ATTICANEWS.GR

Member Area
Απόψεις
Βρυξέλλες, Politico: «Πώς ο Erdogan θα οδηγήσει σε εκτροχιασμό την επανένωση της Κύπρου».
News - Απόψεις
Δευτέρα, 27 Φεβρουάριος 2017 16:41

Βρυξέλλες,

Politico: «Πώς ο Erdogan θα οδηγήσει σε εκτροχιασμό την επανένωση της Κύπρου».
 
2dcb1-tayyip-erdogan

Ο Τούρκος Πρόεδρος, καθώς προχωρά στην εδραίωση της εξουσίας του, θα καθίσταται περισσότερο, όχι λιγότερο, υπόχρεος στους εθνικιστές ψηφοφόρους, σύμφωνα με άρθρο του σημερινού Politico, το οποίο επίσης περιγράφει το «πώς ο Erdogan θα οδηγήσει σε εκτροχιασμό την επανένωση της Κύπρου».

Σύμφωνα με το άρθρο "το διαιρεμένο νησί της Κύπρου βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην επανένωση, αφού για πρώτη φορά τόσο το βόρειο όσο και το νότιο τμήμα έχουν εκλέξει ηγέτες που είναι πραγματικά πρόθυμοι να εργαστούν προς την εξεύρεση μίας λύσης και οι οποίοι κατά τον τελευταίο χρόνο έχουν κάνει βήματα προς την επίτευξη συμφωνίας, αντιμετωπίζοντας ακανθώδη ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομία, τη διακυβέρνηση, θέματα της ΕΕ και τις ανταλλαγές ακινήτων, αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι, παρά τη σημαντική πρόοδο, παραμένει ένα μεγάλο εμπόδιο: η Τουρκία και πιο συγκεκριμένα το ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας, το οποίο έχει αναδειχθεί σε βασικό σημείο τριβής, με τον ευερέθιστο Τούρκο Πρόεδρο να εμφανίζεται απρόθυμος να συμβιβαστεί".

Ο Erdogan, σημειώνει το Politico, ελπίζει να εδραιώσει την εξουσία του μέσω ενός δημοψηφίσματος τον Απρίλιο για τη μεταρρύθμιση του τουρκικού συντάγματος, αλλά, προκειμένου να κερδίσει, χρειάζεται την υποστήριξη των εθνικιστών, οι οποίοι αντιτίθενται σθεναρά στην ιδέα υποχώρησης της Τουρκίας από τη βόρεια Κύπρο, όπως χαρακτηρίζει τα κατεχόμενα.

Καθώς λοιπόν τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει συμφωνηθεί στο Κυπριακό μέχρις ότου επιτευχθεί συμφωνία σε όλα τα επίπεδα, συνεχίζει ο συντάκτης, η στάση του Erdogan κινδυνεύει να τορπιλίσει τις διαπραγματεύσεις και να καταστρέψει μία χρυσή ευκαιρία επανένωσης ενός από τα τελευταία διαιρεμένα έθνη στην Ευρώπη.

Ο αρθρογράφος εκφράζει μάλιστα την άποψη ότι είναι υπερβολικά αισιόδοξοι όσοι θεωρούν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα μαλακώσει τη στάση του μετά το δημοψήφισμα, δεδομένου ότι ο Erdogan θα εξακολουθεί και μετά να ενδιαφέρεται για τη δημοτικότητά του, ιδίως λόγω του ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ενδεχόμενη οικονομική κρίση, αλλά κυρίως επειδή είναι ορατός ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών - αφού μόνο μέσω εκλογών θα εξασφαλιστούν οι πρόσθετες προεδρικές εξουσίες του -, επομένως θα είναι αναγκαία η διατήρηση της υποστήριξης των εθνικιστών. 

Γενικότερα, υποστηρίζει το Politico, ο Erdogan δεν έχει να κερδίσει άμεσα τίποτα από την επανένωση, λαμβάνοντας υπόψη αφενός το γεγονός ότι ζητήματα όπως το οικονομικό κόστος της παρουσίας των Τούρκων στρατιωτών στα κατεχόμενα ή η προοπτική να καταστεί η Τουρκία περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου είναι δευτερευούσης σημασίας για τον Τούρκο Πρόεδρο, στην προσπάθειά του να εδραιώσει την εξουσία του στο εσωτερικό της χώρας, και αφετέρου το ότι είναι απίθανο η ΕΕ να του κάνει τη χάρη να υποχωρήσει στο θέμα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων, δεδομένης της ανησυχίας για τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία και την ισχυρή αντίθεση μέσα από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ στο ενδεχόμενο παραχωρήσεων προς την Τουρκία. Καθώς μάλιστα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι είναι εξίσου μοιρασμένοι ανάμεσα στο ναι και το όχι, συμπληρώνει, ο Erdogan θα πρέπει, για να επικρατήσει, να ξεκινήσει μία επιθετική εκστρατεία και να επιστρατεύσει όλους τους συνήθεις μοχλούς πίεσης που διαθέτει – έλεγχο ΜΜΕ, επιρροή στους κρατικούς θεσμούς, λαϊκίστικα οικονομικά μέτρα, ανησυχία για το Ισλαμικό Κράτος, τους Κούρδους και το κίνημα του Γκιουλέν - , ενώ το Κυπριακό θέτει σε κίνδυνο τις εθνικιστικές ψήφους που χρειάζεται απεγνωσμένα. 

Άλλοι παράγοντες που δεν επιτρέπουν αισιοδοξία, επισημαίνει ο συντάκτης, αφορούν από τη μία το γεγονός ότι η Τουρκία θα έπρεπε να διαγράψει ένα μέρος του χρέους των κατεχομένων προκειμένου να καταστεί οικονομικά βιώσιμη μία ενδεχόμενη συμφωνία, και από την άλλη το ότι η νέα αμερικανική διοίκηση δεν μοιάζει να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να πιέσει προς την κατεύθυνση της επανένωσης ή να πάρει θέση ως προς την Τουρκία.

Ολοκληρώνοντας, το δημοσίευμα σημειώνει ότι, ενώ οι Αναστασιάδης και Akinci μάχονται για να διατηρήσουν τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί, γίνονται ολοένα και πιο ευάλωτοι σε αρνητικές αλλαγές της κοινής γνώμης, καθώς και σε παρεμβολές από πολιτικά κόμματα και από τις δύο πλευρές που αντιτίθενται στη συμφωνία, προσθέτοντας ότι αυτή μοιάζει όλο και πιο απίθανη αν συνεκτιμηθεί σε όλα τα παραπάνω αφενός η επερχόμενη προεκλογική εκστρατεία του Αναστασιάδη, κατά την οποία θα μπει στον πειρασμό να υιοθετήσει μια πιο εθνικιστική γραμμή, και αφετέρου η πιθανότητα απόφασης, από πλευράς της Τουρκοκυπριακής κυβέρνησης, χορήγησης της κυπριακής υπηκοότητας σε Τούρκους υπηκόους. Οι φιλοδοξίες του Erdogan, καταλήγει, έχουν εδώ και καιρό θέσει σε κίνδυνο την εσωτερική σταθερότητα της Τουρκίας και τις σχέσεις της με την ΕΕ και τις άλλες γειτονικές χώρες. Δυστυχώς τώρα φαίνεται πως θα καταστρέψουν επίσης και την ιστορική ευκαιρία επανένωσης της Νήσου.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/26486

 
ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ Οι Ορίζοντες.Το Βόρειο Αιγαίο βρέθηκε τον τελευταίο καιρό στο επίκεντρο της προσοχής.
News - Απόψεις
Παρασκευή, 24 Φεβρουάριος 2017 18:35

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ

Οι Ορίζοντες.Το Βόρειο Αιγαίο βρέθηκε τον τελευταίο καιρό στο επίκεντρο της προσοχής.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΕΣΤΙΑΣ

Το πρωτόγνωρο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα έθεσε την Περιφέρειά μας ενώπιον προβλημάτων και προκλήσεων, που είχαν και έχουν σύνθετες πλευρές και πολύπλοκη διάσταση.

Το Βόρειο Αιγαίο είναι ένας ιδιαίτερος τόπος. Τα νησιά μας, με ξεχωριστό φυσικό κάλλος, με μια ζωντανή τοπική οικονομία, με δυνατότητες και προοπτικές, συναντήθηκαν -πέρα από την κρίση- με τα νέα αυτά προβλήματα.

Όπως είναι φυσικό, η οικονομική κρίση και η φάση των μεγάλων δυσκολιών που διανύει η χώρα μας, έχει τις συνέπειές της συνολικά στην οικονομία και την κοινωνία της Περιφέρειάς μας.

Ένα δεδομένο που παραγνωρίζεται καμιά φορά, αν και η Πολιτεία οφείλει να μην το χάνει ποτέ από τα μάτια της, είναι τα προβλήματα που συνοδεύουν τη νησιωτικότητα. Η απόσταση, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες συγκοινωνίες, τα προβλήματα προσβασιμότητας, έχουν για την Περιφέρειά μας μια ιδιαίτερη οξύτητα.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι άνθρωποι του Βορείου Αιγαίου, καλούνται να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα, να δημιουργήσουν και να διαμορφώσουν καλύτερες συνθήκες και προοπτικές για τη ζωή τους.

Δύο είναι για εμάς οι προτεραιότητες σήμερα.

Η πρώτη, είναι η αποτελεσματική, με βάση τις θεμελιώδεις αρχές μας, αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνοδεύονται με το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Κεντρικό μέλημά μας ήταν και παραμένει η αποσυμφόρηση των νησιών μας. Από την πρώτη στιγμή επιμείναμε και επιμένουμε σε αυτό. Αν και όπως είναι γνωστό, έχουν ανακοπεί οι μεγάλες ροές μετά τη σχετική συμφωνία της Ε.Ε με την Τουρκία, το ζήτημα για εμάς παραμένει. Η ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου, είναι βασική προϋπόθεση για το διαρκώς ζητούμενο, την αποσυμφόρηση. Παράλληλα, δεν παύουμε να επισημαίνουμε την ανάγκη, επειδή αυτά τα γεγονότα συντελούνται στον τόπο μας, της καλύτερης δυνατής φιλοξενίας των ανθρώπων που βρέθηκαν ως πρόσφυγες ή μετανάστες. Η ευθύνη αυτή είναι αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας. Εμείς όμως, όπως έχουμε την υποχρέωση, εκφραστές της τοπικής κοινωνίας, δε θα πάψουμε να επισημαίνουμε όλες τις διαστάσεις του πρωτόγνωρου -όπως συνηθίζω να λέω- αυτού ζητήματος.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, δυναμώνουμε όλες τις προσπάθειές μας για να κάνει η Περιφέρειά μας, προς όφελος των ανθρώπων της, βήματα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της βελτίωσης της καθημερινής ζωής.

Η τοπική οικονομία, οι υποδομές και ο τουρισμός μας πάντα, είναι για εμάς κύριες επιλογές και βασικός οδηγός.

Γι’ αυτό, απορροφούμε με τρόπο σχεδιασμένο και στρατηγικά θεμελιωμένο, κάθε διαθέσιμο πόρο. Είτε πρόκειται για εθνικούς πόρους είτε πρόκειται για το ΕΣΠΑ είτε πρόκειται για άλλα προγράμματα όπως το Interreg, που αποτελούν για εμάς πηγή χρηματοδότησης.

Το Βόρειο Αιγαίο είναι ένας τόπος δημιουργίας. Ιστορία, πολιτισμός, φυσικό κάλλος, δημιουργικότητα των ανθρώπων, έμπνευση, ανοιχτή αντίληψη, ματιά με μακρινό ορίζοντα. Συμπυκνώνουν όλα αυτά μια συνείδηση που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους του Βορείου Αιγαίου, που, όχι μόνο στην ιστορία αλλά και στη σύγχρονη διαδρομή μας, προσθέτουν με τη δική τους συμμετοχή κάθε μέρα μια σελίδα στη σύγχρονη Ελλάδα. 

ΑΡΘΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ 2

 
Όλγα Κεφαλογιάννη - «Ναι στη νομιμότητα και τη λογοδοσία, όχι στην ασυδοσία και την αδιαφάνεια για το θέμα της ΑΕΠΙ»
News - Απόψεις
Πέμπτη, 23 Φεβρουάριος 2017 17:39

Όλγα Κεφαλογιάννη - «Ναι στη νομιμότητα και τη λογοδοσία, όχι στην ασυδοσία και την αδιαφάνεια για το θέμα της ΑΕΠΙ»

OLGAKEFALOGIANNI

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το πόρισμα που δημοσιοποιήθηκε για το διαχειριστικό έλεγχο της Ανώνυμης Εταιρείας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ).

 

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης, η κ. Κεφαλογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης, στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο, των ευρημάτων του πορίσματος του διαχειριστικού ελέγχου για την κατάσταση της ΑΕΠΙ εγείρονται πολλά και σοβαρότατα ερωτήματα για το πώς διαμορφώνεται συνολικά ο χώρος της συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, ενόψει της κατάθεσης του εν θέματι σχεδίου νόμου.

Η εξυγίανση και απρόσκοπτη λειτουργία της ΑΕΠΙ είναι απολύτως απαραίτητη ώστε τόσο οι δημιουργοί να προστατεύονται και να αμείβονται δίκαια όσο και οι χρήστες να γνωρίζουν ότι ο μηχανισμός είσπραξης λειτουργεί με όρους διαφάνειας του δημοσίου βίου.

Επιβάλλεται να αναληφθούν έγκαιρα οι ορθές θεσμικές πρωτοβουλίες και ενέργειες  από το αρμόδιο Υπουργείο με γνώμονα τη δικαιοσύνη και τη λογοδοσία.

Επίσης θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο, αν το σχέδιο νόμου είναι διαφορετικό από αυτό που είχε κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση και τελικά απέσυρε η Κυβέρνηση το 2016, να επαναληφθεί η δημόσια διαβούλευσή του.

Ζητάμε από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού να μας δώσει άμεσα απαντήσεις για το πώς προτίθεται να διασφαλίσει το Υπουργείο την εξυγίανση, τη συνέχεια και την απρόσκοπτη λειτουργία της ΑΕΠΙ. Και αν σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, η ΑΕΠΙ προβλέπεται να λειτουργεί στο μέλλον με τους ίδιους κανόνες που διέπουν τους υπόλοιπους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) ή υπάρχουν ειδικές διατάξεις γι΄αυτή, και ποιες είναι οι διατάξεις αυτές;

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για άλλες καθυστερήσεις, αναβολές και προχειρότητες. Νομιμότητα, Διαφάνεια, Λογοδοσία στον χώρο της συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων».

 
Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Νέα αντίδραση για τις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο»
News - Απόψεις
Πέμπτη, 23 Φεβρουάριος 2017 14:45

Ελίζα Βόζεμπεργκ: 
«Νέα αντίδραση για τις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο»
 

vozenberg

 

Βρυξέλλες, 23 Φεβρουαρίου 2017

Με νέα ερώτηση απευθύνθηκε στην Κομισιόν η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, η οποία ζητάει άμεση ευρωπαϊκή αντίδραση στις σκόπιμες τουρκικές παραβιάσεις, που συνεχίζονται αμείωτα καταπατώντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε ολόκληρη την περιοχή του Αιγαίου, με συνεχείς προκλήσεις σε Φαρμακονήσι, Οινούσσες και Ίμια.    
         
Συγκεκριμένα, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ρωτά την Επιτροπή, πώς αξιολογεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας υπό το φως των εν λόγω παράνομων ενεργειών και πότε επιτέλους σκοπεύει να αντιδράσει στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου στις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις, που αμφισβητούν το Διεθνές Δίκαιο, δυναμιτίζουν το κλίμα στο Αιγαίο και απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της ευρωβουλευτού:
 
«Το τελευταίο διάστημα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από την Τουρκία οι σοβαρές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή του Αιγαίου. Η τουρκική παρουσία στα ελληνικά χωρικά ύδατα είναι σχεδόν καθημερινή, συνοδευόμενη μάλιστα από συχνές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά. Χαρακτηριστική περίπτωση προκλητικής και σκόπιμης καταπάτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων υπήρξαν οι βολές που πραγματοποίησε τουρκική ακταιωρός στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανατολικά του Φαρμακονησίου την περασμένη Παρασκευή. 
 
Στο ίδιο πλαίσιο, έντονη παραμένει τον τελευταίο καιρό η τουρκική δραστηριότητα γύρω από το ελληνικό νησί Παναγιά του συμπλέγματος των Οινουσσών, ενώ αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων εβδομάδων στις ελληνικές βραχονησίδες Ίμια, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά κινητικότητα στην περιοχή ακόμα και κατά τη διάρκεια της  νύχτας.
 
Δεδομένου ότι οι τουρκικές Αρχές επιμένουν σε κινήσεις έναντι της Αθήνας που δυναμιτίζουν το κλίμα και εγείρουν αξιώσεις στην περιοχή του Αιγαίου κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας, απειλώντας την εδαφική ακεραιότητα κράτους μέλους της Ε.Ε.,  ερωτάται η Επιτροπή: 
- Πώς αξιολογεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας υπό το φως των εν λόγω προκλητικών ενεργειών και παραβιάσεων σε βάρος της Ελλάδας;
- Με ποιό τρόπο και πότε σκοπεύει να αντιδράσει στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, που παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες;».

 

 
Ας αποφασίσουν οι κυβερνήσεις. Τα ρομπότ πρέπει να φορολογούνται, υποστηρίζει ο Μπιλ Γκέιτς.
News - Απόψεις
Τρίτη, 21 Φεβρουάριος 2017 08:28

Ας αποφασίσουν οι κυβερνήσεις.

Τα ρομπότ πρέπει να φορολογούνται, υποστηρίζει ο Μπιλ Γκέιτς.
 
bb6a4-0gates tax robots

Ο Μπιλ Γκέιτς επιμένει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να φορολογήσουν τη χρήση ρομπότ για να συνεχίσει να χρηματοδοτείται η παροχή υπηρεσιών προς τους πλέον αδύναμους.

Σε αντίθεση με ότι θα περίμενε κανείς από τον άνθρωπο που πλούτισε από την τεχνολογία, ο Μπιλ Γκέιτς υποστήριξε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Quartz ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να φορολογήσουν τη χρήση ρομπότ. Το επιχείρημά του; Έτσι, θα συνεχίσουν να χρηματοδοτείται η απασχόληση ανθρώπων στην εξυπηρέτηση των γηραιότερων, των ασθενών ή στην εκπαίδευση, όπως συνέβαινε από το φόρο εισοδήματος και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων που ανέλαβαν τις δουλειές τους τα ρομπότ.

Η δήλωση αυτή του ανθρώπου που ίδρυσε τη Microsoft έρχεται λίγες μόλις ημέρες αφότου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε την ιδέα της επιβολής φόρου στις επιχειρήσεις που αντικαθιστούν το ανθρώπινο δυναμικό τους με ρομπότ, με το επιχείρημα ότι έτσι καταστέλλεται η καινοτομία.

Εντούτοις, ο Μπιλ Γκέιτς επιμένει ότι πρέπει να επιβληθεί το λεγόμενο robot tax, ακόμα κι αν κάτι τέτοιο προσωρινά θα επιβράδυνε την υιοθέτηση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής. Κι αυτό, καθώς έτσι θα βρεθούν οι πόροι ώστε να χρηματοδοτηθούν άλλοι τομείς απασχόλησης και η εκπαίδευση των ανθρώπων που έχασαν τη δουλειά τους, λόγω αυτοματισμού.

Την ίδια στιγμή που προωθείται ο αυτοματισμός και χάνονται θέσεις εργασίας, πρέπει να αναπτυχθούν υπηρεσίες για το καλό των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των φτωχότερων και πιο αδύναμων, υποστήριξε ο Γκέιτς -τους γηραιότερους, τα παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες, τα σχολεία, εκεί όπου υπάρχουν λιγότεροι για να τους υποστηρίξουν και απαιτείται ένα ιδιαίτερο ανθρώπινο γνώρισμα, η ενσυναίσθηση. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι η αντικατάσταση ανθρώπων από ρομπότ, μηδενίζει το εισόδημα από το φόρο που κατέβαλλε αυτός ο εργαζόμενος, φόρος από τον οποίο χρηματοδοτούνται σήμερα οι προαναφερόμενες υπηρεσίες.

Πώς ακριβώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο είναι μια συζήτηση που πρέπει να ξεκινήσει, είπε ο Γκέιτς, ίσως από μέρος των κερδών που προκύπτουν από τον αυτοματισμό. «Δεν νομίζω ότι οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ρομπότ θα ενοχληθούν από κάτι τέτοιο. Είναι ΟΚ», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, η κοινωνία δεν θα πρέπει να φοβάται την καινοτομία, θα πρέπει να ενθουσιάζεται από αυτήν και γι'αυτό θα ήταν καλύτερα να γνωρίζει ότι υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλάνο για το τι θα συμβεί στους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους από την έλευση των ρομπότ. Οι επιχειρήσεις δεν θα αναλάμβαναν αυτή την πρωτοβουλία, οι κυβερνήσεις όμως θα έπρεπε, συμπλήρωσε ο Μπιλ Γκέιτς.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/26383

 
Όταν μιλούν οι αριθμοί (12). Δυο χρόνια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Προπαγάνδα των αριθμών και στις επενδύσεις... ....Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
News - Απόψεις
Δευτέρα, 20 Φεβρουάριος 2017 13:08
Όταν μιλούν οι αριθμοί (12). Δυο χρόνια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Προπαγάνδα των αριθμών και στις επενδύσεις...
....Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Svoultepsi 2016 7 8 16 5 52 b
 
 
 

Ένα από τα ψέματα που επαναλαμβάνονται τελευταία από τα κυβερνητικά στελέχη (προεξαρχόντων των κυρίων Παππά και Παπαδημητρίου) είναι ότι χάρη στη… θεόπνευστη κυβέρνησή τους… αυξήθηκαν οι επενδύσεις.

Και σ’ αυτήν την περίπτωση οι αριθμοί τους διαψεύδουν. Όπως θα δείτε, οι επενδύσεις μειώθηκαν δραματικά το 2012, η μείωση συνεχίστηκε και το 2013, αλλά ήδη από αυτή τη χρονιά άρχισε η άνοδος.  Και το δ΄ τρίμηνο του 2014, οι  ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν 18,3%! Το α΄ τρίμηνο του 2015 υπάρχει η σχετική ώθηση από το 2014 και από το β΄ τρίμηνο του 2015 αρχίζει η πτώση. Η «άνοδος» είναι αποτέλεσμα της σύγκρισης μεταξύ του 2016 και του καταστροφικού 2015.

Ιδού και μερικά ενδεικτικά στοιχεία:

- 9 Μαρτίου 2012:Σε ύφεση της τάξης του 6,95% βρέθηκε το 2011 η ελληνική οικονομία,

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αιτίες για την ύφεση, είναι η δραματική πτώση των επενδύσεων και η περαιτέρω συρρίκνωση της κατανάλωσης. Παράλληλα, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 22,2%

- 8 Ιουνίου 2012: Σε καθεστώς βαθιάς ύφεσης βρέθηκε και το α΄ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία. Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 21,3% και οι επενδύσεις στο σύνολό τους κατά 33,4%.

- 22 Νοεμβρίου 2012: Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών, μειώθηκαν το β΄ τρίμηνο εφέτος κατά 20,6% (από 3,8 δις ευρώ σε 3 δις ευρώ). Το ποσοστό των επενδύσεων του τομέα που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ήταν 17,5% σε σύγκριση με 20,7% το β΄ τρίμηνο του 2011.

- 7 Δεκεμβρίου 2012: Σε ύφεση της τάξης του 6,9% βρέθηκε η ελληνική οικονομία το γ΄ τρίμηνο εφέτος, ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης τόσο των επενδύσεων, όσο και της κατανάλωσης. Οι βασικές αιτίες για την πτώση του ΑΕΠ κατά 6,9% το γ΄ τρίμηνο εφέτος (το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές διαμορφώθηκε σε 51,483 δις. ευρώ, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2005, που ήταν 50,9 δις. ευρώ), είναι η δραματική μείωση σε επενδύσεις και εξαγωγές, ενώ εν μέρει η μείωση αντισταθμίστηκε από τη βελτίωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο. Συγκεκριμένα: Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 19,5%, ενώ ο συνολικός ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου συρρικνώθηκε κατά 36%.

- 25 Ιανουαρίου 2013: Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών μειώθηκαν το γ΄ τρίμηνο πέρυσι, κατά 11,3% σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο 2011, σε 2,8 δις ευρώ από 3,2 δις ευρώ. Ενώ, το ποσοστό των επενδύσεων του τομέα που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ήταν 15,4% από 16,1% το γ΄ τρίμηνο 2011.

- 11 Μαρτίου 2013: Σε ύφεση της τάξης του 6,4% κινήθηκε το 2012 η ελληνική οικονομία, μετά και από τη μείωση του ΑΕΠ κατά 5,7% το δ΄ τρίμηνο πέρυσι (είχε καταγραφεί πτώση 6,7% το α΄ τρίμηνο, 6,4% το β΄ τρίμηνο και 6,7% το γ΄ τρίμηνο). Πάντως, η περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ κατά 5,7% είναι αποτέλεσμα τόσο της μεγάλης πτώσης των ιδιωτικών επενδύσεων, όσο και της συρρίκνωσης της κατανάλωσης. Ειδικότερα, οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 10,3%.

- 19 Απριλίου 2013: Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών, αυξήθηκαν το 4ο τρίμηνο πέρυσι κατά 0,3%, από 2,39 δις ευρώ σε 2,4 δις ευρώ. Το ποσοστό των επενδύσεων του τομέα που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ήταν 15,5% σε σύγκριση με 14% το 4ο τρίμηνο του 2011.

- 7 Ιουνίου 2013: Σε ύφεση της τάξης του 5,6% βρέθηκε το α΄ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται (σε τρέχουσες τιμές) στα 41,888 δισ. ευρώ ή χαμηλότερα και από το α΄ τρίμηνο 2005 (44,206 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κύριοι λόγοι για την πτώση του ΑΕΠ κατά 5,6% είναι η περαιτέρω μεγάλη μείωση της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 11,4%.

- 25 Ιουλίου 2013: Χαρακτηριστικό στοιχείο για την ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία, είναι το γεγονός ότι το α΄ τρίμηνο εφέτος, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών μειώθηκαν κατά 3,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 3,17 δισ. ευρώ σε 3,06 δισ. ευρώ. Ενώ, Το ποσοστό των επενδύσεων του τομέα που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ήταν 21,1% σε σύγκριση με 20,3% το α΄ τρίμηνο του 2012.

- 22 Οκτωβρίου 2013: Το ποσοστό των επενδύσεων του τομέα που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ήταν 18,1% το β΄ τρίμηνο εφέτος, σε σύγκριση με 16,2% το β΄ τρίμηνο του 2012.

- 28 Νοεμβρίου 2014: Αύξηση 1,9% σημείωσε το ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο εφέτος και πλέον καθίσταται απολύτως εφικτή η πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,6% στο σύνολο του 2014, ενώ παράλληλα, «υποβοηθείται» τα μέγιστα η επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 2,9% για το 2015. Η αύξηση του ΑΕΠ στο γ΄ τρίμηνο οφείλεται κυρίως στην άνοδο της κατανάλωσης και των ιδιωτικών επενδύσεων. Ειδικότερα, η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 2,3% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 3,6%), ενώ ο ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου (ιδιωτικές επενδύσεις) αυξήθηκε κατά 2,7%.

- 17 Φεβρουαρίου 2015: Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου των μη χρηματοοικονομικών εταιριών μειώθηκαν 1% το 2013 σε σχέση με το 2012, από 7,6 δισ. ευρώ σε 7,5 δισ. ευρώ.

- 27 Φεβρουαρίου 2015: Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το δ΄ τρίμηνο του 2014, οι  ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν 18,3%.

- 29 Μαΐου 2015: Το α΄ τρίμηνο εφέτος ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου αυξήθηκε 6%, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν 7,5 %. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε ετήσια βάση οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν 17,4%.

- 23 Ιουλίου 2015: Αύξηση 22,6 σημείωσαν το α΄ τρίμηνο εφέτος οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών, από 1,239 δισ. ευρώ σε 1,519 δισ. ευρώ. Η μεταβολή αυτή οφείλεται σε αύξηση των επενδύσεων σε μεταφορικό και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Και αρχίζει η πτώση…

- 28 Αυγούστου 2015: Το β΄ τρίμηνο εφέτος οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 3,3%. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν 10,6 %.

- 27 Νοεμβρίου 2015: Το γ΄ τρίμηνο φέτος οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν 7%.

- 4 Μαρτίου 2016: Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, πέρυσι οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν 13,1%.

- 30 Μαΐου 2016: Πτώση 1,4% σημείωσε το ΑΕΠ της χώρας το α΄ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 2,7%. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,8 %.

- 29 Αυγούστου 2016: Κατά 0,9% μειώθηκε το ΑΕΠ της χώρας το β΄ τρίμηνο εφέτος σε ετήσια βάση. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν 7%. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν 1%. (Σημειώστε ότι η σύγκριση γίνεται με το β΄ τρίμηνο του 2015, όταν είχαμε μείωση της τάξης του 10,6% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2014).

- 14 Οκτωβρίου 2016:Μείωση 1,3% σημείωσε το ΑΕΠ της χώρας σε τρέχουσες τιμές το 2015, αντί της αρχικής εκτίμησης για πτώση κατά 0,9%.  Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 1,6%.

- 26 Οκτωβρίου 2016: Αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων το β΄ τρίμηνο φέτος, καθώς οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών αυξήθηκαν κατά 18,3%, από 2,559 δισ. ευρώ σε 3,026 δισ. ευρώ. Ενώ, το ποσοστό των επενδύσεων που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ήταν 22,1% από 18,4% το β' τρίμηνο πέρυσι. (Σύγκριση με το καταστροφικό 2015).

- 18 Νοεμβρίου 2016: Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους ετήσιους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς θεσμικών τομέων, οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν το 2015 κατά 0,5%, από 8,5 δισ. ευρώ σε 8,4 δισ. ευρώ.

- 25 Ιανουαρίου 2017: Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς θεσμικών τομέων, προκύπτει αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) το γ΄ τρίμηνο του 2016 κατά 175 εκατ. ευρώ ή 8,3%. Ενώ, το ποσοστό των επενδύσεων του τομέα που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ήταν 15,7% έναντι 14,5% το γ' τρίμηνο του 2015.

- 20 Ιανουαρίου 2017: Το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2016 στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών στο ενδεκάμηνο καταγράφεται αύξηση των άμεσων επενδύσεων κατά 2,5 δις ευρώ. (Σύγκριση πάντα με το καταστροφικό 2015)

http://www.elzoni.gr/html/ent/986/ent.69986.asp

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 20 Φεβρουάριος 2017 13:11
 
Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Η τρομοκρατία δεν κάνει διακρίσεις, απειλεί όλη την Ευρώπη και κυρίως τις επόμενες γενιές»
News - Απόψεις
Πέμπτη, 16 Φεβρουάριος 2017 13:21

Ελίζα Βόζεμπεργκ:
«Η τρομοκρατία δεν κάνει διακρίσεις,
απειλεί όλη την Ευρώπη και κυρίως τις επόμενες γενιές»

 

Βρυξέλλες, 16 Φεβρουαρίου 2017

vozenberg

    Την αναγκαιότητα υιοθέτησης της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, υπό το φως των αυξανόμενων τρομοκρατικών απειλών σε παγκόσμιο επίπεδο, υπογράμμισε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη με παρέμβαση σε σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσία του νέου Επιτρόπου για την Ένωση Ασφάλειας, κ. Τζούλιαν Κινγκ. 

     Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής επισήμανε ότι η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία επικαιροποιεί την αντιτρομοκρατική δράση της Ε.Ε. προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς ποινικοποιεί τη συμμετοχική δράση και τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για τρομοκρατικούς σκοπούς, τη στρατολόγηση και παροχή εκπαίδευσης σε τρομοκράτες, όπως και τη δημόσια υποκίνηση ή υποστήριξη τρομοκρατικών πράξεων. 

    Μεταξύ άλλων, η κυρία Βόζεμπεργκ έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο περιλαμβάνει διατάξεις για την παροχή άμεσης βοήθειας στα θύματα της τρομοκρατίας και στις οικογένειές τους υπό την ευρωπαϊκή ομπρέλα προστασίας. 

       Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της ευρωβουλευτού: 

     «Κύριε Επίτροπε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 
    
    Η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Όχι γιατί η τρομοκρατία ήρθε στην Ευρώπη για να μείνει αλλά γιατί η τρομοκρατία εξελίσσεται σε βάρος της ευρωπαϊκής ιδέας, των Ευρωπαίων πολιτών και κυρίως των επόμενων γενεών. 
    
    Η νέα Οδηγία αποτελεί ένα επικαιροποιημένο νομοθετικό κείμενο, ένα ισορροπημένο κείμενο, στο οποίο ποινικοποιείται η συμμετοχική δράση, ο τρόπος οργάνωσης, ο τρόπος εκπαίδευσης, τα ταξίδια για σκοπούς πάντα τρομοκρατίας και η χρηματοδότηση των τρομοκρατών. Κυρίως, πρέπει να αντιληφθούμε ότι είναι το πρώτο κείμενο, στο οποίο οι δράσεις των τρομοκρατών επικαιροποιούνται ως προς την ποινική απαξία από τη μία πλευρά και από την άλλη προστατεύονται οι οικογένειες των θυμάτων, που μέχρι σήμερα δεν είχαν τύχει της ευρωπαϊκής ομπρέλας προστασίας. 
    
    Επιπλέον, η διεθνής δικαιοδοσία ειδικά για το αδίκημα της εκπαίδευσης για σκοπούς τρομοκρατικούς είναι επίσης σημαντική. Επιτρέψτε μου να πω, ότι έχει σημασία να προωθηθεί, να διαφημιστεί αυτή η ευρωπαϊκή νομοθεσία, γιατί η τρομοκρατία δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη. Αφορά όλους μας. Ευχαριστώ πολύ».

Παρακολουθείστε την παρέμβαση της κυρίας Βόζεμπεργκ  στον παρακάτω σύνδεσμο: 

https://youtu.be/bB56ora0U_U

 

 
Σταύρος Καλαφάτης: "Ηθική υποχρέωση της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης η στήριξη πληγέντων από την κακοκαιρία καταναλωτών φυσικού αερίου."
News - Απόψεις
Τετάρτη, 15 Φεβρουάριος 2017 10:21

Σταύρος Καλαφάτης: "Ηθική υποχρέωση της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης η στήριξη πληγέντων από την κακοκαιρία καταναλωτών φυσικού αερίου."

kalafatis

Να παρέμβει στην ΔΕΠΑ Θεσσαλονίκης, όπου το Δημόσιο παραμένει βασικός μέτοχος με το 51%, προς την κατεύθυνση της ειδικής τιμολογιακής έκπτωσης σε καταναλωτές φυσικού αερίου που υπέστησαν ζημία στις εγκαταστάσεις από την πρόσφατη κακοκαιρία, καλεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης.

Σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, επισημαίνει, πως κατά την πρόσφατη κακοκαιρία, λόγω του παγετού επλήγησαν καταναλωτές φυσικού αερίου, καθώς εγκαταστάσεις τοποθετημένες εκτός σπιτιών υπέστησαν σοβαρές ζημίες, που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν ούτε να ενταχθεί η αποκατάστασή τους στον οικογενειακό προϋλογισμό.

 

Ενώ η ΕΥΑΘ για αντίστοιχες περιπτώσεις προέβη σε αντικατάσταση υδρομέτρων και εκπτώσεις στους λογαριασμούς, η ΔΕΠΑ Θεσσαλονικης παραπέμπει σε εκπτώσεις που ήδη ισχύουν για όλους τους καταναλωτές χωρίς ειδική μέριμνα για περιπτώσεις ζημιών λόγω της κακοκαιρίας.

 

«Παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις δια στόματος υπουργού Επικρατείας για σχετικές ενέργειες, καμία θετική εξέλιξη δεν έχει καταγραφεί», δήλωσε σχετικά ο κ. Καλαφάτης. «Οι πληγέντες από την κακοκαιρία καταναλωτές όμως, δικαιούνται να αναμένουν κυβερνητική παρέμβαση προς τη ΔΕΠΑ Θεσσαλονικης. Η εταιρεία έχει ηθική υποχρέωση να στηρίξει τους πελάτες της, καθώς φέρει μέρος της ευθύνης για εγκαταστάσεις εκτεθειμένες στον παγετό, αφού η ιδια διενεργεί τον έλεγχο και εγκρίνει την τοποθέτηση πριν τη σύνδεση στο δίκτυο.»

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

 

ΠΡΟΣ

ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

3449/14/02/17

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη ειδικής τιμολογιακής έκπτωσης στους καταναλωτές φυσικού αερίου της Θεσσαλονίκης που επλήγησαν από τον παγετό του Ιανουαρίου»

 

Κατά την πρόσφατη κακοκαιρία, ως επί το πλείστον, επλήγησαν οι καταναλωτές φυσικού αερίου, καθώς λόγω του παγετού, οι εγκαταστάσεις που στην πλειοψηφία τους έχουν τοποθετηθεί εκτός σπιτιών, με ευθύνη και της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης η οποία διενεργεί τον έλεγχο πριν τη σύνδεση στο δίκτυο, υπέστησαν πολλές ζημιές.

 

Για παρόμοιο λόγο, η Εταιρία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, αποφάσισε και τη δωρεάν αντικατάσταση των υδρομέτρων και την έκπτωση στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

 

Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης απάντησε στις ενέργειες των δήμων πως το θέμα των τιμολογίων είναι θέμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και παραπέμπει σε έκπτωση ύψους 12%, την οποία όμως, ούτως ή άλλως, προσφέρει σε όλους τους καταναλωτές, καθώς πρόκειται για ήδη προγραμματισμένη τιμολογιακή πολιτική και δε σχετίζεται με τις ειδικές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη.

 

Δεδομένου ότι, τις ημέρες εκείνες οι καταναλωτές φυσικού αερίου της Θεσσαλονίκης υπέστησαν σοβαρή οικονομική ζημιά που δε μπορούσαν να προβλέψουν και να εντάξουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

 

Εξάλλου, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Βερναρδάκης ενημερώθηκε για το θέμα από τους αρμόδιους του δήμου Θεσσαλονίκης κι υποσχέθηκε ότι θα ενεργήσει.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

 

  1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ελάφρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού των καταναλωτών φυσικού αερίου της Θεσσαλονίκης, που λόγω των εξαιρετικά δυσμενών και απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών επιβαρύνθηκε δυσβάσταχτα, δεδομένου ότι η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης ανήκει κατά 51% στο Δημόσιο και υφίσταται δυνατότητα παρέμβασής σας;

 

Αθήνα 15 Φεβρουαρίου 2017

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Σταύρος Καλαφάτης

 
Γιώργος Αμυράς - «Η Κυκλική Οικονομία αποτελεί μονόδρομο»
News - Απόψεις
Τετάρτη, 08 Φεβρουάριος 2017 12:19

Γιώργος Αμυράς

Βουλευτής Β΄ Αθήνας – Το Ποτάμι

Αθήνα, 08.02.2017

AMYRAS

 

«Η Κυκλική Οικονομία αποτελεί μονόδρομο»

Ό,τι προηγουµένως θεωρούνταν «απόβλητο», µπορεί τώρα να µετατραπεί σε πρώτη ύλη. Αυτή είναι η ουσία της Κυκλικής Οικονομίας που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και χρησιμοποιεί κάθε χρόνο σχεδόν 15 τόνους υλικών ανά άτοµο.

Κάθε πολίτης της ΕΕ παράγει ετησίως, πάνω από 4,5 τόνους αποβλήτων κατά µέσο όρο, εκ των οποίων πάνω από τα µισά καταλήγουν σε ΧΥΤΑ. Τα προϊόντα σε μία κυκλική οικονομία σχεδιάζονται με στόχο την ένταξή τους σε κύκλους υλικών, ώστε η προστιθέμενη αξία να διατηρείται όσο το δυνατόν περισσότερο με σχεδόν μηδενικά υπολειμματικά απόβλητα.

Η µετάβαση σε µια κυκλική οικονοµία προϋποθέτει αλλαγή της εστίασης στην επαναχρησιµοποίηση, επισκευή, ανανέωση και ανακύκλωση υφιστάµενων υλικών και προϊόντων. Αυτή η μετάβαση σε νέα οπτική απαιτεί τη συµµετοχή και δέσµευση πολλών διαφορετικών οµάδων ανθρώπων.

Η Ευρώπη έχει ήδη προετοιµάσει το έδαφος για αυτή τη µετάβαση συντονίζοντας δράσεις σε πολλούς τοµείς πολιτικής, ώστε να διασφαλιστεί η αειφόρος ανάπτυξη και η απασχόληση µέσω της καλύτερης χρήσης των πόρων.

Κατόπιν τούτων, ο βουλευτής Β’ Αθήνας με το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς ρωτά τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ποιες είναι οι δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας και εάν έχει προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις συνεργασίας ώστε να υπάρξει σταδιακή ενσωμάτωση της Ελλάδας με την πρωτοβουλία της Ευρώπης για την Κυκλική Οικονομία.

Επίσης, ζητά να μάθει εάν έχει εκπονηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάποιο επιχειρησιακό πλάνο για τη θέσπιση κινήτρων και την καθοδήγηση των ελληνικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας και τέλος, ποιες ενέργειες έχουν γίνει για τη δημιουργία σχετικού θεσμικού πλαισίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

ΘΕΜΑ: Ποιες οι δράσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας;

 

Η έννοια της κυκλικής οικονομίας έρχεται να ανταποκριθεί στην φιλοδοξία για αειφόρο ανάπτυξη στο πλαίσιο της αυξανόμενης πίεσης από την παραγωγή και κατανάλωση των πόρων και του περιβάλλοντος του πλανήτη.

Σύμφωνα με το γραμμικό μοντέλο οικονομίας που ισχύει σήμερα, κάθε προϊόν αναπόφευκτα φτάνει στο τέλος της ωφέλιμης ζωής του. Υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών, την κατασκευή υποδομών καθώς και την παροχή ενέργειας, όταν καταναλωθούν ή δεν είναι πλέον απαραίτητα τότε απορρίπτονται.

Κάθε χρόνο στην ΕΕ, χρησιµοποιούνται σχεδόν 15 τόνοι υλικών ανά άτοµο, ενώ κάθε πολίτης της ΕΕ παράγει, κατά µέσο όρο, πάνω από 4,5 τόνους αποβλήτων ετησίως, εκ των οποίων πάνω από το µισό καταλήγει σε ΧΥΤΑ.

Η γραµµική οικονοµία, η οποία βασίζεται αποκλειστικά στην εξόρυξη πόρων, δεν αποτελεί πλέον βιώσιµη επιλογή.

Η µετάβαση σε µια κυκλική οικονοµία προϋποθέτει αλλαγή της εστίασης στην επαναχρησιµοποίηση, επισκευή, ανανέωση και ανακύκλωση υφιστάµενων υλικών και προϊόντων. Ό,τι προηγουµένως θεωρούνταν «απόβλητο», µπορεί να µετατραπεί σε πρώτη ύλη. Τα προϊόντα σχεδιάζονται με στόχο την ένταξή τους σε κύκλους υλικών, ώστε η προστιθέμενη αξία να διατηρείται όσο το δυνατόν περισσότερο με σχεδόν μηδενικά υπολειμματικά απόβλητα.

 Αυτή η μετάβαση σε νέα οπτική απαιτεί τη συµµετοχή και δέσµευση πολλών διαφορετικών οµάδων ανθρώπων. Ο ρόλος των υπευθύνων χάραξης πολιτικής είναι να παρέχουν τις βασικές προϋποθέσεις, την προσβλεψιµότητα και την αυτοπεποίθηση στις επιχειρήσεις, να ενισχύουν το ρόλο των καταναλωτών και να ορίζουν, πώς οι πολίτες µπορούν να εξασφαλίσουν τα οφέλη των αλλαγών που πραγµατοποιούνται. Ο επιχειρηµατικός κόσµος είναι σε θέση να επανασχεδιάσει ολόκληρες αλυσίδες προσφοράς, µε σκοπό την αποδοτικότητα των πόρων και την κυκλικότητα. Μια τέτοια συστηµική µετάβαση υποστηρίζεται από τις εξελίξεις στις τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας, αλλά και από την κοινωνική αλλαγή. Έτσι, η κυκλική οικονοµία µπορεί να δηµιουργήσει νέες αγορές που θα ανταποκρίνονται στην αποµάκρυνση της κατανάλωσης από το παραδοσιακό ιδιοκτησιακό καθεστώς, και την προσέγγισή της στη χρήση, την επαναχρησιµοποίηση και τον διαµοιρασµό προϊόντων, συµβάλλοντας παράλληλα στην αύξηση και τη βελτίωση της απασχόλησης.

Η Ευρώπη έχει ήδη προετοιµάσει το έδαφος για αυτή τη µετάβαση: µια Ευρώπη αποδοτική από πλευράς πόρων είναι µία από τις βασικές πρωτοβουλίες της στρατηγικής Ευρώπη 2020, η οποία συντονίζει δράσεις σε πολλούς τοµείς πολιτικής, ώστε να διασφαλιστεί η αειφόρος ανάπτυξη και η απασχόληση µέσω της καλύτερης χρήσης των πόρων.

Η ενσωμάτωση της πρωτοβουλίας της Ευρώπης για την Κυκλική Οικονομία και στην Ελλάδα με στόχο την επανεκκίνηση των επενδύσεων στην ελληνική βιομηχανία, η παροχή πληροφόρησης, η θέσπιση κινήτρων και καθοδήγηση των ελληνικών επιχειρήσεων, η μετατροπή της διαχείρισης, ανακύκλωσης, αποθήκευσης και επαναχρησιμοποίησης των απορριμάτων καθώς και η ανάγκη νομοθετικής και κανονιστικής μεταρρύθμισης αποτελούν μονόδρομο για τις πολιτικές δράσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτάσθε:

  1. Ποιες οι δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας;

  2. Έχετε προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις συνεργασίας κι αν ναι σε ποιες, ώστε να υπάρξει σταδιακή ενσωμάτωση της Ελλάδας με την πρωτοβουλία της Ευρώπης για την Κυκλική Οικονομία;

  3. Έχει εκπονηθεί από τον φορέα σας κάποιο επιχειρησιακό πλάνο για τη θέσπιση κινήτρων και την καθοδήγηση των ελληνικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας;

  4. Ποιες οι ενέργειές σας για τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου;

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας

 
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ-ΣΕ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
News - Απόψεις
Δευτέρα, 06 Φεβρουάριος 2017 11:55

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ-ΣΕ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

kalafatis

«Με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης σε καθεστώς συνεχούς υπολειτουργίας, λόγω “αποψίλωσης” του έμψυχου δυναμικού της και παλαιότητας των οχημάτων της, το αίσθημα της δημόσιας ασφάλειας για τους πολίτες, εξελίσσεται σε πολυτέλεια.»

Αυτό τονίζει σε δήλωσή του ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος κατέθεσε στη Βουλή την τρίτη –σε λίγους μήνες- σχετική ερώτησή του προς τον υπουργό εσωτερικών, ο οποίος σε προηγούμενη απάντησή του, είχε δεσμευθεί αόριστα για ενίσχυση του προσωπικού της ΓΑΔΘ, χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένους αριθμούς.

«Η …ενίσχυση που εννοούσε ο υπουργός ήταν 30 αστυνομικοί μέσω των συμπληρωματικών μεταθέσεων του 2016» επισημαίνει ο κ. Καλαφάτης. «Οι κενές θέσεις παραμένουν εκατοντάδες και η σταδιακή αποχώρηση λόγω συνταξιοδοτήσεων, μεταθέσεων σε άλλους νομούς και αποσπάσεων για τη φύλαξη των προσφύγων, επιδεινώνει το πρόβλημα. Τα δε 32 υποστελεχωμένα αστυνομικά τμήματα, έχουν ελάχιστα, πεπαλαιωμένα ή συντηρημένα πλημμελώς περιπολικά. Την ίδια ώρα, η ύπαρξη δώδεκα κέντρων φιλοξενίας προσφύγων απαιτεί αυξημένη επιχειρησιακή δυνατότητα. Το αρμόδιο υπουργείο, οφείλει να αντιληφθεί το λάθος σ` αυτή την εξίσωση, το συντομότερο δυνατόν.»

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

3160/6.2.2017

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Εσωτερικών

 

ΘΕΜΑ: ‘’Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης σε καθεστώς συνεχόμενης υπολειτουργίας’’

 

Με την υπ.αριθ’ 8658 ερώτηση που καταθέσαμε στις 28-09-2016 επισημάναμε την έλλειψη επαρκούς αστυνομικού προσωπικού σε σχέση με την σοβαρή κατάσταση που δημιουργεί η εγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή, και την επιβεβλημένη ανάγκη ενίσχυσης του δυναμικού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης ακόμη και με έκτακτα μέτρα.

 

Οι αυξημένες ανάγκες περιφρούρησης σε συνδυασμό με τη λειψανδρία του αστυνομικού προσωπικού επέβαλλε ενίσχυση των υφιστάμενων δυνάμεων.

 

Όπως αρμοδίως πληροφορηθήκαμε, με την από 25-10-2016 και με αριθ. πρωτ. 7017/4/20137-δ’ απάντηση που λάβαμε, το αρμόδιο Υπουργείο διαβεβαίωνε πως προέβη στην τοποθέτηση αξιόλογου αριθμού προσωπικού μέσω τακτικών και συμπληρωματικών καταθέσεων χωρίς όμως να παραθέσει ακριβή αριθμό.

 

Τρεις μήνες μετά, όπως προκύπτει από διαδοχικά Δελτία Τύπου που δημοσιεύει η Ένωση Ασυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, η προβληματική κατάσταση δυστυχώς παραμένει αμετάβλητη και οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Γ.Α.Δ.Θ οριακές.

 

Οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε εκατοντάδες και οι συμπληρωματικές μεταθέσεις έτους 2016 απέδωσαν μόλις και μετά βίας 30 περίπου αστυνομικούς υπαλλήλους. Αυτό σε συνδυασμό με τη σταδιακή αποχώρηση των εκτάκτως αποσπασμένων για τη φύλαξη των προσφύγων, τις συνταξιοδοτήσεις και τις μεταθέσεις σε άλλους νομούς, δημιουργεί εικόνα πλήρους αποψίλωσης των αστυνομικών υπηρεσιών της Γ.Α.Δ.Θ

Επιπρόσθετα, τα 32 υποστελεχωμένα αστυνομικά τμήματα, έχουν στη διάθεσή τους ελάχιστα, πεπαλαιωμένα ή συντηρημένα πλημμελώς περιπολικά. Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πως η κάλυψη όλων αυτών των αυξημένων αναγκών από ένα αποδεκατισμένο έμψυχο δυναμικό, ήδη ταλαιπωρημένο και με ανύπαρκτα μέσα, είναι πρακτικά αδύνατη.

Δεδομένου ότι η ύπαρξη δώδεκα κέντρων φιλοξενίας προσφύγων απαιτεί επιχειρησιακή δυνατότητα αυξημένη για την εύρυθμη λειτουργία τους, τον αποτελεσματικό έλεγχο και τη διαρκή εποπτεία τους έχει νομοτελειακά οδηγήσει στη μείωση του αστυνομικού προσωπικού που εργάζεται στη γενική αστυνόμευση της πόλης.

 

Οι γειτονιές της Θεσσαλονίκης είναι αστυνομικά «απογυμνωμένες» αφού τα περισσότερα Αστυνομικά Τμήματα λειτουργούν με οριακό αριθμό αστυνομικών.

 

Η κυβέρνηση αδυνατεί να ανταποκριθεί στην ύψιστη υποχρέωσή της να περιφρουρίσει το αγαθό της δημόσιας ασφάλειας και να εγγυηθεί την ειρηνική και ασφαλή διαβίωση τόσο των Ελλήνων πολιτών.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

 

  1. Προτίθεστε να λάβετε άμεσα τα απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης της Γ.Α.Δ.Θ, πλέον των 200 μάχιμων αστυνομικών, για να αποκατατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της, ώστε να μην τεθεί εν αμφιβόλω η δημόσια ασφάλεια και να επιλυθεί το πρόβλημα της ελλιπούς αστυνόμευσης;

  2. Προτίθεστε να αξιοποιήσετε τη δυνατότητα αύξησης του αστυνομικού δυναμικού της Γ.Α.Δ.Θ με μόνιμο προσωπικό μέσω έκτακτων μεταθέσεων και όχι μέσω αποσπάσεων και μεταθέσεων εντός Γ.Α.Δ.Θ που δεν επιλύουν αλλά μεταφέρουν απλά το πρόβλημα από τη μία υπηρεσία στην άλλη;

  3. Προτιθεστε να δρομολογήσετε την ανανέωση του στόλου οχημάτων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, ώστε οι υπηρετούντες αστυνομικοί να μπορούν ανεμπόδιστα να εκτελούν τις αποστολές τους;

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Σταύρος Καλαφάτης 

 


Σελίδα 9 από 169

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μήνυση για Μπραντ Πιτ -Αντζελίνα Τζολί
Μήνυση για Μπραντ Πιτ -Αντζελίνα Τζολί
Μήνυση για Μπραντ Πιτ -Αντζελίνα Τζολί Μια Γαλλίδα interior designer μηνύει τον Μπραντ Πιτ και την Αντζελίνα Τζολί καθώς δεν αναγνωρίστηκε ...

«Τα ‘δωσαν όλα» στην «Number One» συναυλία του Καλοκαιριού οι εκρηκτικές Δέσποινα Βανδή και Έλενα Παπαρίζου (φωτογραφίες)
«Τα ‘δωσαν όλα» στην «Number One» συναυλία του Καλοκαιριού οι εκρηκτικές Δέσποινα Βανδή και Έλενα Παπαρίζου (φωτογραφίες)
«Τα ‘δωσαν όλα» στην «Number One» συναυλία του Καλοκαιριού οι εκρηκτικές Δέσποινα Βανδή και Έλενα Παπαρίζου (φωτογραφίες) Δέσποινα ...