική ήταν γεμάτη από παλινωδίες, αντιφάσεις και μεγάλες αυταπάτες, ενώ η αδιέξοδη παράταση των διαπραγματεύσεων επιδείνωνε την οικονομική ύφεση και στράγγιζε και τα τελευταία πολύτιμα αποθεματικά της χώρας, αφήνοντας την πατρίδα μας έκθετη στο έλεος των βρώμικων εκβιασμών της ΕΚΤ» / «Η μεγαλύτερη αυταπάτη ήταν η φαντασίωση ότι μπορούσε το σημερινό νεοαποικιακό ευρωζωνικό κατεστημένο να αποδεχθεί, με ένα μίγμα από κυβερνητικές ικεσίες και κατάρες, μια δήθεν “καλή συμφωνία”».

-15 Αυγούστου 2015, Ν. Παππάς, συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα «Ιλ Μανιφέστο»: «Πιστεύω ότι μπορούμε -με τις απαραίτητες κινήσεις και με μία ιδιαίτερα ενεργητική οικονομική και πολιτική διπλωματία- να αυξηθούν οι βαθμοί ελευθερίας άσκησης εθνικής πολιτικής. Βέβαια, δεν έχουμε αυταπάτη ετούτη τη στιγμή, αυτό παραμένει ζητούμενο».

-29 Αυγούστου 2015, ομιλία Τσίπρα στην Πανελλαδική Σύσκεψη:  «Και βέβαια αποδείχτηκε με τα ασύμμετρα αντίποινα με τα οποία απειλούσαν τους πολίτες και την κυβέρνηση πριν το δημοψήφισμα. Με το βιολογικό πόλεμο του φόβου, που συνεχίζεται και σήμερα. Άρα δεν χωράνε αυταπάτες. Δεν αφήνει η σκληρή πραγματικότητα χώρο για αυταπάτες».

-3 Σεπτεμβρίου 2015, ομιλία Τσίπρα στο Αιγάλεω: «Τα διλήμματα είναι σκληρά και δεν σηκώνουν αυταπάτες. Ας μην έχουμε αυταπάτες».

-3 Σεπτεμβρίου 2015, συνέντευξη Τσίπρα στο «Κόντρα»: «Είχα πλήρη επίγνωση ότι ο δρόμος μπροστά δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Είχα πλήρη επίγνωση και των δυσκολιών».

-6 Σεπτεμβρίου 2015, συνέντευξη Τσίπρα στον Σκάι: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουμε δυσκολίες μπροστά. Δεν υπάρχει καμία αυταπάτη ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις. Αλλά υπάρχουν λύσεις».

-7 Σεπτεμβρίου 2015, Τσίπρας στη ΔΕΘ: «Το 2016 θα είναι το έτος Ελλάδας – Ρωσίας. Ίσα – ίσα πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την πολιτική. Τώρα κάποιοι άλλοι που ενδεχομένως είχαν άλλου είδους αυταπάτες, ότι η Ρωσία είναι συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης, ας κάτσουν να τα λύσουν αυτά τα προβλήματα, δεν με αφορά.Εγώ δεν είχα ποτέ τέτοια αυταπάτη. Ήξερα τι θέλω και ξέρω τι θέλω».

-10 Σεπτεμβρίου, 2015, ομιλία Τσίπρα στα Ιωάννινα:  «Αλλά δεν χωρούν αυταπάτες».

-26 Σεπτεμβρίου 2015, Αλ. Τσίπρας στον Άλφα: «Υποσχόμαστε την πραγματικότητα, θα δουλέψουμε σκληρά χωρίς αυταπάτες, πατώντας στην πραγματικότητα για να την αλλάξουμε, αυτό υποσχόμαστε».

-12 Φεβρουαρίου 2016, ομιλία Τσίπρα στη Βουλή σχετικά με τις άδειες των καναλιών: «Αν για κάτι θα μπορούσε να μας κατηγορήσει ίσως κανείς, είναι όχι ότι το φέρνουμε εσπευσμένα, αλλά ίσως ότι αργήσαμε. Δεν αργήσαμε, όμως, επειδή ταλαντευτήκαμε κάποια στιγμή ούτε επειδή επιχειρήσαμε να συμβιβαστούμε. Αργήσαμε επειδή τρέφαμε την ελπίδα και ταυτόχρονα την αυταπάτη ότι σε αυτόν τον τόπο θα μπορούσαμε να γυρίσουμε σελίδα όλοι μαζί και ότι θα ερχόταν και η συντηρητική παράταξη με συναίνεση να βάλουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».

Σε όλα τα παραπάνω, προσθέστε και όσα έγραφε σε άρθρο του στην «Αυγή» ο κ. Κατρούγκαλος, στις 13 Οκτωβρίου 2014: «Ακόμη και οι νοικοκυραίοι της Νέας Δημοκρατίας ξέρουν πια ότι δεν είναι οι κομμουνιστές που τους παίρνουν τα σπίτια, αλλά ο ΕΝΦΙΑ. Οι αυταπάτες όμως ενός πρωθυπουργού δεν είναι αποκλειστικά δική του υπόθεση ή του ψυχιάτρου του».

Προφανώς δεν χρειάζεται να προσθέσει κανείς κάτι άλλο…

http://www.elzoni.gr/html/ent/117/ent.63117.asp

 
Σ. Φάμελλος : "Η πολιτική μας δέσμευση δεν περιλαμβάνει απολύσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα"
News - Απόψεις
Τρίτη, 17 Μάιος 2016 08:47

Σ. Φάμελλος : "Η πολιτική μας δέσμευση δεν περιλαμβάνει απολύσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα"

FAMELLOSfoto elections 2015

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, συγκεκριμένα στην εκπομπή "Τα Ασυμβίβαστα, ανέφερε πως "ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης αποτελεί το αντίμετρο σε αυτό που πρότειναν οι δανειστές, δηλαδή σε απολύσεις και περικοπές μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Συνεπώς, το αντίμετρο είναι σαφώς προτιμότερο και αποτελεί κοινό τόπο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που είναι στο σύμφωνο σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο εν λόγω μηχανισμός θα θεσμοθετηθεί, αλλά θα παραμείνει ανενεργός. Δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί το 2017, καθώς το πλεόνασμα δίνει αισιοδοξία για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ενώ από το 2018 στόχος είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης να εκτονώσουν τη δημοσιονομική πίεση.

"Δεν πρέπει να φοβόμαστε ότι θα υπάρξουν απολύσεις", είπε χαρακτηριστικά. "Για πρώτη φορά έχουμε καταφέρει να αναστρέψουμε τους αρνητικούς δείκτες της οικονομίας μας, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των δανειστών, αλλά και των διεθνών οίκων οικονομικής επιθεώρησης".

Και συμπλήρωσε: "Επιπλέον, έχουμε τη δυνατότητα να εξοικονομήσουμε πρόσθετους πόρους, περιορίζοντας τις δημοσιονομικές σπατάλες, κάτι που κάνουμε ήδη, στο πλαίσιο του ορθολογισμού και της δικαιοσύνης. Η μείωση του κόστους των ενοικίων του δημοσίου, όπως και ο φραγμός στις σπατάλες των προμηθειών υγείας, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Επειδή δεν έχουμε εξαρτήσεις από κανέναν, μπορούμε και τα πραγματοποιούμε".

"Η πολιτική μας δέσμευση και οι πολιτικές διεκδικήσεις μας δεν περιλαμβάνουν απολύσεις ούτε στον δημόσιο, ούτε στον ιδιωτικό τομέα", υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος. "Οι Έλληνες έχουν καταφέρει να αντιστρέψουν την πορεία της χώρας, γεγονός που δεν πρέπει να υποτιμάται". Από την πλευρά της κυβέρνησης "αποτελεί ζωτικής σημασίας στόχο η τροφοδότηση της πραγματικής εργασίας και εξ' αυτής η τροφοδότηση της πραγματικής οικονομίας και του πραγματικού προϊόντος. Το στοίχημα για το β' εξάμηνο είναι η αντιστροφή των ρυθμών συρρίκνωσης που δημιούργησαν η οικονομική ασφυξία και τα capital control".

Και βέβαια, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, "η οικονομική ανασυγκρότηση και το αναπτυξιακό σχέδιο αποτελούν άμεσες προτεραιότητες, μαζί με την εργασία και το κοινωνικό κράτος". Και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας: "Όλοι μαζί, η Κοινοβουλευτική Ομάδα ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κοινωνία θα δώσουμε την μάχη για το αναπτυξιακό σχέδιο και τη σωτηρία της χώρας. Αυτή είναι η άμεση ατζέντα της κυβέρνησης".

 

 

 

Η ραδιοφωνική συνέντευξη έχει αναρτηθεί στο www.famellos.eu

 
Δημ. Παπαδημούλης: «Οι διαπραγματεύσεις έχουν λάβει θετική στροφή. Κομισιόν και ESM έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση». «Στο Eurogroup της 24ης Μαϊου, θα καθοριστούν τα βήματα για ελάφρυνση του χρέους». Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στο S
News - Απόψεις
Δευτέρα, 16 Μάιος 2016 13:35

 

 • Δημ. Παπαδημούλης: «Οι διαπραγματεύσεις
  έχουν λάβει θετική στροφή. Κομισιόν και ESM έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση
  ».

 

 • «Στο Eurogroup της 24ης Μαϊου, θα καθοριστούν τα βήματα για ελάφρυνση του χρέους».

 

 • Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στο Social Europe.

 

 PAPADIMOULISEK

Link δημοσίευσης: http://ow.ly/ORqN300eadg


Ακολουθεί το άρθρο μεταφρασμένο στα ελληνικά:

 

 

«Η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης αναγνωρίστηκε, η συζήτηση για το χρέος δρομολογήθηκε»

 

Του Δημήτρη Παπαδημούλη*

 

Στο τελευταίο Eurogroup έγινε ένα θετικό βήμα για την τελική ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Η μεγάλη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης αναγνωρίστηκε από τους θεσμούς, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για την συζήτηση για το χρέος. Για άλλη μια φορά, οι οργανωμένες προσπάθειες της ΝΔ και μιας ομάδας μέσων ενημέρωσης να δημιουργήσουν πολιτική και οικονομική αστάθεια στην Ελλάδα έπεσαν στο κενό.

 

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι χρόνων υπήρξε μόνο μια υπόσχεση για ελάφρυνση του χρέους, το 2012, αλλά ούτε οι δανειστές ούτε όμως και οι τότε κυβερνήσεις δούλεψαν επίμονα για μια λύση. Αυτή τη φορά, όλα τα μέρη της συμφωνίας αναγνώρισαν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, φτάνοντας σε μια κοινή συμφωνία γι’ αυτό το φλέγον ζήτημα.

Στο επόμενο Eurogroup της 24ης Μαΐου, θα καθοριστούν τα βήματα για ελάφρυνση του χρέους, σε άμεσο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο, να διευκολυνθεί ο τρόπος αποπληρωμής του, να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την εξυπηρέτησή του, και να καθοριστούν τυχόν περίοδοι χάριτος.

 

Υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει, με δηλώσεις όπως εκείνες του Κλάους Ρέγκλινγκ από τον ESM, πως μέρος των δανείωντης Ελλάδας της στο ΔΝΤ πρέπει να αναδιαρθρωθούν και πως ο μηχανισμός θα μπορούσε να αγοράσει μέρος του ελληνικού χρέους, προκειμένου να πέσει κάτω από το 100% και το 180% που βρίσκεται σήμερα, να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

Αναφορικά με τα πρόσθετα μέτρα που επίμονα και παράλογα απαιτούσαν τόσο το ΔΝΤ όσο και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Σόιμπλε, είναι σαφές ότι τέτοια μέτρα δεν θα νομοθετηθούν. Αντίθετα, η ελληνική πλευρά πρότεινε τη θέσπιση ενός μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής δαπανών, σε περίπτωση που η Ελλάδα αποκλίνει από τους στόχους της.

 

Ο μηχανισμός αυτός είναι προληπτικός και οι πιθανότητες να τεθεί σε εφαρμογή είναι μικρές, ειδικά από τη στιγμή που η οικονομία αναμένεται να επανέλθει σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτή είναι επίσης η θέση της Κομισιόν και του ESM, οι οποίοι δείχνουν εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε ενδυναμώνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης προκειμένου να τραβήξει τη χώρα έξω από επώδυνη κρίση, εξασφαλίζοντας παράλληλα την εκταμίευση της δόσης και την βελτίωση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας.

 

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών έχουν λάβει θετική στροφή την τελευταία εβδομάδα, κυρίως αναφορικά με την στάση του ΔΝΤ. Τίποτα δεν έχει τελείωσει ακόμη και πρέπει όλες οι πλευρές να δουλέψουν σκληρά την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο είναι σαφές ότι οι θεσμοί έχουν αναγνωρίσει την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή του προγράμματος και του μεταρρυθμιστικού έργου. Είμαστε κοντά στην τελική συμφωνία που θα δώσει χώρο στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε δύο μεγάλες προτεραιότητες: την προσέλκυση επενδύσεων και την μείωση της ανεργίας.

 

Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. 

 
Αρβανιτίδης Γιώργος - Οι επείγουσες ανάγκες αποτελούν το μοναδικό κριτήριο του κ. Μουζάλα
News - Απόψεις
Πέμπτη, 12 Μάιος 2016 18:09

Οι επείγουσες ανάγκες αποτελούν το μοναδικό κριτήριο του κ. Μουζάλα

- Για συνεργασία με τους τοπικούς φορείς μιλά ο κ. Τόσκας παρότι δεν έχουν αξιοποιηθεί οι ομόφωνες προτάσεις της Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας

Σε απάντηση που διαβιβάστηκε στη Βουλή (10.05.2016) ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Μουζάλας παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν κριτήρια για την επιλογή των χώρων που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες παρά μόνο «οι ανάγκες για άμεση δημιουργία αξιοπρεπών χώρων προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων που επείγουν».

Επιπλέον, ο επίσης Αν. Υπουργός Εσωτερικών κ. Ν. Τόσκας στη δική του απάντηση (07.05.2016) αναφέρει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από το αρμόδιο συντονιστικό όργανο σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, παρότι μέχρι σήμερα δεν έχουν αξιοποιηθεί οι ομόφωνες προτάσεις της Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας.

Αφορμή για τις εν λόγω απαντήσεις αποτέλεσε η ερώτηση του κ. Αρβανιτίδη σχετικά με το σχέδιο βραχυπρόθεσμης εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών σε εγκαταλελειμμένα και κενά κτήρια της ΒΙΠΕ Σίνδου και σε βιομηχανικά κτήρια της Θεσσαλονίκης.

Το σχόλιο του κ. Αρβανιτίδη.

Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως σχεδιασμός. Οι αποφάσεις λαμβάνονται τελευταία στιγμή όταν τα πράγματα φτάνουν στο απροχώρητο.

Η Κυβέρνηση όχι μόνο αδυνατεί να διαχειριστεί το προσφυγικό, αλλά με τον τρόπο που το κάνει δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα.

Η Ειδομένη που θα είχε εκκενωθεί μέχρι το Πάσχα φιλοξενεί ακόμα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες υπό άθλιες συνθήκες.

Η σιδηροδρομική γραμμή είναι κλειστή εδώ και δύο μήνες με καταστροφικές συνέπειες για την επιχειρηματική κοινότητα της Βόρειας Ελλάδας.

Η επιλογή των χώρων φιλοξενίας χωρίς κριτήρια αποτελεί μια επικίνδυνη πολιτική με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η Κυβέρνηση επιλέγει να χρησιμοποιήσει μια βιομηχανική περιοχή για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, χωρίς να σέβεται την ιδιωτική πρωτοβουλία και τη συνεισφορά της ΒΙΠΕ στην καταπολέμηση της ανεργίας, χωρίς μέριμνα για την ασφάλεια κατοίκων και εργαζομένων, χωρίς να φροντίζει ώστε οι ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν σε κατάλληλους χώρους φιλοξενίας και όχι σε βιομηχανικά κτήρια.

Είναι, άραγε, ένας βιομηχανικός χώρος κατάλληλος για να φιλοξενήσει οικογένειες και μικρά παιδιά;

Τι θα γίνει αν τα επεισόδια και οι διαμαρτυρίες που λαμβάνουν χώρα στην Ειδομένη, μεταφερθούν σε μια περιοχή με υπαρκτή επιχειρηματική δραστηριότητα;

Τι θα γίνει αν ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής μετατραπεί σε αποκλεισμό των εισόδων της ΒΙΠΕ;

 

 
Αυταπάτες και παραισθήσεις....Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
News - Απόψεις
Πέμπτη, 12 Μάιος 2016 08:21

Αυταπάτες και παραισθήσεις

 
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Πραγματικά πρέπει κανείς να είναι πολύ απελπισμένος και να αισθάνεται αβάστακτο στους ώμους του το βάρος των ψεμάτων του, για να φθάσει στο σημείο να διακηρύξει πως δεν είπε ψέματα, απλώς είχε… αυταπάτες!

Να ομολογήσει κανείς κάτι ακόμη χειρότερο από το ψέμα: Ότι δηλαδή είχε πάθει μια κρίση φαντασιοπληξίας, είχε παραισθήσεις, ζούσε μέσα σε ψευδαισθήσεις – και γενικά είχε υποστεί όλα όσα η ψυχιατρική περιγράφει ως ορισμό της αυταπάτης, καθώς η επιστήμη θεωρεί την αυταπάτη, δηλαδή την ψευδή πεποίθηση, ως κάτι το παθολογικό, ως μέρος ή αποτέλεσμα μιας ασθένειας.

Στη συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό – φορολογικό αυτό ακριβώς έκανε ο κ. Τσίπρας:

Παραδέχθηκε απειρία («Μπορείτε να μας κατηγορήσετε για πολλά, ακόμα και για το ότι δεν είχαμε την εμπειρία», είπε ο κ. Τσίπρας), αν και τόσο πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, όσο και πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, αυτό ακριβώς διαφήμιζαν: Την ικανότητά τους στη διαπραγμάτευση! Ειδικά τον Σεπτέμβριο, το έθεταν και ως… δίλημμα, ρωτώντας με κάθε ευκαιρία τον λαό ποιους θα εμπιστευτεί για την διαπραγμάτευση των «ανοιχτών ζητημάτων».

Και τελικά, προκειμένου να αποτινάξει το όνειδος του ψεύδους, προτίμησε να πει ότι ο ίδιος και η παρέα του ζούσαν σε μια αυταπάτη. Είπε:

«Όλο αυτό το διάστημα γίνεται μια πρωτοφανής προσπάθεια να δημιουργήσετε την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εγώ προσωπικά, οι Υπουργοί δεν λέμε την αλήθεια. Γιατί; Προφανώς διότι συγκρίνετε την προεκλογική περίοδο του ’15, όταν ζητήσαμε εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση. Μπορείτε να μας κατηγορήσετε για αυταπάτες, όχι ότι δεν τιμήσαμε την εντολή και είπαμε ψέματα, κύριε Μητσοτάκη. Και μας κατηγορείτε συγκρίνοντας τον Γενάρη του 2015 με το 2016. Φέρνετε διαρκώς ξανά και ξανά αυτές τις συγκρίσεις. Ξεχνάτε, όμως, ότι ο ελληνικός λαός έκρινε και τη συμφωνία και την προσπάθειά μας και την εντιμότητά μας. Και πήγαμε στις εκλογές έχοντας τον Σεπτέμβρη στο τραπέζι αυτή τη συμφωνία. Και αφού δεν μπορείτε να παραλείψετε αυτό το γεγονός, κάνετε διαρκώς μια δημιουργική λογιστική με παραπειστικά νούμερα».

Πέραν της ομολογημένης πλέον διαταραχής της αυταπάτης, ο κ. Τσίπρας επιμένει να ψεύδεται και ως προς τα διακυβεύματα των εκλογών του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου. Είπε:

«Με έναν μαγικό τρόπο ξεχνάτε το γεγονός ότι στον τόπο έγιναν εκλογές τον Σεπτέμβρη μετά τη συμφωνία. Και έρχεστε διαρκώς να συγκρίνετε τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ζήτησε εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές τον προηγούμενο Γενάρη».

Και επίσης:

«Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τιμήσαμε την πρώτη εντολή, που ήταν εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης, μέχρις εκεί που δεν έπαιρνε. Και αμέσως μόλις καταλήξαμε σε συμφωνία, είχαμε την εντιμότητα, την ειλικρίνεια, τη δημοκρατική ευθιξία να πούμε στον ελληνικό λαό: «Αυτό καταφέραμε. Ματώσαμε και αυτό καταφέραμε. Έλα να μας κρίνεις». Και ζητήσαμε την έγκρισή του, την εντολή του.

Ζητήσαμε την εντολή του ελληνικού λαού να συνεχίσουμε μια μεγάλη προσπάθεια με τον ίδιο όμως στόχο, να στήσουμε τη χώρα ξανά στα πόδια της, να ξεφύγουμε από την επιτροπεία στην οποία μας έβαλαν οι χρεοκοπημένες κυβερνήσεις του παλιού πολιτικού καθεστώτος και να βγούμε από την κρίση».

Και:

«Εμείς, όμως, πήραμε αυτή την πολιτική επιλογή και ζητήσαμε εντολή, παραδεχόμενοι στον ελληνικό λαό ότι δεν πετύχαμε όσα θα θέλαμε, αλλά λέγοντάς του ότι έχουμε σήμερα μια συμφωνία που, παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολη, μπορεί για πρώτη φορά να υλοποιηθεί, χωρίς να καταδικάζει την οικονομία στην ύφεση και την κοινωνία σε μια διαρκή ομηρία. Και η δέσμευσή σας απέναντι στον ελληνικό λαό, τον Σεπτέμβρη, λίγους μήνες πριν, ήταν ότι θα εφαρμόσουμε αυτή τη συμφωνία, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε σε νέες παράλογες απαιτήσεις, ότι θα προστατεύσουμε, αξιοποιώντας την ευελιξία που μας παρέχει η συγκεκριμένη συμφωνία, εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις που επί μια πενταετία σήκωσαν μόνες τους το βάρος της κρίσης».

Στο ίδιο μήκος κύματος (του ψεύδους) κινήθηκε στην ομιλία του στη Βουλή και ο κ. Παππάς:

«Το Γενάρη ζητήσαμε εντολή διαπραγμάτευσης και το Σεπτέμβρη ζητήσαμε από το λαό, να αποφανθεί για το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης και να επιλέξει την κυβέρνηση με την οποία θα πορευτεί».

Μας λένε δηλαδή ότι τον Ιανουάριο ο λαός δεν τους ψήφισε γιατί υποσχέθηκαν να σχίσουν το Μνημόνιο, να διώξουν την τρόικα, να καταργήσουν τον ΕΝΦΙΑ, να δώσουν αφορολόγητο, να πάνε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και άλλα τέτοια, αλλά επειδή ήθελε να τους δώσει εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης.

Μας λένε επίσης, σχετικά με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ότι πήγαν στον λαό για να εγκρίνει τη συμφωνία (και όχι επειδή είχαν χάσει την κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία) και ότι με την ψήφο του ο λαός αποφάνθηκε (θετικά προφανώς, αν κρίνουμε από το εκλογικό αποτέλεσμα) για το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης.

Φυσικά, λένε πάλι ψέματα. Διότι τον Σεπτέμβριο, σε όλη την προεκλογική εκστρατεία, έλεγαν πως άφησαν σκόπιμα κάποια ζητήματα ανοιχτά, προκειμένου να τα διαπραγματευτούν – άρα για ποια διαπραγμάτευση θα αποφαινόταν ο λαός, αφού αυτή δεν είχε ολοκληρωθεί;

Τα ψέματα συνεχίζονται. Ενδεχομένως και οι αυταπάτες. Και οι παραισθήσεις.

Για τις οποίες δεν φαίνεται να υπάρχει θεραπεία…

http://www.elzoni.gr/html/ent/983/ent.62983.asp

 


Σελίδα 10 από 196

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση