ATTICANEWS.GR

Member Area
Απόψεις
Ενημερωτικό για την Πρόεδρο του ΔΣ Σαρωνικού.
News - Απόψεις
Πέμπτη, 10 Φεβρουάριος 2011 17:45

Ενημερωτικό για την Πρόεδρο του ΔΣ Σαρωνικού.

 

Με επιτυχία εφαρμόστηκε  από το Δήμο Βόλου η ηλεκτρονική αποστολή ολοκληρωμένων αναλυτικών φακέλων, για όλα τα θέματα ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου. 

 

Η δημοτική αρχή Βόλου δηλώνει αποφασισμένη να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες σε κάθε δημοτική δραστηριότητα, με σκοπό την άμεση και αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών, τη μείωση περιττών δαπανών και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων.

Στο πλαίσιο αυτό προωθήθηκε και υλοποιείται από τη δεύτερη κιόλας συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η εφαρμογή προγράμματος ηλεκτρονικής διαχείρισης των θεμάτων που εισάγονται προς συζήτηση. Οργανώθηκε ολοκληρωμένος φάκελος των θεμάτων ημερήσιας διάταξης με τις εισηγήσεις και τα σχετικά συνοδευτικά έγγραφα, ο οποίος διαβιβάστηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους για την πλήρη ενημέρωσή τους, με ηλεκτρονική απόδειξη παραλαβής.

Αλλά, πώς να εφαρμοστεί στο Δήμο Σαρωνικού κάτι αντίστοιχο, όταν αρκετοί αιρετοί ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ούτε καν (προσωπικό)  e-mail;

Όσον αφορά το Δήμο Βόλου,  με την εφαρμογή του νέου συστήματος δίνεται οριστικό τέλος στη διακίνηση ενός τεράστιου όγκου εγγράφων που αποστέλλονταν από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου προς τους δημοτικούς συμβούλους, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χαρτιού, ορθολογικότερη, αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία της υπηρεσίας.

Η καινοτομία στον τρόπο αποστολής των θεμάτων Δημοτικού Συμβουλίου προβλέπεται, εξάλλου, από τον μεταβατικό κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου που εισάγεται προς ψήφιση στη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας και θα ισχύσει έως ότου συνταχθεί και εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών ο πρότυπος κανονισμός λειτουργίας.

Κυρία Κόλλια τι λέτε για όλα αυτά;  Τι προτίθεσθε (και πότε) να κάνετε εσείς;

 

Πηγή:   www.trikalanews.gr

Χρήστος  Λούλας

http://christosloulas.wordpress.com/2011/02/06/%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b5%ce%b4%cf%81%ce%bf-%ce%b4%cf%83-%cf%83%ce%b1%cf%81%cf%89%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bb%ce%b9%ce%b1/#more-2047

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 10 Φεβρουάριος 2011 17:47
 
Το πρόγραμμα της τουρκικής φρεγάτας σήμερα
News - Απόψεις
Πέμπτη, 10 Φεβρουάριος 2011 12:10

Το πρόγραμμα της τουρκικής φρεγάτας σήμερα


Μια τουρκική φρεγάτα η Μποντρούμ, κόβει βόλτες τις τελευταίες μέρες από την Πάρο, μέχρι το Σούνιο, όπως λένε τα ρεπορτάζ.

Ο Λάκης Μπέλλος και το pamelouketo εξασφάλισε το πρόγραμμα του Μποντρούμ για σημερα Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου!
8.30 Σούνιο

10.30 Παλούκια

11.23 Ύδρα

11.32 ....
Σπέτσες

12 45 Πόρτο Χέλι , Πόρτο Γερμανός, Πόρτο Καρράς, Πόρτο- Μπενφίκα 2-1

13.30 Ραφήνα, Μύκονος, Ψαρρού, μπάνιο, ξαπλώστρες.

15.20 Σύρος, Τήνος, Φολέγανδρος, Κατάπολα, Αιγιάλη, Αίγιον Πέλαγος.

18.45 Ακτή Τζελέπη

19.00 Ακτή Ξαβερίου

20.00 Γλυφάδα

21.00 Λαγονήσι resort

22.00 Σούνιο

23.00 Εθνικός ύμνος, Σιωπητήριο, κατάκλιση

pamelouketo
 
Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣΣτα αζήτητα οι επιδοτήσεις για την ανεργια
News - Απόψεις
Πέμπτη, 10 Φεβρουάριος 2011 11:27
Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣΣτα αζήτητα οι επιδοτήσεις για την ανεργια
EPIDOTHSEIS 
Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Παπαστάμκος
Ανενεργό παραμένει για την Ελλάδα, όσο κι’ αν φαίνεται περίεργο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ). Την ίδια αδιαφορία έχουν επιδείξει και άλλες οκτώ χώρες-μέλη της ΕΕ, που μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης.

Επανερχόμαστε στο θέμα, διότι από χθες η ακατανόητη αυτή συμπεριφορά έλαβε και την… βούλα της Κομισιόν – όπως προκύπτει από την απάντηση της Κομισιόν σε σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή, καθηγητή Γιώργου Παπαστάμκου.

Αποτέλεσμα αυτής της παράλειψης, είναι να στερηθούν δυνατότητα επανένταξης στην αγορά εργασίας, πολλοί άνεργοι, οι οποίοι απολύθηκαν εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης ή εξαιτίας  της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, που συνεχίζει να επιφέρει τα δεινά της σε πολλές, ακόμη, χώρες, και μεταξύ αυτών, στην  Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του Έλληνα ευρωβουλευτή,  κατά την άσκηση προσφάτου κοινοβουλευτικού έλεγχου του κ. Παπαστάμκου σχετικά με την αντιμετώπιση της ανεργίας στην περιοχή της Νάουσας, εξαιτίας του κλεισίματος των τοπικών εργοστασίων κλωστοϋφαντουργίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αναγνωρίσει ότι η ιστορική πόλη είναι θύμα των αρνητικών επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης, του ανοίγματος του εμπορίου κατά τα τελευταία χρόνια, και της πρόσφατης χρηματοοικονομικής κρίσης.

Σημειώνεται, πως τα στατιστικά στοιχεία που διαθέτει η  Επιτροπή σχετικά με την κατανομή των πόρων του Ταμείου δείχνουν, ότι μόνο για τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, έχουν δεσμευθεί περίπου 51 εκατομμύρια ευρώ, για τους ανέργους 5 Κρατών Μελών της ΕΕ.

Άλλοι κλάδοι για τους οποίους έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο είναι, μεταξύ άλλων, η επιπλοποιία, η αυτοκινητοβιομηχανία, οι τυπογραφικές και εκδοτικές υπηρεσίες, η ένδυση και η υπόδηση, ο ηλεκτρονικός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός κ.α.

Το ΕΤΠ

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση  έχει συσταθεί, προκειμένου να παράσχει πρόσθετη στήριξη στους εργαζόμενους των κρατών - μελών της ΕΕ, οι οποίοι  απολύονται, εξαιτίας των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, πού έχει επιφέρει η παγκοσμιοποίηση στη μορφή διεξαγωγής του παγκόσμιου εμπορίου, και να τους ενισχύσει στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Το αξιοσημείωτο και ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι, ότι πεδίο εφαρμογής του ΕΤΠ επεκτάθηκε και στις αιτήσεις εκείνες, οι οποίες   υποβάλλονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ, μετά την πρώτη Μαΐου 2009, και αφορούν στη στήριξη ανέργων, οι οποίοι έχουν απολυθεί, ως άμεσο αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Το ΕΚΠ μπορεί να κινητοποιηθεί για τη χορήγηση ενισχύσεων, εντός ενός ανώτατου ορίου πεντακοσίων εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο και οι ενισχύσεις του έχουν τη μορφή των επιδοτήσεων ( χρήματα που δεν επιστρέφονται).

 Περιπτώσεις Ενίσχυσης

Σημειώνεται, ότι πρόσφατα πεντακόσιοι άνεργοι Ισπανοί, που απολύθηκαν από 82 επιχειρήσεις κατασκευής ειδών ένδυσης, στην περιφέρεια της Γαλικίας, ενισχύονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ), με το ποσό των 1.844.700 ευρώ, προκειμένου να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.


Το ποσό που χορηγεί το ΕΤΠ θα καλύψει το 65 % του συνολικού προϋπολογισμού μιας δέσμης μέτρων που θα εφαρμόσει η Ισπανία για επανένταξη των ατόμων αυτών στην αγορά εργασίας, και τα  οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν κατάρτιση και εκ νέου κατάρτιση, προώθηση της επιχειρηματικότητας, δελτία κινητικότητας για την προώθηση της γεωγραφικής κινητικότητας, και δελτία κατάρτισης στις τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας.

Τα επιχειρήματα της Ισπανίας

Η Ισπανία, προκειμένου να αποδείξει την ουσιώδη συνάφεια μεταξύ των απολύσεων και των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, που έχουν συντελεστεί στη μορφή διεξαγωγής του παγκόσμιου εμπορίου, εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης, υποστηρίζει, ότι η απελευθέρωση της αγοράς κλωστοϋφαντουργικών  ειδών και ιματισμού, οδήγησε σε ριζικές αλλαγές της δομής του  παγκόσμιου εμπορίου των ιδίων προϊόντων. Σύμφωνα με στοιχειό της ΕUROSTAT οι εισαγωγές ειδών ένδυσης στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2005 έως το 2008  αυξήθηκαν κατά 20.5%, από 49 305 εκατομμύρια ευρώ σε  59 433 εκατομμύρια ευρώ Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η αύξηση των εισαγωγών από την Κίνα, την ίδια περίοδο, (49,2%) η οποία είναι και ο βασικός προμηθευτής της ΕΕ στα είδη αυτά.

Επιπλέον, η Ισπανία στην αίτησή της για τη χορήγηση ενίσχυσης από το ΕΤΠ κάνει αναφορά και στην τάση πού παρατηρείται στη βιομηχανία της  κλωστοϋφαντουργίας και του  ιματισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μετεγκατάσταση της παραγωγής σε χώρες χαμηλότερου κόστους, εκτός ΕΕ, όπως είναι η Τυνησία, η Κίνα, το Μαρόκο κ. λ. π.

Ενισχύσεις στο χώρο των  Μέσων Ενημέρωσης

Ένα από τα παραδείγματα για τις ενισχύσεις που χορήγησε και χορηγεί το ΕΤΠ για απολυμένους στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, είναι αυτό της Ολλανδίας.

Στις 30 Δεκεμβρίου 2009, η Ολλανδία υπέβαλε αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση 821 ατόμων που απολύθηκαν από εβδομήντα επιχειρήσεις, που αναπτύσσουν δραστηριότητα στον ίδιο κλάδο στο διάστημα εννέα μηνών (περίοδος αναφοράς)  από την 1η Απριλίου 2009 έως την 29η Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, Ο προϋπολογισμός των δράσεων στήριξης των απολυμένων αυτών ήταν 4.446196 ευρώ και η συνεισφορά του ΕΤΠ, 2.890.027 ευρώ.

Στην αίτησή τους οι Ολλανδοί ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι η οικονομική κρίση επηρέασε αρνητικά τη ζήτηση για διάφορα είδη έντυπου υλικού, των Μέσων Ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, ανέφεραν, ότι κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2009 η ζήτηση μειώθηκε, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2008, για δημοφιλή περιοδικά κατά 18,2%, για εφημερίδες κατά 7,5 %, για εμπορικές εφημερίδες, που διανέμονται δωρεάν, κατά 16,4 %, και για επαγγελματικά περιοδικά κατά 16,5 %,

Οι παραγγελίες στον τομέα των εκδόσεων και εκτυπώσεων από άλλους, οικονομικούς τομείς, για έντυπα διαφημιστικά φυλλάδια , τα οποία αντιστοιχούν στο 35 % του συνολικού τζίρου του τυπογραφικού και εκδοτικού τομέα, μειώθηκαν κατά 5,6 % μεταξύ του 2008 και 2009,εξαιτίας της μείωσης των προϋπολογισμών για τα Μέσα Ενημέρωσης και τις διαφημιστικές δραστηριότητες, που προκάλεσε η οικονομική κρίση.

Προσοχή στην Προθεσμία

Σημειώνεται πως ενισχύσεις στους απολυμένους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Ελλάδα, χορηγούνται κατά παρέκκλιση από τα προβλεπόμενα στον κανονισμό για τη σύσταση του ΕΤΠ, και για ορισμένο διάστημα.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 1 του κανονισμού 1927  του 2006, για τη σύσταση του ΕΤΠ, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι η περίοδος εφαρμογής του συνδέεται με το δημοσιονομικό πλαίσιο από τον Ιανουάριο 2007 έως τον Δεκέμβριο 2013.


Σύμφωνα, ωστόσο, με τον τροποιητικό κανονισμό, τον 546 του 2009,  το άρθρο αυτό στο συγκεκριμένο σημείο, τροποποιείται ως εξής :

«Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, το ΕΤΠ προβλέπει επίσης τη στήριξη των εργαζομένων που απολύθηκαν ως άμεσο αποτέλεσμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, υπό τον όρο ότι οι αιτήσεις πληρούν τα κριτήρια που καθορίζονται στο άρθρο 2 στοιχεία α), β) ή γ).

Τα κράτη μέλη που υποβάλλουν αίτηση για συμβολή του ΕΤΠ σύμφωνα με την παρούσα παρέκκλιση επιδεικνύουν άμεση και αποδείξιμη σχέση μεταξύ των απολύσεων και της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης. Η παρούσα παρέκκλιση εφαρμόζεται σε όλες τις αιτήσεις που υποβάλλονται πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2011»
 
 
ΚΕΡΑΤΕΑ: ΤΑ ΜΑΤ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ
News - Απόψεις
Τρίτη, 08 Φεβρουάριος 2011 21:57

ΚΕΡΑΤΕΑ: ΤΑ ΜΑΤ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΑ ΜΑΤ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ
ΑΠΟΣΙΩΠΟΥΝ-ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΟΥΝ-ΨΥΕΔΟΝΤΑΙ
ΟΙ ΕΚΡΗΚΤΙΚΕΣ ΥΛΕΣ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΕΙΣΕΒΑΛΑΝ ΗΤΑΝ ΑΔΕΙΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΜΠΥΡΑΣ!!!


ΔΙΑΣΠΕΙΡΟΥΝ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΤΙ ΒΡΗΚΑΝ ΜΟΛΟΤΟΦ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΚΡΗΚΤΙΚΕΣ ΥΛΕΣ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ. ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΠΟΥ 60 ΗΜΕΡΕΣ ΤΩΡΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ...
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΙΣΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Ο ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ Κ.Υ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΝΥΝ ΑΠΟ ΧΗΜΙΚΟ ΠΟΥ ΕΣΚΑΣΕ ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥ

ΟΤΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ ΔΙΑΛΕΓΕΙ Ή ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ Ή ΤΑ ΟΠΛΑ
ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣ
ΕΣΕΙΣ;
 
Δημοσκόπηση GPO: Μπροστά το ΠΑΣΟΚ, αλλά εντείνεται η απαξίωση του συστήματος
News - Απόψεις
Τρίτη, 08 Φεβρουάριος 2011 20:47

Δημοσκόπηση GPO: Μπροστά το ΠΑΣΟΚ, αλλά εντείνεται η απαξίωση του συστήματος

08/02/2011 - 12:00 -

Η οργή και η απογοήτευση των πολιτών όχι μόνο δεν ξεθυμαίνουν αλλά εντείνονται, όπως σαφέστατα δείχνουν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της GPO που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή «Ανατροπή» του Mega. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ βρίσκεται στο 5,1%, αλλά αυτό ελάχιστη σημασία έχει αφού το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα ένα προς ένα, χάνουν όλο και περισσότερο την αξιοπιστία τους και απαξιώνονται στη συνείδηση των πολιτών.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, σε  ότι αφορά στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά των κομμάτων καταγράφονται ως εξής: ΠΑΣΟΚ 25,2% (29,7%), ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 20,1% (24,8%), ΚΚΕ 8,5% (9,6%), ΛΑΟΣ 6,2% (6%), ΣΥΡΙΖΑ 2,9% (3%), ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 2,9%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2,6% (2,3%), ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 2,4% (1,7%), ΑΛΛΟ/ΛΕΥΚΟ/ΑΚΥΡΟ/ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ 20,3% (10,5%), ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ 9,1% (12,4%) (Σε παρένθεση τα ποσοστά προηγούμενης δημοσκόπησης της GPO).

 

Τι δείχνουν αυτά τα ποσοστά. Ότι το πολιτικό σκηνικό αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει με βεβαιότητα τα αποτελέσματα πρόωρων εκλογών και τον αριθμό των κομμάτων που θα εξασφάλιζαν την είσοδό τους στη Βουλή σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τις οποίες το 80,9% των πολιτών απορρίπτουν αλλά ένα 37,6% πιστεύει ότι σίγουρα ή μάλλον θα γίνουν φέτος.

 

Τι άλλο δείχνει η δημοσκόπηση της GPO;

 

Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο «κανένας» περνάει πρώτος με 39,2%, ακολουθεί ο Γ. Παπανδρέου με 37,8% και ο Α. Σαμαράς με 23%.

 

Το 94,5% πιστεύει ότι υπήρξε συγκάλυψη των σκανδάλων του Βατοπεδίου και της Siemens.

 

Με τη λέξη «θυμός» οι πολίτες εκφράζουν την άποψή τους πρωτίστως για τα ΜΜΕ (39%), το πολιτικό σύστημα συνολικά (36,9%) και τα συνδικάτα (35,6%).

 

Θετική γνώμη για το έργο της κυβέρνησης έχει το 33,2 για την αξιωματική αντιπολίτευση μόνο το 28%, ενώ και δύο στους τρεις πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι από την αντιπολίτευση συνολικά

 

Το 22,8% των ερωτηθέντων φοβάται ότι μπορεί να χάσει τη δουλειά του ενώ το 36,5% δηλώνει ότι δεν εργάζεται. Εάν αποκλειστούν όσοι δεν εργάζονται, φοβάται ότι θα χάσει την εργασία του φέτος το 35,9%.  Δηλαδή πάνω από ένας στους τρεις πολίτες δηλώνει ότι δεν εργάζεται και πάνω από ένας στους τρεις εργαζόμενους φοβάται ότι θα απολυθεί.

 

Για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας φταίνε σύμφωνα με τους ερωτώμενους οι πολιτικοί (52,9%) η παγκόσμια οικονομική κρίση (18,1%), όλοι μαζί (15,5%).

 

Ποιος έχει την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας: Η τρόϊκα λέει το 60,5%, η  κυβέρνηση το 34,2%.

 

Η πιθανή αύξηση της έντασης των κοινωνικών αναταραχών φοβίζει το 64,7%, αντί του 34,6% που λέει όχι/μάλλον όχι.

 

Για το θέμα των λαθρομεταναστών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το 79,2% ζητάει να φύγουν από την Ελλάδα.

 

Για το πανεπιστημιακό άσυλο, το 46,6% να αρνείται την κατάργηση του θεσμού και το 50,6% να συμφωνεί να καταργηθεί.

http://www.eklogika.gr/news/3946

 
Κερατέα Will Not Be Televised - Η σύγχρονη ιστορία γράφεται στην Κερατέα
News - Απόψεις
Δευτέρα, 07 Φεβρουάριος 2011 22:15

Κερατέα Will Not Be Televised - Η σύγχρονη ιστορία γράφεται στην ΚερατέαΈνα κείμενο που θα το διαβάσουμε όλοι μας πολλές φορές.  

του Γιώργου Ζώη

από το ένθετο "κοντεϊνέρ" σελ. 42,  που δημοσιεύεται στη σημερινή έκδοση της Ελευθεροτυπίας.

Κερατέα Will Not Be Televised
"Από τις 31 Δεκεμβρίου του 2010 όλοι οι τιμωρημένοι με πειθαρχικές ποινές ένστολοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας απαλλάσονται από τις μέχρι τότε επιβληθείσες ποινές τους"

Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας


Η βία των ενστόλων, ψυχολογική και σωματική, από τα ακριτικά στρατόπεδα μέχρι την πλατεία Συντάγματος, από τις παρελάσεις μέχρι τις πορείες, από τα στρατιωτικά γραφεία μέχρι τα αστυνομικά κελιά, έλαβε χάρη. Το τελευταίο φύλο συκής της δημοκρατίας έπεσε, φανερώνοντας τα πραγματικά της γεννετήσια όργανα: τα όργανα της τάξης της.
Κερατέα Will Not Be Televised. Ένας στρατός κατοχής εναλάσεται με βάρδιες από την Αθήνα. Εκπροσωπεί την κατασκευάστρια εταιρεία που διεκδικεί το πιο επικερδές σύγχρονο προϊόν: τα σκουπίδια. Στην Κερατέα γράφεται η σύγχρονη ιστορία. Κάτοικοι στα όπλα. Αντιασφυξιογόνες μάσκες στις τσάντες με τα ψώνια, πέτρες σε γυμνά χέρια, μολότοφ χωρίς κουκούλες. Το χάσμα των γενεών γεφυρώνεται στα οδοφράγματα. Η σύγκρουση ως μορφή αντίστασης.
Η αυτόματη καταδίκη της σύγκρουσης είναι το ίδιο ανόητη με την αρμονική θεωρία της συνύπαρξης των τάξεων. Προέρχεται από τα φοβισμένα αντανακλαστικά συνταξιούχων διανοούμενων, εισοδηματιών καλλιτεχνών, ξελιγομένων αρθρογράφων και ρυτιδιασμένων παρουσιαστών που αγωνιούν να εξασφαλίσουν μικρότερα κουρέματα παχυλών μισθών και επιχορηγήσεων. Η πένα τους μούλιασε, τα χείλη τους μάτωσαν, οι φωνές τους βράχνιασαν. Απλά ζητιανεύουν δημόσια, ατομική αστυνομική προστασία.
Η βασική ιστορική αντίθεση είναι εδώ ξανά: φτωχοί εναντίον πλουσίων. Το τέλος της Ιστορίας τελείωσε. Η ουρά της πορείας έγινε η πορεία. Οι δεκάδες γνωστοί άγνωστοι έγιναν χιλιάδες άγνωστοι γνωστοί. Τα πιτσιρίκια χουλιγκάνια έγιναν εξαγριωμένοι παππούδες. Τις μολότοφ δεν τις πετάνε εξωγήινοι. Είναι μαθητές, μεταπτυχιακοί, άνεργοι, εργαζόμενοι, δάσκαλοι, μετανάστες και Έλληνες.
Ας σταματήσουμε να είμαστε ηδονοβλεψίες συγκρούσεων και απαθείς θεατές στα παραπάνω στενά. Οι συγκρούσεις δεν είναι συναυλίες για να τραβάμε με τα κινητά μας, δεν είναι live σινεμά για να παρακολουθούμε με ασφάλεια, δεν είναι θέατρο του δρόμου για να χειροκροτούμε τους ηθοποιούς.
Η Κερατέα μας μαθαίνει τον συνεχή χωροχρόνο. Η προσυγκέντρωση ξεικινά από τα δωμάτιά μας, τα σπίτια μας, τις γειτονιές μας. Το τέλος της πορείας πρέπει να είναι η αρχή μιας άλλης. Το άνοιγμα μιας λεωφόρου πρεπει να σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός στενού. Καμία επιστροφή στα προάστια, καμία ανασκόπηση για καφέ, καμία θέαση της παρουσίασης των τηλεοπτικών ειδήσεων. Οι πραγματικές ειδήσεις παρακολουθούνται ταυτόχρονα από αυτούς που τις δημιουργούν.
Δεν έχει νόημα η αναμονή και πραγματοποίηση μιας πορείας ανά δύο μήνες ώστε να ικανοποιούμε το εξεγερτικό μας απωθημένο. Ξεσπάμε σπάζοντας και μετά σπάμε ξεσπασμένοι. Γινόμαστε η βαλβίδα που αφαιρεί την πίεση, ξεφυσάμε την οργή μας, σβήνουμε το μάτι που καίει από κάτω μας. Είναι σαν το κάλεσμα της πορείας να γίνεται από το ίδιο το κράτος. Η χρονική συνέχεια στην Κερατέα κάνει την διαφορά. Κάθε μέρα και νύχτα ο δρόμος κατοικείται. Μια πορεία χωρίς πορεία.
Η δημοκρατία αυτοκτόνησε. Το πριν τελείωσε και το μετά ξεκίνησε. Το μόνο που μένει είναι το τώρα. Και θα αντιστεκόμαστε, ακόμη και με βία, χωρίς καμία ενοχή. Νικήσατε ιδεολογικά χτίζοντας την οικονομική βάση. Τώρα που καταρέετε οικονομικά, γκρεμίζεστε ιδεολογικά. Παίζετε το τελευταίο σας χαρτί: δεν έχετε όνειρα να πουλήσετε και προσφέρετε υπηρεσίες για την αποφυγή του εφιάλτη. Είναι το τελευταίο σας επενδυτικό προϊόν που ρίξατε στην ιδεολογική αγορά. Μας καλείτε να σας εμπιστευθούμε για να διώξετε τον εφιάλτη μακριά. Σας πιστεύουμε. Έχετε μεταφέρει τα χρήματά σας, έχετε κλειδώσει τις επαύλεις σας, έχετε βγάλει τα εισιτήρια διαφυγής. Αλλά ο πλούτος δεν είστε εσείς, είμαστε εμείς.
Μια μικρή μετατόπιση λίγων δεκάδων μέτρων είναι αρκετή. Από το δρόμο στα κτήρια λήψης αποφάσεων. Η κατάληψη είναι πάντα θέμα κάλυψης κυβικών μέτρων από έναν απόλυτα προσδιοριζόμενο αριθμό ανθρωπίνων σωμάτων. Και εάν ο όγκος καλυφθεί, τότε μόνο το ολοκλήρωμα στο χρόνο θα δείξει αν το εγχείρημα πραγματικά θα πετύχει.
Η σύγκρουση δεν είναι ούτε λύση, ούτε αυτοσκοπός, ούτε η αιτία. Η σύγκρουση είναι το μέτρο έκφρασης. Σε όσους ρωτάνε και τι θα γίνει; απαντάμε γίνεται. Σε όσους ρωτάνε και τι έγινε, απαντάμε γίνεται. Σε όσους ρωτάνε και τι γίνεται; απαντάμε ιστορία. Γιατί η ιστορία δε μετριέται με μέρες αλλά με αιώνες. Γιατί όσα γίνονται τώρα δεν παρά σημεία στην αναπάντεχη εξέλιξή της. Και μόλις αντιληφθούμε ότι γίνεται ιστορία, το επόμενο βήμα είναι να αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει ιστορία αλλά ιστορικοί. Και είσαι τυχερός αν γίνεις ιστορικός του παρόντος.
Η διεκδίκηση των χώρων λήψης αποφάσεων δεν είναι η κατάληξη, είναι η αφετηρία. Η σύγκρουση δεν θα είναι η τελευταία λέξη, θα είναι η πρώτη. Με την προσδοκία η πρώτη να είναι και η τελευταία. 
Έτσι ξέμεινε η Βουλή από στενογράφους!
News - Απόψεις
Δευτέρα, 07 Φεβρουάριος 2011 18:53
Έτσι ξέμεινε η Βουλή από στενογράφους!
07/02/2011
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Η ανακοίνωση ότι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη είκοσι περίπου στενογράφων στη Βουλή έγινε με τις δέουσες τυμπανοκρουσίες που επιβάλλει η επιχείρηση «διαύγεια». Πρώτη φορά έγινε κανονικός διαγωνισμός για να προσληφθεί κάποιος στη Βουλή, να μην το γιορτάσουμε;


Μετά άρχισε κάτι να μας τρώει. Μα με τόσο πολυπληθές προσωπικό, χρειαζόταν να προσλάβει κι’ άλλους η Βουλή; Χρειαζόταν, μας είπαν. Είδαμε και τον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής Γ. Τραγάκη (στο Αποκαλυπτικό Δελτίο του Γιάννη Παπαγιάννη στο EXTRA-3) να αναπτύσσει το πρακτικό μέρος της υπόθεσης – παρατηρήθηκε έλλειψη στενογράφων, υπήρξαν και κάποιες συνταξιοδοτήσεις…


Την πραγματικότητα, βέβαια, όλοι την φαντάζονται: Οι περισσότεροι από αυτούς που προσελήφθησαν όλα αυτά τα χρόνια δεν σκάμπαζαν από στενογραφία. Σκάμπαζαν από ρουσφέτια και βολέματα. Και βέβαια, για να στείλει κανείς κάποιους από αυτούς να μάθουν στενογραφία, ώστε να καλυφθεί το κενό εκ των έσω, ούτε λόγος.


Για την έλλειψη προσωπικού με εξειδικευμένες, διαφόρων ειδικοτήτων, γνώσεις, μπορώ να σας βεβαιώσω. Λύσσα σε πιάνει όταν, για παράδειγμα, βρίσκεσαι στο εξωτερικό για εκπροσώπηση της χώρας σε σοβαρούς διεθνείς οργανισμούς και διαπιστώνεις πως από την Αθήνα δεν μπορείς να περιμένεις καμιά βοήθεια.


Έχεις μαζί σου τους δύο μοναδικούς υπαλλήλους που μπορούν να βοηθήσουν. Χρειάζεται, όμως, μια βοήθεια από την Ελλάδα. Επειγόντως. Οργανώνεται αγωνιώδης σύσκεψη:

«Να τηλεφωνήσουμε στην τάδε». «Σιγά μην την βρούμε τέτοια ώρα».

«Να το ζητήσουμε από τον τάδε». «Αυτός, αμφιβάλλω αν μπορεί να στείλει ένα φαξ».

«Να ειδοποιήσουμε τον αποπάνω». «Πλάκα κάνεις. Αυτός μόνο τον τίτλο έχει».

«Δεν μιλάμε με την έτσι;». «Αυτή δεν ξέρει πού πέφτουν τα Σκόπια, το έγγραφο θα μας βρει;»

«Ε, και τι θα κάνουμε, βρε παιδιά; Θα πέσουμε αμαχητί;»

«Ο, τι συνήθως. Τα χαρτιά που έχουμε μαζί μας, το μυαλό μας και το θράσος μας».

Μετά την μάχη, ο απολογισμός: «Δεν πάει άλλο. Μόλις πάμε στην Αθήνα θα φύγουν αυτοί από κει, το τμήμα είναι νευραλγικό, δεν σηκώνει αστεία. Θα ζητήσουμε ανθρώπους που ξέρουν».

Πίσω στην Αθήνα, προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα: Εντάξει, το προωθούμε, πέσανε κάτι τηλέφωνα, να ξεχαστεί και θα το φτιάξουμε…


Φυσικά, δεν φτιάχνεται τίποτε. Απλώς, στην επόμενη αποστολή κουβαλάς δυο βαλίτσες έγγραφα, όλα τα στικάκια του κόσμου, το φιλότιμό σου (που δεν περιμένεις να επιβραβευτεί) και πορεύεσαι σαν τον  λύκο που έχει χοντρό τον σβέρκο σου.


Ορκίζομαι πως οι παραπάνω σκηνές είναι πραγματικές. ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΕΙ. Και υποθέτω ότι εξακολουθούν να συμβαίνουν.


Αλλά παρ’ όλα αυτά, κάθε φορά που συζητείται ο προϋπολογισμός της Βουλής, οι πάσης φύσεως αμοιβές των εργαζομένων στο ευαγές ίδρυμα είναι υπερδιπλάσιες από τις αμοιβές των βουλευτών. Λιγότερη από μισή σελίδα καταλαμβάνουν οι «παροχές» προς τους εκπροσώπους του λαού, μιάμιση σελίδα οι παροχές προς τους υπόλοιπους!


Οι τελευταίοι ουδέποτε διαμαρτυρήθηκαν – εκτός από μερικούς «γραφικούς». Ξέρουν πως όλοι εκεί μέσα έχουν ένα «γερό δόντι». Και επιπλέον, γιατί να διαμαρτυρηθούν επειδή αυτοί που δεν γνωρίζουν στενογραφία είναι περισσότεροι και κερδίζουν περισσότερα. Ελάχιστοι είναι οι πολιτικοί που δεν πέτυχαν – έστω δεν ζήτησαν – τον διορισμό κάποιου δικού τους ανθρώπου στη Βουλή.


Όχι τυχαία, από 643 που ήσαν οι υπάλληλοι της Βουλής το 2000, έχουν ξεπεράσει τους 1.500 (χωρίς τους μετακλητούς επιστημονικούς συνεργάτες και τους αποσπασμένους στα βουλευτικά και κομματικά γραφεία δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και σε εκείνα πρώην πρωθυπουργών, πρώην προέδρων κομμάτων, τους αστυνομικούς κλπ). Αν τους σουμάρουμε όλους, φθάνουμε τις πέντε χιλιάδες.


Γι’ αυτό και κάθε φορά που γινόταν συζήτηση για τους βουλευτικούς μισθούς, οι εκπρόσωποι του έθνους ούτε που διανοήθηκαν να εκστομίσουν πως υπάρχουν κι’ άλλοι, πιο προνομιούχοι από τους ίδιους, που δεν χρειάζεται καν να κυνηγάνε με ένα σωρό εξευτελιστικούς τρόπους τον σταυρό για να συνεχίσουν να υπάρχουν.


Φτάσαμε έτσι στον Ιανουάριο του 2010 με τις συζητήσεις για το υπέρογκο προσωπικό, τους δεκαέξι μισθούς, τα επιδόματα, τους κρυφούς κωδικούς, με τους ασαφείς τίτλους όπως «Αποζημίωση μελών συλλογικών οργάνων». Άρχισαν οι περικοπές, οι διαμαρτυρίες, οι «θυσίες».


Αλλά και μετά από αυτά, τον Μάρτιο, στη Βουλή έφθασαν κι’ άλλοι υπάλληλοι: 232 άτομα από… παλαιότερες υποχρεώσεις. Αλλά φαίνεται πως ούτε μεταξύ των νεοφερμένων υπήρχαν στενογράφοι.


Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι στη Βουλή βλέπεις να βουρλίζονται από Επιτροπή σε Επιτροπή τα ίδια και τα ίδια άτομα. Επειδή μόνο αυτοί ξέρουν στενογραφία!


Είναι αλήθεια ότι συνολικά, μέσα στο χάος των δημοσίων δαπανών, η Βουλή κοστίζει τα λιγότερα – 3,7 τοις χιλίοις στο σύνολο του κρατικού προϋπολογισμού. Η νοοτροπία, όμως, δίνει τον τόνο. Και εξηγεί γιατί φτάσαμε ως εδώ. Επειδή τα ίδια έγιναν παντού.


Έτσι εξηγείται, επίσης, το γεγονός ότι τον Ιούνιο του 2008, τη μέρα που στο Euro έπαιζαν η Γαλλία και η Ιταλία, το εντευκτήριο είχε γεμίσει από… ενενήντα βουλευτές, οι οποίοι παρακολουθούσαν τον αγώνα την ώρα που στην Ολομέλεια διεξαγόταν η συζήτηση επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για διενέργεια δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Μέρες έγραφαν γι’ αυτό οι εφημερίδες.


Να μην πούμε τι συνέβη την ημέρα που έπαιζε η Ελλάδα εναντίον της Σουηδίας. Στην αίθουσα της Ολομέλειας υπήρχαν έξι βουλευτές  και τέσσερα μέλη του προεδρείου!


Τα ίδια έγιναν και όταν στην Επιτροπή Οικονομικών συζητείτο το θέμα του ΟΤΕ. Από τα 49 άτομα που αριθμούσε η Επιτροπή (Οικονομικών βεβαίως, βεβαίως, περιζήτητη λόγω των πολλών συνεδριάσεων – τα αποτελέσματα τα βλέπουμε), οι παρόντες σε καμιά στιγμή δεν ξεπέρασαν τους δέκα.


Άντε μετά, με τέτοια συμπεριφορά, να τα βάλεις με τους υπαλλήλους που υπομειδιούν ατενίζοντας τις κενές αίθουσες. Υπομειδιούν και όταν ακούνε να οργανώνονται «τσάρτερ της χαράς» για να πάνε, λέει, να ενισχύσουν οι βουλευτές τους ποδοσφαιριστές της Εθνικής!


Δεν υπάρχει μόνο το ποδόσφαιρο, υπάρχει και ο… εκκλησιασμός! Τον Μάρτιο του 2010 το φορολογικό νομοσχέδιο συζητήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, διότι μετά την Μ. Τετάρτη κάποιοι βουλευτές ήθελαν να πηγαίνουν κάθε βράδυ στην Εκκλησία! Κι’ αυτά τα βλέπουν οι υπάλληλοι και υπομειδιούν.


Τότε ήταν που ο υπουργός των Οικονομικών ενημέρωσε το Σώμα για τα σκληρότερα μέτρα στην μεταπολεμική μας Ιστορία και εκείνη τη στιγμή το «Σώμα» δεν αριθμούσε πάνω από πέντε άτομα. (Υπάρχει η σχετική αποδεικτική φωτογραφία).


Ο ίδιος ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, διαμαρτυρήθηκε διότι η συζήτηση του κάθε άρθρου του «Καλλικράτη» δεν πήρε πάνω από πέντε λεπτά. Λέτε να μην τα είδαν κι’ αυτά οι υπάλληλοι; Οπότε, σου λένε (και ορθώς) αφού αυτοί παίρνουν τζάμπα τον μισθό τους, εμείς γιατί να σκοτωνόμαστε;


Κι’ ας υπήρξαν πάντα από τους πιο καλοπληρωμένους υπαλλήλους του Δημοσίου, καθώς στη Βουλή ο πρώτος μισθός του πτυχιούχου Ανώτατης Σχολής ήταν το 2010 2.329 ευρώ. (Τελικά, ο 15ος και 16ος μισθός ενσωματώθηκαν στον βασικό μισθό και μετά έγιναν οι περικοπές κατά το ποσοστό που περικόπηκαν τα εισοδήματα των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων).


Την ίδια ώρα, το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων Βουλής έχει την ευθύνη και τα έσοδα από την μίσθωση των κυλικείων και του εστιατορίου της Βουλής, όπως και τα ενοίκια της στεγαζόμενης τράπεζας και (παλαιότερα) του γραφείου της Ολυμπιακής. Παράλληλα, στο ταμείο αυτό πηγαίνουν και τα δικαιώματα ανακύκλωσης χαρτιού! Προκηρύσσουν διαγωνισμούς, κάνουν αναθέσεις - απίθανα πράγματα, απίθανες συνδικαλιστικές παροχές!


Φυσικά, όπως και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις απαράδεκτων προνομίων και γελοίων επιδομάτων, δεν φταίνε αυτοί – άσε που η μπάλα παίρνει και τους φιλότιμους που γυρίζουν σαν τις σβούρες.


Ουδείς σ’ αυτή τη χώρα αυτοδιορίστηκε, ούτε πήγε στα ταμεία και πήρε χρήματα από μόνος του. Κάποιοι του τα έδωσαν. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.


Συχνά, το κεφάλι αυτό είναι και ευρωπαϊκό.


Στις αρχές του 2010 έγινε ο κακός χαμός. Η Κομισιόν συγκρούστηκε με τις χώρες-μέλη της ΕΕ (τις παρέπεμψε μάλιστα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) επειδή αντέδρασαν στις προγραμματισμένες αυξήσεις για τους 50.000 υπαλλήλους των Βρυξελλών! Η αύξηση ήταν της τάξης του 3,5%, αλλά οι χώρες (και φυσιολογικά) την βρήκαν υπερβολική τη στιγμή που παντού είχαν επιβληθεί περικοπές και λιτότητα.


«Τώρα πρέπει να αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αν θα πρέπει να σεβαστούμε τις προγραμματισμένες αυξήσεις», είχε πει η εκπρόσωπος της Κομισιόν!


Κι’ όταν εφαρμόστηκε (λέμε τώρα) η Συνθήκη της Λισαβόνας, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αποφάσισε την πρόσληψη άλλων 150 υπαλλήλων για να ανταπεξέλθουν οι ευρωβουλευτές στον αυξημένο (λέμε τώρα) φόρτο εργασίας.


Όπως βλέπετε, τίποτε δεν είναι τυχαίο…
 
Το Κίνημα «Δεν πληρώνω» και οι πολιτικές του προεκτάσεις για κυβέρνηση - κόμματα
News - Απόψεις
Δευτέρα, 07 Φεβρουάριος 2011 10:29

Το Κίνημα «Δεν πληρώνω» και οι πολιτικές του προεκτάσεις για κυβέρνηση - κόμματα

06/02/2011 - 19:19 -


Άνοιξαν τα διόδια των εθνικών οδών σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή από  τα μέλη του κινήματος "Δεν Πληρώνω" οι οποίοι δεν διαπραγματεύονται απλώς τη  μείωση του αντιτίμου των διοδίων. «Κίνημα τζαμπατζίδων» και πράξη «απολίτικη» το χαρακτηρίζει η κυβέρνηση. Πράξη «αντίστασης και αξιοπρέπειας» το χαρακτηρίζει ο κ. Τσίπρας. Αποστάσεις κρατά ο κ. Φ. Κουβέλης, μιλώντας για τον κίνδυνο «κοινωνικού αυτοματισμού».

 

«Αυτό που ζητάμε είναι να καταργηθούν οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και έχουν τη λογική της προπληρωμής. Πληρώνουμε τους φόρους στα καύσιμα και στα τέλη κυκλοφορίας για να γίνουν τα έργα, δεν θα προπληρώνουμε και τα διόδια», όπως υποστηρίζει εκπρόσωπός τους. Χαρακτηρίζουν δε, τις  συμβάσεις που έχουν υπογραφεί ως καταχρηστικές και παράνομες. «Δεν είναι δυνατόν να πληρώνεις για κάτι που δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα», τονίζουν.

 

Καθώς το Κίνημα «Δεν πληρώνω» ξεπερνά ως προς τη δυναμική τα όρια ενός συγκεκριμένου αιτήματος, αρχίζει και η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης:

 

Η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει "ταυτότητα ανομίας", δηλώνει σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής", ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, δίνοντας έμφαση κυρίως στην «απαξίωση της κοινωνικής αντίληψης του τζαμπατζή». Προσθέτει ότι «οι αντιδράσεις αυτών που ξεβολεύονται επιβεβαιώνουν το βάθος των αλλαγών που προωθούμε και προμηνύουν το βαθμό αποτελεσματικότητάς τους» και ζητά από τους πολίτες να κινηθούν με κανόνες, μέσα σε ένα πλαίσιο που συνεπάγεται δικαιώματα και υποχρεώσεις.

«Δεν πρόκειται ν' αφήσουμε τη χώρα εκτεθειμένη στον κίνδυνο της διεθνούς ανυποληψίας και της περιθωριοποίησης, γιατί εκεί οδηγείται μια χώρα με ταυτότητα ανομίας» τονίζει ο κ. Ρέππας και ζητά από τις εταιρίες αναλογικά διόδια, έτσι ώστε το μέτρο να αρχίσει να ισχύει μέσα σε ένα χρόνο.

 

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Μεταφορών, Σπύρος Βούγιας χαρακτήρισε το κίνημα «Δεν πληρώνω» ως «απολίτικο», τονίζοντας  πως με την τελευταία διαμόρφωση των εισιτηρίων στα αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης, επήλθε μια «δίκαιη ισορροπία».

«Οι επιβάτες που σέβονται το μέσον το οποίο χρησιμοποιούν, είναι αυτοί που θα δώσουν και στους άλλους να καταλάβουν ότι το κίνημα αυτό δεν έχει πολιτική βάση. Είναι στην ουσία απολίτικο και βασίζεται κυρίως πάνω στην ευκολία του τζάμπα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να παρασύρει κάποιους καθημερινά, όμως υπονομεύει την αξιοπιστία και την αποδοτικότητα των μαζικών μεταφορών», ανέφερε ο κ. Βούγιας

 

Στις κινητοποιήσεις των διοδίων  του Ισθμού της Κορίνθου συμμετείχε σήμερα ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να υποδηλώσει την υποστήριξη του κόμματος τους «στην παλλαϊκή ημέρα δράσης κατά της ληστρικής λειτουργίας των διοδίων».
Σε δηλώσεις του, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε:

«Σήμερα είμαστε εδώ, όπου συντελείται ένα διαχρονικό οικονομικό έγκλημα εις βάρος του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώνει πανάκριβα διόδια, για δρόμους οι οποίοι δεν έχουν κατασκευαστεί και όταν κατασκευάζονται κοστίζουν τρεις και τέσσερεις φορές περισσότερο απ' ότι οι αντίστοιχοι σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Εδώ βρίσκεται ο πυρήνας της διαπλοκής της πολιτικής με την οικονομική εξουσία. Μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, που, ως επί το πλείστον, ελέγχουν και ΜΜΕ, θέλουν συνεχώς να κερδίζουν και οι κυβερνήσεις κάνουν τα στραβά μάτια. Η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει ένα κίνημα αυθόρμητο, που δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, ως κίνημα τζαμπατζήδων. Μιλάνε αυτοί που χρόνια τώρα κάνουν τα στραβά μάτια σε όσους τζάμπα έχουν φτιάξει μεγάλες περιουσίες, κερδίζοντας από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού. Δυσφημίζουν ένα κίνημα αυθόρμητο, προσπαθώντας να δώσουν τον χαρακτήρα της ιδιοτέλειας. Δεν είναι, όμως, ιδιοτέλεια αυτή η πράξη αντίστασης. Είναι πράξη αξιοπρέπειας και όχι ιδιοτέλειας».

Σε ερώτηση εάν το κίνημα αυτό ς πρέπει να γίνει παράδειγμα για γενικότερες κινητοποιήσεις από τους πολίτες στα όσα συμβαίνουν σήμερα στη χώρα μας, ο κ. Τσίπρας απάντησε:
   
«Νομίζω ότι η ανυπακοή απέναντι σε ένα κράτος, σε μια πολιτεία που δεν είναι σε θέση να τηρήσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της, είναι πλέον ένας δρόμος που θα γίνει μαζικός είτε το θέλουν είτε όχι αυτοί που μας κανοναρχούν το βράδυ από τα δελτία ειδήσεων και ανεξαρτήτως από το τι θα πράξουν τα κόμματα. Τα κόμματα δεν μπορούν ούτε να ελέγξουν ούτε να υποκινήσουν την αυθόρμητη αντίδραση των πολιτών. Και αν η κυβέρνηση δεν σταματήσει να κάνει τα στραβά μάτια στη διαπλοκή που μας κυβερνά όλα αυτά τα χρόνια, τότε πολύ σύντομα αυτός ο κόσμος που αντιστέκεται στα διόδια, αύριο θα αντιστέκεται και σε άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής. Είναι τώρα η ώρα να υπάρξει ένα τέλος σ' αυτήν την αισχροκέρδεια».

 

Μια άλλη άποψη για την αυθόρμητη κοινωνική δυσαρέσκεια, διατύπωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης μιλώντας στη συνεδρίαση της ΠΠΕ του κόμματός του :

«Οι κοινωνικές αντιδράσεις καταγράφονται κάθε μέρα και περισσότερο. Αυτές οι αντιδράσεις, όμως, πρέπει να έχουν συγκεκριμένη στόχευση και ιεραρχήσεις, στο πλαίσιο ενός οργανωμένου δημοκρατικού κινήματος. Μόνον έτσι μπορούν να έχουν πολιτικά αποτελέσματα και να οδηγούν στην αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής. Η αποσπασματική έκφραση της κοινωνικής δυσαρέσκειας είναι δυνατόν να οδηγήσει σε μια διάχυση των διεκδικήσεων και των αιτημάτων, να τροφοδοτήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό» και εντέλει αυτή η δυσαρέσκεια να απορροφηθεί και να ενισχύσει τη συντηρητική πολιτική».

 

Το υπουργείο

 

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Υποδομών σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται ήδη ένα σχέδιο τροπολογίας βάσει της οποίας στο εξής θα διώκεται και ποινικά όποιος αρνείται να πληρώσει εισιτήριο ή διόδια και δεν θα του επιβάλλεται ένα απλό πρόστιμο όπως συμβαίνει ως σήμερα. Επίσης, η κυβέρνηση προχωρεί στην ίδρυση ενός νέου σώματος ελεγκτών με δομή και ιεραρχία, με διακριτό σήμα και ειδική στολή που θα διεξάγει σύντομα όλους τους ελέγχους λαθρεπιβίβασης στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Για  το μετρό, η λύση που θα δοθεί θα είναι η εγκατάσταση κλειστού συστήματος ελέγχου, όπως ισχύει και σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η διοίκηση του Μετρό ΑΕ προχωρεί σύντομα στην εγκατάσταση συστήματος με μπάρες, οι οποίες θα ανοίγουν για τους επιβάτες με την ακύρωση του εισιτηρίου. Για τα λεωφορεία, τον έλεγχο λαθρεπιβίβασης θα αναλάβει το νέο σώμα ελεγκτών, ενώ μελετάται η ιδέα να διώκεται ποινικά ο οδηγός του λεωφορείου που θα διαπιστωθεί ότι διευκόλυνε με τη συμπεριφορά του τη λαθρεπιβίβαση.

http://www.eklogika.gr/news/3932

 
... είναι καλύτερος ένας περήφανος θάνατος ενός εξεγερμένου λαού...
News - Απόψεις
Κυριακή, 06 Φεβρουάριος 2011 13:50

... είναι καλύτερος ένας περήφανος θάνατος ενός εξεγερμένου λαού...

Ευχαριστούμε τον φίλο μας από το New Jersey για το μήνυμα που μας έστειλε...
Με βαθύτατη λύπη παρακολουθώ εδώ και καιρό τα διαδραματιζόμενα στην Κερατέα από τα Blog. Συμφωνώ απόλυτα με τους χαρακτηρισμούς στο e-mail σου, αλλά τι περιμένεις από μια κυβέρνηση που πούλησε την πατρίδα μας στους δανειστές της, χωρίς να ερωτηθεί ο λαός αν προτιμάει την λιτότητα ή το δάνειο και έσπευσαν να υπογράψουν το ΜΝΗΜΟΝΙΟ ισχυριζόμενοι τώρα ότι δεν είχαν άλλη επιλογή;

Πούλησαν την καλύτερη "γωνιά" του κόσμου και την κοστολόγησαν 300 δις συμπεριλαμβανομένων και των αρχαιοτήτων μας. Κι εσείς πιστεύατε ότι δεν θα πουλούσαν εσάς;

Ασέλγησαν στις ψυχές μας και στο μέλλον των παιδιών μας και οι συμπατριώτες μας εξακολουθούν και τους ψηφίζουν δίνοντας τους συγχωροχάρτι!!!
Προπαγανδίζουν τον πολιτισμό της τηλεόρασης, της ημιμάθειας και της περιαυτολογίας, όψιμοι εραστές του μηχανοποιημένου πολιτισμού, της ματαιόδοξης παγκοσμοποίησης που ερημώνει τον άνθρωπο και μας έκαμαν ξενητεμένους μέσα στην ίδια μας τη χώρα, και όλα αυτά γιατί έχουμε κοντή μνήμη, ασθενή θέληση και ελλιπή κρίση.

Αυτές τις πολιτικές που μας έφτασαν εδώ δεν ψήφιζαν οι Έλληνες για περισσότερο από 30 χρονια; Αυτούς τους διεφθαρμένους δεν στήριζαν για να βολευτούνε κι αυτοί; Τώρα παίρνουν ότι τους αξίζει........

Οι μόνοι που δεν φταίνε είστε σεις οι νέοι που θα πληρώσετε για τις αμαρτίες των μεγάλων που τους ξεγέλασαν λαοπλάνοι πολιτικοί, που αποπροσανατολίζουν τον λαό με συνεχές σφυροκόπημα από τα ΜΜΕ με την παραπληροφόρηση. Με τις κακόγουστες εκπομπές και τα reality shows που ισοπεδώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, μεταλλάσουν τον ανίσχυρο ανθρώπινο νου σε παθητικό δέκτη που απλά εκτελεί εντολές, χωρίς κρίση και ικανότητα να αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω του.

Αντισταθείτε στους προδότες, τους κλέφτες και διεφθαρμένους πολιτικούς μας που είναι πιόνια των ισχυρών, οι οποίοι φοβούνται μόνο τους λαούς. Σταθείτε ενωμένοι και πολεμίστε για τα ιδανικά σας, γιατί είναι καλύτερος ένας περήφανος θάνατος ενός εξεγερμένου λαού, παρά ένας ταπεινωτικός θάνατος ενός προδομένου, προπηλακισμένου και καταδικασμένου λαού, να ζει αυτός και οι γεννιές του σε μολυσμένη ατμόσφαιρα που ποτέ δεν το ζήτησαν και το επέλεξαν.....

Μετέφερε το μήνυμά μου στους ήρωες Κερατιώτες που αντιστέκονται και να γνωρίζετε οτι δεν είστε μόνοι σας. Καθημερινά σας συμπαραστεκόμαστε νοερά και προσευχόμαστε για σας για το μεγάλο σας δίκιο.

Με πολύ αγάπη ******** New Jersey USA
 
Πάλι βλέπουν χρεοκοπία για την ΕλλάδαΤο «κοστούμι» έρχεται τον Μάρτιο και θα είναι γαλλο-γερμανικό
News - Απόψεις
Σάββατο, 05 Φεβρουάριος 2011 12:40
Πάλι βλέπουν χρεοκοπία για την ΕλλάδαΤο «κοστούμι» έρχεται τον Μάρτιο και θα είναι γαλλο-γερμανικό
 

Επιστρέφουν απειλητικές οι συζητήσεις και οι δηλώσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, την ώρα που στην ΕΕ προχωρούν προς κάποιο είδος συντονισμού ενεργειών για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της ευρωζώνης.

Στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας αναφέρθηκε με την χθεσινή της έκθεση η ελβετική επενδυτική τράπεζα UBS,  δίνοντας μάλιστα και συγκεκριμένα βήματα που πρόκειται να ακολουθηθούν προς αυτήν την (οδυνηρή) κατεύθυνση.

Η διαδικασία, σύμφωνα με την τράπεζα, θα ξεκινήσει πριν ολοκληρωθεί το τριετές πρόγραμμα του ΔΝΤ, με επέκταση στα πέντε χρόνια και θα εξελιχθεί με ψαλίδισμα του χρέους.

Και όλα αυτά, χωρίς να αποκλείεται και ο κίνδυνος της πλήρους χρεοκοπίας, πριν περάσουν τα τρία χρόνια, και με την εμπλοκή ιδιωτικών επενδυτών.

Αλλά και ο Economist αμφισβητεί την δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της, παρά το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και την προοπτική επιμήκυνσης της διάρκειας των δανείων.

Σύμφωνα με την βρετανική επιθεώρηση, η χώρα μας έχει χάσει τις προθεσμίες για την μείωση του κόστους, καθώς η εφαρμογή των οδηγιών της τρόικας προχωρεί με αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να μην αυξάνουν τα έσοδα.

Και καταλήγει το δημοσίευμα με την απειλητική φράση: «Τίποτα δεν μπορεί να εξουδετερώσει εντελώς την απειλή της χρεοκοπίας», καταλήγει το περιοδικό.

Την ίδια ώρα, υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε και ο Πρόεδρος της Γκόλντμαν Ζακς Γερμανίας Αλεξάντερ Νιμπέλιους, προειδοποιώντας συγχρόνως για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους.
 «Δεν επιτρέπεται να οδηγηθούμε σε μία πτώχευση της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση ή μία εξυγίανση του ελληνικού χρέους, αυτό πιθανόν να καταστεί αναπόφευκτο», δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ», προσθέτοντας πως «αν και η Ελλάδα  αποτελεί μόλις το 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας, έχει καταστεί σύμβολο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη»!

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο Κορυφής, διατυπώθηκε η πρόθεση Γαλλίας και Γερμανίας να υποβάλουν προτάσεις για αυστηρότερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής.

Οι δυο χώρες θα προτείνουν «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» που θα περιλαμβάνει αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, στην πολιτική μισθών και στην φορολογία των επιχειρήσεων. Και όλα αυτά, οι χώρες της ευρωζώνης θα δεσμευτούν ότι θα τα εφαρμόσουν σε χρόνο-εξπρές της τάξης του ενός έτους μετά την έγκρισή του – τον προσεχή Μάρτιο, στο Συμβούλιο Κορυφής

http://www.elzoni.gr/html/ent/397/ent.6397.asp

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 05 Φεβρουάριος 2011 12:43
 


Σελίδα 196 από 201
CARS 3 - 15 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ KAI ΣΕ 3D - Αφίσες - Sneak Peek Trailer
CARS 3 - 15 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ KAI ΣΕ 3D - Αφίσες - Sneak Peek Trailer
CARS 3 - 15 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ KAI ΣΕ 3D - Αφίσες - Sneak Peek Trailer CARS 3 are back   Παραγκωνισμένος από μια καινούργια γενιά ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση