ATTICANEWS.GR

Member Area
Απόψεις
Γ. Μαυρωτάς: Ακόμη ένα επεισόδιο στο σίριαλ αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ
News - Απόψεις
Τρίτη, 14 Μάρτιος 2017 19:32

Γ. Μαυρωτάς: Ακόμη ένα επεισόδιο στο σίριαλ αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ

mavrotas

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ακύρωση της διαδικασίας εκλογών διευθυντών στην εκπαίδευση είναι ενδεικτική της προχειρότητας και της ιδεοληψίας με τις οποίες νομοθέτησε η πρώτη περίοδος ΣΥΡΙΖΑ επί Μπαλτά-Κουράκη στην εκπαίδευση. Μάλιστα η επιχειρηματολογία του ΣτΕ είναι αυτά που έλεγε το Ποτάμι τον Μάιο του 2015 στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων όταν συζητιόταν η εν λόγω διάταξη. Το αποτέλεσμα δυστυχώς δεν είναι άλλο παρά ένα τεράστιο αλαλούμ στον χώρο της Α' και Β' βάθμιας εκπαίδευσης με οικονομικές αλλά και διοικητικές συνέπειες.

Είναι άλλωστε η τρίτη φορά μετά τις άδειες των καναλιών και την πιο πρόσφατη απόφαση για τους διοικητές των νοσοκομείων που το ΣτΕ ακυρώνει ως αντισυνταγματική μια νομοθετική διάταξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ από το «είμαστε η κάθε λέξη του Συντάγματος» τείνει να γίνει «είμαστε η κάθε λέξη των παραβιάσεων του Συντάγματος».

Γιώργος Μαυρωτάς -Βουλευτής Αττικής

 
Άδωνις Γεωργιάδης: «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί, κ. Τσίπρα». Δήλωση του Αντιπροέδρου και Τομεάρχη Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Α. Γεωργιάδη
News - Απόψεις
Δευτέρα, 13 Μάρτιος 2017 09:09

Άδωνις Γεωργιάδης: «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί, κ. Τσίπρα».

Δήλωση του Αντιπροέδρου και Τομεάρχη Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Α. Γεωργιάδη

GEORGIADIS
 

 

Αθήνα, 12 Μαρτίου 2017

Ο Αντιπρόεδρος και Τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β' Αθηνών  κ.  Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή σχόλιο του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento», στο οποίο γίνεται λόγος για «δώρο» ύψους 65.000.000 ευρώ προς τις φαρμακοβιομηχανίες και κυρίως προς τη Novartis, κατά το διάστημα που διετέλεσε Υπουργός Υγείας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
«Είναι πραγματικά λυπηρό, που ο πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, στην αγωνία τους να παραμείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία, έχουν στήσει έναν τέτοιο παρακρατικό μηχανισμό λάσπης με τον Κώστα Βαξεβάνη. Ο Τσίπρας παραγγέλνει τη λάσπη και ο Βαξεβάνης την ρίχνει εναντίον οποιουδήποτε θεωρούν επικίνδυνο αντίπαλο. Σήμερα στόχος ήμουν εγώ, χθες κάποιος άλλος, αύριο κάποιος τρίτος. 
 
Επί της ουσίας, όχι 65.000.000 ευρώ αλλά ούτε 1 ευρώ ζημιά υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο από την συγκεκριμένη τιμολόγηση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (Φ.Υ.Κ.) και συνεπώς κανένα δώρο δεν υπήρξε ούτε στη Novartis ούτε σε καμία άλλη εταιρεία. 
 
Ο πρωθυπουργός οφείλει να γνωρίζει ότι γενικά η φαρμακευτική δαπάνη και ειδικά τα Φ.Υ.Κ. της λίστας 3816 όπως είναι γνωστά στον ΕΟΠΥΥ, ότι βρίσκονται σε καθεστώς κλειστού προϋπολογισμού (Claw Back). Πώς θα μπορούσε λοιπόν όχι από την συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση, αλλά από την οποιαδήποτε να προκληθεί μεγαλύτερη δαπάνη του Δημοσίου, αφού ό,τι ξεπερνά τον κλειστό προϋπολογισμό διαγράφεται; 
 
Η μόνη περίπτωση κατά την οποία η άνοδος της τιμής των φαρμάκων μπορεί να ωφελήσει τις φαρμακοβιομηχανίες είναι στο σκέλος της συμμετοχής των ασθενών, όμως στα Φ.Υ.Κ. (3816) η συμμετοχή των ασθενών είναι μηδέν (0%). Αντιθέτως δώρο μεγάλο προς τις φαρμακοβιομηχανίες υπήρξε η μη έκδοση νέου δελτίου τιμών για το έτος 2015, διότι οι εταιρείες κέρδισαν εκατομμύρια όχι από το Κράτος, που λόγω κλειστού προϋπολογισμού δεν μπορεί να πληρώσει παραπάνω, αλλά από τη συμμετοχή των ασθενών, που υπολογιζόταν σε ακριβότερες τιμές. Το θέμα αυτό ο Υπουργός αναπληρωτής Υγείας το δικαιολόγησε λέγοντας ότι "είχαμε το μυαλό μας στη διαπραγμάτευση"... Εδώ, πράγματι, πρέπει να επέμβει Εισαγγελέας και να κινηθεί ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών για τους διατελέσαντες Υπουργούς Υγείας και αναπληρωτές του 2015.
 
Με την Υπουργική Απόφαση που καθόριζε τον τρόπο με τον οποίον τα Φ.Υ.Κ. θα έβγαιναν στα ιδιωτικά φαρμακεία, φαινομενικά το κράτος δηλ. ο ΕΟΠΥΥ χάνει την ειδική χονδρική και τούτο διότι βγαίνοντας τα Φ.Υ.Κ. από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία χάνουν την επιπλέον 13% έκπτωση της νοσοκομειακής χονδρικής και πηγαίνουν στην χονδρική πώληση, όπως και όλα τα άλλα φάρμακα της θετικής λίστας. Όμως παράλληλα μπαίνοντας στη θετική λίστα υφίστανται rebate, δηλαδή επιστροφή ποσού το οποίο αθροιστικά υπερβαίνει το 13%, καθώς οι εταιρείες υποχρεώθηκαν να πληρώνουν αυτές το κέρδος των φαρμακοποιών. Αυτό καθορίστηκε με την Υπουργική Απόφαση που εξέδωσε ο διάδοχός μου κ. Βορίδης όταν και τελικά με την τρόικα συμφωνήθηκε, στο πλαίσιο των μνημονιακών μας υποχρεώσεων, το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών. Το rebate δεν μπήκε για να προστατεύσει το Δημόσιο, το Δημόσιο ήδη δεν θα μπορούσε να πληρώνει παραπάνω λόγω του κλειστού προϋπολογισμού, αλλά για να επιμερίζεται η δαπάνη όχι σε όλες τις εταιρείες εξ αδιαιρέτου, αλλά τελικά σε εκείνες που έκαναν τις συγκεκριμένες πωλήσεις. (Υπουργική Απόφαση ΔΥΓ3/Γ.Π οικ. 70519 18-8-2014 Παρ 2 "...από 01/07/2014 στην περίπτωση των φαρμάκων της παρ. 2 του άρθρου 12 του Ν. 3816/2010  τα οποία χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία ο ΕΟΠΥΥ επιβάλλει πέραν του rebate της παραγράφου 1 του παρόντος rebate τέτοιο ώστε η τελική τιμή αγοράς για τον ΕΟΠΥΥ να είναι αντίστοιχη με εκείνη που επιτυγχάνεται όταν προμηθεύεται το φάρμακο αυτό από τα φαρμακεία του"...).
 
Με αυτές μας τις αποφάσεις, τις οποίες συνέχισαν όλοι οι διάδοχοί μου και όχι μόνον ο κ. Βορίδης, αλλά και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι οποίες ισχύουν μέχρι σήμερα, προστατεύεται απολύτως το δημόσιο συμφέρον, επεκτείνεται η προσβασιμότητα των ασθενών σε φάρμακα για τα οποία ορισμένοι έπρεπε να κάνουν ταξίδι για να τα βρουν, μοιράζεται η αγορά με κόστος των εταιρειών και στα ιδιωτικά φαρμακεία και προστατεύεται με το rebate η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. 
 
Είναι πραγματικά όμως ντροπή που ένας πρωθυπουργός, αγνοώντας όλα όσα γνωρίζουν καλά άπαντες οι ασχολούμενοι με την φαρμακευτική πολιτική, ενδίδει στον πειρασμό της λάσπης, φθάνοντας στο σημείο να υιοθετήσει και συνωμοσιολογίες περί δήθεν όρων κατά την αποχώρησή μου από το Υπουργείο Υγείας στον τότε πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά για το ποιος θα είχε και ποιος όχι την φαρμακευτική πολιτική στη συνέχεια. Ντροπή!
 
Έχω όμως και εγώ μερικά ερωτήματα για τον κ. Τσίπρα:
 
1. Γνώριζε ο ίδιος ότι η Κυβέρνηση του το έτος 2015 δεν εξέδωσε νέο δελτίο τιμών φαρμάκων έτσι ώστε να μειωθούν οι τιμές σε χιλιάδες φάρμακα επιτρέποντας στις φαρμακοβιομηχανίες να εισπράττουν περισσότερα χρήματα (συνολικά πολλά εκατομμύρια), από την συμμετοχή των ασθενών σε φάρμακα που αν είχε εκδοθεί το δελτίο σύμφωνα με το νόμο θα πλήρωναν λιγότερα; Αυτό έγινε με την έγκρισή του ή είχε και αυτός το μυαλό του στην διαπραγμάτευση;
 
2. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση καταψήφισε όλες τις σχετικές με τις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων διατάξεις παίρνοντας το μέρος της φαρμακοβιομηχανίας;
 
3. Τι απαντά στις καταγγελίες προ καιρού του κ. Δημητρίου Γιαννακόπουλου, ο οποίος με ανακοινώσεις του ισχυρίστηκε ότι βοήθησε την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στην εξουσία αλλά εξαπατήθηκε; Πώς βοήθησε;
 
 4. Μπορεί να μας πει ο πρωθυπουργός πόσο μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη επί πρωθυπουργίας του και πώς εξηγεί ότι τα κέρδη της εταιρείας Novartis αυξήθηκαν μεταξύ 2014 και 2015 κατά 20.000.000 ευρώ;
 
Κοινώς, κ. Τσίπρα, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί και ο νοών νοείτο...».

 

 
Αρβανιτίδης Γιώργος: Η ελληνική ύπαιθρος μπορεί. Εμείς; Άρθρο στο liberal.gr, 12.03.2017
News - Απόψεις
Κυριακή, 12 Μάρτιος 2017 18:29

Αρβανιτίδης Γιώργος: Η ελληνική ύπαιθρος μπορεί. Εμείς;

Άρθρο στο liberal.gr, 12.03.2017


Μετά από πολέμους και οικονομικές κρίσεις, ο αγροτικός τομέας στη χώρα μας διαδραμάτιζε πάντα σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας. Και αυτό είναι κάτι που μπορεί να το κάνει και σήμερα αν δημιουργήσουμε το σωστό πλαίσιο.

Μετά από μια δεκαετία συνεχιζόμενης ύφεσης, ο αγροτικός τομέας έχει να επιδείξει μια αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, η οποία δείχνει ότι τα παραγωγικά μας θεμέλια στην ύπαιθρο είναι γερά.

Αυτό που μας λείπει, όμως, είναι «το κάτι παραπάνω» για να βγούμε ένα βήμα μπροστά, να μπορέσουμε να ανοίξουμε νέες αγορές, να αντέξουμε στον ανταγωνισμό, να φέρουμε τη νεολαία μας κοντά στην παραγωγή.

Αν θέλουμε η επόμενη μέρα για την πατρίδα μας να είναι καλή, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας δύο σημαντικές παραμέτρους που μέχρι σήμερα βρίσκονται στο περιθώριο: την συνεργασία και την καινοτομία.

Η συνεργασία είναι σημαντική γιατί έχουμε μπροστά μας ένα βουνό που πρέπει να ανέβουμε και αυτό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να το κάνει μόνος του. Ούτε στην οικονομία, ούτε στην πολιτική.

Η καινοτομία είναι εξίσου σημαντική για να μην μας ξεπεράσουν ξανά οι εξελίξεις. Αν και ζούμε στον 21ο αιώνα, δείχνουμε σαν να μην θέλουμε να καταλάβουμε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς μαζί τους.

Ζούμε στην εποχή που όλα γίνονται μέσα από την οθόνη ενός κινητού τηλεφώνου, που τα προϊόντα ταξιδεύουν με τεράστια ταχύτητα και ευκολία στις τέσσερις άκρες του ορίζοντα, που οι άνθρωποι αναζητούν διαρκώς, νέες εμπειρίες, νέα προϊόντα, νέες ιδέες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο για να είναι κάποιος ανταγωνιστικός, πρέπει να δημιουργήσει ισχυρές συνέργειες, όχι μόνο στο εσωτερικό ενός κλάδου με συνεταιρισμούς, αλλά κυρίως οριζόντια μεταξύ των διαφόρων κλάδων της οικονομίας.

Γιατί;

Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να δώσουμε στο τελικό προϊόν, κάτι μοναδικό, κάτι το οποίο κανείς άλλος δεν μπορεί να προσφέρει, κάτι το οποίο θα μας καθιερώσει ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Και στην Ελλάδα, ο συνδυασμός αυτός μπορεί να είναι μαγικός…

Έχουμε την τύχη να διαθέτουμε μια γη που παράγει τα πάντα και σε εξαιρετική ποιότητα, από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Κρήτη και από την Λευκάδα μέχρι την Ρόδο.

Έχουμε την τύχη να διαθέτουμε φυσικά τοπία ξεχωριστής ομορφιάς τα οποία προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

Έχουμε την τύχη να ζούμε στην χώρα που γεννήθηκε ο δυτικός πολιτισμός, στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία.

Όσο όλα αυτά μας φαίνονται ξένα μεταξύ τους όταν μιλάμε για παραγωγή, τόσο υποτιμάμε τις δυνατότητες του τόπου μας.

Ο αγροτικός τομέας για να έχει μέλλον πρέπει να τρέξει στην τροχιά ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μαζί με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία.

Πρέπει ο άνθρωπος που ψωνίζει την ελληνική ντομάτα στο σούπερ μάρκετ του Λονδίνου να μαθαίνει για τον τόπο παραγωγής της και την ιστορία του και να θέλει να τον επισκεφτεί. Και πρέπει, αντίστοιχα, ο ταξιδιώτης που βρίσκεται στη χώρα μας για να θαυμάσει τις ομορφιές της, να δοκιμάσει την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα κάθε τόπου για να τα αναζητήσει στη χώρα του όταν επιστρέψει.

Και φυσικά, τα προϊόντα αυτά πρέπει να παράγονται με σεβασμό στο περιβάλλον, πρέπει να εξασφαλίζουν καλό εισόδημα στον παραγωγό, πρέπει εν τέλει να συνθέτουν ένα καλάθι μεσογειακής διατροφής που μπορεί να ανοίξει για εμάς τις μεγάλες αγορές του πλανήτη.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να νιώσει ο Έλληνας αγρότης ασφαλής για το μέλλον του και το μέλλον των παιδιών του.

Η οικονομική κρίση μάς δένει στο άρμα της κατεπείγουσας ανάγκης να αλλάξουμε.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν έχουμε επιτέλους τη βούληση να εγγυηθούμε ότι πράγματι θέλουμε και μπορούμε.

 

 
Σταύρος Καλαφάτης : "Η Ελλάδα βιώνει ένα δημογραφικό θρίλερ!"
News - Απόψεις
Παρασκευή, 10 Μάρτιος 2017 14:57

Σταύρος Καλαφάτης : "Η Ελλάδα βιώνει ένα δημογραφικό θρίλερ!"

kalafatis670

«Όταν μόνο το 2015 μειώθηκε ο ελληνικός πληθυσμός κατά 6%, όταν ο δείκτης γονιμότητας βρίσκεται στο 1,3 την ώρα που αυξάνεται ακόμα και η βρεφική θνησιμότητα, αλλά και όταν η μετανάστευση των νέων επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, αντιλαμβάνεται κανείς πως η Ελλάδα βιώνει ένα δημογραφικό θρίλερ, όσο κι αν αρνούνται κάποιοι να το συνειδητοποιήσουν.»

Τα παραπάνω δήλωσε ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος, σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών, επισημαίνει την ανάγκη κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος της χώρας.

«Σε αντίθετη περίπτωση, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια, σε απόλυτο αδιέξοδο», προσθέτει. «Δεν έχει κανείς παρά να προσέξει τις ήδη ορατές αρνητικές επιπτώσεις του δημογραφικού προβλήματος για την οικονομία, την παραγωγή και την ανάπτυξη, το ασφαλιστικό σύστημα και το σύστημα υγείας, την εκπαίδευση, τα εθνικά θέματα και τη γεωπολιτική στρατηγική της Ελλάδας! Η μέση ηλικία στη χώρα αυξάνεται και αντίστοιχα μειώνεται ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός. Κατατασσόμαστε ανάμεσα στις πρώτες τέσσερις χώρες ευρωπαϊκά και στις πρώτες έξι χώρες σε παγκόσμια κλίμακα που γηράσκουν ταχύτατα.»

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

 

ΠΡΟΣ

 

ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

4103/10.3.17

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Εσωτερικών

 

 

ΘΕΜΑ: «Δραματικά στοιχεία για την εξέλιξη του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα»

 

 

Σύμφωνα με τα όλα τα επίσημα στατιστικά στοιχεία και τα διαδοχικά ερευνητικά πορίσματα της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας(ΕΛΣΤΑΤ) και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας(EUROSTAT) η πληθυσμιακή συρρίκνωση της Ελλάδας μετατρέπεται σε ισχυρή τάση δύσκολα αναστρέψιμη αν δεν τεθεί άμεσα σε εφαρμογή ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του οξύτατου και απειλητικού δημογραφικού προβλήματος.

 

Οι βασικές μεταβλητές της δημογραφικής εξίσωσης είναι τρεις: οι γεννήσεις, οι θάνατοι και η μετανάστευση. Δηλαδή το θετικό ή το αρνητικό πρόσημό της εξαρτάται από τις αναλογίες γεννήσεων – θανάτων και μεταναστευτικών εισροών – εκροών.

 

Η δημογραφική γήρανση της χώρας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η υπογενητικότητα είναι πια ενδημικό φαινόμενο. Κάθε χρόνο ‘’χάνουμε’’ μια μεγάλη επαρχιακή πόλη. Το 2015 ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε(6%) κατά 30.000 περίπου άτομα. Οι γεννήσεις μειώνονται ενώ ακόμη και ο δείκτης βρεφικής θνησιμότητας αυξήθηκε σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

 

Η μέση ηλικία αυξάνεται και αντίχτοιχα μειώνεται ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός. Κατατασσόμαστε ανάμεσα στις πρώτες τέσσερις χώρες ευρωπαϊκά και στις πρώτες έξι χώρες σε παγκόσμια κλίμακα που γηράσκουν ταχύτατα.

 

Τα στοιχεία του υπολογιζόμενου πληθυσμού για το 2016 αναμένεται να είναι απογοητευτικά δεδομένου ότι έχουμε από τους χαμηλότερους δείκτες γονιμότητας στην Ε.Ε (1,3) σύμφωνα με την EUROSTAT, κάτω του μέσου ευρωπαϊκού όρου(1,6 περίπου) και αρκετά μακριά από τον επιθυμητό αριθμό-δείκτη(2) που θα μπορούσε να αναστρέψει τη δραματική δημογραφική απίσχναση της Ελλάδας.

 

Αρνητικότατη είναι και η αναλογία μεταναστευτικών εισρών – εκροών καθώς παρά τη μεταναστευτική κρίση και την είσοδο χιλιάδων προσφύγων στην ελληνική επικράτεια, η μετανάστευση λόγω της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια, περίπου 450.000 χιλιάδων νέων και οικονομικά ενεργών ατόμων με μέσο και υψηλό μορφωτικό επίπεδο, εντείνει τη δημογραφική κρίση.

 

Οι αρνητικές επιπτώσεις του δημογραφικού προβλήματος για την οικονομία, την παραγωγή και την ανάπτυξη, το ασφαλιστικό σύστημα και το σύστημα υγείας, την εκπαίδευση, τα εθνικά θέματα και τη γεωπολιτική στρατηγική της Ελλάδας είναι ήδη ορατές και τα αδιέξοδα που θα προκαλέσει στο μέλλον απόλυτα.

 

 

Κατόπιν των ανωτέρω

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

 

  1. Έχει εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος;

 

 

Αθήνα 10 Μαρτίου 2017

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Σταύρος Καλαφάτης 

 
Απαραίτητη η ενίσχυση της θέσης της γυναίκας σήμερα, για την οικογένεια και την κοινωνία ...του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D.
News - Απόψεις
Τρίτη, 07 Μάρτιος 2017 10:52

Απαραίτητη η ενίσχυση της θέσης της γυναίκας σήμερα, για την οικογένεια και την κοινωνία

...του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr

 

 113239-212

 

Η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μας προτρέπει να αποδώσουμε με μεγαλύτερη ένταση και έμφαση την τιμή και την αναγνώριση που αρμόζει και πρέπει στην κάθε γυναίκα, για την αναμφίβολη προσφορά της στην οικογένεια και την κοινωνία.

 

 
Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο την 8η ημέρα του Μάρτη, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη την 8η Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας, οι οποίες ζητούσαν τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στα εργοστάσια που δούλευαν.

 Το Σοσιαλιστικό Κόμμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής οριοθετεί εκ νέου την 8η Μαρτίου ως Ημέρα της Γυναίκας το 1909, με ένα λαμπρό εορτασμό και δυο χρόνια αργότερα, η ημέρα αυτή υιοθετείται επίσημα και από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Ακόμα και στη Ρωσία του Lenin, η 8η Μαρτίου καθιερώνεται ως επίσημη αργία.

 

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του ’60, σε συνδυασμό με την απαίτηση για ισότητα των δύο φύλλων, έχει τεράστια απήχηση και μοιραία ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζει την 8η Μαρτίου ως Ημέρα της Γυναίκας το 1975, εστιάζοντας στην ανάδειξη και επίλυση των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων. Δυστυχώς  σήμερα -με ελάχιστες εξαιρέσεις- η ημέρα αυτή έχει χάσει το πολιτικό της υπόβαθρο, με αποτέλεσμα να εορτάζεται ως έκφραση συμπάθειας των αντρών προς το γυναικείο φύλο, η οποία εξαντλείται σε χειρονομίες προσφοράς λουλουδιών, γλυκών και δώρων.

 

Στην εποχή μας, αν και αρκετά από τα αιτήματα των γυναικών έχουν ικανοποιηθεί στις ανεπτυγμένες χώρες, ο εορτασμός της ημέρας αυτής παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος επειδή σε πολλά μέρη του κόσμου καταπατούνται ακόμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών, ενώ το αίτημα για πλήρη ισότητα των δύο φύλων σε κάθε γωνιά του πλανήτη παραμένει ανικανοποίητο. Είναι χαρακτηριστικό, πως βρέθηκε Πολωνός Ευρωβουλευτής, να μιλήσει με απαξιωτικό τρόπο για τις γυναίκες μέσα στην Ευρωβουλή. 

 

Σήμερα, οι άνισες συνθήκες ζωής και εργασίας των ανδρών και των γυναικών επιδεινώνονται εξαιτίας της σοβαρής οικονομικής κρίσης σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο. Σε περιόδους κρίσης η αρχή της ισότητας των φύλων αποτελεί πολυτέλεια, αλλά βασική συνιστώσα της αναπτυξιακής, κοινωνικής και πολιτιστικής πολιτικής με την οποία θα επιχειρηθεί το ξεπέρασμα της κρίσης.

 

Σε τέτοιες περιόδους πλήττονται πάντοτε περισσότερο οι αδύναμες ομάδες του πληθυσμού, στις οποίες οι γυναίκες εκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό. Πολλές κατηγορίες γυναικών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όταν οι διακρίσεις λόγω φύλου διαπλέκονται και ισχυροποιούνται από διακρίσεις που οφείλονται σε μορφές κοινωνικής ανισότητας όπως η κοινωνική τάξη, η εθνική καταγωγή, η αναπηρία, η ηλικία, οι σεξουαλικές προτιμήσεις, ο απομακρυσμένος τόπος διαμονής κ.α. Οι άνεργες, οι μετανάστριες, οι νέες, οι διαζευγμένες, οι γυναίκες με αναπηρίες, οι γυναίκες των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, και οι γυναίκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών αποτελούν ομάδες γυναικών, οι οποίες είναι περισσότερο ευάλωτες, όχι μόνο στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, αλλά και στην άσκηση ανδρικής βίας σε όλες τις μορφές της.

 

Είναι χρέος όλων μας να παρέχουμε αδιάκοπα την στήριξή μας σε κάθε προσπάθεια που έχει ως στόχο να κάνει πράξη στην καθημερινή μας ζωή, την ισότιμη συμμετοχή, τις ισότιμες ευκαιρίες ανδρών και γυναικών, την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων.

 

Διότι παρά τις μακροχρόνιες προσπάθειες και τους πολύχρονους αγώνες τους και παρά τα σημαντικά επιτεύγματα, οι γυναίκες εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να σημειώνουν υψηλά ποσοστά στην ανεργία, στις απολύσεις, στις άτυπες μορφές απασχόλησης, στην ανασφάλιστη εργασία, στην εκμετάλλευση και στη βία.

 

 

 

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει η οικονομική κρίση που βιώνουμε ως χώρα να αποτελέσει αιτία περαιτέρω υποβάθμισης της θέσης της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνίας μας.Πρέπει η πολιτεία και όλοι μας να κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίξουμε τη γυναίκα ώστε κι εκείνη με τη σειρά της να αποτελέσει στη συνέχεια  υγιές στήριγμα και πρότυπο για την οικογένεια της

http://medlabgr.blogspot.com/2015/03/Womens-day.html

 
Γιώργος Αρβανιτίδης: Η διοικητική ανασυγκρότηση του κράτους περνά μέσα από την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.
News - Απόψεις
Δευτέρα, 06 Μάρτιος 2017 19:45

Γιώργος Αρβανιτίδης: Η διοικητική ανασυγκρότηση του κράτους
περνά μέσα από την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.


Στην ανάγκη ενός κράτους σύγχρονου και λειτουργικού που θα αξιοποιεί τους πόρους και τις δυνατότητές του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος του πολίτη και της ανάπτυξης αναφέρθηκε ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην ημερίδα: «ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Ψηφιακές πολιτικές για το ανθρώπινο κεφάλαιο και την ανάπτυξη».

Ο κ. Αρβανιτίδης δήλωσε περήφανος για τις μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ στο πεδίο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, οι οποίες όπως είπε δείχνουν την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να συνεχίσουμε ως χώρα αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της κρίσης και να ξεκινήσουμε ένα νέο κύκλο υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης με διαφάνεια, συμμετοχή και λογοδοσία.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού.

 
Νίκη Κ. Κεραμέως : "Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ"
News - Απόψεις
Δευτέρα, 06 Μάρτιος 2017 10:13

Νίκη Κ. Κεραμέως : "Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ"

image

Τις αποσπασματικές ρυθμίσεις που καταδεικνύουν ότι η ακολουθούμενη πολιτική στον τομέα της Παιδείας, όπως και στα υπόλοιπα πεδία κυβερνητικής πολιτικής, προχωρά χωρίς σχέδιο και μακροπρόθεσμη στόχευση, χωρίς πρότερη διερεύνηση αναγκών και μελέτη επιπτώσεων, χωρίς έλεγχο προϋποθέσεων και συνθηκών υλοποίησης, με προχειρότητα και απερισκεψία, ανέδειξα στην ομιλία μου ως εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας στο νομοσχέδιο «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις». Από την πρώτη ανάγνωση του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, μίλησα για κοινοβουλευτικό εμπαιγμό από την πλευρά του Υπουργείου, καθώς στο νομοσχέδιο εγείρονταν σοβαρά ζητήματα διαδικασίας και ουσίας.

 
Γιώργος Αρβανιτίδης: Κανείς δεν ξέρει πού θα κλείσει ο λογαριασμός…
News - Απόψεις
Παρασκευή, 03 Μάρτιος 2017 18:56
 
 Γιώργος Αρβανιτίδης: Κανείς δεν ξέρει πού θα κλείσει ο λογαριασμός…

Κανείς δεν ξέρει πού θα κλείσει ο λογαριασμός…

Φαίνεται πλέον καθαρά η ζημιά που έκανε στη χώρα η πρώτη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και δυστυχώς δεν έχουμε δει ακόμα όλο το έργο. Το κόστος για να μην γλιστρήσουμε στο κενό το καλοκαίρι του 2015 είναι εξαιρετικά μεγάλο και κανείς δεν ξέρει τελικά πού θα κλείσει ο λογαριασμός.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τη συνέντευξη του Γιώργου Αρβανιτίδη στο Kontra Channel και την εκπομπή Kontra24 του Αιμίλιου Λιάτσου.

Συνέντευξη στο Kontra Channel

 

 
Ελίζα Βόζεμπεργκ:«Βασική προτεραιότητα η καταγραφή των παιδιών που φθάνουν στην Ευρώπη»
News - Απόψεις
Πέμπτη, 02 Μάρτιος 2017 20:10

Ελίζα Βόζεμπεργκ:«Βασική προτεραιότητα η καταγραφή των παιδιών
που φθάνουν στην Ευρώπη»
 
 vozenberg

 

Bρυξέλλες, 2 Μαρτίου 2017


Τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος της εξαφάνισης ανήλικων προσφυγόπουλων στην Ευρώπη υπογράμμισε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη με παρέμβασή της στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. 
             
              Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής σημείωσε ότι παρόλο που το πρόβλημα έχει προκύψει εδώ και ένα χρόνο, δεν έχει βελτιωθεί ακόμα η κατάσταση. Αντιθέτως, φαίνεται ότι αγνοούνται πολύ περισσότερα παιδιά απ' όσα γνωρίζουμε ενώ ακόμα στην Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (EUROPOL) δεν υπάρχει ειδική μονάδα που να ασχολείται με τα αγνοούμενα παιδιά.     
             
              Μεταξύ άλλων, η κυρία Βόζεμπεργκ έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην υποχρεωτική διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των Κρατών - Μελών αλλά και με τη EUROPOL, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, καθώς πιθανολογείται ότι μεγάλος αριθμός εξαφανισμένων ανηλίκων έχει πέσει θύμα εκμετάλλευσης, ιδίως σεξουαλικής, από δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος διακίνησης ανθρώπων και εμπορίας οργάνων (trafficking).
 
                 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της ευρωβουλευτού:
 
                 «Ένα χρόνο μετά την κατάθεση σχετικής κοινοβουλευτικής ερώτησης για την εξαφάνιση κατ' εκτίμηση 10.000 ανήλικων προσφυγόπουλων στην Ευρώπη, η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει αλλάξει αλλά φαίνεται να είναι χειρότερη απ' ότι γνωρίζουμε. Τα στοιχεία πλέον μιλούν ακόμη και για 30.000 αγνοούμενα παιδιά, τα οποία μέχρι στιγμής αδυνατούμε να εντοπίσουμε και να βοηθήσουμε να επανενωθούν με τις οικογένειες τους. 
 
Πολλά από αυτά πιθανολογείται ότι έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης, ιδίως σεξουαλικής, από δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος διακίνησης ανθρώπων και εμπορίας οργάνων (trafficking). Είναι γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία δεν διαθέτει ειδική μονάδα που να ασχολείται με τα αγνοούμενα παιδιά ενώ ο συντονισμός των κρατών μελών στον τομέα αυτό είναι απογοητευτικός. 
 
Η καταγραφή των ανηλίκων με τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, λαμβανομένης υπόψη της ηλικίας τους και σε κάθε περίπτωση όχι σε ανήλικους κάτω των έξι ετών, είναι ένα σημαντικό μέτρο για να αποφύγουμε νέα φαινόμενα εξαφάνισης παιδιών. Επιπλέον, είναι κεφαλαιώδους σημασίας να υπάρξουν πιο αποτελεσματικοί ευρωπαϊκοί κανόνες, που να αναγκάζουν τα Κράτη - Μέλη να συνεργάζονται μεταξύ τους αλλά και με τη EUROPOL, για να γεφυρωθεί το υπάρχον κενό στη διασυνοριακή συνεργασία. Τα παιδιά είναι η πιο ευάλωτη ομάδα των μετακινούμενων πληθυσμών και αποτελεί χρέος της πολιτισμένης Ευρώπης να προστατεύσει το μέλλον τους».

 

 
Συγγνώμη, αλλά με τέτοιες επιδόσεις πώς θα «πιαστούν οι στόχοι»; ...Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
News - Απόψεις
Τρίτη, 28 Φεβρουάριος 2017 10:29

Συγγνώμη, αλλά με τέτοιες επιδόσεις πώς θα «πιαστούν οι στόχοι»;

...Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Svoultepsi 2016 12 1 13 13 22 b
 

Αυτόν τον καιρό η κυβέρνηση (που συστηματικά βαφτίζει την ήττα… νίκη και την οπισθοχώρηση… έφοδο) πανηγυρίζει επειδή, όπως λένε από το πρωί μέχρι το βράδυ, τα μέτρα (συγγνώμη το «νέο μίγμα πολιτικής») θα είναι δημοσιονομικώς ουδέτερα, καθώς για κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα (προ)νομοθετηθεί ένα αντίστοιχο ευρώ ελάφρυνσης.

Πέραν του ότι δεν αντιλαμβάνεται κανείς για ποιο λόγο χρειάζονταν τα μέτρα αφού θα… εξουδετερωθούν από αντίμετρα, από όσα «συμφωνήθηκαν» στο Eurogroup, προκύπτει ότι το μόνο βέβαιο είναι τα μέτρα στο φορολογικό, στο συνταξιοδοτικό και στην αγορά εργασίας (όπως συγκεκριμένα ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ).

Τα άλλα, τα «αντίμετρα» θα εφαρμοστούν μόνο αν πιαστούν οι στόχοι.

Συγγνώμη, αλλά πώς θα «πιαστούν οι στόχοι»; Μόνο με τα «ματωμένα πλεονάσματα» (όπως τα αποκαλούσαν οι Τσίπρας και Καμμένος όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση;

Είναι δυνατόν να πιαστούν οι στόχοι με capital controls και διαρκή επιδείνωση όλων των δεικτών;

Τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σε δύο μόλις ημέρες (20 και 21 Φεβρουαρίου) δείχνουν ότι τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (20 Φεβρουαρίου), το 2016 η αξία των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκε κατά 6,1% και η αξία των εισαγωγών κατά 4,2%, ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 1,1 δις ευρώ. Επίσης, επιδεινώθηκαν και τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Την ίδια μέρα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε μείωση 5,1% του τζίρου στη βιομηχανία το 12μηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2016. Και την περίοδο του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2015 - Δεκεμβρίου 2015, είχαμε μείωση 10,2% σε σχέση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο του 2014.

Στις 21 Φεβρουαρίου, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε αύξηση της τουριστικής κίνησης το 2016 κατά 5,1% και μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 6,4%.

Αυτό σημαίνει 878.000.000 ευρώ λιγότερα έσοδα!

Συγγνώμη, αλλά όταν χάνεις 1,5 δις ευρώ από τις εξαγωγές, όταν πέφτει δραματικά ο βιομηχανικός τζίρος και όταν χάνεις άλλα εννιακόσια εκατομμύρια από τον τουρισμό, πώς είναι δυνατόν να ισχυρίζεσαι ότι τα πράγματα πάνε καλά και θα υπάρξουν αντίμετρα;

Το αποτέλεσμα φάνηκε στα νούμερα της ανεργίας.

Όπως, επίσης στις 21 Φεβρουαρίου, ανακοινώθηκε από τον ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι για τον πρώτο μήνα του νέου έτους ανέρχονται σε 928.962 περισσότεροι κατά 18.494 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα τον Δεκέμβριο του 2016, ενώ ποσοστιαία μεταφράζεται σε αύξηση 2,03%.

Και, όπως πληροφορηθήκαμε από την (μετά κόπων και βασάνων) δημοσιοποίηση της «Εργάνη», τον Ιανουάριο του 2017 καταγράφηκε μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα καταγράφεται τον Ιανουάριο 2017, καθώς προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων κατά 29.817 θέσεις εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρνητικό ισοζύγιο διαμορφώνεται, κυρίως, από τέσσερις κλάδους: Λιανικό Εμπόριο (-5.895), Εστίαση (-10.000), Δραστηριότητες Απασχόλησης (-3.564) και Καταλύματα (-1.965).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2014 είχαμε για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, θετικά αποτελέσματα. Είχαμε δηλαδή επιπλέον 6.397 νέες θέσεις απασχόλησης.

Και επειδή ακούμε τελευταία τους κυβερνητικούς να επαναλαμβάνουν πως όταν «ανέλαβαν» τη χώρα στα… στιβαρά τους χέρια παρέλαβαν την ανεργία στο 27%, τους ενημερώνουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε παραλάβει την ανεργία

στο υψηλότερο επίπεδο του 27,9% και την παρέδωσε τον Ιανουάριο του 2015 στο 25,7% με ισχυρή τάση αποκλιμάκωσης και με πρόβλεψη να πέσει στο 19,5% στο τέλος του 2016.

Μετά από όλα αυτά, αναρωτιέται κανείς πώς θα πιαστούν οι στόχοι για να λειτουργήσουν τα (επικοινωνιακά) αντίμετρα!

http://www.elzoni.gr/html/ent/212/ent.70212.asp

 


Σελίδα 8 από 169

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μήνυση για Μπραντ Πιτ -Αντζελίνα Τζολί
Μήνυση για Μπραντ Πιτ -Αντζελίνα Τζολί
Μήνυση για Μπραντ Πιτ -Αντζελίνα Τζολί Μια Γαλλίδα interior designer μηνύει τον Μπραντ Πιτ και την Αντζελίνα Τζολί καθώς δεν αναγνωρίστηκε ...

«Τα ‘δωσαν όλα» στην «Number One» συναυλία του Καλοκαιριού οι εκρηκτικές Δέσποινα Βανδή και Έλενα Παπαρίζου (φωτογραφίες)
«Τα ‘δωσαν όλα» στην «Number One» συναυλία του Καλοκαιριού οι εκρηκτικές Δέσποινα Βανδή και Έλενα Παπαρίζου (φωτογραφίες)
«Τα ‘δωσαν όλα» στην «Number One» συναυλία του Καλοκαιριού οι εκρηκτικές Δέσποινα Βανδή και Έλενα Παπαρίζου (φωτογραφίες) Δέσποινα ...